СНАЙПЕР

Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия

alt

Пол Манафорт беше човекът, към когото всички погледи се насочваха в деня на първите официални обвинения от екипа на Робърт Мълър по досието "Русия".

Изненадващо: по-интересната новина около разследването на прокуратурата се оказа фигурата на бившия съветник на Доналд Тръмп по външната политика Джордж Пападопулос, който се призна за виновен за лъжесвидетелстване пред ФБР за контактите си с... Русия.

alt

Обвинението за пране на пари срещу Манафорт логично привлече по-голямо внимание от страна на медиите, поради факта, че става дума за човек на много висока позиция на върха на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Казусът с Джордж Пападопулос обаче може да се окаже много по-проблематичен за Белия дом в средносрочен и дългосрочен план, коментира CNN. Причината е опитът на Пападопулос да прикрие информация за контактите си с гражданин с връзки до Кремъл, наричан "Професора" в документите на ФБР.

Още повече - по всичко личи, че Пападопулос сътрудничи на разследването, ръководено от Мълър, още след ареста си през месец юли 2017.

Кой е Джордж Пападопулос?

Той е завършил колежанското си образование в САЩ през 2009 г., след което заминава за Лондон, където получава магистърска степен по национална и международна сигурност. Пападопулос започва работа в неправителствения Институт Хъдзън през 2011 г. базиран във Вашингтон, като стажант, без да получава заплащане. Работата му за американския тинк-танк продължава до 2014-2015 г.

За кратко Пападопулос се включва в кампанията на един от предварителните кандидати за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - Бен Карсън. В момента Карсън е министър по жилищната политика и градското развитие на Доналд Тръмп.

Според профила на Пападопулос в LinkedIn, последната му работа е била като консултант по енергийната политика.

Джордж Пападопулос живее в Лондон, когато получава предложение да се включи в кампанията на Доналд Тръмп като съветник по външната политика. Според данни на източници на CNN, Пападопулос е общувал с хората от щаба чрез имейли, като не е бил сред редовните посетители на Тръмп Тауър (частната резиденция на Тръмп в Ню Йорк).

Говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс определя ролята му на член на доброволния съветнически борд като "крайно ограничена".

Любипитното е, че през септември 2016 г. Пападопулос дава интервю за руската агенция "Интерфакс", в което коментира, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да възстанови доверието между Москва и Вашингтон. Според него, санкциите срещу руски граждани заради конфликта в Крим "не правят нищо друго, освен да насочват Русия към Китай като основен пазар за стоки, услуги и горива".

Ето какво се казва в споразумението за признание на вината на Пападопулос, разпространено от ФБР на 30 октомври:

"На практика обаче, както беше казано по-рано, обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора за първи път на (или около) датата 14 март 2016 г. Това е в периода, в който обвиняемият ПАПАДОПУЛОС вече е знаел, че ще бъде съветник по външната политика на щаба [на Доналд Тръмп]; Професорът е проявил интерес към обвиняемия ПАПАДОПУЛОС едва след като е разбрал за ролята му в кампанията; Професорът е разказал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС за това, че руснаците притежават "компромати" за тогавашната кандидатка Клинтън през април 2016 г., т.е. над един месец след като обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е присъединил към предизборния щаб [на Доналд Тръмп, б.р].

Пападопулос признава, че е лъгал по време на разпитите във ФБР по отношение на времето, в което е поддържал контакти с руски граждани. В първата си беседа с федерални агенти през януари 2017 г. Пападопулос твърди, че се е обърнал към чуждестранния си контакт (т.нар. Професор), преди официално да се присъедини към предизборния щаб на Доналд Тръмп. Пападопулос е арестуван през юли, признава се за виновен през октомври и по всичко личи, че междувременно е съдействал на разследването за предполагаеми връзки между руското правителство и щаба на Тръмп.

Нещо повече: "Професорът" е проявил интерес към Пападопулос едва след като е разбрал, че той е привлечен към щаба на Тръмп.

И това е нещо особено важно.

Очевидният въпрос е: защо Пападопулос би избрал да лъжесвидетелства пред ФБР, въпреки че е предупреден за тежките последствия от подобен ход. Ако не е имал причини да прикрива информация за връзките си - или предполагаемите си отношения с руски официални лица - защо е почувствал нуждата да се постави под толкова сериозна правна заплаха, че да лъже за контактите си с "Професора"?

Отговорът на този въпрос все още остава неясен. Но има една причина, поради която Пападопулос би търсил връзка с руската страна - бил е убеден, че те разполагат с "мръсотия", която може да компрометира Хилари Клинтън.

Това става ясно и от документа, в който Пападопулос се признава за виновен:

"На или около 26 април 2016 г. обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора на закуска в хотел в Лондон. По време на тази среща Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че тъкмо се е върнал от пътуване до Москва, където се е срещнал с високопоставени руски правителствени служители. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че по време на това посещение той (Професорът) е разбрал, че руснаците са се сдобили с "компромати" за тогавашния кандидат-президент Клинтън. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, както самият обвиняем ПАПАДОПУЛОС впоследствие описа пред ФБР, че "те [руснаците] имат компромати срещу нея"; че "руснаците имат мейли от Клинтън"; че "разполагат с хиляди имейли".

По-голямата цел на руската връзка с Пападопулос е да се договори посещение на Доналд Тръмп в Русия по време на предизборната кампания. По време на подобна визита, кандидатът на Републиканската партия би могъл да обмени информация с местни държавници и евентуално да се срещне с президента Владимир Путин. Такава визита обаче не е договорена.

Какво се разбира от разследването на Мълър:

1) Професорът е проявил интерес към Пападопулос, след като става ясно, че той ще има своята роля в щаба на Тръмп като външнополитически съветник;

2) Пападопулос е излъгал за датите, на които е провеждал срещите си с Професора, така че да не замесва работата си за Тръмп в разследването.

3) Отношенията на Пападопулос с Професора са мотивирани от обещанието за предоставяне на компромати срещу Клинтън, в това число - копия от личната й кореспонденция.

4) Пападопулос изглежда вече сътрудничи на специализирания прокурор Робърт Мълър след ареста през юли.

Имайки предвид всичко това, за Доналд Тръмп ще бъде много по-трудно да игнорира случая Пападопулос. Нещо повече: документите от обвинението показват, че съветникът е предупредил висшестоящи членове на предизборния щаб относно контактите си с руската страна.

Бивш съветник на кампанията на Доналд Тръмп, чиято самоличност не се разкрива от CNN, твърди, че Пападопулос е бил редови играч в щаба. "Той беше нула. Банална случка", твърди източникът.

В същото време, опитът му да прикрие истината от федералното разследване е много сериозен пробив. Може да се окаже много по-сериозна новина от гледна точка на проверката за евентуална руска намеса в президентските избори, отколкото дузината обвинения, повдигнати срещу Пол Манафорт.

Webcafe, по CNN

 
СНАЙПЕР
News image

Леонид Решетников: Монархия в России неизбежна. В случае победы Путина на выборах сам станет блюстителем престола

В свежем номере журнала «Регионы России» вышло интервью с заместителем председателя Общества «Двуглавый Орёл» Леонидом Решетниковым под рубрикой «Дискуссии о России». Публикуем материал без изменений: – Леонид Петрович, в начале ноября состоялось Всероссийское собрание ...

News image

Балканите се превръщат в място на сблъсък между Русия и Запада за геополитическо влияние

Б.Р: САЩ се надяват да решат конфликта между Гърция и Македония по повод името на бившата югославска република. Дипломатически източници от ЕС също твърдят, че въпросът за приемането на Македония в НАТО, блокирано досега от Гърция, ще бъде решен в рамките на три-четири месеца, както и въпрос...

News image

Путинизмът функционира чрез насаждане на страх. Руският журналист Андрей Солдатов обяснява защо Путин ще бъде преизбран

Лъжливи новини, унижения, мъчения и пропаганда на Кремъл са реалности в Русия. Въпреки всичко Владимир Путин ще бъде преизбран за президент на вота, насрочен за 18 март. Руският разследващ журналист и експерт по тайните служби Андрей Солдатов (42 г.) е наясно с обстановката ...

News image

Цветанов, Петър Христов не е жертва на "Килърите" и "Наглите", вътрешна работа е

Да не се заблуждаваме: Извършителите и поръчителите на екзекуцията на Петър Христов няма да бъдат разкрити. Защото разкриването им ще освети ужасни, дълго прикривани истини. Ако все пак стане напечено за ГЕРБ, ще се изфабрикува удобен труп, опожарена кола и удобна за властта версия. Практика...

News image

Борисов привика Цветанов в Банкя. Сменят версията "Отмъщение" с "Разчистване на бизнес интереси". Нарочват "Посредника"

В понеделник вечерта Бойко Борисов е привикал Цветан Цветанов в Банкя. Двамата са заформили "кризисен щаб на четири очи" след убийството на свързания с елита на ГЕРБ знаков бизнесмен Петър Христов, твърдят осведомени източници с връзки в НСО. Борисов и Цветанов са се договорили да бъде ...

News image

Показният разстрел на бизнесмен, свързан с Втория в ГЕРБ, откри европредседателството на България

Покушение срещу известен бизнесмен, свързан с политици по високите етажи на властта. Изстрели отекват до правителственото трасе. Показният поръчков разстрел е брутална провокация срещу държавата. Това са първите скорострелни коментари в проправителствени медии. Показната екзекуция е с б...

News image

Петър Христов: В България няма как да правиш бизнес без благословията на Делян Пеевски

Петър Христов е човекът, от когото тръгна делото "Наглите". Именно той е свързал служителите на МВР с представител на престъпния свят, готов  за първи път да разкаже за групата за отвличания. Преди година пред Фрог Петър Христов сподели, че в България няма как да правиш бизнес без благослови...

News image

В София разстреляха бизнесмена Петър Христов, спонсор на ГЕРБ, близък до Цветан Цветанов

Бизнесмен е бил прострелян днес в района на кв. Манастирски ливади в София и е починал по-късно във Военномедицинска академия. Мъжът е на 49 години, установена е самоличността му - Петър Христов, съобщи бТВ. Сигналът е бил подаден към 10 часа тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентъ...

News image

Пеевски контролира и порта на ТЕЦ-Варна, дублира излаза на ТИМ?! Зърненият терминал на Тодор Батков "отива в историята"

Делян Пеевски получава като "бонус" и контрол над порта на ТЕЦ-Варна, след като близкият до него бизнесмен и бивш министър на транспорта Дананил Папазов купи централата, твърдят осведомени. Така Пеевски и Папазов ще дублират ТИМ с изграждането на зърнен терминал. Това ще "вкара в истори...

News image

Службите вкарват в кириза "братовчедка" на Делян Пеевски?! Ченгета менкат "партийни касички"

ДАНС активира оперативен ресурс за наблюдение на активностите на видна общинарка в Билдинга на Варна, която твърдяла пред колеги, че била "братовчедка" на Делян Пеевски. Ресурсът, контролиран от "братовчедката", не е за подценяване. Няма как от Сарая да позволят някой да се прави на "Ос...

News image

Иван Портних черпи за евродепутат. ГЕРБ с трима кандидати за кмет на Варна - Стоян Пасев, Емил Радев и Красен Кралев?!

Бойко Борисов вече се е навил Иван Портних да стане евродепутат, твърди източник от най-близкото му обкръжение. Когато в края на лятото писахме, че Стоян Пасев ще го сменя като кмет след изборите, реакцията беше взривна. И? Потвърди ли се инфото?! Напълно. Кадровиците около Б.Б. ве...

News image

Части на жандармерията са започнали да се струпват в Луково в ранни зори, много преди медиите да съобщят за операцията

Медиите са виновни за това, че опасният Росен е духнал по носа на ченгетата, тъй като много рано огласили за полицейската акция в Луково. Тази опорна точка пробута тази сутрин в една от националните телевизии кметът на селото Румен Колев. Мъжът, обаче си спести много нелицеприятни подробн...

News image

Бивша барета: Убийството в Нови Искър не е от ревност, а по нареждане на мафията. Така действа албанската мафия

"Семейството в Нови Искър е изтребено от професионалист. И то не от ревност, както се говори, а по нареждане на мафията.Няма как да влезе обикновен човек и с пистолет с по един изстрел в главата да избие цяла фамилия! Ако е от ревност, щеше да издебне жената на друго място", отсече бившата б...

News image

Проверяват убития Неделчо Юнаков от Нови Искър за ДДС измами. Категорично става дума за шесторно убийство, обяви МВР

Работи се по всякакви възможни версии за шесторното убийство в Нови Искър, станало в новогодишната нощ, съобщиха на брифинг от прокуратурата и МВР. Главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че акцентите са върху фирмената дейност на убития Неделчо Юнаков, за който има данни, че може д...

News image

Кой поръча "дясната ръка" на "Цар Вичо"?! Търсят му едни "тайни" 10% от лъскав хотел, но се целят в 25 "милки"

Докато президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон, в Билдинга на Варна се понесе сочен слух. Бигбосове са поръчали остра атака срещу "дясната ръка" на топбизнесмен като "Цар Вичо". Търсят му едни "тайни" 10% от лъскав хотел. Вече са събрали няколко папки с документи. ...

News image

Доган натовари Борисов с "разпределянето на порциите". ГЕРБ и ДПС са "50 на 50", "патриотите" са на "лични квоти"

Ахмед Доган изобщо не е изхвърлен от политическата арена, както твърди Андрей Райчев - най-малко от ГЕРБ. Сокола е политическият бос на корпоративния играч на ДПС Делян Пеевски, който пък е "партия" с Бойко Борисов. Доган прехвърли на Борисов "разпределянето на порциите". ГЕРБ и ДПС са "5...

News image

Доган "разтовари" Борисов. Пеевски разкеши за масрафа в Сарая и получи нови задачи за "десните"

650 милиона бяха налети във Фонда в сряда. Доган подкрепи правителството в четвъртък и го бетонира на власт до пазарлъка за избори. Борисов го нарече "един мъдър човек" в петък. Доган "разтовари" Борисов. Пеевски разкеши за масрафа в Сарая. ГЕРБ и ДПС са "партия". Остава само едно - Карад...

News image

Сокола си има Банкомат и Банка - "Държавата Му е над всичко". Пеевски черпи за наследник и спестява, вервайте, за Ресто

Ахмед Доган не ходеше в парламента. Сега Делян Пеевски не стъпва. "Държавата е над всичко". Защото Те са Държавата. Единият си има два Сарая - летен в Отманли и зимен в Бояна. Зимният даже си има "двойник" - от съображения за сигурност. Скоро и летният ще има. Другият - "Берлин". Б...

News image

Доган застана ЗАД Борисов. "Руското ресто" на Путин замириса на газ през Турция. Сретан Йоцич и той се покри в Белград

"Бойко", бой се от сарайните, когато носят дарове за Коледа, а Доган те подкрепя мощно изотзадзе - за Порции и Отчисления. И двете си вървят, "Бойко", знаеш го - нали подписваш "фактурите". Подкрепата на Сокола има и друга Цена - Доган показа КОЙ е Бигбос, а кой подизпълнител. Междув...

News image

Реалността на Симбиозата - Пеевски и Борисов са "партия" на власт под скиптъра на Доган

Лъсна ли Симбиозата? Доган крепи кабинета "Борисов-3", уж щеше да го сваля през декември. Корупцията няма алтернатива. ДПС и ГЕРБ управляват заедно и това е "публична тайна" - нима Делян Пеевски не "държи" министрите от икономически блок на правителството?! Пишем го от месеци. И сега...

News image

Показният разстрел в София - удар по "борците на контрабандата на Шиши и Боко". Три клана делят контрабандата на горива

Стрелбата по НАПаджията Иво Стаменов е удар по борбата с контрабандата с горива, скорострелно пласираха удобна версия "запознати", тъй като покушението било извършено срещу служителя на отдел "Фискален контрол" в НАП. Борбата с контрабандата на горива е медийна пушилка. Три клана си подел...

News image

Корнелия Нинова пристигна тайно във Варна. Сваля Бойко Борисов от морската столица

"Това може да свали правителството на Бойко Борисов", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на варненската опера. Имаше пред вид етюдите на Валери Симеонов за Банско и драстичното увеличение на цената на водата в София. Корнелия Нинова изненадващо се появи...

News image

Емил Радев губи позиции във Варна? Скачат му едновременно "отборите" на Павел Димитров и Тъста. ТИМ не се намесва засега

Знакова фигура за морската столица като евродепутата Емил Радев доскоро беше смятан за "кмет в сянка" на Варна. Междувременно в края на лятото два "отбора" му скочиха зад кулисите - на Павел Димитров, бивш бигбос на ГЕРБ-Варна, и Красимир Маринов-Тъста. Красимир Маринов и Павел Димит...

News image

Велико Желев-"Вичо" и Цветан Цветанов си поделят лобитата в Билдинга на Варна?! Партийни босове играят "двойно"

Велико Желев-"Вичо", големият шеф на "Хидрострой", известен като близък с Делян Пеевски, е свързван със заместник-кмета Христо Иванов и няколко шефове на дирекции в Билдинга на Варна, а Цветан Цветанов със заместник-кмета Пейчо Пейчев и Красимир Маринов, тъст на кмета на морската столица Ива...

News image

Разтовариха Бургас. Варна става "касичка" на София. Местни партийни босове и корпоративни лидери делят десетина милиона

Бойко Борисов и Огледалния промениха Играта в движение. В предишните два мандата паричните потоци основно минаваха през Бургас и се връщаха в София. Вече е друго. Разтовариха Бургас. Варна става "касичка" на София. Играчите на Терена са същите. Само една министърка бе отстранена от Схем...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Ген. Омельченко: Ликвидация Путина будет признана законной, по аналогии с убийством Усамы бен Ладена

News image

В интервью изданию "ГОРДОН" бывший народный депутат и член ПАСЕ, Герой Украины, генерал-лейтенант СБУ Григорий Омельченко рассказал о собственном расследовании авиакатастрофы, произошедшей в российском Смоленске и приведшей к гибели высшего политического руководства Польши, о роли президента...

Протест пред БНТ срещу Кошлуков. Лакеят на Пеевски да си ходи, призовават в социалните мрежи

News image

Протест срещу новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков се организира в социалната мрежа Фейсбук. Вече стотици са проявили интерес към събитието утре от 11 ч пред сградата на обществената телевизия в София. Протестиращите отбелязват, че "назначеният по поръчка на управляващите" Кошл...

Да плашим и мутрите, не само тракийските воини. Не сме добър пример за Западните Балкани

News image

Убийството на косовския сръбски лидер (лидер в много измерения на думата) Оливер Иванович показва колко крехък и уязвим, да не кажа направо кух PR, е приоритетът "Западни Балкани" на българското председателство. Накр...

АКЦИЯ

Ердоган стреля по кюрдите, но удря по Русия. Геополитическите цели на Анкара се сблъскват с интересите на Кремъл в Сирия

News image

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си да започне бойна операция в сирийския град Африн, пише в "Независимая газета" Владимир Мухин. Според общоарабски и сирийски медии турски войски са нанесли вчера масирани удари по изградени в този анклав опорни ...

Да слагаме бурките и да се приключва! Патриотите ни са по-близки до ислямистите, отколкото до Европа

News image

По реакциите за Истанбулската конвенция имам едно недоумение: Не разбирам реакцията на всички националисти, тъй наречени консерватори и пр. (БСП не коментирам, защото точно в такива случаи се проявява абсурдността в твърдението, че БСП е "лява" партия и просто няма смисъл, БСП е едно недо...

КИЛЪРИ

Разстреляха бос на мафията в Гърция с 29 куршума от "Калашников"

News image

Показно убиха бос на мафията в Гърция, съобщава в. "Та Неа". 57-годишният Василис Стефанакос е бил разстрелян с 29 куршума в квартал в Атина. Показната екзекуция е станала около 19 ч. Двама мъже на мотоциклет се приближили до БМВ-то на мафиотския бос и открили стрелба. Властит...

Разстреляха лидера на косовските сърби Оливер Иванович. Президентът на Сърбия Александър Вучич свика Съвета за сигурност

News image

Известният сръбски политик Оливер Иванович е убит в Косовска Митровица. Йованович е бил прострелян пет пъти и впоследствие е починал, каза адвокатът му. Неизвестни нападатели са открили огън по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение. Покушението е било извършено, докато...

МАФИЯ

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, сготвиха те алангле - Бойко Борисов и аяните в ДПС, диван-чапраз пред Ахмед

News image

Пеевски, Деляне, приятелю Наш, помниш ли как ни скочи с "външно" на 8 август 2013, за да защитиш НАШИЯ ПРИЯТЕЛ, твой бигбос. Няма лошо. Отказа се... Сега да ти реднем нещо ОСТРО, не като Кольо Парамов, византийско-векерейската. Сготвиха те алангле, приятелю Наш - Бойко Борисов и аяните в ...

Цветанов на крака при Борисов. Босове обсъждат на яхта край Малта КОЙ идва при падане на кабинета "Борисов"3

News image

Цветан Цветанов е бил "на кафе при Борисов" рано сутринта в събота, съобщават отлично осведомени от най-близкото обкръжение на премиера. Междувременно из коридорите на спецслужбите се понесе сочен слух. Босове обсъждали на яхта край Малта КОЙ идва при падане на кабинета "Борисов"3. ...

РЕКЛАМА
Банер