ПОЛИТИКА

Британският експерт по отбрана Глен Грант: България е дълбоко, дълбоко пробита от руското хибридно влияние

alt

Действията на президента ви са напълно невероятни, подкрепя страна, която не изпитва любов към  България

Шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани от Русия, както беше по време на Студената война, казва в специално интервю за Faktor.bg известният военен експерт

Глен Грант беше ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. подкрепи методически реформите в българската отбрана.

Наскоро влиятелната американска фондация „Джеймстаун” публикува доклада на Глен Грант „Стратегия за сигурност на Прибалтика”, в който експертът директно посочва българския президент Румен Радев като генерал, който се е представял  за човек на НАТО, но се оказал твърд последовател на Русия.

Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-н Грант, през 2010-2011 вие бяхте част от екипа, който трябваше да подпомогне методически  Министерството на отбраната за реализирането на ключови реформи в тази област. Както разбираме, оттогава следите промените в състоянието на българските въоръжени сили. Според вас, към днешния момент България в състояние ли е да бъде ефективен съюзник в НАТО?

-  Основната причина, която наложи да подпомогнем българското Министерство на отбраната беше съкращаването с 42% на бюджета в началото на 2010 г. Министър Аню Ангелов обаче по различни политически причини не искаше да съкрати въоръжените сили с 42%, и тогава отидохме на около 17%. Това означава, че и без това отчайващата ситуация с бюджета ставаше все по-зле. Сухопътните войски бяха подведени от определени личности да запазят своя по-голям формат, отколкото можеха да си позволят да бъдат и започна процесът на техния упадък. Единствените области, които останаха рационални, не бяха контролирани от Министерството на отбраната и безполезната програмна структура, като например Военната полиция, болниците и разузнаването. Трябва да имаме предвид, обаче, че и те бяха прекалено големи за изпълняваните военни задачи и от тях можеше да се спестят пари.

-  Кое е най-голямото предизвикателство пред българската отбранителна система към момента?

-  Най-голямото предизвикателството е, образно казано е, да си направите костюм по мярка. Като цяло отбранителната ви система е твърде голяма като структура и трябва да бъде сведена до размери, които да са адекватни на страна с население 6 милиона и съответстващи на българския БВП. Обикновено 1 батальон на всеки 1 милион е напълно достатъчен. Освен това, достатъчни са от 8 до 20 самолета и 2-4 кораба. Повече от това означава липса на пари за обучение и за поддържане на техния живот. Сградите не се ремонтират, корабите никога не са в морето. Силите съществуват само на хартия, но не и в действителност. Второто предизвикателство е, че въоръжените сили изостават с 30 години и трябва драстична промяна по отношение на военните технологии. Новите програми за българската армия няма да направят това, ако те толкова бавно и само частично се реализират. Само цялостното им и реалистично преосмисляне, обвързвайки ги с бюджета, ще реши тези проблеми.

-  Какви три най-важни препоръки бихте отправили към ръководството на Министерство на отбраната?

-  Инвестирайте в младите хора  и ги оценявайте по техните способности, а не по възрастта или политическите им възгледи; променете военната култура, опирайки се на професионализма; съобразявайте се с възможности, които ви дава бюджетът.

-  Предполагам, че по време на престоя си в България преди 8 години се запознахте с г-н Румен Радев в качеството му на заместник-началник на ВВС. Как виждате сега г-н Радев като президент в сравнение с времето, когато беше генерал от ВВС?

-  Съвсем ясно е, че Русия намира привърженици за нейната кауза по целия свят. Всеки човек има свои собствени мотиви за това. Намирам  действията на президента за напълно невероятни, като се има предвид, че преди това той беше генерал от НАТО с някаква положителна международна репутация. България е европейска и натовска държава, а той днес дава подкрепа на страна, която изобщо не изпитва любов към  България, не харесва европейските или западните либерални ценности (които българинът споделя) и желае да унищожи нашата колективна сигурност, на която разчитат много страни, включително и България. Това е очевидно, но и много видим обрат в един критичен момент за вашата страна и света, и е предизвикателство за всички страни от НАТО.

-  България за щастие направи правилния избор като закупи F-16V Block 70. Кои са най-големите предизвикателства пред въвеждането на въоръжение и експлоатацията на новите самолети?

-  Сделката с F16 изглежда добра. Не забравяйте обаче, че още през 2010 г. имаше заявка за реализацията на такава сделка, но  всичко беше пропиляно. Просто вие още летите на остарели самолети и твърде изоставате в технологично отношение. F16 не е лесен за овладяване самолет. Не може предварително да се планират резервните части. Имате нужда от изключително гъвкав бюджет и система за закупуване, за да поддържате самолетите в активно състояние. Настоящите системи за програмиране в отбраната няма да работят по желания начин. Също така са необходими изцяло нови пилоти. Цялата програма за подбор и обучение се нуждае от осъвременяване. Полша се опита да я  адаптира и не успя. Това не е просто друг самолет, а смяна на Полски  фиат с автомобил от Формула 1. Вие обаче трябва да направите това. В противен случай просто хвърляте напразно пари за метал за скрап.

-  По отношение на модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, която все още не е започнала, кои са най-големите проблеми, пред които сме изправени?

-  Модернизацията на Военноморските сили е сложна. Военноморските сили постоянно се променят с промяната на технологиите. Големите кораби стават все по-трудни за защита от всички страни. Трябва да имате и ясна стратегия за това от какъв вид кораби се нуждаете и защо. Тя трябва да бъде публично достояние, защото е от висок обществен интерес заради високата цена, която ще трябва да бъде платена от данъкоплатеца. Ако пък не е добре обмислена - може да ви коства много. Така че, въпреки че на първо четене може да искате голям кораб, трябва да си отговорите на въпроса - можете ли да си позволите да го оборудвате с необходимите средства и въоръжение, от които се нуждае, за да бъде ефективен при реален военен конфликт. Това са скъпи играчки, за да допуснете да губите от тях. След  това трябва да се запитате дали можете да си позволите да обучите екипаж, така че той да отговоря на определените стандарти за умения и подготовка. Понастоящем размерът на финансирането на Военноморските сили е недостатъчен, за да бъдат поддържани на нивото на висока готовност, необходима за да се противопоставите на Русия. Също така сега военноморската сцена се променя бързо заради използването на въздушни дронове от всички видове, подводни дронове, хеликоптери, ракети, различни видове мини и съвременни подводници. Изглежда, че нито една от тези бъдещи способности на флота досега не са разглеждани публично, например в една зелена книга за публично обсъждане?

-  Защо Западът подцени и не успя да противодейства на руското проникване в много европейски страни? Кои са най-засегнатите държави?

-  По отношение на руското проникване в страните от Запад, ние просто сме били твърде наивни. Големият брой чиновници и офицери, които са били на заплата при комунистическите партии  в цяла Централна и Източна Европа (и Финландия), трябваше досега да послужи като повод силно да се бие камбаната. Това не се случи, а изглежда мнозина все още служат на старата система. Латвия дори имаше премиер от бившите съветски тайни служби. Истината е, че шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани, както беше по време на Студената война. По-лошото обаче е това, че парите, които изразходва Русия, са много повече. Тя е амбицирана да оплете в мрежите си дори национални фигури от най-високо ниво от цял свят. Сега обаче тези задкулисни, а понякога и много публични личности, получават подкрепата на сериозна стратегическа комуникация (STRATCOM), на киберкампании и на фалшиви новинарски кампании, с цел да се рушат и превземат институции и правителства, да се дискредитират онези фигури, които все още запазват  здравия разум. Тази част от войната е по-трудна за справяне, тъй като никой министър на отбраната няма властта, инструментите или компетенциите да се справи с нея, камо ли да разбере, че това често е и вътрешна битка. Други национални структури изглежда нямат реално разбиране за сложността и дълбочината на проблема, вариращи от банки до медии, до държавни служители и политици. Или по-лошо - лидерите им са купени. Трябва да отидете в Естония, за да видите европейска държава, която наистина схваща същината на проблема.

- Като задълбочен експерт и познавач на зловредната хибридна война на Русия и нейните инструменти за овладяване на една държава, каква е ситуацията в България?  Колко пробита е нашата страна от руското хибридно влияние?

- Добър въпрос - доколко, дълбоко България е пробита от Русия. На него трябва да отговорят правителството и службите за сигурност. Естония прави това всяка година, защо да не го прави и България. Те хващат шпиони. Само ще добавя, че в България в миналото са взети твърде много решения за отбрана, които са трудни за разбиране от нормална логическа и финансова гледна точка. Разбрах, че „бившето военно величие на България“ се намесва често пъти в начина на мислене. Трябва обаче да кажа, че срещнах твърде много разумни български офицери, които разбират проблемите, технологиите и бюджета, за да позволят това да бъде единственото извинение за проблемите днес. Русия не иска да има една добре защитена България, и тя ще се бори усилено на всяка цена да спре истинската реформа.

-  Способна ли е България да взема суверенни национални решения по отношение на Москва?

-  Това също е добър въпрос. България е невероятна страна, с много, много приятели в ЕС и на Запад. НАТО със сигурност иска да види една процъфтяваща  държава с добра отбрана. САЩ влагат много енергия и ресурси, за да ви подкрепят. Те осигуряват военноморско присъствие в Черно море толкова често, колкото е възможно. Те имат самолети, готови да защитават страната ви. Наистина не можете да искате повече от това, което като съюзник те ви предоставят. Като част от НАТО ние всички искаме сега да виждаме една силно защитена страна, а не това да се случи чак след 10 години. Времето за реформи и промяна е сега. След 10 години и в дългосрочен план ще бъдат твърде късно. Докато се случи желаната  „модернизация“, голяма част от отбранителната система ще бъде вече амортизирана и ще се нуждае от подмяна. По-добре да бъдете решителни и почтени сега и да не губите пари ден след ден за неизползваеми способности. Когато дойдох да работя в България през 2010 г., високопоставен служител на НАТО ми звънна и ми каза, че си губя времето, тъй като българската отбрана е в състояние на разпад и никога няма да бъде реформирана. Казах му, че греши и че ще я бъде. Ето защо сега пиша толкова директно и открито. Все още съм тук, подкрепяйки България, още повече, че не обичам да губя – без значение дали ще бъде срещу Русия или срещу някой друг.

 
ПОЛИТИКА
News image

Победата на Портних няма да е загуба за БСП, кметът не подценява Клисарова. "Позитано"20 ще натисне за 10 съветници

Иван Портних и проф. Анелия Клисарова ще направят спокойна кампания. Кметът Портних не подценява Клисарова. Професор Клисарова стана фаворит за кандидат-кмет преди месец като номинация на кръга "Кирил Добрев-Иван Иванов". Въпреки отвода на конференцията в сряда не можа да откаже на...

News image

Кирил Добрев: Кандидат за кмет на Варна е проф. Клисарова, Гуцанов е със свалено политическо доверие

"Кандидат за кмет на Варна ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата". Това заяви пред медиите зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той обясни, че НС на БСП категорично отхвърли кандидатурата на Костадин Костадинов за кандидат за кмет на Варна по много причини. ...

News image

Ангел Найденов проваля кампанията на Мая Манолова с подписката срещу Корнелия Нинова и Кирил Добрев?!

Ангел Найденов организира подписка срещу решението на пленума, тоест срещу Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Това на практика проваля кампанията на Мая Манолова - лидерката на БСП не прощава такива неща. Няма как мъжът й да иска бламирането на Корнелия Нинова, а тя да мобилизира БСП ...

News image

Гуцанов: "Анелия Клисарова всъщност не е от БСП! Корнелия Нинова продаде изборите!". Контра: "Гуцанов ще саботира вота"

Борислав Гуцанов потвърди минути преди влизането си в студиото на "Беновска пита", че ще съди ръководството на БСП за нарушението на устава с пренареждането на листата, гласувана от конференцията на Градския съвет на партията И СКОЧИ СРЕЩУ АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА, КОЯТО ОТДАВНА НЕ БИЛА В ОТБОРА. ...

News image

Анелия Клисарова кандидат-кмет и водач на листата на БСП-Варна. Нинова бламира Гуцанов, извади го от листата

Депутатът от ПГ на "БСП за България" проф. Анелия Клисарова, която на конференцията на ГС на БСП си направи отвод, е утвърдена от племуна на БСП за кандидат-кмет и водач на листата на БСП-Варна. Борислав Гуцанов отвръща на удара в "Беновска пита". Делегати заявяват, че "ще съди Корнелия ...

News image

Легендата на БНТ Лили Вучкова с въпрос към Мая Манолова: Кога ще се извините на гражданите на Костинброд?

Легендата на БНТ Лили Вучкова - "кака Лили", отправи от ефира на националната телевизия два въпроса към кандидат-кмета на София Мая Манолова след нейното участие в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Г-жо Манолова, как ще управлявате като кмет на София без реален общински съве...

News image

Мая Манолова скочи театрално на Корнелия Нинова: Няма такива условия, които да ми постави която и да е партия!

Няма такива условия, които да ми постави която и да е партия - категорично, заяви кандидат-кметът Мая Манолова на въпрос в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ дали ще изпълни условията, които Нинова щяла да постави с цел подкрепа на изборите. "Чух, че има очакване да обсъдим ...

News image

Паси провокира Борисов: Ако имаме дупе да се опълчим на руското разузнаване, трябваше да изритаме руския посланик

Големият въпрос е, че в България има руски шпиони. В посолството те са 63. Извън руското посолство са над 100 под пагон. А колко не са под пагон, не се знае. Има и американски шпиони. Те са акредитирани към ДАНС, към ГДБОП, към МВР. Това са партньорски служби, дошли да работят заедно с Бълга...

News image

БСП-Варна утвърди Костадин Костадинов за кандидат-кмет. Вадят компромата с автомата, НС на БСП посочва кандидат-кмет

Градският съвет на БСП-Варна утвърди в събота Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане", за кандидат-кмет, подкрепен от партията. В сряда на градската конференция беше делегирано право на председателя на БСП в морската столица Борислав Гуцанов да води преговори с Костадин Костад...

News image

САЩ с мерки срещу "агресията с мека сила" на Путин. Шпионският скандал в София - илюстрация за форум в Полша?!

Няколко дни след като посолството на САЩ в София излезе със заявление - "Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние", в Полша се провежда форум ...

News image

Шаман зове - "Россия без Путина". КОЙ строява медийни шамани за бунт, копипейст от февруари 2013 - "България без Тирана"

Шаманът Александър Габишев вдигнал бунт срещу Путин. И това се превърна в медийна сензация. Президентът на Русия явно не го оценява като заплаха за властта си, защото не изпраща "Росгвардия" срешу шамана бунтар, за разлика от офисите на Алексей Навални. КОЙ строява медийни шамани за...

News image

Гергов и Гуцанов кроят преврат на пленума в неделя като "руски проксита", Нинова тоже цака "руски жокер"

Екшъните на конференцията на ГС на БСП във Варна и мощта, която демонстрира Борислав Гуцанов, са част от комбинация за свалянето на Корнелия Нинова след местните избори. Всички заговорници са руски проксита - Борислав Гуцанов е свързан с ГРУ по фамилна традиция, и много близък с генконс...

News image

РЕСТО ОТ "ПОЗИТАНО"20, Нинова "реже" Гуцанов. Той остава водач на листата, ако приеме да е кандидат-кмет

Корнелия Нинова категорично отхвърли предложението на лидера на местната организация Борислав Гуцанов БСП да подкрепи председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна, заяви източник от "Позитано"20. Нинова е осигурила мнозинство за пленума в неделя, кое...

News image

Гуцанов водач, Костадинов от "Възраждане" кандидат за кмет. Скандал при броенето на бюлетините, сигнал за фалшификации

Както и се очакваше, на конференцията на градската организация на БСП-Варна Борислав Гуцанов си направи отвод за кандидат-кмет.  Гуцанов предложи БСП да подкрепи за кмет лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, но срещу това се обяви заместник-председателят на партията Кирил Добрев. ...

News image

БСП-София подкрепи Мая. Ще извади ли Борисов "розов компромат" след "ПОРНО ГЕЙТ" И...ТАЗИ СНИМКА?!

БСП подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, реши градската конференция на партията след като останалите 17 кандидати за номинацията на партията си направиха самоотвод. Мая Манолова не присъства на конференцията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че само двама ...

News image

Борислав Гуцанов фаворит за кандидат-кмет на БСП?! "Позитано"20 държи топ бизнесмен като жокер

Борислав Гуцанов остана единственият от номинираните за кандидат-кмет на морската столица от БСП-Варна, който не си е направил отвод половин час преди конференцията от 18 часа в сряда. Кирил Добрев ще бъде представителят на ръководството на БСП на конференцията, на която ще присъстват и...

News image

Иво Инджев: Уж се зъби на Изтока, а вади зъбите на прозападните българи. Що е то?

Пак ще припомня прословутия съвет на предишния руски посланик Юрий Исаков към Бойко Борисов да покаже зъби на Запада. Той се сбъдва сега под формата на озъбване – привидно към Изтока, но всъщност като опит да бъдат извадени зъбите на прозападните българи с цел да им бъде отнет главният...

News image

Олег Бондаренко: България е антируска държава. София е център на американското присъствие на Балканите

Обвинението на председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед от Запад. Такова мнение изказа директорът на Фонда за прогресивна политика и ръководител на портала „Балканист“ Олег Бондаренко, цитиран от "Фокус". &bdquo...

News image

Цацаров за Радев: Неоспорими факти се представят пред съд, а не пред други органи. Малофеев също е със забрана от ДАНС

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред парламента, че днес председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 г. Главният прокурор пристигна в Народното събрание по искане от партия "Атака". Обвинител №1 дава информация...

News image

ДАНС: "Русофили" и "Двуглав Орел" водят хибридна война. Малинов участва в схема, която засяга националната сигурност

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България. В докладната записка се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия...

News image

Смотрящий за Ушаковым шпион эвакуирован в США из-за болтливости Трампа

Что нового расскажет американской разведке российский дипломат Олег Смоленков Высокопоставленный источник американской разведки, работавший в российском правительстве, об эвакуации которого рассказал в понедельник CNN,  - это Олег Смоленков, в разные годы работавший в администрации прези...

News image

Леонид Решетников: Прощай, Болгария!

Прощай, Болгария! 10 лет невъезда - это много, пожалуй, не доживу. Я ни о чем не жалею. Десятилетия,связанные с Болгарией, были счастливыми в моей жизни. Прекрасный, в своей основе, народ, потрясающая история, великолепная природа, священный болгарский язык. Кто этого не знает, м...

News image

Борисов си изми ръцете за "Русофили": Делото за шпионаж не е срещу Москва. Аз нямам никаква роля в този процес

"Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал", заяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Повдигнатото обвинение за шпионаж в полза на руски организации срещу председателя на движение „Русофили“ Ник...

News image

Атлантически съвет: Румен Радев да бъде разследван по руската намеса

Да се разследва доколко Румен Радев има отношение към руската намеса на президентските избори у нас през 2016 г. - за това настояват от Атлантическия съвет на България.Припомняме, па-рано днес Радев оспори действията на властите по шпионския скандал и заяви, че тезата за шпионаж в полза на Р...

News image

Решетников: Няма какво да се шпионира в България, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия

Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване от резерва Леонид Решетников, коментира задържането в България на лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов в инт...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бламирането на Борислав Гуцанов е по-тежък удар за рашките от ареста на Николай Малинов. "Маджо гейт" не ги компенсира

News image

Борислав Гуцанов попадна в сандвича между ареста на Николай Малинов и поредната акция на Корнелия Нинова срещу него. Оказа се, че силно сме надценили влиянието на Георги Гергов и Сергей Станишев върху Националния съвет. Решаващо бе друго. Заговорът на групата "Гуцанов" срещу Нинова...

Кметски "Апартамент гейт" избухва във Варна?! Вендета на групата "Гуцанов" срещу кандидат-кметове

News image

Очакванията, че предизборната кампания във Варна ще е вяла и скучна може и да не се оправдаят. Независим кандидат-кмет готви компроматна атака срещу опонентите, заявиха източници от кметството. Подаръкът за един от кандидатите е от преди няколко месеца, няма асансьор като на Цветан...

Пеевски губи София, ЦРУ го мачка. Десните строени зад Фандъкова от US-шефове на Борислав Игнатов от офис "Римски терми"

News image

Всуе се напъват за стоторни медийни интриги прокситата на Делян Пеевски, за да стопират гласуването на Десницата за Йорданка Фандъкова. Първо, Десницата е подредена край арх. Борислав Игнатов. Скочиха му с порно компромата. И? Това променя ли, че зад него са знакови фигури като Иван Ста...

АКЦИЯ

Венедиктов: Путин е убеден, че руснаците, белорусите и украинците са един народ и той ще ги обедини във велика Русия

News image

Крим беше отнет от Украйна несправедливо, нечестно и незаконно, но не вярвам, че някога ще се върне в Украйна, казва известният историк и журналист - Господин Венедиктов, вие сте един от малцината руски журналисти, които лично познават Владимир Путин, познавате доста добре начина му на м...

Руски журналист: "Курица не птица, Болгария не заграница"

News image

Буквално преди дни аз самият се върнах от България. И съвсем късогледо не усетих коварството на братушките, които сега отричат ролята на Съветския съюз за освобождението на народите на Европа. Същата тази България, която "не е заграница", защото - "курица – не птица" (става въпрос за п...

КИЛЪРИ

ЦРУ ли изработи "платинени топки" на ББ?! Mi-6 пробива групата "Малофеев", олигархът разкешил за "ГРУ-пуч" през ноември

News image

Слуховете, че групата "Малофеев" готвела "пуч" през ноември с логистичната подкрепа на ГРУ по сценарий като в Черна гора през 2016г. с покушение срещу властовия лидер, изглежда не са само "слухове", но този път за изпълнители са били привлечени наемници от "Вагнер", твърдят източници от служ...

ВСИЧКИ СА "ХВАНАТИ" ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ - ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ. "Запознати с разследването" на ЦРУ казва всичко

News image

Всички реални властови фактори са "хванати" от американците - Доган, Пеевски, Борисов, Цацаров. "Частичен суверенитет...". И когато Кремъл тръгна да "окупира" България отдолу с "Турски поток", а отгоре с АЕЦ "Белене", ЦРУ се намеси. Изявлението не е на посолството на САЩ, а на рези...

МАФИЯ

Колкото Йоца опраска Борисов, толкова и Путин ще го нареди. Първо трябва да нацели поръчителите - Пеевски и Доган

News image

Сретан Йоцич-Йоца Амстердама е "килър"-легенда, вълшебник на "мокри поръчки" и... "бивш" агент на ЦРУ и DEA, което вече не само в Сърбия е публична тайна. Повече от 15 години се чакаше да поръча пуцане по Бойко Борисов - медийни сюжети. Сега из форуми на спецове се вихри екшън - Пу...

ВЪЗПИТАНИЧКА НА МОСКОВСКАТА ШКОЛА ЗА СНАЙПЕРИСТИ КАНДИДАТ КМЕТ НА СОФИЯ. Ректорът на МГУ доверено лице на Путин

News image

Първото висше на Мая Манолова е история. В предишния си пост написах, че не мога да установя това висше московско учебно заведение, където е изучавала тази дисциплина. То е назовано навсякъде, вкл. и в биографията й, представена навремето на депутатите, като ИМ.  Такъв ИМ нито има сега, нито...

РЕКЛАМА
Банер