КИЛЪРИ

"Даеш" срещу Путин: Очаквайте ни на Мондиала! Как Световното първенство се превръща в същинска война за Русия

alt

През последните дни сме свидетели на засилване на заканите на „Ислямска държава“, адресирани директно към Путин. В мрежата се разпространява плакат, в който въоръжен с автомат Калашников джихадист е изобразен на фона на взрив в центъра на футболен стадион. На плаката също така фигурира самият Путин под надпис:

„Русия 2018 г. - Путин, ти си неверник и ще платиш цената за убийството на мюсюлмани“.

За "Даеш" Путин е враг №1 след като се намеси в сирийската война, като по такъв начин промени съотношението на силите в полза на режима на Асад, а руските самолети нанесоха огромни щети на терористите. От друга страна обаче е наивно да се смята, че с края на „халифата“ в Сирия и Ирак „Ислямска държава“ ще изчезне безследно и че ще пропусне златния си шанс да се прояви по време на Мондиала в Русия. Тя би го направила дори само за да напомни на света, че все още съществува и е в състояние да избира мястото и времето за своите терористични атаки срещу враговете си.

Заканите

Последните „семейни атентати“ в Индонезия нагледно показаха, че "Даеш" има потенциал да организира и да извърши изненадващо своите терористични акции. А каква по-добра трибуна за привличане вниманието на медиите от Световното по футбол, което се играе в 11 руски града и което е събитие №1 за целия свят през следващите няколко седмици. Евентуален успех на "Даеш" ще бъде отчетен като провал на руските власти в гарантиране сигурността на Мондиала и то въпреки широкомащабните мерки, предприети за охраната на мачовете. Допълнителен бонус за терористите би бил убийството на представители на други нации, дошли в Русия за да гледат мачовете. Както твърдят анализаторите от британския мозъчен тръст IHS, участието в Мондиала на два тима от Близкия Изток – на Саудитска Арабия и на Иран, също ги превръща в потенциална цел на "Даеш". Поредни акции на терористите в Русия би върнало отново тази организация под прожекторите на световните медии след като интересът към нея секна след голямото поражение в Сирия и Ирак.

alt

Цитираният по-горе плакат не е единственото предупреждение на "Даеш" срещу Русия. В поредица публикации на агенция Ал-Уафа, която се приема за пропагандната централа на терористите, се съдържат и други откровени заплахи срещу Москва. Миналия октомври пропагандистите на терористите дори злоупотребиха със снимката на аржентинската звезда на „Барселона“ Лионел Меси. На техен плакат с помощта на фотошоп Меси е изобразен плачещ с кървави сълзи зад решетките на затвор. Надписът на плаката е показателен:

„Справедливият терор... вие убивате държава, която няма поражение в историята си“.

Друг плакат съдържа на арабски и руски език заканата „Очаквайте ни!“. На него е изобразен въоръжен мъж на футболен стадион в Москва. Според британския спортен вестник „Дейли Стар“, джихадистите са се заканили също така да използват дронове, въоръжени с ракети и бомби, срещу футболни стадиони по време на Мондиала. Подобна информация се потвърждава и от редица постове и пропагандни материали на терористи в социалната мрежа „Телеграм“. Във видеоклип са показани джихадисти, завърнали се в Русия от войната в Сирия и Ирак, които сглобяват безпилотник, предназначен за атакуване на стадиони. В него се припомня, че и в миналото са били извършени анонимни атаки срещу руските бази в Сирия от такива безпилотници, довели до материални и човешки жертви.

Отговорът на Русия

Москва не крие загрижеността си от тези закани от страна на "Даеш". Руските власти са нащрек за подобни провокации в различните краища на Федерацията. Превантивните акции, проведени досега, успяха да осуетят поредица от терористични нападения и атентати. Последният от тях се случи в Нижни Новгород през май т.г., където органите за сигурност влязоха в престрелка с джихадист. Инцидентът причини раняването на трима полицаи и убийството на самия атентатор. Показателно е, че Нижни Новгород е един от единадесетте руски града, които са домакини на Мондиала. Фактът, че "Даеш" припозна застреляния като свой член, още повече засилва притесненията на руснаците. Известно е, че „Ислямска държава“ е мобилизирала т.нар. „спящи клетки“ в редица страни, които са инструктирани да предприемат съответни действия.

alt

В друг инцидент Москва съобщи, че е ликвидирала подобна клетка в Калининград, арестувайки 8 нейни членове. При обиска в този град е бил открит компютър със записани видеоклипове на "Даеш", както и шифри за комуникиране с вербовчиците от централата през мрежата на „Телеграм“. Според вестник „Комсомолская правда“, който се позовава на източник от руската ФСБ, руските власти в сътрудничество с колегите си от централноазиатски държави са успели да осуетят голям терористичен заговор по време на Мондиала. Арестуваните 10 членове на екстремистка организация са признали, че възнамерявали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург. Въпросният заговор е предвиждал извършването на четири взрива с използване на ръчни гранати с голям обхват на пораженията. При обиска на жилищата на задържаните са били открити различни образци на огнево оръжие и бомби. Според вестника, терористите са граждани на неназовани държави от Средна Азия. По признанията на арестуваните, операцията е ръководена от „Ислямска държава“ с база в Сирия и е организирана от привърженици на "Даеш" в самата Русия и в други държави. Досега официалните източници в Русия са съобщили за ареста на общо 200 екстремисти, на които са повдигнати обвинения в участие в планирането на терористични акции. Същевременно тяхната идентичност не бе разкрита, а и те все още не са привлечени в рамките на съдебни процеси.

В края на май в столицата на Казахстан се проведе среща на ръководители на съответните служби за национална сигурност на държавите-членки на Договора за колективна сигурност. На нея бяха представени Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизия. Срещата прие 11 документа, свързани със сътрудничеството на тези държави за противодействие срещу тероризма. От своя страна шефът на руската ФСБ Александър Бортников заяви, че "Даеш" следва различна стратегия след поражението си в Сирия и Ирак. Нейната същност е в избягването на преките въоръжени сблъсъци и преориентирането към индивидуални или групови атаки на рекрутирани чрез социалните мрежи привърженици на тази организация. Правилото тук е да се рекрутират ислямисти, които не се познават помежду си, и чиито действия са насочвани от единен център, намиращ се извън дадената държава.

Според други сведения от разузнавателни източници, три са организациите, които извършват операции по рекутирането на голям брой джихадисти и които разполагат със съответни тренировъчни бази и тайни квартири – това са "Даеш", Таджикската партия на ислямското възраждане и Движението „Ансар Аллах“. Още през периода 2015-2017 г. "Даеш" определи Русия като приоритет на терористичните си дейности, извършвайки голям брой атентати на нейна територия. Това на свой ред засилва вероятността, че Мондиалът в тази страна ще бъде изложен на сериозна заплаха. Руските органи за сигурност добре знаят, че съществуват сили, които възнамеряват да провалят това най-популярно в целия свят спортно събитие чрез форсиране на неудобни за Кремъл политически проблеми. Същевременно руснаците са наясно и за готовността на структури като "Даеш" да удавят в кръв стадионите по време на мачовете за Световната купа.

Проведената среща между руския ЦСКА и британския „Арсенал“ в рамките на европейските турнири добре илюстрира мерките, които се вземат за гарантиране сигурността по руските стадиони. Британските фенове, придружавали своя тим в Москва, споделиха, че мерките за сигурност на стадиона са оставили у тях впечатлението, че влизат във военна база, а не на футболен стадион. Наред с физическото претърсване на всички на входа на стадиона от цели тълпи полицаи и членове на тайните служби, процедурите са включвали преминаване през проверка с полицейски кучета, обучени за разкриване на наркотици. Може да се каже, че Мондиалът вече се превръща в същинска война за Русия и то на собствен терен.

 

 
КИЛЪРИ
News image

Изненада! КОЙ и ЦРУ - "партия" в операция "Фидониси". Намекват за нова US-грама заради досието "Магнитски" и "Белене"

Бойко Борисов знае КОЙ раздуха операция "Фидониси", но много по-важно е, че знае ЗАЩО - заради досието "Магнитски" в САЩ и "Белене". Приятелският огън от сарайната секция на КОЙ е послание - или ни помагаш за "Магнитски", или изкарваме "ГРЪЦКАТА СМЕТКА". Партията на сарайния КОЙ с ЦР...

News image

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. К началу 2000-х Шамиль Басаев превратился в одного из самых известных и разыскиваемых террористов мира. По ко...

News image

Путин: если в течение трех дней корабли НАТО не покинут Черное море, они окажутся на дне!

Война в Сирии ведется на протяжении вот уже семи лет. Со стороны она может казаться гражданской войной между сирийскими правительственными войсками и боевиками оппозиции, однако в действительности это смертельная схватка между Россией и странами НАТО. Сейчас ситуация все более и более нак...

News image

"Щерн": Ще срази ли германският танк "Леопард" руския Т-14 Армата? Бъдещето е на танкове без екипаж и с дистанционно

Какви са предимствата на руския танк Т-14 Армата? Ще го срази ли германсикят "Леопард 3"? Ще се появат ли тежки бойни машини с дистанционно управление? На тези и други въпроси отговаря в интервю за германското сп. “Щерн” Никълъс Дръмонд. Той е британски стратегически съветник пре...

News image

Румен Радев: Лобизмът убива. Вместо за ремонт на въоръжената техника, стотици милиони лева отидоха за саниране

Вместо да се дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, парите отидоха за саниране. Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях. Това каза пред журналисти пре...

News image

"Хапнах супичка и отидох да убивам Бабченко". Наетият за килър Олексий Цимбалюк разказва за тайната операция пред BBC

"Казвам се Олексий Цимбалюк. Аз съм убиецът на Аркадий Бабченко." С тези думи и заливайки се от смях, се представя пред журналисти от русата редакция на би Би Си човекът, който според украинските служби е бил нает да убие руския журналист. ...

News image

Новата-стара версия за нарковойната между Марио Панчев и "Групата" на Владимир Пелов излиза напред за престрелката

Война за дрогата в Ботевград е причина за убийството на избягалия затворник Владимир Пелов в Ботевград по време на среща с криминалния тип Марио Панчев-Дебелия, който беше тежко ранен. Тази версия разкриват запознати с отношенията в подземния свят на града. По думите им издиша...

News image

Залагайте: издънка или постановка. Уестърнът между Владимир Пелов и Марио Панчев

Кой пришпори МВР и прокуратурата да дават светкавична пресконференция. Обяснението, че Владимир Пелов бил с "много гъста брада, суичър и обувки за планински преход" и затова не го хванали, елиминира цели структури в МВР и традициите на Бюрото за оперативно издирване. Сякаш издирвачите са ...

News image

Как США готовятся к ядерной войне. США раскрыли возможности создаваемого против России ядерного оружия

Пентагон завершил первоначальные черновые планы по разработке нескольких типов ядерных боеприпасов пониженной мощности на носителях морского базирования. Предполагается, что это сдержит потенциальных противников и повысит точность применения ядерного оружия. Тактико-технические требован...

News image

Дэвид Сэмюэлс, The New Yorker: Смешно сравнивать силы РФ и США: один твит Трампа заставил отойти российские корабли

Соавтор журнала «Нью йоркер» (The New Yorker) Дэвид Сэмюэлс считает, что США создали вакуум в сфере безопасности, который быстро заполнили агрессивная Россия и Иран. В то же время журналист признает, что попытки предыдущих администраций погасить горячие точки потерпели неудачу. С Дэвидом Семюе...

News image

Пентагон: Сирия не смогла сбить ни одну ракету. Все намеченные цели были поражены

Министерство обороны США провело в субботу специальный брифинг посвященный ракетному удару по Сирии. На нем прозвучали утверждения прямо противоположные заявлению Дамаска и Минобороны России, а именно, что все намеченные цели были поражены и что сирийские ПВО не смогли перехватить ни одну ра...

News image

Борисов подкрепи "Тръмп и коалиция" с декларация за ракетните удари: Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жерт

След ракетните удари по Сирия Бойко Борисов привика на спешно съвещание министрите от "силовия блок" Красимир Каракачанов, Екатерина Захариева и Валентин Радев. МВнР е изработило декларация, която е била представена от министър Екатерина Захариева, а Бойко Борисов я е одобрил. Ето ...

News image

САЩ, Франция и Великобритания удариха с ракети Сирия. "Томахоук" поразяват квартали в Дамаск и стратегически обекти

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Започнала е съвместна операция заедно с ...

News image

Николай Радулов: Избягалите затворници няма да бъдат хванати. Главният секретар на МВР Младен Маринов да подаде оставка!

Избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат открити, затова главният секретар на МВР Младен Маринов трябва да подаде оставка. "Всичко придобива епистоларно-комедиен вид. Оказва се, че в България и годините на прехода чистачката е много важна институция. Когато се...

News image

"Фейсбук" иска храбрата чистачка от Софийския затвор за министър или шеф на НСО. Заслужава да бъде "Мъж на годината!"

Двамата избягали затворници Радослав Колев и Владимир Пелов и храбрата чистачка Христина, която се опитала да ги спре, взривиха социалните мрежи. ​"Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Каза...

News image

Богомил Бонев: Двама въоръжени убийци бягат през парадния вход на затвора. Преследвани от чистачката

Двама въоръжени убийци бягат през парадния вход на затвора. Преследвани от чистачката. Това блокади по пътищата, това масови проверки... ядец. Лек драматизъм само в очите на новинарките. Масови проверки има само дали са сложени коланите на задните седалки...

News image

Службите на Лондон измамиха Кремъл. Скрипал и дъщеря му са отровени в дома им. "Украиската версия" изгоря

Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с отровното вещество е бил в дома им във Великобритания, съобщи британската полиция, цитирана от АФП. Специалистите са констатирали, че най-висока концентрация на нервнопаралитичното вещество до момента се регистрира ...

News image

Найден убийца Скрипаля. Преступницей может быть девушка, служащая в Министерстве обороны Украины

Радиолюбитель Валентин Дегтерев утверждает, что нашел человека, который выстрелил капсулой с ядом в экс-полковника ГРУ Сергея Скрипаля и его дочь Юлию. Исследователь отметил поразительное сходство девушки с 29-летней служащей Министерства обороны Украины Александрой Макаревич. У нее тоже...

News image

Российские агенты учились на ошибках в деле Литвиненко, чтобы организовать покушение на Скрипаля, все сделано в России

"Британские власти все больше склоняются к версии, что полковник Скрипаль вступил в контакт с нервно-паралитическим веществом, подложенным в багаж его дочери Юлии, которая приехала к нему в гости из Москвы", - пишут журналисты The Telegraph Роберт Мендик и Кейт Маккэн. Но им по-прежнему...

News image

Ходорковски: Ако Путин иска да ме убие, нищо няма да ме спаси. Отравянето на Скрипал е работа на "групата на Путин"

Живеещият в Лондон беглец  и руски олигарх Михаил Ходорковски е решил да не си наема лична охрана след историята с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише Guardian, цитиран от Би Би Си. Той е сигурен, че ако руският президент иска да го убие, ник...

News image

Наемниците на Вагнер не искат пряк сблъсък със САЩ, но са готови да го направят. А американците не умеели да воюват...

Вагнèрите, както наричат наемниците от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер, са подложени на скотско отношение, но получават нелоши пари. Това разказаха пред Радио "Свобода" при условие за анонимност трима представители на командването на тази бойна единица. Името й нашумя, сл...

News image

Убити ли са руски войници от американци в Сирия? Москва мълчи за сраженията. Медии твърдят за стотици жертви

Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен удар на 7 февруари, е имало руски наемници. Това съобщиха на 9 февруари източници от Пентагона, цитирани от телевизия Си Би Ес. Ако руснаците наистина са сред жертвите, това ще бъде първият подобен случай в арабскат...

News image

Американцы уничтожили сотни российских наемников «Вагнера» в Сирии. Вторая Цусима? Безнаказанность закончилась

Американские военные уничтожили в зоне ударов в Сирии 215 бойцов российской частной компании «Вагнер». Об этом сообщил адвокат Марк Фейгин в Twitter. Дмитрий Уткин, больше известный как Вагнер и командир одноименной ЧВК, замеченной на Донбассе и в Сирии, в Кремле у Путина. ...

News image

Российский штурмовик в Сирии могла поразить "Игла". В Сирии фиксировались поставки со складов Болгарии

Сирии сбит российский штурмовик Су-25. Самолет выполнял облет зоны деэскалации «Идлиб», говорится в сообщении Минобороны России. «Летчик успел доложить о катапультировании в районе, подконтрольном боевикам «Джабхат ан-Нусры» (запрещено в России). При ведении боя с террористами пилот погиб», &m...

News image

Пилотът на сваления руски щурмовик Су-25 се оказа бивш украински летец. Взривил се с граната с думите "Това е за момчета

Пилотът на сваления руски щурмовик Су-25 се оказа бивш украински летец от Симферопол и се казва Роман Филипов, пише k-politika.ru с позоваване на източник в руското МО. Руски медии нарекоха герой загиналия пилот на Су-25 в Сирия, който взривил граната, за да не попадне в плен на джих...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Путин и ядреното куфарче в дъжда, Pussy Riot и гимнастикът-съдия Нестор ПУтана. Хърватия беше герой на Купона...с Русия

News image

И като заваля из ведро, смелият Макрон, който подскачаше на масата на мониторите на трибуните като палячо, остана извън Чадъра за Путин. Тове е то - уж "многополюционен свят", пардон, но само за Путин има Чадър - всекиму неговото. Ядрен. Мафиотски - като Леня Спортсмен, учителят му...

Яна Лапикова, личната фотографка на Путин, нарочена за тайната "фаворитка". Алина Кабаева има статус на "съпруга"

News image

Ксения Собчак, също сочена за "тайна любовница" на руския президент, написа лирично есе - "Путин има една любовница - политиката", когато след обявяването на развода световните медии избухнаха с материали за неговите три най-обсъждани "фаворитки" - Алина Кабаева, Анна Чапман и Яна Лапикова. ...

Радев "обича да го разбират Тръмп, Путин и Ердоган". Президентът обявява война на "дълбоката държава" на КОЙ

News image

"Казват за мене: "О, той обича Русия", Аз обичам Съединените щати. Но аз обичам да се разбирам със страни като Русия и Китай", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с Мей в края на двудневното му посещение на Острова. "Казват за мене: "О, той е русофил и обича Русия", Аз обичам Бълга...

ПОЛИТИКА

"Дълбоката държава" не дава мандат на Тръмп за сделка с Путин. Доктрината на САЩ "Смърт за Китай" изкушава Кремъл

News image

"Дълбоката държава" саботира срещата на американския президент Доналд Тръмп с неговия руски колега Владимир Путин в Хелзинки, който се е подготвил обичайно за два основни сценария - "протоколна среща" и "мъжки разговор". Играчите на "дълбоката държава" на практика предупреждават президента...

Фотомоделът Ивана Вида подкрепя Домогай Вида на световния шампионат. Не коментира "Слава на Украйна"

News image

Кралицата на красотата на Хърватия за 2014 г., фотомоделът Ивана Гугич от миналата година е г-жа Вида. Знойната брюнетка подкрепи съпруга си  на четвъртфинала с Русия и полуфинала с Англия. На полуфинала с Англия на стадиона беше почти цялата фамилия. Ивана Вида н...

Красавиците на "ватрените" са най-секси. След полуфинала с Англия загряха сайтове, тв канали, вестници и социални мрежи

News image

След като руската красавица Наталия Немчинова получи своите 15-минути световна слава, а отборът на Хърватия отстрани тима на Русия на четвъртфиналите, хит за фоторепортерите станаха хърватските красавици. Не че и преди това не бяха забелязани заедно с полски и мексикански хубавици. ...

АКЦИЯ

Хърватският национал Домогай Вида: Нашите сърца са големи колкото Русия. Искам още веднъж да се извиня пред руския народ

News image

Хърватският национал Домогай Вида даде интервю за руския спортен канал "МАТЧ ТВ", в което още веднъж поднася извиненията си на руския народ заради видеото, което записа в съблекалнята заедно с Огнен Вукоевич, един от треньорите на отбора на Хърватия, в което посвещава победата над Русия на У...

Историческа победа на Хърватия над Англия. Феновете скандират "Слава на Украйна!". Треньорът: "Това са герои!"

News image

Хърватите победиха англичаните в драматичен полуфинал. Преди началото на двубой феновете на Хърватия скандираха "Слава на Украйна", очевидно провокирайки руските зрители, които се заканиха, че ще подкрепят отбора на Англия. Домогай Вида, който записа скандалното видео с възгласа "Сла...

МАФИЯ

Борисов "храни" споносори на БСП, защото споделя Трапезата с тях. Прави "политика" преди избори, сетне се "чува" с Корни

News image

Бойко Борисов не "угажда" на БСП, а на спонсорите й - "храни" ги, защото споделя Трапезата с тях. Противно на пласмента, че дели само на едно, той дели с другите босове, споделя власт и Ресурс. "Опозицията" е на Хранилката на босовете, т.е. на Бюджета, който те преразпределят - "гурме по...

Няма да намерят "милиарди на Борисов". Няма "общак" при Маджо, Пашата и Котараците. Схемата: държи се цяла БАНКА

News image

ФБР има две правила - "Следвай парите" и "Наръси пари, за да хванеш играчите". Само че когато става дума за банкови сметки и прехвърляне на сакове с кеш. Но какво прави ФБР, когато в играта са цели банки. (Все едно "Панама гейт" разкри, че гигантският "Совкомфлот" е под контрола на Путин....

РЕКЛАМА
Банер