СНАЙПЕР

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

alt

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

    "Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

    "Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

    "Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

    Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

    Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

    "Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

    "Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

    "Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

    "Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

    "Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

Държавата погва "габровска" адвокатка?! Стартира дело в Шуменския районен съд. Службите се разшетаха по сигнали

В Шуменския районен съд на 15 януари трябва да стартира дело от общ характер срещу "габровската" адвокатка Весела Блажева. Службите се разшетаха по скандални имотни схеми. Оперативни от ДАНС работят по сигнали, което е знак, че държавата погва "габровската" адвокатка, твърдят източници от...

News image

Темата за изтребителите може да свали правителството! И САЩ, и Русия имат лостове

Темата за изтребителите може да свали правителството, защото и САЩ, и Русия имат лостове за въздействие. Тази теза разви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Дончева посочи, че империите имат навика да лобират грубо за своите цели. Но как...

News image

В США «потеряли» С-500 - «окончательного убийцу» F-35

В Вашингтоне испытывают облегчение вкупе с недоумением – русские закрыли информацию о производстве зенитно-ракетного комплекса С-500. Американские эксперты потеряли «слона в комнате». Так на страницах издания The National Interest обозначили зенитно-ракетный комплекс С-500 «Три...

News image

Елена Поптодорова: Най-малкото нещо, което Москва иска да види, е F-16. Става дума за личната сигурност на премиера

Изборът на изтребител е тест колко дълго ще управлява кабинета на Борисов, смята бившият дипломат Елена Поптодорова. "Всичко е сведено до личната сигурност на премиера. Смятам, че трябва повече политически кураж. Но той си представя, че ако даде на Кремъл енергийните проекти, ще реализи...

News image

Валентин Златев на бунт срещу Бойко Борисов или скача по сценарий?! Петролни и газови босове напускат КРИБ

В специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоя правителството да изтегли отлагането на проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Решението на МС от 9 януари за изтегл...

News image

"Янките" включиха тежката артилерия, Белият дом спусна "окръжно" за F-16. Каква ирония, Тръмп мачка "тръмпистите"

Войната за американския изтребител навлиза в гореща фаза. "Янките" държат компромати на стендбай за "ключови фронтоваци", твърди източник от службите. Румен Радев работи за втори мандат с противопоставянето на сделката за американския изтребител, а Корнелия Нинова натиска за премиерски ман...

News image

България декларира, че не просто ще пази въздушното си пространство, но е готова да нанесе и удар върху ядрена страна

Покрай избора на нов изтребител става все по-гадно! Все повече наглеци се опитват да правят хората на маймуни! И все повече ловки маймуни се опитват да крият собствената си отговорност зад решението на „експертите”. Първо да сме наясно. „Експертна комисия” в избо...

News image

Бойко Ноев атакува президента Румен Радев за "честолюбието" и "острите коментари срещу избора на Ф-16"

През м. юли 2017 г., в разгара на поредния дебат около придобиването на нов боен самолет за българските ВВС, Швеция оттегли кандидатура си за участие в конкурса за новия боен самолет на Белгия. Като официален мотив, шведската страна обяви, че: „Белгия търси пълна оперативна поддръжка от ...

News image

Найденов срещу Радев: Имаше лобизъм при избора на Грипен! F-16 е най-добър за българската армия

Изборът на бойните самолети Ф-16 за Българската армия е най-добър в сравнение с другите две оферти. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър и активист на БСП Ангел Найденов. Според него за Ф-16 ценовото предложение трябва да бъде разглеждано като първоначално и важно. Тоест,...

News image

Румен Радев: Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Това е троен удар върху България!

"Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Това е троен удар върху България". Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин. "Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор,...

News image

Россия и США могут остановить Турцию в Сирии. Тактика США по защите курдов может поколебать российско-турецкий альянс

Начальник Генерального штаба ВС России Валерий Герасимов провёл телефонные переговоры с председателем Объединённого комитета начальников штабов ВС США Джозефом Данфордом. О чём конкретно могли говорить главкомы двух стран, и что Вашингтон может предложить Москве на сирийском направлении? ...

News image

Евгений Дайнов: Бай-тошовизъм в действие. Как цената на петрола (не) определя цената на горивата у нас

Много обичам да слушам, как петролно-газовата асоциация с отегчен и пренебрежителен тон обяснява на гражданството, че: 1.Горивата у нас са скъпи, защото на борсите петролът е скъп, а той формира цената; 2.А после, когато петролът падне, но горивата у нас - не, с още по-отегчен тон ра...

News image

Честита Стара година, г-н премиер! Скромната (ми) прогноза сочи, че апетитът за протести няма да намалее

Годината започва симптоматично – подчертавам думата “симптоматично”, за да не се бърка със “симпатично”. Сякаш малко ни беше да поздравява в последните дни на старата 2018-та, та през новата премиерът Борисов още веднъж ни честити Коледа и Нова година. Този път ...

News image

VUJ XIV - "Сърбия това съм аз!", събра Решетников и "отбора" на Сорос. Путин прави Сърбия "троянски кон" в ЕС

"VUJ XIV" - така наричат президента на Сърбия Александър Вучич либералните протестиращи в Белград, прозрачна препратка към Луи XIV. "Политическа проститутка със стаж" - така го определят консерваторите от "Царьград", медия-центърът на олигарха Константин Малофеев и ген. Леонид Решетников....

News image

Паднаха маските. Медиите на властта в Сърбия обвиняват опозицията, че организира платени протести

PALE MASKE! VUK JEREMIĆ PRITERAN UZ DUVAR: Priznajem, mi plaćamo proteste! (Паднаха маските! Вук Йеремич притиснат до стената: Признаваме, че плащаме на протестите), пише проправителственият сайт Informer. "Мафиотът Джилас стои зад тъй наречените спонтанни граждански протести", про...

News image

Кога Нинова ще изкара на протест 50 000 и ще скандира - "Борисов, ти си крадец!". Когато Вальо Златев каже, в шестък

Левицата в Сърбия е на улицата - два дни преди Нова година. Отново ще е на протест на 5 януари в навечерието на сръбската Коледа. 50 000 се изляха по централните булеварди на Белград, скандирайки "Вучич, ти си крадец!". Кога Корнелия Нинова ще изкара 50 000 на протест в Соф...

News image

ПОЧНА СЕ И В СЪРБИЯ. 50 000 леви протестират в Белград, скандирайки "Вучич, ти си крадец" и "Не на подялбата на Косово!"

"Почело je" ("Почна се") и в Сърбия. Лявата протестна вълна се пренесе в Белград. "Сърбийо, добре дошла!", поздравяват се по форумите активистите на опозицията. 50 000 сърби (колоната е била почти километър) излязоха на протест в Белград срещу президента Александър Вучич по...

News image

Кремъл иска слаба и проруска България и силна и проруска Сърбия

Руската активност в Македония и по повод на Македония никога не е била с друга насоченост, освен антибългарска. Когато русофилите говорят за техните руски братя, те категорично отказват да признаят простия факт, че антибългарската политика на Москва и Петербург винаги е произтичала о...

News image

Операция "Украйна-2". Джуканович гони сръбски свещеници: "СПЦ е проводник на шовинизъм и руски имперски интереси"

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обяви в интервю за държавната телевизия в Подгорица РТЦГ, че  "Сръбската църква е проводник на сръбския шовинизъм и руските имперски интереси" и обеща "държавата да се включи в разрешаването на проблема с автокефалността на Черногорската православна ...

News image

F-16 Вlосk 70/72: дoĸaзaният бoeц c нoви тexнoлoгии, oт ĸoйтo ce интepecyвa Бългapия

Eднa cтapa пoгoвopĸa глacи, чe вcяĸo нoвo e дoбpe зaбpaвeнo cтapo, a бъдeщeтo нa няĸoи нeщa пoняĸoгa ce ĸpиe в нoвия живoт нa тяxнoтo минaлo. Зa мнoзинa пpиeмaнeтo нa въopъжeниe нa нoвия aмepиĸaнcĸи изтpeбитeл F-35 oзнaчaвaшe, чe "cтapoтo ĸyчe" F-16 Fіghtіng Fаlсоn ce зaпътвa ĸъм мyзeя. ...

News image

САЩ предлагат топ вариант на F-16 - F-16 Viper Block 70 от поколение 4++ с авионика и радар пето поколение F-22 и F-35

Атлантическият клуб в България организира презентация на американската самолетосторителна компания Lockheed Martin за предстоящата оферта на компанията за нов изтребител на българските ВВС. Преди и след презентацията журналисти и гости имаха възможност да "пилотират" тренажора на F16V Viper ...

News image

Румен Петков громи избора на F-16, зове Каракачанов за оставка: "Красимире, не съучаствай в национално предателство"

Румен Петков изригна срещу избора на F-16 и пласира брутален фейк, че F-16V Block 70 е стар, а той е самолет от поколение 4++ с технологии от 5-то поколение. В самолета са вложени технологии и системи разработени за първите серийни изтребители от 5-то поколение F-22 и F-35. F-16V Block 70...

News image

Войната "Радев-Борисов" ескалира с "Румен Грипена - лице на лобизма". Шведите бесни, ако поискат Ресто, ше стане страшно

"Румен Грипена - лице на лобизма", изригна ПИК и потвърди очакванията, че войната между президента и премиера ще се води по всички възможни канали. Междувременно стана известнае шведската позиция за "грипените", а това предвещава нова атака на президента, сочен като "лобист за грипените...

News image

Радев загуби битката за бойния самолет, Борисов "победи". Войната на 2019: президент-"русофил" - премиер-"американофил"

Войната на 2019 ще е между президент-"русофил" и премиер-"американофил" - сделката за бойния самолет е вододел. Радев загуби, Борисов "победи" - всъщност американците намачкаха целия политечески елит - от Доган до Нинова и принудиха правителството да започне преговори със сАЩ, без да е получ...

News image

Сарая контролира кабинета и Задкулисието, но напира за власт през Парадния вход. КОЙ (Доган) ще реши кога да има избори

ДПС крепи Вилката на политическата ситуация. Сарая притежава контролния пакет в кабинета чрез позициите си в икономическия блок. Контролира на практика и кворума чрез влиянието си върху "Воля". Сарая държи ключови капии в политическото Задкулисие, но напира за власт през Парадния вход. КО...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Боян Чуков: Открива се перспектива за създаване на Велика Албания. Москва губи позиции на Балканите

News image

Процесът на обединение на Албания с Косово продължава методично да се развива. Албанският премиер Еди Рама на 14 януари заяви съвсем ясно, че очаква „нормализация“ на отношенията между Белград и Прищина. Тирана счита, че окончателното отделяне (разграничаване) на Косово от Сърбия...

ГЕРБ разкеши 5000 за юбилея на Корнелия Нинова. Цветан Цветанов само дето не я обяви за следващия премиер

News image

Веднага след препирните за F-16 всички всички вкупом съгрешили с излишен патос в залата на парламента се явиха на крака за почерпушката от Корнелия Нинова по случай юбилея на лидера на БСП. Цветан Цветанов поздрави рожденичката и от Бойко Борисов - ГЕРБ разкеши 5000 лева в дебел пл...

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за F-16. Борисов и Радев не дойдоха в парламента

News image

Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16 след ожесточени дебати в пленарната зала. Решението за самолетите подкрепиха народните представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против гласуваха 85 депутати - от БСП, "Вол...

АКЦИЯ

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени окончателно плана за парк "Пирин"

News image

Върховният административен съд взе окончателно решение за отмяна на промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението е по жалба на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. В края на 2017 г. екиминистърът Нено Димов предложи, а Министерският съв...

«Пентагон в восторге!» Что собой представляет гиперзвуковой, неуловимый для американской ПРО комплекс «Авангард»?

News image

На вопросы спецкора «Новой» ответил инженер, разработчик РЛС Андрей Горбачевский — Андрей Алексеевич, что мы знаем о проекте «Авангард», который, по сообщению Минобороны, в июне был запущен в серийное производство, но спустя полгода, как теперь выяснилось, прошел испытания? ...

КИЛЪРИ

Рюкзак с винтовкой: в Сербии готовилось покушение на Путина

News image

В Сербии недалеко от города Нови-Пазар задержан боевик, который, по версии местных правоохранителей, готовил покушение на президента России Владимира Путина, которое он якобы должен был совершить во время визита российского лидера в Белград 17 января. Ранее сообщалось о нескольких попытках пок...

Порошенко развява знамето на Бандера срещу Путин и съперниците в изборите, провокира остра реакция на Кремъл

News image

Рожденият ден на Степан Бандера бе обявен за официален празник в Украйна. Това провокира остра реакция на Кремъл. На 1 януари в Киев се проведе многохилядно факелно шествие в чест на 110 г. на Бандера. Шествието събра ветерани на ОУН, активистите на "Десен сектор", "Свобо...

МАФИЯ

ВОЙНАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ. Сорос и ЦРУ разкешват пачки, свалят Вучич по "скопски сценарий". Бунтът ескалира заради Путин

News image

Сорос и ЦРУ разкешват пачки и вдигат лява вълна в Сърбия, за да свалят проруския президент Александър Вучич, който не иска да купува газ от САЩ. Сорос купи Македония и я вкара в НАТО. Косово му е пашалък с частна армия. Превзема Сърбия за Алианса с групата CANVAS, написахме след До...

След сделката за F-16 Viper Block 70 САЩ отварят пазара на Саудитска Арабия за BG оръжие. "Турски поток-2" няма да има

News image

Принц Мохамед бин Салман трябваше да дойде в София в края на октомври, както бе уговорено между Майк Помпео и Бойко Борисов в Ню Йорк. Скандалът "Хашоги" провали визитата. Вместо него на Бъдни вечер в България пристигна принц Турки ал Сауд, който е по-близо до краля отколкото до престолон...

РЕКЛАМА
Банер