ПОЛИТИКА

Убийството на журналист е клеймо, което може само да притеснява властите. Но те си го изработиха с последователност

alt

Обезобразена, изнасилена, убита. 30-годишна жена, чийто живот е отнет жестоко, посред бял ден, на оживено място в голям град, в европейска България.

Случилото се е ужасно и трагично. И без допълнителните нюанси и различните акценти – журналистка от русенската медия ТВН, разследваща журналистка, в чието предаване са гостували Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро,, самата тя работела по свое следващо разследване, не всъщност, бивша манекенка и водеща на лайфстайл предаване…

Бързо се появиха двете паралелни истории. Така в едната полицията работи по всички версии, но все пак е малко вероятно убийството да е свързано с работата ѝ, а наблизо има психиатрична клиника, или е внимателно обмисляно, или е внезапна жестокост, свързана с личния ѝ живот… А на мястото има много ДНК.

В другата убитата млада жена е смел разследващ журналист, станала жертва заради своята работа…

Единственото обосновано предположение засега е, че истината трудно ще излезе наяве. И дори това да се случи и разследващите да си свършат работата – съвестно и професионално, без обичайните пропуски  (примерно – унищожаване на следи от местопрестъплението, както при убийството на сестрите Белнейски, невъзможност да бъде заловен избягал рецидивист, защото си е пуснал брада и ходи с яке с качулка, или разкриване на престъпление поради активността и смелостта на две непълнолетни момичета – като в случая с убития с нож в Борисовата градина 15-годишен Георги…), съмненията ще останат.

Какво се знае за убитата

Виктория Маринова е била в Съвета на директорите на фирмата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН. Според местни медии до началото на тази година е била омъжена за Свилен Максимов. Той е собственик на една от най-големите фирми доставчици на телевизия и интернет в региона "Нетуъркс-България", нейна е и телевизията ТВН. Двамата се развели, но запазили добрите си отношения. Имат дъщеря на 7 години.

Имала е активна гражданска позиция, подкрепяла е каузата на майките на децата с увреждания. От водеща на лайфстайл предаване през последните месеци Маринова е започнала да води предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи груп". Маринова не е правила това интервю. Като водеща го е анонсирала.

Самият факт, че в медийната среда в България малката местна телевизия е решила да излъчва подобно интервю, е било акт на смелост. Журналистите извън София са изложени в още по-голяма степен на натиск и агресия от местните феодали, които задават правилата и освен финансови неблагополучия - лишаване от реклама, приходи, уволнения, могат да заповядат и физическа разправа, и то за материали, които нямат общо с разследване, а са с критичен тон или недостатъчно възторжени.

Световната реакция като търкаляща се снежна топка

Убийството влезе като новина в най-авторитетните и влиятелни медии по цял свят – Ройтерс, Би Би Си, АФП, „Гардиън“, Си Ен Ен, "Франфуртер алгемайне цайтунг", "Ал Джазира", в „Политико“ до късния следобед на понеделник беше най-четената новина.

В общия вариант със заглавие „В България беше убита разследваща журналистка“.

В реакцията на "Репортери без граници" от българските власти се настояваше да хвърлят цялата светлина върху "този ужасяващ акт". Комитетът за защита на журналистите поиска те да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието.

В туитър реакции на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, както и на зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс призоваха българските власти да си свършат работата бързо, като се отбелязваше, че Брюксел ще следи отблизо какво се случва.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази притеснение и очакване, че управляващите ще гарантират престъпленията срещу журналисти да бъдат наказвани.

В редица изказвания се припомняха показните убийства на разследващата журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция, взривена в колата си след поредица от разкрития за корупция по върховете на властта в островната държава, и на словашкия ѝ колега Ян Куцияк, разследвал бизнесмен, близък до управлението на подалия оставка премиер Роберт Фицо.

Убийството на Виктория Маринова беше поставено в тази поредица от брутални посегателства на свободата на словото в ЕС.

Реакцията отвън е обяснима – в Европа чувствителността след двете убийства на журналисти от последната година е още по-изострена, като това се случва сред нарастващото влияние на популистки и ксенофобски партии и на общия фон на криза на толерантността на Стария континент.

А журналист, разследващ и убит в едно изречение, са важна новина винаги и навсякъде. Заради основополагащия принцип, че свободата на медиите е гаранция за доброто функциониране на демокрацията.

Така убийството, което МВР все опитва да побутне към графа битови или по лични причини, за Европа стана убийство на журналист заради неговата работа по разкриване на корупционни схеми по източването на еврофондове.

Клеймо, което може само да ужасява българските власти. Но което са си извоювали с последователност в създаването на зловредна медийна среда в страната.

„Може да е опасно да си журналист в България“

От по-близка вътрешна перспектива определението „разследващ журналист“ за Виктория Маринова изглежда преувеличено.

(Дори и да е чисто битово престъпление - това ще е поредната убита жена в България, станала жертва заради пола си.)

Медиите в България обаче са в толкова тежко положение, че не се оказа трудно да се заподозре, че убийството има политическо измерение.

Страната се намира на 111-о място от общо 180 държави по отношение на медийната свобода в класацията на „Репортери без граници“. В ЕС е на последно място по този показател, представя се зле и в сравнение с почти всички балкански държави. Откакто станахме член на ЕС, медийната свобода в страната непрекъснато се свлича надолу. Ситуацията е толкова лоша, че „Свободна Европа" реши да поднови дейността си за България.

Припомняме картината, очертана от „Репортери без граници“, при представянето на доклада за състоянието на медиите в началото на годината:

"Макар че в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, България е по-ниско в индекса в сравнение с всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС. Корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени. Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци.“

 „Може да е опасно да си журналист в България", се подчертава в доклада на "Репортери без граници".

Опасно до загуба на живота.

Чувството за безнаказаност

Задушаването на коректните журналистически практики и израждането на медийната среда в България до царство на медии бухалки, които се разправят с неудобните на властта и на медии, пиари на успехите на управляващите и свеждането на разследващата журналистика едва ли не до развлекателното тв предаване „Господари на ефира“ са придружени и от чувството за безнаказаност в заподозрените в нарушения или корупция.

Всичко това на фона на общата атмосфера на липса на доверие към институциите.

Според актуалното изследване на агенция „Алфа рисърч“ от действията на полицията са доволни едва една пета от българите, 37 на сто имат отрицателно мнение, 43 са без ясно мнение. Одобрението към главния прокурор е 9 (девет!) процента, отрицателните оценки са 41 на сто.

Това са процентите, но недоверието има не само количествени измерения.

В България винаги се мисли най-страшното и най-лошото, а институциите полагат сериозни усилия, за да оправдаят и подплатят с дела тази народопсихологическа особеност.

Така показни убийства обикновено остават неразкрити. Последното е, което беляза началото на европредседателството на страната – на бизнесмена от Велико Търново, близък до ГЕРБ, Петър Христов, застрелян на оживено място в София, и то посред бял ден на 8 януари тази година.

През 2015  г. шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Татяна Стоянова бе убита пред гаража си, без наоколо да има очевидци; през 2016 г. собственикът на модна къща „Агресия" Александър Антов беше убит в гората до Бистрица, а през лятото на 2017 г. дупнишкият бизнесмен Данаил Божилов бе убит в пловдивски парк. Това са само няколко припомняния на неразкрити криминални случаи от последните три години.

Сега подозренията са, че или убийството на Виктория Маринова няма да бъде разкрито, или че някой дежурен виновник с минимални способности да се защити ще бъде посочен за извършител – някой психично болен, някой клошар (с препратка към палежите на Тютюневите складове в Пловдив).

Под натиск

Премиерът Бойко Борисов тези дни е необичайно лаконичен. Той само обяви, че убийството ще бъде разкрито.

"От това, което знам, от многото ДНК материал, който има, съм убеден, че е въпрос на време да го изкарат. Моля ви да не ги пресирате. Най-добрите криминалисти сме пратили там", каза той в неделя.

(В понеделник МВР шефът Младен Маринов обяви, че е „твърде рано за съвпадение на ДНК следите“.)

В понеделник Борисов запази мълчание.

Вероятно чака бурята откъм Европа да отмине и всичко да се забрави на принципа за тридневното чудо. В момента обаче от ЕС изпращат не дотам приятни сигнали с обещания да следят как напредва разследването и даже с предложенията си да изпратят помощ.

Наблюдателите отдавна подчертават, че е необходимо държавите членки на ЕС да заемат ясна позиция за медийната свобода в България и ако трябва, да предявят изисквания към страната.

Дали убийството на Виктория Маринова ще катализира такъв процес, или Брюксел ще предпочете да остане в по-комфортната позиция, според която България е примерен член на ЕС, който не създава проблеми от мащаба на Полша и Унгария?

Каквото посееш, това ще пожънеш

В тази ситуация властта се оказа в позицията на Лъжливото овчарче – след като упорито твърдиш, че има много медии, медийна свобода и всички свободно си критикуват премиера и управляващите, разкриват корупционни схеми, а властта наказва провинилите се (по Борисов), въпреки че реалността е диаметрално противоположна, идва момент, в който дори и да казваш истината, трудно ще ти повярват. Така сега дори и в престъплението да няма политически мотив, да не е поръчково като отмъщение заради работата на Виктория Маринова, подозрението ще остане.

А за западните медии убитата е разследващ журналист, защото за страна с репутацията на „гнила ябълка“ не е трудно да приемеш, че разследващите журналисти ги убиват.

Изглежда иронично. Но е съвсем логично.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Борисов: Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши - преговаряме за F-16 и "Турски поток"

Бойко Борисов призна в Мюнхен, че му е много трудно да лавира между САЩ и Русия - "Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши, виждате отношенията между САЩ, Русия и Китай какви са - вие ме питате дали сме готови за президентското вето - преговаряме за F-16 и "Турски поток" да...

News image

Корнелия Нинова: Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов и да не сме разбрали?

Днес лъсна истината за нова управляваща коалиция - ГЕРБ, ДПС, ОП. Тя беше оповестена от г-н Цветанов. Според думите му ГЕРБ се съгласили да отпаднат преференциите при гласуването по искане на ДПС. Но забележете защо: “в името на запазване на стабилността на управлението". Вече е я...

News image

Цветанов се съгласил с ултиматума на "Сарая", за да не падне правителството. Бойко Борисов дава заявка за оставка

Цветан Цветанов призна, че "Сарая" е поставил ултиматум на ГЕРБ - "Или приемате за преференциите, или пада правителството и отиваме на предсрочни избори". За капак и "патриотите" се разцепват по темата и ГЕРБ губи мнозинство - явно и "тайно". Цветанов се съгласил с ултиматума, за да не п...

News image

Сивият кардинал на "Позитано"20 Асен Марков събра партийния елит на юбилей. Сергей Станишев и Корнелия Нинова на линия

Сивият кардинал на "Позитано"20 Асен Марков събра Сергей Станишев и Корнелия Нинова на юбилей, твърдят запознати с мероприятието в петък вечер в клуб-ресторант "Панорама" на  бул. "Княз Александър Дондуков"11 (до МС). Червените от морската столица бяха представени от Аврам Тодоров, бивш ...

News image

Западните посолства взеха България на ръчно управление

В рамките на три дни западни посланици направиха за смях българските спецслужби по два фрапантни случая - отравяне на бизнесмен с нещо като новичок и канал за трансфер на стотици милиони от Венецуела. Същите тези служби, които побъркват гражданите и бизнеса с всякакви бюрократични изисквания у...

News image

Третий отравитель из Солсбери — ГРУшник Денис Сергеев ("СЕРГЕЙ ФЕДОТОВ"). Отравление в Болгарии

The Insider и Bellingcat удалось установить настоящее имя и подробности биографии третьего отравителя из ГРУ, который (наряду с «Петровым» и «Бошировым») участвовал в покушении в Солсбери, а до этого в аналогичном покушении на оружейника в Болгарии. Сотрудника, скрывающегося под именем «Серг...

News image

Адвокат Цветан Цанев с няколко гражданства и кредитен милионер разпределял стотици милиони от Венецуела

БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към ДС като кредитен милионер, е основната българска следа в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела. Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания...

News image

Мачът приключи. ГЕРБ прецака "позитанци" с преференциите, блокира разкешването. БСП губи мандат след договорки в "Есте"

Преференциалното гласуване отпада на практика, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционното гласуване, решенията в СИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, гласуваха депутатите от управляващото мнозинство в правната комисия. Правната комисия...

News image

Цацаров даде заден за рукола "Гебрев": Дали е "Новичок" като за Скрипал могат да установят само британските власти

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е бил правилно разбран за установеното фосфоросъдържащо вещество в салатата рукола. "Ние в никакъв случай не твърдим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията с руколата е проверена докрай и е отхвърлена, Дали това е "Новичок" ...

News image

Венецуелски петродолари минавали през BG банкови сметки. Рубин събра Цацаров, МВР-министъра и шефа на ДАНС при Б.Б.

Парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела са били получавани от български банкови сметки, като част от средствата от след това са били трансферирани в други страни. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с посланика на САЩ Ерик Рубин при ...

News image

Войната за листата оформи Нинова с любовник. "Котараците" се кефят на салата "Гебрев" в Бялата къща в Банкя

ПИК оформи Корнелия Нинова с "любовник-съпартиец". Войната за евролистата очевидно провокира медийни сензации. Автомобилният състезател Крум Дончев, когото тя приела за член на БСП, връчила му партийната книжка и щяла да го прави евродепутат, имал с нея "повече от приятелски отноше...

News image

ПАТРИОТИЧНИ ИГРИ ОСИГУРЯВАТ „ДОХОДНА И БЕЗАВАРИЙНА“ НА СЪТРУДНИК НА ДЕПУТАТ ОТ „АТАКА“

В края на януари 2016 година общинският съветник Костадин Костадинов, който днес се изживява като борец срещу ГЕРБ и прочие управляващи, и който предизборно по онова време громеше ГЕРБ, и дори стигна до там да яха граждански протести срещу решения на местния парламент, за които самият той е ...

News image

Гебрев се почувствал зле след вечеря с полски партньори в "Кемпински-Зографски" и... доставка на оръжие за Украйна

Руска следа и сянката на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) наднича от парите, които близкият до Цветан Василев – Емилиян Гебрев е платил, за да сложи ръка върху "Дунарит", съобщава Канал 3, циттирайки разследванне на в. "Монитор". В същото време, за да отвлекат в...

News image

Посланикът на Русия: "Президентът на България Румен Радев не е на заплата при нас". Никой не го пита за Бойко Борисов

"Президентът на България Румен Радев не е на заплата при нас", заяви посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, отговаряйки на въпроси във ”Фейсбук”. Оказва се, че никой не го е питал дали Бойко Борисов е на заплата в Кремъл. Макаров отговаря на въпрос дали Москва обръ...

News image

Бойко Ноев: Българските власти се опитват да прикрият отравянето на Гебрев. Русия иска да закрие оръжейната ни индустрия

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и на още двама души през 2015 година, смята бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Ноев е убеден, че ключът към разгадаването на загадката – кой стои зад отравянето и защо...

News image

Третий участник отравления в Солсбери пытался убить болгарского оружейника ядом типа «Новичок»

Команда Bellingcat установила, что третий российский офицер ГРУ, который находился в Великобритании в момент отравления Скрипалей «Новичком» в марте 2018 г, прибыл в Болгарию всего за несколько дней до того, как местный предприниматель и его сын были отравлены неустановленным веществом...

News image

България и Великобритания разследват отравянето на Гeбрев. Цацаров: "Помагач за Скрипал е бил три пъти в България"

Българските и британските служби и полиция работят в пълен синхрон по версията за евентуална връзка между случая на отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. и пребиваването по същото време в България на руски гражданин на име Сергей Федотов - трети заподозрян за отравянет...

News image

САЩ газят Б.Б. "Премиерът и президентът инсталират елхички, вместо да изметат половината руско посолство"

PR експертът Весислава Танчева избухна срещу властите заради ослушването им по скандала "Гебрев-Федотов-Новичок", но акцията й всъщност е насочена към Борисов, Радев е опакован като прононсиран "руски агент", а Б.Б. го обработват като "агент на американците", който се ослушва, когато става дум...

News image

Еднообразието е токсично за политиците. Масата избиратели започват да се оглеждат за генерални алтернативи

Заради своята свръхенергичност БСП не дава възможност на ГЕРБ "да се пържи в собствения си сос". От есента на 2018 г. партията на Бойко Борисов влезе в политически упадък, но ако удържи още няколко седмици, ще успее да прескочи политическия трап. Това са някои от тезите, които разви пред "Фоку...

News image

Сидеров: "Нека премиерът Бойко Борисов да завърши поне един мандат". Разкешиха ли САЩ за една бивша "проруска партия"?!

"Независимо как ще се явят на евроизборите, партиите от коалицията „Обединени патриоти“ ще продължат да работят заедно, за да запазят мандата си. Ако се разберем за това, то ще има сигнал, че явяването ни на евроизборите няма връзка с довършването на мандата. Има много крити...

News image

Решетников качи президента на Пързалката като "КГБ клиент": Позицията на Радев за Венецуела е разумна

Като "разумна" определи бившият резидент на КГБ в България генерал Леонид Решетников позицията на президента Румен Радев за Венецуела - ВСЕ ЕДНО ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ Е СЪГЛАСУВАНА С БИВШИЯ КОНСУЛТАНТ НА ПУТИН. КОЙ изработи Радев с "активно мероприятие". Решетников направи кр...

News image

Борисов го хака на Радев с Мадуро, призна Гуайдо, ще пие бърбън с Тръмп. Война с Радев и килър от Кавказ на позиция

Кабинетът призна Хуан Гуайдо за президент с безпощадна показност-послание до намесилия се в правомощията на правителството Румен Радев - "да си наляга парцалите". ТОВА Е ВОЙНА! Премиерът очевидно се възползва от ситуацията и го нахаква на Радев с Мадуро. Признава Гуайдо и ще пие бърбън ...

News image

Борисов: "Спираме басните за горивата с онлайн наблюдение". Вальо Златев снайперист ли да поръчва или да кеши на "Корни"

Бойко Борисов май е решил да сдава властта - онлайн щял да наблюдава бизнеса на "колегите" - Валентин Златев, Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев. Вальо Златев снайперист ли да поръчва или да кеши на "Корни" за метеж? Иначе рашките ще поръчат него - "спецназът" е на линия в "Росенец". А...

News image

Борисов ще "свали" Радев, ама друг път. Може да "свали" само кремълския бигбос Вальо Златев на софрата в "Паламара"

Никой вътрешен фактор не може да "свали Радев" - освен Генерал Деси, разбира се. САЩ могат - но не им се налага. Мачкат го, а за Путин той е НИКОЙ - медиите в Русия коментират само Борисов. В ДЕНЯ, В КОЙТО СЕ ИСКА СВАЛЯНЕ НА РАДЕВ, АМЕРИКАНЦИТЕ БРУТАЛНО ГО НАМАЧКАХА, ЗАЩО ДА ГО СВАЛЯТ -...

News image

Кирил Добрев разпредели ролите в БСП-Варна. Шефът на щаба Иван Иванов реди листите, Борислав Гуцанов с оферта за София

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев разпредели червените роли във Варна. Миналата седмица Вторият на "Позитано"20 изненадващо пристигна в морската столица - веднага след конгреса на Столетницата. Председателят на областния предизборен щаб Иван Иванов ще реди номинациите за листат...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Скандал "Борисов-Цветанов" или "театър"?! Премиерът сдава властта: "Отиваме на предсрочни избори"

News image

Бойко Борисов се възползва от скандала за преференциите и сдава властта. Премиерът е решил да отхвърли ултиматума на ДПС и е заявил на Цветан Цветанов по телефона от Мюнхен: "Отиваме на предсрочни избори", твърди източник от ПГ на ГЕРБ. Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят президента Румен Р...

Борисов след срещата с "русофоба" Майк Пенс: "Не сме говорили срещу Русия". Обаче среща с Лавров в Мюнхен няма

News image

Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента Майк Пенс респектиран от делегацията на САЩ - 300 души, вицепрезидент, държавен секретар, 48 сенатори, и Иванка Тръмп като "бижу" на групата. Срещата е поискана от Щатите - коментатори в Русия вече спекулират, че САЩ притискат Борисов за "Турски поток...

Бойко Борисов подрежда "олигарсите" и връща преференциите, Орлин Алексиев и Васил Божков-Черепа работят за вота в София?

News image

ГЕРБ се набута в курт капан и може да загуби катастрофално евроизборите, ако не върне старото положение за преференциите - лъсна комбината с ДПС, която беше публична тайна. Всички "автентични патриоти" ще са срещу ГЕРБ - от Слави Трифонов до Мая Манолова и президента Румен Радев. Б...

АКЦИЯ

Нетаняху като "говорител на Тръмп": "В Мюнхен преследваме общия интерес от война с Иран". Борисов пак необходим на САЩ?!

News image

Премиерът на Държавата Израел Бенямин Нетаняху хвърли бомбата на срещата за Иран във Варшава, а ехото отекна на Мюнхенската конференция по сигурността. "Оттук отивам на среща с 60 външни министри и пратеници от целия свят, които са срещу Иран. Важното в тази среща, а тя не е тайна, защото...

Бойко Борисов: Аз извиках американския посланик за парите от Венецуела след нота на Държавния департамент

News image

"Аз извиках извиках американския посланик в България Ерик Рубин, за да го уведомя за опита на износ на венецуелски държавни пари през българска банка", заяви Бойко Борисов в Мюнхен. Рубин отива в МС, поканен от премиера, но след нота от Държавния департамент, т.е. от службата на посланика....

КИЛЪРИ

Путин: «Предатели сами загнутся. Уверяю вас». Дело Скрипалей: почему Петров и Боширов могли быть прикрытием в игре ГРУ

News image

Спустя всего несколько часов после отревления Скрипалей в интернете был пущен в обращение клип 2010 года. В нем президент России Владимир Путин грозит смертью всем российским шпионам. «Предатели сами загнутся. Уверяю вас. Эти люди предали своих друзей, семью и свою страну», — сказал он...

Сергей Канев: В ГРУ нашли виновного в провалах: им оказался близкий друг Чепиги-Боширова — полковник Константин Бахтин

News image

В Минобороны РФ прошло секретное совещание по следам громких провалов российской военной разведки в США, Англии, Голландии и Черногории. Среди прочих нелестных оценок звучали «дремучая некомпетентность», «беспредельное разгильдяйство», «дебилы» и «еще бы буденовки надели». Судя по всему, ско...

МАФИЯ

Счастье наступило: США дадут Украине деньги на войну. Украина получит от США почти $700 млн на военные цели

News image

Киев рассчитывает на поставки от Вашингтона всех видов вооружений, заявил Петр Порошенко на Мюнхенской конференции. «У нас была детальная встреча с вицепрезидентом. Он подчеркнул, что Украина является надежным стратегическим партнером США, мы твердо надеемся на сотрудничеств...

«Напористый ответ»: чем британская разведка грозит Москве. Глава MI-6 пригрозил жестким ответом ГРУ

News image

Лондон даст «напористый ответ» Москве из-за «кампании по подрыву и нарушению западных институтов и альянсов», пригрозил глава британской разведки MI-6 Алекс Янгер. Ранее министр иностранных дел России Сергей Лавров в телефонном разговоре с госсекретарем США Майком Помпео назвал дело об отрав...

РЕКЛАМА
Банер