ПОЛИТИКА

Марк Галеоти: Руските спецслужби мислят, че са въвлечени във война за мястото на Русия в света

alt

Ако използваш полоний или "Новичок" за убийство - значи искаш да се "покажеш" 

Кремъл използвала организираната престъпност като свой инструмент, казва известният историк и политолог

Британски историк и политолог  Марк Галеоти е есперт по международната организирана престъпност и връзките и с руските спецслужби. През тази година излезе негова книга за войната в Донбас, хибридните войни и Владимир Путин. В интервю за "Новая газета" Галеоти говори за връзките на Кремъл и мафията, за "типажа" на Евгений Пригожин и манталитета на Владимир Путин. 

Интервю на  Иля Азар

- Г-н Галеоти, Вие твърдите, че в Русия между държавата и криминалния свят има тесни връзки. Какво имате предвид?

alt

Марк Галеоти

- Първо, очевидно е, че държавата определя приемливото поведение на организираната престъпност. Държавата ясно дава да се разбере какво не е готова да допусне и престъпниците си знаят границите. Второ - има много исторически връзки от 90-те години, когато световете на престъпността, бизнеса и политиката бяха много близо един до друг. Сега те отново са раздалечени, но въпреки всичко тези връзки остават. Трето, в Западна Европа ние имаме доказателства за това, че руската държава е използвала организираната престъпност като свой инструмент. 

Класически пример за това е, когато естонския офицер от спецслужбите Естон Кохвер беше задържан на границата от ФСБ, а след това го осъдиха като шпионин. След това се изясни, че той е разследвал контрабанда на цигари. Естонските служби разкриха, че руските спецслужби вербуват контрабандисти на цигари, за да осъществяват наблюдение и да снабдяват с пари политическите си операции, а в замяна им дават възможност свободно да пресичат границата.

Видяхме и как убиваха чеченци в Турция. Турската полиция установи, че убийствата са извършени от гангстери от Москва, които не са имали никакви интереси в Турция: те са пристигнали, убили са и са си тръгнали. Турците са убедени, че те са били вербовани и изпратени от руските спецслужби. 

- Нима в такива операции спецслужбите не използват "своите" хора? Защо им е да наемат бандити? 

- Защото това повишава възможността да отричат участие. Но по-важна е друга причина. Сега протича много мощен конфликт между Русия и Запада и едно от бойните полета са операциите на спецслужбите. Ние виждаме активността на руските спецслужби, те сега са много претоварени с работа. Даже, независимо от техния мащаб, има ситуации, в които са им нужни допълнителни "мощности" и специфични умения. Това е като аутсорсинг. 

- Американските или английските спецслужби не действат ли по този начин? 

- Мнозинството спецслужби избягват да ползват престъпници, това се случва само в извънредни ситуации. Например, ЦРУ е опитвало да привлече мафията за убийството на Фидел Кастро. Така, че това не е уникално изобретение на руснаците.

 - Но ако убийството на Литвиненко или покушението срещу  Скрипал, в които са обвинени руските служби са известни, то за подобни операции на западните служби нищо не се чува. Те не извършват ли такива мокри поръчки? 

- Мисля, че въпросът е в различния начин на мислене. Руските спецслужби мислят, че са въвлечени във война за мястото на Русия в света, която Западът несправедливо се опитва да изтласка и притисне.

Западните спецслужби не мислят така и в мирно време се опитват да бъдат много внимателни. Това са крайни методи, които се ползват само в най-крайни ситуации. Но Русия явно мисли, че се намира точно в такава ситуация.

- Убийствата на Литвиненко и покушението срещу  Скрипал бяха демонстративни, никой не се е опитвал да скрие следите, по-скоро - напротив. 

- Абсолютно. И двете престъпления са театрални. Ако просто искаш да убиеш някого, то има много по-акуратни и по-малко очевидни начини да се направи това. Ако използваш полоний или "Новичок" значи искаш да се "покажеш". 

Що се отнася до Скрипал, то това беше сигнал към Лондон, защото руското правителство смяташе, че британското правителство нарушава негласните договорки, съгласно които един помилван шпионин може да даде няколко брифинга, лекции, но като цяло излиза от играта. Но за Скрипал в Русия явно смятат, че той все още е въвлечен в делата на разузнаването и те, не че чак толкова държаха да го убият, колкото да кажат на Лондон, какво ще се случи, ако се отнасят по този начин към Русия.

- Екстрадирането на руски дипломати от цяла Европа и САЩ ще възпрат ли Русия от подобни действия в бъдеще? 

- Политиката е въпрос и на символи и след като веднага толкова страни проявиха единство с британците, това имаше реално въздействие. Вярвам, че този урок беше научен.  

Сега Русия по своите възможности не е супердържава, какъвто беше СССР или каквито са САЩ, но се опитва да хвърли предизвикателство на съществуващия световен ред и да застави останалия свят да се отнася с нея като с реално велика държава. За да постигне това, трябва да рискува и Русия е готова да рискува. Мисля, че след историята със Скрипал Русия си каза: "Окей, отговорът беше по-сериозен отколкото очаквахме" и ще промени тактиката си в бъдеще. Но не мисля, че стратегията на Русия ще се промени.

- Да се върнем към книгата Ви. Вие смятате ли, че връзката държава и мафия влияе върху обществото в Русия или криминалните елементи се използват само в международните отношения? 

- Не мисля, че това се разиграва по улиците. Времената, когато властта и престъпността бяха реално близки, отминаха. Но статуквото беше изкуствено поддържано твърде дълго и след като беше нарушено започнаха да се случват различни неща, в частност убийството на "Дед Хасан". То можеше да провокира по-широк конфликт, но всички се постараха да го потушат. Мисля, че има риск от взрив в подземния свят именно заради това, че държавата нарушава статукво, съществувало твърде дълго. 

- А убийството на Немцов?

- Ако държавата иска да направи нещо, ще го направи, но аз не мисля, че това убийство беше операция планирана на държавно ниво. То беше изненада за Кремъл.

- А какво се случва в Чечня? Това не е ли симбиоза между власт и бандити? 

- В голяма степен е точно така и терминът "мафиотска държава" много подхожда на Чечня. Това е диктатура на един човек, който някак е убедил Москва да го спонсорира. Да, там има много престъпност, да, диктатурата се базира на парите на Москва, но става въпрос повече за власт, отколкото за престъпление.

- Пишете, че Путин, който е израснал на улиците на Ленинград, обича да използва улична лексика и често действа според "уличните правила".

- Той използва тази лексика, за да подчертае пълномощията си на "корав пич", но неговите действия говорят за нещо повече — за това колко силно навиците и езика на ГУЛАГа и престъпниците са се предали на цялото руско общество. Начинът, по който действа Кремъл, не е "ръчно управление" на нацията. Путин и Кремъл като цяло управляват с намеци, така че хората сами да разберат какво се очаква от тях. Така е устроен криминалният свят. Те го правят дори не защото самите те са гангстери, а защото така е работило съветското, а сега и руското общество, и това е просто еволюция.

- Питали ли са Ви, дали Путин не се държи като гангстер и на международната арена? 

- Това са повърхностни сравнения. Някои действия на Путин и Русия са от типа "той изглежда толкова яко, че никой не смее да му се опъне". Но това е поведение от затворническия двор, там трябва да се държиш така, за да оцелееш. Но всъщност Русия е държава, която се опитва да надскочи боя си.

- Какво мислите за Евгений Пригожин, "кремълския готвач", притежаващ частни армии? 

alt

Евгений Пригожин и Путин

- Той не е гангстер, той е подчинен на руската автокрация, в която институциите не са толкова важни, колкото дали си полезен на Путин и Кремъл. Пригожин е направил кариерата си именно чрез своята "полезност" за Путин: той управляваше фабриката за тролове, а сега ЧВК "Вагнер", действаща по целия свят. 

- Но хакерите, троловете, ЧВК и побоят над активисти, нима това не е най-добрата илюстрация за това, което говорите Вие - за нов вид връзка между мафия и държава? 

- Нямам лична вътрешна информация за Пригожин, но той абсолютно съответства на типа личност, която в наше време действа като свръзка между хората в костюми в правителството и хората с татуировки, които използват за различни задачи.

Превод:Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Делян Пеевски посочва Васил Грудев за директор на Държавен фонд "Зеделение"?! Сарая не изпуска Фонда

Делян Пеевски смени Живко Живков с Васил Грудев като директор на ДФ "Земеделие". Грудев е "кадър" на Пеевски още от времето на Орешарски, а Фондът е "капия" на Сарая&"Берлин". Сарая&"Берлин" никога няма да изпусне безценна "касичка" като Фонда, коментира депутат от ПГ на "БСП за Българи...

News image

Цитат на деня: След пожар си вдигах каската като Уди Кълвача

Ние служехме с пластмасови каски. След пожар като Уди Кълвача си я вдигах. Това каза премиерът Бойко Борисов пред пожарникари от варненския квартал "Аспарухово", се видя от включване на живо в неговата "Фейсбук" страница. Той ги посети по своя инициатива, след като в репортаж по телевизията ...

News image

Борисов цака "антимафиотите" с оферта: Кристиян да съдейства на ГДБОП да разкрият кой е нанесъл щетата и да го оневинят

Докато тече интригата за "овладяването на Военното разузнаване", Бойко Борисов май ще пренарежда ГД БОП, щом като Кристиян Бойков трябва да разкрива КОЙ проби НАП. ("Ако досега Влади беше в джоба на Шиши, сега ще му е в шортите", заяви иронично източник от ДАНС.) Сериозна оферта на...

News image

Бойко Борисов във Варна: F-16, блок 70, ще са авторитет за всички в региона! Сега ще купим и кораби, няма къде да отидем

Партньорите ни имат F-16, блок 50, а ние ще имаме най-новата модификация - блок 70, което ще е авторитет за всички в региона, коментира премиерът Бойко Борисов на борда на Фрегатата "Верни" в последния ден от учението "Бриз" на Военноморските ни сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варн...

News image

Д-р Цветеслава Гълъбова: Г-н Константинов, нещо ще каже "щрак" и ще си останете унизително наведен

Сутринта гледах г-н Михаил Константинов в бтв. Стана ми жал за този човечец - мъж на възраст, ужким с положение, публична личност, шеф на много отговорна институция, да се гъне като червей, за да си заслужи платата. Е, г-н Константинов, иженарицаеми професоре, пазете се от такива нис...

News image

Михаил Константинов се хваща на бас, че Кристиян е виновен. Апропо, откъде МихКон знае какво знаят следователите?!

Михаил Константинов се хваща на бас по БТВ, че Кристиян е виновен за #НАПлийкс. Това мирише на набеждаване. Ей, хора, бъдете по-внимателни. Разбивате човешки съдби! Михаил Константинов е клет пиар на властта. Естествено, тя му плаща. Според него: - хората в България се съмняват в право...

News image

Проф. Константинов: Кристиян е искал да докаже колко е велик, но е направил левашка грешка

„Информационно обслужване“ няма отношение към хакерската атака срещу НАП. Изтеклите данни нямат никакво отношение към електронния архив на службата. Тече следствие и няма да кажа неща от кухнята. Това заяви председател на УС на "Информационно обслужване" проф. Михаил Констант...

News image

Освободиха от ареста сочения за автор на хакерската атака срещу НАП

Кристиян Б., сочен за автор на хакерската атака срещу системата на НАП, беше освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка". Тя бе определена от Софийската градска прокуратура, два дни след задържането на 20-годишния младеж, предава Нова Телевизия. Мотивът за вземане на най-лека...

News image

Ген. Валентин Цанков: Обвинението към генералите е опит за обезкостяване на Военното разузнаване

Обвинението към шефове на служба ”Военна информация” е опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на службата. Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, к...

News image

Защо Турция предпочете С-400. Ердоган купи руския ПЗРК, за да сваля собствените си самолети при нов опит за преврат

На 12 юли Турция получи първата партида от елементи на руската противоракетна система С-400. Малко са скорошните продажби на оръжие, които са предизвикали такива геолополитически вълнения. Висши служители на САЩ заплашиха с военни и икономически санкции, ако страната се сдобие с...

News image

Експертът Станислав Георгиев: Борисов да се запита не дали това е политическа атака, а защо толкова лесно успяват

Рядко си позволявам да ръся мъдрости тука, но в конкретния случай не мога да се сдържа. Българското правителство с безпрецедентната си и упорито продължаваща арогантна некомпетентност, завоалирана под надуто, новобогаташко и безвкусно самочувствие, досадно изтъркани ”номерца” за ...

News image

Бойко Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга

"Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много сп...

News image

Екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с "брифинг" и градски съвет на БСП. Гуцанов предлага кандидат-кмет?!

Два дни след "свалянето на политическото доверие" от председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с пресконференция и заседание на Градския съвет на БСП-Варна. (Оказа се, че всъщност нямало насрочена пресконференция.) "Гуцанов е получил подкрепа от ...

News image

Мачкането на "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Борисов и Пеевски изпълняват американска поръчка

Мачкането на пропрезидентското и "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Атаката на ГРУ срещу сделката за F-16 провокира остра реакция на "янките". Бойко Борисов и Делян Пеевски изпълняват американска поръчка. Тезата, че "Пеевски овладява "Военна информация"" е манипулативна - в...

News image

Томислав Дончев "оправи" Цветан Цветанов. Сега с общински данък върху доходите ще "оправя" и Б.Б. на местните избори

Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев. "Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка...

News image

"Позитано"20: Кирил Добрев и Иван Иванов вземат властта в БСП-Варна, те ще редят листата с "доброто" на Корнелия Нинова

"Корнелия Нинова е Бойко Борисов в пола", гърмяха медиите, когато тя превзе БСП на абордаж с комбинациите на "позитански влъхви" като Асен Марков и Асен Димитров, които редяха схемите на конгреса през май 2016г. зад явната подкрепа за нея на Румен Овчаров, Георги Гергов (Асен Марков№ и Краси...

News image

Георги Свиленски няма да е кандидат-кмет на БСП за София. Кирил Добрев посочва кандидатите в София и Варна?!

Георги Свиленски определи пред журналисти във Варна слуховете, че Корнелия Нинова ще го номинира за кандидат-кмет на София като "измислици и манипулации". "Няма да бъда кандидат-кмет, това са медийни спекулации", отсече Свиленски, който е сред най-близките "позитанци" до Нинова. "К...

News image

Йорданка Фандъкова: Номинират Мая Манолова за кмет като знаково лице на БСП

Изборите са най-важният изпит за всички политици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по възстановяване на сградата на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В момента вървят номинации в почти всички партии. Започва...

News image

Мая Манолова няма да стане кмет на София, дори да е кандидат на ГЕРБ. Кампанията срещу "сестра Галева" ще бъде на макс

Мая Манолова стана "народен защитник" след сделка между Делян Пеевски и Бойко Борисов, но за всички е очевидно - "прокси" е на депутата от ДПС. Тя няма как да стане кмет на София, дори да е кандидат на ГЕРБ. Кампанията срещу "сестра Галева" ще бъде на макс. Тя беше като червено на би...

News image

Нинова няма да номинира Мая Манолова. Лети за САЩ и не участва в ратификацията за F-16, ама... друг път

Корнелия Нинова в събота трябваше да бъде в Бургас, а в понеделник - във Варна. В морската столица има обявена среща с варненци във Фестивалния комплекс. Веднага след това  лидерката на БСП щяла да лети за САЩ преди гласуването на сделката за F-16, уж за да не влезе в "черния списък" на ...

News image

Мая Манолова: Ако продължават да се подиграват с гражданите на изборите, ще се кандидатирам за кмет на София

  Все още не съм решила дали ще се кандидатирам за кмет на София. Пренебрежението обаче по повод това, за което се боря, е вбясяващо, заяви Манолова, като добави, че "ако ядосат гражданите, ако продължават да се подиграват с тях", ще се кандидатира за поста, заяви националният омбудсман Мая Ман...

News image

Край на интригата във Варна! Портних печели на първи тур с корпоративен вот, "тайно рамо" от ДПС и явно от СДС

Край на интригата във Варна, Иван Портних отново ще е кандидат-кмет на ГЕРБ и има шанс да спечели на първи тур. Основните играчи в града Иван Портних и Емил Радев се разбраха още преди евровота. Радев бе мощно подкрепен с преференции от местната структура на партията. Така бе ...

News image

Фандъкова срещу Свиленски и Мая Манолова в битка за кмет на София? Иван Портних отново кандидат-кмет във Варна

Номинациите за местните избори започнаха. В София ГЕРБ отново ще заложат на Йорданка Фандъкова. Очаква се БСП да издигнат срещу нея депутата Георги Свиленски. Мая Манолова също е възможен участник във вота като независим кандидат. В София Фандъкова вероятно ще се изправи срещу незави...

News image

Самолетът Ф-16, който купуваме, е със способности, използвани до 1913 година! Вижте протокола, с който се орязва пакета

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила. Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО. Ние ще получим изключително скъп самолет с ограни...

News image

Митът за "орязания пакет" като опора на хибридната операция против F-16. Президентът Радев поведе това хибридно хоро

Ден след като правителството взе решение за придобиването на F-16 блок 70/72, очаквано стартира поредната хибридна кампания, с цел осуетяване на сключването на договора. В някои медии, близки до президентството, изтече копие на протокола от преговорите между България и САЩ по цената на пакет...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов наобиколи владенията на Сарая и Маджо в пристанището във Варна, не участва в дебатите за F-16 заради "Бриз 2019"

News image

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Варна в петък заради международното черноморско учение "Бриз 2019". Маршрут №1 по бул "Владислав Варненчик" беше лъснат от предния ден заради височайшата визита. Националното военноморско учение „Бриз 2019“ се провежда от 12 до 21 юл...

Борисов мачка клана "Цветанов" във Варна. СИКаджията Красьо Дебелия аут от схемите в Билдинга, Маджо измества Маргините?

News image

Бойко Борисов методично мачка основни фигури на клана "Цветанов" във Варна, заяви източник от ръководството на ГЕРБ в морската столица. СИКаджията Красьо Дебелия е аут от схемите в Билдинга, продължи източникът от върхушката на ГЕРБ. Красимир Терзиев-Дебелия е известен като близък ...

"Позитано"20 реди служебна листа във Варна?! Корнелия Нинова иска резултат за поне десет общински съветници

News image

"Накрая Корнелия ще изключи Гуцанов от партията, ако до понеделник не напусне офиса, тя е по-мъж от мъжете и агитки не могат да я спрат. Като е казала, че ще отстрани Борислав Гуцанов, значи ще го направи", заяви член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Веднага след сканда...

АКЦИЯ

Файлът, уличаващ Кристиян Бойков, е фалшифициран. Хакерите използват Linux, истински добрите, няма съмнение за това

News image

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран! Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това. ZIP...

Хакерската атака изкова универсално оръжие. Оръжие, което може да послужи за разчистване на предизборния терен

News image

Това, което става в НАП, не е никакъв кибер скандал. Съвсем друго е: пред очите ни се изработва универсално оръжие. Такова оръжие, което да може да послужи за разчистване на предизборния терен и за извършване на политическа чистка. Данни, които са селектирани и групирани наготово Сре...

КИЛЪРИ

Парламентът ратифицира международния договор за самолетите F-16 на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

News image

Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите ратифицираха международния договор за самолетите F-16 и свързаната с тях поддръжка“ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ратификацията бе гласувана от деп...

Задавить Россию: США накажут ФСБ. В конгресс США внесли законопроект о новых санкциях против России

News image

Давление на Россию со стороны законодателей США усиливается. В палату представителей внесен законопроект, предусматривающий введение новых антироссийских санкций. На этот раз это в нем говорится о мерах против сотрудников «службы безопасности России». На прошлой неделе была внесена поправка ...

МАФИЯ

"Янките" контролират Военното разузнаване. Акцията е тяхна поръчка и комбинация на Б.Б. ЦРУ командва парада в службата

News image

Акцията във "Военна информация" три дни преди решението за сделката за F-16 провокира медийни спекулации - Пеевски, Доган и "библитекарско-сарайния" кръг десари атакува службата, а целта била да се осуети сделката със САЩ. Фейк. Пропаганда. Доган съучаства в сделката след срещата с посл...

Операцията във "Военна информация" е срещу "партията Радев-Рeшетников". Посланието: "Радев, кой краде тайни на НАТО?!"

News image

Официалното съобшение по скандала представя операцията като защита на класифицирана информация по линия на партньорските служби - раздавани са разрешения за допуск и сертификати на килограм - топНАТОвците и досега ни режеха, вече съвсем ще спрат кранчето. Двама началници от служба &bdqu...

РЕКЛАМА
Банер