МАФИЯ

Цветан Василев: Готвеха ми нещо като на Мишо Бирата... Имат опит

Това казва Цветан Василев в последната трета част от интервюто си пред Сашо Диков и Би Ай Телевизия, излъчено днес. Той напомня, че говори за юни, 2014 г., когато Борисов още е в опозиция, но вече било ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Към днешна дата обаче вече не му пращали "емисари" - последните такива били през лятото на 2014 г. "със срамни и неприлични предложения". Според него са искали или да го направят слуга, или да го ликвидират „каквито данни има достатъчно”.

Той отново припомня, че по онова време имал предложения за спасяването на КТБ, когато основните активи на банката още били свободни от всякакви обременености. То става и преди цесиите, които съвсем „изопачили картината в банката” - част от активите преминали в чужди ръце на много подценена стойност.

"Искров беше на ръчно управление на прокуратурата и Пеевски. Очевидно той никога не е изказвал своето собствено мнение”, казва Василев по адрес на бившия управител на БНБ.

Според банкера, който все още чака сръбски съд да се произнесе за екстрадиционната му процедура, „са му готвили нещо подобно” на случая, когато Славчо Христов (сочен за банкера на правителството на Иван Костов, б.р.) за една нощ прехвърля банката си на Цветелина Бориславова.

Василев твърди, че затова бил съшит и сценарият с тримата „убийци” на Пеевски, които уж той пратил (случаят падна още тогава, когато съдът не намери нито едно доказателство дори за да им вземе мярка за неотклонение. Прократурата обаче вече бе влязла в офисите на КТБ, б.р.).

„Тяхната крайна цел беше да предизвикат паника и да поставят банката на колене, за да влязат вътре,” смята Василев. А на въпрос на водещия - дали са щели, ако беше останал в България и го вкарат в ареста, за една нощ да го накарат да припише всичкото си имущество, той казва:

„... А и не само това – имат опит – Мишо Бирата... Има такива опити много.” (Михаил Михов, шеф на федерацията по баскетбол и собственик на “Леденика”, умира изненадващо в хотела "Правец ризорт" на Валентин Златев през 2011 г. После почина и жена му, б.р.). На напомнянето на Диков ".. че Бирата е умрял след бурна любовна нощ", Цветан Василев казва: „Да. Сигурно...Сигурно.”

"Сега се разбра, че Пеевски искал да става и банкер – през Фуат Гювен и "Демир банк" кандидатстваха за "Виктория". Оказа се, че Пеевски искал да става собственик на „Техномаркет”.  Между другото, (финансовият министър Власдислав) Горанов защо не провери точно как неговите хора са проспали 85 % от „Техномаркет” да преминат в собственост на Миролио, без Миролио да е дал един лев?

„Техномаркет” е изгубен актив за банката, придобит от Пеевски", заключава той.

Бившият банкер дава същия пример и с „Домо”-Румъния - третата по големина верига за битова електроника и кухненско оборудване в съседната държава с продажби от над 200 млн. евро годишно - Василев се учудва как така до днес "също една стотинка не е влязла в банката".

ЗА СИНДИЦИТЕ

Относно синдиците, които управляват КТБ в момента, той казва, че са назначени „от кол и въже” и че е смешен аргуметът на министър Владислав Горанов – че са избирани от Троян, за да няма натиск върху тях. А то е за да са близки на Мондешки и адвокат Алексанъдр Ангелов (юристът на Пеевски, б р.).

"Те в момента харчат 3 пъти и половина повече, отколкото банката е имала административно-управленски разходи, когато е била работещо предприятие с 60 млн. лв. нетна печалба", възмущава се обвиняемият банкер.

Спорeд него има сигнали, че трезорът се източва и чрез фиктивно завеждане на искове срещу длъжници, които отиват у "правилните" юридически кантори - така били отклонени над 120 млн. лв. само за правни разходи. Канторите се избират неслучайно, а според Василев това би могло да се върши от юристите на самата банка. Той говори и за свързаност – че има доказателства, че част от тези разходи се връщат към тези, които контролират синдиците.

"Да направят внезапна данъчна проверка на тези кантори. 75% от парите за правни разходи са отишли обратно при Пеевски и другите контрольори на несъстоятелността", твърди банкерът-изгнаник.

ЗА АДВОКАТ МОМЧИЛ МОНДЕШКИ

Той коментира адвоката от старозагорската колегия, който "очевидно е човекът, който е бил касичка на Владимра Янева". И Василев твърди, че топлите връзки между Мондешки (третият човек от записите на "Двете каки", освен Владимира Янева и Ченалова, б.р.) и Александър Ангелов са факт много преди "удара по банката".

На забележка на водещия за "легендарното" интервю на Мондешки в "Труд", в което той твърди, че тримата просто сядат в студио и си измислят компромати за Цацаров и Борисов, коментарът е:

„То идиот може да излезе само с идиотска концепция! Кой да му повярва, че се събрали тримата да правят радиопиеска?! А освен това аз не съм фен на никой от тях – още повече, че Чаналова е съдийката, която обяви несъстоятелността на ТЦ-ИМЕ (най-"емблематичната" фирма от портфейла на Василев, б.р.), с което те парираха възможността за управление на актива „Виваком”... Но във всички случаи това, което се говори в тази "радиопиеска", очевидно засяга дълбоко нещата, свързани със степента на поквареност на т. нар. правосъдна и правораздавателна система.”

Той напомня, че макар да го е яд за нейното решение навремето, Ченалова е подала сигнали до Европейската комисия и сега я подкерпя. "Всеки човек има право на своя катарзис", заключава бившият банкер.

ЗА ЦАЦАРОВ

"Не мога да знам с какво държат Цацаров, но очевидно Цацаров не е свободен човек в решенията си", казва Василев на въпрос за главния прокурор.

Той се зарича, че не е финансирал избирането на Цацаров, а "... ако го е финансирал, го е финансирал Пеевски". Сашо Диков напомня "градската легенда", че са платени едни 5 млн., за да стане бившият пловдивски съдия главен прокурор.

"Но това не е единственият проблем. Финансирането на избора не означава вярност и лоялност докрай.

Аз пак казвам, че първоначално човекът на Пеевски беше Бойко Найденов – това лесно може да се проследи, защото после отиде в "Дореко Комерс", "Дореко Секюрити" - в неговите компании. И е факт, че на един етап двата лагера, разбирай – Борисов-Цветанов от една страна и Пеевски от друга, намериха своя избор в сегашния главен прокурор. Каква е била цената на това споразумение, аз не знам – нито съм участвал във финанисарането. Но е очевидно, че главният прокурор съвестно изпълнява своите ангажименти към двата лагера."

ЗА БОРИСОВ

Банкерът описва мечтата на Борисов като "голям шлем" в противовес на основните правила за разделение на властите:

"Да изнудваш, че ще хвърлиш оставка, че ще хвърлиш страната в хаос, че кметовете ти ще подадат оставка, само защото народът не е избрал твоя кандидат за президент... При орязаните функции на президента това осначава само едно: самозабравяне.”

"Сега му е времето да кажа, че през май 2016 г беше направена презентация на една от водещите американски фирми пред Държавния департамент. И лайтмотивът на тази презентация пред Държавния департамент на Щатите беше, че КТБ е класически случай на "корпорейт рейдинг" – корпоративно рейдърство. Което означава заграбване, обсебване на активи на бизнес или политически конкурент с помощта на държавните институции", обяви още той.

Към днешна дата изгнаникът казва, че води две дела в Страсбург срещу държавата за отказ от правосъдие и че не е оптимист - смята, че в България трява да се променят политически нещата, за да има шанс за справедлив съдебен процес. Иначе неговите показания никой не желае да изслуша.

„Моите морални ментори са хора дотука омърсени от мръсотия, от подлости, от гнусотия, от интриги. И то само заради едно – само заради завист”, казва Василев.

Накрая той показва извлечения за искане на сметки, от които са описани искащите  - правната кантора „Шурти и Вал”, която е оформяла и цялата сделка по Булгартабак. Има имената на Василев, на двамата собственици на „Винпром Пещера”, но и на Ирена Кръстева.

"И същият този Шурти се появи като собственик на „Карано инвестмънт”, който купи бившя Полиграфисеки комбинат в София - бивша собственост на двата вестника "Труд" и "24 часа". После нека ди си говорим, че господинът Пеевски и майка му не са имали и нямат нищо общо нито с "Булгартабак", нито с Полиграфическия комбинат", казва Василев.

Той прави и още един "медиен" коментар - нарича искането за екстрадиция, което прокуратурата изпратила в Сърбия - "памфлет в стил "Уикенд", или в стил Ивайло Крачунов и Димитър Златков".

И намеква, че чужда прокуратура в момента се занимава с международно пране на мръсни пари и с депутата от ДПС:

"Между другото, Пеевски в момента използва тази ситуация и през фиктивни операции по покупко-продажба на активи изнася активите си към една компания, регистрирана в Дубай. А пък вкарва всякакъв вид мръсни пари като доказан доход на себе си и на семейството си в България. 

За това нещо обаче в момента работи външна прокуратура, понеже господата в България считат, че той е чист като ангел.

Обществото има още да научава много неща за работата в кавички на двата клана.

Чуждите разследващи институции вярвам, че ще стигнат до истината за внезапното забогатяване на Делян Пеевски. Който до 2013-а година има една декларация за незнам-колко хиляди лева... А сега се води най-успелият инвеститор и бизнесмен в България."

Клуб Z

 

 
МАФИЯ
News image

ТИМ, Цар Вичо и Евксиноград правят Варна център на Черноморския район. Валентин Златев не успя да наложи Бургас

Четири района най-вероятно ще бъдат обособени в рамките на новото статистическо райониране на страната - Централен, Дунавски, Черноморски и Западен. Варна ще бъде център на Черноморския район, в който ще влизат още Търговище, Шумен, Бургас, Стара Загора и Ямбол. Всъщност Варна не се е н...

News image

Цветан Василев готви удар срещу КОЙ в САЩ. Осветява схемата с нагласените печалби и "руското ресто" за половин милиард

Цветан Василев е дал рамо на журналистическо разследване за нагласени печалби в популярни хазартни игри. Целта му е да дискредитира "тайния бос" на Схемата в Меката на хазарта - САЩ. Разследването осветява комбинацията с нагласените печалби за "тайното финансиране" на Партията и Мрежата...

News image

Франчайз-лафкаджийка от Варна източва Мрежата на Делян Пеевски, докато той се гърби да връща милиони на руски босове

Делян Пеевски чинно реди "ресто" на руски босове, а Системата му с прословутите "лафки" е корпоративно инфектирана от варненска последователка на Остап Бендер. Ами ако лошият пример налази и други градове? Тогава? Докато той се разтоварва на руските босове за стотици милиони, във Варна ...

News image

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха. Кабинетът "Борисов" даде плажове на близки до Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС и СИК

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха за златните хапки в туризма. Бойко Борисов се "постла" на Ахмед Доган. "Фалшива новина" се оказа, че Валентин Златев уж щял бил да го сваля - и негови хора ще "лапат" от Южното Черноморие. Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителство...

News image

Топмениджър на ЧЕЗ пред "Лидове новини": "В България сме враг. Офшорното финансиране на грузинците не ни притеснява"

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на а...

News image

ЧЕЗ зад Гинка: 34% за държавата, ако плати €300 милиона за арбитража. ЧЕЗ: контролен пакет за България срещу кеш по иска

Българската държава взема 34% от ЧЕЗ срещу плащане по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България във Вашингтон. Чешкото издание Hospodářské novini (HN) разкри скандална клауза в договора за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България". Според нея дружеството на Гинка В...

News image

Самолетът на президента и полковник от спецслужбите замесени в скандала с кокаина в руското посолство

Министерството на вътрешните работи на Уругвай е започнало разследване на скандала с посолството на Русия в Аржентина, което, както стана известно, е било база за наркотрафик. В Монтевидео не изключват, че наркотиците са бири препращани в други страни с дипломатически самолети излитащи от...

News image

Частный самолет для посольского кокаина. Андрей Ковальчук, сотрудник департамента безопасности МИД РФ

Андрей Ковальчук отрицает свою вину в контрабанде кокаина. Согласно его версии, он закупил в Аргентине партию кофе, которую и должны были доставить в Россию на нанятом им частном самолете. Согласно показаниям свидетелей, ранее Ковальчук, работавший в департаменте безопасности МИД РФ, часто н...

News image

"Руско-грузинската връзка" прозира зад сделката с ЧЕЗ. Борисов, КОЙ те вкара в капана да реднеш за "тея гадове" на Путин

Паата Гамгонеишвили вече няколко дни дефилира из сайтовете. Свързаните с властта часове наред чакаха "добро" да препечатат инфото от "Лидове новини". "Руско-грузинската връзка" прозира зад сделката с ЧЕЗ - Борисов, Ковачки, Домусчиев, Цар Вичо, Делян, "братя Велчеви" и прочие са "инстру...

News image

Политическият скандал проваля сделката за ЧЕЗ, банките се оттеглят. Рискът вече е неизмерим, коментира банков източник

Развихрилият се около продажбата на ЧЕЗ на малко известната "Инерком" на Гинка Върбакова политически скандал е принудил банките, участнички в сделката, да се оттеглят. Това пише сайтът Mediapool, позовавайки се на източници в банковите среди. След възмутените коментари на Бойко Борис...

News image

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, сготвиха те алангле - Бойко Борисов и аяните в ДПС, диван-чапраз пред Ахмед

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, помниш ли как ни скочи с "външно" на 8 август 2013, за да защитиш НАШИЯ ПРИЯТЕЛ, твой бигбос. Няма лошо. Отказа се... Сега да ти реднем нещо ОСТРО, не като Кольо Парамов, византийско-векерейската. Сготвиха те алангле, приятелю Наш - Бойко Борисов и аяните в ...

News image

Пеевски строи верига хотели в Куба?! Спират проект за казино на остров, докато фамилия Кастро държи властта

Делян Пеевски прехвърли голяма част от бизнес-активите си в Дубай. Вече не напира да се разгръща в Турция, но за сметка на това откри за себе си Острова на свободата. Най-влиятелният корпоративен играч на Сарая строи верига хотели в Куба. Негови партньори в хазарта разкриват, ...

News image

"Ресурс" за ДОСТ минава през сметките на двама бизнесмени от Варна. ДАНС готви арести. Гьокче плаши с "ресто" премиера

Службите са по следите на замесени в схема за финансиране на ДОСТ. "Ресурс" за подкрепяната от Анкара партия минава през сметките на двама бизнесмени от Варна. Част от средствата се насочват към общини, където ДОСТ напира да "удари" ДПС - като Дългопол и Суворово във Варненска област. ...

News image

Война на наркодилъри в "Аспарухово". Ламята да ги подкарва наред. Башовете чакат зареждане с "материал"

Големите босове ще се уредят с война на наркодилъри-доносници на меверейците, ако не вземат неотложни мерки. "Шанаджии" се правят на квартални отговорници. Поръчват се взаимно в сайтове. Пеят акапелно и се отчитат на ченгетата. Сашо Ливанеца, раздуващ, че зарежда видни политици с "...

News image

Компромат за контрабанда виси със страшна сила над "Позитано"20. Битката за МВР осветява "червен канал"

Години наред през Варна минаваше "червен канал" за контрабанда на акцизни стоки през летището. След като корпоративните фактори го поеха, схемата рязко прекъсна. Обаче инфото остана в службите. И не само... Амбициозен кадър на "Позитано"20 бе засечен в далаверата и тутакси бе отсвирен о...

News image

Портних се разтовари от "Тъстовете". ТИМ, Вичо и останалите фактори на Варна се съобразяват само с него

Бойко Борисов проведе няколко срещи с кмета на Варна Иван Портних, след като ГЕРБ загуби президентския вот. Резултатът - вече не бургаският кмет Димитър Николов, а Иван Портних е кметът-фаворит на "Бойко" Димитър Николов и софийската кметица Йорданка Фандъкова се уплашиха и не се навиха д...

News image

ГД БОП разкри и закова поръчителя на опожарявания в "Напоителни системи". ДАНС влезе в играта. Чакат се арести

На връх "ЧНГ" бе опожарен автомобилът на един от шефовете в "Напоителни системи" клон "Черно море". Служебният автомобил "Фолксваген Пасат" на Ивайло Комитов пламна на ул. "Найчо Цанов" в малките часове на нощта. В началото на октомври във "Възраждане" 4 бе запален семейният автомобил н...

News image

Алчен гербаджия трупа пачки от рушвети. "Икономическа полиция" от Бойко Борисов ли чака нишан?!

ГЕРБ загуби изборите във Варна от Веселин Марешки. Катастрофално. Позорно. Това се случи само година, след като Иван Портних спечели кметския си мандат с рекордните 76 268 гласа. Потресаващата корупция удави гербаджиите в морската столица. Години наред пишем за далаверата със сладоледа ...

News image

2500 лв. рушвет на обект от Коледния базар във Варна прибра намазан гербаджия. Възмутени изпращат сигнал до Цацаров

Докато кметът на Варна Иван Портних беше събрал гербаджийските първенци за паленето на елхата, намазан местен гербаджия надипли яки пачки от Коледния базар. Информатори от Билдинга твърдят, че ненаситният властник е лапнал по 2500 лв. на обект - общо 25 000. Икономическа полиция сп...

News image

Адвокат Константин Симеонов предизвиква премиера в оставка: "Бойко Борисов никога няма да съди Цветан Василев"

Адвокат Константин Симеонов е убеден, че Бойко Борисов никога няма да съди Цветан Василев, както се закани заради твърденията на банкера пред Сашо Диков, че му е пращал Александър Сталийски да го рекетира. "В закона пише, че ако в един такъв процес бъде доказано, че твърдението на Цветан ...

News image

Цветан Василев: Готвеха ми нещо като на Мишо Бирата... Имат опит

"През целия период след падането на КТБ Бойко Борисов непрекъснато пращаше послания, че ще я спаси." Това казва Цветан Василев в последната трета част от интервюто си пред Саш...

News image

Цветан Василев: Най-големият цинизъм на кабинета "Борисов-2" е, че на практика е управление на Борисов и Пеевски

За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление. Това заяви банкерът в изгнание Цветан Василев в специа...

News image

Бъдещият съветник по националната сигурност на Тръмп на една маса с Путин. Ген. Майкъл Флин прие предложението

Бивш шеф на военното разузнаване, помагал на Асад, става съветник по националната сигурност на Тръмп. Ген. Майкъл Флин, бивш шеф на военното разузнаване към министерството на отбраната на САЩ (РУМО), става съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, съобщи агенция Associate...

News image

Арестуваха министъра на икономиката на Русия Алексей Улюкаев. Путин е получавал всички данни от началото на разработката

Алексей Улюкаев, министър на икономическото развитие на Русия, е арестуван по подозрение в изнудване за получаване на подкуп и заплахи към представител на държавния петролен гигант "Роснефт".   Според Следствения комитет (СК) на Русия Улюкаев е задържан през нощта на 15 ноември при...

News image

"Паралелните мрежи" на ГЕРБ и БСП излязоха на Терена. Вече не става дума САМО за кампания, а за "социологията" на Терена

Вторник. ДПС се ослушва. В същото време "паралелните мрежи", евфемизъм, разбира се, на ГЕРБ и БСП излязоха на Терена. Вече не става дума САМО за кампания, а за "социологията" на Терена. Щабовете на ГЕРБ работят на макс. Борисов, Цветанов и Паунов са ги подгонили здраво - нали залогът би...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

И в Ереван майдан? Май, да. А какво ли си мисли за изчерпването на народното търпение несменяемият във властта Борисов

News image

Лъжата на управляващите в Армения, прекопирана от арогантния руски управленски модел, издържа на арменския майдан само 11 дни улични протести. Те се разрастваха с всеки изминат ден, откакто президентът Серж Саркисян уж се раздели с властта след два мандата като президент, за да ско...

Борисов и Пеевски си ги "мерят" оперативно в София. Краси Маринов и Емо Радев си ги "мерят" с подложка във Варна

News image

Йорданка Фандъкова няма как да "изгори", ако Ахмед Доган-Падишаха и Васил Божков-Черепа не я подпукат - засега няма защо, "отчисленията" от Дългите "евра" си вървят. Десислава Иванчева "изгоря", но ОСВЕТИ ЗА КЕФ НА ФЕНОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА, че Бойко Борисов и Делян Пеевски, колкото и да с...

Борисов и Сидеров кроят шапката на Симеонов. Маджо му търси "едни пари" за шума и цигарите. Пеевски го събира с Лукарски

News image

Бойко Борисов и Волен Сидеров и през този уикенд ще редят заверата за елиминирането на Валери Симеонов от Коалицията. Така ще изпълнят условие на Ахмед Доган за новата властова Раздавачка - на сцената и зад кулисите. Схемата е наредена - "Атака" и ВМРО остават заедно. ДПС ги обявяв...

ПОЛИТИКА

Цена отставки: Армения может уйти от России. Чем грозит российско-армянским отношениям отставка Сержа Саргсяна

News image

Уход Сержа Саргсяна с поста премьер-министра Армении вряд ли что-то поменяет в экономических взаимоотношениях республики с Россией, считают эксперты. У страны есть соглашения о сотрудничестве и с Европейским и с Евразийским союзом, при этом последний является значимым кредитором и торговым пар...

"Я выполняю ваше требование". После протестов премьер-министр Армении Серж Саргсян ушел в отставку

News image

Временно исполняющим обязанности премьер-министра Армении стал бывший глава правительства Карен Карапетян. Он был премьер-министром страны с сентября 2016 года по апрель 2018 года того момента, пока его не сменил Серж Саргсян. Премьер-министра Армении Серж Саргсян ушел в отставку. ...

Mirror: к отравлению Скрипалей причастен бывший агент ФСБ по кличке "Гордон"

News image

Британская полиция подозревает, что к отравлению бывшего полковника ГРУ Сергея Скрипаля и его дочери Юлии причастен 54-летний экс-агент ФСБ, действующий под псевдонимом «Гордон». Об этом пишет газета Mirror. Is this the Salisbury poisonings hitman? Former KGB captain codenamed 'G...

АКЦИЯ

Съдът остави Десислава Иванчева в ареста. Решението беше взето след повече от пет часа заседание

News image

Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонеие „Задържане под стража“ за кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, предаде бТВ. Решението беше взето ...

Служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми: Путин сказал Трампу: "У нас одни из самых красивых в мире проституток"

News image

Информагентство Associated Press опубликовало в интернете служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми, которые тот составлял по собственному почину после разговоров с президентом Трампом. Это произошло вскоре после того, как документы были переданы комитетам Палаты представ...

КИЛЪРИ

Дэвид Сэмюэлс, The New Yorker: Смешно сравнивать силы РФ и США: один твит Трампа заставил отойти российские корабли

News image

Соавтор журнала «Нью йоркер» (The New Yorker) Дэвид Сэмюэлс считает, что США создали вакуум в сфере безопасности, который быстро заполнили агрессивная Россия и Иран. В то же время журналист признает, что попытки предыдущих администраций погасить горячие точки потерпели неудачу. С Дэвидом Семюе...

Пентагон: Сирия не смогла сбить ни одну ракету. Все намеченные цели были поражены

News image

Министерство обороны США провело в субботу специальный брифинг посвященный ракетному удару по Сирии. На нем прозвучали утверждения прямо противоположные заявлению Дамаска и Минобороны России, а именно, что все намеченные цели были поражены и что сирийские ПВО не смогли перехватить ни одну ра...

РЕКЛАМА
Банер