ПОЛИТИКА

Защо Турция предпочете С-400. Ердоган купи руския ПЗРК, за да сваля собствените си самолети при нов опит за преврат

alt

На 12 юли Турция получи първата партида от елементи на руската противоракетна система С-400. Малко са скорошните продажби на оръжие, които са предизвикали такива геолополитически вълнения. Висши служители на САЩ заплашиха с военни и икономически санкции, ако страната се сдобие със зенитно-ракетния комплекс.

Доставката е резултат от дългогодишни преговори за подобрение на въздушната отбрана на Турция. Анкара започна преговори с Москва през август 2016 г., като в крайна сметка бе подписано споразумение на стойност 2,5 милиарда долара за доставката на четири батареи С-400.

Преди това Турция можеше да избере да закупи американската алтернатива "Пейтриът", китайската - "HQ-9" и френската - "SAMP/T. Пристигането на С-400 настъпва след драматични събития в съвременната история на държавата - свалянето на руския самолет през 2015 г., проваления опит за преврат на 16 юли 2016 г. и новото стратегическо партньорство между Ердоган и Путин. 

САЩ са загрижени, тъй като американските бойни самолети Ф-35 може да бъдат компроментирани от С-400. Вашингтон и Анкара бяха постигнали сделка за продажбата на летателните апарати, които разполагат с увеличена радарна сигнатура, която трудно може да бъде прихваната.

Ако Анкара разполага и с двете системи, тогава е възможно С-400 да се сдобие с познание за радарната сигнатура на Ф-35. Това разкритие едва ли ще бъде спестено на Русия. 

Анализаторите не могат да си обяснят действията на Турция. Западните политици и коментатори преминаха през четири от петте фази на скръбта: отрицание, че Турция действително ще предприеме това необяснимо действие, гняв заради последиците върху НАТО като съюз и заплахи за отмяна на участието в програмата за Ф-35, пазарене с подновоено предложение за системата "Пейтриът" и сега депресия поради предстоящото разгръщане на С-400.

Достигането на последната фаза "приемане" налага трезва оценка на външните и вътрешните сметки на Турция и по-конкретно - желанието на Ердоган да оцелее. Анализаторите трябва да си припомнят "бръснача на Окам" (при наличието на множество теории, които обясняват един проблем, обикновено се използва най-простата - тази, която разчита на най-малко презумпции).

Ердоган вероятно иска С-400 заради причината, поради която САЩ не желае Турция да я притежава: именно защото тя е построена, за да свали американските летателни апарати, които в момента са включени в Турските военновъздушни сили. 

Политическите и военните аспекти на С-400 имат смисъл, тъй като основният приоритет на турският президент е неговото политическо оцеляване.

Хронология на турската въздушна отбрана

Януари 2013 г. - досега: Ротационни разгръщания на "Пейтриът" в Турция от други съюзнички в НАТО.
26 септември 2013 г.: Турция избира китайското предложение за въздушна отбрана, но на 18 ноември се отказва.
24 ноември 2015 г.: Руски самолет е свален над турското въздушно пространство.
15-16 юли 2016 г.: Проваленият опит за преврат.
9 август 2016 г.: Среща между Ердоган и Путин, обявени са новото стратегическо партньорство и интереса за сделка за С-400.
29 декември 2017 г.: Турция подписва сделка с Русия за купуването на С-400.
12 юли 2019 г.: Започват доставките на С-400. 

Нови стратегически отношения с Русия

Отношенията между Турция и Русия са се изменили драматично през последните няколко години. През ноември 2015 г., след като Турция свали руския самолет "Сухой Су 24М", двете страни изглеждаха сякаш са на ръба на конфликт. След това обаче те предприеха сериозни стъпки, за да увеличат политическото си и военно сътрудничество. 

Заедно с недоверието към САЩ след преврата през 2016 г. от турската армия покупката на С-400 от Турция е ново доказателство за подобряването на турско-руските отношения. Путин си осигурява съюзник на южната граница, а Ердоган получава нужната подкрепа да остане на власт.

Анализите на решението на Турция се ограничават до сравняване на техническите показатели на С-400 и "Пейтриът", което е погрешно. Тогава наистина решението на Анкара да се разграничи от партньорите си в НАТО изглежда странно.

За разлика от С-400 "Пейтриът" е използвана успешно в битки. Швеция, Румъния и Полша обявиха миналата година намеренията си да я закупят като предпазна мярка срещу агресията на Русия в Европа.

"Пейтриът" изглеждаше достатъчно добра за Турция през 2013 г., когато бе използвана за отбраната на турската територия при учения на НАТО със съюзничките Германия, Холандия, Испания и Съединените щати.

По време на конференция през юни в Япония президентът Доналд Тръмп изрази симпатии към Ердоган, като съобщи, че на Турция не ѝ е било позволено да закупи "Пейтриът" от администрацията на Обама и изрази съмнение относно намерението на САЩ да наложи санкции след покупката на С-400.

Всъщност, "Пейтриът" бе многократно предложена на Турция, включително и по време на учението през 2013 г., докато накрая не бе избрана китайската система, базирана на С-300. 

А що се отнася до изразените цели на Анкара по отношение на трансфера на технологии, няма потвърждение на информацията, че Русия предоставя на Турция нещо повече от сложната система за търсене и технологията за насочване, която Вашингтон предоставя на съюзниците си чрез "Пейтриът". 

Подобен подход пропуска цялостната идея на решението. Мотивите на Турция може да бъдат по-добре обяснени чрез следните два фактора: възможната вътрешна заплаха за турското правителство и международните отношения с Русия.

Отношението на Анкара към Москва и Вашингтон се различава коренно от позициите на останалите членки на НАТО. Алиансът като цяло е загрижен за руската агресия и е насочил противоракетните си системи на изток.

Въпреки че Турция твърди, че само граждани на страната ще управляват С-400, някои руски съветници и техници верояно ще останат на територията на държавата, за да тренират персонала и да поддържат системата.

Присъствието им означава, че Русия подкрепя Турция - по същия начин както разгръщането на системите С-300 и С-400 в Сирия при защитата на Башар Ал Асад, означаваше, че Кремъл подкрепя режима.

Като оставим на страна политическите и икономическите ползи Турция може би също иска да разполага с уникалната система С-400, за да се защитава от летателните апарати на Турските военновъздушни сили.

Способността да свалиш собствените си самолети

По времето на преврата турски Ф-16 атакуваха турския парламент и заплашиха самолета на Ердоган. През следващите месеци Ердоган извърши чистка в страната си, като нареди масовите арести и уволни хиляди военни, както и половината турски бойни пилоти.

Придобиването на системата "Пейтриът" няма да се впише с развиващото се партньорство между Анкара и Москва. Нито ще предотврати следващ опит за преврат, тъй като С-400 е специално изработена, за да сваля западни летателни апарати.

Ердоган най-вероятно не вярва, че американските самолети са способни да го защитят в бъдеще. Дали е разумно да разчита на руснаците за бъдещото си оцеляване все още не се знае.

Следващите стъпки

Сега след като Анкара се сдоби със С-400, въпросът е как ще отговорят САЩ. Щатите изглежда бладоразумно изваждат Турция от програмата за Ф-35. Също както предшественика си Патрик Шанахан, действащият министър на отбраната Марк Еспър потвърди, че САЩ ще прекратят продажбата на Ф-35, ако Турция се сдоби със С-400. 

Турските пилоти, които тренираха на новите Ф-35, са връщани по домовете си. Вашингтон вече търси нов партньор, който да замести Турция.

Много вероятно е да се наложат санкции срещу страната за купуването на руското оръжие. Провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, Конгресът прие през 2017 г. "Противодействие на противниците на Съединените американски щати чрез санкции" (CAATSA). Той е насочен срещу всяка държава, която купува значително военно оборудване от Русия.

Сделката между Русия и Турция за С-400 поставя администрацията на Тръмп в неудобното положение да наложи санкции на съюзничка в НАТО или да се преструва, че споразумението е от значим национален интерес за Щатите, което ще обезсмисли ответната реакция.

Без значение дали ще се наложат санкции въз основа на CAATSA, не може да се позволи на Турция да се сдобие едновременно с Ф-35 и С-400.

Ако обаче решението на Ердоган да закупи руската противоракетна система е провокирано от основоположното желание да се запази на власт (което той определя като въпрос за "националния суверенитет"), тогава според него изключването от програмата на Ф-35 и санкциите по CAATSA може би си струва да се понесат.

Ако целта на С-400 действително е да осигури на Турция военна и политическа застраховка на Ердоган срещу последващ опит за преврат, тогава може да се разбере решението на президента да понесе значителния натиск от САЩ и НАТО.

Тази специфична позиция също обяснява защо турският министър на отбраната Хулуси Акар продължава да твърди, че Турция остава отворена към закупуването на "Пейтриът" - допълнителна защита срещу външна заплаха.

В дългосрочен план Турция може да си промени отношението към Русия, може би след като приключи ерата "Ердоган". Тогава отново ще могат да бъдат възобновени преговорите за Ф-35 и "Пейтриът", както и възможността за бъдеща интеграция в отбранителната система на НАТО.

Засега обаче решението на Турция да придобие С-400 представлява значима победа за Русия.

alt

Анализът на Томас Карако е публикуван в Центъра за стратегически и международни изследвания, откъдето го препечатваме.

Източник: Клуб Z

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова печели от загуба на Мая Манолова, десните няма да я подкрепят на балотаж

"Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще й бъде трудно да се върне назад...

News image

Корнелия Нинова реже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местния вот въпреки отказа от "Коалиция за България"

"Корнелия Нинова ще отреже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местните избори", заяви източник от "Позитано"20. "Всички в Изпълнителното бюро са против общо явяване с АБВ. Няма как да сме заедно с тях, те открито ни саботираха с "Коалиция за България", продължи източникът. ...

News image

Леонид Кравчук: САЩ не ни позволиха да имаме ядрени ракети, управлявани от Москва и прицелени в Америка

За създаването на собствена държава, по искане на западните страни начело със САЩ, Украйна се е отказала от правото да има свое ядрено оръжие. Това заяви първият президент на страната Леонид Кравчук в ефира на местния „24 канал“, предава агенция EA Daily, цитирана от "Фокус". ...

News image

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса за АЕЦ "Белене":

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса: ...... замразяваме АЕЦ Белене (10.7.2009) Белене е икономически необоснован проект(29.9.2009), Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева(16.3.2010), АЕЦ Белене е висша форма на к...

News image

Борисов размята метлата в София. Фандъкова стартира кампанията - инспектира изграждането на метростанция "Мизия"

Бойко Борисов размята метлата за голямата чистка в Задкулисието на софийската голяма община и кметицата Йорданка Фандъкова стартира предкампанията за четвъртия пореден мандат - инспектира изграждането на метростанция "Мизия". Започва поетапното отпушване на движението при ремонтите в &b...

News image

Главният редактор на The Insider: Руското посолство в София се ползва като плацдарм за ГРУ

"Активността на руското военно разузнаване ГРУ в България е в пъти по-висока отколкото в другите източно европейски страни", заяви пред влогъра Асен Генов главният редактор на сайта за разследваща журналистика The Insider Роман Доброхотов. "Една част от разследванията ни се изразява в пр...

News image

Жена от народа с минало в излишък. Какви са шансовете на Мая Манолова

Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната есен подсеща за обичайния проблем на пътниците на българските железници. Едно от купетата е вече пълно с хора, стоплени от мисълта, че поне днес има кой да чуе техните проблеми, да погледне купчините с документи по техните казуси,...

News image

Сидеров: Цветанов ще работи с „пропукани структури на ГЕРБ“ срещу Борисов. Симеонов иска Цветанов да е премиер

  "Цветан Цветанов ще търси реванш. И заедно с „пропукани структури на ГЕРБ“ ще работи с ВМРО и НФСБ срещу бившата си партия. В интервю за Нова телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че плановете на Цветан Цветанов и Валери Симеонов двамата станали известни сле...

News image

Кто победил под Иловайском, или Где Путин проиграл "новороссию"? Битва под Иловайском спасла Мариуполь

Сейчас проводится расследование, кто виноват в трагедии под Иловайском. Добровольческие отряды, собранные под Иловайском, попали в котёл и понесли потери. Коварство россиян, давших "зелёный коридор" народным ополченцам и расстрелявших их на марше, вызывает вопросы к руководству Украи...

News image

Газета.Ru: Бои под Иловайском: в Британии заявили о российских войсках. Доказательства участия России нашли в Британии

Британские исследователи заявили, что собрали ряд доказательств участия российских военных в боях под Иловайском пять лет назад. И намерены предоставить их ЕСПЧ, чтобы подать иск против России со стороны украинских военных. Киев неоднократно обвинял Москву в участии в вооруженно...

News image

Российское наступление на Иловайск 24 августа во время парада — фиаско военной разведки Украины и министерства обороны

Вторжение российских войск в Украину и сражение за Иловайск — события, которые требуют самого тщательного расследования. Не все можно сказать сегодня. Но если виновные не будут привлечены к ответственности — не будут сделаны выводы. А если не сделать выводы, Украина не сможет эфф...

News image

В Британии заявили о доказательствах участия РФ в войне в Украине

По данным расследовательской группы Forensic Architecture, в сражении под Иловайском в 2014 году принимали участие танки Т-72B3, имевшиеся на тот момент только в российской армии. В битве под Иловайском в 2014 году против вооруженных сил Украины использовались танки Т-72B3, имевшиеся на ...

News image

Чифте пищовите на Симеонов&Цветанов са Ресто за "слизането сред народа" на Борисов с джипа. Стрелят по гранд корупцията

Чифте пищовите и народните носии на Симеонов&Цветанов няма да съборят ГЕРБ в София и Варна, но работят за БСП и може да струват победата на управляващите. Надига се "фолклорен национализъм". Години наред Валери Симеонов и Цветан Цветанов отнасяха подигравки във Фейсбук заради народните но...

News image

Цветанов при "патриотите" контрапие на Борисов срещу Слави и Сарая?! Пекат се избори през май по графика на Б.Б.

Валери Симеонов покани Цветан Цветанов да стане "втори" в НФСБ веднага след свалянето му от всички постове. И получи отказ. На фестивала в Жеравна е подновил предложението си. И пак е получил отказ. Така че "бомба" засега няма, но може да гръмне "пиратка". "Интересен ми е какъв ще е р...

News image

Потвърдено! Моника и ББ се договориха за "пуча" срещу Корнелия Нинова. Свалят я, правят избори и "тайна коалиция"

"Корнелия Нинова ще бъде свалена с партиен преврат преди конгреса, този път нацелихте десетката. Моника Станишева и Бойко Борисов се договориха", заяви източник от обкръжението на лидера на ГЕРБ. Според информатора Борисов е ускорил нещата заради "войната с Пеевски", писнало му да се съ...

News image

Бойко Борисов сменя "касиерите" в София?! Фандъкова: "Очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа"

„ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове", заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.   Икономиката на София е в подем, благодарение на добрата работа на администрацията. Това, ...

News image

Фандъкова е кмет - "Мая" губи заради Сарая. Цветан Василев е зад кандидата на Десницата, Цветанов мачка в кампанията

Фандъкова ще е кметица на София за четвърти мандат, а конците ще дърпат босовете. "Демократична България" обяви силен кандидат, който ще отнеме последния десен глас за Мая Манолова. ("За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" до...

News image

Решено: архитект Борислав Игнатов и Методи Лалов - начело за София

Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за пред...

News image

Бойко Борисов огорчен от Мая Манолова за "поредното предателство". Връща Цветан Цветанов "тайно" в кампанията за София

Бойко Борисов бил изключително огорчен от Мая Манолова заради "поредното предателство", твърди източник от най-близкото му обкръжение. "Борисов й прости за "Костинброд", тя пое ангажименти, че няма да влиза в схемите на Пеевски и ДПС. След това премиерът й помогна много, когато се лекув...

News image

Варна празнува, ГЕРБ работи за победа на вота. Чистка в БСП, не дават пълномощно на Гуцанов за регистрация на листата?!

Варна празнува днес - вместо на 27 юли, когато през 1978г. за "ЧРД" на императрицата руските войски влизат в града. Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е "зает" - от Бургас. Така че днес почитаме Света Богородица. Варна е празнична - лъсната като за Бойко Борисов, който не про...

News image

Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния ...

News image

Пътищарите са му скъпи на Б.Б., милиард чакат от него. Велико Желев-"Вичо" му е най-скъп "СЛУЖИТЕЛ", но Пашов...

Бойко Борисов подкара спецджипа срещу бомбене и подслушване по "Хемус" - до изборите няма да има спирка. Социолозите вадят проучвания от "терена", Б.Б. ЩЕ Е НА ТЕРЕН ДО МЕСТНИЯ ВОТ. След инспекцията на "Хемус" премиерът ще наобиколи Пробива на бул. "Васил Левски" - скъпичък му излезе, ч...

News image

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг наркотици, автомати в София и 4 тефтера със счетоводство на разкритата наркогрупа

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг различни наркотици и автомати в София, съобщи "24 часа". Подозират, че съоръжението е на Радо Ланеца. Той е сочен за един от тримата лидери заедно със Стъклето и Телето на най-голяма наркогрупа, залавяна през последните години у нас. Информацият...

News image

"Изпържването" на Мая Манолова започна, водела на Фандъкова с 5%. Б.Б. разиграва пиниза от евровота с "догонването"

Социологическите агенции стартираха "пърженето" на Мая Манолова. Бойко Борисов разиграва пиниза от евровота и парламентарните избори през 2017г. с "догонването". "Изпържването" на Мая Манолова започна, явно "семейният приятел" е имал изпреварващо инфо, за да предупреди ден по-рано за пос...

News image

Заев: "Един педераст няма да свали правителството!". "Сарайни котараци" могат ли да свалят Борисов с "врътка" в София?!

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за тези ценности докрай, стига гражданите да ми дадат позиция. Със сигурност няма да позволя на няколко престъпници, суетен журналист и - да ме извинява ЛГБТ-общността - един педераст да свали това правителство. Не.", заяви премиерът на Северна Македони...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ цака АЕЦ! Пентагонът ще поръча Тръмп като Кенеди, но ще стопира "перспективното оръжие" на Путин срещу Aegis Ashore

News image

Бойко Борисов не е мафиот, не е мутра, не е бодигард - иначе нямаше да си лъска обувките, докато уж пази "царя". ББ е "перде" - толкова пъти цака оръфаната карта АЕЦ "Белене", че ако ВВП взимаше насериозно обещанията му, щеше да го набие след първата врътка. Мартин Мартинов вече по...

"Берлин" поема НСО. Сарая и Радев "партия" за сваляне на ББ, решението е взето, останалото е "въпрос на техника"

News image

"Данчо Дяков си отива, защото изпусна контрола върху службата и се опасява от атентат на високо равнище, за който не иска да носи отговорност", хвърли бомбата източник от службите. Според него Сретан Йоцич никога не е искал да отстреля ББ и отдавна са се "разплатили", но в Сърбия имало ...

Доган обърна палеца: "Сваляме Борисов! Той не е свещена крава, мятайте го!". ДПС готви протести, иска предсрочни избори

News image

Сарая и "Берлин" са свалили ембаргото към своите медии за "критика на Борисов". "Борисов не е свещена крава, мятайте го!" е интифата на Сарая. Конфиктът избухна заради "Турски поток" и посочването на саудитците от "Аркад" за изпълнител. Пеевски натиска посочената от него фирма, зад която ...

АКЦИЯ

Борисов уволни и "кмета в сянка" на София. "Позитанци" с оферта към Орлин Алексиев, за схема с Пеевски и Божков

News image

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова напълно потвърдиха информацията на източниците ни от щаба на ГЕРБ преди седмица за Чистка в София. ББ уволни и "кмета в сянка" на София, след като отстрани Цветан Цветанов - Орлин Алексиев излиза УЖ от играта с приятеля "Бойко", но продължава с "Котарац...

ГЕРБ взема Варна и Бургас, губи в Пловдив, на ръба е в София. Цветанов може да свали Борисов и да "си унищожи партията"

News image

Цветан Цветанов може да разбие структурите на ГЕРБ на местните избори, да предизвика загуби в знакови областни центрове, дори в София, и да свали Бойко Борисов като "си унищожи партията", която създаде, заяви източник от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, близък до бившия Втори. ГЕРБ печел...

КИЛЪРИ

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

007 подкрепи Иван Гешев. След похвалното слово на Ема Хопкинс само Анатолий Макаров и ГРУ могат да го спрат

News image

"Оперативните колеги" на посланика на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс й казали, че "много добре работят" с Иван Гешев. Колегите на 007 застават зад заместник-главния прокурор Иван Гешев. Сега и протести "ала Пеевски" не могат да го спрат - Христо Иванов знае защо. Надеждата на "пр...

Борисов обедини Делян Пеевски и Цветан Василев в София. Ако и Васил Божков се включи, губи столицата и властта

News image

Бойко Борисов направи невъзможното - обедини Делян Пеевски и Цветан Василев срещу себе си в София. "Банкерът от Белград" и Пеевски застават зад Мая Манолова, твърди източник от обкръжението на най-влиятелния депутат. "Няма "партия" между двамата, интересите им съвпаднаха в София.",...

РЕКЛАМА
Банер