АКЦИЯ

Още веднъж за русофилското "ако" и "никога". "Сега вече ще може да си вземем Проливите"

alt

Прескачам с дистанционното по каналите и какво да чуя: Божидар Димитров отговаря на зрителски въпроси в свое телевизионно предаване по исторически въпроси. На дълго питане от страна на възмутен зрител, който иска Димитров да потвърди убеждението му, че Европа и особено Великобритания ВИНАГИ са се отнасяли зле с България, накрая питащият поиска риторично професорът да каже кога тези западни злодеи (за разлика от Русия, разбира се), са подкрепяли България.

Професорът изслуша многословието с бащинска търпимост към съмишленика си и не го разочарова, изстрелвайки с типичното самочувствие на последната инстанция своето: “никога”.

Нямам желание да се занимвам с личността и делото на уж пенсионирания, но все така вездесъщ , самоназначил се ментор по въпросите на телевизионното разпространние на манипулирана в руска по(л)за история проф. Божидар Димитров. Но се почувствах въвлечен във вица за Иванчо, на когото Марийка казала “здравей”, а той реагирал с “ей, една дума ми каза и веднага ме уговори”!

Та “и аз така”: една единствена дума от устата на дългогодишния директор на Националния исторически музей “веднага ме уговори” да реагирам с текст, който, да обори кратко, но все пак с повечко думи, голяма черно-бяла лъжа за добрините, които ни е причинала Русия и злините, които сме понесли от Запада.

За учудване на българските русфили, които съдят по себе си в преклонението към Русия, нямам проблем да се съглася с един от техните любими упреци, че европейските държави не са направили нищо за българското освобождение от османското владичество. Вярно е, но се отнася само за периода преди Априлското въстание от пролетта на 1876 г. Точно като същото  е вярно за Русия, която води 12 войни с Турция и нито веднъж, по никакъв начин, не мотивира която и да било от тях под каквато и да било форма като опит за защита на българите от османския гнет.

Руският военен кореспондент Василий Немирович – Данченко недоумява в разгара на самата Руско-турска война през 1878 г. защо Русия никога с нищо не е подкрепила нито едно българско въстание (за разлика от въстанията на всички останали балкански народи). Данченко, говорейки в множествено число (защото мнозина негови сънародници са се чудили също), пише в своята книга “Година на война”, че отказът на Русия да подкрепи българското освободително движение, както и да въоръжи българите като съюзници във войната, е “голяма тайна на руската дипломация” и самите непосветени руснаци не могат да разберат каква е причината за това.

Честният руснак не е могъл да знае, че още преди войната Русия заговорничи с Австро-Унгария и Англия да не бъде допусната “голяма славянска православна” държава, т.е. голяма България на Балканите. Резултат от тези заговори са три тайни спогодби – в Райхщад, Будапещаа и Лондон -  в рамките на по-малко от година между юли 1876 г. и април 1877 г. (последната буквално дни преди Александър II, подтикнат от Бисмарк, да преодолее хамлетовските си колебания и най-накрая да прокламира решението си за война с Турция, срещу избухването на която цялата руска дипломация и особено граф Игнатиев са се борили с отчаяно настървение).

За Русия една голяма България е била пречка за имперските й завоевателни планове по отношение на Проливите, а за западните заговорници – голяма България под руски контрол би била неприемливо усилване на руските позиции на същия кръстопът.

В книгата “От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин” проф. Константин Косев и Стефан Дойнов признават, че споменатите по-горе договорки са били пазени в дълбока тайна най-вече от българите, на които Русия предлага обречения на ревизия само три месеца по-късно договор от Сан Стефано с единствената цел да прехвърли по-късно вината за разпокъсването на българските земи на лошите европейци, надявайки се мръсната тайна за руската предварителна роля в това дело да си остане секретна.

Ето защо началникът на граф Игнатив в Петербург княз Горчаков, който е бил противник на скалъпения от Н. Игнатиев Санстефански договор, го подписва въпреки несъгласието си с него, с пълното съзнание, че този ялов документ ще настрои българите срещу Европа и поне в това отношение ще се изплати руското усилие във войната, която всъщност е била в крайна сметка дипломатически провал за Русия, както се видяло на Берлинския конгрес.

Пролятата в резултат на Априлското въстание българска кръв, пожертвана въпреки опитите на Русия да го осуети  с помощта на руския военен шпионин от български произход полковник Кишелски, обърква сметките на всички външни фактори. Точно както и безкръвният български преврат в Пловдив ще постигне същото на 6 септември 1885 г. и ще вбеси най-вече Русия.

Първи от новината за страданията на българите се окопитват тъкмо англичаните. В страната избухват масови протести срещу османските зверства. Лондон активира дипломацията си и кани на преговори Европейските сили и Русия, която научава за кланетта не от свои източници, а от американския журналист Макгахан.

За разлика от Бисмарк, който рагира гневно и обявява, че Турция няма право след всичко това да присъства на европейския континент, руската интерпретация е “малко по-различна”, както си вижда от възклицането на видния московски славянофил Иван Аксаков.

“Сега вече ще може да си вземем Проливите”, откровеничи той още преди цялата руска пропагандна машина да се настрои на вълната на състраданието към “братушкте” и да я използва за военно мобилизиране на все още силно травмираното от поражението в Кримската война 20 години по-рано руско общество.

Както в живота, така и в преразказа на историята, употребата на “никога” е меко казано подвеждаща категория- почти толкова, колкото и условното наклонение. По неговата наклонена плоскост обаче неизменно се катастрофирт русофилските интерпретатори, които масово претендират да знаят какво щяло да ни с случи, “ако” Русия не ни е освободила: щели сме днес да ходим с фесове и да говорим на турски.

АКО употребим в отговор същото ако, трябва да се запитаме какво би станало, ако Русия беше подкрепила поне веднъж поне едно българско въстание или “поне” беше позволила на българите с военен опит под руските знамена, като капитан Мамарчев, да продължат със своя освободителна война срещу Турция още през 1829 г., когато османците са били разгромени и войските на руския генерал Дибич са били на подстъпите на Константинопол, а българите започнали да се въоръжават за самозащита след тяхното наредено вече изтегляне в Русия и за своя собствена революция.

Русия не само НИКОГА не застава на страната на истинската българска свобода, но всякога се опитвала да я смачка и да употреби българите за своите егоистични имперски цели.

Тази тенденция се проявява още по времето на войната с Турция, когато руски офицери, политици и медии масово започват да обвиняват бъгарите като “подлеци”, на които се дължат първоначалните военен успехи в балканската кампания на имперската армия, подценила както силата на османците, така и ентусиазма на българите, мнозина от които посрещат руските полкове радушно, но много скоро се оказват обект на издевателства, конфискации и обиди, както и на османско отмъщение след поредното отстъпление от позиции в български селища, обречени на погроми заради глупави действия на руското командване срещу превъзхождащия го противник. Темата за “българските подлеци” е широко застъпена в кореспонденциите на честните руски кореспонденти Данченко и Евгений Утин, възмутени от това несправедливо руско отношение към българите.

Как да си обясним например факта, че срещу руската политика в България се обръща не друг, а героят от Шипка Димитър Петков, загубил ръката си в боевете и награден лично от император Александър II с най-високото руско отличие за проявената храброст? Бележитият български опълченец и политик бързо прозира, че Русия ни носи ново иго (както самият баща на публицистичното русофилство у нас Иван Вазов ще прозре също, макар и чак през 1916 г.).

Русия постига този обрат в отношението на българите с поредица от враждебни действия срещу тяхното желание за независимост и самостоятелност. И така - до ден днешен.

Ivo.bg

 
АКЦИЯ
News image

Доналд Тръмп цака "китайската карта" в Хелзинки. Владимир Путин - санкциите

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин започна почти един час по-късно от първоначално обявеното време - 13.20. Самолетът на Путин кацна половин час по късно от очакваното. Това веднага промени графика на срещата. В същото ...

News image

Путин и ядреното куфарче в дъжда, Pussy Riot и гимнастикът-съдия Нестор Путана. Хърватия беше герой на Купона...с Русия

И като заваля из ведро, смелият Макрон, който подскачаше на масата на мониторите на трибуните, остана извън Чадъра за Путин. Тове е то - уж "многополюсен свят", но само за Путин има Чадър. Ядрен. Всякакъв. Ако беше "пичка" докрай, каквато е, но явно позицията я спира, пре...

News image

Хърватският национал Домогай Вида: Нашите сърца са големи колкото Русия. Искам още веднъж да се извиня пред руския народ

Хърватският национал Домогай Вида даде интервю за руския спортен канал "МАТЧ ТВ", в което още веднъж поднася извиненията си на руския народ заради видеото, което записа в съблекалнята заедно с Огнен Вукоевич, един от треньорите на отбора на Хърватия, в което посвещава победата над Русия на У...

News image

Историческа победа на Хърватия над Англия. Феновете скандират "Слава на Украйна!". Треньорът: "Това са герои!"

Хърватите победиха англичаните в драматичен полуфинал. Преди началото на двубой феновете на Хърватия скандираха "Слава на Украйна", очевидно провокирайки руските зрители, които се заканиха, че ще подкрепят отбора на Англия. Домогай Вида, който записа скандалното видео с възгласа "Сла...

News image

Москва отговаря "огедално" - гони двама гръцки дипломати. СВР не коментира. Руски депутат: "Всичко е заради НАТО"

Москва ще отговори "огедално" и ще експулсира двама гръцки дипломати в отговор на предприетите "недружелюбни действия" от Атина, заявяват източници от Кремъл, цитирани от РИА "Новости". Според заместник-председателя на комисията за външни работи на Съвета на Федерацията Андрей Климов, Рус...

News image

Гърция гони руски дипломати. Намесвали се в споразумението с Македония. Опитали да подкупят гръцки чиновници, шпионирали

Гръцкото правителство реши да изгони от страната двама руски дипломати и да забрани влизането на нейна територия на други двама, съобщи в. "Катимерини". Атина ги обвинява в опит за намеса във вътрешните й работи и извършване на противоправни действия срещу националната сигурност. Сред п...

News image

Румен Радев ще ръководи българската делегация на Срещата на НАТО в Брюксел. Този път Бойко Борисов изпраща министри

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 11 и 12 юли в Брюксел. Този път, за разлика от посещението на президента Румен Радев в Москва, Бойко Борисов изп...

News image

Президентката на Хърватия пя патриотични песни в съблекалнята с отбора и танцува в ложата. Дмитрий Медведев се обърна

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия, отпразнува бурно победата на сънародниците си над Русия с дузпи в Сочи и класирането за полуфинал. Тя влезе в съблекалнята и се включи празненството. Всички скандираха и пееха патриотични песни, като "О, Хърватио, майко наша" (Zovi, sa...

News image

Хърватски национал записа антируско видео: "Слава на Украйна, давай, давай" "Тази победа е за "Динамо" и за Украйна

Хърватският национал Домагой Вида и Огнен Вукоевич, един от треньорите, посветиха победата над Русия на четвъртфинал на Световното на Украйна в антируско видео, записано в съблекалнята на стадиона в Сочи. "Слава на Украйна, давай, давай", провиква се Вида, който вкара гол с глава з...

News image

Б.Б. отказал на Меркел, ама друг път. Ангела оцеля и не запя Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt

"Борисов отказа на Меркел за пръв път", възторгнаха се нашенски еврокореспонденти. Отказал, друг път, такова похвално слово й дръпна, че си личеше от Банкя до Брюксел как се е договорил с нея. Тезата на Меркел - двустранни споразумения на доброволен принцип. Не пролича да е натискала "Б...

News image

Валентин Златев, "премиерът в сянка", контролира парламента - ГЕРБ и БСП ще гласуват всичко, което поиска. ДПС...

"Вальо Златев е истинският премиер в държавата, а Бойко му е външен министър", заяви депутат от БСП, който е на "ти" с "олигарха". Валери Симеонов няма шанс в битката с него. Бойко Борисов и Корнелия Нинова не могат да му откажат, Доган... Публична тайна е близостта му и с тримата ...

News image

Операция "Сръбско досие" на ЦРУ: "Вучич, пазете си мишена №1!". Руснаците пробиват среща на Вучич и Борисов в Белград?!

Балканската резидентура на ЦРУ в Белград е стартирала операция "Сръбско досие", с която да свали контрола на руснаците от сръбските служби. Американците предупредили президента на Сърбия Александър Вучич: "Вучич, пазете си мишена №1", твърди бивш служител на РУМНО, който има източник в сл...

News image

"Тайната вечеря" в турското посолство контролирана от службите: "Имаме ли наш човек в Сарая?". "Много е красива..."

"Имаме ли наш човек в Сарая?" - тази фраза, очевидно преднамерено изпусната, за да бъде записана от службите и да се тества канал към Сарая, в организираната от посланика-резидент "тайна вечеря" с Лютви Местан, е, разбира се, засечена от службите. Отговорът е провокативен - "Много е красива......

News image

Похвалното слово на Местан за Ердоган провокира скандал с "доноса" за ДПС и покрива "гръцкото досие" на Борисов

Участието на Лютви Местан в bTV провокира скандал, който измества "гръцкото досие" на Борисов от фокуса на медиите. "ДПС, които по време на референдума и по време на изборите не само взеха страна, но и грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция. ДОСТ не се меси в изборите на...

News image

Номерът на Ердоган: "Това е освобождението на нашата демокрация" за фасада в големите градове и мачкане в Провинцията

Победата на Ердоган в Истанбул нарани автентичната опозиция в Турция - тя се роди през 2013 в парка Гезе. Индже свърши услуга на Ердоган - обяви петмилионен митинг в мегаполиса, а след не взе дори половината на изборите и загуби с повече от милион. Това няма как да не съкруши ядрото на опози...

News image

Ще продължим да се надяваме. Каквото и да става. Победата на Ердоган ни съкруши, но ние сме решени да останем заедно

„Усещането е, че съм уволнена с есемес“, ми написа една приятелка. Звучеше като след любовна раздяла, но всъщност говореше за кандидата на опозицията в Турция Мухарем Индже. Беше около 11 ч. вечерта в изборната нощ и Индже бе изчезнал, докато хората ...

News image

Дюшеш за "Шоуто на Слави" със свалянето на "острова на премиера". Краси Радков-"Бойко" вече е на "Фидониси"

"Шоуто на Слави" удари дюшеш със свалянето от Нова тв на заснетия материал за "фалшивата новина" с "гръцкия остров на премиера". Слави Трифонов въвежда темата с коментар - вече подгрява във Фейсбук. След него идва ред на Краси Радков-"Бойко", който вече е на "Фидониси" с пояс и пла...

News image

Сигурно са свалили "Часът на Милен Цветков" за „Има ли война за трюфели в община Добрич?“, а не за "острова на Борисов"

Снощи в 23:30 ч. Нова телевизия свали от ефир заснет епизод на предаването „Часът на Милен Цветков“. Една от предварително анонсираните теми на сваления епизод беше тази: „Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остр...

News image

Ердоган проведе "работен телефонен разговор" с Тръмп. Първото посещение след победата в изборите ще бъде в САЩ

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви на брифинг, че в понеделник президентите Тръмп и Ердоган са имали "работен телефонен разговор". Сара Сандърс Доналд Тръмп е изразил убедеността си, че след победата в изборите, Реджеп Тайип Ердоган работи за още по-доброто сътруднич...

News image

Меркел поздравила Ердоган за победата: Турция има голяма отговорност по бежанския проблем

"Надявам се, че ще продължим да работим за задълбочаване на двустранното сътрудничество", заявила в началото канцлерът на Германия Ангел Меркел, която се обадила по телефона на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да го поздрави с победата в изборите. "Турция има голяма отговорнос...

News image

Сензация. В секция в Анталия печели президентът на Русия Владимир Владимирович Путин

Проправителственият сайт "Хабертюрк" гърми със сензацията, че в секция в Манавгат, Анталия, побеждава президента на Русия Владимир Валдимировч Путин. Втори след него е Мухарем Индже, а трети Реджеп Тайеп Ердоган. Любопитно е че в Турция се гласува с печат "Евет", "Да" и "Йок", "Не". Путин...

News image

Ердоган обяви победа на първи тур. Побеждава в Истанбул и Анкара. Печели мнозинство в парламента. Победителите празнуват

Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите на първи тур. Преднината му при повече от 93% извадка е 53 срещу 30% за Индже. С повече от един милион е напред в Истанбул. С кафяво на картата е вотът за Ердоган - цялата азиатска част без Малатия и половината европейска е за "Тайпи". Взема Анк...

News image

Мухарем Индже оспорва вота, ако Ердоган победи на първия тур. Разкрива фалшификации и опорочаване на изборите

В късния след обед Ердоган се държи като победител, а основният му опонент Мухарем Индже заяви, че ще оспори вота, ако сегашният президент победи на първия тур. Индже разкрива фалшификации на изборния резултат и опорочаване на вота. "Служебно подпечатване" с "Евет", "Да", за Ердоган на ...

News image

Сигнал за атентат промени графика и мястото за гласуване на Реджеп Тайип Ердоган. Всички други кандидати гласуваха

Ердоган промени секцията, в която ще гласува заради сигнал, че се подготвя атентат. Това се очакваше, коментират акредитирани западни журналисти. Според тях това е постановка на службите - мероприятие на охраната, която се опасява от провокации. Мухарем Индже гласува в Ялова, н...

News image

Сорос праща Ердоган на втори тур. Емисари на Кремъл "мотивират" кюрдите да не гласуват за Мухарем Индже на втория тур

Джордж Сорос играе по-голяма роля в битката срещу Реджеп Тайип Ердоган на предсрочните избори от Фетхуллах Гюлен.  Гюлен загуби доста от силата си след преврата, неутрализирани бяха негови структури в армията и сред магистратите, докато тези на Сорос са все още действащи, категоричн...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Тогава не знаех, че Тръмп е в Москва". Путин излъга в Хелзинки като "шпион" и поредният "вълчи капан" за Тръмп щракна

News image

"Няма никакъв компромат за г-н Тръмп. Тогава не знаех, че той е в Москва. Вие какво, да не смятате, че следим всеки бизнесмен, който идва в Москва. В Санкт-Петербург на бизнес-форума имаше повече от 500 американски бизнесмени, дори фамилиите им не знам", отсече Путин пред повече от сто жу...

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

News image

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията. В зависимост от аудиторията, Бутина се представя ка...

Арестуваха "шпионка" на Кремъл в САЩ за "намеса в изборите". Мария Бутина била връзка между щаба на Тръмп и Русия

News image

Руската гражданка Мария Бутина е арестувана във Вашингтон и обвинена опит да повлияе на нагласите на американските избиратели. Според Министерството на правосъдието на САЩ арестът е станал на 15 юли. Обвинена е в сговор с цел да работи като агент на чужда държава без съответното уведомяван...

ПОЛИТИКА

ТРЪМП НАПРАВИ РЕШИТЕЛНА КРАЧКА КЪМ СОБСТВЕНИЯ СИ ИМПИЙЧМЪНТ ЗАРАДИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

News image

Състоялата се вчера пресконференция на президентите Тръмп и Путин в Хелзинки ще остане в учебниците по политология като христоматиен пример в подкрепа на  твърденията, че политиката е мръсна работа, основана на лъжи. Защото президентите на двете ядрени свръхсили най-безцеремонно и солидарно от...

ФБР по следите на $30 млн от Путин за Тръмп. Бутина арестувана, за да бъде осветен канала "Торшин-Дерипаска-Путин"

News image

Медиите в САЩ спекулират върху версията, че Мария Бутина е арестувана заради участието й в незаконно финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. ФБР повече от година разследва Александър Торшин, заместник-председател на Централната банка на Русия, като канал за финансиране на кампани...

Мария Бутина сочена като "личен пратеник на руския президент". Арестуват я ден преди срещата в Хелзинки като провокация

News image

"Руската шпионка" Мария Бутина обслужвала връзките на Тръмп с Кремъл. Сочат я като "личен пратеник на Путин". Арестуват я ден преди срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки като провокация. Мария Бутина е посочена като "агент за влияние на руското правителство", а не като "шпионка". Може да ...

КИЛЪРИ

Изненада! КОЙ и ЦРУ - "партия" в операция "Фидониси". Намекват за нова US-грама заради досието "Магнитски" и "Белене"

News image

Бойко Борисов знае КОЙ раздуха операция "Фидониси", но много по-важно е, че знае ЗАЩО - заради досието "Магнитски" в САЩ и "Белене". Приятелският огън от сарайната секция на КОЙ е послание - или ни помагаш за "Магнитски", или изкарваме "ГРЪЦКАТА СМЕТКА". Партията на сарайния КОЙ с ЦР...

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

News image

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. К началу 2000-х Шамиль Басаев превратился в одного из самых известных и разыскиваемых террористов мира. По ко...

МАФИЯ

Борисов "храни" споносори на БСП, защото споделя Трапезата с тях. Прави "политика" преди избори, сетне се "чува" с Корни

News image

Бойко Борисов не "угажда" на БСП, а на спонсорите й - "храни" ги, защото споделя Трапезата с тях. Противно на пласмента, че дели само на едно, той дели с другите босове, споделя власт и Ресурс. "Опозицията" е на Хранилката на босовете, т.е. на Бюджета, който те преразпределят - "гурме по...

Няма да намерят "милиарди на Борисов". Няма "общак" при Маджо, Пашата и Котараците. Схемата: държи се цяла БАНКА

News image

ФБР има две правила - "Следвай парите" и "Наръси пари, за да хванеш играчите". Само че когато става дума за банкови сметки и прехвърляне на сакове с кеш. Но какво прави ФБР, когато в играта са цели банки. (Все едно "Панама гейт" разкри, че гигантският "Совкомфлот" е под контрола на Путин....

РЕКЛАМА
Банер