КИЛЪРИ

"Даеш" срещу Путин: Очаквайте ни на Мондиала! Как Световното първенство се превръща в същинска война за Русия

alt

През последните дни сме свидетели на засилване на заканите на „Ислямска държава“, адресирани директно към Путин. В мрежата се разпространява плакат, в който въоръжен с автомат Калашников джихадист е изобразен на фона на взрив в центъра на футболен стадион. На плаката също така фигурира самият Путин под надпис:

„Русия 2018 г. - Путин, ти си неверник и ще платиш цената за убийството на мюсюлмани“.

За "Даеш" Путин е враг №1 след като се намеси в сирийската война, като по такъв начин промени съотношението на силите в полза на режима на Асад, а руските самолети нанесоха огромни щети на терористите. От друга страна обаче е наивно да се смята, че с края на „халифата“ в Сирия и Ирак „Ислямска държава“ ще изчезне безследно и че ще пропусне златния си шанс да се прояви по време на Мондиала в Русия. Тя би го направила дори само за да напомни на света, че все още съществува и е в състояние да избира мястото и времето за своите терористични атаки срещу враговете си.

Заканите

Последните „семейни атентати“ в Индонезия нагледно показаха, че "Даеш" има потенциал да организира и да извърши изненадващо своите терористични акции. А каква по-добра трибуна за привличане вниманието на медиите от Световното по футбол, което се играе в 11 руски града и което е събитие №1 за целия свят през следващите няколко седмици. Евентуален успех на "Даеш" ще бъде отчетен като провал на руските власти в гарантиране сигурността на Мондиала и то въпреки широкомащабните мерки, предприети за охраната на мачовете. Допълнителен бонус за терористите би бил убийството на представители на други нации, дошли в Русия за да гледат мачовете. Както твърдят анализаторите от британския мозъчен тръст IHS, участието в Мондиала на два тима от Близкия Изток – на Саудитска Арабия и на Иран, също ги превръща в потенциална цел на "Даеш". Поредни акции на терористите в Русия би върнало отново тази организация под прожекторите на световните медии след като интересът към нея секна след голямото поражение в Сирия и Ирак.

alt

Цитираният по-горе плакат не е единственото предупреждение на "Даеш" срещу Русия. В поредица публикации на агенция Ал-Уафа, която се приема за пропагандната централа на терористите, се съдържат и други откровени заплахи срещу Москва. Миналия октомври пропагандистите на терористите дори злоупотребиха със снимката на аржентинската звезда на „Барселона“ Лионел Меси. На техен плакат с помощта на фотошоп Меси е изобразен плачещ с кървави сълзи зад решетките на затвор. Надписът на плаката е показателен:

„Справедливият терор... вие убивате държава, която няма поражение в историята си“.

Друг плакат съдържа на арабски и руски език заканата „Очаквайте ни!“. На него е изобразен въоръжен мъж на футболен стадион в Москва. Според британския спортен вестник „Дейли Стар“, джихадистите са се заканили също така да използват дронове, въоръжени с ракети и бомби, срещу футболни стадиони по време на Мондиала. Подобна информация се потвърждава и от редица постове и пропагандни материали на терористи в социалната мрежа „Телеграм“. Във видеоклип са показани джихадисти, завърнали се в Русия от войната в Сирия и Ирак, които сглобяват безпилотник, предназначен за атакуване на стадиони. В него се припомня, че и в миналото са били извършени анонимни атаки срещу руските бази в Сирия от такива безпилотници, довели до материални и човешки жертви.

Отговорът на Русия

Москва не крие загрижеността си от тези закани от страна на "Даеш". Руските власти са нащрек за подобни провокации в различните краища на Федерацията. Превантивните акции, проведени досега, успяха да осуетят поредица от терористични нападения и атентати. Последният от тях се случи в Нижни Новгород през май т.г., където органите за сигурност влязоха в престрелка с джихадист. Инцидентът причини раняването на трима полицаи и убийството на самия атентатор. Показателно е, че Нижни Новгород е един от единадесетте руски града, които са домакини на Мондиала. Фактът, че "Даеш" припозна застреляния като свой член, още повече засилва притесненията на руснаците. Известно е, че „Ислямска държава“ е мобилизирала т.нар. „спящи клетки“ в редица страни, които са инструктирани да предприемат съответни действия.

alt

В друг инцидент Москва съобщи, че е ликвидирала подобна клетка в Калининград, арестувайки 8 нейни членове. При обиска в този град е бил открит компютър със записани видеоклипове на "Даеш", както и шифри за комуникиране с вербовчиците от централата през мрежата на „Телеграм“. Според вестник „Комсомолская правда“, който се позовава на източник от руската ФСБ, руските власти в сътрудничество с колегите си от централноазиатски държави са успели да осуетят голям терористичен заговор по време на Мондиала. Арестуваните 10 членове на екстремистка организация са признали, че възнамерявали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург. Въпросният заговор е предвиждал извършването на четири взрива с използване на ръчни гранати с голям обхват на пораженията. При обиска на жилищата на задържаните са били открити различни образци на огнево оръжие и бомби. Според вестника, терористите са граждани на неназовани държави от Средна Азия. По признанията на арестуваните, операцията е ръководена от „Ислямска държава“ с база в Сирия и е организирана от привърженици на "Даеш" в самата Русия и в други държави. Досега официалните източници в Русия са съобщили за ареста на общо 200 екстремисти, на които са повдигнати обвинения в участие в планирането на терористични акции. Същевременно тяхната идентичност не бе разкрита, а и те все още не са привлечени в рамките на съдебни процеси.

В края на май в столицата на Казахстан се проведе среща на ръководители на съответните служби за национална сигурност на държавите-членки на Договора за колективна сигурност. На нея бяха представени Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизия. Срещата прие 11 документа, свързани със сътрудничеството на тези държави за противодействие срещу тероризма. От своя страна шефът на руската ФСБ Александър Бортников заяви, че "Даеш" следва различна стратегия след поражението си в Сирия и Ирак. Нейната същност е в избягването на преките въоръжени сблъсъци и преориентирането към индивидуални или групови атаки на рекрутирани чрез социалните мрежи привърженици на тази организация. Правилото тук е да се рекрутират ислямисти, които не се познават помежду си, и чиито действия са насочвани от единен център, намиращ се извън дадената държава.

Според други сведения от разузнавателни източници, три са организациите, които извършват операции по рекутирането на голям брой джихадисти и които разполагат със съответни тренировъчни бази и тайни квартири – това са "Даеш", Таджикската партия на ислямското възраждане и Движението „Ансар Аллах“. Още през периода 2015-2017 г. "Даеш" определи Русия като приоритет на терористичните си дейности, извършвайки голям брой атентати на нейна територия. Това на свой ред засилва вероятността, че Мондиалът в тази страна ще бъде изложен на сериозна заплаха. Руските органи за сигурност добре знаят, че съществуват сили, които възнамеряват да провалят това най-популярно в целия свят спортно събитие чрез форсиране на неудобни за Кремъл политически проблеми. Същевременно руснаците са наясно и за готовността на структури като "Даеш" да удавят в кръв стадионите по време на мачовете за Световната купа.

Проведената среща между руския ЦСКА и британския „Арсенал“ в рамките на европейските турнири добре илюстрира мерките, които се вземат за гарантиране сигурността по руските стадиони. Британските фенове, придружавали своя тим в Москва, споделиха, че мерките за сигурност на стадиона са оставили у тях впечатлението, че влизат във военна база, а не на футболен стадион. Наред с физическото претърсване на всички на входа на стадиона от цели тълпи полицаи и членове на тайните служби, процедурите са включвали преминаване през проверка с полицейски кучета, обучени за разкриване на наркотици. Може да се каже, че Мондиалът вече се превръща в същинска война за Русия и то на собствен терен.

 

 
КИЛЪРИ
News image

Оръжието не е за терористи или "бунтовници" в страната, крайният клиент е СОБТ, а "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник

ОПЕРАЦИЯТА С ОРЪЖИЕТО Е ПОСТАНОВКА. Оръжието, "прихванато" от ГД БОП, няма "краен клиент" в чужбина, нито е за терористи, нито е за "бунтовници" в страната - "крайният клиент" е СОБТ, а направление "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник, заяви източник от ДАНС. Така че е нямало какво да...

News image

"Хванатото" оръжие е постановка. Разработват съветник на президента в канал за оръжие-капан в операция "Пучисти"!

Шефът на ГД БОП пласира остро послание: "Някой може много да се опари". Схемата е - организирай "пуч"-операция, за да не ти спретне някой истински "пуч" със стрелба - ПОСЛАНИЕ КЪМ ЧУЖДА СЛУЖБА. "Хванатото" оръжие е ПОСТАНОВКА - част от оперативна комбинация в рамките на разработка "Пучисти...

News image

Оръжието в София стига за няколко "пуча", ГД БОП може да се "разходи" и до Варна. Б.Б. тепърва ще вижда "много оръжие"

Вчера писахме за "пуч" със стрелба и ГД БОП залови през нощта оръжие в квартал "Редута" в София - 102 автомати, 15 пистолета и около 100 хиляди патрони. Оръжието е за няколко "пуча", НО ГД БОП ДАЛИ ЩЕ СТИГНЕ И ДО НАЕМНИЦИТЕ И СПЕЦСНАЙПЕРИТЕ  - ТОВА Е ПЛАНЪТ - КАТО В УКРАЙНА ПРЕЗ 2014г. ...

News image

"Готвят щурм срещу Донбас": ВСУ прехвърли елитен батальон ВДВ, обучен от американци за бой в градски условия

Киев усилва групировката в зоната на провеждането на Операциите на обединените сили по всички тактически направления. В Краматорск междувременно пристигнаха американски военни инструктори. МО на ДНР съобщи, позовавайки се на данни на разузнаването, че на 30 ноември на гара Констант...

News image

Корнелия Нинова пласира контрасарайна и контрабанкенска интрига. Б.Б. подложи бъдещия премиер на Сарая Владислав Горанов

Корнелия Нинова пласира коварна контрасарайна и контрабанкенска интрига. "Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е или не", заяви лидерът на БСП по време на 4-ото заседание на XIII Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде репортер...

News image

Порошенко загуби най-новите си катери срещу $млрд от МВФ и 500 млн евро от ЕК. САЩ готви операция в Черно море с есминци

Порошенко загуби два от шесте си най-нови катери, но получава $млрд "ресто" от МВФ и 500млн евро от ЕК, които не оценяват военното положение като пречка за отпускането на транша от един млрд длари и помощта от 500млн евро. САЩ готви голяма операция в Черно море с разрушители с ядрени ракети,...

News image

Военното положение в Украйна е сценарий на САЩ. Спътниковите снимки с танковете на Русия са дадени от Пентагона и ЦРУ

Военното положение в Украйна е сценарий на САЩ. Спътниковите снимки с танковете на Русия са дадени от Пентагона и ЦРУ, очевидно с разрешение на Тръмп. (В интервю пред "Билд" Порошенко твърди, че е предоставил "снимките от спътници на нашите партньори". Украйна не разполага със спътници....

News image

Задържаха Гули Бакински на турско-българската граница. Гули държи канал за хероин от Иран на турския бигбос Седат Пекер

Надир Салифов-Гули Бакински, дясната ръка на разстреляния през 2013г. цар на "воры в законе" Дед Хасан, е задържан на турско-българската граница по искане на ФСБ. Гули идва в България заради канал с ирански хероин на Седат Пекер, бигбос на турската мафия, член "Сивите вълци" и мног...

News image

Сауд ал Катани, съветник на принц Мохамед бин Салман, наредил екзекуцията на Хашоги: "Донесете ми главата на кучето"

Сауд ал Катани, топсъветникът на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги по време на телефонен разговор с консулството в Истанбул по "Скайп". Съветникът на Принца наредил на екипа от агенти: "Донесете ми главата на кучето...

News image

Стрелок из Керчи оказался фанатом Путина и боевиков ДНР-ЛНР: опубликованы фото

Преступник, который устроил стрельбу в Керченском политехническом колледже, где произошел взрыв в среду, 17 октября, был приверженцем путинского режима и непризнанных республик – так называемых ДНР и ЛНР. Об этом сообщил Иван Оберемко в Facebook. "Судя по всему, это чувак, кото...

News image

Студент действовал в одиночку, шокирующие детали бойни в Керчи. Вести показали видео с расстрелом в керченском колледже

В Сети появилось видео стрельбы студента Керченского политехнического колледжа Владислава Рослякова в своем учебном заведении, в результате чего 21 человек погиб и около 50 получили ранения. На кадрах виден момент взрыва, а также то, как Росляков застрелил учительницу и одного из учеников за...

News image

The New York Times: США намерены сообщить о подготовке к выходу из Договора о ракетах средней и меньшей дальности (РСМД)

США уже на следующей неделе могут уведомить Москву о подготовке к выходу из ДРСМД, являющегося краеугольным камнем современной системы ядерной безопасности. На этой же неделе президент России Владимир Путин заявил, что использование ядерного оружия станет катастрофой для мира, и Москва не ст...

News image

Аллаху Акбар, россияне. Добро пожаловать в исламскую республику Россия

«Агрессор должен знать, что возмездие неизбежно. Ну, а мы, как мученики, попадем в рай, а они просто сдохнут, потому что даже раскаяться не успеют» — президент РФ Владимир Путин. Наконец-то, Владимира Путина можно полноправно назвать радикальным исламским террористом. Но просто...

News image

Путин слага ръка на Либия - като на Сирия . Русия прехвърля СПЕЦНАЗ от Подмосковието в Източна Либия, пише "SUN"

Журналисти от изданието "Сън" заявиха, че в Либия има руско присъствие - офицери от ГРУ, наемници и консултанти. Дали обаче наистина е така?, задава въпрос руският в. "Правда". Представители на "Ал Араби ал Джадид" потърсиха руски експерти за...

News image

В гражданской войне в Йемене участвовали американские наемники. BuzzFeed утверждает, что они убивали людей по заказу ОАЭ

О группе наемников, которые воевали в Йемене, издание BuzzFeed узнало от двух ее основателей — бывшего участника французского иностранного легиона Авраама Голана и бывшего бойца cил специальных операций ВМС США Исаака Гилмора. По словам Голана, ОАЭ санкционировали участие наемнико...

News image

Директорът на колежа в Керч: "Нахлуха с автомати и убиваха всички. Като в Беслан!". Загинаха 21, ранени са 44

Директорът на колежа в Керч Олга Гребенникова коментира за сайта "Керч.нет" терористичния акт. "Нахлуха с автомати и убиваха всички... Като в Беслан! Имаше взрив и стрелба. Тези, които бяха на стълбата, ги разстреляха. Пълно е с трупове. Истински теракт. Взривиха стола, вс...

News image

День, когда немцы вошли в Москву. С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске

С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске: по северным и северо-западным районам города, в котором царила паника, разъезжали немецкие мотоциклисты и даже одиночные танки, разведывая маршруты для пехотных и танковых дивизий вермахта 16 октября 1941 года вошёл в историю, ...

News image

Пеевски и Маджо - война за МВР. Шиши натиска за СДВР, Маджо за ГД БОП. Б.Б. взема и двете капии, съгласува с ЦРУ и DEA

Младен Маринов, министър на вътрешните работи, се смята за близък до кръга "Пеевски", но източници от службите твърдят, че от месеци не се е "чувал с Делян", но по няколко пъти на ден говорел с премиера. В същото време Младен Михалев-Маджо, който води корпоративни битки за влияние по Че...

News image

Шеф Шиши мачка по домова книга протежета на ген. Гоцев и Маджо. Войната на Шиши и М.М. може да донесе оставка на Борисов

"Войната между Шиши и Маджо не е стигнала до снайперистка стрелба не заради посредничеството на Б.Б., както смята широката публика, а защото и двамата са контролирани от американците", заяви бивш шеф на специална служба, който е смятан за "агент на янките". Шеф Шиши подкара по "домова к...

News image

Руски експерт: България ще купи F-16 с възможност за въоръжаване с ядрена бомба B61-12

Според руския военен експерт о.р. полк. Игор Коротченко България ще купи F-16 с възможност за въоръжаване с ядрена бомба B61-12. "Американците вече осигуриха на Израел и Турция преоборудвани F-16, които могат да бъдат носители на тактическа ядрена бомба B61-12", твърди руският воен...

News image

Путин превърна Крим в НЕПОТОПЯЕМ ЯДРЕН САМОЛЕТОНОСАЧ. САЩ разположи в Румъния ядрено оръжие. Играта с платноходки свърши

Пиар-ажиотажът около европриоритета "Западни Балкани" прикри за широката публика геостратегическото пренареждане в зоната на Черно море - Путин превърна Крим в "непотопяем ядрен самолетоносач", НО ПОТОПИ ПЛАТНОХОДКИТЕ НА Б.Б. В ЧЕРНО МОРЕ и постави под контрол региона от Кавказ до Черна гора. ...

News image

Кръговете "Берлин" и "Банкя" в службите мачкат олигарси. Маджо пробива Миню Стайков с агент "Славян"

Кадри на кръговете "Берлин" и "Банкя" в ГД БОП и ДАНС внедрили агенти в "нелегалния бизнес" на олигарсите Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Неформален координатор на акция "Спонсори" срещу Ветко и Миню Стайков е зам.-директорът на ДАНС Недялко Недялков, сочен като враг на Цв. Василев и п...

News image

Б.Б. удари схема на Миню Стайков със сина на ДС-генерал от обкръжението на Т.Ж. ЦРУ-София даде командата

Бойко Борисов отлетя за Израел със специални мерки за "летателна сигурност" с чартър, различни отметки на радара и прочие пинизи, след като обсъди с Георги Първанов "отношенията с Македония" - Ветко и Миню Стайков имат "добри търговски отношения" по канал за цигари и алкохол през Македония з...

News image

Пеевски, Борисов, Домусчиев и Маджо удариха по Цветан Василев, БСП и Румен Радев с акцията срещу Ветко

Ветко Арабаджиев е играч, който не е за подценяване, зад него винаги е имало банкери и ДС-генерали. Няколко пъти досега партньорите-покровители са го измъквали от разработките на службите. Младен Михалев-Маджо е виртуоз в стопирането на "ощетяващи операции на службите" Години на...

News image

Ахметов поръчал Захарченко за "усвоени" $60 млн. Владислав Сурков изостави кума си. Путин договори чистката с Меркел

Олигархът Ринат Ахметов е поръчал отстраняването на ръководителя на ДНР Александър Захарченко - за да не го поръча пряко партньорът му в играта Путин, който очевидно се договори за чистката с Меркел на 18 август. Комбинацията е украинско-руска под "патронажа" на Германия, която от времето на...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Иво Инджев: Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада

News image

На 26 ноември 2010 г. Путин се подигра по време на икономически форум, организиран в Берлин от “Зюддойче цайтунг, че противниците на руските газопроводи явно предлагат ЕС да мине на дърва, които обаче също са в Сибир. Днес саркастичната му забележка беше буквално повторена най-пап...

САЩ и Русия във война за Украйна. Борисов слиза от Платноходката, Нинова се качва на американски ракетен разрушител?!

News image

Американците водят необявена война с руснаците за Украйна, в Киев са повече от 6 000 "съветници" от ЦРУ, Пентагона и Държавния департамент. България вече не е тил за американците в тази война, а предмостие, плацдарм за логистика. Играта внезапно загрубя след "инцидента" в Керченския зал...

Десислава Радева се "върна" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"

News image

Румен Радев е извън играта за "бунта" през януари, това уж е решено от бигбосовете. Обаче те явно не са преценили характера на "първата дама" Десислава Радева. Внезапно тя решила да се "върне" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"...

ПОЛИТИКА

Майк Помпео изпрати "ястреб", за да мачка Бойко Борисов за "Турски поток-2". Оставка, бунтове, или две в едно

News image

Посещението на Бойко Борисов в САЩ все още не е потвърдено, Цветан Цветанов се върна от САЩ с условията - F-16 с опция да са носители на тактически ядрени ракети, база на ВМС на САЩ на българското Черноморие и спиране на "Турски поток-2".   Те бяха предадени от старши директора по евр...

Брюксел и Вашингтон провокират Русия за "Северен поток-2" и "Турски поток-2", Путин отвръща с ултиматум срещу Киев

News image

Изведнъж бунтовете в Париж и терористичния акт в Страсбург минаха на заден план в информационните емисии на агенциите. Конгресът на САЩ прие на 11 декември резолюция за въвеждане санкции срещу Русия заради "Северен поток-2" в рамките на CAATSA (За противодействие на противниците на...

Брюксел притиска София за "Турски поток" едновременно с Вашингтон, за да мине по тънката лайсна "Северен поток-2"

News image

ЕС отново ще ни проверява за „Турски поток“. Брюксел няма да го одобри, ако не изпълнява условията, предупреди комисарят Марош Шефчович. България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на ЕС заради „Турски поток“, съобщи „ИЮ обзървър“ ...

АКЦИЯ

Руският посланик: Ако бъдат разположени ракети с малък и среден обсег край Варна или Бургас, това би било много сериозно

News image

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, заяви посланика на Русия в София Анатолий Макаров. „Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Н...

Скандално уволнение на руски генерал освети силовия ресурс на Путин по БГ Черноморието. Защо ли Варна сваля Борисов

News image

Скандалното уволнение на ген. Тимур Валиулин, началник на Главното управление по борба с екстремизма към МВР (МВД) на Русия, освети за широката публика силовия ресус на Путин по БГ Черноморието. Не че досега това не е било публична тайна, но руските медии се взривиха със сензацията, че ед...

МАФИЯ

Рашките свалят Борисов, избират Нинова за "водач на бунта". Радев е "мюре" като заблуждаваща операция

News image

Рашките ще свалят Борисов. Контролираният "бунт-пуч" няма да успее, само ако междувременно избухне война в Украйна. Корнелия Нинова е избрана от тях за "водач на бунта" през януари. Радев е "мюре" като заблуждаваща операция. Борисов очевидно е в час с постановката и атакува целенас...

Война в будоара на президента: "Стриптизьорка управлява държавата". Ако Р.Р. не удържи Стриптизьорката, иде имПийчмънт

News image

"Радева е точното опровержение, че всяка секретарка (домакиня) може да управлява държава", написа Калина Андролова миналия ноември, а сега изстреля - "Но, когато стриптизьорка започне да управлява държавата, не е добре...". Генерале, как ще защитиш съпругата си, която винаги била п...

РЕКЛАМА
Банер