ПОЛИТИКА

Пламен Узунов: Това, което се случва, е някакво отношение към президента. Целта е президентът, аз съм средството

alt
Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Това заяви по бТВ Пламен Узунов.

Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа името ми да бъде изчистено.

Причината да познавам Пламен Бобоков е служебната ми дейност. Контактувал съм с него през годините, около 2 години назад, каза Узунов. По думите му всяка делегация на президента Радев се проверява, а той имал за задача да види дали при хората в такива делегации има нещо съмнително.

"При него такова нещо не съм установил, това и причината, да осъществим първия си контакт. Изпитвам уважение към Бобоков, приятелство е израз, който всеки разбира по различен начин".

На въпрос как е получил неподписаното писмо на ВАС, той не можа да отговори. Разказа: "В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер "Бадр" в нашите води. Криминален случай, с множество престъпления извършени от длъжностни лица. Още тогава, президентството беше настойчиво търсено от либийската страна", заяви Узунов, но на монгократните въпроси на водещата заяви, че не си спомни кой е бил този човеки и как се е сдобил с прословутото решение на ВАС.

"Тогава беше сформиран екип на който беше възложено пълно всестранно случая, за да можем да предотвратим по-сериозен скандал. Контактувах с много хора, разследващи журналисти, гледал съм и морския портал по тази тема, както и от други хора, от които мога да почерпя информация, включително български бизнесмени с бизнес в Либия. При мен попадна и въпросното решение. Нямам спомен кой ми прати решението", увъртя той и подчера, че не познавал и никого във ВАС.

Узунов разказа и как е бил призован на разпит в прокуратурата.
"На 18 юни бях призован да се явя като свидетел на 19 юни в специализираната прокуратура. Отзовах се и бях в 14 часа в прокуратурата. Бях посрещнат любезно, с мен беше проведен разговор, който дамите и господата в стаята желаеха да остане дискретен с оглед на моята длъжност. Аз се съгласих и заявих, че съм готов да съдействам.

Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие и предадох мобилния си телефон. Дискретността беше тяхна молба. В момента, в който ми взеха телефона, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми за проверка. Тръгнахме към дома ми. С учудване установих, че където живея чака бус полицейски и 2 мотора, навън беше пълно с полиция, почти на всяка площадка имаше по един полицай. Съжалих следователя, на който му беше неудобно това. Наложи се той да ги отпрати и в този момент започнаха да прииждат медии, за да документират, че в дома ми се извършва претърсване", разказа той.

"Аз бях призован в качеството на свидетел и си тръгнах отново с качеството на свидетел, никога не съм бил задържан. Не съм обвиняем. Разликата е, че обвиняемият има повече права. Има право да не дава обяснения. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни, няма право на защитник. Възможно е прокуратурата да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен", добави Узунов.

"От дома ми взеха стар мобилен телефон и една флаш памет. Аз нямам компютър в дома си, флашката е останала в някоя дреха", каза той.

"Когато излязох след разпита ме чакаха около 30 камери, не бях подготвен да отговарям на въпроси, не знаех, че прокуратурата е разпространила такава интерпретация на чатовете. Нямам право да споделям на какви въпроси съм отговарял", добави Узунов.

По отношение на либийския танкер Узунов разказа следното:

"В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер под името "Бадр" в български води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Има бележки при нас, може да се види кой е търсил. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи целия случай, за да предотвратим по-сериозен скандал - обявяването на България като пиратска държава. Част от екипа бях и аз. В този момент съм контактувал с много хора, изследвал съм всичко написано по случая в морския портал, срещи с много хора, от които да почерпя информация, в това число и бизнесмени с български бизнесмени с интереси в Либия. В цялата дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Обменил съм огромен брой информация, надявам се прокуратурата да установи. Нямам спомен кой ми прати това решение. То кореспондира със случая "Бадр". Едва ли само до мен е стигнало. До публикуването на решението танкерът е напуснал българската територия и българските власти нямат такива компетенции", каза той.

"Аз не познавам никого във ВАС и не съм поддържал контакти с никого. Търсил съм и съм обменял информация. От либийската страна със специален представител съм провеждал 2 срещи, за които има записки, които са пращани до Външно министерство. Българските институции тогава не искаха да реагират", добави Узунов.

На въпрос за прокурор Николай Николов от Русе, за който стана ясно, че е лобирал да бъде назначен за шеф на окръжна прокуратура, Узунов заяви: "Тук е станала някаква грешка, нито го познавам, нито някой ме е молил да му ходатайствам. Прокурорите се избират от изпълнителната власт", изцепи се той. После водещата го поправи, че е от ВСС. "Не познавам никой от този съд. Мислите ли, че така стават лобиранията, аз не знам как", обясни Узунов изчервен като рак.

За второто разследване, че е опитвал да помага за гражданство на руснак, за който ДАНС е отказал, секретарят обясни: "Мислите ли, че аз съм се занимавал с този случай. За да стигне този случай до президентството, минава през много служби, това че някой ми е изпратил бланка, знаете ли колко бланки има, това е абсурдно", оплете се секретарят.

Аз съм свидетел и се налага да се защитавам, ожали се той.
"Аз нямам механизми, нямам власт, нямам възможности каквито ми приписват. В моя телефон няма подобна информация. Теоретично е възможно всеки друг да изпрати от твоя телефон или самото приложение да се ползва на друго устройство", каза той.

Не мога да се ориентирам, не мога да се запозная с доказателствата и трябва да се оправдавам. Президентът на Либерия, какво общо имам аз с него? Аз съм специалист в друга област. Президентът Радев нито е канил президента на Либерия, нито президентството е получавало покана от Либерия", каза Узунов.

"Има регламентиран ред, при който всяко лице, което счете, че МВР обработва неправомерно личните му данни, да иска нейното заличаване. Съществуват заличавания на данни без криминални прояви. Всяко лице може да подаде такава молба, има ред, по който се извършва проверка и ако не отговаря на истината тя се заличава. Много граждани търпят вреди от това, че данните им са в архивите на МВР. Когато ги проверяват на обществени места едно лице подлежи на допълнителна проверка. Затова през 2015 г. е приета тази инструкция и тя действа. По молба на г-н Бобоков за лице с неверни регистрации потърси съдействие, за да му кажа какъв е реда. Изпратил съм му бланката и лично си я е внесъл. Не мога да ходатайствам, никой не може да ходатайства да се заличат данни. Не съм използвал контакти в МВР, няма как. Аз бих оказал съдействие на всеки и съм оказвал съдействие на много хора. Има хора с различна правна култура, някои могат, други не. Нека делото установи. Не познавам децата му, не познавам съпругата му. Приятно е да се контактува с него. Водя скромен начин на живот, не разполагам с някаква класация на хора, които познавам", добави той.

Смятам, че всичко това, което се случва, е някакво отношение към президента. Целта е президента, а не аз - аз съм средството

Това нормално ли е!? 21 век сме, правова държава. Докато чаках за ефира и слушах новините, установих, че Бойко Борисов е бил разпитван, Менда Стоянова - също, финансовият министър два пъти е бил разпитван. Аз съм разпитван веднъж и нещата се случват пред медиите, а те - за обвинение в корупция в особено големи размери. Мислите ли, че аршинът, с който мерят президента и министър-председателя е един и същ? Това не руши ли доверието в държавността!?, попита Узунов.

Пламен Узунов заяви, че все още имал доверието на Румен Радев, докладвал му, но ако го загуби, щял да си подаде оставката. "Но няма как да го оставя в тежките моменти", завърши президентският съветник.

Източник: "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Президентът Румен Радев: Мафията вън от изпълнителната власт! Мутри, вън!

"Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт", избухна президентът Румен Радев на протеста пред президентството. "Да си върнем държавата. От нас зависи да изхвърлим мафията от изпъл...

News image

Корнелия Нинова се появи на протеста, но не води хиляди. Така няма да защити президента и да свали "хунтата"

Корнелия Нинова се появи на протеста, БСТВ предава пряко. Лидерката на БСП обаче не води хиляди след себе си. Така "хунта" не се сваля. И не се защитава президент. БСП върви след Десницата, която овладя инициативата. Досега Нинова вече трябваше да е алармирала посолствата на държавит...

News image

Божков уж срещу Борисов, но зове: "Всички пред президентството!". Само Христо Иванов може да направи протеста по-масов

Васил Божков уж беше срещу Бойко Борисов, но вече зове - "Дойде моментът. Всички пред президентството. Да приключим с хунтата!". Сякаш тя е там... Вместо да призове - "Всички пред МС, да свалим Хунтата!", Божков призовава привържениците си да протестират пред президентството. Пред ...

News image

Десните бранят Румен Радев като НСО. Корнелия Нинова я няма, само двама депутати на БСП защитават "своя президент"

"БСП вярва в почтеността и достойнството на президента Радев", обяви БСП в Декларация. И толкова. Няма ангажимент за подкрепа, митинг или протести. Десни активисти бранят Румен Радев като НСО ("Народна Съпротива и Охрана"), Корнелия Нинова я няма - само двама депутати, Крям Зарков ...

News image

Николай Радулов: Акцията цели да се затъмни скандалът с "Росенец" и да бъде компрометиран президентът

"Това, което се случва днес, има две цели - едната е да се затъмни скандалът с "Росенец", другата е - да бъде компрометиран всячески президентът Румен Радев", заяви Николай Радулов пред БНР. "Неговата популярност сред хората нараства, този рейтинг един ден ще се осребри", твърди Радулов...

News image

Радев не скочи срещу Борисов, не го е "поръчал" той. Вместо Юлска Жега за ББ, Жега за президента

Президентът скочи срещу Доган и Пеевски, поиска свалянето на охраната им и на другия ден му беше показано кой държи реалната власт. Вместо Юлска Жега за Бойко Борисов, Жега за президента Румен Радев. Вместо да "обърне палачинката" според очакванията на фейсбук опозицията срещу Борис...

News image

От Президентството: Прокуратурата да обясни действията си

От президентството потвърдиха за претърсванията и заявиха, че прокуратурата дължи информация на обществото за действията си. „Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореж...

News image

ДАНС отне достъп до секретна информация на съветник и секретар на Румен Радев

ДАНС отне допуска до класифицирана информация "строго секретно" на секретар и съветник на президента Румен Радев, съобщиха от агенцията. "Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отн...

News image

Главният прокурор подкрепи Доган и атакува президента: Това не е Зимния дворец, той е с гумена лодка, а не с "Аврора"

"Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички", заяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово за морския десант на Христо Иванов до брега на парк "Росенец" и реакцията на президента Румен Радев. "Опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворе...

News image

Спецпрокуратура, Военна прокуратура и СДВР влязоха в Президентството, претърсват кабинети

Засилено полицейско присъствие в района на Президентството. Колите на прокуратурата са паркирани в двора на президентството, където се намира Ротондата "Свети Георги", съобщава БГНЕС. Според информациите става въпрос за кординирани действия на Специализираната прокуратура, Военната...

News image

Президентът Румен Радев: Охранителите от "Росенец" са от НСО. Доган и Пеевски да не ползват държавни гардове

Охранителите, които вчера изблъскаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов докато се опитваше да стъпи на брега в парк "Росенец", където се намира резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са били служители на Национална служба за охрана (НСО). Това обяви...

News image

Евгений Дайнов: Защо Радев мълчи за насилието над Христо Иванов? Така и не стана политик, ще има рейтинг 0.00 процента

„Ако президентът Радев продължава да мълчи за насилието над Христо Иванов, то нейде в понеделник ще се събуди с рейтинг 0.00 процента. Така и не стана политик“. Това написа във Фейсбук политическият анализатор и поддръжник на „Демократична България“ Евгений Дайнов. ...

News image

Христо Иванов вкара Бойко Борисов в Жега с битката за Знамето. Ако намачкат десните, ще му поискат оставката

Христо Иванов опровергава конспиративната версия, че екшънът край Летния Сарай е по договорка с Бойко Борисов. Лидерът на Десницата обяви, че ще отиде в "Росенец" и ще върне "плененото знаме" и вкара Борисов в Жега. Ако жандармерията намачка протестиращите, ще му поискат оставката....

News image

Първото пленено българско знаме. Вече има трикольор, който беше пленен и захвърлен

Една от историите, от които е съставена гордостта, че няма пленено българско знаме, звучи така. След Солунското примирие над 100 хиляди български войници, цели 4 пехотни дивизии, остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени. Българските офицери вземат специални...

News image

Общински съветник от "Демократична България" също подписал за частната улица на Доган, разкайва се за решението си

Общинският съветник от „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов, който заедно с Христо Иванов вчера акостира до летните сараи на Ахмед Доган, на сесия на Общинския съвет на 28 април т.г. също е подкрепил решението за частната улица на Сокола. С подписа си е дал картб...

News image

Ивайло Мирчев: Внасяме сигнали в прокуратурата след сблъсъка ни с гардове край Летния Сарай

"Внасяме няколко сигнала в прокуратурата. Първият е за пясъка на брега пред сараите на Доган, който се оказва, че е изчезнал, а на негово място се появява чакъл", съобщи пред БНР общинският съветник от "Да, България" Ивайло Мирчев във връзка с вчерашната акция, при която представители на пар...

News image

Румен Радев "охранява" Доган с Румен Желязков-Телото от НСО заради втория мандат. Само с БСП, АБВ и ДПС няма да стане

Румен Желязков-Телото е служител на НСО, потвърждават бивши шефове в службата. "Опровержението" на НСО, че службата не охранявала обекта е пунта мара, лъжа. Какво охраняваха, ако не обекта "Летен сарай" гардовете, когато скочиха срещу Христо Иванов? НСО обаче не твърди, че не ...

News image

Румен Телото казват в НСО на гарда с жълтата фланелка, който ръководи акцията в парк "Росенец"

Румен Телото. Така казват в НСО на охранителя с жълтата фланелка, който вчера ръководи акцията по неутрализиране на "неканените гости" в парк "Росенец", където се намира летния Сарай на Доган. Още вчера Ивайло Мирчев, който бе заедно с Христо Иванов на мястото, отбеляза във Фейсбук, че ...

News image

Христо Иванов: Бях шокиран как един от гардовете изхвърли българския флаг. Те са от НСО и ще се борим да се докаже това

"Бях шокиран от това как един от гардовете изхвърли българския флаг. Абсолютно е недопустимо българският символ да бъде унизен по този начин. Аз лично вярвам, че те са от НСО и ще се борим да се докаже това", заяви пред бТВ бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България"...

News image

Цветанов няма да разцепи ГЕРБ, а ОП, за да вземе МО с рамо от Пеевски. Борисов има своя US-игра - тройна коалиция с ВМРО

Цватен Цветанов рязко намали активността си в структурите на ГЕРБ, след като американците се намесиха в битката му с Бойко Борисов. "Янките" натиснаха Борисов да спре с атаките срещу Цветанов и "остриетата" Тома Биков, Антон Тодоров и Георги Харизанов не са толкова настъпателни. Межд...

News image

Бойко Борисов подава оставка, иска вот на доверие преди вота на недоверие на БСП?!

Бойко Борисов може да подаде оставка и да поиска вот на доверие на правителството от НС преди вота на недоверие на БСП, твърдят източници от различни парламентарни групи. Жегата ще се пренесе от фейсбук в парламента, ако Сарая и "Берлин" подкрепят този ход. Борисов бил сигурен, че ...

News image

"Партията" Пеевски&Цветанов и Каубойската шапка правят проф. Румен Кънчев премиер? Или ще се намеси каубоят Путин?

Може ли "партията" Пеевски&Цветанов и Каубойската шапка да направят проф. Румен Кънчев премиер, а Бойко Борисов - президент?! Делян Пеевски и Цветан Цветанов отново са "партия" като по време на първия мандат на ГЕРБ, когато босът от "Берлин" поръча задържането на Алексей Петров заради К...

News image

Жегата се изнася към Гърция, Пеевски и Гешев печелят Раздаване с Божков. Доган реди властовия пасианс в Летния Сарай

Жегата се изнася към Гърция в толкова важния за Бойко Борисов юли. Кой ще протестира пред МС, вместо да се плацика в морето на гръцките курорти? Само Делян Пеевски успя да провокира хилядни протести през юли, но вече е в друга игра - дели икономиката и властта с Борисов. Фейсбук опоз...

News image

Цветанов кеши повече кинти от Пеевски за вота? Американците наливат ресурс през Пентагона, спират антикампанията на ГЕРБ

Цветан Цветанов ще вкара повече кинти за изборите от Делян Пеевски, твърдят източници от службите, които обезпечават оперативно кампаниите на ГЕРБ.   Цветанов прави масирана предкампания за изборите - bTV, БНР, "Фактор", Клуб Z и други десни сайтове му осигуряват медийно покритие. ...

News image

"Сарафово-2" - какви снимки на пачки в спалнята на "Дон Боконезе"?! Пеевски и Гешев щели да го свалят в Жегата на юли...

"Президентски чатове", акция в ГД БОП срещу наркобопаджии и предотвратяване на терористичен акт - "Сарафово-2". Три в едно - какви снимки на пачки в спалнята на Бойко Борисов?! Иначе службите "на Пеевски" и Гешев щели да го свалят. Само акция срещу "Боса" - президента Румен Радев л...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов и Пеевски държат компромат срещу Радев чрез ДАТО в разработка за шпионаж?! ГРУ прихваща доклади на ДАНС И ДАР

News image

Президентът Румен Радев е попаднал в СРС, докато уговаря версията на съветника си по сигурност и отбрана Илия Милушев за нерегламентирано използване на документи с най-висока степен на класифицираност извън президентството, заявиха източници от службите. СРС-то е регламентирано и обслуж...

Сайтове "про Пеевски" с Ресто за Радев. Въпреки че не скочи на Пеевски, който му прати Гешев, с "Вън мутрата от "Берлин"

News image

Американците не са сгрешили - Румен Радев е лидер. Обаче лесно се скача на "мутрата Борисов", който пак ще се прави на "миротворец". Обаче нещо за Пеевски и Доган - там е ДЖИХАД, що не избухна Радев с "Вън мутрата от Берлин!"?! Пеевски е боец, не е "миротворец". Часове, след като п...

Аре, силни-вилните за пачките, що не скачате за Сарая. Атакуват Боса, Боко е "Добро утро". Рухне ли Сарая, Хунтата е чао

News image

Летен порой в София - потоп, затворена метростанция за часове. Фейсбук избухна. Потоп в Москва - три метростанции затворени, Путин е велик. Записи, снимки, пачки - Борисов, пардон, Боко Тиквата, е корумпиран тип, лъжец, инкяр, диктатор, водач на Хунта, наркотрафикант.   Бившият бос...

АКЦИЯ

Две хиляди протестират: "Оставка, Гешев е позор". Не скандират "Долу хунтата!" и "Оставка, Боко!" - как ще ги свалят

News image

Почти два милиона столичани, но само две хиляди десни софиянци на "Орлов мост" скандират "Оставка, Гешев е позор". И? Никой не скандира "Долу хунтата!" и "Боко, мутро, оставка!" Така няма да свалят хунтата. Сърбите не се разхождат до "Калемегдан", атакуват Скупщината - корав проте...

Опозицията на Корнелия Нинова се обяви против "анонимните позиции" в подкрепа на Румен Радев

News image

Националният съвет на БСП да се събере спешно тази неделя, за да обсъди и новата политическа обстановка в страната след акцията на прокуратурата в президентството. Това са поискали 72-ма от членовете му, които днес са внесли подписка в деловодството на "Позитано" 20. Очаква се Изпълнителното...

КИЛЪРИ

Радев, кога ще махнеш охраната и на жена ти? Срещу Доган има два опита за разстрел

News image

Силно възмутен от пиар акцията на партийни активисти от позабравената „Да, България“ на Христо Иванов в Росенец, президентът Румен Радев поиска веднага да се свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Чудесно! Президентът отговаря на исканията на „добрите“. ...

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

МАФИЯ

Бойко Борисов е партия със Сретан Йосич под US-патронаж. Маджо излиза от бизнес с Божков, не и с Йоца в трафиците на DEA

News image

"Лейтенанти" на Маджо са поканени от Сретан Йосич на сватбата на негов "лейтенант". Йоца Амстердама вади автомат и стреля, след това си събира гилзите - не си юрка охраната, защото е прави сърбин. Сретан Йосич обаче не изпраща килър да пуца по Бойко Борисов, който да си прибере гилзата ...

DEA пренарежда трафиците, Сретан Йосич в играта "партия" с Маджо?! Акциите в ГД БОП и Сандански обслужват новата схема

News image

DEA пренарежда трафиците по "Балканския път" от Турция, през България, Сърбия и Косово, твърдят източници от службите. Оператор в Турция остава Седат Пекер, бос на турската мафия, който държи трафика с бригади на "Сивите вълци". Неговият "лейтенант" Надир Салифов-Гули Бакински учас...

РЕКЛАМА
Банер