АКЦИЯ

"Северен поток 2" - геополитика или корупция? За какво ще служи на Русия този икономически неизгоден газопровод

alt

Има две мнения за проекта за газопровода „Северен поток 2“. Едно от тях бе споменато преди няколко месеца от анализатора на Сбербанк Александър Фек и му струваше работата. Той написа, че нито един от проектите за тръбопроводи на „Газпром“ не се изплаща – строят се не в интерес на акционерите, а в интерес на изпълнителите. Да се чете – не заради печалба, а заради подкупи.

Стигаме до извода, че решенията на „Газпром“ са напълно логични, ако предположим, че компанията се управлява в интерес на своите подизпълнители, а не за постигане на търговска печалба“, написа Фек.

Наскоро почти същото каза и един от най-добрите руски анализатори в областта на нефта и газа Михаил Крутихин:

Това е абсолютно ненужен проект. Мотивациите за него бяха две – да накажем украинците като ги лишим от транзит и да дадем възможност на строителните фирми да напълнят гушите. Друга мотивация Русия няма. „Северен поток 2“ никога няма да се изплати, ако се отчита инвестиционният компонент – това са 44 милиарда. Затова просто да отпишат парите. Проектът е очевидно губещ“.

alt

При цялото уважение и към Фек, и към Крутихин, въпросът е малко по-сложен.

„Лишаването от транзит“ ще струва на украинците максимум 2 милиарда долара. Това не са критично количество пари и могат лесно да бъдат компенсирани от ЕС или САЩ. А с прекъсването на газа няма да поставим Украйна на колене – страната вече четвърта година получава газ от Европа по реверсивните връзки.

„Газовото оръжие“ срещу Украйна се оказа за еднократна употреба. Веднъж като го използва, Русия се лиши от възможността да го използва повече, а заедно с това – и от няколко милиарда долара, загубени от „Газпром“ заради умишленото намаляване на доставките на газ за Европа, да не говорим за репутацията на надежден доставчик, която бе загубена още по-рано.

Същото се отнася и за свръхпечалбите на изпълнителите. Тези свръхпечалби, без съмнение, са важни, но ако ставаше дума само за тях и ако САЩ не се бяха обявили против строителството. Междувременно „Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че е почти готов законопроектът за санкции срещу фирмите, които участват в строителството на „Северен поток 2“. Работа ли е на американците, ако ротенбергци и тимченковци изкарат пет пъти повече пари? Тази афера само ще усили напрежението от социалното неравенство в Русия.

alt

Главната цел на „Северен поток 2“, разбира се, е геополитическа. (Изобщо в Кремъл много обичат геополитиката.) Целта се състои в това Германия да бъде привързана към Русия. Ако „Северен поток 2“ бъде построен, Германия ще бъде главният разпределител на руски газ за Европа. А руският газ, особено при изчерпване на находищата в Северно море, ще остане ако не единственият, то безалтернативен източник. В смисъл, че ако руският газ изчезне от пазара, замяната му ще бъде скъпа и трудна.

alt

Германия, разбира се, и сега се явява главният разпределителен център за руски газ. „Северен поток 2“ само изостря съществуващите тенденции, разширява статуквото. Самият „Северен поток 2“ гарантира, че Германия ще бъде принудена да продължава да се съобразява с Русия, каквото и да направят в Кремъл.

А Кремъл може да направи две неща. Първо, отново да започне пореден рунд от хибридната война срещу Украйна, като се надява на снизхождение от страна на Германия. И второ, да се опита да анексира още нещо – да, поне Беларус.

alt

Икономиката на Русия е в свободно падане. Рейтингът на президента пада; анексията на Крим помогна за неговото повишаване. В такава ситуация е въпрос на време следващият „Кримнаш“.

alt

Российские ихтамнеты в Беларуси, 2017

Всички забравиха за Грузия и Украйна, но на техния фон Беларус:

а) е много апетитен залък;

б) позволява да се решат известни проблеми за 2024 г.

Тогава изтича поредният президентски мандат и за да бъде удължен, трябва промяна на конституцията. А в случай на обединение на Русия и Беларус също ще се наложи промяна на конституцията. Държавата ще се промени – конституцията също.

alt

Александър Лукашенко редовно дава да се разбере, че обединението е желано.

alt

През юли 2018 г. Държавната дума прие законопроект, предвиждащ пълна отмяна в следващите шест години на експортните мита върху нефта. В случая с Беларус това означава, че страната, която до сега живее от това, че внася руски нефт без експортно мито, преработва го и го продава на Запада, ще изгуби конкурентното си предимство, а заедно с него и около 3 милиарда долара годишно, което е около 5% от БВП на страната.

Не е трудно да забележим, че капацитетът на „Северен поток 2“ от 55 млрд. куб. метра е колкото капацитета на беларуската тръба, която обаче е 100-процентова собственост на „Газпром“.

alt

Сега „Газпром“ не може да прекъсне доставките по тази тръба, защото това ще доведе до срив на доставките за Европа и ще предизвика скандал. Но няма да е трудно да пресуши тръбата след изграждането на „Северен поток 2“. При това беларуската газова мрежа има една фундаментална и потенциално фатална разлика от украинската – и магистралните, и разпределителните тръбопроводи принадлежат на 100% на „Газпром“. Т.е. ще бъде невъзможно получаването на газ по реверсивен път.

Така че, казвате, Крутихин и Фек не са прави? Те разсъждават късогледо за подкупите, за това, че проектът е икономически неизгоден, а тук има толкова геополитика!

alt

Да обвържем Германия! Да си гарантираме нейния неутралитет по отношения на всякакви действия на Русия, а между другото да използваме „Северен поток 2“ като бухалка, с която да присъединим Беларус!

Крутихин и Фек, разбира се, са прави. Поне по две причини.

Първо, „геополитика“ в съвременния свят съществува само там, където не работи икономиката.

Русия нямаше да има никаква нужда да „привързва“ към себе си Германия с неизгодни тръбопроводи, ако можеше да привърже към себе си целия свят със своите водещи икономически и научни достижения.

alt

Русия, също така, нямаше да има никаква нужда да се страхува от санкции от страна на Германия, ЕС и САЩ, ако водеше вменяема външна политика вместо хибридни войни. Ако перифразирам известната фраза – геополитиката е последното убежище на патриота.

На второ място, именно „геополитиката“ е най-удобна за оправдаване на подкупи и икономически неизгодни проекти.

Геополитиката и подкупите са така обвързани в Русия, че е сложно да се ориентираш кое е кокошката и кое е яйцето. Ние строим губещи газопроводи, за да имаме възможност да водим хибридни войни – или ние водим хибридни войни, за да можем после да оправдаем желанието ни да строим губещи газопроводи.

alt

...

Коментарът на Юлия Латинина е от "Новая газета". Преводът е на Клуб Z.

 

 
АКЦИЯ
News image

Домусчиев купи NOVA. Готви ли се за премиер? Когато бизнесмен си купи най-голямата медийна група, значи е могъщ

Когато един бизнесмен в България си купува футболен отбор, значи е много богат. Но когато си купи и най-голямата медийна група в страната, значи е могъщ. Дали не възнамерява да стане премиер, като чешкия милиардер Андрей Бабиш, който, освен холдинга Агроферт, притежава...

News image

Татяна Дончева: Борисов жонглира между САЩ и Русия. Пеевски е руско прокси, кръгове в службите работят за Москва

Общественото впечатление, че Бойко Борисов е един американски човек, е доста повърхностно. Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Денят с Веселин Дремджиев". "Акцията за прибиране на военните заводи под руски контрол е изцяло свързана с политиката на сегашното ...

News image

Януш Бугайски и Маргарита Ассенова: Евразийское разобщение: уязвимые фланги России

В книге «Eurasian Disunion: Russia’s Vulnerable Flanks» («Евразийское разобщение: уязвимые фланги России»), опубликованной известным своим критическим взглядом на Россию Джеймстаунским фондом в июле 2016 года, Януш Бугайски и Маргарита Ассенова рассказывают про то, что они называют, «ш...

News image

Последно - от кого е научил Борисов за преференциите: от Цветанов или от медиите. Сякаш преди това не са се договорили

Цветан Цветанов няколко пъти "редактира" позицията си за преференциите - трябвало да спрат спекулациите, че Бойко Борисов решавал всичко. Сякаш не го прави. Докато ДПС обвинява Борисов за "чупките в кръста", а Валери Симеонов сочи личния му рейтинг като причина за "чупките", Красимир Ка...

News image

Този път ГЕРБ стъпи накриво. БСП също сбъркаха – повярваха си, че народът е готов да скочи и да "помете" управляващите

В ГЕРБ винаги е имало две линии – едната е много комуникативна, гъвкава, доста интуитивна и изключително талантлива. Това е линията на Борисов, който би усетил, че си вкарва автогол, и не би допуснал това с обезсилването на преференциите. Има и една друга линия, малко по-п...

News image

Б.Б. задейства Машината. Тома Биков за обрата за преференциите: "Ако сме били в коалиция с ДПС, явно днес я развалихме!"

Бойко Борисов задейства Пиар Машината на ГЕРБ. Тома Биков избухна срещу пропагандата на БСП. "Няма нищо лошо да има страх от общественото мнение, защото то определя посоката на страната. Да изпитваш страх от общественото мнение не е нещо лошо. Ние от ГЕРБ имаме страх от обществото посто...

News image

Демокрацията отне много и на Борисов, но за кратко

Борисов ревизира днес собственото си обяснение за ползата от промените в избирателния кодекс, които правеха практически невъзможно преференциалното гласуване. Сега, след като направи по този начин пропагандна услуга на основните си съперници за властта от БСП да се пъчат като защитници на де...

News image

Борисов се "намеси" за преференциите и препусна на "бял кон", докато Цветанов пак закусва с американци

Борисов се "намеси" по призива на депутата от ГЕРБ Георги Марков (който седна до Борисов вместо Цветанов), след като говорил с "колегата Цветанов" и "върна преференциите". "Благодаря на г-н Марков, че ме информира навреме. Той е от гражданската квота, ходи по улицата и слуша общественото мне...

News image

Зимата свършва, социални протести няма. ГЕРБ удържа. БСП бъркат като си въобразяват революционна ситуация

„Зимата свършва, социални протести в страната няма. ГЕРБ удържа. Няма тежки драми на тема ръст на цените. ГЕРБ се окопити и перспективата за предсрочни избори се отдалечи, заяви в предаването „Преди всички“ политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на &bdquo...

News image

ГЕРБ и ДПС - прилики много. Твърде много. Политическата логика сочи - двете партии ще направят коалиция и пред кулисите

Приликите между ГЕРБ и ДПС са толкова много, а разлики почти няма. Последната съвместна акция на двете партии по фактическото унищожаване на преференциалното гласуване е само върхът на айсберга, в който българският държавен кораб се блъска периодично в последните години. ...

News image

Скандал "Борисов-Цветанов" или "театър"?! Премиерът сдава властта: "Отиваме на предсрочни избори"

Бойко Борисов се възползва от скандала за преференциите и сдава властта. Премиерът е решил да отхвърли ултиматума на ДПС и е заявил на Цветан Цветанов по телефона от Мюнхен: "Отиваме на предсрочни избори", твърди източник от ПГ на ГЕРБ. Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят президента Румен Р...

News image

ПРЕВРАТ. Посланикът на САЩ сваля Борисов? Първо намачка службите, сетне превзе и БНБ. Шиши прибира "Венецуелската банка"

"Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е посетил Българската народна банка и се е срещнал с управителя Димитър Радев", съобщава централната банка, Основна тема на срещата в БНБ е била мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изп...

News image

День Суркова. В Сети критикуют новую статью "идеолога путинизма"

В "Независимой газете" вышла статья Владислава Суркова, автора концепции "суверенной демократии" и одного из создателей партии "Единая Россия", одного из главных идеологов путинизма, который в последние годы нечасто выступает с публичными заявлениями. Статья, озаглавленная "Долгое государств...

News image

Идеолог "путинизма" Владислав Сурков: Долгое государство Путина. О том, что здесь вообще происходит

«Это только кажется, что выбор у нас есть». Поразительные по глубине и дерзости слова. Сказанные полтора десятилетия назад, сегодня они забыты и не цитируются. Но по законам психологии то, что нами забыто, влияет на нас гораздо сильнее того, что мы помним. И слова эти, выйдя далеко за предел...

News image

“Българският Скрипал” и възраждането на частпрома

След неделното проговаряне на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов в телевизионно интервю дойде и делничното му днешно ехо от страна на първия човек в прокуратурата Сотир Цацаров. Някой вярва ли още (или въобще) в индивидуалните акции на властите на фона на очевидното спазване на стъпаловидни...

News image

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал, ял салата с пестициди

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. "новичок". Изследванията са независимо едно от друго - на  частна финландска лаборатория и на нашите медици, изготвили българската съдебно-медицинска експертиза. ...

News image

Цветлин Йовчев се упражни в "кризисен пиар" - "Путин не контролира ГРУ". Всъщност "Вова държи ГРУ на ръчно управление"

"Може би Путин вече няма контрол върху системата за управление на държавата", заяви в ефира на bTV Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, коментирайки случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Всъщност Путин упражнява управленски контрол чрез "Совбез"-а. В него участва минист...

News image

Мълчанието е злато за нашите власти, а за Кремъл България е златна мина

Изминаха няколко дни от съобщението на британския разследващ сайт Bellingcat за вероятността българския бизнесмен Емилиян Гебрев да е станал жертва на отравяне от руски агент подобно на семейство Скрипал, но на българска територия през 2015 г. https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europ...

News image

ГЕНЕРАЛСКАТА ЛИНИЯ НА ПАРТИЯТА (НА РУМЕН РАДЕВ)

Вицът за пияния, който искал да уязви жена си с обвинение, че децата й не са от нея, беше анимиран в най-новото неадекватно изказване на държавния ни глава Румен Радев. Така прозвуча опитът му да обяснява на Европа, че не е заема европейска позиция, щом подкрепя временния президент на Венецу...

News image

Мадуро е зад Путин, но не завинаги

Ами ако Путин, който си сложи яйцата в кошницата на Мадуро, реши да си ги вземе обратно? И дали от омлета на Мадуро межо да се направят пак яйца (по израза на Бжежински за трудното завръщане към свободата  и пазарното стопанство след комунизма). Въпросът не е дали, а кога ще се усети Пут...

News image

Иво Христов: Журналистическата гилдия ще получи законово оправдание на своята капитулация

След гласуването на Закона за личните данни в президентството постъпиха позиции от журналистически организации и НПО с искане за вето. Във ФБ професионалисти и партийни активисти призоваваха и едва ли не заклеваха президента да върне закона. И той го върна с ясни мотиви: "Под предлог защита ...

News image

Ситуацията във Венецуела е динамитна – ще последва ли Радев отстъплението на италианеца Салвини? Лидерът на крайно десни

Когато ситуацията някъде по света е динамитна много често бива определяна за динамична от  онези, които или не могат да се ориентират в пушилката, или се опитват да отрекат прозиращите през нея очевидности, или пък се ослушват, изчаквайки да се слегне дима и да броят труповете на победените ...

News image

Венецуелци у нас обидени на президента. Тръгна призив да го посетят с "Да живее Хърватия!" и "Да го напишем на Бойко"

Представители на немногобройната венецуелска общност в България се обидиха на позицията на президента на Румен Радев по отношение на ставащото в Боливарската република. На подобно мнение са и българи, живеещи в южноамериканската страна. ...

News image

Из тайния дневник на Румен Радев. Само дано, мило Дневниче, да не напишат: Българският президент подкрепя Мадуро, че не

Мило Дневниче, Както всеки път припомням (и на теб, и на себе си) – аз съм президент, държавен глава. Над мен са само Деси и спинозният ни котарак, но това го знаем аз и ти. Та, за да стоя сериозно, да съм на мястото си и да респектирам, от време на време трябва да правя не...

News image

Свалете Радев. Импийчмънт - сега! Или си за България, или си за сегашния пезидент. Радев изолира България в ЕС, равнява

От началото на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато имах възможност да наблюдавам държавната администрация отвътре, в нея се ширеше една мантра: БСП и президентът нарочно провокират правителството на ГЕРБ, за да предизвикат криза, предсрочни...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Пеевски става "мотор" в листата, поема кампанията с колеги-"олигарси". БСП губи мандат заради "сарайната комбинация"?!

News image

Делян Пеевски е посочен от Ахмед Доган за "мотор" в листата на ДПС - вероятно ще е втори, след водачката Филиз Хюсменова, твърди източник, близък до ръководството на партията. Кой може да измести с преференции от второто място "олигарха" - кой клан е по-силен от него? Така Пеевски се пр...

Алтернативата на Сарая - "Пренареждане". БСП отказва "програмен кабинет" с премиер Кирил Домусчиев или Владислав Горанов

News image

Предложението на Карадайъ към Нинова - "Г-жо Нинова, дайте алтернатива", е блъф. След възшествието на "царя" алтернативите ги дава само Ахмед Доган - "неговият генерал" Бойко Борисов е образцов пример. "Сарая" ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВА с операция "Пренареждане" - Кирил Домусчиев става премиер ...

Сарая изригна след "чупката в кръста" на Борисов. Тъй рече Падишахът: "Управлението на ГЕРБ е пълен провал"

News image

"Управлението на ГЕРБ е пълен провал", тъй рече Падишахът. Безцеремонно - хем с блажни капии в кабинета, хем шамарът е за Борисов. Доган всъщност му казва - "Може да управляваш с мен, договаряйки се зад кулисите, но не и да се отмяташ за договорки пред тях"! Сарая изригна с "Ресто" на Па...

ПОЛИТИКА

Шок след ареста на най-лоялния към Путин инвеститор от САЩ. Майкъл Калви се забъркал с олигарси на тайните служби

News image

Изреченото тази седмица от Путин беше като гръм от ясно небе. Настъпило било времето повече да не се арестуват предприемачи, заяви руският президент по време на речта си за състоянието на нацията. Почти половината от заведените срещу предприемачи следствия ще бъдат прекр...

Конспиративни записки: Нов политико-олигархичен кръг иска властта. (КОЙ ще смени Борисов - Цветанов или Горанов)

News image

Съвсем скоро новината, че Кирил Домусчиев е купил ”Нова Броудкастинг груп” от клюка, ще се превърне във факт. Сделката ще се извърши чрез фирмата му ”Адванс медия груп”. КЗК ще я одобри за рекордно кратък срок. Време е да свикваме с поредния експеримент. М...

Ахмедов: Думата на Доган е важна за всички, Пеевски може да е евродепутат. Напускането на БСП ще им изиграе лоша шега

News image

В навечерието на сбирката в Сарая ДПС предприе медийна офанзива, ключови фигури от Движението дадоха интервюта в най-масовите медии. Хамид Хамид, Рамадан Аталай и Ахмед Ахмедов коментираха последните събития. Ахмед Ахмедов потвърди версията, че ДПС знаково не напуска парламента и е отка...

КИЛЪРИ

Telepolis: Пентагон готовит стратегию "Троянский конь" для войны с Россией

News image

Пентагон разрабатывает новую концепцию ведения войны против Москвы и Пекина, которая заключается в скрытном вторжении вглубь страны. Такие шаги предпринимаются в ответ на угрозы России и Китая, пишет немецкий журнал Telepolis. По словам начальника штаба ВВС США генерал Дэвида Голдфайна, ...

The Hill (США) Януш Бугайский: управляя распадом России. Запад сильнее, чем его изображают, Россия слабее, чем кажется

News image

Продолжающиеся атаки России на Украину и ее настойчивые действия по подрыву западных стран указывают на то, что Вашингтону и Брюсселю не удалось обуздать имперские устремления Москвы. Взаимодействие, критика и ограниченные санкции лишь усиливают бытующие в Кремле представления о том, чт...

МАФИЯ

Порошенко готви нова акция в Керченския пролив, проваля "Турски покток-2"?! Посещението на Медведев става "горещо"

News image

Президентът на Украйна Петро Порошенко готви нова акция в Керченския пролив. Порошенко е поканил представители на НАТО да бъдат на корабите. Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия заяви, че Украйна е поканила представители от страни от НАТО на свои военни кораби, "готвещи се ...

Mi-6 саботира "Борисов-Медведев" за "Турски поток" със сглобката "Гебрев-Скрипал". Скандалът гърми в прокремълски медии

News image

Mi-6 показно саботира срещата "Борисов-Медведев" със сглобката "Гебрев-Скрипал". Избухването на скандала съвпадна с подготовката на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев за "Турски поток". "Белингкет" (Ми-6) и "Инсайдър" тутакси раздухаха скандала - "Сергей Федотов" се оказа сътру...

РЕКЛАМА
Банер