ПОЛИТИКА

Ген. Валентин Цанков: Обвинението към генералите е опит за обезкостяване на Военното разузнаване

alt
Обвинението към шефове на служба ”Военна информация” е опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на службата. Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, какво остава за нас, обикновените хора?.

Това казва за Фрог бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността и заместник-председател на Асоциацията на Сухопътните войски, бивш аташе по отбраната в САЩ и Великобритания.

Ето как още коментира действията на прокуратурата ген. Цанков:

"От няколко дни медиите са поставили в центъра на вниманието специална служба, чиято сила се реализира в условия, различни от осветената сцена, както е в театъра. Появиха се заглавия като „Настоящ и бивш началник на "Военна информация" с обвинение от прокуратурата“, „Прокуратурата обвини двама генерали злоупотребили със секретна информация“ и др. подобни, които, меко казано, биха притеснили сериозно обикновения читател. Той би си задал въпросите: „Какво става? Толкова ли пропадна държавата? Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, какво остава за нас, обикновените хора?“

Интересен е поводът, по който бивш и настоящ директор на Служба „Военна информация“ се разследват за престъпление по служба. В съобщението на Прокуратурата се казва, че и двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване (ЗВР) по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО. Но, ал.1 на Чл. 24 от ЗВР регламентира единствено назначаването на самия директор на службата и това, че той я представлява и ръководи, а неговите функции по отношение на класифицираната информация са дефинирани в т. 7 на ал. 6 на Чл. 24 текстът на която гласи, че той „ръководи, организира и контролира дейностите по защита на класифицираната информация в Службата“. В Чл. 71 на ЗВР пък се постановява, че СВИ осигурява сама своята вътрешна сигурност и защитата на класифицираната информация – чрез собствен орган, ръководителят на който е и служител по сигурността на информацията.

Може и да е „пропуск“ в ЗВР, но никъде в него не се упоменава изрично, кой точно трябва да подписва разрешенията за достъп до различните нива класифицирана информация. Това на свой ред води до въпроса, ако проверките за издаване на разрешенията са извършвани в съответствие със закона (независимо от кого са подписани) за престъпление ли става въпрос или за административно нарушение.

От случая се разбира, че директорът на службата лично не е подписал издадените 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно". Твърдението на прокуратурата е, че същите е следвало да се подписват от директора на службата, а не от служителя, отговарящ за защитата на класифицираната информация, който е и директор на Дирекция „Вътрешната сигурност“.

Т.е. никой и никъде не споменава, че проверките, които се правят на служителите, боравещи с тези най-високи нива на достъп до класифицирана информация, не са направени. С други думи, всичко необходимо и предвидено по закона, задължително и надлежно е било извършено от Дирекция „Вътрешната сигурност“.

В случая подписът на директора в края на процедурата е чисто формален акт, който с нищо не усложнява, удължава или разширява проверката на съответния служител. Той си остава толкова проверен, колкото е преценил директорът на Дирекция „Вътрешната сигурност“ и каквито мерки е предвидил той. И така трябва да бъде. Няма как всички задължения на цяла служба да бъдат вменени за еднолично изпълнение от един човек.

Още по-интересно стана когато се разбра, че наред с действията на прокуратурата по казуса, са предприети и други действия по постъпили „данни“ за финансови злоупотреби в службата и извършени нарушения на закона за обществените поръчки. Т.е. броят на „извършените“ престъпления се увеличи и засегна най-чувствителната част на човешката същност – алчността и желанието за незаконно обогатяване.

Тук нещата стават ясни, даже и за най-отдалечения от сектора и неинформиран за днешната ситуация в страната. Като цяло тези действия могат да се охарактеризират кратко – опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, прелюдия към отстраняване на директора и „виновните“ лица, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на Служба „Военна информация“.

Предишният опит за овладяване на службата с назначане на цивилн директор се оказа неуспешен. Т.е. не се стигна до насочване на функциите на военното разузнаване в посока, изгодна на лица със съмнителни интереси. Не бе постигната и друга мечта за разбиване на службата чрез интегрирането й като звено в Държавната агенция по разузнаване.

От тук възникват следните, меко казано, „неудобства“.

Директорът на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов е с отнет допуск за работа с класифицирана информация, поради разследването е в отпуск вече 40 дни, и разбира се, напълно неинформиран относно текущите дела на службата, тъй като никой няма право да го запознава с класифицирана информация. Сиреч – директор – титуляр службата няма.

Разбираме от прокуратурата, че издадените 504 разрешения за работа с класифицирана информация са подписани не от когото трябва, т.е. са нелегитимни и незаконно издадени. А тези 504 служители (не по-малко, като се има предвид посочения период от три години) са в нарушение на закона, тъй като ползват (и произвеждат класифицирана информация) и на тях също би следвало да им бъде повдигнато обвинение от прокуратурата.

Ако се докаже, че разрешенията за достъп до класифицирана информация на 504 служители на СВИ са невалидни, което по естествен път ще произтече от евентуалното съдебно решение, че те са незаконно издадени, то военното ни разузнаване няма да бъде само „обезглавено“, а направо ще бъде „обезкостено“. Никой не си въобразява, че разрешителни за „строго секретна“ информация (национална или на НАТО и ЕС) са издавани на чистачките или охраната?

Това са преди всичко основния ръководен състав, оперативни работници и анализатори. Те незабавно ще загубят достъп до класифицирана информация и виждайки „примера“ с двамата генерали ще разберат риска да използват незаконно такава информация. Дори би било естествено, те вече да са се отказали – нали никой не би искал впоследствие да бъде разследван и може би съден?!

Не знам дали някой в държавата е наясно в каква ситуация е поставена част от най-чувствителния сектор на държавното управление, като се има предвид, че върхът на това управление би следвало да се интересува от анализите, оценките и препоръките на тези хора. Рискът българското военно разузнаване просто за известен период да е спряло или да спре да изпълнява функциите си е огромен.

Колко дълъг ще бъде този период и какви вреди ще нанесе това прекъсване на самото разузнаване е трудно да се прецени, но отсега е ясно, че ще бъдат тежки. Отделно е отношението и спадът на доверие, които неминуемо ще се проявят от страна на органите за сигурност на НАТО и ЕС към родните служби, респ. Служба „Военна информация“.

Няма да ставам адвокат на Служба „Военна информация“, но добър поглед върху резултатите от работата й може да се придобие ако се прочете „ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБА “ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ” ПРЕЗ 2018 г.“, публикуван на страницата на Министерски съвет през март 2019 г."

Генерал от резерва Валентин Цанков, Фрог нюз

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова печели от загуба на Мая Манолова, десните няма да я подкрепят на балотаж

"Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще й бъде трудно да се върне назад...

News image

Корнелия Нинова реже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местния вот въпреки отказа от "Коалиция за България"

"Корнелия Нинова ще отреже Румен Петков за общо явяване на БСП и АБВ на местните избори", заяви източник от "Позитано"20. "Всички в Изпълнителното бюро са против общо явяване с АБВ. Няма как да сме заедно с тях, те открито ни саботираха с "Коалиция за България", продължи източникът. ...

News image

Леонид Кравчук: САЩ не ни позволиха да имаме ядрени ракети, управлявани от Москва и прицелени в Америка

За създаването на собствена държава, по искане на западните страни начело със САЩ, Украйна се е отказала от правото да има свое ядрено оръжие. Това заяви първият президент на страната Леонид Кравчук в ефира на местния „24 канал“, предава агенция EA Daily, цитирана от "Фокус". ...

News image

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса за АЕЦ "Белене":

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса: ...... замразяваме АЕЦ Белене (10.7.2009) Белене е икономически необоснован проект(29.9.2009), Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева(16.3.2010), АЕЦ Белене е висша форма на к...

News image

Борисов размята метлата в София. Фандъкова стартира кампанията - инспектира изграждането на метростанция "Мизия"

Бойко Борисов размята метлата за голямата чистка в Задкулисието на софийската голяма община и кметицата Йорданка Фандъкова стартира предкампанията за четвъртия пореден мандат - инспектира изграждането на метростанция "Мизия". Започва поетапното отпушване на движението при ремонтите в &b...

News image

Жена от народа с минало в излишък. Какви са шансовете на Мая Манолова

Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната есен подсеща за обичайния проблем на пътниците на българските железници. Едно от купетата е вече пълно с хора, стоплени от мисълта, че поне днес има кой да чуе техните проблеми, да погледне купчините с документи по техните казуси,...

News image

Борисов обедини Делян Пеевски и Цветан Василев в София. Ако и Васил Божков се включи, губи столицата и властта

Бойко Борисов направи невъзможното - обедини Делян Пеевски и Цветан Василев срещу себе си в София. "Банкерът от Белград" и Пеевски застават зад Мая Манолова, твърди източник от обкръжението на най-влиятелния депутат. "Няма "партия" между двамата, интересите им съвпаднаха в София.",...

News image

Сидеров: Цветанов ще работи с „пропукани структури на ГЕРБ“ срещу Борисов. Симеонов иска Цветанов да е премиер

  "Цветан Цветанов ще търси реванш. И заедно с „пропукани структури на ГЕРБ“ ще работи с ВМРО и НФСБ срещу бившата си партия. В интервю за Нова телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че плановете на Цветан Цветанов и Валери Симеонов двамата станали известни сле...

News image

Кто победил под Иловайском, или Где Путин проиграл "новороссию"? Битва под Иловайском спасла Мариуполь

Сейчас проводится расследование, кто виноват в трагедии под Иловайском. Добровольческие отряды, собранные под Иловайском, попали в котёл и понесли потери. Коварство россиян, давших "зелёный коридор" народным ополченцам и расстрелявших их на марше, вызывает вопросы к руководству Украи...

News image

Газета.Ru: Бои под Иловайском: в Британии заявили о российских войсках. Доказательства участия России нашли в Британии

Британские исследователи заявили, что собрали ряд доказательств участия российских военных в боях под Иловайском пять лет назад. И намерены предоставить их ЕСПЧ, чтобы подать иск против России со стороны украинских военных. Киев неоднократно обвинял Москву в участии в вооруженно...

News image

Российское наступление на Иловайск 24 августа во время парада — фиаско военной разведки Украины и министерства обороны

Вторжение российских войск в Украину и сражение за Иловайск — события, которые требуют самого тщательного расследования. Не все можно сказать сегодня. Но если виновные не будут привлечены к ответственности — не будут сделаны выводы. А если не сделать выводы, Украина не сможет эфф...

News image

В Британии заявили о доказательствах участия РФ в войне в Украине

По данным расследовательской группы Forensic Architecture, в сражении под Иловайском в 2014 году принимали участие танки Т-72B3, имевшиеся на тот момент только в российской армии. В битве под Иловайском в 2014 году против вооруженных сил Украины использовались танки Т-72B3, имевшиеся на ...

News image

Чифте пищовите на Симеонов&Цветанов са Ресто за "слизането сред народа" на Борисов с джипа. Стрелят по гранд корупцията

Чифте пищовите и народните носии на Симеонов&Цветанов няма да съборят ГЕРБ в София и Варна, но работят за БСП и може да струват победата на управляващите. Надига се "фолклорен национализъм". Години наред Валери Симеонов и Цветан Цветанов отнасяха подигравки във Фейсбук заради народните но...

News image

Цветанов при "патриотите" контрапие на Борисов срещу Слави и Сарая?! Пекат се избори през май по графика на Б.Б.

Валери Симеонов покани Цветан Цветанов да стане "втори" в НФСБ веднага след свалянето му от всички постове. И получи отказ. На фестивала в Жеравна е подновил предложението си. И пак е получил отказ. Така че "бомба" засега няма, но може да гръмне "пиратка". "Интересен ми е какъв ще е р...

News image

Потвърдено! Моника и ББ се договориха за "пуча" срещу Корнелия Нинова. Свалят я, правят избори и "тайна коалиция"

"Корнелия Нинова ще бъде свалена с партиен преврат преди конгреса, този път нацелихте десетката. Моника Станишева и Бойко Борисов се договориха", заяви източник от обкръжението на лидера на ГЕРБ. Според информатора Борисов е ускорил нещата заради "войната с Пеевски", писнало му да се съ...

News image

Бойко Борисов сменя "касиерите" в София?! Фандъкова: "Очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа"

„ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове", заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.   Икономиката на София е в подем, благодарение на добрата работа на администрацията. Това, ...

News image

Фандъкова е кмет - "Мая" губи заради Сарая. Цветан Василев е зад кандидата на Десницата, Цветанов мачка в кампанията

Фандъкова ще е кметица на София за четвърти мандат, а конците ще дърпат босовете. "Демократична България" обяви силен кандидат, който ще отнеме последния десен глас за Мая Манолова. ("За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" до...

News image

Решено: архитект Борислав Игнатов и Методи Лалов - начело за София

Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за пред...

News image

Бойко Борисов огорчен от Мая Манолова за "поредното предателство". Връща Цветан Цветанов "тайно" в кампанията за София

Бойко Борисов бил изключително огорчен от Мая Манолова заради "поредното предателство", твърди източник от най-близкото му обкръжение. "Борисов й прости за "Костинброд", тя пое ангажименти, че няма да влиза в схемите на Пеевски и ДПС. След това премиерът й помогна много, когато се лекув...

News image

Варна празнува, ГЕРБ работи за победа на вота. Чистка в БСП, не дават пълномощно на Гуцанов за регистрация на листата?!

Варна празнува днес - вместо на 27 юли, когато през 1978г. за "ЧРД" на императрицата руските войски влизат в града. Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е "зает" - от Бургас. Така че днес почитаме Света Богородица. Варна е празнична - лъсната като за Бойко Борисов, който не про...

News image

Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния ...

News image

Пътищарите са му скъпи на Б.Б., милиард чакат от него. Велико Желев-"Вичо" му е най-скъп "СЛУЖИТЕЛ", но Пашов...

Бойко Борисов подкара спецджипа срещу бомбене и подслушване по "Хемус" - до изборите няма да има спирка. Социолозите вадят проучвания от "терена", Б.Б. ЩЕ Е НА ТЕРЕН ДО МЕСТНИЯ ВОТ. След инспекцията на "Хемус" премиерът ще наобиколи Пробива на бул. "Васил Левски" - скъпичък му излезе, ч...

News image

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг наркотици, автомати в София и 4 тефтера със счетоводство на разкритата наркогрупа

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг различни наркотици и автомати в София, съобщи "24 часа". Подозират, че съоръжението е на Радо Ланеца. Той е сочен за един от тримата лидери заедно със Стъклето и Телето на най-голяма наркогрупа, залавяна през последните години у нас. Информацият...

News image

"Изпържването" на Мая Манолова започна, водела на Фандъкова с 5%. Б.Б. разиграва пиниза от евровота с "догонването"

Социологическите агенции стартираха "пърженето" на Мая Манолова. Бойко Борисов разиграва пиниза от евровота и парламентарните избори през 2017г. с "догонването". "Изпържването" на Мая Манолова започна, явно "семейният приятел" е имал изпреварващо инфо, за да предупреди ден по-рано за пос...

News image

Заев: "Един педераст няма да свали правителството!". "Сарайни котараци" могат ли да свалят Борисов с "врътка" в София?!

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за тези ценности докрай, стига гражданите да ми дадат позиция. Със сигурност няма да позволя на няколко престъпници, суетен журналист и - да ме извинява ЛГБТ-общността - един педераст да свали това правителство. Не.", заяви премиерът на Северна Македони...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ цака жокера "Белене". Пентагонът ще поръча Тръмп като Кенеди, но ще стопира "перспективното ядрено оръжие" на Путин с

News image

Бойко Борисов не е мафиот, не е мутра, не е бодигард - иначе нямаше да си лъска обувките, докато уж пази "царя". ББ е "перде" - толкова пъти цака оръфаната карта АЕЦ "Белене", че ако ВВП взимаше насериозно обещанията му, щеше да го набие след първата врътка. Мартин Мартинов вече съ...

"Берлин" поема НСО. Сарая и Радев "партия" за сваляне на ББ, решението е взето, останалото е "въпрос на техника"

News image

"Данчо Дяков си отива, защото изпусна контрола върху службата и се опасява от атентат на високо равнище, за който не иска да носи отговорност", хвърли бомбата източник от службите. Според него Сретан Йоцич никога не е искал да отстреля ББ и отдавна са се "разплатили", но в Сърбия имало ...

Доган обърна палеца: "Сваляме Борисов! Той не е свещена крава, мятайте го!". ДПС готви протести, иска предсрочни избори

News image

Сарая и "Берлин" са свалили ембаргото към своите медии за "критика на Борисов". "Борисов не е свещена крава, мятайте го!" е интифата на Сарая. Конфиктът избухна заради "Турски поток" и посочването на саудитците от "Аркад" за изпълнител. Пеевски натиска посочената от него фирма, зад която ...

АКЦИЯ

Борисов уволни и "кмета в сянка" на София. "Позитанци" с оферта към Орлин Алексиев, за схема с Пеевски и Божков

News image

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова напълно потвърдиха информацията на източниците ни от щаба на ГЕРБ преди седмица за Чистка в София. ББ уволни и "кмета в сянка" на София, след като отстрани Цветан Цветанов - Орлин Алексиев излиза УЖ от играта с приятеля "Бойко", но продължава с "Котарац...

ГЕРБ взема Варна и Бургас, губи в Пловдив, на ръба е в София. Цветанов може да свали Борисов и да "си унищожи партията"

News image

Цветан Цветанов може да разбие структурите на ГЕРБ на местните избори, да предизвика загуби в знакови областни центрове, дори в София, и да свали Бойко Борисов като "си унищожи партията", която създаде, заяви източник от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, близък до бившия Втори. ГЕРБ печел...

КИЛЪРИ

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

007 подкрепи Иван Гешев. След похвалното слово на Ема Хопкинс само Анатолий Макаров и ГРУ могат да го спрат

News image

"Оперативните колеги" на посланика на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс й казали, че "много добре работят" с Иван Гешев. Колегите на 007 застават зад заместник-главния прокурор Иван Гешев. Сега и протести "ала Пеевски" не могат да го спрат - Христо Иванов знае защо. Надеждата на "пр...

Главният редактор на The Insider: Руското посолство в София се ползва като плацдарм за ГРУ

News image

"Активността на руското военно разузнаване ГРУ в България е в пъти по-висока отколкото в другите източно европейски страни", заяви пред влогъра Асен Генов главният редактор на сайта за разследваща журналистика The Insider Роман Доброхотов. "Една част от разследванията ни се изразява в пр...

РЕКЛАМА
Банер