АКЦИЯ

"Северен поток 2" - геополитика или корупция? За какво ще служи на Русия този икономически неизгоден газопровод

alt

Има две мнения за проекта за газопровода „Северен поток 2“. Едно от тях бе споменато преди няколко месеца от анализатора на Сбербанк Александър Фек и му струваше работата. Той написа, че нито един от проектите за тръбопроводи на „Газпром“ не се изплаща – строят се не в интерес на акционерите, а в интерес на изпълнителите. Да се чете – не заради печалба, а заради подкупи.

Стигаме до извода, че решенията на „Газпром“ са напълно логични, ако предположим, че компанията се управлява в интерес на своите подизпълнители, а не за постигане на търговска печалба“, написа Фек.

Наскоро почти същото каза и един от най-добрите руски анализатори в областта на нефта и газа Михаил Крутихин:

Това е абсолютно ненужен проект. Мотивациите за него бяха две – да накажем украинците като ги лишим от транзит и да дадем възможност на строителните фирми да напълнят гушите. Друга мотивация Русия няма. „Северен поток 2“ никога няма да се изплати, ако се отчита инвестиционният компонент – това са 44 милиарда. Затова просто да отпишат парите. Проектът е очевидно губещ“.

alt

При цялото уважение и към Фек, и към Крутихин, въпросът е малко по-сложен.

„Лишаването от транзит“ ще струва на украинците максимум 2 милиарда долара. Това не са критично количество пари и могат лесно да бъдат компенсирани от ЕС или САЩ. А с прекъсването на газа няма да поставим Украйна на колене – страната вече четвърта година получава газ от Европа по реверсивните връзки.

„Газовото оръжие“ срещу Украйна се оказа за еднократна употреба. Веднъж като го използва, Русия се лиши от възможността да го използва повече, а заедно с това – и от няколко милиарда долара, загубени от „Газпром“ заради умишленото намаляване на доставките на газ за Европа, да не говорим за репутацията на надежден доставчик, която бе загубена още по-рано.

Същото се отнася и за свръхпечалбите на изпълнителите. Тези свръхпечалби, без съмнение, са важни, но ако ставаше дума само за тях и ако САЩ не се бяха обявили против строителството. Междувременно „Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че е почти готов законопроектът за санкции срещу фирмите, които участват в строителството на „Северен поток 2“. Работа ли е на американците, ако ротенбергци и тимченковци изкарат пет пъти повече пари? Тази афера само ще усили напрежението от социалното неравенство в Русия.

alt

Главната цел на „Северен поток 2“, разбира се, е геополитическа. (Изобщо в Кремъл много обичат геополитиката.) Целта се състои в това Германия да бъде привързана към Русия. Ако „Северен поток 2“ бъде построен, Германия ще бъде главният разпределител на руски газ за Европа. А руският газ, особено при изчерпване на находищата в Северно море, ще остане ако не единственият, то безалтернативен източник. В смисъл, че ако руският газ изчезне от пазара, замяната му ще бъде скъпа и трудна.

alt

Германия, разбира се, и сега се явява главният разпределителен център за руски газ. „Северен поток 2“ само изостря съществуващите тенденции, разширява статуквото. Самият „Северен поток 2“ гарантира, че Германия ще бъде принудена да продължава да се съобразява с Русия, каквото и да направят в Кремъл.

А Кремъл може да направи две неща. Първо, отново да започне пореден рунд от хибридната война срещу Украйна, като се надява на снизхождение от страна на Германия. И второ, да се опита да анексира още нещо – да, поне Беларус.

alt

Икономиката на Русия е в свободно падане. Рейтингът на президента пада; анексията на Крим помогна за неговото повишаване. В такава ситуация е въпрос на време следващият „Кримнаш“.

alt

Российские ихтамнеты в Беларуси, 2017

Всички забравиха за Грузия и Украйна, но на техния фон Беларус:

а) е много апетитен залък;

б) позволява да се решат известни проблеми за 2024 г.

Тогава изтича поредният президентски мандат и за да бъде удължен, трябва промяна на конституцията. А в случай на обединение на Русия и Беларус също ще се наложи промяна на конституцията. Държавата ще се промени – конституцията също.

alt

Александър Лукашенко редовно дава да се разбере, че обединението е желано.

alt

През юли 2018 г. Държавната дума прие законопроект, предвиждащ пълна отмяна в следващите шест години на експортните мита върху нефта. В случая с Беларус това означава, че страната, която до сега живее от това, че внася руски нефт без експортно мито, преработва го и го продава на Запада, ще изгуби конкурентното си предимство, а заедно с него и около 3 милиарда долара годишно, което е около 5% от БВП на страната.

Не е трудно да забележим, че капацитетът на „Северен поток 2“ от 55 млрд. куб. метра е колкото капацитета на беларуската тръба, която обаче е 100-процентова собственост на „Газпром“.

alt

Сега „Газпром“ не може да прекъсне доставките по тази тръба, защото това ще доведе до срив на доставките за Европа и ще предизвика скандал. Но няма да е трудно да пресуши тръбата след изграждането на „Северен поток 2“. При това беларуската газова мрежа има една фундаментална и потенциално фатална разлика от украинската – и магистралните, и разпределителните тръбопроводи принадлежат на 100% на „Газпром“. Т.е. ще бъде невъзможно получаването на газ по реверсивен път.

Така че, казвате, Крутихин и Фек не са прави? Те разсъждават късогледо за подкупите, за това, че проектът е икономически неизгоден, а тук има толкова геополитика!

alt

Да обвържем Германия! Да си гарантираме нейния неутралитет по отношения на всякакви действия на Русия, а между другото да използваме „Северен поток 2“ като бухалка, с която да присъединим Беларус!

Крутихин и Фек, разбира се, са прави. Поне по две причини.

Първо, „геополитика“ в съвременния свят съществува само там, където не работи икономиката.

Русия нямаше да има никаква нужда да „привързва“ към себе си Германия с неизгодни тръбопроводи, ако можеше да привърже към себе си целия свят със своите водещи икономически и научни достижения.

alt

Русия, също така, нямаше да има никаква нужда да се страхува от санкции от страна на Германия, ЕС и САЩ, ако водеше вменяема външна политика вместо хибридни войни. Ако перифразирам известната фраза – геополитиката е последното убежище на патриота.

На второ място, именно „геополитиката“ е най-удобна за оправдаване на подкупи и икономически неизгодни проекти.

Геополитиката и подкупите са така обвързани в Русия, че е сложно да се ориентираш кое е кокошката и кое е яйцето. Ние строим губещи газопроводи, за да имаме възможност да водим хибридни войни – или ние водим хибридни войни, за да можем после да оправдаем желанието ни да строим губещи газопроводи.

alt

...

Коментарът на Юлия Латинина е от "Новая газета". Преводът е на Клуб Z.

 

 
АКЦИЯ
News image

Руският посланик: Ако бъдат разположени ракети с малък и среден обсег край Варна или Бургас, това би било много сериозно

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, заяви посланика на Русия в София Анатолий Макаров. „Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Н...

News image

Квартиры в Болгарии и любовница. За что увольняют главу Центра "Э"

Во вторник, 11 декабря, российские информационные агентства и СМИ сообщили со ссылкой на свои источники о скорой отставке главы одного из самых одиозных силовых ведомств в России, Главного управления по противодействию экстремизму Министерства внутренних дел РФ, более известного как Центр "Э"....

News image

Президентът Румен Радев застана зад Корнелия Нинова в опита й да спре протеста с 1000 машини на Строителната камара

Лидерът на БСП Корнелия Нинова скочи остро срещу протеста с 1000 машини на Строителната камара и президентът Румен Радев веднага застана зад нея. Подкрепата на президента за "Позитано"20 е знакова и контролираните от ГЕРБ медии ще го атакуват дружно като "президент на БСП". "М...

News image

Вашингтон натиска София за "Турски поток". Руският посланик атакува преди заместник-държавния секретар на САЩ

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан пристига в България на 14 декември. В София Съливан ще подчртае важността на енергийната диверсификация за националната сигурност, което означава, че Вашингтон официално ще обяви, че е против "Турски поток" да мине през България.   Два дни ...

News image

В России отмечают столетие Александра Солженицына. Православный полковник КГБ открывает памятник советскому диссиденту

А Владимир Путин принял участие в открытии памятника писателю в Москве. Это вызывает отторжение у либералов. Сегодня столетие Солженицина. С большим пиететом отношусь к этому человеку и к его творчеству. Испытываю удовольствие различать его идиолект. Одна из многих его цитат, любимых...

News image

Аркадия Бабченко назвали "Человеком года" по версии Time. Он вошел в список журналистов, отстаивающих правду

Российский журналист Аркадий Бабченко признан человеком года по версии авторитетного журнала Time. Он попал в список журналистов по всему миру, которые  отстаивают и защищают правду и пострадали из-за своей профессиональной деятельности. Издание их назвало "Стражами". Отдельн...

News image

Думите на Каракачанов за Македония са след дъжд качулка. Резето вече е щракнало

Омръзна ми в България политиците сутрин да говорят едно, а вечер друго, визирам изказванията на Красимир Каракачанов. Той е заявявал, че договорът между Гърция и Македония не го притеснява. При посещение в Македония пък разреши речта му да се превежда на македонски език, заяви bTV Алекс...

News image

Презрението и възмущението няма да прекратят президентството на Тръмп. Примката около него обаче се затяга

Презрението и възмущението, макар и заслужени, няма да сложат край на президентството на Доналд Тръмп. Това, от което има нужда, е задействане на закона. И то може би вече наближава. Това се казва в редакционна статия на "Гардиън", цитирана от БТА. Това, че президентът Тръмп е почти посло...

News image

Марк Крутов, Радио Свобода: Флаг "ДНР" в Париже. Кто его развернул?

В субботу, 8 декабря, интернет заполонили снимки двух участников акций протеста "желтых жилетов" в Париже, развернувших посреди Елисейских Полей, главной улицы французской столицы, флаг самопровозглашенной "Донецкой народной республики". Радио Свобода рассказывает, что известно об этих людях...

News image

Кремъл: Твърденията за намеса на Русия в протестите във Франция са клевета. Уважаваме суверенитета на Франция

В Кремъл наричат "клевета" твърденията за намеса на Русия в организирането на протестите във Франция, декларирайки уважение към суверенитета на страната. "Русия смята случващото се за вътрешна работа на Франция. Ние не се намесваме и не се готвим да се намесим във вътрешните работи на н...

News image

МРАЗЬ ФРАНЦУЗСКАЯ СДОХНИ!!!. Акаунти в туитър пускат фалшиви новини и призиви за участие в бунтовете

Властите във Франция започнаха разследване за възможно участие и намеса на Русия в протестите на "жълтите жилетки", съобщава Нюз.ру. "Води се разследване в момента. Няма да коментирам, докато следствието не приключи", заяви на 9 декември външният министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от "Блум...

News image

Кристиян Дойчев е новият европейски шампион по карате киокушин на първенството във Варна

Българинът Кристиян Дойчев е новият европейски шампион по карате киокушин в категорията мъже до 85 килограма. След оспорвана битка срещу Гмен Арамян от Русия, Кристиян от националния отбор на Българската карате киокушин федерация (БККФ) спечели заслужено златото. Той завоюва победата след...

News image

Президентът Радев се бори за доверието на Русия

Американският социологически център "Пю" (Pew Reseаrch Center) публикува изследване сред 25 държави (сред които България не попада) за отношението на хората по света към Русия и конкретно към нейния президент Путин. Резултатът е катастрофален за образа на руската държава и държавния й глава...

News image

Преди срещата на Борисов и Тръмп. Сделката за F-16 и спиране на "Турски поток" са условията за подкрепа на Вашингтон

Повтаря се "под индиго" ситуацията с предишното официално посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ в края на 2012г. И тогава, и сега то е предшествано от визита на Втория в ГЕРБ, Цветан Цветанов подготвя срещата с екипа на съветника по национална сигурност Джон Болтон. Това подсказва тем...

News image

Андрей Илларионов, экс-советник президента РФ,: Путин лжет об агрессии в Керченском проливе и о "Скрытое проникновение"

Ряд утверждений президента РФ Владимира Путина о захвате украинских кораблей в Керченском проливе не соответствует действительности. Издание "ГОРДОН" публикует материал старшего научного сотрудника американского Института Катона, российского экономиста и экс-советника президента РФ Андрея Ил...

News image

ЦРУ и службите дебнат дипломатическите пратки за доставки на спецснайпери. Следят за поръчки на Lobaev arms

Службите и ЦРУ наблюдават дипломатическите пратки за доставки на спецснайпери за далекобойни попадения, заяви източник от ДАНС. ЦРУ дебне за поръчки на Lobaev arms чрез агентура във ФСБ, където се регистрират всички поръчки на този супер лейбъл, допълни източникът. Изгодните контра...

News image

"Дълбоката държава" с послание до Румен Радев: Контролираме оръжието - каналите, търговците, групировките и "спецназа"

"Дълбоката държава" пласира послание до Румен Радев: Контролираме оборота на оръжие в страната и за износ - каналите, търговците, групировките и "спецназа". Посланието е - контролираме държавата. Когато се дестабилизира обстановката в държавата, винаги се открива голямо количество оръжие....

News image

У Пекина кончились патроны. Беспощадные пошлины Трампа уже влияют на экономику Китая: товарищ Си идет на уступки

В тяжелых боях торговой войны между США и Китаем объявлено шаткое перемирие — на встрече в Буэнос-Айресе 1 декабря президент Дональд Трамп и председатель КНР Си Цзиньпин договорились на 90 дней прекратить боевые действия и провести быстрые переговоры. На это время Вашингтон заморозил с...

News image

Трамп сам подошел к Путину, говорили 10-15 минут: Кремль об "отмененной" встрече на G20

Президент США Дональд Трамп, ранее отменивший встречу с президентом РФ Владимиром Путиным, сам подошел к нему на саммите Группы двадцати в Аргентине. "На ногах" говорили 10-15 минут. Помощник президента России Юрий Ушаков рассказал, как проходила встреча президента России Владими...

News image

Кремъл създава в Швейцария спящи клетки за размирици. Връзка с руските тайни служби

Руски сепаратисти обучават свои фенове в стрелба и бой с хладно оръжие в Берн, Цюрих и Лугано. Според секретен документ целта на Москва е създаването на неразпознаваема командна група в Швейцария. Това пише швейцарският всекидневник “Блик” (в превод “Поглед” – б...

News image

Требуется еще одна провокация для введения войск НАТО на Украину

Первую «критическую точку» Украина прошла в 2014 году, когда начала военную операцию против республик Донбасса. Вторая случилась совсем недавно: Керченский пролив вновь «закипел». Понятно, что все это готовилось заранее. В Киеве рассчитывали, что российские пограничники банально расстреляют ук...

News image

Задава ли се буря в Черно море? Днес в морето Русия твори свършени факти. А това засяга и България

Черно море рядко се вълнува. И в геостратегическо отношение този по-скоро плитък воден басейн дълго време не се числеше към горещите точки на планетата. Всичко обаче се обърна наопаки, когато през 2014 година Русия анексира Крим. Путин си взе обратно подаръка, който през 1954 Никита...

News image

Ердоган кисел на срещата с Путин заради "Даи ми пет" с принц Салман. Меркел и Тръмп се договарят за Керченския инцидент

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайп Ердоган обсъдиха прекратяването на огъня в сирйската провинция Идлиб и газопровода "Турски поток" с участието на външните си министри Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е повече от...

News image

Меркел отиде на закуска в хотела на Путин. Тръмп няма шанс да спре "Северен поток-2" без ракетна атака

Закуската на лидерите на Русия и Германия се състоя по график. Меркел пристигна за срещата с Путин в хотел Alvear Palace, където се е настанил руският президент. Путин сърдечно посрещнал канцлера на Германия, поканил я на масата и се поинтересувал за плановете й в рамките на форума...

News image

Между проливом и пентхаусом. Почему Трамп и Путин не провели переговоры в Буэнос-Айрес

Захваченные украинские суда, арестованные моряки или пентхаус в 50 миллионов долларов — «подарок» от Трампа Путину? СМИ спорят, что стало истинной причиной отмены встречи двух президентов на саммите «большой двадцатки» в Аргентине. Дональд Трамп прошел мимо Владимира Путина ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Иво Инджев: Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада

News image

На 26 ноември 2010 г. Путин се подигра по време на икономически форум, организиран в Берлин от “Зюддойче цайтунг, че противниците на руските газопроводи явно предлагат ЕС да мине на дърва, които обаче също са в Сибир. Днес саркастичната му забележка беше буквално повторена най-пап...

САЩ и Русия във война за Украйна. Борисов слиза от Платноходката, Нинова се качва на американски ракетен разрушител?!

News image

Американците водят необявена война с руснаците за Украйна, в Киев са повече от 6 000 "съветници" от ЦРУ, Пентагона и Държавния департамент. България вече не е тил за американците в тази война, а предмостие, плацдарм за логистика. Играта внезапно загрубя след "инцидента" в Керченския зал...

Десислава Радева се "върна" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"

News image

Румен Радев е извън играта за "бунта" през януари, това уж е решено от бигбосовете. Обаче те явно не са преценили характера на "първата дама" Десислава Радева. Внезапно тя решила да се "върне" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"...

ПОЛИТИКА

Майк Помпео изпрати "ястреб", за да мачка Бойко Борисов за "Турски поток-2". Оставка, бунтове, или две в едно

News image

Посещението на Бойко Борисов в САЩ все още не е потвърдено, Цветан Цветанов се върна от САЩ с условията - F-16 с опция да са носители на тактически ядрени ракети, база на ВМС на САЩ на българското Черноморие и спиране на "Турски поток-2".   Те бяха предадени от старши директора по евр...

Брюксел и Вашингтон провокират Русия за "Северен поток-2" и "Турски поток-2", Путин отвръща с ултиматум срещу Киев

News image

Изведнъж бунтовете в Париж и терористичния акт в Страсбург минаха на заден план в информационните емисии на агенциите. Конгресът на САЩ прие на 11 декември резолюция за въвеждане санкции срещу Русия заради "Северен поток-2" в рамките на CAATSA (За противодействие на противниците на...

Брюксел притиска София за "Турски поток" едновременно с Вашингтон, за да мине по тънката лайсна "Северен поток-2"

News image

ЕС отново ще ни проверява за „Турски поток“. Брюксел няма да го одобри, ако не изпълнява условията, предупреди комисарят Марош Шефчович. България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на ЕС заради „Турски поток“, съобщи „ИЮ обзървър“ ...

КИЛЪРИ

Оръжието не е за терористи или "бунтовници" в страната, крайният клиент е СОБТ, а "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник

News image

ОПЕРАЦИЯТА С ОРЪЖИЕТО Е ПОСТАНОВКА. Оръжието, "прихванато" от ГД БОП, няма "краен клиент" в чужбина, нито е за терористи, нито е за "бунтовници" в страната - "крайният клиент" е СОБТ, а направление "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник, заяви източник от ДАНС. Така че е нямало какво да...

"Хванатото" оръжие е постановка. Разработват съветник на президента в канал за оръжие-капан в операция "Пучисти"!

News image

Шефът на ГД БОП пласира остро послание: "Някой може много да се опари". Схемата е - организирай "пуч"-операция, за да не ти спретне някой истински "пуч" със стрелба - ПОСЛАНИЕ КЪМ ЧУЖДА СЛУЖБА. "Хванатото" оръжие е ПОСТАНОВКА - част от оперативна комбинация в рамките на разработка "Пучисти...

МАФИЯ

Рашките свалят Борисов, избират Нинова за "водач на бунта". Радев е "мюре" като заблуждаваща операция

News image

Рашките ще свалят Борисов. Контролираният "бунт-пуч" няма да успее, само ако междувременно избухне война в Украйна. Корнелия Нинова е избрана от тях за "водач на бунта" през януари. Радев е "мюре" като заблуждаваща операция. Борисов очевидно е в час с постановката и атакува целенас...

Война в будоара на президента: "Стриптизьорка управлява държавата". Ако Р.Р. не удържи Стриптизьорката, иде имПийчмънт

News image

"Радева е точното опровержение, че всяка секретарка (домакиня) може да управлява държава", написа Калина Андролова миналия ноември, а сега изстреля - "Но, когато стриптизьорка започне да управлява държавата, не е добре...". Генерале, как ще защитиш съпругата си, която винаги била п...

РЕКЛАМА
Банер