ПОЛИТИКА

Как ВСС избира съдебен шеф на Варна? Под ръководството на Аракелян магистратите били като семейство

alt
Със силен теологичен заряд на християнския Велики вторник протече четвъртият поред избор на Ванухи Аракелян за съдeбен шеф във Варна. Това стана днес във ВСС, съдийска колегия, която практически подписа 20-годишното шефско битие на Аракелян.

Интресно е, че в Конституцията и Закона за съдебната власт пише, че един административен ръководител в съдебната система е "с право на повторно назначение". Борбата срещу т. нар. "съдебна номенклатура", т.е. - тясна група от богоизбрани вечни началници, които се въртят от място на място, беше един от жалоните, залегнали в стратегията за съдебна реформа на бившия правосъден министър Христо Иванов.

КС обаче изтълкува този януари и окончателно прие, че законодателят е искал да каже: два мандата в един и същ орган. Затова днес от биографията на Аракелян стана ясно, че първо е била зам.-шеф на Районния съд в Морската столица, после на Търговско отделение (позиции, които не са мандатни), но след това става за 2 мандата (10 години) председател на Окръжен съд-Варна, един вече изкара като шеф на Апелативния съд и сега кандидатства за втори път за същата позиция.

"Днес е Великият вторник – ако се вярва на евангелистите, Божият син днес е казал притчата за талантите", скромно отбеляза кандидатката, като имаше предвид, че и нереализирането на дадените таланти* е греховно.

Тя изрази резерви към друг от приносите на съдебната реформа - съдийското самоуправление (с което си заслужи откровен възторг от членовете на ВСС, изпратени от парламента, б.р.), и направи аналогия с войската относно шефския си пост:

"Основният прицнип в българската армия не е "НАПРЕД!", а е "СЛЕД МЕН!"

Сред истински водопад от бравурни комплименти и хвалебствия, Аракелян почти не чу критики - освен един въпрос на Атанаска Дишева - дали няма властова деформация след толкова много години само началничество?

Тя напомни и изказване на самата съдийка, че не мисли себе си за безгрешна.

"Усещането за безгрешност почва да се родее с месианството, а от месианството до психичните отклонения има само една крачка", отбеляза Аракелян.

Тя посочи обаче как ръководи хора:

"Питайте колегите в Окръжни съд - дали някога съм повишила тон, дали някога съм ги нагрубила, дали някога са били наказани, без да бъдат изслушани."

Тя декларира още, че винаги е обичала Варна и искала...

"... С цената на всичко да остана в този град и докато позволи Господ - и в този съд. Е, не като председател", коригира "заявката" съдийската шефка.

Тя каза и как работи:

"От отварянето на очите, докато се стъмни, аз съм в съда – както всички останали колеги."

По едно време кандидатката така се развихри с думите, че сама се спря:

"Извинявайте, но аз съм жертва на етнопроизхода си."

Единствените що годе щекотливи въпроси към нея бяха - какво мисли за дълговечния проблем със съдебната палата на Варна, т.е. - с отсъствието на такава... "Всяко решение е по-добро в сравнение с кошмара, който е в момента", коментира Аракелян факта, че самите съдии не са единодушни какво искат.

Цветинка Пашкунова се поинтересува и как така в концепцията й пише, че за 2018 г. е имала... 1200 медийни изяви. На това стана ясно, че явно има предвид появяването на Апелативния район в различни медии, а и дори оттам имат "само 5 активни фейсбук страници".

На въпрос на Олга Керелска - дали не "дреме" жезълът на председател и в раниците на други, редови магистрати, кандидатката отговори, че има суперпрозрачна и демократична процедура и би се радвала всеки да се кандидатира.

"Помня времето, когато имаше председатели с по 30 години управленски опит - по толкова бяха председатели... Имам честта да се занимавам с моята неугасваща жар за втори мандат."

Тя изтъкна безспорния аргумент - че е подкрепена единодушно от общото събрание.

За да се затвори изслушването отново със сферата на божественото - се оказа, че един от двата сигнала срещу Аракелян, която е арменски активист и общественик, е от арменския поп. По-точно - от епископ Пакупян от арменската църква. Вторият е от тяхно дружество, чийто швейцарски клон се съди с българския за имоти.

И двете обаче само са споменати от етичната комисия, а днес не създадоха сериозни пречки на кандидатката, като кадровиците дори нямаше да ги обсъждат, ако тя не се бе обадила сама.

Дебатът, след като изслушаха Аракелян, бе повече от забележителен. Консенсусът бе пълен и на места умилителен.

Боряна Димитрова, която идва от ОС-Бургас:

"За мен бе изключителна чест и удоволоствие да подкрепя не само колегата Аракелян, а личността Аракелян."

Тя продължи, че колежката й й върнала вярата, че "все пак някаква промяна в съдилищата ще се случи, благодарение на хора като Ванухи Аракелян".

"Нейната концепция е дотолкова впечатляваща, че за мен тя би могла да послужи като наръчник за съдебните управленци."

Драгомир Кояджиков каза, че ще се дистанцира от клишетата - че е избрана от общото събрание, защото иска да допълни:

"Аз за година и половина по-достоен кандидат за административен ръководител не съм слушал. Може би Елеонора Серафимова (ОС-Пазарджик, б.р.) се доближаваше до нея. Човек, който познава проблемите и може да предложи решения. Другото каквото и да си говорим са празнодумия."

Единомислена бе и другата представителка на БСП в съдийската колегия - Даниела Марчева.

"Мисля, че тя заслужава да бъде не 20 г., а през целия си живот административен ръководител. Аз не считам, че тука има изчерпване – това е като един талант - или можеш да управлявш хора, или не можеш."

Вероника Имова е пратеник на ГЕРБ в съвета, но бе единодушна с колегите си:

"Няма незаменими хора, има неповторими хора!"

Тя нарече "клише" аргумента, че някой е бил дълго време административен ръководител.

Председателят на ВАС Георги Чолаков:

"Четейки протоколите от общите събрания, аз оставам с усещането, че в Апелативен съд - Варна са като семейство. Което значи, че отношенията между тях са ги свели до близки, приятелски отношения, от които няма нищо по-хубаво."

В отсъствието единствено на председателя на ВКС Лозан Панов, кандидатката бе избрана единодушно с 13:0 гласа.

* Бел. ред . - в оригиналното значение талант е мерна единица, която в древността е имала различни еквиваленти в пари.

Стефан Миланов, Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Бойко Борисов сменя "касиерите" в София?! Фандъкова: "Очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа"

„ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове", заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.   Икономиката на София е в подем, благодарение на добрата работа на администрацията. Това, ...

News image

Фандъкова е кмет - "Мая" губи заради Сарая. Цветан Василев е зад кандидата на Десницата, Цветанов мачка в кампанията

Фандъкова ще е кметица на София за четвърти мандат, а конците ще дърпат босовете. "Демократична България" обяви силен кандидат, който ще отнеме последния десен глас за Мая Манолова. ("За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" до...

News image

Решено: архитект Борислав Игнатов и Методи Лалов - начело за София

Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за пред...

News image

Бойко Борисов огорчен от Мая Манолова за "поредното предателство". Връща Цветан Цветанов "тайно" в кампанията за София

Бойко Борисов бил изключително огорчен от Мая Манолова заради "поредното предателство", твърди източник от най-близкото му обкръжение. "Борисов й прости за "Костинброд", тя пое ангажименти, че няма да влиза в схемите на Пеевски и ДПС. След това премиерът й помогна много, когато се лекув...

News image

Варна празнува, ГЕРБ работи за победа на вота. Чистка в БСП, не дават пълномощно на Гуцанов за регистрация на листата?!

Варна празнува днес - вместо на 27 юли, когато през 1978г. за "ЧРД" на императрицата руските войски влизат в града. Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е "зает" - от Бургас. Така че днес почитаме Света Богородица. Варна е празнична - лъсната като за Бойко Борисов, който не про...

News image

Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния ...

News image

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг наркотици, автомати в София и 4 тефтера със счетоводство на разкритата наркогрупа

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг различни наркотици и автомати в София, съобщи "24 часа". Подозират, че съоръжението е на Радо Ланеца. Той е сочен за един от тримата лидери заедно със Стъклето и Телето на най-голяма наркогрупа, залавяна през последните години у нас. Информацият...

News image

"Изпържването" на Мая Манолова започна, водела на Фандъкова с 5%. Б.Б. разиграва пиниза от евровота с "догонването"

Социологическите агенции стартираха "пърженето" на Мая Манолова. Бойко Борисов разиграва пиниза от евровота и парламентарните избори през 2017г. с "догонването". "Изпържването" на Мая Манолова започна, явно "семейният приятел" е имал изпреварващо инфо, за да предупреди ден по-рано за пос...

News image

Заев: "Един педераст няма да свали правителството!". "Сарайни котараци" могат ли да свалят Борисов с "врътка" в София?!

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за тези ценности докрай, стига гражданите да ми дадат позиция. Със сигурност няма да позволя на няколко престъпници, суетен журналист и - да ме извинява ЛГБТ-общността - един педераст да свали това правителство. Не.", заяви премиерът на Северна Македони...

News image

Ще спре ли Тръмп руския „Северен поток 2“?

По-късно този месец американският президент Доналд Тръмп ще посети Европа, за да се опита да постигне нещо, което не се удаде на неговите предшественици, от Кенеди до Рейгън – а именно, да спре тръба за износ на руски суровини. Администрацията на Тръмп и Конгресът на САЩ се...

News image

„Росатом“ официално е заявила интерес да строи АЕЦ „Белене“

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за строителство на АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Преди два дни премиерите на Русия и на България, Дмитрий Медведев и Бойк...

News image

"Отдавна отминали времена". Силова акция в заведение провокира напрежение в столицата

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) масово привиква криминално проявени и осъждани, за различни престъпления, жители на София от вторник сутринта, научи Свободна Европа. Повод за т.нар. профилактика на контингента е силова акция срещу заведение на бул. "Тодор Каблешков", по...

News image

Б.Б. нареди бързи арести за погрома в BESO, но "мутрите" се потопили в Македония. "Шефът да се обади на когото трябва...

Към 18 часа в понеделник група мъже са нахълтали ненадейно в популярното заведение на столичния бул. "Тодор Каблешков" BESO, като са започнали да блъскат и чупят маси. Пред очите на смаяните клиенти и посетители те са забили нож в една от масите, разпорвали са столове и са отправял...

News image

Дональд Трамп заявил, что в России на Белом море взорвался «Буревестник» — новейшая ракета с ядерным реактором

В Архангельской области при испытании новейшего «изделия» 8 августа произошел взрыв, при котором погибли пятеро сотрудников Саровского ядерного центра и двое военных. После взрыва зафиксировали повышение радиационного фона, участок Белого моря закрыли для судоходства. США официально заявили,...

News image

Гняв в интернет! Руски полицай удря с юмрук в корема протестираща млада жена. Видеото е гледано над 3 млн пъти

Клип, на който руски полицай удря млада жена в корема, предизвика гняв сред много руснаци, които смятат, че властите са използвали прекомерна сила, за да разпръснат продължаващите от седмици политически демонстрации в Москва, предаде Ройтерс. Видеото (https://twitter.com/i/status/1160307...

News image

Кремълски медии атакуват "двуличния" Борисов: "Говори за море на мира, но край Варна корабите на НАТО риба ли ловиха?!"

"Българският премиер видя в Русия и враг, и приятел. Борисов демонстрира пред Медведев чудеса от дипломатическа амнезия" е озаглавена кореспонденция на руското издание News.ru от форума в Туркменистан и срещата на премиера с руския министър-председател Дмитрий Медведев. Явно позицията на...

News image

"Фейкът", че Борисов и Медведев ще обсъждат изграждането на АЕЦ "Белене" се оказа ТОП-НОВИНА "ПЪРВО В ПИК"

"В рамките на форума премиерът Борисов ще се срещне с руския си колега Дмитрий Медведив и двамата ще обсъждат енергийни проекти, сред което е разклонението на газопровода "Турски поток" през България, както и изграждането на АЕЦ "Белене"", написа Клуб Z, позовавайки се на Правителствената инфо...

News image

МО е превело 1.2 милиарда долара за 8-те F-16 Block 70. (Б.Б. с новина-"ресто" за платноходките в Черно море на мира)

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. ...

News image

Медведев "инструктира" Борисов: Черно море трябва да остане море на мира - с фериботи, яхти, газопроводи!

Черно море трябва да остане море на мира, търговията, транспортните връзки с развитие на фериботи, яхти и газопроводи, заявил руският премиер Дмитрий Медведев на срещата с българския си колега Бойко Борисов, предава РИА Новости. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Каспийския икономически...

News image

Фандъкова, Манолова, Лалов, Бонев и всички други, които искат да станат кмет на София

Омбудсманът Мая Манолова би приела подкрепа за кметската си кандидатура в София от всякакви формации, без расистки, а съдията Методи Лалов напусна съдебната система и обяви, че може да се включи в надпреварата за столицата. Така научихме за две от подготвяните кандидатури за кмет на Со...

News image

Руснаците първо купуват газа от Туркменистан и след това го вкарват в своята преносна система, т.е. - той става руски

По повод поредните изхвърляния на Б. Борисов в Туркменистан, че щял да пита Дмитрий Медведев дали случайно ”Газпром” не иска да прави суапови сделки с газ в триъгълника Туркменистан-Русия-България, да напомня, че ”Газпром” никога не транзитира и не прави суап* с чужд ...

News image

Пеевски набутва Борисов в капан с Медведев за Курбан Байрям. Скандалът между двамата за "Турски поток" сваля кабинета

"Очаква се тема на разговорите да бъдат енергийните проекти и по специално Балкански поток", пише Валерия Велева в "Епицентър". "Премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев се очаква да се срещнат в понеделник в Туркменистан в рамките на Каспийския икономически фо...

News image

"Фейк", че Медведев и Борисов ще обсъждат АЕЦ "Белене" излезе и в "медии на Пеевски". Ами ако Медведев повдигне темата?!

"Премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев се очаква да се срещнат в понеделник в Туркменистан в рамките на Каспийския икономически форум. По предварителна информация двамата трябва да обсъдят изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток" и реализаци...

News image

"Хидростроец" на среща с Доган в "Росенец", Падишахът го приема преди Курбан Байрям. "Агент" на Сарая шета из Варна

Докато Велико Желев-"Вичо" чакаше през седмицата Бойко Борисов да го покани за среща в "Евксиноград", варненски топбизнесмен беше приет от Доган в Летния Сарай в "Росенец". Видният "хидростроец" всъщност не иска да се афишира връзката му със Сарая. В морската столица се понесе слух, че Са...

News image

САЩ имат свещена мисия — да ръководят целия свят. Ако сте съгласни с нея, няма да имате проблеми

Не всички осъзнават, че ние сега се намираме във война с англо-саксонската цивилизация. Те няма да се успокоят, докато не ни довършат. Аз съм служил във външното разузнаване и мога с цялата отговорност да заявя, че ние сме техния главен враг.  Не Китай, не Индия и не други държави. Рус...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

КОЙ и ББ мачкат Нинова, клиентите им я саботират. "Пуч" я сваля след местния вот, Гуцанов се кандидатира за лидер?!

News image

"Пеевски и Борисов качват Нинова на Пързалката", твърди щабист на ГЕРБ. "Пеевски контролира половината "Позитано"20, Борисов - другата, какво остава за Корнелия", пита иронично гербаджията от щаба. Това, разбира се, е пресилено, но Пеевски и Борисов наистина имат влиятелна клиентела на "П...

Обрат! "Позитано"20 се отказва от "фаворита на Пеевски" Божидар Чапаров. БСП подкрепя "независим кандидат" от бизнеса

News image

Обрат! "Позитано"20 се отказва от "фаворита на Пеевски" за кандидат-кмет на Варна. "БСП ще подкрепи независим кандидат от бизнеса", заяви общински съветник от групата на червените. Според източника масонът, който е и общински съветник също нямал желание да го издигат. "Божо Чапаров няма...

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

АКЦИЯ

Орлин Алексиев върти схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски". "Позитано"20 пада в капана на ББ с Котараците

News image

Орлин Алексиев-"Кмета" е многопластов играч - има позиции и отношения с тримата големи в София - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Васил Божков-"Черепа". (Орлин Алексиев върти многопластова игра и схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски", а "Позитано"20 пада в капана на "Котара...

Путин посочи "наследник" - Игор Бабушкин, полковник от ФСБ. Губернаторът на Астраханска област е новата звезда в Кремъл

News image

Президентът на Русия Владимир Путин посочи поредния "наследник" - полковника от ФСБ Игор Бабушкин. Изпълняващият длъжността губернатор на Астраханска област е новата звезда в Кремъл - президентът го приема всеки месец. В петък Путин прие Бабушкин, за да обсъдят нов проект -...

КИЛЪРИ

Екшънът в BESO послание до Борисов?! Източник от ъндърграунда: "Бойко не може да арестува нито Маджо, нито Котараците!"

News image

Aкцията в BESO няма нищо общо с неуреден бизнес между съдружници. Ако има "търкания", те са между Маджо, Котараците и други босове, категоричен е източник от ъндърграунда. "Бойко не може да арестува нито Маджо, нито Котараците! Той ги покрива, но може да загуби изборите в София заради тях...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

Разкриха депо за "бяло" в Бургас, най-сетне удариха наркопласмента. ББ и Маджо заформят "ресто" на сърбите и рашките?!

News image

Открито е голямо количество (75кг) чист кокаин в склад за цитруси в Бургас, обявиха от прокуратурата в Бургас и ОД на МВР. "Нямаше как Бойко и Маджо да не оформят "ресто" на руснаците и сърбите за постановката с кокаина BB край Калиакра", коментира източник от службите. Според източ...

Пътищарите са му скъпи на Б.Б., милиард чакат от него. Велико Желев-"Вичо" му е най-скъп "СЛУЖИТЕЛ", но Пашов...

News image

Бойко Борисов подкара спецджипа срещу бомбене и подслушване по "Хемус" - до изборите няма да има спирка. Социолозите вадят проучвания от "терена", Б.Б. ЩЕ Е НА ТЕРЕН ДО МЕСТНИЯ ВОТ. След инспекцията на "Хемус" премиерът ще наобиколи Пробива на бул. "Васил Левски" - скъпичък му излезе, ч...

РЕКЛАМА
Банер