ПОЛИТИКА

Марк Галеоти: Руските спецслужби мислят, че са въвлечени във война за мястото на Русия в света

alt

Ако използваш полоний или "Новичок" за убийство - значи искаш да се "покажеш" 

Кремъл използвала организираната престъпност като свой инструмент, казва известният историк и политолог

Британски историк и политолог  Марк Галеоти е есперт по международната организирана престъпност и връзките и с руските спецслужби. През тази година излезе негова книга за войната в Донбас, хибридните войни и Владимир Путин. В интервю за "Новая газета" Галеоти говори за връзките на Кремъл и мафията, за "типажа" на Евгений Пригожин и манталитета на Владимир Путин. 

Интервю на  Иля Азар

- Г-н Галеоти, Вие твърдите, че в Русия между държавата и криминалния свят има тесни връзки. Какво имате предвид?

alt

Марк Галеоти

- Първо, очевидно е, че държавата определя приемливото поведение на организираната престъпност. Държавата ясно дава да се разбере какво не е готова да допусне и престъпниците си знаят границите. Второ - има много исторически връзки от 90-те години, когато световете на престъпността, бизнеса и политиката бяха много близо един до друг. Сега те отново са раздалечени, но въпреки всичко тези връзки остават. Трето, в Западна Европа ние имаме доказателства за това, че руската държава е използвала организираната престъпност като свой инструмент. 

Класически пример за това е, когато естонския офицер от спецслужбите Естон Кохвер беше задържан на границата от ФСБ, а след това го осъдиха като шпионин. След това се изясни, че той е разследвал контрабанда на цигари. Естонските служби разкриха, че руските спецслужби вербуват контрабандисти на цигари, за да осъществяват наблюдение и да снабдяват с пари политическите си операции, а в замяна им дават възможност свободно да пресичат границата.

Видяхме и как убиваха чеченци в Турция. Турската полиция установи, че убийствата са извършени от гангстери от Москва, които не са имали никакви интереси в Турция: те са пристигнали, убили са и са си тръгнали. Турците са убедени, че те са били вербовани и изпратени от руските спецслужби. 

- Нима в такива операции спецслужбите не използват "своите" хора? Защо им е да наемат бандити? 

- Защото това повишава възможността да отричат участие. Но по-важна е друга причина. Сега протича много мощен конфликт между Русия и Запада и едно от бойните полета са операциите на спецслужбите. Ние виждаме активността на руските спецслужби, те сега са много претоварени с работа. Даже, независимо от техния мащаб, има ситуации, в които са им нужни допълнителни "мощности" и специфични умения. Това е като аутсорсинг. 

- Американските или английските спецслужби не действат ли по този начин? 

- Мнозинството спецслужби избягват да ползват престъпници, това се случва само в извънредни ситуации. Например, ЦРУ е опитвало да привлече мафията за убийството на Фидел Кастро. Така, че това не е уникално изобретение на руснаците.

 - Но ако убийството на Литвиненко или покушението срещу  Скрипал, в които са обвинени руските служби са известни, то за подобни операции на западните служби нищо не се чува. Те не извършват ли такива мокри поръчки? 

- Мисля, че въпросът е в различния начин на мислене. Руските спецслужби мислят, че са въвлечени във война за мястото на Русия в света, която Западът несправедливо се опитва да изтласка и притисне.

Западните спецслужби не мислят така и в мирно време се опитват да бъдат много внимателни. Това са крайни методи, които се ползват само в най-крайни ситуации. Но Русия явно мисли, че се намира точно в такава ситуация.

- Убийствата на Литвиненко и покушението срещу  Скрипал бяха демонстративни, никой не се е опитвал да скрие следите, по-скоро - напротив. 

- Абсолютно. И двете престъпления са театрални. Ако просто искаш да убиеш някого, то има много по-акуратни и по-малко очевидни начини да се направи това. Ако използваш полоний или "Новичок" значи искаш да се "покажеш". 

Що се отнася до Скрипал, то това беше сигнал към Лондон, защото руското правителство смяташе, че британското правителство нарушава негласните договорки, съгласно които един помилван шпионин може да даде няколко брифинга, лекции, но като цяло излиза от играта. Но за Скрипал в Русия явно смятат, че той все още е въвлечен в делата на разузнаването и те, не че чак толкова държаха да го убият, колкото да кажат на Лондон, какво ще се случи, ако се отнасят по този начин към Русия.

- Екстрадирането на руски дипломати от цяла Европа и САЩ ще възпрат ли Русия от подобни действия в бъдеще? 

- Политиката е въпрос и на символи и след като веднага толкова страни проявиха единство с британците, това имаше реално въздействие. Вярвам, че този урок беше научен.  

Сега Русия по своите възможности не е супердържава, какъвто беше СССР или каквито са САЩ, но се опитва да хвърли предизвикателство на съществуващия световен ред и да застави останалия свят да се отнася с нея като с реално велика държава. За да постигне това, трябва да рискува и Русия е готова да рискува. Мисля, че след историята със Скрипал Русия си каза: "Окей, отговорът беше по-сериозен отколкото очаквахме" и ще промени тактиката си в бъдеще. Но не мисля, че стратегията на Русия ще се промени.

- Да се върнем към книгата Ви. Вие смятате ли, че връзката държава и мафия влияе върху обществото в Русия или криминалните елементи се използват само в международните отношения? 

- Не мисля, че това се разиграва по улиците. Времената, когато властта и престъпността бяха реално близки, отминаха. Но статуквото беше изкуствено поддържано твърде дълго и след като беше нарушено започнаха да се случват различни неща, в частност убийството на "Дед Хасан". То можеше да провокира по-широк конфликт, но всички се постараха да го потушат. Мисля, че има риск от взрив в подземния свят именно заради това, че държавата нарушава статукво, съществувало твърде дълго. 

- А убийството на Немцов?

- Ако държавата иска да направи нещо, ще го направи, но аз не мисля, че това убийство беше операция планирана на държавно ниво. То беше изненада за Кремъл.

- А какво се случва в Чечня? Това не е ли симбиоза между власт и бандити? 

- В голяма степен е точно така и терминът "мафиотска държава" много подхожда на Чечня. Това е диктатура на един човек, който някак е убедил Москва да го спонсорира. Да, там има много престъпност, да, диктатурата се базира на парите на Москва, но става въпрос повече за власт, отколкото за престъпление.

- Пишете, че Путин, който е израснал на улиците на Ленинград, обича да използва улична лексика и често действа според "уличните правила".

- Той използва тази лексика, за да подчертае пълномощията си на "корав пич", но неговите действия говорят за нещо повече — за това колко силно навиците и езика на ГУЛАГа и престъпниците са се предали на цялото руско общество. Начинът, по който действа Кремъл, не е "ръчно управление" на нацията. Путин и Кремъл като цяло управляват с намеци, така че хората сами да разберат какво се очаква от тях. Така е устроен криминалният свят. Те го правят дори не защото самите те са гангстери, а защото така е работило съветското, а сега и руското общество, и това е просто еволюция.

- Питали ли са Ви, дали Путин не се държи като гангстер и на международната арена? 

- Това са повърхностни сравнения. Някои действия на Путин и Русия са от типа "той изглежда толкова яко, че никой не смее да му се опъне". Но това е поведение от затворническия двор, там трябва да се държиш така, за да оцелееш. Но всъщност Русия е държава, която се опитва да надскочи боя си.

- Какво мислите за Евгений Пригожин, "кремълския готвач", притежаващ частни армии? 

alt

Евгений Пригожин и Путин

- Той не е гангстер, той е подчинен на руската автокрация, в която институциите не са толкова важни, колкото дали си полезен на Путин и Кремъл. Пригожин е направил кариерата си именно чрез своята "полезност" за Путин: той управляваше фабриката за тролове, а сега ЧВК "Вагнер", действаща по целия свят. 

- Но хакерите, троловете, ЧВК и побоят над активисти, нима това не е най-добрата илюстрация за това, което говорите Вие - за нов вид връзка между мафия и държава? 

- Нямам лична вътрешна информация за Пригожин, но той абсолютно съответства на типа личност, която в наше време действа като свръзка между хората в костюми в правителството и хората с татуировки, които използват за различни задачи.

Превод:Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Красен Кралев: "Ангажиментът ми към премиера е дългосрочен". Кралев движи проекти на Борисов в кампанията

"Имам дългосрочен ангажимент към премиера Бойко Борисов и ми предстои да извървя още дълъг път с него", заяви пред журналисти в Русе в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент на БФС. Времето ще покаже колко дълъг ще е ангажиментът на Кралев към Борисов като към премиер, но...

News image

Опозицията в БСП работи за ББ. ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Варна и Стара Загора, на втори в София и Пловдив

Цветан Цветанов няма да има своите "15 минути слава" след местните избори, дори може да връща часовници на Бойко Борисов. Опозицията в БСП работи брутално за Борисов. ГЕРБ ще спечели с голяма разлика на първи тур в Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград. На втори тур ще бие Б...

News image

Битката за Общинския съвет във Варна. ГЕРБ и "Тъстовете" редят новото мнозинство по формулата "Борисов&Пеевски"

Битката за Общинския съвет във Варна засенчи кметската кампания. ГЕРБ няма да успее да състави самостоятелно мнозинство - ше има 20-22 общински съветници. Листата на "Тъстовете" ще прибави 3-4 съветници и така ГЕРБ и "Тъстовете" ще наредят новото мнозинство на коалиция "Борисов&Пеевски" в...

News image

Червени активисти: "Гласуваш за Костадинов, получаваш Гуцанов!". Битката за овладяването на БСП-Варна

Залогът за БСП-Варна на тези избори не е победа срещу Иван Портних и ГЕРБ, а овладяването на организацията. Проф. Анелия Клисарова не е "биткаджийка", срещу нея работи й загубата на миналия вот. БСП не успя да излъчи друг кандидат-кмет. В рамките на кампанията тече битката за БСП-В...

News image

БСП-Варна играе за 30% бонус-резултат и балотажи в два района. В областта натиска в Долни чифлик, Дългопол и Провадия

БСП-Варна прави силна кампания на терен, но щабистите отчитат реалностите. Иван Портних е фаворит за кмет, а ГЕРБ ще има най-много общински съветници. БСП се бори за резултат за 7 общински съветници и 12-13 хиляди гласа за проф. Анелия Клисарова, което ще е 30% бонус-резултат в сравнение ...

News image

Борисов в Шумен: "ДПС минава границите във Варна! След изборите ще работим с мюсюлманите, сега искам победи"

Бойко Борисов скочи с бутонките на Ахмед Доган на регионалното събрание на актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен. Падишахът в поредна предизборна кампания преподава един и същ урок на ББ - договорките не важат, когато се решава властта. Този път Бойко Борисов приема предизвикателс...

News image

Цацаров, Гешев и шефовете на службите в САЩ заради "руските шпиони" в София

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички специални служби са в САЩ заради "руските шпиони". Ако за една "бутафорна шпионска афера" се подобно безпрецедентно посещение, какво остава за ризкриване на агенти на ГРУ край американска база. По информация ...

News image

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е на кантар. Окръжно на Борисов: Трябва да вземем всички пристанища!

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е "на кантар", заявяват източници от различни предизборни щабове, които разполагат със социологически проучвания. Загуба на ГЕРБ в София, Пловдив и Варна означава оставка на Бойко Борисов, трети недовършен мандат и предсрочни парламентар...

News image

Войната "Борисов-Пеевски" приключва с вота?! ББ обяви визитата на прокурорите в САЩ в пика на "войната с олигарсите"

Клановете във властта си дават битка по изборите. Както винаги - кой повече капии да заеме. Войната "Борисов-Пеевски" приключва след изборите, ако не се намеси "външен фактор". Бойко Борисов падна от власт през 2013г. заради намесата на руснаците, тактически корпоративен алианс и... дог...

News image

Гриша Ганчев обяви Борисов и Кралев за "държавници" за оставката на Боби Михайлов. Защо комшията на ББ го подкрепя?!

"Браво на държавата! Днес видяхме, че в държавата има държавници. Видяхме го в лицето на Бойко Борисов и министъра на спорта - Красен Кралев. Показаха нулева толерантност към корумпираните изчадия. Това е бъдещето! Държавата трябва да отвоюва футбола. Защото ставаме за смях на цял свят, вече...

News image

Борисов сваля Нинова от Коня. Как ще спечели БСП в Ямбол с Вигенин до лидерката, Мерджанов е "местният бигбос"?!

Бойко Борисов сваля Корнелия Нинова от Коня - лидерът на ГЕРБ почти разцепи БСП, както нацепи на тресчици "остатъчните десни". Водачите на опозицията на "Позитано"20 имат пълната му подкрепа... Георги Гергов и Атанас Мерджанов са "тайните жокери" в ръкава на ББ в Южна България. Гергов д...

News image

Костадинов напира за втори тур. "Тъстовете" готвят Ресто с "Всички за Портних". ББ спира "Ротманс Бонуса" за КК чрез СИК

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов напира от стартовата трета позиция за втори тур срещу Иван Портних и... кметското кресло. Вероятно ще си остане с мераците заради силната кампания на терен на БСП и националния медиен ресурс за кандидат-кмета проф. Анелия Клисарова. Докат...

News image

Тръмп прецака Ердоган, вкара го във война със Сирия. Путин гласи курт капан за Султана, пак ще "спасява" клиента си

Правителствената агенция САНА публикува призив на кюрдски старейшини бойците на СДС да се присъединят към към сирийската армия срещу агресията на Турция. Междувременно части на сирийската армия влязоха в Манбидж, преминавайки по договорка блокпостовете на кюрдите, и преградиха пътя ...

News image

Ердоган ще обяви джихад, ако Израел се намеси с армия в Северна Сирия. "Мосад" може да вдигне кюрдите в Турция

Досега никой не е печелил война срещу Израел. И Ердоган не може да спечели, а никоя велика сила не може да спре "мошетата", ако решат да тръгнат срещу Турция. Ако Армията на резервистите на Израел влезе в Северна Сирия, "контра-терористичната операция" на Анкара ще се превърне във война...

News image

Израелци готови да се бият за кюрдите срещу турската армия. Армията на резервистите е могъща военна структура

Израел ще помогне на кюрдите, които се сражават срещу турската армия-агресор. Това пише в обръщение на десетки офицери от запаса, които са част от армията на резервистите, на която Тел Авив винаги е разчитал много заради патриотичния заряд и военните умения, който притежават чиновете от резе...

News image

Плакати с надпис „Цветановград“ посрещнаха Борисов във Велико Търново

Транспаранти с надпис „Цветановград“ посрещнаха премиера Борисов вчера във Велико Търново.   Недоволни от управлението бяха залепили такъв надпис и на входната табела за града. Така жителите на старата столица искаха да подскажат на премиера, че доскорошният втори в ...

News image

Русия губи най-големия си газов пазар в Източна Европа. Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ

Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ. В Москва не вярват на това и дори гледат с насмешка на плана на Варшава. Експерти обаче твърдят, че той е напълно реалистичен. След 39 месеца "Газпром" може да се лиши от най-големия си пазар в Източна Европа – полския...

News image

"Зона за сигурност" – смокиновото листо на Ердоган: "Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!

Турските лидери много харесват символиката. Но европейските коментатори не познават Ориента и въобще не им направи впечатление, че военната операция срещу Северна Сирия съвпадна със събития от октомври 2018 г. и по–конкретно със залегналите в т.н. Национален пакт граници, идентифициращ...

News image

Борисов разменя главния прокурор срещу София! "Кон за кококошка" или две в едно и златни яйца за "Берлин"&Сарая&"Банкя"

Иван Гешев не е кандидат на Бойко Борисов, а на Сарая и "Берлин". Пламен Георгиев, който изпълни "поръчки" на ББ срещу неотчитащи се "олигарси", беше неговия кандидат. Според една от конспиративните версии Борисов разменя позицията на главния прокурор срещу София. Всъщност менкането е в...

News image

Интрига във Варна. Костадин Костадинов получава "тайно рамо" от ГЕРБ, "Тъстовете" и опозицията в БСП

БСП-Варна прави силна кампания на терен. Битката е за силно представяне за Общинския съвет. В същото време зад кулисите текат договорки за преразпределяне на "контролиран вот". Костадин Костадинов, кандидат-кмет на партия "Възраждане" получава "тайно рамо" от ГЕРБ и опозицията в БСП сре...

News image

Борисов се договаря с Пеевски за вота, край на "войната"?! Лидерът на ГЕРБ притеснен от схемите на Манолова с десните

Бойко Борисов се договаря с Делян Пеевски за изборите в София, твърдят запознати с политико-корпоративното задкулисие. Край на "войната", Томислав Дончев си свърши работата. Лидерът на ГЕРБ притеснен от схемите на Мая Манолова с десните и се опасявал, че на втория тур ще се заформи схема ...

News image

Борисов: Ако Ердоган пусне бежанците към Европа, няма какво да ги спре!

Няма сила, която да спре бежанците да навлязат на територията на Европа. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци" „Ако дойдат 50-100 хиляди на оградата и армията,...

News image

Anadolu Agency: Сирийските кюрди удариха по турски градове с ракети, има убити и ранени

Поне четирима души са загинали, а 16 са ранени след като ракети и снаряди, изстреляни от силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) са ударили турски градове от границата със Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Снарядите и ракетите са ударили градовете ...

News image

Майк Помпео поздрави Бойко Борисов за модернизацията на армията и постиженията в енергийната сфера

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Те обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред. Помпео изтъкна, че премиерът Бойко Бори...

News image

Ще се извини ли Томислав Дончев за това, че набеди човек от МО в създаване на масова психоза?

„Данни за участие на човек от пресцентъра на Министерство на отбраната във връзка с истерията в Сливен, че ще се отнемат деца, не са постъпвали при нас нито от граждани, нито от институция". Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров като по този начин оневини шефа на пресцен...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и рашките, не игра за кмет на Варна?! ББ ще пусне Ресто на бизнесмена

News image

Веселин Марешки подари победата на първи тур на Иван Портних. Ако се беше кандидатирал за трети път за кмет, вторият тур беше "нарисуван". Защо Марешки, "тайното оръжие" на Сарая и "рашките" (чието "прокси" е ИП), не се кандидатира за кмет на Варна?! КОЙ го спря, кой какво "ресто" ще му...

ББ "спонсорира" кампанията на Костадинов срещу БСП чрез Красен Кралев. Пеевски играе двойно, Сарая си няма "нов Марешки"

News image

Костадин Костадинов имаше шанс за втори тур, ако беше кандидат-кмет, подкрепен от БСП. ДПС и листи, контролирани от Делян Пеевски, имаха нишан от Сарая да гласуват за КК. Корнелия Нинова стопира тази схема с аргумента, че няма как БСП да подкрепи лидер на друга партия, но "скритата прич...

СИК превзе Несебър от ВИС-2. Черноморието от Поморие до Обзор граничи с Маджо, босът печели в партия с "ДСП&ББ"

News image

Атаката срещу кмета на Несебър Николай Димитров (с "доброто" на ББ, "Берлин" и Сарая) и смяната на шефа на районото управление на МВР отразява смяната на властта в региона. Повече от десет години икономически групи и босове, свързвани с ВИС-2 държаха властта в Несебър и в курорта. ...

АКЦИЯ

Костадин Костадинов агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода"

News image

Костадин Костадинов, кандидат-кмет за морската столица на партия "Възраждане", агитира в Звездица във Варна. Цитаделата на ГЕРБ се оказа непревземаема за бившия "войвода". Гербаджиите дадоха мощен отпор на Костадинов. "Събранието на Костадинов беше катастрофа, само 14 души бяха в за...

БСП печели в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол?! И ББ не подава оставка, правел "гениални ходове"...

News image

БСП може да спечели поне пет-шест областни центрове, сега няма нито един. Най-големи са шансовете за победа в Шумен, Перник, Ловеч, Плевен, Разград и Ямбол. Бойко Борисов реагира светкавично срещу комбинациите на БСП и ДПС в Североизтока и събра актива на ГЕРБ в Шумен, където "Позитано"20...

КИЛЪРИ

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

Свадебный генерал. Что Руслан Боширов делал на свадьбе дочери генерала Аверьянова, отвечающего за боевую подготовку ГРУ

News image

Генерал-майор Андрей Аверьянов, возглавляющий войсковую часть 29155, действительно был знаком с Анатолием Чепигой (также известным как Руслан Боширов, участвовавший в отравлении Скрипалей), это подтверждает информацию, ранее опубликованную в The New York Times. О знакомстве свидетел...

МАФИЯ

Цветанов остави част от ноу хауто си в ГЕРБ. В много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски

News image

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки лесно се усвояват. Той безспорно вършеше част от черната работа. Но в много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това заявява социологът Живко Георгиев пред Banker.bg. ...

Богомил Бонев: Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски

News image

Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски. Това пише във фейсбук бвшият вътрешен министър Богомил Бонев и изброява някои от очакваните и сигурни нарушения. Заради 80%. – купуване на гласове; – купуване на цели комисии; – подправяне на протоколи; &n...

РЕКЛАМА
Банер