ПОЛИТИКА

Митът за "орязания пакет" като опора на хибридната операция против F-16. Президентът Радев поведе това хибридно хоро

alt

Ден след като правителството взе решение за придобиването на F-16 блок 70/72, очаквано стартира поредната хибридна кампания, с цел осуетяване на сключването на договора. В някои медии, близки до президентството, изтече копие на протокола от преговорите между България и САЩ по цената на пакетната сделка за F-16. Това е 

класика в хибридните въздействия
 
Изтичането на документи е доказано изпитан начин за въздействие при хибридни операции. В този случай обаче течът на информация не е самоцел, а е съчетан с тяхното превратно тълкуване. Целта е чрез манипулативно представяне и тълкуване на иначе верни факти българското общество да бъде въведено в заблуждение, за да бъде провален процесът на придобиване на новия самолет.
Тази операция се провежда 

под маската на експертното говорене

 и боравене с техническа информация, която е слабо позната за широката публика. Вероятно тук ще се включат и пристрастни авиационни експерти, групирани около президента Румен Радев, които ще вложат всичко от себе си в идните дни, за да прокарат и утвърдят сред хората предварително „сготвени“ опорни точки. Faktor.bg обобщи позициите по важната тема на водещи военни експерти, които са  посветили професионалния си опит на националната сигурност, а не на политически интриги, в полза на чужди държави.

Първата задача на хибридната акция против F-16 e да се прокарат неверните внушения, че самолетът е с орязан пакет въоръжение до такава степен, че ще бъде практически небоеспособен и ще е годен само за авиошоута. Президентът Румен Радев вече поведе това хибридно хоро. Това е внушение, което абсолютно не е вярно и може да бъде проверено при анализа на изтеклия в медиите документ.

Преди да анализираме съдържанието на документа, трябва да си припомним, че не американската, а шведската оферта за Грипен не включва необходимото въоръжение. И ако бяхме избрали Грипен, тогава щяхме да имаме самолет с орязани способности. Защото въоръжението тогава щеше да се наложи да придобиваме от трети страни, с отделни договори, с нови процедури, което щеше да отнеме допълнително време.

Без да имаме гаранции, че такова ще ни бъде по всяко време и при всякакви обстоятелства предоставяно. И така Грипен щеше да струва по-скъпо на българския данъкоплатец. Словакия например е изчислила, че независимо от по-ниската цена на придобиване на Грипен, в перспектива в пълния жизнен цикъл на използването на самолета разходите за F-16 са с поне 8% по-малко.

Не на последно място, ако бяхме избрали Грипен, въпросът е на каква цена щяхме да придобиваме американско въоръжение за него. Интересно е експертите да помислят и по въпроса американско въоръжение за F-16 може ли директно да се използва на Грипен или ще се наложи изработка по специална поръчка? И ако е така – това няма ли да го оскъпи…

Фактът, че тези, които искат да провалят сделката и 

да върнат Грипен в играта 

много добре разбират това. Същите тези хора сега най-безочливо се опитват да внушат невярното твърдение, че F-16 е с толкова орязан пакет, че това го прави неизползваем.

Стана пределно ясно, че в офертата на САЩ за F-16 e включен пълният пакет въоръжение, което е необходимо за достигане на пълни оперативни способности на самолета и пълното му използване като многоцелеви. Въпросът е, че точно на този етап изобщо НЕ е необходимо да бъде закупено всичко, което е включено в този пакет на стойност 1.67 милиарда долара.

Следователно, засега може да бъде закупена минимално необходимата част от този пакет, на по-ниска финансова стойност, в случая малко под 1.2 милиарда долара, а впоследствие ще се придобива допълнително въоръжение и оборудване до разрешения от американския Конгрес таван на сделката от 1.67 милиарда долара.

И тук идва уловката, която умишлено и манипулативно се използва от едно про-Грипен лоби, чиято единствена мисия сега е да провали сделката. На всяка цена и с всички възможни средства. Защото с F-16 не само окончателно се скъсва зависимостта на българската бойна авиация от руския военнопромишлен комплекс, но най-важното – така България придобива технически по-добрия, вече многократно изпитан и доказан боен самолет. А следователно – и

 по-опасния за Русия изтребител

За да бъдат осветени манипулациите в опорните точки на Грипен-лобито, най-важното, което сега трябва да се разбере, е че намаленият брой ракети и единици оборудване НЕ означава, че липсват способности. С други думи, поръчването на един резервен двигател по-малко и на по-малък брой ракети въобще не означава, че самолетът няма да има способности за действие.

Напротив - ще има! Например, това, че при пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 се намаляват от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват от 24 на 12 съвсем не означава, че няма способности за изпълнението на поставените задачи.

Същото важи и за броя на пилотите и техническия персонал. Това че НА ТОЗИ ЕТАП (!) ще се обучат 12 вместо 16 пилоти по никакъв начин не значи, че няма да имаме подготвени пилоти за самолетите. Ще имаме достатъчно – 12 пилота за 8 самолета. Например, когато Полша започва въвеждането на въоръжение на F-16, изпраща първоначална група за обучение от само 6 пилота!

Що се отнася до броя на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II, които от 20 стават 12, на този етап те са напълно достатъчно.
Видно е, че при пакета „въздух-въздух” са налични минимално необходимите муниции. Впоследствие обаче неминуемо ще бъдат закупени допълнителни такива. 
При количествата ракети и бомби трябва да се има предвид, че би било неразумно от финансова гледна точка отсега да се закупят големи количества, едва ли не до края на жизнения цикъл на самолета, тъй като те имат срок на годност.

Ако сега се презапасим със скъпоструващи муниции, може да се окаже, че инвестицията е била недалновидна. Затова разумната практика е да се купуват само минимално необходимите количества, които впоследствие се допълват с нови.

Що се отнася до информацията, че България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”, трябва да се уточни, че това важи само за УПРАВЛЯЕМОТО въоръжение от този тип. Впоследствие такова ще бъде закупено. В същото време, в сегашния пакет остава въоръжение, с което може да се въздейства по наземни цели (бомбите Mk 82). Следователно самолетът си остава многоцелеви, макар и с първоначално по-малко въоръжение, което обаче впоследствие ще бъде допълвано.

По отношение на многоцелевите способности на самолета  („въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“), практиката показва, че на първоначалния етап фокусът се поставя върху способностите „въздух-въздух“. Това значи изпълнение на 

мисията по охрана на въздушното пространство air policing,

която сега е с най-висок приоритет. Първата и непосредствена мисията по охрана на въздушното пространство air policing задача на българските военновъздушни сили в настоящия стратегически контекст е охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. А впоследствие и постигане на способности за ефективно и пълно въздействие по наземни и морски цели, което значи да се надгражда и с управляеми боеприпаси въздух-повърхност. Последните се постигат най-трудно и практически на по-късен етап, след като се постигнат способностите за air policing. На Чехия и Унгария, които използват Грипен, им трябваше време и срещнаха проблеми при постигането на способности за поразяване на наземни цели.

Освен това намаляването на броя на резервните части и консумативи засега е оправдано. Същото важи и за оборудването за експлоатация на F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base). Това на този етап не е от толкова съществено значение за способностите на военновъздушните ни сили. Същото оборудване предстои да бъде придобито впоследствие. Логично е това да стане при придобиването на втория транш от осем самолета. 

В обобщение може да се каже, че на този етап от страна на Министерството на отбраната съвсем с основание е преценено, че така договореният пакет на този етап въоръжение е минимално достатъчен. Този пакет осигурява началните оперативни способности на самолета, като предстои последващо надграждане чрез закупуване на допълнително оборудване и въоръжение, така че поетапно да бъдат достигнати пълни оперативни способности. Това съвсем логично ще се случи на по следващ етап и в хода на придобиването и на следващите осем самолета, така че България да разполага с напълно оперативно готова ескадрила от 16 самолета.

Важно е да се разбере от обществото, че в процеса на усвояване на самолета, който ще отнеме поне 3-4 години, България предстои да допълва този пакет до необходимото ниво. И че най-напред ще бъде изпълнявана мисията air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Трябва също така да се отчита, че в момента поръчаното минимално необходимото оборудване на самолета е налично в този пакет. Това ще позволи в перспектива надграждане и използване на различни боеприпаси за различни задачи.

Следователно, с този пакет оборудване и въоръжение България получава самолет, който ще има достатъчно способности за изпълнение на поставените задачи. Това няма да бъде самолет за авиошоута, а оперативно съвместим с НАТО самолет, с който всеки един противник ще се съобразява. 

Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Делян Пеевски посочва Васил Грудев за директор на Държавен фонд "Зеделение"?! Сарая не изпуска Фонда

Делян Пеевски смени Живко Живков с Васил Грудев като директор на ДФ "Земеделие". Грудев е "кадър" на Пеевски още от времето на Орешарски, а Фондът е "капия" на Сарая&"Берлин". Сарая&"Берлин" никога няма да изпусне безценна "касичка" като Фонда, коментира депутат от ПГ на "БСП за Българи...

News image

Цитат на деня: След пожар си вдигах каската като Уди Кълвача

Ние служехме с пластмасови каски. След пожар като Уди Кълвача си я вдигах. Това каза премиерът Бойко Борисов пред пожарникари от варненския квартал "Аспарухово", се видя от включване на живо в неговата "Фейсбук" страница. Той ги посети по своя инициатива, след като в репортаж по телевизията ...

News image

Борисов цака "антимафиотите" с оферта: Кристиян да съдейства на ГДБОП да разкрият кой е нанесъл щетата и да го оневинят

Докато тече интригата за "овладяването на Военното разузнаване", Бойко Борисов май ще пренарежда ГД БОП, щом като Кристиян Бойков трябва да разкрива КОЙ проби НАП. ("Ако досега Влади беше в джоба на Шиши, сега ще му е в шортите", заяви иронично източник от ДАНС.) Сериозна оферта на...

News image

Бойко Борисов във Варна: F-16, блок 70, ще са авторитет за всички в региона! Сега ще купим и кораби, няма къде да отидем

Партньорите ни имат F-16, блок 50, а ние ще имаме най-новата модификация - блок 70, което ще е авторитет за всички в региона, коментира премиерът Бойко Борисов на борда на Фрегатата "Верни" в последния ден от учението "Бриз" на Военноморските ни сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варн...

News image

Д-р Цветеслава Гълъбова: Г-н Константинов, нещо ще каже "щрак" и ще си останете унизително наведен

Сутринта гледах г-н Михаил Константинов в бтв. Стана ми жал за този човечец - мъж на възраст, ужким с положение, публична личност, шеф на много отговорна институция, да се гъне като червей, за да си заслужи платата. Е, г-н Константинов, иженарицаеми професоре, пазете се от такива нис...

News image

Михаил Константинов се хваща на бас, че Кристиян е виновен. Апропо, откъде МихКон знае какво знаят следователите?!

Михаил Константинов се хваща на бас по БТВ, че Кристиян е виновен за #НАПлийкс. Това мирише на набеждаване. Ей, хора, бъдете по-внимателни. Разбивате човешки съдби! Михаил Константинов е клет пиар на властта. Естествено, тя му плаща. Според него: - хората в България се съмняват в право...

News image

Проф. Константинов: Кристиян е искал да докаже колко е велик, но е направил левашка грешка

„Информационно обслужване“ няма отношение към хакерската атака срещу НАП. Изтеклите данни нямат никакво отношение към електронния архив на службата. Тече следствие и няма да кажа неща от кухнята. Това заяви председател на УС на "Информационно обслужване" проф. Михаил Констант...

News image

Освободиха от ареста сочения за автор на хакерската атака срещу НАП

Кристиян Б., сочен за автор на хакерската атака срещу системата на НАП, беше освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка". Тя бе определена от Софийската градска прокуратура, два дни след задържането на 20-годишния младеж, предава Нова Телевизия. Мотивът за вземане на най-лека...

News image

Ген. Валентин Цанков: Обвинението към генералите е опит за обезкостяване на Военното разузнаване

Обвинението към шефове на служба ”Военна информация” е опит за пълно дискредитиране на ръководството на специалната служба, назначаване на „свои“ хора на ключовите позиции и пълно овладяване на службата. Щом прокуратурата обвинява генералите от военното разузнаване, к...

News image

Защо Турция предпочете С-400. Ердоган купи руския ПЗРК, за да сваля собствените си самолети при нов опит за преврат

На 12 юли Турция получи първата партида от елементи на руската противоракетна система С-400. Малко са скорошните продажби на оръжие, които са предизвикали такива геолополитически вълнения. Висши служители на САЩ заплашиха с военни и икономически санкции, ако страната се сдобие с...

News image

Експертът Станислав Георгиев: Борисов да се запита не дали това е политическа атака, а защо толкова лесно успяват

Рядко си позволявам да ръся мъдрости тука, но в конкретния случай не мога да се сдържа. Българското правителство с безпрецедентната си и упорито продължаваща арогантна некомпетентност, завоалирана под надуто, новобогаташко и безвкусно самочувствие, досадно изтъркани ”номерца” за ...

News image

Бойко Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга

"Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много сп...

News image

Екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с "брифинг" и градски съвет на БСП. Гуцанов предлага кандидат-кмет?!

Два дни след "свалянето на политическото доверие" от председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов екшънът "Гуцанов-Нинова" продължава с пресконференция и заседание на Градския съвет на БСП-Варна. (Оказа се, че всъщност нямало насрочена пресконференция.) "Гуцанов е получил подкрепа от ...

News image

Мачкането на "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Борисов и Пеевски изпълняват американска поръчка

Мачкането на пропрезидентското и "ГРУ" лобито във Военното разузнаване продължава. Атаката на ГРУ срещу сделката за F-16 провокира остра реакция на "янките". Бойко Борисов и Делян Пеевски изпълняват американска поръчка. Тезата, че "Пеевски овладява "Военна информация"" е манипулативна - в...

News image

Томислав Дончев "оправи" Цветан Цветанов. Сега с общински данък върху доходите ще "оправя" и Б.Б. на местните избори

Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев. "Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка...

News image

"Позитано"20: Кирил Добрев и Иван Иванов вземат властта в БСП-Варна, те ще редят листата с "доброто" на Корнелия Нинова

"Корнелия Нинова е Бойко Борисов в пола", гърмяха медиите, когато тя превзе БСП на абордаж с комбинациите на "позитански влъхви" като Асен Марков и Асен Димитров, които редяха схемите на конгреса през май 2016г. зад явната подкрепа за нея на Румен Овчаров, Георги Гергов (Асен Марков№ и Краси...

News image

Георги Свиленски няма да е кандидат-кмет на БСП за София. Кирил Добрев посочва кандидатите в София и Варна?!

Георги Свиленски определи пред журналисти във Варна слуховете, че Корнелия Нинова ще го номинира за кандидат-кмет на София като "измислици и манипулации". "Няма да бъда кандидат-кмет, това са медийни спекулации", отсече Свиленски, който е сред най-близките "позитанци" до Нинова. "К...

News image

Йорданка Фандъкова: Номинират Мая Манолова за кмет като знаково лице на БСП

Изборите са най-важният изпит за всички политици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по възстановяване на сградата на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В момента вървят номинации в почти всички партии. Започва...

News image

Мая Манолова няма да стане кмет на София, дори да е кандидат на ГЕРБ. Кампанията срещу "сестра Галева" ще бъде на макс

Мая Манолова стана "народен защитник" след сделка между Делян Пеевски и Бойко Борисов, но за всички е очевидно - "прокси" е на депутата от ДПС. Тя няма как да стане кмет на София, дори да е кандидат на ГЕРБ. Кампанията срещу "сестра Галева" ще бъде на макс. Тя беше като червено на би...

News image

Нинова няма да номинира Мая Манолова. Лети за САЩ и не участва в ратификацията за F-16, ама... друг път

Корнелия Нинова в събота трябваше да бъде в Бургас, а в понеделник - във Варна. В морската столица има обявена среща с варненци във Фестивалния комплекс. Веднага след това  лидерката на БСП щяла да лети за САЩ преди гласуването на сделката за F-16, уж за да не влезе в "черния списък" на ...

News image

Мая Манолова: Ако продължават да се подиграват с гражданите на изборите, ще се кандидатирам за кмет на София

  Все още не съм решила дали ще се кандидатирам за кмет на София. Пренебрежението обаче по повод това, за което се боря, е вбясяващо, заяви Манолова, като добави, че "ако ядосат гражданите, ако продължават да се подиграват с тях", ще се кандидатира за поста, заяви националният омбудсман Мая Ман...

News image

Край на интригата във Варна! Портних печели на първи тур с корпоративен вот, "тайно рамо" от ДПС и явно от СДС

Край на интригата във Варна, Иван Портних отново ще е кандидат-кмет на ГЕРБ и има шанс да спечели на първи тур. Основните играчи в града Иван Портних и Емил Радев се разбраха още преди евровота. Радев бе мощно подкрепен с преференции от местната структура на партията. Така бе ...

News image

Фандъкова срещу Свиленски и Мая Манолова в битка за кмет на София? Иван Портних отново кандидат-кмет във Варна

Номинациите за местните избори започнаха. В София ГЕРБ отново ще заложат на Йорданка Фандъкова. Очаква се БСП да издигнат срещу нея депутата Георги Свиленски. Мая Манолова също е възможен участник във вота като независим кандидат. В София Фандъкова вероятно ще се изправи срещу незави...

News image

Самолетът Ф-16, който купуваме, е със способности, използвани до 1913 година! Вижте протокола, с който се орязва пакета

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила. Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО. Ние ще получим изключително скъп самолет с ограни...

News image

Митът за "орязания пакет" като опора на хибридната операция против F-16. Президентът Радев поведе това хибридно хоро

Ден след като правителството взе решение за придобиването на F-16 блок 70/72, очаквано стартира поредната хибридна кампания, с цел осуетяване на сключването на договора. В някои медии, близки до президентството, изтече копие на протокола от преговорите между България и САЩ по цената на пакет...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов наобиколи владенията на Сарая и Маджо в пристанището във Варна, не участва в дебатите за F-16 заради "Бриз 2019"

News image

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Варна в петък заради международното черноморско учение "Бриз 2019". Маршрут №1 по бул "Владислав Варненчик" беше лъснат от предния ден заради височайшата визита. Националното военноморско учение „Бриз 2019“ се провежда от 12 до 21 юл...

Борисов мачка клана "Цветанов" във Варна. СИКаджията Красьо Дебелия аут от схемите в Билдинга, Маджо измества Маргините?

News image

Бойко Борисов методично мачка основни фигури на клана "Цветанов" във Варна, заяви източник от ръководството на ГЕРБ в морската столица. СИКаджията Красьо Дебелия е аут от схемите в Билдинга, продължи източникът от върхушката на ГЕРБ. Красимир Терзиев-Дебелия е известен като близък ...

"Позитано"20 реди служебна листа във Варна?! Корнелия Нинова иска резултат за поне десет общински съветници

News image

"Накрая Корнелия ще изключи Гуцанов от партията, ако до понеделник не напусне офиса, тя е по-мъж от мъжете и агитки не могат да я спрат. Като е казала, че ще отстрани Борислав Гуцанов, значи ще го направи", заяви член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Веднага след сканда...

АКЦИЯ

Файлът, уличаващ Кристиян Бойков, е фалшифициран. Хакерите използват Linux, истински добрите, няма съмнение за това

News image

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран! Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това. ZIP...

Хакерската атака изкова универсално оръжие. Оръжие, което може да послужи за разчистване на предизборния терен

News image

Това, което става в НАП, не е никакъв кибер скандал. Съвсем друго е: пред очите ни се изработва универсално оръжие. Такова оръжие, което да може да послужи за разчистване на предизборния терен и за извършване на политическа чистка. Данни, които са селектирани и групирани наготово Сре...

КИЛЪРИ

Парламентът ратифицира международния договор за самолетите F-16 на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

News image

Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите ратифицираха международния договор за самолетите F-16 и свързаната с тях поддръжка“ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ратификацията бе гласувана от деп...

Задавить Россию: США накажут ФСБ. В конгресс США внесли законопроект о новых санкциях против России

News image

Давление на Россию со стороны законодателей США усиливается. В палату представителей внесен законопроект, предусматривающий введение новых антироссийских санкций. На этот раз это в нем говорится о мерах против сотрудников «службы безопасности России». На прошлой неделе была внесена поправка ...

МАФИЯ

"Янките" контролират Военното разузнаване. Акцията е тяхна поръчка и комбинация на Б.Б. ЦРУ командва парада в службата

News image

Акцията във "Военна информация" три дни преди решението за сделката за F-16 провокира медийни спекулации - Пеевски, Доган и "библитекарско-сарайния" кръг десари атакува службата, а целта била да се осуети сделката със САЩ. Фейк. Пропаганда. Доган съучаства в сделката след срещата с посл...

Операцията във "Военна информация" е срещу "партията Радев-Рeшетников". Посланието: "Радев, кой краде тайни на НАТО?!"

News image

Официалното съобшение по скандала представя операцията като защита на класифицирана информация по линия на партньорските служби - раздавани са разрешения за допуск и сертификати на килограм - топНАТОвците и досега ни режеха, вече съвсем ще спрат кранчето. Двама началници от служба &bdqu...

РЕКЛАМА
Банер