alt

Президентът на Русия Владимир Путин се обяви против налагане на санкции срещу Грузия, съобщават ТАСС и други медии.

Путин поясни, че от уважение към грузинския народ и в името на поддържането на двустранните отношения с Грузия не трябва да се налагат санкции на тази страна.

Той не вижда за необходимо да настоява за наказателно дело срещу грузинския журналист Георгий Габуния, който оскърби руския лидер.

Много често възбуждат наказателни дела срещу такива, смята той.

"Антируските настроения в Грузия са подклаждани от хора, които не познават историята и в крайна сметка вредят на Грузия", смята президентът на Русия.

Грузинската телевизия "Рустави 2" в неделя излъчи програмата "P.S.", по време на която Георгий Габуния използва нецензурен език на руски по адрес на Путин и руския народ. Вчера стана ясно, че Габуния е отстранен от телевизията за 2 месеца.

В края на миналия месец бяха организирани масови протести пред сградата на парламента на Грузия, след като руският депутат Сергей Гаврилов се обърна към депутатите от мястото на председателя на руски език. Полицията използва сълзотворен газ и гумени патрони, за да попречи на протестиращите да щурмуват законодателния орган. Стотици хора бяха раненинякои тежко, включително са изгубили зрението си.

Протестите веднага се развиха в двойна криза - Москва срещу Тбилиси и грузински граждани срещу правителството им.

Русия прекрати полетите до Грузия и засили контрола над вноса на грузинско вино.