АКЦИЯ

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, "Продължаваме промяната" - 12,8%

alt
Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента в полза на партията на Бойко Борисов, сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. На 24,2% от гласовете на хората може да разчита коалицията ГЕРБ-СДС, а левицата - на 15,8 на сто. Трета политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 12,8%, съобщи директорът на центъра Юлий Павлов.
 
Следват "Има такъв народ" 11,7%, ДПС - 11%, коалиция "Демократична България - обединение" - 10,3. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" е с 3,2%, което означава, че към момента не влиза в парламента. Всички останали са под 2 процента.
 
Приблизително равен дял хора са твърдо решилите да гласуват и са решили за кого - 51,3 на сто за парламентарните избори и 52,1 на сто за президентските. Юлий Павлов уточни, че все пак изследването не взема предвид гласовете от чужбина, но според него финалната активност ще бъде под 50 процента, още повече като се има предвид ситуацията с коронавируса.
 
Около 55 процента казват, че вероятно ще гласуват за същата политическа сила - тоест ще има голяма миграция от една към друга политическа сила, а 16,3 на сто по-скоро ще гласуват за друга политическа сила, коментира анализаторът. Подредбата на "Продължаваме промяната", ИТН, ДПС и ДБ е чисто условна, всяка от тях може да финишира на трето, четвърто, пето или шесто място, посочи той, като уточни, че към възможността за статистическа грешка се добавя и вотът от чужбина.
 
Партиите с най-голяма мобилизация са ГЕРБ и БСП, над 80 процента от гласувалите за тях на предишните избори са категорични, че ще повторят вота си. Две трети от гласувалите на предишните избори за ДБ ще си повторят вота сега, при ИТН 45 процента биха повторили вота си. Има сериозна динамика, това все пак е моментна снимка към 10 октомври и разлики от един-два процента могат да предизвикат съществени изменения в подреждането, коментира Павлов.
 
Според 64,2 на сто от анкетираните парламентът трябва да излъчи редовно правителство, дори и с цената на големи компромиси. Според 20,2 на сто това не трябва да е на всяка цена и, ако трябва да се преминават "червени линии", тогава е по-добре да има служебно правителство и нови избори. Когато обаче трябва да прогнозират, 53,3 на сто смятат, че новият парламент ше успее да излъчи правителство, а 23,8 на сто - че по-скоро няма да успее.
 
Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг за Румен Радев казват, че ще гласуват 49,5%, за Анастас Герджиков - 22,3 на сто. Трети, донякъде изненадващо, е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9,1 процента, Лозан Панов изостава на четвърто място със 7,5%. Юлий Павлов е на мнение, че Румен Радев трудно ще спечели президентските избори на първия тур, защото кандидатите са много и гласовете се разпиляват.
 
Прогнозата е, че балотажът ще е между сегашния държавен глава и ректора на Софийския университет.
 
Близо 42% обвиняват за фиаското на усилията за съставяне на редовно правителство всички парламентарно представени партии. В конкретен план обаче изпъква недоволството срещу партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 29,1% от допитаните обвиняват именно тази партия. Далеч зад нея в хорското недоволство са "Демократична България" с 6,9%.
 
Провалът на предишния парламент се отразява и в мобилизацията на партийния електорат. "Най-голяма мобилизация се наблюдава при ГЕРБ и БСП - над 80% от гласувалите за тях през юли заявяват, че отново ще гласуват за тях. "Демократична България" търпи щети - 2/3 ще повторят вота си, но най-голям отлив има при "Има такъв народ" - едва 45% от гласувалите за тях ще го направят отново", коментира Юлий Павлов.
 
Около 52% процента от хората са изразили желание да гласуват и са решили за кого. 19,5% също искат да упражнят правото си на вот, но още се колебаят за кого. С оглед на коронакризата този процент обаче може да намалее, добави Павлов.
 
ГЕРБ се радват на доверието на 24,2% от твърдо решилите да гласуват. На второ място според проучването са БСП с 15,8%, а третото заема партията на Петков и Василев "Продължаваме промяната" с 12,8%. Следват ИТН 11,7%, ДПС - 11%, "Демократична България" - 10,3%. "На кантара за влизане в Народното събрание са от коалицията на Манолова и Хаджигенов "Изправи се БГ! Ние идваме!" с далеч по-скромните 3,2%.
 
"Първият мандат за съставяне на правителство ще бъде на ГЕРБ. Едва ли някой очаква те да съставят правителство. Вторият - на БСП, който също няма да бъде успешен. След това почти сигурно президентът ще връчи мандата на "Продължаваме промяната". Именно затова те държат всички врати отворени, реториката им е "и в ГЕРБ има читави хора и т.н. Това означава, че по всяка вероятност Кирил Петков ще бъде предложен за премиер", прогнозира социологът.
 
Петков заема и място сред топ 5 политическите фигури по одобрение - 36,4% от хората казват, че по-скоро му имат доверие, срещу 45,7% на обратното мнение.
 
Единствената политическа фигура с положителен рейтинг е президентът Румен Радев с 54,7% одобрение срещу 39,1% неодобрение. Всички в топ 5 са и косвено свързани с настоящия държавен глава - на второ място е вицето му Илияна Йотова, следва премиера Стефан Янев, а след Петков на пето място се нарежда съратникът му Асен Василев.
 
На пето място изпъква фигура от "другия лагер" - проф. Анастас Герджиков с 30,8% доверие. Именно ректорът на Алма матер почти сигурно, поне според проучването, ще се изправи на втори тур срещу Румен Радев. Сегашния президент ще подкрепят 49,5% от твърдо гласувалите, а за Герджиков - 22,3%. Донякъде изненадващо е третото място. То не се заема от Лозан Панов, а от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - 9,1%. Шефът на ВКС е едва четвърти с 7,5% подкрепа.
 
Проучването отчита само твърдо решилите да гласуват, без ролята на колебаещите се избиратели. А те далеч не са малък процент - според самото проучване близо 1/5 от потенциалния електорат. Не се отчита и вотът от чужбина.
 
Проучването е проведено в периода 6-10 октомври сред 812 души и е реализирано със собствени средства на агенцията. То бе представено днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
 
Източник: "Епицентър"
 
АКЦИЯ
News image

Джихадистки знак ли използва председателят на НС Никола Минчев?! Нали бивш шеф на Мосад правел кампанията на ПП

Никола Минчев, новият председател на парламента, дава знак как да гласува групата на ПП.   Джихадистки знак ли използва Никола Минчев, коментират зрители във форумите на сайтове.   Нали фирма, свързана с бившия шеф на Мосад Дани Ятом, воювал срещу джихадистите, прав...

News image

Бившият шеф шеф на Мосад Дани Ятом направил кампанията на Петков и Василев

"Ако не мога да спечеля изборите, ще спечеля за другите", вероятно това е мотото на генерал-майор Дани Ятом, бивш шеф на Мосад и бивш депутат. Основаната от него стратегическа консултантска фирма спомогна за победата на нова и почти анонимна партия на изборите в България, пише сайтът "observ...

News image

Корнелия Нинова срещу ротационния припцип за председателя на парламента. Лидерът на БСП иска цял мандат?!

Корнелия Нинова не опровергава, че ще е председател на парламента, а лансирания от писмото на ДСБ ротационен принцип.   "Не сме се  договорили за ротационен принцип на председателя на Народното събрание и аз ще съм първият", заяви Нинова.   Корнелия Нинова явно е против ротац...

News image

Нинова: Не сме се договорили за ротационен принцип на председателя на Народното събрание и аз ще съм първият

Не е вярно, че лидерите на четирите партии сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип.   "От едно писмо от партия излезе информация че 4-те партии сме се  договорили за ротационен принцип на председателя на Народното събрание и аз ще съм първият....

News image

Президентът остава в играта. Корнелия Нинова дава знаци, че не иска война

Прзидентът Румен Радев остава в играта, битката продъжава. Корнелия Нинова ще бъде избрана за председател на парламента, но на ротационен принцип за една година, знак, че не иска война.    Лидерът на БСП номинира проф. Анелия Клисарова, която беше председател на предизборния щаб на п...

News image

Проф. Анелия Клисарова става областен управител на Варна като номинация на БСП

Проф. Анелия Клисарова ще бъде областен управител на Варна като номинация на БСП, заявиха източници от "Позитано"20.   Стоян Пасев, сочен като близък до Даниел Лорер от ПП, беше фаворит за областен управител преди срещата на Корнелия Нинова и Кирил Петков във вторник, на която е дого...

News image

Битката на лезбийка и хетеро мацка за власт вкара в интрига Кирил Петков. Херо Мустафа скандализирана?!

Битката на лезбийка и хетеро мацка за власт и "ресурс" вкара в интрига Кирил Петков. Либералният "канадец" вероятно не е трябвало да толерира съпругата си за подкрепа на Прайда.    Консервативната американска посланичка Херо Мустафа се връща от САЩ и се скандализира от хетеро-лезбийс...

News image

Връща ли се интригата? Лена Бориславова шеф на парламента, Кирил Петков не иска конфликт с президента?!

Корнелия Нинова все пак може да се размине с позицията на председател на парламента. Кирил Петков готвел Лена Бориславова за председател на НС, заявиха източници от преговорните екипи.   Според тях атаката срещу Лена Бориславова за получения милион от ДКК от адвокатската кантора, в к...

News image

Край на интригата?! Корнелия Нинова председател на НС, Бойко Рашков няма да е министър в кабинета "Петков"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова спечели битката с президента Румен Радев, след като се договори с кандидат-премиера Кирил Петков.   Корнелия Нинова ще бъде председател на парламента, а Бойко Рашков няма да е министър в кабинета "Петков", заявиха източници от "Позитано"20.   Ка...

News image

ИТН взема земеделието или транспорта. Гроздан Караджов няма да е министър на транспорта

ИТН трябва да избере между министерството на земеделието или транспорта е офертата на Кирил Петков и Асен Василев към преговорния екип на Слави Трифонов.   "Има такъв народ" вероятно ще избере министерството на земеделието, тъй като номинацията на партията Гроздан Караджов няма да е ...

News image

Стоян Пасев фаворит за областен управител на Варна?!

Стоян Пасев отново може да е областен управител на Варна.    Според източници от екипите на преговарящите за коалиция той е фаворит за поста.   БСП са предложили свой кандидат, но от "Продължаваме промяната" настоявали да е Стоян Пасев.   Коалиционните партньори ще по...

News image

Битката на президента - Корнелия Нинова да не стане председател на НС и да получи достъп до информацията на службите

Битката на президента Румен Радев е Корнелия Нинова да не стане председател на парламента и да получи достъп до информацията на службите.   Ако Корнелия Нинова стане председател на парламента, преизбирането й за лидер на БСП ще бъде формалност.    Това ще неглижира ролята на ...

News image

Корнелия Нинова губи битката с президента за влизането на Бойко Рашков в правителството "Петков"?

Корнелия Нинова губи битката с президента Румен Радев за влизането на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в правителството "Петков".   Лобито на кръга "Сорос" в "Продължаваме промяната" подкрепя номинацията на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи заради роля...

News image

Гуцанов потвърждава тезата на Борисов "Техният кандидат за министър на транспорта лобира за "Констанца-Истанбул""?!

Борислав Гуцанов заяви, че е депутат и няма да става заместник-министър на транспорта. Бившият премиер Бойко Борисов обаче го посочи като фаворит за номинацията за министър на транспорта.   "Техният кандидат за министър на транспорта лобира за "Констанца-Истанбул", заяви Борисов, виз...

News image

Радев зад атаката на Добрев срещу Нинова за 150 млн лв "презент" от Борисов заради влизането на Бойко Рашков в кабинета

Президентът Румен Радев стои зад атаката на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова за 150 млн лв, взети от близък до нея член на Изпълнителното бюро, заяви източник от "Позитано"20.   "Член на ИБ на БСП е спечелил 150 млн. от обществени поръчки от Борисов", разкри Кирил Добрев в предаван...

News image

Петков и Василев ще отворят вратата на РСМ за ЕС. Протести няма да има, "Сорос" и Божков няма да ги "спонсорират"

Правителството "Петков-Василев" (кабинет "Радев-Петков" няма да има след "Крим е руски" и срещата на "Позитано"20) ще бъде 100% проамериканско.    Кирил Петков и Асен Василев ще отворят вратата на РСМ за ЕС - "Македония" е ключова геостратегическа позиция за САЩ заради линията "Гърци...

News image

Нинова така и не разбра, че проблемът на вътрешнополитическата сцена е идеологически

Големият въпрос в момента за БСП е… не дали да сменим Корнелия Нинова или не! Тя си отива. Обречена е. Въпросът е решен. «Мексиканската вълна» сред българските политици се вихри. "Пароструйката" на американските демократи на Балканите е пусната. Нинова не оправда надеждите на американ...

News image

Борислав Сарафов: Тиражират се спекулации относно инцидента на АМ "Струма". Пожарът не е възникнал от туби с гориво

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20".   Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от "Епиценв...

News image

Георги Марков: Изказването, че Крим в момента е руски беше предизборен трик

Според Георги Марков изказването на Румен Радев, че Крим в момента е руски е било предизборен трик.    "Той ни води към НАТО, където си го харесват. ... А Кирил Петков беше посочен от посланика на САЩ Херо Мустафа - той е техният човек", заяви Георги Марков в интервю за БНР.   ...

News image

Как ще оцени посолството на РФ "От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна" след "В момента Крим е руски"?!

Как ще оцени посолството на РФ уточнението "От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна" на репликата на президента Румен Радев "В момента Крим е руски, какъв да е" по време на дебата с проф. Анастас Герджиков?!   "Кримският полуостров е неотделима част на Руската Федерация...

News image

Посолството на САЩ показа кой е Шефът и президентът уточни позицията за Крим с "Юридически Крим принадлежи на Украйна"

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски", се казва в изявление на посолството на САЩ в София, публикувано на Фейсбук страницата му и прессекретариатът уточни след това позицията н...

News image

Радев с ново уточнение: Юридически Крим е на Украйна, но в момента се контролира от Русия

Прессекретариатът на държавния глава Румен Радев излезе с ново уточнение по думите му, че "Крим е руски, а какъв да е?", изречени от него по време на предизборния дебат в четвъртък, които предизвикаха гневната реакция Украйна, на ЕС и на САЩ. Киев настоя за опровержение от Радев на думите му...

News image

US посолството: САЩ са дълбоко обезпокоени и загрижени от изявленията на Радев, че Крим е "руски"

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.   Това се казва в изявление на посолството на САЩ в София, публикувано на Фейсбук страницата му. Ден след изборит...

News image

В щаба на Радев се изви хоро в чест на победата. Десислава Радева се хвана първа на хорото в нощта на победата

С духова музика, хоро и банкет, предизборният щаб на Румен Радев отбеляза в НДК победата на президента на балотажа, показа Би Ти Ви.   На кадрите се вижда и съпругата на Радев - Десислава Радева, която напоследък рядко се появява публично:   На фона на Дунавското хоро от Иниц...

News image

Кремъл не аплодира "В МОМЕНТА Крим е руски, какъв да е". Путин очаква "Крим винаги е бил и ще бъде руски"

"Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексията на Крим е в нарушение на международното право, но, както казах снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски", коментира президентът Румен Радев изявлението си на президентския дебат с проф. Анастас Герджиков "В момента К...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Рашков шеф на МВР и в кабинета "Петков", трябва на "Продължаваме промяната" за победа в местните избори?!

News image

"Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще остане на поста си в новото коалиционно правителство. Ние много го харесваме като министър, харесваме неговата работа и се радваме да работим с него занапред", заяви Кирил Петков в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио. ...

Нинова яко хитрува, преговорите са пунта мара. Босовете кадруват - от премиера до областни управители, във ВПК и кинтите

News image

Преговорите за властта са пунта мара. Босовете кадруват - от премиера до областните управители и най-вече - във ВПК и кинтите.   Корнелия Нинова яко хитрува часове преди първото заседание на парламента - нямало да е пръв председател на ротационен принцип.   Обаче за председат...

Президентът, "янките" и корпоративни фактори: Бойко Рашков министър на вътрешните работи или шеф на КПКОНПИ

News image

Президентът Румен Радев готви министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, ако не стане министър на вътрешните работи в кабинета "Петков", заявиха източници от преговорните екипи от различни партии.   Ако Румен Радев и Кирил Петков не се договорят Бойко Рашков да е ...

ПОЛИТИКА

"Янките" спряха Нинова за председател на НС заради Наришкин, сега с Петков я привличат. Радев съпорт и "прикритие"?!

News image

Писахме, че президентът ще спре Корнелия Нинова да стане председател на парламента. Когато това стана факт, Велизар Енчев заяви - "Румен Радев попречи на Корнелия Нинова да стане председател на парламента".   Президентът Румен Радев отдавна воюва с Корнелия Нинова - няма как партиен ...

Президентът спря Корнелия Нинова за председател на НС, не иска да е вицепремиер. Радев реди кабинета с американците?!

News image

Президентът Румен Радев спря Корнелия Нинова да стане председател на парламента и с това да определя политическия дневен ред в държавата и да получи достъп до информация от службите като президента и премиера.   "Румен Радев попречи на Корнелия Нинова да стане председател на парламен...

Румен Овчаров: "Корнелия Нинова не бива да е повече лидер". Става вицепремиер с ресор икономика?!

News image

"Корнелия Нинова не бива да е повече лидер, тя има задачата да избере своя заместник и да спре битките в партията", заяви Румен Овчаров в БТВ.   Корнелия Нинова вероятно ще стане вицепремиер в кабинета "Петков" с ресор икономика.    Кирил Петков обяви в предаването "Седмицата...

КИЛЪРИ

След заплахата за убийство срещу Бойко Рашков на ред ли е Бойко Борисов?! Кой кого "поръчва под индиго" във Варна?

News image

Получен е сигнал за заплаха за убийство на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, съобщи Фрог нюз, позовавайки се на източници във варненската прокуратура.   Борисов и Рашков са в медийна война. Едва ли Борисов ще "поръча" Рашков точно в пика на войната.   Бойко Рашков ням...

Първо във Фрог: Има заплаха за убийство на министър Бойко Рашков

News image

Получен е сигнал за заплаха за убийство на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това научи Фрог нюз от източници във варненската прокуратура.   Според тях по случая вече е образувано досъдебно производство. Има данни, че животът на Рашков е под заплаха от 15-20 дни. Тази информа...

МАФИЯ

Маджо&партньор и Таки превземат бизнеса на Брендо. Руснаците сменят "краля на кокаина" с нови играчи заради двойна игра

News image

Таки овладя каналите на Брендо след операция "Кокаинови крале", но с акцията на DEA и украинските антимафиоти превзема и бизнеса му с марихуана.   Схемата на Брендо е била за милиарди - мрежа за марихуана за пазара в Украйна и трафик за Турция, Румъния и България.    Маджо&па...

DEA вади Брендо от играта заради връзки с ФСБ и ФСКН?! Телефонът с лика на Путин медийна илюстрация

News image

Украинските антимафиоти задържаха Евелин Банев-Брендо на паркинг. Соченият като "крал на кокаина" е без охрана - като "агент-нелегал" на специална служба.   "Кралете на кокаина" са в Колумбия - Брендо беше клиент и арганизатор на трафик на кокаин, но медиите го обявиха за "крал на ко...

РЕКЛАМА
Банер