ПОЛИТИКА

Форин полиси: Руските мечти за газопроводи са кошмар за Европа. Ако Путин си проправи път, това ще бъде триумф за Русия

alt

Освен „Северен поток - 2“, Русия се опитва да реализира още един голям проект – изграждането на газопровода „Турски поток“. Това ще позволи на Москва да разшири влиянието си в „задния двор" на Европа и на Балканите. Ако държавният глава на Руската федерация Владимир Путин си проправи път, втората линия на „Турски поток“ ще минава през България към Сърбия, Унгария и Австрия. Така той ще стане не само търговски, но и геополитически триумф на Русия, пише Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет и преподавател в Университета на Северна Каролина „Чапъл Хил“ в статия за американското списание Foreign Policy.

В продължаващата конфронтация между Русия и Запада Русия има един силен коз - износът на природен газ. Въпреки напрегнатите отношения, през 2018 г. доставките на газ от Русия за Европа и Турция достигнаха исторически максимум от 201,8 милиарда кубически метра. И въпреки че Европейският съюз все още не е готов да се откаже от позицията си по въпроса за антируските санкции, много от неговите членове активно изпълняват енергийните си проекти.

Германия например продължава да подкрепя проекта „Северен поток-2“, който ще позволи да се доставя газ директно от Русия до северното крайбрежие на Германия. Понастоящем Русия може да използва още един голям проект – „Турски поток“, за да разшири влиянието си в задния двор на Европа. През 2018 г. бе завършено изграждането на морския участък от газопровода, който минава през Черно море, и който свързва Русия и Турция. Първите доставки на газ се очакват до края на тази година.

„Турски поток“ е търговски и геополитически триумф на Русия

В търговски смисъл, този газопровод помага да се затвърди позицията на „Газпром“ в Турция, която се нарежда на второ място в списъка на най-големите клиенти на компанията след Германия. От геополитическа гледна точка този тръбопровод позволява заобикаляне на територията на Украйна и укрепването на стратегическото партньорство на Русия с Турция в момент, в който отношенията на Анкара с дългогодишните й съюзници от двете страни на Атлантическия океан се влошават.

Освен това „Турски поток“ може да засили влиянието на руския президент Владимир Путин на Балканите. Ако Путин си проправи път, втората линия на този тръбопровод ще минава през България към Сърбия, Унгария и Австрия. Не е тайна, че Кремъл се държи съвсем уверено в страни, които могат да се нарекат „задния двор" на Европейския съюз. Неговите методи обаче, за които всеки толкова често говори - пропаганда, дезинформация и операции на разузнавателните служби - избледняват в сравнение с действията му в енергийния сектор. Кремъл не успя да попречи на страни като Черна гора или наскоро преименуваната Северна Македония да се присъединят към НАТО. Но способността му да привлича политици и бизнесмени на своя страна, да ги изкушава с доходоносни инфраструктурни договори и приходи от продажби на природни ресурси, е несравнима.

Европа отчаяно се съпротивлява. Тъй като крайната точка на „Турски поток“ ще бъде Европейският съюз, „Газпром“ ще трябва да приведе проекта в съответствие с европейските антитръстови изисквания. Тези изисквания, разработени основно след като Русия спря доставките на газ за Украйна през 2009 г., са предназначени да диверсифицират енергийните доставки и по този начин да избегнат зависимостта от Москва. Едно от тези изисквания - енергийните компании не могат едновременно да притежават транзитна инфраструктура и да продават газ чрез тази инфраструктура - е сериозно предизвикателство за Москва, която иначе би позволила на „Газпром“ да изгради газопровод и да продаде газ през него.

Ето защо Путин положи много усилия за намиране на партньори за „Газпром“ на Балканите

По време на посещението си в Сърбия през януари руският президент подписа споразумение за изпълнение на съвместен проект на „Газпром" и сръбската държавна газова компания „Сърбиягаз" за полагането на 400-километров газопровод. През март руският премиер Дмитрий Медведев отпътува за България, за да договори изграждането на още един участък с дължина от 480 километра. Държавната компания „Булгартрансгаз" изрази желание да изгради и да поеме контрола над „Турски поток“. За това обаче „Булгартрансгаз“ ще трябва да намери около 1,6 млрд. долара.

Русия не е готова да предостави тези пари (твърди, че България ще получи доста голяма печалба от транспортирането и продажбата на газ на „Газпром“). Българското правителство твърди, че може би Брюксел ще му даде част от средствата, но това също е малко вероятно. Може би Европейският съюз е готов да позволи на Берлин да наруши антитръстовите изисквания в ситуацията със „Северен поток 2“ - Русия ще притежава и газопровода и газта в него, но Берлин подчертава, че този проект ще бъде частен.

Въпреки това, на Балканите за Европейския съюз ще бъде много по-трудно за наблюдение на прилагането на всички закони. Например, ЕС може да подведе под отговорност Сърбия за подписването на споразумение, според което „Газпром“ ще контролира 51% от акциите на „Турски поток“. Въпреки че Сърбия все още не е член на Общността, тя в момента преговаря за присъединяване към нея. Energy Community, която има за цел да гарантира, че законите в страните-кандидатки не противоречат на законите на Европейския съюз, вече предупреди, че проектът за „Турски поток“ нарушава изискванията на Брюксел. Така Сърбия може да бъде изправена пред забавяне в процеса на преговори за членство в Общността.

За да смекчи ситуацията малко, българският премиер Бойко Борисов изтъкна факта, че „Турски поток“ ще бъде само един от тръбопроводите, водещи към новия балкански газов хъб, в който ще бъдат получавани доставки от Азербайджан и офшорни находища в Черно море. Така, според него, балканският газов център ще позволи диверсифициране на енергийните доставки. За негово съжаление Медведев и изпълнителният директор на „Газпром" Алексей Милер отхвърлиха тази идея. Те не искат България да има възможност да смесва и препродава газ чрез платформа за търговия, подкрепяна от Европейския съюз. Затова Борисов трудно може да се надява на регулаторно облекчение или финансова помощ от Европейската комисия. С други думи, българските данъкоплатци ще трябва да платят за изпълнението на този проект.

София все още има един коз в преговорите си с Русия

Според настоящия договор на „Газпром“ с България, руската компания е длъжна да плати на страната транзитни такси за газ, преминаващ през територията на тази страна до 2030 година. По време на подписването на сделката по-голямата част от природния газ бе доставян чрез т.нар. Трансбалкански газопровод, който е свързан с Украйна. „Турски поток“ прави този тръбопровод, който работи от 80-те години на миналия век, просто ненужен.

Българското правителство може да съди „Газпром“, като поиска огромна компенсация за загубените печалби. За да не се плащат стотици милиони долари, Путин ще трябва да предложи на Борисов някои отстъпки, включително да гарантира, че Русия ще направи икономически жизнеспособна новата нишка на „Турски поток“, по която ще се транспортира природен газ до Европа. Сърбия и Унгария трябва да се присъединят към България и да окажат натиск върху Русия заедно. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Борисов, загрижен за готовността на Кремъл да провокира вътрешни политически търкания, не иска да рискува и да развали отношенията си с Москва. Сърбия е развила специални отношения с Путин, който се превърна във важен съюзник на Белград в приоритетни въпроси като Косово. Унгарският премиер Виктор Орбан се стреми да засили политическите и икономическите връзки с Русия.

Така Путин има много възможности да следва максимата „Разделяй и владей“

Начинът, по който България, Сърбия и други страни излизат от тази ситуация, ще се превърне в тест за природата и дълбочината на техните отношения с Русия. Досега те бяха убедени, че ще могат да намерят начин да си сътрудничат с Русия, без да противоречат на Европейската комисия и законите на Европейския съюз. Можете ли да ги обвините? Те видяха колко големи страни от ЕС, като Германия, също да въртят подобни игри. Но за разлика от Германия те нямат възможност да променят законите и да преговарят с Брюксел за политически компромиси.

Нещо повече, Русия не е готова да предложи облаги на източноевропейските страни, в които вижда подчинени. Така финансовите и политическите рискове ще паднат на плещите на страни като България и Унгария. И ако не успеят да изиграят добре своите карти, ще трябва да изразходват оскъдните си ресурси за изпълнението на гигантски проекти, които наистина са полезни само за Русия. 

Препечатваме статията от "Фокус".

Източник Клуб Z

 

 
ПОЛИТИКА
News image

ГДБОП щурмува фирмата, в която работи Кристиян Б.. Според прокуратурата няма съмнение, че той е извършил кибератаката

Служители на ГДБОП са влезли в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. Тва съобщава бТВ, като към момента не са ясни целите на акцията. От фирмата вече обявиха, че застават зад с...

News image

"Този обвиняем е оръдие и маша". Прокуратурата заговори за кибер рекет от фирмата на Бойков

Водеща версия на прокуратурата за пробива в НАП е, че фирмата, в която е работел обвиненият Кристиян Бойков „ТАД Груп“ се е занимавала с кибер рекет. Това каза в интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Преди седмица държавното обвинение твърдеше, че фирмата не е с...

News image

"И Кьовеши е единствен кандидат". Иван Гешев не е привърженик на разделението на властите

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев се сравни с Лаура Кьовеши - кандидат за европейски главен прокурор. В интервю за БНТ 1 той посочи: "това че има един кандидат за поста не означава, че няма да има състезание". “И Лаура Кьовеши е единствен кандидат, но никой не казв...

News image

"Те си го избраха", Пеевски&Борисов избра Иван Гешев за главен прокурор. Медийният пласмент за Мария Шишкова параван?!

Иван Гешев е първият кандидат за нов главен прокурор, съобщи БТА. Зад кандидатурата на настоящия зам.-главен прокурор застава цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Подкрепа за Гешев обяви и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януар...

News image

Иван Портних печели на първи тур. Скандалите в БСП-Варна отказват фаворити за номинацията за кандидат-кмет?!

Кметът на Варна Иван Портних може да спечели на първи тур заради скандалите при нас, коментират знакови фигури от БСП-Варна. Нещо повече. Според тях фаворитите за номинацията на партията за кандидат-кмет вероятно ще се откажат от битката. Двата клана в БСП-Варна са се вкопчили в клин...

News image

Давай, Портних, давай! Докато построим "Хемус", Варна трябва да стане... И да победиш на първи тур "разбитите бесепари"

След като поздрави колегите-пожарникари в "Аспарухово", Бойко Борисов реши да пообиколи морската столица по обичая си с кмета Иван Портних. Борисов подкара джипа на НСО из Варна, докато Портних му описа всичко ново, което е направено, с помощта на правителството и премиера, разбира се. ...

News image

Цитат на деня: След пожар си вдигах каската като Уди Кълвача

Ние служехме с пластмасови каски. След пожар като Уди Кълвача си я вдигах. Това каза премиерът Бойко Борисов пред пожарникари от варненския квартал "Аспарухово", се видя от включване на живо в неговата "Фейсбук" страница. Той ги посети по своя инициатива, след като в репортаж по телевизията ...

News image

Борисов цака "антимафиотите" с оферта: Кристиян да съдейства на ГДБОП да разкрият кой е нанесъл щетата и да го оневинят

Докато тече интригата за "овладяването на Военното разузнаване", Бойко Борисов май ще пренарежда ГД БОП, щом като Кристиян Бойков трябва да разкрива КОЙ проби НАП. ("Ако досега Влади беше в джоба на Шиши, сега ще му е в шортите", заяви иронично източник от ДАНС.) Сериозна оферта на...

News image

Бойко Борисов във Варна: F-16, блок 70, ще са авторитет за всички в региона! Сега ще купим и кораби, няма къде да отидем

Партньорите ни имат F-16, блок 50, а ние ще имаме най-новата модификация - блок 70, което ще е авторитет за всички в региона, коментира премиерът Бойко Борисов на борда на Фрегатата "Верни" в последния ден от учението "Бриз" на Военноморските ни сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варн...

News image

Д-р Цветеслава Гълъбова: Г-н Константинов, нещо ще каже "щрак" и ще си останете унизително наведен

Сутринта гледах г-н Михаил Константинов в бтв. Стана ми жал за този човечец - мъж на възраст, ужким с положение, публична личност, шеф на много отговорна институция, да се гъне като червей, за да си заслужи платата. Е, г-н Константинов, иженарицаеми професоре, пазете се от такива нис...

News image

Борисов наобиколи владенията на Сарая и Маджо в пристанището във Варна, не участва в дебатите за F-16 заради "Бриз 2019"

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Варна в петък заради международното черноморско учение "Бриз 2019". Маршрут №1 по бул "Владислав Варненчик" беше лъснат от предния ден заради височайшата визита. Националното военноморско учение „Бриз 2019“ се провежда от 12 до 21 юл...

News image

Михаил Константинов се хваща на бас, че Кристиян е виновен. Апропо, откъде МихКон знае какво знаят следователите?!

Михаил Константинов се хваща на бас по БТВ, че Кристиян е виновен за #НАПлийкс. Това мирише на набеждаване. Ей, хора, бъдете по-внимателни. Разбивате човешки съдби! Михаил Константинов е клет пиар на властта. Естествено, тя му плаща. Според него: - хората в България се съмняват в право...

News image

Проф. Константинов: Кристиян е искал да докаже колко е велик, но е направил левашка грешка

„Информационно обслужване“ няма отношение към хакерската атака срещу НАП. Изтеклите данни нямат никакво отношение към електронния архив на службата. Тече следствие и няма да кажа неща от кухнята. Това заяви председател на УС на "Информационно обслужване" проф. Михаил Констант...

News image

Освободиха от ареста сочения за автор на хакерската атака срещу НАП

Кристиян Б., сочен за автор на хакерската атака срещу системата на НАП, беше освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка". Тя бе определена от Софийската градска прокуратура, два дни след задържането на 20-годишния младеж, предава Нова Телевизия. Мотивът за вземане на най-лека...

News image

Ген. Валентин Цанков: Обвинението към генералите е опит за обезкостяване на Военното разузнаване

Обвинението към шефове на служба ”Военна информация” е опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на службата. Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, к...

News image

Файлът, уличаващ Кристиян Бойков, е фалшифициран. Хакерите използват Linux, истински добрите, няма съмнение за това

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран! Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това. ZIP...

News image

Защо Турция предпочете С-400. Ердоган купи руския ПЗРК, за да сваля собствените си самолети при нов опит за преврат

На 12 юли Турция получи първата партида от елементи на руската противоракетна система С-400. Малко са скорошните продажби на оръжие, които са предизвикали такива геолополитически вълнения. Висши служители на САЩ заплашиха с военни и икономически санкции, ако страната се сдобие с...

News image

Експертът Станислав Георгиев: Борисов да се запита не дали това е политическа атака, а защо толкова лесно успяват

Рядко си позволявам да ръся мъдрости тука, но в конкретния случай не мога да се сдържа. Българското правителство с безпрецедентната си и упорито продължаваща арогантна некомпетентност, завоалирана под надуто, новобогаташко и безвкусно самочувствие, досадно изтъркани ”номерца” за ...

News image

Бойко Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга

"Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много сп...

News image

Екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с "брифинг" и градски съвет на БСП. Гуцанов предлага кандидат-кмет?!

Два дни след "свалянето на политическото доверие" от председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с пресконференция и заседание на Градския съвет на БСП-Варна. (Оказа се, че всъщност нямало насрочена пресконференция.) "Гуцанов е получил подкрепа от ...

News image

Мачкането на "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Борисов и Пеевски изпълняват американска поръчка

Мачкането на пропрезидентското и "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Атаката на ГРУ срещу сделката за F-16 провокира остра реакция на "янките". Бойко Борисов и Делян Пеевски изпълняват американска поръчка. Тезата, че "Пеевски овладява "Военна информация"" е манипулативна - в...

News image

Томислав Дончев "оправи" Цветан Цветанов. Сега с общински данък върху доходите ще "оправя" и Б.Б. на местните избори

Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев. "Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка...

News image

"Позитано"20: Кирил Добрев и Иван Иванов вземат властта в БСП-Варна, те ще редят листата с "доброто" на Корнелия Нинова

"Корнелия Нинова е Бойко Борисов в пола", гърмяха медиите, когато тя превзе БСП на абордаж с комбинациите на "позитански влъхви" като Асен Марков и Асен Димитров, които редяха схемите на конгреса през май 2016г. зад явната подкрепа за нея на Румен Овчаров, Георги Гергов (Асен Марков№ и Краси...

News image

Георги Свиленски няма да е кандидат-кмет на БСП за София. Кирил Добрев посочва кандидатите в София и Варна?!

Георги Свиленски определи пред журналисти във Варна слуховете, че Корнелия Нинова ще го номинира за кандидат-кмет на София като "измислици и манипулации". "Няма да бъда кандидат-кмет, това са медийни спекулации", отсече Свиленски, който е сред най-близките "позитанци" до Нинова. "К...

News image

Йорданка Фандъкова: Номинират Мая Манолова за кмет като знаково лице на БСП

Изборите са най-важният изпит за всички политици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по възстановяване на сградата на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В момента вървят номинации в почти всички партии. Започва...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Битката във Варна беше по-важна за "Позитано"20 от (не)подадената оставка на Нинова на конгреса. Идат бунтове по места

News image

Отпорът на Борислав Гуцанов срещу свалянето му от Корнелия Нинова може да повлече бунтове по места срещу "диктата на "Позитано"20"" за кандидат-кметовете и реденето на листите за кандидати за общински съветници. Атанас Мерджанов ще скочи за кандидат-кмета и листата в Ямбол. Михаил Миков...

ПАЧАВРАТА в кухнята на БСП или пари, предателство, пари прим. Нинова не свали Гуцанов, но го вади от играта за вота

News image

Борислав Гуцанов обяви война на Корнелия Нинова с медийната декларация в неделя при Илиана Беновска и в "Канал 3", че подава жалба срещу нея в Контролната комисия на БСП за неправомерното му освобождаване от поста председател на БСП-Варна. Кирил Добрев пристигна в понеделник да потуши н...

Битката във Варна е за един млрд за следващия кметски мандат. След него морската столица ще се казва "Пеевскиград"

News image

Медийните лакърдии за Даниел Славов-Дидо Дънката и разчистването на сметки между него и Борислав Гуцанов прикриват истинската битка във Варна. Дидо Дънката завладя Ситито. "Приятелят на премиера от Женева" играе с ГЕРБ - скофтия, Бузев, Портних и прочие. След билдинга на мястото на...

АКЦИЯ

Дали Пеевски и Гешев вярват, че Борисов и Цацаров са толкова лесни за манипулиране? Или компроматите са в "Берлин"

News image

Държиш да си прав или да се харесаш. Разликата е огромна. Този въпрос човек трябва да си задава всеки път, когато говори или върши нещо. За публичните личности това правило важи с тройна сила. Още неизбран за главен прокурор, заместникът на Цацаров – Иван Гешев се хвърли в атака. Напра...

Борисов и Пеевски дават ли си сметка колко тънка граница ги дели от това да станат клиенти на Гешев

News image

Интервюто на Гешев тази сутрин по БНТ ми припомни един политически закон, формулиран от великите братя Стругацки: "след Сивите, винаги идват Черните" (по "Трудно быть богом") . Националната Кошлукова телевизия ни представи следващите 7 години от нашия живот в концентриран вид. Въпреки че вер...

КИЛЪРИ

КОРПОРАТИВЕН РЕЙД. "Добре дошли в града на Борисов&Пеевски" - лого на Варна. Тръгва канал за оръжие от "Варна-Запад"?!

News image

Бойко Борисов дойде във Варна четири пъти за три месеца - рекорд. Защо? Първо, за да разпореди мачкане на клана "Цветанов" в Билдинга и бизнеса - от Красимир Терзиев-Дебелия до основни кеш-играчи в кметството. Второ, за да преразпредели властта и влиянията в ГЕРБ-Варна, след като и...

Парламентът ратифицира международния договор за самолетите F-16 на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

News image

Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите ратифицираха международния договор за самолетите F-16 и свързаната с тях поддръжка“ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ратификацията бе гласувана от деп...

МАФИЯ

Прокуратурата: Кристиян Б. ровил в ЕГН-та на Борисов, Цацаров, Пеевски, хакнал е НАП. Гешев заплашва ли го с "на тъмно"

News image

Прокуратурата огласи данни от разследването срещу Кристиян преди да е приключило. Събраните до момента доказателства не разколебават версията, че Кристиян Бойков е извършил на атаката срещу НАП. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. По повод изявления пр...

"Руският хакер" обслужи ГД БОП за "Криссс". Б.Б. направи "стрес-тест" на лобитата в МС, Пеевски готви "ресто" за Цветан.

News image

Три скандала покриха медийно сделката за F-16, оставяйки я на втори план - интригата срещу шефовете във "Военна информация", хакерската атака по НАП, задържанията в ДФ "Земеделие" и оставката на директора. Знакова фигура като Делян Пеевски бе намесена от медиите и в трите - искал да овлад...

РЕКЛАМА
Банер