ПОЛИТИКА

Илиян Василев: Слави, дясната опозиция и социологията на Системата

alt

Проучванията на електоралните нагласи, огласени напоследък, които изтласкват Слави в стратосферата на БГ политиката, са част от обслужваща социология - това, което познати в мрежата наричат "цоциология".

Трифонов е просто проект, който трябва да държи под контрол Борисов. Нещо като царя навремето. До момента, в който не решат реално да го пуснат в игра. Ако изобщо решат. Защото и това не е сигурно. Държат го на полусъединител и го възпитават - на търпение, на послушание, на подчинение. Но може да се окаже в един момент, че е презрял и е пропуснал своя миг. Защото зад кадър се готвят и други проекти.

Пътят на парите

 

Главното, по което трябва да се ориентирате в казуса "Слави Трифонов", е "пътят на парите". Всеки проект, с който той се е захващал, изисква голям паричен поток, в края на който тв водещият да остане с пари прим. Не е като хората на Улицата, които протестират със собствени пари и дават от собственото си време. Той е наемен "революционер", който превръща всичко в бизнес проект с добра финансова обосновка.

Ако ме питате дали е оправдано, отговорът не е труден. Всичко е бизнес в днешно време. И напълно е възможно като добър артист той да вярва в искреността и почтеността на намеренията си. А това, че прави всичко с пари, е още по-добре, защото гледам, че без монетарен знаменател и най-високите мисли лесно намират границата на своята несъстоятелност в тотално покварената ни среда.

Слави харчи огромни пари за телевизионния си проект, в който няма приходи, поне не са съизмерими. Кани много "недоволни", за да легитимира телевизията и програмата си, тренира на място за алтернатива на властта. Но тук има уловка. Предположението, че той ще харчи собствени натрупани пари, е непознаване на психологията на хора, които са се издигнали и са станали богати с "много труд", но и в послушание.

Истинските непримирими не стават богати. Следователно харчи чужди пари - изцяло или частично. Вижте какво стана с Джуди Халваджиян и "Господари на ефира". В момента, в който предаването излезе извън контрол, прекъснаха "ефира" и го пратиха в уеба. Сега се сътредоточава върху ентъртейнмънта. "Господарите" правят страхотни предавания, но в мрежата.

Опитомен

Така и Слави, който безспорно има качества, е опитомен от гледна точка на "антисистемност". Неговата задача е да овладее и да контролира протестния вот, който да не прелее към антисистемните партии. За всички, които се съмняват, нека си спомнят гостуването на Борисов при Трифонов в последните дни на Шоуто по бТВ. Човек може да застане в партер не само във фитнес залата.

Слави може да критикува абстрактно и да провокира с "няма такава държава", да се надсмива над властта, но всичко е в рамките на контролираната реплика. Дори и отказът на съда да регистира партията му е предварително калкулирано събитие, което да добави още драматизъм към етикетите "опозиционен", "антисистемен", "неприемлив за властта". Ако тв водещият искаше партията му да мине без проблем в съда, със сигурност нямаше да избере подобно име. Защото не наименованието, а дейността прави една партия това, което е. Нито в БСП са социалисти, нито в ДПС са радетели на правата на човека и екстремно свободолюбиви.

Системата се намесва

Да поговорим сега за нагласените социологически проучвания, които точно в този момент, след провала с регистрацията, връщат Слави в играта, и то на по-висока орбита на очаквания.

Първо, тази "цоциология" не отразява меренето на рейтинг в условията на реална политическа конкуренция и конкретна изборна ситуация. Меренето на една вероятност (Трифонов) заедно с дадености (реално действащи субекти) "извън реално време" е несъстоятелно най-малкото защото питаните лица не са в поставени в положение да избират само един отговор. Сега помислете колко от симпатизиращите на Слави ще станат негови избиратели, ако другите опции не са им ГЕРБ, БСП или "патриотите".

Второ, задачата на подобни "окуражителни" проценти за Слави е да го държат в играта и във фокуса на вниманието на публиката. Но и да му напомнят, че във всеки момент може да го сполети съдбата на Мая Манолова. Защото у нас изборите не са честни априори, и то дори по официални данни. Ако 12 процента от вота са купени, а 15 процента управляемо недействителени и като добавите фалшивите избирателни списъци, за какви честни избори изобщо може да става реч?! Тоест алтернатива в образа на Слави, или на следващия след него, ще бъде спусната "отгоре", но няма да дойде от Улицата. Това, което Улицата може да направи, е само да разбърка картите, да отложи събитието, да промени акцентите - това е т. нар. негативен дневен ред. Но в момента, в който се опита да наложи нов лидер, нова партия, нови идеи - Системата се намесва. (Не, не се отказвам от Улицата - тя е единственото извън контрола на задкулисието и често може сериозно да им обърка картите).

Силите на промяната и проектът на Трифонов

Не отхвърляйте априори проекта на Трифонов. Защото бланкетните отрицания или възхвали са противопоказни на променливата ситуация, особено когато силите на промяната са в дефицитна позиция. За съжаление резултатите на "Дeмократична България" отново ѝ отреждат позицията на "градска" опозиция, т.е. не могат да произведат печеливш национален отбор и послание, разбираемо и припознато от народните маси. Излязат ли от София, лидерите им се губят в провинцията. А това няма как да им качи популярността над 10-15 процента. Което автоматично препраща темата за промяната към потенциалните партньори.

Съюз с Трифонов или поне изследване на темата за потенциалния съюзник, който говори на народа, е задължително упражнение. Но не трябва да се забравя, че той е програмиран да играе самостоятелно, не да партнира. Неговата мисия е да произведе резултат (като Бонев) независимо от това с кого ще се коалира.

Има и други опции за дясната опозиция, но две остават задължителни.

Първата е вътрешна промяна - с нови лица и нови послания. "Да, България" дойде с големи надежди, но като че ли в рамките на "Демократична България" поводите за екзалтация не са много. Дори нововъведенията като вътрешните предварителни избори не получиха легитимност и не произведоха нова енергия. Стефан Тафров се бори и спечели изборите, но партийните ръководства се договориха Радан Кънев да отиде депутат. Дотук с предварителните избори. Ако лидерите ще се договарят, то резултатите още отсега ще са ясни - най-много да влязат в парламента като малка партия.

Без никаква идея за жадуваната промяна. Което е подмяна на вота на хората, защото те очакват техните представители да променят посоката на България, а не да стоят отстрани, докато други държат кормилото. Колкото да и е неприятно да го кажа, но първите лица на ДБ вече не могат да изтеглят дясното на по-висока орбита. В политиката има цикъл - ако за четири години не постигнеш нещо ново, трябва сам да търсиш заместник. Няма да посочвам кой лидер на коя партия и какво да прави. Те са уважавани от мен хора и го знаят добре. Трябва просто да бъдат честни със себе си и да дават път на новото.

Втората е стратегията за сътрудничество със "здрави" сили в ГЕРБ и сие. Има много недоволни от династичния тип управление на Борисов, които се замислят вече за "Деня след". Някои от тях търсят брод към Слави. Но мнозинството от тях обичат властта, постовете и парите, не идеите. Но има и достатъчно, които смятат бързо от гледна точка на печеливши бизнес проекти с цел позитивна промяна на България. А и читавият бизнес също страда от това олигархично управление.

Така че е важно да се следят контролираните от задкулисието проекти, защото те не са априори вързани за кукловодите си. Но най-важното е да си стегнем "отбора", да направим нужните трансфери и да определим печелившата тактика и партньори. Тоест да си подредим къщичката. Не само партиите, но и всички, които припознават себе си като алтернатива на управлението.

Илиян Василев

Източник: Клуб Z

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Илиян Василев: "Домусчиев, Пеевски и Борисов в синхрон срещу Божков. Борисов няма да остави "Левски" без финансиране"

"Вън oт cъмнeниe e, чe Вacил Бoжкoв тoзи път e в труднo пoлoжeниe. Cхeмaтa e пoзнaтa дo бoлкa. Бизнecът му зaвиcи oт държaвaтa и милиaрдитe му ca функция нa нeйнoтo блaгoжeлaниe. Кaктo e милиaрдeр, тaкa и утрe мoжe дa ce oкaжe милиoнeр. Бeшe яcнo, чe хoрaтa oт "Eфбeт" ca пoлучили "курaж" oтв...

News image

Триумвиратът кеши в пъти повече от 2 милиона на месец на Васил Божков. Сарая и "Берлин" купуват "Левски" заради София

Два милиона не са даже джобни за Триумвирата. Пеевски, Борисов и Домусчиев ще налеят в пъти повече в "Левски" от обявените 2 млн на Васил Божков. И ще му направят "ревизия" - водачи на феновете вече разнасят извлечения, че бизнесменът е плащал много по-малко.   Сарая и "Берлин" ще к...

News image

И какво стана с "бунта на левскарите" - пиар за ББ. Пеевски и службите държат агитката, 2 млн са джобни за Триумвирата

Акцията на Васил Божков с феновете обслужи Бойко Борисов, изиграл ролята на властелин на държавата, който здраво държи властта. Цяла седмица се вихри медийната дунанма, че "който барне "Левски", пада от власт". И какво стана - поредният пиар за Бойко Борисов. Водачите на феновете от...

News image

Феновете на "Левски": "Няма да правим бунтове в защита на корпоративни интереси". Борисов си осигури пълен мандат

Както и се очакваше, феновете на "Левски" не подкрепиха Васил Божков за отнемането на лиценза и застанаха до кабинета "Борисов" за Закона за хазарта - протести срещу правителството няма да има. Бунтове през февруари и март няма да има, а ББ ще разполага с комфорт за пълен мандат. Провалъ...

News image

Борисов към феновете на "Левски": Аз също съм левскар. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми

Ако искате да го има този футболен клуб във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с привърженици на футболния клуб „Левски“, съобщиха от правителствената информационна служба. „Не сме ...

News image

АДФИ вече вижда нарушения в Комисията по хазарта. Сумите, с които е ощетен бюджетът, били много по-големи от 210 млн

След един ден чудене и недомлъвки - днес Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обяви, че след като е направила първоначален анализ на иззетите от Комисията по хазарта документи, смята, че там са извършени нарушения на Закона за захарта по отношение на таксите, събиран...

News image

Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална лотария, Евробет БАРХИ: С отнемане на лиценза следват обезщетения за милиарди

Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното: В днешнот...

News image

Васил Божков в отговор на въпрос защо Бойко Борисов не му вдига телефона: "Кой съм аз, че да говоря с премиера?"

"Всъщност кой съм аз, че да говоря с премиера?". Така Васил Божков отговори на репортерски въпрос дали Бойко Борисов вече си вдига телефона при негови позвънявания, след като в неделя каза пред феновете на "Левски", че не може да се свърже с министър-председателя. Преди това той заяви, "ч...

News image

Защо Бойко Борисов не вдига телефона на Васил Божков?! А кой искаше да "превземе София" с Мая Манолова?!

Бойко Борисов не вдигнал телефона на Васил Божков, заявява бизнтесменът в интервю за "Свободна Европа".   "- Опитахте ли се да говорите с премиера Борисов от миналата седмица насам? - Опитах се, но не ми вдигна. - Затова ли изпращате феновете? - Ами ако и на тях не им реаги...

News image

Васил Божков: "Малко са тръгнали безпардонно. - Ами – случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така."

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от бизнесмена Васил Божков. Валери Симеонов обяви, че е п...

News image

Божков обвърза промените в хазарта със съдбата на "Левски", а феновете поискаха среща с Борисов

Нове холдинг" на Васил Божков разпространи позиция срещу "некомпетентните политици". Повод за размяната на реплики стана проектозакон, който предвижда забрана на частните лотарии, които пък се контролират от Божков. „Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непоз...

News image

От клуба на привържениците на "Левски" искат среща с Борисов след разговора с Васил Божков

Запалянковци на "Левски" от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че искат среща с министър-председателя Бойко Борисов. Феновете твърдят, че не проявяват загриженост към частни икономически, финансови или политически интереси. Решението им идва ден след срещата с Васил Божко...

News image

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

News image

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

News image

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

News image

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

News image

"Рестото" на Путин застигна Медведев. И подминава Борисов, докато той чака "ресто" от Тръмп за "Турски поток"

Световните медии гърмят за оставката на руския премиер Дмитрий Медведев, обяснявайки я с конституционните промени, планирани от Путин и промяната в "баланса на силите". Путин сменял Медведев като част от стратегия "2024", за да стане "пожизнен Государь". Всъщност Путин отстранява Медвед...

News image

Отставка стала для Медведева неожиданной: «Не знал до последнего»

Дмитрий Медведев до последнего не знал о своей отставке с поста премьера, а члены правительства совершенно точно до официального объявления не ведали об отставке кабинета министров. Многие из них отправились из Манежа, где Путин выступал с посланием, по своим делам, но их срочно позвал...

News image

Убитият Солеймани ли стои зад атентата в Бургас?

Замесен ли е убитият в началото на годината ирански генерал Касем Солеймани в организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор? Според редица световни медии този въпрос има ясен отговор и той е ...

News image

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Ликвидираният лидер на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани е планирал нападения и в България. Това става ясно от внесена от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г. Резолюцията отдава почит на ам...

News image

«Американцы показали, кто в доме хозяин». Иранская ракета подорвала влияние России на Ближнем Востоке

Совершенно неожиданно для мирового сообщества Иран сделал то, на что не сразу решались даже демократические державы: громко признал вину за сбитый гражданский самолет, а командующий КСИР попросил у соотечественников прощения. Какие выводы могла бы сделать российская власть, глядя на иранскую...

News image

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов

Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Рев...

News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

Алексей Милер: България строи продължението на „Турски поток“ по-активно след забележката на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". ...

News image

Солеймани разстреля стотици, но иранците пак скочиха срещу режима в Техеран. В София никой не протестира срещу ББ

Касем Солеймани разстреля стотици протестиращи, но иранците скочиха срещу режима в Техеран след лъжата за украинския самолет. В София никой не протестира - съчинени метежи, пучове, протести, конспиративни сценарии за преврат срещу Бойко Борисов. И нищо. 130 000 областен град е на вод...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Мантрите "Руско ресто" и "Путин сваля Борисов" не сработиха. Посолството на Москва се превърна в "клиент на службите"

News image

Руският президент Владимир Путин вместо да работи за свалянето на Бойко Борисов според популярни призиви във Фейсбук, уволни Медведев. Че и главпрокурора Чайка махна, вместо да изпрати "поздравителна" депеша до Гешев.   "Руското ресто" не е на мода. "Путин сваля Борисов" не е актуална те...

Пеевски и Домусчиев рейдват бизнеса на Божков. Службите атакуват "Каналите", провокират братя Ротенберг да го поръчат

News image

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Домусчиев рейдват бизнеса на Васил Божков-Черепа. Посредникът между ББ и ВБ знаково напусна "отбора на Черепа" преди изборите и влезе в клуба "Берлин". Обаче Васил Божков не се отказа да превзема София с Мая Манолова и да сваля Бойко Борисов. ...

"Американско ресто" налази властта. Васил Божков ли ще свали от власт Джесика Ким с фейк "левскарски бунтове"?!

News image

След като Сарая и "Берлин" върнаха "руското ресто" от 600 млн евро за "Южен поток" през "Турски поток", то вече не е медийна дъвка - шест години дефилираше из сайтовете. Сега на дневен ред е "американското ресто", налазило властта с цунамито "Джесика". Служителката на американското посо...

АКЦИЯ

Руското посолство сърдито: Българските власти разпространиха информация за шпиони дипломати преди да ни уведомят

News image

Димпломатическата мисия на Русия изрази несъгласие с действията на властите в България, които разпространили информация в публичното пространство за двама дипломати шпиони, преди да бъде официално уведомена диполамитечската мисия. Този стил не отговарял на традиционно конструктивния дух н...

Посолството на САЩ: Приветстваме действията на българското правителство да защити страната от руски агенти

News image

Посолството на САЩ в София публикува на официалния си сайт приветствие към българското правителство за действията им срещу опити да се пробие националната сигурност. Ето пълния текст: Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита...

КИЛЪРИ

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Херо Мустафа ли поръча Черепа? ББ се върна от САЩ с "американско ресто". Кой покрива турската мафия в хазарта?!

News image

Бойко Борисов се върна от САЩ и атаката срещу Васил Божков стартира. Съвпадение?! Вместо да погнат Делян Пеевски по РИКО, американците поръчаха преподреждане на любимия бизнес на мафията в САЩ - хазарта. Херо Мустафа ли поръча Васил Божков?! Кой "изпира" корупцията през хазарта? Кой ...

Делян Пеевски стопира акцията на Васил Божков с агитката на "Левски", купува клуба?! Службите канят тарторите "на кафе"

News image

Делян Пеевски е задействал ресурса си в службите, за да провали акцията на Васил Божков с агитката на "Левски". Оперативни вече са поканили тарторите "на кафе". Междувременно в кулоарите на парламента плъзна слух, че Пеевски подготвя оферта за купуването на клуба. Публична тайна е,...

РЕКЛАМА
Банер