ПОЛИТИКА

Убийството на журналист е клеймо, което може само да притеснява властите. Но те си го изработиха с последователност

alt

Обезобразена, изнасилена, убита. 30-годишна жена, чийто живот е отнет жестоко, посред бял ден, на оживено място в голям град, в европейска България.

Случилото се е ужасно и трагично. И без допълнителните нюанси и различните акценти – журналистка от русенската медия ТВН, разследваща журналистка, в чието предаване са гостували Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро,, самата тя работела по свое следващо разследване, не всъщност, бивша манекенка и водеща на лайфстайл предаване…

Бързо се появиха двете паралелни истории. Така в едната полицията работи по всички версии, но все пак е малко вероятно убийството да е свързано с работата ѝ, а наблизо има психиатрична клиника, или е внимателно обмисляно, или е внезапна жестокост, свързана с личния ѝ живот… А на мястото има много ДНК.

В другата убитата млада жена е смел разследващ журналист, станала жертва заради своята работа…

Единственото обосновано предположение засега е, че истината трудно ще излезе наяве. И дори това да се случи и разследващите да си свършат работата – съвестно и професионално, без обичайните пропуски  (примерно – унищожаване на следи от местопрестъплението, както при убийството на сестрите Белнейски, невъзможност да бъде заловен избягал рецидивист, защото си е пуснал брада и ходи с яке с качулка, или разкриване на престъпление поради активността и смелостта на две непълнолетни момичета – като в случая с убития с нож в Борисовата градина 15-годишен Георги…), съмненията ще останат.

Какво се знае за убитата

Виктория Маринова е била в Съвета на директорите на фирмата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН. Според местни медии до началото на тази година е била омъжена за Свилен Максимов. Той е собственик на една от най-големите фирми доставчици на телевизия и интернет в региона "Нетуъркс-България", нейна е и телевизията ТВН. Двамата се развели, но запазили добрите си отношения. Имат дъщеря на 7 години.

Имала е активна гражданска позиция, подкрепяла е каузата на майките на децата с увреждания. От водеща на лайфстайл предаване през последните месеци Маринова е започнала да води предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи груп". Маринова не е правила това интервю. Като водеща го е анонсирала.

Самият факт, че в медийната среда в България малката местна телевизия е решила да излъчва подобно интервю, е било акт на смелост. Журналистите извън София са изложени в още по-голяма степен на натиск и агресия от местните феодали, които задават правилата и освен финансови неблагополучия - лишаване от реклама, приходи, уволнения, могат да заповядат и физическа разправа, и то за материали, които нямат общо с разследване, а са с критичен тон или недостатъчно възторжени.

Световната реакция като търкаляща се снежна топка

Убийството влезе като новина в най-авторитетните и влиятелни медии по цял свят – Ройтерс, Би Би Си, АФП, „Гардиън“, Си Ен Ен, "Франфуртер алгемайне цайтунг", "Ал Джазира", в „Политико“ до късния следобед на понеделник беше най-четената новина.

В общия вариант със заглавие „В България беше убита разследваща журналистка“.

В реакцията на "Репортери без граници" от българските власти се настояваше да хвърлят цялата светлина върху "този ужасяващ акт". Комитетът за защита на журналистите поиска те да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието.

В туитър реакции на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, както и на зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс призоваха българските власти да си свършат работата бързо, като се отбелязваше, че Брюксел ще следи отблизо какво се случва.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази притеснение и очакване, че управляващите ще гарантират престъпленията срещу журналисти да бъдат наказвани.

В редица изказвания се припомняха показните убийства на разследващата журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция, взривена в колата си след поредица от разкрития за корупция по върховете на властта в островната държава, и на словашкия ѝ колега Ян Куцияк, разследвал бизнесмен, близък до управлението на подалия оставка премиер Роберт Фицо.

Убийството на Виктория Маринова беше поставено в тази поредица от брутални посегателства на свободата на словото в ЕС.

Реакцията отвън е обяснима – в Европа чувствителността след двете убийства на журналисти от последната година е още по-изострена, като това се случва сред нарастващото влияние на популистки и ксенофобски партии и на общия фон на криза на толерантността на Стария континент.

А журналист, разследващ и убит в едно изречение, са важна новина винаги и навсякъде. Заради основополагащия принцип, че свободата на медиите е гаранция за доброто функциониране на демокрацията.

Така убийството, което МВР все опитва да побутне към графа битови или по лични причини, за Европа стана убийство на журналист заради неговата работа по разкриване на корупционни схеми по източването на еврофондове.

Клеймо, което може само да ужасява българските власти. Но което са си извоювали с последователност в създаването на зловредна медийна среда в страната.

„Може да е опасно да си журналист в България“

От по-близка вътрешна перспектива определението „разследващ журналист“ за Виктория Маринова изглежда преувеличено.

(Дори и да е чисто битово престъпление - това ще е поредната убита жена в България, станала жертва заради пола си.)

Медиите в България обаче са в толкова тежко положение, че не се оказа трудно да се заподозре, че убийството има политическо измерение.

Страната се намира на 111-о място от общо 180 държави по отношение на медийната свобода в класацията на „Репортери без граници“. В ЕС е на последно място по този показател, представя се зле и в сравнение с почти всички балкански държави. Откакто станахме член на ЕС, медийната свобода в страната непрекъснато се свлича надолу. Ситуацията е толкова лоша, че „Свободна Европа" реши да поднови дейността си за България.

Припомняме картината, очертана от „Репортери без граници“, при представянето на доклада за състоянието на медиите в началото на годината:

"Макар че в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, България е по-ниско в индекса в сравнение с всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС. Корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени. Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци.“

 „Може да е опасно да си журналист в България", се подчертава в доклада на "Репортери без граници".

Опасно до загуба на живота.

Чувството за безнаказаност

Задушаването на коректните журналистически практики и израждането на медийната среда в България до царство на медии бухалки, които се разправят с неудобните на властта и на медии, пиари на успехите на управляващите и свеждането на разследващата журналистика едва ли не до развлекателното тв предаване „Господари на ефира“ са придружени и от чувството за безнаказаност в заподозрените в нарушения или корупция.

Всичко това на фона на общата атмосфера на липса на доверие към институциите.

Според актуалното изследване на агенция „Алфа рисърч“ от действията на полицията са доволни едва една пета от българите, 37 на сто имат отрицателно мнение, 43 са без ясно мнение. Одобрението към главния прокурор е 9 (девет!) процента, отрицателните оценки са 41 на сто.

Това са процентите, но недоверието има не само количествени измерения.

В България винаги се мисли най-страшното и най-лошото, а институциите полагат сериозни усилия, за да оправдаят и подплатят с дела тази народопсихологическа особеност.

Така показни убийства обикновено остават неразкрити. Последното е, което беляза началото на европредседателството на страната – на бизнесмена от Велико Търново, близък до ГЕРБ, Петър Христов, застрелян на оживено място в София, и то посред бял ден на 8 януари тази година.

През 2015  г. шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Татяна Стоянова бе убита пред гаража си, без наоколо да има очевидци; през 2016 г. собственикът на модна къща „Агресия" Александър Антов беше убит в гората до Бистрица, а през лятото на 2017 г. дупнишкият бизнесмен Данаил Божилов бе убит в пловдивски парк. Това са само няколко припомняния на неразкрити криминални случаи от последните три години.

Сега подозренията са, че или убийството на Виктория Маринова няма да бъде разкрито, или че някой дежурен виновник с минимални способности да се защити ще бъде посочен за извършител – някой психично болен, някой клошар (с препратка към палежите на Тютюневите складове в Пловдив).

Под натиск

Премиерът Бойко Борисов тези дни е необичайно лаконичен. Той само обяви, че убийството ще бъде разкрито.

"От това, което знам, от многото ДНК материал, който има, съм убеден, че е въпрос на време да го изкарат. Моля ви да не ги пресирате. Най-добрите криминалисти сме пратили там", каза той в неделя.

(В понеделник МВР шефът Младен Маринов обяви, че е „твърде рано за съвпадение на ДНК следите“.)

В понеделник Борисов запази мълчание.

Вероятно чака бурята откъм Европа да отмине и всичко да се забрави на принципа за тридневното чудо. В момента обаче от ЕС изпращат не дотам приятни сигнали с обещания да следят как напредва разследването и даже с предложенията си да изпратят помощ.

Наблюдателите отдавна подчертават, че е необходимо държавите членки на ЕС да заемат ясна позиция за медийната свобода в България и ако трябва, да предявят изисквания към страната.

Дали убийството на Виктория Маринова ще катализира такъв процес, или Брюксел ще предпочете да остане в по-комфортната позиция, според която България е примерен член на ЕС, който не създава проблеми от мащаба на Полша и Унгария?

Каквото посееш, това ще пожънеш

В тази ситуация властта се оказа в позицията на Лъжливото овчарче – след като упорито твърдиш, че има много медии, медийна свобода и всички свободно си критикуват премиера и управляващите, разкриват корупционни схеми, а властта наказва провинилите се (по Борисов), въпреки че реалността е диаметрално противоположна, идва момент, в който дори и да казваш истината, трудно ще ти повярват. Така сега дори и в престъплението да няма политически мотив, да не е поръчково като отмъщение заради работата на Виктория Маринова, подозрението ще остане.

А за западните медии убитата е разследващ журналист, защото за страна с репутацията на „гнила ябълка“ не е трудно да приемеш, че разследващите журналисти ги убиват.

Изглежда иронично. Но е съвсем логично.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Каква национална сигурност? Става дума за обикновена далавера. ЕК бе обявена за враг, заплашващ националните интереси

Заговори ли някой за национална сигурност, започне ли да пренебрегва пазарните правила и дори нормалната житейска логика, да знаете, че със сигурност става дума за далавера. В случая с енергетиката примерът е даже повече от очевиден – тя открай време се държи в държавни ръце, защото...

News image

Порошенко дава тръбите на Меркел, но Борисов отсече: Сега щяхте да пишете - "Борисов дава тръбите на България"!

Германия купува газопреносната мрежа на Украйна, която не е член на ЕС и не трябва да спазва европейските правила. Порошенко дава тръбите на Меркел, но Борисов отсече: Ако бях казал "да" на ЕК, щяхте да пишете - "Борисов дава тръбите на България"! Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беш...

News image

Руснаците идват. САЩ се сбогуват с ролята си на глобална сила, Москва иска да е хегемон в евразийския свят

Според американския жаргон “Mahogany Row” е облицованият с балогородна дървесина седми етаж на иначе непривлекателната сграда на Държавния департамент (външно министерство на САЩ – б. р.), който до неотдавна направляваше американската политика от Сеул до Щутгар...

News image

РФ возвращается к "проекту Бессарабия": Что известно о плане дестабилизации ситуации в Одесской области и Молдавии

После провала плана в 2015 году в Кремле возникли разборки между двумя кланами, которые занимались этим вопросом. И вот спустя три года, по данным разведки, Москва вновь возвращается к своему замыслу Накануне в СБУ заявили, что Кремль пытается реанимировать проект "Бессарабия", который б...

News image

"Турски поток" остава в Турция. Помпео намачка Атина, Съливан прегази София

Акцент в срещата между премиера Бойко Борисов и заместник-държавния секретар на сАЩ Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора ме...

News image

България е регионален лидер на нежелаещите бази на НАТО. Македония обяви, че ще предостави на НАТО базата в Криволак

Големият провал на руските опити да държат Балканите колкото е възможно по-далеч от НАТО се превръща в история с продължение. Черна гора, любимото балканско дете на руската дипломация от 19 век насам, избяга от руската опека и се присъедини към Алианса, което се оказа заразителен пример и за...

News image

Юлия Тимошенко вкарва Вашингтон и Лондон в играта за Украйна, цака Путин с формат "Будапеща Плюс" след посещение в САЩ

"Газовата принцеса" Юлия Тимошенко, лидер на партия "Отечество", водеща в рейтингите за президентските избори в Украйна, предлага формат за преговори за Донбас "Будапеща Плюс", вкарвайки в играта САЩ и Великобритания, с които Русия е в обтегнати отношения. ТАСС представя предложениет...

News image

Палки и сълзотворен газ срещу протест в Будапеща. Хиляди демонстрират срещу политиката на Орбан

Няколко хиляди души протестираха снощи в унгарската столица Будапеща, възобновявайки демонстрациите от вчера срещу ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде ...

News image

Иво Инджев: Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада

На 26 ноември 2010 г. Путин се подигра по време на икономически форум, организиран в Берлин от “Зюддойче цайтунг, че противниците на руските газопроводи явно предлагат ЕС да мине на дърва, които обаче също са в Сибир. Днес саркастичната му забележка беше буквално повторена най-пап...

News image

Брюксел и Вашингтон провокират Русия за "Северен поток-2" и "Турски поток-2", Путин отвръща с ултиматум срещу Киев

Изведнъж бунтовете в Париж и терористичния акт в Страсбург минаха на заден план в информационните емисии на агенциите. Конгресът на САЩ прие на 11 декември резолюция за въвеждане санкции срещу Русия заради "Северен поток-2" в рамките на CAATSA (За противодействие на противниците на...

News image

Руският посланик: Ако бъдат разположени ракети с малък и среден обсег край Варна или Бургас, това би било много сериозно

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, заяви посланика на Русия в София Анатолий Макаров. „Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Н...

News image

Брюксел притиска София за "Турски поток" едновременно с Вашингтон, за да мине по тънката лайсна "Северен поток-2"

ЕС отново ще ни проверява за „Турски поток“. Брюксел няма да го одобри, ако не изпълнява условията, предупреди комисарят Марош Шефчович. България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на ЕС заради „Турски поток“, съобщи „ИЮ обзървър“ ...

News image

"Ликвидирую как бен Ладена". Генерал СБУ пообщеал убить Путина

На телеканале "Прямой", принадлежащем президенту Украины Петру Порошенко, в ходе политического ток-шоу "Ситуация", генерал Службы безопасности Украины Григорий Омельченко заявил, что готов ликвидировать президента РФ Владимира Путина при личной встрече. "Путина с двойником я не спутаю. Я...

News image

Борисов налива "ресурс" в Северна България. КОЙ печели изборите, ако БСП не разнищи "паричните потоци на мафията"?!

Бойко Борисов очевидно води титанична битка с мафията - ощетява едни невидими контрабандисти с милиарди, мачка едни невидими корупционери, за което от ЕК много видимо му ръкопляскат, събира пари за мегапроекти. Защо "писка" тогава опозицията, от какво е недоволна Корнелия Нинова? Вероятно...

News image

Б.Б.играе "по правилата" - първо "пачките", сетне среща с бизнеса. Нинова най-после повдигна темата за "комисионите"

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на строителите в България. Той посочи, че не одобрява линията за дискредитиране на сектора, но призова за качествено изпълнение на проектите, съобщиха от правителствената информационна служба. По време на ра...

News image

Борисов "раздаде" един милиард и 350 милиона за отсечка от "Хемус", докато Нинова води битка със Строителната камара

Корнелия Нинова избухна на брифинг в парламента срещу опитите работещите в строителния бранш да бъдат използвани срещу опозицията. Нинова представи модела, по който БСП ще защитава интересите на българския бизнес, когато дойде на власт. Формулата "ще" срещу "пачките" на властта сега. ...

News image

Корнелия Нинова отвръща на удара на "пътищарската мафия". Босовете атакуват "позитанци" и през ЕК, играта е за милиарди

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призовава работниците от строителния бранш да не допускат да бъдат използвани и да не насочват машините срещу опозицията. Всъщност не става дума само за акцията с машините. Мирослав Найденов също изкара трактори пред парламента, но кабинетът "Борисов-1" падн...

News image

Червените в морската столица искат предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ. БСП-Варна готви мощни протести в края на януари

Червените във Варна са сред най-радикално настроените социалисти, което намери потвърждение в най-масовите протести срещу управлението на кабинета "Борисов-3". Нагласата на местните социалисти е за незабавни предсрочни парламентарни избори, които са готови да предизвикат с мощни протести в к...

News image

Десислава Радева се "върна" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"

Румен Радев е извън играта за "бунта" през януари, това уж е решено от бигбосовете. Обаче те явно не са преценили характера на "първата дама" Десислава Радева. Внезапно тя решила да се "върне" в Краков. Калина Андролова все едно не е писала за Стриптизьорката и "дърдорещия нещастник"...

News image

Турция прави нова военна база в Черно море заради конфликта между Русия и Украйна и "Турски поток"

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. ”Миллиет”. Това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода ”Турски поток”, Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кора...

News image

Putins geheimer Stasi-Ausweis entdeckt. Майор Путин имал карта от Щази. Така било по-лесно да вербува агенти

В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на ХХ век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският вестник "Билд", цитиран от Асошиейтед прес. Изданието публикува ...

News image

Пиари на ГЕРБ готвят акция срещу Р.Р. с мото "Президентът бунтовник". Кураторите му от САЩ и рашките го вадят от Бунта..

Пиар-машината на ГЕРБ подготвя опорки за кампания срещу президента Румен Радев с мото "Президентът бунтовник", твърди източник от ПГ на ГЕРБ. Радев подкрепя бунта във Франция срещу реформите на Макрон, за да внесе "революция" и громи Борисов за липсата на реформи. Векерейско... Рад...

News image

Вълчи капан. И никаква подкрепа от Сарая и "Позитано", Десислава Радева се оказа права - партиите употребяват президента

Президентът Румен Радев развя знамето на "справедливостта" в "Панорама" и получи размятване на бельо в Будоара. При това не платено и поръчано. Акцията на Калина Андролова е лична, твърде лична. Бойко Борисов му спести атаките по тази линия, не и "наранената съратничка от Екипа". ...

News image

Калина Андролова: Радев не е истински боец, оказа се чехльо и с дърдоренето си не може да пречупи ГЕРБ

Това е един дърдорещ нещастник, нищо повече. Нагледахме се на дърдорещи, нищоправещи политици. Този не е по-различен от всички останали. По-опасен е, защото се опитва да гради илюзията, че уж е различен. Слаб политик, лесно манипулируем от неквалифициран персонал и лични обвързаности, тоталн...

News image

Проектът на Радев - менте на "Единна Русия". Путин подчини олигарсите, а Р.Р. не смее да шукне за Пеевски и Златев

Румен Радев ще се провали, но първо ще се наиграе като Проектант на "стратегическа алтернатива" - плюе по Бойко Борисов като Слави Трифонов срещу Иван Костов, докато се гушкаше с Васил Илиев и не смееше да редне лаф срещу Маргините, но Пеевски и Златев са табу за него. Играта на Румен Рад...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Смелите деколтета на кралица Рания и "коригирания бюст" на Десислава Радева хит във форумите

News image

Кралица Рания ал-Абдула налага светски стил в мюсюлманска Йордания. Смелите й деколтета явно не притесняват поданиците й. Иначе кралят би реагирал - няма как да рискува да загуби уважението на народа си заради роклите на съпругата си. "Първата дама" Десислава Радева очевидно е била в...

Алекс Алексиев: Американците ще спрат и „Турски поток 2“, и „Северен поток 2“ ! Това го каза в прав текст Съливан

News image

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в интервю в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод посещението на заместник- държавния секретар на САЩ Джон Съливан у на - Коя от обсъжданите теми меж...

Джон Съливан: Правителството на САЩ не подкрепя „Турски поток”

News image

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на „Южен поток”. Разговор за...

АКЦИЯ

Президентът заподозря йордански лекар, че е щастлив, защото не е женен за българка, но срещу него седеше "първата дама"

News image

Президентът Румен Радев бе на посещение в Йордания. Там се срещна с българската общност, припомнят "Господари на ефира". Изпитанието обаче дойде от йордански лекар, който обясни, че не е женен за българка. Тук Радев заподозря събеседника си, че е щастлив човек именно защото е ерген, пиш...

Б.Б. за Жирардели: И аз като вас слушам. Това чух вчера. Българските зелени ще ликвидират туризма в Австрия, ако дойдат

News image

Премиерът Бойко Борисов коментира във Виена новината, че мажоритарен собственик на "Юлен" АД е Марк Жирардели. "И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Безспорно Марк Жирардели е на световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава, да имаш ...

КИЛЪРИ

Разузнаване с бой на щурмова група на ВСУ край Горловка. Войната между Украйна и Русия избухва през нощта на 20 декември

News image

В събота избухна бой между десантно-щурмова група на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и силите на "опълченците" в "ДНР". Вечерта на 15 декември бойците на ВСУ се сблъскаха с хибридната армия на РФ край Горловка.  "Окупантът понесе тежки загуби" , пише сайтът "Диалог.UA", цитиран от "Лент...

САЩ и Русия във война за Украйна. Борисов слиза от Платноходката, Нинова се качва на американски ракетен разрушител?!

News image

Американците водят необявена война с руснаците за Украйна, в Киев са повече от 6 000 "съветници" от ЦРУ, Пентагона и Държавния департамент. България вече не е тил за американците в тази война, а предмостие, плацдарм за логистика. Играта внезапно загрубя след "инцидента" в Керченския зал...

МАФИЯ

Рашките свалят Борисов, избират Нинова за "водач на бунта". Радев е "мюре" като заблуждаваща операция

News image

Рашките ще свалят Борисов. Контролираният "бунт-пуч" няма да успее, само ако междувременно избухне война в Украйна. Корнелия Нинова е избрана от тях за "водач на бунта" през януари. Радев е "мюре" като заблуждаваща операция. Борисов очевидно е в час с постановката и атакува целенас...

Война в будоара на президента: "Стриптизьорка управлява държавата". Ако Р.Р. не удържи Стриптизьорката, иде имПийчмънт

News image

"Радева е точното опровержение, че всяка секретарка (домакиня) може да управлява държава", написа Калина Андролова миналия ноември, а сега изстреля - "Но, когато стриптизьорка започне да управлява държавата, не е добре...". Генерале, как ще защитиш съпругата си, която винаги била п...

РЕКЛАМА
Банер