ПОЛИТИКА

Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен говорител на руски среди, близки до Кремъл

alt

Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която ще коства политическата ѝ кариера

Въпреки скандалите, Русия няма да промени отношението си към България, както не го е правила през последния 1 век, казва политологът пред Faktor.bg

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате шпионския скандал, при който лъсна името на Николай Малинов и формацията му „Русофили“, има ли още подобни организации с подривна дейност в полза на Кремъл? 

- Досега е имало много поводи за намеса на прокуратурата и на специализираните служби, свързани с гарантирането на националната сигурност. За първи път имаме случай на разследване с много ясен профил, конкретно свързан с дейност в полза на Руската федерация. Информацията, която се цитира от медиите, дава основание да се твърди, че не става дума за инцидент, който се е случил през последните месеци, а за мрежа от организации и фирми. Те са работили в услуга на друга държава. Достатъчно е само да си припомним протестната вълна от февруари 2013 г. и връзката на изявени участници в нея със същата тази организация „Русофили“, за да разберем, че става дума за една практика, която датира отдавна. Онова, което е много важно и е подпомогнало за процеса за установяване на факти и обстоятелства, е прането на пари и връзката с КТБ. Двете линии на разследване по различен начин и в различен контекст осветляват едни и същи фигури и зависимости. Най-вероятно разследването по случая няма да приключи бързо. Това ще позволи в този период до провеждането на местните избори да се правят интерпретации, с които да се подменят фактите. 

- До каква степен тези разкрития на прокуратурата за руска намеса и реакцията на МВнР срещу болшевишката изложба ще променят политическата карта у нас и взаимоотношенията ни с Русия? 

- Няма никакво съмнение, че Министерството на външните работи реагира адекватно в случая, тъй като не може да става дума за никакво освобождение на България от страна на СССР. Подобен опит за директно налагане на интерпретации на историческо събитие е абсолютно неприемливо. Разбира се, реакцията от руска страна дойде веднага, но тя само в известен смисъл потвърждава основанията на прокуратурата да започне предварително разследване. Дори чухме гласове в Руската федерация, които твърдят, че страната трябва да се ангажира със защитата на тези хора, спрямо които има съмнения и са разследвани. 

- Как си обяснявате реакцията на президента Румен Радев, който хвърли сянка върху българските институции и застана на страната на Москва и на обвинените в шпионаж? 

- Изявлението на Румен Радев буди тревога, защото той в известен смисъл подлага под съмнение дейността на българските институции. Държавният глава настоява да бъдат предоставени сериозни доказателства за дейността на Николай Малинов. Президентът обаче не може да подлага по какъвто и да е начин под съмнение дейността на българските институции. Това вече е неадекватно поведение. Важното е, че сред говорителите от руска страна се чу призив към Румен Радев да сложи край на подобен тип разследване, което означава, че в определени среди в Руската федерация президентът се възприема като лоялен и автентичен говорител на интересите им. Това е проблем за държавен глава на независима страна, която съществува от толкова дълго време. 

- Защо БСП прие толкова болезнено удара по руските шпионски клетки? 

- Очевидно има доза тревога в определени среди в БСП, които по един или друг начин са били свързани с реализирането на подобен тип „кампании“ – или са били част от тях, или са ги подпомагали. По-скоро виждаме една смесица от опасения от продължаване на разследванията, с което ще се осветят и други фигури, и опит цялото това разследване да се използва като предизборна платформа. Социалисти ще се опитат да обяснят, че страната ни се отнася несправедливо към хора, които обичат руската култура, към журналисти, академици и други дейци. Подобни речи ще чуваме най-вероятно непрекъснато преди местните избори.  

- Играе ли все още важна роля в страната ни осветленият вече руски кукловод ген. Леонид Решетников? 

- Г-н Решетников вече е никой. В тази професия, когато си известен на всички, значи на практика си никой. Същественият въпрос е в това, че ние имаме български политици и организации, които отстоявайки интересите на Руската федерация, настояват, че са патриоти. Това със сигурност е елемент от пропагандната агресия, на която сме свидетели през последните години от страна на Кремъл. В същото време е много показателно как този процес се разгръща в България. Напълно очевидно е, че когато защитаваш интересите на чужда държава, няма как да си патриот. Очевидно разграничаването на подобни понятия все още е трудно за някои хора в България. 

- Успява ли страната ни да се справи с чуждите шпиони? Бившият външен министър Соломон Паси констатира, че само в Руското посолство броят им е 68?

- Доколкото става дума за дипломатически служители и на хора, които имат дипломатически имунитет, те са ясни. В това отношение всяка държава има предвид кой работи на нейна територия. По-трудни за установяване са дискретните зависимости – там, където няма тясна професионална връзка и ясно афиширана подкрепа. Освен „Русофили“, има много други организации, които работят във връзка помежду си в тази посока. Има какво да се разследва, особено в контекста на пране на пари, тъй като подобни мрежи, освен Русия, са обслужвали и международна престъпна дейност. 

- По какъв начин ще бъдат използвани скандалите преди местните избори от основните политически играчи вляво?
 
- Най-вероятно БСП, АБВ и още няколко организации ще се опитат да изградят представата за това, че управляващите са започнали някакво преследване на хората, които симпатизират на руската култура и се осланят на православната вяра, на традиционните славянски семейни ценности и т.н. до изборния ден, дори до втория тур на местните избори, няма да имаме повдигнато обвинение. В този период темата ще се използва за предизборна пропаганда. Това може да окаже влияние върху малка част от традиционно най-консервативния електорат на БСП и на АБВ, но едва ли ще предизвика мобилизация, с която ще се променят съществено изборните резултати. По-скоро темата за местните избори ще бъде оставена встрани, докато на национално ниво ще продължаваме да се занимаваме с несъществуващ проблем. Онова, което прави всяка една нормална демократична държава е да наблюдава подобен тип организации като „Русофили“ и когато е необходимо – да противодейства на намесата им. Всичко останало е просто пропагандна кампания, а тя ще бъде използвана вероятно като заместител на невъзможността за нормална електорална мобилизация. 

- Беше ли грешка кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и сбърка ли БСП, че я подкрепи? 

- Смятам, че кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е тежка грешка, която в известен смисъл ще коства политическата ѝ кариера. От една страна това е нещо, което нарушава образа на българския национален омбудсман, защото се оказва, че всъщност тази позиция е използвана за временно пребиваване в подготовка за завръщане в политиката. На второ място виждаме липса на управленски опит от страна на Мая Манолова. Тя не е управлявала каквато и да е административна структура. Не е достатъчно да си протестирал срещу топлофикация, за да можеш да станеш кмет. Перспективата при нея е в изцяло агресивен стил и на популизъм, а не на алтернатива за развитието на столичния град. 

- Корнелия Нинова като че ли обаче не приема присърце кандидатурата на бившата омбудсманка. Тихата война между двете ще повлияе ли на левите избиратели? 

- Така е, защото подкрепата от страна на БСП към г-жа Мая Манолова носи много негативи със себе си. След Румен Радев, това ще е вторият случай, при който БСП ще трябва да подкрепи не свой кандидат. Спомняте си, че преди да стане президент, Румен Радев беше кандидат на АБВ, а на следващия ден беше припознат от БСП, а след няколко дена се оказа независим. Сега сме в обратната хипотеза – Мая Манолова вече е независим кандидат и БСП ще трябва да я подкрепи, вместо да излъчи свой представител. Когато говорим за това, че Мая Манолова ще представлява левицата, е много проблематично за голяма част на избирателите на самата партия, защото за втори път тя няма възможността да лансира собствена кандидатура. Когато имаше допитване в БСП за номинация за държавен глава, Румен Радев беше на 13-о място. Сега обаче БСП ни обяснява как била спечелила президентския вот. 

- Ако стане кмет, ще използва ли Мая Манолова поста като трамплин към президентството или дори към Министерски съвет?  

- Перспективата на Мая Манолова беше да се яви на следващите президентски избори и да стане първата жена, която може да заеме този пост. Очевидно тя не желае да направи това. Преходът на омбудсман към президент е по-разбираем, отколкото от омбудсман към кмет. Това е въпрос на неин избор и вероятно ще трябва да поеме последствията от него. 

- Шпионският скандал ще сложи ли кръст на руските енергийни проекти, на участието на Москва в АЕЦ „Белене“, например? 

- За съжаление, руското влияние е свързано с много повече фигури, които го реализират. Очевидно е, че става въпрос за нова фаза в отношенията между България и Руската федерация. Важно е страната ни да отстои правото си да действа съобразно собствените си закони и на принципите на Европейския съюз и НАТО. Линиите на дипломация на големите държави винаги са били устойчиви. Отношението на Русия спрямо България не се е променяло от един век насам. Не очаквам да се промени и в следствие на тази ситуация.

Интервю на Восил Василев, Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

News image

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

News image

Отставка стала для Медведева неожиданной: «Не знал до последнего»

Дмитрий Медведев до последнего не знал о своей отставке с поста премьера, а члены правительства совершенно точно до официального объявления не ведали об отставке кабинета министров. Многие из них отправились из Манежа, где Путин выступал с посланием, по своим делам, но их срочно позвал...

News image

Убитият Солеймани ли стои зад атентата в Бургас?

Замесен ли е убитият в началото на годината ирански генерал Касем Солеймани в организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор? Според редица световни медии този въпрос има ясен отговор и той е ...

News image

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Ликвидираният лидер на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани е планирал нападения и в България. Това става ясно от внесена от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г. Резолюцията отдава почит на ам...

News image

«Американцы показали, кто в доме хозяин». Иранская ракета подорвала влияние России на Ближнем Востоке

Совершенно неожиданно для мирового сообщества Иран сделал то, на что не сразу решались даже демократические державы: громко признал вину за сбитый гражданский самолет, а командующий КСИР попросил у соотечественников прощения. Какие выводы могла бы сделать российская власть, глядя на иранскую...

News image

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов

Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Рев...

News image

Алексей Милер: България строи продължението на „Турски поток“ по-активно след забележката на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". ...

News image

Солеймани разстреля стотици, но иранците пак скочиха срещу режима в Техеран. В София никой не протестира срещу ББ

Касем Солеймани разстреля стотици протестиращи, но иранците скочиха срещу режима в Техеран след лъжата за украинския самолет. В София никой не протестира - съчинени метежи, пучове, протести, конспиративни сценарии за преврат срещу Бойко Борисов. И нищо. 130 000 областен град е на вод...

News image

Протести в Техеран след признаването за свалянето на украинския самолет

Режимът на Иран е разтърсен от вълна от международно осъждане и вътрешни протести, след като властите признаха, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда и излъгаха, за да прикрият вината си в катастрофата, пише британският вестник The Guardian, цит...

News image

Меркел подкрепи Путин след шамара от "пудела" Тръмп със Солеймани. Този път президентът на Русия не я плаши с куче

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие спешната покана на руския президент Владимир Путин да посети Москва. Путин покани Меркел на 6 януари и четири дни по-късно тя бе на линия в Кремъл с немска акуратност. Три дни преди поканата Тръмп нареди ликвидирането на ген. Касем Солейм...

News image

Непростительная ошибка. Подтвердившаяся версия. Иран признался в ракетной атаке на украинский самолёт

Власти Ирана признали, что по ошибке сбили авиалайнер Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины», который разбился 8 января. Жертвами авиакатастрофы стали 176 человек. Иранская ПВО приняла самолёт за «враждебно настроенную цель». Сюжет: Авиакатастрофы и летные инциденты ...

News image

Валерия Велева: Дейвид Хейл изразява позицията на САЩ и персоналната на Тръмп за зачеркването на "Турски поток"

„Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”. Това заяви тази сутрин в ефира на БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. И още от това интервю: САЩ са проти...

News image

Почему и как иранцы сбили украинский Boeing 737. За гибель стольких людей и самолета Ирану придется дорого заплатить

Украинский Boeing 737 над Тегераном был сбит иранцами по тому же сценарию, что и малазийский Boeing 777 россиянами над Украиной в 2014-м. Согласно заявлению руководства США, Канады, Великобритании, 176 человек погибло в результате атаки зенитно-ракетного комплекса "Тор-М1". Этот комплек...

News image

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на "Турски поток" заради геостратегическото му значение за Москва

„Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви пред БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. В интервю на Деян Йотов за предава...

News image

САЩ спират втората линия на "Турски поток"?! Американските компресорни станции няма да бъдат завършени

Г-н Борисов твърди, че се бил разбрал с г-н Тръмп "Турски поток" да минава през България.   Вчера обаче третият човек в Държавният департамент (за пореден път) е заявил, че САЩ са против това. Което с огромна вероятност означава, че компресорните станции, които са американски, ...

News image

Смертельный "Тор". Как иранцы сбили украинский "Боинг"

Иран признал, что его военные "непреднамеренно" сбили украинский самолет.​ Еще до этого заявления западные политики и эксперты говорили, что по "Боингу" была выпущена ракета зенитно-ракетного комплекса "Тор-M1" российского производства. Это уже второй случай за последние 6 лет, когда г...

News image

«Приняли за врага»: Иран признался в атаке на украинский Boeing. Самолет вряд ли мог быть сбит по ошибке

Иран признал, что по ошибке сбил самолет Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины» 8 января. В авиакатастрофе погибли 176 человек. Лайнер летел вблизи важного военного объекта КСИР под Тегераном и был принят иранской ПВО за «враждебно настроенную цель». Власти республики пообещали, чт...

News image

Оставката и арестът на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

По повод предстоящия вот на недоверие БСП канят за консултации ДПС, "Воля" и независимите народни представители на 16 и 17 януари. Социалистите подчертават, че обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е отключило последващите събития (вчерашната акция заради водната к...

News image

Ако Нено Димов не е давал вода на фирми, Перник нямаше да е на режим. Прокуратурата иззела документи, свързани с "Юлен"

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. Студена щеше да има приблизително над 7 милиарда литра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. И това - въпреки окаяното състояние на т...

News image

Пропуск или не: Регионалният министър все още не е разпитан за водната криза в Перник

Миниcтърът нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвo Пeтя Aврaмoвa oбяви прeд журнaлиcти, чe вce oщe нe e рaзпитвaнa. Прoпуcкът нa ДAНC, МВР и прoкурaтурaтa e cтрaнeн, тъй кaтo Миниcтeрcтвo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo (МРРБ) oтгoвaря зa ВиК ceктoрa в cтрaнaтa. Кaктo вe...

News image

Изключената от ГЕРБ Ирена Соколова ли сваля кабинета? Бившият областен управител на Перник "натопил" министър Нено Димов

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова е уведомила писмено министъра на околната среда и водите Нено Димов за намаляващия обем на язовир "Студена". Въпреки това министърът не е намалил подаваните обеми вода за промишлени нужди за определени дружества като "Стомана Индъстри". ...

News image

Каракачанов и Борисов се договорили?! ВМРО няма да клати кабинета след ареста и оставката на министър Нено Димов

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов са се договорили ВМРО да не клати кабинета след ареста и оставката на министър Нено Димов, разкриха източници от ПГ на ГЕРБ. В същото време оставката на министъра на екологията опроверга коментарите на ...

News image

Ракета, малка експлозия и катастрофа. "Ню Йорк Таймс" публикува видео от свалянето на украинския самолет

"Ню Йорк Таймс" разпространи видеокадри, на които се вижда как предполагаема ракета, изстреляна от Иран, удря летящ обект, за който американското издание и британският разследващ сайт "Белингкат" твърдят, че е разбилият се в сряда в Техеран украински пътнически самолет. Версията,...

News image

"Турски поток" е успех за България и провал за Русия. Отмениха "Южен поток", но транзитът пак ще минава през България

Владимир Путин и Реджеп Ердоган отбелязаха официалния старт на газопровода „Турски поток" с помпозност, която е обичайна за по-източните страни. Двамата лидери, които особено обичат да се наслаждават на победи и успешни финали, си устроиха пищно тържество с гръмки речи, по...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

АКЦИЯ

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

News image

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

News image

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец"). Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от пред...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер