ПОЛИТИКА

Убийството на журналист е клеймо, което може само да притеснява властите. Но те си го изработиха с последователност

alt

Обезобразена, изнасилена, убита. 30-годишна жена, чийто живот е отнет жестоко, посред бял ден, на оживено място в голям град, в европейска България.

Случилото се е ужасно и трагично. И без допълнителните нюанси и различните акценти – журналистка от русенската медия ТВН, разследваща журналистка, в чието предаване са гостували Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро,, самата тя работела по свое следващо разследване, не всъщност, бивша манекенка и водеща на лайфстайл предаване…

Бързо се появиха двете паралелни истории. Така в едната полицията работи по всички версии, но все пак е малко вероятно убийството да е свързано с работата ѝ, а наблизо има психиатрична клиника, или е внимателно обмисляно, или е внезапна жестокост, свързана с личния ѝ живот… А на мястото има много ДНК.

В другата убитата млада жена е смел разследващ журналист, станала жертва заради своята работа…

Единственото обосновано предположение засега е, че истината трудно ще излезе наяве. И дори това да се случи и разследващите да си свършат работата – съвестно и професионално, без обичайните пропуски  (примерно – унищожаване на следи от местопрестъплението, както при убийството на сестрите Белнейски, невъзможност да бъде заловен избягал рецидивист, защото си е пуснал брада и ходи с яке с качулка, или разкриване на престъпление поради активността и смелостта на две непълнолетни момичета – като в случая с убития с нож в Борисовата градина 15-годишен Георги…), съмненията ще останат.

Какво се знае за убитата

Виктория Маринова е била в Съвета на директорите на фирмата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН. Според местни медии до началото на тази година е била омъжена за Свилен Максимов. Той е собственик на една от най-големите фирми доставчици на телевизия и интернет в региона "Нетуъркс-България", нейна е и телевизията ТВН. Двамата се развели, но запазили добрите си отношения. Имат дъщеря на 7 години.

Имала е активна гражданска позиция, подкрепяла е каузата на майките на децата с увреждания. От водеща на лайфстайл предаване през последните месеци Маринова е започнала да води предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи груп". Маринова не е правила това интервю. Като водеща го е анонсирала.

Самият факт, че в медийната среда в България малката местна телевизия е решила да излъчва подобно интервю, е било акт на смелост. Журналистите извън София са изложени в още по-голяма степен на натиск и агресия от местните феодали, които задават правилата и освен финансови неблагополучия - лишаване от реклама, приходи, уволнения, могат да заповядат и физическа разправа, и то за материали, които нямат общо с разследване, а са с критичен тон или недостатъчно възторжени.

Световната реакция като търкаляща се снежна топка

Убийството влезе като новина в най-авторитетните и влиятелни медии по цял свят – Ройтерс, Би Би Си, АФП, „Гардиън“, Си Ен Ен, "Франфуртер алгемайне цайтунг", "Ал Джазира", в „Политико“ до късния следобед на понеделник беше най-четената новина.

В общия вариант със заглавие „В България беше убита разследваща журналистка“.

В реакцията на "Репортери без граници" от българските власти се настояваше да хвърлят цялата светлина върху "този ужасяващ акт". Комитетът за защита на журналистите поиска те да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието.

В туитър реакции на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, както и на зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс призоваха българските власти да си свършат работата бързо, като се отбелязваше, че Брюксел ще следи отблизо какво се случва.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази притеснение и очакване, че управляващите ще гарантират престъпленията срещу журналисти да бъдат наказвани.

В редица изказвания се припомняха показните убийства на разследващата журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция, взривена в колата си след поредица от разкрития за корупция по върховете на властта в островната държава, и на словашкия ѝ колега Ян Куцияк, разследвал бизнесмен, близък до управлението на подалия оставка премиер Роберт Фицо.

Убийството на Виктория Маринова беше поставено в тази поредица от брутални посегателства на свободата на словото в ЕС.

Реакцията отвън е обяснима – в Европа чувствителността след двете убийства на журналисти от последната година е още по-изострена, като това се случва сред нарастващото влияние на популистки и ксенофобски партии и на общия фон на криза на толерантността на Стария континент.

А журналист, разследващ и убит в едно изречение, са важна новина винаги и навсякъде. Заради основополагащия принцип, че свободата на медиите е гаранция за доброто функциониране на демокрацията.

Така убийството, което МВР все опитва да побутне към графа битови или по лични причини, за Европа стана убийство на журналист заради неговата работа по разкриване на корупционни схеми по източването на еврофондове.

Клеймо, което може само да ужасява българските власти. Но което са си извоювали с последователност в създаването на зловредна медийна среда в страната.

„Може да е опасно да си журналист в България“

От по-близка вътрешна перспектива определението „разследващ журналист“ за Виктория Маринова изглежда преувеличено.

(Дори и да е чисто битово престъпление - това ще е поредната убита жена в България, станала жертва заради пола си.)

Медиите в България обаче са в толкова тежко положение, че не се оказа трудно да се заподозре, че убийството има политическо измерение.

Страната се намира на 111-о място от общо 180 държави по отношение на медийната свобода в класацията на „Репортери без граници“. В ЕС е на последно място по този показател, представя се зле и в сравнение с почти всички балкански държави. Откакто станахме член на ЕС, медийната свобода в страната непрекъснато се свлича надолу. Ситуацията е толкова лоша, че „Свободна Европа" реши да поднови дейността си за България.

Припомняме картината, очертана от „Репортери без граници“, при представянето на доклада за състоянието на медиите в началото на годината:

"Макар че в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, България е по-ниско в индекса в сравнение с всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС. Корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени. Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци.“

 „Може да е опасно да си журналист в България", се подчертава в доклада на "Репортери без граници".

Опасно до загуба на живота.

Чувството за безнаказаност

Задушаването на коректните журналистически практики и израждането на медийната среда в България до царство на медии бухалки, които се разправят с неудобните на властта и на медии, пиари на успехите на управляващите и свеждането на разследващата журналистика едва ли не до развлекателното тв предаване „Господари на ефира“ са придружени и от чувството за безнаказаност в заподозрените в нарушения или корупция.

Всичко това на фона на общата атмосфера на липса на доверие към институциите.

Според актуалното изследване на агенция „Алфа рисърч“ от действията на полицията са доволни едва една пета от българите, 37 на сто имат отрицателно мнение, 43 са без ясно мнение. Одобрението към главния прокурор е 9 (девет!) процента, отрицателните оценки са 41 на сто.

Това са процентите, но недоверието има не само количествени измерения.

В България винаги се мисли най-страшното и най-лошото, а институциите полагат сериозни усилия, за да оправдаят и подплатят с дела тази народопсихологическа особеност.

Така показни убийства обикновено остават неразкрити. Последното е, което беляза началото на европредседателството на страната – на бизнесмена от Велико Търново, близък до ГЕРБ, Петър Христов, застрелян на оживено място в София, и то посред бял ден на 8 януари тази година.

През 2015  г. шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Татяна Стоянова бе убита пред гаража си, без наоколо да има очевидци; през 2016 г. собственикът на модна къща „Агресия" Александър Антов беше убит в гората до Бистрица, а през лятото на 2017 г. дупнишкият бизнесмен Данаил Божилов бе убит в пловдивски парк. Това са само няколко припомняния на неразкрити криминални случаи от последните три години.

Сега подозренията са, че или убийството на Виктория Маринова няма да бъде разкрито, или че някой дежурен виновник с минимални способности да се защити ще бъде посочен за извършител – някой психично болен, някой клошар (с препратка към палежите на Тютюневите складове в Пловдив).

Под натиск

Премиерът Бойко Борисов тези дни е необичайно лаконичен. Той само обяви, че убийството ще бъде разкрито.

"От това, което знам, от многото ДНК материал, който има, съм убеден, че е въпрос на време да го изкарат. Моля ви да не ги пресирате. Най-добрите криминалисти сме пратили там", каза той в неделя.

(В понеделник МВР шефът Младен Маринов обяви, че е „твърде рано за съвпадение на ДНК следите“.)

В понеделник Борисов запази мълчание.

Вероятно чака бурята откъм Европа да отмине и всичко да се забрави на принципа за тридневното чудо. В момента обаче от ЕС изпращат не дотам приятни сигнали с обещания да следят как напредва разследването и даже с предложенията си да изпратят помощ.

Наблюдателите отдавна подчертават, че е необходимо държавите членки на ЕС да заемат ясна позиция за медийната свобода в България и ако трябва, да предявят изисквания към страната.

Дали убийството на Виктория Маринова ще катализира такъв процес, или Брюксел ще предпочете да остане в по-комфортната позиция, според която България е примерен член на ЕС, който не създава проблеми от мащаба на Полша и Унгария?

Каквото посееш, това ще пожънеш

В тази ситуация властта се оказа в позицията на Лъжливото овчарче – след като упорито твърдиш, че има много медии, медийна свобода и всички свободно си критикуват премиера и управляващите, разкриват корупционни схеми, а властта наказва провинилите се (по Борисов), въпреки че реалността е диаметрално противоположна, идва момент, в който дори и да казваш истината, трудно ще ти повярват. Така сега дори и в престъплението да няма политически мотив, да не е поръчково като отмъщение заради работата на Виктория Маринова, подозрението ще остане.

А за западните медии убитата е разследващ журналист, защото за страна с репутацията на „гнила ябълка“ не е трудно да приемеш, че разследващите журналисти ги убиват.

Изглежда иронично. Но е съвсем логично.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Премиерът заминава за Емиратите. Визитата на принц Мохамед бин Салман се отлага заради скандала "Джамал Хашоги"?!

Знаковата визита на принц Мохамед бин Салман вероятно ще бъде отложена заради скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Обединените арабски емирства в петък. Вероятно ще търси алтернатива на "голямата оръжейна ...

News image

Дончева: Имам познати в СОБТ, казвали са ми, че Маринов е бил охрана на Мето. И Борисов знае това, но той е над тия неща

Аз така знам - Младен Маринов е бил гард на Мето Илиенски. Последният има и още помощници.  Когато разкриват тази работа, ги освобождават. След което с протекциите на тъста си Камен Пенков Светлозар Лазаров отива в НСС. И става главен секретар по времето на Орешарски, а Камен Пенков бе зам.-...

News image

Нинова: "Голяма коалиция няма да има, докато аз съм председател". Доган я блокира, Пеевски и Гергов си гледат сделките

"Ако мога да го кажа в едно изречение - да знаят, че голяма коалиция с ГЕРБ няма да има, докато аз съм председател. Казвам го от две години, има хора и в БСП, и в ГЕРБ, които искат двете партии да управляват заедно. Това не се одобрява от членовете на БСП и аз също съм на тази позиция. ...

News image

Огонь по Москве: США скопируют российское оружие. Американские силы специальных операций хотят российские пулеметы

Почему американские силы специальных операций хотят заполучить российские пулеметы, задаются вопросом американские эксперты в области стрелкового оружия и тут же отвечают: «просто посмотрите любой видеоролик из зон вооруженных конфликтов, к примеру, Ирака или Сирии, и ответ становится предел...

News image

Кирил Добрев: Кой направи оценката за 43 млн. лв. на този терен? Георги Гергов, ако може, ще вземе и 100 млн

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев заяви в ефира на bTV, че вътрешнопартийната опозиция в БСП и ГЕРБ имат общ медиен център и общи тези, а Цветан Цветанов звучи като говорител на опозиционерите в левицата. Добрев не каза къде е този медиен център и кои са участниците от БСП в него. ...

News image

Корнелия Нинова контраатакува опозицията в БСП: С президента и американския посланик имаме регулярни срещи

Президентът Румен Радев се срещна с Корнелия Нинова, преди да го приеме кралицата. Срещата е била по нейно искане и се е състояла преди срещата ѝ на "Позитано"20 с американския посланик Ерик Рубин. Разговорът с държавния глава е продължил повече от час. Поисках да се видим с п...

News image

The New York Times (США): Турецкие официальные лица говорят, что Хашогги убили по заказу саудовского руководства

Анкара, Турция — Руководство турецких органов безопасности пришло к выводу, что саудовский диссидент Джамал Хашогги был убит в консульстве Саудовской Аравии в Стамбуле по приказу высочайших кругов, близких королевскому двору, заявил во вторник турецкий чиновник. Чиновник обрисовал ...

News image

Синод в Стамбуле узаконил киевских "раскольников". Константинопольский патриархат предоставит независимость украинской

    Синод Константинопольской православной церкви (Вселенский патриархат) на заседании в четверг снял анафему с Киевского патриарха Филарета (Денисенко), наложенную на него в 1997 году Московским патриархатом. Епис...

News image

Путин на вручении верительных грамот говорил о мировых проблемах. Но думал явно о космических

 Путин на вручении верительных грамот говорил о мировых проблемах. Но думал явно о космических. Скорее всего, печалится сейчас и Михаил Прохоров. Принадлежащая ему компания «Согласие» застраховала «Союз» на 4,6 млрд рублей. Ракета-носитель среднего класса «Союз-ФГ» с т...

News image

ГРУ здорового человека. Жизнь нелегала: засады, женщины, погони. Разведка вновь приводит в исполнение смертные приговоры

Люди этой редкой профессии следуют завету Ницше: живи опасно. Они рискуют свободой не ради денег, карьеры или славы. Им нравится авантюрная жизнь, полная необыкновенных приключений, волнующих встреч и острых ощущений! Они наслаждаются своей способностью преодолевать любые препятствия, выкручив...

News image

Сидеров в отстъпление: "Атака" има кандидат и за главен секретар на МВР, и за министър, но за да се случи това трябва

Волен Сидеров вече не настоява ултимативно МВР да бъде дадено на "Атака", а посочва, че партията има кандидати за министър и главен секретар, но за да се случело това трябвало съгласието на ГЕРБ, което на практика означава на Бойко Борисов.      "Атака" има кандидат и за главен секретар ...

News image

Борисов отряза Сидеров за МВР: "Министър е Младен Маринов, Светльо Лазаров не може да се върне като главен секретар"

"Министър е Младен Маринов, Светльо Лазаров не може да се върне като главен секретар", заявил премиерът Бойко Борисов на лидера на "Атака" Волен Сидеров, твърдят депутати от ГЕРБ. Цветан Цветанов потвърди информацията, че Светлозар Лазаров няма никакъв шанс да бъде върнат като главен секр...

News image

Съчувствам на Борисов. Излезе така, че все едно България е била предадена. Споделям разочарованието му от медиите

Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланичката на Великобритания в България, изрази съпричастност с разочарованието на премиера Бойко Борисов за начина, по който случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова е бил отразен в световните медии, преди да бъде разкрит и...

News image

Сидеров отрече да е "партия" с Бареков: "Няма да правим коалиция с Бареков, той няма амбиции за евровота". А "партия" с

"Това е зле прието послание", определи пред Клуб Z Волен Сидеров амбициите на Николай Бареков да се явява с "Атака" на евроизборите. "Бареков няма намерение да участва на евроизборите, няма такива амбиции." Такива намерения обаче Бареков изразява - даже се готви за трима-четирима евродепу...

News image

"Б.Б. партенките": Службите с микс на факти и фейк нюз - фалшив арест, слух за джиесем, заподозрян избягал през Румъния

Премиерът не се гневи пресилено на чуждите медии, както смята Корнелия Нинова, а преиграно - саркастично ги поднася, тъй като МВР-екипите са произвеждали фейк нюз, за да въвеждат в заблуждение заподозрения. Разследващият екип умело е смесил точни факти от издирването, миксирани с фейк н...

News image

Бившият съпруг на Виктория Маринова: Надявам се това да не е поръчково убийство, а нелепа среща между жертва и убиец

Надявам се това да е нелепа среща между жертва и убиец, а не поръчково убийство. Това каза пред Би Ти Ви бившият съпруг на убийтата шефка на телевизия в Русе - Виктория Маринова. Той допълни, че полицията е работила изключително усилено по случая. "Аз разбирам кога някой имитира, че раб...

News image

Борисов към посланиците: Не ви се сърдя, не очаквах да повярвате на фалшиви новини. Нашите медии се държаха коректно, за

Нито една държава и нито една чужда медия не са се обърнали за информация по разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова по официален път - нито през посолства, нито през пресцентъра на Министерския съвет. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред 36 посланици на среща в Гра...

News image

ДПС с остра декларация за убийството на Виктория: Кой направи езика на омразата официален?

ДПС остро осъжда жестокото и брутално убийство на журналистката Виктория Маринова и призовава цялата българска журналистика и всички български граждани заедно да се противопоставим както на езика на омразата, така и на опитите за ограничаване на свободата на словото в нашата страна. Ето...

News image

Целият ромски квартал е знаел кой е убиецът на Виктория Маринова от 7 октомври

Целият ромски квартал е знаел кой е убиецът на Виктория Маринова от 7 октомври. Хората от квартала твърдят, че Северин не е от тяхната махала и те нямали общо с него. "Щом пристигнах от Германия в неделя следобед и час по-късно разбрах за целия случай. Той го е извършил. Вчера следобед ...

News image

Манфред Вебер: Имам пълно доверие в българските власти, поздравявам разследващите

Силно приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова, написа в Туитър председателят на групата на ЕНП в Европарламента и кандидат за председател на ЕК. "Силно приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Марин...

News image

Борисов: Българи да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин! (ЕДНО КЪМ ЕДНО). Такава свобода – да пишете, да

Премиерът Бойко Борисов благодари на извънредния брифинг днес, посветен на разкритото убийство на Виктория Маринова, първо на институтите по криминалистика и поп сихология на МВР "и на всички нещатни сътрудници и граждани", които са помогнали...

News image

Млад мъж е предполагаемият убиец на Виктория. Арестуван е във вторник вечерта от германската полиция, близо до Хамбург

Предполагаемият убиец на телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова е задържан в Германия. Той се казва Северин и е на около 30 години, съобщава бТВ. Нова тв допълва, че фамилията му е Красимиров и е на 21 години. Напуснал е страната в неделя - денят след бруталното...

News image

Заподозреният за убийството на Виктория избягал през "Дунав мост"? Задържани са няколко души за тежкото престъпление

Заподозреният в извършване на престъплението обаче е избягал зад граница през ГКПП "Дунав мост" в Румъния, а оттам към вътрешността на Европа. Става въпрос за мъж от ромски произход, който живеел в Русе. В дома му са намерени някои вещи на убитата. Продължават противоречивите инфор...

News image

Задържаха заподозрян за убийството на Виктория Маринова или оперативно мероприятие на МВР?! Прокуратурата: Няма задържан

Полицията е заловила предполагаемия убиец на Виктория Маринова, съобщиха русенски медии и БНР. Източници от службите твърдят, че става дума за оперативно мероприятие. Всъщност полицията проверявала статута на украинец с румънско гражданство. В момента с него се провеждат беседи и се...

News image

Убийството на журналист е клеймо, което може само да притеснява властите. Но те си го изработиха с последователност

Обезобразена, изнасилена, убита. 30-годишна жена, чийто живот е отнет жестоко, посред бял ден, на оживено място в голям град, в европейска България. Случилото се е ужасно и трагично. И без допълнителните нюанси и различните акценти – журналистка от русенската медия ТВН, ра...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

День, когда немцы вошли в Москву. С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске

News image

С 16 по 19 октября 1941 года судьба Москвы висела на волоске: по северным и северо-западным районам города, в котором царила паника, разъезжали немецкие мотоциклисты и даже одиночные танки, разведывая маршруты для пехотных и танковых дивизий вермахта 16 октября 1941 года вошёл в историю, ...

Константинопольский патриарх Варфоломей связан с Госдепом США и ЦРУ. Его куратор является отец Алекс Карлуцос

News image

Общедоступные факты свидетельствуют о том, что патриарх Варфоломей непосредственно управляется американскими элитами и спецслужбами. Константинопольского патриарха Варфоломея нужно проверить на предмет финансовых и оперативных связей с Госдепом США и ЦРУ. Об этом заявил главред жур...

Турските служби намериха следи от Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия. Майк Помпео се срещна с крал Салман

News image

Турската полиция е намерила следи, сочещи, че Джамал Хашоги е бил убит в генералното консулство на Саудитска Арабия, съобщи "Асошейтед прес". В продължение на девет часа през нощта турските криминалисти и експерти са търсели улики - взели са проби от грунта в градината на консулств...

АКЦИЯ

Полицията на Украйна задържа 122 провокатори край Киево-печорската лавра. Порошенко предупреди за "агенти на Кремъл"

News image

Полицията на Украйна от сутринта охранява Киево-Печорската Лавра, дадена за служения на Украинската православна църква Московски патриархат. Митрополит Онуфрий отслужи молебен за единство на православните. Ситуацията около манастирския комплекс е спокойна и вярващите мога...

Десетки хиляди на "Марш на УПА" - "Да върнем Украйна на украинците". Полицията осуети събарянето на руски паметници

News image

"Да върнем Украйна на украинците" - лозунгът на тазгодишният Марш бе на плакатите за мероприятието и начело на шествието. Маршът премина без нарушения на обществения ред по данни на правоохранителните органи, а според кореспондента на "Россия"24 - " маршът премина учудващо мирно, защото наци...

КИЛЪРИ

Пеевски и Маджо - война за МВР. Шиши натиска за СДВР, Маджо за ГД БОП. Б.Б. взема и двете капии, съгласува с ЦРУ и DEA

News image

Младен Маринов, министър на вътрешните работи, се смята за близък до кръга "Пеевски", но източници от службите твърдят, че от месеци не се е "чувал с Делян", но по няколко пъти на ден говорел с премиера. В същото време Младен Михалев-Маджо, който води корпоративни битки за влияние по Че...

Шеф Шиши мачка по домова книга протежета на ген. Гоцев и Маджо. Войната на Шиши и М.М. може да донесе оставка на Борисов

News image

"Войната между Шиши и Маджо не е стигнала до снайперистка стрелба не заради посредничеството на Б.Б., както смята широката публика, а защото и двамата са контролирани от американците", заяви бивш шеф на специална служба, който е смятан за "агент на янките". Шеф Шиши подкара по "домова к...

МАФИЯ

Делян Пеевски сваля короната на медиен крал, влиза в ГОЛЯМАТА ИГРА с Принца, американците и "ЧВК" напред

News image

Обявеният за "олигарх на олигарсите" Делян Пеевски напоследък се интересува повече от "Частни военни компании" и бизнеса на "готвача на Путин" Евгений Пригожин, отколкото от "класически медийни империи". Делян Пеевски сваля короната на медиен крал, но дава заявка, че ще бори фалшивите но...

Хероинът от Иран е на "ел Кудс". Б.Б. изпълнява поръчка на САЩ и Израел. "Биби" го вкарва в Списъка на МОСАД за "охрана"

News image

Бойко Борисов може да смята заплахата от Сретен Йоцич, медийно преекспонирана 15 години до комикс, а иначе сделката между тях с посредничеството на наркосекцията на ЦРУ е от 2009г., за романтичен период - сега му застават иранците и преговори не може да има.   Бенямин Нетаняху от няколк...

РЕКЛАМА
Банер