ПОЛИТИКА

Ще спре ли Тръмп руския „Северен поток 2“?

alt

По-късно този месец американският президент Доналд Тръмп ще посети Европа, за да се опита да постигне нещо, което не се удаде на неговите предшественици, от Кенеди до Рейгън – а именно, да спре тръба за износ на руски суровини.

Администрацията на Тръмп и Конгресът на САЩ се опитват да блокират струващия 9,5 млрд. проект „Северен поток 2“, заради страха, че това ще направи някои от европейските съюзници в НАТО по-зависими от руския газ и ще лиши Украйна от приходите от транзитни такси.

Тръбата е дълга 1220 км и тръгва от Ленинградска област в Русия, по дъното на Балтийско море към германския курорт Любмин. По нея германският внос на руски природен газ ще се удвои.

„Това наистина превръща Германия в заложник на Русия, ако нещо лошо се случи“, каза Тръмп на 12 юни след срещата си във Вашингтон с полския президент Анджей Дуда, който също е противник на проекта.

Съединените щати са опитвали и преди да оказват влияние над европейските си съюзници, за да блокират енергийни проекти на Кремъл. Като нефтопровода „Дружба“ през 1960-те или газопровода „Братство“ през 1980-те.

Предишните опити не само се провалиха, но и накараха европейските лидери да обвинят САЩ, че се намесва във вътрешните им дела. Някои анализатори предвиждат същото да се случи и със „Северен поток 2“.

„Става дума за европейския суверенитет и това не се разбира във Вашингтон. „Северен поток 2“ може да бъде отложен и оскъпен, но не може да бъде спрян. Влакът потегли“, казва Йозеф Брамл от Германското дружество за външна политика в Берлин.

Тръмп ще бъде в Полша от 31 август до 2 септември и после ще посети Дания, чието правителство все още не е разрешило на Русия да строи тръбата в нейните териториални води. Русия се надява да завърши проекта до края на годината. Срокът зависи от Дания и от евентуалните американски санкции.

Датската агенция по енергетика трябва да разгледа две предложени трасета и да оцени въздействието на проекта върху околната среда и сигурността на страната.

„В момента не може да се каже колко време ще отнеме това“, отговори агенцията на запитване на Радио Свободна Европа на 8 август. Два дни по-рано Йенс Мюлер, говорител на „Северен поток 2“, каза, че над 70% от проекта е изграден.

Времето минава и Конгресът се забърза

На 31 юли комисията по външни работи в Сената одобри проектозакон, който налага санкции на корабите, които участват в строителството на тръбата, както и на техните собственици. Сенатът може да гласува закона след лятната ваканция, през септември.

Републикански сенатори внесоха отделен законопроект за санкции върху инвестициите, стоките и услугите, които подпомагат развитието на проекти за износ на енергийни суровини от Русия. Тръмп препоръча на Германия да купува американски втечнен газ вместо руски.

„Ние имаме нещо много по-добро. Имаме страхотен втечнен газ. И мисля, че това е пътят“, каза Тръмп на 12 юни и обяви, че Полша ще купи американски газ за още 8 млрд. долара.

„Въпреки че цената на доставката на американски природен газ до Европа е по-висока от руския газ по тръбата, това не означава, че европейските потребители ще плащат повече за американския газ“, обяснява Никос Цафос от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Засега няма знак европейските компании да се отказват от „Северен поток 2“. „Шел“, „ОМВ“ и „Винтерсхал“ финансират проекта, който е собственост на руския държавен монополист „Газпром“.

В това време Москва не е щастлива от съпротивата. Президентът на нефтения гигант „Роснефт“ Игор Сечин обвини през юни САЩ, че налагат санкции на държавите износителки на нефт и газ, като Русия и Иран, за да осигурят пазар за своята продукция.

До 2024 г. над половината от ръста на износа на газ ще се дължи на Съединените щати, според Международната агенция по енергетика.

Кенеди и Рейгън

Опитите за блокиране на руски тръби са част от Студената война. В началото на 1960-те Кенеди опитва да спре нефтопровода „Дружба“ от Татарстан с Русия за Европа, като притиска Западна Германия да спре доставките на стоманени тръби за Русия.

Почти две десетилетия по-късно Рейгън използва подобна тактика в опит да блокира дългия над 4 000 км газопровод „Братство“, който осигурява доставки от Уренгой в Сибир до Западна Европа.

През декември 1981 г. Рейгън забранява на американски фирми да продават продукти и технологии на СССР за този проект. Както и Тръмп днес, Рейгън предлага в замяна американски енергоизточници, включително и въглища.

През 1982 г. той удължава ембаргото и включва в него и европейските поделения на американските компании, както и произведеното в Европа оборудване под американски лиценз. Това става след като Полша обявява военно положение, подкрепено от Съветския съюз. Представители на администрацията му намекват, че мотивът е да се ограничи финансирането за армията на СССР.

Тръмп и някои конгресмени също споменаха сред причините за противопоставянето на „Северен поток 2“ лишаването на Русия от приходи, които би могла да използва за военни цели.

„Ние защитаваме Германия от Русия. А Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия“, каза Тръмп на 12 юни.

Нуждите на Европа от газ

Мнението, че „Северен поток 2“ заплашва енергийната сигурност на Европа, не се приема от всички. Газовите пазари в Европа се промениха значително в последното десетилетие заради ръста при втечнения газ, изграждането на трасета за доставка на неруски газ и по-добра свързаност между европейските държави.

От следващата година Трансадриатическият газопровод ще пренася газ от Азербайджанската част на Каспийско море до Европа. Първоначалният капацитет на тръбата е 10 млрд. куб. м., който може да бъде удвоен.

Откриването на големи залежи край Египет, Кипър и Израел и проучванията в Черно море в български и румънски води потенциално увеличават броя на доставчиците в близките години.

„Целта да се защити Европа от руското енергийно изнудване е базирана на едно отживяло разбиране за пазара. Благодарение на новооткритите залежи, шистовата революция в САЩ и изграждането на инфраструктура за втечнен газ, ще има повече конкуренция между доставчиците“, казва Юджийн Румър, директор на програмата за Русия и Евразия във Фонда за международен мир Карнеги.

Делът на руския газ в доставките за Европа ще намалее от 37 до между 33 и 36 на сто до 2024 г., прогнозира Международната агенция по енергетика.

Цафос препоръчва на всички, които са заинтересувани от влиянието на „Северен поток 2“, да си припомнят съдбата на неговия предшественик, „Северен поток“. Той бе открит през 2011 г. и не влоши енергийната сигурност на Европа, а само промени маршрута, по който идва руският газ, обяснява той.

„Тръбата прекрати някои доставки през Украйна, но „Северен поток“ позволи на Киев да получава газ от своите западни съседи и така да повиши сигурността си. Малко хора прогнозираха това“, припомня Цафос.

Тод Принс, "Свободна Европа"

Тод Принс

Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

БСП-Варна играе за 30% бонус-резултат и балотажи в два района. В областта натиска в Долни чифлик, Дългопол и Провадия

БСП-Варна прави силна кампания на терен, но щабистите отчитат реалностите. Иван Портних е фаворит за кмет, а ГЕРБ ще има най-много общински съветници. БСП се бори за резултат за 7 общински съветници и 12-13 хиляди гласа за проф. Анелия Клисарова, което ще е 30% бонус-резултат в сравнение ...

News image

Мачът в София приключи. "Тайна среща" на щабисти на ГЕРБ и десни лидери договори подкрепа за Фандъкова на втория тур

Мая Манолова беше напрегната на тв дебата по Нова тв с Йорданка Фандъкова. Оказа се, че е имало защо. Източници от щаба на ГЕРБ заявиха, че са договорили с десни лидери подкрепа на Йорданка Фандъкова на втория тур. "Тайната среща" се е състояла през уикенда, била е поискана от герб...

News image

Цацаров, Гешев и шефовете на службите в САЩ заради "руските шпиони" в София

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички специални служби са в САЩ заради "руските шпиони". Ако за една "бутафорна шпионска афера" се подобно безпрецедентно посещение, какво остава за ризкриване на агенти на ГРУ край американска база. По информация ...

News image

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е на кантар. Окръжно на Борисов: Трябва да вземем всички пристанища!

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е "на кантар", заявяват източници от различни предизборни щабове, които разполагат със социологически проучвания. Загуба на ГЕРБ в София, Пловдив и Варна означава оставка на Бойко Борисов, трети недовършен мандат и предсрочни парламентар...

News image

Гриша Ганчев обяви Борисов и Кралев за "държавници" за оставката на Боби Михайлов. Защо комшията на ББ го подкрепя?!

"Браво на държавата! Днес видяхме, че в държавата има държавници. Видяхме го в лицето на Бойко Борисов и министъра на спорта - Красен Кралев. Показаха нулева толерантност към корумпираните изчадия. Това е бъдещето! Държавата трябва да отвоюва футбола. Защото ставаме за смях на цял свят, вече...

News image

Борисов сваля Нинова от Коня. Как ще спечели БСП в Ямбол с Вигенин до лидерката, Мерджанов е "местният бигбос"?!

Бойко Борисов сваля Корнелия Нинова от Коня - лидерът на ГЕРБ почти разцепи БСП, както нацепи на тресчици "остатъчните десни". Водачите на опозицията на "Позитано"20 имат пълната му подкрепа... Георги Гергов и Атанас Мерджанов са "тайните жокери" в ръкава на ББ в Южна България. Гергов д...

News image

Костадинов напира за втори тур. "Тъстовете" готвят Ресто с "Всички за Портних". ББ спира "Ротманс Бонуса" за КК чрез СИК

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов напира от стартовата трета позиция за втори тур срещу Иван Портних и... кметското кресло. Вероятно ще си остане с мераците заради силната кампания на терен на БСП и националния медиен ресурс за кандидат-кмета проф. Анелия Клисарова. Докат...

News image

Тръмп прецака Ердоган, вкара го във война със Сирия. Путин гласи курт капан за Султана, пак ще "спасява" клиента си

Правителствената агенция САНА публикува призив на кюрдски старейшини бойците на СДС да се присъединят към към сирийската армия срещу агресията на Турция. Междувременно части на сирийската армия влязоха в Манбидж, преминавайки по договорка блокпостовете на кюрдите, и преградиха пътя ...

News image

Ердоган ще обяви джихад, ако Израел се намеси с армия в Северна Сирия. "Мосад" може да вдигне кюрдите в Турция

Досега никой не е печелил война срещу Израел. И Ердоган не може да спечели, а никоя велика сила не може да спре "мошетата", ако решат да тръгнат срещу Турция. Ако Армията на резервистите на Израел влезе в Северна Сирия, "контра-терористичната операция" на Анкара ще се превърне във война...

News image

Израелци готови да се бият за кюрдите срещу турската армия. Армията на резервистите е могъща военна структура

Израел ще помогне на кюрдите, които се сражават срещу турската армия-агресор. Това пише в обръщение на десетки офицери от запаса, които са част от армията на резервистите, на която Тел Авив винаги е разчитал много заради патриотичния заряд и военните умения, който притежават чиновете от резе...

News image

Плакати с надпис „Цветановград“ посрещнаха Борисов във Велико Търново

Транспаранти с надпис „Цветановград“ посрещнаха премиера Борисов вчера във Велико Търново.   Недоволни от управлението бяха залепили такъв надпис и на входната табела за града. Така жителите на старата столица искаха да подскажат на премиера, че доскорошният втори в ...

News image

Русия губи най-големия си газов пазар в Източна Европа. Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ

Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ. В Москва не вярват на това и дори гледат с насмешка на плана на Варшава. Експерти обаче твърдят, че той е напълно реалистичен. След 39 месеца "Газпром" може да се лиши от най-големия си пазар в Източна Европа – полския...

News image

"Зона за сигурност" – смокиновото листо на Ердоган: "Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!

Турските лидери много харесват символиката. Но европейските коментатори не познават Ориента и въобще не им направи впечатление, че военната операция срещу Северна Сирия съвпадна със събития от октомври 2018 г. и по–конкретно със залегналите в т.н. Национален пакт граници, идентифициращ...

News image

Борисов разменя главния прокурор срещу София! "Кон за кококошка" или две в едно и златни яйца за "Берлин"&Сарая&"Банкя"

Иван Гешев не е кандидат на Бойко Борисов, а на Сарая и "Берлин". Пламен Георгиев, който изпълни "поръчки" на ББ срещу неотчитащи се "олигарси", беше неговия кандидат. Според една от конспиративните версии Борисов разменя позицията на главния прокурор срещу София. Всъщност менкането е в...

News image

Интрига във Варна. Костадин Костадинов получава "тайно рамо" от ГЕРБ, "Тъстовете" и опозицията в БСП

БСП-Варна прави силна кампания на терен. Битката е за силно представяне за Общинския съвет. В същото време зад кулисите текат договорки за преразпределяне на "контролиран вот". Костадин Костадинов, кандидат-кмет на партия "Възраждане" получава "тайно рамо" от ГЕРБ и опозицията в БСП сре...

News image

Борисов се договаря с Пеевски за вота, край на "войната"?! Лидерът на ГЕРБ притеснен от схемите на Манолова с десните

Бойко Борисов се договаря с Делян Пеевски за изборите в София, твърдят запознати с политико-корпоративното задкулисие. Край на "войната", Томислав Дончев си свърши работата. Лидерът на ГЕРБ притеснен от схемите на Мая Манолова с десните и се опасявал, че на втория тур ще се заформи схема ...

News image

Борисов: Ако Ердоган пусне бежанците към Европа, няма какво да ги спре!

Няма сила, която да спре бежанците да навлязат на територията на Европа. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци" „Ако дойдат 50-100 хиляди на оградата и армията,...

News image

Anadolu Agency: Сирийските кюрди удариха по турски градове с ракети, има убити и ранени

Поне четирима души са загинали, а 16 са ранени след като ракети и снаряди, изстреляни от силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) са ударили турски градове от границата със Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Снарядите и ракетите са ударили градовете ...

News image

Майк Помпео поздрави Бойко Борисов за модернизацията на армията и постиженията в енергийната сфера

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Те обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред. Помпео изтъкна, че премиерът Бойко Бори...

News image

Ще се извини ли Томислав Дончев за това, че набеди човек от МО в създаване на масова психоза?

„Данни за участие на човек от пресцентъра на Министерство на отбраната във връзка с истерията в Сливен, че ще се отнемат деца, не са постъпвали при нас нито от граждани, нито от институция". Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров като по този начин оневини шефа на пресцен...

News image

Цацаров: Към този момент няма данни Корнелия Нинова и Румен Радев да са имали контакти с Решетников

Към този момент в досъдебното производство няма данни Корнелия Нинова и Румен Радев да са имали контакти с ген. Леонид Решетников. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос по повод шпионския скандал с русофилит...

News image

Борисов: "Утре откриваме участъка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза". Дава заявка, че ще е на власт и след мандата

Утре е официалното откриване на новия 9,3 км участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Изграждането на трасето стартира в края на март м. г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. В отсечката между Ябланица и Боа...

News image

Владо Черноземски - лебедова песен на ВМРО, така че нека се надяваме, че нещата в Македония ще вървят към по-добро

Няма човек, който да не е чул за него, няма човек, който да не е почел подвига му, няма човек в Македония, който в младежките си дни да не е проронил поне една сълза над трагичната съдба на отмъстителния революционер, няма човек, който да не се е възхищавал на неговия подвиг, последван от ли...

News image

По приказу Гитлера: за что убили короля Югославии

9 октября 1934 года в Марселе произошло одно из самых громких убийств XX века. Связанный с хорватскими усташами болгарский террорист Владо Черноземский застрелил короля Югославии Александра I и ранил министра иностранных дел Франции, главного противника нацистов в тогдашней Европе Луи Барту,...

News image

Блъфът на Красимир Каракачанов заради предизборната кампания не мина. България ще подкрепи Северна Македония за ЕС

Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Това обявиха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в изявление след заседанието на Министерския съвет. България подкрепя започването на преговори за чле...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов в Шумен: "ДПС минава границите във Варна! След изборите ще работим с мюсюлманите, сега искам победи"

News image

Бойко Борисов скочи с бутонките на Ахмед Доган на регионалното събрание на актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен. Падишахът в поредна предизборна кампания преподава един и същ урок на ББ - договорките не важат, когато се решава властта. Този път Бойко Борисов приема предизвикателс...

Херо Мустафа кацна в София и войната "Пеевски-Борисов" приключи. Босовете се договориха за БНР, София, Варна и Главния

News image

Новата американска посланичка Херо Мустафа кацна в София и пунта мара войната "Пеевски-Борисов" приключи. В сряда като на шега предположихме, че така ще се случи и събитията като че ли потвърждават "конспиративната версия". Час по-късно СЕМ единодушно гласува отстраняването на...

Войната "Борисов-Пеевски" приключва с вота?! ББ обяви визитата на прокурорите в САЩ в пика на "войната с олигарсите"

News image

Клановете във властта си дават битка по изборите. Както винаги - кой повече капии да заеме. Войната "Борисов-Пеевски" приключва след изборите, ако не се намеси "външен фактор". Бойко Борисов падна от власт през 2013г. заради намесата на руснаците, тактически корпоративен алианс и... дог...

АКЦИЯ

Американците взеха страната на ББ срещу КОЙ. "Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е медийно мероприятие

News image

"Войната" на Пеевски срещу Борисов вече е активно медийно мероприятие. Американците спряха Ердоган, че една "войничка" между Пеевски и Борисов ли ще ги затрудни. Пеевски бил обявил война на Борисов. Ако ДСП воюва с ББ, губи стратегическата инициатива - "неговите" прокурори ги привикаха ...

Мрежата, която управлява България. Формално на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. "патриоти". Реално управлява Мрежата

News image

Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 201...

КИЛЪРИ

Война по избори, босовете отново с бронежилетки, мощни охрани и кевларени "одеяла". За кого идва "товарищ Лобаев"?!

News image

Бойко Борисов задейства ГД БОП срещу БФС заради атаката в английските вестници. Обаче не изпрати бападжиите в офисите на босовете. "Предупредих ги" беше послание към собствениците на футболни клубове, с които предпочиташе преди атаката отвън да се договаря. Сега им изпраща депеша -...

Свадебный генерал. Что Руслан Боширов делал на свадьбе дочери генерала Аверьянова, отвечающего за боевую подготовку ГРУ

News image

Генерал-майор Андрей Аверьянов, возглавляющий войсковую часть 29155, действительно был знаком с Анатолием Чепигой (также известным как Руслан Боширов, участвовавший в отравлении Скрипалей), это подтверждает информацию, ранее опубликованную в The New York Times. О знакомстве свидетел...

МАФИЯ

Варна гони рекорди по ниска активност със стари играчи. Пеевски и Борисов ще управляват града през Бизнеса

News image

Анелия Клисарова и Костадин Костадинов не могат да победят Иван Портних. Няма как с електорат за 4-5 съветници да се изправиш срещу машина за 22 с план за 26 и собствено мнозинство. Варненци могат да победят Иван Портних. Дали ще го направят ще зависи от това как ще гласуват - "през джоба...

Босове са Пеевски и Божков, на тях скача Борисов. Ресто се чака в София. ДСП отива при Маджо, ако не намачка ББ на вота

News image

Борислав Михайлов е само Изпълнител - босовете са Делян Пеевски и Васил Божков, сочени като Тандема във футбола и Хазарта, на тях скача Борисов. Младен Михалев-Маджо от три години е в "партията" на Тандема и целува ръка на Падишаха след "пенсионирането" на ген. Гоцев. Рестото на Та...

РЕКЛАМА
Банер