ПОЛИТИКА

Ердоган ще загуби битката с Тръмп. Той не усвои урока - всяка държава, която се е опълчила на САЩ, е понесла големи щети

alt

Изминалият месец отбеляза най-ниската точка в отношенията между Турция и САЩ. Те претърпяха низходяща еволюция от нормални разногласия между двама съюзника в рамките на НАТО до налагане на санкции, съдебни производства срещу граждани на двете страни и конфронтация както на регионалната близкоизточна арена, така и в сферата на финансите. Така на 18 юли Вашингтон очакваше освобождаването на пастора Андрю Брансън. Американските власти дори изпратиха специален самолет за транспортирането му до родината след като бе прекарал 21 месеца в турски затвор.

alt

Очакваното освобождаване на Брансън бе част от постигнатата сделка между Тръмп и Ердоган за размяна на пастора срещу освобождаването от страна на Израел на задържаната турска гражданка Абру Йозкан. Последната наистина бе освободена и се завърна в Турция същия ден. Тръмп обаче бе изненадан, че вместо да освободят в замяна Брансън, турският съд разпореди да бъде изпратен в затвор за още четири месеца – причината е, че именно след четири месеца, т.е. през октомври, въпросният съд ще проведе поредното си заседание по случая.

alt

Ердоган обаче направи грешка. И този път грешката има тежка цена за икономиката, отбраната и политиката на Турция. САЩ си затвориха очите, когато турският президент хвърли в затворите журналисти, потъпка демократичните свободи и подкрепи ислямските екстремисти. Сега обаче Ердоган сам падна в капан, конфронтирайки се с администрацията на Тръмп, Конгреса на САЩ, общественото мнение и евангелистките общности, към които принадлежи пасторът Брансън.

alt

Задържането на свещеника и повдигнатите срещу него обвинения не са пример за върховенство на закона, а за подчиняването му на политическата конюнктура. Очевидно е, че Анкара предприема репресивни, а не правосъдни мерки срещу Брансън. Сред имената на евентуалните кандидати за размяна с пастора е и това на Хакан Атила, приятеля-банкер на Ердоган, осъден от нюйоркски съд на 32 месеца затвор по обвинение, че е нарушил ембаргото срещу Иран.

Ердоган обаче не усвои следния урок от последните десетилетия: всяка държава, която се е опълчила на САЩ, е понесла големи щети, чиито размер често не зависи от продължителността на противопоставянето. И че най-силното оръжие на Америка не е военната машина, а финансово-икономическите санкции.

alt

Турция не може да се мери по икономически капацитет нито с Германия, нито с Китай – двете държави, които предпочетоха да не влизат в търговска война с администрацията на Тръмп, като вместо това бяха принудени да направят отстъпки и да приложат дипломация. Друг пример е визитата на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон, който предпочете да забрави думите на господаря на Белия дом, че Европейският съюз е враг на Америка.

Защо сега?

Защо този конфликт между Вашингтон и Анкара избухна точно сега? Всички знаем, че от доста време насам отношенията между двете столици са в криза – така бе и при президента Обама, така е и сега. По всичко изглежда обаче, че онзи, когото величаят като султан на съвременна Турция, не е схванал съществената разлика между двете администрации във Вашингтон.

И по-конкретно решимостта на Тръмп да скъса с наследството на предшественика си, когото обвинява, че е бил мекушав. Новият господар на Белия дом е решен да не допусне други държави и лидери да отправят предизвикателства към САЩ в качеството си на единствената свръхсила в света. При това Вашингтон при Тръмп не забравя, че Турция бе държавата, която разтвори гостоприемно границите си за всички джихадисти – от Европа и останалите страни, попълнили редиците на "Ислямска държава" и че турската разузнавателна служба

alt

МИТ и лично шефът ѝ Хакан Фидан, организираха тази операция, предоставяйки логистична и финансова подкрепа на тази терористична групировка. За това Анкара бе предупредена, макар и с половин уста, от бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

Какво иска Америка от Турция?

На първо място е прекратяването на търговията с Иран. Три са държавите, които поотделно или заедно биха могли да окажат сериозно влияние върху режима на айатолласите: Пакистан, Турция и Саудитска Арабия. И трите досега имаха много силни връзки със САЩ. Турция обаче е главният коридор за иранския износ, като освен това е и единствената мюсюлманска държава-членка на НАТО. Тя е и незаменим геополитически играч в контекста на засилващото се противопоставяне между САЩ и Русия и при едно подновяване на Студената война. Тръмп не толерира двойнствена позиция на Турция по конфликта в Сирия. За Вашингтон е неприемливо Анкара да закупува стратегическо оръжие от Русия, да поддържа търговски отношения въпреки американското ембарго на Иран и същевременно да бъде член на НАТО и да бъде считана за западен съюзник.

alt

Все пак, кризата в отношенията между Вашингтон и Анкара не бива да се преувеличава. Въпреки медийния шум, Тръмп наложи ограничени санкции със символичен характер с единствената цел да окаже натиск върху Ердоган. Въпросните санкции касаят банковите сметки на двама турски министри, както и удвояването на митата за два типа турски стоки. Разбира се, ефектът от тези частични мерки е много сериозен в самата Турция, както и на световните пазари, където турската лира е в състояние на свободно падане.

alt

Причината за това обаче е политическа на първо място, което подхранва песимистични виждания за бъдещето на двустранните отношения. Тук трябва да отчетем и официалната турска пропаганда, според която САЩ продължават да дават убежище на известния религиозен предводител Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Както е известно, подобно твърдение послужи за основание за неутрализиране на политическите опоненти на Ердоган, както и за атаката срещу либералната преса.

Кое е важно за Тръмп?

От своя страна, Тръмп обвързва вдигането на санкциите с освобождаването на американския пастор. Но това е на повърхността. Съществуват и други, по-съществени противоречия. Едно от тях касае ситуацията в Сирия. Друго – отношенията с Русия. Трето – търговско-икономическите връзки на Анкара с Техеран. Последното като че ли е най-важно от гледна точка на Тръмп, който продължава линията си на изолиране на Иран – държавата, за която Турция е главен търговски партньор. Въпреки големите негативни последствия и за САЩ от повишаването на митата на турския внос в САЩ на алуминий и стомана, Тръмп е в по-добра позиция.

alt

Не бива да се забравя, че в дисонанс с позицията на други американски политици, той все пак се съгласи да посредничи на Ердоган за освобождаването от Израел на арестуваната турска гражданка, обвинена, че е финансирала Хамас. Друга компромисна стъпка бе освобождаването на задържаните охранители на Ердоган, които бяха дали воля на юмруците си срещу демонстранти по време на посещението на турския президент във Вашингтон. Тръмп бе и сред първите държавници, поздравили Ердоган за изборната му победа през юни т.г.

alt

Отношенията между двете държави са добри, което прави още по-малко вероятна хипотезата на турския президент за американско участие в заговора. Турция не се счита за революционна държава от типа на Иран. За разлика от режима на айатолласите, Турция традиционно не е обвинявана в тероризъм, а статутът ѝ на държава-член на НАТО е още едно предимство пред Иран.

alt

Дали сегашните турски власти ще се решат на конфронтация със САЩ? Това едва ли е възможно при положение, че Турция се гордее с икономическите си постижения и с търговията си със Запада, докато връзките ѝ с Иран и с арабите имат несравнимо по-малко значение. Турция не би могла да продължава да игнорира санкциите на Вашингтон за бизнеса си с Иран. Това бе възможно при Обама, но новата американска администрация отправи сериозни предупреждения към всички, които имат вземане-даване с Техеран, че ще бъдат санкционирани.

alt

Така че периферен въпрос, като този за съдбата на един пастор, който междувременно бе освободен и оставен под домашен арест в Измир, не би трябвало да бъде причина за разрушаване на турската икономика. За Тръмп пък каузата с освобождаването на Брансън е коз в предизборната борба с демократите, която предстои през есента – наказването на Турция ще затвърди репутацията на господаря на Белия дом. Във всички случаи обаче Турция ще е губещият, ако кризата продължи.

:Мохамед Халаф

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Алексей Навални: Пряката линия още повече снижава рейтинга на Путин

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че пряката линия още повече снижава рейтинга на Путин и е необяснимо защо той я прави. Навални й измисли кодово име "Трэш-шапито" Или ден в приказка с Владимир Путин. Подигра се с една от главните пропагандистки на режима Маргарита С...

News image

Защо никой не забелязва "дръжките на микрофони" и "баджак водещите" на Путин?! Той си направи изповедна "самокритика"

Досега толкова нагласена и скучна "Пряка линия" не е имало. Може да е заради протестите, може да е заради сриналия се рейтинг на Путин. Дори на руския президент му беше скучно, играч от световна класа няма как да не усеща, че подобни мероприятия рейтинг не вдигат. Путин трябваше...

News image

Радан Кънев: Възможно е бизнесменът Ахмед Доган да финансира ГЕРБ. Узаконява се политическият рекет

Напълно е възможно бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ. Това заяви пред бТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той коментира съгласието, постигнато между ГЕРБ и ДПС за субсидия за партиите от 1 лв. на глас и падане на лимита за дарения от физ...

News image

Не, те не са коалиционни партньори. Просто са на едно мнение по някои въпроси - икономически и политически

Не, ГЕРБ и ДПС не са коалиционни партньори. Само почетният председател на ДПС Ахмед Доган е партньор с държавата, управлявана в момента от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в експлоатацията на новото пристанище на ТЕЦ "Варна". В същия този ТЕЦ Доган има мажоритарен дял, придобит в тр...

News image

Нинова превръща местния вот в бунт с "Долу диктатора Борисов!". Спонсори на президента наливат ресурс

БСП може да поднесе изненада на местните избори и да се възползва от натиска на Бойко Борисов за субсидията, разкри източник от "Позитано"20. Корнелия Нинова и Кирил Добрев ще превърнат местния вот в "бунт". Слоганът ще бъде - "Долу диктатора Борисов!". Кампанията на БСП ще стартир...

News image

Емил Радев отново ще е евродепутат след решение на ЦИК. Така осмият в листата на ГЕРБ очаквано влиза в ЕП

Емил Радев от ГЕРБ отново ще е евродепутат след решение на ЦИК. След като водачът на листата Мария Габриел заяви, че остава еврокомисар, а седмата Лиляна Павлова става вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, 8-мият Радев се завръща в Брюксел. Припомняме, че това ще бъде втори манд...

News image

Очаквано "прокурорско ресто" за Делян Пеевски. Прокуратурата отмени решението за заличаване на "Телеграф"

Софийска градска прокуратура отмени постановлението на прокурора от Софийска районна прокуратура Тодор Тодоров за заличаването на вестник „Телеграф“. Това съобщи за „Монитор“ говорителят на СГП Зорница Таскова. Решението за отмяна на постановлението като незакон...

News image

Емилия Милчева: Защо Корнелия Нинова не подаде оставка, а го игра "пунта мара". Вътъкът на БСП е проруски

Корнелия Нинова ще води БСП и на местните избори. После - после пак ще ѝ искат оставката. Но на приключилия на Петдесетница 49-ти конгрес на българските социалисти председателката на социалистите не подаде обещаната оставка, за което я подкрепиха 535 делегата, 27 гласуваха против и 11 се въз...

News image

Михаил Мирчев: Нинова изигра една перфектна политическа игра... надигра Борисов вътре в БСП

Започна се на 14 април. Тогава официално 
 я саботираха с предложената от нея 
 евролиста. Вкараха скандално
 Станишев и Жаблянов...

 Днес - 16 юни - тази битка вътре в БСП 
 приключи. Корнелия Нинова изигра
 една перфекна политическа игра.
 Като по учебник. Игра "ва банк",
 изд...

News image

Кирил Добрев: Изненадват ме по-старите апаратчици, колеги на моя баща, които не разбраха, че БСП се промени

Всъщност моите другари, които искаха главата на Нинова сега, разказваха този сценарий по медиите. Не им се сърдя. Те толкова си могат. Това заяви зам. председателят на БСП Кирил Добрев в интервю за "24 часа" в отговор на въпрос дали е очаквал конгресът да се развие така, като му напомня...

News image

БСП отива на избори с празна каса. Борисов прави победата на Нинова пирова, мачка "Позитано" за партийната субсидия

Корнелия Нинова извоюва гръмка победа на конгреса на БСП в неделя. Партийните "сирени" тутакси я обявиха за национален лидер, за "голям играч". Обаче Бойко Борисов прави победата й пирова - БСП отива на избори с празна каса. "Позитано"20 покани ГЕРБ "на дебат" за партийната су...

News image

Борисов си намери майстора, ще се пенсионира като президент, Нинова ще е лидер

Бойко Борисов най-после си намери майстора, той ще се пинсионира като президент, Нинова все още ще е лидер на БСП. Нинова наистина няма алтернатива в БСП - толкова по-добре за партията, ще посреща поредните загуби от ГЕРБ с харизматичен лидер. Не че Б.Б. има нещо против - "На "Позита...

News image

Въпросът с лидерството в БСП е предрешен, Нинова е далеч от десетте загуби на Станишев. Оставка няма да има

БСП ще загуби катастрофално местните избори. Корнелия Нинова няма да подаде оставка. Аргументът - БСП побеждава в Костенец. Никаква "символна" победа няма да има. "Позитано"20 няма никакъв шанс в София - "Котараците" и Орлин Алексиев няма да пуснат фъндък на Р. Овч. Пловдив - Георг...

News image

Въпросът за лидерството в БСП не е решен. Той просто е изместен с няколко месеца. Или по-точно – след местните избори

Надали трябваше да останем изненадани от крайния резултат на последното заседание на 49-я конгрес на БСП. В последните дни преди съдбоносното заседание имахме достатъчно много позиции на хора близки до ръководството в посока на това Корнелия Нинова да си оттегли оставката. По всичко личеше, че...

News image

БСП ще загуби изборите във Варна "с разлика". Гергов и Янков ще саботират тотално Нинова

БСП ще загуби изборите във Варна "с разлика". Георги Гергов и Красимир Янков ще саботират тотално Нинова, а Борислав Гуцанов няма да се "натегне" дори колкото за евровота - не и след медийната атака за "ЧРД", за която смята, че е поръчана от лидерката. Корнелия Нинова знаково не получи по...

News image

„Медузата“ Гуцанов пак оцеля! Този път заради „симбиозата“ с Красимир Янков!

Градският председател на БСП-Варна, несменяемият Борислав Гуцанов, който има 13 поредни загуби с „братчето“ си Сергей Станишев, отново оцеля. Този път като делегат на Конгреса на БСП и член на НС на БСП, с решаващата роля на Красимир Янков – собственик на два неуспешн...

News image

"Байтошовска сценка". Коментарите за "некрасивата постъпка" на Корнелия Нинова

Ход, който никак не е елегантен и дори „човешки некрасив“. Пирует, който стеснява електоралната маса на БСП или просто „байтошовска сценка“, която ще затвори пътя на социалистите за промяна. Такава е оценката на експерти, до които се допита Свободна Европа по повод ре...

News image

Мая Манолова жокер за Корнелия Нинова. Половината "опозиция" ще се върне в лоното, ако е кандидат-кмет, подкрепен от БСП

Мая Манолова е жокерът на Корнелия Нинова, но проблемът за лидерката е, че... не тя държи картите. Половината "вътрешна опозиция" ще се върне в лоното, ако тя е кандидат-кмет за София, подкрепен от БСП. Ангел Найденов и Борислав Гуцанов, разбира се, ще са сред първите, но ще има и др...

News image

Вальо Златев и Р. Овч. вадят кинти за кампанията на БСП?! "Олигарсите" са босовете в сянка в БСП, Нинова е "фронтмен"

Десет милиона й трябват на Корнелия Нинова за кампанията на БСП. Само София ще глътне една "милка", категорични са изборджии от ГЕРБ. Касата и сметките на БСП са на практика "нулирани" - 300-400 000 лв не стигат само за заплати и режийни. Бойко Борисов няма как да пусне фъндък на "ко...

News image

БСП не е същата партия след конгреса на "оттеглената оставка". Нинова показа, че делегатите са по-важни от устава

Корнелия Нинова победи на конгреса с класическа врътка - "обстановката след оставката се промени", но нямаше да има никакъв шанс, ако срещу нея бяха фигури като Александър Лилов и Андрей Луканов - срещу "търговеца" Гергов и да се врътнеш ти прощават, той се е извъртал много пъти преди теб. ...

News image

Борисов победи на конгреса на БСП. Гергов му звъни да остави субсидията 1 лв и да блокира кампанията на "Позитано"20

"Георги Гергов ще свали Корнелия Нинова. Вече се е договорил с Делян Пеевски навсякъде, където БСП има шанс за победа в големи общини или областни центрове, ДПС да натисне на макс. Гергов иска не просто загуба, а катастрофа на местните избори за Нинова", заяви източник от обкръжението на биз...

News image

Лидерската харизма се потвърждава на избори. Нинова ще загуби местните, ако повярва на "сирените", че е национален лидер

Корнелия Нинова ще загуби катастрофално местния вот, ако повярва на "сирените-триумфаторки", че след победата срещу "клиентелите" на конгреса е станала национален лидер. Нинова разгроми "вътрешната опозиция" с 535 срещу 27 гласа и 11 въздържали се - въпреки имиджовите щети заради оттегл...

News image

Доган е регистрирал нова фирма за пристанището си край Варна

Структурирането на новия бизнес на Ахмед Доган продължава с пълна сила. На 12 юни почетният председател на ДПС е регистрирал като дъщерна компания на ТЕЦ "Варна" дружеството "Пристанище ТЕЦ Езерово". Както става ясно от името му, то ще управлява бъдещото търговско пристанище, което Доган въз...

News image

Нинова смачка "опозицията" с кметски номинации. Гергов да чака мъст и в бизнеса от Корни и Р. Овч. И Варна ще го изостав

Корнелия Нинова мина покрай устава на БСП като Бойко Борисов с джипката край Мизия. Не си "внесе" оставката пред конгреса, но никой от "вътрешната опозиция" не скочи да я обвини, че нарушава устава. Гергов и останалите видяха смазващото предимство, което имаше в залата лидерката. "Как щ...

News image

Румен Радев потвърди "тандема" с Корнелия Нинова, подкрепи лидерката на БСП за оттеглената оставка

"Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация", заяви пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП. "Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като ч...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов: "Цветанов ми липсва...". Споко, "Бойко" няма да връща "Цецо", той не си е тръгвал. Ерик Рубин си отива...

News image

"Апартаментгейт" беше поръчка на американския посланик Ерик Рубин след скандал с Цветан Цветанов заради гей-компромат, категоричен е източник от ДАНС, близък до фамилия Цветанови. "Рубин си отива, Цецо се връща, това е", коментира дансаджията. "Цветанов ми беше семейството, всеки д...

Доган няма да участва в "Пряка линия с Путин". Купи си златен порт с "руското ресто". Време е за "Пряка линия със Сарая"

News image

Трима американски сенатори спряха "Южен поток". Преди това едни 600 млн бяха "инвестирани" в лобисти за Потока. Пет години бизнес-акулите около Путин уж си искат "руското ресто" - тези 600 "милки", а Кремъл щеше да мачка местните тарикати с друго Ресто. И? Направо ги намачка. Д-р А...

Игор Коломойски отне контрола на Путин върху Мрежата „Одеса”. Руското оръжие през Октябрск, Украйна, носеше милиарди

News image

С опожаряването на проруските протестъри в Одеса на 2 май 2014г., организирано от олигарха Игор Коломойски, беше прекъсната „Одеската мрежа” за логистика „от край до край” на търговията с оръжие на Русия през Украйна за Сирия. Оръжието се претоварваше на закрития укра...

АКЦИЯ

Тандемът "Доган-Пеевски" става Трио. Папазов е ключов играч в бизнес-схемата на Сарая. ДПС дарява субсидията на БСП

News image

Данаил Папазов, известен като "Капитана на Варна" става ключов играч в бизнес-схемата на Сарая. Така тандемът "Доган-Пеевски" се превръща в Трио. Папазов първо бе оценен от Симеон Втори. След това бързо качи бизнес нивото - мина в Отбора на Сарая. Пеевски също първо бе в НДСВ, царс...

Ахмед Доган - фирма за пример, не искал офшорки, работел с български банки и плащал всичко по банков път

News image

Изпълнителният директор на ТЕЦ Варна Данаил Папазов даде интервю пред бТВ, в което направи разяснения, относно сделката по закупуването на 70% от ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. ТЕЦ "Варна", в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатаци...

КИЛЪРИ

Путин стоял прямо напротив целый час. Анна Луганская объяснила, зачем пришла в Кремль в футболке «Я/мы Иван Голунов»

News image

12 июня в Москве прошел марш в поддержку корреспондента «Медузы» Ивана Голунова и против фабрикации уголовных дел. На нем полиция задержала больше 400 человек. В это время в Кремле вручали госпремии за достижения в сфере культуры и науки. Одна из гостей, журналистка Анна Луганская пришла в Кре...

Кой направи Иван Голунов световна знаменитост? Комбинацията "Голунов" на Путин и отстрелът на генералите

News image

Кой е толкова силен, че да поръча на двама генерали разправата, докато Путин иска "тишина" по време на форума в Петербург?! Кой не се притеснява от "рестото" на Путин, че му отнеха световната слава - ПУТИН, разбира се. Кой скочи на Самодържеца?! Конспиролози вече привидяха дългата ръка ...

МАФИЯ

Кланове в БСП на ДПС-Пеевски, Бай Тошо, ГЕРБ и ДС искат да овладеят партията

News image

Битката за лидерския пост в БСП не е толкова персонална, колкото по интереси на отделни кръгове и кланове.   Във война са привърженици на Тодор Живков и фамилии край него, свързани с кръга #Кой, някои от които участници в кабинета „Орешарски“, просъветското лоби начело с...

Борис Велчев е "мюре". Президентът лавира между лобито "Ниагара", съветник от Групата "Пеевски" и протеже на ТИМ и Б.Б.

News image

"Борис Велчев е "мюре". Ако той отново стане главен прокурор с "тълкувателно изнасилване", Бойко Борисов ще е на далавера, Румен Радев няма да се качи на тази шейна. Велчев наистина се опитва да лобира в интерес на президента, но от съветническия кръг на премиера вече го предупредиха да...

РЕКЛАМА
Банер