СНАЙПЕР

Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия

alt

Пол Манафорт беше човекът, към когото всички погледи се насочваха в деня на първите официални обвинения от екипа на Робърт Мълър по досието "Русия".

Изненадващо: по-интересната новина около разследването на прокуратурата се оказа фигурата на бившия съветник на Доналд Тръмп по външната политика Джордж Пападопулос, който се призна за виновен за лъжесвидетелстване пред ФБР за контактите си с... Русия.

alt

Обвинението за пране на пари срещу Манафорт логично привлече по-голямо внимание от страна на медиите, поради факта, че става дума за човек на много висока позиция на върха на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Казусът с Джордж Пападопулос обаче може да се окаже много по-проблематичен за Белия дом в средносрочен и дългосрочен план, коментира CNN. Причината е опитът на Пападопулос да прикрие информация за контактите си с гражданин с връзки до Кремъл, наричан "Професора" в документите на ФБР.

Още повече - по всичко личи, че Пападопулос сътрудничи на разследването, ръководено от Мълър, още след ареста си през месец юли 2017.

Кой е Джордж Пападопулос?

Той е завършил колежанското си образование в САЩ през 2009 г., след което заминава за Лондон, където получава магистърска степен по национална и международна сигурност. Пападопулос започва работа в неправителствения Институт Хъдзън през 2011 г. базиран във Вашингтон, като стажант, без да получава заплащане. Работата му за американския тинк-танк продължава до 2014-2015 г.

За кратко Пападопулос се включва в кампанията на един от предварителните кандидати за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - Бен Карсън. В момента Карсън е министър по жилищната политика и градското развитие на Доналд Тръмп.

Според профила на Пападопулос в LinkedIn, последната му работа е била като консултант по енергийната политика.

Джордж Пападопулос живее в Лондон, когато получава предложение да се включи в кампанията на Доналд Тръмп като съветник по външната политика. Според данни на източници на CNN, Пападопулос е общувал с хората от щаба чрез имейли, като не е бил сред редовните посетители на Тръмп Тауър (частната резиденция на Тръмп в Ню Йорк).

Говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс определя ролята му на член на доброволния съветнически борд като "крайно ограничена".

Любипитното е, че през септември 2016 г. Пападопулос дава интервю за руската агенция "Интерфакс", в което коментира, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да възстанови доверието между Москва и Вашингтон. Според него, санкциите срещу руски граждани заради конфликта в Крим "не правят нищо друго, освен да насочват Русия към Китай като основен пазар за стоки, услуги и горива".

Ето какво се казва в споразумението за признание на вината на Пападопулос, разпространено от ФБР на 30 октомври:

"На практика обаче, както беше казано по-рано, обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора за първи път на (или около) датата 14 март 2016 г. Това е в периода, в който обвиняемият ПАПАДОПУЛОС вече е знаел, че ще бъде съветник по външната политика на щаба [на Доналд Тръмп]; Професорът е проявил интерес към обвиняемия ПАПАДОПУЛОС едва след като е разбрал за ролята му в кампанията; Професорът е разказал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС за това, че руснаците притежават "компромати" за тогавашната кандидатка Клинтън през април 2016 г., т.е. над един месец след като обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е присъединил към предизборния щаб [на Доналд Тръмп, б.р].

Пападопулос признава, че е лъгал по време на разпитите във ФБР по отношение на времето, в което е поддържал контакти с руски граждани. В първата си беседа с федерални агенти през януари 2017 г. Пападопулос твърди, че се е обърнал към чуждестранния си контакт (т.нар. Професор), преди официално да се присъедини към предизборния щаб на Доналд Тръмп. Пападопулос е арестуван през юли, признава се за виновен през октомври и по всичко личи, че междувременно е съдействал на разследването за предполагаеми връзки между руското правителство и щаба на Тръмп.

Нещо повече: "Професорът" е проявил интерес към Пападопулос едва след като е разбрал, че той е привлечен към щаба на Тръмп.

И това е нещо особено важно.

Очевидният въпрос е: защо Пападопулос би избрал да лъжесвидетелства пред ФБР, въпреки че е предупреден за тежките последствия от подобен ход. Ако не е имал причини да прикрива информация за връзките си - или предполагаемите си отношения с руски официални лица - защо е почувствал нуждата да се постави под толкова сериозна правна заплаха, че да лъже за контактите си с "Професора"?

Отговорът на този въпрос все още остава неясен. Но има една причина, поради която Пападопулос би търсил връзка с руската страна - бил е убеден, че те разполагат с "мръсотия", която може да компрометира Хилари Клинтън.

Това става ясно и от документа, в който Пападопулос се признава за виновен:

"На или около 26 април 2016 г. обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора на закуска в хотел в Лондон. По време на тази среща Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че тъкмо се е върнал от пътуване до Москва, където се е срещнал с високопоставени руски правителствени служители. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че по време на това посещение той (Професорът) е разбрал, че руснаците са се сдобили с "компромати" за тогавашния кандидат-президент Клинтън. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, както самият обвиняем ПАПАДОПУЛОС впоследствие описа пред ФБР, че "те [руснаците] имат компромати срещу нея"; че "руснаците имат мейли от Клинтън"; че "разполагат с хиляди имейли".

По-голямата цел на руската връзка с Пападопулос е да се договори посещение на Доналд Тръмп в Русия по време на предизборната кампания. По време на подобна визита, кандидатът на Републиканската партия би могъл да обмени информация с местни държавници и евентуално да се срещне с президента Владимир Путин. Такава визита обаче не е договорена.

Какво се разбира от разследването на Мълър:

1) Професорът е проявил интерес към Пападопулос, след като става ясно, че той ще има своята роля в щаба на Тръмп като външнополитически съветник;

2) Пападопулос е излъгал за датите, на които е провеждал срещите си с Професора, така че да не замесва работата си за Тръмп в разследването.

3) Отношенията на Пападопулос с Професора са мотивирани от обещанието за предоставяне на компромати срещу Клинтън, в това число - копия от личната й кореспонденция.

4) Пападопулос изглежда вече сътрудничи на специализирания прокурор Робърт Мълър след ареста през юли.

Имайки предвид всичко това, за Доналд Тръмп ще бъде много по-трудно да игнорира случая Пападопулос. Нещо повече: документите от обвинението показват, че съветникът е предупредил висшестоящи членове на предизборния щаб относно контактите си с руската страна.

Бивш съветник на кампанията на Доналд Тръмп, чиято самоличност не се разкрива от CNN, твърди, че Пападопулос е бил редови играч в щаба. "Той беше нула. Банална случка", твърди източникът.

В същото време, опитът му да прикрие истината от федералното разследване е много сериозен пробив. Може да се окаже много по-сериозна новина от гледна точка на проверката за евентуална руска намеса в президентските избори, отколкото дузината обвинения, повдигнати срещу Пол Манафорт.

Webcafe, по CNN

 
СНАЙПЕР
News image

Коя е "руската шпионка" Мария Бутина? Тя обича оръжията, приятел е на републиканците и Кремъл

Само преди няколко години Мария Бутина има магазин за мебели в Сибир. Сега тя контактува с мозъчни тръстове във Вашингтон, републикански стратези и шеф на руска банка, за който се твърди, че има връзки с мафията. В зависимост от аудиторията, Бутина се представя ка...

News image

"Дълбоката държава" не дава мандат на Тръмп за сделка с Путин. Доктрината на САЩ "Смърт за Китай" изкушава Кремъл

"Дълбоката държава" саботира срещата на американския президент Доналд Тръмп с неговия руски колега Владимир Путин в Хелзинки, който се е подготвил обичайно за два основни сценария - "протоколна среща" и "мъжки разговор". Играчите на "дълбоката държава" на практика предупреждават президента...

News image

Яна Лапикова, личната фотографка на Путин, нарочена за тайната "фаворитка". Алина Кабаева има статус на "съпруга"

Ксения Собчак, също сочена за "тайна любовница" на руския президент, написа лирично есе - "Путин има една любовница - политиката", когато след обявяването на развода световните медии избухнаха с материали за неговите три най-обсъждани "фаворитки" - Алина Кабаева, Анна Чапман и Яна Лапикова. ...

News image

Радев "обича да го разбират Тръмп, Путин и Ердоган". Президентът обявява война на "дълбоката държава" на КОЙ

"Казват за мене: "О, той обича Русия", Аз обичам Съединените щати. Но аз обичам да се разбирам със страни като Русия и Китай", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с Мей в края на двудневното му посещение на Острова. "Казват за мене: "О, той е русофил и обича Русия", Аз обичам Бълга...

News image

Борисов се навил да посочат Цв. Василев за поръчител на историята с "Къщата в Барселона". Защо нарочва "банкера-беглец"?

"Бойко Борисов вероятно знае откъде идва поредната атака. Корпоративната съставляваща е видима. Участниците в предаването са го насочили към един "банкер-беглец", твърдят източници от неговото най-близко обкръжение.", написахме в материала "Инкяр. Няма да свалят Борисов с любовници, къщи и о...

News image

"Лукойл"-"Малката Русия" е на власт, който и да е премиер. Ако Путин свали Борисов, Вальо Златев ще качи Корнелия Нинова

Гласуването на Закона за горивата е знаково, осветява, че разделението на "власт" и "опозиция" е условно. Реално на власт в България е "Малката Русия"-"Лукойл". Който и да е премиер, Валентин Златев е над него. Бойко Борисов не може да си позволи да скочи срещу Вагит Алекперов, все е...

News image

Инкяр. Няма да свалят Борисов с любовници, къщи и острови. Колкото събориха Путин с Алина Кабаева и "Панама гейт"

Бойко Борисов вероятно знае откъде идва поредната атака. Корпоративната съставляваща е видима. Участниците в предаването са го насочили към един "банкер-беглец", твърдят източници от неговото най-близко обкръжение. Пресслужбата на Министерския съвет разпространи отговорите на премиера Бо...

News image

НяКОЙ залага мишена на пусия за "Сретан&Со" на Калемегдан в Белград. Обичайно заподозреният "Бойко" този път няма общо

Случката в Черна гора е силно подценена - Мило Джуканович се спаси, защото американците го спазариха с колегите от Русия. Сега един наш играч, базиран в Сърбия, смята, че ще стане същото. Мишената в Белград е "двоен агент" - на ДАНС и руснаците, само че на губещите от "Бандата от Санкт ...

News image

Бойко Борисов: Тереза Мей започна с "Благодаря, Бойко!". Сега, както се вижда на Върха, "Бойко" ще го подпукат "домашно

"Всички хвалят Бълргария в момента и във всички направления сме си написали домашното. Всеки един от колегите, и Тереза Мей започна с "Благодаря, Бойко!". И г-жа Могерини също. Бойко Борисов се къпе в европейската слава, докато чака световно признание от Тръмп. Ако седне край камината в Бе...

News image

Путин бесен на Борисов заради "Западни Балкани". Кремъл готви "ляв пуч" наесен. Вальо Златев не може да го спре

Кремъл взема курс към мощна "хибридна атака" и готви "ляв пуч" наесен срещу Бойко Борисов, нарочен за уж проруски настроен, твърдят независими източници от службите. Путин бил бесен на Борисов заради "неизпълнени политически ангажименти". Той намекнал при последната им среща, че Мо...

News image

Радев застава до Ердоган и дублира Борисов по "турската писта". Цака "турската карта" в Раздаването за Западните Балкани

Президентът Румен Радев влиза в голямата игра. Застава до Ердоган за инаугурацията като единственият президент на страна от ЕС. В "Бештепе" седна знаково до Бакир Изетбегович, член на Съпредседателството на Босна и Херцеговина, изключително близък с Ердоган. Радев дублира Борисов п...

News image

Вида герой в Украйна: "Хвала, Домагой". Русия: "Хърватите винаги са били предатели!". ФИФА само го предупреди

"Хърватите винаги са били предатели", избухна членът на Съвета на Федерацията Франц Клинцевич. Вълна от възмушщение заля руските медии, след като хърватският национал Домогай Вида, бивш играч на Динамо Киев, избухна в съблекалнята след мача с Русия с провокацията: "Слава на Украйна!" и "Тази...

News image

Външни и вътрешни врази на Корнелия Нинова готвят Мая Манолова за "лице на пуча". Б.Б. удържа преврата с Вальо Златев

Корнелия Нинова провокира Бойко Борисов да й спретне "завера" и да я свали. С прозрачните пласменти за интрига между Цветан Цветанов и Б.Б. няма да рушне ГЕРБ, но ще помогне на червените мишки да си намерят Спонсор. Сайтаджийската интифа е дружеско предупреждение - червените невестулки НЕ...

News image

Б.Б. гушна "китайската заплаха"! С Китай и Русия е лесно, Нинова, дреме им. Защо Цв.Цв. не заплаши Пашата, Маджо и ТИМ

Корнелия Нинова да попита Цв.Цв. не защо говори за "китайска заплаха", а защо не вземе да "заплаши" Пашата, Маджо, ТИМ, или близките до него Маргини. С Китай е лесно - дреме им, че Цветанов бърбори за "китайска заплаха". Само да пуснат "златния дъжд" като Тръмп и ще стане "свършит". ...

News image

Защо президентът отива при Ердоган? Радев отваря капия за влияние за среща с Тръмп. Изпраща послание на Борисов и Доган

Залогът явно е голям - в обкръжението на Борисов се говори, че с този рискован ход Радев си отваря капия за влияние за среща с Тръмп в Белия дом. Доналд Тръмп застана мощно зад сделката за 100 F-35, но въпреки това Ердоган не му цепи басма, което очевидно впечатлява президента на САЩ. ...

News image

Радев застава до Ердоган на клетвата в двореца "Бештепе". Сарая запазва ледено спокойствие. Борисов неглижира визитата

Новината на "Дейли Сабах", че президентът на България ще бъде при полагането на клетва за встъпването в длъжност за новия мандат Реджеп Тайип Ердоган при превръщането на Турция в президентска република, провокира притаено напрежение в Задкулисието. Съобщението в българските агенции засе...

News image

Меркел отказа поканата на Борисов. Канцлерът няма да дойде за форума "16+1" в София. Пръв отказ на Меркел към Борисов

Канцлерът на Германия Ангела Меркел няма да пристигне за форума "16+1", който ще се проведе в събота в София, но ще изпрати свой представител. Това се очакваше. Германия не приема позицията на Китай да затваря своите пазари, а в същото време да търси съюзници в битката срещу САЩ за "сво...

News image

Комисията по разузнаването в Сената: Москва се е намесила в изборите в полза на Доналд Тръмп

Над 2 500 страници стенограми от разпити и други документи, свързани с руската намеса в изборите в САЩ, бяха публикувани вчера от комисията в Сената, отговаряща за разследването. Руската адвокатка-шпионка Наталия Вселницкая, доверено лице на Путин В повечето от тях става дума з...

News image

Срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки пред провал. Тайните служби на САЩ доказват руска намеса в изборите за Белия дом

Предстоящата среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки ще е трудна. Президентът на САЩ няма как да подмине руската намеса в президентските избори, пише Кристоф Мюнгер в швейцарския в. “Тагесанцайгер”. Завеждащият отдел “Външна политика” на изданието ...

News image

Делян Пеевски няма нищо общо с гласуването на Борисовите депутати. Не му се налага, има общо с "Бойко"

"Сега Бойчето ли е лъжец, Цецо ли не му цепи басма вече или Пеевски отмени нареждане на "европейската личност на годината", написа във Фейсбук Богомил Бонев. 1. Бонев също като Нинова си дава вид, че вярва в "блама" на "Бойчето". Няма как да не е забелязал "илито" на Разпореждането - "как...

News image

Корнелия Нинова няма да "разцепи" ГЕРБ с постове във Фейсбук. "Пропаст" между Цветанов и Борисов ще има, когато ЦРУ реши

ДЕПУТАТИТЕ НА ГЕРБ СА КАТО КРЕПОСТНИ НА БОЙКО БОРИСОВ. ГЛАСУВАХА СПОРЕД ВТОРАТА ЧАСТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО - КАТО В ДРУГИТЕ СТРАНИ! "Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта? Вчера Премиерът разгневен каза: Наредих на Цветанов да изтеглят закона за акциза. Дне...

News image

Борисов си организира "бламиране". Депутатите УЖ не се съобразиха с "разпореждането" за акциза върху "бездимните цигари"

Бойко Борисов си организира "бламиране" от собствените депутати и коалиционните партньори. Първо се "разпорежда", сетне УЖ го "бламират" - хем демократ, хем пълни хазната. Всъщност гласуват според втората част на Разпореждането - "както е в други страни". Толкова - другото са банкенски пин...

News image

Б.Б. пуска медийни балони как го "свалят със заговор и пуч". Радев няма да подаде оставка, Нинова не могат да я свалят

Премиерът Бойко Борисов знае, че ако трети път подаде оставка, рискува да загуби изборите. "Ресто" на мигранти от Германия може да го принуди. Б.Б. пуска медийни балони как ще го "свалят със заговор и пуч". Втората реч на президента му дойде тъкмо навреме. Президентът Румен Радев няма...

News image

Борисов получи награда в Сараево. Меркел и Орбан НЕ договориха сделка в Берлин

Премиерът Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по време на официална церемония в Сараево. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. ...

News image

Радев, аре, дръпни реч за "разпореждането", Борисов ще си го премести през шортите, докато издухваш бездимните цигари

Президенът Румен Радев е важен за Бойко Борисов колкото Берковската духова музика. Дори не го отразява. Само Цветан Цветанов му е важен - разпорежда на "Цецо" и Менда Стоянова го издухва за бездимните цигари. Щото да не го свързват с Делян Пеевски. Обаче за Валентин Златев не обажд...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

ТРЪМП НАПРАВИ РЕШИТЕЛНА КРАЧКА КЪМ СОБСТВЕНИЯ СИ ИМПИЙЧМЪНТ ЗАРАДИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

News image

Състоялата се вчера пресконференция на президентите Тръмп и Путин в Хелзинки ще остане в учебниците по политология като христоматиен пример в подкрепа на  твърденията, че политиката е мръсна работа, основана на лъжи. Защото президентите на двете ядрени свръхсили най-безцеремонно и солидарно от...

ФБР по следите на $30 млн от Путин за Тръмп. Бутина арестувана, за да бъде осветен канала "Торшин-Дерипаска-Путин"

News image

Медиите в САЩ спекулират върху версията, че Мария Бутина е арестувана заради участието й в незаконно финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. ФБР повече от година разследва Александър Торшин, заместник-председател на Централната банка на Русия, като канал за финансиране на кампани...

Мария Бутина сочена като "личен пратеник на руския президент". Арестуват я ден преди срещата в Хелзинки като провокация

News image

"Руската шпионка" Мария Бутина обслужвала връзките на Тръмп с Кремъл. Сочат я като "личен пратеник на Путин". Арестуват я ден преди срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки като провокация. Мария Бутина е посочена като "агент за влияние на руското правителство", а не като "шпионка". Може да ...

АКЦИЯ

Доналд Тръмп цака "китайската карта" в Хелзинки. Владимир Путин - санкциите

News image

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин започна почти един час по-късно от първоначално обявеното време - 13.20. Самолетът на Путин кацна половин час по късно от очакваното. Това веднага промени графика на срещата. В същото ...

Путин и ядреното куфарче в дъжда, Pussy Riot и гимнастикът-съдия Нестор Путана. Хърватия беше герой на Купона...с Русия

News image

И като заваля из ведро, смелият Макрон, който подскачаше на масата на мониторите на трибуните, остана извън Чадъра за Путин. Тове е то - уж "многополюсен свят", но само за Путин има Чадър. Ядрен. Всякакъв. Ако беше "пичка" докрай, каквато е, но явно позицията я спира, пре...

КИЛЪРИ

Изненада! КОЙ и ЦРУ - "партия" в операция "Фидониси". Намекват за нова US-грама заради досието "Магнитски" и "Белене"

News image

Бойко Борисов знае КОЙ раздуха операция "Фидониси", но много по-важно е, че знае ЗАЩО - заради досието "Магнитски" в САЩ и "Белене". Приятелският огън от сарайната секция на КОЙ е послание - или ни помагаш за "Магнитски", или изкарваме "ГРЪЦКАТА СМЕТКА". Партията на сарайния КОЙ с ЦР...

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

News image

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. К началу 2000-х Шамиль Басаев превратился в одного из самых известных и разыскиваемых террористов мира. По ко...

МАФИЯ

Борисов "храни" споносори на БСП, защото споделя Трапезата с тях. Прави "политика" преди избори, сетне се "чува" с Корни

News image

Бойко Борисов не "угажда" на БСП, а на спонсорите й - "храни" ги, защото споделя Трапезата с тях. Противно на пласмента, че дели само на едно, той дели с другите босове, споделя власт и Ресурс. "Опозицията" е на Хранилката на босовете, т.е. на Бюджета, който те преразпределят - "гурме по...

Няма да намерят "милиарди на Борисов". Няма "общак" при Маджо, Пашата и Котараците. Схемата: държи се цяла БАНКА

News image

ФБР има две правила - "Следвай парите" и "Наръси пари, за да хванеш играчите". Само че когато става дума за банкови сметки и прехвърляне на сакове с кеш. Но какво прави ФБР, когато в играта са цели банки. (Все едно "Панама гейт" разкри, че гигантският "Совкомфлот" е под контрола на Путин....

РЕКЛАМА
Банер