ПОЛИТИКА

Гинка Върбакова се оплака от "политически шантаж" и заплаши да съди клеветниците и злосторниците

alt

Гинка Върбакова, собственик на фирмата, предпочетена от чешката държавна компания ЧЕЗ за купувач на българския й бизнес, заплаши със съд всички, които са тиражирали злонамерени твърдения срещу нея и "Инерком България". Тя заяви, че заедно с адвокатите на фирмата ще направят преглед на казаното по техен адрес през последната седмица и ще потърсят правата си по съдебен ред.

Това се случи на извънредното съвместно заседание днес на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание, която изслушва участници и институции за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Решено беше то да има открита и закрита част, заради чувствителната информация.

Изслушването започна с Върбакова, която изчете от листовете пред себе си информация за започналата процедура, за това кои са "Инерком", кои са им партньорите в сделката. Преамбюлът й беше посветен на злостната кампания срещу нея и фирмата, в която те прозират интереси на конкуренти и на други, които искат да си вдигнат политическия рейтинг.

По този повод Върбакова изчете от листовете реплика, насочена срещу лидера на БСП Корнелия Нинова:

...От една партия попитаха как може Гинка от Стамболийски, на 43 години да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи "Техноимпекс".

Вие питате, ние отговаряме

След Върбакова думата взеха шефовете на КЕВР и на Комисията за финансов надзор - Иван Иванов и Юлия Ненкова, които отново заявиха казаното по-рано от тях, че ще направят необходимите проверки, когато приключи сделката. Към момента по нея има сключен само предварителен договор.

Шефът на разузнаването (ДАР) Драгомир Димитров пък заяви само, че по тяхна информация оценката на активите на ЧЕЗ в България е била за 225 млн. евро, "така че постигнатата цена (между 320 и 340 милиона евро, по непотвърдена официално информация - бел.а.) e много над тази оценка".

Колегата му - директорът на контраразузнаването (ДАНС) Димитър Георгиев обясни, че "във връзка с чл.4 на закона за ДАНС, снабдяването и разпределението на електроенергия не е стратегическа дейност, а дружеството не е част от стратегическите обекти според ПМС 181". А финансовото разузнаване щяло да провери, каквото трябва да провери, стана ясно от изказването му.

Как така първоначално офертата на "Инерком" е била за над 250 милиона евро, а впоследствие е била повишена на над 300 милиона евро, откъде "Инерком" са имали тази информация, запита Славчо Велков (БСП). Това ПМС е променяно над 12 пъти, ЧЕЗ е част от стратегическата инфраструктура, не е вярно, че не е, посочи той.

Правителството е знаело, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез единствената държавна банка Българска банка за развитие, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на документа, заведен в секретна секция на Народното събрание и внесен от премиера Бойко Борисов.

В него, както стана известно по-рано, се отбелязва, че ББР е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане предсрочно изискуем.

Затова сега г-жа Върбакова се чуди да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите и три милиона българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик, запита Нинова.

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка, заяви той. Той отрече да е изпращал каквото и да е писмо с такова намерение, както се твърди в чешкото издание "Лидове новини", което цитира говорителя на ЧЕЗ.

Единствените контакти, които сме имали по тази сделка - има едно запитване от "Инерком България", молба за рефинансиране на заема от ЕБВР, т.е. ние сме имали само кореспонденция с тях, това писмо не представлява правно обвързващ ангажимент от страна на ББР, няма внесено искане за финансиране от "Инерком България", няма издадена банкова гаранция.

Изненадан съм от пълния непрофесионализъм на Надзора на ЧЕЗ, който не е изискал неотменима банкова гаранция или друг солиден банков документ, който да обезпечи исканата цена. Потресаваща е тази информация, която изнася бордът на ЧЕЗ, те манипулират чешкия премиер по този начин и аз искам г-н посланикът да комуникира тази информация, беше категоричен Мавродиев.

Атанас Костадинов (БСП) запита Върбакова как така само 4% от средствата са по сделката са на дружеството й, а две от банките, които ще осигурят част от финансирането - една в ЕС и една извън ЕС, са замесени в практики за заобикаляне на данъчното законодателство.

Първата банка хикс е глобена с над 700 млн. долара в САЩ, а другата, която е потвърдила гаранциите на привлеченото финансиране,  е замесена в най-големите скандали на ФИФА за ощетяване на бюджетите на Германия и Франция, каза соцдепутатът. Той допълни, че по негова информация, която ще предостави на ДАР и ДАНС, замесени са и офшорни фирми от скандала, известен като Парадайз Пейпърс като Score Trade например.
 
Може ли сериозно да разглеждаме предложението на Гинка Върбакова българската държава да е забъркана и да е част от такава конструкция на сглобено финансиране, запита Костадинов.

Началото

Народните представители решиха заседанието да има открита и закрита част. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев прочете писмо от "Инерком България", с което се настоява за закрито заседание в частта, в която ще бъдат обявени подробности за сделката, поради тежките клаузи за конфиденциалност за кандидат-купувача на "ЧЕЗ-България". Душан Щраух, посланик на Чешката република в България, също присъства на заседанието.

След като й бе дадена думата, Върбакова изчете от куп листове пред нея защо са тук, че са жертва на злостна кампания и че "Инерком България" е компания с репутация, както и наетите от нея консултанти и експерти за сделката.

Върбакова прочете, че се води "безпрецедентна кампания, насочена срещу компания като нашата, която е ясна и прозрачна, и се случи, защото сме избрани за купувач".

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, намеса в инвестиционните намерения на нашата компания, достигнала до степен на сатанизиране. Определени политически сили видяха в тази сделка възможност за повишаане на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации. Когато преди повече от година подготвяхме документите си за тази процедура, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация".

По думите на Върбакова, те са атакувани от "конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в тяхна полза, заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати, които искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез доказване на политически натиск, тиражирайки откровени лъжи и инсинуцаии, това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме".

Едноличната собственичка на купувача на най-голямото електроразпределително предприятие в България заяви, че е тук, защото иска да опровергае съмненията, "че нямаме професионална биография и капацитет - длъжни сме да защитим доброто си име, дължим го на хората, институциите и банките, с които работим". Върбакова заяви, че заедно с адвокатите на дружеството ще прегледат всички изявления, направени по техен адрес, и "ще си търсим правата по отношение на всички последващи спекулации и лъжи, тиражирни слухове, че сме подставени лица и участваме в схеми за скрито придобиване".

Гинка Върбакова назова компаниите и експертите, наети от "Инерком", за реализиране на сделката: Аllen & Оvery - най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки за м.г., според Thomson Reuters, осъществили правната защита на интересите на "Инерком", адвокатската кантора от България "Спасов и Братанов", Mane Capital - "бутикова компания в сферата на инвестиционното банкиране", както я определи Върбакова, а Илиян Скарлатов от "бутиковата компания" също е на заседанието на парламентарните комисии, "Делойт България" пък са осъществили финансовия и данъчния дю дилиджънс.

Участието ни в процедурата започна преди повече от година, всички преговори се водеха в Чехия, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право, преговорите се водеха в централата на ЧЕЗ в Прага, едва тази сутрин се запознах с министър-председателя Бойко Борисов, обясни Върбакова на депутатите.""

Ние сме съгласни да включим държавата в сделката, така че тя да има контрол върху ЕРП в бъдеще. Но тъй като в предварителния договор е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността, веднага ще започнем да преговаряме за включване на държавата, каза Гинка Върбакова.

След което последва остра реплика, също прочетена от листовете пред нея:

"На въпросите как една Гинка от Стамболийски на 43 години може да купи ЧЕЗ, ще попитам: А как може млада дама от село Крушовица на 28 години да си купи "Техноимпекс" (насочено към лидера на БСП Корнелия Нинова, която също присъства на съвместното заседание - б.а.).

По-рано днес Бойко Борисов покани Гинка Върбакова в Министерския съвет и заяви желанието на държавата да участва в сделката, а тя пое ангажимент да представи в Прага това искане.

Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Императорът отвръща на удара. Путин гони 23 дипломати на Лондон, закрива GB консулството в родния Санкт Петербург

Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната, закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС. Това се съобщава в изявление на министерс...

News image

Великобритания в паника: Путин може да изтрие Лондон от лицето на земята

Министерството на външните работи на Русия заяви, че обвиненията срещу Москва на премиера Тереза Мей са "въпиюща провокация" и показват, че Лондон е избрал политика на "конфронтация" с Русия. Това засили опасенията за Трета световна война и пряка конфронтация между две военни свръхдържа...

News image

Откровението на Путин за "Бандитския Петербург": На дачата си лягах с пушка-помпа до мен. Времената бяха такива...

Руският президент Владимир Путин потвърди, че е трябвало да спи с пушката до него по време на работата му в Санкт Петербург през 90-те години. За това разказа първо неговият приятел от детинство Сергей Ролдугин във втората част на документалния филм на Андрей Кондрашов за руския държаве...

News image

Лондон: Путин е наредил атаката с "Новичок". Кремъл: Преките обвинения към президента Путин са "шокиращи и непростими"

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че заповедта за използване на нервно-паралитичния агент "Новичок"  "изключително вероятноѝ" е издадена от руския президент Владимир Путин, съобщи Sky News, цитирана от БНР. "Нашият спор е с Кремъл на Путин и неговото решение &...

News image

Скандал! Депутат от БСП точи партийната каса за лични нужди (ДОКУМЕНТ)

С партийни пари на Областния съвет на БСП във Варна са плащани сметките за СОТ за апартамент на депутата Красимир Янков. Това става ясно от договор между Областния съвет на партията в морския град и варненска охранителна фирма, сключен на 02.07.2015 г. за срок от една година. В договора...

News image

БСП и ГЕРБ в СИМБИОЗА - гласуваха комисия да разследва сделката за ЧЕЗ. Депутат на Корнелия Нинова я оглави

Обрат - две седмици след като от БСП поискаха създаване на анкетна парламентарна комисия, която да разследва сделката за продажба на ЧЕЗ на "Инерком", от ГЕРБ изненадващо обявиха подкрепа за идеята. И не само - Народното събрание се зае с формирането на специализирания временен орган незабавно...

News image

Майк Помпео: ЦРУ трябва да е агресивно, безмилостно, брутално и безпощадно! Русия е "враждебна държава"

Майк Помпео, номиниран днес от президента Доналд Тръмп да оглави Държавния департамент, е бивш военен, чиито дипломатически способности остават загадка преди историческите преговори със Северна Корея, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Президентът Тръмп сложи край на продължила няколк...

News image

Тръмп изтезава ЦРУ. Назначава жена за директор. Джина Хаспъл разпитвала "твърдо" терористи

С последното кадрово решение на президента на САЩ Доналд Тръмп Джина Хаспъл може да стане първата жена директор в историята на ЦРУ. Още когато беше назначена от Тръмп за заместник-директор на агенцията през февруари 2017 г., това вече беше пробив - за първи път жена стигаше до толкова висок по...

News image

"Чешко ресто". Шефът на ЧЕЗ: Борисов не ни иска! "Инерком" няма да успее да намери пари за сделката

"Премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната". Това заяви в интервю за БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш. Той обясни желанието на ЧЕЗ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти...

News image

Румен Радев скочи на Москва: Кирил дойде като духовен водач, тръгна си като политик

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев в Пловдив в първия си коментар по повод визитата на руския патриарх, по време на която той си позволи да му държи тон за това защо почитаме и други народи освен рус...

News image

Решетников: Огромното мнозинство в Русия махна с ръка, омръзнаха му споровете с България

"Скъпи българи! Този конфликт нямаше да придобие такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и светът. Ако сте се запознали с посланието на нашия президент към Федералното събрание, трябва да знаете, че може да сме на ръба на ужасни събития. Западният свят, в който...

News image

Австрийски медии: "Гинка от Пазарджик" - новата постановка

"България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността". В статия с това заглавие австрийският вестник "Дер щандарт" представя закупуването на бизнеса на ЧЕЗ  от фирмата "Инерком" със собственик Гинка Върбакова. Статията обръща внимание и на повсеместната корупция и бедност в стр...

News image

Борисов и Радев да благодарят на Валери Симеонов за непоръбеното му поведение. Те са се свили като мишки пред Путин

Това каза тази сутрин пред бТВ Атанас Атанасов, който коментира скандала с патриарх Кирил като очевидна пропаганда "за вътрешно ползване" - защото разговорът е "прожектиран" там, а не тук. Според лидера на ДСБ, кампаниите на Путин се правят винаги по един и същи начин. А защо участва патр...

News image

Арогантното имперско поведение на патриарх Кирил и хибридната война на Кремъл. Комично е Борисов да "съгласува" с Путин

Арогантното имперско поведение на руския патриарх Кирил по време на визитата му в България предизвика истинска политическа буря, чиито неизбежни конкретни последици ще видим съвсем скоро. Откровено назидателният политически тон, неприсъщ за духовник – глава на Църква, постави на изпита...

News image

Проф. Андрей Пантев във Варна: Патриархът на Русия Кирил не беше дипломатичен, но и реакцията бе в повече

Проф. Андрей Пантев бе гост на варненските социалисти. В петък вечерта в зала 1 на хотел "Черно море" се състоя среща на големия историк на тема "Трети март не е само празник, българският дух е жив". На линия бяха депутатите от Варна проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов. Георги Андреев не...

News image

Любителско видео с ядрен удар по Вашингтон взриви Мрежата. Путин: "Зачем нам такой мир, если там не будет России?"

Интернет-потребителите взривно реагираха на изявленията на руския президент в документалния филм "Световния ред 2018", който бе пуснат в социалните мрежи, пише "Русская весна". По мотиви от думите на Владимир Путин - "Защо ни е свят, в който няма да има Русия?", е заснето любителско ви...

News image

Красимир Каракачанов: На този етап въпросът за оставането на Валери Симеонов в коалицията не стои на дневен ред

След разговор по телефона с премиера Бойко Борисов лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че "на този етап въпросът за оставането на Валери Симеонов в коалицията не стои на дневен ред". Според Каракачанов е по-добре да имаш коалиционен партньор, който е по-емоционален, отколкото такъ...

News image

Волен Сидеров: "Можем и без Симеонов, и без Каракачанов.". Бойко Борисов: "Краси, виж, оправи нещата..."

"Става дума за принципи, никой не е женен за тая коалиция. Можем и без Симеонов, и без Каракачанов", отсече пред репортери в кулоарите на парламента лидерът на Атака Волен Сидеров. Красимир Каракачанов не се присъедини към атаката на Волен Сидеров срещу Валери Симеонов. В парламента деп...

News image

Валери Симеонов: "Няма да се извиня на патриарх Кирил!". В Сарая не спира да се лее шампанско за "демонтажа"

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че няма да се извини на руския патриарх Кирил за това, че го нарече "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге". Вицепремиерът заяви, че вече е обсъдил темата с Бойко Борисов. Думите му предизвикаха скандал в редиците на Обединените патриоти и "Атака...

News image

Валери Симеонов: Какво съм излъгал за патриарх Кирил, че да се извиня. Той е агент Михайлов от КГБ - Табачный митрополит

"Това не е декларация на групата. Това е декларация само на "Атака" и ВМРО, защо не си го кажат направо. На мен дори никой не ми се е обадил по този въпрос, а това става през медиите". Това заяви пред ПИК вицепремиерът Валери Симеонов. - Г-н Симеонов, вашият коалиционен партньор Воле...

News image

Волен Сидеров скочи на Валери Симеонов заради руския патриарх! "Ти кой си бе, че да ругаеш руския патриарх Кирил!"

Почти до бой са стигнали коалиционните партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов днес заради руския патриарх Кирил. Екшънът е станал в стаята на парламентарната група на "Обединени патриоти" в НС часове след скандалното интервю на вицепремиера пред БНТ. "Ти кой си бе, че да ругаеш руски...

News image

Патриархът на Русия разцепи "Обединените патриоти". Волен Сидеров иска Валери Симеонов да се извини на Кирил Московски

Патриотите скочиха на Валери Симеонов, искат да се извини на руския патриарх. Парламентарната група на Обединените патриоти скочи срещу своя вицепремиер Валери Симеонов заради изказването му по адрес на руския патриарх. Групата, ръководена от Волен Сидеров, изпрати позиция до медии...

News image

"Инерком" обвързана с клауза да сътрудничи на ЧЕЗ в делото срещу България за 600 млн. евро

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщава „Хосподарски новини”, цитир...

News image

Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. Това е агент "Михайлов" от КГБ. Он вам не Гундяев

Валери Симеонов скочи срещу руския патриарх Кирил в предаването "Денят започва" на БНТ. Вицепремиерът коментира посещението на патриарх Кирил и скандала по време на срещата му с президента. "Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл...

News image

"Да Му дръпнем шалтера! Оставка!" и "Протест срещу измамата в ЧЕЗ" ще се опитат да повторят февруарските протести

Дали има "гадове", свалили правителството на Бойко Борисов с февруарските протести за тока през 2013 г., вероятно само историята ще покаже. Към днешна дата обаче може и да преживеем своеобразно дежавю. Причината е, че покрай сагата с продажбата на ЧЕЗ са се активизирали нови протести срещу каб...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Франчайз-лафкаджийка от Варна източва Мрежата на Делян Пеевски, докато той се гърби да връща милиони на руски босове

News image

Делян Пеевски чинно реди "ресто" на руски босове, а Системата му с прословутите "лафки" е корпоративно инфектирана от варненска последователка на Остап Бендер. Ами ако лошият пример налази и други градове? Тогава? Докато той се разтоварва на руските босове за стотици милиони, във Варна ...

Валентин Златев засечен на "тайно рандеву" с руския посланик. Босът реди среща на Борисов с Путин след празника на Русия

News image

Валентин Златев е засечен на "тайна среща" с руския посланик Анатолий Макаров, информират отлично осведомени източници от службите. Рандевуто се е състояло след разговора на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин на 5 март. Златев и Макаров са обсъдили в неформалн...

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха. Кабинетът "Борисов" даде плажове на близки до Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС и СИК

News image

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха за златните хапки в туризма. Бойко Борисов се "постла" на Ахмед Доган. "Фалшива новина" се оказа, че Валентин Златев уж щял бил да го сваля - и негови хора ще "лапат" от Южното Черноморие. Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителство...

АКЦИЯ

Форин-офис: "Руският отговор не променя фактите по случая "Скрипал" - виновна е руската държава"

News image

Британското правителство потвърди експулсирането на 23 британски дипломати от Русия и каза, че Съветът за национална сигурност на Великобритания ще се събере на заседание в началото на следващата седмица, за да обсъди следващите стъпки в спора между Лондон и Москва заради отравянето на бивши...

Шефът на разведката на Кремъл: Тереза Мей е "наивна и професионално некомпетентна". Не може да попречи на "шпионите" ни

News image

Шефът на Службата на външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин упрекна британския премиер Тереза Мей в "детска наивност и професионална некомпетентност". Така Наришкин коментира заявлението на Мей, че експулсирането на руските дипломати от Лондон ще блокира дейността на разузнаването ...

КИЛЪРИ

Наемниците на Вагнер не искат пряк сблъсък със САЩ, но са готови да го направят. А американците не умеели да воюват...

News image

Вагнèрите, както наричат наемниците от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер, са подложени на скотско отношение, но получават нелоши пари. Това разказаха пред Радио "Свобода" при условие за анонимност трима представители на командването на тази бойна единица. Името й нашумя, сл...

Убити ли са руски войници от американци в Сирия? Москва мълчи за сраженията. Медии твърдят за стотици жертви

News image

Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен удар на 7 февруари, е имало руски наемници. Това съобщиха на 9 февруари източници от Пентагона, цитирани от телевизия Си Би Ес. Ако руснаците наистина са сред жертвите, това ще бъде първият подобен случай в арабскат...

МАФИЯ

Топмениджър на ЧЕЗ пред "Лидове новини": "В България сме враг. Офшорното финансиране на грузинците не ни притеснява"

News image

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на а...

ЧЕЗ зад Гинка: 34% за държавата, ако плати €300 милиона за арбитража. ЧЕЗ: контролен пакет за България срещу кеш по иска

News image

Българската държава взема 34% от ЧЕЗ срещу плащане по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България във Вашингтон. Чешкото издание Hospodářské novini (HN) разкри скандална клауза в договора за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България". Според нея дружеството на Гинка В...

РЕКЛАМА
Банер