ПОЛИТИКА

Изборът на България по случая "Скрипал" е гибелен. Това предателство към съюзниците и реална държавна измяна

alt

Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент. Това заяви политологът Евгений Дайнов по повод решението на Съвета за сигурност към МС по случая "Скрипал".
Българското правителство оповести, че подкрепя Великобритания, но няма да гони руски дипломати.

Това е сегашният момент, в който, след дълго разсейване, общността на демократичните и развитите страни предприема действия за собствената си защита от външна агресия. Да припомня малко история. Западните демокрации по природа не са агресивни. Никога две такива страни не са воювали помежду си.

Техните управници са под контрола на населението и работят за едно – същото това население да живее все по-добре всяка изминала година. Това прави западните демокрации уникално мудни, когато около тях някой, който по нищо не прилича на тях, започне агресивни действия.

До последната възможна секунда – дори след последната възможна секунда – западните лидери не се мобилизират за отпор. Надяват се нещата да се разминат, за да не натоварват своите граждани с допълнителните грижи по самоотбрана, заявява още Дайнов за Dir.bg.

alt

Ето каk още той коментира проблема:

"Нарастващата агресия на Русия е добра илюстрация. През 2008 година руски войски нападнаха Грузия и поеха покровителство върху два отцепили се грузински региона, Абхазия и Южна Осетия. Западът шумно преглътна и – нищо. Няколко години по-късно руски войски взеха Крим от Украйна.

Руски подразделения подкрепиха украински сепаратисти, чиято цел бе да отцепят от Украйна – и прехвърлят към Русия – териториален пояс, който да съедини Донбас, през Мариупол, с Крим; и, впоследствие, да погълне Одеса.

Руската армия трябваше да излезе на румънската граница, лишавайки Украйна от достъп до море. Западът този път доста се разшумя.

Но руският план пропадна не заради този шум, а заради напълно неочаквания героизъм на жителите на Мариупол, които опасаха града си със защитни съоръжения и ясно заявиха, че ще се отбраняват сграда по сграда, ако бъдат нападнати.

Последва опит за преврат в Одеса, не успял – отново – не заради някакъв отпор от страна на Запада, а заради нежеланието на населението да живее под брезентовия ботуш на руските войници.

Не след дълго руските служби почти успяха да направят преврат в Черна гора. И там черногорците се оправиха сами, докато Западът се чудеше, как да гледа в друга посока.

alt

Всеки историк ще ви напомни, че точно това бе поведението на западните демокрации по повод агресивните действия на Мусолини и на Хитлер през 1930-те години. Западът се разяри едва тогава, когато Хитлер, вече погълнал няколко държави, нападна Полша. Този път Западът, провокиран по аналогичен начин от Владимир Путин, се разяри преди да се е стигнало до голяма война.

Все пак се стигна до нападение с военни средства – отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение бе проведено с бойно отровно вещество (БОВ) на територията на водеща западна държава, Великобритания. БОВ е военен инструмент и се прилага (макар по принцип да е забранен) от армии по време на война. След като си дадоха сметка, че са нападнати с военни средства, западните демокрации се разяриха. „Хайде стига толкова!” – заваляха репликите на западни лидери, европейски и американски. Войната, обикаляща покрай Запада от години, беше влезнала вътре в него. И всяка отделна държава си направи ясната сметка: днес жертви са англичаните – утре може да сме ние.

Разяряването на западните демокрации обяснява напълно безпрецедентното масово изгонване на руски дипломати и шпиони от САЩ и от страните на Европейския съюз. Западът най-сетне реши да се отбранява, преди да се е стигнало до голяма война. Може би се сетиха, че миналия път, когато проспаха всички провокации и се стигна до голяма война, накрая сметката показа 60 милиона трупа и разрушена Европа.

Преживяваме един от онези редки моменти в историята, които променят всичко. Нещата, които са били възможни преди него, вече не са възможни. И неща, невъзможни дотогава, стават възможни.

alt

В такива моменти всеки избира, на коя страна да застане. От този избор зависи неговото бъдеще за десетилетия или за поколения напред. Изборът, който в момента се опитват да направят българските държавни мъже и жени, ще предопредели съдбата на България за много време напред. А този избор е гибелен.

В момента, в който западният свят се мобилизира за самоотбрана, нашите предводители се опитват да ни подредят до Русия. Нямало да гонят никакви руски дипломати, защото нямали били информация. Е, браво... Тридесетина държави, наши съюзници в НАТО и ЕС, имат информация. Само нашите нямат.

А когато идната седмица пристигне информацията от лабораториите на различните международни организации, занимаващи се с химическа война – и тогава ли няма да имат информация? Липсата на информация няма никакво отношение към поведението на политици в такива случаи. В такива случаи те вземат политически решения, избирайки между различни политики – т.е. между различни варианти на бъдещето.

Истински тревожно е плътното обединение между премиера, президента и лидера на опозиционната БСП около избора да обърнем гръб на нашите западни съюзници, за да се подредим до Русия. Още по-тревожни са почти бащинските поздравления, които те получават от руското посолство.

Не в липсата на информация, разбира се, е „заровено кучето”, както казваше навремето руският болшевишки главатар Ленин. Къде е заровено кучето – това можем да разберем от изказванията както на Бойко Борисов, така и на Корнелия Нинова от последните две денонощия. И двамата искат България да стане... „мост” (Нинова) или „посредник” (Борисов) между Европа и Русия.

alt

Чакайте малко... Цялото това съобщение е потопено в пропагандна лъжа. По „мостове” лесно минават, гърмейки с ботушите си, военни подразделения. За посредничество пък изобщо не може да става въпрос. Как така България ще е посредник между Европа (и, предполага се, САЩ, които изгониха най-много руски лица) – след като същата тази България е член както на ЕС, така и на НАТО?

Посредник може да бъде само някой, който е външен както на Запада, така и на Русия. Ние сме вътрешни на Запада, част от всички негови международни структури и институции. Нашите закони са уеднаквени със „западните”. Нашите деца живеят на Запад и нашата икономика е напълно обвързана със западните.

Намерението на нашите държавни предводители е повече от ясно: да се използва разколът между Запада и Русия, за да бъде България опозорена пред своите съюзници така, щото да й остане единствено Русия като съюзник. Това е намерението както на управляващата партия, имаща в заглавието си „европейско”, така и на опозиционната БСП, която е член на Партията на европейските социалисти.

За да е по-сигурно това развитие на нещата, българската армия е оставена без бойна авиация, която е връчена на... Русия за ремонт и поддръжка. При положение, че в американските санкции срещу авиационната руска фирма МиГ ясно е казано: всеки, който си има работа с МиГ, може да се окаже в режим на санкции. За да си държим бойните самолети в Русия сме готови да поемем санкции, налагани ни от главния ни днес глобален съюзник и гарант на нашата независимост, САЩ.

alt

Става ли ясна картинката? Не за пръв път български държавници действат така, все едно прилагат на дело разпоредбите в Наказателния кодекс, събрани в главата „Държавна измяна”. Днес, когато Западът се е мобилизира за отбрана срещу руската агресия, подобно поведение е бременно с истинска, реална държавна измяна.

Западните страни – нашите съюзници от над десетилетие – рядко се мобилизират и разяряват едновременно. В момента са. А когато са – не прощават предателства. А пък е ясно, че както от предателствата, така и от тяхното не-прощаване страдат обикновените хора. Накрая сметката отново ще платим ние. Каква беше онази българска басня за стоте тояги, торбата сол и онова другото нещо?"

 
ПОЛИТИКА
News image

ТРЪМП НАПРАВИ РЕШИТЕЛНА КРАЧКА КЪМ СОБСТВЕНИЯ СИ ИМПИЙЧМЪНТ ЗАРАДИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Състоялата се вчера пресконференция на президентите Тръмп и Путин в Хелзинки ще остане в учебниците по политология като христоматиен пример в подкрепа на  твърденията, че политиката е мръсна работа, основана на лъжи. Защото президентите на двете ядрени свръхсили най-безцеремонно и солидарно от...

News image

ФБР по следите на $30 млн от Путин за Тръмп. Бутина арестувана, за да бъде осветен канала "Торшин-Дерипаска-Путин"

Медиите в САЩ спекулират върху версията, че Мария Бутина е арестувана заради участието й в незаконно финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. ФБР повече от година разследва Александър Торшин, заместник-председател на Централната банка на Русия, като канал за финансиране на кампани...

News image

Мария Бутина сочена като "личен пратеник на руския президент". Арестуват я ден преди срещата в Хелзинки като провокация

"Руската шпионка" Мария Бутина обслужвала връзките на Тръмп с Кремъл. Сочат я като "личен пратеник на Путин". Арестуват я ден преди срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки като провокация. Мария Бутина е посочена като "агент за влияние на руското правителство", а не като "шпионка". Може да ...

News image

Шварценегер: „Тръмп стоя като малък мокър макарон, като малко фенче. Питах се кога ще попита за автограф“

Бившият губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че президентт на САЩ Доналд Тръмп се е държал като „фенче“ на руския държавен глава Владимир Путин по време на тяхната „смутителна“ пресконференция в Хелзинки, пише The Hill. „Тр...

News image

Обявиха Тръмп за пудел на Путин. Обвиняват американския президент в държавна измяна, задава се импийчмънт

Американският президент Доналд Тръмп е подложен на унищожителна критика заради присъединяването му към позицията на Владимир Путин, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 година. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключениет...

News image

Журналистка от CNN избухна с гневна тирада срещу Путин заради закъснението за срещата с Тръмп

  Кореспондентът на американския тв канал CNN Кейтлан Колинс (Kaitlan Collins) реагира в Twitter на закъснението на президента на Русия Владимир Путин за срещата с американския лидер Доналд Тръмп. Колинс отбеляза, че самолетът на Путин дори не се е приземил, когато президентът на САЩ вече ...

News image

Фотомоделът Ивана Вида подкрепя Домогай Вида на световния шампионат. Не коментира "Слава на Украйна"

Кралицата на красотата на Хърватия за 2014 г., фотомоделът Ивана Гугич от миналата година е г-жа Вида. Знойната брюнетка подкрепи съпруга си  на четвъртфинала с Русия и полуфинала с Англия. На полуфинала с Англия на стадиона беше почти цялата фамилия. Ивана Вида н...

News image

Красавиците на "ватрените" са най-секси. След полуфинала с Англия загряха сайтове, тв канали, вестници и социални мрежи

След като руската красавица Наталия Немчинова получи своите 15-минути световна слава, а отборът на Хърватия отстрани тима на Русия на четвъртфиналите, хит за фоторепортерите станаха хърватските красавици. Не че и преди това не бяха забелязани заедно с полски и мексикански хубавици. ...

News image

Порошенко: "Най-главното е, че посочихме Русия за агресор"

Президентът на Украйна Петро Порошенко и президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха в Брюксел. Срещата им продължила според УНИАН 20 минути и бил обсъден "широк спектър от въпроси", интересуващи двете страни., както и реформите в Украйна. "Беше ми интересно, когато изтече информация, че...

News image

Тръмп: Путин е отличен съперник, не ми е враг или приятел. Нямаше да позволя да се случи това с Крим

Доналд Тръмп даде извънредна пресконференция в Брюксел, на която бе попитан какви са очакванията му от срещата с руския президент Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки. "Мисля, че не отиваме там с големи очаквания. Ще видим какво ще се случи. Ще обсъдим ситуацията с Украйна и Сирия, както...

News image

Треньорът на Хърватия: "Шефе, идвайте!" Златко Далич покани Чиро Блажевич и бронзовите медалисти от 1998 на финала

Треньорът на Хърватия Златко Далич покани легендарната генерация от 1998 на финала в Москва. Лука Модрич и Златко Далич "Ще се чуем с Чиро, искам да дойде, всички да дойдат в Русия и да са наши гости. Те постигнаха страхотен успех. Ние сега ги задминахме и нека да ни "завиждат". ...

News image

Хърватия беше Западни Балкани. Сега е Западна Европа

Следва един доста емоционален и затова твърде повърхностен коментар. Колосалният успех на Хърватия ни носи на нас, на България, две новини - едната хубава, едната лоша. Хубавата новина е, че българите са способни да се радват неистово на чужд успех и да го приемат като свой...

News image

"Хърватия гори". Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович отпразнува победата в Брюксел

Загреб. В мач от полуфиналите, изигран в сряда на московския стадион „Лужники“, отборът на Хърватия победи Англия с 2:1 и за първи път в историята достигна до финал на световно първенство по футбол. В неделя тимът на Златко Далич ще премери сили с французите за купата на Мондиал 20...

News image

Тръмп мачка евролидерите в Брюксел: "Америка преди всичко!". Радев: "Тръмп поиска 4 на сто от БВП за отбрана"

"Президентът Тръмп постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече слага нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това. НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражд...

News image

Глава спецназа Эстонии предрек российской армии гибель в Таллине

Командующий силами специального назначения эстонских Сил обороны полковник Рихо Юхтеги рассказал, как "победит" российскую армию. "Этот вопрос постоянно вызывает дискуссии. Например, что русские дойдут до Таллина за два дня. Может быть. Но всю Эстонию они за два дня не получат. Они могу...

News image

Румен Радев шоу в Брюксел. Президентът няма право на грешка край Тереза Мей. Може и без - "Благодаря, Румен!"

Президентът Румен Радев са го нащракали от Прессекретариата на държавния глава със знакови лидери. Не беше така на церемонията по инаугурацията на Реджеп Тайип Ердоган - само снимка в самолета на връщане от Анкара. Не че и сега Ердоган е в кадър. Президентът няма право на...

News image

Хърватски фенове разпънаха огромен транспарант "Спасибо, Россия" в центъра на Москва преди полуфинала с Англия

На Триумфалния площад в центъра на Москва хърватски футболни фенове разпънаха огромен транспарант в цветовете на герба на Хърватия с напдис "Спасибо, Россия", съобщава Интерфакс.   Десетки хървати скандираха  "Россия! Россия!" в навечерието на полуфинала с Англия. Феновете от Хърват...

News image

Меркел отвръща на удара на Тръмп: "Германия прави много за НАТО. Така ние защитаваме също интересите и на САЩ"

Германската канцлерка Ангела Меркел не закъсня с отговора си на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната ѝ е "изцяло под контрола на Русия", предаде Ройтерс. Само три часа след тирадата на Тръмп за германския внос на газ от Русия и мудното увеличаване на военните разходи,...

News image

Тръмп атакува Меркел брутално: "Русия напълно контролира Германия, това е много лошо за НАТО"

"Germany is totally controlled by Russia.", "Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО. Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да...

News image

Ердоган в Баку: "TANAP" е жизнено важен газопровод за Турция и Азербайджан. Разпределяме газ за Европа

Ердоган избра по традиция Азербайджан за първото си посещение в чужбина след избори, но този път е по-различно - ЕРДОГАН ОТИДЕ НА КРАКА ПРИ ИЛХАМ АЛИЕВ ДА МУ БЛАГОДАРИ ЗА ПО-РАННОТО ПУСКАНЕ НА ГАЗОПРОВОДА, КОЕТО ПОВЛИЯ НА ИЗБОРИТЕ В АНАДОЛА. Илхам Алиев планираше да го открие на 19 юни, н...

News image

Бойко Борисов седна до камината с Тереза Мей. Чака покана за среща с Тръмп край камината в Белия дом

Премиерът Бойко Борисов седна до камината в "Уайт хауз" с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Нямаше снимки с прегръдки като с Дейвид Камерът, но Борисов влезе в ролята на "посредник за Балканите". Лондон удвоява финансовата помощ за Западните Балкани. Великобритания ще ...

News image

Eрдоган обяви новото правителство на Турция. Назначи зет си Берат Албайрак за министър на финансите

Турският президент Реджеп Ердоган обяви членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично. Ердоган посочи Фуат Октай за вицепрезидент Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите...

News image

Автоматчици пазят Ердоган при полагането на клетва като президент на Нова Турция

Автоматчици пазеха Ердоган, докато излизаше след полагането на клетвата. Разпънати чадъри го пазеха не от дъжда, а от куршуми. Реджеп Тайип Ердоган положи клетва и опиде да се поклони на Кемал Ататюрк, първия президент на Република Турция. Ердоган стана президент на Нова Турция с на ...

News image

Флагманът на Шести флот на ВМС на САЩ USS Mount Whitney навлезе в Черно море. Командният кораб плава към Одеса

Флагманът на Шести флот на Военноморските сили на САЩ, командният кораб USS Mount Whitney (LCC 20, тип Блу Ридж), на 7 юли, навлезе в Черно море, където ще участва от 9 до 21 юли в американско-украинските учения „Морски бриз 2018“. Това се казва в съобщение на командването на 6-ти ...

News image

Безпрецедентно! Борисов прати букет на Меркел по Ли Къцян. Досега я посрещаше с букети, сега изпраща. Охладняване?!

Досега Бойко Борисов посрещаше канцлера на Германия Ангела с букети, сега изпраща. Безпрецедентно! Премиерът явно се опитва да стопли отново оотношенията след последната им среща в Брюксел. (Единствено от тази среща не пусна снимки в профила си във фейсбук.)      Специален ...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Тогава не знаех, че Тръмп е в Москва". Путин излъга в Хелзинки като "шпион" и поредният "вълчи капан" за Тръмп щракна

News image

"Няма никакъв компромат за г-н Тръмп. Тогава не знаех, че той е в Москва. Вие какво, да не смятате, че следим всеки бизнесмен, който идва в Москва. В Санкт-Петербург на бизнес-форума имаше повече от 500 американски бизнесмени, дори фамилиите им не знам", отсече Путин пред повече от сто жу...

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

News image

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията. В зависимост от аудиторията, Бутина се представя ка...

Арестуваха "шпионка" на Кремъл в САЩ за "намеса в изборите". Мария Бутина била връзка между щаба на Тръмп и Русия

News image

Руската гражданка Мария Бутина е арестувана във Вашингтон и обвинена опит да повлияе на нагласите на американските избиратели. Според Министерството на правосъдието на САЩ арестът е станал на 15 юли. Обвинена е в сговор с цел да работи като агент на чужда държава без съответното уведомяван...

АКЦИЯ

Доналд Тръмп цака "китайската карта" в Хелзинки. Владимир Путин - санкциите

News image

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин започна почти един час по-късно от първоначално обявеното време - 13.20. Самолетът на Путин кацна половин час по късно от очакваното. Това веднага промени графика на срещата. В същото ...

Путин и ядреното куфарче в дъжда, Pussy Riot и гимнастикът-съдия Нестор Путана. Хърватия беше герой на Купона...с Русия

News image

И като заваля из ведро, смелият Макрон, който подскачаше на масата на мониторите на трибуните, остана извън Чадъра за Путин. Тове е то - уж "многополюсен свят", но само за Путин има Чадър. Ядрен. Всякакъв. Ако беше "пичка" докрай, каквато е, но явно позицията я спира, пре...

КИЛЪРИ

Изненада! КОЙ и ЦРУ - "партия" в операция "Фидониси". Намекват за нова US-грама заради досието "Магнитски" и "Белене"

News image

Бойко Борисов знае КОЙ раздуха операция "Фидониси", но много по-важно е, че знае ЗАЩО - заради досието "Магнитски" в САЩ и "Белене". Приятелският огън от сарайната секция на КОЙ е послание - или ни помагаш за "Магнитски", или изкарваме "ГРЪЦКАТА СМЕТКА". Партията на сарайния КОЙ с ЦР...

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

News image

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. К началу 2000-х Шамиль Басаев превратился в одного из самых известных и разыскиваемых террористов мира. По ко...

МАФИЯ

Борисов "храни" споносори на БСП, защото споделя Трапезата с тях. Прави "политика" преди избори, сетне се "чува" с Корни

News image

Бойко Борисов не "угажда" на БСП, а на спонсорите й - "храни" ги, защото споделя Трапезата с тях. Противно на пласмента, че дели само на едно, той дели с другите босове, споделя власт и Ресурс. "Опозицията" е на Хранилката на босовете, т.е. на Бюджета, който те преразпределят - "гурме по...

Няма да намерят "милиарди на Борисов". Няма "общак" при Маджо, Пашата и Котараците. Схемата: държи се цяла БАНКА

News image

ФБР има две правила - "Следвай парите" и "Наръси пари, за да хванеш играчите". Само че когато става дума за банкови сметки и прехвърляне на сакове с кеш. Но какво прави ФБР, когато в играта са цели банки. (Все едно "Панама гейт" разкри, че гигантският "Совкомфлот" е под контрола на Путин....

РЕКЛАМА
Банер