ПОЛИТИКА

Гинка Върбакова се оплака от "политически шантаж" и заплаши да съди клеветниците и злосторниците

alt

Гинка Върбакова, собственик на фирмата, предпочетена от чешката държавна компания ЧЕЗ за купувач на българския й бизнес, заплаши със съд всички, които са тиражирали злонамерени твърдения срещу нея и "Инерком България". Тя заяви, че заедно с адвокатите на фирмата ще направят преглед на казаното по техен адрес през последната седмица и ще потърсят правата си по съдебен ред.

Това се случи на извънредното съвместно заседание днес на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание, която изслушва участници и институции за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Решено беше то да има открита и закрита част, заради чувствителната информация.

Изслушването започна с Върбакова, която изчете от листовете пред себе си информация за започналата процедура, за това кои са "Инерком", кои са им партньорите в сделката. Преамбюлът й беше посветен на злостната кампания срещу нея и фирмата, в която те прозират интереси на конкуренти и на други, които искат да си вдигнат политическия рейтинг.

По този повод Върбакова изчете от листовете реплика, насочена срещу лидера на БСП Корнелия Нинова:

...От една партия попитаха как може Гинка от Стамболийски, на 43 години да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи "Техноимпекс".

Вие питате, ние отговаряме

След Върбакова думата взеха шефовете на КЕВР и на Комисията за финансов надзор - Иван Иванов и Юлия Ненкова, които отново заявиха казаното по-рано от тях, че ще направят необходимите проверки, когато приключи сделката. Към момента по нея има сключен само предварителен договор.

Шефът на разузнаването (ДАР) Драгомир Димитров пък заяви само, че по тяхна информация оценката на активите на ЧЕЗ в България е била за 225 млн. евро, "така че постигнатата цена (между 320 и 340 милиона евро, по непотвърдена официално информация - бел.а.) e много над тази оценка".

Колегата му - директорът на контраразузнаването (ДАНС) Димитър Георгиев обясни, че "във връзка с чл.4 на закона за ДАНС, снабдяването и разпределението на електроенергия не е стратегическа дейност, а дружеството не е част от стратегическите обекти според ПМС 181". А финансовото разузнаване щяло да провери, каквото трябва да провери, стана ясно от изказването му.

Как така първоначално офертата на "Инерком" е била за над 250 милиона евро, а впоследствие е била повишена на над 300 милиона евро, откъде "Инерком" са имали тази информация, запита Славчо Велков (БСП). Това ПМС е променяно над 12 пъти, ЧЕЗ е част от стратегическата инфраструктура, не е вярно, че не е, посочи той.

Правителството е знаело, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез единствената държавна банка Българска банка за развитие, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на документа, заведен в секретна секция на Народното събрание и внесен от премиера Бойко Борисов.

В него, както стана известно по-рано, се отбелязва, че ББР е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане предсрочно изискуем.

Затова сега г-жа Върбакова се чуди да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите и три милиона българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик, запита Нинова.

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка, заяви той. Той отрече да е изпращал каквото и да е писмо с такова намерение, както се твърди в чешкото издание "Лидове новини", което цитира говорителя на ЧЕЗ.

Единствените контакти, които сме имали по тази сделка - има едно запитване от "Инерком България", молба за рефинансиране на заема от ЕБВР, т.е. ние сме имали само кореспонденция с тях, това писмо не представлява правно обвързващ ангажимент от страна на ББР, няма внесено искане за финансиране от "Инерком България", няма издадена банкова гаранция.

Изненадан съм от пълния непрофесионализъм на Надзора на ЧЕЗ, който не е изискал неотменима банкова гаранция или друг солиден банков документ, който да обезпечи исканата цена. Потресаваща е тази информация, която изнася бордът на ЧЕЗ, те манипулират чешкия премиер по този начин и аз искам г-н посланикът да комуникира тази информация, беше категоричен Мавродиев.

Атанас Костадинов (БСП) запита Върбакова как така само 4% от средствата са по сделката са на дружеството й, а две от банките, които ще осигурят част от финансирането - една в ЕС и една извън ЕС, са замесени в практики за заобикаляне на данъчното законодателство.

Първата банка хикс е глобена с над 700 млн. долара в САЩ, а другата, която е потвърдила гаранциите на привлеченото финансиране,  е замесена в най-големите скандали на ФИФА за ощетяване на бюджетите на Германия и Франция, каза соцдепутатът. Той допълни, че по негова информация, която ще предостави на ДАР и ДАНС, замесени са и офшорни фирми от скандала, известен като Парадайз Пейпърс като Score Trade например.
 
Може ли сериозно да разглеждаме предложението на Гинка Върбакова българската държава да е забъркана и да е част от такава конструкция на сглобено финансиране, запита Костадинов.

Началото

Народните представители решиха заседанието да има открита и закрита част. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев прочете писмо от "Инерком България", с което се настоява за закрито заседание в частта, в която ще бъдат обявени подробности за сделката, поради тежките клаузи за конфиденциалност за кандидат-купувача на "ЧЕЗ-България". Душан Щраух, посланик на Чешката република в България, също присъства на заседанието.

След като й бе дадена думата, Върбакова изчете от куп листове пред нея защо са тук, че са жертва на злостна кампания и че "Инерком България" е компания с репутация, както и наетите от нея консултанти и експерти за сделката.

Върбакова прочете, че се води "безпрецедентна кампания, насочена срещу компания като нашата, която е ясна и прозрачна, и се случи, защото сме избрани за купувач".

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, намеса в инвестиционните намерения на нашата компания, достигнала до степен на сатанизиране. Определени политически сили видяха в тази сделка възможност за повишаане на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации. Когато преди повече от година подготвяхме документите си за тази процедура, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация".

По думите на Върбакова, те са атакувани от "конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в тяхна полза, заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати, които искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез доказване на политически натиск, тиражирайки откровени лъжи и инсинуцаии, това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме".

Едноличната собственичка на купувача на най-голямото електроразпределително предприятие в България заяви, че е тук, защото иска да опровергае съмненията, "че нямаме професионална биография и капацитет - длъжни сме да защитим доброто си име, дължим го на хората, институциите и банките, с които работим". Върбакова заяви, че заедно с адвокатите на дружеството ще прегледат всички изявления, направени по техен адрес, и "ще си търсим правата по отношение на всички последващи спекулации и лъжи, тиражирни слухове, че сме подставени лица и участваме в схеми за скрито придобиване".

Гинка Върбакова назова компаниите и експертите, наети от "Инерком", за реализиране на сделката: Аllen & Оvery - най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки за м.г., според Thomson Reuters, осъществили правната защита на интересите на "Инерком", адвокатската кантора от България "Спасов и Братанов", Mane Capital - "бутикова компания в сферата на инвестиционното банкиране", както я определи Върбакова, а Илиян Скарлатов от "бутиковата компания" също е на заседанието на парламентарните комисии, "Делойт България" пък са осъществили финансовия и данъчния дю дилиджънс.

Участието ни в процедурата започна преди повече от година, всички преговори се водеха в Чехия, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право, преговорите се водеха в централата на ЧЕЗ в Прага, едва тази сутрин се запознах с министър-председателя Бойко Борисов, обясни Върбакова на депутатите.""

Ние сме съгласни да включим държавата в сделката, така че тя да има контрол върху ЕРП в бъдеще. Но тъй като в предварителния договор е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността, веднага ще започнем да преговаряме за включване на държавата, каза Гинка Върбакова.

След което последва остра реплика, също прочетена от листовете пред нея:

"На въпросите как една Гинка от Стамболийски на 43 години може да купи ЧЕЗ, ще попитам: А как може млада дама от село Крушовица на 28 години да си купи "Техноимпекс" (насочено към лидера на БСП Корнелия Нинова, която също присъства на съвместното заседание - б.а.).

По-рано днес Бойко Борисов покани Гинка Върбакова в Министерския съвет и заяви желанието на държавата да участва в сделката, а тя пое ангажимент да представи в Прага това искане.

Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Хиляди на протест срещу Вучич. Въпреки студа демонстрация в Белград срещу авторитаризма на президента

Въпреки студа и снега, хиляди демонстранти се събраха вчера в Белград, за да изразят недоволството си от автократичното управление на президента Александър Вучич и неговото правителство, предаде Асошиейтед прес. Участниците в шествието надуваха свир...

News image

"Куршумът е по-бърз от юмрука": Националистът Корчинский заплаши световния шампион Усик за защитата на УПЦ МП

Лидерът на "Братство" Дмитрий Корчинский коментира заявлението на световния шампион по бокс Александър Усик за готовността му да защитава Киево-Печорската лавра. Корчинский смята, че "с Усик може да се разправи практически всеки украински националист". "Украинските националист...

News image

"Турски поток" остава в Турция. Помпео намачка Атина, Съливан прегази София

Акцент в срещата между премиера Бойко Борисов и заместник-държавния секретар на сАЩ Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора ме...

News image

България е регионален лидер на нежелаещите бази на НАТО. Македония обяви, че ще предостави на НАТО базата в Криволак

Големият провал на руските опити да държат Балканите колкото е възможно по-далеч от НАТО се превръща в история с продължение. Черна гора, любимото балканско дете на руската дипломация от 19 век насам, избяга от руската опека и се присъедини към Алианса, което се оказа заразителен пример и за...

News image

Юлия Тимошенко вкарва Вашингтон и Лондон в играта за Украйна, цака Путин с формат "Будапеща Плюс" след посещение в САЩ

"Газовата принцеса" Юлия Тимошенко, лидер на партия "Отечество", водеща в рейтингите за президентските избори в Украйна, предлага формат за преговори за Донбас "Будапеща Плюс", вкарвайки в играта САЩ и Великобритания, с които Русия е в обтегнати отношения. ТАСС представя предложениет...

News image

Палки и сълзотворен газ срещу протест в Будапеща. Хиляди демонстрират срещу политиката на Орбан

Няколко хиляди души протестираха снощи в унгарската столица Будапеща, възобновявайки демонстрациите от вчера срещу ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде ...

News image

Иво Инджев: Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада

На 26 ноември 2010 г. Путин се подигра по време на икономически форум, организиран в Берлин от “Зюддойче цайтунг, че противниците на руските газопроводи явно предлагат ЕС да мине на дърва, които обаче също са в Сибир. Днес саркастичната му забележка беше буквално повторена най-пап...

News image

Брюксел и Вашингтон провокират Русия за "Северен поток-2" и "Турски поток-2", Путин отвръща с ултиматум срещу Киев

Изведнъж бунтовете в Париж и терористичния акт в Страсбург минаха на заден план в информационните емисии на агенциите. Конгресът на САЩ прие на 11 декември резолюция за въвеждане санкции срещу Русия заради "Северен поток-2" в рамките на CAATSA (За противодействие на противниците на...

News image

Руският посланик: Ако бъдат разположени ракети с малък и среден обсег край Варна или Бургас, това би било много сериозно

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, заяви посланика на Русия в София Анатолий Макаров. „Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Н...

News image

Брюксел притиска София за "Турски поток" едновременно с Вашингтон, за да мине по тънката лайсна "Северен поток-2"

ЕС отново ще ни проверява за „Турски поток“. Брюксел няма да го одобри, ако не изпълнява условията, предупреди комисарят Марош Шефчович. България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на ЕС заради „Турски поток“, съобщи „ИЮ обзървър“ ...

News image

"Ликвидирую как бен Ладена". Генерал СБУ пообщеал убить Путина

На телеканале "Прямой", принадлежащем президенту Украины Петру Порошенко, в ходе политического ток-шоу "Ситуация", генерал Службы безопасности Украины Григорий Омельченко заявил, что готов ликвидировать президента РФ Владимира Путина при личной встрече. "Путина с двойником я не спутаю. Я...

News image

Борисов налива "ресурс" в Северна България. КОЙ печели изборите, ако БСП не разнищи "паричните потоци на мафията"?!

Бойко Борисов очевидно води титанична битка с мафията - ощетява едни невидими контрабандисти с милиарди, мачка едни невидими корупционери, за което от ЕК много видимо му ръкопляскат, събира пари за мегапроекти. Защо "писка" тогава опозицията, от какво е недоволна Корнелия Нинова? Вероятно...

News image

Б.Б.играе "по правилата" - първо "пачките", сетне среща с бизнеса. Нинова най-после повдигна темата за "комисионите"

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на строителите в България. Той посочи, че не одобрява линията за дискредитиране на сектора, но призова за качествено изпълнение на проектите, съобщиха от правителствената информационна служба. По време на ра...

News image

Борисов "раздаде" един милиард и 350 милиона за отсечка от "Хемус", докато Нинова води битка със Строителната камара

Корнелия Нинова избухна на брифинг в парламента срещу опитите работещите в строителния бранш да бъдат използвани срещу опозицията. Нинова представи модела, по който БСП ще защитава интересите на българския бизнес, когато дойде на власт. Формулата "ще" срещу "пачките" на властта сега. ...

News image

Корнелия Нинова отвръща на удара на "пътищарската мафия". Босовете атакуват "позитанци" и през ЕК, играта е за милиарди

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призовава работниците от строителния бранш да не допускат да бъдат използвани и да не насочват машините срещу опозицията. Всъщност не става дума само за акцията с машините. Мирослав Найденов също изкара трактори пред парламента, но кабинетът "Борисов-1" падн...

News image

Червените в морската столица искат предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ. БСП-Варна готви мощни протести в края на януари

Червените във Варна са сред най-радикално настроените социалисти, което намери потвърждение в най-масовите протести срещу управлението на кабинета "Борисов-3". Нагласата на местните социалисти е за незабавни предсрочни парламентарни избори, които са готови да предизвикат с мощни протести в к...

News image

Десислава Радева се "върна" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"

Румен Радев е извън играта за "бунта" през януари, това уж е решено от бигбосовете. Обаче те явно не са преценили характера на "първата дама" Десислава Радева. Внезапно тя решила да се "върне" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"...

News image

Турция прави нова военна база в Черно море заради конфликта между Русия и Украйна и "Турски поток"

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. ”Миллиет”. Това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода ”Турски поток”, Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кора...

News image

Putins geheimer Stasi-Ausweis entdeckt. Майор Путин имал карта от Щази. Така било по-лесно да вербува агенти

В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на ХХ век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският вестник "Билд", цитиран от Асошиейтед прес. Изданието публикува ...

News image

Пиари на ГЕРБ готвят акция срещу Р.Р. с мото "Президентът бунтовник". Кураторите му от САЩ и рашките го вадят от Бунта..

Пиар-машината на ГЕРБ подготвя опорки за кампания срещу президента Румен Радев с мото "Президентът бунтовник", твърди източник от ПГ на ГЕРБ. Радев подкрепя бунта във Франция срещу реформите на Макрон, за да внесе "революция" и громи Борисов за липсата на реформи. Векерейско... Рад...

News image

Вълчи капан. И никаква подкрепа от Сарая и "Позитано", Десислава Радева се оказа права - партиите употребяват президента

Президентът Румен Радев развя знамето на "справедливостта" в "Панорама" и получи размятване на бельо в Будоара. При това не платено и поръчано. Акцията на Калина Андролова е лична, твърде лична. Бойко Борисов му спести атаките по тази линия, не и "наранената съратничка от Екипа". ...

News image

Калина Андролова: Радев не е истински боец, оказа се чехльо и с дърдоренето си не може да пречупи ГЕРБ

Това е един дърдорещ нещастник, нищо повече. Нагледахме се на дърдорещи, нищоправещи политици. Този не е по-различен от всички останали. По-опасен е, защото се опитва да гради илюзията, че уж е различен. Слаб политик, лесно манипулируем от неквалифициран персонал и лични обвързаности, тоталн...

News image

Проектът на Радев - менте на "Единна Русия". Путин подчини олигарсите, а Р.Р. не смее да шукне за Пеевски и Златев

Румен Радев ще се провали, но първо ще се наиграе като Проектант на "стратегическа алтернатива" - плюе по Бойко Борисов като Слави Трифонов срещу Иван Костов, докато се гушкаше с Васил Илиев и не смееше да редне лаф срещу Маргините, но Пеевски и Златев са табу за него. Играта на Румен Рад...

News image

Радев или Борисов: "ПРОРУСКИ ЛИДЕР" в съчиненията на американски конспиролог или "МАФИОТ" в грамите на US посланик

"По-добре проруски лидер в свободните съчинения на един самозван американски конспиролог, отколкото в официалните грами на американския посланик", избухна с опорна точка Румен Радев в "Панорама", когато бе определен едва ли не като "путинист" от Бойко Василев. Грамите на Ерик Рубин по о...

News image

Прокремълско тв шоу посочи Борисов за противник на Порошенко и фен на Путин. Обаче "Турски поток" поема към Гърция

Пропагандното прокремълско тв шоу "60 минути" цитира във вечерната си емисия в петък изявление на Бойко Борисов в кулоарите на парламента като "правилна позиция" за конфликта с Украйна, сочейки го като противник на Порошенко и фен на Путин. Изказването на Борисов - "Винаги съм казвал, че ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Президентът рискува с "Костинбродската афера", ще му изкарат "оръжейните спонсори". И пласира "ресто" с крал Абдула II

News image

Президентът Румен Радев рискува с препратката към "Костинбродската афера" и провокира остра реакция.   "Костинбродската афера" забърка в задкулисен микс Цветан Василев, Делян Пеевски, Мая Манолова, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Росен Желязков. Борисов го игра инкяр, но всъщност е ...

Разговорът със Съливан е включвал трудни за отговор въпроси. На срещата с Борисов Каракачанов блестеше с отсъствието си

News image

Погледнах информацията за срещата на премиера Борисов с Джон Съливан, заместник държавен секретар на САЩ. Дори оскъдните прессъобщения и снимки носят послания. При интелигентни политици посланията могат да бъдат вплетени умело в официалните изявления и да позволят на публиката д...

Избраха Епифаний за митрополит на Киев и цяла Украйна. Разколът между Киев и Москва вещае гонения и (религиозна) война

News image

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха за предстоятел на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний, съобщи ТАСС. Епифаний ще бъде под властта на Вселенския патриарх Вартоломей. Митрополит Епифаний (Думенко) трябва да получи Томос за авток...

АКЦИЯ

Разузнаване с бой на щурмова група на ВСУ край Горловка. Войната между Украйна и Русия избухва през нощта на 20 декември

News image

В събота избухна бой между десантно-щурмова група на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и силите на "опълченците" в "ДНР". Вечерта на 15 декември бойците на ВСУ се сблъскаха с хибридната армия на РФ край Горловка.  "Окупантът понесе тежки загуби" , пише сайтът "Диалог.UA", цитиран от "Лент...

Скандално уволнение на руски генерал освети силовия ресурс на Путин по БГ Черноморието. Защо ли Варна сваля Борисов

News image

Скандалното уволнение на ген. Тимур Валиулин, началник на Главното управление по борба с екстремизма към МВР (МВД) на Русия, освети за широката публика силовия ресус на Путин по БГ Черноморието. Не че досега това не е било публична тайна, но руските медии се взривиха със сензацията, че ед...

КИЛЪРИ

РФ возвращается к "проекту Бессарабия": Что известно о плане дестабилизации ситуации в Одесской области и Молдавии

News image

После провала плана в 2015 году в Кремле возникли разборки между двумя кланами, которые занимались этим вопросом. И вот спустя три года, по данным разведки, Москва вновь возвращается к своему замыслу Накануне в СБУ заявили, что Кремль пытается реанимировать проект "Бессарабия", который б...

САЩ и Русия във война за Украйна. Борисов слиза от Платноходката, Нинова се качва на американски ракетен разрушител?!

News image

Американците водят необявена война с руснаците за Украйна, в Киев са повече от 6 000 "съветници" от ЦРУ, Пентагона и Държавния департамент. България вече не е тил за американците в тази война, а предмостие, плацдарм за логистика. Играта внезапно загрубя след "инцидента" в Керченския зал...

МАФИЯ

Рашките свалят Борисов, избират Нинова за "водач на бунта". Радев е "мюре" като заблуждаваща операция

News image

Рашките ще свалят Борисов. Контролираният "бунт-пуч" няма да успее, само ако междувременно избухне война в Украйна. Корнелия Нинова е избрана от тях за "водач на бунта" през януари. Радев е "мюре" като заблуждаваща операция. Борисов очевидно е в час с постановката и атакува целенас...

Война в будоара на президента: "Стриптизьорка управлява държавата". Ако Р.Р. не удържи Стриптизьорката, иде имПийчмънт

News image

"Радева е точното опровержение, че всяка секретарка (домакиня) може да управлява държава", написа Калина Андролова миналия ноември, а сега изстреля - "Но, когато стриптизьорка започне да управлява държавата, не е добре...". Генерале, как ще защитиш съпругата си, която винаги била п...

РЕКЛАМА
Банер