СНАЙПЕР

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

alt

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

    "Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

    "Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

    "Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

    Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

    Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

    "Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

    "Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

    "Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

    "Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

    "Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

ЦРУ печели вота в парламента на Македония със спецоперация "Wizard of Oz"II. Кешят по $2.5 млн на глас в таен апартамент

Победата на Зоран Заев в парламента на Македония бе плод на специална операция на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ и разкешване в "таен апартамент" (на Сашо Миялков, братовчед на бившия премиер Никола Груевски) по $2.5 млн на депутат от ВМРО-ДПМНЕ, твърди източник от с...

News image

Борисов не поздрави Заев - да не дразни Кремъл. Москва губи Скопие, търси Ресто в София. Цветанов поздрави депутатите

Бойко Борисов не поздрави Зоран Заев за победата над ВМРО-ДПМНЕ в парламента за промяната на името на Македония и влизане в НАТО и ЕС, както го стори след договора в Преспа, за да не дразни Путин. (Обаче "лошото ченге" Цветанов поздрави депутатите на Македония с "историческото решение.) ...

News image

Гергов няма ресурс за преврат в БСП, Б.Б. държи 43-те милиона. Нинова се разбра с рашките за "ляв консервативен проект"

43 млн са предостатъчно, за да свалят Бойко Борисов от власт, ако не бяха под контрола на неговия Ортак в търговията с оръжие с американците в Сирия. Гергов не може да направи преврат на "Позитано"20 с 43 млн, защото ги няма - нито кеш, нито по сметки. И още - Маджо ще му вземе всичко, ...

News image

Дамският гамбит на Кремъл в БСП тепърва предстои. 43 млн свалят кабинети, какво остава за някаква си партийна водачка

Корнелия Нинова започна кариерата си на партиен лидер с демонстрация на вярност към символа на партията Тодор Живков, на чиито паметник в Правец заведе на поклонение своето ново обкръжение. На някои от щастливо усмихнати за снимката другари, като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Янаки...

News image

Посредник на Борисов уреди схема с Марешки на тайна среща във Варна. "Волен ако иска да кляка, ако иска да се навежда"

Изключително доверен посредник на Бойко Борисов договори схема с Веселин Марешки на "тайна среща" в сряда във Варна. Според уговорката мнозинството на ГЕРБ в парламента ще бъде запазено, ако Волен Сидеров напусне коалицията. "Рандевуто се състоя в морската столица, за да бъде елими...

News image

Турските служби намериха следи от Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия. Майк Помпео се срещна с крал Салман

Турската полиция е намерила следи, сочещи, че Джамал Хашоги е бил убит в генералното консулство на Саудитска Арабия, съобщи "Асошейтед прес". В продължение на девет часа през нощта турските криминалисти и експерти са търсели улики - взели са проби от грунта в градината на консулств...

News image

Премиерът заминава за Емиратите. Визитата на принц Мохамед бин Салман се отлага заради скандала "Джамал Хашоги"?!

Знаковата визита на принц Мохамед бин Салман вероятно ще бъде отложена заради скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Обединените арабски емирства в петък. Вероятно ще търси алтернатива на "голямата оръжейна ...

News image

CNN: Саудитска Арабия признава, че спецслужбите на кралството са убили Джамал Хашоги. Отстраняват шефа на разузнаването?

Саудитска Арабия се подготвя да признае, че е убила саудитския журналист Джамал Хашоги. Очаква се кралството да обяви, че е искало да отвлече Хашоги от Турция, но по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналистът починал, съобщава Си Ен Ен, цитирайки двама свои анонимни и...

News image

Путин закрива проекта "Борисов"? Кремъл гради ЛЯВО-КОНСЕРВАТИВЕН ПРОЕКТ, цепи ОП и гласи коалиция "БСП-ВМРО-Атака-Р.Р."

Путин закрива проекта "Борисов" заради радикализиране на руската геостратегическа линия на Балканите, проамериканската позиция на Б.Б. по Западните Балкани и заиграването му с президента на Украйна. Кремъл вече работи за пренареждане на властовата конфигурация, активирайки едновременно ...

News image

Саудитска Арабия предупреждава САЩ - санкции срещу Ер-Рияд ще донесат $200 за барел и руска военна база в кралството

Саудитска Арабия предупреждава САЩ, че санкции срещу Ер-Рияд ще доведат до 200 долара за барел нефт и руска военна база в кралството. Официални заявление все още няма, но чрез своите информационни рупори Ер-Рияд вече даде да се разбере, че цената на нефта може да достигне до 200 долара ...

News image

Заради руската църква Путин може да прибегне до кръвопролитие в Украйна. Коментар на "Файненшъл таймс" за автокефалията

Вселенският патриарх в Константинопол, духовният православен лидер патриарх Вартоломей взе историческо решение: обеща да даде автокефалия на украинската църква, която е под крилото на Руската православна църква. В отговор РПЦ обяви, че може да преустанови отношенията с...

News image

Группа националистов устроила погром в офисе Медведчука. Помещение забросали файерами через разбитое окно

Представители праворадикальных организаций С14 и "Традиция и порядок" устроили погром в здании на улице Липинского, где, как они считают, находится офис пророссийского политика Виктора Медведчука. Об этом с места происшествия сообщил корреспондент LB.ua. Участники погрома в...

News image

"Томос наш". От Крыма к томосу. Влияние Москвы в Восточной Европе возвращается к допетровским временам

Политизированная публика в Москве и Киеве разучила новое слово - томос. Греческий термин, фиксирующий окончательный развод России и Украины, оказалось звучным, так что украинские публицисты восклицают «Томос наш». Между двумя странами до начала конфликта существовало бесчисленное кол...

News image

Дончева: Имам познати в СОБТ, казвали са ми, че Маринов е бил охрана на Мето. И Борисов знае това, но той е над тия неща

Аз така знам - Младен Маринов е бил гард на Мето Илиенски. Последният има и още помощници.  Когато разкриват тази работа, ги освобождават. След което с протекциите на тъста си Камен Пенков Светлозар Лазаров отива в НСС. И става главен секретар по времето на Орешарски, а Камен Пенков бе зам.-...

News image

"Сабах" публикува снимка на килъра на Хашоги. Убийството e записано чрез връзка на часовника му Apple Watch с айфон

Проправителственият турски вестник "Дейли Сабах" публикува снимката на килъра на Джемал Хашоги - Салах Мухамад Тубайги, главен специалист по съдебна медицина в Департамента по сигурност на Саудитска Арабия. Следствието е открило записи от часовника, Apple Watch на журналиста, пише ...

News image

"Вашингтон пост": "Турция има записи, доказващи убийството на Хашоги." Анкара закова килърите на Принца със СРС-та

Специалните служби на Турция заковаха екипа килъри на Принца със СРС-та. Анкара отказва да публикува записите, за да не бъдат разкрити СРС-та, с които службите са доказали на президента Ердоган, че Джамал Хашоги е убит в консулството на Саудитска Арабия по заповед на принц Мохамед бин Салман...

News image

MIT установи екипа отвлякъл Джамал Хашоги по поръчка на принц Мохамед бин Салман. Принцът отлага посещението си в София?

Принц Мохамед бин Салман, първи вицепремиер и министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия, силната фигура в Рияд, контролираща кралството, може да отложи посещението си в София, предвидено за втората половина на октомври, заради скандала с журналиста Джамал Хашоги, твърди източник от слу...

News image

Бареков пробва да пробие до Шеф Шиши чрез Сидеров. Пеевски не е "банкомат" за Клиентела, кеши само за ДПС

Делян Пеевски няма никакво намерение да се прави на Цветан Василев и да налива ресурс в политически проекти - "разтоварването" за ДПС даже му е в повече. "Аз да не съм ви банкомат?!", избухнал Делян Пеевски в Сарая след миналия евровот. Колкото и да е преувеличен слухът, че "олигархът н...

News image

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Защо е ядосан на съпартийците си от ЕНП?! Кой от тях го обвини в нещо? Никой

На кого се гневи премиерът Бойко Борисов?! Кой е охулил България, кой я е оклеветил несправедливо? В цял свят реакциите бяха - шок и ужас. Имаше предложения за съдействие в разследването. Никой не посочи съмнения кой е убиец или поръчител...нищо такова нямаше. Защо е ядосан на съ...

News image

Британските тайните служби заплашват "да загасят лампите в Кремъл", ако Москва "нахлуе в Либия, за да получи контрол на

Русия бе обвинена в опит да разклати Запада чрез Либия, пише "Лента". Според източник от кабинета в Лондон, цитиран в британското издание "Сън", тайните служби в кралството съобщили на премиера Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия войски с цел да използва присъствието си там за влияние върху...

News image

Солберецкие, часть 4. Военный врач из ГРУ Александр Мишкин («Петров») получил Звезду Героя и квартиру в Москве

В предыдущей части совместного расследования Bellingcat и The Insider сообщили реальное имя и подлинную биографию «Руслана Боширова»: им оказался полковник ГРУ, герой России Анатолий Чепига. Теперь нам удалось установить имя и биографию второго обвиняемого в отравлении Скрипалей, скрывавшего...

News image

Сидеров обвини Б.Б. в корупция, зове премиерът да слезе от джипа със синята лампа и да я даде на главсека на МВР Светльо

Волен Сидеров изригна, след като Бойко Борисов на третия път му вдигнал и му обяснил, че коалиционен съвет ще има, когато той е казал, а за главния секретар ще се преговаря с президента. Сидеров заявил в ултимативен тон на Борисов, че главен секретар на МВР трябва да бъде Светлозар Лазаро...

News image

Б.Б. отмени Коалиционния съвет, плаши с оставка. Валери Симеонов спря Св. Лазаров за главсек на МВР. "Воля" сменя "Атака

"Бойко Борисов този път му е много ядосан на Волен Сидеров и му заявил, че няма да получи оставките на Младен Маринов и Димитър Георгиев, но той ще подаде неговата и отиват на избори", заяви източник от обкръжението на премиера. Акцията на Сидеров бе повече от провокативна - едновременно ...

News image

Театро "Сидеров" покри убийството на тв водещата в Русе. Ако е свързано с "Джи Пи Гейт", може да свали правителството

Виктория Маринова, административен директор на телевизия ТВН в Русе е била намерена убита в Русе в събота около обяд. Информацията бе покрита с театро "Сидеров". Работи се по всички версии за убийството на 30-годишната жена в Русе - включително и такива, свързани с професионалната ...

News image

Операция "Постановка". КОЙ освети срещата с Бареков? Борисов ли прати депеша на Сидеров?

Защо един "агент" на службите ще си пуска снимки с оръжие във Фейсбук? Защо толкова често ходи в Кьолн, където е централата на немското контраразузнаване - Службата за защита на конституцията (BfV)? Централата на немското контраразузнаване в Кьолн. Мажди Гандур по няколко месеци в ...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

БСП не влезе капана на "окървавения протест". "Позитано"20 не играе в протеста. Нинова и Б.Б. се договориха за изборите

News image

Корнелия Нинова не влезе в капана на медийно "окървавения" протест - няма активисти на БСП на протеста на майките, няма го и "есемес лидерът на протеста Тони Кутев". При толкова участници (а щяха да са хиляди) протестът пред МС не само няма да събори правителството, но дори и оставк...

Б.Б. гласи оставка след изцепката на Валери Симеонов. Война на "Позитано"20, дори кръгове около "Корни" не искат избори

News image

След края на Европредседателството Бойко Борисов пое курс към подготовка на ГЕРБ за предсрочни избори - много преди Корнелия Нинова да го направи с уговорки на Бузлуджа. Б.Б. приема договорките със Сарая за поддържане на политическата и управленска стабилност до края на Европредседателс...

"Позитано"20 ще свали Б.Б. с "кървав преврат" в шестък, не че иска. Пласментът е атака срещу Нинова

News image

Колкото на 16 септември имаше "кървав преврат", толкова и в понеделник по обяд ще има - банките работят, Бойко Борисов ще разкеши и ще чака реакцията на Сарая - ще натиска ли за оставка на Валери Симеонов, или ще отиде на сделка с МТ. "Позитано" 20 ще свали Б.Б. с "кървав преврат", ама др...

АКЦИЯ

Путин и "правилният национализъм". За моралното изчерпване на Владимир Владимирович и падащия му рейтинг

News image

Изявите на Владимир Путин на международния дискусионен форум "Валдай" винаги дават богата почва за дискусии. Така беше и тази година. Отговаряйки на въпросите на водещия, Путин изложи възгледите си за национализма, националния въпрос и своята лична популярност. Забравени...

Финландката, която осъди руски тролове. Репортерката Джесика Аро спечели дело за клевета и преследване

News image

Израснала в страна, която често се нарежда на първо място в света по отношение на свобода на печата, Аро никога не е могла да предположи как това един ден ще се обърне срещу нея. През 2014 г. репортерката на общественото радио Yleisradio решава да научи повече за руската...

КИЛЪРИ

Стрелок из Керчи оказался фанатом Путина и боевиков ДНР-ЛНР: опубликованы фото

News image

Преступник, который устроил стрельбу в Керченском политехническом колледже, где произошел взрыв в среду, 17 октября, был приверженцем путинского режима и непризнанных республик – так называемых ДНР и ЛНР. Об этом сообщил Иван Оберемко в Facebook. "Судя по всему, это чувак, кото...

Студент действовал в одиночку, шокирующие детали бойни в Керчи. Вести показали видео с расстрелом в керченском колледже

News image

В Сети появилось видео стрельбы студента Керченского политехнического колледжа Владислава Рослякова в своем учебном заведении, в результате чего 21 человек погиб и около 50 получили ранения. На кадрах виден момент взрыва, а также то, как Росляков застрелил учительницу и одного из учеников за...

МАФИЯ

Сарая мачка Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Екшънът в понеделник може да не свърши с разкешване

News image

"Кървав преврат" в понеделник, разбира се, няма да има - премиерът лесно подава оставки, но екшънът на Бойко Борисов няма да му се размине. Сблъсъците няма да са организирани от "кутевчета" и "ниновчета". Те ще са фон на заден план. Този път екшънът може да не се размине с обичайно...

Константинопольский патриарх Варфоломей связан с Госдепом США и ЦРУ. Его куратор является отец Алекс Карлуцос

News image

Общедоступные факты свидетельствуют о том, что патриарх Варфоломей непосредственно управляется американскими элитами и спецслужбами. Константинопольского патриарха Варфоломея нужно проверить на предмет финансовых и оперативных связей с Госдепом США и ЦРУ. Об этом заявил главред жур...

РЕКЛАМА
Банер