ПОЛИТИКА

"Македонска кървава сватба". Или българска. Зоран Заев е ваш приятел. Ако падне, втори такъв ще има след 2-3 десетилетия

alt

В момент, когато нашият западен съсед има най-добрият македонски премиер, който има разбиране и инициатива отношенията с България да се развиват, ставаме свидетели на една крайна арогантност от София, дързост, демонстриране на тотално непознаване на вътрешната обстановка в Македония и на дълбоко подкопаване на позициите на нейния приятел.

В продължение на близо три десетилетия се опитвам в Македония да въведа нов подход към българската политика, но и да инициирам ново четене на македонската история за отношенията ни с българския народ.

През тези двадесет и осем години критиките ми бяха насочени най-вече към македонските митологии, лъжи или исторически фобии. В този смисъл мога да призова моя личен принос към определена част от македонските граждани да променят своето съзнание, за да започнат без предразсъдъци да гледат на нашите български съседи.

Ето защо сега си давам правото да извърша сериозна критика към българската политика към Република Македония. А именно, аз съм свидетел на прилагането на напълно непринципна политика, поставена напоследък от нашите приятели от източната страна.

За да бъде парадоксът по-голям, това се случва, когато като министър-председател на Република Македония дойде един прагматичен политик, човек, който с лекота подписа договора за приятелство с Република България, който постоянно дава доброжелателни изявления, че иска да бъде приятел с България, правейки огромни смели стъпки в тази посока; въпреки че в собствената си партия има голяма съпротива срещу неговата политика; въпреки че има огромна опозиция от страна на силната ВМРО-ДПМНЕ, която не престава да призовава за "сключения вреден договор с България"; въпреки че е изложен на критика за подписания договор от историци, журналисти и различни независими интелектуалци.

Завъртя се като на филмова лента

И нека не забравяме, че македонските социалдемократи са създали антибългаризма в Македония. И тъкмо поради това в момента, когато в западна съседка имате най-добрият премиер, който има разбиране и инициатива нещата с България да се развиват, ние сме свидетели на една крайна арогантност, наглост, демонстриране на напълно непознаване на вътрешните състояния в Македония и дълбоко подкопаване на позициите на своя приятел. Събитията се движат сякаш на филмова лента. Първо беше измислен проблемът с името Северна Македония.

Дали това име е застрашило българските национални интереси? Да не забравяме, че името "Северна" не изпълва с ентусиазъм македонците, а идва след три десетилетия трудни преговори с гърците. А когато стане необходимо да се промени името на държавата, е необходимо да се запази поне определено достойнство, аналогично на подобни примери в международната политика. Съгласен съм, че някакви крайни националисти могат да злоупотребят с представката "Северна" с иредeнтистки цели, но същото тълкуване може да се прави и на името Горна или Вардарска Македония, а най-вече ако не се промени, а си остане Република Македония.

Че това е най-убедително, го потвърждават нагласите на самите гърци, които в името Република Македония виждат най-големия иредентизъм. Да не забравяме, че Република България първа призна името Македония на нашата страна, но и да не заобикаляме българските политици, които от три десетилетия мълчат за едноименната гръцкото монополизиране на същото име. Колко лесно политиката на България позволява да се консолидира монополът на името Македония в интерес на гръцката кауза. През 19 и началото на 20-ти век България бори ли се с Гърция заради монопола на името на Македония?

Нечувана грубост

След това се появи проблемът с македонската православна църква. Съжалявам, че в нашия източен съсед мнозинството не разбра колко смело е направила македонската православна църква, като инициира Българската православна църква да я разпознае като църква-майка. Тази идея имаше привърженици, но имаше и много цинични и саркастични анализи. Коментарите, които проследих: "нека бъде разпусната като църква и да се претопи в БПЦ" свидетелстват само колко малко е известно положението в Македония.

След това по време на посещението на президента на Република Македония, Георге Иванов (чийто постоянен критик бях в продължение на десет години), се получи неудобство. Въпреки че пристига по покана на Република България, той се изправи пред грубо затворената врата на кабинета на премиера, което беше аргументирано с някои вътрешни македонски условия. За такава грубост в международната дипломация не съм чувал дълго време. Трябва да се знае, че това не е само личен акт към определен политик, но и отношение към институцията на президента на съседна държава.

Освен това станахме свидетели на няколко изказвания от моя личен приятел Ангел Димитров, който със своите основни позиции също така гарантира, че комисията по обща история скоро ще се провали, така че трудно ще се стигне до сближаване на нашите истории. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, подчертава Георгиевски. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност.

Измислени проблеми

alt

А до върха се стигна с изживяването с премиера Зоран Заев. Отначало се замислих къде е неговата грешка?! Илинденското въстание било македонско? После дойде, сякаш координирано, клане от страна на най-големите български политици и голям брой анализатори и журналисти. Значи ли това, скъпи съседи, че имаме нова забрана за употреба, този път с македонското прилагателно? Имаме ли някакви нови проблеми, които никога не са съществували, дори в българската историография? Сега, когато започваме да говорим за едно съществено сближаване, някой измисля проблеми, които не съществуват дори в най-крайните български среди.

Нима тепърва трябва да се обяснява, че всичко, което се е случило на територията на Македония, може и се подразбира да бъде наречено македонско. Нима тракийските паметници на територията на България не са български? Но проблемът не е само в географското определяне, но и съдържа съществено измерение. Ако Илинденското въстание е водено от организация, която се нарича македонска, ако крайната цел е автономия на Македония, не можем ли да го наречем македонско?

Впрочем, ако Илинденското въстание не е македонско, защо през тридесетте години на ХХ век българската комунистическа партия притисна Коминтерна да признае македонската нация, което беше тяхна политика почти три десетилетия. Ако Илинденското въстание не беше македонско, би ли имало днес самостоятелна и независима Македония с пълна подкрепа на нейните граждани?

alt

През 1900 година един от нашите съвместни писатели Войдан Чернодрински, роден в Македония и живял и умрял в София, написва драмата "Македонска кървава сватба". В новото издание, как би било по-подходящо да се постави заглавието, само "кървава сватба" или "българска кървава сватба"? Същият автор през 1904 г. пише и драмата "Македонско въстание".

Прилагателното "македонски" е безспорно

Забранявайки ни прилагателното "македонски", означава ли, че вече нито Охридското, нито Тиквешкото ще ги наричаме македонски? А какво правим – македоно-одринското опълчение? Какво ще правим с единадесетата македонска дивизия? Какво ще правим с македонската имиграция в Америка, както я нарича и Ванче Михайлов, но и от Георги Пирински? Как ще кръстим „македонския научен институт“ и неговия вестник "Македонски преглед"? Как ще се справим с "македонските братства", съществували във всеки град в България? Или пък с Македонската патриотична организация /МПО/ в САЩ и тяхното издание "Македонска Трибуна"?

Скъпи приятели, във вашите ежедневни политически изчисления между правителството и опозицията представихте безпринципно Македония. Отворете вашите собствени историографии и ще срещнете хиляди места, в които се използва описателното прилагателно "македонско". И накрая отново ще ви напомня, че в лицето на премиера Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, защото може би в момента той е единственият политик, готов да се извини за нещо, което не е направил погрешно. Ако той падне, докато се появи втори като него, ще чакате две или три десетилетия!

И накрая, оставете историческите декларации настрана, ами вижте, че на ГКПП Делчево - Благоевград има постоянен задръстване, а през уикендите и по празниците хората чакат и по няколко часа. Тъй като теснината е изключително от ваша страна, отделете от бюджета 50 хил. евро, за да направите още една лента, така че гражданите да могат да пътуват и да общуват свободно. /БГНЕС

Направеният специално за Агенция БГНЕС анализ е на Любчо Георгиевски, премиер на Република Македония /1998-2002г./ и създател на ВМРО-ДПМНЕ. /БГНЕС

Нова криза во македонско-бугарското пријателство

Во моментот кога нашиот западен сосед го има најдобриот македонски премиер, кој има разбирање и иницијатива работите со Бугарија да се унапредуваат, сведоци сме на една крајна ароганција во Софија, дрскост, демонстрирање на тотално непознавање на внатрешните состојби во Македонија и на длабоко поткопување на позициите на нејзиниот пријател.

alt

Приближно три децении се обидувам во Македонија да внесам дух на нов приод спрема бугарската политика, но и да иницирам ново читање на македонската историја за нашите релации со бугарскиот народ. Во овие дваесет и осум години моите критики најчесто биле насочени кон македонските митологии, лаги или историски фатаморгани. Во таа смисла, можам да се повикам на мојот личен придонес кај одреден дел од македонските граѓани да се смени свеста да почнат без предрасуди и предубедувања да ги гледаат нашите бугарски соседи.

Затоа, сега си земам за право да извршам една сериозна критика на дејствителната бугарска политика спрема Република Македонија. Имено, сведок сум на спроведување на една наполно непринципиелна политика, пласирана во последно време од нашите пријатели од источната страна. За парадоксот да биде поголем, тоа се случува кога за премиер на Република Македонија доаѓа еден прагматичен политичар, човек кој што со леснотија го потпиша договорот за пријателство со Република Бугарија, кој што постојано дава благонаклонети изјави, дека сака да биде пријател со Бугарија, правејќи огромни храбри чекори во таа насока; и покрај тоа што внатре во сопствената партија има голем отпор за ваквата негова политика; и покрај тоа што има огромна опозиција во името на силната ВМРО-ДПМНЕ, која што не престанува да го повикува за „склучениот штетен договор со Бугарија“; и покрај тоа што е изложен на критика за потпишаниот договор од историчари, новинари и разни независни интелектуалци.

Настани како на филмска лента

А да не заборавиме дека македонските социјалдемократи го етаблираа антибугаризмот во Македонија. И токму така, во моментот кога во нашиот западен сосед го имате најдобриот премиер кој има разбирање и иницијатива работите со Бугарија да се унапредуваат, сведоци сме на една крајна ароганција, дрскост, демонстрирање на тотално непознавање на внатрешните состојби во Македонија и на длабоко поткопување на позициите на својот пријател.

Настаните се движат, небаре на филмска лента. Најпрвин, се измисли проблемот со името Северна Македонија. Тоа било име кое ги загрозувало бугарските национални интереси?! Да не заборавиме дека името Северна, Македонците не го ставаат со восторг, туку доаѓа по три децении тешки преговори со Грците. А, кога станува нужно да го менуваме името на државата, потребно е да се зачува бар одредено достоинство, аналогно на слични применети примери во меѓународната политика. Се согласувам дека некакви крајни националисти можат да го злоупотребат префиксот „Северна“ во иредeнтистички цели, но истиот третман може да го добие и името Горна или Вардарска Македонија, а најмногу ако воопшто не се промени, ами си остане Република Македонија.

Впрочем, дека е така најубедливо ми потврдуваат ставовите на самите Грци, кои што во името Република Македонија го гледаат најголемиот иредентизам. Да не заборавиме дека Република Бугарија прва го призна името Македонија на нашата држава, но да не ги заобиколиме и бугарските политичари кои што три децении молчат за грчкото монополизирање на истото име. Со каква ли леснотија бугарската политика допушти да се зацврсти монополот врз името Македонија во интерес на грчката кауза. Зар во 19-ти и почеток на 20-ти век Бугарија не се бореше со Грција за приматот на наследството на името Македонија?!

Нечуена грубост

Потоа се појави проблемот со Македонската православна црква. Жал ми е што кај нашиот источен сосед мнозинството не разбра колку храбар чин направи Македонската православна црква, иницирајќи Бугарската православна црква да ја признае за мајка црква. Таа идеја доби поддржувачи, но се појавија и многу цинични и саркастични анализи. Коментарите кои што ги проследив „нека се распушти како црква и да се претопи во БПЦ“ само сведочат колку малку се познаваат состојбите во Македонија.

Потоа се случи еден несимпатичен чин при посетата на претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов (чиј што перманентен критичар сум веќе десет години). И покрај тоа што беше пристигнат на покана на Република Бугарија, наиде на грубо затворена врата во кабинетот на премиерот, со образложение за некакви внатрешни македонски состојби. За ваква грубост подолго време немам чуено во меѓународната дипломатија. Треба да се биде свесен дека тоа не е само личен чин спрема некаков политичар, туку и однос спрема институцијата претседател на соседна држава.

Понатаму, бевме сведоци на неколку изјави на мојот личен пријател Ангел Димитров, кој што со своите начелни позиции, исто така гарантира дека комисијата за заедничка историја бргу ќе пропадне, така што тешко ќе се случи зближување на нашите истории.

Измислени проблеми

А врвот го достигна изживувањето со премиерот Зоран Заев. На почетокот се замислив во што е неговата грешка?! Илинденското востание било македонско?! Потоа уследи, небаре координиран масакр од највисоките бугарски политичари и од голем број колумнисти и новинари. Значи ли тоа, скапи комшии, дека имаме нова забрана за употреба, овој пат на придавката македонски? Имаме ли нови проблеми кои што никогаш досега не постоеле, дури ни во бугарската историографија?

Сега кога почнуваме да зборуваме за суштинско приближување, некој измислува проблеми кои што не постоеле ни во најекстремните бугарски кругови. Зар допрва треба да се објаснуваме дека сѐ што се случило на територијата на Македонија може и се подразбира да се нарече македонско. Зар тракиските споменици на територијата на Бугарија не се бугарски?

Но, проблемот не е само во географската определба, тој содржи и суштинска димензија. Ако илинденското востание е дигнато од организација која се нарекува македонска, ако крајната цел е автономија на Македонија, зар не можеме да го наречеме македонско? Впрочем, ако Илинденското востание не беше македонско, зошто во триесеттите години на дваесеттиот век, бугарската комунистичка партија ја притисна Коминтерната да ја признае македонската нација што беше нивна политика скоро три децении. Ако Илинденското востание не беше македонско, денеска ќе постоеше ли воопшто самостојна и независна Македонија со целосна поткрепа на нејзините граѓани?

Во 1900-та година еден наш заеднички писател Војдан Чернодрински роден во Македонија, а живеел и починал во Софија ја напишал драмата „Македонска крвава свадба“. Во новото издание, како ќе биде посоодветно да го ставиме насловот, само „крвава свадба“ или „бугарска крвава свадба“. Истиот автор во 1904-та година има напишано и драма „Македонско востание“.

Придавката „македонски“ е неспорна

Забранувајќи ни ја придавката „македонски“, значи ли дека веќе ни охридското или тиквешкото востание нама да ги нарекуваме македонски? А што правиме со македонско-одринското ополчение? Што ќе правиме со единаесеттата македонска дивизија? Што ќе правиме со македонската имиграција во Америка, како што ја нарекуваа и Ванчо Михајлов, ама и Ѓорѓи Пирински? Како ќе го крстиме „македонскиот научен институт“ и неговиот весник „Македонски преглед“? Како ќе се справиме со „македонските братства“ што постоеле во секој град во Бугарија?

Скапи пријатели, во вашите дневни политички пресметки меѓу власта и опозицијата, непринципиелно ја изложивте Македонија. Отворете ги вашите сопствени историографии и ќе наидете на илјадници места дека описната придавка „македонски“ е употребувана. Конечно, пак ќе ве потсетам, во премиерот Заев имате прагматичен пријател. Немојте да дозволите толку лесно да ја изгубите неговата наклонетост, затоа што можеби во моментот е единствениот политичар подготвен да се извини за нешто што не згрешил. Ако тој падне, да се појави втор таков ќе чекате две-три децении!

И на крајот, оставете ги историските декларации на страна, ами погледнете дека на граничниот премин ДелчевоБлагоевград има постојан застој, а за викендите и празниците луѓето чекаат и по неколку часа. Бидејќи тесното грло е исклучително од вашата страна, одделете од буџетот 50 илјади евра да трасирате уште една лента, за да можат граѓаните непречено да патуваат и да комуницираат.

(Текстот е објавен на бугарската агенција БГНЕС. Опремата на текстот е редакциска)

 

В продължение на близо три десетилетия се опитвам в Македония да въведа нов подход към българската политика, но и да инициирам ново четене на македонската история за отношенията ни с българския народ. През тези двадесет и осем години критиките ми бяха насочени най-вече към македонските митологии, лъжи или исторически фобии. В този смисъл мога да призова моя личен принос към определена част от македонските граждани да променят своето съзнание, за да започнат без предразсъдъци да гледат на нашите български съседи. Ето защо сега си давам правото да извърша сериозна критика към българската политика към Република Македония. А именно, аз съм свидетел на прилагането на напълно непринципна политика, поставена напоследък от нашите приятели от източната страна. За да бъде парадоксът по-голям, това се случва, когато като министър-председател на Република Македония дойде един прагматичен политик, човек, който с лекота подписа договора за приятелство с Република България, който постоянно дава доброжелателни изявления, че иска да бъде приятел с България, правейки огромни смели стъпки в тази посока; въпреки че в собствената си партия има голяма съпротива срещу неговата политика; въпреки че има огромна опозиция от страна на силната ВМРО-ДПМНЕ, която не престава да призовава за "сключения вреден договор с България"; въпреки че е изложен на критика за подписания договор от историци, журналисти и различни независими интелектуалци. И нека не забравяме, че македонските социалдемократи са създали антибългаризма в Македония. И тъкмо поради това в момента, когато в западна съседка имате най-добрият премиер, който има разбиране и инициатива нещата с България да се развиват, ние сме свидетели на една крайна арогантност, наглост, демонстриране на напълно непознаване на вътрешните състояния в Македония и дълбоко подкопаване на позициите на своя приятел. Събитията се движат сякаш на филмова лента. Първо беше измислен проблемът с името Северна Македония. Дали това име е застрашило българските национални интереси? Да не забравяме, че името "Северна" не изпълва с ентусиазъм македонците, а идва след три десетилетия трудни преговори с гърците. А когато стане необходимо да се промени името на държавата, е необходимо да се запази поне определено достойнство, аналогично на подобни примери в международната политика. Съгласен съм, че някакви крайни националисти могат да злоупотребят с представката ''Северна“ с иредeнтистки цели, но същото тълкуване може да се прави и на името Горна или Вардарска Македония, а най-вече ако не се промени, а си остане Република Македония. Че това е най-убедително, го потвърждават нагласите на самите гърци, които в името Република Македония виждат най-големия иредентизъм. Да не забравяме, че Република България първа призна името Македония на нашата страна, но и да не заобикаляме българските политици, които от три десетилетия мълчат за едноименната гръцкото монополизиране на същото име. Колко лесно политиката на България позволява да се консолидира монополът на името Македония в интерес на гръцката кауза. През 19 и началото на 20-ти век България бори ли се с Гърция заради монопола на името на Македония? След това се появи проблемът с македонската православна църква. Съжалявам, че в нашия източен съсед мнозинството не разбра колко смело е направила македонската православна църква, като инициира Българската православна църква да я разпознае като църква-майка. Тази идея имаше привърженици, но имаше и много цинични и саркастични анализи. Коментарите, които проследих: "нека бъде разпусната като църква и да се претопи в БПЦ" свидетелстват само колко малко е известно положението в Македония. След това по време на посещението на президента на Република Македония, Георге Иванов (чийто постоянен критик бях в продължение на десет години), се получи неудобство. Въпреки че пристига по покана на Република България, той се изправи пред грубо затворената врата на кабинета на премиера, което беше аргументирано с някои вътрешни македонски условия. За такава грубост в международната дипломация не съм чувал дълго време. Трябва да се знае, че това не е само личен акт към определен политик, но и отношение към институцията на президента на съседна държава. Освен това станахме свидетели на няколко изказвания от моя личен приятел Ангел Димитров, който със своите основни позиции също така гарантира, че комисията по обща история скоро ще се провали, така че трудно ще се стигне до сближаване на нашите истории. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, подчертава Георгиевски. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, подчертава Георгиевски. / БГНЕС А до върха се стигна с изживяването с премиера Зоран Заев. Отначало се замислих къде е неговата грешка?! Илинденското въстание било македонско? После дойде, сякаш координирано, клане от страна на най-големите български политици и голям брой анализатори и журналисти. Значи ли това, скъпи съседи, че имаме нова забрана за употреба, този път с македонското прилагателно? Имаме ли някакви нови проблеми, които никога не са съществували, дори в българската историография? Сега, когато започваме да говорим за едно съществено сближаване, някой измисля проблеми, които не съществуват дори в най-крайните български среди. Нима тепърва трябва да се обяснява, че всичко, което се е случило на територията на Македония, може и се подразбира да бъде наречено македонско. Нима тракийските паметници на територията на България не са български? Но проблемът не е само в географското определяне, но и съдържа съществено измерение. Ако Илинденското въстание е водено от организация, която се нарича македонска, ако крайната цел е автономия на Македония, не можем ли да го наречем македонско? Впрочем, ако Илинденското въстание не е македонско, защо през тридесетте години на ХХ век българската комунистическа партия притисна Коминтерна да признае македонската нация, което беше тяхна политика почти три десетилетия. Ако Илинденското въстание не беше македонско, би ли имало днес самостоятелна и независима Македония с пълна подкрепа на нейните граждани? През 1900 година един от нашите съвместни писатели Войдан Чернодрински, роден в Македония и живял и умрял в София, написва драмата "Македонска кървава сватба“. В новото издание, как би било по-подходящо да се постави заглавието, само "кървава сватба" или "българска кървава сватба"? Същият автор през 1904 г. пише и драмата "Македонско въстание". Забранявайки ни прилагателното '' македонски '', означава ли, че вече нито Охридското, нито Тиквешкото ще ги наричаме македонски? А какво правим – македоно-одринското опълчение? Какво ще правим с единадесетата македонска дивизия? Какво ще правим с македонската имиграция в Америка, както я нарича и Ванче Михайлов, но и от Георги Пирински? Как ще кръстим „македонския научен институт“ и неговия вестник "Македонски преглед"? Как ще се справим с "македонските братства", съществували във всеки град в България? Или пък с Македонската патриотична организация /МПО/ в САЩ и тяхното издание "Македонска Трибуна"? Скъпи приятели, във вашите ежедневни политически изчисления между правителството и опозицията представихте безпринципно Македония. Отворете вашите собствени историографии и ще срещнете хиляди места, в които се използва описателното прилагателно "македонско". И накрая отново ще ви напомня, че в лицето на премиера Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, защото може би в момента той е единственият политик, готов да се извини за нещо, което не е направил погрешно. Ако той падне, докато се появи втори като него, ще чакате две или три десетилетия! И на края, оставете историческите декларации на страна, ами вижте, че на ГКПП Делчево - Благоевград има постоянен задръстване, а през уикендите и по празниците хората чакат и по няколко часа. Тъй като теснината е изключителен от ваша страна, отделете от бюджета 50 хил. евро, за да направите още една лента, така че гражданите да могат да пътуват и да общуват свободно. /БГНЕС ----------------------------- Направеният специално за Агенция БГНЕС е на Любчо Георгиевски, премиер на Република Македония /1998-2002г./ и създател на ВМРО-ДПМНЕ. /БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4603701/
В продължение на близо три десетилетия се опитвам в Македония да въведа нов подход към българската политика, но и да инициирам ново четене на македонската история за отношенията ни с българския народ. През тези двадесет и осем години критиките ми бяха насочени най-вече към македонските митологии, лъжи или исторически фобии. В този смисъл мога да призова моя личен принос към определена част от македонските граждани да променят своето съзнание, за да започнат без предразсъдъци да гледат на нашите български съседи. Ето защо сега си давам правото да извърша сериозна критика към българската политика към Република Македония. А именно, аз съм свидетел на прилагането на напълно непринципна политика, поставена напоследък от нашите приятели от източната страна. За да бъде парадоксът по-голям, това се случва, когато като министър-председател на Република Македония дойде един прагматичен политик, човек, който с лекота подписа договора за приятелство с Република България, който постоянно дава доброжелателни изявления, че иска да бъде приятел с България, правейки огромни смели стъпки в тази посока; въпреки че в собствената си партия има голяма съпротива срещу неговата политика; въпреки че има огромна опозиция от страна на силната ВМРО-ДПМНЕ, която не престава да призовава за "сключения вреден договор с България"; въпреки че е изложен на критика за подписания договор от историци, журналисти и различни независими интелектуалци. И нека не забравяме, че македонските социалдемократи са създали антибългаризма в Македония. И тъкмо поради това в момента, когато в западна съседка имате най-добрият премиер, който има разбиране и инициатива нещата с България да се развиват, ние сме свидетели на една крайна арогантност, наглост, демонстриране на напълно непознаване на вътрешните състояния в Македония и дълбоко подкопаване на позициите на своя приятел. Събитията се движат сякаш на филмова лента. Първо беше измислен проблемът с името Северна Македония. Дали това име е застрашило българските национални интереси? Да не забравяме, че името "Северна" не изпълва с ентусиазъм македонците, а идва след три десетилетия трудни преговори с гърците. А когато стане необходимо да се промени името на държавата, е необходимо да се запази поне определено достойнство, аналогично на подобни примери в международната политика. Съгласен съм, че някакви крайни националисти могат да злоупотребят с представката ''Северна“ с иредeнтистки цели, но същото тълкуване може да се прави и на името Горна или Вардарска Македония, а най-вече ако не се промени, а си остане Република Македония. Че това е най-убедително, го потвърждават нагласите на самите гърци, които в името Република Македония виждат най-големия иредентизъм. Да не забравяме, че Република България първа призна името Македония на нашата страна, но и да не заобикаляме българските политици, които от три десетилетия мълчат за едноименната гръцкото монополизиране на същото име. Колко лесно политиката на България позволява да се консолидира монополът на името Македония в интерес на гръцката кауза. През 19 и началото на 20-ти век България бори ли се с Гърция заради монопола на името на Македония? След това се появи проблемът с македонската православна църква. Съжалявам, че в нашия източен съсед мнозинството не разбра колко смело е направила македонската православна църква, като инициира Българската православна църква да я разпознае като църква-майка. Тази идея имаше привърженици, но имаше и много цинични и саркастични анализи. Коментарите, които проследих: "нека бъде разпусната като църква и да се претопи в БПЦ" свидетелстват само колко малко е известно положението в Македония. След това по време на посещението на президента на Република Македония, Георге Иванов (чийто постоянен критик бях в продължение на десет години), се получи неудобство. Въпреки че пристига по покана на Република България, той се изправи пред грубо затворената врата на кабинета на премиера, което беше аргументирано с някои вътрешни македонски условия. За такава грубост в международната дипломация не съм чувал дълго време. Трябва да се знае, че това не е само личен акт към определен политик, но и отношение към институцията на президента на съседна държава. Освен това станахме свидетели на няколко изказвания от моя личен приятел Ангел Димитров, който със своите основни позиции също така гарантира, че комисията по обща история скоро ще се провали, така че трудно ще се стигне до сближаване на нашите истории. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, подчертава Георгиевски. В лицето на Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, подчертава Георгиевски. / БГНЕС А до върха се стигна с изживяването с премиера Зоран Заев. Отначало се замислих къде е неговата грешка?! Илинденското въстание било македонско? После дойде, сякаш координирано, клане от страна на най-големите български политици и голям брой анализатори и журналисти. Значи ли това, скъпи съседи, че имаме нова забрана за употреба, този път с македонското прилагателно? Имаме ли някакви нови проблеми, които никога не са съществували, дори в българската историография? Сега, когато започваме да говорим за едно съществено сближаване, някой измисля проблеми, които не съществуват дори в най-крайните български среди. Нима тепърва трябва да се обяснява, че всичко, което се е случило на територията на Македония, може и се подразбира да бъде наречено македонско. Нима тракийските паметници на територията на България не са български? Но проблемът не е само в географското определяне, но и съдържа съществено измерение. Ако Илинденското въстание е водено от организация, която се нарича македонска, ако крайната цел е автономия на Македония, не можем ли да го наречем македонско? Впрочем, ако Илинденското въстание не е македонско, защо през тридесетте години на ХХ век българската комунистическа партия притисна Коминтерна да признае македонската нация, което беше тяхна политика почти три десетилетия. Ако Илинденското въстание не беше македонско, би ли имало днес самостоятелна и независима Македония с пълна подкрепа на нейните граждани? През 1900 година един от нашите съвместни писатели Войдан Чернодрински, роден в Македония и живял и умрял в София, написва драмата "Македонска кървава сватба“. В новото издание, как би било по-подходящо да се постави заглавието, само "кървава сватба" или "българска кървава сватба"? Същият автор през 1904 г. пише и драмата "Македонско въстание". Забранявайки ни прилагателното '' македонски '', означава ли, че вече нито Охридското, нито Тиквешкото ще ги наричаме македонски? А какво правим – македоно-одринското опълчение? Какво ще правим с единадесетата македонска дивизия? Какво ще правим с македонската имиграция в Америка, както я нарича и Ванче Михайлов, но и от Георги Пирински? Как ще кръстим „македонския научен институт“ и неговия вестник "Македонски преглед"? Как ще се справим с "македонските братства", съществували във всеки град в България? Или пък с Македонската патриотична организация /МПО/ в САЩ и тяхното издание "Македонска Трибуна"? Скъпи приятели, във вашите ежедневни политически изчисления между правителството и опозицията представихте безпринципно Македония. Отворете вашите собствени историографии и ще срещнете хиляди места, в които се използва описателното прилагателно "македонско". И накрая отново ще ви напомня, че в лицето на премиера Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, защото може би в момента той е единственият политик, готов да се извини за нещо, което не е направил погрешно. Ако той падне, докато се появи втори като него, ще чакате две или три десетилетия! И на края, оставете историческите декларации на страна, ами вижте, че на ГКПП Делчево - Благоевград има постоянен задръстване, а през уикендите и по празниците хората чакат и по няколко часа. Тъй като теснината е изключителен от ваша страна, отделете от бюджета 50 хил. евро, за да направите още една лента, така че гражданите да могат да пътуват и да общуват свободно. /БГНЕС ----------------------------- Направеният специално за Агенция БГНЕС е на Любчо Георгиевски, премиер на Република Македония /1998-2002г./ и създател на ВМРО-ДПМНЕ. /БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4603701/
 
ПОЛИТИКА
News image

Стратегията на Рубин Коцев, Лисугерът, "Бирата" и Юрджан Ахмед&Илия Коев печеливша за ПП-ДБ на парламентарния вот?!

Стратегията на Рубин Коцев, "Бирата", Лисугерът и Илия Коев&Юрджан Ахмед, която спечели кметския вот, може да бъде печеливша за ПП-ДБ на парламентарния избори във Варна, заявиха източници от политическите среди.   Тази стратегия не се основаваше само на формулата "Всички срещу Иван П...

News image

Кметът си подреди новата Игра и започна отново да уволнява и назначава - "правилните хора" според активист на ПП

Кметът на Варна Благомир Коцев си подреди новата Игра след падането от власт на Асен Василев със схемата в "Комисия по контролиране, координиране и управляване на проектите в Община Варна" и отново започна да уволнява и назначава, заявиха източници от политическите среди. Както казва активис...

News image

"Добре дошли в града на ... кмета". Как си подреди Играта след Асен Василев и ПП вече не му е "през джоба"

Преди парламентарните избори през юни 2001 г. написахме в "Наблюдател" като хедлайн "Добре дошли в града на...", на една бизнес група, докато босът на "Мултигруп" Илия Павлов все още беше смятан за фактор №1 във Варна.    След това се смениха много варианти. Стела Николова, депутат о...

News image

Кметът връща Ресто на лидери в големия бизнес и сменя линията след падането от власт на Асен Василев

Кметът на Варна Благомир Коцев сменя линията, след като Асен Василев, "смотрящий" за морската столица от ПП, който го подкрепяше, вече не е министър на финансите, заявиха източници от политическите среди.   "Пепейците" и Благомир Коцев си подредиха играта за приемането на бюджета с Г...

News image

Босовете, които искат да свалят кмета, атакуват на няколко фронта. "Малта" е плацдарм, Асен Василев няма да му е "гръб"

Кметът на Варна Благомир Коцев "застана" срещу влиятелни фактори, както дори Кирил Йорданов не им е "заставал", това е респектиращо като кураж, но и рисковано, ако е поемал ангажименти за схемата, с която стана кмет, подготвяна още с назначаването му за областен управител.   Ако кмет...

News image

След "Малта" диплят нови атаки срещу Благомир Коцев, готвят атака и срещу Илия Коев, редят и гей афера в "Приморски"

Сагата "Малта" ще е фокус на атаката срещу Благомир Коцев, когото "нагласяват" за флагман на предизборната кампания на ПП-ДБ, но опонентите на коалицията ще организират медиен щурм срещу кмета на Варна, зявиха източници от политическите среди.   Според тях една от атаките ще е свърза...

News image

Атанас Атанасов откри нов фронт срещу ПП-ДБ с "Шефът на военното разузнаване поддържа контакт с руските служби"

Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ и бивш директор на НСС откри нов фронт срещу ПП-ДБ с "Шефът на военното разузнаване поддържа контакт с руските служби. Имам такава информация", в интервю за БНР.   Дали с тази атака Атанасов е наясно колко корпоративен вот ще прибави на ГЕРБ-СДС, ...

News image

Назарян срещу Бориславова, Пеевски не я "отразява": "Живко Коцев трябва да се оттегли, докато се проведе разследването"

Медийната звезда на ГЕРБ контраатакува медийната звезда на ПП Лена Бориславова, Делян Пеевски дори не я "отразява" след атаката срещу съпредседателя на ДПС в "Тази неделя" на bTV от "Сивия кардинал" на ПП.   Контраатаката на медийната звезда на ГЕРБ е и атака скофтия на американците ...

News image

ПП обяви война на Делян Пеевски, играта е след загубата на изборите да заформят римейк на протеста "Dance With Me"

ПП обяви война на Делян Пеевски с "Докато от името на ГЕРБ на тази маса сяда г-н Делян Пеевски, ние не можем да продължим разговори с тях" на Лена Бориславова, смятана за "Сивия кардинала" в ПП, в интервю за предавенето "Тази неделя" на bTV.   Каква е играта - след загубата на избори...

News image

Лена Бориславова не може да спре срива. Пеевски ще си премести ... часовника и ще пита за часовника за 50 000 евро

Кризисният пиар на медийната звезда на ПП Лена Бориславова не може да спре срива на ПП-ДБ на изборите, чиято кампания стартира с часовника за 50 000 евро на главния секретар на МВР Живко Коцев.   "Този служебен кабинет е провокация към втората по големина политическа сила ПП-ДБ, този...

News image

Главният секретар на МВР срива вота на ПП-ДБ. Медийната кампания ескалира, съдът иска свитедел №3 да стане обвиняем

Главният секретар на МВР Живко Коцев, който оттегли оставката си, може да срине ПП-ДБ на изборите. Медийната кампания, както се очакваше, ескалира, а съдът иска свидетел №3 да стане обвиняем.   Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците Пет...

News image

Фарсът с оттеглянето на оставката на главния секретар на МВР провокира ескалиране на медийната атака

Фарсът с оттеглянето на оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев провокира ескалиране на медийната атака, която се превърна в медийно цунами.   Брифингът на премиера в оставка Николай Денков и на главния секретар на МВР Живко Коцев вдигна медийно цунами, което може да потопи ...

News image

ГЕРБ и ПП-ДБ и да искат да си делнат МВР, Пеевски ще спре сделката. "Издегустираха" Живко Коцев и ще го "изпържат"

ГЕРБ и ПП-ДБ може и да искат да си делнат МВР, Пеевски и ДАНС ще осуетят сделката, заявиха източници от политическите среди и атаката ще ескалира.   Според тях премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на ПП Кирил Петков са употребили главния секретар на МВР Живко Коцев с ...

News image

Ами ако ГЕРБ и ПП-ДБ си делнат (не)коалиционно МВР и войната е пунта мара? Каква е играта на президента, Пеевски и ДАНС?

Ами ако ГЕРБ и ПП-ДБ си разделят (не)коалиционно МВР и "тука има, тука няма" оставка, битките, фронтовете и войната се окажат пунта мара?   Защо да воюват наистина, след като залогът са десетина депутатски мандати плюс за едните и минус за другите.    Дори разликата да е 20-2...

News image

Комбинацията на лидерите на ПП-ДБ с Живко Коцев пропуска службите. ГД БОП и ДАНС вкараха "в кириза" изборджии на ПП-ДБ

Лидерите на ПП-ДБ решиха да контраатакуват, след като беше обявено, че Калин Стоянов остава министър и в служебното правителство и с оттеглянето на оставката на главния секретар Живко Коцев отвориха фронт в МВР.    Главният секретар ръководи оперативно структурите на МВР и в предизбо...

News image

Живко Коцев оттегли оставката си, след като Калин Стоянов остава министър. ПП-ДБ цака министъра с главния секретар

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли оставката си, след като Калоян Стоянов остава министър в служебното правителство.    Това вероятно е ход на лидерите на ПП-ДБ, тъй като премиерът в оставка Николай Денков го е поканил на среща, след която Живко Коцев заяви, че е подал оста...

News image

Лидерите на ПП-ДБ да не преиграват с "чадъра за купен вот", за да не намачкат МВР и службите техните изборджийски мрежи

След акцията на ДАНС в Агенция "Митници", атаката срещу министъра на финансите в оставка Асен Василев и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев знакови изборджии на ПП-ДБ в София и Варна се отдръпват от коалицията.   Изборджийските мрежи на ПП-ДБ разкешваха за купен вот на м...

News image

Калин Стоянов ще атакува ПП-ДБ за разкешен вот, ДАНС за "мушенгии" с машинния. ПП-ДБ падна за "три дни", губи служебно

Калин Стоянов остава вътрешен министър и в служебното правителство, съобщи номинираният за премиер Димитър Главчев.   "Това беше най-трудното решение, колебаех се до вчера. Но след като главният секретар подаде оставка вчера, щеше да е голямо предизвикателство за системата и двамата ...

News image

Атака по ПП по "домова книга" - Петя Банкова, Асен Василев, Кирил Петков, Живко Коцев. ПП-ДБ четвърта на вота?

Мачкаща атака срещу ПП се развихри по "домова книга" след акцията на ДАНС - директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, министърът на финансите Асен Василев, Кирил Петков, главният секретар на МВР Живко Коцев са под атака в медиите.   Мощно властово Трио ескалира политическата ат...

News image

Асен Василев: Не бяхме информирани с премиера за акцията в Агенция "Митници"

Не бяхме информирани за акцията в Агенция "Митници". Това обяви министърът на финансите в оставка Асен Василев пред журналисти в отговор на въпрос дали той и премиерът в оставка са били уведомени.   "Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банко...

News image

Даниел Лорер водач на листата на ПП-ДБ във Варна, ще движи кампанията и ще държи "хазната"

Даниел Лорер отново ще бъде водач на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ за Трети МИР-Варна, заявиха източници от ПП.   Според тях Лорер ще движи предизборната кампания, ще преговаря с лидери в големия бизнес за корпоративен вот и ще държи "хазната".   "Това означава, че ПП-...

News image

Бойко Борисов предлага приватизиране на газопровода. Цветелина Бориславова и Делян Пеевски ли ще инвестират в сделката?!

"Още днес колегите могат да внесат решение да спрем "Балкански поток", защото той е 100% български. Защо не и да го пуснат на приватизация. Готови сме и на двете решения. Предлагам или да го спрем, или да го продадем, но това ще е национално предателство в полза на Гърция", заяви Бойко Борис...

News image

Петков обяви коалицията ПП-ДБ, ще загуби от ГЕРБ-СДС. Лидерите на ПП-ДБ не отчитат "мрежовия вот" на ГЕРБ и ... СДС

Кирил Петков обяви с усмивка коалицията на ПП-ДБ за предсрочните парламентарни избори и за Европарламента, като че ли това е някаква радостна новина, защото е можело да бъде друго.    "Ще имаме обща коалиция и ще се явим и на националните, и на европейските избори заедно", заяви съпр...

News image

Американците и Пеевски настояват Калин Стоянов да е министър. Може ли премиерът Димитър Главчев да откаже?

Американците и Делян Пеевски, съпредседател на ДПС, настояват Калин Стоянов да е министър на МВР и в служебното правителство.   Според източници от политическите среди "янките" настояват Калин Стоянов да е министър в служебния кабинет, тъй като посланик Кенет Мертен му оказвал довери...

News image

ПП-ДБ обявява вота за опорочен с "купен вот и мушенгии", ако Калин Стоянов е министър в служебното правиелство?!

Посланикът на САЩ Кенет Мертен подкрепи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на форум на ILEA. Това може да е знак, че американците няма да са против той да е шеф на МВР в служебното правителство.    Премиерът на служебния кабинет Димитър Главчев заяви, че Калин Стоянов е "по...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руслан Тошев трети в листата: "Готов съм за битка!". Корпоративният вот на Кралев може да не стигне за голяма победа

News image

Даниел Митов отново ще е водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-СДС за Трети МИР-Варна, заявиха източници от партията. Втори ще е Красен Кралев, както вече писахме, новото е, че на трета позиция вероятно ще е Руслан Тошев. Павел Христов е четвърти, Бранимир Балачев пети, а Медиха Хамза...

Красен Кралев втори в листата на ГЕРБ-СДС във Варна. Бойко Борисов реди схема за политически и корпоративен вот?!

News image

Красен Кралев отново ще бъде кандидат-депутат в листата на ГЕРБ-СДС за Трети МИР-Варна, втори е в листата, заяви източник, близък до ръководството на партията.    Това означава, че Бойко Борисов реди схема за силен политически, но и за корпоративен вот.   Николай Костадинов, ...

Лидери на ГЕРБ договориха корпоративен вот. Две бизнес групи дават рамо на ГЕРБ, Ангел Дерменджиев на ДПС, зеро за ПП-ДБ

News image

Лидерите на ГЕРБ-Варна си разпределха ролите и задачите за привличане на корпоративен вот от бизнес групите.   Николай Костадинов, председател на ГЕРБ-Варна, е направил срещи с лидер в големия бизнес, който е фронтмен и гуру на "Алтернатива на гражданите".   Иван Портних, обл...

АКЦИЯ

САЩ тайно доставили на Украйна ATACMS с обсег от 300 км. ВСУ и ГУР атакували с тях военното летище Джанкой в Крим

News image

САЩ тайно са доставили на Украйна далекобойни тактически балистични ракети с обсег от 300 км, преди Конгресът да гласува помощта от 61 млрд долари, съобщи Reuters.   Reuters пише, че ракетите са били включени във военната помощ за Украйна за сумата от 300 млн долари, одобрена от през...

Бивши служители на ДС: Управата на Варна трябва да привлече експерти в екипа си

News image

Новото градско ръководство се нуждае от привличане на експерти в различните области. За момента се набляга на мениджърски опит без да е налице необходимата експертна подготовка. Това мнение изразиха членовете на новосформираната варненска асоциация "Сигурност" от бивши служители на Държавна ...

КИЛЪРИ

Реформаторът Зоран Джинджич беше застрелян на 12 март 2003 г. ББ може и да иска четвърти мандат, но не и да е реформатор

News image

Премиерът-реформатор на Сърбия Зоран Джинджич беше застрелян на 12 март 2003 г. от снайпериста Звездан Йованович от "Единицата".   Зоран Джинджич свали Слободан Милошевич на 4 октомври 2000 г., но не с протестите "Готов jе" , а с подкрепата на командосите от "Единицата".   Ко...

Нали ББ и КП имали интерес от разстрела на Алексей Петров, сега "нареждат" Божков. Дали не е за кралицата на винетките?

News image

Започнала е акция в имоти на Васил Божков, съобщи БНТ. Според информация на медията разследващите търсят доказателства, свързани с разстрела на Алексей Петров.   Официалната информация от МВР бе съобщена часове по-късно. "Във връзка с множество запитвания пресцентърът на МВР информир...

МАФИЯ

"Копринки" и "пепейци" си мерят контрабандни канали и "планини от кеш". Пеевски лежерно вечеря в "Perfetto" ("Чепишев")

News image

"Копринки" и "пепейци" си мерят контрабандни канали и "планини от кеш".    Шефовете на "пепейците" изместиха "копринките" от контрабандния канал на Паскал, който всъщност е на СИК-"Маргините".   След като "пепейците" паднаха от власт, получиха Ресто - осветиха ги, че са осигу...

Акцията на ДАНС ордьовър, основното ястие фламбе за Кирил&"Татко Петко". Маджо, Таки и Радо Слънцето ще ги "изпържат"

News image

Акцията на ДАНС е ордьовър за лидерите на ПП-ДБ в навечерието на предизборната кампания, основното ястие ще се сервира фламбе в пика на на кампанията на Кирил&"Татко Петко", Маджо, Таки и Радо Слънцето ще ги "изпържат", заявиха източници от службите.   Кирил&"Татко Петко"&бос, свърза...

РЕКЛАМА
Банер