АКЦИЯ

Гари Каспаров: До момента Путин не печели, но и не губи войната

alt
Гари Каспаров даде специално интервю за БНТ. Познавате го като шампион по шахмат, който в продължение на десетилетия е номер едно в световния шах, като подобрява всички значими рекорди на времето си. След спортната кариера влиза в руската политика – едно особено опасно занимание. Бил е лидер на партия, критична към Владимир Путин, поради което е подложен на политически репресии и арести и така се стига до момента, в който един ден той напуска Русия и повече не се връща.
 
Установява се в Ню Йорк и оттогава е търсен събеседник за анализи и коментари от някои от най-реномираните американски и световни медии и предавания.
 
Това е първото му интервю за БНТ след началото на войната в Украйна и то става благодарение на Силвио Данаилов, мениджър на Веселин Топалов и личен приятел на Каспаров.
 
- Г-н Каспаров, минаха вече почти 6 месеца от началото на войната в Украйна. Как оценявате реакциите и действията на международната общност, в частност на международните организации и то в контекста на това, което направи преди две седмици "Амнести интернешънъл" - първо критикуваха действията на украинските сили, след което се извиниха за това, но препотвърдиха резултатите на доклада си.
 
Гари Каспаров: Първо войната започна преди 8 години, трябва да сме наясно с това, началото на войната срещу Украйна, започната от Путин, беше на 14 февруари 2014 г. с анексирането на Крим. Тогава в Източна Украйна пропутинските групировки се опитаха да разединят страната. През 2014 г. опитът на Путин да завземе по-голямата част от Източна и Южна Украйна се провали и през 2022 година той просто продължи.
 
Трагично е, че тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години, Путин криеше намеренията си, руската пропаганда разпространяваше 24 часа на ден неверни твърдения, че Украйна не е независима държава, а Русия се опитваше да завземе територии. През това време международната общност не искаше да види и да чуе злото. Европейските лидери, водени от Германия, продължаваха да увеличават газовите доставки от Русия и така да увеличават богатството на Путин. По този начин той успя да подсили армията си, с която мислеше, че би могъл да завладее Европа.
 
Този срамен доклад на "Амнести интернешънъл", за който вие говорите, би трябвало да доведе до затваряне на тази организация. Подобно на много други западни организации, аз няма да се спирам на причините. "Амнести интернешънъл" е под влияние на кремълската пропаганда.
 
Има толкова много агенти на влияние, лобисти и симпатизанти на Путин в Европа и САЩ, които използват всяка възможност да разпространяват кремълските наративи. В медиите и в международни организации има бивши държавни служители и политици, които подкрепят неговите тези. Путин имаше 22 години на разположение, за да купи влияние и застъпници, които в момента използва много ефективно.
 
- Възникнаха много въпроси от това, което казвате. За начало, в какво състояние са мрежите на влияние на Путин от лоялни лобисти, политици, журналисти и други?
 
Гари Каспаров: В момента виждаме, че има известно разединение, защото за изненада на Путин и неговите поддръжниците, общественото мнение в голяма част от страните в Европа подкрепя Украйна. Не съм сигурен дали в България е така, може би не, чух, че обществото е разделено на половина по темата. Но в повечето европейски страни, на първо място Полша и Балтийските републиките, както и в страните от Западна Европа, правителствата предприеха мерки под натиска на общественото мнение.
 
За изненада на Путин свободният свят в момента напълно подкрепя Украйна, макар че не предприемат всичко, което биха могли. Мерките, които до момента бяха предприети, бяха много по-малко от това, което украинците поискаха и много повече от това, което Путин очакваше.
 
- По повод на подкрепата за Украйна в българското общество, трябва да отбележа, че по-голяма част от гражданите подкрепят украинската кауза. Но вие споменахте Германия и Франция. Как оценявате действията на техните лидери. Те разговаряха с Путин по телефона, използваха средствата на дипломацията в началото на войната...
 
Гари Каспаров: Както вече казах, това не е достатъчно, но са стъпки в правилната посока. Когато Еманюел Макрон се опита да води преговори, това беше абсолютен провал, защото Путин не е готов на компромиси, той иска да спечели тази война и да завладее територии, а украинците не са готови да отстъпят и сантиметър от територията си. Няма място за преговори.
 
Що се отнася до Германия, канцлерът Шолц не е най-решителният политик. Не мисля, че той някога си е представял, че ще води държавата във време на война. Предшественичката му Меркел постави Германия в пълна зависимост от евтиния руски газ, а сега немската икономика страда от тази зависимост, така че за Шолц в момента е трудно да маневрира в тази обстановка. Чака го тежка зима в контекста на енергийната криза.
 
Да се надяваме, че европейците ще продължат да подкрепят мерките срещу Русия при тези обстоятелства. Тази зима ще бъде решаваща. Ако украинците продължат да отстояват позициите си и Европа не се огъне под натиска на кризата, то през пролетта, икономиката на Русия ще бъде съсипана и армията на Путин ще бъде унищожена.
 
- За да обобщим тази тема и да преминем към следващата – правилно ли разбирам, че според Вас Западът не е направил всичко по силите си, за да спре войната в Украйна?
 
Гари Каспаров: Недостатъчно е меко казано. Войната се подготвяше над 10 години. Путин увеличаваше военните разходи за сметка на социалните, образователните и други сфери. В месеците преди инвазията Путин дислоцира 200-хилядна армия на източната граница на Украйна. Той също така придвижи военни кораби от тихоокеанския флот в тази посока. Ако Западът беше реагирал съответно и беше инвестирал повече в отбранителната мощ на Украйна и беше предприел действия за намаляване на зависимостта си от руски газ, нещата можеше да изглеждат по съвсем различен начин. Сега щетите от войната са в огромни размери и то не само материалните, тук говорим и за загубените човешки животи. Освен убитите и ранените, имаме над 10 млн. бежанци, 1/3 от територията на страната е разрушена и всичко това е в резултат на неглижиране и липса на желание у лидерите на свободния свят да реагират подобаващо. Ние бяхме свидетели на подготовката на тази война.
 
- В началото на войната си мислихме и очаквахме, че санкциите ще засегнат икономиката на Русия до такава степен, че олигарсите ще свалят Путин от власт. Това обаче не се случи, способни ли са всъщност руските олигарси да го свалят от власт?
 
Гари Каспаров: Това е мит, разпространен на Запад. Олигарсите са ужасно богати, но зависими от Путин. Да, може би някои от тях биха искали да се дистанцират от него и да дадат своя принос за Украйна, но това не е толкова лесно, защото Русия е в ръцете на Путин и на КГБ. Държавна сигурност контролира страната, това е мафиотска структура. Единственият начин да бъде постигната политическа промяна в страната е, заедно със санкциите, които вече дават резултат, да има и военни загуби - украинската армия да разгроми Путин на бойното поле.
 
Историята показва, че обрат може да има само тогава, когато хората видят, че империята губи война. До момента Путин не печели, но и не губи войната. Само новината за военни загуби на фронта може да обърне общественото мнение в Русия.
 
- Всеки път когато говорим за смяна на режима в Русия, си представяме, че след Путин идва Алексей Навални. Не е ли обаче това наивно? Не е ли по-вероятно да дойде на власт някой като Николай Патрушев?
 
Гари Каспаров: Това кой ще дойде след Путин зависи от начина на смяната на властта, защото ние говорим за края на неговия режим и за края на руската империя. Тази промяна е много по-дълбока отколкото смяната на лидери. Тук става въпрос за фундаментална смяна на курса на историята на Русия. Говорим за приключване на методите, прилагани от столетия в Русия. Пълен рестарт от нула.
 
Трябва да изградим страната наново и да изградим нови взаимоотношения със съседите си. Също така радикална промяна по отношение на вътрешната политика. Не мисля, че една свободна и демократична Русия ще може да продължи да съществува като империя. Това означава, че част от териториите ѝ ще се отделят от нея. Например Чечня, Дагестан или Татарстан.
 
Всъщност имаме две възможности – или да се върнем към границите на Киевска Рус и северозападните територии и да се опитаме да станем част от евроатлантическата цивилизация, или Русия да стане сателит на Китай, който чака с нетърпение Русия да попадне в сферата на неговите имперски интереси.
 
Източник: "Епицентър.бг"
 
АКЦИЯ
News image

Запалиха колата на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна. Оперативни нищят версията за "неизпълнен ангажимент"

Пет коли изгоряха до основи във варненския квартал "Чайка", сред тях и автомобилът на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна Христо Атанасов, съобщи Нова тв, цитирана от OFFNews.   При инцидента няма пострадали, въпреки че един от автомобилите имал газова уредба.   Ог...

News image

Битка за газ пренарежда листата на ГЕРБ във Варна?! Корпоративни фактори и босове от "Газпром" влизат в играта

Голямата битка в предизборната кампания във Варна е за газов бизнес за милиарди, заявиха източници от предизборни щабове.   Битката може да пренареди кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в морската столицао.    Според източниците интригата е дали Васко Газовика ще успее да изк...

News image

Данчо Бончев, изборджия на ген. Стефан Янев, поръчва сриване на сайтове?! "Лейтенанти" на Юрката редят бонус вот

Източници от предизборни щабове твърдят, че Данчо Бончев, ключов фактор в изборджийската схема на партията на ген. Стефан Янев във Варна, е поръчал сриване на сайтове миналата седмица заради "осветяването" в медиите на ролята му в кампанията.    Това вероятно е интрига, не ни се стру...

News image

Мая Манолова сърфира на пропрезидентска вълна. Спира партията на ген. Стефан Янев за депутатски мандат във Варна?!

Мая Манолова е водач на кандидат-депутатската листа на "Изправи се.БГ" във Варна, сърфира на пропрезидентска вълна и прави силна предизборна кампания в морската столица.    "Изправи се.БГ" ще получи резултат за депутатски мандат във Варна, но голямата на Мая Манолова от "президентска...

News image

Джордж Фридман: Войната

По време на Втората световна война е достатъчно да се каже само "войната", за да разберат другите за какво се говори. До същия момент стигнахме и с Руско-украинската война. Това не е това, което руснаците са очаквали да се случи. Те очакваха войната да приключи бързо, защото смятаха, че тяхн...

News image

ISW: Кремъл спешно набира още военни след поражението в Украйна

Украинските сили продължават контранастъпателните операции в Източна Украйна, като оказват все по-силен натиск върху руските позиции и логистичните линии в източната част на Харковска, северната част на Луганска и източната част на Донецка област. Руски източници съобщиха, че украинските сил...

News image

Путин се крие - зад евфемизми, абревиатури и откровени лъжи. Защо Кремъл не признава очевидното?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова коментиращите да бъдат коректни в критиките си към руската агресия в Украйна, която Москва нарича "военна операция". Руските власти не подкрепят призивите за всеобща мобилизация, а Министерството на отбраната се опита да представи военното поражен...

News image

Доц. Медиха Хамза: Седем важни за Варна проекта са спрени от "Промяната"

Кабинетът на Кирил Петков "изяде" година и половина от развитието на Варна. Седем важни проекта за Варна са спрени от правителството на Кирил Петков и четворната коалиция. Реална е опасността Варна да се превърне в дълбока провинция, предвид факта, че от София се стига по-бързо до Бургас, от...

News image

Лявото обединение около Мая Манолова и пропрезидентски изборжийски кръг работи за мандат на "Изправи се.БГ" във Варна

"Изправи се.БГ" прави силна кампания и може да изненада социолозите и да влезе в парламента, заявиха източници от предизборни щабове.   Знакови фигури в БСП като Кирил Добрев и Весела Лечева са основните стълбове на Лявото обединение около Мая Манолова, коментираха източниците.  ...

News image

US генерал: Подгответе се за разпада на Руската федерация

Пригответе се за разпадането на Русия, пише за в. "Дейли телеграф" Бен Ходжис, бивш командир на въоръжените сили на САЩ в Европа.   Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.   Става все по-ясно, че Украйн...

News image

Вацев: Ако Русия загуби тази война, ще започне процес на саморазпад на руската държавност

"Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. Ако този в...

News image

Путин потроши елита на руската армия в Украйна и губи войната, пардон СВО. Патрушев го сваля и прави сина си президент?!

Президентът на Русия Владимир Путин е "ченге", кагебист, "ешник" и не става за върховен главнокомандващ.    "Клоунът" Володимир Зеленски го вкара в капан в Харковска област с блъфа за контраофанзивата към Херсон.   Путин потроши елита на руската армия в Украйна и губи войната...

News image

Световни медии: След отстъплението при Харков, украинско настъпление към Крим, може да нокаутира Путин

"Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин", пише британският в. "Телеграф". "Окупираният черноморски полуостров е "центърът на тежестта" на руските сили", без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследстви...

News image

В САЩ реагират сдържано на украинските успехи: Путин има още карти, които може да изиграе

Лидерите на САЩ начело с президента Джо Байдън внимават да не обявят преждевременна победа, след като украинската офанзива принуди руските войски да се оттеглят на север. Вместо това военни служители гледат към предстоящите битки и излагат планове за предоставяне на Украйна на повече оръжия ...

News image

Руски войник: Украинците в Харков ни превъзхождаха 8:1

Украинските сили превъзхождали руснаците 8:1 при контраатаката в Харковската област. Това обяви високопоставен представител на руската армия, участвал в сраженията, предаде Би Би Си. Според Виталий Ганчев украинските войски завзели села на север и преминали през руската граница. Британската ...

News image

"Вашингтон пост": Офанзивата в Харков може да бъде повратна точка във войната

Контраофанзивата в Харковската област и паническото изтегляне на руските сили може да маркират повратна точка във войната в Украйна. Те покачват натиска върху Москва да осигури допълнителни войски, които да запушат пробойните в отбраната на северния фронт.   Това обясняват пред "Ваши...

News image

Путин вкарва милиарди на олигарсите за ЧВК и контраофанзива срещу ВСУ. "Вагнер" и чеченците жокер на Путин във войната

Путин не може да си позволи да загуби войната. Настъплението на ВСУ в Харковска област и към руската граница очевидно го мотивира за контрамерки.   Според Христо Грозев, свързван с британското разузнаване, руският президент е наредил олигарсите да организират свои ЧВК за войната. ...

News image

Главноомадващият на ВСУ ген. Валерий Залужни заяви, че войските му настъпват на север към руската граница

Украинската армия продължава успешно настъплението си в Харковска област в североизточна Украйна, предадоха Ройтерс и БНР.   Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни съобщи, че войските му настъпват на север към руската граница, както и на изток и ...

News image

Пропутинските геостратези се потопиха. Боян Чуков поддържа огъня, цитирайки Путин - "нас кинули"

Командването на ВСУ блъфира с контраофанзивата в Херсонска област и проведе офанзива тип "блицкриг" в Харковска област.    Подразделения на ВСУ превзеха Балаклея, Купянск и Изюм, изстласквайки съединенията на групировката на ВС на РФ в Донецка област.   Пропутинските геострат...

News image

Подразделения на ВСУ влязоха в Изюм. Украинските власти не са обявили превземането на града

Украинските военни са влезли в град Изюм, съобщи радио "Свобода".   В неделя се появиха фото и видеопотвърждения за тяхното присъствие в града, който от март се намира под контрола на руските войски.   На едно от видеата, заснето в близост до катедралната църква в северната ч...

News image

NYT: Успехът на Украйна се дължи и на доверието между разузнаванията

През лятото, когато е започнало планирането на контраофанзивата, Киев е засилил обмена на данни с американските разузнавателни служби, което и му позволи да освободи значителни територии в североизточната част на страната през последните дни. Това пише New York Times, като се позовава на аме...

News image

Рамзан Кадиров критикува "прегрупирането": Аз не съм стратег, както са в МО. Но са допуснати грешки

Чеченският лидер Рамзан Кадиров се изказва за отстъплението на руските войски в Харковска област под напора на украинската контраофанзива. Самото отстъпление вчера от руското министерство на отбраната бе наречено "прегрупиране" и обосновано с изпълнение на целите на "специалната военна опера...

News image

Путин мълчи за руското отстъпление в Украйна, Киев се цели да обърне хода на войната

Руските сили в североизточната част на Харковска област напуснаха позициите си, след украинския блицкриг за освобождаване на окупираните територии.   През последните дни украинските войски постигнаха бързи успехи в контраофанзива на изток от град Харков, атакувайки ключови стратегиче...

News image

Ген. Игор Конашенков: Руските войски се изтеглят от Балаклея и Изюм

Руското министерство на отбраната публикува изявление на официалната си интернет страница, с което потвърждава, че руските войски се изтеглят от Балаклея и Изюм. Изявлението е съпроводено с видео с говорителя Игор Конашенков.   "За да се постигнат заявените цели на специалната военна...

News image

Российские военкоры о сложной ситуации под Харьковом: Окружение российской группировки в Изюме было бы катастрофой

Журналист «Комсомольской правды» Александр Коц: «Мы уходим из Балаклеи, Купянска, Изюма, — отметил бы новых друзей, которых приобрел за полтора месяца жизни в Изюме и которые являются настоящими представителями славного русского воинства».   Военкор Юрий Котенок: «Изюм оставлен...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация. 300 хил. души ще бъдат призовани на военна служба

News image

Президентът на Русия Владимир Путин изненадващо обяви частична военна мобилизация, като завоалирано заплаши НАТО с ядрено оръжие. Освен това той обяви, че подкрепя вчерашните очевидно координирани призиви на окупационните власти в завзетите от руската армия територии на Украйна за провеждане...

Путин готви Ресто?! Генщабът на ВС на РФ се опитва да вкара в капан Харковската групировка на ВСУ и да я обкръжи

News image

Рано е за украински триумф след контраофанзивата на ВСУ в Харковска област, изтласкала руската групировка към позиции в Донецка област.   Путин свика Съвета за сигурност в разширен състав на съвещание с командването на ВС на РФ и вероятно готви Ресто за отстъплението.    Груп...

Боян Чуков: Русия загуби 2-3 локални сражения на бойното поле, което няма да обърне хода на войната

News image

Русия загуби 2-3 локални сражения на украинското бойно поле. Това не е повод за приемане на 100% на украинската пропаганда, която в момента еуфорично ликува, но не съвсем безоснователно.   Москва претърпя тези дни лимитирано локално поражение от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), кое...

ПОЛИТИКА

ГЕРБ-СДС направи фокусирана предизборна кампания във Варна и със силна листа ще победи с голяма разлика

News image

Коалицията ГЕРБ-СДС направи силна и фокусирана върху решенията за преодоляване на кризите предизборна кампания и ще победи с голяма разлика във Варна.   След срещата на членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС с Бойко Борисов кампанията е във финален спринт.   Тайната на ефективнос...

Д-р Янко Станев: Стабилно правителство на ГЕРБ-СДС! Друг изход няма за България

News image

Решенията за кризите са непопулярни за политиците, но популярни за народа   Ако след изборите някой си позволи с гьобелсови кьорфишеци да саботира съставяне на кабинет, той е национален предател   - Защо се налага да правим парламентарни избори за четвърти път в рамките на го...

Честито! ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

News image

Пореден скандал се завихря около името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова, чието име лъсва в съмнително кредитиране на близка да соцлидерката фирма. В началото на август на дружеството "Керамик" ООД е отпуснат кредит в размер на 4 300 000 лв. от ББР, която неслучайно услужливо от м. юни 2...

КИЛЪРИ

Пленные "вагнеровцы" в Украине? ЧВК "Вагнер" атаковала украинские позиции в Луганской области

News image

В 20:10 в воскресенье, 1 мая, в украинском телеграм-канале "ДвiЩ" были опубликованы фотографии людей, которые, как утверждалось в подписи, являются пленными российскими разведчиками. На шее одного из пленных можно заметить татуировку в виде летучей мыши – символа военной разведки и час...

"Поръчката" за Владимир Соловьов активно мероприятие на ФСБ. Путин намеси и ЦРУ, което може да поръча него, не Соловьов

News image

Путин задейства класическо активно мероприятие на ФСБ за "поръчката" за отстраняване на журналиста Владимир Соловьов, сочен като прокремълски пропагандатор и "журналиста на Путин".   Задържаните "руски неонацисти" като агенти на ФСБ ще пеят песновката на службите. Класика в жанра на ...

МАФИЯ

Семерджиев свидетел срещу Ланеца, свързан с мрежата наркодилъри от "София-Запад" на Таки

News image

"Някакъв си дрогиран направил катастрофа. Много важно." Това искат да ни внушат. Целта отново е да се възмутим за три минути, след което да си довършим вечерята и да си легнем.   Само че историята е много по-дълбока. Дръжте се. Оказа се, че убиецът Георги Семерджиев е свидетел на про...

Семерджиев е протеже на Таки и това го знаят и дилърите, и феновете на "Левски". А МВР май не може без агентите на Таки

News image

"На въпрос, свързан ли е Семерджиев с Таки, Рашков каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори", пише "Дневник".   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е много по-информиран за босовете и групировките, отколкото показва в интервюта за медиите.   ...

РЕКЛАМА
Банер