ПОЛИТИКА

Трябва ли да се страхува Москва от протестите в Белград? В събота е поредният многохиляден протест в сръбската столица

alt

За поредна седмица в събота в Белград се провеждат срещи на граждани, недоволни от управляващото правителство начело с президента Александър Вучич. Утре се очаква петият голям протест в столицата. Всичко започна с демонстрация срещу политическото насилие под мотото „Спрете кървавите ризи", причината за която беше побой на един от членовете на опозиционния „Съюз за Сърбия“ Борко Стефанович. Инцидентът се случи в Крушевац на 23 ноември. Тогава акцията беше преименувана на „Един от петте милиона” заради изявлението на Александър Вучич, че няма да разговаря с опозицията дори и ако пет милиона граждани излязат на улицата, пише "Фокус".

Протестите преминават без инциденти. Оценките за мащаба им са много различни - докато властите говорят едва за няколко хиляди протестиращи, опозицията твърди, че в митинга на 29 декември са участвали около 70 хиляди души. Един от участниците в протестното шествие, сътрудникът в Института за европейски изследвания в Белград Стеван Гайич, разказва пред руската информационна агенция EA Daily личните си впечатления от последния митинг в сръбската столица.

„Според оценките на опозицията около 70 хиляди души са дошли на последния митинг на 29 декември в Белград, според моята лична оценка имаше не по-малко от 50 хиляди. Участвах и в предишния митинг, но този беше по-мащабен и забележим”, заяви Гайич за EADaily.

В същото време, подчертава той, в митинга са участвали различни политически движения, които се противопоставят на сегашната власт.

„Може да сте забелязали в тълпата и двата плаката, призоваващи за запазването на Косово като част от Сърбия, и многоцветните знамена на гей общността. Събра се целият политически спектър, всички хора, недоволни от диктатурата. Всъщност след последните местни избори в община Лучани можем да наречем властта в Сърбия диктатура. Изборите загубиха всякакво значение, както всички държавни институции под ръководството на Вучич, особено парламентът като най-висш законодателен орган”, отбеляза експертът.

Според него депутатите на управляващата Сръбска прогресивна партия са измислили принципно нов подход - възпрепятстване на парламента от страна на властите.

„Обикновено опозицията намира начин да възпрепятства закона, предлагайки безкрайни промени в него. И в нашия случай властите правят това, за да съкратят времето за дискусия с участието на парламентарната опозиция”, твърди Гайич.

Според експерта въпреки факта, че първият митинг е иницииран от най-голямата опозиционна партия – „Съюз за Сърбия“, самите действия се провеждат без партийни символи, а лидерите на Съюза участват в тях като обикновени граждани. Непартийните лидери говорят на митинги, добави Гайич.

Основните изисквания на протестиращите са свързани със свободата на медиите и осигуряването на предпоставки за провеждане на честни избори, обяснява сръбският експерт.

„В Сърбия има пълна медийна блокада, опозицията няма възможност да присъства в информационното пространство. Затова тя изисква от властите да осигурят равни условия за участие в изборния процес. На местните избори случаите на кражба на гласове станаха по-чести. Това е видно и от събитията в община Лучани, където в деня на гласуването се появиха оф роуд превозни средства без номера, от които започнаха да изскачат бандити. Там пристигна и функционерът на Министерството на вътрешните работи Дияна Харкалович, за да може лично, според представителите на опозицията, да координира задържането на активисти. При такива обстоятелства провеждането на избори е наистина невъзможно. Сръбският президент в публични изказвания относно опозиционните митинги често пита: „Искат ли избори?" "Не, никой не иска избори, в които ще има крадливи гласове", категоричен е Стеван Гайич.

Също на предишния митинг имаше искане да се уволни министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заради участието им във всякакви скандали, припомни експертът. В отговор на молба на руската медия да прогнозира развитието на ситуацията Стеван Гайич изрази мнение, че Сърбия „е пресекла рубикон" и резултатът при всички положения ще бъде болезнен.

„Президентът показа, че не е готов да напусне властта с институционални методи, а моето лично убеждение е, че той е готов на много, за да запази позициите си", смята експертът.

Стеван Гайич също така предложи, че в случай на неблагоприятно развитие на събитията в Косово от гледна точка на сръбските национални интереси протестният потенциал само ще се увеличи. „Видяхме на предишния митинг, че има много повече знамена с картата на Косово и знамето на Сърбия с думите „Не трябва да се предаваме”. Темата за Косово не присъстваше първоначално на митингите, но сега тя става все по-забележима. Гражданите протестират заради липсата на демокрация и свобода на медиите, но и заради предателството на националните интереси, към които има склонност тандемът Вучич - Бърнабич (Ана Бърнабич е сръбската премиерка). Отговаряйки на въпроса дали протестите по улиците в Белград са спонтанни и дали в тяхната организация участват някакви външни сили, Гайич подчерта, че при всякакви демонстрации във всяка страна на света има поне наблюдателна роля на чуждестранните специални служби.

„Поне по тази причина навсякъде има чуждестранни дипломатически мисии и техни официални представители. Но по мое мнение сръбският „Майдан“ вече се е случил през 2012 г., когато Александър Вучич, чиито съветници са Александър Сорос (заместник-председател на Фонда за подкрепа на "Отворено общество", син на Джордж Сорос) и Тони Блеър, дойде на власт и получи контрол над тайните служби. Това е човек, който вече е изпълнил всички основни изисквания на НАТО за Сърбия, човек, който не е в състояние да предостави дипломатически статут на няколко служители на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Този човек води Сърбия към НАТО въпреки всичките му твърдения, че страната се придържа към военния неутралитет. Неговият съветник Блеър пламенно говори не само за бомбардировките на Сърбия, но и за наземната операция на силите на НАТО. А с него Александър Вучич обсъжда зад гърба на сръбската общественост т.нар. компромис, който е нищо повече от признаване на независимостта на Косово, Косово до „Велика Албания“, а Сърбия - в НАТО“, подчерта експертът.

Според Стеван Гайич в Русия има оправдан страх от перспективите от „Майдан“ заради събитията в Украйна.

„Въпреки това ми се струва, че руската общественост трябва да знае - в Сърбия всичко това вече се случи през 2012 г., когато хората дойдоха на власт, следвайки политика на реализиране на интересите на Северноатлантическия съюз", увери събеседникът на агенцията.

Според експерта политиката на сегашните сръбски власти към Русия е лицемерна. „Александър Вучич знае красиви думи, които трябва да бъдат адресирани до Москва, но ако погледнем конкретни действия, можем да видим, че от 2007 г. насам няма сериозни руски инвестиции в сръбската икономика. Сърбия се отдалечава от Русия, но в същото време успокоява Москва“, коментира Гайич.

Клуб Z

 

 

 
ПОЛИТИКА
News image

КОНПИ проверява Каракачанов. КОЙ нареди компромата срещу "Краси с пет тераси". Войвода №1 подозирал "приятелски огън"

"Постъпи сигнал, разпоредената проверка е поверена на КПКОНПИ, защото Красимир Каракачанов е министър. По силата на закона това е компетентният орган, който може да извършва проверки",съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с публикации, че воененият минис...

News image

ГЕРБ в акция "Шпионин-ДС". Посочва Иво Христов за "идеолог на ГРУ-пучистите", осветява срещи с "главните превратаджии"

Социолозите прогнозират победа на БСП, но защо тогава службите не са лоялни на президента, който е "партия" с Корнелия Нинова?! Нещо не се връзва, службите работят за кампанията на ГЕРБ. Защо зареждат СРС-та срещу "пучистите на Радев" в ресторант "Ниагара" и обслужват с оперативни снимк...

News image

Как ВСС избира съдебен шеф на Варна? Под ръководството на Аракелян магистратите били като семейство

Със силен теологичен заряд на християнския Велики вторник протече четвъртият поред избор на Ванухи Аракелян за съдeбен шеф във Варна. Това стана днес във ВСС, съдийска колегия, която практически подписа 20-годишното шефско битие на Аракелян. Интресно е, че в Конституцията и Закона за съде...

News image

Бойко Борисов не трябва да подценява "Дружинната от Мизия". Корнелия Нинова винаги е била "боен водач"

Бойко Борисов не трябва да подценява "Дружинната от Мизия" - Корнелия Нинова е била тартор в училището в Мизия. Наша приятелка от Мизия, която е станала дружинен ръководител, поемайки дружината в школото от нея, твърди убедено, че Корнелия Нинова винаги е била "боен водач". "Корнел...

News image

Иво Христов греши с аритметиката за вота. "Фантомните партии" ще го решат, БСП може да загуби с 1%, с който уж води

Кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов заяви в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви, че Бойко Борисов прави коалиция от "фантомни партии". Иво Христов греши с предизборната аритметика. "Фантомните партии" на Б.Б. ще решат вота, най-вече "житарите" на бившия министър на...

News image

Японски вишни посрещат Борисов за откриването на Пробива във Варна. ГЕРБ влиза в битка за "победа с разлика" срещу БСП

Цъфнали японски вишни посрещат премиера Бойко Борисов във Варна за откриването на Пробива. Фирма "Никман" засади 20 японски вишни преди месец край булевард "Владислав Варненчи" (до кметство "Младост") във Варна. Засаждането от фирма "Никман" на 18 март Видни варненци загуби...

News image

11 бона е откупът, който баретата искал, предаването му станало през работно време

Откупът, заради който служителят от СОБТ е задържан, е 11 000 лева. Любопитното е, че предавнето му трябвало да стане през работно време, научи Фог нюз от разследващи. Както Фрог първи съобщи в края на миналата седмица шеф на сектор К. П. бе спипан заради маститата сума, поискана от жена зарад...

News image

"Позитано"20 атакува Каракачанов в полза на десните. Терасите са начало, следват военни имоти, търговия с оръжие и F-16

"На мен не ми се занимава с мерене на тераси, балкони, мазета", заяви Красимир Каракачанов в Нова тв и тутакси започнаха да му ги мерят сайтове и телевизии. Красимир Каракачанов ще бъде "новата звезда" на компроматните атаки - финал на "Апартамент гейт" и старт на разкрития за сделки с в...

News image

Иво Христов: Не се разпознавам в определенията на Борисов "шпионин - ДС". Той иска да възпламени седесарски рефлекси

”Предупредих президента, че ще се кандидатирам за евродепутат, президентът не е феодал, всеки сам взема своите решения. Имах предложение още от края на миналата година, но решението си го заявих сега.” Това каза довчерашният шеф на кабинета на президента Радев Иво Христов в преда...

News image

"Апартамент гейт" оскъпи вота. "Позитано"20 разкешва за преференции и гласове. Сарая пести от преференции, вдига мизата

"Апартамент гейт" ще оскъпи вота, този ефект социолозите и политолозите "свенливо" спотаяват. Първо ще вдигне цената на купения вот, и второ, ще разшири пазара. "Апартаментаджиите да платят сега!" е слоганът на партията "Кеш енд кери". "Позитано"20 ще разкешва за преференции и периферия...

News image

"Позитано"20 (на)пазарува изборджии на ДПС в Североизтока. Доган привика местни лидери и обяви джихад на БСП в региона

"Позитано"20 напазарува активисти и изборджии на ДПС в Североизтока на миналите избори. Разкешва яко и сега - по 20 000 на изборджия за 200 гласа. Ахмед Доган е реагирал много остро, привикал е местните лидери в Сарая и е обявил джихад на БСП в региона. "Тези кво смятат, мачкайте наред!...

News image

БСП губи в големите градове. ДПС и ВМРО атакуват "червени крепости" в Северозапада

БСП рано надува победните тръби, но може да загуби "под индиго" с 2017г. Корнелия Нинова обяви в "Южния парк" курс към предсрочни парламентарни избори. "Позитано"20 няма как да победи в София. БСП ще загуби с изненадваща за "позитанци" голяма разлика във Варна - и в града, и в областта....

News image

Борисов избухна: Главнокомандващият призовава генералитета - към какво ги предизвиква, не е ли към диктатура?

"Всичко да проверят. Това ми напомня на Бареков, който каза, че имам офшорна сметка. Провериха – нямам. На когото му докопат фирма, сметка – затвор. Хващат и вкарват в затвора – толкоз. Какво значи само да си подмятат нещо? Казват еди-кой си има офшорна сметка – идват...

News image

Борисов открива кампанията във Варна, носи "пачки" за щаба. ГЕРБ работи за резултат 2:1 срещу БСП в морската столица

Бойко Борисов ще открие кампанията във Варна, ще донесе "пачки" (една "милка"). Според източници от щаба на ГЕРБ 10% от вота ще е "купен" и ще трябва още половин милион. Борисов ще промотира Емил Радев в кампанията и така ще потвърди, че Красен Кралев няма да работи за "кандидата на ТИМ...

News image

Китай няма да изпревари САЩ. Вашингтон е единственият, който може да се свали от върха

След като наскоро определи Китай за "нов хегемон", списанието "Икономист" обяви, че "Китайският век вече настъпва". То отбеляза, че Пекин отговаря за около 45 процента от световния икономически растеж след финансовата криза от 2008 г. и 60 процента от глобалния ръст по разходите за отбрана с...

News image

Корнелия Нинова изригна скандално: "Коя е Деси Радева, че да я коментирам!"

"Коя е Деси Радева, че да я коментирам!", реагира Корнелия Нинова на въпрос на Сашо Диков в предаването „ЕвроДикоФ“ по тв Евроком за нейния коментар на пост във Фейсбук на съпругата на президента за "предателите", който тя пусна в деня на пленума, когато стана ясно, че Иво Христов ...

News image

Валентин Златев ще контролира "ЛУКОЙЛ България" и "ЛУКОЙЛ Нефтохим"

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД съобщава, че Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като заменя на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин. ...

News image

Отстраняването на Валентин Златев от "оперативното ръководство" е лоша новина за Корнелия Нинова

Отстраняването на Валентин Златев от "оперативното ръководство" ва "Лукойл" - от финансовите потоци, преди изборите е лоша новина за Корнелия Нинова. "Позитано"20 остана без най-важната си "касичка". Бойко Борисов, който от година смени "близкия си приятел" с Кирил Домусчиев, е на плюс ...

News image

"Лукойл" отстрани българския си шеф Валентин Златев. Той спазарил позиция без особено значение благодарение на премиера

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България", съобщава "Медиапул". С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представляв...

News image

"Позитано"20 изкара пачки. Б.Б. вади компромат за "руски долари" от Женева, Цецо Банкера и "украинска банка"?!

Бойко Борисов не успя да блокира финансовите потоци за кампанията на БСП. Въпреки арестите на олигарси. Първите осем кандидати от листата стартират рейдовете си с по 300 000, твърди източник от "Позитано"20. Борисов готви "ресто" за "Апартамент гейт" - вади схема за финансиране на кампа...

News image

Задържаха двама от СОБТ заради искан откуп за краден джип "Мерцедес"

Двама служители на СОБТ са арестувани заради искан откуп за краден автомобил-джип „Мерцедес“ . Единият е голям началник в отряда. Това е станало преди няколко часа в района на 6-то РУП в столицата, съобщиха за Фрог нюз източници от прокуратурата. МВР обаче крие за случая и се осл...

News image

ДПС вкарва трима евродепутати с Пеевски напред, бори се за четвърти. БСП губи вот заради изборджийската машина "Пеевски"

При ниска избирателна активност ДПС отново ще има четирима евродепутати. Щабът на "Сарая" обаче не разчита на ниска активност, работи като за "висок праг". БСП губи от изборджийската машина "Пеевски" не само заради преразпределянето на "остатъците" - ДПС натиска в районите на "позитанци":...

News image

"Демократична България" влиза в битка за 2 мандата. Цветан Василев&Ко кеши "30 милки" за свалянето на Бойко Борисов

"Демократична България" ще бъде сензацията на евроизборите, залогът е сваляне на ГЕРБ от власт, твърдят източници от щаба на "Позитано"20. Цветан Василев щял да вкара "30 милки", за да свали Бойко Борисов в схема на "десните" и БСП, докато премиерът се фокусира върху "пълзящата диктатура"...

News image

БСП губи изборите със "соросоида" Станишев! Групата "Сорос" печели в Украйна, идва в София. Амбасадата на САЩ е в Играта

БСП ще загуби изборите въпреки мощната руска подкрепа, категоричен е източник от щаба на ГЕРБ. Според него Корнелия Нинова ще прецака "соросоида" Сергей Станишев с преференции. Щабът на ГЕРБ налива масло в огъня, канейки част от Групата "Сорос" в Украйна, чийто кандидат Владимир Зеленски ...

News image

Подаде ли "предателят" Иво Христов оставка от президентството? Излизане в отпуск не върши работа, в конфликт е

Включеният в листата на БСП, на четвърто избираемо място, Иво Христов трябва да подаде оставка от поста началник на кабинета на президента Румен Радев. Засега това не е ясно, няма официално съобщение за такъв акт от президентството. Но Христов трябва да напусне деполитизираната институция...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Румяна Арнаудова вече коментира "къщите за гости на Елена Йончева". Корнелия Нинова: "Това е политическа репресия!"

News image

Щабът на ГЕРБ атакува Елена Йончева, компрометира кампанията й чрез институциите. Корнелия Нинова вече готви контраатака за "политическата репресия", твърди източник от "Позитано"20. Румяна Арнаудова, говорител на главния поркурор Сотир Цацаров, заяви, че веча са изискани документите...

"Берлин&Банкя" с нов залп. "Цветан Василев&Ко купува БСП", налива 30 милиона в кампанията

News image

""Берлин&Банкя" изстреля залп срещу "Цветан Василев&Ко". Координираната институционална и медийна атака срещу Елена Йончева набира скорост", написахме вчера. Вече подготвя следващия. "Цветан Василев&Ко" напира да "приватизира" БСП, налива 30 милиона в кампанията. Сценарият "Елена Йончев...

Атаката срещу Елена Йончева ескалира. Бойко Борисов: "Всички видяхме как Йончева семейно усвоява евросредствата!"

News image

Атаката срещу водачката на листата на БСП явно ще продължи през цялата кампания. В същото време срещу Сергей Станишев ГЕРБ интригантски не вади нищо. "Вярвам, че можем да решим проблемите при усвояването на средствата от европроектите и корупцията при тях", заяви Елена Йончева на среща с...

АКЦИЯ

Войната "Берлин"&"Банкя" - "Цветан Василев&Ко" е за милиарди. Босове се изнасят по острови за изборите

News image

Битката на евроизборите формално е БСП срещу ГЕРБ - така е само в тв студията. Всъщност воюват "Берлин"&"Банкя" срещу "Цветан Василев&Ко" със стратегически резерв от "радевисти". БСП осигурява фронтоваци за дивизиите на "Цветан Василев&Ко", а ГЕРБ щурмоваци за "Берлин"&"Банкя" със страт...

"Войната на олигарсите"II. Алекперов смени Златев след среща с Путин заради "фактора Борисов". Изборите са на Везната

News image

Бойко Борисов се намеси във "Войната на олигарсите"I на страната на Кирил Домусчиев и Георги Самуилов и Валентин Златев я загуби. Сега на Везната са евроизборите. Валентин Златев загуби "Войната на олигарсите"I, защото отчиташе интересите на управляващите. Вагит Алекперов го смени ...

КИЛЪРИ

Маджо мачка Валери Симеонов по масонска линия. "Брат" Сотир не може да откаже на "брат" Бойко и боса на СИК

News image

Пеевски ще "предприеме мерки" за кеф на Падишаха и ехалето (Доган не може да "диша" Валери Симеонов заради блъскането на бабичката туркиня на границата), написахме преди "рестото на Маджо". И предприе. Пеевски, Маджо, Валентин Златев и Борисов отдавна си стиснаха ръцете за Южното Черноморие....

Маджо може да изхвърли "В.С." от Играта. Или да намери работа на Петьо Ченков-Бургаския "Калашников" и Радо Слънцето

News image

Валери Симеонов е "пич на пичовете", събра кураж да вкара интрига между Борисов и Маджо, но подценява инкяра и комбинативността им, отсече източник от кръга на "Котараците". Бившият вицепремиер залага на егото на Бойко Борисов, който "лесно се разтоварва от носещите негативи", НО ГРЕШИ ЗА...

МАФИЯ

Б.Б. събира партии, корпоративна подкрепа, житари и хидростройци, Маджо и Маргините. "Компромат гейт" работи за БСП

News image

Б.Б. събира "десни" партии" и корпоративна подкрепа, прибавя организиран вот от житари и "хидростройци". Маджо, Пашата, "Котараците", Митко Каратиста и Маргините ще бъдат як съпорт за ГЕРБ. Обаче "Компромат гейт" работи за БСП, "Позитано"20 чака и "хакерски" презент за "тайни сметк...

Наркотрафикът с претоварване в Черно море е класика в жанра. Каналът на сърбите тръгва от "бивша украинска база" в Крим

News image

Наркотрафикът с претоварване в открито море е "класика в жанра". В Черно море върви отдавна, но първите пратки бяха заловени през 2002г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов. (Тогава в службите плъзна слух за скандал между него и босове на групировки, които той посочил като з...

РЕКЛАМА
Банер