ПОЛИТИКА

Ердоган ще загуби битката с Тръмп. Той не усвои урока - всяка държава, която се е опълчила на САЩ, е понесла големи щети

alt

Изминалият месец отбеляза най-ниската точка в отношенията между Турция и САЩ. Те претърпяха низходяща еволюция от нормални разногласия между двама съюзника в рамките на НАТО до налагане на санкции, съдебни производства срещу граждани на двете страни и конфронтация както на регионалната близкоизточна арена, така и в сферата на финансите. Така на 18 юли Вашингтон очакваше освобождаването на пастора Андрю Брансън. Американските власти дори изпратиха специален самолет за транспортирането му до родината след като бе прекарал 21 месеца в турски затвор.

alt

Очакваното освобождаване на Брансън бе част от постигнатата сделка между Тръмп и Ердоган за размяна на пастора срещу освобождаването от страна на Израел на задържаната турска гражданка Абру Йозкан. Последната наистина бе освободена и се завърна в Турция същия ден. Тръмп обаче бе изненадан, че вместо да освободят в замяна Брансън, турският съд разпореди да бъде изпратен в затвор за още четири месеца – причината е, че именно след четири месеца, т.е. през октомври, въпросният съд ще проведе поредното си заседание по случая.

alt

Ердоган обаче направи грешка. И този път грешката има тежка цена за икономиката, отбраната и политиката на Турция. САЩ си затвориха очите, когато турският президент хвърли в затворите журналисти, потъпка демократичните свободи и подкрепи ислямските екстремисти. Сега обаче Ердоган сам падна в капан, конфронтирайки се с администрацията на Тръмп, Конгреса на САЩ, общественото мнение и евангелистките общности, към които принадлежи пасторът Брансън.

alt

Задържането на свещеника и повдигнатите срещу него обвинения не са пример за върховенство на закона, а за подчиняването му на политическата конюнктура. Очевидно е, че Анкара предприема репресивни, а не правосъдни мерки срещу Брансън. Сред имената на евентуалните кандидати за размяна с пастора е и това на Хакан Атила, приятеля-банкер на Ердоган, осъден от нюйоркски съд на 32 месеца затвор по обвинение, че е нарушил ембаргото срещу Иран.

Ердоган обаче не усвои следния урок от последните десетилетия: всяка държава, която се е опълчила на САЩ, е понесла големи щети, чиито размер често не зависи от продължителността на противопоставянето. И че най-силното оръжие на Америка не е военната машина, а финансово-икономическите санкции.

alt

Турция не може да се мери по икономически капацитет нито с Германия, нито с Китай – двете държави, които предпочетоха да не влизат в търговска война с администрацията на Тръмп, като вместо това бяха принудени да направят отстъпки и да приложат дипломация. Друг пример е визитата на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон, който предпочете да забрави думите на господаря на Белия дом, че Европейският съюз е враг на Америка.

Защо сега?

Защо този конфликт между Вашингтон и Анкара избухна точно сега? Всички знаем, че от доста време насам отношенията между двете столици са в криза – така бе и при президента Обама, така е и сега. По всичко изглежда обаче, че онзи, когото величаят като султан на съвременна Турция, не е схванал съществената разлика между двете администрации във Вашингтон.

И по-конкретно решимостта на Тръмп да скъса с наследството на предшественика си, когото обвинява, че е бил мекушав. Новият господар на Белия дом е решен да не допусне други държави и лидери да отправят предизвикателства към САЩ в качеството си на единствената свръхсила в света. При това Вашингтон при Тръмп не забравя, че Турция бе държавата, която разтвори гостоприемно границите си за всички джихадисти – от Европа и останалите страни, попълнили редиците на "Ислямска държава" и че турската разузнавателна служба

alt

МИТ и лично шефът ѝ Хакан Фидан, организираха тази операция, предоставяйки логистична и финансова подкрепа на тази терористична групировка. За това Анкара бе предупредена, макар и с половин уста, от бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

Какво иска Америка от Турция?

На първо място е прекратяването на търговията с Иран. Три са държавите, които поотделно или заедно биха могли да окажат сериозно влияние върху режима на айатолласите: Пакистан, Турция и Саудитска Арабия. И трите досега имаха много силни връзки със САЩ. Турция обаче е главният коридор за иранския износ, като освен това е и единствената мюсюлманска държава-членка на НАТО. Тя е и незаменим геополитически играч в контекста на засилващото се противопоставяне между САЩ и Русия и при едно подновяване на Студената война. Тръмп не толерира двойнствена позиция на Турция по конфликта в Сирия. За Вашингтон е неприемливо Анкара да закупува стратегическо оръжие от Русия, да поддържа търговски отношения въпреки американското ембарго на Иран и същевременно да бъде член на НАТО и да бъде считана за западен съюзник.

alt

Все пак, кризата в отношенията между Вашингтон и Анкара не бива да се преувеличава. Въпреки медийния шум, Тръмп наложи ограничени санкции със символичен характер с единствената цел да окаже натиск върху Ердоган. Въпросните санкции касаят банковите сметки на двама турски министри, както и удвояването на митата за два типа турски стоки. Разбира се, ефектът от тези частични мерки е много сериозен в самата Турция, както и на световните пазари, където турската лира е в състояние на свободно падане.

alt

Причината за това обаче е политическа на първо място, което подхранва песимистични виждания за бъдещето на двустранните отношения. Тук трябва да отчетем и официалната турска пропаганда, според която САЩ продължават да дават убежище на известния религиозен предводител Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Както е известно, подобно твърдение послужи за основание за неутрализиране на политическите опоненти на Ердоган, както и за атаката срещу либералната преса.

Кое е важно за Тръмп?

От своя страна, Тръмп обвързва вдигането на санкциите с освобождаването на американския пастор. Но това е на повърхността. Съществуват и други, по-съществени противоречия. Едно от тях касае ситуацията в Сирия. Друго – отношенията с Русия. Трето – търговско-икономическите връзки на Анкара с Техеран. Последното като че ли е най-важно от гледна точка на Тръмп, който продължава линията си на изолиране на Иран – държавата, за която Турция е главен търговски партньор. Въпреки големите негативни последствия и за САЩ от повишаването на митата на турския внос в САЩ на алуминий и стомана, Тръмп е в по-добра позиция.

alt

Не бива да се забравя, че в дисонанс с позицията на други американски политици, той все пак се съгласи да посредничи на Ердоган за освобождаването от Израел на арестуваната турска гражданка, обвинена, че е финансирала Хамас. Друга компромисна стъпка бе освобождаването на задържаните охранители на Ердоган, които бяха дали воля на юмруците си срещу демонстранти по време на посещението на турския президент във Вашингтон. Тръмп бе и сред първите държавници, поздравили Ердоган за изборната му победа през юни т.г.

alt

Отношенията между двете държави са добри, което прави още по-малко вероятна хипотезата на турския президент за американско участие в заговора. Турция не се счита за революционна държава от типа на Иран. За разлика от режима на айатолласите, Турция традиционно не е обвинявана в тероризъм, а статутът ѝ на държава-член на НАТО е още едно предимство пред Иран.

alt

Дали сегашните турски власти ще се решат на конфронтация със САЩ? Това едва ли е възможно при положение, че Турция се гордее с икономическите си постижения и с търговията си със Запада, докато връзките ѝ с Иран и с арабите имат несравнимо по-малко значение. Турция не би могла да продължава да игнорира санкциите на Вашингтон за бизнеса си с Иран. Това бе възможно при Обама, но новата американска администрация отправи сериозни предупреждения към всички, които имат вземане-даване с Техеран, че ще бъдат санкционирани.

alt

Така че периферен въпрос, като този за съдбата на един пастор, който междувременно бе освободен и оставен под домашен арест в Измир, не би трябвало да бъде причина за разрушаване на турската икономика. За Тръмп пък каузата с освобождаването на Брансън е коз в предизборната борба с демократите, която предстои през есента – наказването на Турция ще затвърди репутацията на господаря на Белия дом. Във всички случаи обаче Турция ще е губещият, ако кризата продължи.

:Мохамед Халаф

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Калина Андролова: Радев не е истински боец, оказа се чехльо и с дърдоренето си не може да пречупи ГЕРБ

Това е един дърдорещ нещастник, нищо повече. Нагледахме се на дърдорещи, нищоправещи политици. Този не е по-различен от всички останали. По-опасен е, защото се опитва да гради илюзията, че уж е различен. Слаб политик, лесно манипулируем от неквалифициран персонал и лични обвързаности, тоталн...

News image

Проектът на Радев - менте на "Единна Русия". Путин подчини олигарсите, а Р.Р. не смее да шукне за Пеевски и Златев

Румен Радев ще се провали, но първо ще се наиграе като Проектант на "стратегическа алтернатива" - плюе по Бойко Борисов като Слави Трифонов срещу Иван Костов, докато се гушкаше с Васил Илиев и не смееше да редне лаф срещу Маргините, но Пеевски и Златев са табу за него. Играта на Румен Рад...

News image

Посещението на Б.Б. в САЩ ще провокира спонсориран от рашките бунт. Залогът е Борисов в тюрмата или импийчмънт за Радев

Ескалацията на войната между Румен Радев и Бойко Борисов е неизбежна. Посещението на Б.Б. в САЩ има две цели - договаряне на сделката за F-16 и пазарлък за "Турски поток". Президентът ще скочи срещу сделката и страната ще е на ръба на "военен преврат" - съветници на Р.Р. вече работят не с...

News image

Радев или Борисов: "ПРОРУСКИ ЛИДЕР" в съчиненията на американски конспиролог или "МАФИОТ" в грамите на US посланик

"По-добре проруски лидер в свободните съчинения на един самозван американски конспиролог, отколкото в официалните грами на американския посланик", избухна с опорна точка Румен Радев в "Панорама", когато бе определен едва ли не като "путинист" от Бойко Василев. Грамите на Ерик Рубин по о...

News image

Прокремълско тв шоу посочи Борисов за противник на Порошенко и фен на Путин. Обаче "Турски поток" поема към Гърция

Пропагандното прокремълско тв шоу "60 минути" цитира във вечерната си емисия в петък изявление на Бойко Борисов в кулоарите на парламента като "правилна позиция" за конфликта с Украйна, сочейки го като противник на Порошенко и фен на Путин. Изказването на Борисов - "Винаги съм казвал, че ...

News image

Баневи в съда: Не сме се укривали в нито една секунда. Обвиненията срещу нас са пълен абсурд

Прокуратурата поиска от Специализирания наказателен съд мярка "задържане под стража" за Евгения и Николай Баневи, които вчера се прибраха в София след дълго "издирване", а днес бяха изправени пред съда. Версията на семейство Баневи е, че изобщо не са опитвали да се укриват. Няколко дни пр...

News image

Тайнствената руска ракета 9M729. САЩ обвиняват Русия, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО Алиансът застана на страната...

News image

Порошенко за New York Times: Путин трябва да бъде притискан, руският лидер не е толкова силен, колкото иска да изглежда

Президенът на Украйна Петро Порошенко продължава с медийната си активност в големи медии на Запад след инцидента в Керченския пролив и ескалацията на конфликта с Русия в Черно и Азовско море. Порошенко публикува статия в The New York Times, в която заявява, че украинският народ ням...

News image

Прокурор Мълър държи в напрежение политическото блато във Вашингтон. Сянката на специалния прокурор витае над Белия дом

Сянката му витае над "политическото блато" във Вашингтон, но Робърт Мълър остава невидим. Името му е в устата на всички в микрокосмоса на американската столица, но натовареният с руското разследване специален прокурор остава обвит в мълчание. Без да излиза от сенките, той нанася ударите с...

News image

ВОЙНА. Путин посети духовния си наставник Тихон (Шевкунов) заради операция "Керченски пролив" и войната с Украйна

На 17 ноември Путин се е помолил в Псково-Печорската обител за УСПЕХ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА, която е неминуема след прибирането и на Азов и предстоящото даване на Томоса за автокефалия на УПЦ. Путин прибра Крим, разцепи Донбас и сложи ръка на Азовско море с гръмовни операции. Пред...

News image

Нетихий Тихон. На неумолимое движение Тихона к патриаршему престолу будет теперь работать каждый провал патриарха Кирилл

«Тих он» — так, по преданию, говорили современники о первом патриархе советской эпохи. Святитель и исповедник Тихон, патриаршество которого пришлось на годы кровавых испытаний для церкви (1917–1925), был кроток и молчалив… Иерарх, который может войти в историю под именем Т...

News image

Тихон Второй. Что разглядели в частном визите Владимира Путина в Псково-Печорский монастырь

Казалось бы, сугубо частная поездка президента Путина в Свято-Успенский Псково-Печорский монастырь, о которой стало известно в минувшие выходные, привлекла к себе такое внимание, какое получает не каждое официальное мероприятие из рабочего графика главы государства. Впрочем, все давно ...

News image

САЩ изпращат бойни кораби в Черно море како отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток

Пентагонът поиска Държавният департамент да информира Турция за възможните действия. Властите заявиха, че плановете за пускането на военен кораб в Черно море са в отговор на руските действия. Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, с...

News image

Киев проведе изпитания на украински противокорабни ракети. Украйна усилва бреговата си отбрана на Черно и Азовско море

Въоръжените сили на Украйна проведоха изпитания на противокорабни ракети на военния полигон в Одеска област. "Изпитанията на украинските ракети доказаха, че Украйна е способна да защити своите рубежи на Черно и Азовско море", заяви секретарят на Съвета за сигурност и отбрана (СНБО) на У...

News image

Държавният департамент обеща на Русия "болка и последствия", ако не освободи украинските моряци и не върне корабите

Неназован представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Русия я заплашват последствия, докато украинските моряци не се върнат у дома, а корабите не бъдат върнати на Киев. Изказването му е публикувано на сайта на външнополитическото ведомство на САЩ. "Ние искаме, руснаците ...

News image

Киев: "Агрессия РФ и нарушение условий отказа Украины от ядерного оружия подрывает международный режим нераспространения

Украина обратилась к странам-подписантам Будапештского меморандума с требованием о проведении срочных консультаций. Об этом говорится в заявлении МИД Украины. "Агрессия РФ и нарушение условий отказа Украины от ядерного оружия подрывает международный режим нераспространения и будет оп...

News image

Украина потеряла военного имущества на $200 млрд, имела 176 баллистических ракет и 44 стратегических бомбардировщика

Председатель ВСК Верховной Рады по проведению расследования сведений о фактах хищения в ВСУ Иван Винник заявил, что в период с 1995 по 2014 год Украина потеряла военного имущества на $200 миллиардов. Винник напомнил, что до 1991 года в Украине был третий в мире ядерный арсенал, в а...

News image

САЩ и Русия затягат примките около сръбския народ на двата бряга на Дрина

През 2018 г. руският „План Б-4“, който предполагаше създаването на руски анклав на Балканите, се провали окончателно. Владимир Путин замени Сергей Железняк, своя главен човек, отговорен за реализирането на „План Б-4“ за създаване на четири неутрални държави на Балкани...

News image

Путин сваля Мелания на вечерята в Буенос Айрес. Всичко започна от Хамбург и продължи в Хелзинки

По време на пресконференцията на Владимир Путин след края на форума на G-20 в събота в Аржентина руски репортер го попита дали е седял до Мелания Тръмп, президентът на Русия отрече и разказа, че е бил до съпругата на Си Цзинпин. Путин наистина седи до Пън Лиюан "Може да е фотошоп...

News image

Колтуклиева: Излиза, че инвестицията на Сариев е финансовият министър

Ако кръстникът е купил апартамента от 180 кв.м в луксозния затворен комплекс ЕСТЕ през май 2011 г. с инвестиционна цел, както твърди безвъзмездният ползвател Владислав Горанов, не е ли абсурдно Иван Сариев да не търси купувач или наемател 7 години и половина?! Излиза, че инвестицията...

News image

Георги Първанов: Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция

Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г. Коментарът му бе по повод бъдещето на газовите доставки за България и по-специално за т.нар. хъб "Балкан", пише Клуб Z. "Откъ...

News image

Путин объявил украинские катера "подарком от США". При этом они полностью спроектированы и построены в Украине

Президент России Владимир Путин отличился очередным странным заявлением - так, он заявил, что малые бронированные артиллерийские катера Военно-морских сил Вооруженных сил Украины, построенные на киевском заводе "Ленинская кузня" - это подарок от Соединенных Штатов Америки. Об этом президе...

News image

Борисов няма да подаде оставка пред 30-40 протестиращи. Когато полицията е повече, протестът е "пунта мара"

"Браншовите протести" провалят идеята за мощен национален протест, който да свали "корумпираното правителство на Бойко Борисов". Борисов няма да подаде оставка пред 30-40 протестиращи. Когато полицията е повече, протестът е "пунта мара". 30 протестиращи с развети знамена опитаха...

News image

Порошенко: Ако някои политици не спрат да флиртуват и танцуват с Путин, мащабите на руската агресия ще растат

"Ние трябва да усилим военно-морското присъствие на Германия и съюзниците в Черно море като сдържащ фактор за Русия. Агресивните действия на Русия са неприемливи. Международната общност и обединениа Европа трябва да усилят натиска срещу Русия, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко пред ...

News image

Паси: НАТО трябва да изгради бази във Варна и Бургас. Русия трикратно превъзхожда силите на Турция, Румъния и България

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море - с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение, заяви бившият външен министър Соломон Паси в предаването "Денят започва с ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Рашките свалят Борисов, избират Нинова за "водач на бунта". Радев е "мюре" като заблуждаваща операция

News image

Рашките ще свалят Борисов. Контролираният "бунт-пуч" няма да успее, само ако междувременно избухне война в Украйна. Корнелия Нинова е избрана от тях за "водач на бунта" през януари. Радев е "мюре" като заблуждаваща операция. Борисов очевидно е в час с постановката и атакува целенас...

Пиари на ГЕРБ готвят акция срещу Р.Р. с мото "Президентът бунтовник". Кураторите му от САЩ и рашките го вадят от Бунта..

News image

Пиар-машината на ГЕРБ подговя опорки за кампания срещу президента Румен Радев с мото "Президентът бунтовник", твърди източник от ПГ на ГЕРБ. Радев подкрепя бунта във Франция срещу реформите на Макрон, за да внесе "революция" и громи Борисов за липсата на реформи. Векерейско... Раде...

Службата за сигурност на Украйна (СБУ): Руските служби готвят провокации и безредици в България по модела на Франция

News image

Генералният секретариат по отбрана и национална сигурност (SGDSN) е започнал разследване за участието на Русия в организирането на протестите в Париж, съобши "Вести.ру". Границите не могат да спрат руската хибридна агресия. Кремъл руши европейската стабилност, защото вижда в нея запл...

АКЦИЯ

Марк Крутов, Радио Свобода: Флаг "ДНР" в Париже. Кто его развернул?

News image

В субботу, 8 декабря, интернет заполонили снимки двух участников акций протеста "желтых жилетов" в Париже, развернувших посреди Елисейских Полей, главной улицы французской столицы, флаг самопровозглашенной "Донецкой народной республики". Радио Свобода рассказывает, что известно об этих людях...

Кремъл: Твърденията за намеса на Русия в протестите във Франция са клевета. Уважаваме суверенитета на Франция

News image

В Кремъл наричат "клевета" твърденията за намеса на Русия в организирането на протестите във Франция, декларирайки уважение към суверенитета на страната. "Русия смята случващото се за вътрешна работа на Франция. Ние не се намесваме и не се готвим да се намесим във вътрешните работи на н...

КИЛЪРИ

Оръжието не е за терористи или "бунтовници" в страната, крайният клиент е СОБТ, а "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник

News image

ОПЕРАЦИЯТА С ОРЪЖИЕТО Е ПОСТАНОВКА. Оръжието, "прихванато" от ГД БОП, няма "краен клиент" в чужбина, нито е за терористи, нито е за "бунтовници" в страната - "крайният клиент" е СОБТ, а направление "Контратероризъм" в ГД БОП е посредник, заяви източник от ДАНС. Така че е нямало какво да...

"Хванатото" оръжие е постановка. Разработват съветник на президента в канал за оръжие-капан в операция "Пучисти"!

News image

Шефът на ГД БОП пласира остро послание: "Някой може много да се опари". Схемата е - организирай "пуч"-операция, за да не ти спретне някой истински "пуч" със стрелба - ПОСЛАНИЕ КЪМ ЧУЖДА СЛУЖБА. "Хванатото" оръжие е ПОСТАНОВКА - част от оперативна комбинация в рамките на разработка "Пучисти...

МАФИЯ

Лошо за Радев. Mi-6 нарочи Узбека, "лейтенант" от Солнцевская, олигарх на Путин и спонсор на "бунта" в София, за мишена

News image

Британските служби са съставили списък на руски олигарси, които не трябва да "маневрират" във владенията на Кралицата. В списъка на службите са най-приближените олигарси на Путин - Алишер Усманов, Роман Абрамович, Игор Сечин, Олег Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг. Всички партнь...

"Сготвиха" Радев в САЩ за Никулден, F-16 го изправя пред Смотрящий. Филмът за "грипените" не е шведски, а руски

News image

Румен Радев се уреди с брутални компромати след интервюто в "Панорама" - най-вече заради показаната слабост да атакува Бойко Борисов с претоплени банички за "Костинброд" (постановка на Дидо...). Радев реди общи приказки за "корупция по високите етажи", вместо да разкости Схемата с ...

РЕКЛАМА
Банер