СНАЙПЕР

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

alt

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

    "Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

    "Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

    "Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

    Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

    Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

    "Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

    "Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

    "Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

    "Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

    "Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

DEA вкара Борисов в опасна игра. Ердоган и Тачи водят война за наркоканалите. ЦРУ и MIT си откриха фронт на Балканите

Реджеп Тайип Ердоган избра да воюва със САЩ и това може да му струва много скъпо - дори "арнаутско покушение", албанците са пазили султаните, вече не и този "падишах". Президентът на Турция беше на път да установи пълен контрол над "Южния поток" на газа и хероина едновременно, а с това и ...

News image

САЩ превземат Западните Балкани. Десант на 10 Планинска в Черна гора. Тюлени, тим 10, тайно в Арачиново, Македония

Президентът на САЩ Доналд Тръмп методично игнорира командните структури на НАТО. Американците превземат Западните Балкани, след като Черна гора влезе в НАТО, но го правят извън структурите на Алианса. Преди няколко дни Тръмп обяви поредния рекорден военен бюджет на САЩ в базата на 10 План...

News image

Агент на ДАНС: КОЙ държи "Бойко" за топките, американците ще го свалят. ЦРУ в София са бесни за врътката със срива на ТР

"Бойко Борисов да подава оставка, докато е време. ЦРУ в София са му бесни заради мръснишката постановка със срива на Търговския регистър и ще го свалят", отсече източник от ДАНС, който работи с американците по срива на ТР. "Да ме проверява, да ме установява, той знае кой от ДАНС работи ...

News image

КОЙ се уреди с "румънски сценарий"! Сорос ли ще изкара 50 000 в София?! Борисов може да бъде пометен заради КОЙ

КОЙ се уреди с "румънски сценарий"! Сорос ли ще изсипе 50 000 на протест заради измамата с Търговския регистър?! Путин не можаха да го намес(т)ят в протеста в Румъния, ама в България ще се уреди. Банката на Кремъл подпука КОЙ заради има-няма към милиард в зелено. И Търговският регистъ...

News image

КОЙ преигра със Сорос, той е "бранд". Структурите му работят от две години в Румъния. КОЙ не смее да шукне за ЦРУ

Зимните протести тази и миналата година събираха над 250 000 протестиращи, по данни на полицията, а според западни кореспонденти - повече от половин милион. Никакъв Сорос-Морос не може да разкеши дори организационно на половин милион румънци. В началото на фeвруари 2017 г. неколкост...

News image

След организираните от ЦРУ и Сорос масови протести в Румъния Бойко Борисов "внезапно" се американизира

Бойко Борисов "внезапно" се американизира след организираните от ЦРУ и структурите на Джордж Сорос за "ненасилствени акции и стратегии" масови протести в Румъния. Не му се иска явно да падне от власт  след бунтове в София на "диаспората" на Слави Трифонов и компания срещу КОЙ, орга...

News image

Провокатори от "Звеното за лична охрана към жандармерията" пребиха полицайка. Студенти я изведоха от тълпата

"Звеното за лична охрана към жандармерията", създадено по нареждане на Ливиу Драгня, лидер на управляващата социалистическа паритя в Румъния, сътвори класическа провокация на "митинга на диаспората" в петък. Ливиу Драгня, лидер на румънските социалисти След заповед на префекта ...

News image

Гастарбайтери от Тимишоара правят МАЙДАН в Букурещ. ЦРУ и CANVAS на Сорос са зад протеста, отклоняват Кремъл от Скопие

Протестът на "румънската диаспора" в Букурещ е организиран от ЦРУ чрез финансирания през Сорос "Център за ненасилствени акции и стратегии" на Сърджан Попович - CANVAS (Centre for Applied Non Violent Actions and Strategies), чиято централа е в Белград, но има силен филиал в Букурещ, твърди изто...

News image

Полицията стреля срещу протестиращите в Румъния. Втора такава нощ и ще се пролее кръв

През нощта полицията в Румъния се развихри. Когато на площад "Виктория" и улиците наоколо останаха няколко хиляди младежи, полицаите извадиха пушки и обгазиха протестиращите. Полицаите вкараха всички помощни средства в употреба - от палки до водни оръдия, газови гранати, "гумени ку...

News image

Букурещ: сълзотворен газ, водно оръдие, 440 ранени. Властта мълчи за снощния многохиляден протест, премиерът на почивка

Стотици души са ранени в сблъсъците с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес. Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица кв...

News image

През 2013 протестите бяха по-масови от Румъния. И? В Русия се чакат, в Иран имаше, остава КНДР. Тук - постановка наесен

През 2013 протестите бяха по-масови от румънските. И? В Русия се чакат, в Иран имаше, остава КНДР. Тук - постановка наесен. Претестът в Румъния беше знаков най-вече с пристигналите от чужбина. И че нямаше миньори със сопи и бичове да бият протестиращите като през 1990 на ...

News image

Нинова най-сетне се върна на темата за ОПГ "Митьо Очите". Може да атакува Борисов за Маджо, ако не се договаря със Злате

След като някой посъветва Корнелия Нинова да смени темата за ОПГ "Митьо Очите", изцяло печеливша за нея подир изключването на Бенчо Бенчев от групата на общинските съветници на БСП в Бургас, с губещата за БСП тема за "македонското" въстание, тя най-после се върна на Бургас, Несебър и ОПГ "Ми...

News image

"Порочни връзки! Участва ли Митьо Очите в управлението на община Несебър?" А така - Маджо и Котараците вземат Несебър!

Веднага след акцията срещу ОПГ "Митьо Очите" написахме, че "ГЕРБ ще вземе Несебър след изборите" - три мандата му стигат на Николай Димитров, иначе ще последва съдбата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Всъщност няма да се стигне дотам. Знакът я очеваден - Бойко Борисов иска Несеб...

News image

ОМЕРТА ЗА МАДЖО. Борисов накичи БСП с "черна каса" от перачи на наркомафията, от "Позитано"20 няма "ресто"

Бойко Борисов отмъсти на Корнелия Нинова, която застана до Елена Йончева в парламента за аферата "Къщата в Барселона" - най-перфидното беше, че се направи на джентълмен. Какво да й напада още на Нинова - достатъчно му е, че след патетиката на Бузлуджа я прати в Испания да пише във Фейсбук...

News image

Борисов и Радев контролират оръжейните лобита. Руски служби осветиха канала през Бургас за Саудитска Арабия и Сирия

Медийна война за публично унищожение между Бойко Борисов и Румен Радев не може да има. Премиерът и президентът контролират паритетно оръжейните лобита. Такава е играта на американците, които раздвижиха оръжейната промишленост в България с пазари за повече от $ млрд годишно. Оръжиет...

News image

Борисов капитализира операцията срещу ОПГ "Митьо Очите" с анекс към "Договора с ДПС". Пеевски игра "партия" в сянка

Митьо Очите е ключова фигура в операцията срещу ОПГ "Митьо Очите". Очите трябваше да заведе оперативните от ДАТО и ГД БОП до хотел "Рамада" с кола на фирма на Бенчев. Освен камерите на Службата за сигурност и обществен ред на Турция и нашите оперативни са снимали задържането. Касим Д...

News image

Бившият депутат от ДПС Несрин Узун задържан с Митьо Очите в хотел "Рамада" в Истанбул

Бившият депутат от ДПС Несрин Узун е задържан при акцията за залавянето на бургаския наркобос Митьо Очите. Узун, който е с два мандата като народен представител, е бил в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в среднощната акция на турската полиция, пише Кл...

News image

"Шпионката" Карина Цуркан арестувана като "касиер" на Игор Сечин. Путин нацелва олигарха Ринат Ахметов заради Мариупол

"Шпионската афера" е многоходова комбинация на ФСБ срещу "черни каси" на ГРУ. Операцията е разпоредена и проведена под личния контрол на Путин. Дори Игор Сечин не е знаел за ареста - Втория в Русия! Путин дава знак на ГРУ и олигарсите, че се увличат. "Царят" нанася удар по ГРУ, на което дължи ...

News image

Бойко Борисов праща емисари при Корнелия Нинова: Клиентелата на "Бойко" в БСП ще те провали на изборите, нали знаеш

Бойко Борисов се е опитал да убеди чрез "тайни емисари" Корнелия Нинова да не натиска за предсрочни избори тази есен, а да се отиде на вариант "две в едно" с местния вот догодина. "Тайните емисари" са притиснали Нинова с предупреждението - "Клиентелата на "Бойко" в БСП ще те провали на ...

News image

Аферата с Карина Цуркан, "румънската шпионка на ЦРУ", постановка на Путин. Мачка олигарси, които са срещу санкциите

В Москва на 13 юни с обвинение в шпионаж е арестувана Карина Цуркан, топ мениджър в "Интер РАО", компания монополист в експорта на електроенергия от Русия. Информацията за ареста е съобщена чак на 19 юни. Карина Цуркан След като пробиха пощата на "Сивия кардинал" на Кремъл, Вла...

News image

"Вальо Златев преди всичко!". Президентът не можеше да наложи това вето. Избирането му зависеше от Валентин Златев

Президентът Румен Радев не можеше да си позволи да наложи вето на закона за горивата, нарочен от Валери Симеонов за лобистки в полза на "Лукойл". Независимият кандидат-президент Румен Радев, подкрепен от БСП, няма как да се покаже неблагодарен пред Валентин Златев, защото му дължи избиран...

News image

Пеевски с послание към Борисов на "ЧРД": Продължаваме заедно, имаме много работа за вършене

"Господин Пеевски е там, където има работа. Ако държите, мога да помоля да ви се обади и да ви каже къде е."  На връх рождения си ден Делян Пеевски изпрати Хамид Хамид, смятан за негова "дясна ръка" в парламента, в bTV, за да разсее всякакви съмнения с кого дели управлението Бойко Борис...

News image

"Бойко" след Пеевски натиска "СТОП"-а на "Волен". Сидеров не иска да се разделя с Борисов, само да изгони "Валери"

Волен Сидеров не бил набит, можел да нокаутира Валентин Касабов, заяви депутатът от ОП на влизане в сградата на "Дондуков"1 за консултации на коалиционните партньори при премиера Бойко Борисов. Волен Сидеров не искал да се разделя с Борисов, но кабинетът можел да си изкара мандата и без...

News image

Доган не иска предсрочни парламентарни избори преди евровота. Трябва му време да се разбере с Ердоган чрез шефа на MIT

Ахмед Доган все още може да си позволи да привика Делян Пеевски, въпреки икономическата му мощ и контрола върху половината кабинет плюс и.д. премиера Владислав Горанов, защото държи връзките с "външните фактори" - Турция, САЩ и Русия. Доган проследи ситуацията от Летния Сарай в Отманли и ...

News image

Пеевски натисна "бутона" на Сидеров да спре атаката. ДПС не иска избори, преди да разцепи "десните" за евровота

Никой от олигарсите не е натиснал "бутона Сидеров". Да не говорим за Кремъл, каквато конспиративна версия се появи. Натиснал го е Делян Пеевски, но той нали е "депутат от ДПС", както каза Бойко Борисов, а не олигарх. Волен Сидеров преигра с нишана на ДПС, защото Валери Симеонов му провали...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

"Македонска кървава сватба". Или българска. Зоран Заев е ваш приятел. Ако падне, втори такъв ще има след 2-3 десетилетия

News image

В момент, когато нашият западен съсед има най-добрият македонски премиер, който има разбиране и инициатива отношенията с България да се развиват, ставаме свидетели на една крайна арогантност от София, дързост, демонстриране на тотално непознаване на вътрешната обстановка в Македония и на дъл...

Зорница Даскалова подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" в криза. Доган праща Пеевски в Дубай?!

News image

Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, известна като "капия" на Делян Пеевски, подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" предприема кризисни мерки. Скандалният срив на Търговския регистър принуди Бойко Борисов да поиска оставката на "шефката", от която не бил доволен...

Борисов да се готви маскирани да (не) атакуват "Евксиноград" и "Банкя". "Хейтърите от жълтите павета" ще го свалят

News image

"Кола от пътя осветила мутрите и те се изнесли на висока скорост", а иначе били с маски, качулки и ръкавици, но се "притеснили" от колата според Бранимир Ботев, който привидя "дългата ръка на мутрите" зад министър Николина Ангелкова. Законно оръжие във вилата дали не би ги притеснило пове...

АКЦИЯ

Меркел знае, че Путин я лъже. Путин е лице на новия национализъм, Меркел - икона на либералната демокрация

News image

На 25 септември 2001 г. тя седеше на втория ред, когато под купола на Райхстага (пленарната зала на германския парламент – бел. ред.) един строен и почти млад руски президент на име Владимир Владимирович Путин на перфектен немски обеща един по-добър свят. Ангела ...

Десните стартират медийна кампания срещу Борисов. Подготвят протести под наслов: "Борисов, оставка веднага!"

News image

"Демократична България" методично готви национален протест, който да доведе до сваляне на кабинета "Борисов-3". Медийната кампания срещу Борисов вече стартира. Задачите са разпределени - Атанас Атанасов "поема" Бойко Борисов. Христо Иванов подпуква Пеевски и медийните му маши. Атан...

КИЛЪРИ

Руският спецназ започна прочистване на Идлиб от полеви командири. Ликвидира Абдо Радван Ал-Бакри-"Абу Таха"

News image

Руски спецназ зае позиции в провинция Идлиб. Неговата задача е да се съедини със сирийския спецназ "Тигрите на Ефрат" и да нанесе удар срещу остатъците на тероростите. Какво стои зад прехвърлянето на руския спецназ в Идлиб?! Силите за специални операции не са охрана, а подривници, диверсанти и...

Кремъл готви офанзива в Идлиб. СПЕЦНАЗ стегна обръча, чака заповед от Путин. Ердоган проваля показното пред Меркел

News image

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началник-щабът на ВС на РФ ген. Валерий Герасимов чакат заповед от Путин, за да започне офанзивата срещу джихадистите в Идлиб. Десантът на СПЕЦНАЗ завърши подготовката на операцията. "Идлиб може да се сблъска с най-кървавата битка във в...

МАФИЯ

Борисов изработи Очите. Време е за "ресто". Защо премиерът наруши договорката с ГД БОП и Маджо за извеждане в Дубай?!

News image

Тиражен седмичник "откри Америка" - Димитър Желязков-Митьо Очите щял бил да бяга в Дубай от Турция, но местната полиция го арестувала часове преди това. Здрасти, че бързаме. Писахме в първите часове на арестите в Бургас, че Очите е тръгнал за Дубай "по договорка" и контролиран коридор с...

Ердоган слага ръка върху Западните Балкани с контрол върху "Южния поток" на дрогата?! Борисов завъртя "кранчето" с Очите

News image

Реджеп Тайип Ердоган се превърна във военен, политически, енергиен и нарко-полицейски лидер на Балканите. Онзи ден Бойко Борисов "случайно" завъртя крана на "Южния поток" на газа от Турция за България и същия ден уреди ареста на Митьо Очите, който дотогава го играеше наркобос по "Южния по...

РЕКЛАМА
Банер