ПОЛИТИКА

Илиян Василев: Слави, дясната опозиция и социологията на Системата

alt

Проучванията на електоралните нагласи, огласени напоследък, които изтласкват Слави в стратосферата на БГ политиката, са част от обслужваща социология - това, което познати в мрежата наричат "цоциология".

Трифонов е просто проект, който трябва да държи под контрол Борисов. Нещо като царя навремето. До момента, в който не решат реално да го пуснат в игра. Ако изобщо решат. Защото и това не е сигурно. Държат го на полусъединител и го възпитават - на търпение, на послушание, на подчинение. Но може да се окаже в един момент, че е презрял и е пропуснал своя миг. Защото зад кадър се готвят и други проекти.

Пътят на парите

 

Главното, по което трябва да се ориентирате в казуса "Слави Трифонов", е "пътят на парите". Всеки проект, с който той се е захващал, изисква голям паричен поток, в края на който тв водещият да остане с пари прим. Не е като хората на Улицата, които протестират със собствени пари и дават от собственото си време. Той е наемен "революционер", който превръща всичко в бизнес проект с добра финансова обосновка.

Ако ме питате дали е оправдано, отговорът не е труден. Всичко е бизнес в днешно време. И напълно е възможно като добър артист той да вярва в искреността и почтеността на намеренията си. А това, че прави всичко с пари, е още по-добре, защото гледам, че без монетарен знаменател и най-високите мисли лесно намират границата на своята несъстоятелност в тотално покварената ни среда.

Слави харчи огромни пари за телевизионния си проект, в който няма приходи, поне не са съизмерими. Кани много "недоволни", за да легитимира телевизията и програмата си, тренира на място за алтернатива на властта. Но тук има уловка. Предположението, че той ще харчи собствени натрупани пари, е непознаване на психологията на хора, които са се издигнали и са станали богати с "много труд", но и в послушание.

Истинските непримирими не стават богати. Следователно харчи чужди пари - изцяло или частично. Вижте какво стана с Джуди Халваджиян и "Господари на ефира". В момента, в който предаването излезе извън контрол, прекъснаха "ефира" и го пратиха в уеба. Сега се сътредоточава върху ентъртейнмънта. "Господарите" правят страхотни предавания, но в мрежата.

Опитомен

Така и Слави, който безспорно има качества, е опитомен от гледна точка на "антисистемност". Неговата задача е да овладее и да контролира протестния вот, който да не прелее към антисистемните партии. За всички, които се съмняват, нека си спомнят гостуването на Борисов при Трифонов в последните дни на Шоуто по бТВ. Човек може да застане в партер не само във фитнес залата.

Слави може да критикува абстрактно и да провокира с "няма такава държава", да се надсмива над властта, но всичко е в рамките на контролираната реплика. Дори и отказът на съда да регистира партията му е предварително калкулирано събитие, което да добави още драматизъм към етикетите "опозиционен", "антисистемен", "неприемлив за властта". Ако тв водещият искаше партията му да мине без проблем в съда, със сигурност нямаше да избере подобно име. Защото не наименованието, а дейността прави една партия това, което е. Нито в БСП са социалисти, нито в ДПС са радетели на правата на човека и екстремно свободолюбиви.

Системата се намесва

Да поговорим сега за нагласените социологически проучвания, които точно в този момент, след провала с регистрацията, връщат Слави в играта, и то на по-висока орбита на очаквания.

Първо, тази "цоциология" не отразява меренето на рейтинг в условията на реална политическа конкуренция и конкретна изборна ситуация. Меренето на една вероятност (Трифонов) заедно с дадености (реално действащи субекти) "извън реално време" е несъстоятелно най-малкото защото питаните лица не са в поставени в положение да избират само един отговор. Сега помислете колко от симпатизиращите на Слави ще станат негови избиратели, ако другите опции не са им ГЕРБ, БСП или "патриотите".

Второ, задачата на подобни "окуражителни" проценти за Слави е да го държат в играта и във фокуса на вниманието на публиката. Но и да му напомнят, че във всеки момент може да го сполети съдбата на Мая Манолова. Защото у нас изборите не са честни априори, и то дори по официални данни. Ако 12 процента от вота са купени, а 15 процента управляемо недействителени и като добавите фалшивите избирателни списъци, за какви честни избори изобщо може да става реч?! Тоест алтернатива в образа на Слави, или на следващия след него, ще бъде спусната "отгоре", но няма да дойде от Улицата. Това, което Улицата може да направи, е само да разбърка картите, да отложи събитието, да промени акцентите - това е т. нар. негативен дневен ред. Но в момента, в който се опита да наложи нов лидер, нова партия, нови идеи - Системата се намесва. (Не, не се отказвам от Улицата - тя е единственото извън контрола на задкулисието и често може сериозно да им обърка картите).

Силите на промяната и проектът на Трифонов

Не отхвърляйте априори проекта на Трифонов. Защото бланкетните отрицания или възхвали са противопоказни на променливата ситуация, особено когато силите на промяната са в дефицитна позиция. За съжаление резултатите на "Дeмократична България" отново ѝ отреждат позицията на "градска" опозиция, т.е. не могат да произведат печеливш национален отбор и послание, разбираемо и припознато от народните маси. Излязат ли от София, лидерите им се губят в провинцията. А това няма как да им качи популярността над 10-15 процента. Което автоматично препраща темата за промяната към потенциалните партньори.

Съюз с Трифонов или поне изследване на темата за потенциалния съюзник, който говори на народа, е задължително упражнение. Но не трябва да се забравя, че той е програмиран да играе самостоятелно, не да партнира. Неговата мисия е да произведе резултат (като Бонев) независимо от това с кого ще се коалира.

Има и други опции за дясната опозиция, но две остават задължителни.

Първата е вътрешна промяна - с нови лица и нови послания. "Да, България" дойде с големи надежди, но като че ли в рамките на "Демократична България" поводите за екзалтация не са много. Дори нововъведенията като вътрешните предварителни избори не получиха легитимност и не произведоха нова енергия. Стефан Тафров се бори и спечели изборите, но партийните ръководства се договориха Радан Кънев да отиде депутат. Дотук с предварителните избори. Ако лидерите ще се договарят, то резултатите още отсега ще са ясни - най-много да влязат в парламента като малка партия.

Без никаква идея за жадуваната промяна. Което е подмяна на вота на хората, защото те очакват техните представители да променят посоката на България, а не да стоят отстрани, докато други държат кормилото. Колкото да и е неприятно да го кажа, но първите лица на ДБ вече не могат да изтеглят дясното на по-висока орбита. В политиката има цикъл - ако за четири години не постигнеш нещо ново, трябва сам да търсиш заместник. Няма да посочвам кой лидер на коя партия и какво да прави. Те са уважавани от мен хора и го знаят добре. Трябва просто да бъдат честни със себе си и да дават път на новото.

Втората е стратегията за сътрудничество със "здрави" сили в ГЕРБ и сие. Има много недоволни от династичния тип управление на Борисов, които се замислят вече за "Деня след". Някои от тях търсят брод към Слави. Но мнозинството от тях обичат властта, постовете и парите, не идеите. Но има и достатъчно, които смятат бързо от гледна точка на печеливши бизнес проекти с цел позитивна промяна на България. А и читавият бизнес също страда от това олигархично управление.

Така че е важно да се следят контролираните от задкулисието проекти, защото те не са априори вързани за кукловодите си. Но най-важното е да си стегнем "отбора", да направим нужните трансфери и да определим печелившата тактика и партньори. Тоест да си подредим къщичката. Не само партиите, но и всички, които припознават себе си като алтернатива на управлението.

Илиян Василев

Източник: Клуб Z

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Доган зад комбинацията с ВНС, Близнашки "редактор" на речта на Борисов. Пеевски осигурява депутати от БСП?!

Ахмед Доган стои зад зад политическата комбинация с ВНС на Бойко Борисов, твърдят източници, близки до Сарая и "Берлин". "Доган не е писал речта на Борисов, препоръчал е за "съавтор" главният конструктор на първото ВНС - Близнашки", твърди източник от ГЕРБ. Според източници в ГЕРБ Ге...

News image

Ламбовски: Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов

Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов". Това каза бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в интервю за предаването на ТВ1 - "Алтернативата" в четвъртък (13 август) вечер. Той твърди, че е продал две къщи в Гърция на Стоян Мавродиев (бивш изпълнителен директор на Бъл...

News image

Стоян Мавродиев: Не притежавам къща в Гърция. В този компромат няма грам истина

Бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев ще съди Димитър Ламбовски за поискан рекет в особено големи размери.  Искът е подаден в Гърция, защото това е мястото на престъпното деяние, уточнява Мавродиев в съобщение до медиите.  В текста му се казва:  Обръщам...

News image

ТОЯ на Ламбовски бил Мавродиев - прокси на Пеевски, не на Маджо. И на по-големи играчи от боса на "Берлин" в Лихтенщайн

Репликата "Тоя се обадил на Маджо" на Димитър Ламбовски визирала Стоян Мавродиев, сочен за "прокси" на Пеевски, не на Маджо. Всъщност покрай близостта си с Бойко Борисов знаков финансов играч като Стоян Мавродиев, воювал с Иво Прокопиев, е близък и до по-големи корпоративни играчи от Пе...

News image

Службите подриват "Мутри, вън" на президента. Как ще свали Борисов след "Хелоу, Маджо" - комбинация на "Митьо Гестапото"

Бойко Борисов този път играе по правилата на истински босове - подривно, диверсантски. Вкарал е чрез службите агентура сред радикалите на протеста. Службите не докладват на президента Румен Радев за тези оперативни комбинации, в които се разкешват хиляди евро на "радикални" фейк протестър...

News image

Милена Фучеджиева: Хелоу, Маджо. Нека си стоят по кръстовищата - шепа хора от цял един народ! Ние също умеем да чакаме

Ако съм на мястото на правителството, няма да пипна палатките. Нека да си стоят по кръстовищата. Нека и да си правят шествията. Така или иначе са шепа хора в контекста на един народ. Трафикът и наглостта са леко досадни, но ние също умеем да чакаме. Това написа във "Фейсбук" писателката и сц...

News image

Борисов не подаде чаканата в понеделник оставка. 50 000 на площада довечера и ще я подаде, само с "Орлов мост" не става

Бойко Борисов не подаде очакваната в понеделник оставка след посланието - "Време е за моите решения" от неделя. Вместо оставка се развихри медиен скандал "Ало, Маджо!", който вкара лидера на "Демократична България" Христо Иванов в интрига с боса на СИК. Какъв ще е отговорът на прот...

News image

Борисов извъртя протеста с "Време е за моите решения", няма оставка: Всеки иска оставка. И аз искам оставката на Радев

"Всеки иска оставката на някой! И аз искам оставката на Радев, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Така отговори на въпроса дали ще подаде оставка. И веднага добави, че въпросът с оставките се решава на избори. "Няма да допуснем напрежение и сблъсъци, затова няма да прав...

News image

Жандармерия се стича към София. Това правителство е обречено. Този президент е обречен. Битката на Орлите срещу Сокола

Десетки бусове на жандармерията и полицията от цялата страна се стичат към София. Няколко човека ми писаха на лични съобщения за това, мнозина други са ги видели по АМ ”Тракия” и недовършените ”Хемус” и ”Струма”. Навярно властта се готви за поредна ата...

News image

Евгений Михайлов: Да поздравя „десните“ си приятели, че намериха точната ракета носител – Божков

Най-после "Синьо" "българско лято"! Искам да поздравя многогодишните си "десни" приятели, че най-после намериха верния път и точната ракета носител, която да ги изведе на водеща управленска позиция. Какво ли не опитаха през последните 20 години, след като от лакомия разрушиха Съюза н...

News image

Щурм на форт "Орлов мост" и оставка ли готви Бойко Борисов?! Кой разпореди на СДВР да не отцепи района по схемата от МС?

СДВР обяви след премахването на палатките от "Орлов мост", че няма да допусне повторното им разполагане. Не само допусна, но и засне как се изгражда барикада от контейнери. Кой промени тактическия план на полицията? Кой разпореди на СДВР да не отцепи района по схемата от площа...

News image

Полицията на Меркел репресира протестиращите в Берлин. Борисов играе двойно, СДВР не отцепи района на "Орлов мост"

Полицията в Германия използва палки, за да разпръсне голям протест в Берлин - Меркел не е диктатор. Президенът Румен Радев заяви, че репресията на властта срещу гражданите няма да повиши доверието в нея. Полицията на Меркел репресира протестиращите, а рейтингът й е висок. Борисов н...

News image

Протестиращите превърнаха Орлов мост в укрепен форт, напрежение с полицията

Протестиращите отново издигнаха барикади на Орлов мост, превръщайки го в крепост, напомняща на форт на бели заселници в Дивия запад, които се отбраняват от индианците, предаде репортер на БГНЕС. Въпреки напрегнатата атмосфера на моменти, ситуацията остана мирна и без инциденти. Малко сл...

News image

МВР и службите мачкат на протеста ултрасите?! Заповедта на Борисов и боса от "Берлин" е да се действа максимално твърдо

Босът от "Берлин" дава решителна битка на бившия бос на хазарта във вечерта на "помитането на властта". Според източници от службите Бойко Борисов и Делян Пеевски са решени да приключат с протеста и "реваншиста от Дубай". "Пеевски готви изненада за Божков с ултрасите от "София-Запад"...

News image

"Отровното трио" готви протест "Бунт срещу диктатурата на Борисов": "Тази вечер ще ги издухаме, ще ги пометем! Оставка!"

Мащабен протест под мотото "Бунт срещу диктатурата на Борисов" е планиран за тази вечер. Подготовката на събитието вече е огласена във фейсбук и се администрира от Арман Бабикян и "Отровното трио". Решението е в отговор на вдигнатата блокада, която по думите на лидера на НФСБ Валери Сим...

News image

Борисов не подаде оставка, не излязоха хиляди пред МС. И полицията разтури блокадите и премахна палатките

Бойко Борисов изигра пунта мара на форума на ГЕРБ - "Готов съм да си тръгна, да се оттегля...", но не каза, че е готов да подаде оставка. И не подаде. На другия ден Коалиционният съвет реши правителството да продължи да управлява до края на мандата със същия премиер. Вечерта нямаше...

News image

МВР премахна палатковите лагери в страната. Жандармерия с над сто служители е блокирала кръстовището на Орлов мост

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София, Варна, Пловдив и Стара Загора. За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си ве...

News image

Борисов не подаде оставка след заявката за "оттегляне". Президентът "илюзорен" служебен кабинет ли ще прави?

Премиерът Бойко Борисов изигра театро в София Тех Парк с "Готов съм да си тръгна, да се оттегля...". Обаче оставката зависела от решение на Коалиционния съвет, тъй като бил поел ангажимент за пълен мандат с коалиционно споразумение. (Борисов не каза "Готов съм да подам оставка", а да се ...

News image

Андрей Райчев: Борисов още не е решил какво да прави, но да предаде властта на Радев не може

Според социолога Андрей Райчев напрежението в страната е голямо. "Това са хора, които са свикнали, че са във властта, не могат да повярват, че това приключва, нервничат и съответно грешат страшно", коментира той в bTV. Според него много по-важен въпрос е какво беше това събитие вчера и ...

News image

Слави Трифонов за протестите и за каалиции с ГЕРБ и ДПС

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе в следващия парламент, коалиция на партията с ГЕРБ и ДПС е невъзможна. Това се разбра от отговори на въпроси на "Дневник" по време на предаването му във вторник (4 август) вечерта.* Триф...

News image

"Ела тука бе, боклук" – мъже от събитието на ГЕРБ нападнаха журналистката Полина Паунова

Яки мъже, част от тях с баджове на ГЕРБ, нападнаха брутално и блъскаха безнаказано и без да им бъде попречено от никого журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. Телефонът й, с който снимаше сбирката на актива на партията на Бойко Борисов в "София тех парк", няколко пъти беше...

News image

Премиерът с оставка в джоба. Но "да осигурим стабилността"

Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставка, но пък си я носи в джоба. И е готов да изслуша всички искания на протестиращите. Намекна и това, че е готов да се оттегли, но правителството да продължи да работи с друг премиер.  В реч пред елита на ГЕРБ той се разграничи и от ДПС и от изб...

News image

Борисов: Има вариант да си тръгна, но правителството да продължи

Дълго бих могъл да ви говоря. Исках да събера елита на партията и да кажа, че съм готов да си тръгна по всяко време. Не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците.   Не желая държавата да бъде разединена. Ще продължа разговорите със своите ко...

News image

Илиян Василев зове към блокада за оставка на ББ. Експосланикът в Москва очаква президентът да го направи премиер

Илиян Василев зове за блокада на Бойко Борисов на форума на ГЕРБ в София на 5 август, която да го принуди да подаде оставка. Вече писахме, че той е фаворит на президента Румен Радев за премиер на служебното правителство. Бившият посланик в Москва явно иска да свали Бойко Борисов и ...

News image

Блокада на мероприятието на ГЕРБ приключва въпроса с оставките. Ако си направят пропагандата, ще получат тласък

Както казах - една блокада утре на мероприятието на ГЕРБ приключва въпроса с оставките и прочие. Но има много отворени въпроси. Кога, откъде, с какви сили. Защото ББ няма да се поколебае да го играе едни граждани срещу други и полицията арбитър. Но е факт, че ако си направят пропаган...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Ходът на Борисов срещу президента - няма служебно правителство. Народното събрание работи до избора на ВНС

News image

Ходът на Бойко Борисов с предложението за Велико народно събрание е насочен срещу президента Румен Радев. Народното събрание работи до избора на ВНС и няма служебно правителство - така властта не преминава в президента. "Борисов прави реверанс на Слави Трифонов и кампанията за референдум...

Президентско мълчание пред Христо Иванов, кънти, Доган в розите жужи. Повелителят от сараите не пожелава случайно успех

News image

Протестиращи вече искат обяснение от лидера на “Да, България” и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов за репликата с Маджо. Можеше да се очаква. Дали  някой не иска да го отстрани от протестите? „Президентът на републиката Румен Радев ка...

Борисов подава оставка заради "Турски поток-2"? "Бойко Лукашенко" е смешка, Лукашенко мачка протеста и скача на Путин

News image

Бойко Борисов подава оставка и връща мандата, Йорданка Фандъкова е отказала да става премиер, заявиха източници от ГЕРБ. Борисов връща мандата заради американския ултиматум за "Турски поток-2" и прехвърля отговорността пред Кремъл на президента. Протест вече няма - останаха три рехав...

АКЦИЯ

Проф. Пламен Киров: При свикано ВНС правителството в оставка продължава да управлява, пет години може да остане на власт

News image

"Сегашното Народно събрание трябва да обсъди проекта за нова Конституция и да вземе решение за избор на Велико народно събрание. След като се вземе това решение в тримесечен срок, президентът насрочва изборите за ВНС. През тези три месеца не може да се разпусне Народното събрание", коментира П...

Кирил Радев: Всичко това е смешна подигравка с желанието на протеста, министър председателят да подаде оставка веднага!

News image

Чл. 159. (2) Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.” - Конституция на Република България "Чл. 16...

КИЛЪРИ

US обезпечават Бойко Борисов с оперативна информация. "Тайната среща" в Евсиноград с резидента на ЦРУ договори схемата

News image

Американците не само подкрепят Бойко Борисов, но и обезпечават сигурността му с оперативна информация от техните служби и ЦРУ-фирми за подслушване и проследяване - NSA и The MITRE. Схемата за логистична поддръжка за сигурността на Борисов е договорена на "тайна среща" с резидента н...

Борисов кара от Варна до София без авангард от НСО. Егати "преврата", егати заговорите

News image

Бойко Борисов кара показно без НСО-авангард от Варна до София по двупосочен път. Ако това е "преврат", егати заговорите. Путин не може да си го позволи в Русия, въпреки че го обявяват за самодържец. Не авангард, движението спират от Кремъл до резиденцията "Ново Огарьово". Борисо...

МАФИЯ

"Ало, Маджо!" работи за Пеевски и срещу президента. "Маджо вика Радев" опакова протеста "Мутри, вън!" като "СИК вътре"?!

News image

"Тоя се е обадил на Маджо" на Димитър Ламбовски към лидера на "Демократична България" Христо Иванов се превръща в медиен скандал "Ало, Маджо!" от медиите на Пеевски. Перифразата на "Маджо вика Румен" като "Маджо вика Радев" на Валери Симеонов опакова "Мутри, вън!" като "СИК вътре". ...

"Мутри, вън" - големите мутри и босове са Отвън, Борисов им дава бизнес Отвътре. Който поръча Бай Миле, е бос и "мутра"

News image

Датата 30 юли е знакова. Президентът обяви Бойко Борисов за Мутра, но на 30 юли никой от ДС-кръга около него не го "консултира" за разстрела на Милчо Борисов-Бай Миле през 2004г. Тогава Борисов беше главен секретар на МВР, а поръчката срещу Бай Миле гарантира, че няма да има "мора" за п...

РЕКЛАМА
Банер