ПОЛИТИКА

Експериментът "Манолова" в прегръдката на Борисов. Манолова реши, че той е нейният основен опонент. И падна в капана му

alt

Мая Манолова ще иска касиране на изборите в София. Съмнявам се да успее, като виждам с какви аргументи излиза екипа ѝ. Тя постигна забележителен резултат, но 20 000 гласа я отдалечиха от целта ѝ да седне в креслото на столичния кмет.

Разбираемо е разочарованието ѝ.

Между първи и втори тур Манолова активира в своя полза 17 000 повече избиратели в сравнение с Фандъкова, но победата ѝ се изплъзна буквално под носа.

На всичкото отгоре в графата „Не подкрепям никого“ се изля наказателният вот на още 20 000 столичани, които си направиха труда да отидат до урните, но наказаха и двете.

Обяснимо  е защо този вот не отиде при Фандъкова. Това е протестът на част от десницата, чиято битка със статуквото не приема компромиси. В ГЕРБ бяха наясно с това.

На балотажа Фандъкова успя да консолидира максималния партиен вот, който може да получи в условията на крайното разочарование от ГЕРБ.

За разлика от нея пред Манолова имаше огромен терен за маневри в различни посоки с цел събиране на подкрепа, който в крайна сметка не беше разработен правилно, така че накрая да се получи желания от нея ефект.

За първи път от 14 години в София имаше предпоставки за пробив в управлението на ГЕРБ. Няма да изброявам причините – те са ясни на всички. И тук основният въпрос, който трябваше да си поставят опонентите на ГЕРБ, е как да се направи този пробив и с кого.

Ако имаше стратегическо мислене в тази посока, лидерите на традиционната левица и десница в София трябваше още преди година да седнат, да си удрят главите, докато узреят и да излязат с общо решение, както направиха в Будапеща.

Но у нас този европейски опит е далеч от балканските страсти - затова 30 години след прехода ще се замерваме с „комунисти“ и „антикомунисти“, докато и едните, и другите се преселят в един по-добър свят.

Очаквано късогледата и смразена със себе си десница пропусна поредния си шанс.

Същото обаче направи и левицата.

И тук изникват въпросите защо?

Година преди вота лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов обясняваше, че за кандидат за столичен кмет се търси фигура „ала Румен Радев“. Като стратегия е правилно. Но къде да се намери двойникът на Радев за столичен кмет. Социологическите проучвания тестваха Паргов, Паскалев, Манолова и още дузина имена.

Най-много доверие събираше Манолова - това е във времето, когато тя все още е омбудсман и официалните класации я нареждаха на върха до Радев. Други имена в ляво не изкласиха и столичната БСП реши - нямаме силен партиен кандидат, пускаме Мая като надпартийна фигура, каквото е изричното ѝ желание.

И почнаха грешките.

Манолова влезе в кампанията с орела на победител и с рейтинга на обмудсман. И тя, и в столичната БСП се подлъгаха в преценката, че институционалният трамплин ще я изстреля като ракета.

Това бе първата грешка. Самочувствието, че победата ѝ е вързана в кърпа, изигра лоша шега и това пролича още в първата седмица на кампанията. Видя се, че Мая не беше Радев. Когато той влезе в кампанията за президент, беше девствен за политиката. А тя има сериозно политическо минало, от което няма как да се отрече, и което в крайна сметка се оказа сериозно бреме, вместо демонстрация на опит и подготовка.

Манолова влезе напористо в кампанията, обяви, че за всичко „Аз отговарям“, забравяйки, че кметът не може да направи нищо сам - без екип и без общински съвет. След скандалите около събирането и отпадането на членове на Инициативния ѝ комитет, Манолова представи екип, който ѝ бе написал различни части от програмата, но не представи управленски екип.

Това бе втората грешка. До края на кампанията така и не стана ясно тя на коя листа ще разчита за прокарване на управленските си идеи, кой ще е шефът на СОС, с който тя ще работи, кои ще са заместник кметовете ѝ, кой ще е главният архитект на София.

Чувството за управленска самота се подсилваше и от изявите ѝ в зелената шатра, където Мая стоеше в дъното като в пещера, а около нея се мотаеха по двама-трима от Инициативния ѝ комитет, дълбоко непознати. Крещящата гледка бе, че Мая няма отбор. Прекалената ѝ амбиция обаче я заслепяваше да види, че това е огромен пропуск.

С обявяването си като граждански кандидат и с намерението си да събере лявото и дясното във фокус срещу ГЕРБ Манолова си постави изключително сериозна задача, рискована във всяка отношение. Това изискваше виртуозно политическо поведение, което за съжаление тя не демонстрира.

Вярвайки, че левият електорат ѝ е вързан в кърпа, тя се втурна в десни флиртове, които изглеждаха нелепи, пошли, отблъскващи. И нито веднъж не направи искрен реверанс към левицата, от която произхожда, и която трябваше да бъде фундаментът, върху който да стъпи. В омерзението си от левите, тя не допусна нито един ляв да застане до нея.

Това бе третата – фундаментална грешка. В резултат на която левите ѝ се ядосаха и не излязоха докрай да гласуват, а десните не ѝ повярваха. Тези 20 000 гласа, които я разделиха от победата, са онези червени избиратели в София, които ѝ бяха обидени и я наказаха като не гласуваха. А другите 20 000, които пуснаха бюлетина „Не подкрепям никого“, пък са на десните, които не ѝ се вързаха на номерата.

Четвъртата грешка. Манолова през цялото време говореше за корупцията в София. И не извади нито един корупционен скандал, който да онагледи кражби или облагодетелстване, каквито има в общината. Разнасянето из тв студията на снимка на един електобус имаше същия ефект като онези снимки на кокошарника на Борисов, които Йончева размахваше в последните дни на кампанията за евровота.

Учудващо е, че в дебатите Манолова не използва нито веднъж скандалният ремонт на "Графа" като аргумент за корупционен модел. Нито веднъж не спомена ремонта на бул. "Дондуков", от който пропищяха софиянци, не се спря на безумните плочки на градинката пред църквата "Св. Седмочисленици".

Нещо повече - тя допусна предизборната кампания да захлупи гнева на гражданите от разбитите им глави по "Графа". А това можеше да е мощен импулс срещу статуквото. Манолова яростно нападаше Фандъкова, но без очаквания ефект. Защото говореше агресивно, но кухо. Фандъкова отговаряше меко, но с конкретни намерения и конкретни проекти.

Манолова не показа никаква визия за града, никаква перспектива, обещанията ѝ бяха елементарни и на парче. Липсата на експертна и професионална подготовка лъсваше след всеки дебат. Посланията ѝ бяха общи, без конкретни решения. В това отношение младият Борис Бонев от „Спаси София“ беше далеч от нея като подготовка и вникване в същината на проблемите на града.

Пета грешка в сбърканата и хаотична кампания на Манолова - тя реши, че нейният основен опонент е Борисов, а не Фандъкова. И падна в капана му. Колкото пъти споменаваше името му, толкова пъти той я залепваше до себе си и разказваше, колко много е направил за нея, и колко тя е неблагодарна за това.

И до края на кампанията Мая не осъзна как Борисов разкри пред публиката нейни черти, които не се харесаха нито на левите, нито на десните. Всъщност прегръдката на Борисов я задуши. Репликата му, че е кукувица, е обидна и не подхожда на премиер, но съдържа доза истина. Манолова искаше да се съизмерва с Борисов, въобразявайки си, че на нея историята ѝ е отредила мисията да поведе битката с Врага на онеправданите.

Глупост беше очакването, че ако падне София, и ГЕРБ ще падне. Нито в София, нито в страната се получи революционна вълна. Въпреки недоволството, въпреки гнева, въпреки омразата към ГЕРБ - народът сякаш потъна в своята безнадеждност. Защо? Не е само от страх да не загуби хляба си.

Защото я няма харизмата, която да вдигне масово хората и да ги поведе. Няма го лидерът, на когото да повярват. Апатията, която е завладяла българите, е шамарът за политиците ни и наказание за обществото. На Манолова ѝ липсва не само харизма, тя отблъсква с агресивния си тон.

Желанието за промяна не намери в пълнота своето олицетворение в нея. Тя не убеди в максимална степен, че може да се управлява по различен начин, че знае как да го направи и с кого да го направи.

Шеста грешка – неразбирането ѝ, че да се гласува „против“ вече не е модерно, не е резултатно. Гласовете за Мая бяха „Против“, а не „За“. Използването на отчаянието като протестен вот е недостатъчно. Трябва да покажеш перспектива – какво идва отвъд бунта. Политиката е да умееш да разкажеш бъдещето, а не само да се връщаш в миналото. Мая не разказа бъдещето.

Седмо – не успя да овладее недостатъците на говоренето и на характера си. Манолова влезе късно в кампанията, но намерението ѝ да се яви на изборите за кмет е от преди година. Ако имаше сериозен екип около нея и изобщо ако тя беше допуснала критичен поглед върху личността ѝ, можеше да избегне много от недостатъците, които лъснаха в кампанията.

В това отношение може да се направи сравнение с Пенчо Милков в Русе. Върху това момче се изляха тонове зловещи компромати, докато Мая се оплакваше от раздраната й палатка. Милков нито веднъж не повиши тон, не засегна опонент, нито за миг върху миловидното му лице не се появи сянка на омраза или отмъщение. Уби ги с невероятната си управленска подготовка за бъдещото развитие на Русе.

Това не видяхме в Манолова. Тя разчиташе на конфронтацията, надявайки се, че по този начин ще привлече повече и от различни страни избиратели.

И не успя!

Избирателите дадоха ясен знак, че искат нещо ново, но тя не овладя тези процеси.

Манолова има всички основания да е недоволна от това, което вижда, след това, което е направила, втурвайки се в един експеримент, за който се оказа, че не е била подготвена.

Сега ще бъде поредната ѝ грешка, ако реши, че на основата на този разнороден протестен вот, който все пак успя да консолидира в София, ще може да направи нов политически проект. Ако не иска да последва съдбата на Първанов – да опита!

Българската политика се нуждае от нови лидери, от нови лица. Съмнявам се, че тези които в момента са на политическата сцена, могат да предложат онази завладяваща емоция, която да извади хората от апатията и безверието им.

Първо трябва да е Чистилището!

Валерия Велева, "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Шествието начело с президента се превръща в римейк на 2013г.?! Ако ултрасите на "Левски" излязат, може и да стане

Шествието под патронажа на президента в почит на Левски може да се превърне в римейк на бунта на "Атака" на 19 февруари 2013г., ако ултрасите на "Левски" се включат в него. Въпросът е дали Бойко Борисов ще подаде оставка като на 20 февруари 2013г. или медийната машина, която подкре...

News image

Президентската спалня покри скандала за "копойските методи". Радев се ръкува с "мутрата" и "копоя", който го игра джен

Постът на президентшата Десислава Радева във Фейсбук, в който обяви, че се засегнала от коментара за спалнята й, покри скандала за "копойските методи" на управлението на Бойко Борисов. Преди това президентът Румен Радев прие да се ръкува с "копоя"-премиер и така сам опроверга тезата си ...

News image

Десислава Радева се засегнала, че се заговорило за спалнята, скочи срещу Цвета Караянчева

"Малко се засегнах като стана дума за спални вчера. Иска ми се да уточня, че има случаи, в които и службите са безсилни... Love conquers all“.  Този пост беше написан в късните часове тази нощ от съпругата на президента Десислава Радева. Към него има и две снимки – на първата...

News image

Борисов и да не отвърне за "копоя", Радев ще стигне докрай. Колите, цигарите, поръчката за "инкасото", грамата "SIMO"

Народът не се вдигна срещу кабинета и не напълни площадите след обръщението на президента Румен Радев. И той бе принуден да тръгне на лична вендета - СРС-тата са повод, Радев е наясно, че Борисов няма да се набърка пряко. Борисов дори да не отвърне лично за "копоя", Радев ще стигне...

News image

Президентът няма да свали Бойко Борисов с интервю за служебен кабинет. Трябва да напълни площада с "несъгласни българи"

Президенът Румен Радев отново атакува премиера Бойко Борисов и показа, че няма да спре войната. В същото време Борисов не контраатакува и се прави на миролюбец срещу войнстващия президент. Румен Радев няма да свали Бойко Борисов с интервю за служебен кабинет. Трябва да напълни площада с "...

News image

Радев: Борисов използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого да размаже

Нова порция атаки и обвинения отправи държавният глава Румен Радев към премиера Бойко Борисов. За първи път в последните две години президентът си позволи директно да заплаши премиера със "служебен кабинет". "Драмата на г-н Борисов е, че осъзнава факта, че този път номерът с пречистване...

News image

Гешев надминава Радев по рейтинг с "вятъра с устата" и "залъка на гражданите". Вече го сочат за премиер или президент

Иван Гешев влиза в ролята на новия "народен герой", направо размазва на виражите Бойко Борисов с неговите лафове, когато беше главен секретар на МВР. Знакови фигури от политическия елит вече го сочат като бъдещия премиер или президент, лансиран от "Берлин" и Сарая. "Те вместо да си...

News image

Гешев: Радев, Борисов, Нинова, Домусчиев и Ковачки да не дават акъл на прокуратурата. Да не си правят вятър в устата

Радев дава акъл на прокуратурата накъде да гледаме. Борисов кой да размаже и кой да не размаже. Нинова се упражнява върху нас. Разни дребни бизнесменчета - Ковачки и Домусчиев също дават акъл на прокуратурата. Това заяви в ефира на Нова ТВ главният прокурор Иван Гешев, който в момент...

News image

Михаил Миков: Има тежки противоречия в партията и в доверието в партията

БСП е в отчетно-изборна кампания, но отчети няма. Въпросът е какъв отчет за последните 4 години може да даде ръководството на БСП, каква енергия ще предложат? Това заяви пред БТВ бившият председател на БСП Михаил Миков. Има тежки противоречия в партията и в доверието в партията. Не се зна...

News image

Борисов работи за Нинова, изкара връзката с Наришкин "компромат". БСП е русофилска партия и това е знак от Путин

Много пъти сме вадили връзката на Корнелия Нинова с шефа на разведките на Русия Сергей Наришкин, която направи Румен Радев президент, но медийната машина на ГЕРБ реагира едва след аферата "Наришкин-Божков". Антон Тодоров изкара връзката във "Фактор", ПИК мощно го подкрепи и машината се за...

News image

Красимир Янков скочи срещу Кирил Добрев, Нинова остава лидер. ББ печели вота в БСП, пренарежда "Позитано"20 през бизнеса

Красимир Янков скочи срещу Кирил Добрев. Двамата бяха сочени като основни съперници на Корнелия Нинова в битката за лидерския пост. Георги Гергов не успя, или не поиска, да ги обедини срещу Нинова. Гергов явно работи изборите в БСП да ги спечели Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ пренаре...

News image

Сергей Станишев: В БСП започва огромна драма, ще се избира вожд. Войната сега е срещу хората на Кирил Добрев

"Притеснявам се, като гледам атмосферата, защото този избор, който може да даде енергия и може да легитимира БСП като силна партия, е стартиран накриво. Заченат е порочно", това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев.  "Не с идеята как да се разшири влияние, да се види сблъсък на идеи, да се...

News image

Сините "отбиха номера" с подкрепа за Божков. Сайтове не цитират "педераст" и "курво" срещу ББ, хит са във Фейсбук

Хиляди привърженици на "Левски" преминаха в шествие покрай МС. Сайтовете, с две-три изключения, не цитираха скандиранията срещу Бойко Борисов с възгласи като от протестите през 2013г. - "педераст" и "курво", с които феновете на практика изразиха закъсняла подкрепа за Васил Божков.    ...

News image

Държавата с нов жесток удар по Божков. Актове за 700 млн. неплатени данъци са връчени на фирмите му

Държавата нанесе нов жесток удар по Васил Божков. Новосформираната Държавна комисия по хазарта (ДКХ) е наложила 4 акта на фирмите на обвинения в 11 престъпления бизнесмен, които възлизат на общо 700 млн. лева. Става ясно, че обект на наказателни постановления са компаниите "Национа...

News image

Верно ли такива глупости приказва? Всички СРС-та се разрешават от съда. Къде има разрешени СРС-та срещу президента

"Верно ли такива глупости приказва? Той не познава закона. Това, че някой е къкал-мъкал и после омазал, изведнъж мен ме замесват в тази работа. Аз не само че нямам достъп до СРС-тата, а и всички специални разузнавателни средства се разрешават от съда. Къде има разрешени СРС-та срещу президен...

News image

Президентът е подписал указа за премахването на частните лотарии

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за хазарта, с който се премахват частните лотарии, съобщиха за "Дневник" от "Дондуков" 2. Очаква се промените да бъдат обнародвани в Държавен вестник другата седмица. Предложените от лидера на НФСБ Валери Симео...

News image

Руснаците, президентът и Вальо Златев залагат на Корнелия Нинова. Борисов и Гергов подкрепят "прокси" за голяма коалиция

Гореща интрига се заформи на "Позитано"20. Влиятелни играчи в централата работят по сценария "Всички срещу Нинова" на втория тур на прекия вот за лидер на БСП. В същото време мощни външни и вътрешни фактори се намесват в играта в полза на Корнелия Нинова. Руснаците, президентът и Валент...

News image

Тихомир Стойчев: Знае се всичко за приватизацията, в по-голямата си част бе престъпна

Не е неочакван бумът на престъпления. Престъпността е социално явление и то е явление от процесите в обществото. Профилът на полицая, който обра банка, е на добър човек и добър служител. Потребностите на хората са тези, които тласкат хората да извършват престъпление. Това каза бившия...

News image

Цветан Цветанов: Във финалната част на съвместната ни работа се оказа, че не съм познавал Борисов

"Имам отговор на въпроса кой стои зад „Апартаментгейт“ - близкото обкръжение около премиера. Хора, които смятаха, че партията е даденост и могат спокойно да заемат позицията ми", обяви председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов в предаването „Де...

News image

“По-вероятно е ДАНС да провери орбитата на Сатурн”. Експертите за проверката на приватизацията

Само часове след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е възложил на ДАНС да направи "пълна проверка на целия приватизационен процес" в България, неговата говорителка Сийка Милева уточни каква е целта на начинанието. По думите й тя е да се установи какви щети са били нанесен...

News image

Красен Станчев: Представям си ДАНС как проверява 10 000 сделки и с друго не се занимава

„Приватизацията е проверена. Представям си как ДАНС ще започне да чете биографията на Иван Костов или моята. Тук няма тема. Интересно е, че ще се разглежда процеса след 1991 г., т.е. преди времето на Андрей Луканов, но тогава също има много успешна приватизация“, коментира пред б...

News image

Нинова: "Поздравяваме главния прокурор за разследването на сделките на прехода". Ами ако и "Техноимпекс" е в Темата

"Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве, проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журнал...

News image

Радев: Най-важният е връзката премиер - прокурор. ДАНС е подчинена на премиера, той знаел ли е, че подслушват президента

Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“ във връзка с последните сакндали около подслушването на президента и шефа на...

News image

Машинното гласуване няма да победи машината за избори на ГЕРБ. Нинова се бори за поста в БСП, Борисов готви нова победа

Машинното гласуване няма да победи "машината за избори" на ГЕРБ. Бойко Борисов ще реже лентички и ще налива пари предизборно, а Иван Гешев ще мачка "опозицията" с валаверите в приватизацията - от Иван Костов до Корнелия Нинова. Докато Нинова се бори за поста в БСП, Борисов готви нова побе...

News image

Борисов: Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо

Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го напр...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Служебно правителство няма как да има с колебливо ръкуване вместо мощни протести. Борисов и Пеевски свалят Радев?!

News image

Няма за кога да има протести - зимата е мека, сметките за ток явно не провокират към бунтове. Шествието към паметника на Васил Левски едва ли ще се превърне в "бунта на "Атака" през 2013г., не й с президента начело, рискът да го обявят за превратаджия е прекалено голям. Въпреки че може да им...

РАДЕВ ПРИЕ ДА СЕ РЪКУВА С "КОПОЯ" ВЪПРЕКИ НАМЕКА ЗА СПАЛНЯТА. Как го сваля, че и опасен служебен кабинет прави

News image

Президентът Румен Радев прие инициативата на Бойко Борисов да се ръкуват пред медиите след острата атака за "копойските методи" на управление и ресто-намека за спалнята и "кучката".   "Аз отидох при него и го поздравих, не се възползвах от трибуната една дума да кажа. На мен ник...

Иван Гешев очаквано беше атакуван за Пеевски и ДПС. И очаквано бе обявен за независим от тях, че и от американците дори

News image

"Иван Гешев налита на политиците, но не обелва дума за Ахмед Доган. Вярно, че досега те не са казали публично нищо за него, но защо да го правят, ако той е техният човек? Колкото й да отрича Гешев подобно нещо, нещата изглеждат точно такива. Писали сме многократно, че се готви диктатура...

АКЦИЯ

Москва: Наришкин не е преговарял в ОАЕ за Божков. Фалшивата новина е на Валери Симеонов!

News image

Москва обвини директно заместник председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов в пускане на фалшиви новини, които са плод "на неговото болно въображение, умножено по ниското ниво на неговата компетентност". Реакцията на Русия  след като преди два дни в българските медии и...

Шефът на руското разузнаване Наришкин е бил в ОАЕ. Той ли се застъпва за Божков?

News image

Вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум прие в понеделник директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, и придружаващата го делегация, съобщи Emirates News Agency, цитирана от БГНЕС. На срещата присъстваха шейх Хамдан бин Мо...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Божков освободен след намесата на шефа на руската разведка Наришкин. Може да го търсят в Москва, "Мы своих не бросаем!"

News image

Емиратите освободиха Васил Божков след намесата на шефа на рускито разузнаване Сергей Наришкин. Сега могат да го търсят в Москва - "Мы своих не брасаем". Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, научи NOVA. От МВнР коментираха, че не са уведомени за това...

Президенът получи знак от руснаците, че извеждат Божков от играта. И запазва капия при американците за втори мандат

News image

Президентът Румен Радев изненадващо оперативно подписа указа срещу частните лотарии. Очевидно е получил знак от руснаците, че извеждат Васил Божков от играта. Никакъв "пуч", всенародни пропрезидентски протести и предсрочни избори явно няма да има, след като руснаците се отказаха от полити...

РЕКЛАМА
Банер