ПОЛИТИКА

Китай няма да изпревари САЩ. Вашингтон е единственият, който може да се свали от върха

alt

След като наскоро определи Китай за "нов хегемон", списанието "Икономист" обяви, че "Китайският век вече настъпва". То отбеляза, че Пекин отговаря за около 45 процента от световния икономически растеж след финансовата криза от 2008 г. и 60 процента от глобалния ръст по разходите за отбрана след 1990 г.

Администрацията на Тръмп става все по-агресивна в опитите си да се противопостави на потенциалния заместник на Америка.

Тя наложи мита върху стоки, които костват 250 милиарда долара на китайския износ, подписа търговско споразумение с Мексико и Канада, което цели да предотврати опитите на някоя от тях да преследва отделна спогодба с Китай и наложи забрана на китайския производител на чипове "Фуджиан Джинхуа" да купува американски части без специален лиценз от търговския отдел на САЩ.
Тръмп ще предложи 25% мита върху китайски стоки за $200 млрд.

Все повече американски наблюдатели смятат, че Вашингтон е навлязал в епохата на нова Студена война, този път с Пекин, като Китай представлява много по-съществена заплаха от СССР.

САЩ готови за студена война и с Китай

Асистент-професорът по политология Майкъл Бекли от Университета "Тъфтс" е на друго мнение. Той твърди, че американското превъзходство скоро няма да бъде успешно оспорено.

"Няма гаранция, че еднополюсният свят ще оцелее", отбелязва той, "но актуалните тенденции загатват, че той ще се задържи за много десетилетия напред", добавя Бекли.

Първоначално бях скептичен, че мнението на Бекли ще допринесе за съвременната дискусия по темата дали Щатите са в непреодолим упадък.

Аргументите на много от поддръжниците за продължаващото господство на Америка не са особено убедителни: те посочват издържливостта на американската мощ и предоставят примери от историята за други прибързани твърдения, че настъпва краят на доминацията на дадена страна.

От другата страна отговарят, че комбинацията от вътрешна дисфункция и външни предизвикателства ще сложат край на американското свръхдоминиране.

Книгата на Бекли "Ненадмината: Защо Америка ще остане единствената световна суперсила" предлага оригинална оценка за позицията на страната на международната сцена. Експертът се опитва да защити тезата, че силата на една страна е по-добре измерима като се изследват "нетните ресурси" вместо "брутните ресурси". Според Бекли брутните не разкриват:

alt

- Разходите за производството - "цената, която държава плаща, за да генерира благосъстояние и военен потенциал".

- Разходите за социални политики - "разноските, които нация заплаща, за да поддържа народа жив".

- Разходите за сигурност - "цената, която правителство плаща на полицията, за да защитава гражданите".

Тъй като размерът на населението е основният източник на тези разходи, Бекли извежда нетните ресурси като умножава БВП по БВП (на глава от населението). Неговите критици оспорват ползата от подобно изчисление, но той настоява, че този метод (който нарича "примитивно прокси") е по-точен в оценяването на силата на дадена страна, от колкото брутните ресурси.

Бекли предоставя голямо количество разнообразни доказателства, за да подкрепи тезата си. Той посочва, че американските работници "генерират средно седем пъти повече продукция от китайските им колеги".

В същото време общата факторна производителност на Китай "е с отрицателни показатели през последните години, което означава, че Китай произвежда по-малко продукция на единица продукция всяка година" и че "грубо казано една трета от китайската промишлена продукция е изхвърляна".

В допълнение "Китай ще трябва да изхарчи много повече пари от Съединените щати през следващите десетилетия, за да започне да намалява разликата във военния арсенал", докато "поне 35 процента от китайския военен бюджет е концентриран в осигуряването на вътрешната сигурност".

Бекли също демонстрира, че цялостната мощ на Америка убедително превъзхожда китайската, като подчертава географското положение, политическите институции и демографската картина за фактори, които отреждат дългосрочно предимство на САЩ.

Към доводите му може да добавим, че едва ли ще бъде сформирана мощна "Сино-Руска Антанта", или пък "Западноевропейска суперстрана", които да оспорят превъзходството на Америка, макар че политиката на двойно задържане на Вашинготн срещу Пекин и Москва може да спомогне за материализирането на първата опция.

alt

Въпреки убедителните аргументи на Бекли съществуват два фактора, които могат да попречат на продължаващото влияние на САЩ.

Първият е, че впечатленията въздействат над реалността. Според проучване на "Пю Рисърч Сентър" от миналата пролет 70 процента от анкетираните в 25 страни вярват, че днес Китай играе по-съществена роля на глобалната сцена от колкото преди десет години. Само 31 процента от изследваните смятат същото за САЩ.

Трудно може да очакваме повечето световни лидери да прилагат същата методологическа деконструкция на силата, която извършва Бекли. Китай е световният лидер по износ и по търговия, като се очаква до средата на века да изпревари САЩ по БВП.

Комбинацията от национална решимост (Си Цзинпин приветства настъпването на "нова ера, в която Китай се приближава по-близо до центъра"), амбициозни цели (Пекин се опитва да стане глобален лидер в изкуствения интелект до 2030 г.) и геоикономически инициативи ("Един пояс, един път") подпомагат разпространяването на идеята, че значимостта на комунистическата държава ще продължава да расте.

Вторият е, че САЩ преследват много от целите, които според Бекли ще подкопаят превъзходството им. Вместо да се вслушва в "ценностите на стратегическото изчакване", например, Вашингтон често действа въз основа на доктрината "направи нещо сега".

Той увеличава позициите си в Близкия Изток, въпреки че последните 15 години демонстрираха ограниченията на военната мощ и нежеланите последици от това. Политиката "Америка първа" отслабва съюзите на страната и принуждава дори дълогодишни приятели да работят срещу интересите на САЩ, особено в сферите на търговията и финансите.

В отговор на все по-нарастващата интеграция на Китай в световната икономика, което не отслабва нелибералните белези на държавата, Вашингтон се подготвя да навлезе в безсрочна борба с Пекин.

Според Бекли Америка подкопава меката си сила и икономическите интереси като "намалява имиграцията, ограничава издаването на визи за висококвалифицирани работници и подбира имигрантите основно по семейни връзки, вместо на базата на техните умения".

Съединените щати безспорно разполагат с изумителен резервоар от сила. Дали ще го приложат разумно обаче, съвсем не е сигурно.

Али Уайн, Източник: Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова печели от загуба на Мая Манолова, десните няма да я подкрепят на балотаж

"Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще й бъде трудно да се върне назад...

News image

Корнелия Нинова реже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местния вот въпреки отказа от "Коалиция за България"

"Корнелия Нинова ще отреже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местните избори", заяви източник от "Позитано"20. "Всички в Изпълнителното бюро са против общо явяване с АБВ. Няма как да сме заедно с тях, те открито ни саботираха с "Коалиция за България", продължи източникът. ...

News image

Леонид Кравчук: САЩ не ни позволиха да имаме ядрени ракети, управлявани от Москва и прицелени в Америка

За създаването на собствена държава, по искане на западните страни начело със САЩ, Украйна се е отказала от правото да има свое ядрено оръжие. Това заяви първият президент на страната Леонид Кравчук в ефира на местния „24 канал“, предава агенция EA Daily, цитирана от "Фокус". ...

News image

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса за АЕЦ "Белене":

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса: ...... замразяваме АЕЦ Белене (10.7.2009) Белене е икономически необоснован проект(29.9.2009), Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева(16.3.2010), АЕЦ Белене е висша форма на к...

News image

Борисов размята метлата в София. Фандъкова стартира кампанията - инспектира изграждането на метростанция "Мизия"

Бойко Борисов размята метлата за голямата чистка в Задкулисието на софийската голяма община и кметицата Йорданка Фандъкова стартира предкампанията за четвъртия пореден мандат - инспектира изграждането на метростанция "Мизия". Започва поетапното отпушване на движението при ремонтите в &b...

News image

Жена от народа с минало в излишък. Какви са шансовете на Мая Манолова

Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната есен подсеща за обичайния проблем на пътниците на българските железници. Едно от купетата е вече пълно с хора, стоплени от мисълта, че поне днес има кой да чуе техните проблеми, да погледне купчините с документи по техните казуси,...

News image

Борисов обедини Делян Пеевски и Цветан Василев в София. Ако и Васил Божков се включи, губи столицата и властта

Бойко Борисов направи невъзможното - обедини Делян Пеевски и Цветан Василев срещу себе си в София. "Банкерът от Белград" и Пеевски застават зад Мая Манолова, твърди източник от обкръжението на най-влиятелния депутат. "Няма "партия" между двамата, интересите им съвпаднаха в София.",...

News image

Сидеров: Цветанов ще работи с „пропукани структури на ГЕРБ“ срещу Борисов. Симеонов иска Цветанов да е премиер

  "Цветан Цветанов ще търси реванш. И заедно с „пропукани структури на ГЕРБ“ ще работи с ВМРО и НФСБ срещу бившата си партия. В интервю за Нова телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че плановете на Цветан Цветанов и Валери Симеонов двамата станали известни сле...

News image

Кто победил под Иловайском, или Где Путин проиграл "новороссию"? Битва под Иловайском спасла Мариуполь

Сейчас проводится расследование, кто виноват в трагедии под Иловайском. Добровольческие отряды, собранные под Иловайском, попали в котёл и понесли потери. Коварство россиян, давших "зелёный коридор" народным ополченцам и расстрелявших их на марше, вызывает вопросы к руководству Украи...

News image

Газета.Ru: Бои под Иловайском: в Британии заявили о российских войсках. Доказательства участия России нашли в Британии

Британские исследователи заявили, что собрали ряд доказательств участия российских военных в боях под Иловайском пять лет назад. И намерены предоставить их ЕСПЧ, чтобы подать иск против России со стороны украинских военных. Киев неоднократно обвинял Москву в участии в вооруженно...

News image

Российское наступление на Иловайск 24 августа во время парада — фиаско военной разведки Украины и министерства обороны

Вторжение российских войск в Украину и сражение за Иловайск — события, которые требуют самого тщательного расследования. Не все можно сказать сегодня. Но если виновные не будут привлечены к ответственности — не будут сделаны выводы. А если не сделать выводы, Украина не сможет эфф...

News image

В Британии заявили о доказательствах участия РФ в войне в Украине

По данным расследовательской группы Forensic Architecture, в сражении под Иловайском в 2014 году принимали участие танки Т-72B3, имевшиеся на тот момент только в российской армии. В битве под Иловайском в 2014 году против вооруженных сил Украины использовались танки Т-72B3, имевшиеся на ...

News image

Чифте пищовите на Симеонов&Цветанов са Ресто за "слизането сред народа" на Борисов с джипа. Стрелят по гранд корупцията

Чифте пищовите и народните носии на Симеонов&Цветанов няма да съборят ГЕРБ в София и Варна, но работят за БСП и може да струват победата на управляващите. Надига се "фолклорен национализъм". Години наред Валери Симеонов и Цветан Цветанов отнасяха подигравки във Фейсбук заради народните но...

News image

Цветанов при "патриотите" контрапие на Борисов срещу Слави и Сарая?! Пекат се избори през май по графика на Б.Б.

Валери Симеонов покани Цветан Цветанов да стане "втори" в НФСБ веднага след свалянето му от всички постове. И получи отказ. На фестивала в Жеравна е подновил предложението си. И пак е получил отказ. Така че "бомба" засега няма, но може да гръмне "пиратка". "Интересен ми е какъв ще е р...

News image

Потвърдено! Моника и ББ се договориха за "пуча" срещу Корнелия Нинова. Свалят я, правят избори и "тайна коалиция"

"Корнелия Нинова ще бъде свалена с партиен преврат преди конгреса, този път нацелихте десетката. Моника Станишева и Бойко Борисов се договориха", заяви източник от обкръжението на лидера на ГЕРБ. Според информатора Борисов е ускорил нещата заради "войната с Пеевски", писнало му да се съ...

News image

Бойко Борисов сменя "касиерите" в София?! Фандъкова: "Очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа"

„ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове", заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.   Икономиката на София е в подем, благодарение на добрата работа на администрацията. Това, ...

News image

Фандъкова е кмет - "Мая" губи заради Сарая. Цветан Василев е зад кандидата на Десницата, Цветанов мачка в кампанията

Фандъкова ще е кметица на София за четвърти мандат, а конците ще дърпат босовете. "Демократична България" обяви силен кандидат, който ще отнеме последния десен глас за Мая Манолова. ("За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" до...

News image

Решено: архитект Борислав Игнатов и Методи Лалов - начело за София

Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за пред...

News image

Бойко Борисов огорчен от Мая Манолова за "поредното предателство". Връща Цветан Цветанов "тайно" в кампанията за София

Бойко Борисов бил изключително огорчен от Мая Манолова заради "поредното предателство", твърди източник от най-близкото му обкръжение. "Борисов й прости за "Костинброд", тя пое ангажименти, че няма да влиза в схемите на Пеевски и ДПС. След това премиерът й помогна много, когато се лекув...

News image

Варна празнува, ГЕРБ работи за победа на вота. Чистка в БСП, не дават пълномощно на Гуцанов за регистрация на листата?!

Варна празнува днес - вместо на 27 юли, когато през 1978г. за "ЧРД" на императрицата руските войски влизат в града. Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е "зает" - от Бургас. Така че днес почитаме Света Богородица. Варна е празнична - лъсната като за Бойко Борисов, който не про...

News image

Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния ...

News image

Пътищарите са му скъпи на Б.Б., милиард чакат от него. Велико Желев-"Вичо" му е най-скъп "СЛУЖИТЕЛ", но Пашов...

Бойко Борисов подкара спецджипа срещу бомбене и подслушване по "Хемус" - до изборите няма да има спирка. Социолозите вадят проучвания от "терена", Б.Б. ЩЕ Е НА ТЕРЕН ДО МЕСТНИЯ ВОТ. След инспекцията на "Хемус" премиерът ще наобиколи Пробива на бул. "Васил Левски" - скъпичък му излезе, ч...

News image

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг наркотици, автомати в София и 4 тефтера със счетоводство на разкритата наркогрупа

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг различни наркотици и автомати в София, съобщи "24 часа". Подозират, че съоръжението е на Радо Ланеца. Той е сочен за един от тримата лидери заедно със Стъклето и Телето на най-голяма наркогрупа, залавяна през последните години у нас. Информацият...

News image

"Изпържването" на Мая Манолова започна, водела на Фандъкова с 5%. Б.Б. разиграва пиниза от евровота с "догонването"

Социологическите агенции стартираха "пърженето" на Мая Манолова. Бойко Борисов разиграва пиниза от евровота и парламентарните избори през 2017г. с "догонването". "Изпържването" на Мая Манолова започна, явно "семейният приятел" е имал изпреварващо инфо, за да предупреди ден по-рано за пос...

News image

Заев: "Един педераст няма да свали правителството!". "Сарайни котараци" могат ли да свалят Борисов с "врътка" в София?!

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за тези ценности докрай, стига гражданите да ми дадат позиция. Със сигурност няма да позволя на няколко престъпници, суетен журналист и - да ме извинява ЛГБТ-общността - един педераст да свали това правителство. Не.", заяви премиерът на Северна Македони...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ цака АЕЦ! Пентагонът ще поръча Тръмп като Кенеди, но ще стопира "перспективното оръжие" на Путин срещу Aegis Ashore

News image

Бойко Борисов не е мафиот, не е мутра, не е бодигард - иначе нямаше да си лъска обувките, докато уж пази "царя". ББ е "перде" - толкова пъти цака оръфаната карта АЕЦ "Белене", че ако ВВП взимаше насериозно обещанията му, щеше да го набие след първата врътка. Мартин Мартинов вече съ...

"Берлин" поема НСО. Сарая и Радев "партия" за сваляне на ББ, решението е взето, останалото е "въпрос на техника"

News image

"Данчо Дяков си отива, защото изпусна контрола върху службата и се опасява от атентат на високо равнище, за който не иска да носи отговорност", хвърли бомбата източник от службите. Според него Сретан Йоцич никога не е искал да отстреля ББ и отдавна са се "разплатили", но в Сърбия имало ...

Доган обърна палеца: "Сваляме Борисов! Той не е свещена крава, мятайте го!". ДПС готви протести, иска предсрочни избори

News image

Сарая и "Берлин" са свалили ембаргото към своите медии за "критика на Борисов". "Борисов не е свещена крава, мятайте го!" е интифата на Сарая. Конфиктът избухна заради "Турски поток" и посочването на саудитците от "Аркад" за изпълнител. Пеевски натиска посочената от него фирма, зад която ...

АКЦИЯ

Борисов уволни и "кмета в сянка" на София. "Позитанци" с оферта към Орлин Алексиев, за схема с Пеевски и Божков

News image

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова напълно потвърдиха информацията на източниците ни от щаба на ГЕРБ преди седмица за Чистка в София. ББ уволни и "кмета в сянка" на София, след като отстрани Цветан Цветанов - Орлин Алексиев излиза УЖ от играта с приятеля "Бойко", но продължава с "Котарац...

ГЕРБ взема Варна и Бургас, губи в Пловдив, на ръба е в София. Цветанов може да свали Борисов и да "си унищожи партията"

News image

Цветан Цветанов може да разбие структурите на ГЕРБ на местните избори, да предизвика загуби в знакови областни центрове, дори в София, и да свали Бойко Борисов като "си унищожи партията", която създаде, заяви източник от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, близък до бившия Втори. ГЕРБ печел...

КИЛЪРИ

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

007 подкрепи Иван Гешев. След похвалното слово на Ема Хопкинс само Анатолий Макаров и ГРУ могат да го спрат

News image

"Оперативните колеги" на посланика на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс й казали, че "много добре работят" с Иван Гешев. Колегите на 007 застават зад заместник-главния прокурор Иван Гешев. Сега и протести "ала Пеевски" не могат да го спрат - Христо Иванов знае защо. Надеждата на "пр...

Главният редактор на The Insider: Руското посолство в София се ползва като плацдарм за ГРУ

News image

"Активността на руското военно разузнаване ГРУ в България е в пъти по-висока отколкото в другите източно европейски страни", заяви пред влогъра Асен Генов главният редактор на сайта за разследваща журналистика The Insider Роман Доброхотов. "Една част от разследванията ни се изразява в пр...

РЕКЛАМА
Банер