ПОЛИТИКА

Британският експерт по отбрана Глен Грант: България е дълбоко, дълбоко пробита от руското хибридно влияние

alt

Действията на президента ви са напълно невероятни, подкрепя страна, която не изпитва любов към  България

Шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани от Русия, както беше по време на Студената война, казва в специално интервю за Faktor.bg известният военен експерт

Глен Грант беше ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. подкрепи методически реформите в българската отбрана.

Наскоро влиятелната американска фондация „Джеймстаун” публикува доклада на Глен Грант „Стратегия за сигурност на Прибалтика”, в който експертът директно посочва българския президент Румен Радев като генерал, който се е представял  за човек на НАТО, но се оказал твърд последовател на Русия.

Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-н Грант, през 2010-2011 вие бяхте част от екипа, който трябваше да подпомогне методически  Министерството на отбраната за реализирането на ключови реформи в тази област. Както разбираме, оттогава следите промените в състоянието на българските въоръжени сили. Според вас, към днешния момент България в състояние ли е да бъде ефективен съюзник в НАТО?

-  Основната причина, която наложи да подпомогнем българското Министерство на отбраната беше съкращаването с 42% на бюджета в началото на 2010 г. Министър Аню Ангелов обаче по различни политически причини не искаше да съкрати въоръжените сили с 42%, и тогава отидохме на около 17%. Това означава, че и без това отчайващата ситуация с бюджета ставаше все по-зле. Сухопътните войски бяха подведени от определени личности да запазят своя по-голям формат, отколкото можеха да си позволят да бъдат и започна процесът на техния упадък. Единствените области, които останаха рационални, не бяха контролирани от Министерството на отбраната и безполезната програмна структура, като например Военната полиция, болниците и разузнаването. Трябва да имаме предвид, обаче, че и те бяха прекалено големи за изпълняваните военни задачи и от тях можеше да се спестят пари.

-  Кое е най-голямото предизвикателство пред българската отбранителна система към момента?

-  Най-голямото предизвикателството е, образно казано е, да си направите костюм по мярка. Като цяло отбранителната ви система е твърде голяма като структура и трябва да бъде сведена до размери, които да са адекватни на страна с население 6 милиона и съответстващи на българския БВП. Обикновено 1 батальон на всеки 1 милион е напълно достатъчен. Освен това, достатъчни са от 8 до 20 самолета и 2-4 кораба. Повече от това означава липса на пари за обучение и за поддържане на техния живот. Сградите не се ремонтират, корабите никога не са в морето. Силите съществуват само на хартия, но не и в действителност. Второто предизвикателство е, че въоръжените сили изостават с 30 години и трябва драстична промяна по отношение на военните технологии. Новите програми за българската армия няма да направят това, ако те толкова бавно и само частично се реализират. Само цялостното им и реалистично преосмисляне, обвързвайки ги с бюджета, ще реши тези проблеми.

-  Какви три най-важни препоръки бихте отправили към ръководството на Министерство на отбраната?

-  Инвестирайте в младите хора  и ги оценявайте по техните способности, а не по възрастта или политическите им възгледи; променете военната култура, опирайки се на професионализма; съобразявайте се с възможности, които ви дава бюджетът.

-  Предполагам, че по време на престоя си в България преди 8 години се запознахте с г-н Румен Радев в качеството му на заместник-началник на ВВС. Как виждате сега г-н Радев като президент в сравнение с времето, когато беше генерал от ВВС?

-  Съвсем ясно е, че Русия намира привърженици за нейната кауза по целия свят. Всеки човек има свои собствени мотиви за това. Намирам  действията на президента за напълно невероятни, като се има предвид, че преди това той беше генерал от НАТО с някаква положителна международна репутация. България е европейска и натовска държава, а той днес дава подкрепа на страна, която изобщо не изпитва любов към  България, не харесва европейските или западните либерални ценности (които българинът споделя) и желае да унищожи нашата колективна сигурност, на която разчитат много страни, включително и България. Това е очевидно, но и много видим обрат в един критичен момент за вашата страна и света, и е предизвикателство за всички страни от НАТО.

-  България за щастие направи правилния избор като закупи F-16V Block 70. Кои са най-големите предизвикателства пред въвеждането на въоръжение и експлоатацията на новите самолети?

-  Сделката с F16 изглежда добра. Не забравяйте обаче, че още през 2010 г. имаше заявка за реализацията на такава сделка, но  всичко беше пропиляно. Просто вие още летите на остарели самолети и твърде изоставате в технологично отношение. F16 не е лесен за овладяване самолет. Не може предварително да се планират резервните части. Имате нужда от изключително гъвкав бюджет и система за закупуване, за да поддържате самолетите в активно състояние. Настоящите системи за програмиране в отбраната няма да работят по желания начин. Също така са необходими изцяло нови пилоти. Цялата програма за подбор и обучение се нуждае от осъвременяване. Полша се опита да я  адаптира и не успя. Това не е просто друг самолет, а смяна на Полски  фиат с автомобил от Формула 1. Вие обаче трябва да направите това. В противен случай просто хвърляте напразно пари за метал за скрап.

-  По отношение на модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, която все още не е започнала, кои са най-големите проблеми, пред които сме изправени?

-  Модернизацията на Военноморските сили е сложна. Военноморските сили постоянно се променят с промяната на технологиите. Големите кораби стават все по-трудни за защита от всички страни. Трябва да имате и ясна стратегия за това от какъв вид кораби се нуждаете и защо. Тя трябва да бъде публично достояние, защото е от висок обществен интерес заради високата цена, която ще трябва да бъде платена от данъкоплатеца. Ако пък не е добре обмислена - може да ви коства много. Така че, въпреки че на първо четене може да искате голям кораб, трябва да си отговорите на въпроса - можете ли да си позволите да го оборудвате с необходимите средства и въоръжение, от които се нуждае, за да бъде ефективен при реален военен конфликт. Това са скъпи играчки, за да допуснете да губите от тях. След  това трябва да се запитате дали можете да си позволите да обучите екипаж, така че той да отговоря на определените стандарти за умения и подготовка. Понастоящем размерът на финансирането на Военноморските сили е недостатъчен, за да бъдат поддържани на нивото на висока готовност, необходима за да се противопоставите на Русия. Също така сега военноморската сцена се променя бързо заради използването на въздушни дронове от всички видове, подводни дронове, хеликоптери, ракети, различни видове мини и съвременни подводници. Изглежда, че нито една от тези бъдещи способности на флота досега не са разглеждани публично, например в една зелена книга за публично обсъждане?

-  Защо Западът подцени и не успя да противодейства на руското проникване в много европейски страни? Кои са най-засегнатите държави?

-  По отношение на руското проникване в страните от Запад, ние просто сме били твърде наивни. Големият брой чиновници и офицери, които са били на заплата при комунистическите партии  в цяла Централна и Източна Европа (и Финландия), трябваше досега да послужи като повод силно да се бие камбаната. Това не се случи, а изглежда мнозина все още служат на старата система. Латвия дори имаше премиер от бившите съветски тайни служби. Истината е, че шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани, както беше по време на Студената война. По-лошото обаче е това, че парите, които изразходва Русия, са много повече. Тя е амбицирана да оплете в мрежите си дори национални фигури от най-високо ниво от цял свят. Сега обаче тези задкулисни, а понякога и много публични личности, получават подкрепата на сериозна стратегическа комуникация (STRATCOM), на киберкампании и на фалшиви новинарски кампании, с цел да се рушат и превземат институции и правителства, да се дискредитират онези фигури, които все още запазват  здравия разум. Тази част от войната е по-трудна за справяне, тъй като никой министър на отбраната няма властта, инструментите или компетенциите да се справи с нея, камо ли да разбере, че това често е и вътрешна битка. Други национални структури изглежда нямат реално разбиране за сложността и дълбочината на проблема, вариращи от банки до медии, до държавни служители и политици. Или по-лошо - лидерите им са купени. Трябва да отидете в Естония, за да видите европейска държава, която наистина схваща същината на проблема.

- Като задълбочен експерт и познавач на зловредната хибридна война на Русия и нейните инструменти за овладяване на една държава, каква е ситуацията в България?  Колко пробита е нашата страна от руското хибридно влияние?

- Добър въпрос - доколко, дълбоко България е пробита от Русия. На него трябва да отговорят правителството и службите за сигурност. Естония прави това всяка година, защо да не го прави и България. Те хващат шпиони. Само ще добавя, че в България в миналото са взети твърде много решения за отбрана, които са трудни за разбиране от нормална логическа и финансова гледна точка. Разбрах, че „бившето военно величие на България“ се намесва често пъти в начина на мислене. Трябва обаче да кажа, че срещнах твърде много разумни български офицери, които разбират проблемите, технологиите и бюджета, за да позволят това да бъде единственото извинение за проблемите днес. Русия не иска да има една добре защитена България, и тя ще се бори усилено на всяка цена да спре истинската реформа.

-  Способна ли е България да взема суверенни национални решения по отношение на Москва?

-  Това също е добър въпрос. България е невероятна страна, с много, много приятели в ЕС и на Запад. НАТО със сигурност иска да види една процъфтяваща  държава с добра отбрана. САЩ влагат много енергия и ресурси, за да ви подкрепят. Те осигуряват военноморско присъствие в Черно море толкова често, колкото е възможно. Те имат самолети, готови да защитават страната ви. Наистина не можете да искате повече от това, което като съюзник те ви предоставят. Като част от НАТО ние всички искаме сега да виждаме една силно защитена страна, а не това да се случи чак след 10 години. Времето за реформи и промяна е сега. След 10 години и в дългосрочен план ще бъдат твърде късно. Докато се случи желаната  „модернизация“, голяма част от отбранителната система ще бъде вече амортизирана и ще се нуждае от подмяна. По-добре да бъдете решителни и почтени сега и да не губите пари ден след ден за неизползваеми способности. Когато дойдох да работя в България през 2010 г., високопоставен служител на НАТО ми звънна и ми каза, че си губя времето, тъй като българската отбрана е в състояние на разпад и никога няма да бъде реформирана. Казах му, че греши и че ще я бъде. Ето защо сега пиша толкова директно и открито. Все още съм тук, подкрепяйки България, още повече, че не обичам да губя – без значение дали ще бъде срещу Русия или срещу някой друг.

 
ПОЛИТИКА
News image

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

News image

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

News image

Отставка стала для Медведева неожиданной: «Не знал до последнего»

Дмитрий Медведев до последнего не знал о своей отставке с поста премьера, а члены правительства совершенно точно до официального объявления не ведали об отставке кабинета министров. Многие из них отправились из Манежа, где Путин выступал с посланием, по своим делам, но их срочно позвал...

News image

Убитият Солеймани ли стои зад атентата в Бургас?

Замесен ли е убитият в началото на годината ирански генерал Касем Солеймани в организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор? Според редица световни медии този въпрос има ясен отговор и той е ...

News image

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Ликвидираният лидер на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани е планирал нападения и в България. Това става ясно от внесена от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г. Резолюцията отдава почит на ам...

News image

«Американцы показали, кто в доме хозяин». Иранская ракета подорвала влияние России на Ближнем Востоке

Совершенно неожиданно для мирового сообщества Иран сделал то, на что не сразу решались даже демократические державы: громко признал вину за сбитый гражданский самолет, а командующий КСИР попросил у соотечественников прощения. Какие выводы могла бы сделать российская власть, глядя на иранскую...

News image

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов

Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Рев...

News image

Алексей Милер: България строи продължението на „Турски поток“ по-активно след забележката на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". ...

News image

Солеймани разстреля стотици, но иранците пак скочиха срещу режима в Техеран. В София никой не протестира срещу ББ

Касем Солеймани разстреля стотици протестиращи, но иранците скочиха срещу режима в Техеран след лъжата за украинския самолет. В София никой не протестира - съчинени метежи, пучове, протести, конспиративни сценарии за преврат срещу Бойко Борисов. И нищо. 130 000 областен град е на вод...

News image

Протести в Техеран след признаването за свалянето на украинския самолет

Режимът на Иран е разтърсен от вълна от международно осъждане и вътрешни протести, след като властите признаха, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда и излъгаха, за да прикрият вината си в катастрофата, пише британският вестник The Guardian, цит...

News image

Меркел подкрепи Путин след шамара от "пудела" Тръмп със Солеймани. Този път президентът на Русия не я плаши с куче

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие спешната покана на руския президент Владимир Путин да посети Москва. Путин покани Меркел на 6 януари и четири дни по-късно тя бе на линия в Кремъл с немска акуратност. Три дни преди поканата Тръмп нареди ликвидирането на ген. Касем Солейм...

News image

Непростительная ошибка. Подтвердившаяся версия. Иран признался в ракетной атаке на украинский самолёт

Власти Ирана признали, что по ошибке сбили авиалайнер Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины», который разбился 8 января. Жертвами авиакатастрофы стали 176 человек. Иранская ПВО приняла самолёт за «враждебно настроенную цель». Сюжет: Авиакатастрофы и летные инциденты ...

News image

Валерия Велева: Дейвид Хейл изразява позицията на САЩ и персоналната на Тръмп за зачеркването на "Турски поток"

„Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”. Това заяви тази сутрин в ефира на БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. И още от това интервю: САЩ са проти...

News image

Почему и как иранцы сбили украинский Boeing 737. За гибель стольких людей и самолета Ирану придется дорого заплатить

Украинский Boeing 737 над Тегераном был сбит иранцами по тому же сценарию, что и малазийский Boeing 777 россиянами над Украиной в 2014-м. Согласно заявлению руководства США, Канады, Великобритании, 176 человек погибло в результате атаки зенитно-ракетного комплекса "Тор-М1". Этот комплек...

News image

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на "Турски поток" заради геостратегическото му значение за Москва

„Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви пред БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. В интервю на Деян Йотов за предава...

News image

САЩ спират втората линия на "Турски поток"?! Американските компресорни станции няма да бъдат завършени

Г-н Борисов твърди, че се бил разбрал с г-н Тръмп "Турски поток" да минава през България.   Вчера обаче третият човек в Държавният департамент (за пореден път) е заявил, че САЩ са против това. Което с огромна вероятност означава, че компресорните станции, които са американски, ...

News image

Смертельный "Тор". Как иранцы сбили украинский "Боинг"

Иран признал, что его военные "непреднамеренно" сбили украинский самолет.​ Еще до этого заявления западные политики и эксперты говорили, что по "Боингу" была выпущена ракета зенитно-ракетного комплекса "Тор-M1" российского производства. Это уже второй случай за последние 6 лет, когда г...

News image

«Приняли за врага»: Иран признался в атаке на украинский Boeing. Самолет вряд ли мог быть сбит по ошибке

Иран признал, что по ошибке сбил самолет Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины» 8 января. В авиакатастрофе погибли 176 человек. Лайнер летел вблизи важного военного объекта КСИР под Тегераном и был принят иранской ПВО за «враждебно настроенную цель». Власти республики пообещали, чт...

News image

Оставката и арестът на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

По повод предстоящия вот на недоверие БСП канят за консултации ДПС, "Воля" и независимите народни представители на 16 и 17 януари. Социалистите подчертават, че обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е отключило последващите събития (вчерашната акция заради водната к...

News image

Ако Нено Димов не е давал вода на фирми, Перник нямаше да е на режим. Прокуратурата иззела документи, свързани с "Юлен"

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. Студена щеше да има приблизително над 7 милиарда литра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. И това - въпреки окаяното състояние на т...

News image

Пропуск или не: Регионалният министър все още не е разпитан за водната криза в Перник

Миниcтърът нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвo Пeтя Aврaмoвa oбяви прeд журнaлиcти, чe вce oщe нe e рaзпитвaнa. Прoпуcкът нa ДAНC, МВР и прoкурaтурaтa e cтрaнeн, тъй кaтo Миниcтeрcтвo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo (МРРБ) oтгoвaря зa ВиК ceктoрa в cтрaнaтa. Кaктo вe...

News image

Изключената от ГЕРБ Ирена Соколова ли сваля кабинета? Бившият областен управител на Перник "натопил" министър Нено Димов

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова е уведомила писмено министъра на околната среда и водите Нено Димов за намаляващия обем на язовир "Студена". Въпреки това министърът не е намалил подаваните обеми вода за промишлени нужди за определени дружества като "Стомана Индъстри". ...

News image

Каракачанов и Борисов се договорили?! ВМРО няма да клати кабинета след ареста и оставката на министър Нено Димов

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов са се договорили ВМРО да не клати кабинета след ареста и оставката на министър Нено Димов, разкриха източници от ПГ на ГЕРБ. В същото време оставката на министъра на екологията опроверга коментарите на ...

News image

Ракета, малка експлозия и катастрофа. "Ню Йорк Таймс" публикува видео от свалянето на украинския самолет

"Ню Йорк Таймс" разпространи видеокадри, на които се вижда как предполагаема ракета, изстреляна от Иран, удря летящ обект, за който американското издание и британският разследващ сайт "Белингкат" твърдят, че е разбилият се в сряда в Техеран украински пътнически самолет. Версията,...

News image

"Турски поток" е успех за България и провал за Русия. Отмениха "Южен поток", но транзитът пак ще минава през България

Владимир Путин и Реджеп Ердоган отбелязаха официалния старт на газопровода „Турски поток" с помпозност, която е обичайна за по-източните страни. Двамата лидери, които особено обичат да се наслаждават на победи и успешни финали, си устроиха пищно тържество с гръмки речи, по...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

АКЦИЯ

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

News image

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

News image

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер