ПОЛИТИКА

Изборът на България по случая "Скрипал" е гибелен. Това предателство към съюзниците и реална държавна измяна

alt

Управляващите вкупом се опитват да ни откачат от Запада – и съответно да ни прикачат към Русия – в най-неудачния възможен момент. Това заяви политологът Евгений Дайнов по повод решението на Съвета за сигурност към МС по случая "Скрипал".
Българското правителство оповести, че подкрепя Великобритания, но няма да гони руски дипломати.

Това е сегашният момент, в който, след дълго разсейване, общността на демократичните и развитите страни предприема действия за собствената си защита от външна агресия. Да припомня малко история. Западните демокрации по природа не са агресивни. Никога две такива страни не са воювали помежду си.

Техните управници са под контрола на населението и работят за едно – същото това население да живее все по-добре всяка изминала година. Това прави западните демокрации уникално мудни, когато около тях някой, който по нищо не прилича на тях, започне агресивни действия.

До последната възможна секунда – дори след последната възможна секунда – западните лидери не се мобилизират за отпор. Надяват се нещата да се разминат, за да не натоварват своите граждани с допълнителните грижи по самоотбрана, заявява още Дайнов за Dir.bg.

alt

Ето каk още той коментира проблема:

"Нарастващата агресия на Русия е добра илюстрация. През 2008 година руски войски нападнаха Грузия и поеха покровителство върху два отцепили се грузински региона, Абхазия и Южна Осетия. Западът шумно преглътна и – нищо. Няколко години по-късно руски войски взеха Крим от Украйна.

Руски подразделения подкрепиха украински сепаратисти, чиято цел бе да отцепят от Украйна – и прехвърлят към Русия – териториален пояс, който да съедини Донбас, през Мариупол, с Крим; и, впоследствие, да погълне Одеса.

Руската армия трябваше да излезе на румънската граница, лишавайки Украйна от достъп до море. Западът този път доста се разшумя.

Но руският план пропадна не заради този шум, а заради напълно неочаквания героизъм на жителите на Мариупол, които опасаха града си със защитни съоръжения и ясно заявиха, че ще се отбраняват сграда по сграда, ако бъдат нападнати.

Последва опит за преврат в Одеса, не успял – отново – не заради някакъв отпор от страна на Запада, а заради нежеланието на населението да живее под брезентовия ботуш на руските войници.

Не след дълго руските служби почти успяха да направят преврат в Черна гора. И там черногорците се оправиха сами, докато Западът се чудеше, как да гледа в друга посока.

alt

Всеки историк ще ви напомни, че точно това бе поведението на западните демокрации по повод агресивните действия на Мусолини и на Хитлер през 1930-те години. Западът се разяри едва тогава, когато Хитлер, вече погълнал няколко държави, нападна Полша. Този път Западът, провокиран по аналогичен начин от Владимир Путин, се разяри преди да се е стигнало до голяма война.

Все пак се стигна до нападение с военни средства – отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение бе проведено с бойно отровно вещество (БОВ) на територията на водеща западна държава, Великобритания. БОВ е военен инструмент и се прилага (макар по принцип да е забранен) от армии по време на война. След като си дадоха сметка, че са нападнати с военни средства, западните демокрации се разяриха. „Хайде стига толкова!” – заваляха репликите на западни лидери, европейски и американски. Войната, обикаляща покрай Запада от години, беше влезнала вътре в него. И всяка отделна държава си направи ясната сметка: днес жертви са англичаните – утре може да сме ние.

Разяряването на западните демокрации обяснява напълно безпрецедентното масово изгонване на руски дипломати и шпиони от САЩ и от страните на Европейския съюз. Западът най-сетне реши да се отбранява, преди да се е стигнало до голяма война. Може би се сетиха, че миналия път, когато проспаха всички провокации и се стигна до голяма война, накрая сметката показа 60 милиона трупа и разрушена Европа.

Преживяваме един от онези редки моменти в историята, които променят всичко. Нещата, които са били възможни преди него, вече не са възможни. И неща, невъзможни дотогава, стават възможни.

alt

В такива моменти всеки избира, на коя страна да застане. От този избор зависи неговото бъдеще за десетилетия или за поколения напред. Изборът, който в момента се опитват да направят българските държавни мъже и жени, ще предопредели съдбата на България за много време напред. А този избор е гибелен.

В момента, в който западният свят се мобилизира за самоотбрана, нашите предводители се опитват да ни подредят до Русия. Нямало да гонят никакви руски дипломати, защото нямали били информация. Е, браво... Тридесетина държави, наши съюзници в НАТО и ЕС, имат информация. Само нашите нямат.

А когато идната седмица пристигне информацията от лабораториите на различните международни организации, занимаващи се с химическа война – и тогава ли няма да имат информация? Липсата на информация няма никакво отношение към поведението на политици в такива случаи. В такива случаи те вземат политически решения, избирайки между различни политики – т.е. между различни варианти на бъдещето.

Истински тревожно е плътното обединение между премиера, президента и лидера на опозиционната БСП около избора да обърнем гръб на нашите западни съюзници, за да се подредим до Русия. Още по-тревожни са почти бащинските поздравления, които те получават от руското посолство.

Не в липсата на информация, разбира се, е „заровено кучето”, както казваше навремето руският болшевишки главатар Ленин. Къде е заровено кучето – това можем да разберем от изказванията както на Бойко Борисов, така и на Корнелия Нинова от последните две денонощия. И двамата искат България да стане... „мост” (Нинова) или „посредник” (Борисов) между Европа и Русия.

alt

Чакайте малко... Цялото това съобщение е потопено в пропагандна лъжа. По „мостове” лесно минават, гърмейки с ботушите си, военни подразделения. За посредничество пък изобщо не може да става въпрос. Как така България ще е посредник между Европа (и, предполага се, САЩ, които изгониха най-много руски лица) – след като същата тази България е член както на ЕС, така и на НАТО?

Посредник може да бъде само някой, който е външен както на Запада, така и на Русия. Ние сме вътрешни на Запада, част от всички негови международни структури и институции. Нашите закони са уеднаквени със „западните”. Нашите деца живеят на Запад и нашата икономика е напълно обвързана със западните.

Намерението на нашите държавни предводители е повече от ясно: да се използва разколът между Запада и Русия, за да бъде България опозорена пред своите съюзници така, щото да й остане единствено Русия като съюзник. Това е намерението както на управляващата партия, имаща в заглавието си „европейско”, така и на опозиционната БСП, която е член на Партията на европейските социалисти.

За да е по-сигурно това развитие на нещата, българската армия е оставена без бойна авиация, която е връчена на... Русия за ремонт и поддръжка. При положение, че в американските санкции срещу авиационната руска фирма МиГ ясно е казано: всеки, който си има работа с МиГ, може да се окаже в режим на санкции. За да си държим бойните самолети в Русия сме готови да поемем санкции, налагани ни от главния ни днес глобален съюзник и гарант на нашата независимост, САЩ.

alt

Става ли ясна картинката? Не за пръв път български държавници действат така, все едно прилагат на дело разпоредбите в Наказателния кодекс, събрани в главата „Държавна измяна”. Днес, когато Западът се е мобилизира за отбрана срещу руската агресия, подобно поведение е бременно с истинска, реална държавна измяна.

Западните страни – нашите съюзници от над десетилетие – рядко се мобилизират и разяряват едновременно. В момента са. А когато са – не прощават предателства. А пък е ясно, че както от предателствата, така и от тяхното не-прощаване страдат обикновените хора. Накрая сметката отново ще платим ние. Каква беше онази българска басня за стоте тояги, торбата сол и онова другото нещо?"

 
ПОЛИТИКА
News image

Цена отставки: Армения может уйти от России. Чем грозит российско-армянским отношениям отставка Сержа Саргсяна

Уход Сержа Саргсяна с поста премьер-министра Армении вряд ли что-то поменяет в экономических взаимоотношениях республики с Россией, считают эксперты. У страны есть соглашения о сотрудничестве и с Европейским и с Евразийским союзом, при этом последний является значимым кредитором и торговым пар...

News image

"Я выполняю ваше требование". После протестов премьер-министр Армении Серж Саргсян ушел в отставку

Временно исполняющим обязанности премьер-министра Армении стал бывший глава правительства Карен Карапетян. Он был премьер-министром страны с сентября 2016 года по апрель 2018 года того момента, пока его не сменил Серж Саргсян. Премьер-министра Армении Серж Саргсян ушел в отставку. ...

News image

Mirror: к отравлению Скрипалей причастен бывший агент ФСБ по кличке "Гордон"

Британская полиция подозревает, что к отравлению бывшего полковника ГРУ Сергея Скрипаля и его дочери Юлии причастен 54-летний экс-агент ФСБ, действующий под псевдонимом «Гордон». Об этом пишет газета Mirror. Is this the Salisbury poisonings hitman? Former KGB captain codenamed 'G...

News image

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа преди датата, на която беше даден. Белязаните 70 000 евро са при разследващ

„Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие“. Това заяви  председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцият...

News image

Татяна Дончева: НК не е предпоставка да се вършат простотии при акции. Освен добрият протестиращ, Иванчева е фризьорка

”Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акция. Това са норми и регламенти, които са необходимо формални, за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми, и че съдът ще се произнася, спазвайки принципа на неп...

News image

Проф. Велислав Минеков: Утре жертвите на това "правосъдие" ще бъдете вие. Докажете вашата невинност

С една дума. Няма значение виновността или невиността на кметицата. Даже обвинението няма вече значение. Става дума за протекция на обвинения до доказване на неговата вина. Случаят е пример за пълна разруха на съдебната система и правото на справедлив съд. Това е доказателс...

News image

Корупцията не е за всеки. Арестът на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева прилича на разправа с шанаджия

Шанаджиите сa онези наркодилъри, които работят за себе си и не се отчитат на "фирмата" - монополната структура, която контролира разпространението на дрога. Ако "фирмата" хване някой такъв, то не го чака нищо добро - от бой с бухалки до рязане на уши. Но шанаджиите са любима мишена и на полици...

News image

Бизнесменът с подкупа: Поиска половин млн евро. Никога не сме възнамерявали да й ги дадем, но ме шокира наглостта й

Александър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева като автор на сигнала срещу нея, стана медийна звезда в деня, в който самата обвиняема първа обяви, че той е бизнесменът, подал сигнал срещу нея. Въпреки че същият Ваклин отричаше да и...

News image

Турски бизнесмен подал сигнал, че е рекетиран от Иванчева. Шиши мачка кметицата на "Младост" заради ортак от Турция

Ортак на Шиши също дал принос за организирането на "оперативните мероприятия" срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, както писахме още в деня на ареста. Потвърждението дойде от издания, които са част от медийната империя на Делян Пеевски. "Десислава Иванчева рекетирала и ...

News image

Въпросите за ареста на Иванчева, на които Гешев и компания не дадоха отговори

Акцията по задържането на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева предизвика куп въпроси от страна на юристи. Отговори не даде и командира на зрелищната операция-шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Ето какво остана неясно за публиката: 1. Защо човекът, който е дал подкупа...

News image

Системата се изправи назидателно срещу злополучен антисистемен играч

Арестуването на кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка по обвинение в получаване на подкуп в голям размер се превърна моментално във водещо събитие в страната, в която нищо подобно не се е случвало на никой важен представител на властта. Тук а...

News image

Кметицата на "Младост" при ареста: "Евро намериха! Нямам адвокат!". КОЙ сготви кметицата на "Младост" след нощния екшън

Кметицата на район "Младост" в София Десислава Иванчева извика при ареста - "Евро намериха! Запушват ми устата! Нямам адвокат!". Това ще е линията на защитата - "Парите са подхвърлени", "Кметицата е сготвена по поръчка!". И ще се стигне до сакраменталния "въпрос" -  КОЙ сготви кметицата н...

News image

Кирил Добрев: АБВ-Благоевград се вля в БСП. Малка стъпка, която може да се окаже скок за обединение на Лявото в България

"Областната структура на АБВ в Благоевград се вля в БСП", съобщи във фейсбук зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Изпълнителното бюро на социалистите е на изнесено заседание в Пиринския край. През есента на 2016 г., веднага след президентските избори, лидерът на БСП Корнелия Нин...

News image

Посланикът на Русия в САЩ след ракетните удари: "Оскърбяването на президента на Русия е неприемливо и недопустимо"

"Нас отново ни заплашват. Ние предупреждавахме, че подобни действия няма да останат без последствия. Оскърбяването на президента на Русия е неприемливо и недопустимо", заяви посланикът на РФ в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от сайта "Фонтанка.Ru". В очакването на обявяването на новите санк...

News image

Нашенски русофилски напъни за сдобряване на Путин и Ердоган по въпроса за Сирия

Русофилстващата пропаганда у нас никога не е преставала да става за смях, но тя прави нови и нови опити да надмине себе си. Този път тя се опитва да помирява Путин и Ердоган след руско-турския разрив по въпроса за западните ракетен удар срещу военни обекти на сирийския режим. Още преди р...

News image

Тръмп размаха въздушната тояга и вече може да извади моркова за среща с Путин

След като се кри цяла седмица днес сирийският диктатор Башар Асад беше показан от сирийски медии да влиза костюмиран на работното си място в Дамаск сякаш тази нощ три западни държави не са бомбардирали поверената му държава с повече от 100 ракети без нито една от тях да е прихванета от неговит...

News image

Путин приедет к Трампу на поклон: "Володя, я тебе даю еще один шанс выйти из угла, в который ты сам себя загнал"

Отношения между Америкой и Россией дружескими, мягко говоря, никогда не считались. Озвучивались прогнозы, что это изменится после выборов президента в 2016, когда РФ сделала ставку на республиканского кандидата Дональда Трампа. Он победил, а в российской Госдуме открывали шампанское… ...

News image

"Просто скажите, кого убить" — американский генерал не выдержал бессвязного ответа Трампа по Сирии

Вашингтон — Сообщается, что на 20-ой минуте бессвязной речи Дональда Трампа о том, каким должен стать следующий шаг в Сирии, американский генерал Пол Сельва прервал главнокомандующего на полуслове и потребовал однозначного ответа. «При всем уважении, господин президент, просто зат...

News image

"Взгляд": Руската авиация е безсилна пред "Доналд Кук". Пилотите могат да наблюдават как САЩ ще нанасят удари по Сирия

Войната на нерви между Запада и Русия около „химическите атаки в Сирия“ предизвика нова вълна спекулации относно военните възможности на руската армия. В частност, отново се твърди, че бомбардировачи Су-34 са способни да заглушат електронната защита на американския ескадрен минонос...

News image

"Царьград ТВ": Руските системи за радиоелектронна борба могат да се справят с американските ракети

Президентът на САЩ обяви решимостта си да нанесе удар по Сирия. А с какво оръжие именно? И ако положението достигне до отговор от страна на Русия, то с какво ще отговори тя? Върху това размишляват военните експерти, цитирани от руската телевизия „Царьград ТВ“. Доналд Тръмп в...

News image

САЩ вдигнаха във въздуха самолета на "Съдния ден". Чака се заповедта на Тръмп за ракетните удари срещу Сирия

САЩ вдигнаха във въздуха E-4B Nightwatch, известен като самолетът на "Съдния ден". Това става ясно от данни на мониторинговия ресурс CivMilAir. На картата на ресурса се вижда, че въздухоплавателния съд се намира над щата Индиана. E-4B е наречен самолетът на "Страшния съд", защото т...

News image

Светът в очакване каква въздушна тояга ще избере Тръмп за "животното Асад"

За пръв път от началото на пряката си намеса в Сирия през есента на 2015 г. Путин изпадна в състояние на губещ без полезен ход, чрез който да създаде впечатление, че пак се е измъкнал или дори е победил. Случват се и невероятни неща в международното политика, но би било повече от неочаквано, а...

News image

Трамп: "Готовься, Россия! Ракеты полетят". Трамп анонсировал ракетный обстрел Сирии

Дональд Трамп заявил, что США обстреляют Сирию в ответ на предполагаемую химическую атаку в сирийском городе Думе. Ранее Россия сообщила, что оставляет за собой право сбивать американские ракеты и уничтожать источники огня. Ситуация обостряется, и в дипломатических ведомствах говор...

News image

Тръмп: Русия обещава, че ще свали всички наши ракети. Приготви се, Русия, хубавите ни, нови и "умни" ракети идват

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия по-рано днес, че ще предприеме мерки в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Той отправи предупреждението си в Туитър. Първоначално Тръмп заплаши, че американските ракети "ще пристигнат" в Сирия и ще спрат Башар ал-Асад...

News image

Когато лъжливо овчарче през ден вика: "Въъълк!"

Когато премиерът на една страна системно и непрекъснато:  - вещае страховити сценарии пред човечеството;  - намеква за катастрофични развития на процесите в геополитиката;  - говори с прекомерно разтревожен песимизъм за лошите дни, очакващи света, континента и региона; - прог...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

И в Ереван майдан? Май, да. А какво ли си мисли за изчерпването на народното търпение несменяемият във властта Борисов

News image

Лъжата на управляващите в Армения, прекопирана от арогантния руски управленски модел, издържа на арменския майдан само 11 дни улични протести. Те се разрастваха с всеки изминат ден, откакто президентът Серж Саркисян уж се раздели с властта след два мандата като президент, за да ско...

Борисов и Пеевски си ги "мерят" оперативно в София. Краси Маринов и Емо Радев си ги "мерят" с подложка във Варна

News image

Йорданка Фандъкова няма как да "изгори", ако Ахмед Доган-Падишаха и Васил Божков-Черепа не я подпукат - засега няма защо, "отчисленията" от Дългите "евра" си вървят. Десислава Иванчева "изгоря", но ОСВЕТИ ЗА КЕФ НА ФЕНОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА, че Бойко Борисов и Делян Пеевски, колкото и да с...

Борисов и Сидеров кроят шапката на Симеонов. Маджо му търси "едни пари" за шума и цигарите. Пеевски го събира с Лукарски

News image

Бойко Борисов и Волен Сидеров и през този уикенд ще редят заверата за елиминирането на Валери Симеонов от Коалицията. Така ще изпълнят условие на Ахмед Доган за новата властова Раздавачка - на сцената и зад кулисите. Схемата е наредена - "Атака" и ВМРО остават заедно. ДПС ги обявяв...

АКЦИЯ

Съдът остави Десислава Иванчева в ареста. Решението беше взето след повече от пет часа заседание

News image

Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонеие „Задържане под стража“ за кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, предаде бТВ. Решението беше взето ...

Служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми: Путин сказал Трампу: "У нас одни из самых красивых в мире проституток"

News image

Информагентство Associated Press опубликовало в интернете служебные записки экс-директора ФБР Джеймса Коми, которые тот составлял по собственному почину после разговоров с президентом Трампом. Это произошло вскоре после того, как документы были переданы комитетам Палаты представ...

КИЛЪРИ

Дэвид Сэмюэлс, The New Yorker: Смешно сравнивать силы РФ и США: один твит Трампа заставил отойти российские корабли

News image

Соавтор журнала «Нью йоркер» (The New Yorker) Дэвид Сэмюэлс считает, что США создали вакуум в сфере безопасности, который быстро заполнили агрессивная Россия и Иран. В то же время журналист признает, что попытки предыдущих администраций погасить горячие точки потерпели неудачу. С Дэвидом Семюе...

Пентагон: Сирия не смогла сбить ни одну ракету. Все намеченные цели были поражены

News image

Министерство обороны США провело в субботу специальный брифинг посвященный ракетному удару по Сирии. На нем прозвучали утверждения прямо противоположные заявлению Дамаска и Минобороны России, а именно, что все намеченные цели были поражены и что сирийские ПВО не смогли перехватить ни одну ра...

МАФИЯ

ТИМ, Цар Вичо и Евксиноград правят Варна център на Черноморския район. Валентин Златев не успя да наложи Бургас

News image

Четири района най-вероятно ще бъдат обособени в рамките на новото статистическо райониране на страната - Централен, Дунавски, Черноморски и Западен. Варна ще бъде център на Черноморския район, в който ще влизат още Търговище, Шумен, Бургас, Стара Загора и Ямбол. Всъщност Варна не се е н...

Цветан Василев готви удар срещу КОЙ в САЩ. Осветява схемата с нагласените печалби и "руското ресто" за половин милиард

News image

Цветан Василев е дал рамо на журналистическо разследване за нагласени печалби в популярни хазартни игри. Целта му е да дискредитира "тайния бос" на Схемата в Меката на хазарта - САЩ. Разследването осветява комбинацията с нагласените печалби за "тайното финансиране" на Партията и Мрежата...

РЕКЛАМА
Банер