КИЛЪРИ

"Даеш" срещу Путин: Очаквайте ни на Мондиала! Как Световното първенство се превръща в същинска война за Русия

alt

През последните дни сме свидетели на засилване на заканите на „Ислямска държава“, адресирани директно към Путин. В мрежата се разпространява плакат, в който въоръжен с автомат Калашников джихадист е изобразен на фона на взрив в центъра на футболен стадион. На плаката също така фигурира самият Путин под надпис:

„Русия 2018 г. - Путин, ти си неверник и ще платиш цената за убийството на мюсюлмани“.

За "Даеш" Путин е враг №1 след като се намеси в сирийската война, като по такъв начин промени съотношението на силите в полза на режима на Асад, а руските самолети нанесоха огромни щети на терористите. От друга страна обаче е наивно да се смята, че с края на „халифата“ в Сирия и Ирак „Ислямска държава“ ще изчезне безследно и че ще пропусне златния си шанс да се прояви по време на Мондиала в Русия. Тя би го направила дори само за да напомни на света, че все още съществува и е в състояние да избира мястото и времето за своите терористични атаки срещу враговете си.

Заканите

Последните „семейни атентати“ в Индонезия нагледно показаха, че "Даеш" има потенциал да организира и да извърши изненадващо своите терористични акции. А каква по-добра трибуна за привличане вниманието на медиите от Световното по футбол, което се играе в 11 руски града и което е събитие №1 за целия свят през следващите няколко седмици. Евентуален успех на "Даеш" ще бъде отчетен като провал на руските власти в гарантиране сигурността на Мондиала и то въпреки широкомащабните мерки, предприети за охраната на мачовете. Допълнителен бонус за терористите би бил убийството на представители на други нации, дошли в Русия за да гледат мачовете. Както твърдят анализаторите от британския мозъчен тръст IHS, участието в Мондиала на два тима от Близкия Изток – на Саудитска Арабия и на Иран, също ги превръща в потенциална цел на "Даеш". Поредни акции на терористите в Русия би върнало отново тази организация под прожекторите на световните медии след като интересът към нея секна след голямото поражение в Сирия и Ирак.

alt

Цитираният по-горе плакат не е единственото предупреждение на "Даеш" срещу Русия. В поредица публикации на агенция Ал-Уафа, която се приема за пропагандната централа на терористите, се съдържат и други откровени заплахи срещу Москва. Миналия октомври пропагандистите на терористите дори злоупотребиха със снимката на аржентинската звезда на „Барселона“ Лионел Меси. На техен плакат с помощта на фотошоп Меси е изобразен плачещ с кървави сълзи зад решетките на затвор. Надписът на плаката е показателен:

„Справедливият терор... вие убивате държава, която няма поражение в историята си“.

Друг плакат съдържа на арабски и руски език заканата „Очаквайте ни!“. На него е изобразен въоръжен мъж на футболен стадион в Москва. Според британския спортен вестник „Дейли Стар“, джихадистите са се заканили също така да използват дронове, въоръжени с ракети и бомби, срещу футболни стадиони по време на Мондиала. Подобна информация се потвърждава и от редица постове и пропагандни материали на терористи в социалната мрежа „Телеграм“. Във видеоклип са показани джихадисти, завърнали се в Русия от войната в Сирия и Ирак, които сглобяват безпилотник, предназначен за атакуване на стадиони. В него се припомня, че и в миналото са били извършени анонимни атаки срещу руските бази в Сирия от такива безпилотници, довели до материални и човешки жертви.

Отговорът на Русия

Москва не крие загрижеността си от тези закани от страна на "Даеш". Руските власти са нащрек за подобни провокации в различните краища на Федерацията. Превантивните акции, проведени досега, успяха да осуетят поредица от терористични нападения и атентати. Последният от тях се случи в Нижни Новгород през май т.г., където органите за сигурност влязоха в престрелка с джихадист. Инцидентът причини раняването на трима полицаи и убийството на самия атентатор. Показателно е, че Нижни Новгород е един от единадесетте руски града, които са домакини на Мондиала. Фактът, че "Даеш" припозна застреляния като свой член, още повече засилва притесненията на руснаците. Известно е, че „Ислямска държава“ е мобилизирала т.нар. „спящи клетки“ в редица страни, които са инструктирани да предприемат съответни действия.

alt

В друг инцидент Москва съобщи, че е ликвидирала подобна клетка в Калининград, арестувайки 8 нейни членове. При обиска в този град е бил открит компютър със записани видеоклипове на "Даеш", както и шифри за комуникиране с вербовчиците от централата през мрежата на „Телеграм“. Според вестник „Комсомолская правда“, който се позовава на източник от руската ФСБ, руските власти в сътрудничество с колегите си от централноазиатски държави са успели да осуетят голям терористичен заговор по време на Мондиала. Арестуваните 10 членове на екстремистка организация са признали, че възнамерявали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург. Въпросният заговор е предвиждал извършването на четири взрива с използване на ръчни гранати с голям обхват на пораженията. При обиска на жилищата на задържаните са били открити различни образци на огнево оръжие и бомби. Според вестника, терористите са граждани на неназовани държави от Средна Азия. По признанията на арестуваните, операцията е ръководена от „Ислямска държава“ с база в Сирия и е организирана от привърженици на "Даеш" в самата Русия и в други държави. Досега официалните източници в Русия са съобщили за ареста на общо 200 екстремисти, на които са повдигнати обвинения в участие в планирането на терористични акции. Същевременно тяхната идентичност не бе разкрита, а и те все още не са привлечени в рамките на съдебни процеси.

В края на май в столицата на Казахстан се проведе среща на ръководители на съответните служби за национална сигурност на държавите-членки на Договора за колективна сигурност. На нея бяха представени Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизия. Срещата прие 11 документа, свързани със сътрудничеството на тези държави за противодействие срещу тероризма. От своя страна шефът на руската ФСБ Александър Бортников заяви, че "Даеш" следва различна стратегия след поражението си в Сирия и Ирак. Нейната същност е в избягването на преките въоръжени сблъсъци и преориентирането към индивидуални или групови атаки на рекрутирани чрез социалните мрежи привърженици на тази организация. Правилото тук е да се рекрутират ислямисти, които не се познават помежду си, и чиито действия са насочвани от единен център, намиращ се извън дадената държава.

Според други сведения от разузнавателни източници, три са организациите, които извършват операции по рекутирането на голям брой джихадисти и които разполагат със съответни тренировъчни бази и тайни квартири – това са "Даеш", Таджикската партия на ислямското възраждане и Движението „Ансар Аллах“. Още през периода 2015-2017 г. "Даеш" определи Русия като приоритет на терористичните си дейности, извършвайки голям брой атентати на нейна територия. Това на свой ред засилва вероятността, че Мондиалът в тази страна ще бъде изложен на сериозна заплаха. Руските органи за сигурност добре знаят, че съществуват сили, които възнамеряват да провалят това най-популярно в целия свят спортно събитие чрез форсиране на неудобни за Кремъл политически проблеми. Същевременно руснаците са наясно и за готовността на структури като "Даеш" да удавят в кръв стадионите по време на мачовете за Световната купа.

Проведената среща между руския ЦСКА и британския „Арсенал“ в рамките на европейските турнири добре илюстрира мерките, които се вземат за гарантиране сигурността по руските стадиони. Британските фенове, придружавали своя тим в Москва, споделиха, че мерките за сигурност на стадиона са оставили у тях впечатлението, че влизат във военна база, а не на футболен стадион. Наред с физическото претърсване на всички на входа на стадиона от цели тълпи полицаи и членове на тайните служби, процедурите са включвали преминаване през проверка с полицейски кучета, обучени за разкриване на наркотици. Може да се каже, че Мондиалът вече се превръща в същинска война за Русия и то на собствен терен.

 

 
КИЛЪРИ
News image

Кръговете "Берлин" и "Банкя" в службите мачкат олигарси. Маджо пробива Миню Стайков с агент "Славян"

Кадри на кръговете "Берлин" и "Банкя" в ГД БОП и ДАНС внедрили агенти в "нелегалния бизнес" на олигарсите Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Неформален координатор на акция "Спонсори" срещу Ветко и Миню Стайков е зам.-директорът на ДАНС Недялко Недялков, сочен като враг на Цв. Василев и п...

News image

Б.Б. удари схема на Миню Стайков със сина на ДС-генерал от обкръжението на Т.Ж. ЦРУ-София даде командата

Бойко Борисов отлетя за Израел със специални мерки за "летателна сигурност" с чартър, различни отметки на радара и прочие пинизи, след като обсъди с Георги Първанов "отношенията с Македония" - Ветко и Миню Стайков имат "добри търговски отношения" по канал за цигари и алкохол през Македония з...

News image

Пеевски, Борисов, Домусчиев и Маджо удариха по Цветан Василев, БСП и Румен Радев с акцията срещу Ветко

Ветко Арабаджиев е играч, който не е за подценяване, зад него винаги е имало банкери и ДС-генерали. Няколко пъти досега партньорите-покровители са го измъквали от разработките на службите. Младен Михалев-Маджо е виртуоз в стопирането на "ощетяващи операции на службите" Години на...

News image

Ахметов поръчал Захарченко за "усвоени" $60 млн. Владислав Сурков изостави кума си. Путин договори чистката с Меркел

Олигархът Ринат Ахметов е поръчал отстраняването на ръководителя на ДНР Александър Захарченко - за да не го поръча пряко партньорът му в играта Путин, който очевидно се договори за чистката с Меркел на 18 август. Комбинацията е украинско-руска под "патронажа" на Германия, която от времето на...

News image

Лидерът на ДНР Александър Захарченко загина след взрив в Донецк. Задържани са "украински диверсанти", издирват охранител

Ръководителят на самообявилата се "Донецка народна република" Александър Захарченко, загина след взрив в кафене "Сепар", съобщиха източници на "Лайф нюз". На улица "Пушкин"  на 31 август около 17.30 часа прогърмява взрив. Резиденцията на ръководителя на ДНР се намира на неколкостот...

News image

Арестуваният за убийство в Кемниц иракчанин е трябвало да бъде върнат в София. Юсиф А. първо поискал убежище в България

Иракчанинът Юсиф А. (22 г.), който по време на сблъсъци миналата неделя в източногерманския град Кемниц намушка с нож и отне живота на германския гражданин Даниел Х. (35 г.), е трябвало да бъде върнат в България, стана известно днес. Юсиф А. е пристигнал в Германия в края на октомври 2015...

News image

Джамбазки да следи битката за Идлиб. "Войводата" некоректно обвинява медиите, че не са отразили протестите в Кемниц

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, обвини българските медии, че мълчат за бунтовете в Кемниц, "особено онези на хранилката на Сорос". Бегъл преглед показва, че медиите са се изписали - "онези на Сорос" също. Не пропуснаха и големия протест, събрал около 15 хиляди гневни германци....

News image

Тръмп нанася ракетни удари по летища на Асад. Путин атакува Идлиб със Силите за специални операции

Москва и Анкара не се разбраха за Идлиб. Хулуси Акар и Хакан Фидан съобщиха крайния срок на Ердоган преди удара на Путин - ракетните удари на Тръмп и атаката на спецназа на Путин могат да съвпаднат до часове. Битката за Идлиб се отлага вече втора седмица. Няколко хиляди елитни бойц...

News image

Битва за Идлиб. Роль Эрдогана в данной операции будет одной из центральных

По всем фронтовым признакам, а также по обрывочным утечкам (не исключу, что контролируемым) после триумфального освобождения сирийского юга от террористов, войска союзников, под которыми я подразумеваю правительственные силы Башара Асада, Россию и проиранскую «Хезболлу», перебрасывают свои в...

News image

Нинова громи кадрово решение за Агенцията по вписванията, до нея кадър на "Шиши". Да си пусне "Снайпер-1" за Тандема

Габриела Козарева смени Зорница Даскалова като директор на Агенцията по вписванията - кадър на Пеевски излиза, кадър на Пеевски влиза. Приемственост трябва да има в правителствените капии, поделени от управляващия Тандем "Пеевски&Борисов". Междувременно Корнелия Нинова реши да разг...

News image

Борисов открива посолство в Саудитска Арабия, Пеевски назначава посланик. Важното е джепане и оръжие за $ млрд да вървят

Правителството отпусна 1 612 510 лв. за откриване на Посолство на Република България в Рияд, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха от Министерския съвет. Според съобщението от "Дондуков" 1 в саудитската столица ще има политическа и консулска служба, както и служба по търговско-икономическ...

News image

САЩ са поставили под контрол търговията с оръжие, без прикритие на "чужда разузнавателна служба". MIT държи дрогата

"Когато в икономиката на една държава се появи и регистрира субект с чуждестранно участие, то той задължително трябва да попадне в полезрението на местното контраразузнаване за проверка дали евентуално не е прикритие на чужда разузнавателна служба", пише във Фейсбук Атанас Атанасов, лидер на Д...

News image

Руският спецназ започна прочистване на Идлиб от полеви командири. Ликвидира Абдо Радван Ал-Бакри-"Абу Таха"

Руски спецназ зае позиции в провинция Идлиб. Неговата задача е да се съедини със сирийския спецназ "Тигрите на Ефрат" и да нанесе удар срещу остатъците на тероростите. Какво стои зад прехвърлянето на руския спецназ в Идлиб?! Силите за специални операции не са охрана, а подривници, диверсанти и...

News image

Кремъл готви офанзива в Идлиб. СПЕЦНАЗ стегна обръча, чака заповед от Путин. Ердоган проваля показното пред Меркел

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началник-щабът на ВС на РФ ген. Валерий Герасимов чакат заповед от Путин, за да започне офанзивата срещу джихадистите в Идлиб. Десантът на СПЕЦНАЗ завърши подготовката на операцията. "Идлиб може да се сблъска с най-кървавата битка във в...

News image

Време е Германия да стане ядрена сила. Кризисната дипломация може да успява само когато е подкрепена от военна сила

Полуавторитарното отношение на президента на САЩ и склонността му да се сприятелява с враговете на демокрацията предизвикаха съмнения дали Западът не е в опасност да се разпадне. Президентът Тръмп заплашва някога ценени съюзници ...

News image

Американският разрушител "Карни" (ПЛАТНОХОДКА НА БОРИСОВ СЪС СИСТЕМА AEGIS) влезе в Черно морe

Американският боен кораб „Карни“ влезе в неделя в акваторията на Черно море. Пресслужбата на Шести американски флот обяви, че корабът влиза във водите на Черно море "за провеждане на операции по сигурността в морето, както и за засилване на съвместимостта с флотовете на...

News image

Ракетите "Пейтриът" пристигат в Румъния до месеци, правителстото на социалистите си отива

ЗРК "Пейтриът" пристига в Румъния през първата половина на 2019г., а дотогава в Букурещ трябва да има ново правителство, категорични са източници от разузнаването. САЩ одобриха през 2017 г. контракта между Raytheon Company и министерството на отбраната на Румъния за седем ЗРК Patriot, в...

News image

Как победили Грузию. Это надо уметь: так много делать гадостей и так мало извлекать из этого пользы

8 августа 2008 года считается официальной датой начала российско-грузинской войны. Война началась в Южной Осетии. Я была в этой непризнанной республике до того и помню, как, вернувшись, сказала приятелю: «На Кавказе будет война. И начнется она в Южной Осетии». Южная Осетия &md...

News image

Ну и кто победил в той поганой войне? Протяните руку в ответ или будьте первыми. Хватит позориться, пора войну кончать

Сразу после Нового года я летел в Тбилиси. Грузинскому патриарху Католикосу Илие II должно было исполниться 85 лет, и мы с моим другом актером Гоги Харабадзе и его сыном Георгием, работающим в компании «Шелковый путь», решили сделать фотовыставку его портретов в подарок этому замечательному ...

News image

Оперативни от ДАТО проследяват Митьо Очите от Бургас до хотел "Рамада" в Турция

Службите са следили придвижването и мобилните връзки на Димитър Желязков-Митьо Очите от Бургас до хотел "Рамада" в Турция. Оперативният контрол лъсна още в началото на операцията - затова и час след началото й написахме, че Митьо Очите е ИЗВЕДЕН от службите в Гърция. Акцията на ГД БО...

News image

Митьо Очите го изкараха "червен депесар", ГД БОП го изведе и спаси от дум-дум. Маджо и ЧВК "Бойко" взеха Съни Бийч

ГД БОП си изведе агента в Гърция, както и написахме преди да го изкарат "червен депесар". Маджо и ЧВК "Бойко" взеха цялата власт в Слънчев бряг. Не че Очите не се отчиташе и в "правилните хотели" в София, но основно редеше пачки в "Отманли". И не само пачки... Особено през лятото. ...

News image

Митьо Очите изведен от ГД БОП в Гърция заради покушение, заминава за Дубай! Операцията с арестите пренарежда пазара

Димитър Желязков-Митьо Очите нито се е "измъкнал", нито е бил "изпуснат" от външното наблюдение. Някой над главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев е разпоредил да не бъде задържан. Митьо Очите е изведен от бригада на службите в Гърция заради сигнал за готвено покушение....

News image

Владислав Сурков, помощник на Путин, стои зад хибридката "Сръбска връзка". ЦРУ подава сигнал в ДАНС за "пълзящ преврат"

Владислав Сурков, известен още като Асламбек Дудаев заради чеченския си произход, помощник на Путин, изключително доверен, отговарящ за Кавказ и Украйна, стои зад хибридката "Сръбска връзка". Сурков беше експулсиран от България, тъй като от март 2014 г. е включен в санкционния списъ...

News image

Бивши агенти на "Сикрет сървис" и сръбските служби охраняват Цветан Василев! Белград има сигнал за "чеченска поръчка"?

Бивши агенти на "Сикрет сървис" и сръбските служби от няколко месеци охраняват Цветан Василев в Белград, твърдят източници от най-близкото обкръжение на банкера. Сръбската служба за държавна сигурност е получила остър сигнал, че се готви покушение срещу банкера. Според информацията става ...

News image

Изненада! КОЙ и ЦРУ - "партия" в операция "Фидониси". Намекват за нова US-грама заради досието "Магнитски" и "Белене"

Бойко Борисов знае КОЙ раздуха операция "Фидониси", но много по-важно е, че знае ЗАЩО - заради досието "Магнитски" в САЩ и "Белене". Приятелският огън от сарайната секция на КОЙ е послание - или ни помагаш за "Магнитски", или изкарваме "ГРЪЦКАТА СМЕТКА". Партията на сарайния КОЙ с ЦР...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов удари в земята президента на Полша, предложил на Тръмп базата в Безмер да се казва "Форт Мелания Тръмп"

News image

Премиерът Бойко Борисов е ударил в земята президента на Полша Анджей Дуда, който предложи базата на ВС на САЩ в Източна Полша да се казва "Форт Тръмп". Анджей Дуда и Доналд Тръмп Борисов предал чрез посолството в САЩ писмо-предложение модернизираната база в Безмер да се нарича ...

F-16 договорени! Рубин направил на Доган предложение, което не можел да откаже. "Магнитски" не е на Масата, Пеевски не е

News image

Отиването на американския посланик Ерик Рубин "на крака" при Ахмед Доган беше жест като към Падишах, но това е част от играта, коментира източник от обкръжението на лидера. Всъщност Рубин е направил предложение, което Доган е нямало как да откаже - подкрепа за сделката с F-16 срещу "разби...

Б.Б. в ЦРУ за Македония, Орбан, F-16, сделки с оръжие и "Магнитски"?! Предупреждават премиера за "пуч на олигарсите"

News image

"Бойко Борисов ще има "неформална среща" с шефове в направление "Балкански страни" в ЦРУ по време на посещението си в Ню Йорк. Срещата ще е в базата на ЦРУ в сградата на ООН. Има вариант и да лети до Ленгли...", твърди източник от специалните служби. Новата сграда на ЦРУ в Ленгли ...

ПОЛИТИКА

Кой пази властта на Б.Б., докато е в САЩ?! Цялата власт е в съгласувания с американците Младен Маринов и Томислав Дончев

News image

Бойко Борисов ще е в САЩ почти седмица - кой му пази властта в София. Цялата власт е в "съгласувания" с американците Младен Маринов и Томислав Дончев. Бойко Борисов овладя "пълзящия преврат" с акцията в Карнобат с няколко телефонни разговора в събота вечерта и си приготви багажа за...

Борисов отвори заводите в Карнобат след "гореща линия" с Пеевски. Младен Маринов "предал" Шиши. Акция "пълзящ преврат"

News image

Войната между Бойко Борисов и Делян Пеевски се размина на косъм. Засега. Залогът беше КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПРЕМИЕР В ДЪРЖАВАТА. Очевидно вбесен от врътката с министерството на транспорта, Шеф Шиши тръгна "ва банк". И му оформиха сглобка с още един "портфейл". Пеевски разбрал, че е загуби...

Кирил Добрев води БСП десанта във Варна. Нинова ще пропусне да подхване Борисов за корупция заради среща с посланици

News image

Червеният депутатски десант, воден от заместник-председателя на БСП Кирил Добрев, ще превземе Варна през втората половина на седмицата. Корнелия Нинова почти сигурно няма да дойде заради срещата с посланиците от ЕС на 27 септември. В същото време е ясно, че Кирил Добрев няма да про...

АКЦИЯ

Рубин покани Доган в посолството заради СРС-та. Там ще се говори за Ердоган, ЦРУ , Пентагона, F-16V, за Patriot, сблъсък

News image

Ходът на американците посланик Ерик Рубин да отиде на крака при Ахмед Доган на пръв поглед е преди всичко демонстрация в началото на новия политически сезон с делова съставляваща - лобиране за F-16V, тактическа активност. Всъщност ходът е стратегически - САЩ са доловили разочарованието на...

Мето Илиенски агент на ДС-IV, Младен Маринов - негов "охранител-агент". Софийско градско, силоваците на ДС-IV, го поемат

News image

Това кой точно на кого и кога е бил "агент" и кой кого е разработвал винаги е спорно. Подвижни пясъци. Мето Илиенски е бил агент едновременно на "Софийско градско" и на "икономиката" в ДС. Контрабандист по списък. Младен Маринов, главен секретар на МВР, номиниран за министър (вече избра...

МАФИЯ

Посланик Рубин направи презентация на F-16V Block 72 на Борисов и Доган. "Янките" работят за голяма коалиция "Локхийд"

News image

Посланик Ерик Рубин направи лична презентация на премиера Бойко Борисов на F-16V Block 72 на срещата им на форума на Американската търговска камара. В това време представители на висшия мениджмънт на "Локхийд Мартин" правеха официалната си презентация. Посланик Рубин презентира  F-1...

ВИС-2 или СИК - нищо лично, всичко е бизнес. Маджо и Таки "резнаха китки" под патронажа на DEA

News image

"Значи, да назначиш къртицата на ВИС да управлява МВР в държавата на СИК – ей това е висша форма на доверие! Завиждайте", написа журналистката Весислава Танчева във Фейсбук след номинирането на главния секретар на МВР Младен Маринов за министър. Конспиративна ирония? Вероятно. Ин...

РЕКЛАМА
Банер