АКЦИЯ

Ако БСП не подкрепи Радев, ще е губеща. Властовата конфигурация ще се състави под задокеански натиск, това изключва БСП

alt
Едно простичко питане на социалисти се превърна във въпрос с повишена трудност за президента Румен Радев - стои ли зад партията на Кирил Пеков и Асен Василев, подкрепя ли я или не.
"Подкряепям ценности, не партии", отговори бланкетно днес държавният глава, с което отново остана да виси въпросът - какво все пак e отношението му към проекта на двамата служебни министри, който с такова медийно настървение се налага, преди да се е родил? Вярно ли е, че "емисари на проекта на Петков-Василев се опитват да крадат хора от БСП", вярно ли е "че се бракониерства в структурите на червените", както твърдят водещи представители на левицата?
 
Абсолютно легитимно и политически обосновано е искането на червените да има яснота по тези въпросr. Защото сме в предизборна ситуация, а на терана се явава нов политически конкурент със същите идеи - за промяна.
Всъщност в БСП имат отговор на въпроса, от който Радев панически бяга. Нинова го обяви: "Имаме информация от наши структури, че ходят различни хора и опитват да уговарят за новия проект. Включително и днес имах среща с наши структури от Благоевградска област, които дойдоха разтревожени от този факт".
 
Да, Нинова знае, че Радев е бащата на новата партия, която се прави по американски образец, с неолиберален уклон и с пари от олигарси.
 
И това е проблем за нея, за БСП, и за държавата - също.
 
ПОЗИЦИИТЕ СА ЯСНИ  
 
Радев може да го усуква, но от самолет се вижда, че той стои зад пректа на двамата министри, но отказва да го обяви публично по няколко причини. Първо, да не го обвинят, че за пореден път нарушава конституцията, правейки проект с държавен ресурс, макар че това е факт. И второ, да не разгневи левия електорат.
А пък в БСП проглеждат, че под носа им Радев им "краде" от структурите, за да си прави "президентска партия", както вече я наричат в левицата. Естествено е това да предизвика брожения и недоволство сред социалистите, които трудно ще преглътнат легитимирането на нов проект от "техния" президент. Но се играе на котка и мишка, вместо да се сложат картите на масата.
 
ИГРА НА КОТКА И МИШКА
 
Радев блъфира, а пък БСП и Нинова не смеят да излязат и да кажат откровено: той ни предаде, прави свой проект на наш гръб.
 
"Искаш да направиш нещо, добре. Бъде смел, направи партия и излез да се състезаваш - който победи, той е по-добрият", призова го снощи в ефира на БТВ лидерът на БСП. Тя е наясно с лъжата, но иска да запази достойнството и на президента, и на партията.
 
Нинова се опитва да играе политически, принципно и открито, макар да знае, че срещу себе си има играч, който няма да отстъпи. Защото за него политиката е война, която трябва да спечели на всяка цена.
 
В тази война лидерът на БСП е в неизгодната позиция. Игра на съдбата - Нинова е в капана на Радев, когото доведе за ръка в БСП, наложи го за кандидат-президент и след това положи неимоверни усилия да го направи президент. 
 
И винаги стоеше зад гърба му. А той я предаде.
 
Първо, под юмрука си даде живот на "мутрите" на Манолова да изкласят в противоборство с БСП. Второ, взе под крилото си вътрешната опозиция и ѝ даде възможност да се реализа във властта през главата на лидера на БСП. А сега зад гърба на Нинова гради новата партия, с която се опитва да обезкръви столетницата. "Бракониерстването" в структурите върви с пълна сила и на места има резултат, казват гневни социалисти.
 
ЩЕ ПРОСТИ ЛИ БСП
 
В болшинсвото си обаче партията е монолитна. Засега.
 
В огромната си маса членовете на БСП не могат да повярват, че Радев е тръгнал срещу тях, защото са убедени, че той "споделя социалистическите идеи за свобода, солидарност и справедливост“, както ги убеждава публично. И тук е драмата.
 
Електоратът на БСП продължава да е запленен по външния образ на Радев и не може да прогледне същината на неговите идеи за политиката в България, за която, по думите му "изключително важно е да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ". И хората за тази политика вече са посочени. И те не са от БСП.
 
Как ще реагират утре социалистите спрямо президента, когато Кирил Петков и Асен Василев обявят новия си проект, с който ще тръгнат да правят "промяната в България"? И когато видят в редиците им свои доскорошни съидейници?
 
Ще прогледнат ли тогава обикновените социалисти? Ще понесат ли този удар на Радев структурите на БСП?
Електоратът на БСП е доста ревнив към подобни действия, които нарушават единството на партията. Това обаче няма да попречи на неолибералния проект на Петков-Василев, който с израстването си ще изсмуква енергия отвсякъде.
 
 
А ВЪПРОСИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-СЛОЖНИ ЗА БСП
 
Ще бъде ли честно състезанието на тези избори, ако "президентската партия" излезе на терена със същите призиви за промяна, каквито има и БСП?
Ще продължи ли БСП да подкрепя Радев като кандидат-президент, ако се убеди, че действа срещу единството на столетницата и вторият му мандат ще е разрушителен за партията?
 
Защото Радев можеше да спре хората на администрацията си да не  се занимават с политически проект точно сега, преди вота. Но не го направи. Защо?
Защото БСП не му стига за бъдещите политически намерения и му трябва по-широка платформа на "гражданската енергия", в която няма ляво, няма дясно.
 
ПАТОВА СИТУАЦИЯ
 
Два месеца преди изборите БСП е в сложна ситуация. Партията започва да разбира, че с Радев нещо не е наред, но ръководството вече е взело решение да го подкрепи за втори мандат.
В същото време започва процесът на номинации както за кандидат-депутати, така и за кандидат-президент и вицепрезидент. Вероятно за държавен глава ще бъдат номинирани и проф. Янаки Стоилов, и проф. Иво Христов, и самата Корнелия Нинова. То това не решава проблема.
 
Ако БСП излезе с партиен кандидат, има вероятност това да разцепи левия електорат, без да привлече периферията и победата ще е мираж. А и няма време да се обясни на обикновените избиратели защо БСП се отдръпва от "своя" президент.
Ако БСП не подкрепи Радев, а той спечели, БСП ще е голямата губеща. Това ще предизвика взрив на "Позитано"20.
Ако пък го подкрепи, то трябва да е с пълното съзнание, че победата на Радев означава съсипване на партийната система в България, включително и на БСП. Новата американска вълна, която ще залее страната на всички нива в политиката, ще обезличи и левицата.
 
С втория мандат на Радев нито кризата ще намери своето решение, нито обществото - своето успокоение. Юмрукът, под който ще се проведат изборите, ще минира пътя за съгласието. Няма как радикално агресивният тон на партиите, на който Радев приглася, да бъде смекчен. Отсега се вижда, че новата властова конфигурация у нас ще се състави под задокеански натиск, а това изключва БСП. Стилът, който Радев наложи в българския политически живот – на окопност и на противопоставяне, ще доминира с неговото преизбиране. Няма съмнение той ще увлече маса от хора, които ще бъдат доволни да се идентифицират като войници в армията на генерал Радев, а той ще използва гнева на обществото срещу многопартийната система, за да внесе своя принос в нейното унищожаване.
 
Оттук нататък за политиците в България предстоят тежките изпитания, в които ще трябва да изконсумират последиците от историческите грешки, които допуснаха.
 
Освен, ако... Два месеца за българската политика са много време.
И може да се окаже, че нищо не е решено.
 
Валерия Велева, "Епицентър"
 
АКЦИЯ
News image

Президентът, Кирил Добрев и Кирил Петков дават рамо на Мая Манолова, прави "партия" с ПП в парламента?!

Президентът Румен Радев, Кирил Добрев и Кирил Петков дават рамо на Мая Манолова в предизборната кампания за влизане на ИБГНИ в парламента.    Екип от предизборния щаб на президента работи "синергично" с изборджиите на ИБГНИ.    Кирил Добрев също е съпорт, ИБГНИ може да получи...

News image

Кирил Петков с премиерска промоция пред бизнесмени през уикенда във Варна. Питат го как ще разпределя милиардите от ЕС

Кирил Петков прави премиерска промоция през уикенда във Варна на срещи с бизнесмени, организирани от водача на кандидат-депутатската листа в морската столица Даниел Лорер.   Бизнесмени от различни браншове са подготвили питане как ще разпределя милиардите от ЕС и каква ще е ролята на...

News image

Нови драми в БСП – Станишеви лобират и работят тайно за успеха на Кирил Петков и Асен Василев

Нова драма разтърсва БСП и обкръжението на Корнелия Нинова. Евродепутатът Сергей Станишев, който е бивш лидер на столетницата бил заиграл задкулисно с новата президентска партия "Продължаваме промяната".    В играта с него е и съпругата му, пиарката и издателка Моника Станишева. Двам...

News image

Сергей Станишев: Президентът Радев направи голям подарък за БСП, като назначи избори две в едно

"Големият въпрос е защо след четири години в опозиция БСП загуби близо 600 хил. гласа. Защо не беше припозната като алтернатива? За мен отговорът е, че ние играхме на чужд терен – състезание по традиционализъм и патриотарство с популистки партии. Вместо да развием солидна европейска ля...

News image

Иван Костов: "Анастас Герджиков е човек на ДПС". Бившият премиер мобилизира анти-ДПС вот в полза на Румен Радев

"Анастас Герджиков беше хулител срещу мен и така си извоюва благословията на Ахмед Доган. Затова той получи епитета, че е човек на ДПС", заяви Иван Костов в БТВ. Така бившият премиер мобилизира анти-ДПС вот в полза на президента Румен Радев за балотажа.   "ДПC винaги e билo фaктoр в ...

News image

Карадайъ и Пеевски мобилизират на макс ДПС за резултат над 400 000 гласа. ДПС може да е втора или трета политическа сила

Кандидатирането на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и включването на Делян Пеевски в листите мобилизира на макс Движението за резултат над 400 000 гласа.   "След включването на Карадайъ в президентската кампания ДПС също мобилизира подкрепата и ще постигне неочаквано висок резулт...

News image

Разцепление в ДБ за президентския вот. Христо Иванов в отбора на Радев, Иван Костов и Атанас Атанасов подкрепят Панов

Разцепление в "Демократична България" има за президентските избори, според Геоги Харизанов.    "Хората на ДСБ са зад Лозан Панов, а Христо Иванов настоява да се подкрепи Румен Радев. Недоверието между тези партии е изключително голямо", коментира Харизанов в Нова ТВ.   Бившия...

News image

ПП отнема още вот от ДБ заради скандал в ДСБ за водача на листата в 24 МИР-София и напрежение в "Да, България"?!

"Продължаваме промяната" може да отнеме още вот от "Демократична България" заради скандала с листата в 24 МИР-София след смяната на водача.   Столичната организация на ДСБ излезе с декларация за незабавната оставка на председателя Атанас Атанасов. Декларацията е изпратена от ръководс...

News image

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, "Продължаваме промяната" - 12,8%

Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента в полза на партията на Бойко Борисов, сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. На 24,2% от гласовете на хората може да разчита коалицията ГЕРБ-СДС, а левицата - на 15,8 на сто. Трета политическа сила е „Продължаваме промян...

News image

"Екзакта": ГЕРБ е първа сила. "Продължаваме промяната" , ИТН и БСП си дишат във врата

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. ГЕРБ държат първата позиция. Любопитното е, че новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ се нарежда като втора политическа сила. „Има такъв народ“ и Б...

News image

Радев взема 42,6 на сто. Герджиков - 28,1 на сто, Лозан Панов - 8,2 на сто

Сегашният президент и кандидат за нов мандат Румен Радев води с 42,6 на сто от гласовете на твърдо решилите да отидат до избирателната секция. Следва Анастас Герджиков с 28 на сто. Лозан Панов взема 8,2 на сто от гласовете.   Това сочат данните от актуалното национално представително...

News image

"Алфа рисърч": Шест партии в НС, ГЕРБ води с 6 процента пред БСП

Шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии. ГЕРБ е първа политическа сила, а БСП си връща загубената втора позиция, но с крехка преднина пред дебютиращата формация "Продължаваме промяната".   Това сочат данните от актуа...

News image

8:00 ч: ДАНС пред дома на Ирена Кръстева. Операцията съвпада с викането вчера да даде сведения на сина й Делян Пеевски

Стълпотворение от автомобили на ДАНС е имало тази сутрин пред дома на ул. "Панорамен път" в кв. "Бояна", който обитава Ирена Кръстрева, а понякога и синът й Делян Пеевски.   Това казаха бдителни съседи пред Клуб Z. Но досега официално потвърждение от държавните органи няма.   ...

News image

Ирен Кръстева и Делян Пеевски застанаха срещу Румен Радев и стартира кампанията с "Пандора пейпърс"

"Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост на Ирена Кръстева през 2009 г. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка.   Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собств...

News image

Изборджийските мрежи на Румен Радев работят за "Продължаваме промяната". Кирил Петков фаворит на президента за премиер

Изборджийските мрежи на президента Румен Радев работят за "Продължаваме промяната" и ще прибавят бонус вот за проекта на Кирил Петков и Асен Василев.    Пламен Узунов и Николай Копринков са организирали предизборен щаб за преизбирането на президента, който работи с щаба на "Продължав...

News image

Томислав Дончев: "Ако на балотаж с Радев не е Герджиков, ГЕРБ трябва да подкрепи Панов". Борисов, ти ли си шеф в ГЕРБ?!

"Ако на балотаж на президентските избори през ноември се явят Румен Радев и юристът Лозан Панов, а не проф. Анастас Герджиков, "много по-логично" е ГЕРБ да подкрепи Лозан Панов".    Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в интервю пред Свободна Европа.   То...

News image

Триото Кирил Добрев, Весела Лечева и Георги Гергов сваля Корнелия Нинова, ако БСП е пета политическа сила

Триото Кирил Добрев, Весела Лечева и Георги Гергов сваля Корнелия Нинова, ако БСП е пета политическа сила след парламентарните избори.   Независимо дали Румен Радев ще спечели или загуби президентския вот. Победата няма да е сочена като плюс за Нинова, а загубата ще е нейн минус. ...

News image

БСП ще загуби поредни избори от ГЕРБ и заради "двойни игри", Радев ще загуби, протестърите няма да са в парламента. И?

БСП ще загуби поредните избори от ГЕРБ. Въпреки чекмеджетата с пачки и кюлчета. Въпреки протестите. Защо?   Румен Радев ще загуби президентските избори от проф. Анастас Герджиков въпреки рейдовете в страната. Защо?   Протестърите няма да са в парламента - въпреки цялата дунан...

News image

БСП-Варна подрежда кандидат-депутатската листа на Областен съвет. Интригата е дали Десислав Тасков ще бъде в листата

БСП-Варна подрежда кандидат-депутатската листа на Областен съвет в понеделник вечерта.    Областният съвет е доминиран от председателя Борислав Гуцанов, който ще нареди своя листа.   Той е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и листата му вероятно ще бъде у...

News image

Интриги ерозират вота на БСП за президента?! "Позитано"20 атакува вътрешната опозиция за акцията срещу централата

"Румен Радев е безалтернативен за нас", заяви в "Денят започва" на БНТ ексдепутатът от БСП Иван Ченчев.   Апаратни интриги обаче може да ерозират вота на социалистите за втори мандат на президента Румен Радев.   Интриги ерозират вота на БСП за президента?! "Демократична Бълга...

News image

Служебният кабинет подрива кампанията на БСП за президентските и парламентарни избори с акцията за "Позитано"20

Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на "Позитано" 20, съобщава БЛИЦ.   От БСП не били информирани, че по бързото производств...

News image

Нинова готви Вигенин за председател на БСП. Ако "БСП за България" е четвърта на вота, подава оставка на конгреса?!

Корнелия Нинова готви Кристиан Вигенин за председател на БСП, заявиха източници от "Позитано"20.   Вигенин ще бъде водач на листите на "БСП за България" в Пловдив и Ямбол, реши Националният съвет на партията.   "БСП за България" спечели на миналия вот само в Ямбол, където вод...

News image

Румен Радев може да не води на първия тур. Волен Сидеров и Костадин Костадинов отнемат русофилски вот, Лозан Панов десен

Румен Радев е сочен за фаворит на президентските избори, но може да не води на първия тур.   Волен Сидеров и Костадин Костадинов отнемат русофилски и ляв вот, Лозан Панов десен.   Сидеров и Костадинов остро критикуват Радев за антируска политика, в атаката се включи и русофил...

News image

Преференции пренареждат листата на БСП-Варна. Старата гвардия зад Мирослав Павлов, Мая Манолова с бонус от "опозицията"

Председателят на БСП Корнелия Нинова отново ще е водач на кандидат-депутатската листа във Варна. Нинова беше водач на листата и на парламентарния мот на 11 юли.    Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна ще е втори, Нинова ще влезе от София и той ще е депутат. Няма интрига по тази...

News image

Проф. Герджиков: Татяна Дончева лъже. Не е вярно, че съм говорил слова за Бойко Борисов и сме го направили хонорис кауза

Сутрешен скандал спретна в БНТ Татяна Дончева. Тя обяви, че проф. Анастас Герджиков е прехвалил Бойко Борисов и го е наградил с доктор хонорис кауза. Ректорът на Софийския университет се включи и поиска право на отговор.    "Проф. Герджиков произнесе слово, когато Бойко Борисов става...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Плевнелиев и кръгът "Сорос" не могат да "изчегъртат" Борисов при голямата преднина със "скрита" оферта за коалиция с ПП

News image

"Бойко Борисов е в партията ГЕРБ и е сърцето и двигателя там, но част от политическите сили - ДБ, ПП, ИТН - не припознават Борисов като политически лидер, който отново да бъде премиер и поради това ГЕРБ изпадна в изолация. Затова Борисов трябва да вземе своето решение и пред целия български ...

Президентът прави БСП втора политическа сила, Бойко Борисов прави Румен Радев за втори път президент?!

News image

Президентът може да направи БСП втора политическа сила с мобилизацията на избирателите на партията заради битката с проф. Анастас Герджиков.   Според социологическите агенции БСП прибавя вот заради президентските избори и бонуса, който получава от симпатизантите на Румен Радев в парт...

Кирил Петков (вече не е "Шугър Фейс") и Асен Василев не правят "партия на президента", но са "партия с президента"

News image

Кирил Петков (вече не е "Шугър Фейс") и Асен Василев може и да не правят "партия на президента", но са "партия с президента" - не само за предизборната кампания.    "Партията с президента" е по много писти - с Иво Прокопиев, в атаките срещу институции, в сценария за мандата за управл...

ПОЛИТИКА

Делян Пеевски хит на брифинга на ГЕРБ, той прави "тиха кампания" с ресурс за рекорден резултат на ДПС

News image

Делян Пеевски стана хит на брифинга на ГЕРБ. Бойко Борисов беше засипан с въпроси за Пеевски и завръщането му в политиката.   Пеевски не търси медийни изяви в предизборната кампания. Бизнесменът-политик прави "тиха кампания" с организационен и финансов ресурс.   Целта на Деля...

Атаката срещу сайта "Афера" продължава. Веселина Томова: "Тези надминаха Боко!"

News image

Вече 12 ден продължава хакерската атака срещу сайта "Афера". Веселина Томова е пуснала жалба в прокуратурата.   "Тези надминаха Боко", заяви Томова, коментирайки хакерската атака.   Според нея акцията е заради предизборната кампания на президента Румен Радев.   "Явно ...

Христо Иванов скочи срещу Пеевски: Емблематични представители на ДПС искат да направят политическо завръщане

News image

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" във Велико Търново, скочи срещу Делян Пеевски, водач на листата на ДПС.   "На тези избори Велико Търново се превръща в знаково място, защото от тук сарайският модел търси реванш. От тук емблематични негови представители искат...

КИЛЪРИ

"Слави" с повече охрана от Борисов, стигне ли Пеевски, ще е бигбос. Хунтата го поръчала на вечеря в "Есте" и "Делта Хил"

News image

Слави Трифонов е с по-голяма охрана от Бойко Борисов, който движи с джипа без авангард и с един охранител от НСО.   Борисов няма нужда от охрана. Всички "поръчки" за покушения срещу него са пунта мара - най-вече от Сретен Йосич.   Слави Трифонов вероятно има - първо да се пра...

Алберт Рижий поръчан от брата на Надир Салифов-Лоту Гули?! Алик Рижий и Лоту Гули си оспорвали протекциите на Дед Хасан

News image

Алберт Рижий е сочен в руски медии като поръчител на разстрела на Надир Салифов-Лоту Гули в Истанбул миналото лято.   Той организирал покушението като отмъщение за убийството на Ровшан Ленкорански, поръчано от Лоту Гули.   Намик Салифов, брат на Надир Салифов-Лоту Гули, се по...

МАФИЯ

Маджо&партньор и Таки превземат бизнеса на Брендо. Руснаците сменят "краля на кокаина" с нови играчи заради двойна игра

News image

Таки овладя каналите на Брендо след операция "Кокаинови крале", но с акцията на DEA и украинските антимафиоти превзема и бизнеса му с марихуана.   Схемата на Брендо е била за милиарди - мрежа за марихуана за пазара в Украйна и трафик за Турция, Румъния и България.    Маджо&па...

DEA вади Брендо от играта заради връзки с ФСБ и ФСКН?! Телефонът с лика на Путин медийна илюстрация

News image

Украинските антимафиоти задържаха Евелин Банев-Брендо на паркинг. Соченият като "крал на кокаина" е без охрана - като "агент-нелегал" на специална служба.   "Кралете на кокаина" са в Колумбия - Брендо беше клиент и арганизатор на трафик на кокаин, но медиите го обявиха за "крал на ко...

РЕКЛАМА
Банер