ПОЛИТИКА

Защо Турция предпочете С-400. Ердоган купи руския ПЗРК, за да сваля собствените си самолети при нов опит за преврат

alt

На 12 юли Турция получи първата партида от елементи на руската противоракетна система С-400. Малко са скорошните продажби на оръжие, които са предизвикали такива геолополитически вълнения. Висши служители на САЩ заплашиха с военни и икономически санкции, ако страната се сдобие със зенитно-ракетния комплекс.

Доставката е резултат от дългогодишни преговори за подобрение на въздушната отбрана на Турция. Анкара започна преговори с Москва през август 2016 г., като в крайна сметка бе подписано споразумение на стойност 2,5 милиарда долара за доставката на четири батареи С-400.

Преди това Турция можеше да избере да закупи американската алтернатива "Пейтриът", китайската - "HQ-9" и френската - "SAMP/T. Пристигането на С-400 настъпва след драматични събития в съвременната история на държавата - свалянето на руския самолет през 2015 г., проваления опит за преврат на 16 юли 2016 г. и новото стратегическо партньорство между Ердоган и Путин. 

САЩ са загрижени, тъй като американските бойни самолети Ф-35 може да бъдат компроментирани от С-400. Вашингтон и Анкара бяха постигнали сделка за продажбата на летателните апарати, които разполагат с увеличена радарна сигнатура, която трудно може да бъде прихваната.

Ако Анкара разполага и с двете системи, тогава е възможно С-400 да се сдобие с познание за радарната сигнатура на Ф-35. Това разкритие едва ли ще бъде спестено на Русия. 

Анализаторите не могат да си обяснят действията на Турция. Западните политици и коментатори преминаха през четири от петте фази на скръбта: отрицание, че Турция действително ще предприеме това необяснимо действие, гняв заради последиците върху НАТО като съюз и заплахи за отмяна на участието в програмата за Ф-35, пазарене с подновоено предложение за системата "Пейтриът" и сега депресия поради предстоящото разгръщане на С-400.

Достигането на последната фаза "приемане" налага трезва оценка на външните и вътрешните сметки на Турция и по-конкретно - желанието на Ердоган да оцелее. Анализаторите трябва да си припомнят "бръснача на Окам" (при наличието на множество теории, които обясняват един проблем, обикновено се използва най-простата - тази, която разчита на най-малко презумпции).

Ердоган вероятно иска С-400 заради причината, поради която САЩ не желае Турция да я притежава: именно защото тя е построена, за да свали американските летателни апарати, които в момента са включени в Турските военновъздушни сили. 

Политическите и военните аспекти на С-400 имат смисъл, тъй като основният приоритет на турският президент е неговото политическо оцеляване.

Хронология на турската въздушна отбрана

Януари 2013 г. - досега: Ротационни разгръщания на "Пейтриът" в Турция от други съюзнички в НАТО.
26 септември 2013 г.: Турция избира китайското предложение за въздушна отбрана, но на 18 ноември се отказва.
24 ноември 2015 г.: Руски самолет е свален над турското въздушно пространство.
15-16 юли 2016 г.: Проваленият опит за преврат.
9 август 2016 г.: Среща между Ердоган и Путин, обявени са новото стратегическо партньорство и интереса за сделка за С-400.
29 декември 2017 г.: Турция подписва сделка с Русия за купуването на С-400.
12 юли 2019 г.: Започват доставките на С-400. 

Нови стратегически отношения с Русия

Отношенията между Турция и Русия са се изменили драматично през последните няколко години. През ноември 2015 г., след като Турция свали руския самолет "Сухой Су 24М", двете страни изглеждаха сякаш са на ръба на конфликт. След това обаче те предприеха сериозни стъпки, за да увеличат политическото си и военно сътрудничество. 

Заедно с недоверието към САЩ след преврата през 2016 г. от турската армия покупката на С-400 от Турция е ново доказателство за подобряването на турско-руските отношения. Путин си осигурява съюзник на южната граница, а Ердоган получава нужната подкрепа да остане на власт.

Анализите на решението на Турция се ограничават до сравняване на техническите показатели на С-400 и "Пейтриът", което е погрешно. Тогава наистина решението на Анкара да се разграничи от партньорите си в НАТО изглежда странно.

За разлика от С-400 "Пейтриът" е използвана успешно в битки. Швеция, Румъния и Полша обявиха миналата година намеренията си да я закупят като предпазна мярка срещу агресията на Русия в Европа.

"Пейтриът" изглеждаше достатъчно добра за Турция през 2013 г., когато бе използвана за отбраната на турската територия при учения на НАТО със съюзничките Германия, Холандия, Испания и Съединените щати.

По време на конференция през юни в Япония президентът Доналд Тръмп изрази симпатии към Ердоган, като съобщи, че на Турция не ѝ е било позволено да закупи "Пейтриът" от администрацията на Обама и изрази съмнение относно намерението на САЩ да наложи санкции след покупката на С-400.

Всъщност, "Пейтриът" бе многократно предложена на Турция, включително и по време на учението през 2013 г., докато накрая не бе избрана китайската система, базирана на С-300. 

А що се отнася до изразените цели на Анкара по отношение на трансфера на технологии, няма потвърждение на информацията, че Русия предоставя на Турция нещо повече от сложната система за търсене и технологията за насочване, която Вашингтон предоставя на съюзниците си чрез "Пейтриът". 

Подобен подход пропуска цялостната идея на решението. Мотивите на Турция може да бъдат по-добре обяснени чрез следните два фактора: възможната вътрешна заплаха за турското правителство и международните отношения с Русия.

Отношението на Анкара към Москва и Вашингтон се различава коренно от позициите на останалите членки на НАТО. Алиансът като цяло е загрижен за руската агресия и е насочил противоракетните си системи на изток.

Въпреки че Турция твърди, че само граждани на страната ще управляват С-400, някои руски съветници и техници верояно ще останат на територията на държавата, за да тренират персонала и да поддържат системата.

Присъствието им означава, че Русия подкрепя Турция - по същия начин както разгръщането на системите С-300 и С-400 в Сирия при защитата на Башар Ал Асад, означаваше, че Кремъл подкрепя режима.

Като оставим на страна политическите и икономическите ползи Турция може би също иска да разполага с уникалната система С-400, за да се защитава от летателните апарати на Турските военновъздушни сили.

Способността да свалиш собствените си самолети

По времето на преврата турски Ф-16 атакуваха турския парламент и заплашиха самолета на Ердоган. През следващите месеци Ердоган извърши чистка в страната си, като нареди масовите арести и уволни хиляди военни, както и половината турски бойни пилоти.

Придобиването на системата "Пейтриът" няма да се впише с развиващото се партньорство между Анкара и Москва. Нито ще предотврати следващ опит за преврат, тъй като С-400 е специално изработена, за да сваля западни летателни апарати.

Ердоган най-вероятно не вярва, че американските самолети са способни да го защитят в бъдеще. Дали е разумно да разчита на руснаците за бъдещото си оцеляване все още не се знае.

Следващите стъпки

Сега след като Анкара се сдоби със С-400, въпросът е как ще отговорят САЩ. Щатите изглежда бладоразумно изваждат Турция от програмата за Ф-35. Също както предшественика си Патрик Шанахан, действащият министър на отбраната Марк Еспър потвърди, че САЩ ще прекратят продажбата на Ф-35, ако Турция се сдоби със С-400. 

Турските пилоти, които тренираха на новите Ф-35, са връщани по домовете си. Вашингтон вече търси нов партньор, който да замести Турция.

Много вероятно е да се наложат санкции срещу страната за купуването на руското оръжие. Провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, Конгресът прие през 2017 г. "Противодействие на противниците на Съединените американски щати чрез санкции" (CAATSA). Той е насочен срещу всяка държава, която купува значително военно оборудване от Русия.

Сделката между Русия и Турция за С-400 поставя администрацията на Тръмп в неудобното положение да наложи санкции на съюзничка в НАТО или да се преструва, че споразумението е от значим национален интерес за Щатите, което ще обезсмисли ответната реакция.

Без значение дали ще се наложат санкции въз основа на CAATSA, не може да се позволи на Турция да се сдобие едновременно с Ф-35 и С-400.

Ако обаче решението на Ердоган да закупи руската противоракетна система е провокирано от основоположното желание да се запази на власт (което той определя като въпрос за "националния суверенитет"), тогава според него изключването от програмата на Ф-35 и санкциите по CAATSA може би си струва да се понесат.

Ако целта на С-400 действително е да осигури на Турция военна и политическа застраховка на Ердоган срещу последващ опит за преврат, тогава може да се разбере решението на президента да понесе значителния натиск от САЩ и НАТО.

Тази специфична позиция също обяснява защо турският министър на отбраната Хулуси Акар продължава да твърди, че Турция остава отворена към закупуването на "Пейтриът" - допълнителна защита срещу външна заплаха.

В дългосрочен план Турция може да си промени отношението към Русия, може би след като приключи ерата "Ердоган". Тогава отново ще могат да бъдат възобновени преговорите за Ф-35 и "Пейтриът", както и възможността за бъдеща интеграция в отбранителната система на НАТО.

Засега обаче решението на Турция да придобие С-400 представлява значима победа за Русия.

alt

Анализът на Томас Карако е публикуван в Центъра за стратегически и международни изследвания, откъдето го препечатваме.

Източник: Клуб Z

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Ама имало референдум, ама хората искали 1 лв. на глас?!... БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ

Помните ли онзи велик филм "Опасен чар" с Тодор Колев? В него Седларов и жена му скандираха с радост: "Сго-дих-ме-се!" Защо си спомних за него? Защото днес БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ. И за какво? За какво е тоя годеж? За пари. За нашите пари. За 8 лева субсидия на ...

News image

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море. Крим е непотопяемият самолетоносач на Русия

"Тревога отдясно": на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на ниска височина до малкия военноморски френски кораб "Капитан Биро" край Керченския пролив, в Черно море - арена на надпревара между Русия и НАТО, пише днес Франс прес в репортаж, цитиран от БТА. ...

News image

ВМС на САЩ изгради бази край Крим. Командният център ще бъде във Варна, затова реагира остро Путин

ВМС на САЩ изгради бази на стотина километра от Крим, в украинските пристанища Николаев и Очаков. Командният център ще бъде във Варна, затова скача Путин. Пентагонът превърна две украинските военноморски бази на Черноморското крайбрежие така, че те да могат да приемат военните кораби на...

News image

България в Черно море: атлантизъм и неутрализъм

В навечерието на своето посещение в Белия дом (24.11.2019 г.) премиерът Борисов заяви: “Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”. Това изказване създава впечатлението, че Вашингтон оказва натиск върху България да предостави подобна база, а Борисов &nda...

News image

Путин: Если болгары не хотят, не болгары, а болгарское руководство, мы найдём другие пути реализации наших возможностей

“Сербский участок газопровода от границы Болгарии до Венгрии почти готов, там 90 процентов уже уложено труб, 85 процентов уже готовы, они уже в траншеях лежат, вопрос в перекачивающих станциях. Это вопрос нескольких недель.  Но то, что мы видим, несмотря на многократные заверения, несм...

News image

Борисов: "България не е Сърбия!". САЩ получава плацдарм на Балканите, Путин трудно ще приеме провал на "Троянски кон"

Путин дава Сърбия за пример. Борисов отвръща - "България не е Сърбия, ние сме лоялен член на НАТО". Какво следва? Ремикс на зимата на 2013 и оставка на Бойко Борисов?! Едва ли, но натискът от Кремъл ще се засили. Геостратегическата обстановка е различна. Москва взе Крим през 2014г....

News image

Руското Външно привика посланика ни, експулсират български дипломат от Москва

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от мисията ни.      Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на вън...

News image

Борисов: Информацията на Путин е стара! Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлениет...

News image

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън!

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщ...

News image

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

Остарелите блокови стереотипи на мислене, които са присъщи на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за държавните военни поръчки за Военноморския флот (ВМФ), предава ТАСС, цитирана от "Фокус". ...

News image

Тръмп: НАТО служи на велика цел. Станах по-голям фен на НАТО. Наистина виждам Франция да се отцепва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс. Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите ...

News image

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти. Законът, приет през 2012 г., задължава всич...

News image

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само с...

News image

Пет сценария за руски конфликти. Усилване на Източния фланг на НАТО: Стратегия в Балтийско-Черноморския регион

По време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 3-4 декември в Лондон, лидерите на Алианса ще фокусират своето внимание върху Черно море. Това ще им осигури безценна възможност да оценят опасностите, пред които е изправен най-уязвимият фланг на НАТО, намиращ се между Черно и Бал...

News image

Йенс Столтенберг: Ние не виждаме пряка заплаха от Русия. Всички членове на НАТО са единни по отношение на Русия

Лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят отношенията с Русия и контрола над въоръженията на срещата на върха, която ще се проведе следващата седмица в британската столица Лондон. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на събитието, пре...

News image

Борисов мечтае за платноходки в Черно море, Русия подсилва Черноморския си флот с ракетоносци и крилати ракети "Калибър"

През 2020 г. Черноморски флот на Русия ще получи 16 кораба и спомагателни плавателни съдове, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". „През 2020 г. се предвижда да се доставят и получат още 16 кораба и поддържащи плавателни съдове във флота", се казва в изявление на вицеадмирал Иго...

News image

НИН свали снимка на Вучич с насочен срещу него снайпер. Вучич: "Аз съм на мушката на снайпера, защото не плащам рекет"

Сръбското политическо списание НИН излезе днес без фотография на първата си страница, съобщиха сръбските медии. На фотографията, която вече излезе в социалните мрежи, е сниман президентът Александър Вучич по време на посещение в оръжеен завод и срещу него е насочена пушка. Според и...

News image

Варна координационен център на ГРУ и СВР, преди да бъде "координационен център" на НАТО. "Тихите американци" също са тук

Руснаците винаги са на няколко геостратегически крачки пред американците. Овладяха Крим. "Янките" отговориха с базата в Румъния. Сега разширяват периметъра с "Центъра" във Варна. Руснаците отново са с няколко години преди американците. Морската столица от няколко години е координац...

News image

Варна не стана врата на "Южен поток", а база на САЩ срещу непотопяемия самолетоносач Крим. БСП-Варна стяга ли протести?

Путин си беше харесал Варна за врата на "Южен поток", сега получава американска база за ракети със среден радиус "Томахоук" срещу ЗРК С-400 в Крим. Руският президент дали ще приеме уточненията на Бойко Борисов, когато казва "трябва да правите разлика между база, флотилия и център" за чи...

News image

Борисов си гарантира пълен мандат със зелената светлина за "Турски поток"?! Базата на САЩ във Варна е цената на Сделката

Бойко Борисов си осигури пълен мандат с получаването на зелена светлина за "Турски поток". Както се очакваше, базата на САЩ във Варна се превърна в цената на Сделката. "Турски поток" е представен като "трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно ...

News image

ББ пусна снимки с бронирана лимузина с националните флагове. Кризисен пиар след дефилето с дънки?!

"Започваме!". С този кратък коментър във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза началото на визитата си във Вашингтон и предстоящата среща с президента Доналд Тръмп. Борисов пусна снимки на влизане с бронирана лимузина с националните флагове в Белия дом. Това вероятно трябва да е нещо...

News image

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна политика на президента Тръмп е олицетворение на това връщане към доктрини отпреди два века и парадигмата “интересите преди принципите“. Президентът Макро...

News image

Борисов ще се опита да направи личен контакт с Тръмп, с който да получи периметър на свобода за политиката с Русия

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България” Водещ: В понеделник във Вашингтон предстои среща на министър-председателя Бойко Борисов ...

News image

Борисов: "Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна!"

Това заяви премиерът Бойко Борисов в самолета пред българските журналисти на път за Вашингтон. “Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, обясни премиерът. Борисов подчерта, че няма промяна в п...

News image

"Пеевски&Борисов" съставя кабинета в следващия мандат?! ББ включва в делегацията за САЩ министър от квотата "Пеевски"

"В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов", съобщиха от...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

The Washington Post: Тръмп може да спре „Северен поток-2"

News image

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува газопровода „Северен поток-2", който според администрацията във Вашингтон ще бъде от полза на Русия, ще навреди на Украйна и ще отслаби позицията на Европа в преговорите с Владимир Путин. Но до възпрепятстване на изграждането н...

ББ договаря с Макаров строежа на газовото трасе предсрочно и посещение на Путин. САЩ спират "Турски поток" до Кнежа?!

News image

Путин притисна Борисов по време на срещата си с Вучич за предсрочно изграждане на трасето на "Турски поток" в България, важно му е заради Украйна и санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2". САЩ готвят "Южен поток-2" - след санкциите по "Северен поток-2" идва ред и на "Турски поток" заради...

АКЦИЯ

И пак братска прегръдка след избухването на Путин. Борисов към руския посланик: Искаме равнопоставени отношения с Русия

News image

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация в България - Анатолий Макаров, съобщи правителственият пресцентър. По време на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения, като е било изразено съгласие, че не съществу...

Борисов: "Информацията на Путин е стара, строим с по 5 км на ден". След прегръдката с посланика са изградени 230 км?!

News image

"Може би информацията на Путин е стара. България не бави строителството на "Турски поток. Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден", заяви премиерът Бойко Борисов часове след атаката на руския президент Владимир Путин, че "България бави изграждането на "Турски поток". ...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер