ПОЛИТИКА

Трябва ли да се страхува Москва от протестите в Белград? В събота е поредният многохиляден протест в сръбската столица

alt

За поредна седмица в събота в Белград се провеждат срещи на граждани, недоволни от управляващото правителство начело с президента Александър Вучич. Утре се очаква петият голям протест в столицата. Всичко започна с демонстрация срещу политическото насилие под мотото „Спрете кървавите ризи", причината за която беше побой на един от членовете на опозиционния „Съюз за Сърбия“ Борко Стефанович. Инцидентът се случи в Крушевац на 23 ноември. Тогава акцията беше преименувана на „Един от петте милиона” заради изявлението на Александър Вучич, че няма да разговаря с опозицията дори и ако пет милиона граждани излязат на улицата, пише "Фокус".

Протестите преминават без инциденти. Оценките за мащаба им са много различни - докато властите говорят едва за няколко хиляди протестиращи, опозицията твърди, че в митинга на 29 декември са участвали около 70 хиляди души. Един от участниците в протестното шествие, сътрудникът в Института за европейски изследвания в Белград Стеван Гайич, разказва пред руската информационна агенция EA Daily личните си впечатления от последния митинг в сръбската столица.

„Според оценките на опозицията около 70 хиляди души са дошли на последния митинг на 29 декември в Белград, според моята лична оценка имаше не по-малко от 50 хиляди. Участвах и в предишния митинг, но този беше по-мащабен и забележим”, заяви Гайич за EADaily.

В същото време, подчертава той, в митинга са участвали различни политически движения, които се противопоставят на сегашната власт.

„Може да сте забелязали в тълпата и двата плаката, призоваващи за запазването на Косово като част от Сърбия, и многоцветните знамена на гей общността. Събра се целият политически спектър, всички хора, недоволни от диктатурата. Всъщност след последните местни избори в община Лучани можем да наречем властта в Сърбия диктатура. Изборите загубиха всякакво значение, както всички държавни институции под ръководството на Вучич, особено парламентът като най-висш законодателен орган”, отбеляза експертът.

Според него депутатите на управляващата Сръбска прогресивна партия са измислили принципно нов подход - възпрепятстване на парламента от страна на властите.

„Обикновено опозицията намира начин да възпрепятства закона, предлагайки безкрайни промени в него. И в нашия случай властите правят това, за да съкратят времето за дискусия с участието на парламентарната опозиция”, твърди Гайич.

Според експерта въпреки факта, че първият митинг е иницииран от най-голямата опозиционна партия – „Съюз за Сърбия“, самите действия се провеждат без партийни символи, а лидерите на Съюза участват в тях като обикновени граждани. Непартийните лидери говорят на митинги, добави Гайич.

Основните изисквания на протестиращите са свързани със свободата на медиите и осигуряването на предпоставки за провеждане на честни избори, обяснява сръбският експерт.

„В Сърбия има пълна медийна блокада, опозицията няма възможност да присъства в информационното пространство. Затова тя изисква от властите да осигурят равни условия за участие в изборния процес. На местните избори случаите на кражба на гласове станаха по-чести. Това е видно и от събитията в община Лучани, където в деня на гласуването се появиха оф роуд превозни средства без номера, от които започнаха да изскачат бандити. Там пристигна и функционерът на Министерството на вътрешните работи Дияна Харкалович, за да може лично, според представителите на опозицията, да координира задържането на активисти. При такива обстоятелства провеждането на избори е наистина невъзможно. Сръбският президент в публични изказвания относно опозиционните митинги често пита: „Искат ли избори?" "Не, никой не иска избори, в които ще има крадливи гласове", категоричен е Стеван Гайич.

Също на предишния митинг имаше искане да се уволни министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заради участието им във всякакви скандали, припомни експертът. В отговор на молба на руската медия да прогнозира развитието на ситуацията Стеван Гайич изрази мнение, че Сърбия „е пресекла рубикон" и резултатът при всички положения ще бъде болезнен.

„Президентът показа, че не е готов да напусне властта с институционални методи, а моето лично убеждение е, че той е готов на много, за да запази позициите си", смята експертът.

Стеван Гайич също така предложи, че в случай на неблагоприятно развитие на събитията в Косово от гледна точка на сръбските национални интереси протестният потенциал само ще се увеличи. „Видяхме на предишния митинг, че има много повече знамена с картата на Косово и знамето на Сърбия с думите „Не трябва да се предаваме”. Темата за Косово не присъстваше първоначално на митингите, но сега тя става все по-забележима. Гражданите протестират заради липсата на демокрация и свобода на медиите, но и заради предателството на националните интереси, към които има склонност тандемът Вучич - Бърнабич (Ана Бърнабич е сръбската премиерка). Отговаряйки на въпроса дали протестите по улиците в Белград са спонтанни и дали в тяхната организация участват някакви външни сили, Гайич подчерта, че при всякакви демонстрации във всяка страна на света има поне наблюдателна роля на чуждестранните специални служби.

„Поне по тази причина навсякъде има чуждестранни дипломатически мисии и техни официални представители. Но по мое мнение сръбският „Майдан“ вече се е случил през 2012 г., когато Александър Вучич, чиито съветници са Александър Сорос (заместник-председател на Фонда за подкрепа на "Отворено общество", син на Джордж Сорос) и Тони Блеър, дойде на власт и получи контрол над тайните служби. Това е човек, който вече е изпълнил всички основни изисквания на НАТО за Сърбия, човек, който не е в състояние да предостави дипломатически статут на няколко служители на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Този човек води Сърбия към НАТО въпреки всичките му твърдения, че страната се придържа към военния неутралитет. Неговият съветник Блеър пламенно говори не само за бомбардировките на Сърбия, но и за наземната операция на силите на НАТО. А с него Александър Вучич обсъжда зад гърба на сръбската общественост т.нар. компромис, който е нищо повече от признаване на независимостта на Косово, Косово до „Велика Албания“, а Сърбия - в НАТО“, подчерта експертът.

Според Стеван Гайич в Русия има оправдан страх от перспективите от „Майдан“ заради събитията в Украйна.

„Въпреки това ми се струва, че руската общественост трябва да знае - в Сърбия всичко това вече се случи през 2012 г., когато хората дойдоха на власт, следвайки политика на реализиране на интересите на Северноатлантическия съюз", увери събеседникът на агенцията.

Според експерта политиката на сегашните сръбски власти към Русия е лицемерна. „Александър Вучич знае красиви думи, които трябва да бъдат адресирани до Москва, но ако погледнем конкретни действия, можем да видим, че от 2007 г. насам няма сериозни руски инвестиции в сръбската икономика. Сърбия се отдалечава от Русия, но в същото време успокоява Москва“, коментира Гайич.

Клуб Z

 

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Валентин Златев: При тази контрабанда трябва да затворим рафинерията в Бургас и да напуснем страната

Генералният директор на „Лукойл-България” Валентин Златев предупреди, че държавата може да изгони големите все още останали у нас инвеститори в сферата на горивата. Той се яви пред т. нар. парламентарна комисия „Ревизоро”, която днес трябваше да разгледа предложението...

News image

Ирония. Путину подарили щенка шарпланинской (македонской) овчарки

Президент Сербии Александр Вучич подарил щенка по кличке Паша президенту России Владимиру Путину, который находится с официальным визитом в Белграде. «Симпатяга!» — заявил Путин, увидев четырехмесячного щенка шарпланинской овчарки, после чего подошел к собаке и начал с ней иг...

News image

«Пустые надежды»: как ссорились Россия и Сербия

Президент России Владимир Путин 17 января посетит Белград с официальным визитом. «Газета.Ru» решила вспомнить, как развивались отношения между двумя странами в прошлом: почему сербы традиционно надеялись на Россию, а та отнюдь не всегда оправдывала их ожидания. Еще в середине XVI века с...

News image

Гебрев: Пеевски е "нарицателно". Не мога да си помисля, че има власт, за да подчини всичко. Утре ще пусна sms на Борисов

Бях си дал обет да не ходя по телевизии. Явно съм слабохарактерен, щом коментирам теми, злободневни към деня. В интерес на хората и служителите съм длъжен за енти път да кажа тези неща, заяви собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев в „Честно казано с Люба Кулезич“, цит...

News image

Емил Караниколов: Всички заявки за ”Дунарит” се изпълняват, дори има договори с "Кинтекс"

"Всички заявки за ”Емко” и ”Дунарит” се изпълняват, не знам някой да се е оплакал. Не сме спирали никой и тези две компании също", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в bTV. „Емко” каквито и заявки да е пуснала, ако Емелиян Гебрев има твъ...

News image

"Ханделсблат": САЩ играят със скрити карти срещу "Северен поток 2". С действията в Азовско море Путин блокира лобирането

Битката на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2" става все по-странна. Но и последното обостряне чрез заплашителното писмо на американския посланик в Берлин, изпратено да германски фирми, най-вероятно няма да промени гледната точка на Германия да продължи да се бори за осъществяването на про...

News image

Боян Чуков: Открива се перспектива за създаване на Велика Албания. Москва губи позиции на Балканите

Процесът на обединение на Албания с Косово продължава методично да се развива. Албанският премиер Еди Рама на 14 януари заяви съвсем ясно, че очаква „нормализация“ на отношенията между Белград и Прищина. Тирана счита, че окончателното отделяне (разграничаване) на Косово от Сърбия...

News image

ГЕРБ разкеши 5000 за юбилея на Корнелия Нинова. Цветан Цветанов само дето не я обяви за следващия премиер

Веднага след препирните за F-16 всички всички вкупом съгрешили с излишен патос в залата на парламента се явиха на крака за почерпушката от Корнелия Нинова по случай юбилея на лидера на БСП. Цветан Цветанов поздрави рожденичката и от Бойко Борисов - ГЕРБ разкеши 5000 лева в дебел пл...

News image

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени окончателно плана за парк "Пирин"

Върховният административен съд взе окончателно решение за отмяна на промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението е по жалба на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. В края на 2017 г. екиминистърът Нено Димов предложи, а Министерският съв...

News image

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за F-16. Борисов и Радев не дойдоха в парламента

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16 след ожесточени дебати в пленарната зала. Решението за самолетите подкрепиха народните представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против гласуваха 85 депутати - от БСП, "Вол...

News image

Корнелия Нинова ядосана за F-16 на рождения си ден: ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция?!

ГЕРБ, ДПС и ВМРО ще подкрепят решението - прилича ли това на нова управленска коалиция, риторично попита от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Уважаеми български граждани, днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива стратегически ре...

News image

Мустафа Карадайъ: ДПС категорично подкрепя сделката за F-16 и ще гласуваме "за"! Решението е политическо и стратегическо

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че депутатите от движението ще подкрепят предложението на кабинета за преговори със САЩ по придобиването на Ф-16. Карадайъ бе първият депутат, който взе думата, след като разискванията в пленарната зала бяха открити. ...

News image

Скандал в парламента. БСП привиква Бойко Борисов в залата, ГЕРБ иска Румен Радев да присъства на дебатите за F-16

Какво е мнението на министър-председателя по договора за Ф-16, попита от парламентарната трибуна депутатът от левицата Антон Кутев в началото на разискванията в парламента по придобиването на нов боен самолет. Миналата седмица кабинетът прие решение за започване на преговори със САЩ за за...

News image

Очаквано! Парламентарните комисии дадоха път на преговорите за F-16, и ДПС каза знаково "да"

Очаквано две парламентарни комисии одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Това са комисията по отбрана и комисията по бюджет и финанси. Дебатите се проведоха при закрити заседания. Само БСП и "Воля" не са подкрепили предложението на кабинета. Тов...

News image

«Плохие новости для России»: Трамп снова взялся за нефть. Рост добычи нефти в США негативно отражается на России

Политика США способствует росту нефтедобычи в стране и помогает снизить мировые цены на топливо, уверен Дональд Трамп. Он уверен, что это плохая новость для России. В минувшем году США вышли на уровень добычи 11,7 млн баррелей в сутки, превзойдя РФ и Саудовскую Аравию. Эксперты считают, что уд...

News image

Изборът на F-16 е "вот на доверие" за сигурността. Б.Б. сменя "патриотите" с десните след евровота под натиск от САЩ?!

Демократична България" одобри решението на властта за старт на преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16, призовава Народното събрание бързо да даде мандат на правилетството за тези преговори, а то от своя страна в срок до 30 юни 2019 г. да е готово с проекта з...

News image

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22. Масовото производство на Су-57 не е започнато

Русия значително e подобрила стелт възможностите на изтребителя Су-57, както и подобна модернизация е извършена и на ядрените бомбардировачи Ту-160, съобщават руски медии, цитирани от "Бизнес инсайдър". Руската държавна отбранителна корпорация "Ростек" заяви пред руски медии, че новото ...

News image

Темата за изтребителите може да свали правителството! И САЩ, и Русия имат лостове

Темата за изтребителите може да свали правителството, защото и САЩ, и Русия имат лостове за въздействие. Тази теза разви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Дончева посочи, че империите имат навика да лобират грубо за своите цели. Но как...

News image

Шест седмици след началото на антиправителствените протести, хиляди сърби отново са на улицата

Нощ на протести в Сърбия, където шеста поредна седмица продължават шествията с искане за оставка на президента Александър Вучич. Този път демонстрации имаше не само в столицата, но и в сръбските градове Нови Сад, Крагуевац, Ниш, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега, съобщава държавн...

News image

Янаки Стоилов и Корнелия Нинова зачертават Сергей Станишев за евродепутат. Истанбулската конвенция ще е ситото на БСП

Президентът на ПЕС Сергей Станишев влиза в колизия с един от критериите на социалистите за бъдещите евродепутати. Само кандидати, които защитават позицията на партията срещу Истанбулската конвенция, ще бъдат номинирани за евродепутати. Това изискване е записано в платформата на социалис...

News image

БелаРусия? За Путин вече има невъзможни неща след "Крим наш"

Успява ли Владимир Владимирович Путин да акушира на още един близък на Русия народ да "проплаче" като новороден и да се самоосъзнае под натиска на руската агресия, както стана с грузинския и с украинския? На пръв поглед вече от 25 години текат интеграционни процеси между Русия и Беларус, ...

News image

«Нас будут пробовать на зуб»: Лукашенко начал готовить Белоруссию к защите независимости

Президент Белоруссии Александр Лукашенко предупредил сограждан, что в ближайшие два года страна подвергнется давлению и проверке того, насколько сильна ее независимость. При этом, лидер выразил уверенность, что белорусский народ сможет «дать достойный ответ». Несколькими часами ранее стало и...

News image

Германия се променя пред очите ни: какво видях в Регенсбург. Руските изселници са най-голямата група бежанци - 6 милиона

Първото ми учудване дойде от това, че новите имигранти нито са първите в този град, нито са мнозинство. При около 2,5 хиляди бежанци от Сирия и Ирак, в Регенсбург има също толкова румънци и дори 1,5 хиляди българи, което си е цял един процент от населението на града. Българската...

News image

Леонид Решетников: Раскол на Украине – покушение на Россию

Так называемый «украинский вопрос» продолжает находиться в центре внимания российских и мировых СМИ. Но политическая составляющая уходит на второй план, а религиозно-политическая начинает доминировать. Общество развития русского ист...

News image

Джеф Безос олеква с над $55 милиарда след развода! Ето я жената, развела най-богатия човек в света

Собственикът на Amazon Джеф Безос и съпругата му Макензи (на снимката), които се развеждат, ще трябва да поделят поравно имуществото и активите, които, според "Блумбърг", възлизат на 115 милиарда долара. Причината за развода? Според "Пийпъл" Безос се залюбил с 49-годишната Лорен Санчес, бив...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

120 хиляди посрещнаха Путин пред катедралния храм на СПЦ "Свети Сава". Руският президент обеща $5 млн за изографисването

News image

Путин превзе Сърбия със знаково посещение на най-големия православен храм на Балканите - "Свети Сава". Десетки хиляди сърби скандираха "Путин", Путин", Путин" край храма "Свети Сава". Според полицията на Белград повече от 120 000 сърби от цялата страна са приветствали руски...

Стара Сърбия и Войводина се разцепиха заради Путин. Активисти на Сорос разпънаха транспарант: "Сербия это не Россия"

News image

Сърбия се разцепи за посрещането на Путин на Стара Сърбия - "Белградски санджак", и проевропейска Войводина, където преобладават етническите унгарци-активисти на Сорос. "Mlada Vojvodina izlepila nalepnice Putine, idi kući" ("Млада Войводина разлепи плакати - "Путин, върви си вкъщи!...

Путин от Сърбия: Ще дойда в София, когато сваля Борисов. Само че янките редят оръжейни сделки за милиарди със Сарая

News image

"Турски поток-2" първо трябва да премине през България, за да стигне до Сърбия. Обаче Путин посещава знаково Белград след масови протести срещу Вучич, а прескача София подир мижав "бунт" срещу Борисов. Путин привика Радев и Борисов в Русия. Не че постигна нещо повече от уни...

АКЦИЯ

Златев срещу Домусчиев – олигархо-руски бой за скъпи играчки

News image

Валентин Златев срещу Кирил Домусчиев. Един олигархичен кръг срещу друг. Едно лоби срещу друго лоби. Руски интереси срещу други руски интереси на наша територия. Златев срещу Домусчиев. А зад завесата? Българската петролна и газова асоциация, водена от Валентин Златев, напусна Конфед...

Войната на олигарсите. Домусчиев обвини Златев в лобизъм, Пеевски и Вълканов срещу Валентин Златев по закона за горивата

News image

Кирил Домусчиев, Делян Пеевски и Николай Вълканов заформиха мощно трио срещу всесилния досега Валентин Златев, изключително близък с Бойко Борисов не само заради ловуването в "Паламара" и уреждането на "Ипон" да охранява Т.Ж., но най-вече по руска линия. За пръв път позициите на Вальо Зла...

КИЛЪРИ

Рюкзак с винтовкой: в Сербии готовилось покушение на Путина

News image

В Сербии недалеко от города Нови-Пазар задержан боевик, который, по версии местных правоохранителей, готовил покушение на президента России Владимира Путина, которое он якобы должен был совершить во время визита российского лидера в Белград 17 января. Ранее сообщалось о нескольких попытках пок...

«Пентагон в восторге!» Что собой представляет гиперзвуковой, неуловимый для американской ПРО комплекс «Авангард»?

News image

На вопросы спецкора «Новой» ответил инженер, разработчик РЛС Андрей Горбачевский — Андрей Алексеевич, что мы знаем о проекте «Авангард», который, по сообщению Минобороны, в июне был запущен в серийное производство, но спустя полгода, как теперь выяснилось, прошел испытания? ...

МАФИЯ

ВОЙНАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ. Сорос и ЦРУ разкешват пачки, свалят Вучич по "скопски сценарий". Бунтът ескалира заради Путин

News image

Сорос и ЦРУ разкешват пачки и вдигат лява вълна в Сърбия, за да свалят проруския президент Александър Вучич, който не иска да купува газ от САЩ. Сорос купи Македония и я вкара в НАТО. Косово му е пашалък с частна армия. Превзема Сърбия за Алианса с групата CANVAS, написахме след До...

След сделката за F-16 Viper Block 70 САЩ отварят пазара на Саудитска Арабия за BG оръжие. "Турски поток-2" няма да има

News image

Принц Мохамед бин Салман трябваше да дойде в София в края на октомври, както бе уговорено между Майк Помпео и Бойко Борисов в Ню Йорк. Скандалът "Хашоги" провали визитата. Вместо него на Бъдни вечер в България пристигна принц Турки ал Сауд, който е по-близо до краля отколкото до престолон...

РЕКЛАМА
Банер