ПОЛИТИКА

Ген. Валентин Цанков: Обвинението към генералите е опит за обезкостяване на Военното разузнаване

alt
Обвинението към шефове на служба ”Военна информация” е опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на службата. Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, какво остава за нас, обикновените хора?.

Това казва за Фрог бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността и заместник-председател на Асоциацията на Сухопътните войски, бивш аташе по отбраната в САЩ и Великобритания.

Ето как още коментира действията на прокуратурата ген. Цанков:

"От няколко дни медиите са поставили в центъра на вниманието специална служба, чиято сила се реализира в условия, различни от осветената сцена, както е в театъра. Появиха се заглавия като „Настоящ и бивш началник на "Военна информация" с обвинение от прокуратурата“, „Прокуратурата обвини двама генерали злоупотребили със секретна информация“ и др. подобни, които, меко казано, биха притеснили сериозно обикновения читател. Той би си задал въпросите: „Какво става? Толкова ли пропадна държавата? Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, какво остава за нас, обикновените хора?“

Интересен е поводът, по който бивш и настоящ директор на Служба „Военна информация“ се разследват за престъпление по служба. В съобщението на Прокуратурата се казва, че и двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване (ЗВР) по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО. Но, ал.1 на Чл. 24 от ЗВР регламентира единствено назначаването на самия директор на службата и това, че той я представлява и ръководи, а неговите функции по отношение на класифицираната информация са дефинирани в т. 7 на ал. 6 на Чл. 24 текстът на която гласи, че той „ръководи, организира и контролира дейностите по защита на класифицираната информация в Службата“. В Чл. 71 на ЗВР пък се постановява, че СВИ осигурява сама своята вътрешна сигурност и защитата на класифицираната информация – чрез собствен орган, ръководителят на който е и служител по сигурността на информацията.

Може и да е „пропуск“ в ЗВР, но никъде в него не се упоменава изрично, кой точно трябва да подписва разрешенията за достъп до различните нива класифицирана информация. Това на свой ред води до въпроса, ако проверките за издаване на разрешенията са извършвани в съответствие със закона (независимо от кого са подписани) за престъпление ли става въпрос или за административно нарушение.

От случая се разбира, че директорът на службата лично не е подписал издадените 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно". Твърдението на прокуратурата е, че същите е следвало да се подписват от директора на службата, а не от служителя, отговарящ за защитата на класифицираната информация, който е и директор на Дирекция „Вътрешната сигурност“.

Т.е. никой и никъде не споменава, че проверките, които се правят на служителите, боравещи с тези най-високи нива на достъп до класифицирана информация, не са направени. С други думи, всичко необходимо и предвидено по закона, задължително и надлежно е било извършено от Дирекция „Вътрешната сигурност“.

В случая подписът на директора в края на процедурата е чисто формален акт, който с нищо не усложнява, удължава или разширява проверката на съответния служител. Той си остава толкова проверен, колкото е преценил директорът на Дирекция „Вътрешната сигурност“ и каквито мерки е предвидил той. И така трябва да бъде. Няма как всички задължения на цяла служба да бъдат вменени за еднолично изпълнение от един човек.

Още по-интересно стана когато се разбра, че наред с действията на прокуратурата по казуса, са предприети и други действия по постъпили „данни“ за финансови злоупотреби в службата и извършени нарушения на закона за обществените поръчки. Т.е. броят на „извършените“ престъпления се увеличи и засегна най-чувствителната част на човешката същност – алчността и желанието за незаконно обогатяване.

Тук нещата стават ясни, даже и за най-отдалечения от сектора и неинформиран за днешната ситуация в страната. Като цяло тези действия могат да се охарактеризират кратко – опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, прелюдия към отстраняване на директора и „виновните“ лица, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на Служба „Военна информация“.

Предишният опит за овладяване на службата с назначане на цивилн директор се оказа неуспешен. Т.е. не се стигна до насочване на функциите на военното разузнаване в посока, изгодна на лица със съмнителни интереси. Не бе постигната и друга мечта за разбиване на службата чрез интегрирането й като звено в Държавната агенция по разузнаване.

От тук възникват следните, меко казано, „неудобства“.

Директорът на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов е с отнет допуск за работа с класифицирана информация, поради разследването е в отпуск вече 40 дни, и разбира се, напълно неинформиран относно текущите дела на службата, тъй като никой няма право да го запознава с класифицирана информация. Сиреч – директор – титуляр службата няма.

Разбираме от прокуратурата, че издадените 504 разрешения за работа с класифицирана информация са подписани не от когото трябва, т.е. са нелегитимни и незаконно издадени. А тези 504 служители (не по-малко, като се има предвид посочения период от три години) са в нарушение на закона, тъй като ползват (и произвеждат класифицирана информация) и на тях също би следвало да им бъде повдигнато обвинение от прокуратурата.

Ако се докаже, че разрешенията за достъп до класифицирана информация на 504 служители на СВИ са невалидни, което по естествен път ще произтече от евентуалното съдебно решение, че те са незаконно издадени, то военното ни разузнаване няма да бъде само „обезглавено“, а направо ще бъде „обезкостено“. Никой не си въобразява, че разрешителни за „строго секретна“ информация (национална или на НАТО и ЕС) са издавани на чистачките или охраната?

Това са преди всичко основния ръководен състав, оперативни работници и анализатори. Те незабавно ще загубят достъп до класифицирана информация и виждайки „примера“ с двамата генерали ще разберат риска да използват незаконно такава информация. Дори би било естествено, те вече да са се отказали – нали никой не би искал впоследствие да бъде разследван и може би съден?!

Не знам дали някой в държавата е наясно в каква ситуация е поставена част от най-чувствителния сектор на държавното управление, като се има предвид, че върхът на това управление би следвало да се интересува от анализите, оценките и препоръките на тези хора. Рискът българското военно разузнаване просто за известен период да е спряло или да спре да изпълнява функциите си е огромен.

Колко дълъг ще бъде този период и какви вреди ще нанесе това прекъсване на самото разузнаване е трудно да се прецени, но отсега е ясно, че ще бъдат тежки. Отделно е отношението и спадът на доверие, които неминуемо ще се проявят от страна на органите за сигурност на НАТО и ЕС към родните служби, респ. Служба „Военна информация“.

Няма да ставам адвокат на Служба „Военна информация“, но добър поглед върху резултатите от работата й може да се придобие ако се прочете „ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБА “ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ” ПРЕЗ 2018 г.“, публикуван на страницата на Министерски съвет през март 2019 г."

Генерал от резерва Валентин Цанков, Фрог нюз

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Ама имало референдум, ама хората искали 1 лв. на глас?!... БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ

Помните ли онзи велик филм "Опасен чар" с Тодор Колев? В него Седларов и жена му скандираха с радост: "Сго-дих-ме-се!" Защо си спомних за него? Защото днес БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ. И за какво? За какво е тоя годеж? За пари. За нашите пари. За 8 лева субсидия на ...

News image

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море. Крим е непотопяемият самолетоносач на Русия

"Тревога отдясно": на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на ниска височина до малкия военноморски френски кораб "Капитан Биро" край Керченския пролив, в Черно море - арена на надпревара между Русия и НАТО, пише днес Франс прес в репортаж, цитиран от БТА. ...

News image

ВМС на САЩ изгради бази край Крим. Командният център ще бъде във Варна, затова реагира остро Путин

ВМС на САЩ изгради бази на стотина километра от Крим, в украинските пристанища Николаев и Очаков. Командният център ще бъде във Варна, затова скача Путин. Пентагонът превърна две украинските военноморски бази на Черноморското крайбрежие така, че те да могат да приемат военните кораби на...

News image

България в Черно море: атлантизъм и неутрализъм

В навечерието на своето посещение в Белия дом (24.11.2019 г.) премиерът Борисов заяви: “Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”. Това изказване създава впечатлението, че Вашингтон оказва натиск върху България да предостави подобна база, а Борисов &nda...

News image

Путин: Если болгары не хотят, не болгары, а болгарское руководство, мы найдём другие пути реализации наших возможностей

“Сербский участок газопровода от границы Болгарии до Венгрии почти готов, там 90 процентов уже уложено труб, 85 процентов уже готовы, они уже в траншеях лежат, вопрос в перекачивающих станциях. Это вопрос нескольких недель.  Но то, что мы видим, несмотря на многократные заверения, несм...

News image

Борисов: "България не е Сърбия!". САЩ получава плацдарм на Балканите, Путин трудно ще приеме провал на "Троянски кон"

Путин дава Сърбия за пример. Борисов отвръща - "България не е Сърбия, ние сме лоялен член на НАТО". Какво следва? Ремикс на зимата на 2013 и оставка на Бойко Борисов?! Едва ли, но натискът от Кремъл ще се засили. Геостратегическата обстановка е различна. Москва взе Крим през 2014г....

News image

Руското Външно привика посланика ни, експулсират български дипломат от Москва

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от мисията ни.      Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на вън...

News image

Борисов: Информацията на Путин е стара! Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлениет...

News image

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън!

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщ...

News image

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

Остарелите блокови стереотипи на мислене, които са присъщи на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за държавните военни поръчки за Военноморския флот (ВМФ), предава ТАСС, цитирана от "Фокус". ...

News image

Тръмп: НАТО служи на велика цел. Станах по-голям фен на НАТО. Наистина виждам Франция да се отцепва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс. Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите ...

News image

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти. Законът, приет през 2012 г., задължава всич...

News image

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само с...

News image

Пет сценария за руски конфликти. Усилване на Източния фланг на НАТО: Стратегия в Балтийско-Черноморския регион

По време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 3-4 декември в Лондон, лидерите на Алианса ще фокусират своето внимание върху Черно море. Това ще им осигури безценна възможност да оценят опасностите, пред които е изправен най-уязвимият фланг на НАТО, намиращ се между Черно и Бал...

News image

Йенс Столтенберг: Ние не виждаме пряка заплаха от Русия. Всички членове на НАТО са единни по отношение на Русия

Лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят отношенията с Русия и контрола над въоръженията на срещата на върха, която ще се проведе следващата седмица в британската столица Лондон. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на събитието, пре...

News image

Борисов мечтае за платноходки в Черно море, Русия подсилва Черноморския си флот с ракетоносци и крилати ракети "Калибър"

През 2020 г. Черноморски флот на Русия ще получи 16 кораба и спомагателни плавателни съдове, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". „През 2020 г. се предвижда да се доставят и получат още 16 кораба и поддържащи плавателни съдове във флота", се казва в изявление на вицеадмирал Иго...

News image

НИН свали снимка на Вучич с насочен срещу него снайпер. Вучич: "Аз съм на мушката на снайпера, защото не плащам рекет"

Сръбското политическо списание НИН излезе днес без фотография на първата си страница, съобщиха сръбските медии. На фотографията, която вече излезе в социалните мрежи, е сниман президентът Александър Вучич по време на посещение в оръжеен завод и срещу него е насочена пушка. Според и...

News image

Варна координационен център на ГРУ и СВР, преди да бъде "координационен център" на НАТО. "Тихите американци" също са тук

Руснаците винаги са на няколко геостратегически крачки пред американците. Овладяха Крим. "Янките" отговориха с базата в Румъния. Сега разширяват периметъра с "Центъра" във Варна. Руснаците отново са с няколко години преди американците. Морската столица от няколко години е координац...

News image

Варна не стана врата на "Южен поток", а база на САЩ срещу непотопяемия самолетоносач Крим. БСП-Варна стяга ли протести?

Путин си беше харесал Варна за врата на "Южен поток", сега получава американска база за ракети със среден радиус "Томахоук" срещу ЗРК С-400 в Крим. Руският президент дали ще приеме уточненията на Бойко Борисов, когато казва "трябва да правите разлика между база, флотилия и център" за чи...

News image

Борисов си гарантира пълен мандат със зелената светлина за "Турски поток"?! Базата на САЩ във Варна е цената на Сделката

Бойко Борисов си осигури пълен мандат с получаването на зелена светлина за "Турски поток". Както се очакваше, базата на САЩ във Варна се превърна в цената на Сделката. "Турски поток" е представен като "трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно ...

News image

ББ пусна снимки с бронирана лимузина с националните флагове. Кризисен пиар след дефилето с дънки?!

"Започваме!". С този кратък коментър във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза началото на визитата си във Вашингтон и предстоящата среща с президента Доналд Тръмп. Борисов пусна снимки на влизане с бронирана лимузина с националните флагове в Белия дом. Това вероятно трябва да е нещо...

News image

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна политика на президента Тръмп е олицетворение на това връщане към доктрини отпреди два века и парадигмата “интересите преди принципите“. Президентът Макро...

News image

Борисов ще се опита да направи личен контакт с Тръмп, с който да получи периметър на свобода за политиката с Русия

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България” Водещ: В понеделник във Вашингтон предстои среща на министър-председателя Бойко Борисов ...

News image

Борисов: "Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна!"

Това заяви премиерът Бойко Борисов в самолета пред българските журналисти на път за Вашингтон. “Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, обясни премиерът. Борисов подчерта, че няма промяна в п...

News image

"Пеевски&Борисов" съставя кабинета в следващия мандат?! ББ включва в делегацията за САЩ министър от квотата "Пеевски"

"В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов", съобщиха от...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

The Washington Post: Тръмп може да спре „Северен поток-2"

News image

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува газопровода „Северен поток-2", който според администрацията във Вашингтон ще бъде от полза на Русия, ще навреди на Украйна и ще отслаби позицията на Европа в преговорите с Владимир Путин. Но до възпрепятстване на изграждането н...

ББ договаря с Макаров строежа на газовото трасе предсрочно и посещение на Путин. САЩ спират "Турски поток" до Кнежа?!

News image

Путин притисна Борисов по време на срещата си с Вучич за предсрочно изграждане на трасето на "Турски поток" в България, важно му е заради Украйна и санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2". САЩ готвят "Южен поток-2" - след санкциите по "Северен поток-2" идва ред и на "Турски поток" заради...

АКЦИЯ

И пак братска прегръдка след избухването на Путин. Борисов към руския посланик: Искаме равнопоставени отношения с Русия

News image

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация в България - Анатолий Макаров, съобщи правителственият пресцентър. По време на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения, като е било изразено съгласие, че не съществу...

Борисов: "Информацията на Путин е стара, строим с по 5 км на ден". След прегръдката с посланика са изградени 230 км?!

News image

"Може би информацията на Путин е стара. България не бави строителството на "Турски поток. Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден", заяви премиерът Бойко Борисов часове след атаката на руския президент Владимир Путин, че "България бави изграждането на "Турски поток". ...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер