ПОЛИТИКА

Как Путин дойде на власт преди 20 години? Въпросите, които още нямат отговори

alt

Месец след като тогавашният президент Борис Елцин официално обяви офицера от специалните служби Владимир Путин за следващ премиер, експлозия срути девететажна сграда в покрайнините на Москва.

Избухналият малко преди изгрева на 9 септември 1999 г. взрив превърна сградата в димяща купчина от тухли и уби над 100 души. Само на 6 км друга сграда бе разтърсена от експлозия на 13 септември. Загинаха 119 души.

Няколко дни по-рано кола експлоадира в малък град на границата на размирния район Чечня. Взрив пред жилищен блок в Буйнакск уби десетки други. Седем дни по-късно пикап се взриви и разруши девететажна сграда във Волгодонск. Загинаха 17 души.

На 23 септември Путин заключи, че вината е на терористие в Чечня и нареди масирани въздушни удари срещу севернокавказкия регион. Ден по-късно той произнесе фразата, която го изстреля нагоре.

„Ще ги преследваме навсякъде. Извинете ме, че го казвам – ще ги хванем в тоалетната, ще ги затрием в клозета на двора“.

Това се превърна в крилата фраза на Путин, която определи тона на последвалото 20-годишно управление.

„Да, това е един от първородните грехове на Путин“, казва Сергей Ковальов, бивш депутат и правозащитник, ръководител на комисията за разследване на взривовете в началото на 2000 г. „Взривовете и предизвиканият страх бяха неговият шанс. Той се възползва от тях, за да вземе властта и да отговори със сила в Кавказ“.

Елцин вече бе подкрепил Путин, който година по-рано е изтеглен начело на основната служба за сигурност на Русия, ФСБ. Когато го обявява за министър-председател, Елцин анонсира също, че това е неговият кандидат за наближаващите президентски избори.

alt

На 31 декември 1999 г. Елцин подава оставка и назначава Путин за изпълняващ длъжността президент. По това време втората опустошителна война в Чечня вече е в разгара си.

„Високо квалифициран партньор“

Година преди идването на Путин на власт, Русия спира да обслужва дълга си, рублата поевтинява рекордно, инфлацията заличава спестяванията на много руснаци. Това ерозира доверието в Елцин. По това време здравето вече му създава проблеми, има новини за сериозни проблеми с алкохола и за поне една сърдечна операция. Членовете на семейството му са свързвани с корупционни сделки.

Пет години след края на първата война в Чечня, безвластието все още цари в региона, а от чужбина пристигат все повече радикализирани бойци, за да се присъединят към съпротивата. На 7 август прочутият чеченски командир Шамил Басаев и йорданският радикал Ибн Хатаб влизат в Чечня и обявяват Свещена война. Местните полицейски сили сами отвръщат на удара, без помощ от по-добре екипираните федерални сили.

Два дни по-късно Елцин уволнява правителството и прави Путин премиер. Бившият офицер от КГБ е бил чиновник на средно равнище в общината в Санкт Петербург в началото на 1990-те. Без никакъв управленски опит, без популярност и без подкрепа сред избирателите.

В телефонен разговор с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън Елцин уверява:

„Сигурен съм, че ще го намериш за високо квалифициран партньор“.

На 4 септември, в разгара на боевете в Дагестан, избухва първата експлозия. Кола се взривява пред пететажна жилищна сграда в Буйнакск, загиват шестима.

Това е първият подобен взрив след разпадането на СССР. За повечето руснаци това е просто продължение на насилието в отдалечения размирен регион.

Пет дни по-късно, малко след полунощ, експлозия разтърсва девететажна сграда в покрайнините на Москва. Над 100 апартамента са разрушени, 106 души са убити.

Руснаците са потресени. Елцин нарежда претърсването на хиляди сгради за укрити експлозиви. Путин обявява 13 септември за ден на национален траур. Около 5 часа сутринта на този ден избухва осеметажна сграда в друг район на Москва. Убити са 119 души.

Три дни по-късно четвърта сграда е срутена след избухване на кола бомба в южния град Волгодонск. Убити са 17 души.

Взривовете предизвикват паника сред населението и съмнения в способността на Елцин да ръководи страната. Все повече представители на службите публично обвиняват чеченските терористи.

На 23 септември, по време на посещение в казахската столица Астана, Путин се зарича да се справи с „бандитите“ – дори и да са в тоалетната.

Чували със захар в мазето

Ден преди коментара на Путин за тоалетните, в град Рязан се случва друг инцидент. Двама мъже, които се придвижват с автомобил с московски номера, са забелязани да внасят чували в мазе на сграда. Службите отцепват мястото и разкриват, че в чувалите има експлозиви, детонатор и таймер, настроен за 5:30 сутринта.

Същата вечер Путин благодари на разследващите за разкриването на поредния атентат. На следващия ден полицията в Рязан арестува трима агенти на ФСБ по подозрение за подхвърляне на чувалите. Наследникът на Путин начело на КГБ, Николай Патрушев, обаче обявява инцидента в Рязан за учение и се извинява за предизвикания сред населението страх.

„Не става дума за планиран взрив, това бе обикновено учение. Чувалите бяха пълни само със захар. В тях не е имало експлозиви“, казва Патрушев.

Седмица по-късно Путин обявява начало на сухопътната инвазия на руската армия в Чечня, а авиацията започна да обстрелва региона.

На 2 февруари, два месеца след като Путин става президент и почти пет месеца след като е посочен за премиер, руската армия навлиза в чеченската столица Грозни.

Следващия месец Путин печели 53% от гласовете на предсрочните президентски избори, неговата първа изборна победа. Официалното разследване за взривовете приключва през 2002 г. със заключение, че отговорността е на чеченските бойци.

Независими журналисти, изследователи, дори и депутати, провеждат собствени разследвания и откриват сериозни противоречия. "Фактът, че правителството на Путин никога не разрешава пълно и прозрачно разследване, също е проблематичен“, коментира Ковальов.

Ръководената от Ковальов комисия е блокирана, след като агенти от службите започват да заплашват нейни представители. Адвокат Михаил Трепашкин е бил арестуван и обвинен пред военен съд за разкриване на държавна тайна. Той прекарва четири години в затвора. Журналистът Юри Шекочихин умира мистериозно след отравяне.

Друго разследване е проведено от Александър Литвиненко, бивш офицер от ФСБ, който работи заедно с историка Юри Фелштински и публикува заключенията си през 2001 г. в „Новая газета“. Разкритията са публикувани и на английски език през 2007 г. в книгата „Да взривиш Русия“, с финансовата подкрепа на избягалия от Русия милионер Борис Березовски. Същата година Литвиненко умира след отравяне в Лондон. Живеещият вече в САЩ Фелштински вярва, че взривовете са организирани от руските служби за сигурност, за да бъде оправдана военната акция в Чечня и да бъде укрепен силовият образ на Путин.

„Тогава беше ясно, че ФСБ взриви сградите, за да бъде обявена война на Чечня, а това доведе до избирането на Путин“, каза той пред Радио Свободна Европа.

„20 години по-късно нищо не е излязло, което да опровергава това. Нищо, което да разклати теорията. Излязоха дори факти, които я подкрепят“.

Майк Екел, "Свободна Европа"

 
ПОЛИТИКА
News image

Кто победил под Иловайском, или Где Путин проиграл "новороссию"? Битва под Иловайском спасла Мариуполь

Сейчас проводится расследование, кто виноват в трагедии под Иловайском. Добровольческие отряды, собранные под Иловайском, попали в котёл и понесли потери. Коварство россиян, давших "зелёный коридор" народным ополченцам и расстрелявших их на марше, вызывает вопросы к руководству Украи...

News image

Газета.Ru: Бои под Иловайском: в Британии заявили о российских войсках. Доказательства участия России нашли в Британии

Британские исследователи заявили, что собрали ряд доказательств участия российских военных в боях под Иловайском пять лет назад. И намерены предоставить их ЕСПЧ, чтобы подать иск против России со стороны украинских военных. Киев неоднократно обвинял Москву в участии в вооруженно...

News image

В Британии заявили о доказательствах участия РФ в войне в Украине

По данным расследовательской группы Forensic Architecture, в сражении под Иловайском в 2014 году принимали участие танки Т-72B3, имевшиеся на тот момент только в российской армии. В битве под Иловайском в 2014 году против вооруженных сил Украины использовались танки Т-72B3, имевшиеся на ...

News image

Чифте пищовите на Симеонов&Цветанов са Ресто за "слизането сред народа" на Борисов с джипа. Стрелят по гранд корупцията

Чифте пищовите и народните носии на Симеонов&Цветанов няма да съборят ГЕРБ в София и Варна, но работят за БСП и може да струват победата на управляващите. Надига се "фолклорен национализъм". Години наред Валери Симеонов и Цветан Цветанов отнасяха подигравки във Фейсбук заради народните но...

News image

Валери Симеонов сваля Б.Б. в "партия" с Цветанов. Борисов предупредил бившия втори в ГЕРБ, че Пеевски натиска за арест?!

Валери Симеонов поставя ултиматум на Бойко Борисов да извади Сарая от енергетиката. Иначе излиза от коалицията и кабинетът пада. "Май ше бъде септември този път. Готвим се НФСБ да излезе от коалицията и да правим избори две в едно през октомври. Валери Симеонов се разбра с Цветанов...

News image

Бойко Борисов сменя "касиерите" в София?! Фандъкова: "Очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа"

„ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове", заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.   Икономиката на София е в подем, благодарение на добрата работа на администрацията. Това, ...

News image

Фандъкова е кмет - "Мая" губи заради Сарая. Цветан Василев е зад кандидата на Десницата, Цветанов мачка в кампанията

Фандъкова ще е кметица на София за четвърти мандат, а конците ще дърпат босовете. "Демократична България" обяви силен кандидат, който ще отнеме последния десен глас за Мая Манолова. ("За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" до...

News image

Решено: архитект Борислав Игнатов и Методи Лалов - начело за София

Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за пред...

News image

Бойко Борисов огорчен от Мая Манолова за "поредното предателство". Връща Цветан Цветанов "тайно" в кампанията за София

Бойко Борисов бил изключително огорчен от Мая Манолова заради "поредното предателство", твърди източник от най-близкото му обкръжение. "Борисов й прости за "Костинброд", тя пое ангажименти, че няма да влиза в схемите на Пеевски и ДПС. След това премиерът й помогна много, когато се лекув...

News image

Варна празнува, ГЕРБ работи за победа на вота. Чистка в БСП, не дават пълномощно на Гуцанов за регистрация на листата?!

Варна празнува днес - вместо на 27 юли, когато през 1978г. за "ЧРД" на императрицата руските войски влизат в града. Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е "зает" - от Бургас. Така че днес почитаме Света Богородица. Варна е празнична - лъсната като за Бойко Борисов, който не про...

News image

Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния ...

News image

Пътищарите са му скъпи на Б.Б., милиард чакат от него. Велико Желев-"Вичо" му е най-скъп "СЛУЖИТЕЛ", но Пашов...

Бойко Борисов подкара спецджипа срещу бомбене и подслушване по "Хемус" - до изборите няма да има спирка. Социолозите вадят проучвания от "терена", Б.Б. ЩЕ Е НА ТЕРЕН ДО МЕСТНИЯ ВОТ. След инспекцията на "Хемус" премиерът ще наобиколи Пробива на бул. "Васил Левски" - скъпичък му излезе, ч...

News image

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг наркотици, автомати в София и 4 тефтера със счетоводство на разкритата наркогрупа

Антимафиоти откриха склад с над 100 кг различни наркотици и автомати в София, съобщи "24 часа". Подозират, че съоръжението е на Радо Ланеца. Той е сочен за един от тримата лидери заедно със Стъклето и Телето на най-голяма наркогрупа, залавяна през последните години у нас. Информацият...

News image

"Изпържването" на Мая Манолова започна, водела на Фандъкова с 5%. Б.Б. разиграва пиниза от евровота с "догонването"

Социологическите агенции стартираха "пърженето" на Мая Манолова. Бойко Борисов разиграва пиниза от евровота и парламентарните избори през 2017г. с "догонването". "Изпържването" на Мая Манолова започна, явно "семейният приятел" е имал изпреварващо инфо, за да предупреди ден по-рано за пос...

News image

Заев: "Един педераст няма да свали правителството!". "Сарайни котараци" могат ли да свалят Борисов с "врътка" в София?!

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за тези ценности докрай, стига гражданите да ми дадат позиция. Със сигурност няма да позволя на няколко престъпници, суетен журналист и - да ме извинява ЛГБТ-общността - един педераст да свали това правителство. Не.", заяви премиерът на Северна Македони...

News image

Ще спре ли Тръмп руския „Северен поток 2“?

По-късно този месец американският президент Доналд Тръмп ще посети Европа, за да се опита да постигне нещо, което не се удаде на неговите предшественици, от Кенеди до Рейгън – а именно, да спре тръба за износ на руски суровини. Администрацията на Тръмп и Конгресът на САЩ се...

News image

„Росатом“ официално е заявила интерес да строи АЕЦ „Белене“

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за строителство на АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Преди два дни премиерите на Русия и на България, Дмитрий Медведев и Бойк...

News image

"Отдавна отминали времена". Силова акция в заведение провокира напрежение в столицата

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) масово привиква криминално проявени и осъждани, за различни престъпления, жители на София от вторник сутринта, научи Свободна Европа. Повод за т.нар. профилактика на контингента е силова акция срещу заведение на бул. "Тодор Каблешков", по...

News image

Б.Б. нареди бързи арести за погрома в BESO, но "мутрите" се потопили в Македония. "Шефът да се обади на когото трябва...

Към 18 часа в понеделник група мъже са нахълтали ненадейно в популярното заведение на столичния бул. "Тодор Каблешков" BESO, като са започнали да блъскат и чупят маси. Пред очите на смаяните клиенти и посетители те са забили нож в една от масите, разпорвали са столове и са отправял...

News image

Дональд Трамп заявил, что в России на Белом море взорвался «Буревестник» — новейшая ракета с ядерным реактором

В Архангельской области при испытании новейшего «изделия» 8 августа произошел взрыв, при котором погибли пятеро сотрудников Саровского ядерного центра и двое военных. После взрыва зафиксировали повышение радиационного фона, участок Белого моря закрыли для судоходства. США официально заявили,...

News image

Гняв в интернет! Руски полицай удря с юмрук в корема протестираща млада жена. Видеото е гледано над 3 млн пъти

Клип, на който руски полицай удря млада жена в корема, предизвика гняв сред много руснаци, които смятат, че властите са използвали прекомерна сила, за да разпръснат продължаващите от седмици политически демонстрации в Москва, предаде Ройтерс. Видеото (https://twitter.com/i/status/1160307...

News image

Кремълски медии атакуват "двуличния" Борисов: "Говори за море на мира, но край Варна корабите на НАТО риба ли ловиха?!"

"Българският премиер видя в Русия и враг, и приятел. Борисов демонстрира пред Медведев чудеса от дипломатическа амнезия" е озаглавена кореспонденция на руското издание News.ru от форума в Туркменистан и срещата на премиера с руския министър-председател Дмитрий Медведев. Явно позицията на...

News image

"Фейкът", че Борисов и Медведев ще обсъждат изграждането на АЕЦ "Белене" се оказа ТОП-НОВИНА "ПЪРВО В ПИК"

"В рамките на форума премиерът Борисов ще се срещне с руския си колега Дмитрий Медведив и двамата ще обсъждат енергийни проекти, сред което е разклонението на газопровода "Турски поток" през България, както и изграждането на АЕЦ "Белене"", написа Клуб Z, позовавайки се на Правителствената инфо...

News image

МО е превело 1.2 милиарда долара за 8-те F-16 Block 70. (Б.Б. с новина-"ресто" за платноходките в Черно море на мира)

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. ...

News image

Медведев "инструктира" Борисов: Черно море трябва да остане море на мира - с фериботи, яхти, газопроводи!

Черно море трябва да остане море на мира, търговията, транспортните връзки с развитие на фериботи, яхти и газопроводи, заявил руският премиер Дмитрий Медведев на срещата с българския си колега Бойко Борисов, предава РИА Новости. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Каспийския икономически...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Российское наступление на Иловайск 24 августа во время парада — фиаско военной разведки Украины и министерства обороны

News image

Вторжение российских войск в Украину и сражение за Иловайск — события, которые требуют самого тщательного расследования. Не все можно сказать сегодня. Но если виновные не будут привлечены к ответственности — не будут сделаны выводы. А если не сделать выводы, Украина не сможет эфф...

Сарая и ДСП вкараха ББ в енергиен Сандвич между "Симеонов&Цветанов" и "Няма такава държава"

News image

Бойко Борисов наричаше лидери на ГЕРБ-Варна "тарикатчета" през зимата на 2012г., но той се опита да се направи на най-големия Тарикат в еврокампанията. И успя донякъде, защото Корнелия Нинова и Кирил Добрев не смеят да шукнат за Сарая (Георги Свиленски пробва, но пък му взеха оставката). ...

КОЙ и ББ мачкат Нинова, клиентите им я саботират. "Пуч" я сваля след местния вот, Гуцанов се кандидатира за лидер?!

News image

"Пеевски и Борисов качват Нинова на Пързалката", твърди щабист на ГЕРБ. "Пеевски контролира половината "Позитано"20, Борисов - другата, какво остава за Корнелия", пита иронично гербаджията от щаба. Това, разбира се, е пресилено, но Пеевски и Борисов наистина имат влиятелна клиентела на "П...

АКЦИЯ

ББ реже клиентелите, блокира оферта на ДСП за "партия с Черепа". Васил Божков и Цветан Василев решават битката за София

News image

ББ блокира "лотарийна" оферта на ДСП за "партия на властта" с Васил Божков и предложение към Орлин Алексиев и "Котараците". Бойко Борисов реже клиентелите, пренарежда тима в Съвета и Голяма община, не пипа само Йорданка Фандъкова. Тя обяви "разчистването на екипа", което върви от няк...

Орлин Алексиев върти схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски". "Позитано"20 пада в капана на ББ с Котараците

News image

Орлин Алексиев-"Кмета" е многопластов играч - има позиции и отношения с тримата големи в София - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Васил Божков-"Черепа". (Орлин Алексиев върти многопластова игра и схеми в София в триъгълника "Борисов-Божков-Пеевски", а "Позитано"20 пада в капана на "Котара...

КИЛЪРИ

Борисов може да изгони Цветанов, не и Маргина. Ланеца е друга бира, ДАНС-"Берлин" го вкара в пазара на босовете

News image

Големия Мартин уж се бил развилнял на Слънчев бряг - уж. Б.Б. не се намесвал, не натискал МВР да погне мутрите. Сетне Фрог-материалът бе свален. И? Медийната интрига се оказа ФЕЙК, постановка срещу Бойко Борисов - "съчинение" по картинка. Обаче Маргина наистина е фактор по Южното Черномо...

Б.Б. юрка службите по "стари поръчки" във Варна?! Пращат му доклад за Гела, Ластика, Лазар Анев и Венци Боксьора

News image

Бойко Борисов "внезапно" се заинтересува през февруари от разстрела на Жоро Каратиста, твърдят източници на информация в най-близкото му обкръжение. През март беше пикът на интереса му. Сетне вниманието му привлече "рестото", което отекна във връзката между Иван Тодоров-"Хакера" и Големия...

МАФИЯ

Чеченските банди в Германия: брутални и непроницаеми

News image

Чеченците в Германия все по-често попадат в полезрението на полицията и тайните служби, защото техните престъпни кланове навлизат все по-навътре в света на организираната престъпност. Службите предполагат, че лидерите на тези кланове са свързани с чеченския президент Рамзан Кадиров. Германск...

Български банди държат "нощния живот" в Берлин

News image

Престъпният свят действа организирано. Бандите прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители. Анонимността на големите германски градове и добрата транспортна инфраструктура правят градове като Берлин особено привлекателни за подземния св...

РЕКЛАМА
Банер