ПОЛИТИКА

Цв. Василев: Пеевски е по-силен от всякога, а Борисов е изцяло зависим от него. Пеевски вече има повече влияние от Доган в ДПС

alt

Пеевски е по-силен от всякога, като дори е иззел голяма част от властта на Доган в ДПС, а премиерът Бойко Борисов е изцяло зависим от кръга около тях двамата.

Това заяви бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в едно редките си интервюта пред Явор Дачков за сайта "Гласове". 

alt

Интервюто идва малко, след като вчера бе публикувано предизборно открито писмо от почетния председател на ДПС Ахмед Доган до останалите членове на партията и симпатизантите ѝ. В него Доган моли за прошка и призовава вътрешните борби в партията да не спъват развитието на младите кадри.

Цветан Василев пребивава в Белград вече 5 години, тъй като все още няма решение на местните власти в отговор на искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран в България. Той е задочен обвиняем по делото за фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), като според прокуратурата е ръководел престъпна група, която източвала банката с години. Василев обаче отказва да се прибере в България, тъй като според него няма да получи справедливо правосъдие, а и се страхува за живота си.

В интервюто той отново лансира тезата си, че управлявал банката коректно, но тя станала жертва на "много дълбок заговор" с участието на Бойко Борисов, който влязъл в сила след затварянето ѝ от БНБ на 20 юни 2014 г. По негови сметки в момента данъкоплатците отделят 7 млн. лв. месечно за издръжката на синдиците и техните екипи. Той още коментира, че наскоро обявената от тях сума от 600 млн. лв., която ще бъде разпределена между кредиторите, е по-малка от наличните в банката при затварянето ѝ 680 млн. лв.

По думите на Василев Борисов първоначално е имал желание и шанс да спаси банката, когато тя бива поставена под специален надзор. След като преминава от опозицията във властта обаче, Борисов променя мнението си, с което подписва крайната си зависимост от кръга около Пеевски и Доган, коментира Василев.

Борисов и кръга Пеевски

Според него тази крачка прави Борисов зависим от тях и досега, което е видимо от управленските кадри в правителството, половината от които се контролират от центъра около Пеевски и Доган. Василев обаче спори, че тази зависимост не се основава само на нуждата от парламентарно мнозинство. Въпреки че според него Волен Сидеров се е "продал на концесия и неговите постове по структури са всъщност хора на Пеевски", Борисов има друга възможност за сформиране на мнозинство в лицето на Марешки и партията му "Воля".

По думите на Василев зависимостта има и икономическо измерение, но е най-вече чисто институционална, тъй като прокуратурата се държи от Пеевски на 100%. Според него бизнесменът и депутат от ДПС държи Борисов от времето на скандала "Ало, Ваньо" през 2011 г., когато изтичат телефонни разговори между Борисов и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. В тях Борисов заръчва да бъде спряна проверка в пивоварната на друг настоящ покойник - бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата по молба на тогавашния президент Георги Първанов.

Тогава експертите постановиха, че разговорите били манипулирани, а разследващият прокурор Пламен Георгиев (настоящ шеф на КПКОНПИ) прекрати преписката. Според Василев самият Пеевски му споделя навремето, че Бойко Найденов фалшифицира аудиозаписа, така че гласът на Борисов да не е автентичен и разследването да бъде спряно. 

Медиите

Въпреки че Василев изцяло финансира начинанията на Пеевски навремето, в интервюто коментира, че последният далеч не е успешен в бизнес стратегиите си. Той заявява, че Пеевски досега никога не е влагал лични средства в никое от бизнес начинанията си, ликвидирал е няколко предприятия, а до 2013 г. дори не можел да си плаща данъците. Единственият бизнес, който поддържал, било издаването на вестниците и "парцалите му там". 

По негова информация сега Пеевски се гласи да закрие Канал 3, който работел "почти изцяло с крадена техника на ТВ7". Василев още коментира покупката на "Нова телевизия" от бизнесмена Кирил Домусчиев и я описа като "нова голяма играчка" за Пеевски. Той още направи паралел между ролята на параван, която Домусчиев ще изпълнява в "Нова", и неговата собствена в управлението на ТВ7 навремето.

"Някой да финансира и да обира всичките негативи, той вече си е пакетирал медията – Вяра Анкова е ясно, че години наред беше човекът на Пеевски в БНТ, заедно с Маргарита Николова. Освен това сестричката на Зинаида Златанова – Миляна Велева. Сега очаквам и Ина Стоянова – „Въздесъщата“, да стигне до Нова телевизия и тежко му и горко на Домусчиев, просто си купи фабрика на 8 септември", коментира той. 

ДПС

Запитан защо един мъж на възрастта на Пеевски би могъл да се радва на такъв "триумф", Василев отговаря, че той може да е необразован, но не е лишен от качества. "Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода", допълва той.

Според него обаче успехът в България минава само през зависимост и триумфът на Пеевски се дължи най-вече на "една сериозна база от компромати за всеки един". Василев смята, че неговото влияние вече надвишава дори това на Ахмед Доган в собствената му партия. "Ако забелязвате в момента, активни са хората на Пеевски напред, Менти разни, Хамиди, Мамути и не знам какви си още изкопаеми. Те са фронтът на ДПС", коментира той. 

Елена Йончева

Според Василев обвиненията срещу Елена Йончева за пране на пари са несъстоятелни, тъй като целта на фирмата им била производство на филми, които да не натоварват бюджета на вечно намиращата се в дефицит ТВ7. По негови думи е имало сделка със CNN да изкупува някои от филмите.

Той още заяви, че преди два месеца е подал сигнал до главния прокурор Цацаров за организирана престъпна група (ОПГ) на Пеевски с бТВ за отклоняване на средства, финансирани от същата офшорна фирма, за която съдят Йончева. "При Йончева става въпрос за 200-300 хиляди, но в случая с Пеевски, Красимир Гергов и бТВ става дума за 15 млн. долара", добави Василев.

Европейският съюз

Василев още обвини Европейския съюз в цинизъм и двойни стандарти. "Ако си спомним правителството на Орешарски, то беше непрекъснато атакувано през Брюксел, заради неформалната подкрепа на Волен Сидеров. А сега Волен Сидеров официално участва в управленската коалиция и това вече не е проблем за Жозедоловци и Юнкеровци, и разни други", коментира той.

Според него е показателно, че влиянието на Пеевски расте в страна-членка на ЕС и че от фалита на КТБ насам, държавата пада непрекъснато във всички класации по корупция и по индекс на свобода на медиите. Василев заяви, че Европейският съюз е пропит от корупция и структурата му също така позволява малцината българи, които работят в институциите му, да упражняват известен контрол върху информацията, която циркулира за България.

"И това успяха да направят, по същия начин успяха да спрат разследването на Европейския банков орган в Лондон по отношение на КТБ през есента на 2014 г. с активното участие на българи, аз знам и кои са те. Всъщност тази ситуация даде достатъчно свобода на Пеевски, бидейки далеч от фокуса на Европа, да работи спокойно за надграждането на своята Империя за злото. За най-голямо съжаление обаче, в САЩ обърнаха внимание, а моята апликация по Магнитски беше началото", допълва той.

Източник: Offnews

 
ПОЛИТИКА
News image

Иван Костов: ГЕРБ ще има 7 евромандати, БСП 6, ДПС 3, а ВМРО 1. ДПС няма да оттегли неформалната си подкрепа за ГЕРБ

Ръководеният от бившия министър-председател Иван Костов Център за анализ и управление на рискове публикува тази седмица прогноза за разпределението на мандатите на българските евродепутати. Костов разкри в интервю за mediapool как се прави консолидираната прогноза. "Методиката предполаг...

News image

"Служебна победа" на ГЕРБ. "Позитано"20 няма проблеми с опорките. Нинова няма да подаде оставка. Дъждът работи за ГЕРБ

Корнелия Нинова обяви в Плевен първата опорка за евентуална загуба на евроизборите от БСП. ГЕРБ подготвя служебна победа чрез регистрацията на "Коалиция за България на АБВ и други леви партии. Контраопорка на вътрешната опозиция в БСП - "Кой отказа коалиция на АБВ". ГЕРБ се го...

News image

Двама просветители и учители създават „Върви, народе възродени”

На 15 май, през 1892 година, е роден текстът на великолепния химн „Върви, народе възродени”. Имаме го благодарение на двама български просветители и учители. През 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, тогава преподавател по френски език в Ру...

News image

ГЕРБ натиска за 7 евродепутати. Битката: Емил Радев (ТИМ) или Лиляна Павлова, Сашо Йорданов (СДС) или Асим Адемов (Б.Б.)

ГЕРБ ще натисне на макс в изборния ден - с всички ресурси, за да вкара в Европарламента седем депутати. Обаче има интрига от пето до осмо място. Принципно Бойко Борисов уж забрани преференциите и пренареждането на листата, но седмата Лиляна Павлова заяви, че ще разчита на тях. Шестат...

News image

АФИС: БСП - 27,4% ГЕРБ - 26,1%. "Станишевата агенция" дава преднина на БСП с "тенекия" - можело да има "разместване"

"Станишевата агенция" дава преднина на БСП с "тенекия" - можело да има "разместване" - "С оглед на близките дялове е важно да се отбележи, че двете формации се ползват с различна степен на мобилизация на своите привърженици. Анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП...

News image

"Барометър България": ГЕРБ води с 30,9% срещу 27,2% за БСП. Това гарантира 6 сигурни евродепутати за ГЕРБ и 5 за БСП

Няколко дни преди изборите за Европейски парламент „Барометър България“ проведе финално експресно телефонно проучване за нагласите на българските избиратели. С наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% ...

News image

ГЕРБ: Тежка манипулация преди вота - БСП лепят стикер с техния номер върху плакатите ни в Габрово!

ГЕРБ-Габрово входира жалба в Районната избирателна комисия срещу нерегламентирани действия от страна на БСП. Върху номера в бюлетината, отбелязан на плакатите на ПП ГЕРБ, са залепени стикери с номера на „БСП за България“. В жалбата е посочено, че с това действие БСП въвеждат в забл...

News image

"Галъп": БСП печели 28-32%, ГЕРБ - 27-31%. "Коалиция за България" може да отнеме до 3% от гласовете за БСП

Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални шансове за още две формации. Степента на предвидимост е ниска, възможни са развития в последните дни и часове. ГЕРБ и БСП се открояват. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и ...

News image

Велизар Енчев: В ход е социологически Костинброд, целящ да осигури служебна победа на ГЕРБ и ВМРО

В тези часове върви масивна социологическа атака в полза на властта, целяща да убеди избирателите, че ГЕРБ не само печели изборите и изпреварва на финала „БСП за България“, но и го прави с убедителна преднина от 4-5 процента. Почти всички социологически агенции вече излязоха ...

News image

Александър Йорданов прави евроофиса си в сградата на СДС-Варна. Б.Б. му гарантира шестата избираема позиция

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов е решил да направи евроофиса си в сградата на СДС-Варна. Йорданов е обявил това на предизборно събрание на СДС потвърди източник от централата на сините. "Сашо Йорданов едва ли ще има проблеми с преференциите. ГЕРБ-СДС ще иг...

News image

Марешки разкешва 20 "милки", взима 250 000 гласа, отнема вот на БСП! И става "лейтенант" на троянските кончета на Путин

"Марешки разкешва 20 "милки" в кампанията, взима 250 000 гласа по план и влиза в Европарламента", твърди източник от службите от квотата "Пеевски". Освен това - МАРЕШКИ ОТНЕМА ПОВЕЧЕ ВОТ ОТ БСП ОТКОЛКОТО АБВ, категоричен е ДАНСаджията - с "ресурс". Веселин Марешки и "Воля" ще са сен...

News image

Борисов прецака Нинова "под индиго". БСП никога не е печелила срещу ГЕРБ, Ген. Радев е друга бира - "Решетниковбергер"

Когато преди месец написахме, че Бойко Борисов ще прецака Корнелия Нинова "под индиго" като през 2017г., когато БСП уж пак водеше на ГЕРБ, само един "позитанец" беше съгласен с нас - Асен Марков, известен като "Сивия кардинал" в централата. Другите припяваха на Нинова - "Само БСП е била Г...

News image

И "червената" "Медиана" дава аванс на ГЕРБ пред БСП. "Бойко" в щаба: "Щом и Червен Кольо призна, че водим, значи бием!"

Три дни преди изборите за европарламент ГЕРБ води с 31,1% пред БСП, която е с 29.8%. Това сочат данните от изследване на "Медиана", оповестени днес. На трето място е ДПС с 11,4%, следвана от ВМРО с 5,6% Преди 10-ина дни "Медиана" оповести изследване, според което БСП водеше на ГЕРБ с 2%....

News image

Борисов: Главният прокурор си брани БСП! Премиерът за сигнала за недекларирана къща: Падението на тези женици е голямо

"БСП винаги са си избирали главния прокурор, съветниците на БСП стават прокурори...  Аз не съм избирал никого, БСП прокурорът ги брани през цялото време, иначе това възмездие на тройната коалиция, което всички очакваха, защо не се случи...?" Това обяви премиерът Бойко Б...

News image

Кирил Добрев: МВР упражнява натиск в изборния процес! Властта прави специална оперативка на вътрешното министерство!

"МВР и администрацията упражняват натиск в изборния процес!", заяви на пресконференция на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Моделът Ценко Чоков за изборите в Галиче се изпълнява от държавата, продължи Добрев. „Днешната пресконференция е за натиска, административен, по...

News image

Румен Петков: Внушенията, че АБВ "краде" избиратели от БСП, са неверни

От АБВ ("Коалиция за България") се почувстваха засегнати от публикация в Епицентър.бг със заглавие "Удар под кръста! АБВ краде от БСП 2 – 3% на евровота, играе в полза на ГЕРБ". В текста, на базата на последните социологически данни, се подчертава, че АБВ може да вземе на евровота 2...

News image

"Демократична България" прави пробив във Варна. Дърпа гласове от ГЕРБ, нищо не "налива" на БСП по плана "Радан-Нинова"

"Демократична България" прави пробив във Варна. Едри бизнесмени инвестираха мощно в кампанията на Радан Кънев. "Демократична България" дърпа гласове от "дясната периферия" на ГЕРБ, но нищо не "налива" на БСП по плана "Радан-Нинова". Прословутите 100 000 десни гласа в рамките на стр...

News image

„Так-так-так“. Как обиколката на премиера промени социологическите проучвания

ГЕРБ изпреварват БСП с около 2% дни преди изборите, сочат проувания на „Тренд“ и „Маркет линкс“. Само преди месец същите две социологически агенции даваха преднина на БСП пред управляващата партия. Според изследването на „Тренд“ ГЕРБ има подкре...

News image

Гафът на Елена Йончева с "лятната кухня" на Б. Б. може да струва загубата на БСП. Сетне АБВ "краде" победата на БСП

Елена Йончева хвърли предизборна "бомба" в Нова тв - Бойко Борисов не бил декларирал постройка от 138 кв.м. Няколко часа по-късно се окказа, че не било "бомба", а "пиратка". Проправителствени медии дори определиха "пиратката" като фейк. Николай Бареков, който попържа Бойко Бор...

News image

Деница Златева опровергава Нинова за манипулациите: "Ние ще направим всичко възможно гласовете да бъдат отчетени честно"

Деница Златева заяви на среща с членове и симпатизанти на БСП в Самоков - "Призоваваме всички българи да гласуват свободно, а ние ще направим всичко възможно гласът им да бъде отчетен и преброен честно.". Това означава, че БСП разполага с ресурс и капацитет да осуети манипулациите и фалши...

News image

Активисти на БСП работят за АБВ. "Позитано"20 губи изборите, ако не спре изтичането на гласове към АБВ

"Позитано"20 атакува избирателни ядра на ГЕРБ в администрацията и дори в самата партия с призиви да гласуват за промяна. В същото време АБВ дърпа гласове от БСП. Активисти на БСП работят за партията на Георги Първанов и Румен Петков.   Ако не спре изтичането на гласове към АБВ, БСП щ...

News image

Бойко Борисов избухва, вади СРС-та "Корнелия гейт": "Изкарайте "черните каси" на БСП, извадете всичко за Нинова!"

"Борисов ще извади СРС-та от "Корнелия гейт". Вътре са всички - от Емо Ротманса до Гришата и Миню Стайков", заяви източник от службите. Бойко Борисов е наредил щабът на ГЕРБ да изкара в медиите "черните каси" на БСП и да извади всичко за "купения избор" на Корнелия Нинова в БСП.   "И...

News image

Йончева: "Борисов е прав - къщата в Барселона е на друг човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева"

"Борисов е прав, като казва, че къщата в Барселона е на друг човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма "EMA BGS SL", управител на която е била Йовчева", каза Йончева и добави, че левицата иска да бъде разследван пътят на 1,7 м...

News image

Отмениха ли вота? Б.Б. превзе кампанията on line: гази кал, дава автографи, потапя се в народната любов. Къде е Нинова?!

Какво се случва? Отмениха ли изборите? Бойко Борисов превзе сайтовете през фейсбука си. Очевидно яко е разкешено от щаба на ГЕРБ. Премиерската кампания on line е отразявана от уж "позитански" сайтове: гази кал, раздава автографи, потапя се в народната любов. Къде е Нинова?! ...

News image

Борисов извади последния жокер. Марешки и ГЕРБ с общи бригади, "Воля" точи избиратели от БСП

Бойко Борисов извади последния жокер. След АБВ, "Атака" и Ваня Григорова, които заедно отнемат 3% от резултата на БСП, Веселин Марешки щурмува на макс крепостта на "Позитано"20. Борисов и Марешки са се договорили "Воля" да не дърпа избиратели от дребния и среден бизнес, гравитиращ клиенте...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бригадите на Иван Иванов, царя на преференциите, мачкат наред във Варна. Корнелия Нинова чака от него победа в 3 общини

News image

"Надценявате Веско Марешки и пропускате активностите на депутата от БСП Иван Иванов. Бригадите му мачкат наред във Варна и областта. Корнелия Нинова го извика преди няколко дни в София и очаква от него победа в три общини", заяви сензационно източник от щаба на ГЕРБ Проверихме инфото чр...

Акция "Радев руски агент" спира президента да подкрепи БСП след социологическия "Костинброд"?!

News image

Президентът Румен Радев отказал на "Позитано"20 подкрепа за БСП на финала на кампанията заради предупреждения за медийна атака "Радев руски агент". Корнелия Нинова му се обадила в четвъртък, когато избухна социологическия "Костинброд", и го помолила да даде рамо на БСП. Радев отказал. ...

Председателят на СДС-Варна, д-р Янко Станев: Единството, вдъхновението и надеждата са основа на листата №12

News image

- Д-р Станев, какво е политическото послание на СДС-Варна, за евроизбори 2019? - Аз мисля, че това не са избори за слава, а избори за свободата. За Европа и за свободата.Това е убеждението на СДС-Варна. Радваме се, че „Движение Гергьовден”, "Съюзът на репресираните” са...

АКЦИЯ

Според "Екзакта" ГЕРБ води на БСП с 5%. За ГЕРБ ще гласуват 32.4%, за БСП - 27.3%, за ДПС - 13.3%

News image

Четири политически партии могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД, показват данни от национално проучване на "Екзакта" дни преди евроизборите. Според данните за ГЕРБ ще гласуват 32.4% от гласоподават...

Алфа рисърч: ГЕРБ води на БСП с 4,5%! Управляващата партия увеличава доверието, ще има най-много евродепутати

News image

ГЕРБ вече води на БСП с 4,5%, ще има най-много евродепутати. Управляващата партия увеличава доверието. Това показва последното социологическо проучване на "Алфа Рисърч, приключило вчера, съобщи БТВ. Според социолозите ГЕРБ получава 31,1% от гласовете; за БСП биха гласували ...

КИЛЪРИ

Washington Examiner: Америка напомни на Русия кой е господар в небето над Аляска

News image

САЩ постигнаха голяма победа над Русия, купувайки Аляска от нея през 1867 година. В понеделник, 20 май, САЩ отново стигнаха до победа над Русия в небето над Аляска. Тази победа бе под формата на реакция на Америка спрямо две групи руски военни самолети, които влязоха в зоната на ПВО на Аляск...

Борисов освети връзките на Елена Йончева с "ГРУ". Как тя изпреварва «Бросок на Приштину» на ВДВ на летище "Слатина"

News image

След като в събота Елена Йончева претопли баничката за "Къщата в Барселона" написахме, че Бойко Борисов ще поръча да изкарат връзките й с "ГРУ". Три дни по-късно това вече е факт. Как Йончева изпреварва «Бросок на Приштину» на ВДВ на летище "Слатина" през нощта на 11 срещу 12 юни 1...

МАФИЯ

Социологическият "Костинброд" го НАЦАКВА на Б.Б.? 100 000 гербери в Елас, узо и... Нинова цака: Оставка, Борисов!

News image

Премиерът от Дубай се върна и колегата в София избухна в "социологията" - повечето агенции, даже и "Медиана", но без "Галъп" и "Афис", дават преднина на ГЕРБ. И? "Бойко бие Корнелия и Йончева!" е хит във форумите. Дали? Борисов се похвали - "помогнах на Алексис за изборите" с интер...

Хак да са ви Бай Хой и Шайката хит след вота. Народът винаги е виновен на загубилите. Когато Радев победи, беше "готин"

News image

ГЕРБ е класическа клиентелистка партия с харизматичен лидер. Винаги печели срещу БСП, освен в един случай - когато всички са срещу ГЕРБ. Като при победата на Румен Радев, не на БСП. "Позитано" 20 затова загуби парламентарните избори - защото си приписа победата на Румен Радев и Леонид Р...

РЕКЛАМА
Банер