ПОЛИТИКА

"Зона за сигурност" – смокиновото листо на Ердоган: "Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!

alt

Турските лидери много харесват символиката. Но европейските коментатори не познават Ориента и въобще не им направи впечатление, че военната операция срещу Северна Сирия съвпадна със събития от октомври 2018 г. и по–конкретно със залегналите в т.н. Национален пакт граници, идентифициращи онези части от империята след поражението в Първата световна война, за които правителството е готово да се бори. Картите от този период не са карти на Османската империя или на целия тюркски свят, но много турски медии ги показаха в деня на стартиралата военна операция срещу Сирия.

„Границите” на Турция преминават северно от Алепо в днешна Сирия до Киркук в сегашен Ирак. Според Ердоган тогава Ататюрк е предал Мосул и гръцките острови, но внушението е, че един силен лидер като него днес ще си върне и двете. От 3 години турските медии разпространяват карти, които дават ясна представа към какви граници ще се придържа той. Вестникът на неговата Партия на справедливостта и развитието „Yeni Akit“ в деня на военната операция излезе с едро заглавие на първа страница: „Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!”

Турската инвазия в Северна Сирия, започнала на 09. 10. 2019 г. не беше изненада. Президентът Ердоган многократно предупреждаваше, че ще вземе нещата в свои ръце, защото очевидно партньорите му не се съгласяваха с доводите на колегата си. Още през април 2019 г. той се нуждаеше от бърз външнополитически успех и подсказа, че „веднага след изборите ще реши въпроса за Сирия на място /на бойното поле/, а не на бюрото”.

През август 2019 г. открито заяви, че „само който е с военен ботуш на място, може да определя бъдещето на страната”.

Много изявления, позиции, резолюции бяха формулирани през първите дни на операцията, но никой не посочи действителните причини и цели поради които Ердоган заложи на този аргесивен ход. Официалното изявление от турска страна, акцентиращо на осигуряване на мир, сигурност за населението и борба с тероризма, беше тотално несъответстващо на истинските намерения на турския президент, а наименованието на операцията звучеше изключително цинично: „Източник на мир”.

Аргументът, че действията на Турция са на основание член 51 от Устава на ООН, който признава правото на държавата на самозащита, въобще не издържа, защото отсъства формулираното в този член условие „в случай на въоръжено нападение”, а „мерките при упражняване на това право с нищо не трябва да засягат правомощията и отговорностите на Съвета за сигурност”. Последният обаче се събра едва след започване на военната операция. Ердоган определя защитата на кюрдското население като атака срещу турската сигурност, което е абсурдно! В случаят не Турция, а Сирия има правото да се възползва от член 51.

На територия, която от векове е била кюрдска, се подготвя създаването на огромно гето, охранявано от ислямистски отряди, мобилизирани от турска страна, което също е в противоречие на международни норми по оказване на помощ на бежанците.

Самото понятие „Зона за сигурност” също е неадекватно и в проекторезолюцията на СС на ООН правилно беше отбелязано, че зад военната операция прозират намерения за „подмяна на населението”. Но това не е цел, а средство и далеч не е единственото.

Какво цели Ердоган?

- Турция се нуждаеше от повече влияние в Сирия и по–силни позиции в тристранните преговори с Русия и Иран, в които първоначално бе пренебрегвана. Самият факт, че не можа да отстои интересите си в Идлиб, е част от причината да компенсира това с тази операция. Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ, контролираха една трета от сирийската територия, а това би означавало право на глас при обсъждане бъдещето на страната. Ограничавайки тяхното присъствие до възможния минимум, се освобождава политически терен.

- Истинският повод да се премине към трета поредна военна операция в Сирия е в това, че Сирийските демократични сили допринесоха реално най–много за разгрома на „Ислямска държава” и с това разбиха „джихадистката стратегия” на Ердоган, който слага в една кошница марксистката и обявена за терористична организация Кюрдска работническа партия и сирийските Отряди за народна отбрана, военно крило на Сирийския демократичен съюз. А провала на аргументите на Ердоган щеше да се отрази зле и на вътрешнополитическата му стабилност, която и без това бе силно разклатена след местните избори, губейки от опозицията много големи градове.

- Важна цел е разрушаването на уникалния демократичен модел, който бе изграден в кюрдската автономия Роджава. Равенството на религииге, участие на всички етноси в местните съвети и др. не се харесваха нито на „Ислямска държава”, която преди години атакува кюрдския град Кобани, превърнал се в символ на героична защита, така и на управлението в съседна Турция, което се опасяваше този модел да не зарази и турските кюрди.

- Най–дългосрочната цел обаче има корени в "Стратегическата дълбочина" на Ахмет Давутоглу и амбициите на Ердоган да върне старото величие на страната и нейните граници от Националния пакт, в името на което наложи промяна на Конституцията и въведе президентско управление. В Сирия и Ирак военните операции и създадени армейски опорни пунктове съвпадаха изключително точно с посочените в Пакта граници. Ердоган използва за целите си турски малцинства в съседните страни.

- Крайната цел на турския президент е страната му да доминира в целия регион. Затова е необходимо Сирия да е провалена държава, да продължи хаоса и нестабилността. Събразно тези стратегически планове бяха създадени и военните бази в Катар и Судан, което е заявка за голямата игра за важен за международното корабоплаване стратегически район, където САЩ, Франция, Италия имат военно присъствие на "вратата" на Червено море. Заложено беше и на т. н. "шиитска дъга", а триъгълникът Катар–Иран–Турция вече безпокои Саудитска Арабия. Като убеден привърженик на "Мюсюлмански братя", организация обявена за терористична в САЩ и Египет, тази линия бе логична за Ердоган.

- От геополитическа перспектива би било интересно да се разсъждава по това, че Турция се позиционира между два полюса в един новооформящ се международен ред, като прави това търсейки най–голямата изгода за себе си. В речта си пред ООН Ердоган отбеляза: "Светът е по–голям от пет", визирайки постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Дали това е послание, че в междуполюсния свят не е достатъчно тези 5 държави да вземат решения, или Турция има претенцията да бъде шести член в СС? Във всеки случай, показателно е, че една страна от средна величина се опитва да принуди най–мощната държава да признае нейните интереси и право да ги преследва по свой начин. Но тук султанът се самозабрави и сгази международния правов ред. А защо да не го прави, като САЩ си го позволяват? Заяви направо, че му се полага дори и ядрено оръжие, след като на другите е разрешено.

Ако сред горните цели някой счете, че е пропуснато опасението на Ердоган от създаване на кюрдска държава, изтъквано често от "експерти" и политици, нека се справи с актуалната информация от последните години, за да разбере, че кюрдите отдавна се отказаха от своята мечта и заложиха на автономия, а обхватът на последната е единствения спорен проблем в досегашните преговори с Дамаск. А колкото до турските кюрди, добре е да се види и посланието на лидера Йоджалан преди местните избори т.г.

Какви ще бъдат реалните последствия от операцията?

- В дългосрочен план ще бъде подменено коренното кюрдско население. Институтът за външна политика в Германия дава за пример резултата от операциите «Щита на Ефрат» през 2016 от Джарабулус до Азаз и «Маслинова клонка» през 2018 г. в провинция Африн и го формулира като «турцизиране на Северна Сирия». Холандският институт Clingendael констатира, че само от района на Джарабулус са прогонени 150 000 сирийски кюрди, което е половината от населението и на тяхно място са заселени арабско говорещи сирийци. Европейският институт във Флоренция уточнява, че 90 000 са били преселени от районите на Алепо и Гота. Прогнозите за резултатите от последната, трета операция и създаване на т.н. „Зона за сигурност” също се очертава, че ще бъде операция срещу кюрдите и опит за „арабизиране” на кюрдска територия.

- В краткосрочен план ще се активизират нападенията от „Ислямска държава”. Впрочем, това вече се случва, първата атака бе изършена в нощта на 08 срещу 09–ти октомври в нейната бивша столица Ракка. А Сирийските демократични сили заявиха, че ориентират усилията си към защита от турците, което ще им попречи да продължат борбата срещу „Ислямска държава”. Терористичната организация има запазен потенциал: бойците й се вляха в различни ислямистки организации, други минаха в нелегалност, запазени бяха пропагандния отдел и разузнавателната служба, складове с въоръжение, финансовите им резерви възлизат на 300 млн долара. Ръководството своевременно осигури прехвърляне на ценни кадри с боен опит в други страни към досегашните 17, в които имаше присъствие.

alt

- Оправдани са опасенията на европейските страни, че задържаните в плен терористи в лагери в Сирия, охранявани от Сирийските демократични сили, могат да бъдат освободени и да тръгнат към Европа. Още първият ракетен обстрел на турците нанесе щети на външните зидове на затвора с най–опасните терористи от „Ислямска държава”, 2000 на брой. В лагерите има общо 90 000 дущи– мъже, жени и деца. В лагера ”Ал Хол” от 70 000 души, 26 000 са от „Илямска държава”. Както кюрдите, така и САЩ отдавна предлагаха на европейските страни да приемат сънародниците си, но те не пожелаха, с малки изключение като Франция, която прехвърли някои от френските бойци в затвори в Ирак. Едва на третия ден от операцията САЩ прехвърлиха няколко известни и опасни терористи от Сирия в Ирак.

- Започналите военни действия срещу населението на Северна Сирия и познатата експанзионистична политика на Ердоган няма да останат ограничени в посочените сирийски провинции. Амбициите на Турция са по–големи, а условията в Сирия и потенциалът от враждуващи страни предполагат подновяване на войната, чийто край изглеждаше толкова близко. Всъщност, с предоставяне на свобода на Турция да действа по този начин се минира изграждането на основите за демократично развитие на Сирия. Новите сблъсъци, които се очертават, освен тези с „Ислямска държава”, са следните: В началния етап Отрядите за народна защита ще воюват срещу турските сили и техните ислямистки съюзници. Те обявиха и всеобща мобилизация на кюрдите. Започнаха вече партизански действия на кюрдите в Африн. Заявлението на сирийското правителство, че ще направи всичко за запазване целостта на страната, означава, че не е изключен и директен сирийско–турски сблъсък. Инциденти при грешни попадения могат да предизвикат нови фронтове: още на третия ден от операцията турските въоръжени сили обстрелваха част от специалните сили на САЩ край гр. Кобани. За щастие нямаше жертви, защото се знае, как реагират американските, пък и руските военни в отговор на загинали свои сънародници.

- Въпреки споменаваната на първо място опасност от нова бежанска вълна, трябва да се има предвид, че тя е преекспонирана. Да, може да има такава, ако се разширят военните действия. За сега бежанците бягат в обратна посока, не към турската граница, която в голямата си част е затворена с предпазни съоръжения. Колкото до изпълнение на заканите на президента Ердоган към ЕС, това е по–вероятно, но не в мащабите, в които ни се представя. От споменаваните 3,6 млн бежанци, само 240 000 бяха в лагери, а от три месеца те един след друг се закриват. Над 350 000 са се завърнали в Сирия, други принудително се извозват от турска страна в завзетите от Турция сирийски провинции. Според германската n-tv обаче, „турското разузнаване винаги се активизира и организира мигрантски натиск, когато Турция се нуждае от пари или политическо благоволение от ЕС”. Освен това, ако не беше това военно нахлуване на Турция, войната вече бе приключила и нямаше да имаме основание да приемаме бежанци.

САЩ и Русия сърфират между международни и вътрешни проблеми

Зад блокирането от САЩ и Русия на проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН, внесена от Германия, Франция, Великобритания, Белгия и Полша, както и аналогичните действия на Унгария в рамките на ЕС, стоят определени интереси и зависимости.

САЩ показват противоречива двойнствена позиция, в резултат на вътрешнополитическите противоречия във Вашингтон и острата реакция срещу президента Тръмп, който напомни за обещанията си да изведе страната от „продължителни и ненужни войни”. След очевидната подкрепа на плановете на Ердоган, дадена в телефонен разговор между двамата президенти със заявяването на готовност да бъде изтеглена част от американския контингент от въпросните райони, последва твърдението, че САЩ не подкрепят турската инвазия.

Въпреки блокирането на резолюцията в СС на ООН, след него САЩ призоваха пък за нейното прекратяване. Първото може да се обясни с желанието да се дискредитират постигнатите досега успехи на Русия и внесе разкол в коалицията Русия–Турция–Иран, второто – с натиска на силите, които се стремят да не позволят на Тръмп да осъществи предизборното си обещание. Това бе подкрепено и от инициатива в друга насока: адмирал Джордж Ричарсън съобщи за подготовката на тактически военен удар срещу руските въоръжени сили в Крим.

Очаквано беше САЩ да се самопредложат за посредник, защото те и без това постепенно биват изтласквани от преговорния процес и операциите в Сирия.

Според офицера от Специалните сили на САЩ, участник във войните в Близкия Изток, Chuk Pfarrer, сред военните има силни настроения срещу Тръмп. Отношението към Турция и нейната политика е 100% отрицателно в почти всички среди в САЩ. Не е изключено позицията на Вашингтон коренно да се промени, ако турските сили и техните ислямистки съюзници извършат геноцид над кюрдското население. Тогава е възможна и военна намеса на САЩ срещу Турция. От това може да се направи изводът, че САЩ едва ли скоро биха напуснали Сирия, напротив, създадената ситуация може да бъде повод за намеса, която да е свързана с ограничаване влиянието на Иран както в Сирия, така и в Ирак.

Русия блокира резолюцията, защото не може да си позволи разпад на коалицията с Турция и Иран, която е важна за уреждане бъдещето на Сирия. Въпреки това, президентът Путин изрази съмнение, че Турция би се справила с терористите. Освен това, проекторезолюцията на СС на ООН не отива достатъчно далеч, като не засяга и правото на намеса и военно присъствие на други сили в страната, очевидно визирайки САЩ и Турция, за които няма нито резолюция на СС на ООН, нито покана на сирийското правителство. Препоръката на Русия да започнат преговори между Дамаск и кюрдите е трудно изпълнима, защото сирийското правителство вижда в тях „агенти на Вашингтон”.

НАТО: Светкавичното посещение на генералния секретар на Алианса в Турция е свидетелство за сериозността на положението. По–меката позиция на НАТО обаче пътвърждава факта, че Турция е считана за твърде важен съюзник за да бъде изоставена. Въпросът за това, дали Турция да остане в НАТО възникна за пореден път след началото на операцията и особено след отправената към ЕС закана за пускане на мигрантите. Това наложи включването на темата за разглеждане в дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС следващата седмица.

Турция – изолирана от световната общност, но сплотена на патриотична основа

В резултат на решителните военни мерки Ердоган успя да сплоти редиците зад себе си. Опозицията в лицето на Народно–републиканската партия подкрепи военната операция. Единствено прокюрдската и проевропейска Народно–демократична партия се противопостави на ердогановата авантюра. Иронията е в това, че без кюрдите НРП нямаше да спечели големите градове в местните избори и да нанесе за първи път такова поражение на Ердоган.

В международен план има силен срив на авторитета на Турция. Военното нахлуване и циничните аргументи на управляващите станаха повод както в САЩ, така и в Европа за напомняне на твърде нелицеприятни за Анкара факти, главно относно някогашната й подкрепа за „Ислямска държава” на база документирани факти.

Тепърва започна да се развръща мощно протестно движение на кюрдите в Европа.

Позицията на България

Докато другите европейски страни се обосноваха с нарушаване на международното право, защитиха демократичните ценности и призоваха за прекратяване на военната операция, ние поставихме акцента върху добросъседските отношения с Турция и обещанието на Ердоган, че няма да пусне бежанците.

Има известна логика като съседна и слаба страна да мислим по този начин.

Но, за съжаление, Ердоган, който не се съобразява нито с Вашингтон, нито с Брюксел, едва ли би се съобразил със София, ако счете, че е наложително да изпълни заканата си.

Демократичните ценности трябва да се защитават постоянно, те не са даденост, която ни е гарантирана завинаги.

alt

Симеон Николов, "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова и да спечели вота в БСП, няма да стане премиер. Кирил Добрев предлага сделка с ГЕРБ и Сарая и еврокинти

Корнелия Нинова може да спечели прекия вот, но няма да стане премиер. БСП не може да победи ГЕРБ на изборите, а няма с кого да направи коалиция като през 2013г. Партията на Цветан Цветанов ще влезе в парламента, но не може да участва в коалиция с БСП - ще преговаря за министерски позици...

News image

Пеевски и Цветанов "партия"?! Близки до тях сайтове си подават пасове в атаките срещу Божков и бранят... Борисов

Сайтове, сочени като близки до Делян Пеевски и Цветан Цветанов, си подават пасове в атаките срещу Васил Божков. "Фактор" превежда обзор на испанския журналист Серхио Чавес за "Къщата в Барселона" в подкрепа на Бойко Борисов, който "ПИК" публикува. Може ли да се окаже, че Цветанов и...

News image

Цветанов кеши повече кинти от Пеевски за вота? Американците наливат ресурс през Пентагона, спират антикампанията на ГЕРБ

Цветан Цветанов ще вкара повече кинти за изборите от Делян Пеевски, твърдят източници от службите, които обезпечават оперативно кампаниите на ГЕРБ.   Цветанов прави масирана предкампания за изборите - bTV, БНР, "Фактор", Клуб Z и други десни сайтове му осигуряват медийно покритие. ...

News image

"Сарафово-2" - какви снимки на пачки в спалнята на "Дон Боконезе"?! Пеевски и Гешев щели да го свалят в Жегата на юли...

"Президентски чатове", акция в ГД БОП срещу наркобопаджии и предотвратяване на терористичен акт - "Сарафово-2". Три в едно - какви снимки на пачки в спалнята на Бойко Борисов?! Иначе службите "на Пеевски" и Гешев щели да го свалят. Само акция срещу "Боса" - президента Румен Радев л...

News image

Американците натискат Борисов за "партия" с Цветанов?! Бившият втори поставя условие - кабинет без Томислав Дончев

"Американците натискат Бойко Борисов за коалиция с партията на Цветан Цветанов и Десницата в следващия парламент", заяви източник от ПГ на ГЕРБ. Това обаче означава Борисов да не е премиер, тъй като Десницата няма да приеме той да е начело на правителството. Бившият втори е постави...

News image

Демократическата партия зад проекта на Цветанов? Бившият втори в ГЕРБ учредява "антируска партия" след посещение в САЩ

Демократическата партия в САЩ стои зад политическия проект на Цветан Цветанов, разкриват източници от най-близкото обкръжение на бившия втори в ГЕРБ. Той обаче ще разчита и на подкрепа от републиканците чрез шефа на Държавния департамент Майк Помпео, бивш директор на ЦРУ, чрез което е и ...

News image

Цветан Цветанов посочи Томислав Дончев като "зависим от Русия", но не разкри "тайната" - като следващия премиер

"Има официални правителствени представители, които са зависими от Русия. Кои са те в в България? Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хората, които могат да дадат отговор на този въпрос, посочи Цветанов. Как и по какъв начин се взеха тези решения? Имаше ли външна намеса и срещи, про...

News image

Гешев скочи срещу Радев, не задържа Борисов. Оставка и служебен кабинет няма да има, Гешев следва линията на US и Доган

И какво излезе, вместо да задържи премиера Бойко Борисов преди да влезе в студиото на "Панорама", главният прокурор (контра)атакува президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев не оправда очакванията на фейсбук опозицията, че акцията в ГД БОП е подготовка, за да бъде задържан Бори...

News image

Гешев атакува Радев: Още двама съветници на президента са привикани за разпити. Каква оставка на Борисов, какви 5 000

Още двама съветници на президента Румен Радев са привиквани за разпити, като на един от тях му е иззет и телефона. Така заедно с разследвания за търговия с влияние секретар по правосъдие и антикорупция Пламен Узунов трима души от най-близкото обкръжение на държавния глава са обект на пр...

News image

Шефът на отдел "Контрол" в НАП напусна. Васил Панов е бил член на Държавната комисия по хазарта през "ерата на Божков"

Шефът на дирекция "Контрол" в Националната агенция по приходите е подал оставка, предаде БНР. Васил Панов, който има 25 години стаж в данъчната администрация, не посочва причини за напускането си, което е доброволно. Той беше член на Държавната комисия по хазарта, посочен от минист...

News image

Ген. Атанасов: В България няма разделение на властите, оперетата с ГДБОП се разигра, за да се смени ръководството

"В България няма разделение на властите, за да се разчита едната да възпира или контролира другата". Това каза генерал Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност“, председател на Демократи за силна България и съпредседател на политическото обединение "Демократична Б...

News image

Бойко Борисов "привика" Младен Маринов и го поздрави за операцията в ГД БОП: "Приемаш оставката на Ивайло Спиридонов"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Министър Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специа...

News image

Борисов подава ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ГД БОП? Фейсбук опозицията чака Гешев да го задържи

Директорът на ГД БОП Ивайло Спиридонов очаквано подаде оставка след задържането на шефа на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици" и началника на сектор в същия отдел. Премиерът Бойко Борисов ще подаде ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ...

News image

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка, която се очакваше след акцията в службата

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" гл. комисар Ивайло Спиридонов подаде оставка, след като по-рано днес двама висши служители на дирекцията бяха арестувани за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Спиридонов поема отговорност за случилото се и отбелязва, ч...

News image

Радев готвел Узунов за премиер преди Prezident-Pl. Uzunov. Съветници са новите варианти след "октомврийска революция"

Президентът Румен Радев готвел Пламен Узунов за служебен премиер преди "Prezident-Pl. Uzunov". Двама съветници са новите варианти след "октомврийската революция" - Илиян Василев и Александър Маринов, твърдят източници от ДАНС. Президентът не успява засега да предизвика предсрочни и...

News image

Защо президентът "привика" шефовете на служби? ДАНС на КОЙ и ДАТО на ББ разработват ли Радев с Prezident-Pl. Uzunov?

В деня, в който ДАНС се похвали с успехи срещу разведката на Путин и най-вече с отстраняването на ген. Леонид Решетников, шефът на службата бе "привикан" от президента. Защо сега президентът "привика" шефовете на служби, а не когато отстраниха гуруто Решетников и резидента на ГРУ полк. Вл...

News image

Божков атакува Пеевски: Аз съм се изправил срещу прокурори, които изкарват неудобните невинни – виновни. #КОЙ го реши

Във връзка със светкавичната реакция на прокуратурата, ще споделя следното: Снимките са изпратени от симпатизант. Дали е следил или не Кънев, няма как да знам. Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове? Радв...

News image

25 юни, денят на Свети Прокопий Варненски, покровител на Варна

Когато Прокопий бил на 12 години, заедно с неговия баща – беден селянин, пътували от родното село за Варна. Минали през гората и пред коня пробягал един глиган, който изплашил животното. Но след малко се чул кучешки лай и пътниците видели група турци, които отивали на лов. Когато ги на...

News image

Бойко Атанасов: Гешев е зависим от Борисов. Ако тръгне да разследва, ще влязат в конфликт и ще последват фатални неща

"Иван Гешев е показал, че е зависим от Бойко Борисов. Ако тръгне да разследва, ще трябва да влязат в сериозен конфликт, след който ще последват фатални неща", заявява Бойко Атанасов в интервю за "Фрог нюз". Главният прокурор Иван Гешев обяви ден преди атаката на президента Румен Радев, ...

News image

Борисов&Пеевски насочи "жегата зад ъгъла" срещу Радев с US "добро". Главният прокурор е само "инструмент"... на Борисов

Пеевски и Борисов насочиха "жегата зад ъгъла" срещу президента с US "добро", главният прокурор е само "инструмент" на... Борисов и американците, които го приеха на високо равнище във Вашингтон. Радев атакува изпълнителите, но не скача срещу "поръчителите" - Борисов, Пеевски и американци...

News image

РАДЕВ АТАКУВА ГЕШЕВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е ВЪЗТОРЖЕН ФЕН НА БОРИСОВ, прави кризисен пиар на премиера и брани кабинета

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - не спазва следствената тайна, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое - не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпро...

News image

Имиджът на едрия български бизнес - дясно и олигархия?

Искам да съм дясна, но всеки сблъсък с образите на едрия български бизнес ме отвращава и настройва реакционно. Как пък всичките са толкова нагли и лишени от благородството на богатия и успял човек?! Последният след Божков, който поразява с публичните си обяснения е Бобоков. Очевидно иска...

News image

Регистрираха на партията "Има такъв народ", Слави Трифонов отива на избори

Софийски градски съд позволи вписването на партия „Има такъв народ” в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима....

News image

Пламен Узунов: Това, което се случва, е някакво отношение към президента. Целта е президентът, аз съм средството

Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Това заяви по бТВ Пламен Узунов. Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа името ми да бъде изчистено. Причината да познава...

News image

Васил Божков: Парите в брой от мен са давани на лицата Б.М.Б. и В.И.Г.! Те да обяснят къде са

За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа &...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2"

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

Жегата се изнася към Гърция, Пеевски и Гешев печелят Раздаване с Божков. Доган реди властовия пасианс в Летния Сарай

News image

Жегата се изнася към Гърция в толкова важния за Бойко Борисов юли. Кой ще протестира пред МС, вместо да се плацика в морето на гръцките курорти? Само Делян Пеевски успя да провокира хилядни протести през юли, но вече е в друга игра - дели икономиката и властта с Борисов. Фейсбук опоз...

Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, "янките" ги активираха заради F-16. Няма да има служебен кабинет

News image

Президентът Румен Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, отборът на американците в София. "Янките" активираха Доган, Пеевски, Гешев и Борисов заради F-16 - посочиха Радев за предател. "Какво искаш да правиш - пари или политическа кариера", пита го един от менторите...

АКЦИЯ

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

News image

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

News image

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

КИЛЪРИ

"Бронираните пердета" в офиса на Васил Божков, кевларените "одеяла" или защо няма да натисне на макс Хунтата

News image

Социоложката Мира Радева обяви пред Радио Пловдив, че в офиса на Божков видяла "бронирани пердета". Тя е ходила в офиси на равни по ранг на Божков босове в родния си град, виждала е и кевларени "одеяла". Пиар за бигбосовете и вдигане на цената на поръчката, коментират охранители. ...

Божков ше го поръчат клиенти на "хунтата" като Борис Немцов до Кремъл и ген. Руслан Ямадаев в Дубай, ако натисне на макс

News image

"Руското ресто" и Сретан Йоцич се оказаха медийни митове. Властта не трепна от кампаниите в сайтове и форуми - "Сретан ще поръча Борисов" се вихри вече 15 години, и от "руското ресто". Сега е на ред Васил Божков, който отправи призив за сваляне на "хунтата". Ако натисне на макс, клиенти н...

МАФИЯ

Бобоков усилва охраната след чата с Борисов? Президентът връща жеста, вади го от интригата с "мафията" и "Вагнер"

News image

Пламен Бобоков е усилил охраната след чата "Добро утро, бос" и коментара за "мафията", превзела танкера "Бадр" и препратката към петролния бизнес на "Вагнер" в Либия. Явно рискът си е струвал - жест към президента. Ако някой от едрите бизнесмени "случайно" не е бил в час кой решава пробл...

Радев губи вота за втори мандат? Бизнес група "Пирати" взе петрола на Либия с "Вагнер" и вади от уравнението Бобоков

News image

Румен Радев може да загуби вота за втория мандат. Сарая, Пеевски и бизнес група "Пирати" извадиха от уравнението Бобоков и Божков, сочени като негови "спонсори". Бобоков явно е обидил силно Сарая с излизането от сарайната схема и влизането в обкръжението на президента - Сарая не толерира ...

РЕКЛАМА
Банер