СНАЙПЕР

Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия

alt

Пол Манафорт беше човекът, към когото всички погледи се насочваха в деня на първите официални обвинения от екипа на Робърт Мълър по досието "Русия".

Изненадващо: по-интересната новина около разследването на прокуратурата се оказа фигурата на бившия съветник на Доналд Тръмп по външната политика Джордж Пападопулос, който се призна за виновен за лъжесвидетелстване пред ФБР за контактите си с... Русия.

alt

Обвинението за пране на пари срещу Манафорт логично привлече по-голямо внимание от страна на медиите, поради факта, че става дума за човек на много висока позиция на върха на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Казусът с Джордж Пападопулос обаче може да се окаже много по-проблематичен за Белия дом в средносрочен и дългосрочен план, коментира CNN. Причината е опитът на Пападопулос да прикрие информация за контактите си с гражданин с връзки до Кремъл, наричан "Професора" в документите на ФБР.

Още повече - по всичко личи, че Пападопулос сътрудничи на разследването, ръководено от Мълър, още след ареста си през месец юли 2017.

Кой е Джордж Пападопулос?

Той е завършил колежанското си образование в САЩ през 2009 г., след което заминава за Лондон, където получава магистърска степен по национална и международна сигурност. Пападопулос започва работа в неправителствения Институт Хъдзън през 2011 г. базиран във Вашингтон, като стажант, без да получава заплащане. Работата му за американския тинк-танк продължава до 2014-2015 г.

За кратко Пападопулос се включва в кампанията на един от предварителните кандидати за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - Бен Карсън. В момента Карсън е министър по жилищната политика и градското развитие на Доналд Тръмп.

Според профила на Пападопулос в LinkedIn, последната му работа е била като консултант по енергийната политика.

Джордж Пападопулос живее в Лондон, когато получава предложение да се включи в кампанията на Доналд Тръмп като съветник по външната политика. Според данни на източници на CNN, Пападопулос е общувал с хората от щаба чрез имейли, като не е бил сред редовните посетители на Тръмп Тауър (частната резиденция на Тръмп в Ню Йорк).

Говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс определя ролята му на член на доброволния съветнически борд като "крайно ограничена".

Любипитното е, че през септември 2016 г. Пападопулос дава интервю за руската агенция "Интерфакс", в което коментира, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да възстанови доверието между Москва и Вашингтон. Според него, санкциите срещу руски граждани заради конфликта в Крим "не правят нищо друго, освен да насочват Русия към Китай като основен пазар за стоки, услуги и горива".

Ето какво се казва в споразумението за признание на вината на Пападопулос, разпространено от ФБР на 30 октомври:

"На практика обаче, както беше казано по-рано, обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора за първи път на (или около) датата 14 март 2016 г. Това е в периода, в който обвиняемият ПАПАДОПУЛОС вече е знаел, че ще бъде съветник по външната политика на щаба [на Доналд Тръмп]; Професорът е проявил интерес към обвиняемия ПАПАДОПУЛОС едва след като е разбрал за ролята му в кампанията; Професорът е разказал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС за това, че руснаците притежават "компромати" за тогавашната кандидатка Клинтън през април 2016 г., т.е. над един месец след като обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е присъединил към предизборния щаб [на Доналд Тръмп, б.р].

Пападопулос признава, че е лъгал по време на разпитите във ФБР по отношение на времето, в което е поддържал контакти с руски граждани. В първата си беседа с федерални агенти през януари 2017 г. Пападопулос твърди, че се е обърнал към чуждестранния си контакт (т.нар. Професор), преди официално да се присъедини към предизборния щаб на Доналд Тръмп. Пападопулос е арестуван през юли, признава се за виновен през октомври и по всичко личи, че междувременно е съдействал на разследването за предполагаеми връзки между руското правителство и щаба на Тръмп.

Нещо повече: "Професорът" е проявил интерес към Пападопулос едва след като е разбрал, че той е привлечен към щаба на Тръмп.

И това е нещо особено важно.

Очевидният въпрос е: защо Пападопулос би избрал да лъжесвидетелства пред ФБР, въпреки че е предупреден за тежките последствия от подобен ход. Ако не е имал причини да прикрива информация за връзките си - или предполагаемите си отношения с руски официални лица - защо е почувствал нуждата да се постави под толкова сериозна правна заплаха, че да лъже за контактите си с "Професора"?

Отговорът на този въпрос все още остава неясен. Но има една причина, поради която Пападопулос би търсил връзка с руската страна - бил е убеден, че те разполагат с "мръсотия", която може да компрометира Хилари Клинтън.

Това става ясно и от документа, в който Пападопулос се признава за виновен:

"На или около 26 април 2016 г. обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора на закуска в хотел в Лондон. По време на тази среща Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че тъкмо се е върнал от пътуване до Москва, където се е срещнал с високопоставени руски правителствени служители. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че по време на това посещение той (Професорът) е разбрал, че руснаците са се сдобили с "компромати" за тогавашния кандидат-президент Клинтън. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, както самият обвиняем ПАПАДОПУЛОС впоследствие описа пред ФБР, че "те [руснаците] имат компромати срещу нея"; че "руснаците имат мейли от Клинтън"; че "разполагат с хиляди имейли".

По-голямата цел на руската връзка с Пападопулос е да се договори посещение на Доналд Тръмп в Русия по време на предизборната кампания. По време на подобна визита, кандидатът на Републиканската партия би могъл да обмени информация с местни държавници и евентуално да се срещне с президента Владимир Путин. Такава визита обаче не е договорена.

Какво се разбира от разследването на Мълър:

1) Професорът е проявил интерес към Пападопулос, след като става ясно, че той ще има своята роля в щаба на Тръмп като външнополитически съветник;

2) Пападопулос е излъгал за датите, на които е провеждал срещите си с Професора, така че да не замесва работата си за Тръмп в разследването.

3) Отношенията на Пападопулос с Професора са мотивирани от обещанието за предоставяне на компромати срещу Клинтън, в това число - копия от личната й кореспонденция.

4) Пападопулос изглежда вече сътрудничи на специализирания прокурор Робърт Мълър след ареста през юли.

Имайки предвид всичко това, за Доналд Тръмп ще бъде много по-трудно да игнорира случая Пападопулос. Нещо повече: документите от обвинението показват, че съветникът е предупредил висшестоящи членове на предизборния щаб относно контактите си с руската страна.

Бивш съветник на кампанията на Доналд Тръмп, чиято самоличност не се разкрива от CNN, твърди, че Пападопулос е бил редови играч в щаба. "Той беше нула. Банална случка", твърди източникът.

В същото време, опитът му да прикрие истината от федералното разследване е много сериозен пробив. Може да се окаже много по-сериозна новина от гледна точка на проверката за евентуална руска намеса в президентските избори, отколкото дузината обвинения, повдигнати срещу Пол Манафорт.

Webcafe, по CNN

 
СНАЙПЕР
News image

Б.Б. гласи оставка след изцепката на Валери Симеонов. Война на "Позитано"20, дори кръгове около "Корни" не искат избори

След края на Европредседателството Бойко Борисов пое курс към подготовка на ГЕРБ за предсрочни избори - много преди Корнелия Нинова да го направи с уговорки на Бузлуджа. Б.Б. приема договорките със Сарая за поддържане на политическата и управленска стабилност до края на Европредседателс...

News image

Сарая мачка Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Екшънът в понеделник може да не свърши с разкешване

"Кървав преврат" в понеделник, разбира се, няма да има - премиерът лесно подава оставки, но екшънът на Бойко Борисов няма да му се размине. Сблъсъците няма да са организирани от "кутевчета" и "ниновчета". Те ще са фон на заден план. Този път екшънът може да не се размине с обичайно...

News image

Гергов няма ресурс за преврат в БСП, Б.Б. държи 43-те милиона. Нинова се разбра с рашките за "ляв консервативен проект"

43 млн са предостатъчно, за да свалят Бойко Борисов от власт, ако не бяха под контрола на неговия Ортак в търговията с оръжие с американците в Сирия. Гергов не може да направи преврат на "Позитано"20 с 43 млн, защото ги няма - нито кеш, нито по сметки. И още - Маджо ще му вземе всичко, ...

News image

Дамският гамбит на Кремъл в БСП тепърва предстои. 43 млн свалят кабинети, какво остава за някаква си партийна водачка

Корнелия Нинова започна кариерата си на партиен лидер с демонстрация на вярност към символа на партията Тодор Живков, на чиито паметник в Правец заведе на поклонение своето ново обкръжение. На някои от щастливо усмихнати за снимката другари, като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Янаки...

News image

Посредник на Борисов уреди схема с Марешки на тайна среща във Варна. "Волен ако иска да кляка, ако иска да се навежда"

Изключително доверен посредник на Бойко Борисов договори схема с Веселин Марешки на "тайна среща" в сряда във Варна. Според уговорката мнозинството на ГЕРБ в парламента ще бъде запазено, ако Волен Сидеров напусне коалицията. "Рандевуто се състоя в морската столица, за да бъде елими...

News image

Турските служби намериха следи от Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия. Майк Помпео се срещна с крал Салман

Турската полиция е намерила следи, сочещи, че Джамал Хашоги е бил убит в генералното консулство на Саудитска Арабия, съобщи "Асошейтед прес". В продължение на девет часа през нощта турските криминалисти и експерти са търсели улики - взели са проби от грунта в градината на консулств...

News image

Премиерът заминава за Емиратите. Визитата на принц Мохамед бин Салман се отлага заради скандала "Джамал Хашоги"?!

Знаковата визита на принц Мохамед бин Салман вероятно ще бъде отложена заради скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Обединените арабски емирства в петък. Вероятно ще търси алтернатива на "голямата оръжейна ...

News image

CNN: Саудитска Арабия признава, че спецслужбите на кралството са убили Джамал Хашоги. Отстраняват шефа на разузнаването?

Саудитска Арабия се подготвя да признае, че е убила саудитския журналист Джамал Хашоги. Очаква се кралството да обяви, че е искало да отвлече Хашоги от Турция, но по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналистът починал, съобщава Си Ен Ен, цитирайки двама свои анонимни и...

News image

Путин закрива проекта "Борисов"? Кремъл гради ЛЯВО-КОНСЕРВАТИВЕН ПРОЕКТ, цепи ОП и гласи коалиция "БСП-ВМРО-Атака-Р.Р."

Путин закрива проекта "Борисов" заради радикализиране на руската геостратегическа линия на Балканите, проамериканската позиция на Б.Б. по Западните Балкани и заиграването му с президента на Украйна. Кремъл вече работи за пренареждане на властовата конфигурация, активирайки едновременно ...

News image

Саудитска Арабия предупреждава САЩ - санкции срещу Ер-Рияд ще донесат $200 за барел и руска военна база в кралството

Саудитска Арабия предупреждава САЩ, че санкции срещу Ер-Рияд ще доведат до 200 долара за барел нефт и руска военна база в кралството. Официални заявление все още няма, но чрез своите информационни рупори Ер-Рияд вече даде да се разбере, че цената на нефта може да достигне до 200 долара ...

News image

Заради руската църква Путин може да прибегне до кръвопролитие в Украйна. Коментар на "Файненшъл таймс" за автокефалията

Вселенският патриарх в Константинопол, духовният православен лидер патриарх Вартоломей взе историческо решение: обеща да даде автокефалия на украинската църква, която е под крилото на Руската православна църква. В отговор РПЦ обяви, че може да преустанови отношенията с...

News image

Группа националистов устроила погром в офисе Медведчука. Помещение забросали файерами через разбитое окно

Представители праворадикальных организаций С14 и "Традиция и порядок" устроили погром в здании на улице Липинского, где, как они считают, находится офис пророссийского политика Виктора Медведчука. Об этом с места происшествия сообщил корреспондент LB.ua. Участники погрома в...

News image

"Томос наш". От Крыма к томосу. Влияние Москвы в Восточной Европе возвращается к допетровским временам

Политизированная публика в Москве и Киеве разучила новое слово - томос. Греческий термин, фиксирующий окончательный развод России и Украины, оказалось звучным, так что украинские публицисты восклицают «Томос наш». Между двумя странами до начала конфликта существовало бесчисленное кол...

News image

Дончева: Имам познати в СОБТ, казвали са ми, че Маринов е бил охрана на Мето. И Борисов знае това, но той е над тия неща

Аз така знам - Младен Маринов е бил гард на Мето Илиенски. Последният има и още помощници.  Когато разкриват тази работа, ги освобождават. След което с протекциите на тъста си Камен Пенков Светлозар Лазаров отива в НСС. И става главен секретар по времето на Орешарски, а Камен Пенков бе зам.-...

News image

"Сабах" публикува снимка на килъра на Хашоги. Убийството e записано чрез връзка на часовника му Apple Watch с айфон

Проправителственият турски вестник "Дейли Сабах" публикува снимката на килъра на Джемал Хашоги - Салах Мухамад Тубайги, главен специалист по съдебна медицина в Департамента по сигурност на Саудитска Арабия. Следствието е открило записи от часовника, Apple Watch на журналиста, пише ...

News image

"Вашингтон пост": "Турция има записи, доказващи убийството на Хашоги." Анкара закова килърите на Принца със СРС-та

Специалните служби на Турция заковаха екипа килъри на Принца със СРС-та. Анкара отказва да публикува записите, за да не бъдат разкрити СРС-та, с които службите са доказали на президента Ердоган, че Джамал Хашоги е убит в консулството на Саудитска Арабия по заповед на принц Мохамед бин Салман...

News image

MIT установи екипа отвлякъл Джамал Хашоги по поръчка на принц Мохамед бин Салман. Принцът отлага посещението си в София?

Принц Мохамед бин Салман, първи вицепремиер и министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия, силната фигура в Рияд, контролираща кралството, може да отложи посещението си в София, предвидено за втората половина на октомври, заради скандала с журналиста Джамал Хашоги, твърди източник от слу...

News image

Бареков пробва да пробие до Шеф Шиши чрез Сидеров. Пеевски не е "банкомат" за Клиентела, кеши само за ДПС

Делян Пеевски няма никакво намерение да се прави на Цветан Василев и да налива ресурс в политически проекти - "разтоварването" за ДПС даже му е в повече. "Аз да не съм ви банкомат?!", избухнал Делян Пеевски в Сарая след миналия евровот. Колкото и да е преувеличен слухът, че "олигархът н...

News image

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Защо е ядосан на съпартийците си от ЕНП?! Кой от тях го обвини в нещо? Никой

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Кой е охулил България, кой я е оклеветил несправедливо? В цял свят реакциите бяха - шок и ужас. Имаше предложения за съдействие в разследването. Никой не посочи съмнения кой е убиец или поръчител...нищо такова нямаше. Защо е ядосан на съ...

News image

Британските тайните служби заплашват "да загасят лампите в Кремъл", ако Москва "нахлуе в Либия, за да получи контрол на

Русия бе обвинена в опит да разклати Запада чрез Либия, пише "Лента". Според източник от кабинета в Лондон, цитиран в британското издание "Сън", тайните служби в кралството съобщили на премиера Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия войски с цел да използва присъствието си там за влияние върху...

News image

Солберецкие, часть 4. Военный врач из ГРУ Александр Мишкин («Петров») получил Звезду Героя и квартиру в Москве

В предыдущей части совместного расследования Bellingcat и The Insider сообщили реальное имя и подлинную биографию «Руслана Боширова»: им оказался полковник ГРУ, герой России Анатолий Чепига. Теперь нам удалось установить имя и биографию второго обвиняемого в отравлении Скрипалей, скрывавшего...

News image

Сидеров обвини Б.Б. в корупция, зове премиерът да слезе от джипа със синята лампа и да я даде на главсека на МВР Светльо

Волен Сидеров изригна, след като Бойко Борисов на третия път му вдигнал и му обяснил, че коалиционен съвет ще има, когато той е казал, а за главния секретар ще се преговаря с президента. Сидеров заявил в ултимативен тон на Борисов, че главен секретар на МВР трябва да бъде Светлозар Лазаро...

News image

Б.Б. отмени Коалиционния съвет, плаши с оставка. Валери Симеонов спря Св. Лазаров за главсек на МВР. "Воля" сменя "Атака

"Бойко Борисов този път му е много ядосан на Волен Сидеров и му заявил, че няма да получи оставките на Младен Маринов и Димитър Георгиев, но той ще подаде неговата и отиват на избори", заяви източник от обкръжението на премиера. Акцията на Сидеров бе повече от провокативна - едновременно ...

News image

Театро "Сидеров" покри убийството на тв водещата в Русе. Ако е свързано с "Джи Пи Гейт", може да свали правителството

Виктория Маринова, административен директор на телевизия ТВН в Русе е била намерена убита в Русе в събота около обяд. Информацията бе покрита с театро "Сидеров". Работи се по всички версии за убийството на 30-годишната жена в Русе - включително и такива, свързани с професионалната ...

News image

Операция "Постановка". КОЙ освети срещата с Бареков? Борисов ли прати депеша на Сидеров?

Защо един "агент" на службите ще си пуска снимки с оръжие във Фейсбук? Защо толкова често ходи в Кьолн, където е централата на немското контраразузнаване - Службата за защита на конституцията (BfV)? Централата на немското контраразузнаване в Кьолн. Мажди Гандур по няколко месеци в ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Мачкат Тръмп, обявил, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги при "юмручен бой" с 15 души от спецслужбите

News image

Истинска политическа буря се разрази в САЩ срещу изявлението на президента Доналд Тръмп, който заяви, че приема обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул. Редица влиятелни политици и от двете основни партии - Републиканската ...

"Агентите на Кремъл" се отказват от услугите на "соцбарона Гергов". Москва залага на тандема "Нинова-Радев"

News image

След скандала с дадените от правителството 43 милиона на бизнесмена Георги Гергов за "Дупката" във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова е потърсила подкрепа от Москва. Тя се е оплакала от "соцбарона Гергов", който цепел БСП в полза на ГЕРБ. Службите са засекли през уикенда среща на високо...

Операция "Баджанак", "партията на президента" се влива в БСП. Корнелия Нинова и президентът договориха Георги Свиленски

News image

Корнелия Нинова стартира операция "Баджанак" в два варианта. Лидерът на БСП качва новата звезда на "Позитано"20 Георги Свиленски на Пързалката при загуба на евровота, или го прави Втория, ако схемата с Румен Радев за "преливане на гласове" чрез "гражданска квота" сработи и заедно успеят да б...

АКЦИЯ

"Позитано"20 не иска оставка веднага. БСП не е готова за избори, Нинова не се е договорила с Радев и лобито си в Кремъл

News image

Корнелия Нинова призна в нарочно интервю, че не иска кабинетът да падне сега, защото БСП не е готова за предсрочни парламентарни избори. "Кървав уличен метеж" и оставка на правителството очевидно не са в плана на ръководството на БСП - най-малко преди Нинова да се е договорила с Радев и лоби...

Борисов не поздрави Заев, за да не дразни Кремъл. Москва губи Скопие, търси Ресто в София. Б. цитира Путин за санкциите

News image

Бойко Борисов не поздрави Зоран Заев за победата над ВМРО-ДПМНЕ в парламента за промяната на името на Македония и влизане в НАТО и ЕС, както го стори след договора в Преспа, за да не дразни Путин. Борисов надушва "руско ресто" в София след загубата на Кремъл в Скопие и бърза да заем...

КИЛЪРИ

Керчь. Вопросы стрелка: кто стрелял, из какого оружия и сколько было нападавших? Учебная стрельба в "Артек"

News image

1. Выжившие свидетели рассказывают про стрельбу очередями. Легальное оружие в РФ очередями не стреляет никогда. Оно запрещено к продаже. Полуавтоматическое оружие стреляет так быстро, что на слух может показаться, что огонь ведется очередями, только в руках профессионала с огромным опытом и ог...

Аллаху Акбар, россияне. Добро пожаловать в исламскую республику Россия

News image

«Агрессор должен знать, что возмездие неизбежно. Ну, а мы, как мученики, попадем в рай, а они просто сдохнут, потому что даже раскаяться не успеют» — президент РФ Владимир Путин. Наконец-то, Владимира Путина можно полноправно назвать радикальным исламским террористом. Но просто...

МАФИЯ

День, когда немцы вошли в Москву. С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске

News image

С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске: по северным и северо-западным районам города, в котором царила паника, разъезжали немецкие мотоциклисты и даже одиночные танки, разведывая маршруты для пехотных и танковых дивизий вермахта 16 октября 1941 года вошёл в историю, ...

Константинопольский патриарх Варфоломей связан с Госдепом США и ЦРУ. Его куратор является отец Алекс Карлуцос

News image

Общедоступные факты свидетельствуют о том, что патриарх Варфоломей непосредственно управляется американскими элитами и спецслужбами. Константинопольского патриарха Варфоломея нужно проверить на предмет финансовых и оперативных связей с Госдепом США и ЦРУ. Об этом заявил главред жур...

РЕКЛАМА
Банер