ПОЛИТИКА

Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен говорител на руски среди, близки до Кремъл

alt

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която ще коства политическата ѝ кариера

Въпреки скандалите, Русия няма да промени отношението си към България, както не го е правила през последния 1 век, казва политологът пред Faktor.bg

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате шпионския скандал, при който лъсна името на Николай Малинов и формацията му „Русофили“, има ли още подобни организации с подривна дейност в полза на Кремъл? 

- Досега е имало много поводи за намеса на прокуратурата и на специализираните служби, свързани с гарантирането на националната сигурност. За първи път имаме случай на разследване с много ясен профил, конкретно свързан с дейност в полза на Руската федерация. Информацията, която се цитира от медиите, дава основание да се твърди, че не става дума за инцидент, който се е случил през последните месеци, а за мрежа от организации и фирми. Те са работили в услуга на друга държава. Достатъчно е само да си припомним протестната вълна от февруари 2013 г. и връзката на изявени участници в нея със същата тази организация „Русофили“, за да разберем, че става дума за една практика, която датира отдавна. Онова, което е много важно и е подпомогнало за процеса за установяване на факти и обстоятелства, е прането на пари и връзката с КТБ. Двете линии на разследване по различен начин и в различен контекст осветляват едни и същи фигури и зависимости. Най-вероятно разследването по случая няма да приключи бързо. Това ще позволи в този период до провеждането на местните избори да се правят интерпретации, с които да се подменят фактите. 

- До каква степен тези разкрития на прокуратурата за руска намеса и реакцията на МВнР срещу болшевишката изложба ще променят политическата карта у нас и взаимоотношенията ни с Русия? 

- Няма никакво съмнение, че Министерството на външните работи реагира адекватно в случая, тъй като не може да става дума за никакво освобождение на България от страна на СССР. Подобен опит за директно налагане на интерпретации на историческо събитие е абсолютно неприемливо. Разбира се, реакцията от руска страна дойде веднага, но тя само в известен смисъл потвърждава основанията на прокуратурата да започне предварително разследване. Дори чухме гласове в Руската федерация, които твърдят, че страната трябва да се ангажира със защитата на тези хора, спрямо които има съмнения и са разследвани. 

- Как си обяснявате реакцията на президента Румен Радев, който хвърли сянка върху българските институции и застана на страната на Москва и на обвинените в шпионаж? 

- Изявлението на Румен Радев буди тревога, защото той в известен смисъл подлага под съмнение дейността на българските институции. Държавният глава настоява да бъдат предоставени сериозни доказателства за дейността на Николай Малинов. Президентът обаче не може да подлага по какъвто и да е начин под съмнение дейността на българските институции. Това вече е неадекватно поведение. Важното е, че сред говорителите от руска страна се чу призив към Румен Радев да сложи край на подобен тип разследване, което означава, че в определени среди в Руската федерация президентът се възприема като лоялен и автентичен говорител на интересите им. Това е проблем за държавен глава на независима страна, която съществува от толкова дълго време. 

- Защо БСП прие толкова болезнено удара по руските шпионски клетки? 

- Очевидно има доза тревога в определени среди в БСП, които по един или друг начин са били свързани с реализирането на подобен тип „кампании“ – или са били част от тях, или са ги подпомагали. По-скоро виждаме една смесица от опасения от продължаване на разследванията, с което ще се осветят и други фигури, и опит цялото това разследване да се използва като предизборна платформа. Социалисти ще се опитат да обяснят, че страната ни се отнася несправедливо към хора, които обичат руската култура, към журналисти, академици и други дейци. Подобни речи ще чуваме най-вероятно непрекъснато преди местните избори.  

- Играе ли все още важна роля в страната ни осветленият вече руски кукловод ген. Леонид Решетников? 

- Г-н Решетников вече е никой. В тази професия, когато си известен на всички, значи на практика си никой. Същественият въпрос е в това, че ние имаме български политици и организации, които отстоявайки интересите на Руската федерация, настояват, че са патриоти. Това със сигурност е елемент от пропагандната агресия, на която сме свидетели през последните години от страна на Кремъл. В същото време е много показателно как този процес се разгръща в България. Напълно очевидно е, че когато защитаваш интересите на чужда държава, няма как да си патриот. Очевидно разграничаването на подобни понятия все още е трудно за някои хора в България. 

- Успява ли страната ни да се справи с чуждите шпиони? Бившият външен министър Соломон Паси констатира, че само в Руското посолство броят им е 68?

- Доколкото става дума за дипломатически служители и на хора, които имат дипломатически имунитет, те са ясни. В това отношение всяка държава има предвид кой работи на нейна територия. По-трудни за установяване са дискретните зависимости – там, където няма тясна професионална връзка и ясно афиширана подкрепа. Освен „Русофили“, има много други организации, които работят във връзка помежду си в тази посока. Има какво да се разследва, особено в контекста на пране на пари, тъй като подобни мрежи, освен Русия, са обслужвали и международна престъпна дейност. 

- По какъв начин ще бъдат използвани скандалите преди местните избори от основните политически играчи вляво?
 
- Най-вероятно БСП, АБВ и още няколко организации ще се опитат да изградят представата за това, че управляващите са започнали някакво преследване на хората, които симпатизират на руската култура и се осланят на православната вяра, на традиционните славянски семейни ценности и т.н. до изборния ден, дори до втория тур на местните избори, няма да имаме повдигнато обвинение. В този период темата ще се използва за предизборна пропаганда. Това може да окаже влияние върху малка част от традиционно най-консервативния електорат на БСП и на АБВ, но едва ли ще предизвика мобилизация, с която ще се променят съществено изборните резултати. По-скоро темата за местните избори ще бъде оставена встрани, докато на национално ниво ще продължаваме да се занимаваме с несъществуващ проблем. Онова, което прави всяка една нормална демократична държава е да наблюдава подобен тип организации като „Русофили“ и когато е необходимо – да противодейства на намесата им. Всичко останало е просто пропагандна кампания, а тя ще бъде използвана вероятно като заместител на невъзможността за нормална електорална мобилизация. 

- Беше ли грешка кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и сбърка ли БСП, че я подкрепи? 

- Смятам, че кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която в известен смисъл ще коства политическата ѝ кариера. От една страна това е нещо, което нарушава образа на българския национален омбудсман, защото се оказва, че всъщност тази позиция е използвана за временно пребиваване в подготовка за завръщане в политиката. На второ място виждаме липса на управленски опит от страна на Мая Манолова. Тя не е управлявала каквато и да е административна структура. Не е достатъчно да си протестирал срещу топлофикация, за да можеш да станеш кмет. Перспективата при нея е в изцяло агресивен стил и на популизъм, а не на алтернатива за развитието на столичния град. 

- Корнелия Нинова като че ли обаче не приема присърце кандидатурата на бившата омбудсманка. Тихата война между двете ще повлияе ли на левите избиратели? 

- Така е, защото подкрепата от страна на БСП към г-жа Мая Манолова носи много негативи със себе си. След Румен Радев, това ще е вторият случай, при който БСП ще трябва да подкрепи не свой кандидат. Спомняте си, че преди да стане президент, Румен Радев беше кандидат на АБВ, а на следващия ден беше припознат от БСП, а след няколко дена се оказа независим. Сега сме в обратната хипотеза – Мая Манолова вече е независим кандидат и БСП ще трябва да я подкрепи, вместо да излъчи свой представител. Когато говорим за това, че Мая Манолова ще представлява левицата, е много проблематично за голяма част на избирателите на самата партия, защото за втори път тя няма възможността да лансира собствена кандидатура. Когато имаше допитване в БСП за номинация за държавен глава, Румен Радев беше на 13-о място. Сега обаче БСП ни обяснява как била спечелила президентския вот. 

- Ако стане кмет, ще използва ли Мая Манолова поста като трамплин към президентството или дори към Министерски съвет?  

- Перспективата на Мая Манолова беше да се яви на следващите президентски избори и да стане първата жена, която може да заеме този пост. Очевидно тя не желае да направи това. Преходът на омбудсман към президент е по-разбираем, отколкото от омбудсман към кмет. Това е въпрос на неин избор и вероятно ще трябва да поеме последствията от него. 

- Шпионският скандал ще сложи ли кръст на руските енергийни проекти, на участието на Москва в АЕЦ „Белене“, например? 

- За съжаление, руското влияние е свързано с много повече фигури, които го реализират. Очевидно е, че става въпрос за нова фаза в отношенията между България и Руската федерация. Важно е страната ни да отстои правото си да действа съобразно собствените си закони и на принципите на Европейския съюз и НАТО. Линиите на дипломация на големите държави винаги са били устойчиви. Отношението на Русия спрямо България не се е променяло от един век насам. Не очаквам да се промени и в следствие на тази ситуация.

Интервю на Восил Василев, Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Победата на Портних няма да е загуба за БСП, кметът не подценява Клисарова. "Позитано"20 ще натисне за 10 съветници

Иван Портних и проф. Анелия Клисарова ще направят спокойна кампания. Кметът Портних не подценява Клисарова. Професор Клисарова стана фаворит за кандидат-кмет преди месец като номинация на кръга "Кирил Добрев-Иван Иванов". Въпреки отвода на конференцията в сряда не можа да откаже на...

News image

Кирил Добрев: Кандидат за кмет на Варна е проф. Клисарова, Гуцанов е със свалено политическо доверие

"Кандидат за кмет на Варна ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата". Това заяви пред медиите зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той обясни, че НС на БСП категорично отхвърли кандидатурата на Костадин Костадинов за кандидат за кмет на Варна по много причини. ...

News image

Ангел Найденов проваля кампанията на Мая Манолова с подписката срещу Корнелия Нинова и Кирил Добрев?!

Ангел Найденов организира подписка срещу решението на пленума, тоест срещу Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Това на практика проваля кампанията на Мая Манолова - лидерката на БСП не прощава такива неща. Няма как мъжът й да иска бламирането на Корнелия Нинова, а тя да мобилизира БСП ...

News image

Гуцанов: "Анелия Клисарова всъщност не е от БСП! Корнелия Нинова продаде изборите!". Контра: "Гуцанов ще саботира вота"

Борислав Гуцанов потвърди минути преди влизането си в студиото на "Беновска пита", че ще съди ръководството на БСП за нарушението на устава с пренареждането на листата, гласувана от конференцията на Градския съвет на партията И СКОЧИ СРЕЩУ АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА, КОЯТО ОТДАВНА НЕ БИЛА В ОТБОРА. ...

News image

Анелия Клисарова кандидат-кмет и водач на листата на БСП-Варна. Нинова бламира Гуцанов, извади го от листата

Депутатът от ПГ на "БСП за България" проф. Анелия Клисарова, която на конференцията на ГС на БСП си направи отвод, е утвърдена от племуна на БСП за кандидат-кмет и водач на листата на БСП-Варна. Борислав Гуцанов отвръща на удара в "Беновска пита". Делегати заявяват, че "ще съди Корнелия ...

News image

Легендата на БНТ Лили Вучкова с въпрос към Мая Манолова: Кога ще се извините на гражданите на Костинброд?

Легендата на БНТ Лили Вучкова - "кака Лили", отправи от ефира на националната телевизия два въпроса към кандидат-кмета на София Мая Манолова след нейното участие в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Г-жо Манолова, как ще управлявате като кмет на София без реален общински съве...

News image

Мая Манолова скочи театрално на Корнелия Нинова: Няма такива условия, които да ми постави която и да е партия!

Няма такива условия, които да ми постави която и да е партия - категорично, заяви кандидат-кметът Мая Манолова на въпрос в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ дали ще изпълни условията, които Нинова щяла да постави с цел подкрепа на изборите. "Чух, че има очакване да обсъдим ...

News image

Паси провокира Борисов: Ако имаме дупе да се опълчим на руското разузнаване, трябваше да изритаме руския посланик

Големият въпрос е, че в България има руски шпиони. В посолството те са 63. Извън руското посолство са над 100 под пагон. А колко не са под пагон, не се знае. Има и американски шпиони. Те са акредитирани към ДАНС, към ГДБОП, към МВР. Това са партньорски служби, дошли да работят заедно с Бълга...

News image

БСП-Варна утвърди Костадин Костадинов за кандидат-кмет. Вадят компромата с автомата, НС на БСП посочва кандидат-кмет

Градският съвет на БСП-Варна утвърди в събота Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане", за кандидат-кмет, подкрепен от партията. В сряда на градската конференция беше делегирано право на председателя на БСП в морската столица Борислав Гуцанов да води преговори с Костадин Костад...

News image

САЩ с мерки срещу "агресията с мека сила" на Путин. Шпионският скандал в София - илюстрация за форум в Полша?!

Няколко дни след като посолството на САЩ в София излезе със заявление - "Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние", в Полша се провежда форум ...

News image

Шаман зове - "Россия без Путина". КОЙ строява медийни шамани за бунт, копипейст от февруари 2013 - "България без Тирана"

Шаманът Александър Габишев вдигнал бунт срещу Путин. И това се превърна в медийна сензация. Президентът на Русия явно не го оценява като заплаха за властта си, защото не изпраща "Росгвардия" срешу шамана бунтар, за разлика от офисите на Алексей Навални. КОЙ строява медийни шамани за...

News image

Гергов и Гуцанов кроят преврат на пленума в неделя като "руски проксита", Нинова тоже цака "руски жокер"

Екшъните на конференцията на ГС на БСП във Варна и мощта, която демонстрира Борислав Гуцанов, са част от комбинация за свалянето на Корнелия Нинова след местните избори. Всички заговорници са руски проксита - Борислав Гуцанов е свързан с ГРУ по фамилна традиция, и много близък с генконс...

News image

РЕСТО ОТ "ПОЗИТАНО"20, Нинова "реже" Гуцанов. Той остава водач на листата, ако приеме да е кандидат-кмет

Корнелия Нинова категорично отхвърли предложението на лидера на местната организация Борислав Гуцанов БСП да подкрепи председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна, заяви източник от "Позитано"20. Нинова е осигурила мнозинство за пленума в неделя, кое...

News image

Гуцанов водач, Костадинов от "Възраждане" кандидат за кмет. Скандал при броенето на бюлетините, сигнал за фалшификации

Както и се очакваше, на конференцията на градската организация на БСП-Варна Борислав Гуцанов си направи отвод за кандидат-кмет.  Гуцанов предложи БСП да подкрепи за кмет лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, но срещу това се обяви заместник-председателят на партията Кирил Добрев. ...

News image

БСП-София подкрепи Мая. Ще извади ли Борисов "розов компромат" след "ПОРНО ГЕЙТ" И...ТАЗИ СНИМКА?!

БСП подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, реши градската конференция на партията след като останалите 17 кандидати за номинацията на партията си направиха самоотвод. Мая Манолова не присъства на конференцията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че само двама ...

News image

Борислав Гуцанов фаворит за кандидат-кмет на БСП?! "Позитано"20 държи топ бизнесмен като жокер

Борислав Гуцанов остана единственият от номинираните за кандидат-кмет на морската столица от БСП-Варна, който не си е направил отвод половин час преди конференцията от 18 часа в сряда. Кирил Добрев ще бъде представителят на ръководството на БСП на конференцията, на която ще присъстват и...

News image

Иво Инджев: Уж се зъби на Изтока, а вади зъбите на прозападните българи. Що е то?

Пак ще припомня прословутия съвет на предишния руски посланик Юрий Исаков към Бойко Борисов да покаже зъби на Запада. Той се сбъдва сега под формата на озъбване – привидно към Изтока, но всъщност като опит да бъдат извадени зъбите на прозападните българи с цел да им бъде отнет главният...

News image

Олег Бондаренко: България е антируска държава. София е център на американското присъствие на Балканите

Обвинението на председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед от Запад. Такова мнение изказа директорът на Фонда за прогресивна политика и ръководител на портала „Балканист“ Олег Бондаренко, цитиран от "Фокус". &bdquo...

News image

Цацаров за Радев: Неоспорими факти се представят пред съд, а не пред други органи. Малофеев също е със забрана от ДАНС

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред парламента, че днес председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 г. Главният прокурор пристигна в Народното събрание по искане от партия "Атака". Обвинител №1 дава информация...

News image

ДАНС: "Русофили" и "Двуглав Орел" водят хибридна война. Малинов участва в схема, която засяга националната сигурност

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България. В докладната записка се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия...

News image

Смотрящий за Ушаковым шпион эвакуирован в США из-за болтливости Трампа

Что нового расскажет американской разведке российский дипломат Олег Смоленков Высокопоставленный источник американской разведки, работавший в российском правительстве, об эвакуации которого рассказал в понедельник CNN,  - это Олег Смоленков, в разные годы работавший в администрации прези...

News image

Леонид Решетников: Прощай, Болгария!

Прощай, Болгария! 10 лет невъезда - это много, пожалуй, не доживу. Я ни о чем не жалею. Десятилетия,связанные с Болгарией, были счастливыми в моей жизни. Прекрасный, в своей основе, народ, потрясающая история, великолепная природа, священный болгарский язык. Кто этого не знает, м...

News image

Борисов си изми ръцете за "Русофили": Делото за шпионаж не е срещу Москва. Аз нямам никаква роля в този процес

"Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал", заяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Повдигнатото обвинение за шпионаж в полза на руски организации срещу председателя на движение „Русофили“ Ник...

News image

Атлантически съвет: Румен Радев да бъде разследван по руската намеса

Да се разследва доколко Румен Радев има отношение към руската намеса на президентските избори у нас през 2016 г. - за това настояват от Атлантическия съвет на България.Припомняме, па-рано днес Радев оспори действията на властите по шпионския скандал и заяви, че тезата за шпионаж в полза на Р...

News image

Решетников: Няма какво да се шпионира в България, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия

Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване от резерва Леонид Решетников, коментира задържането в България на лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов в инт...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бламирането на Борислав Гуцанов е по-тежък удар за рашките от ареста на Николай Малинов. "Маджо гейт" не ги компенсира

News image

Борислав Гуцанов попадна в сандвича между ареста на Николай Малинов и поредната акция на Корнелия Нинова срещу него. Оказа се, че силно сме надценили влиянието на Георги Гергов и Сергей Станишев върху Националния съвет. Решаващо бе друго. Заговорът на групата "Гуцанов" срещу Нинова...

Кметски "Апартамент гейт" избухва във Варна?! Вендета на групата "Гуцанов" срещу кандидат-кметове

News image

Очакванията, че предизборната кампания във Варна ще е вяла и скучна може и да не се оправдаят. Независим кандидат-кмет готви компроматна атака срещу опонентите, заявиха източници от кметството. Подаръкът за един от кандидатите е от преди няколко месеца, няма асансьор като на Цветан...

Пеевски губи София, ЦРУ го мачка. Десните строени зад Фандъкова от US-шефове на Борислав Игнатов от офис "Римски терми"

News image

Всуе се напъват за стоторни медийни интриги прокситата на Делян Пеевски, за да стопират гласуването на Десницата за Йорданка Фандъкова. Първо, Десницата е подредена край арх. Борислав Игнатов. Скочиха му с порно компромата. И? Това променя ли, че зад него са знакови фигури като Иван Ста...

АКЦИЯ

Венедиктов: Путин е убеден, че руснаците, белорусите и украинците са един народ и той ще ги обедини във велика Русия

News image

Крим беше отнет от Украйна несправедливо, нечестно и незаконно, но не вярвам, че някога ще се върне в Украйна, казва известният историк и журналист - Господин Венедиктов, вие сте един от малцината руски журналисти, които лично познават Владимир Путин, познавате доста добре начина му на м...

Руски журналист: "Курица не птица, Болгария не заграница"

News image

Буквално преди дни аз самият се върнах от България. И съвсем късогледо не усетих коварството на братушките, които сега отричат ролята на Съветския съюз за освобождението на народите на Европа. Същата тази България, която "не е заграница", защото - "курица – не птица" (става въпрос за п...

КИЛЪРИ

ЦРУ ли изработи "платинени топки" на ББ?! Mi-6 пробива групата "Малофеев", олигархът разкешил за "ГРУ-пуч" през ноември

News image

Слуховете, че групата "Малофеев" готвела "пуч" през ноември с логистичната подкрепа на ГРУ по сценарий като в Черна гора през 2016г. с покушение срещу властовия лидер, изглежда не са само "слухове", но този път за изпълнители са били привлечени наемници от "Вагнер", твърдят източници от служ...

ВСИЧКИ СА "ХВАНАТИ" ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ - ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ. "Запознати с разследването" на ЦРУ казва всичко

News image

Всички реални властови фактори са "хванати" от американците - Доган, Пеевски, Борисов, Цацаров. "Частичен суверенитет...". И когато Кремъл тръгна да "окупира" България отдолу с "Турски поток", а отгоре с АЕЦ "Белене", ЦРУ се намеси. Изявлението не е на посолството на САЩ, а на рези...

МАФИЯ

Колкото Йоца опраска Борисов, толкова и Путин ще го нареди. Първо трябва да нацели поръчителите - Пеевски и Доган

News image

Сретан Йоцич-Йоца Амстердама е "килър"-легенда, вълшебник на "мокри поръчки" и... "бивш" агент на ЦРУ и DEA, което вече не само в Сърбия е публична тайна. Повече от 15 години се чакаше да поръча пуцане по Бойко Борисов - медийни сюжети. Сега из форуми на спецове се вихри екшън - Пу...

ВЪЗПИТАНИЧКА НА МОСКОВСКАТА ШКОЛА ЗА СНАЙПЕРИСТИ КАНДИДАТ КМЕТ НА СОФИЯ. Ректорът на МГУ доверено лице на Путин

News image

Първото висше на Мая Манолова е история. В предишния си пост написах, че не мога да установя това висше московско учебно заведение, където е изучавала тази дисциплина. То е назовано навсякъде, вкл. и в биографията й, представена навремето на депутатите, като ИМ.  Такъв ИМ нито има сега, нито...

РЕКЛАМА
Банер