СНАЙПЕР

Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия

alt

Пол Манафорт беше човекът, към когото всички погледи се насочваха в деня на първите официални обвинения от екипа на Робърт Мълър по досието "Русия".

Изненадващо: по-интересната новина около разследването на прокуратурата се оказа фигурата на бившия съветник на Доналд Тръмп по външната политика Джордж Пападопулос, който се призна за виновен за лъжесвидетелстване пред ФБР за контактите си с... Русия.

alt

Обвинението за пране на пари срещу Манафорт логично привлече по-голямо внимание от страна на медиите, поради факта, че става дума за човек на много висока позиция на върха на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Казусът с Джордж Пападопулос обаче може да се окаже много по-проблематичен за Белия дом в средносрочен и дългосрочен план, коментира CNN. Причината е опитът на Пападопулос да прикрие информация за контактите си с гражданин с връзки до Кремъл, наричан "Професора" в документите на ФБР.

Още повече - по всичко личи, че Пападопулос сътрудничи на разследването, ръководено от Мълър, още след ареста си през месец юли 2017.

Кой е Джордж Пападопулос?

Той е завършил колежанското си образование в САЩ през 2009 г., след което заминава за Лондон, където получава магистърска степен по национална и международна сигурност. Пападопулос започва работа в неправителствения Институт Хъдзън през 2011 г. базиран във Вашингтон, като стажант, без да получава заплащане. Работата му за американския тинк-танк продължава до 2014-2015 г.

За кратко Пападопулос се включва в кампанията на един от предварителните кандидати за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - Бен Карсън. В момента Карсън е министър по жилищната политика и градското развитие на Доналд Тръмп.

Според профила на Пападопулос в LinkedIn, последната му работа е била като консултант по енергийната политика.

Джордж Пападопулос живее в Лондон, когато получава предложение да се включи в кампанията на Доналд Тръмп като съветник по външната политика. Според данни на източници на CNN, Пападопулос е общувал с хората от щаба чрез имейли, като не е бил сред редовните посетители на Тръмп Тауър (частната резиденция на Тръмп в Ню Йорк).

Говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс определя ролята му на член на доброволния съветнически борд като "крайно ограничена".

Любипитното е, че през септември 2016 г. Пападопулос дава интервю за руската агенция "Интерфакс", в което коментира, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да възстанови доверието между Москва и Вашингтон. Според него, санкциите срещу руски граждани заради конфликта в Крим "не правят нищо друго, освен да насочват Русия към Китай като основен пазар за стоки, услуги и горива".

Ето какво се казва в споразумението за признание на вината на Пападопулос, разпространено от ФБР на 30 октомври:

"На практика обаче, както беше казано по-рано, обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора за първи път на (или около) датата 14 март 2016 г. Това е в периода, в който обвиняемият ПАПАДОПУЛОС вече е знаел, че ще бъде съветник по външната политика на щаба [на Доналд Тръмп]; Професорът е проявил интерес към обвиняемия ПАПАДОПУЛОС едва след като е разбрал за ролята му в кампанията; Професорът е разказал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС за това, че руснаците притежават "компромати" за тогавашната кандидатка Клинтън през април 2016 г., т.е. над един месец след като обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е присъединил към предизборния щаб [на Доналд Тръмп, б.р].

Пападопулос признава, че е лъгал по време на разпитите във ФБР по отношение на времето, в което е поддържал контакти с руски граждани. В първата си беседа с федерални агенти през януари 2017 г. Пападопулос твърди, че се е обърнал към чуждестранния си контакт (т.нар. Професор), преди официално да се присъедини към предизборния щаб на Доналд Тръмп. Пападопулос е арестуван през юли, признава се за виновен през октомври и по всичко личи, че междувременно е съдействал на разследването за предполагаеми връзки между руското правителство и щаба на Тръмп.

Нещо повече: "Професорът" е проявил интерес към Пападопулос едва след като е разбрал, че той е привлечен към щаба на Тръмп.

И това е нещо особено важно.

Очевидният въпрос е: защо Пападопулос би избрал да лъжесвидетелства пред ФБР, въпреки че е предупреден за тежките последствия от подобен ход. Ако не е имал причини да прикрива информация за връзките си - или предполагаемите си отношения с руски официални лица - защо е почувствал нуждата да се постави под толкова сериозна правна заплаха, че да лъже за контактите си с "Професора"?

Отговорът на този въпрос все още остава неясен. Но има една причина, поради която Пападопулос би търсил връзка с руската страна - бил е убеден, че те разполагат с "мръсотия", която може да компрометира Хилари Клинтън.

Това става ясно и от документа, в който Пападопулос се признава за виновен:

"На или около 26 април 2016 г. обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора на закуска в хотел в Лондон. По време на тази среща Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че тъкмо се е върнал от пътуване до Москва, където се е срещнал с високопоставени руски правителствени служители. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че по време на това посещение той (Професорът) е разбрал, че руснаците са се сдобили с "компромати" за тогавашния кандидат-президент Клинтън. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, както самият обвиняем ПАПАДОПУЛОС впоследствие описа пред ФБР, че "те [руснаците] имат компромати срещу нея"; че "руснаците имат мейли от Клинтън"; че "разполагат с хиляди имейли".

По-голямата цел на руската връзка с Пападопулос е да се договори посещение на Доналд Тръмп в Русия по време на предизборната кампания. По време на подобна визита, кандидатът на Републиканската партия би могъл да обмени информация с местни държавници и евентуално да се срещне с президента Владимир Путин. Такава визита обаче не е договорена.

Какво се разбира от разследването на Мълър:

1) Професорът е проявил интерес към Пападопулос, след като става ясно, че той ще има своята роля в щаба на Тръмп като външнополитически съветник;

2) Пападопулос е излъгал за датите, на които е провеждал срещите си с Професора, така че да не замесва работата си за Тръмп в разследването.

3) Отношенията на Пападопулос с Професора са мотивирани от обещанието за предоставяне на компромати срещу Клинтън, в това число - копия от личната й кореспонденция.

4) Пападопулос изглежда вече сътрудничи на специализирания прокурор Робърт Мълър след ареста през юли.

Имайки предвид всичко това, за Доналд Тръмп ще бъде много по-трудно да игнорира случая Пападопулос. Нещо повече: документите от обвинението показват, че съветникът е предупредил висшестоящи членове на предизборния щаб относно контактите си с руската страна.

Бивш съветник на кампанията на Доналд Тръмп, чиято самоличност не се разкрива от CNN, твърди, че Пападопулос е бил редови играч в щаба. "Той беше нула. Банална случка", твърди източникът.

В същото време, опитът му да прикрие истината от федералното разследване е много сериозен пробив. Може да се окаже много по-сериозна новина от гледна точка на проверката за евентуална руска намеса в президентските избори, отколкото дузината обвинения, повдигнати срещу Пол Манафорт.

Webcafe, по CNN

 
СНАЙПЕР
News image

Кремъл: Изявленията на Борис Джонсън, че Владимир Путин "е Хитлер на новото време" са "отвратителни"

Кремъл заяви, че коментарите на британският външен министър Борис Джонсън за президента Владимир Путин са "отвратителни", съобщава БГНЕС. Джонсън каза, че Путин се опитва да използва световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер през 1936 е използвал олим...

News image

Бойко Борисов спира сделката с ЧЕЗ?! Отваря си няколко фронта - с ТИМ, московските грузинци, ВТБ и с Пашата в тил

Бойко Борисов си отвори няколко фронта с гласуването на анкетна комисия за приватизацията и продажбата на ЧЕЗ. Фронтът в тила може да го свали отново - Пашата, Каратиста и ТИМ едва ли ще са доволни, ако комисията не се окаже само маневра за притискане на борда на ЧЕЗ и премиера на Чехия Андрей...

News image

"Бойко ке падне"! Слави стяга Партията на народа, царят зад него, бивш областен управител поема структурата във Варна

Слави Трифонов яха народното недоволство и се готви за предсрочни избори. Царят застава зад него и го промоцира в евроелита. Шоуменът вече работи по проекта "Партията на народа". Стяга структурите по места. Бивш областен управител на Варна поема нещата в морската столица. Тодор Й...

News image

Руският патриарх си замина обиден: благодарили сме не само на руснаци. Кирил препоръча тази история на София да изчезне

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е разочарован, че руската армия, освободила България, е разделена на отделни националности, участващи в Освобождението. "Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много м...

News image

"Победа в войне обернулась поражением". Как Россия освободила Болгарию, Сербию и Черногорию от турецкого ига

В одном из пригородов Стамбула, местечке Сан-Стефано, 140 лет назад был подписан мирный договор, остановивший войну России и Турции 1877-1878 годов. В соответствии с положениями договора была объявлена независимость Болгарии и Черногории, окончательно освободилась от турок Сербия, а Россия пол...

News image

Премиерът на Чехия отряза Борисов: Няма причини сделката с ЧЕЗ да не бъде сключена. Договорите с "Инерком" са приключени

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш отряза министър-председателя на България Бойко Борисов, който е поискал той да му съдейства държавното дружество ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България на държавата. На сайта на чешкото правителство бе публикувана официална информация от името на премиера  на...

News image

"Говорить Москва" зад Гинчето. ВТБ е "Говорить Москва!" - чрез низ от компании и банки ще финансира сделката за ЧЕЗ

Аферата ЧЕЗ: родна кукла, грузинци, евреин, странна банка на ветерани и десантчици от войни, а на дъното. Грузинско-руско-български милиардер е зад сделката, но и той е нейно прикритие. Кой всъщност e застанал най-отзад? Капанът със сиренцето за премиерите Борисов и Бабеш...”Част от исти...

News image

Пеевски посочил Борисов за сделката с ЧЕЗ на съвещанието при Доган: Бойко прибира ЧЕЗ, за да не го свалят пак "тея гад

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяснил на Ахмед Доган, че няма нищо общо със скандалната сделка по придобиване на ЧЕЗ. Това станало по време на 4-часовото съвещание на ръководството на движението при в Бояна. Пеевски казал че притежава документи, които сочат към други кръгове, най-вероя...

News image

Ахмед Доган: Скандалът с ЧЕЗ може да предизвика трусове в управлението. Пеевски пред Доган: Нямам пръст в сделката

Скандалът с ЧЕЗ може да се окаже преувеличен, ако в следващите дни стане ясно, че институциите са си свършили работата. Но ако не са – скандалът може да предизвика големи трусове в управлението. Това заявил пред актива на ДПС почетният лидер Ахмед Доган. Спешното заседание, което ...

News image

Митко Каратиста, шофьорът на Пашата, представляваше държавата в ЧЕЗ. Сделката е изцяло на управляващите

"За мен това е сделка на хора от ГЕРБ, вероятно на най-високо ниво. Те гарантират сделката, "техните" контролни органи ще я проверяват, "техните" медии ще ни облъчват как сделката е по чешките закони. За съжаление, държавата е толкова отсъстваща вече, че дори не знае как да защити интересите с...

News image

Ерик Рубин пред Румен Радев: "Защо Борисов не може да се еманципира от Пеевски". Пита и за Ердоган, инструктира за Вучич

"Следвай парите!", правило №1 за ФБР би трябвало да отговори на питането на американския посланик в София Ерик Рубин, който поставил остро риторичния въпрос "Защо Борисов не може да се еманципира от Пеевски", чийто отговор няма как да не знае. Показната среща на Рубин и Радев след прослов...

News image

КОЙ е дал "такава информация" на президента - Пеевски "има обвързаности" с Борисов. Радев да чака джихад от "Момчето"

"Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация", заявява в интервю за "Телеграф" Делян Пеевски. Как кой - КОЙ, разбира се, по (не)регламентираните канали на "момчетата" от НСО. Делян Пее...

News image

Румен Радев убеден, че паралелна структура на службите следи Десислава Радева и Иво Христов. НСО дебнела него...

Преди скандала между Бойко Борисов и Румен Радев написахме, че полицейската акция срещу съпругата му Десислава Радева е "постановка", организирана от ченгета, контролирани от довереници на Цветан Цветанов. Няколко дни след избухването на президентския гняв сайт, нарочен за близък до Дел...

News image

Ахмед Доган на кафе с Йордан Цонев: "Ако моята загриженост за държавата е коледен подарък, защо да е само за Борисов."

"Ясно е - едни нови избори ще възпроизведат сегашното състояние. Защо да губим пари и време", разчете думите от коледното послание на Доган Йордан Цонев. ДПС не толерира такъв тон, бе категоричен депутатът от движението.      Диалогът между институциите е влошен. Това е лошо за държавата! ...

News image

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера

"Във връзка с вчерашното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов по bTV и днешното изявление на президента Румен Радев, в които неоснователно бе използвано името ми, заявявам следното: Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият никога не е раб...

News image

Борисов отвръща на удара след "вероломното нападение" на Радев: Абсолютна лъжа е, че имам общ бизнес с Делян Пеевски!

Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Моята добронамереност не трябва да е за мой ущърб, заяви премиерът. "Смятам, че един държавен глава,...

News image

Румен Радев обяви война на Бойко Борисов за срещи, бизнес интереси и разпределяне на обществени поръчки с Делян Пеевски

Имал ли е и продължава ли да има Бойко Борисов срещи с Делян Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на Пеевски? Така той коментира факта, че вчера Борисов заяви, че началникът на президентския ка...

News image

Деси Радева подозира КОМПЛОТ на близки до Цветан Цветанов полицейски шефове. Преследването било ПОСТАНОВКА

Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев подозира, че близки до Цветан Цветанов полицейски шефове са организирали постановка с преследването на мерцедеса на НСО. Патрулни полицаи опитаха да спрат колата, в която е пътувала Деси Радева, заедно с охранител и шофьор от НСО. Ме...

News image

Какво се случва в Би Ай Телевизия? Новият собственик буквално "влезе с бутонките" - спря всички предавания

Новият собственик на Би Ай телевизия Мирослав Янев буквално "влезе с бутонките" само ден след обявяването на продажбата. Днес телевизията не излъчва никакви предавания, а само повторения на стари. Новият собственик събрал екипа на предаването "Код 11-13" 15 минути преди ефир и съобщил, ...

News image

Поверженный «Леопард»: почему турецкий танк не выдержал атаки курдов

Турецкие «кошки» немецкого производства снова понесли потери в Сирии — курды подбили танк «Леопард» из советского ПТРК «Фагот». Качество немецкого вооружения перехваливают или к такому результату приводит излишняя самоуверенность и не слишком умелые пользователи? Пробуем разобраться в си...

News image

Скандал. Деси Радева лети с "мерцедес" на НСО. Патрулки в гонка с първата дама до Бояна, не спряла на стоп палка

Първата дама Десислава Радева се оказа в центъра на страхотен пътен скандал, достоен за филмов екшън. Снощи, шофиран от нея автомобил мерцедес е бил преследван от две патрулки на МВР от центъра на София по бул. „България” до кв. „Бояна”. Черна лимузина, движеща се...

News image

Gazeta Express: Разузнавателните служби и полицията на Косово знаят кой е извършил убийството на Оливер Иванович

Източници на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение "Свобода, демокрация, справедливост" Оливер Иванович, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица. ...

News image

Доналд Туск, приятелят на Борисов, не покани президента Румен Радев на лидерската вечеря във Варна. "Бойко" се намесва?!

Румен Радев беше скандализиран, че е научил от медиите за срещата "Турция-ЕС" във Варна през март, договорена между Бойко Борисов и Ангела Меркел по време на посещението й в София и в телефонен разговор между Борисов и Ердоган дни по-късно. Оказва се, че председателят на Европейския съвет...

News image

Тома Томов: В момента има една супер сила - Съединените щати. Путин има проблеми с елита, който предава Русия

"Това, което ние сме преживели, което беше безсмислено, отвратително, което смаза живота на десетки милиони, което съсипа много държави, това вероятно ще се случи, защото еднополюсният момент, когато Америка беше хиперсилата и владееше всичко, свърши. Свърши", обясни той. Томов посочи, ...

News image

Кметът на Септември къта разработки на ДАНС в нощно шкафче. Иван Гешев: Аз списъци за арест на кметове не правя

Като много обезпокоителна определи днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев една от находките им покрай акцията срещу кмета на Септември Марин Рачев. На нощното си шкафче (?!)  той държал справки от ДАНС за операции по търговията с гласове. "Според мен няма обяснение защо се намират там...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Туск: След отравянето на Скрипал няма да празнувам повторното назначаване на Путин. Срамно е, че Юнкер го поздрави

News image

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че не е поздравил руския президент Владимир Путин с неговото "повторно назначаване", предаде Ройтерс. Причина е случаят с отравянето на бившия агент Сергей Скрипал, за което Великобритания обвинява Русия. Изказването на Тус...

Как да накажеш Кремъл - Британия е залята с руски пари. Искат Лондон да замрази авоарите на Путин и неговите приятели

News image

Миналата седмица министър-председателят Тереза Мей заяви със сериозен тон пред препълнената Камара на общините, че ще изгони 23 руски дипломати заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш шпионин, а по същото време британски инвеститори отпуснаха заем за милиони долари на руск...

Путин не целеше само изборна победа. Той искаше един вид коронация, за да може да твърди, че народът е плътно зад него

News image

На Владимир Путин се удаде с трикове да се задържи на върха на Русия. Страната обаче има съвсем други проблеми и то не само социални. Отношенията със Запада ще продължат да са лоши и да се влошават. Така смята известният австрийски политолог проф. Герхард Мангот, преподаващ международни отноше...

АКЦИЯ

Слави Трифонов: За КОЙ е огромно щастие несъбраният ДДС от 16 млрд.лв.?

News image

Гледам новините на различни телевизии и да ви кажа разбрах много важни неща – например, че до всяка дупка по пътищата не може да има полицай. А аз, наивникът, вярвах, че ще има. Разбрах също така, че днес, на първа пролет, сме имали зима вместо пролет. Добре, че бяха новините, иначе не...

Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция от КОЙ-Бойко Борисов

News image

Обществото стигна такова равнище на робско примирие, а централните медии на коленопреклонение, че и ядрен взрив да гръмне, пак ще отразят със закъснение и след съгласуване. Ако ще и сто милиарда лева да бяха откраднатите пари от данъци, пак нямаше да има реакция. Подобно убийство на духа нац...

КИЛЪРИ

Российские агенты учились на ошибках в деле Литвиненко, чтобы организовать покушение на Скрипаля, все сделано в России

News image

"Британские власти все больше склоняются к версии, что полковник Скрипаль вступил в контакт с нервно-паралитическим веществом, подложенным в багаж его дочери Юлии, которая приехала к нему в гости из Москвы", - пишут журналисты The Telegraph Роберт Мендик и Кейт Маккэн. Но им по-прежнему...

Ходорковски: Ако Путин иска да ме убие, нищо няма да ме спаси. Отравянето на Скрипал е работа на "групата на Путин"

News image

Живеещият в Лондон беглец  и руски олигарх Михаил Ходорковски е решил да не си наема лична охрана след историята с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише Guardian, цитиран от Би Би Си. Той е сигурен, че ако руският президент иска да го убие, ник...

МАФИЯ

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха. Кабинетът "Борисов" даде плажове на близки до Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС и СИК

News image

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха за златните хапки в туризма. Бойко Борисов се "постла" на Ахмед Доган. "Фалшива новина" се оказа, че Валентин Златев уж щял бил да го сваля - и негови хора ще "лапат" от Южното Черноморие. Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителство...

Топмениджър на ЧЕЗ пред "Лидове новини": "В България сме враг. Офшорното финансиране на грузинците не ни притеснява"

News image

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на а...

РЕКЛАМА
Банер