АКЦИЯ

Меркел знае, че Путин я лъже. Путин е лице на новия национализъм, Меркел - икона на либералната демокрация

alt
На 25 септември 2001 г. тя седеше на втория ред, когато под купола на Райхстага (пленарната зала на германския парламент – бел. ред.) един строен и почти млад руски президент на име Владимир Владимирович Путин на перфектен немски обеща един по-добър свят. Ангела Меркел още не беше канцлерка, дори не и лидер на опозицията, все още не беше решен спорът за властта в ХДС (Християндемократическия съюз - партията на Меркел – б. р.).

Докато пред германския парламент Путин представяше страната си като приятелски настроена към Европа и обяви като основна цел на политиката си стабилен мир на континента, Меркел го гледаше скептично. Въпреки, че след речта на Путин и тя, както всички депутати, стана на крака и го аплодира, предупреди колегите си от парламентарната фракция да не вярват на стопанина на Кремъл.

Както винаги, Меркел изпитваше съмнения относно искреността на Путин. Те се потвърдиха и то така, както и Меркел не го е предполагала. Вместо да сее мир, Путин нападна съседни дъжави. През 2008 г. Грузия, през 2014 г. Укрйна. В Европа отново цари страх, някои дори съзират нова студена война.

Въпреки всичко през последните месеци динамиката на германо-руските отношения се промени. Нерешените конфликти отстъпват на заден план, на преден отново се появяват общи интереси. В събота (днес – б. р.) Меркел приема Путин в двореца в Мезеберг край Берлин (правителствената резиденция - б. р.), три месеца, след като Путин я посрещна в Сочи.

«Налице е възможност да се стигне до общи позиции», казва Юрген Хард, външнополитически говорител на ХДС.

Подобна позиция подкрепя и Щефан Майстер, експерт по Русия към германското Сдружение за външна политика:

«Нараства натискът върху Меркел и Путин да постигнат сближаване на позициите си. И двамата знаят, че се нуждаят един от друг.»

Путин е свидетел как западни лидери идват и си отиват – Джордж Буш младши и Барак Обама, Тони Блеър, Дейвид Камерън, Жак Ширак и Никола Саркози и Оланд. Единствена Меркел остана на поста си. С нито един друг държавник не го свързват такива важни и толкова трудни отношения. Тя управлява от 2005 г., той от 2000 г. с четиригодишно прекъсване между 2008 и 2012 г. (тогава беше премиер на Русия – б. р.). И двамата са на почти еднаква вързраст – тя е на 64 г., той на 65 г. и говорят езика на другия. ГДР е оставила отпечатък върху живота им – тя като гражданка по време на диктатура, той като шпионин.

Говорят си на ти и се «опипват». Путин търсеше слабости на Меркел и дори не се побоя да използва методи на КГБ. Оставяше я дълго да го чака, понякога с часове, за да демонстрира власт. Няма да се забрави доволния му поглед през 2007 г., когато в лятната му резиденция тя се стъписа при внезапното влизане в залата на неговия голям черен лабрадор Кони (който дори я подуши, а тя се вцепени – б. р.). Меркел се бои от кучета. По-късно Путин заяви, че не го е знаел. Той е велик майстор на отричането.

alt

Прословутата среща с лабрадора Кони.

На Меркел й втръснаха властовите игри, намира за смешен уклона на Путин да се представя като мачо. Още един момент ще се запомни. Двустранен разговор по време на срещата на върха на държавите от Г-20 в Хамбург. Той вдига заканително пръст и започва да й опонира, тя нервно върти очи. В интернет сцената стана хит под наименованието «Epic Eye Roll».

alt

Отношенията им все повече се приближават към синдрома на «постамериканския свят», дефиниран през 2008 г. от US политолога Фарийд Закария. Ролите ясно са дефинирани. Путин е галионовата фигура на новия национализъм, Меркел е иконата на либералната демокрация. Той води твърда политика на силния, залага на заплахи, насилие и на зони за влияние. За нея приоритет са плурализмът, дипломацията, международното право и външнополитическата надеждност.

Канцлерката знае, че Путин я лъже, когато омаловажава руската подкрепа за сепаратистите в Украйна, когато отрича намесата на руската армия при свалянето на пътническия самолет МН 17 или участие в атаката с невропаралитичен газ срещу двойния агент Скрипал. Въпреки всичко тя потиска гнева си, не допусна прекратяване на диалога с Москва и винаги търси възможности за компромиси. Дълго време това търсене изглеждаше безнадеждно. Вече не.

Меркел и Путин са конфронтирани с нова реалност: обърканата политика на САЩ. Вашингтон стана непредвидим – както за съюзник, като Германия, така и за противник, като Русия. Причината има едно единствено име – Доналд Тръмп. Путин рискува много, за да помогне за възхода на Тръмп. Той се намеси в американската предизборна битка посредством киберкампания и до голяма степен е негова заслуга като 45-и президент на САЩ клетва да положи фенът на Русия Доналд Търмп, а не почитателката на Меркел Хилъри Клинтън.
 
alt
 
Провали се обаче очакването на Русия, че Тръмп би могъл да отвори пътя за разбирателство между Вашингтон и Москва. Е, Тръмп не проронва  лоша дума за Путин. Тръмп е майстор на шоуто. Да вземем за пример срещата на върха в Хелзинки, когато той едва ли не се захласна по Путин.

Но решаващите жалони на американската политика спрямо Русия не поставя президентът, а неговият апарат. Любезността на Тръмп по адрес на Путин се компенсира от склонността към налагане на санкции – от неговия екип по сигурността, но преди всичко от Конгреса.

От гледна точка на Кремъл Тръмп е полезен в стремежа си да разклати трансатлантическия алианс (НАТО – б. р.). Но пък това е всичко.

“Путин знае много добре, че не може да разчита на Тръмп. Отношенията между Москва и Вашингтон са отровени и блокирани”, казва експертът по Русия Майстер.

Американците обявиха нови санкции като отмъщение за отравянето на Скрипал. Американската блокада се оказа опасност за руската икономика, но тя застрашава и германски интереси. Преди всичко газопровода под Балтийско море “Северен поток 2”, по който повече руски газ ще достига Германия.

По-трудни ще са разговорите в Мезеберг (между Меркел и Путин – б. р.), когато се засегнат темите около Украйна и Сирия. По Сирия Меркел и Путин имат твърде различни представи как да изглежда един мирен ред. А конфликтът в Украйна забуксува.

Все пак Меркел иска да постигне едно: да убеди Путин и в бъдеще руски газ да се транзитира през Украйна. Приходите от такси са важен финансов източник за Киев. Така Меркел иска да опровергае упрек не само от страна на Вашингтон, че пренебрегвала интереси на съседки от Източна Европа.

В Мезеберг не се очаква голям пробив, не и тест за приятелство. Възможно е обаче да се направи стъпка по дългия път обратно към реалността.

Препечатваме анализа на Моритц Кох, публикуван в германския в. «Ханделсблат». Заглавието и преводът са на Клуб Z.

 

 
АКЦИЯ
News image

Меркел знае, че Путин я лъже. Путин е лице на новия национализъм, Меркел - икона на либералната демокрация

На 25 септември 2001 г. тя седеше на втория ред, когато под купола на Райхстага (пленарната зала на германския парламент – бел. ред.) един строен и почти млад руски президент на име Владимир Владимирович Путин на перфектен немски обеща един по-добър свят. Ангела ...

News image

Десните стартират медийна кампания срещу Борисов. Подготвят протести под наслов: "Борисов, оставка веднага!"

"Демократична България" методично готви национален протест, който да доведе до сваляне на кабинета "Борисов-3". Медийната кампания срещу Борисов вече стартира. Задачите са разпределени - Атанас Атанасов "поема" Бойко Борисов. Христо Иванов подпуква Пеевски и медийните му маши. Атан...

News image

Виктор Орбан гони фондацията на Джордж Сорос, до 31 август всички структури на милиардера трябва да напуснат Унгария

Виктор Орбан ликвидира дейността на фондация "Отворено общество" на милиардера и филантропа Джордж Сорос в Унгария. Всички свързани с фондацията структури трябва да напуснат страната до 31 август. Сорос мести офиса си за Източна Европа в Берлин. Всъщност главният офис в столицата на Герм...

News image

"Калпави дискове" сринали Търговския регистър?! Борисов се пази да не провокира десните, отлага войната с КОЙ

Бойко Борисов посочи "калпави дискове" като причина за срива на търговския регистър. След атаката на "Труд" срещу Христо Иванов това е знак, че Б.Б. много се пази да не провокира десните. Лидерът на ГЕРБ е наясно, че "Демократична България" ще отнеме 200 000 гласа от ГЕРБ и партият...

News image

Бизнесменът Путин контролира икономиката на Русия, американците му я съсипват методично. Провокират майдан в Москва

Скритите притежания на Владимир Путин не са, разбира се, най-важната съставляваща в пълния контрол, който упражнява върху икономиката на Русия. Това е най-големият проблем на империята - СЪЗДАВАНЕТО НА ВИДИМОСТ ЗА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ, имитативен контрол, който в условия на криза преминава в...

News image

Статуквото устройва Москва и Нинова няма шанс пред Борисов. В БСП така и не разбраха, че Путин не е идеолог, а бизнесмен

Облаците на политическия небосклон се сгъстяват. И е неизбежно на някакъв етап да се активират стари схеми и матрици за насочване и управление на общественото съзнание. Вън от съмнение е, че проправителствените кръгове ще активират отново притчата, че правителството е обект на руски заговор, к...

News image

Сривът на Търговския регистър застрашава националната сигурност. Вечните стари ченгета въртят мътни номера

Ситуацията с Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност. Първо, трябва спешен и ясен отговор на въпроса ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност. Ако зад тази криза стои умисъл, той е би...

News image

Спирането на Търговския регистър е голям удар по целия икономически оборот

Пети ден системата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел остават затворени. Безпрецедентният блокаж на икономическия оборот в страната е посрещан със стоическо мълчание от властите. В понеделник стана ясно, че Агенцията по вписванията, която по закон ...

News image

Бюджетът на Пентагона: Повече учения в Черно море срещу влиянието на Русия. Тръмп одобри $716 млрд за отбрана през 2019

САЩ разглеждат възможността за провеждане на повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия в рамките на „противодействие на влиянието на Русия в региона“, предава ТАСС, позовавайки се на информация от новоподписания в по...

News image

Илинденското въстание е било и в Северна Гърция. Буря в чаша вода на границата ни с Македония

Понякога среднощното бдение във Фейсбук носи и интересни изненади. Като тази например. Един от моите приятели там, някогашният министър на образованието в първото правителство на Любчо Георгиевски проф. Ненад Новковски се опитва да тълкува член 7 от договора между Македония и Гърция, подписан ...

News image

Айдеее, изкараха Румен Радев клиент на Сорос. Алооу, нито Сорос, нито ЦРУ, изливат долари на калпак в Румъния

Тръмпистите се обадиха на третия ден след бунтовния протест миналия петък в Букурещ - заради изцепката на Румен Радев: "Следващия път - всички вън", който, ти да видиш, мечтаел за "народна революция" по румънски с милионите на Сорос. Нароченият за спонсор на "световната революция" Сорос...

News image

Как мы до этого докатились. Вот и премьер Дмитрий Медведев произнес слово «война». Экономическая. С Америкой

Серьезность угрозы почувствовали рубль и фондовый рынок. Хотя думаю, нам еще далеко до «логического конца». Он же – «Станция Дно». «Точка невозврата» пройдена в Хельсинки на совместной пресс-конференции двух президентов. Саммит стал самым неудачным за всю историю наших отношений по сво...

News image

Дъвката "Сорос" е камуфлаж за преврата в Румъния. През октомври кабинетът пада, радарите за ракетите пристигат

Дъвката "Сорос" е камуфлаж за ролята на ЦРУ в опита за преврат срещу правителството на социалистите в Румъния - ЦРУ показа на Ливиу Драгня, че се е увлякъл и ще бъде смачкан. Тръмпистите в контролираните от властите медии не плюят чак толкова напително Сорос за репетицията за преврат в Р...

News image

"Ала румънски" протести ПОД ИНДИГО в България ще има. Президентът звучеше превратаджийски във Варна. Прави услуга на Б.Б

"Ала румънски протести" в България ще има - ПОД ИНДИГО! Слави Трифонов даде знак във фейсбук за копи пейст. Обаче чака нишан и финансиране от американците. За разлика от Слави Трифонов президентът Румен Радев нищо не чака - закани се за организиране на протести на връх празника на военнит...

News image

КОЙ и Б.Б. се тресат от страх ЦРУ да не ги погне като в Румъния. Плюят Сорос, няма протест в Румъния за медиите на КОЙ

Американците ще свалят корумпираното правителството в Румъния - по геостратегически причини. Ракетите ще бъдат инсталирани. Това очевидно добре се разбира в Кремъл. Руските медии напълно игнорират бунта в Букурещ, няма полицейско насилие, няма конна жандармерия, която гази свободолюбиви р...

News image

Ентусиазмът на червените тролове спихна. Открехнаха ги, че зад протеста в Румъния стои Сорос

Червените тролове се бяха ентусиазирали да чертаят паралели между корумпираната власт в България и протестите срещу корупцията в Румъния. Народът в България бил заспал, а румънците били будни, свободолюбиви, бунтовни, а тук нямало кой да скочи срещу Борисов и компания. (Ами скачайт...

News image

Събитията в Румъния все повече започват да приличат на добре подготвен МАЙДАН

Събитията в Румъния все повече започват да приличат на добре подготвен майдан. Митингите се поддържат методично и няма как да са неорганизирани и спонтанни. Ползват се социотехнически технологии, добре познати от „цветните революции“. Пуснати са в оборот музикални клипо...

News image

Президентът към протести за сваляне на Бойко Борисов ли зове?! Служебен кабинет - само след оставка на кабинета "Борисов

Президенът Румен Радев се закани във Варна, че при евентуално следващо служебно правителство, ще бастиса до крак гербаджийската администрация. Нов служебен кабинет може да има само след оставка на правителството на Бойко Борисов и отказ за съставяне на нов кабинет в рамките на този парлам...

News image

Румен Радев: Да не ми пришиват Митьо Очите! Ако има нов служебен кабинет, кадрите на ГЕРБ - вън!

„Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство“, коментира пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили във Варна. "Пореден опит...

News image

Да им се чудиш на румънците – в месеца на отпуските тръгнали да протестират

Да им се чудиш на румънците – в месеца на отпуските и във времето за море, те тръгнали да протестират срещу правителството. И „тръгнали“ е точната дума, защото протестите в северната ни съседка са организирани от румънската диаспора – хиляди румънци са тръгнали о...

News image

Юлий Москов тежко удари ДПС, вместо да обслужи Сарая. Може ли да изкараш Илия Павлов "сестрата-курва" на ДПС?!

Юлий Москов тежко се произнесе в тв интервю, че има претенцията да познава "организираната престъпност от първите й дни на нейното създаване. Никъде не съм срещнал ДПС досега там. ДПС мълчат, защото просто са по-умни, е, какво да кажат, сестра ми не е курва, ама аз нямам сестра.", отсича Юли...

News image

Юлий Москов: За всичките 30 години само ДПС не съм срещал в организираната престъпност. Какво да кажат - сестра ми не е

"За всичките 30 години аз не съм срещнал, а имам претенцията да познавам организираната престъпност много надълбоко от първите й дни на нейното създаване, никъде не съм срещнал ДПС досега там. Този човек дето сега го набъркват покрай бургаската история, ама бил депутат преди десет години,...

News image

Бойко Борисов мачка наред, пълни хазната на "машината за избори ГЕРБ". Корнелия Нинова се къпе в "Няма наши, няма ваши"

Корнелия Нинова ще поведе с маршова стъпка БСП към загуба на изборите, ако се къпе в подмолите на пожелателния възглас - "Няма наши, няма ваши". Как да няма - Маджо не е ли "наш"?! Щото пък Митьо Очите е "ваш" - Борисов ви го командирова в рамките на кооперативно-житарска разработка. ...

News image

ГД БОП командирова Митьо Очите в Турция да освети връзката си с политици

Димитър Желязков-Митьо Очите го притиснаха още в началото на сезона - най-малкото беше, че Петър Ченков-Бургаския и Радо Слънцето го предупредиха да освобождава терена на "рекета на търговците". "Митьо беше нареден за отстрел заради просрочено плащане на стока от Турция и това не бе ак...

News image

ЧВК "Бойко"&Маджо поемат Слънчев бряг, Митьо Очите е аут. ГД БОП и прокуратурата проведоха две отделни операции

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви след акцията срещу групировката на Димитър Желязков-Митьо Очите: "Имахме данни, че Митьо Очите ще напусне страната, но не искахме да отлагаме акцията, за да не изтече информация". Всъщност никой от лидерите на групировката не е задържан. При...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

DEA вкара Борисов в опасна игра. Ердоган и Тачи водят война за наркоканалите. ЦРУ и MIT си откриха фронт на Балканите

News image

Реджеп Тайип Ердоган избра да воюва със САЩ и това може да му струва много скъпо - дори "арнаутско покушение", албанците са пазили султаните, вече не и този "падишах". Президентът на Турция беше на път да установи пълен контрол над "Южния поток" на газа и хероина едновременно, а с това и ...

САЩ превземат Западните Балкани. Десант на 10 Планинска в Черна гора. Тюлени, тим 10, тайно в Арачиново, Македония

News image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп методично игнорира командните структури на НАТО. Американците превземат Западните Балкани, след като Черна гора влезе в НАТО, но го правят извън структурите на Алианса. Преди няколко дни Тръмп обяви поредния рекорден военен бюджет на САЩ в базата на 10 План...

Борисов и Златев решават за оставката на кабинета. Пеевски и Доган против падане на правителството преди евровота

News image

Бойко Борисов и Валентин Златев са провели няколко разговора по телефона и са се разбрали за среща на четири очи, за да решат - бърза оставка на кабинета и предсрочни избори веднага, или "генерален ремонт" и избори две в едно през май. Двамата били убедени, че ГЕРБ не трябва да консумира н...

ПОЛИТИКА

"Македонска кървава сватба". Или българска. Зоран Заев е ваш приятел. Ако падне, втори такъв ще има след 2-3 десетилетия

News image

В момент, когато нашият западен съсед има най-добрият македонски премиер, който има разбиране и инициатива отношенията с България да се развиват, ставаме свидетели на една крайна арогантност от София, дързост, демонстриране на тотално непознаване на вътрешната обстановка в Македония и на дъл...

Зорница Даскалова подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" в криза. Доган праща Пеевски в Дубай?!

News image

Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, известна като "капия" на Делян Пеевски, подаде оставка. Тандемът "Пеевски-Борисов" предприема кризисни мерки. Скандалният срив на Търговския регистър принуди Бойко Борисов да поиска оставката на "шефката", от която не бил доволен...

Борисов да се готви маскирани да (не) атакуват "Евксиноград" и "Банкя". "Хейтърите от жълтите павета" ще го свалят

News image

"Кола от пътя осветила мутрите и те се изнесли на висока скорост", а иначе били с маски, качулки и ръкавици, но се "притеснили" от колата според Бранимир Ботев, който привидя "дългата ръка на мутрите" зад министър Николина Ангелкова. Законно оръжие във вилата дали не би ги притеснило пове...

КИЛЪРИ

Руският спецназ започна прочистване на Идлиб от полеви командири. Ликвидира Абдо Радван Ал-Бакри-"Абу Таха"

News image

Руски спецназ зае позиции в провинция Идлиб. Неговата задача е да се съедини със сирийския спецназ "Тигрите на Ефрат" и да нанесе удар срещу остатъците на тероростите. Какво стои зад прехвърлянето на руския спецназ в Идлиб?! Силите за специални операции не са охрана, а подривници, диверсанти и...

Кремъл готви офанзива в Идлиб. СПЕЦНАЗ стегна обръча, чака заповед от Путин. Ердоган проваля показното пред Меркел

News image

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началник-щабът на ВС на РФ ген. Валерий Герасимов чакат заповед от Путин, за да започне офанзивата срещу джихадистите в Идлиб. Десантът на СПЕЦНАЗ завърши подготовката на операцията. "Идлиб може да се сблъска с най-кървавата битка във в...

МАФИЯ

Борисов изработи Очите. Време е за "ресто". Защо премиерът наруши договорката с ГД БОП и Маджо за извеждане в Дубай?!

News image

Тиражен седмичник "откри Америка" - Димитър Желязков-Митьо Очите щял бил да бяга в Дубай от Турция, но местната полиция го арестувала часове преди това. Здрасти, че бързаме. Писахме в първите часове на арестите в Бургас, че Очите е тръгнал за Дубай "по договорка" и контролиран коридор с...

Ердоган слага ръка върху Западните Балкани с контрол върху "Южния поток" на дрогата?! Борисов завъртя "кранчето" с Очите

News image

Реджеп Тайип Ердоган се превърна във военен, политически, енергиен и нарко-полицейски лидер на Балканите. Онзи ден Бойко Борисов "случайно" завъртя крана на "Южния поток" на газа от Турция за България и същия ден уреди ареста на Митьо Очите, който дотогава го играеше наркобос по "Южния по...

РЕКЛАМА
Банер