ПОЛИТИКА

Митът за "орязания пакет" като опора на хибридната операция против F-16. Президентът Радев поведе това хибридно хоро

alt

Ден след като правителството взе решение за придобиването на F-16 блок 70/72, очаквано стартира поредната хибридна кампания, с цел осуетяване на сключването на договора. В някои медии, близки до президентството, изтече копие на протокола от преговорите между България и САЩ по цената на пакетната сделка за F-16. Това е 

класика в хибридните въздействия
 
Изтичането на документи е доказано изпитан начин за въздействие при хибридни операции. В този случай обаче течът на информация не е самоцел, а е съчетан с тяхното превратно тълкуване. Целта е чрез манипулативно представяне и тълкуване на иначе верни факти българското общество да бъде въведено в заблуждение, за да бъде провален процесът на придобиване на новия самолет.
Тази операция се провежда 

под маската на експертното говорене

 и боравене с техническа информация, която е слабо позната за широката публика. Вероятно тук ще се включат и пристрастни авиационни експерти, групирани около президента Румен Радев, които ще вложат всичко от себе си в идните дни, за да прокарат и утвърдят сред хората предварително „сготвени“ опорни точки. Faktor.bg обобщи позициите по важната тема на водещи военни експерти, които са  посветили професионалния си опит на националната сигурност, а не на политически интриги, в полза на чужди държави.

Първата задача на хибридната акция против F-16 e да се прокарат неверните внушения, че самолетът е с орязан пакет въоръжение до такава степен, че ще бъде практически небоеспособен и ще е годен само за авиошоута. Президентът Румен Радев вече поведе това хибридно хоро. Това е внушение, което абсолютно не е вярно и може да бъде проверено при анализа на изтеклия в медиите документ.

Преди да анализираме съдържанието на документа, трябва да си припомним, че не американската, а шведската оферта за Грипен не включва необходимото въоръжение. И ако бяхме избрали Грипен, тогава щяхме да имаме самолет с орязани способности. Защото въоръжението тогава щеше да се наложи да придобиваме от трети страни, с отделни договори, с нови процедури, което щеше да отнеме допълнително време.

Без да имаме гаранции, че такова ще ни бъде по всяко време и при всякакви обстоятелства предоставяно. И така Грипен щеше да струва по-скъпо на българския данъкоплатец. Словакия например е изчислила, че независимо от по-ниската цена на придобиване на Грипен, в перспектива в пълния жизнен цикъл на използването на самолета разходите за F-16 са с поне 8% по-малко.

Не на последно място, ако бяхме избрали Грипен, въпросът е на каква цена щяхме да придобиваме американско въоръжение за него. Интересно е експертите да помислят и по въпроса американско въоръжение за F-16 може ли директно да се използва на Грипен или ще се наложи изработка по специална поръчка? И ако е така – това няма ли да го оскъпи…

Фактът, че тези, които искат да провалят сделката и 

да върнат Грипен в играта 

много добре разбират това. Същите тези хора сега най-безочливо се опитват да внушат невярното твърдение, че F-16 е с толкова орязан пакет, че това го прави неизползваем.

Стана пределно ясно, че в офертата на САЩ за F-16 e включен пълният пакет въоръжение, което е необходимо за достигане на пълни оперативни способности на самолета и пълното му използване като многоцелеви. Въпросът е, че точно на този етап изобщо НЕ е необходимо да бъде закупено всичко, което е включено в този пакет на стойност 1.67 милиарда долара.

Следователно, засега може да бъде закупена минимално необходимата част от този пакет, на по-ниска финансова стойност, в случая малко под 1.2 милиарда долара, а впоследствие ще се придобива допълнително въоръжение и оборудване до разрешения от американския Конгрес таван на сделката от 1.67 милиарда долара.

И тук идва уловката, която умишлено и манипулативно се използва от едно про-Грипен лоби, чиято единствена мисия сега е да провали сделката. На всяка цена и с всички възможни средства. Защото с F-16 не само окончателно се скъсва зависимостта на българската бойна авиация от руския военнопромишлен комплекс, но най-важното – така България придобива технически по-добрия, вече многократно изпитан и доказан боен самолет. А следователно – и

 по-опасния за Русия изтребител

За да бъдат осветени манипулациите в опорните точки на Грипен-лобито, най-важното, което сега трябва да се разбере, е че намаленият брой ракети и единици оборудване НЕ означава, че липсват способности. С други думи, поръчването на един резервен двигател по-малко и на по-малък брой ракети въобще не означава, че самолетът няма да има способности за действие.

Напротив - ще има! Например, това, че при пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 се намаляват от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват от 24 на 12 съвсем не означава, че няма способности за изпълнението на поставените задачи.

Същото важи и за броя на пилотите и техническия персонал. Това че НА ТОЗИ ЕТАП (!) ще се обучат 12 вместо 16 пилоти по никакъв начин не значи, че няма да имаме подготвени пилоти за самолетите. Ще имаме достатъчно – 12 пилота за 8 самолета. Например, когато Полша започва въвеждането на въоръжение на F-16, изпраща първоначална група за обучение от само 6 пилота!

Що се отнася до броя на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II, които от 20 стават 12, на този етап те са напълно достатъчно.
Видно е, че при пакета „въздух-въздух” са налични минимално необходимите муниции. Впоследствие обаче неминуемо ще бъдат закупени допълнителни такива. 
При количествата ракети и бомби трябва да се има предвид, че би било неразумно от финансова гледна точка отсега да се закупят големи количества, едва ли не до края на жизнения цикъл на самолета, тъй като те имат срок на годност.

Ако сега се презапасим със скъпоструващи муниции, може да се окаже, че инвестицията е била недалновидна. Затова разумната практика е да се купуват само минимално необходимите количества, които впоследствие се допълват с нови.

Що се отнася до информацията, че България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”, трябва да се уточни, че това важи само за УПРАВЛЯЕМОТО въоръжение от този тип. Впоследствие такова ще бъде закупено. В същото време, в сегашния пакет остава въоръжение, с което може да се въздейства по наземни цели (бомбите Mk 82). Следователно самолетът си остава многоцелеви, макар и с първоначално по-малко въоръжение, което обаче впоследствие ще бъде допълвано.

По отношение на многоцелевите способности на самолета  („въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“), практиката показва, че на първоначалния етап фокусът се поставя върху способностите „въздух-въздух“. Това значи изпълнение на 

мисията по охрана на въздушното пространство air policing,

която сега е с най-висок приоритет. Първата и непосредствена мисията по охрана на въздушното пространство air policing задача на българските военновъздушни сили в настоящия стратегически контекст е охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. А впоследствие и постигане на способности за ефективно и пълно въздействие по наземни и морски цели, което значи да се надгражда и с управляеми боеприпаси въздух-повърхност. Последните се постигат най-трудно и практически на по-късен етап, след като се постигнат способностите за air policing. На Чехия и Унгария, които използват Грипен, им трябваше време и срещнаха проблеми при постигането на способности за поразяване на наземни цели.

Освен това намаляването на броя на резервните части и консумативи засега е оправдано. Същото важи и за оборудването за експлоатация на F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base). Това на този етап не е от толкова съществено значение за способностите на военновъздушните ни сили. Същото оборудване предстои да бъде придобито впоследствие. Логично е това да стане при придобиването на втория транш от осем самолета. 

В обобщение може да се каже, че на този етап от страна на Министерството на отбраната съвсем с основание е преценено, че така договореният пакет на този етап въоръжение е минимално достатъчен. Този пакет осигурява началните оперативни способности на самолета, като предстои последващо надграждане чрез закупуване на допълнително оборудване и въоръжение, така че поетапно да бъдат достигнати пълни оперативни способности. Това съвсем логично ще се случи на по следващ етап и в хода на придобиването и на следващите осем самолета, така че България да разполага с напълно оперативно готова ескадрила от 16 самолета.

Важно е да се разбере от обществото, че в процеса на усвояване на самолета, който ще отнеме поне 3-4 години, България предстои да допълва този пакет до необходимото ниво. И че най-напред ще бъде изпълнявана мисията air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Трябва също така да се отчита, че в момента поръчаното минимално необходимото оборудване на самолета е налично в този пакет. Това ще позволи в перспектива надграждане и използване на различни боеприпаси за различни задачи.

Следователно, с този пакет оборудване и въоръжение България получава самолет, който ще има достатъчно способности за изпълнение на поставените задачи. Това няма да бъде самолет за авиошоута, а оперативно съвместим с НАТО самолет, с който всеки един противник ще се съобразява. 

Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

Борисов не подаде оставка след заявката за "оттегляне". Президентът "илюзорен" служебен кабинет ли ще прави?

Премиерът Бойко Борисов изигра театро в София Тех Парк с "Готов съм да си тръгна, да се оттегля...". Обаче оставката зависела от решение на Коалиционния съвет, тъй като бил поел ангажимент за пълен мандат с коалиционно споразумение. (Борисов не каза "Готов съм да подам оставка", а да се ...

News image

Кой помпи рейтинга на "новия цар"? Партията "Има такъв народ" първа политическа сила, Слави Трифонов премиер?!

Партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов вече е втора политическа сила според "Маркет линкс", изпреварвайки БСП и само на две десети от ГЕРБ. "Алфа Рисърч" обяви преди дни, че е трета политическа сила - само на две десети от БСП. И това без да участва в протестите и без структури. ...

News image

Андрей Райчев: Борисов още не е решил какво да прави, но да предаде властта на Радев не може

Според социолога Андрей Райчев напрежението в страната е голямо. "Това са хора, които са свикнали, че са във властта, не могат да повярват, че това приключва, нервничат и съответно грешат страшно", коментира той в bTV. Според него много по-важен въпрос е какво беше това събитие вчера и ...

News image

Слави Трифонов за протестите и за каалиции с ГЕРБ и ДПС

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе в следващия парламент, коалиция на партията с ГЕРБ и ДПС е невъзможна. Това се разбра от отговори на въпроси на "Дневник" по време на предаването му във вторник (4 август) вечерта.* Триф...

News image

"Ела тука бе, боклук" – мъже от събитието на ГЕРБ нападнаха журналистката Полина Паунова

Яки мъже, част от тях с баджове на ГЕРБ, нападнаха брутално и блъскаха безнаказано и без да им бъде попречено от никого журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. Телефонът й, с който снимаше сбирката на актива на партията на Бойко Борисов в "София тех парк", няколко пъти беше...

News image

Премиерът с оставка в джоба. Но "да осигурим стабилността"

Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставка, но пък си я носи в джоба. И е готов да изслуша всички искания на протестиращите. Намекна и това, че е готов да се оттегли, но правителството да продължи да работи с друг премиер.  В реч пред елита на ГЕРБ той се разграничи и от ДПС и от изб...

News image

Борисов: Има вариант да си тръгна, но правителството да продължи

Дълго бих могъл да ви говоря. Исках да събера елита на партията и да кажа, че съм готов да си тръгна по всяко време. Не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците.   Не желая държавата да бъде разединена. Ще продължа разговорите със своите ко...

News image

Илиян Василев зове към блокада за оставка на ББ. Експосланикът в Москва очаква президентът да го направи премиер

Илиян Василев зове за блокада на Бойко Борисов на форума на ГЕРБ в София на 5 август, която да го принуди да подаде оставка. Вече писахме, че той е фаворит на президента Румен Радев за премиер на служебното правителство. Бившият посланик в Москва явно иска да свали Бойко Борисов и ...

News image

Блокада на мероприятието на ГЕРБ приключва въпроса с оставките. Ако си направят пропагандата, ще получат тласък

Както казах - една блокада утре на мероприятието на ГЕРБ приключва въпроса с оставките и прочие. Но има много отворени въпроси. Кога, откъде, с какви сили. Защото ББ няма да се поколебае да го играе едни граждани срещу други и полицията арбитър. Но е факт, че ако си направят пропаган...

News image

Николай Марков: Истината, Радев. Всички очакваме истината

Дадох кредит на доверие на президента Румен Радев, заради обявената война на мафията. Никога не съм казвал, че му вярвам! За това трябва време и преки доказателства. Следвам собствен протокол и ще го правя докрай, верен на принципи, не на въображнието си. Радев обеща, че след приключване...

News image

Цветан Цветанов преиграва с атаките към ГЕРБ. Партията му няма да влезе в парламента с тази линия

"ГЕРБ се превърна в най-мразената партия", обяви Цветан Цветанов. Това станало от 12-13 месеци, т.е. след отстраняването му от лидерската позиция в ПГ на ГЕРБ. Цветанов вече преиграва с атаките към ГЕРБ - той е правил тази партия, той е първият председател, той е отстранявал областни ко...

News image

Иван Костов: Всеки протест постига нещо, нищо че хората са малко. "Дубайският емигрант" нагло се опитва да го употреби

"Всеки протест постига нещо, защото е граждански, нищо че хората са малко. Социолгията казва, че действията им се подкрепят от повече от половината граждани. Всeки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е сега в момента", заяви бившият премиер Ива...

News image

Американците и руснаците в София против служебно правителство. "Янките" заради F-16, руснаците за "Турски поток-2"

Американците и руснаците в София са силно против служебно правителство на президента, разкриват източници от службите. Президентът Румен Радев обяви, че е готов със служебния кабинет, но той може да си остане само на хартия заради позицията на двете големи посолства в София. Америк...

News image

Радев няма подкрепа от американците и руснаците за служебен кабинет. ЦРУ с ултиматум към Борисов: "Никаква оставка!"

Президентът Румен Радев няма подкрепата на американците за служебен кабинет, заявиха източници от службите. Посланик Херо Мустафа реагира на сондажа през бургаска медия за среща с Румен Радев - "Не е предвидена такава среща". Резидентът на ЦРУ е заявил ултимативно на Бойко Борисов ...

News image

Протестиращи искат "американско ресто" пред посолството. Акцията е демонстрация, че Путин не може да свали Борисов

"Руското ресто" така и не дойде, за да свали Бойко Борисов. Руското посолство за разлика от американското не коментира протестите. Държавни руски агенции дори подкрепиха кабинета. Лидерът на "Русофили" Николай Малинов заяви, че Западът стои зад протестите, за да смени Борисов. Протес...

News image

КОЙ вкара интрига между фронтмените на Цветан Василев и Васил Божков?! Борисов печели от блокадата на "Орлов мост"

Фронтмените на Цветан Василев и Васил Божков на протеста се скараха кой да води Дружината. Агитките на бившия банкер и бившия бос на хазарта бяха заедно на блокадата на "Орлов мост" първия ден. След екшъна между Петър Кърджилов и възрастна жена, която дава атакува протестиращите по...

News image

Борисов е менте водач на хунта, пичове пият биричка на "Орлов мост" и си правят ташак с Мишката. Путин щеше да ги помете

Оказва се, че протест срещу корупция Хунта не сваля. След толкова пачки и записи - Борисов все още не е "чао". Иначе Путин досега да е "чао" с неговите милиарди и дворци, а протест, макар и в пъти по-мощен от София, има само в Хабаровск. Ако някой се беше опитал да постави палатки на...

News image

Радев влезе във война с Доган и Пеевски, но не вдигна София. Призова "Мутри, вън", но не и "Сарая вън"

Христо Иванов, лидер на "Да, България", заяви в bTV, че е координирал акцията с в "Росенец" на 7 юли с НСО. Това потвърждава тезата на бившия президент Росен Плевнелиев, че се е договорил с президента Румен Радев. Няма как директорът на НСО ген. Красимир Станчев да координира акция...

News image

Борисов вади "тайни срещи" на Цветанов и Нинова: "Договарят се за коалиция след изборите"

Бойко Борисов ще извади компромат за "тайни срещи" на Цветан Цветанов и Корнелия Нинова преди прекия вот в БСП, заяви източник от "Позитано"20. Така хем ще си отмъсти на Цветанов, хем ще обслужи опозицията в БСП. Цветанов ще бъде дискредитиран пред структурите на ГЕРБ, от които "ръфа", ...

News image

Служебен кабинет няма да има, Борисов тепърва ще разтваря Кесията. Пуска "мюрета", за да провокира ДС-кръга около Радев

Протестът прикючи на 16 юли по график на амбасадата. Юлската Жега не се състоя. Кристалина Георгиева се договори с Бойко Борисов и Групата "Сорос" се оттегли от протеста. Служебен кабинет няма да има, Борисов пуска "мюрета", за да провокира ДС-кръга около президента Румен Радев, който п...

News image

Протестиращите не уважиха Пеевски за ЧРД и провалиха "протеста на президента". Какъв Сорос, каква Кристалина Георгиева?!

Протестиращите не уважиха Пеевски за "ЧРД" и провалиха "протеста на президента" - само стотина на площада край президентството. Какъв Сорос, каква Кристалина Георгиева, атакувани от два дни в ПИК като босове на "шпицкоманди" - къде са?! Групата Сорос" отдавна напусна протеста. ...

News image

Мая Манолова, която "предложи" Пеевски, скочи срещу Спонсора: "Мерките на Борисов са подарък за рождения ден на Пеевски"

Мая Манолова сокчи срещу Спонсора -  "Мерките на Борисов са подарък за рождения ден на Пеевски", позовавайки се на наш материал -  "Борисов разкеши милиарди за "ЧРД" на Пеевски през бюджета и милиарди с проекти".   "Апетитното парче от тортата на Борисов ще отиде за строителните фирм...

News image

Васил Гюров: Цариградско шосе. Водни оръдия пътуват към всенародните тържества по повод рождения ден на г-н Пеевски

Днес е 19-ти пореден ден на протести в страната. Исканията неизменно са за оставка на цялото правителство на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Денят е по-различен с факта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е на много от плакатите на протестиращите, има рожде...

News image

”Отровното трио” са на път да изгонят протестиращите и да направят услуга на Борисов

След като Бойко Борисов успя да обедини всички да излязат да протестират против него, за кратко време Отровното трио с поведението си, в опит да яхнат протестите, са на път да изгонят протестиращите от площада и да направят голяма услуга на Бойко Борисов. Както тръбяха по медиите, че...

News image

Арман Бабикян: Въпреки че протестът не постигна целите си, за изминалите 18 дни се промениха много неща

Въпреки че протестът не постигна официално публикуваните си цели, за изминалите 18 дни се промениха много неща. Изчезна страхът у хората. Гражданите видяха, че могат да отстояват правата си. Това коментира пред БНР Арман Бабикян, пиар специалист и един от най-активните лица на протес...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов не каза: "Готов съм да подам оставка!". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара, играе го Иван Грозни

News image

Бойко Борисов дори не намекна за оставка на форума на ГЕРБ. Премиерът и лидер на ГЕРБ не каза: "Готов съм да подам оставка". "Готов съм да се оттегля..." е пунта мара - Борисов го играе Иван Грозни, оттегля се, стяга редиците на болярите и опричнината и дърпа конците от ГЕРБ-сарая. Б...

Борисов е готов да си тръгне, ама друг път

News image

На извънредно събрание на ГЕРБ премиерът и партиен лидер Бойко Борисов обяви, че обмисля всякакви варианти, в т.ч. и да си тръгне, а правителството да остане, но не може да каже нищо, защото трябва да разговаря с коалиционните си партньори от "Обединените патриоти", за да осигурят стабилност...

Руснаците в София подкрепят Борисов и Нинова. "Проруско" и "патриотично" лоби водят битка за БСП

News image

Кирил Добрев обяви в bTV, че Румен Овчаров е бил входът на Корнелия Нинова към Бойко Борисов. Приятелски намек, играе го джентълмен - нищо за "Ротманс" и Пашата. Нинова има много входове към Борисов - още от общия бизнес със Славян Теофилов, който е официален дилър на "Ротманс" и партньор...

АКЦИЯ

"Борисов подава оставка до 18 часа, или утре". Не подаде, на ред е протестът - ще излязат ли десетки хиляди пред МС

News image

След минорната реч на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София Тех Парк протестът избухна във фейсбук - "Борисов подава оставка до 18 часа, или най-късно утре". Не подаде, сега на ред е протестът - десетки хиляди пред МС да скандират "Мутри, вън" и "Оставка". Ако и след тази пунта...

Няма да има оставка през септември. Коалиционният съвет бламира Томислав Дончев, ще подаде ли оставка?!

News image

Коалиционният съвет бламира вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че оставка на правителството може да има в края на септември, а най-добре - веднага. Ще подаде ли оставка след бламирането или заедно с Бойко Борисов играя някаква двойна игра скофтия? Или Кристалина Георгиева не дава н...

КИЛЪРИ

US обезпечават Бойко Борисов с оперативна информация. "Тайната среща" в Евсиноград с резидента на ЦРУ договори схемата

News image

Американците не само подкрепят Бойко Борисов, но и обезпечават сигурността му с оперативна информация от техните служби и ЦРУ-фирми за подслушване и проследяване - NSA и The MITRE. Схемата за логистична поддръжка за сигурността на Борисов е договорена на "тайна среща" с резидента н...

Борисов кара от Варна до София без авангард от НСО. Егати "преврата", егати заговорите

News image

Бойко Борисов кара показно без НСО-авангард от Варна до София по двупосочен път. Ако това е "преврат", егати заговорите. Путин не може да си го позволи в Русия, въпреки че го обявяват за самодържец. Не авангард, движението спират от Кремъл до резиденцията "Ново Огарьово". Борисо...

МАФИЯ

"Мутри, вън" - големите мутри и босове са Отвън, Борисов им дава бизнес Отвътре. Който поръча Бай Миле, е бос и "мутра"

News image

Датата 30 юли е знакова. Президентът обяви Бойко Борисов за Мутра, но на 30 юли никой от ДС-кръга около него не го "консултира" за разстрела на Милчо Борисов-Бай Миле през 2004г. Тогава Борисов беше главен секретар на МВР, а поръчката срещу Бай Миле гарантира, че няма да има "мора" за п...

Борисов финтира протестиращите, пие чай с бърбън с резидента на ЦРУ в "Евксиноград"?! Няма запис да псува Херо Мустафа

News image

Премиерът Бойко Борисов стартира обиколката в Деня на Големия Протест с "Балкански поток" - нишан към посланика на Русия и резидентурите, и финишира в "Евксиноград" със следобеден чай с резидента на ЦРУ. Президентът Румен Радев не получи покана за среща с посланика на САЩ Херо Мустафа, ...

РЕКЛАМА
Банер