ПОЛИТИКА

Митът за "орязания пакет" като опора на хибридната операция против F-16. Президентът Радев поведе това хибридно хоро

alt

Ден след като правителството взе решение за придобиването на F-16 блок 70/72, очаквано стартира поредната хибридна кампания, с цел осуетяване на сключването на договора. В някои медии, близки до президентството, изтече копие на протокола от преговорите между България и САЩ по цената на пакетната сделка за F-16. Това е 

класика в хибридните въздействия
 
Изтичането на документи е доказано изпитан начин за въздействие при хибридни операции. В този случай обаче течът на информация не е самоцел, а е съчетан с тяхното превратно тълкуване. Целта е чрез манипулативно представяне и тълкуване на иначе верни факти българското общество да бъде въведено в заблуждение, за да бъде провален процесът на придобиване на новия самолет.
Тази операция се провежда 

под маската на експертното говорене

 и боравене с техническа информация, която е слабо позната за широката публика. Вероятно тук ще се включат и пристрастни авиационни експерти, групирани около президента Румен Радев, които ще вложат всичко от себе си в идните дни, за да прокарат и утвърдят сред хората предварително „сготвени“ опорни точки. Faktor.bg обобщи позициите по важната тема на водещи военни експерти, които са  посветили професионалния си опит на националната сигурност, а не на политически интриги, в полза на чужди държави.

Първата задача на хибридната акция против F-16 e да се прокарат неверните внушения, че самолетът е с орязан пакет въоръжение до такава степен, че ще бъде практически небоеспособен и ще е годен само за авиошоута. Президентът Румен Радев вече поведе това хибридно хоро. Това е внушение, което абсолютно не е вярно и може да бъде проверено при анализа на изтеклия в медиите документ.

Преди да анализираме съдържанието на документа, трябва да си припомним, че не американската, а шведската оферта за Грипен не включва необходимото въоръжение. И ако бяхме избрали Грипен, тогава щяхме да имаме самолет с орязани способности. Защото въоръжението тогава щеше да се наложи да придобиваме от трети страни, с отделни договори, с нови процедури, което щеше да отнеме допълнително време.

Без да имаме гаранции, че такова ще ни бъде по всяко време и при всякакви обстоятелства предоставяно. И така Грипен щеше да струва по-скъпо на българския данъкоплатец. Словакия например е изчислила, че независимо от по-ниската цена на придобиване на Грипен, в перспектива в пълния жизнен цикъл на използването на самолета разходите за F-16 са с поне 8% по-малко.

Не на последно място, ако бяхме избрали Грипен, въпросът е на каква цена щяхме да придобиваме американско въоръжение за него. Интересно е експертите да помислят и по въпроса американско въоръжение за F-16 може ли директно да се използва на Грипен или ще се наложи изработка по специална поръчка? И ако е така – това няма ли да го оскъпи…

Фактът, че тези, които искат да провалят сделката и 

да върнат Грипен в играта 

много добре разбират това. Същите тези хора сега най-безочливо се опитват да внушат невярното твърдение, че F-16 е с толкова орязан пакет, че това го прави неизползваем.

Стана пределно ясно, че в офертата на САЩ за F-16 e включен пълният пакет въоръжение, което е необходимо за достигане на пълни оперативни способности на самолета и пълното му използване като многоцелеви. Въпросът е, че точно на този етап изобщо НЕ е необходимо да бъде закупено всичко, което е включено в този пакет на стойност 1.67 милиарда долара.

Следователно, засега може да бъде закупена минимално необходимата част от този пакет, на по-ниска финансова стойност, в случая малко под 1.2 милиарда долара, а впоследствие ще се придобива допълнително въоръжение и оборудване до разрешения от американския Конгрес таван на сделката от 1.67 милиарда долара.

И тук идва уловката, която умишлено и манипулативно се използва от едно про-Грипен лоби, чиято единствена мисия сега е да провали сделката. На всяка цена и с всички възможни средства. Защото с F-16 не само окончателно се скъсва зависимостта на българската бойна авиация от руския военнопромишлен комплекс, но най-важното – така България придобива технически по-добрия, вече многократно изпитан и доказан боен самолет. А следователно – и

 по-опасния за Русия изтребител

За да бъдат осветени манипулациите в опорните точки на Грипен-лобито, най-важното, което сега трябва да се разбере, е че намаленият брой ракети и единици оборудване НЕ означава, че липсват способности. С други думи, поръчването на един резервен двигател по-малко и на по-малък брой ракети въобще не означава, че самолетът няма да има способности за действие.

Напротив - ще има! Например, това, че при пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 се намаляват от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват от 24 на 12 съвсем не означава, че няма способности за изпълнението на поставените задачи.

Същото важи и за броя на пилотите и техническия персонал. Това че НА ТОЗИ ЕТАП (!) ще се обучат 12 вместо 16 пилоти по никакъв начин не значи, че няма да имаме подготвени пилоти за самолетите. Ще имаме достатъчно – 12 пилота за 8 самолета. Например, когато Полша започва въвеждането на въоръжение на F-16, изпраща първоначална група за обучение от само 6 пилота!

Що се отнася до броя на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II, които от 20 стават 12, на този етап те са напълно достатъчно.
Видно е, че при пакета „въздух-въздух” са налични минимално необходимите муниции. Впоследствие обаче неминуемо ще бъдат закупени допълнителни такива. 
При количествата ракети и бомби трябва да се има предвид, че би било неразумно от финансова гледна точка отсега да се закупят големи количества, едва ли не до края на жизнения цикъл на самолета, тъй като те имат срок на годност.

Ако сега се презапасим със скъпоструващи муниции, може да се окаже, че инвестицията е била недалновидна. Затова разумната практика е да се купуват само минимално необходимите количества, които впоследствие се допълват с нови.

Що се отнася до информацията, че България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”, трябва да се уточни, че това важи само за УПРАВЛЯЕМОТО въоръжение от този тип. Впоследствие такова ще бъде закупено. В същото време, в сегашния пакет остава въоръжение, с което може да се въздейства по наземни цели (бомбите Mk 82). Следователно самолетът си остава многоцелеви, макар и с първоначално по-малко въоръжение, което обаче впоследствие ще бъде допълвано.

По отношение на многоцелевите способности на самолета  („въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“), практиката показва, че на първоначалния етап фокусът се поставя върху способностите „въздух-въздух“. Това значи изпълнение на 

мисията по охрана на въздушното пространство air policing,

която сега е с най-висок приоритет. Първата и непосредствена мисията по охрана на въздушното пространство air policing задача на българските военновъздушни сили в настоящия стратегически контекст е охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. А впоследствие и постигане на способности за ефективно и пълно въздействие по наземни и морски цели, което значи да се надгражда и с управляеми боеприпаси въздух-повърхност. Последните се постигат най-трудно и практически на по-късен етап, след като се постигнат способностите за air policing. На Чехия и Унгария, които използват Грипен, им трябваше време и срещнаха проблеми при постигането на способности за поразяване на наземни цели.

Освен това намаляването на броя на резервните части и консумативи засега е оправдано. Същото важи и за оборудването за експлоатация на F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base). Това на този етап не е от толкова съществено значение за способностите на военновъздушните ни сили. Същото оборудване предстои да бъде придобито впоследствие. Логично е това да стане при придобиването на втория транш от осем самолета. 

В обобщение може да се каже, че на този етап от страна на Министерството на отбраната съвсем с основание е преценено, че така договореният пакет на този етап въоръжение е минимално достатъчен. Този пакет осигурява началните оперативни способности на самолета, като предстои последващо надграждане чрез закупуване на допълнително оборудване и въоръжение, така че поетапно да бъдат достигнати пълни оперативни способности. Това съвсем логично ще се случи на по следващ етап и в хода на придобиването и на следващите осем самолета, така че България да разполага с напълно оперативно готова ескадрила от 16 самолета.

Важно е да се разбере от обществото, че в процеса на усвояване на самолета, който ще отнеме поне 3-4 години, България предстои да допълва този пакет до необходимото ниво. И че най-напред ще бъде изпълнявана мисията air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Трябва също така да се отчита, че в момента поръчаното минимално необходимото оборудване на самолета е налично в този пакет. Това ще позволи в перспектива надграждане и използване на различни боеприпаси за различни задачи.

Следователно, с този пакет оборудване и въоръжение България получава самолет, който ще има достатъчно способности за изпълнение на поставените задачи. Това няма да бъде самолет за авиошоута, а оперативно съвместим с НАТО самолет, с който всеки един противник ще се съобразява. 

Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

ЕК, кюрдката Херо Мустафа и руският посланик осигуряват пълен мандат за Борисов?! Остана само Путин...

Никой никога не е получавал толкова щедри предизборни подаръци от външните фактори като Бойко Борисов. Еврокомисията, посланичката на САЩ Херо Мустафа и руският посланик Анатолий Макаров работят за пълен мандат за Борисов. Само форсмажорни обстоятелства - политане на ракети от Сири...

News image

Какво се случва?! Русия, ЕК и САЩ играят скофтия за ББ. Царят не е получавал толкова мощна подкрепа от външните фактори

Какво се случва дни преди изборите?! Русия, ЕК и САЩ дават знакова подкрепа на Бойко Борисов. Царят не е получавал толкова мощна подкрепа от външните фактори. Докато Корнелия Нинова обикаля страната, за да мобилизира на макс избирателите на БСП, Борисов получава щедри предизборни подаръ...

News image

Иво Христов: Новият мониторингов доклад ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори

Надеждите на българите за установяване на законност и справедливост с европейско съдействие останаха несбъднати, смята евродепутатът Иво Христов. "Повече от десетилетия българското правосъдие е обект на мониторинг. С него моите сънародници свързваха надеждите си за установяване на законн...

News image

Предизборен подарък от Брюксел за Борисов. ЕК препоръчва да падне мониторингът над България

Европейската комисия препоръчва да падне мониторингът над България, разбра "24 часа" от свои източници в Брюксел. Това е записано в 18-ия доклад на Европейската комисия за България. Той трябва да бъде представен утре в Брюксел заедно с доклада за Румъния. Преди да бъдат представени черно...

News image

Борисов: "Бонджорно, чао, бене." към италианци в Кнежа и "Как е Вучич, да го цунеш специално" към сръбски министър

"В нивите правиш магистрала, правиш жп линии, правиш газопроводи, а едни само бърборят в София. Да го виждат и на жълтите павета какво се прави. Защото после не се вижда и мислят, че е лесно, че се рисува с боички". Това каза премиерът Бойко Борисов в Кнежа, където извърши проверка на н...

News image

Районните кметове във Варна натискат яко за победа на Иван Портних на първи тур. Борисов праща екип в "Приморски"

ГЕРБ ще спечели на първи тур в район "Владислав Варненчик" и район "Младост", където според щабистите на БСП-Варна кметовете Николай Костадинов и Христо Христов имат много силни позиции. ГЕРБ ще хвърли всичко в "Аспарухово" за победа на първи тур и на Ивайло Маринов, бивш заместник-кмет...

News image

Бойко с престорена изненада към руския си хазяин в България Анатолий: “А, Юра”, топло посрещнат от посланик Анатолий

Нашият премиер явно разчита на “добрината” на българските медии, които залива с лично забърканата от него пропагандна каша, гълтана безкритично от потребителите й. И днес си е пуснал за сърбане кашата под формата на видеозапис от излагацията си на събитие на границата с Турция, з...

News image

Съветник на Тръмп прие Цацаров и Гешев в Белия дом. Борисов цака руската карта, Цацаров - щатската. Предизборно

Борисов цака руската карта, Цацаров - американската. Предизборно. Иван Гешев ще го изберат. Десните ще протестират протоколно и ще гласуват за Йорданка Фандъкова. Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Наци...

News image

Цветанов остави част от ноу хауто си в ГЕРБ. В много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки лесно се усвояват. Той безспорно вършеше част от черната работа. Но в много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това заявява социологът Живко Георгиев пред Banker.bg. ...

News image

Богомил Бонев: Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски

Тия избори ще минат без Цветанов по цветановски. Това пише във фейсбук бвшият вътрешен министър Богомил Бонев и изброява някои от очакваните и сигурни нарушения. Заради 80%. – купуване на гласове; – купуване на цели комисии; – подправяне на протоколи; &n...

News image

Красен Кралев: "Ангажиментът ми към премиера е дългосрочен". Кралев движи проекти на Борисов в кампанията

"Имам дългосрочен ангажимент към премиера Бойко Борисов и ми предстои да извървя още дълъг път с него", заяви пред журналисти в Русе в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент на БФС. Времето ще покаже колко дълъг ще е ангажиментът на Кралев към Борисов като към премиер, но...

News image

Опозицията в БСП работи за ББ. ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Варна и Стара Загора, на втори в София и Пловдив

Цветан Цветанов няма да има своите "15 минути слава" след местните избори, дори може да връща часовници на Бойко Борисов. Опозицията в БСП работи брутално за Борисов. ГЕРБ ще спечели с голяма разлика на първи тур в Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград. На втори тур ще бие Б...

News image

Битката за Общинския съвет във Варна. ГЕРБ и "Тъстовете" редят новото мнозинство по формулата "Борисов&Пеевски"

Битката за Общинския съвет във Варна засенчи кметската кампания. ГЕРБ няма да успее да състави самостоятелно мнозинство - ше има 20-22 общински съветници. Листата на "Тъстовете" ще прибави 3-4 съветници и така ГЕРБ и "Тъстовете" ще наредят новото мнозинство на коалиция "Борисов&Пеевски" в...

News image

Червени активисти: "Гласуваш за Костадинов, получаваш Гуцанов!". Битката за овладяването на БСП-Варна

Залогът за БСП-Варна на тези избори не е победа срещу Иван Портних и ГЕРБ, а овладяването на организацията. Проф. Анелия Клисарова не е "биткаджийка", срещу нея работи й загубата на миналия вот. БСП не успя да излъчи друг кандидат-кмет. В рамките на кампанията тече битката за БСП-В...

News image

БСП-Варна играе за 30% бонус-резултат и балотажи в два района. В областта натиска в Долни чифлик, Дългопол и Провадия

БСП-Варна прави силна кампания на терен, но щабистите отчитат реалностите. Иван Портних е фаворит за кмет, а ГЕРБ ще има най-много общински съветници. БСП се бори за резултат за 7 общински съветници и 12-13 хиляди гласа за проф. Анелия Клисарова, което ще е 30% бонус-резултат в сравнение ...

News image

Борисов в Шумен: "ДПС минава границите във Варна! След изборите ще работим с мюсюлманите, сега искам победи"

Бойко Борисов скочи с бутонките на Ахмед Доган на регионалното събрание на актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен. Падишахът в поредна предизборна кампания преподава един и същ урок на ББ - договорките не важат, когато се решава властта. Този път Бойко Борисов приема предизвикателс...

News image

Цацаров, Гешев и шефовете на службите в САЩ заради "руските шпиони" в София

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на всички специални служби са в САЩ заради "руските шпиони". Ако за една "бутафорна шпионска афера" се подобно безпрецедентно посещение, какво остава за ризкриване на агенти на ГРУ край американска база. По информация ...

News image

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е на кантар. Окръжно на Борисов: Трябва да вземем всички пристанища!

ГЕРБ печели в София, Бургас, Варна и Русе, Пловдив е "на кантар", заявяват източници от различни предизборни щабове, които разполагат със социологически проучвания. Загуба на ГЕРБ в София, Пловдив и Варна означава оставка на Бойко Борисов, трети недовършен мандат и предсрочни парламентар...

News image

Войната "Борисов-Пеевски" приключва с вота?! ББ обяви визитата на прокурорите в САЩ в пика на "войната с олигарсите"

Клановете във властта си дават битка по изборите. Както винаги - кой повече капии да заеме. Войната "Борисов-Пеевски" приключва след изборите, ако не се намеси "външен фактор". Бойко Борисов падна от власт през 2013г. заради намесата на руснаците, тактически корпоративен алианс и... дог...

News image

Гриша Ганчев обяви Борисов и Кралев за "държавници" за оставката на Боби Михайлов. Защо комшията на ББ го подкрепя?!

"Браво на държавата! Днес видяхме, че в държавата има държавници. Видяхме го в лицето на Бойко Борисов и министъра на спорта - Красен Кралев. Показаха нулева толерантност към корумпираните изчадия. Това е бъдещето! Държавата трябва да отвоюва футбола. Защото ставаме за смях на цял свят, вече...

News image

Борисов сваля Нинова от Коня. Как ще спечели БСП в Ямбол с Вигенин до лидерката, Мерджанов е "местният бигбос"?!

Бойко Борисов сваля Корнелия Нинова от Коня - лидерът на ГЕРБ почти разцепи БСП, както нацепи на тресчици "остатъчните десни". Водачите на опозицията на "Позитано"20 имат пълната му подкрепа... Георги Гергов и Атанас Мерджанов са "тайните жокери" в ръкава на ББ в Южна България. Гергов д...

News image

Костадинов напира за втори тур. "Тъстовете" готвят Ресто с "Всички за Портних". ББ спира "Ротманс Бонуса" за КК чрез СИК

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов напира от стартовата трета позиция за втори тур срещу Иван Портних и... кметското кресло. Вероятно ще си остане с мераците заради силната кампания на терен на БСП и националния медиен ресурс за кандидат-кмета проф. Анелия Клисарова. Докат...

News image

Тръмп прецака Ердоган, вкара го във война със Сирия. Путин гласи курт капан за Султана, пак ще "спасява" клиента си

Правителствената агенция САНА публикува призив на кюрдски старейшини бойците на СДС да се присъединят към към сирийската армия срещу агресията на Турция. Междувременно части на сирийската армия влязоха в Манбидж, преминавайки по договорка блокпостовете на кюрдите, и преградиха пътя ...

News image

Ердоган ще обяви джихад, ако Израел се намеси с армия в Северна Сирия. "Мосад" може да вдигне кюрдите в Турция

Досега никой не е печелил война срещу Израел. И Ердоган не може да спечели, а никоя велика сила не може да спре "мошетата", ако решат да тръгнат срещу Турция. Ако Армията на резервистите на Израел влезе в Северна Сирия, "контра-терористичната операция" на Анкара ще се превърне във война...

News image

Израелци готови да се бият за кюрдите срещу турската армия. Армията на резервистите е могъща военна структура

Израел ще помогне на кюрдите, които се сражават срещу турската армия-агресор. Това пише в обръщение на десетки офицери от запаса, които са част от армията на резервистите, на която Тел Авив винаги е разчитал много заради патриотичния заряд и военните умения, който притежават чиновете от резе...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Пренареждане вдясно. Евродепутатът Александър Йорданов дава рамо на СДС-Варна, Петър Стоянов пожелава успех

News image

Десният вот във Варна се поделя между СДС и "Демократична България". Щабът на СДС получава "бонус"-вот от ГЕРБ чрез включването в листата на Сияна Атанасова, близка до кмета Иван Портних. Двама от независимите кандидати за Общинския съвет - Светлан Златев и Григор Григоров, привличат из...

Григор Григоров-"Гришата" търси десен вот, за да влезе в Общинския съвет. Връщат му Ресто: "Варна не е винарна!"

News image

Григор Григоров, един от основателите на СДС, се кандидатира като независим кандидат за общински съветник. Обаче на електоралния терен, на който търси избиратели, има силни играчи - СДС, "Демократична България". Вотът на СДС и "Демократична България" е консолидиран и двете политичес...

Проф. Димитър Иванов подкрепи "лепкавото статукво в София". Десницата ще гласува за Фандъкова след рамото от ДС за "Мая"

News image

"Това лепкаво статукво в София вече става неприемливо за мнозинството столичани.", написа проф. Димитър Иванов във фундаментален предизборен анализ в "Епицентър", в който заявява категорична подкрепа за "лидера на промяната" - Мая Манолова. По-голяма услуга на Бойко Борисов преди вота е...

АКЦИЯ

Изборите може да ги отменят. ГЕРБ ги печели служебно след намесата на Москва, Вашингтон и Брюксел

News image

Ако ГЕРБ не спечели в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Русе, ако не победи убедително в най-големите градове след мощното предизборно рамо от външните фактори, значи Бойко Борисов трябва немедлено да подаде оставка и да излиза от политиката. Едва ли ще се случи...

ББ ще спечели вота и ще изкара мандата с "Турски поток" и прегръдки с руския посланик. Херо Мустафа ще "приобщава" Сарая

News image

Който се точи, че някой щял бил да сваля Борисов, ще си остане с мечтанията. Руският посланик Анатолий Макаров прегърна братски ББ - има защо, оправда му мандата в София с "Турски поток". Макаров ще върне Ресто - "добро" от Кремъл за пълен мандат и посещение на Путин за Трети март догодина. ...

КИЛЪРИ

СИК превзе Несебър от ВИС-2. Черноморието от Поморие до Обзор граничи с Маджо, босът печели в партия с "ДСП&ББ"

News image

Атаката срещу кмета на Несебър Николай Димитров (с "доброто" на ББ, "Берлин" и Сарая) и смяната на шефа на районото управление на МВР отразява смяната на властта в региона. Повече от десет години икономически групи и босове, свързвани с ВИС-2 държаха властта в Несебър и в курорта. ...

"Бригадите" на Маджо се изнесоха следсезонно и предизборно от Терена във Варна. На тяхно място влязоха екипи на "Берлин"

News image

Сарайна жега настана във Варна. Предизборна. "Позитано"20 се точи за втори тур, но играчите залагат на КК. Бойко Борисов събра актива на ГЕРБ от Североизтока в Шумен и нареди - "Битка на всички, фъндък на никого!". След срещата щабисти на ГЕРБ бяха командировани за последните две с...

МАФИЯ

Ако ще бори системата, Мая Манолова да се пребори първо със себе си и АпартаментГейт с кредит от "Банката на Маджо"

News image

Животът често поставя нашите политици в „житейски възможни ситуации“, особено по отношение на имотното им състояние. Ето! Госпожа Манолова, след Цветан Цветанов и Цецка Цачева, също изпадна в житейски възможна имотна ситуация, за която може да прочетем в Биволъ… Ще п...

Знакови масони дават рамо на Иван Портних?! ГЕРБ организира "периферия" за победа на първи тур във Варна

News image

Знакови масони дават рамо на Иван Портних?! Щабът на ГЕРБ организира корпоративна "периферия" за победа на първи тур. Влиянието на Младен Михалев-Маджо, масон от най-високата 33 степен, овладял знакови капии във Варна чрез Бойко Борисов и ГЕРБ, от две години е основна тема сред "зидарит...

РЕКЛАМА
Банер