СНАЙПЕР

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

alt

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

    "Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

    "Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

    "Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

    Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

    Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

    "Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

    "Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

    "Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

    "Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

    "Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

САЩ придават Македония към Гърция и България срещу Турция и Сърбия, спират руския газ и вземат "Западните Балкани" от ЕС

САЩ стои зад договорите между Гърция и Македония, както и между България и Македония, за да влезе Скопие в НАТО. Така ще оформят натовско каре, когато на 11 юли Македония стане част от Алианса - Гърция, Македония, Албания и Черна гора. Косово си е протекторат на Вашингтон и също върви к...

News image

След срещата на Бойко Борисов с американския посланик: Предсрочни парламентарни избори не стоят на дневен ред

Бойко Борисов се готви за посещение в САЩ. След срещата с американския посланик Н.Пр. Ерик Сет Рубин екип на амбасадата и кабинета вече работи по визита на премиера в САЩ, която вероятно тя ще се състои през есента - сред срещата между Путин и Тръмп. "Темата за предсрочни парламент...

News image

«Троянский конь» для террориста. Как ликвидировали Шамиля Басаева

Подробности операции, осуществленной спецслужбами России, до сих пор имеют гриф «секретно». Засекречены и большинство ее участников. Тем не менее, известна общая канва событий. Шамиль Басаев, 1995 г. © / Natalia Medvedeva / Commons.wikimedia.org     К началу 2000-х Шамиль Басаев п...

News image

Щатски журналист към Тръмп: "Доналд, няма лошо да качат видеото с пишкащи руски проститутки в Ютуб". Върни Русия в Г-8

Няколко дни след предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп към лидерите в Г-7 да върнат Русия в този клуб се разгоря компроматна кампания - хакери предупреждават, че ще качат сексвидеото с него и пикаещи руски проститутки в московския хотел "Риц-Карлтън" по време на конкурса "Мис Свят"...

News image

Борисов с "тайна мисия" в Израел - урежда си среща с Тръмп чрез Нетаняху. Радев си я заработи с Варшавската декларация

Бойко Борисов рискува да го иронизират, че след като е "оправил" Западните Балкани за ЕС, след като е посредничил между Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган, сега влиза в още по-голяма игра - Израел и САЩ срещу Иран и Русия. Всъщност премиерът няма подобни намерения, твърдят източници на ...

News image

БСП гради "патриотична коалиция" със Слави на принципа: Никога повече на власт с ДПС. Цветан Василев участва с "ресурс"

Американците искат да се отърват от Бойко Борисов. Първо, заради "Белене". Второ, заради "преразпределянето на порции" с Пеевски. Трето, заради комбинациите с Ердоган и евролидерите. Междувременно БСП гради "патриотична коалиция" със Слави на принципа: "Никога повече в управление с ДПС". ...

News image

Доган използва Вълка за "фалшиво игнориране" на Пеевски. Божков, Вълканов, Пеевски, Маджо и Гайтански работят със Сарая

След публикацията на "Биволъ" за регистрирана обща фирма между Ахмед Доган и Румен Гайтански-Вълка в социалните мрежи избухна взрив от коментари. "Биволъ" ги провокира със "Значението на тази информация тепърва ще бъде обект на анализи и коментари, но слуховете за сближаване на Доган и Въ...

News image

Доган регистрира фирма с Румен Гайтански-Вълка. "Уотър Витал" е с 20 000 лв. капитал. Двамата са и управители

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган регистрира официално бизнес в България. Това се случва за първи път. Доган не веднъж е твърдял, че е "на ти" с бизнеса, но никога досега не е участвал официално в търговско дружество. Съдружник в начинанието му е бизнесменът Румен Гайтански-Юнг, по...

News image

Горан Брегович забива на Бузлуджа. Този път се очакват 100 000 социалисти на върха. БСП стяга редиците за избори

Горан Брегович ще забие на Бузлуджа на 28 юли като гост на честванията на БСП. Звездата се разбра с ръководството. Хонорарът му ще бъде подобаващ, но и забивката - повече от яка. Този път се очаква около 100 000 социалисти да се качат на върха. Коалиция "Белене" вероятно ще се...

News image

Национално съвещание на БСП стартира конференции по места. Ангел Вълков от орготдела на НС на БСП ще отговаря за Варна

Националният съвет на БСП се събира на заседание на 10 юни, за да подготви серия организационни мероприятия. Националното съвещание ще се проведе на 21 юли, а след него трябва да стартират националните конференции. Конференцията във Варна ще бъде проведена през септември, когато се...

News image

Бойко Борисов гласи предсрочни избори през есента. Цветан Цветанов събира щабистите за мобилизирането на структурите

След гласуването за "Белене" Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Вълчев са се срещнали в "Банкя". Тази среща може да се окаже ключова за развитието на политическата ситуация в страната. Триото е решило, че прекаленото сближаване с БСП дава шанс да се надигне крайната десница ...

News image

Сигналът на Симеонов срещу Ангелкова: Дискотеката fast food ли е?

Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала категоризации за нощни барове и ресторанти на пет заведения на плажа в Слънчев бряг в нарушение на закона. По закон на ивицата могат да се разполагат само заведения за бързо обслужване като закусвални, снекбарове и др. ...

News image

"Белене" ще повтори "Южен поток" без КОЙ. 400 млн като "комплименти" за "факторите", а сетне "ресто"

"Нека премиерът да дойде да каже какво смята да прави с АЕЦ "Белене". Да каже поне на кратко какво са си говорили с Путин", заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че Бойко Борисов няма да присъства на заседанието, на което ще се г...

News image

Американците отново ухажват Корнелия Нинова. Вдигат червен картон на Бойко Борисов преди гласуването за "Белене"

Срещата на Корнелия Нинова с американския посланик Н.Пр. Ерик Рубин, дошъл на крака на "Позитано" 20", е знак, че "янките" отново я ухажват и виждат като бъдещ премиер. Американците показват червен картон на Бойко Борисов преди гласуването за "Белене". Последователната политика на БСП п...

News image

Жената на Томислав Дончев го нахендри на Бойко Борисов с "моркова и тоягата за циганите" и обслужи КОЙ за изборите

Светлана Дончева има суверенното право на мнение. Жената на вицепремиера Томислав Дончев, знаменосец на интегрирания европеизъм, написа във фейсбук "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Блокирали я. Как може КОЙ да допусне това. Скандал. КОЙ има полза от подобни не...

News image

Б.Б. играе "двойно". С Валери Симеонов прекроява дясното, а с Николина Ангелкова намига на босовете

Бойко Борисов не коментира след заседанието на МС в сряда скандала между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Намеква само за евроизборите... Опитва се да се възползва от маневрите на Валери Симеонов преди евровота, но в същото време намига на босовете ...

News image

Борисов гълчал шефове в МВР след убийствота на Пелов: Накарах им се много сутринта, сами да си направят изводите

"Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия. Ще изчакаме министър Валентин Радев да се върне. Тази сутрин говорихме дълго с главния секретар, с шефа на полицията". Това заяви премиерът Бойко Борисов по случая с убийството на беглеца Владимир Пелов след откриването на з...

News image

Пелов прострелял Марио Панчев още през 2010 г., след като разбрал, че жена му изневерява с него

Убитият затворник и опасен рецидивист Владимир Пелов се прицелил в Марио Панчев, след като разбра, че жена му изневерява с него. Това разкриха пред Фрог нюз местни полицаи. Първият сблъсък между тях станал малко след като Пелов бил пуснат предсрочно от затвора през 2010 година. "Щом излез...

News image

Ти да видиш?! Пелов с брада, суичър и обувки за преход в планината - как да го хванат. Кой прави ориентировките в МВР?

МВР не хванало Владимир Пелов, защото бил с "променен външен вид". Нима не се правят ориентировки - портрети с предполагаем външен вид: с брада, с очила, шапка, качулка, с които да работят издирвачите? "Направили сме всичко възможно да си свършим работата. Пелов не се е придвижвал свободно...

News image

Убитият беглец Владимир Пелов бил с 2 пистолета „Макаров“ и още три пълнителя

Убитият беглец Владимир Пелов е бил тежко въоръжен. В него са открити два пистолета „Макаров“ и още три пълни с патрони пълнителя. Държал и бинокъл с термокамера. Това съобщиха за Фрог източници от МВР. Марио Панчев-Дебелия или Големия. Той причакал набелязаната ...

News image

Братът на Михаил за разстрела в Слънчев бряг: Симона искаше пари от брат ми да си уголеми бюста. Накрая не устоя на шефа

Казвам се Николай Станчев, на 42 г. съм, от Ямбол. Брат съм на Михаил Станчев - той е по-малкият. Днес всички го наричат изрод, убиец, екзекутор, но никой не се интересува от истинските причини, довели до тази ужасна трагедия с приятелката му Симона и Коста Николов, с когото брат ми много до...

News image

Путин не само Борисов вледенява с поглед, вижте как прострелва Макрон. Само на Тръмп, Големия Си и дамите се "натяга"

Путин не само Борисов гледа остро, вижте как пронизва Макрон. Въпреки договорите за милиард евро, хвалбите и отстъпките. "Аз прекрасно разбирам незаменимата роля на Русия в някои междунаронди въпроси", заяви лидера на Петата република, отбелязвайки, че Париж не отрича важността на полит...

News image

Божидар Димитров: Путин се държал хладно с Борисов? Стига глупости! Имате ли способност да анализирате Путин?!

Анализите на срещите на българските държавни ръководители с руския президент Владимир Путин продължават с пълна сила. „Флагман“ потърси за мнение историка Божидар Димитров, който преди няколко месеца обяви, че създава ново движение „Кан Кубрат“, което ще се бори за пр...

News image

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си." Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1". Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Р...

News image

США готовятся к саммиту Трампа и Путина, и эксперты утверждают, что "Путин уже победил"

Белый Дом и Кремль начали подготовку к саммиту президента США Дональда Трампа и президента России Владимира Путина, о чем издание Wall Street Journal сообщило в пятницу, 1 июня. Сославшись на источники, знакомые с ситуацией, издание отметило, что целью встречи двух лидеров должно стать ур...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Китай играе срещу Русия на Балканите - строи коридор №11. Белград пак ще има излаз на море. Москва губи своя "остров"

News image

Сърбия сега е геополитически "руски остров" - оградена отвсякъде от натовски държави, Македония до дни влиза в Алианса, и от един протекторат на САЩ - Косово. Когато Китай свърже Ниш, а и нашата граница, с Черна гора и Бари, а Белград се сдобие отново с море, Русия може да загуби с...

Ивица Дачич: Сърбия е готова да плати половин млн долари, за да се срещне с Тръмп. Гей-премиерката може да свърши работа

News image

Министърът на външните работи на Сърбия, бившият помощник на Слободан Милошевич Ивица Дачич, има на разположение най-добрия лобист - гей-премиерката Ана Бърнабич, известна с проамериканските си нагласи. „Не поставяме под съмнение въпроса дали трябва да се наеме някой да лобира за ...

"Щерн": Дворецът на Медведев – лукс като по царско време. Имението на руския премиер надминава всичко по безсрамие

News image

Най-известният жител на идиличното селище Пльос живее зад зелена ограда, която се извисява на 6 метра, а наоколо са килнати селски колиби. Почти никой тук не е виждал въпросния мъж, нито е хвърлял поглед върху имота, като се изключи репортажа на опозиционния лидер Алексей Навални по YouTube,...

АКЦИЯ

САЩ спира руския газ през Македония. Путин трасира "Турски поток" през България за Сърбия?!

News image

САЩ чертае стратегическа "православна ос" с Гърция, Македония и Черна гора - военна, енергийна и транспортна. Тази линия се провежда от екипа на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс. В същото време Путин търси маршрут за "турската тръба" през България и Сърбия, която засега не е включена в "...

Румен Радев е искрен "USA политически агент", пласиран подривно на русофилски електорат с "бонус" от Решетников

News image

"Над Крим се вее руски флаг" бил казал президентът Румен Радев и това трябва вероятно да възмути Доналд Тръмп, на когото не му пука явно от този факт. Кога бил "искрен" Р.Р., питат се анализатори, проследили сюжета във Варшава. Румен Радев се подписал под документ, в който се казва, че Ру...

КИЛЪРИ

Путин: если в течение трех дней корабли НАТО не покинут Черное море, они окажутся на дне!

News image

Война в Сирии ведется на протяжении вот уже семи лет. Со стороны она может казаться гражданской войной между сирийскими правительственными войсками и боевиками оппозиции, однако в действительности это смертельная схватка между Россией и странами НАТО. Сейчас ситуация все более и более нак...

"Щерн": Ще срази ли германският танк "Леопард" руския Т-14 Армата? Бъдещето е на танкове без екипаж и с дистанционно

News image

Какви са предимствата на руския танк Т-14 Армата? Ще го срази ли германсикят "Леопард 3"? Ще се появат ли тежки бойни машини с дистанционно управление? На тези и други въпроси отговаря в интервю за германското сп. “Щерн” Никълъс Дръмонд. Той е британски стратегически съветник пре...

МАФИЯ

Слави Трифонов сваля Бойко Борисов от власт с Революция, мощна непартийна подкрепа и улични протести?!

News image

Слави Трифонов не бърза със създаването на партия, защото първо иска да генерира обществена енергия на непартиен принцип - класическо Гражданско Движение. И да предизвика електорална Вълна, която да помете Статуквото. Слави не иска 20%, които му дават социолозите - търси онези гласове о...

Американците скроиха шапката на Бойко Борисов. Пренареждат Пасианса със Слави. Пускат десните на Улицата. А вляво...

News image

Слави Трифонов вече бил решил да прави партия - ей, така - в деня на гласуването за АЕЦ "Белене". И щял да скочи на президента. Стоплил бил отношенията с Бойко Борисов. Само дето той не знае. Всъщност американците скроиха шапката на Б.Б. не само и не точно заради "Белене", но това е череш...

РЕКЛАМА
Банер