АКЦИЯ

Още веднъж за русофилското "ако" и "никога". "Сега вече ще може да си вземем Проливите"

alt

Прескачам с дистанционното по каналите и какво да чуя: Божидар Димитров отговаря на зрителски въпроси в свое телевизионно предаване по исторически въпроси. На дълго питане от страна на възмутен зрител, който иска Димитров да потвърди убеждението му, че Европа и особено Великобритания ВИНАГИ са се отнасяли зле с България, накрая питащият поиска риторично професорът да каже кога тези западни злодеи (за разлика от Русия, разбира се), са подкрепяли България.

Професорът изслуша многословието с бащинска търпимост към съмишленика си и не го разочарова, изстрелвайки с типичното самочувствие на последната инстанция своето: “никога”.

Нямам желание да се занимвам с личността и делото на уж пенсионирания, но все така вездесъщ , самоназначил се ментор по въпросите на телевизионното разпространние на манипулирана в руска по(л)за история проф. Божидар Димитров. Но се почувствах въвлечен във вица за Иванчо, на когото Марийка казала “здравей”, а той реагирал с “ей, една дума ми каза и веднага ме уговори”!

Та “и аз така”: една единствена дума от устата на дългогодишния директор на Националния исторически музей “веднага ме уговори” да реагирам с текст, който, да обори кратко, но все пак с повечко думи, голяма черно-бяла лъжа за добрините, които ни е причинала Русия и злините, които сме понесли от Запада.

За учудване на българските русфили, които съдят по себе си в преклонението към Русия, нямам проблем да се съглася с един от техните любими упреци, че европейските държави не са направили нищо за българското освобождение от османското владичество. Вярно е, но се отнася само за периода преди Априлското въстание от пролетта на 1876 г. Точно като същото  е вярно за Русия, която води 12 войни с Турция и нито веднъж, по никакъв начин, не мотивира която и да било от тях под каквато и да било форма като опит за защита на българите от османския гнет.

Руският военен кореспондент Василий Немирович – Данченко недоумява в разгара на самата Руско-турска война през 1878 г. защо Русия никога с нищо не е подкрепила нито едно българско въстание (за разлика от въстанията на всички останали балкански народи). Данченко, говорейки в множествено число (защото мнозина негови сънародници са се чудили също), пише в своята книга “Година на война”, че отказът на Русия да подкрепи българското освободително движение, както и да въоръжи българите като съюзници във войната, е “голяма тайна на руската дипломация” и самите непосветени руснаци не могат да разберат каква е причината за това.

Честният руснак не е могъл да знае, че още преди войната Русия заговорничи с Австро-Унгария и Англия да не бъде допусната “голяма славянска православна” държава, т.е. голяма България на Балканите. Резултат от тези заговори са три тайни спогодби – в Райхщад, Будапещаа и Лондон -  в рамките на по-малко от година между юли 1876 г. и април 1877 г. (последната буквално дни преди Александър II, подтикнат от Бисмарк, да преодолее хамлетовските си колебания и най-накрая да прокламира решението си за война с Турция, срещу избухването на която цялата руска дипломация и особено граф Игнатиев са се борили с отчаяно настървение).

За Русия една голяма България е била пречка за имперските й завоевателни планове по отношение на Проливите, а за западните заговорници – голяма България под руски контрол би била неприемливо усилване на руските позиции на същия кръстопът.

В книгата “От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин” проф. Константин Косев и Стефан Дойнов признават, че споменатите по-горе договорки са били пазени в дълбока тайна най-вече от българите, на които Русия предлага обречения на ревизия само три месеца по-късно договор от Сан Стефано с единствената цел да прехвърли по-късно вината за разпокъсването на българските земи на лошите европейци, надявайки се мръсната тайна за руската предварителна роля в това дело да си остане секретна.

Ето защо началникът на граф Игнатив в Петербург княз Горчаков, който е бил противник на скалъпения от Н. Игнатиев Санстефански договор, го подписва въпреки несъгласието си с него, с пълното съзнание, че този ялов документ ще настрои българите срещу Европа и поне в това отношение ще се изплати руското усилие във войната, която всъщност е била в крайна сметка дипломатически провал за Русия, както се видяло на Берлинския конгрес.

Пролятата в резултат на Априлското въстание българска кръв, пожертвана въпреки опитите на Русия да го осуети  с помощта на руския военен шпионин от български произход полковник Кишелски, обърква сметките на всички външни фактори. Точно както и безкръвният български преврат в Пловдив ще постигне същото на 6 септември 1885 г. и ще вбеси най-вече Русия.

Първи от новината за страданията на българите се окопитват тъкмо англичаните. В страната избухват масови протести срещу османските зверства. Лондон активира дипломацията си и кани на преговори Европейските сили и Русия, която научава за кланетта не от свои източници, а от американския журналист Макгахан.

За разлика от Бисмарк, който рагира гневно и обявява, че Турция няма право след всичко това да присъства на европейския континент, руската интерпретация е “малко по-различна”, както си вижда от възклицането на видния московски славянофил Иван Аксаков.

“Сега вече ще може да си вземем Проливите”, откровеничи той още преди цялата руска пропагандна машина да се настрои на вълната на състраданието към “братушкте” и да я използва за военно мобилизиране на все още силно травмираното от поражението в Кримската война 20 години по-рано руско общество.

Както в живота, така и в преразказа на историята, употребата на “никога” е меко казано подвеждаща категория- почти толкова, колкото и условното наклонение. По неговата наклонена плоскост обаче неизменно се катастрофирт русофилските интерпретатори, които масово претендират да знаят какво щяло да ни с случи, “ако” Русия не ни е освободила: щели сме днес да ходим с фесове и да говорим на турски.

АКО употребим в отговор същото ако, трябва да се запитаме какво би станало, ако Русия беше подкрепила поне веднъж поне едно българско въстание или “поне” беше позволила на българите с военен опит под руските знамена, като капитан Мамарчев, да продължат със своя освободителна война срещу Турция още през 1829 г., когато османците са били разгромени и войските на руския генерал Дибич са били на подстъпите на Константинопол, а българите започнали да се въоръжават за самозащита след тяхното наредено вече изтегляне в Русия и за своя собствена революция.

Русия не само НИКОГА не застава на страната на истинската българска свобода, но всякога се опитвала да я смачка и да употреби българите за своите егоистични имперски цели.

Тази тенденция се проявява още по времето на войната с Турция, когато руски офицери, политици и медии масово започват да обвиняват бъгарите като “подлеци”, на които се дължат първоначалните военен успехи в балканската кампания на имперската армия, подценила както силата на османците, така и ентусиазма на българите, мнозина от които посрещат руските полкове радушно, но много скоро се оказват обект на издевателства, конфискации и обиди, както и на османско отмъщение след поредното отстъпление от позиции в български селища, обречени на погроми заради глупави действия на руското командване срещу превъзхождащия го противник. Темата за “българските подлеци” е широко застъпена в кореспонденциите на честните руски кореспонденти Данченко и Евгений Утин, възмутени от това несправедливо руско отношение към българите.

Как да си обясним например факта, че срещу руската политика в България се обръща не друг, а героят от Шипка Димитър Петков, загубил ръката си в боевете и награден лично от император Александър II с най-високото руско отличие за проявената храброст? Бележитият български опълченец и политик бързо прозира, че Русия ни носи ново иго (както самият баща на публицистичното русофилство у нас Иван Вазов ще прозре също, макар и чак през 1916 г.).

Русия постига този обрат в отношението на българите с поредица от враждебни действия срещу тяхното желание за независимост и самостоятелност. И така - до ден днешен.

Ivo.bg

 
АКЦИЯ
News image

Снайперист постави рекорд с изстрел на 1.5км. Борисов да го взема, че ще го плашат не със Сретен Йоцич, а с "Хаджията"

В състезание за военни снайперисти от НАТО, с участието на 19 нации, военнослужещият от 31-ви механизиран батальон ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков прави точен изстрел на километър и половина с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка по мишена 50 см на 1 м. Постижението му е обяв...

News image

Б.Б. разпореди: вън чиновниците в "Биволъ". "Буда" не кляка на "бутикови сайтчета", сключи сделка за Ивайло Спиридонов

"Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая", съобщи правителствения...

News image

Доган провокира протести срещу кабинета. Сокола скача на Борисов заради Маджо и Пашата

"Ахмед Доган провокира протести срещу правителсвото, защото е решил да извади "патриотите" от властта и така да покаже на Ердоган, че от него зависи стабилността на правителството. Как не разбират, че нарочно се афишира сега като собственик на ТЕЦ "Варна"", заяви източник от обкръжениет...

News image

Доган остава Шефа в ДПС. Сокола дели държавата с Борисов, но вече работи да го свали

Ахмед Доган остава Шефа в ДПС. Сокола притежа партията изцяло. Отдавна. След отстраняването на Касим Дал процесът на придобиване приключи. Той е партията. Доган определя листите за изборите, посочва водачите, контролира целия процес. Мустафа Карадайъ ги подписва, след като Шефът ги одобри...

News image

КОЙ поръча олигарсите на Европредседателството. Партньорски служби подават "сигнал-поръчка" на ДАНС

В края на миналата година ДАНС стартира проверка на домакините по логистиката на Европредседателството. Част от тази проверка покрива оперативното осигуряване на нощувките, храната и почерпките на евроделегациите. Проверката е "от - до" - и по линия на контратерора. В рамките на тази пров...

News image

Нинова посочи Борисов като "милиардер и мафиот" - "ОНЕЗИ 10 МЛРД ЛЕВА". Лидерът на ГЕРБ й обяви джихад от Израел

Корнелия Нинова посочи ГЕРБ-"мафията". "Онези 10 млрд лева, които ще се почувстват засегнати" й обявиха джихад от Израел. Нинова посочи ГЕРБ като "мафия и шайка" от трибуната на парламента, ден преди Съединението. "Онези 10 млрд лева, които ще се почувстват засегнати" й обявиха джихад о...

News image

"Пещерняците", Домуса и Шиши "сготвиха" и Миню Стайков, удариха още един "нелегален" спонсор на протести срещу ГЕРБ

Никаква изненада. Спецпрокуратурата кара по "американския списък" на Шеф Шиши. Пещерняците и Домуса "сготвиха" и Миню Стайков. Десетте изпрани милиона - от алкохолно-цигарена схема. Връзката между Шиши, Домуса и "пещерняците" е публична тайна. "Удариха още един "нелегален" спонсор на прот...

News image

Преврат през декември?! "Зелените чорапчета" свалят Бойко Борисов с пуч, Румен Радев го играе "нелегален"

Политическите обръщения и речи са публично камуфлиране на "хибридната операция", която засега тече зад кулисите. "Външните фактори", които свалиха Борисов през февруари 2013г., този път планират преврат през декември. Основна роля в пуча ще имат "зелените чорапчета", които работят под к...

News image

Кеворкян: Излиза, че трима министри са по-важни от драмата на 17 семейства, потопени в кръв

КАРАКАЧАНОВ ПОСТАВИ РЕКОРД ПО ЦИНИЗЪМ Някои хора вече изобщо не схващат, какво говорят.   Докато коалиционните карагьозчии разиграваха поредния водевил, Каракачанов изтърси една безподобно отровна фраза: „Не може при всеки случай, когато част от обществото поиск...

News image

Ветко и Маринела Арабаджиеви не били на почивка, укривали се. Чакали да падне Бойко Борисов

Ветко и Маринела Арабаджиеви отишли уж на почивка, но смятали да останат по-дълго, както са го правили и при предишни акции срещу тях. Този път се надявали след протестите да падне правителството на Бойко Борисов, твърдят източници от службите, запознати с разследването. "Към момента на...

News image

САЩ превзеха нефтените полета на Сирия, създават "безполетна зона". Кюрдите правят "държава" до границата с Турция

САЩ няма намерение да изтегля военния си контингент от Сирия. Напротив, в заетите заедно с кюрдите територии създава квазидържавна инфраструктура - "Демократична федерация Северна Сирия". Американците придобиват чрез кюрдите и шейховете на местните племена контрол върху значителна част от...

News image

Руски кораби преминаха Босфора с оръжие за Башар Асад. Танкове и БМП-та са доставени в Тартус за офанзивата в Идлиб

Кораби на карго-оператора "Оборонлогистика" преминаха Босфора на път за сирийското пристанище Тартус. Корабите са натоварили в руското пристанище Новоросийск оръжие за северозападната групировка на Сирийската арабска армия (САА), съобщава ливанският интернет портал "Ал Масдар Нюз"....

News image

Протести в Германия срещу мигрантите, нова вълна означава оставка за Меркел. Удар на Путин в Идлиб може да я свали

В неделя в саксонския град Хемниц, Германия, избухнаха протести срещу мигрантите, а за повод послужи убийството от мигранти на 35-годишния германец от кубински произход Даниел Хилиг. Даниел Хилиг, германец от кубински произход Алаа Шейхи (Alaa Sheikhi)-23-годишен сириец, за...

News image

Офанзива на Путин в Идлиб ще залее Европа с мигранти. САЩ провокират с ракетните удари и атака по базата в Хмеймим

Президентът на Русия Владимир Путин готви мощна офинзива по Идлиб на 1 септември през нощта в навечерието на годишнината от терористичния акт в Беслан през 2004г., твърдят източници от ГРУ на ГЩ на РФ, цитирани във форумите на руски сайтове. Офанзива на Путин в Идлиб ще заеле Европа с м...

News image

Групата "Сорос" тества властта в Молдова с пилотен протест. Готви националистичен протест за присъединяване към Румъния

Групата "Сорос" и неформалните организации за "ненасилствени действия" на ЦРУ организираха пилотен протест в Молдова. Поводът бе недоволството на партията "Платформа "Достойнство и истина"" на Андриан Настасе, която спечели кметските избори в Кишинев, но победата на Адриан Настасе не бе приз...

News image

Ударът на Путин и Шойгу в Сибир: Десетки хиляди танкове, 300 000 бойци и 1000 самолета ще участват в "Изток-2018"

Десетки хиляди танкове, около 300 000 бойци и повече от 1000 самолета и хеликоптери ще участват в ученията "Изток-2018", които започват през септември, обяви по време на пресконферениция министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, който подчерта, че това ще са най-големите учения на армия...

News image

Русия може да разположи тактически ядрени ракети в авиобаза Хмеймим в Сирия. Ударът на Путин и Шойгу от Сибир не закъсня

Владимир Путин и Сергей Шойгу са обсъдили по време на отдиха в Сибир разполагането на тактически ядрени ракети в авиобазата "Хмеймим" в Сирия като асиметричен отговор на последните санкции на САЩ, засягащи отбранителната промишленост на РФ, плъзнаха коментари из форумите на големи руски сайтов...

News image

САЩ разшириха авиобаза "Аш Шаддади" в Сирия заради ракетните удари. Русия отвръща със ЗРК С-300 и ЗРК "Тор-М2

След включването на ВС на РФ във войната в Сирия САЩ през есента на 2015г. започна изграждането на две секретни авиобази в Североизточна Сирия. Базата край Кобани има снабдителен характер, докато авиобазата в Аш Шаддади край Румейлан в област Ал Хасаки притежава щурмови потенциал, съобщ...

News image

Сенатор Джон Маккейн: "Россияне заслуживают лучшего, чем Путин". Ответ на статья Владимира Путина в Ню Йорк таймс

Я верю в величие российского народа и его стремление жить в обществе справедливости, открытых возможностей и иметь правительство достойное его устремлений и принесенных жертв. Когда я критикую ваше правительство, я делаю это не потому, что я настроен против России. Я делаю это потому, что вы ...

News image

Сирийская альтернатива. Статья Владимира Путина, опубликованная в американской газете "Нью-Йорк таймс"

Ситуация, складывающаяся сегодня в мире, в частности обстановка в Сирии и вокруг неё, побудила меня обратиться напрямую к американским гражданам и политическим деятелям. Считаю это важным в условиях, когда ощущается дефицит контактов и общения между российским и американским обществами. ...

News image

"Северен поток 2" - геополитика или корупция? За какво ще служи на Русия този икономически неизгоден газопровод

Има две мнения за проекта за газопровода „Северен поток 2“. Едно от тях бе споменато преди няколко месеца от анализатора на Сбербанк Александър Фек и му струваше работата. Той написа, че нито един от проектите за тръбопроводи на „Газпром“ не се ...

News image

Скандал за "подменените факти" между Борисов и Радев зад кулисите. Вкарват Корнелия Нинова в инригата с катастрофата

Войната между Радев и Борисов гърми с пълна сила. Валят поръчки в медиите. Две катастрофи покриха скандала със срива на Търговския регистър. Пеевски и Борисов продължават да играят "красиво" като с ТР - активираха скандала с "потулената катастрофа" седмица, след като бащата на президента ...

News image

На връх Шипка върховният главнокомандващ Румен Радев изрече върховна лъжа

Навръх тържествата на връх Шипка в памет на наистина паметния подвиг на опълченците, спасили със саможертвата си Русия от разгром във войната й с Турция (1877-1878 г.) главнокомандващият Румен Радев направи внушението, че някой пренаписва днес историята. “Направи се не малко, за да ...

News image

Радев вдига скандал на Борисов за "медийната поръчка". "Пеевски го нареди на Цацаров", твърдят депутати от БСП

Румен Радев е сътворил чутовен гаф след раздухването на "потуления случай" с катастрофата на баща му Георги Радев, отнел предимство на кръгово и блъснал инвалид. Президентът поискал от Бойко Борисов незабавно да спре "мръсната поръчка" и "медийната истерия" срещу "държавността" - очевидно...

News image

"Ангела" провокира Путин с "окупацията на 20% от Грузия". Меркел шпионира базата на Русия в Южна Осетия с бинокъл

Канцлерът на Германия Ангела Меркел провокира президента на Русия по време на посещението си в Грузия, първо в речта си пред студентите в Тбилиси, и втори път - на границата с Южна Осетия. "Фрау Меркел, терминът "окупация" за Вас проблемен ли е?! Защо Вие не го използвате? Защо не ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Летендирането "агент на прикритие" пази "агент под прикритие" няма да мине за Младен Маринов. Покриването не работи, ще

News image

Години наред се тиражираха слухове и дори "оперативни препратки" за връзката на Младен Маринов с Мето Илиенски. Сегашното покриване на темата не само не работи, но може да провали Схемата, заради която М.М. бе направен министър - мачкане на "неправилните олигарси". Веднага след номинира...

Младен Маринов ще казва "НЕ", даже ВИСаджия да изкара снимка с Мето. "Агент на прикритие". Инфото класифицирано

News image

Скандално е това да се е случвало, ако се е случвало, през лятото на 2003г. и да няма "неоперативни" следи - вече имаше добри телефони. Все едно е Хари Худини. Тихомир Стойчев не го ли махнаха от ЦС БОП-НС БОП, защо "бил карал колата на Фатик", без даже да му е шофьор, когато дори нямаше ...

Младен Маринов брониран като "шофьор и охрана на Мето". СЕГА ОХРАНЯВА БОЙКО БОРИСОВ от схемите на Таки, Маджо и Пеевски

News image

Водещите в телевизиите не питали Младен Маринов за Мето Илиенски, но кой пречи на някой от "капиталните" да го попита, или да зададат въпрос на Бойко Борисов - той ще отговори като за Александър Манолев. Всъщност липсата на въпроси работи срещу М.М. Многократно е писано, че Младен Маринов...

ПОЛИТИКА

Президентът пробива схемата за нов главсек на МВР. Б.Б. натиска за Ивайло Спиридонов, протеже на Маджо да поеме ГД БОП

News image

Близкият до Делян Пеевски съветник на президента Румен Радев по сигурност и отбрана Илиан Алипиев, е настоял президентът да не подписва указ за нов главен секретар, ако премиерът му предложи Ивайло Спиридонов, директор на ГД БОП, Христо Терзийски, директор на ГДНП, и Георги Арабаджиев, заместн...

Качват Б. Б. на Пързалката - свалят го, докато е в САЩ. Шеф Шиши нареди акцията, но протестът е срещу "Боко Тиквата"

News image

Бойко Борисов привиква Делян Пеевски в Банкя преди да отлети за САЩ, твърдят източници от ДАНС от квотата "Борисов". Очевидно Б.Б. иска напрежението в Карнобат да бъде овладяно. (През гаража като Цветан Василев ли ще влезе?!) Как? Първо го провокират в навечерието на празника и след "прев...

Екшънът "Буда&сайтчетата" да не стигне до: "Някои хора съвсем скоро ще трябва да ми се извиняват" - Пеевски за Станишев

News image

Какво се случва? МВР арестува журналисти, докато главният секретар Младен Маринов е номиниран за министър. Въпреки това той става министър. На следващия ден "Биволъ" получава "премиерско ресто". Пресцентърът на МС разпространява съобщение, че премиерът е разпоредил чиновниците, които са...

КИЛЪРИ

Кръговете "Берлин" и "Банкя" в службите мачкат олигарси. Маджо пробива Миню Стайков с агент "Славян"

News image

Кадри на кръговете "Берлин" и "Банкя" в ГД БОП и ДАНС внедрили агенти в "нелегалния бизнес" на олигарсите Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Неформален координатор на акция "Спонсори" срещу Ветко и Миню Стайков е зам.-директорът на ДАНС Недялко Недялков, сочен като враг на Цв. Василев и п...

Б.Б. удари схема на Миню Стайков със сина на ДС-генерал от обкръжението на Т.Ж. ЦРУ-София даде командата

News image

Бойко Борисов отлетя за Израел със специални мерки за "летателна сигурност" с чартър, различни отметки на радара и прочие пинизи, след като обсъди с Георги Първанов "отношенията с Македония" - Ветко и Миню Стайков имат "добри търговски отношения" по канал за цигари и алкохол през Македония з...

МАФИЯ

Посланик Рубин направи презентация на F-16V Block 72 на Борисов и Доган. "Янките" работят за голяма коалиция "Локхийд"

News image

Посланик Ерик Рубин направи лична презентация на премиера Бойко Борисов на F-16V Block 72 на срещата им на форума на Американската търговска камара. В това време представители на висшия мениджмънт на "Локхийд Мартин" правеха официалната си презентация. Посланик Рубин презентира  F-1...

ВИС-2 или СИК - нищо лично, всичко е бизнес. Маджо и Таки "резнаха китки" под патронажа на DEA

News image

"Значи, да назначиш къртицата на ВИС да управлява МВР в държавата на СИК – ей това е висша форма на доверие! Завиждайте", написа журналистката Весислава Танчева във Фейсбук след номинирането на главния секретар на МВР Младен Маринов за министър. Конспиративна ирония? Вероятно. Ин...

РЕКЛАМА
Банер