АКЦИЯ

Още веднъж за русофилското "ако" и "никога". "Сега вече ще може да си вземем Проливите"

alt

Прескачам с дистанционното по каналите и какво да чуя: Божидар Димитров отговаря на зрителски въпроси в свое телевизионно предаване по исторически въпроси. На дълго питане от страна на възмутен зрител, който иска Димитров да потвърди убеждението му, че Европа и особено Великобритания ВИНАГИ са се отнасяли зле с България, накрая питащият поиска риторично професорът да каже кога тези западни злодеи (за разлика от Русия, разбира се), са подкрепяли България.

Професорът изслуша многословието с бащинска търпимост към съмишленика си и не го разочарова, изстрелвайки с типичното самочувствие на последната инстанция своето: “никога”.

Нямам желание да се занимвам с личността и делото на уж пенсионирания, но все така вездесъщ , самоназначил се ментор по въпросите на телевизионното разпространние на манипулирана в руска по(л)за история проф. Божидар Димитров. Но се почувствах въвлечен във вица за Иванчо, на когото Марийка казала “здравей”, а той реагирал с “ей, една дума ми каза и веднага ме уговори”!

Та “и аз така”: една единствена дума от устата на дългогодишния директор на Националния исторически музей “веднага ме уговори” да реагирам с текст, който, да обори кратко, но все пак с повечко думи, голяма черно-бяла лъжа за добрините, които ни е причинала Русия и злините, които сме понесли от Запада.

За учудване на българските русфили, които съдят по себе си в преклонението към Русия, нямам проблем да се съглася с един от техните любими упреци, че европейските държави не са направили нищо за българското освобождение от османското владичество. Вярно е, но се отнася само за периода преди Априлското въстание от пролетта на 1876 г. Точно като същото  е вярно за Русия, която води 12 войни с Турция и нито веднъж, по никакъв начин, не мотивира която и да било от тях под каквато и да било форма като опит за защита на българите от османския гнет.

Руският военен кореспондент Василий Немирович – Данченко недоумява в разгара на самата Руско-турска война през 1878 г. защо Русия никога с нищо не е подкрепила нито едно българско въстание (за разлика от въстанията на всички останали балкански народи). Данченко, говорейки в множествено число (защото мнозина негови сънародници са се чудили също), пише в своята книга “Година на война”, че отказът на Русия да подкрепи българското освободително движение, както и да въоръжи българите като съюзници във войната, е “голяма тайна на руската дипломация” и самите непосветени руснаци не могат да разберат каква е причината за това.

Честният руснак не е могъл да знае, че още преди войната Русия заговорничи с Австро-Унгария и Англия да не бъде допусната “голяма славянска православна” държава, т.е. голяма България на Балканите. Резултат от тези заговори са три тайни спогодби – в Райхщад, Будапещаа и Лондон -  в рамките на по-малко от година между юли 1876 г. и април 1877 г. (последната буквално дни преди Александър II, подтикнат от Бисмарк, да преодолее хамлетовските си колебания и най-накрая да прокламира решението си за война с Турция, срещу избухването на която цялата руска дипломация и особено граф Игнатиев са се борили с отчаяно настървение).

За Русия една голяма България е била пречка за имперските й завоевателни планове по отношение на Проливите, а за западните заговорници – голяма България под руски контрол би била неприемливо усилване на руските позиции на същия кръстопът.

В книгата “От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин” проф. Константин Косев и Стефан Дойнов признават, че споменатите по-горе договорки са били пазени в дълбока тайна най-вече от българите, на които Русия предлага обречения на ревизия само три месеца по-късно договор от Сан Стефано с единствената цел да прехвърли по-късно вината за разпокъсването на българските земи на лошите европейци, надявайки се мръсната тайна за руската предварителна роля в това дело да си остане секретна.

Ето защо началникът на граф Игнатив в Петербург княз Горчаков, който е бил противник на скалъпения от Н. Игнатиев Санстефански договор, го подписва въпреки несъгласието си с него, с пълното съзнание, че този ялов документ ще настрои българите срещу Европа и поне в това отношение ще се изплати руското усилие във войната, която всъщност е била в крайна сметка дипломатически провал за Русия, както се видяло на Берлинския конгрес.

Пролятата в резултат на Априлското въстание българска кръв, пожертвана въпреки опитите на Русия да го осуети  с помощта на руския военен шпионин от български произход полковник Кишелски, обърква сметките на всички външни фактори. Точно както и безкръвният български преврат в Пловдив ще постигне същото на 6 септември 1885 г. и ще вбеси най-вече Русия.

Първи от новината за страданията на българите се окопитват тъкмо англичаните. В страната избухват масови протести срещу османските зверства. Лондон активира дипломацията си и кани на преговори Европейските сили и Русия, която научава за кланетта не от свои източници, а от американския журналист Макгахан.

За разлика от Бисмарк, който рагира гневно и обявява, че Турция няма право след всичко това да присъства на европейския континент, руската интерпретация е “малко по-различна”, както си вижда от възклицането на видния московски славянофил Иван Аксаков.

“Сега вече ще може да си вземем Проливите”, откровеничи той още преди цялата руска пропагандна машина да се настрои на вълната на състраданието към “братушкте” и да я използва за военно мобилизиране на все още силно травмираното от поражението в Кримската война 20 години по-рано руско общество.

Както в живота, така и в преразказа на историята, употребата на “никога” е меко казано подвеждаща категория- почти толкова, колкото и условното наклонение. По неговата наклонена плоскост обаче неизменно се катастрофирт русофилските интерпретатори, които масово претендират да знаят какво щяло да ни с случи, “ако” Русия не ни е освободила: щели сме днес да ходим с фесове и да говорим на турски.

АКО употребим в отговор същото ако, трябва да се запитаме какво би станало, ако Русия беше подкрепила поне веднъж поне едно българско въстание или “поне” беше позволила на българите с военен опит под руските знамена, като капитан Мамарчев, да продължат със своя освободителна война срещу Турция още през 1829 г., когато османците са били разгромени и войските на руския генерал Дибич са били на подстъпите на Константинопол, а българите започнали да се въоръжават за самозащита след тяхното наредено вече изтегляне в Русия и за своя собствена революция.

Русия не само НИКОГА не застава на страната на истинската българска свобода, но всякога се опитвала да я смачка и да употреби българите за своите егоистични имперски цели.

Тази тенденция се проявява още по времето на войната с Турция, когато руски офицери, политици и медии масово започват да обвиняват бъгарите като “подлеци”, на които се дължат първоначалните военен успехи в балканската кампания на имперската армия, подценила както силата на османците, така и ентусиазма на българите, мнозина от които посрещат руските полкове радушно, но много скоро се оказват обект на издевателства, конфискации и обиди, както и на османско отмъщение след поредното отстъпление от позиции в български селища, обречени на погроми заради глупави действия на руското командване срещу превъзхождащия го противник. Темата за “българските подлеци” е широко застъпена в кореспонденциите на честните руски кореспонденти Данченко и Евгений Утин, възмутени от това несправедливо руско отношение към българите.

Как да си обясним например факта, че срещу руската политика в България се обръща не друг, а героят от Шипка Димитър Петков, загубил ръката си в боевете и награден лично от император Александър II с най-високото руско отличие за проявената храброст? Бележитият български опълченец и политик бързо прозира, че Русия ни носи ново иго (както самият баща на публицистичното русофилство у нас Иван Вазов ще прозре също, макар и чак през 1916 г.).

Русия постига този обрат в отношението на българите с поредица от враждебни действия срещу тяхното желание за независимост и самостоятелност. И така - до ден днешен.

Ivo.bg

 
АКЦИЯ
News image

Съдът остави Десислава Иванчева в ареста. Решението беше взето след повече от пет часа заседание

Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонеие „Задържане под стража“ за кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, предаде бТВ. Решението беше взето ...

News image

Служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми: Путин сказал Трампу: "У нас одни из самых красивых в мире проституток"

Информагентство Associated Press опубликовало в интернете служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми, которые тот составлял по собственному почину после разговоров с президентом Трампом. Это произошло вскоре после того, как документы были переданы комитетам Палаты представ...

News image

Прокуратурата на извънреден брифинг! Гешев: Обвинението срещу Иванчева е за търговия с влияние!

Обвинението срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е за търговия с влияние. Това се разбра от извънреден брифинг на прокуратурата и КОНПИ. Иванчева бе задължана при зрелищна акция вчера по обяд пред Спортната палата. Досъдебното производство срещу нея било ...

News image

Кметицата на район "Младост" отрича за парите: "За мен това е клопка. "Абсолютно! На заден багажник оставени, ей така"

В 23:30 часа снощи кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева беше изведена от Министерството на младежта и спорта. Тя бе задържана малко преди 13 часа вчера на обяд в автомобил на районната администрация, който е управлявала лично по бул. "В. Левски". Униформените намериха голямо количес...

News image

КОЙто пръсна пачките с евро на тротоара след показния арест превръща кметицата на "Младост" в емблема на корупцията

Десислава Иванчева политически я пришиват към опозицията, принудила Бойко Борисов да разкара своя кметица. Сега излиза, че той мъсти - този път не е Той. Шиши е - той е. КОЙто пръсна пачките с евро на тротоара превръща кметицата на "Младост" в емблема на корупцията. Да се готвят и черве...

News image

Кметицата на "Младост" закопчана за подкуп от 250 000 евро. Арестът нареден от Шиши заради "рекет" на ортак от Турция

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана. За това съобщи бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров на профила си във фейсбук. "Гербаджийската препратка прикрива Шиши, който всъщност нареди ареста заради рекет на турски бизнесмен", отсече източник от обкръжението на Бойко Бори...

News image

Удар по Сирии "неэффективная" ПВО против "сбитых" ракет. Почему данные Пентагона и МO РФ по Сирии существенно расходятся

Коалиция во главе с США применила 105 ракет по объектам на территории Сирии. Минобороны России заявило, что 71 ракета была сбита сирийскими ПВО, однако, по данным Пентагона, ни одна из ракет воздушного и морского базирования не была поражена. Военный обозреватель «Газеты.Ru» Михаил Ходаренок п...

News image

У российских военных нет шансов выжить в Сирии. Российская группировка полностью окружена

Российские военные пока продолжают вести закрытые переговоры по линии Генштаба с Комитетом начальников штабов США. В СМИ этим объясняют отсутствие резких выпадов со стороны Минобороны РФ в адрес Трампа и Пентагона. Пока военные обеих стран не перешли так называемую "красную черту". Хотя г...

News image

Войната в Сирия - 100 ракети за 3 часа. Разрушени са три обекта. Руските противовъздушни сили не са реагирали

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Цялата "война в Сирия" трая около три часа....

News image

Тръмп всъщност помага на Путин в Сирия. Забавянето на удара по Асад даде шанс на руското командване да се подготви

Президентът Тръмп изпрати братски подарък на президента Путин. Засега малцина го забелязват, но в близките дни това ще стане ясно за всички. С отказа си от незабавен удар по сирийската армия и правителствената инфраструктура в Сирия Тръмп съзнателно лиши своите военни от шанс за тактическа и...

News image

Някой има полза "Желяз и момчетата" да е Биг Брадър – сълзи и сополи

Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не са и сънували, че ще станат известни за нула време. Едно писмо от САЩ, нелеп арест, неадекватни действия на властта и те вече са „звезди“. Дали това ще им помогне в ситуацията, в която са се оказали? Едва ли. Думата все пак е ...

News image

Наказание за "скверные поступки". "Кремлевский список" превратился реальный инструмент воздействия на российскую элиту

США объявили о новых санкциях. В черный список американского Минфина попали 7 российских предпринимателей, 12 компаний и 17 чиновников. Их активы в США будут заморожены, американским гражданам под угрозой санкций запрещено проводить с ними финансовые операции. Это следующий, у...

News image

Говорителят на Путин: "В Русия няма олигарси". "Галерията от ОЛИГАРСИ НА ПУТИН" в кремълски медии го опровергава

Президентът на "Русал" и En+ Олег Дерипаска. Кирил Шамалов, член на Съвета на директорите на СИБУР, зет на Путин. Алексей Милер, шеф на "Газпром". Виктор Векселберг, шеф на групата "Ренова". Игор Ротенберг, председател на Съвета на директорите на ТЕК "Мосе...

News image

Путин отвръща на удара на "ястребите" на Тръмп. Привиква олигарсите от Списъка и оръжейни босове. Налива държавен ресурс

Владимир Путин привиква веднага след Великден олигарсите от Списъка със санкциите и оръжейни. Руският президент отвръща на удара на "ястребите" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Кремъл ще налее държавен ресурс, за да подкрепи засегнатите фирми, уверени са опозиционни лидери. Ру...

News image

Путин идва спешно при Борисов за "обмяна на опит" в борбата с корупцията, след като внесе законопроект в Думата

Президентът на Русия Владимир Путин пристига в България по-рано от предвиденото, след като останал много доволен от позицията на Бойко Борисов по случая "Скрипал", твърдят депутати, близки до Цветан Цветанов. Всъщност Путин идва при Борисов за "обмяна на опит" в борбота с корупцията. Държ...

News image

Още веднъж за русофилското "ако" и "никога". "Сега вече ще може да си вземем Проливите"

Прескачам с дистанционното по каналите и какво да чуя: Божидар Димитров отговаря на зрителски въпроси в свое телевизионно предаване по исторически въпроси. На дълго питане от страна на възмутен зрител, който иска Димитров да потвърди убеждението му, че Европа и особено Великобритания ВИНАГИ ...

News image

Зоран Заев заби нож в гърба на Бойко Борисов. Македония изгони руски "дипломат", САЩ горди със "Зоран", не и с "Бойко"

Зоран Заев нареди Македония до "малките държави" - Молдова и Грузия, изгонили руски "дипломати", и заби нож в гърба на приятеля "Бойко". Държавният департамент на САЩ веднага реагира: Горди сме, че Македония се присъедини към общите действия срещу Русия. Началниците на американския посл...

News image

BG дипломат бил на брифинг в посолството на РФ в Лондон, организиран за да потвърди руската позиция по "Скрипал"

Български дипломат е присъствал на брифинг за случая Скрипал в руското посолство в Лондон в понеделник, който е бил бойкотиран от повечето европейски страни, съобщава "Политико". Присъствали са още представители на Австрия, Гърция, Кипър и Словения. Нито една от тези страни не е експулс...

News image

Борисов реши: "Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация"

България няма да предприема мерки по експулсиране на руски диполомати заради случая "Скрипал".Такова решение е било взето след провелия се днес Съвет по сигурността към Министерския съвет, съобщи лично премиерът Бойко Борисов. "Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат...

News image

Ако Борисов не изгони руски дипломати, Западът няма да му го прости. Ако изгони, Русия ще взриви управлението му

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще заседава утре по случая "Скрипал". На заседанието ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев. Както е известно, Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членов...

News image

"Шербет Бойко" няма как да плати "руското меню" с "рестото" на Ердоган

"Шербет Бойко" едва ли ще може да плати своята порция от Менюто на Запада и Русия с "рестото" от Ердоган. В деня на "Варненската среща" Западът подгони руски дипломати-разведчици заради "Скрипал". Както пише Иван Кръстев - "Когато не си част от масата за преговори, си част от менюто...

News image

Бойко Борисов "кацна" в Евксиноград. Провери позициите на СОБТ снайперистите срещу двореца, тече "24 режим за взривове"

Бойко Борисов "кацна" в резиденция "Евксиноград" в неделя късен след обед и привика членовете на щаба по охраната на "срещата на върха" - главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на НСО Данчо Дяков и командира на СОБТ Георги Гайков. Борисов е проверил позициите на снайперистите...

News image

Службите и СОБТ превзеха Варна. Дебнат "бойни" кюрди. Тарашат ловджии и стрелци от СПООР-а. Ердоган идва с шефа на MIT

Специалните служби превзеха Варна след връщането на Бойко Борисов от Брюксел. "Неговата среща" ще се проведе - историческа, геополитическа, лидерска. Гърците свиха знамената, защото са затънали в дългове на модератора на Срещата - Ангела Меркел. Кипър е "руска пералня" и си налегна парц...

News image

Слави Трифонов: За КОЙ е огромно щастие несъбраният ДДС от 16 млрд.лв.?

Гледам новините на различни телевизии и да ви кажа разбрах много важни неща – например, че до всяка дупка по пътищата не може да има полицай. А аз, наивникът, вярвах, че ще има. Разбрах също така, че днес, на първа пролет, сме имали зима вместо пролет. Добре, че бяха новините, иначе не...

News image

Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция от КОЙ-Бойко Борисов

Обществото стигна такова равнище на робско примирие, а централните медии на коленопреклонение, че и ядрен взрив да гръмне, пак ще отразят със закъснение и след съгласуване. Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция. Подобно убийство на духа нац...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

И в Ереван майдан? Май, да. А какво ли си мисли за изчерпването на народното търпение несменяемият във властта Борисов

News image

Лъжата на управляващите в Армения, прекопирана от арогантния руски управленски модел, издържа на арменския майдан само 11 дни улични протести. Те се разрастваха с всеки изминат ден, откакто президентът Серж Саркисян уж се раздели с властта след два мандата като президент, за да ско...

Борисов и Пеевски си ги "мерят" оперативно в София. Краси Маринов и Емо Радев си ги "мерят" с подложка във Варна

News image

Йорданка Фандъкова няма как да "изгори", ако Ахмед Доган-Падишаха и Васил Божков-Черепа не я подпукат - засега няма защо, "отчисленията" от Дългите "евра" си вървят. Десислава Иванчева "изгоря", но ОСВЕТИ ЗА КЕФ НА ФЕНОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА, че Бойко Борисов и Делян Пеевски, колкото и да с...

Борисов и Сидеров кроят шапката на Симеонов. Маджо му търси "едни пари" за шума и цигарите. Пеевски го събира с Лукарски

News image

Бойко Борисов и Волен Сидеров и през този уикенд ще редят заверата за елиминирането на Валери Симеонов от Коалицията. Така ще изпълнят условие на Ахмед Доган за новата властова Раздавачка - на сцената и зад кулисите. Схемата е наредена - "Атака" и ВМРО остават заедно. ДПС ги обявяв...

ПОЛИТИКА

Цена отставки: Армения может уйти от России. Чем грозит российско-армянским отношениям отставка Сержа Саргсяна

News image

Уход Сержа Саргсяна с поста премьер-министра Армении вряд ли что-то поменяет в экономических взаимоотношениях республики с Россией, считают эксперты. У страны есть соглашения о сотрудничестве и с Европейским и с Евразийским союзом, при этом последний является значимым кредитором и торговым пар...

"Я выполняю ваше требование". После протестов премьер-министр Армении Серж Саргсян ушел в отставку

News image

Временно исполняющим обязанности премьер-министра Армении стал бывший глава правительства Карен Карапетян. Он был премьер-министром страны с сентября 2016 года по апрель 2018 года того момента, пока его не сменил Серж Саргсян. Премьер-министра Армении Серж Саргсян ушел в отставку. ...

Mirror: к отравлению Скрипалей причастен бывший агент ФСБ по кличке "Гордон"

News image

Британская полиция подозревает, что к отравлению бывшего полковника ГРУ Сергея Скрипаля и его дочери Юлии причастен 54-летний экс-агент ФСБ, действующий под псевдонимом «Гордон». Об этом пишет газета Mirror. Is this the Salisbury poisonings hitman? Former KGB captain codenamed 'G...

КИЛЪРИ

Дэвид Сэмюэлс, The New Yorker: Смешно сравнивать силы РФ и США: один твит Трампа заставил отойти российские корабли

News image

Соавтор журнала «Нью йоркер» (The New Yorker) Дэвид Сэмюэлс считает, что США создали вакуум в сфере безопасности, который быстро заполнили агрессивная Россия и Иран. В то же время журналист признает, что попытки предыдущих администраций погасить горячие точки потерпели неудачу. С Дэвидом Семюе...

Пентагон: Сирия не смогла сбить ни одну ракету. Все намеченные цели были поражены

News image

Министерство обороны США провело в субботу специальный брифинг посвященный ракетному удару по Сирии. На нем прозвучали утверждения прямо противоположные заявлению Дамаска и Минобороны России, а именно, что все намеченные цели были поражены и что сирийские ПВО не смогли перехватить ни одну ра...

МАФИЯ

ТИМ, Цар Вичо и Евксиноград правят Варна център на Черноморския район. Валентин Златев не успя да наложи Бургас

News image

Четири района най-вероятно ще бъдат обособени в рамките на новото статистическо райониране на страната - Централен, Дунавски, Черноморски и Западен. Варна ще бъде център на Черноморския район, в който ще влизат още Търговище, Шумен, Бургас, Стара Загора и Ямбол. Всъщност Варна не се е н...

Цветан Василев готви удар срещу КОЙ в САЩ. Осветява схемата с нагласените печалби и "руското ресто" за половин милиард

News image

Цветан Василев е дал рамо на журналистическо разследване за нагласени печалби в популярни хазартни игри. Целта му е да дискредитира "тайния бос" на Схемата в Меката на хазарта - САЩ. Разследването осветява комбинацията с нагласените печалби за "тайното финансиране" на Партията и Мрежата...

РЕКЛАМА
Банер