СНАЙПЕР

Борисов: Благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение

alt

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

    "Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

    "Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

    "Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

    Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

    Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

    "Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

    "Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

    "Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

    "Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

    "Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Клуб Z

 
СНАЙПЕР
News image

Хак да са ви Бай Хой и Шайката хит след вота. Народът винаги е виновен на загубилите. Когато Радев победи, беше "готин"

ГЕРБ е класическа клиентелистка партия с харизматичен лидер. Винаги печели срещу БСП, освен в един случай - когато всички са срещу ГЕРБ. Като при победата на Румен Радев, не на БСП. "Позитано" 20 затова загуби парламентарните избори - защото си приписа победата на Румен Радев и Леонид Р...

News image

БСП атакува във Варна с Елена Йончева и Сергей Станишев. Марешки дърпа избиратели от БСП, "Позитано"20 го подцени

БСП прави най-успешната си еврокампания във Варна досега. Борислав Гуцанов доведе в града Елена Йончева и Сергей Станишев - никъде другаде те не играха "тандем". Депутатът Иван Иванов като шеф на предизборния щаб изора предизборната нива в областта - битката с ДПС, ГЕРБ  и "Воля" на тер...

News image

Първанов има да си връща на Нинова, "Позитано"20 отказа коалиция с АБВ. Борисов: "Тарикат пичка не писка!"

"Позитано"20 късно се сети да си върже тенекия за евентуалната загуба на изборите с АБВ. Когато БСП водеше в проучванията с 2%, написахме, че Борисов крои номер на "Позитано"20 като на парламентарните избори през 2017г. - "под индиго". Б.Б. мобилизира електората на ГЕРБ с прословуто...

News image

"Бойко" изкарва мандата, "прибира" се в партията си и се пуска за президент. И прави меганационална коалиция

Бойко Борисов, печели изборите, изкарва си мандата, "прибира" се в партията си и се пуска за президент. Печели изборите, става президент и прави меганационална коалиция. Това е планът "Борисов" в едри щрихи. Делян Пеевски е премиер в Дубай, а Владислав Горанов - министър-председател в Соф...

News image

«Широко известно, что я был единственным ребенком». Игорь Макаров опроверг «племянницей» из австрийского видео

Женщина, из-за разговора с которой был вынужден уйти в отставку вице-канцлер Австрии Хайнц-Кристиан Штрахе, не имеет никакого отношения к бизнесмену Игорю Макарову. Заявление бизнесмена «Медузе» передали его представители. «Широко известен тот факт, что я был единственным ребенком в семь...

News image

Афера с "племенница" на олигарха Игор Макаров свали кабинета в Австрия. Милиардерът свързван с Кремъл и руската мафия

Скандалното видео от вечерята във вила в испанския курорт "Ибиса" на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе с Альона Макарова, представена от медиите като мнима племенница на руския олигарх Игор Макаров, свали правителството в Австрия. Преди това Хайнц-Кристиан Щрахе подаде о...

News image

Цв. Василев потапя БСП, застава зад "Воля" след обаждане от Кремъл. Путин подкрепя "приятелите на Марин льо Пен" и Б.Б.

Цветан Василев застава зад "Воля" на Веселин Марешки след обаждане от "банката на Кремъл". Путин дава рамо на "приятелите на Марин льо Пен" и... Бойко Борисов. Нямат край подаръците на Путин за Борисов - АБВ на русофила Румен Петков, "Воля" на "приятеля на Марин льо Пен", статия на прок...

News image

ВОЙНА СЛЕД ЕВРОВОТА?! Борисов сменя "сарайната касичка" с "прокси трезор" на кръга "Капитал" и ТИМ

Бойко Борисов отнема евроресурс от Сарая и го прехвърля към ТИМ и кръга "Капитал" с поставянето на Десислава Танева на позицията на Румен Порожанов. Това може да означава ВОЙНА МЕЖДУ ГЕРБ И САРАЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ, ако ДПС потвърди евровота си в тази много тежка за Движението кампания. ...

News image

И Румен Порожанов подаде оставка, остана Николина Ангелкова. Маджо по-силен ли е от Сарая?!

Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов. Порожанов бе смятан до последно за един от двамата "недосегаеми" (заедно с Николина Ангелкова, Владислав Горанов си е и.д. премиер), подаде оставка. Остана само министърът на туризма Николина ...

News image

Борисов вади Радев от кампанията на БСП с жалба в ЦИК. Мнозинството е осигурено от "пеевските членове на Комисията"

Бойко Борисов продължава контраатаката срещу Румен Радев след залпа на знакови фигури по президента. Представители на ГЕРБ внесоха жалба в ЦИК срещу участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП. Документите депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координато...

News image

Радев обяви война на Борисов и ГЕРБ и нищо за Сарая и "Берлин". Б.Б. може да загуби, ако не елиминира фактора "Радев"

"Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки", изригна  Румен Радев в Асеновград. С това на практика обяви война на Бойко Борисов и ГЕРБ - поиска възм...

News image

Нинова заби топката за Порожанов, Горанов и Ангелкова. Обяви Б.Б. за зависим от задкулисието. Операция "чисти ръце" няма

"Борисов не иска да подаде оставка при загуба, докато не си гарантира следващ главен прокурор, който да не го закача", избухна Корнелия Нинова в Асеновград. Какво означава "докато" - като си избере "свой главен прокурор" Борисов защо да подава оставка. Нали няма да го закача за "отчисле...

News image

Фейк оставки и недосегаемите на Шиши и Маджо. Б.Б. пренареди "отбора" преди изборите и "битката на патриотите" със Сарая

Бойко Борисов пренареди "отбора" с фейк оставки, изпреварвайки графика на Ахмед Доган, който обяви на "ЧНГ" операция "Пренареждане" за след евроизборите. Пренареждането след евровота ще зависи от резултата, при победа на ГЕРБ Сарая няма да получи фъндък за "патриотите", при загуба, НФСБ...

News image

БСП и ГЕРБ наддават за "Слави" с Цветан Василев и Орлин Алексиев. Сарая и "Берлин" вдигат залозите с "Мая&Слави"

Прословутият проект "Слави шоу в политиката" наистина може да се окаже "надута гайда", или казино-версия на битката между политико-олигархични кръгове. БСП и ГЕРБ влизат в битка за проекта "Слави", Цветан Василев и Орлин Алексиев разкешват - банкерът от Белград за БСП, Орлин Алексиев-Км...

News image

Операция "Папа&Бойко": Пълен мандат заради F-16. Цветан Василев и "Позитано"20 изпускат инициативата, рашките са на ход

Рашките мобилизираха политически и агентурни ресурси, за да осуетят сделката за F-16 Block 70/72. "Янките" отговориха с операция "Папа&Бойко". Посланик Ерик Рубин се активизира по темата час след отлитането на папата от София, за да няма съмнение, че американците имат пръст в геополитичес...

News image

Симеон II участва в приемането на папата като държавен глава в Синодалната палата. БОЙКОТ НА ПЕТИМА МИТРОПОЛИТИ!

Според канона на Римокатолическата църква посещението на папа Франциск е обявено за апостолическо. Как тогава в Синодалната палата е посрещнат като държавен глава?! Симеон II участва КАТО ЦАР в посрещането на папата и тъкмо той летимира приемането му в Синодалната палата като държавен гл...

News image

Патриарх Неофит прие папата ВЪПРЕКИ БОЙКОТА. "АНТИРУСКАТА ОС" вече с патриаршеска санкция?!

Патриарх Неофит се присъедини към Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Гърция Йероним II, които посрещнаха папата. Патриарх Неофит прие папа Франциск като държавен глава, а не като духовен водач. Проблемът е, че това е "протоколно притворство" - патриархът не е държавен гл...

News image

БСП стреля по "Бойко": "Чаушеску в морето, Борисов и той в морето!". Нинова отстреля Станишев от Брюксел

БСП стреля по "Бойко" с еврослоган на връх 1 май: "Чаушеску в морето, Борисов и той в морето!". Корнелия Нинова отстреля Сергей Станишев от Брюксел - лидерът на ПЕС ще бъде прецакан с преференции, твърдят апаратчици от "Позитано"20. Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри Първомайския митинг ...

News image

Стрелба В Каракас. Хуан Гуайдо сваля Мадуро?! В ход е преврат с военната авиация като пуча в Турция

Стрелба в Каракас. Хуан Гуайдо стартира финалната фаза от свалянето на Мадуро преди митинга-протест на опозицията, насрочен за 1 май. Започна преврат с военната авиация като пуча в Турция! Части от Националната гвардия минаха на страната на Гуайдо. Лидерът на вен...

News image

Партията "Деси Радева" печели изборите. "Г-жа президентшата" направи партия преди Р.Р., за да стане "Г-жа премиерша"

Десислава Радева обяви Иво Христов от листата на БСП за ПРЕДАТЕЛ, защото иска БСП да загуби изборите. (Нейната игра е Румен Радев да стане премиер, затова работи Б.Б. да довърши мандата.) Корнелия Нинова изригна с медийно "ресто" - "Не ме занимавайте с Деси Радева, как да я коментирам пол...

News image

Доган нареди листа без кандидат от Кърджали. "Фейкът" Пеевски вади 50 000 от Северозапада, това означава загуба на БСП

И какво се оказа - обявиха за "фейк новина" информацията в медиите преди месец, че Делян Пеевски ще е втори в листата на ДПС. И той не само е втори, но ще превърне с изборджийската си машина във "фейк" твърденията за "Кърджали гейт", защото няма кърджалиец в листата на ДПС. "Кърджали гей...

News image

Доган блъфира вълшебно, на Падишаха му трябва Велик везир и преговарящ с ТИМ и Маджо. Пеевски в Брюксел, ама друг път

Делян Пеевски отива в Брюксел, ама друг път, ще гради опорните пунктове на "Отсечката Доган" по трасето на "Един пояс, един път". След отстраняването на сарайния дост Валентин Златев ще има много работа в Бургас, във Варна ще трябва да преговаря с ТИМ и Маджо за пристанището. Делян...

News image

Златев загуби "войната на олигарсите" с Домусчиев и Пеевски, "Бойко" и Доган се "отдръпнаха". И рашките го "повишиха"

Валентин Златев е аут от играта от половин година - Кирил Домусчиев му скочи с Делян Пеевски и Николай Вълканов. И рашките го отстраниха от оперативното ръководство "с повишение" - "да осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на стра...

News image

Свършва мандатът на Цацаров, Пеевски отива в Брюксел. ДПС нареди лидерска листа, Сарая в битка за 3 евромандати

Потвърди се инфото от четвъртък, че ДПС тръгва в битката за Брюксел с Делян Пеевски напред. Свършва мандата на Цацаров, Пеевски става евродепутат. ДПС нареди лидерско-корпоративна листа, Сарая влиза в битка за трима евродепутати. Мустафа Карадайъ се отказва, Делян Пеевски отива в Брюксел...

News image

Осветяването на полк. Чавдар Петров като свързан с "Позитано"20 работи за ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив

Осветяването на о.р. полк. Чавдар Петров като свързан едновременно с "пропрезидентската партия" и "Позитано"20 и разкешването за водачите на "зелените чорапчета" в Тетевен накланя везните към ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив, тъй като надува резултата за БСП, а Бойко Борисов държи жокер с...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Washington Examiner: Америка напомни на Русия кой е господар в небето над Аляска

News image

САЩ постигнаха голяма победа над Русия, купувайки Аляска от нея през 1867 година. В понеделник, 20 май, САЩ отново стигнаха до победа над Русия в небето над Аляска. Тази победа бе под формата на реакция на Америка спрямо две групи руски военни самолети, които влязоха в зоната на ПВО на Аляск...

Станишев измества Йончева с преференции?! Фракцията "Гергов" пренарежда листата, групата "Кирил Добрев" готви "ресто"

News image

Бойко Борисов вкарва отровна интрига в БСП. "Котараците" и Орлин Алексиев-Кмета наливат "ресурс" във фракцията "Гергов" в БСП, за да пренареди листата и Сергей Станишев да излезе на първа позиция. "Станишев ще бъде на първо място в София, Варна, Добрич, Кюстендил, Благоевград и Пловдив", ...

"Позитано"2о: В тази кампания Борисов заложи себе си, ще видим дали държи печелившата карта! МВР взима страната на ГЕРБ

News image

"След 10 години игра, в тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта, заяви на пресконференция на "Позитано" 20 заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Попитан кога трябва да се очаква „Костинброд“ 2, Кирил Добрев призова въпросът д...

АКЦИЯ

"Шарлатаните" на ГЕРБ работят срещу ДПС в Североизтока. Доган обявил на кафето в петък джихад за "шарлатаните"

News image

"Шарлатани притискат наши хора", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на митинг в събота в Медовец. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган наредил на кафето с изборджиите от "Централния лъч" "шарлатаните" да бъдат спрени. Според някои активисти на ДПС Карадайъ имал пред вид изб...

Пашата вдига помаците да гласуват за ГЕРБ. Бригади на Маргините в щаба на Цветан Цветанов отнемат "разкешен вот" от БСП

News image

Бойко Борисов вкарва стратегически резерви в битката с БСП, за да осигури победата на ГЕРБ на финалната права. Изборджийски бригади, финансирани от босове на силови групировки, се включиха в кампанията на ГЕРБ. Бригадите на Маргините първи влязоха в играта и са щурмовите отряди в щаб...

КИЛЪРИ

Бойко Борисов избухва, вади СРС-та "Корнелия гейт": "Изкарайте "черните каси" на БСП, извадете всичко за Нинова!"

News image

"Борисов ще извади СРС-та от "Корнелия гейт". Вътре са всички - от Емо Ротманса до Гришата и Миню Стайков", заяви източник от службите. Бойко Борисов е наредил щабът на ГЕРБ да изкара в медиите "черните каси" на БСП и да извади всичко за "купения избор" на Корнелия Нинова в БСП.   "И...

Офертата за нарушаване на Омертата - проектил след микрофона. Останалото е ДАНС-роля, като на Цветан Василев

News image

Защо ли банкерът от Белград не сподели каква е цената "Бойко" да се съгласи Гриша Ганчев като добър комшия на премиера да го заведе в "онзи гараж" в Банкя?! След оставката на Порожанов написахме, че ако избухне война между Сарая и "Бойко", той може да наруши "омертата", но след санкция на...

МАФИЯ

Путин вдигна топката на Борисов с "Турски поток-2" и той я заби предизборно. Пеевски аплодира от Дубай

News image

Преди седмица Никита Бондарев, експерт, свързван с Кремъл, нарече Бойко Борисов "килър на руските енергийни проекти". Презент на рашките с намигване към десните избиратели на ГЕРБ. Седмица по-късно Бойко Борисов намигва на "патриотичния русофилски електорат" с инспекция на обект от трасет...

Путин направи "ресто"-презент на Б.Б. с "Борисов е килър на руските енергийни проекти" преди вота. Сарая го последва

News image

Сарая поиска оставката на правителството - безценен предизборен подарък, защото разширява "дясната" периферия на ГЕРБ. Путин три дни по-рано поднесе предизборен презент на Борисов, който може да е решаващ за победата на ГЕРБ, ако той капитализира този бонус за пред "десните" избиратели....

РЕКЛАМА
Банер