ПОЛИТИКА

"Гардиън": Корупционен облак виси над България, която поема европредседателството

alt

Музиката ще свири, фойерверки ще гърмят и блестят, и когато настъпи полунощ на 1 януари, България, най-бедната и "най-корумпирана" страна в Европейския съюз, ще поеме щафетата на ротационното председателство на съюза.

alt

Дженифър Ранкин

Така започва ударно материал в "Гардиън" на Дженифър Ранкин, посветен на България, която поема европредседателството от началото на 2018 г. Заглавието му също не оставя съмнения за критичния му дух- "Корупционен облак виси над България, докато тя поема председателството на ЕС".

България е описана като корумпирана държава, в която коалиционният партньор на управляващата партия ГЕРБ "ксенофобската коалиция" ""Обединени патриоти", буди притеснения в Брюксел. България обаче има важен плюс  - финансова стабилна и не създаваща проблеми, пише Клуб Z.

Ето и целия материал, който е илюстриран със снимки на Бойко Борисов, каруца с роми и Валери Симеонов:

Президенството - да се председателстват срещите на ЕС и да се поставя дневният ред - няма тежестта, която някога имаше, но все още е важен момент за източната балканска нация от 7,4 млн. души. Тя беше част от последната вълна на присъединяване, която събра отново Изтока и Запада.

Но повече от десетилетие след като България стана част от ЕС остават въпросите, свързани с начина, по който тя се справя с корупцията, а присъствието на крайнодясна коалиция в правителството буди тревога. Според индекса за усещане за корупция на "Прозрачност без граници", България е най-корупмираната страна в ЕС.

"Никой /в България/ не преследва политическата корупция, в затвора няма бивши управляващи", казва Огнян Шентов, който ръководи Центъра за изследване на демокрацията в София. "Достигнали сме фазата на държавна корупция, която ние описваме като state capture (завладяната държава)."

Доклад на неговата организация чертае унищожителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото. 1,3 млн. души, повече от всеки пети, се смята, че са участвали в корупционна транзакция, като са давали или получавали подкуп, като само за 72 случая има съдебни присъди през 2015 г.

Антикорупционните активисти посочват българския филиал на "Лукойл", притежаваната от Кремъл енергийна компания, която осигурява 100 процента от вноса на гориво за България. "Лукойл" е най-голямата компания в България и укрепва мощта си при поредица от правителства като законодателството обезкуражават конкуренцията.

Друг проблем е забяването в разследването на мръсната приказка за срива на КТБ, която беше четвъртата по големина банка в страната до 2014 г., когато тя фалира, след нещо, което изглеждаше като междуособица между нейния богат собственик и един политик.

Повече от десетилетие след присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. България и Румъния продължават да бъдат под специален мониторинг, който да ги приведе в съответствие с европейските норми.

Механизмът за сътрудничество и проверка, създаден и ръководен от Брюксел, трябваше да действа само няколко години. 11 години по-късно Евлопейската комисия продължава да публикува годишни доклади, но специалистите по борба с корупцията се притесняват, че огънят е изтлял.

"Видно е, че механизмът даде резултати. България успя да постави под контрол организираната престъпност", казва Руслан Стефанов, който оглавява Програмата за наблюдение на корупцията в Центъра за изследване на демокрацията. "Но по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията той не произвежда резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха".

alt

Men ride on a horse cart in the predominantly Roma suburb of Fakulteta on the outskirts of Sofia. Photograph: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images

Той все пак смята, че е пресилено да се твърди, че България е "най-корумпираната страна в ЕС" като посочва други изследвания, които представята по-сложна картина от тази на "Прозрачност без граници".

"Изследването на "Прозрачност без граници" е въпрос на това дали харесваш страната си или не я харесваш. Не мисля, че България е по-корумпирана от, да кажем, Словакия, но потенциалният ефект е по-голям, защото икономиката на България е много по-малка", смята той.

Все пак Стефанов се притеснява, че може би Брюксел се отнася много меко с България, защото не иска "да пердаши страна", която сега ще поеме председателството.

Старши служител в Европейската комисия, който остава анонимен, отхвърли предположенията, че мониторингът за България и Румъния може да бъде прекратен по политически причини.

"Процесът няма да бъде приключен, докато не се изпълнят всички показатели и всички препоръки в отчетите", казва той.

Председателството не е единствената причина, поради която ЕС е много по-малко склонен да е строг със София. Послушната и стабилна България не е "проблемна страна" за Брюксел. България не е изправена пред санкции за нарушаване на правото на ЕС като Полша, не води битки с Брюксел заради квотите за бежнаците като Унгария. Нито има нужда от спасителни мерки за милиарди евро като Гърция.

Стабилните финанси и предсказуемостта на София при управлението на десноцентристкия премиер Бойко Борисов, обясняват защо Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, иска България в еврозоната и настоя тя и Румъния "незабавно" да се присъединят към свободната Шенгенска зона. Франция, Германия и други западни държави блокираха влизането в Шенген на двете източноевропейски страни заради притеснения около корупцията.

Хедър Грабе, директор на Open Society European Policy Institute, отчита промяна в отношенията след Брекзит и сблъсъка за върховенството на закона в Полша. "През 2007 г. беше просто прието желанието за присъединяване, способността беше големият проблем, но сега фактът, че България се опитва и иска да бъде част от нещата изглежда се цени повече."

Тази гледна точка се подкрепя от български източник, който познава Борисов и близкия му кръг. "Имаше години, когато страхът в малките страни от Брюксел беше много силен. Но сега, ако имаш фискална стабилност и сътрудничиш при големите решения, тогава няма да имаш проблеми."

alt

Valeri Simeonov, Bulgaria’s deputy prime minister, compared Roma women to ‘street dogs’ in speech in parliament in 2014. Photograph: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

Най-голямото противоречие по времето на България вероятно ще се съсредоточи върху тези министри, които са част от ксенофобската коалиция на "Обединените патриоти". През октомври вицеприемиерът Валери Симеонов беше осъден за дискриминация заради своята парламентарна реч от 2014 г., в която описва ромите като "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни" и сравнява ромските жени с "бездомни кучки".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска външните граници на Европа да бъдаг защитавани с "въоръжени сили, ако е необходимо", за да се спрат търсещите убежище. Неговата партия, ВМРО, е "печално известна със систематичната пропаганда на омраза към съседни народи на Балканите и с антициганска пропаганда", според доклад на Съвета на Европа.

Източникът, който познава Борисов, твърди, че тези министри не са влиятелни, но техните възгледи будят тревога в Брюксел. Европейският комисар по право Вера Йоурова каза пред "Политико" по-рано тази година, че е нервна, заради ситуацията и има наблюдение за политиката на правителството спрямо ромите.

bgsniper.com

 
ПОЛИТИКА
News image

Туск: След отравянето на Скрипал няма да празнувам повторното назначаване на Путин. Срамно е, че Юнкер го поздрави

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че не е поздравил руския президент Владимир Путин с неговото "повторно назначаване", предаде Ройтерс. Причина е случаят с отравянето на бившия агент Сергей Скрипал, за което Великобритания обвинява Русия. Изказването на Тус...

News image

Как да накажеш Кремъл - Британия е залята с руски пари. Искат Лондон да замрази авоарите на Путин и неговите приятели

Миналата седмица министър-председателят Тереза Мей заяви със сериозен тон пред препълнената Камара на общините, че ще изгони 23 руски дипломати заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш шпионин, а по същото време британски инвеститори отпуснаха заем за милиони долари на руск...

News image

Путин не целеше само изборна победа. Той искаше един вид коронация, за да може да твърди, че народът е плътно зад него

На Владимир Путин се удаде с трикове да се задържи на върха на Русия. Страната обаче има съвсем други проблеми и то не само социални. Отношенията със Запада ще продължат да са лоши и да се влошават. Така смята известният австрийски политолог проф. Герхард Мангот, преподаващ международни отноше...

News image

Насколько правильно называть Путина убийцей? Назвать Путина убийцей - свести все проблемы России к его небольшого тела

Многие американцы, включая правящих республиканцев, были возмущены безразличной реакцией президента Дональда Трампа на то, как журналист Fox News Билл О'Рейли охарактеризовал российского президента Владимира Путина, назвав его «убийцей». Кремль со своей стороны потребовал извинений...

News image

Владимир Путин не так страшен, как может показаться. Когда сталкивается с явным сопротивлением, он сдает назад

Опасность возникает тогда, когда российский лидер совершает ошибку в своих расчетах при планировании интервенций, что приводит к неожиданным и нежелательным последствиям. Насколько опасна Россия Владимира Путина? Это был тот вопрос, ответ на который пытался найти Рекс Тиллерсон — ...

News image

Паси: Не мога да кажа, че Путин е наредил да бъде убит Скрипал. Защо никой не убива Нинова, за да накисне Борисов?

Докато Русия не се извини за убийството на Георги Димитров, патриарх Кирил ще се държи така, както се държа. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в сутрешния блок на Нова тв. "Русия има традиции още от Втората световна война в отравянето на свои в чужбина. Да вземем Георги Дими...

News image

Императорът отвръща на удара. Путин гони 23 дипломати на Лондон, закрива GB консулството в родния Санкт Петербург

Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната, закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС. Това се съобщава в изявление на министерс...

News image

Великобритания в паника: Путин може да изтрие Лондон от лицето на земята

Министерството на външните работи на Русия заяви, че обвиненията срещу Москва на премиера Тереза Мей са "въпиюща провокация" и показват, че Лондон е избрал политика на "конфронтация" с Русия. Това засили опасенията за Трета световна война и пряка конфронтация между две военни свръхдържа...

News image

Откровението на Путин за "Бандитския Петербург": На дачата си лягах с пушка-помпа до мен. Времената бяха такива...

Руският президент Владимир Путин потвърди, че е трябвало да спи с пушката до него по време на работата му в Санкт Петербург през 90-те години. За това разказа първо неговият приятел от детинство Сергей Ролдугин във втората част на документалния филм на Андрей Кондрашов за руския държаве...

News image

Лондон: Путин е наредил атаката с "Новичок". Кремъл: Преките обвинения към президента Путин са "шокиращи и непростими"

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че заповедта за използване на нервно-паралитичния агент "Новичок"  "изключително вероятноѝ" е издадена от руския президент Владимир Путин, съобщи Sky News, цитирана от БНР. "Нашият спор е с Кремъл на Путин и неговото решение &...

News image

Скандал! Депутат от БСП точи партийната каса за лични нужди (ДОКУМЕНТ)

С партийни пари на Областния съвет на БСП във Варна са плащани сметките за СОТ за апартамент на депутата Красимир Янков. Това става ясно от договор между Областния съвет на партията в морския град и варненска охранителна фирма, сключен на 02.07.2015 г. за срок от една година. В договора...

News image

БОСОВЕТЕ ЗАД "ГИНКА" СКОЧИХА на Бойко Борисов. Няма спиране! Гинка Върбакова уведоми официално КЗК, че купува ЧЕЗ

Бойко Борисов се прегърна оперативно-тактически с Корнелия Нинова, за да спре сделката с ЧЕЗ и да притисне чехите да приемат държавата да влезе в дружеството. Няколко часа след създаването на анкетна комисия, гласувана дружно от ГЕРБ, БСП и ДПС (с резерви за заглавието, включващо и приват...

News image

БСП и ГЕРБ в СИМБИОЗА - гласуваха комисия да разследва сделката за ЧЕЗ. Депутат на Корнелия Нинова я оглави

Обрат - две седмици след като от БСП поискаха създаване на анкетна парламентарна комисия, която да разследва сделката за продажба на ЧЕЗ на "Инерком", от ГЕРБ изненадващо обявиха подкрепа за идеята. И не само - Народното събрание се зае с формирането на специализирания временен орган незабавно...

News image

Майк Помпео: ЦРУ трябва да е агресивно, безмилостно, брутално и безпощадно! Русия е "враждебна държава"

Майк Помпео, номиниран днес от президента Доналд Тръмп да оглави Държавния департамент, е бивш военен, чиито дипломатически способности остават загадка преди историческите преговори със Северна Корея, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Президентът Тръмп сложи край на продължила няколк...

News image

Тръмп изтезава ЦРУ. Назначава жена за директор. Джина Хаспъл разпитвала "твърдо" терористи

С последното кадрово решение на президента на САЩ Доналд Тръмп Джина Хаспъл може да стане първата жена директор в историята на ЦРУ. Още когато беше назначена от Тръмп за заместник-директор на агенцията през февруари 2017 г., това вече беше пробив - за първи път жена стигаше до толкова висок по...

News image

"Чешко ресто". Шефът на ЧЕЗ: Борисов не ни иска! "Инерком" няма да успее да намери пари за сделката

"Премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната". Това заяви в интервю за БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш. Той обясни желанието на ЧЕЗ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти...

News image

Румен Радев скочи на Москва: Кирил дойде като духовен водач, тръгна си като политик

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев в Пловдив в първия си коментар по повод визитата на руския патриарх, по време на която той си позволи да му държи тон за това защо почитаме и други народи освен рус...

News image

Решетников: Огромното мнозинство в Русия махна с ръка, омръзнаха му споровете с България

"Скъпи българи! Този конфликт нямаше да придобие такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и светът. Ако сте се запознали с посланието на нашия президент към Федералното събрание, трябва да знаете, че може да сме на ръба на ужасни събития. Западният свят, в който...

News image

Австрийски медии: "Гинка от Пазарджик" - новата постановка

"България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността". В статия с това заглавие австрийският вестник "Дер щандарт" представя закупуването на бизнеса на ЧЕЗ  от фирмата "Инерком" със собственик Гинка Върбакова. Статията обръща внимание и на повсеместната корупция и бедност в стр...

News image

Борисов и Радев да благодарят на Валери Симеонов за непоръбеното му поведение. Те са се свили като мишки пред Путин

Това каза тази сутрин пред бТВ Атанас Атанасов, който коментира скандала с патриарх Кирил като очевидна пропаганда "за вътрешно ползване" - защото разговорът е "прожектиран" там, а не тук. Според лидера на ДСБ, кампаниите на Путин се правят винаги по един и същи начин. А защо участва патр...

News image

Арогантното имперско поведение на патриарх Кирил и хибридната война на Кремъл. Комично е Борисов да "съгласува" с Путин

Арогантното имперско поведение на руския патриарх Кирил по време на визитата му в България предизвика истинска политическа буря, чиито неизбежни конкретни последици ще видим съвсем скоро. Откровено назидателният политически тон, неприсъщ за духовник – глава на Църква, постави на изпита...

News image

Проф. Андрей Пантев във Варна: Патриархът на Русия Кирил не беше дипломатичен, но и реакцията бе в повече

Проф. Андрей Пантев бе гост на варненските социалисти. В петък вечерта в зала 1 на хотел "Черно море" се състоя среща на големия историк на тема "Трети март не е само празник, българският дух е жив". На линия бяха депутатите от Варна проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов. Георги Андреев не...

News image

Любителско видео с ядрен удар по Вашингтон взриви Мрежата. Путин: "Зачем нам такой мир, если там не будет России?"

Интернет-потребителите взривно реагираха на изявленията на руския президент в документалния филм "Световния ред 2018", който бе пуснат в социалните мрежи, пише "Русская весна". По мотиви от думите на Владимир Путин - "Защо ни е свят, в който няма да има Русия?", е заснето любителско ви...

News image

Красимир Каракачанов: На този етап въпросът за оставането на Валери Симеонов в коалицията не стои на дневен ред

След разговор по телефона с премиера Бойко Борисов лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че "на този етап въпросът за оставането на Валери Симеонов в коалицията не стои на дневен ред". Според Каракачанов е по-добре да имаш коалиционен партньор, който е по-емоционален, отколкото такъ...

News image

Волен Сидеров: "Можем и без Симеонов, и без Каракачанов.". Бойко Борисов: "Краси, виж, оправи нещата..."

"Става дума за принципи, никой не е женен за тая коалиция. Можем и без Симеонов, и без Каракачанов", отсече пред репортери в кулоарите на парламента лидерът на Атака Волен Сидеров. Красимир Каракачанов не се присъедини към атаката на Волен Сидеров срещу Валери Симеонов. В парламента деп...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Кремъл: Изявленията на Борис Джонсън, че Владимир Путин "е Хитлер на новото време" са "отвратителни"

News image

Кремъл заяви, че коментарите на британският външен министър Борис Джонсън за президента Владимир Путин са "отвратителни", съобщава БГНЕС. Джонсън каза, че Путин се опитва да използва световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер през 1936 е използвал олим...

Цветан Василев готви удар срещу КОЙ в САЩ. Осветява схемата с нагласените печалби и "руското ресто" за половин милиард

News image

Цветан Василев е дал рамо на журналистическо разследване за нагласени печалби в популярни хазартни игри. Целта му е да дискредитира "тайния бос" на Схемата в Меката на хазарта - САЩ. Разследването осветява комбинацията с нагласените печалби за "тайното финансиране" на Партията и Мрежата...

Франчайз-лафкаджийка от Варна източва Мрежата на Делян Пеевски, докато той се гърби да връща милиони на руски босове

News image

Делян Пеевски чинно реди "ресто" на руски босове, а Системата му с прословутите "лафки" е корпоративно инфектирана от варненска последователка на Остап Бендер. Ами ако лошият пример налази и други градове? Тогава? Докато той се разтоварва на руските босове за стотици милиони, във Варна ...

АКЦИЯ

Слави Трифонов: За КОЙ е огромно щастие несъбраният ДДС от 16 млрд.лв.?

News image

Гледам новините на различни телевизии и да ви кажа разбрах много важни неща – например, че до всяка дупка по пътищата не може да има полицай. А аз, наивникът, вярвах, че ще има. Разбрах също така, че днес, на първа пролет, сме имали зима вместо пролет. Добре, че бяха новините, иначе не...

Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция от КОЙ-Бойко Борисов

News image

Обществото стигна такова равнище на робско примирие, а централните медии на коленопреклонение, че и ядрен взрив да гръмне, пак ще отразят със закъснение и след съгласуване. Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция. Подобно убийство на духа нац...

КИЛЪРИ

Российские агенты учились на ошибках в деле Литвиненко, чтобы организовать покушение на Скрипаля, все сделано в России

News image

"Британские власти все больше склоняются к версии, что полковник Скрипаль вступил в контакт с нервно-паралитическим веществом, подложенным в багаж его дочери Юлии, которая приехала к нему в гости из Москвы", - пишут журналисты The Telegraph Роберт Мендик и Кейт Маккэн. Но им по-прежнему...

Ходорковски: Ако Путин иска да ме убие, нищо няма да ме спаси. Отравянето на Скрипал е работа на "групата на Путин"

News image

Живеещият в Лондон беглец  и руски олигарх Михаил Ходорковски е решил да не си наема лична охрана след историята с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише Guardian, цитиран от Би Би Си. Той е сигурен, че ако руският президент иска да го убие, ник...

МАФИЯ

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха. Кабинетът "Борисов" даде плажове на близки до Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС и СИК

News image

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха за златните хапки в туризма. Бойко Борисов се "постла" на Ахмед Доган. "Фалшива новина" се оказа, че Валентин Златев уж щял бил да го сваля - и негови хора ще "лапат" от Южното Черноморие. Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителство...

Топмениджър на ЧЕЗ пред "Лидове новини": "В България сме враг. Офшорното финансиране на грузинците не ни притеснява"

News image

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на а...

РЕКЛАМА
Банер