ПОЛИТИКА

Гинка Върбакова се оплака от "политически шантаж" и заплаши да съди клеветниците и злосторниците

alt

Гинка Върбакова, собственик на фирмата, предпочетена от чешката държавна компания ЧЕЗ за купувач на българския й бизнес, заплаши със съд всички, които са тиражирали злонамерени твърдения срещу нея и "Инерком България". Тя заяви, че заедно с адвокатите на фирмата ще направят преглед на казаното по техен адрес през последната седмица и ще потърсят правата си по съдебен ред.

Това се случи на извънредното съвместно заседание днес на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание, която изслушва участници и институции за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Решено беше то да има открита и закрита част, заради чувствителната информация.

Изслушването започна с Върбакова, която изчете от листовете пред себе си информация за започналата процедура, за това кои са "Инерком", кои са им партньорите в сделката. Преамбюлът й беше посветен на злостната кампания срещу нея и фирмата, в която те прозират интереси на конкуренти и на други, които искат да си вдигнат политическия рейтинг.

По този повод Върбакова изчете от листовете реплика, насочена срещу лидера на БСП Корнелия Нинова:

...От една партия попитаха как може Гинка от Стамболийски, на 43 години да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи "Техноимпекс".

Вие питате, ние отговаряме

След Върбакова думата взеха шефовете на КЕВР и на Комисията за финансов надзор - Иван Иванов и Юлия Ненкова, които отново заявиха казаното по-рано от тях, че ще направят необходимите проверки, когато приключи сделката. Към момента по нея има сключен само предварителен договор.

Шефът на разузнаването (ДАР) Драгомир Димитров пък заяви само, че по тяхна информация оценката на активите на ЧЕЗ в България е била за 225 млн. евро, "така че постигнатата цена (между 320 и 340 милиона евро, по непотвърдена официално информация - бел.а.) e много над тази оценка".

Колегата му - директорът на контраразузнаването (ДАНС) Димитър Георгиев обясни, че "във връзка с чл.4 на закона за ДАНС, снабдяването и разпределението на електроенергия не е стратегическа дейност, а дружеството не е част от стратегическите обекти според ПМС 181". А финансовото разузнаване щяло да провери, каквото трябва да провери, стана ясно от изказването му.

Как така първоначално офертата на "Инерком" е била за над 250 милиона евро, а впоследствие е била повишена на над 300 милиона евро, откъде "Инерком" са имали тази информация, запита Славчо Велков (БСП). Това ПМС е променяно над 12 пъти, ЧЕЗ е част от стратегическата инфраструктура, не е вярно, че не е, посочи той.

Правителството е знаело, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез единствената държавна банка Българска банка за развитие, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на документа, заведен в секретна секция на Народното събрание и внесен от премиера Бойко Борисов.

В него, както стана известно по-рано, се отбелязва, че ББР е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане предсрочно изискуем.

Затова сега г-жа Върбакова се чуди да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите и три милиона българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик, запита Нинова.

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка, заяви той. Той отрече да е изпращал каквото и да е писмо с такова намерение, както се твърди в чешкото издание "Лидове новини", което цитира говорителя на ЧЕЗ.

Единствените контакти, които сме имали по тази сделка - има едно запитване от "Инерком България", молба за рефинансиране на заема от ЕБВР, т.е. ние сме имали само кореспонденция с тях, това писмо не представлява правно обвързващ ангажимент от страна на ББР, няма внесено искане за финансиране от "Инерком България", няма издадена банкова гаранция.

Изненадан съм от пълния непрофесионализъм на Надзора на ЧЕЗ, който не е изискал неотменима банкова гаранция или друг солиден банков документ, който да обезпечи исканата цена. Потресаваща е тази информация, която изнася бордът на ЧЕЗ, те манипулират чешкия премиер по този начин и аз искам г-н посланикът да комуникира тази информация, беше категоричен Мавродиев.

Атанас Костадинов (БСП) запита Върбакова как така само 4% от средствата са по сделката са на дружеството й, а две от банките, които ще осигурят част от финансирането - една в ЕС и една извън ЕС, са замесени в практики за заобикаляне на данъчното законодателство.

Първата банка хикс е глобена с над 700 млн. долара в САЩ, а другата, която е потвърдила гаранциите на привлеченото финансиране,  е замесена в най-големите скандали на ФИФА за ощетяване на бюджетите на Германия и Франция, каза соцдепутатът. Той допълни, че по негова информация, която ще предостави на ДАР и ДАНС, замесени са и офшорни фирми от скандала, известен като Парадайз Пейпърс като Score Trade например.
 
Може ли сериозно да разглеждаме предложението на Гинка Върбакова българската държава да е забъркана и да е част от такава конструкция на сглобено финансиране, запита Костадинов.

Началото

Народните представители решиха заседанието да има открита и закрита част. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев прочете писмо от "Инерком България", с което се настоява за закрито заседание в частта, в която ще бъдат обявени подробности за сделката, поради тежките клаузи за конфиденциалност за кандидат-купувача на "ЧЕЗ-България". Душан Щраух, посланик на Чешката република в България, също присъства на заседанието.

След като й бе дадена думата, Върбакова изчете от куп листове пред нея защо са тук, че са жертва на злостна кампания и че "Инерком България" е компания с репутация, както и наетите от нея консултанти и експерти за сделката.

Върбакова прочете, че се води "безпрецедентна кампания, насочена срещу компания като нашата, която е ясна и прозрачна, и се случи, защото сме избрани за купувач".

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, намеса в инвестиционните намерения на нашата компания, достигнала до степен на сатанизиране. Определени политически сили видяха в тази сделка възможност за повишаане на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации. Когато преди повече от година подготвяхме документите си за тази процедура, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация".

По думите на Върбакова, те са атакувани от "конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в тяхна полза, заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати, които искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез доказване на политически натиск, тиражирайки откровени лъжи и инсинуцаии, това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме".

Едноличната собственичка на купувача на най-голямото електроразпределително предприятие в България заяви, че е тук, защото иска да опровергае съмненията, "че нямаме професионална биография и капацитет - длъжни сме да защитим доброто си име, дължим го на хората, институциите и банките, с които работим". Върбакова заяви, че заедно с адвокатите на дружеството ще прегледат всички изявления, направени по техен адрес, и "ще си търсим правата по отношение на всички последващи спекулации и лъжи, тиражирни слухове, че сме подставени лица и участваме в схеми за скрито придобиване".

Гинка Върбакова назова компаниите и експертите, наети от "Инерком", за реализиране на сделката: Аllen & Оvery - най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки за м.г., според Thomson Reuters, осъществили правната защита на интересите на "Инерком", адвокатската кантора от България "Спасов и Братанов", Mane Capital - "бутикова компания в сферата на инвестиционното банкиране", както я определи Върбакова, а Илиян Скарлатов от "бутиковата компания" също е на заседанието на парламентарните комисии, "Делойт България" пък са осъществили финансовия и данъчния дю дилиджънс.

Участието ни в процедурата започна преди повече от година, всички преговори се водеха в Чехия, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право, преговорите се водеха в централата на ЧЕЗ в Прага, едва тази сутрин се запознах с министър-председателя Бойко Борисов, обясни Върбакова на депутатите.""

Ние сме съгласни да включим държавата в сделката, така че тя да има контрол върху ЕРП в бъдеще. Но тъй като в предварителния договор е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността, веднага ще започнем да преговаряме за включване на държавата, каза Гинка Върбакова.

След което последва остра реплика, също прочетена от листовете пред нея:

"На въпросите как една Гинка от Стамболийски на 43 години може да купи ЧЕЗ, ще попитам: А как може млада дама от село Крушовица на 28 години да си купи "Техноимпекс" (насочено към лидера на БСП Корнелия Нинова, която също присъства на съвместното заседание - б.а.).

По-рано днес Бойко Борисов покани Гинка Върбакова в Министерския съвет и заяви желанието на държавата да участва в сделката, а тя пое ангажимент да представи в Прага това искане.

Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Вучич посрещна Радев в Белград. Двамата обсъждат ултиматума на Хашим Тачи за границата на Косово и Сърбия

Държавният глава Румен Радев e на официално посещение в Република Сърбия на 21 и 22 юни по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В първия ден от визитата президентът Радев беше официално посрещнат с церемония в Белград. Рум...

News image

Хашим Тачи взриви срещата на Радев и Вучич: НАТО трябва да участва в определянето на границата на Косово със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи провокира държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди срещата му с Румен Радев с повдигането на въпроса за границата между Косово и Сърбия. Това се превръща в повод за визита на президента Румен Радев, който е избран от американците за последник меж...

News image

Протест в Румъния: Социалистите са червена чума. Хиляди в защита на борбата с корупцията

Хиляди хора протестираха в Букурещ и редица други градове на Румъния срещу смекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс, което според тях ще затрудни борбата с корупцията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. "Няма да отстъпим" и "Крадци", ска...

News image

"Файненшъл таймс": Флиртът с Русия съживява "Белене". Политиците могат да направят лоша услуга на избирателите си

Това е необичаен обратен завой. Преди шест години България отхвърли многомилиарден проект за строителство на ядрена централа с руския монополист „Росатом“, след като разходите започнаха да галопират. Бойният премиер на България, Бойко Борисов, го нарече &b...

News image

Официалното посещение на Румен Радев в Сърбия разкрива защо похвали Бойко Борисов за "куража" по сигнал на САЩ

"Американците дадоха сигнал на Румен Радев да се "освети" публично с "похвалното слово" за Бойко Борисов. Заради Сърбия... САЩ запечатаха Македония за руски газ. Сега заграждат Сърбия да я прилапат като Черна гора заедно с инфраструктурата, която от години градят там Китай и Русия. И н...

News image

Никога досега Ердоган не е допускал толкова много грешки. Ердогановото one man show се е обърнало срещу самия него

На 24 юни в Турция ще се проведат едновременно парламентарни и президентски избори. Според актуалните допитвания, между 45% и 55% от турските гласоподаватели възнамеряват да дадат гласа си за сегашния президент на страната Реждеп Тайип Ердога...

News image

Баща и син Сорос: Чрез нов балкански съюз Европа има шанс. Иначе регионът ще бъде поделен между Турция, Русия и Китай

Трябваше да минат почти 25 години, за да бъде постигнато споразумение между правителствата в Атина и Скопие как да бъде наречен юридическият обект, известен някога като Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Би било грешка да го омаловажаваме като незначително събитие - най-вече сега, ...

News image

Ако рускиня поиска секс с чужденец на Световното, нищо не може да я спре

Кремъл е разтревожен, че рускините ще се държат с чужденците, пристигнали за световното първенство по футбол прекалено дружелюбно. Освен това има голяма вероятност да се разприказват за действителността в Русия. А тя не е такава, каквато я показва официалната пропаганда. В Сочи сме. Две ...

News image

Ивица Дачич: Сърбия е готова да плати половин млн долари, за да се срещне с Тръмп. Гей-премиерката може да свърши работа

Министърът на външните работи на Сърбия, бившият помощник на Слободан Милошевич Ивица Дачич, има на разположение най-добрия лобист - гей-премиерката Ана Бърнабич, известна с проамериканските си нагласи. „Не поставяме под съмнение въпроса дали трябва да се наеме някой да лобира за ...

News image

"Щерн": Дворецът на Медведев – лукс като по царско време. Имението на руския премиер надминава всичко по безсрамие

Най-известният жител на идиличното селище Пльос живее зад зелена ограда, която се извисява на 6 метра, а наоколо са килнати селски колиби. Почти никой тук не е виждал въпросния мъж, нито е хвърлял поглед върху имота, като се изключи репортажа на опозиционния лидер Алексей Навални по YouTube,...

News image

Упадъкът на американската империя. Силата на САЩ винаги е била нещо повече от пари и оръжие. Тя е свързана с идеали

Американското правителство води политика, при която буквално изтръгва децата от ръцете на техните родители и ги праща в затворени центрове (които, както твърдят официални лица, не са клетки - о, не). Американският президент настоява правораздавателните органи да спрат да разследват неговите ...

News image

САЩ придават Македония към Гърция и България срещу Турция и Сърбия, спират руския газ и вземат "Западните Балкани" от ЕС

САЩ стои зад договорите между Гърция и Македония, както и между България и Македония, за да влезе Скопие в НАТО. Така ще оформят натовско каре, когато на 11 юли Македония стане част от Алианса - Гърция, Македония, Албания и Черна гора. Косово си е протекторат на Вашингтон и също върви к...

News image

Атина: По-добре Македония да бъде наш приятел, а не да се разпадне и да бъде част от Велика България или Велика Албания

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс увери, че целите на Атина са на северната си граница да има приятелска страна и партньор. Съгласно думите му, това е по-добрият вариант от това Македония да стане „общност, доминирана от Турция, да се разпадне и да отвори пътя з...

News image

Съчинена "интрига" със снимка на Корнелия Нинова и Румен Радев на горска пътека. Двамата не са сами, нали

"Честит рожден ден на един достоен българин! Господин Президент, бъдете здрав. Имате характер и воля да защитавате интересите на България и да търсите справедливост за народа си. Пожелавам Ви сили и непоколебимост да продължите напред", написа Корнелия Нинова под снимка с Румен Радев на...

News image

Меркел - и стабилна, и остава: "Два пъти Да". Схватката Меркел-Зеехофер влиза в продължение

Битката между канцлерката Ангела Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер по бежанския проблем влиза в продължение, след като днес и двамата направиха разумни отстъпки. Зеехофер беше заплашил, че ако до днес Меркел не приеме неговия план от 63 точки, той ще действа сам. Основната точк...

News image

След срещата на Бойко Борисов с американския посланик: Предсрочни парламентарни избори не стоят на дневен ред

Бойко Борисов се готви за посещение в САЩ. След срещата с американския посланик Н.Пр. Ерик Сет Рубин екип на амбасадата и кабинета вече работи по визита на премиера в САЩ, която вероятно тя ще се състои през есента - сред срещата между Путин и Тръмп. "Темата за предсрочни парламент...

News image

Ердоган се обяви за "баба" (баща) на турците на митинг в Истанбул: Гласувайте за нас, дайте достоен урок на Запада

Стотици хиляди хора изпълниха вчера площад "Йеникапъ" на брега на Мраморно море в Истанбул, включвайки се в един от най-многобройните и важни предизборни митинги на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) преди изборите на 24 юни. За речта на Ердоган и Йълдъръм бе пос...

News image

Борисов се обадил на президента за "ЧРД". Радев отвърна с похвално слово за куража на кабинета за Западните Балкани

Какво се случва? Президентът Румен Радев избухна с похвално слово за неспирно критикуваното от него досега правителство на премиера Бойко Борисов. Едва ли е бил мотивиран от обаждането на Борисов за "ЧРД". Словото е било подготвено вече. Вероятно някой друг "външен фактор" се е постарал ...

News image

Краят на управлението на Меркел се отлага, но натискът се увеличава. От ХСС ще изчакат срещата на върха в ЕС

Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел отрекоха медийната информация, че ще й дадат две седмици, за да постигне европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство срещу нея, плана на вътрешния министър Хорст Зеехофер бежанци да бъдат връщани ощ...

News image

Гърция и Северна Македония си поделиха Александър Македонски

От придаването на нов смисъл на статуята на Александър Велики в Скопие до търговските спорове – споразумението за подялбата на името Македония от Атина и Скопие предвещава -  много сложно и щателно прилагане, отбелязва агенция „Франс прес“ по повод подписания днес от двете ...

News image

Зеехофер за Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

ХСС предложи бежанците, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Ключовите думи са изречени, още преди конфликтът да ескалира в публичното пространство. По данни на националния ежедневник „Ди Велт...

News image

Бившият шеф на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър: Путин ръководи Тръмп като агент на руското разузнаване

Джеймс Клапър, бившият шеф на Националното разузнаване на САЩ е категоричен - Владимир Путин ръководи Тръмп като оперативен офицер своя агент, сякаш е служител на руското разузнаване. Изглежда лошо го ръководи, защото не се вижда ползата от този агент, нескрит воайор, който си пада...

News image

След като Тръмп заобича др. Ким, колко ще залюби окупатора на Крим?

Множат се индикациите за скорошна среща на Путин с  Тръмп, както и въпросите: къде, защо и какво да очакваме от дългоочакваната най-вече от руския президент възможност да си върне инвестициите, направени в личността на “колегата”. Най-новата медийна спекулация по въпроса прав...

News image

Германското разузнаване е шпионирало Австрия

Германската разузнавателна служба BND e шпионирала систематично 2000 цели в Австрия в периода 1999 – 2006 г., съобщават виенският в. “Дер Щандард” и новинарското сп. “Профил”. Според двете издания, които се позовават на неопровержими документи, през визи...

News image

Ердоган победи по схема на Путин. САЩ вдигат кюрдите и блокират газовите потоци. Развалят достлука на Б.Б. с "Тайпи"

Реджеп Тайип Ердоган вече победи на изборите в Турция, въпреки че са насрочени за 24 юни. Ердоган работи по схемата на Путин, а тя е безотказна - от наливане на бюлетини в урни до надигане на вълна от национализъм. В същото време САЩ задействаха оперативните си активи на терен, за да...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Слави сваля Борисов (Пеевски) и Мая Манолова (Пеевски) става премиер. Пеевски форевър премиер "в сянка"

News image

Каква ирония или каква Постановка - Мая Манолова щяла да детронира от властта Бойко Борисов и Делян Пеевски, които я направиха омбудсман и рейтингов лидер. Сценарият с трансферите във властта чрез "меренето на рейтингите" е медийно упражнение. Мая Манолова влизала във властта като "...

Сорос купи Македония и я вкара в НАТО. Косово му е пашалък с частна армия. Превзема Сърбия за Алианса с групата CANVAS

News image

Македония на практика е собственост на Джордж Сорос, а Зоран Заев му е служител. Сорос купи Македония и я вкара в НАТО. Напазарува Мило Джуканович с целия му папиросен бизнес и Черна гора влезе в НАТО, за да накара Сергей Лавров да се разочарова от "съвестта" на черногорците. ...

Румен Радев, "Саша" Вучич и...Хашим Тачи вкарват Сърбия в НАТО с натиск от САЩ. Вучич иска гаранции за Северно Косово

News image

Президентът Румен Радев вероятно ще играе не по-малко значима роля на геополитическия терен на Западните Балкани от премиера Бойко Борисов, който е на "Саша" и "Бойко" с Александър Вучич. В дипломатическите среди в София плъзнаха слухове, че американците са решили да привлекат Румен Рад...

АКЦИЯ

Китай играе срещу Русия на Балканите - строи коридор №11. Белград пак ще има излаз на море. Москва губи своя "остров"

News image

Сърбия сега е геополитически "руски остров" - оградена отвсякъде от натовски държави, Македония до дни влиза в Алианса, и от един протекторат на САЩ - Косово. Когато Китай свърже Ниш, а и нашата граница, с Черна гора и Бари, а Белград се сдобие отново с море, Русия може да загуби с...

САЩ спира руския газ през Македония. Путин трасира "Турски поток" през България за Сърбия?!

News image

САЩ чертае стратегическа "православна ос" с Гърция, Македония и Черна гора - военна, енергийна и транспортна. Тази линия се провежда от екипа на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс. В същото време Путин търси маршрут за "турската тръба" през България и Сърбия, която засега не е включена в "...

КИЛЪРИ

"Даеш" срещу Путин: Очаквайте ни на Мондиала! Как Световното първенство се превръща в същинска война за Русия

News image

През последните дни сме свидетели на засилване на заканите на „Ислямска държава“, адресирани директно към Путин. В мрежата се разпространява плакат, в който въоръжен с автомат Калашников джихадист е изобразен на фона на взрив в центъра на футболен стадион. На плаката също така фи...

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

News image

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. Шамиль Басаев, 1995 г. © / Natalia Medvedeva / Commons.wikimedia.org     К началу 2000-х Шамиль Басаев п...

МАФИЯ

Слави Трифонов сваля Бойко Борисов от власт с Революция, мощна непартийна подкрепа и улични протести?!

News image

Слави Трифонов не бърза със създаването на партия, защото първо иска да генерира обществена енергия на непартиен принцип - класическо Гражданско Движение. И да предизвика електорална Вълна, която да помете Статуквото. Слави не иска 20%, които му дават социолозите - търси онези гласове о...

Американците скроиха шапката на Бойко Борисов. Пренареждат Пасианса със Слави. Пускат десните на Улицата. А вляво...

News image

Слави Трифонов вече бил решил да прави партия - ей, така - в деня на гласуването за АЕЦ "Белене". И щял да скочи на президента. Стоплил бил отношенията с Бойко Борисов. Само дето той не знае. Всъщност американците скроиха шапката на Б.Б. не само и не точно заради "Белене", но това е череш...

РЕКЛАМА
Банер