АКЦИЯ

The Wall Street Journal: Номерът на Путин. Ето как лишава Украйна от оръжие. Русия наддава за пратки оръжия за Украйна

alt
Руският президент Владимир Путин измисли как да лиши Украйна от оръжие. Страната-жертва полага огромни усилия за изкупува оръжия от различни държави, за да може да се справи с руската военна агресия. Но, Путин врътна номер и в момента Русия играе по същия начин на световния отбранителен пазар като наддава за същите оръжия и ги изкупува преди Украйна. Освен това Москва се опитва прекъсне доставките за Киев, пише The Wall Street Journal, цитирайки правителствени служители и оръжейни брокери, предаде Bloomberg TV Bulgaria.
 
Докато тежката артилерийска война в източната част на Украйна се измества в полза на Русия, Киев се опитва да си достави системи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, артилерийски снаряди и боеприпаси от трети страни. Тази надпревара за оръжия идва, когато Украйна предупреждава, че е изправена пред поражение в региона на Донбас, основна битка във войната, освен ако Западът не доставя повече оръжия с по-бързи темпове.
 
Докато САЩ и техните съюзници доставят западни системи, много от доставките на оръжие за Украйна включват оборудване от съветското минало и/или руско производство, което най-често се използва от украинските военни. Но западни оръжейни брокери и украински представители казаха, че Русия често наддава срещу Украйна за тези доставки и бърза да укрепи собствените си намаляващи оръжейни складове.
 
"Ако го извадят от пазара, Украйна не може да го купи", каза бивш военен служител на САЩ, сега в частната индустрия, който се занимава с руски оръжия от десетилетия. На брифинг във Вашингтон миналия месец министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство и САЩ са претърсвали 23-те страни, които държат запаси от руско произведено оръжие и оборудване, за закупуването и предаването им на украинските военни. "Половината от нашата помощ беше "Къде можем да намерим тези неща?"", каза Уолъс. "Понякога се сблъскваме с руснаците, които, между другото, търсят в някои страни и също така търсят някои от запасите, защото те бързо свършват."
 
Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство отказа да разшири коментарите на Уолъс. Служители на украинското министерство на отбраната признаха затруднението, но отказаха да коментират публично въпроса. Говорител на руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. Миналия месец чешки и полски брокери, работещи от името на Украйна, завършиха сделка с български доставчик на руски бронирани машини и артилерийски снаряди, когато група арменски купувачи, предлагащи да платят 50% премия, успяха да спечелят договора, каза украински народен представител, запознат с преговорите.
 
"Ние сме абсолютно наясно, че оръжието не отива в Армения, но вероятно ще отиде в Русия", каза той. "Те разбират какво търсим. И те разбират къде е." Брокери заявиха, че Москва е заплашила страните с изтеглянето на бъдещи части и услуги за руско произведени системи, на които много нации разчитат за националната си отбрана. "Понякога не сте сигурни какво се случва", каза друг украински депутат, който е участвал в оръжейни сделки. "Това, което виждате, е трудно да се определи по друг начин освен като саботаж." Украйна – и правителствата на САЩ и Обединеното кралство, които работят, за да помогнат на Киев – понякога са закъснявали със сделките или са ги наблюдавали как изчезват.
 
"Това се дължи на ефективността на Русия и неефективността на украинските и разузнавателните служби на нашите съюзници", каза вторият депутат. През април Русия възрази срещу предложението на Пентагона да даде на Украйна 11 руски военно-транспортни хеликоптера Ми-17, които САЩ закупиха от Русия през 2011 г. за афганистанските военни.
 
Министерството на отбраната на Русия разпространи изявление, в което нарече потенциалното прехвърляне към Украйна незаконно нарушение на споразумението с крайния потребител, заявявайки, че прехвърлянето "представлява грубо нарушение на основите на международното право и разпоредбите на договорите между Русия и САЩ". През юни говорителка на руското външно министерство каза, че Москва официално е протестирала пред САЩ за нарушаване на договорните си задължения по отношение на хеликоптерите.
 
"Нашето посолство в Съединените щати направи официално представяне пред Държавния департамент на САЩ, като поиска подробни обяснения защо Ми-17 се прехвърлят в Украйна без знанието и съгласието на износителя, тоест Русия, и в противоречие с установените дипломатически практика", каза тя. След САЩ Русия е най-големият износител на оръжия в света. В допълнение към директните продажби, руското оборудване, както и по-старите съветски оръжия, често се купуват и продават от компании-посредници, които са регистрирани в САЩ и другаде на Запад. Русия сега изглежда се опитва да спре тези брокери да доставят оръжие за военните усилия на Киев. "Натъкнахме се на: "Ако не спреш да купуваш тези глупости [за Украйна], ние никога повече няма да правим бизнес с теб", каза бившият военен служител, който сега е в частната индустрия. "Ще ви санкционираме."
 
През последните години, казват западните оръжейни брокери, Москва обикновено не протестираше, когато продаваше руско произведено оръжие. Повече от десетилетие след терористичните атаки на 11 септември оръжейни брокери, обслужващи договори с Пентагона и Централното разузнавателно управление, купуваха военно оборудване, проектирано от СССР и Русия, за да подкрепят Ирак и Афганистан. Руското законодателство често забранява прякото участие в тези продажби, но Москва рутинно насърчаваше транзакциите като начин за разпространение на своите продукти. Самата Украйна от години продава руско и съветско оборудване на оръжейни брокери и други страни. През 2014 г. Русия превзе украинския полуостров Крим, поставяйки двете страни внезапно във военни конфликти, а отношението на Москва към продажбите на руско произведено оръжие, поне на Украйна, се промени рязко.
 
"Те никога досега не са възразявали на каквото и да било основание", каза Рубен Джонсън, американски консултант по отбраната, който е работил от години в Русия и Украйна. "Сега руснаците се намесват и казват: "О, чакай малко, това вече не ни харесва". Обвиненията за руска намеса в доставките на оръжие за Украйна предшестват пълната инвазия, започнала през февруари. Миналата година властите в Чешката република обвиниха руското военно разузнаване за смъртоносна експлозия през 2014 г. в оръжеен склад, който доставяше на Украйна.
 
През 2016 г. група мъже в Киев отвлече украински оръжеен служител, който бе договорил изгодна сделка за авиационни части с Индия, основен клиент на руските оръжия, според бивш служител от украинската отбранителна индустрия. Украински служители твърдят, че зад схемата стои офицер от руското разузнаване. През 2020 г. българските прокурори повдигнаха обвинения срещу трима руснаци за предполагаемо отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. с "Новичок", мощен нервнопаралитичен агент. Гебрев е участвал в посредничество при продажба на оръжие за Украйна. Русия отрече участие в тези различни атаки. Гебрев оцеля след отравянето, но мнозина от международната оръжейна индустрия оттогава тълкуват събитието като сигнал за други, които биха могли да обмислят да правят бизнес с Киев, коментира WSJ.
 
Източник Bloomberg TV Bulgaria
 
АКЦИЯ
News image

"Уолстрийт джърнъл": Русия започва лов на саботьори в Крим след експлозиите там

Атаките в Крим показват най-новата стратегия на Украйна във войната с Русия, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитирайки украински служители.   Изданието отбелязва, позовавайки се на интервю от вчера на украинския министър на отбраната Олексий Резников, че Украйна се надява новата...

News image

США еще в октябре 2021 года поняли, что Россия собирается напасть на Украину. Вот как они пытались этому помешать

Власти США пришли к выводу, что Россия собирается напасть на Украину, примерно за пять месяцев до начала войны. Пытаясь этому помешать, Белый дом пошел на необычный шаг и рассекретил свои разведданные о готовящемся вторжении. Однако эти прогнозы встретили со скепсисом как в Европе, так и в с...

News image

Веселин Желев: Посланието на кримските експлозии. "Ню Йорк таймс": в Крим действа елитна украинска диверсионна група

"Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, можеш да лъжеш целия народ за част от времето, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".   Руското командване, военно и политическо, изглежда не е забравило тази мисъл на Ейбрахам Линкълн.   Затова след третата за с...

News image

Взривове във военно поделение Крим

Руското министерство на отбраната съобщава за детонация на боеприпаси в Крим.   Властите на полуострова съобщиха, че е имало експлозия и пожар в трансформаторна подстанция край село Майское.    Изданието "Криминформ" пише, че в Крим е имало два взрива: пожар в трансформаторна...

News image

Гари Каспаров: До момента Путин не печели, но и не губи войната

Гари Каспаров даде специално интервю за БНТ. Познавате го като шампион по шахмат, който в продължение на десетилетия е номер едно в световния шах, като подобрява всички значими рекорди на времето си. След спортната кариера влиза в руската политика – едно особено опасно занимание. Бил е...

News image

САЩ провокират Кремъл с атаката срещу ЧВК "Вагнер" или комбинация на ГРУ? ЦРУ активира татарите в Крим за диверсии

Атаката с РСЗО HIMARS срещу базата на ЧВК "Вагнер" в Попасна изглежда като провокация на САЩ срещу Кремъл заради шефа на "вагнеровци" Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".   ЧВК "Вагнер" изигра главна роля в превземането на Попасна, Северодонецк и Лисичанск и влезе в по...

News image

Зеленски удължава мобилизацията и военното положение в Украйна с още 90 дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати във Върховната рада на страната проекти за удължаване на срока на военното положение и за удължаване на срока на общата мобилизация.   Съответните законопроекти са регистрирани под номера 7664 и 7665, но текстовете им към момента не с...

News image

Сателитни снимки показват мащаба на взрива в Крим, Киев не е поел отговорност за инцидента

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите на взрива във военна база в Крим, който според Русия е инцидент, но според различни наблюдатели и по неофициална информация на западни медии е дело на Украйна.   Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или п...

News image

ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу Благомир Коцев, привлича корпоративен вот. Няма да има "Промяна" във властта във Варна

Коалицията ГЕРБ-СДС стартира атаката срещу бившия областен управител на Варна Благомир Коцев с акцията на депутатите Красен Кралев, Славена Точева, Павел Христов и Бранимир Балачев. Срещу Коцев скочи и едрият бизнес в морската столица.    Последва медийна кампания с журналистич...

News image

Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром". Лидерът на ГЕРБ върна Ресто, че води проГазпром политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром", по време на посещението си в Рилската света обител на журналистически въпрос трябва ли България да има договор с "Газпром", Борисов каза "не".    Борисов очевидно връща Ресто на "Продължаваме промянат...

News image

Протестът #ГАZwithme, препратка с ДАНСwithme, се пренасочва от кабинета "Радев" към ГЕРБ-СДС

Протестът #ГАZwithme става фокус на предизборната кампания на ПП и ДБ срещу коалицията ГЕРБ-СДС, след като Бойко Борисов не подкрепи акцията срещу президента Румен Радев и служебното правителство.   Протестите срещу зависимостта от руския газ започва от понеделник под мотото #Г...

News image

Христо Иванов: Надявам се следващата седмица да има разговори с Продължаваме Промяната

Целта на предизборна коалиция между "Демократична България" и ПП е да се конструира политическа сила, която може да покаже ясна посока и да отстоява геополитическото развитие на страната. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV.   "Нашето предложе...

News image

ДБ и ПП най-вероятно отиват отделно на изборите

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да направят предизборна коалиция и ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха няколко източници пред OFFNews.   Причината е, че от "Продължаваме промяната" не искат такова обединение, тъй кат...

News image

Изборите - проОрбан и проПутин пропаганда с Ресурс от Кремъл срещу проСАЩ и проЕС пропаганда с парите на Сорос

Стефан Янев се заяви като фен на Виктор Орбан, след като обяви войната на Русия срещу Украйна за "военна операция" като пропагандата на Кремъл.    "Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ре...

News image

Стефан Янев: Нямам нищо против да бъда оприличаван на Виктор Орбан

Трябва да извлечем най-добрия смисъл, интерес на държавата и полза за държавата от членството ни в тези организации (ЕС и НАТО - бел. ред.). Ако приемем, че Орбан прави това за Унгария и унгарския народ, нямам нищо против да бъда оприличаван на Орбан. И ще търсим подобен тип политика за реал...

News image

Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини, Орбан и следващ лидер на Италия

На 25 септември в Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Месеците на политическа несигурност дойдоха след оставката на Марио Драги като министър-председател заради оттеглянето на един от коалиционните му партньори. В момента според социологическите проучвания водещата партия ...

News image

Красен Кралев: Снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци

Ако четете заглавията в определени медии, ще помислите, че става дума за изключително "спонтанен" и "граждански" протест на "стотици недоволни граджани".   Всъщност снощният флашмоб беше зле организирано рехаво присъствие на партийци. Стана ясно, че на работници на бивши министри дор...

News image

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и служители на посолството. Направи го повече от месец по-късно - за разлика например от отговора на действията на Чехия. След като през април Прага изгони 18 руски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулси...

News image

Американците натискат Борисов ГЕРБ да подкрепи ПП и ДБ за масови протести срещу президента и служебното правителство

Американците натискат Бойко Борисов ГЕРБ да подкрепи "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за масови протести слещу президента Румен Радев и служебното правителство под егидата на кръга "Сорос".   Кръгът "Сорос" има лобита както в ПП и ДБ, така и в ГЕРБ чрез Даниел Митов...

News image

Марио Смърков отново областен управител на Варна, смятан е за близък с ексшеф в ГД БОП, свързван с президента

Правителството назначи Марио Смърков за областен управител на Варна. Сега играта е дали ще отмени заповедта на бившия областен управител на морската столица Благомир Коцев за спиране на движението по Крайбрежната алея.   "За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков...

News image

Освободиха от длъжност всички областни управители

Служебното правителство на Гълъб Донев освободи всички областни управители. Това стана на първото заседание на новия Министерски съвет.   Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще отговаря за организацията на изборите.   Десетки въпроси се зададоха на областният упра...

News image

Гергана Алексова за освобождаването ѝ от НКЖИ: "Кирил Добрев не ми е предавал поздрави"

"Моето подозрение е, че бях освободена, защото съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС". Това заяви пред Нова нюз бившият заместник-директор на НКЖИ Гергана Алексова, която бе уволнена в сряда.   На въпрос как е научила за уволнението си, тя отговори, че е била извикана в кабинета...

News image

Кирил Добрев връща Ресто на "Позитано"20 за акцията срещу "TERRA CORP" с уволнението на Гергана Алексова от НКЖИ?!

""Имаш много поздрави от Кирил Добрев", казали сутринта на Гергана Алексова, когато ѝ връчили заповедта за уволнение", написа сайтът "Епицентър. БГ", който вероятно разполага с информация от "Позитано"20.   Кирил Добрев е сочен като свързан с компанията "TERRA CORP", която търгува с ...

News image

Нинова обяви война на президента. Радев контраатакува с "вътрешната опозиция" в БСП и с ревизия за търговията с оръжие?!

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви война на президента Румен Радев. "Не съжалявам, че издигнах и подкрепих Румен Радев за президент, но той има комплекс към жената, която го направи президент", заяви тя в bTV.     Президентът вероятно ще репликира Нинова с ирония, но...

News image

САЩ извадиха Китай от играта за Украйна, самолетът на Пелоси кацна в Тайван. Си Дзинпин извъртя номер на Путин с блъфа

САЩ извадиха Китай от играта с Русия за войната в Украйна. Самолетът на председателя на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна на летище "Съншан" в Тайпе, столицата на Тайван.     Нанси Пелоси на летище "Съншан" в Тайпе     Нанси П...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Боян Чуков: Зеленски знае къде ще удари Русия, изнася документи от Донбас, Запорожието и Николаев

News image

Все по-често наети евроатлантически анализатори започват да иронизират рязкото намаляване на динамиката на сраженията в Украйна. Създава се преднамерено усещане, че руснаците затъват поради липса на достатъчно военни части и наличието на ново западно вундервафе на украинския фронт. Създават ...

САЩ работят Русия да загуби "спечелената война". Целта е Путин да обяви мобилизация и да избухнат протести

News image

Американците усетиха след спирането на ВС на РФ пред Киев и Харков, че Русия може да загуби "спечелената война" в Украйна и стартираха програма за доставки на оръжие и боеприпаси.   След неуспешната операция на ВС на РФ в Донецка област "янките" вече работят Путин да загуби войната, ...

САЩ провокират Кремъл с атаката на летището "Саки" в Крим с ракети ATACMS. Може ли Путин да загуби "спечелена война"?!

News image

Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите от взривовете във военна база на ВВС на ВС на РФ в Крим.   Военновъздушната база "Саки" в Новофьодоровка в Крим бе разтърсена от взривове във вторник. Най-малко осем самолета изглеждат унищожени или повредени, в...

ПОЛИТИКА

Кирил Добрев "премиер в сянка", назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгаргаз" атака срещу Корнелия Нинова?!

News image

Кирил Добрев се опитва да влезе в ролята на "премиер в сянка" под патронажа на президента Румен Радев, коментираха източници от "Позитано"20 назначаването на Деница Златева, изявен критик на Корнелия Нинова, за шеф на "Булгаргаз".   Назначаването на Деница Златева за шеф на "Булгарга...

Иво Прокопиев и президентът Румен Радев вече не са "партия" и не делят "порциите" във властта

News image

Преди парламентарните и президентските избори миналата година изглеждаше, че Иво Прокопиев и президентът Румен Радев са "партия" и ще делят "порциите" във властта.   След като Кирил Петков и Асен Василев, сочени тогава като близки до Иво Прокопиев, направиха управленска коалиция с Ко...

Пропутинските геостратези у нас са във ваканция. Защо Яков Кедми не посреща руските войски в предградията на Одеса?

News image

Пропутинските геостратези у нас излязоха във ваканция в навечерието на най-горещата фаза на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.    ВСУ готви контранастъпление към Херсон, а групировката на ВС на РФ прехвърли 10 000 десантчици от Донбас и от резерви в Русия за настъплени...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер