ПОЛИТИКА

Ще спре ли Тръмп руския „Северен поток 2“?

alt

По-късно този месец американският президент Доналд Тръмп ще посети Европа, за да се опита да постигне нещо, което не се удаде на неговите предшественици, от Кенеди до Рейгън – а именно, да спре тръба за износ на руски суровини.

Администрацията на Тръмп и Конгресът на САЩ се опитват да блокират струващия 9,5 млрд. проект „Северен поток 2“, заради страха, че това ще направи някои от европейските съюзници в НАТО по-зависими от руския газ и ще лиши Украйна от приходите от транзитни такси.

Тръбата е дълга 1220 км и тръгва от Ленинградска област в Русия, по дъното на Балтийско море към германския курорт Любмин. По нея германският внос на руски природен газ ще се удвои.

„Това наистина превръща Германия в заложник на Русия, ако нещо лошо се случи“, каза Тръмп на 12 юни след срещата си във Вашингтон с полския президент Анджей Дуда, който също е противник на проекта.

Съединените щати са опитвали и преди да оказват влияние над европейските си съюзници, за да блокират енергийни проекти на Кремъл. Като нефтопровода „Дружба“ през 1960-те или газопровода „Братство“ през 1980-те.

Предишните опити не само се провалиха, но и накараха европейските лидери да обвинят САЩ, че се намесва във вътрешните им дела. Някои анализатори предвиждат същото да се случи и със „Северен поток 2“.

„Става дума за европейския суверенитет и това не се разбира във Вашингтон. „Северен поток 2“ може да бъде отложен и оскъпен, но не може да бъде спрян. Влакът потегли“, казва Йозеф Брамл от Германското дружество за външна политика в Берлин.

Тръмп ще бъде в Полша от 31 август до 2 септември и после ще посети Дания, чието правителство все още не е разрешило на Русия да строи тръбата в нейните териториални води. Русия се надява да завърши проекта до края на годината. Срокът зависи от Дания и от евентуалните американски санкции.

Датската агенция по енергетика трябва да разгледа две предложени трасета и да оцени въздействието на проекта върху околната среда и сигурността на страната.

„В момента не може да се каже колко време ще отнеме това“, отговори агенцията на запитване на Радио Свободна Европа на 8 август. Два дни по-рано Йенс Мюлер, говорител на „Северен поток 2“, каза, че над 70% от проекта е изграден.

Времето минава и Конгресът се забърза

На 31 юли комисията по външни работи в Сената одобри проектозакон, който налага санкции на корабите, които участват в строителството на тръбата, както и на техните собственици. Сенатът може да гласува закона след лятната ваканция, през септември.

Републикански сенатори внесоха отделен законопроект за санкции върху инвестициите, стоките и услугите, които подпомагат развитието на проекти за износ на енергийни суровини от Русия. Тръмп препоръча на Германия да купува американски втечнен газ вместо руски.

„Ние имаме нещо много по-добро. Имаме страхотен втечнен газ. И мисля, че това е пътят“, каза Тръмп на 12 юни и обяви, че Полша ще купи американски газ за още 8 млрд. долара.

„Въпреки че цената на доставката на американски природен газ до Европа е по-висока от руския газ по тръбата, това не означава, че европейските потребители ще плащат повече за американския газ“, обяснява Никос Цафос от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Засега няма знак европейските компании да се отказват от „Северен поток 2“. „Шел“, „ОМВ“ и „Винтерсхал“ финансират проекта, който е собственост на руския държавен монополист „Газпром“.

В това време Москва не е щастлива от съпротивата. Президентът на нефтения гигант „Роснефт“ Игор Сечин обвини през юни САЩ, че налагат санкции на държавите износителки на нефт и газ, като Русия и Иран, за да осигурят пазар за своята продукция.

До 2024 г. над половината от ръста на износа на газ ще се дължи на Съединените щати, според Международната агенция по енергетика.

Кенеди и Рейгън

Опитите за блокиране на руски тръби са част от Студената война. В началото на 1960-те Кенеди опитва да спре нефтопровода „Дружба“ от Татарстан с Русия за Европа, като притиска Западна Германия да спре доставките на стоманени тръби за Русия.

Почти две десетилетия по-късно Рейгън използва подобна тактика в опит да блокира дългия над 4 000 км газопровод „Братство“, който осигурява доставки от Уренгой в Сибир до Западна Европа.

През декември 1981 г. Рейгън забранява на американски фирми да продават продукти и технологии на СССР за този проект. Както и Тръмп днес, Рейгън предлага в замяна американски енергоизточници, включително и въглища.

През 1982 г. той удължава ембаргото и включва в него и европейските поделения на американските компании, както и произведеното в Европа оборудване под американски лиценз. Това става след като Полша обявява военно положение, подкрепено от Съветския съюз. Представители на администрацията му намекват, че мотивът е да се ограничи финансирането за армията на СССР.

Тръмп и някои конгресмени също споменаха сред причините за противопоставянето на „Северен поток 2“ лишаването на Русия от приходи, които би могла да използва за военни цели.

„Ние защитаваме Германия от Русия. А Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия“, каза Тръмп на 12 юни.

Нуждите на Европа от газ

Мнението, че „Северен поток 2“ заплашва енергийната сигурност на Европа, не се приема от всички. Газовите пазари в Европа се промениха значително в последното десетилетие заради ръста при втечнения газ, изграждането на трасета за доставка на неруски газ и по-добра свързаност между европейските държави.

От следващата година Трансадриатическият газопровод ще пренася газ от Азербайджанската част на Каспийско море до Европа. Първоначалният капацитет на тръбата е 10 млрд. куб. м., който може да бъде удвоен.

Откриването на големи залежи край Египет, Кипър и Израел и проучванията в Черно море в български и румънски води потенциално увеличават броя на доставчиците в близките години.

„Целта да се защити Европа от руското енергийно изнудване е базирана на едно отживяло разбиране за пазара. Благодарение на новооткритите залежи, шистовата революция в САЩ и изграждането на инфраструктура за втечнен газ, ще има повече конкуренция между доставчиците“, казва Юджийн Румър, директор на програмата за Русия и Евразия във Фонда за международен мир Карнеги.

Делът на руския газ в доставките за Европа ще намалее от 37 до между 33 и 36 на сто до 2024 г., прогнозира Международната агенция по енергетика.

Цафос препоръчва на всички, които са заинтересувани от влиянието на „Северен поток 2“, да си припомнят съдбата на неговия предшественик, „Северен поток“. Той бе открит през 2011 г. и не влоши енергийната сигурност на Европа, а само промени маршрута, по който идва руският газ, обяснява той.

„Тръбата прекрати някои доставки през Украйна, но „Северен поток“ позволи на Киев да получава газ от своите западни съседи и така да повиши сигурността си. Малко хора прогнозираха това“, припомня Цафос.

Тод Принс, "Свободна Европа"

Тод Принс

Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова и да спечели вота в БСП, няма да стане премиер. Кирил Добрев предлага сделка с ГЕРБ и Сарая и еврокинти

Корнелия Нинова може да спечели прекия вот, но няма да стане премиер. БСП не може да победи ГЕРБ на изборите, а няма с кого да направи коалиция като през 2013г. Партията на Цветан Цветанов ще влезе в парламента, но не може да участва в коалиция с БСП - ще преговаря за министерски позици...

News image

Пеевски и Цветанов "партия"?! Близки до тях сайтове си подават пасове в атаките срещу Божков и бранят... Борисов

Сайтове, сочени като близки до Делян Пеевски и Цветан Цветанов, си подават пасове в атаките срещу Васил Божков. "Фактор" превежда обзор на испанския журналист Серхио Чавес за "Къщата в Барселона" в подкрепа на Бойко Борисов, който "ПИК" публикува. Може ли да се окаже, че Цветанов и...

News image

Цветанов кеши повече кинти от Пеевски за вота? Американците наливат ресурс през Пентагона, спират антикампанията на ГЕРБ

Цветан Цветанов ще вкара повече кинти за изборите от Делян Пеевски, твърдят източници от службите, които обезпечават оперативно кампаниите на ГЕРБ.   Цветанов прави масирана предкампания за изборите - bTV, БНР, "Фактор", Клуб Z и други десни сайтове му осигуряват медийно покритие. ...

News image

"Сарафово-2" - какви снимки на пачки в спалнята на "Дон Боконезе"?! Пеевски и Гешев щели да го свалят в Жегата на юли...

"Президентски чатове", акция в ГД БОП срещу наркобопаджии и предотвратяване на терористичен акт - "Сарафово-2". Три в едно - какви снимки на пачки в спалнята на Бойко Борисов?! Иначе службите "на Пеевски" и Гешев щели да го свалят. Само акция срещу "Боса" - президента Румен Радев л...

News image

Американците натискат Борисов за "партия" с Цветанов?! Бившият втори поставя условие - кабинет без Томислав Дончев

"Американците натискат Бойко Борисов за коалиция с партията на Цветан Цветанов и Десницата в следващия парламент", заяви източник от ПГ на ГЕРБ. Това обаче означава Борисов да не е премиер, тъй като Десницата няма да приеме той да е начело на правителството. Бившият втори е постави...

News image

Демократическата партия зад проекта на Цветанов? Бившият втори в ГЕРБ учредява "антируска партия" след посещение в САЩ

Демократическата партия в САЩ стои зад политическия проект на Цветан Цветанов, разкриват източници от най-близкото обкръжение на бившия втори в ГЕРБ. Той обаче ще разчита и на подкрепа от републиканците чрез шефа на Държавния департамент Майк Помпео, бивш директор на ЦРУ, чрез което е и ...

News image

Цветан Цветанов посочи Томислав Дончев като "зависим от Русия", но не разкри "тайната" - като следващия премиер

"Има официални правителствени представители, които са зависими от Русия. Кои са те в в България? Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хората, които могат да дадат отговор на този въпрос, посочи Цветанов. Как и по какъв начин се взеха тези решения? Имаше ли външна намеса и срещи, про...

News image

Гешев скочи срещу Радев, не задържа Борисов. Оставка и служебен кабинет няма да има, Гешев следва линията на US и Доган

И какво излезе, вместо да задържи премиера Бойко Борисов преди да влезе в студиото на "Панорама", главният прокурор (контра)атакува президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев не оправда очакванията на фейсбук опозицията, че акцията в ГД БОП е подготовка, за да бъде задържан Бори...

News image

Гешев атакува Радев: Още двама съветници на президента са привикани за разпити. Каква оставка на Борисов, какви 5 000

Още двама съветници на президента Румен Радев са привиквани за разпити, като на един от тях му е иззет и телефона. Така заедно с разследвания за търговия с влияние секретар по правосъдие и антикорупция Пламен Узунов трима души от най-близкото обкръжение на държавния глава са обект на пр...

News image

Шефът на отдел "Контрол" в НАП напусна. Васил Панов е бил член на Държавната комисия по хазарта през "ерата на Божков"

Шефът на дирекция "Контрол" в Националната агенция по приходите е подал оставка, предаде БНР. Васил Панов, който има 25 години стаж в данъчната администрация, не посочва причини за напускането си, което е доброволно. Той беше член на Държавната комисия по хазарта, посочен от минист...

News image

Ген. Атанасов: В България няма разделение на властите, оперетата с ГДБОП се разигра, за да се смени ръководството

"В България няма разделение на властите, за да се разчита едната да възпира или контролира другата". Това каза генерал Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност“, председател на Демократи за силна България и съпредседател на политическото обединение "Демократична Б...

News image

Бойко Борисов "привика" Младен Маринов и го поздрави за операцията в ГД БОП: "Приемаш оставката на Ивайло Спиридонов"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Министър Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специа...

News image

Борисов подава ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ГД БОП? Фейсбук опозицията чака Гешев да го задържи

Директорът на ГД БОП Ивайло Спиридонов очаквано подаде оставка след задържането на шефа на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици" и началника на сектор в същия отдел. Премиерът Бойко Борисов ще подаде ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ...

News image

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка, която се очакваше след акцията в службата

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" гл. комисар Ивайло Спиридонов подаде оставка, след като по-рано днес двама висши служители на дирекцията бяха арестувани за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Спиридонов поема отговорност за случилото се и отбелязва, ч...

News image

Радев готвел Узунов за премиер преди Prezident-Pl. Uzunov. Съветници са новите варианти след "октомврийска революция"

Президентът Румен Радев готвел Пламен Узунов за служебен премиер преди "Prezident-Pl. Uzunov". Двама съветници са новите варианти след "октомврийската революция" - Илиян Василев и Александър Маринов, твърдят източници от ДАНС. Президентът не успява засега да предизвика предсрочни и...

News image

Защо президентът "привика" шефовете на служби? ДАНС на КОЙ и ДАТО на ББ разработват ли Радев с Prezident-Pl. Uzunov?

В деня, в който ДАНС се похвали с успехи срещу разведката на Путин и най-вече с отстраняването на ген. Леонид Решетников, шефът на службата бе "привикан" от президента. Защо сега президентът "привика" шефовете на служби, а не когато отстраниха гуруто Решетников и резидента на ГРУ полк. Вл...

News image

Божков атакува Пеевски: Аз съм се изправил срещу прокурори, които изкарват неудобните невинни – виновни. #КОЙ го реши

Във връзка със светкавичната реакция на прокуратурата, ще споделя следното: Снимките са изпратени от симпатизант. Дали е следил или не Кънев, няма как да знам. Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове? Радв...

News image

25 юни, денят на Свети Прокопий Варненски, покровител на Варна

Когато Прокопий бил на 12 години, заедно с неговия баща – беден селянин, пътували от родното село за Варна. Минали през гората и пред коня пробягал един глиган, който изплашил животното. Но след малко се чул кучешки лай и пътниците видели група турци, които отивали на лов. Когато ги на...

News image

Бойко Атанасов: Гешев е зависим от Борисов. Ако тръгне да разследва, ще влязат в конфликт и ще последват фатални неща

"Иван Гешев е показал, че е зависим от Бойко Борисов. Ако тръгне да разследва, ще трябва да влязат в сериозен конфликт, след който ще последват фатални неща", заявява Бойко Атанасов в интервю за "Фрог нюз". Главният прокурор Иван Гешев обяви ден преди атаката на президента Румен Радев, ...

News image

Борисов&Пеевски насочи "жегата зад ъгъла" срещу Радев с US "добро". Главният прокурор е само "инструмент"... на Борисов

Пеевски и Борисов насочиха "жегата зад ъгъла" срещу президента с US "добро", главният прокурор е само "инструмент" на... Борисов и американците, които го приеха на високо равнище във Вашингтон. Радев атакува изпълнителите, но не скача срещу "поръчителите" - Борисов, Пеевски и американци...

News image

РАДЕВ АТАКУВА ГЕШЕВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е ВЪЗТОРЖЕН ФЕН НА БОРИСОВ, прави кризисен пиар на премиера и брани кабинета

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - не спазва следствената тайна, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое - не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпро...

News image

Имиджът на едрия български бизнес - дясно и олигархия?

Искам да съм дясна, но всеки сблъсък с образите на едрия български бизнес ме отвращава и настройва реакционно. Как пък всичките са толкова нагли и лишени от благородството на богатия и успял човек?! Последният след Божков, който поразява с публичните си обяснения е Бобоков. Очевидно иска...

News image

Регистрираха на партията "Има такъв народ", Слави Трифонов отива на избори

Софийски градски съд позволи вписването на партия „Има такъв народ” в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима....

News image

Пламен Узунов: Това, което се случва, е някакво отношение към президента. Целта е президентът, аз съм средството

Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Това заяви по бТВ Пламен Узунов. Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа името ми да бъде изчистено. Причината да познава...

News image

Васил Божков: Парите в брой от мен са давани на лицата Б.М.Б. и В.И.Г.! Те да обяснят къде са

За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа &...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

Жегата се изнася към Гърция, Пеевски и Гешев печелят Раздаване с Божков. Доган реди властовия пасианс в Летния Сарай

News image

Жегата се изнася към Гърция в толкова важния за Бойко Борисов юли. Кой ще протестира пред МС, вместо да се плацика в морето на гръцките курорти? Само Делян Пеевски успя да провокира хилядни протести през юли, но вече е в друга игра - дели икономиката и властта с Борисов. Фейсбук опоз...

Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, "янките" ги активираха заради F-16. Няма да има служебен кабинет

News image

Президентът Румен Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, отборът на американците в София. "Янките" активираха Доган, Пеевски, Гешев и Борисов заради F-16 - посочиха Радев за предател. "Какво искаш да правиш - пари или политическа кариера", пита го един от менторите...

АКЦИЯ

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

News image

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

News image

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

КИЛЪРИ

"Бронираните пердета" в офиса на Васил Божков, кевларените "одеяла" или защо няма да натисне на макс Хунтата

News image

Социоложката Мира Радева обяви пред Радио Пловдив, че в офиса на Божков видяла "бронирани пердета". Тя е ходила в офиси на равни по ранг на Божков босове в родния си град, виждала е и кевларени "одеяла". Пиар за бигбосовете и вдигане на цената на поръчката, коментират охранители. ...

Божков ше го поръчат клиенти на "хунтата" като Борис Немцов до Кремъл и ген. Руслан Ямадаев в Дубай, ако натисне на макс

News image

"Руското ресто" и Сретан Йоцич се оказаха медийни митове. Властта не трепна от кампаниите в сайтове и форуми - "Сретан ще поръча Борисов" се вихри вече 15 години, и от "руското ресто". Сега е на ред Васил Божков, който отправи призив за сваляне на "хунтата". Ако натисне на макс, клиенти н...

МАФИЯ

Бобоков усилва охраната след чата с Борисов? Президентът връща жеста, вади го от интригата с "мафията" и "Вагнер"

News image

Пламен Бобоков е усилил охраната след чата "Добро утро, бос" и коментара за "мафията", превзела танкера "Бадр" и препратката към петролния бизнес на "Вагнер" в Либия. Явно рискът си е струвал - жест към президента. Ако някой от едрите бизнесмени "случайно" не е бил в час кой решава пробл...

Радев губи вота за втори мандат? Бизнес група "Пирати" взе петрола на Либия с "Вагнер" и вади от уравнението Бобоков

News image

Румен Радев може да загуби вота за втория мандат. Сарая, Пеевски и бизнес група "Пирати" извадиха от уравнението Бобоков и Божков, сочени като негови "спонсори". Бобоков явно е обидил силно Сарая с излизането от сарайната схема и влизането в обкръжението на президента - Сарая не толерира ...

РЕКЛАМА
Банер