"Липса на елементарни човешки отношения и другарство, нарушения на уставните правила и нелицеприятни внушения бележат БСП напоследък. Не мога да приема, че това се случва в моята партия, в която съм повече от 32 години". Това каза днес председателят на ГС на БСП-Варна Борислав Гуцанов пред журналисти. Поводът бяха думите на Корнелия Нинова, че тя и ИБ свалят политическото си доверие от градския лидер и назначават временно изпълняващ длъжността.

"Според устава на БСП, градската конференция избира своя лидер и само тя може да го смени. Припомням, че в новите ни вътрешнопартийни документи, от 2017 година, дори липсва формулировката снемане на политическо доверие. Не сме получили дори препис-извлечение на решението от проведеното заседание на ИБ във Варна. За мен то е нелегитимно, тъй като са присъствали по-малко от половината членове. Нелегитимно е и взетото решение", коментира зам-председателят на ГС на БСП-Варна Димитър Чутурков.

По думите на Борислав Гуцанов създалата се ситуация е прецедент в партийните редици, който прилича на публична саморазправа.

"Няма да позволя да бъде опетнено името ми, на семейството ми, на баща ми и дядо ми. Всички ние сме били лоялни на партията дълги години и никога не сме я предавали. Тръгнал съм от редови член и съм преминал по цялата партийна йерархия. Не е нормално, ако някой има различни виждания с председателя, да му се търси отговорност по този начин. Ако на едно място всички мислят еднакво, значи никой не мисли. Този метод на работа трябва да бъде прекратен, за да не стане порочна практика в БСП", подчерта той. И допълни, че в момента най-важната задача са предстоящите местни избори и е крайно несериозно да има вътрешнопартийни противоборства.

"Не съм женен за този пост. Ако това е по-добре за организацията и за града конференцията през септември, ще направи промяна, но тя трябва да бъде уставна. Как ще управляваме държавата, като не спазваме своя партиен закон. Председателят на НС премина всички граници и погази уставните правила на БСП, заради внушенията на определени хора. Винаги съм бил в БСП, заради нейните демократични традиции и това е запазената й марка, но напоследък, това, което се случва, противоречи на основите на БСП, която е на политическата сцена повече от 130 г.", каза още Гуцанов.

На въпрос кой в момента е градски председател на БСП-Варна, той отговори: "Ако някой смята, че е Христо Боев, посочен от председателя от НС, това означава, че БСП няма устав!".

Думите му бяха подкрепени и от Милена Георгиева, общински съветник и председател на групата съветници в местния парламент. Тя подчерта, че варненските общински съветници от БСП никога не са гласували с ГЕРБ или в услуга на определени икономически кръгове.

"Искам да кажа на другарката Нинова, че тези нейни обвинения са безпочвени и преднамерени. И да я попитам - уж сме грешници, а как така, един от нас, Христо Боев, който също е общински съветник, е достоен за градски председател?".

Източник: Dir.bg