СНАЙПЕР

Сигналът на Симеонов срещу Ангелкова: Дискотеката fast food ли е?

alt
Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала категоризации за нощни барове и ресторанти на пет заведения на плажа в Слънчев бряг в нарушение на закона. По закон на ивицата могат да се разполагат само заведения за бързо обслужване като закусвални, снекбарове и др.

Това посочва вицепремиерът Валери Симеонов в сигнала си до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения от страна на „длъжностни лица в Министерството на туризма и други“. Клуб Z разполага с документа.

Става въпрос за ресторант „Дел мар“ и нощните барове „Какао“, „Бедрум“, „Ла Кубанита“, „Дъ уан“, които Симеонов се закани преди дни, че ще бъдат съборени, а Ангелкова опонира, че са законни.

"Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, това е специален закон. Абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви Ангелкова.

Симеонов обаче не е съгласен и според него дискотеките не само че не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие като премествяеми обекти и използвана площ, но им е била издадена и категоризация от МТ в нарушение на нормите.

Нощен бар за фаст фууд

Съгласно ЗУЧК, припомня Симеонов, единствените допустими преместваеми обекти на територията на морските плажове от категорията на заведенията за хранене и развлечения са „заведенията за бързо обслужване“, а именно снекбарове, бистра, фаст фууд (fast food) и закусвални. 

„Никакви барове, ресторанти, кафе сладкарници и питейни заведения не се допуска да бъдат разрешавани и изграждани като преместваеми обекти!“, посочва Симеонов в сигнала.

В нарушение на тези изрични забрани Министерството на туризма е издало схеми и категоризация за „нощен бар“ и „ресторант“ на група заведения от морски плаж „Слънчев бряг–юг“ и ги е нанесло и описало като такива – „заведения за обществено хранене – нощен бар и ресторант", пише още вицепремиерът до главния прокурор.

И вади заключението:

„Явно се цели заобикаляне и нарушаване на закона в изгода на конкретен концесионер.“

Симеонов е приложил и писмо на главния архитект на община Несебър, датиращо от 6 юли 2017 г., с което се оспорва категоризацията като „нощен бар“ и „ресторант“ на въпросните заведения и се отказва издаването на лиценз за продажбата на алкохол и цигари.

Затворен комплекс

Вицепремиерът оспорва пред обвинението и одобрените схеми за премествяеми обекти и съоръжения на плажа, респективно и издадените удостоверения за категоризация. Описва и някои основни положения в закона – че премествяемите обекти могат да се разполагат на не повече от 2 на сто от площта на плажа. Позволяват се допълнителни 2%, които подпомагат основния „градеж“, като обслужващи сгради и трябва да са открити.

„При изброените строежи е налице сливане, т.е. обединяване на основната и допълнителната площ, като допълнителната площ се използва за изграждане на затворени обеми, които представляват неразделна част от самия строеж – т.е. допълнителната площ е станала основна, с покриви и стени, монтирани върху метална конструкция, и по този начин въпросните заведения са се превърнали в огромни затворени комплекси“, пише Симеонов.

В конкретния случай обектите се разполагат с разрешение на главния архитект на общината след съгласуване с централната администрация, която стопанисва имота – плажа. Отделно според наредбата на община Несебър преместваемите обекти могат да бъдат с площ до 15 кв. м и височина до 3 метра. Вместо това обаче главният архитект е получил схема за 1500 квадрата.

"Нито съм инженер, нито съм ДНСК, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, или не са строеж, дали имат метална, или не знам си каква конструкция. Освен това разрешението за поставяне се издава от главния архитект на община Несебър", заяви Ангелкова в сряда, когато Симеонов обяви внасянето на сигнала.

Групировки с бели якички

Днес Валери Симеонов бе в Народното събрание за участие в петъчния парламентарен контрол и задочната престрелка продължи. Както и преди е заявявал, и днес посочи, че Слънчев бряг се държи от хора, свързани с бившата силова групировка ВИС.

"Но не е въпросът откъде идват, а дали техният бизнес е законен, а те са заобиколили цял закон с учтивото съдействие на държавните институции", добави той.

Апропо, преди няолко месеца Министерският съвет даде на концесия няколко апетитни плажа на фирми, свързани с ВИС, СИК, Валентин Златев и Ахмед Доган, като много преди кабинетът да гласува това решение, Симеонов вече беше направил прогноза в чии ръце ще отиде стопанисването на тези ивици. И прогнозата му се оказа точна.

На въпрос нормално ли е вицепремиер от правителството да дава на прокурор министър от същото правителство, отговори:

"Нормално е всеки български гражданин, а и е задължение, да подава сигнали, в случай че констатира нарушения на законността. След като има нарушение, което е свързано с риск за десетки животи, аз няма как да остана безразличен."

Глобалното затопляне

В спора му с Ангелкова бе замесено и глобалното затопляне:

"Все повече климатът на България започва да се приближава до субтропичния. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели през миналата седмица във варненското село Куманово. Ако това стане в Слънчев бряг, тези огромни постройки, които по никакъв начин не са закрепени на земята, ще станат гробище на хиляди и стотици хора. Аз не мога да стоя безразлично и да гледам как някой 10 години наред е нарушавал закона с прикритието на управляващите. Не мога да стоя да гледам как те ще трупат стотици хиляди на вечер, докато поставят под опасност живота на децата, които са там", каза вицепремиерът.

Кой е концесионерът

Концесионер на "Слънчев бряг-юг" от 2001 г. за период от 20 г. е "Ирида-71" ООД. В момента нейни собственици са Нина Ставрева Иванова и Кирил Георгиев Спасов. Според публикация на "Капитал" от 2015 г. фирмата е създадена през 1999 г. от Димитър Димитров-Маймуняка, смятан за близък на бившия бос на ВИС Васил Илиев и убит през 2002 г. Според публикацията Надя Иванова се явява съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД - с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. През годините съдружник в концесионера, който е държал и плажа Харманите в Созопол, е бил и Радослав Бързаков - известен като Радо Слънцето.

"Това са наследници на бивши активни деятели на ВИС. В собствеността на едното заведение участва съпругата на Таки. Има един Радослав Бързанов, т.нар. Радо Слънцето, които е известен деец на ВИС", посочи Симеонов и днес.

Иначе през миналото лято Ангелкова направи проверка и на този плаж. И установи: на плажа "Слънчев бряг-юг" експертите са проверявали дали всички преместваеми обекти отговарят на схемата, одобрената от министъра на туризма - нарушения не са открити.

Клуб Z

Снимка: Веселин Боришев

 
СНАЙПЕР
News image

Хак да са ви Бай Хой и Шайката хит след вота. Народът винаги е виновен на загубилите. Когато Радев победи, беше "готин"

ГЕРБ е класическа клиентелистка партия с харизматичен лидер. Винаги печели срещу БСП, освен в един случай - когато всички са срещу ГЕРБ. Като при победата на Румен Радев, не на БСП. "Позитано" 20 затова загуби парламентарните избори - защото си приписа победата на Румен Радев и Леонид Р...

News image

БСП атакува във Варна с Елена Йончева и Сергей Станишев. Марешки дърпа избиратели от БСП, "Позитано"20 го подцени

БСП прави най-успешната си еврокампания във Варна досега. Борислав Гуцанов доведе в града Елена Йончева и Сергей Станишев - никъде другаде те не играха "тандем". Депутатът Иван Иванов като шеф на предизборния щаб изора предизборната нива в областта - битката с ДПС, ГЕРБ  и "Воля" на тер...

News image

Първанов има да си връща на Нинова, "Позитано"20 отказа коалиция с АБВ. Борисов: "Тарикат пичка не писка!"

"Позитано"20 късно се сети да си върже тенекия за евентуалната загуба на изборите с АБВ. Когато БСП водеше в проучванията с 2%, написахме, че Борисов крои номер на "Позитано"20 като на парламентарните избори през 2017г. - "под индиго". Б.Б. мобилизира електората на ГЕРБ с прословуто...

News image

"Бойко" изкарва мандата, "прибира" се в партията си и се пуска за президент. И прави меганационална коалиция

Бойко Борисов, печели изборите, изкарва си мандата, "прибира" се в партията си и се пуска за президент. Печели изборите, става президент и прави меганационална коалиция. Това е планът "Борисов" в едри щрихи. Делян Пеевски е премиер в Дубай, а Владислав Горанов - министър-председател в Соф...

News image

«Широко известно, что я был единственным ребенком». Игорь Макаров опроверг «племянницей» из австрийского видео

Женщина, из-за разговора с которой был вынужден уйти в отставку вице-канцлер Австрии Хайнц-Кристиан Штрахе, не имеет никакого отношения к бизнесмену Игорю Макарову. Заявление бизнесмена «Медузе» передали его представители. «Широко известен тот факт, что я был единственным ребенком в семь...

News image

Афера с "племенница" на олигарха Игор Макаров свали кабинета в Австрия. Милиардерът свързван с Кремъл и руската мафия

Скандалното видео от вечерята във вила в испанския курорт "Ибиса" на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе с Альона Макарова, представена от медиите като мнима племенница на руския олигарх Игор Макаров, свали правителството в Австрия. Преди това Хайнц-Кристиан Щрахе подаде о...

News image

Цв. Василев потапя БСП, застава зад "Воля" след обаждане от Кремъл. Путин подкрепя "приятелите на Марин льо Пен" и Б.Б.

Цветан Василев застава зад "Воля" на Веселин Марешки след обаждане от "банката на Кремъл". Путин дава рамо на "приятелите на Марин льо Пен" и... Бойко Борисов. Нямат край подаръците на Путин за Борисов - АБВ на русофила Румен Петков, "Воля" на "приятеля на Марин льо Пен", статия на прок...

News image

ВОЙНА СЛЕД ЕВРОВОТА?! Борисов сменя "сарайната касичка" с "прокси трезор" на кръга "Капитал" и ТИМ

Бойко Борисов отнема евроресурс от Сарая и го прехвърля към ТИМ и кръга "Капитал" с поставянето на Десислава Танева на позицията на Румен Порожанов. Това може да означава ВОЙНА МЕЖДУ ГЕРБ И САРАЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ, ако ДПС потвърди евровота си в тази много тежка за Движението кампания. ...

News image

И Румен Порожанов подаде оставка, остана Николина Ангелкова. Маджо по-силен ли е от Сарая?!

Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов. Порожанов бе смятан до последно за един от двамата "недосегаеми" (заедно с Николина Ангелкова, Владислав Горанов си е и.д. премиер), подаде оставка. Остана само министърът на туризма Николина ...

News image

Борисов вади Радев от кампанията на БСП с жалба в ЦИК. Мнозинството е осигурено от "пеевските членове на Комисията"

Бойко Борисов продължава контраатаката срещу Румен Радев след залпа на знакови фигури по президента. Представители на ГЕРБ внесоха жалба в ЦИК срещу участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП. Документите депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координато...

News image

Радев обяви война на Борисов и ГЕРБ и нищо за Сарая и "Берлин". Б.Б. може да загуби, ако не елиминира фактора "Радев"

"Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки", изригна  Румен Радев в Асеновград. С това на практика обяви война на Бойко Борисов и ГЕРБ - поиска възм...

News image

Нинова заби топката за Порожанов, Горанов и Ангелкова. Обяви Б.Б. за зависим от задкулисието. Операция "чисти ръце" няма

"Борисов не иска да подаде оставка при загуба, докато не си гарантира следващ главен прокурор, който да не го закача", избухна Корнелия Нинова в Асеновград. Какво означава "докато" - като си избере "свой главен прокурор" Борисов защо да подава оставка. Нали няма да го закача за "отчисле...

News image

Фейк оставки и недосегаемите на Шиши и Маджо. Б.Б. пренареди "отбора" преди изборите и "битката на патриотите" със Сарая

Бойко Борисов пренареди "отбора" с фейк оставки, изпреварвайки графика на Ахмед Доган, който обяви на "ЧНГ" операция "Пренареждане" за след евроизборите. Пренареждането след евровота ще зависи от резултата, при победа на ГЕРБ Сарая няма да получи фъндък за "патриотите", при загуба, НФСБ...

News image

БСП и ГЕРБ наддават за "Слави" с Цветан Василев и Орлин Алексиев. Сарая и "Берлин" вдигат залозите с "Мая&Слави"

Прословутият проект "Слави шоу в политиката" наистина може да се окаже "надута гайда", или казино-версия на битката между политико-олигархични кръгове. БСП и ГЕРБ влизат в битка за проекта "Слави", Цветан Василев и Орлин Алексиев разкешват - банкерът от Белград за БСП, Орлин Алексиев-Км...

News image

Операция "Папа&Бойко": Пълен мандат заради F-16. Цветан Василев и "Позитано"20 изпускат инициативата, рашките са на ход

Рашките мобилизираха политически и агентурни ресурси, за да осуетят сделката за F-16 Block 70/72. "Янките" отговориха с операция "Папа&Бойко". Посланик Ерик Рубин се активизира по темата час след отлитането на папата от София, за да няма съмнение, че американците имат пръст в геополитичес...

News image

Симеон II участва в приемането на папата като държавен глава в Синодалната палата. БОЙКОТ НА ПЕТИМА МИТРОПОЛИТИ!

Според канона на Римокатолическата църква посещението на папа Франциск е обявено за апостолическо. Как тогава в Синодалната палата е посрещнат като държавен глава?! Симеон II участва КАТО ЦАР в посрещането на папата и тъкмо той летимира приемането му в Синодалната палата като държавен гл...

News image

Патриарх Неофит прие папата ВЪПРЕКИ БОЙКОТА. "АНТИРУСКАТА ОС" вече с патриаршеска санкция?!

Патриарх Неофит се присъедини към Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Гърция Йероним II, които посрещнаха папата. Патриарх Неофит прие папа Франциск като държавен глава, а не като духовен водач. Проблемът е, че това е "протоколно притворство" - патриархът не е държавен гл...

News image

БСП стреля по "Бойко": "Чаушеску в морето, Борисов и той в морето!". Нинова отстреля Станишев от Брюксел

БСП стреля по "Бойко" с еврослоган на връх 1 май: "Чаушеску в морето, Борисов и той в морето!". Корнелия Нинова отстреля Сергей Станишев от Брюксел - лидерът на ПЕС ще бъде прецакан с преференции, твърдят апаратчици от "Позитано"20. Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри Първомайския митинг ...

News image

Стрелба В Каракас. Хуан Гуайдо сваля Мадуро?! В ход е преврат с военната авиация като пуча в Турция

Стрелба в Каракас. Хуан Гуайдо стартира финалната фаза от свалянето на Мадуро преди митинга-протест на опозицията, насрочен за 1 май. Започна преврат с военната авиация като пуча в Турция! Части от Националната гвардия минаха на страната на Гуайдо. Лидерът на вен...

News image

Партията "Деси Радева" печели изборите. "Г-жа президентшата" направи партия преди Р.Р., за да стане "Г-жа премиерша"

Десислава Радева обяви Иво Христов от листата на БСП за ПРЕДАТЕЛ, защото иска БСП да загуби изборите. (Нейната игра е Румен Радев да стане премиер, затова работи Б.Б. да довърши мандата.) Корнелия Нинова изригна с медийно "ресто" - "Не ме занимавайте с Деси Радева, как да я коментирам пол...

News image

Доган нареди листа без кандидат от Кърджали. "Фейкът" Пеевски вади 50 000 от Северозапада, това означава загуба на БСП

И какво се оказа - обявиха за "фейк новина" информацията в медиите преди месец, че Делян Пеевски ще е втори в листата на ДПС. И той не само е втори, но ще превърне с изборджийската си машина във "фейк" твърденията за "Кърджали гейт", защото няма кърджалиец в листата на ДПС. "Кърджали гей...

News image

Доган блъфира вълшебно, на Падишаха му трябва Велик везир и преговарящ с ТИМ и Маджо. Пеевски в Брюксел, ама друг път

Делян Пеевски отива в Брюксел, ама друг път, ще гради опорните пунктове на "Отсечката Доган" по трасето на "Един пояс, един път". След отстраняването на сарайния дост Валентин Златев ще има много работа в Бургас, във Варна ще трябва да преговаря с ТИМ и Маджо за пристанището. Делян...

News image

Златев загуби "войната на олигарсите" с Домусчиев и Пеевски, "Бойко" и Доган се "отдръпнаха". И рашките го "повишиха"

Валентин Златев е аут от играта от половин година - Кирил Домусчиев му скочи с Делян Пеевски и Николай Вълканов. И рашките го отстраниха от оперативното ръководство "с повишение" - "да осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на стра...

News image

Свършва мандатът на Цацаров, Пеевски отива в Брюксел. ДПС нареди лидерска листа, Сарая в битка за 3 евромандати

Потвърди се инфото от четвъртък, че ДПС тръгва в битката за Брюксел с Делян Пеевски напред. Свършва мандата на Цацаров, Пеевски става евродепутат. ДПС нареди лидерско-корпоративна листа, Сарая влиза в битка за трима евродепутати. Мустафа Карадайъ се отказва, Делян Пеевски отива в Брюксел...

News image

Осветяването на полк. Чавдар Петров като свързан с "Позитано"20 работи за ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив

Осветяването на о.р. полк. Чавдар Петров като свързан едновременно с "пропрезидентската партия" и "Позитано"20 и разкешването за водачите на "зелените чорапчета" в Тетевен накланя везните към ГЕРБ. Паритетът "ГЕРБ-БСП" е фалшив, тъй като надува резултата за БСП, а Бойко Борисов държи жокер с...

РЕКЛАМА
Банер
ПОЛИТИКА

Washington Examiner: Америка напомни на Русия кой е господар в небето над Аляска

News image

САЩ постигнаха голяма победа над Русия, купувайки Аляска от нея през 1867 година. В понеделник, 20 май, САЩ отново стигнаха до победа над Русия в небето над Аляска. Тази победа бе под формата на реакция на Америка спрямо две групи руски военни самолети, които влязоха в зоната на ПВО на Аляск...

Станишев измества Йончева с преференции?! Фракцията "Гергов" пренарежда листата, групата "Кирил Добрев" готви "ресто"

News image

Бойко Борисов вкарва отровна интрига в БСП. "Котараците" и Орлин Алексиев-Кмета наливат "ресурс" във фракцията "Гергов" в БСП, за да пренареди листата и Сергей Станишев да излезе на първа позиция. "Станишев ще бъде на първо място в София, Варна, Добрич, Кюстендил, Благоевград и Пловдив", ...

"Позитано"2о: В тази кампания Борисов заложи себе си, ще видим дали държи печелившата карта! МВР взима страната на ГЕРБ

News image

"След 10 години игра, в тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта, заяви на пресконференция на "Позитано" 20 заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Попитан кога трябва да се очаква „Костинброд“ 2, Кирил Добрев призова въпросът д...

АКЦИЯ

"Шарлатаните" на ГЕРБ работят срещу ДПС в Североизтока. Доган обявил на кафето в петък джихад за "шарлатаните"

News image

"Шарлатани притискат наши хора", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на митинг в събота в Медовец. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган наредил на кафето с изборджиите от "Централния лъч" "шарлатаните" да бъдат спрени. Според някои активисти на ДПС Карадайъ имал пред вид изб...

Пашата вдига помаците да гласуват за ГЕРБ. Бригади на Маргините в щаба на Цветан Цветанов отнемат "разкешен вот" от БСП

News image

Бойко Борисов вкарва стратегически резерви в битката с БСП, за да осигури победата на ГЕРБ на финалната права. Изборджийски бригади, финансирани от босове на силови групировки, се включиха в кампанията на ГЕРБ. Бригадите на Маргините първи влязоха в играта и са щурмовите отряди в щаб...

КИЛЪРИ

Бойко Борисов избухва, вади СРС-та "Корнелия гейт": "Изкарайте "черните каси" на БСП, извадете всичко за Нинова!"

News image

"Борисов ще извади СРС-та от "Корнелия гейт". Вътре са всички - от Емо Ротманса до Гришата и Миню Стайков", заяви източник от службите. Бойко Борисов е наредил щабът на ГЕРБ да изкара в медиите "черните каси" на БСП и да извади всичко за "купения избор" на Корнелия Нинова в БСП.   "И...

Офертата за нарушаване на Омертата - проектил след микрофона. Останалото е ДАНС-роля, като на Цветан Василев

News image

Защо ли банкерът от Белград не сподели каква е цената "Бойко" да се съгласи Гриша Ганчев като добър комшия на премиера да го заведе в "онзи гараж" в Банкя?! След оставката на Порожанов написахме, че ако избухне война между Сарая и "Бойко", той може да наруши "омертата", но след санкция на...

МАФИЯ

Путин вдигна топката на Борисов с "Турски поток-2" и той я заби предизборно. Пеевски аплодира от Дубай

News image

Преди седмица Никита Бондарев, експерт, свързван с Кремъл, нарече Бойко Борисов "килър на руските енергийни проекти". Презент на рашките с намигване към десните избиратели на ГЕРБ. Седмица по-късно Бойко Борисов намигва на "патриотичния русофилски електорат" с инспекция на обект от трасет...

Путин направи "ресто"-презент на Б.Б. с "Борисов е килър на руските енергийни проекти" преди вота. Сарая го последва

News image

Сарая поиска оставката на правителството - безценен предизборен подарък, защото разширява "дясната" периферия на ГЕРБ. Путин три дни по-рано поднесе предизборен презент на Борисов, който може да е решаващ за победата на ГЕРБ, ако той капитализира този бонус за пред "десните" избиратели....

РЕКЛАМА
Банер