ПОЛИТИКА

"Зона за сигурност" – смокиновото листо на Ердоган: "Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!

alt

Турските лидери много харесват символиката. Но европейските коментатори не познават Ориента и въобще не им направи впечатление, че военната операция срещу Северна Сирия съвпадна със събития от октомври 2018 г. и по–конкретно със залегналите в т.н. Национален пакт граници, идентифициращи онези части от империята след поражението в Първата световна война, за които правителството е готово да се бори. Картите от този период не са карти на Османската империя или на целия тюркски свят, но много турски медии ги показаха в деня на стартиралата военна операция срещу Сирия.

„Границите” на Турция преминават северно от Алепо в днешна Сирия до Киркук в сегашен Ирак. Според Ердоган тогава Ататюрк е предал Мосул и гръцките острови, но внушението е, че един силен лидер като него днес ще си върне и двете. От 3 години турските медии разпространяват карти, които дават ясна представа към какви граници ще се придържа той. Вестникът на неговата Партия на справедливостта и развитието „Yeni Akit“ в деня на военната операция излезе с едро заглавие на първа страница: „Върви и кажи на неверниците, че армията на Мохамед се е завърнала!”

Турската инвазия в Северна Сирия, започнала на 09. 10. 2019 г. не беше изненада. Президентът Ердоган многократно предупреждаваше, че ще вземе нещата в свои ръце, защото очевидно партньорите му не се съгласяваха с доводите на колегата си. Още през април 2019 г. той се нуждаеше от бърз външнополитически успех и подсказа, че „веднага след изборите ще реши въпроса за Сирия на място /на бойното поле/, а не на бюрото”.

През август 2019 г. открито заяви, че „само който е с военен ботуш на място, може да определя бъдещето на страната”.

Много изявления, позиции, резолюции бяха формулирани през първите дни на операцията, но никой не посочи действителните причини и цели поради които Ердоган заложи на този аргесивен ход. Официалното изявление от турска страна, акцентиращо на осигуряване на мир, сигурност за населението и борба с тероризма, беше тотално несъответстващо на истинските намерения на турския президент, а наименованието на операцията звучеше изключително цинично: „Източник на мир”.

Аргументът, че действията на Турция са на основание член 51 от Устава на ООН, който признава правото на държавата на самозащита, въобще не издържа, защото отсъства формулираното в този член условие „в случай на въоръжено нападение”, а „мерките при упражняване на това право с нищо не трябва да засягат правомощията и отговорностите на Съвета за сигурност”. Последният обаче се събра едва след започване на военната операция. Ердоган определя защитата на кюрдското население като атака срещу турската сигурност, което е абсурдно! В случаят не Турция, а Сирия има правото да се възползва от член 51.

На територия, която от векове е била кюрдска, се подготвя създаването на огромно гето, охранявано от ислямистски отряди, мобилизирани от турска страна, което също е в противоречие на международни норми по оказване на помощ на бежанците.

Самото понятие „Зона за сигурност” също е неадекватно и в проекторезолюцията на СС на ООН правилно беше отбелязано, че зад военната операция прозират намерения за „подмяна на населението”. Но това не е цел, а средство и далеч не е единственото.

Какво цели Ердоган?

- Турция се нуждаеше от повече влияние в Сирия и по–силни позиции в тристранните преговори с Русия и Иран, в които първоначално бе пренебрегвана. Самият факт, че не можа да отстои интересите си в Идлиб, е част от причината да компенсира това с тази операция. Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ, контролираха една трета от сирийската територия, а това би означавало право на глас при обсъждане бъдещето на страната. Ограничавайки тяхното присъствие до възможния минимум, се освобождава политически терен.

- Истинският повод да се премине към трета поредна военна операция в Сирия е в това, че Сирийските демократични сили допринесоха реално най–много за разгрома на „Ислямска държава” и с това разбиха „джихадистката стратегия” на Ердоган, който слага в една кошница марксистката и обявена за терористична организация Кюрдска работническа партия и сирийските Отряди за народна отбрана, военно крило на Сирийския демократичен съюз. А провала на аргументите на Ердоган щеше да се отрази зле и на вътрешнополитическата му стабилност, която и без това бе силно разклатена след местните избори, губейки от опозицията много големи градове.

- Важна цел е разрушаването на уникалния демократичен модел, който бе изграден в кюрдската автономия Роджава. Равенството на религииге, участие на всички етноси в местните съвети и др. не се харесваха нито на „Ислямска държава”, която преди години атакува кюрдския град Кобани, превърнал се в символ на героична защита, така и на управлението в съседна Турция, което се опасяваше този модел да не зарази и турските кюрди.

- Най–дългосрочната цел обаче има корени в "Стратегическата дълбочина" на Ахмет Давутоглу и амбициите на Ердоган да върне старото величие на страната и нейните граници от Националния пакт, в името на което наложи промяна на Конституцията и въведе президентско управление. В Сирия и Ирак военните операции и създадени армейски опорни пунктове съвпадаха изключително точно с посочените в Пакта граници. Ердоган използва за целите си турски малцинства в съседните страни.

- Крайната цел на турския президент е страната му да доминира в целия регион. Затова е необходимо Сирия да е провалена държава, да продължи хаоса и нестабилността. Събразно тези стратегически планове бяха създадени и военните бази в Катар и Судан, което е заявка за голямата игра за важен за международното корабоплаване стратегически район, където САЩ, Франция, Италия имат военно присъствие на "вратата" на Червено море. Заложено беше и на т. н. "шиитска дъга", а триъгълникът Катар–Иран–Турция вече безпокои Саудитска Арабия. Като убеден привърженик на "Мюсюлмански братя", организация обявена за терористична в САЩ и Египет, тази линия бе логична за Ердоган.

- От геополитическа перспектива би било интересно да се разсъждава по това, че Турция се позиционира между два полюса в един новооформящ се международен ред, като прави това търсейки най–голямата изгода за себе си. В речта си пред ООН Ердоган отбеляза: "Светът е по–голям от пет", визирайки постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Дали това е послание, че в междуполюсния свят не е достатъчно тези 5 държави да вземат решения, или Турция има претенцията да бъде шести член в СС? Във всеки случай, показателно е, че една страна от средна величина се опитва да принуди най–мощната държава да признае нейните интереси и право да ги преследва по свой начин. Но тук султанът се самозабрави и сгази международния правов ред. А защо да не го прави, като САЩ си го позволяват? Заяви направо, че му се полага дори и ядрено оръжие, след като на другите е разрешено.

Ако сред горните цели някой счете, че е пропуснато опасението на Ердоган от създаване на кюрдска държава, изтъквано често от "експерти" и политици, нека се справи с актуалната информация от последните години, за да разбере, че кюрдите отдавна се отказаха от своята мечта и заложиха на автономия, а обхватът на последната е единствения спорен проблем в досегашните преговори с Дамаск. А колкото до турските кюрди, добре е да се види и посланието на лидера Йоджалан преди местните избори т.г.

Какви ще бъдат реалните последствия от операцията?

- В дългосрочен план ще бъде подменено коренното кюрдско население. Институтът за външна политика в Германия дава за пример резултата от операциите «Щита на Ефрат» през 2016 от Джарабулус до Азаз и «Маслинова клонка» през 2018 г. в провинция Африн и го формулира като «турцизиране на Северна Сирия». Холандският институт Clingendael констатира, че само от района на Джарабулус са прогонени 150 000 сирийски кюрди, което е половината от населението и на тяхно място са заселени арабско говорещи сирийци. Европейският институт във Флоренция уточнява, че 90 000 са били преселени от районите на Алепо и Гота. Прогнозите за резултатите от последната, трета операция и създаване на т.н. „Зона за сигурност” също се очертава, че ще бъде операция срещу кюрдите и опит за „арабизиране” на кюрдска територия.

- В краткосрочен план ще се активизират нападенията от „Ислямска държава”. Впрочем, това вече се случва, първата атака бе изършена в нощта на 08 срещу 09–ти октомври в нейната бивша столица Ракка. А Сирийските демократични сили заявиха, че ориентират усилията си към защита от турците, което ще им попречи да продължат борбата срещу „Ислямска държава”. Терористичната организация има запазен потенциал: бойците й се вляха в различни ислямистки организации, други минаха в нелегалност, запазени бяха пропагандния отдел и разузнавателната служба, складове с въоръжение, финансовите им резерви възлизат на 300 млн долара. Ръководството своевременно осигури прехвърляне на ценни кадри с боен опит в други страни към досегашните 17, в които имаше присъствие.

alt

- Оправдани са опасенията на европейските страни, че задържаните в плен терористи в лагери в Сирия, охранявани от Сирийските демократични сили, могат да бъдат освободени и да тръгнат към Европа. Още първият ракетен обстрел на турците нанесе щети на външните зидове на затвора с най–опасните терористи от „Ислямска държава”, 2000 на брой. В лагерите има общо 90 000 дущи– мъже, жени и деца. В лагера ”Ал Хол” от 70 000 души, 26 000 са от „Илямска държава”. Както кюрдите, така и САЩ отдавна предлагаха на европейските страни да приемат сънародниците си, но те не пожелаха, с малки изключение като Франция, която прехвърли някои от френските бойци в затвори в Ирак. Едва на третия ден от операцията САЩ прехвърлиха няколко известни и опасни терористи от Сирия в Ирак.

- Започналите военни действия срещу населението на Северна Сирия и познатата експанзионистична политика на Ердоган няма да останат ограничени в посочените сирийски провинции. Амбициите на Турция са по–големи, а условията в Сирия и потенциалът от враждуващи страни предполагат подновяване на войната, чийто край изглеждаше толкова близко. Всъщност, с предоставяне на свобода на Турция да действа по този начин се минира изграждането на основите за демократично развитие на Сирия. Новите сблъсъци, които се очертават, освен тези с „Ислямска държава”, са следните: В началния етап Отрядите за народна защита ще воюват срещу турските сили и техните ислямистки съюзници. Те обявиха и всеобща мобилизация на кюрдите. Започнаха вече партизански действия на кюрдите в Африн. Заявлението на сирийското правителство, че ще направи всичко за запазване целостта на страната, означава, че не е изключен и директен сирийско–турски сблъсък. Инциденти при грешни попадения могат да предизвикат нови фронтове: още на третия ден от операцията турските въоръжени сили обстрелваха част от специалните сили на САЩ край гр. Кобани. За щастие нямаше жертви, защото се знае, как реагират американските, пък и руските военни в отговор на загинали свои сънародници.

- Въпреки споменаваната на първо място опасност от нова бежанска вълна, трябва да се има предвид, че тя е преекспонирана. Да, може да има такава, ако се разширят военните действия. За сега бежанците бягат в обратна посока, не към турската граница, която в голямата си част е затворена с предпазни съоръжения. Колкото до изпълнение на заканите на президента Ердоган към ЕС, това е по–вероятно, но не в мащабите, в които ни се представя. От споменаваните 3,6 млн бежанци, само 240 000 бяха в лагери, а от три месеца те един след друг се закриват. Над 350 000 са се завърнали в Сирия, други принудително се извозват от турска страна в завзетите от Турция сирийски провинции. Според германската n-tv обаче, „турското разузнаване винаги се активизира и организира мигрантски натиск, когато Турция се нуждае от пари или политическо благоволение от ЕС”. Освен това, ако не беше това военно нахлуване на Турция, войната вече бе приключила и нямаше да имаме основание да приемаме бежанци.

САЩ и Русия сърфират между международни и вътрешни проблеми

Зад блокирането от САЩ и Русия на проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН, внесена от Германия, Франция, Великобритания, Белгия и Полша, както и аналогичните действия на Унгария в рамките на ЕС, стоят определени интереси и зависимости.

САЩ показват противоречива двойнствена позиция, в резултат на вътрешнополитическите противоречия във Вашингтон и острата реакция срещу президента Тръмп, който напомни за обещанията си да изведе страната от „продължителни и ненужни войни”. След очевидната подкрепа на плановете на Ердоган, дадена в телефонен разговор между двамата президенти със заявяването на готовност да бъде изтеглена част от американския контингент от въпросните райони, последва твърдението, че САЩ не подкрепят турската инвазия.

Въпреки блокирането на резолюцията в СС на ООН, след него САЩ призоваха пък за нейното прекратяване. Първото може да се обясни с желанието да се дискредитират постигнатите досега успехи на Русия и внесе разкол в коалицията Русия–Турция–Иран, второто – с натиска на силите, които се стремят да не позволят на Тръмп да осъществи предизборното си обещание. Това бе подкрепено и от инициатива в друга насока: адмирал Джордж Ричарсън съобщи за подготовката на тактически военен удар срещу руските въоръжени сили в Крим.

Очаквано беше САЩ да се самопредложат за посредник, защото те и без това постепенно биват изтласквани от преговорния процес и операциите в Сирия.

Според офицера от Специалните сили на САЩ, участник във войните в Близкия Изток, Chuk Pfarrer, сред военните има силни настроения срещу Тръмп. Отношението към Турция и нейната политика е 100% отрицателно в почти всички среди в САЩ. Не е изключено позицията на Вашингтон коренно да се промени, ако турските сили и техните ислямистки съюзници извършат геноцид над кюрдското население. Тогава е възможна и военна намеса на САЩ срещу Турция. От това може да се направи изводът, че САЩ едва ли скоро биха напуснали Сирия, напротив, създадената ситуация може да бъде повод за намеса, която да е свързана с ограничаване влиянието на Иран както в Сирия, така и в Ирак.

Русия блокира резолюцията, защото не може да си позволи разпад на коалицията с Турция и Иран, която е важна за уреждане бъдещето на Сирия. Въпреки това, президентът Путин изрази съмнение, че Турция би се справила с терористите. Освен това, проекторезолюцията на СС на ООН не отива достатъчно далеч, като не засяга и правото на намеса и военно присъствие на други сили в страната, очевидно визирайки САЩ и Турция, за които няма нито резолюция на СС на ООН, нито покана на сирийското правителство. Препоръката на Русия да започнат преговори между Дамаск и кюрдите е трудно изпълнима, защото сирийското правителство вижда в тях „агенти на Вашингтон”.

НАТО: Светкавичното посещение на генералния секретар на Алианса в Турция е свидетелство за сериозността на положението. По–меката позиция на НАТО обаче пътвърждава факта, че Турция е считана за твърде важен съюзник за да бъде изоставена. Въпросът за това, дали Турция да остане в НАТО възникна за пореден път след началото на операцията и особено след отправената към ЕС закана за пускане на мигрантите. Това наложи включването на темата за разглеждане в дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС следващата седмица.

Турция – изолирана от световната общност, но сплотена на патриотична основа

В резултат на решителните военни мерки Ердоган успя да сплоти редиците зад себе си. Опозицията в лицето на Народно–републиканската партия подкрепи военната операция. Единствено прокюрдската и проевропейска Народно–демократична партия се противопостави на ердогановата авантюра. Иронията е в това, че без кюрдите НРП нямаше да спечели големите градове в местните избори и да нанесе за първи път такова поражение на Ердоган.

В международен план има силен срив на авторитета на Турция. Военното нахлуване и циничните аргументи на управляващите станаха повод както в САЩ, така и в Европа за напомняне на твърде нелицеприятни за Анкара факти, главно относно някогашната й подкрепа за „Ислямска държава” на база документирани факти.

Тепърва започна да се развръща мощно протестно движение на кюрдите в Европа.

Позицията на България

Докато другите европейски страни се обосноваха с нарушаване на международното право, защитиха демократичните ценности и призоваха за прекратяване на военната операция, ние поставихме акцента върху добросъседските отношения с Турция и обещанието на Ердоган, че няма да пусне бежанците.

Има известна логика като съседна и слаба страна да мислим по този начин.

Но, за съжаление, Ердоган, който не се съобразява нито с Вашингтон, нито с Брюксел, едва ли би се съобразил със София, ако счете, че е наложително да изпълни заканата си.

Демократичните ценности трябва да се защитават постоянно, те не са даденост, която ни е гарантирана завинаги.

alt

Симеон Николов, "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Мая Манолова влиза в парламента, ако Цветан Цветанов й направи структурите. Няма да "вземе държавата" от Борисов

"Мая Манолова може да влезе в парламента, само ако Цветан Цветанов й направи структурите", заяви източник от "Позитано"20. "Освен това обаче трябва да привлече "АБВ" и "Движение-21", иначе ще остане с 1-2% извън парламента", допълни източникът. Според него шансовете на Мая Манолова...

News image

"Пеевски&Борисов" е на власт, Корнелия Нинова атакува ДПС. Как се оттегля подкрепа за милиарди - с проектили?!

Корнелия Нинова скача на Мустафа Карадайъ за задкулисна коалиция с ГЕРБ - лесно е. Защо не скочи на Делян Пеевски и не освети бизнеса му чрез усмивката на Бойко Борисов?   Няма коалиция ГЕРБ и ДПС - нито публична, нито задкулисна. Коалицията е "Пеевски&Борисов", а Падишахът е бенефициен...

News image

ББ вкара БСП във война. ДПС няма да оттегли подкрепата от "квотата на Пеевски". Нинова няма как (пак) да отиде в Сарая

Бойко Борисов изигра остър ход с избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента. Депутати от ПГ "БСП за България" гласуваха "за" и това даде повод на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да нападне БСП, че играе с ГЕРБ. Корнелия Нинова тутакси отвърна - "По-кротко, ...

News image

Нинова скочи на ДПС: По-кротко, г-н Карадайъ! Вие държите ГЕРБ власт! Оттеглете подкрепата за Борисов и кабинетът пада!

"Днес Валери Симеонов е избран за зам.-председател на НС. Г-н Карадайъ грубо и недопустимо ни нападна, че ние от БСП, заедно с ГЕРБ, “олицетворяваме това недоразумение в политиката." По-кротко, г-н Карадайъ! БСП няма да бъде заложник във вашата тристранна коалиция - ГЕРБ, ОП, ДПС". Това ...

News image

Борисов изигра "анти-ДПС" ход срещу атаките на БСП. И даде знак, че е наясно защо Тръмп му е изпратил кюрдка за посланик

Провокацията срещу Сарая произвежда много знаци, защото Доган играе много партии едновременно и три е пъти е свалял правителства.  Ще има ли четвърти след "анти-ДПС" хода на Борисов?! Избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента е публична провокация срещу Сарая. Това ...

News image

Малофеев прави монархическа партия, готви Путин за трона

Така нареченият "православен олигарх" Константин Малофеев създава монархическа партия в Русия, като за целта ще бъде създаден и нов медиахолдинг, но откъде ще дойде финансирането на толкова амбициозен проект е неизвестно, пише The Bell. База за новата консервативна партия е Обществото за...

News image

Рашките с предложение за Падишаха?! Покана към Нинова за среща в Сарая в "Росенец" и "Кремъл пейпърс" като презент

И като загърмя пиар за срещата на Борисов с Тръмп в проруските медии, чак е в повече. И всички вкупом се вторачиха към камината в Белия дом. И могат да пропуснат друга знакова среща, чиято подготовка мобилизира службите не по-малко от рандевуто във Вашингтон. Рашките, както винаги, ...

News image

Атлантици: Борисов да поиска от Тръмп още 8 броя Ф-16 и ракети „Пейтриът"

Във връзка с срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември тази година Атлантическият съвет на България (АСБ) излезе с нарочна позиция. В нея атлантиците изтъкват, че оценяват положително предстоящата среща между Борисов и Тръмп, приемейки я като позит...

News image

Няма кой да свали Корнелия Нинова от коня в БСП. Прегазената опозиция се надява на Борисов, Пеевски и Манолова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се качи на кон. Това стана ясно от снимки в личния профил във Фейсбук на социалист №1. Към фотосите Нинова е добавила следния текст: "Време е за зареждане на силите. Едно препускане през планината и си нов човек". Нинова е в типично за езда ...

News image

Станишев няма да свали Нинова. ГЕРБ: "Клиентелата в БСП иска власт, ще я свали след загубата"

Опозицията няма как да иска оставката на Корнелия Нинова на конгреса през май, каквато заявка направи Сергей Станишев, партийните членове ще я изберат пряко преди това. Сергей Станишев обяви - "С този председател БСП не може да спечели парламентарни избори!". Посланието е - "След загуба...

News image

"Борисов&Моника&Гергов" вземат партията от Нинова след изборите?! Връщат Сергей Станишев на върха в БСП

"Борисов няма да атакува Нинова до изборите, тя го устройва, защото мотивира опозицията в БСП", заяви източник от обкръжението на лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов, Георги Гергов и Моника Станишева ще организират вътрешно партиен пуч срещу Корнелия Нинова след изборите, за да върнат на върх...

News image

Групите на Гергов и Миков напускат пленума, сетне "откриват" фалшифициране на вота. Нинова ще ги разбие с тази линия

Групите на Георги Гергов и Михаил Миков напуснаха пленума на Националния съвет на БСП преди ключовото гласуване за цикъла "отчет - избор". След това "откриха", че са фалшифицирали вота. Ръководството организирало така гласуването, че да бъде в края на пленума, когато си тръгнат групите ...

News image

Гергов и Миков напускат пленума, предават четата "Станишев". Лобито на Иван Иванов атакува Борислав Гуцанов

Корнелия Нинова ще посочи модела "Русе" като печеливш за парламентарните избори и ще излезе по-силна след пленума, написахме преди заседанието. Тя надмина очакванията. Нинова разби опозицията в БСП. Групите на Георги Гергов и Михаил Миков напуснаха пленума и предадоха четата "Станишев". ...

News image

Опозицията прави "паралелна партия" в БСП?! "Коалиция Лява България - Мая Манолова" спира Корнелия Нинова за премиер

Вътрешната опозиция в БСП ще загуби и на този пленум. Лидерката Корнелия Нинова и  най-близкото й обкръжение стартират маратона за пряк избор на председател приемане на правилата. В комисията по правилата "ниновистите" ще имат мнозинство. Мачът приключва. Нинова ще бъде избрана на пряк ...

News image

Апостол Димитров подава оставка от ИБ на НС на БСП заради "Варна гейт"?! "Сивият кардинал" Асен Марков подкрепя Нинова

Апостол Димитров, бивш председател на Градския съвет на БСП и на Общинския съвет във Варна, е подал оставка от Изпълнителното бюро и от Националния съвет на партията заради "Варна гейт", заявиха източници от най-близкото му обкръжение. "Апостол Димитров е от групата на Борислав Гуцанов ...

News image

Не е ли Вълшебник Пеевски - владее и агитката, подкрепяща Гешев, и протеста с Мая Манолова?!

Мая Манолова се появи на протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Десните я подкрепиха на втория тур - сега връща Ресто. Обаче не е срещу Гешев, а против процедурата. Всъщност Процедурата е Делян Пеевски. Не е ли Вълшебник Пеевски - владее и агитката, подкрепяща ...

News image

Играта Станишев&Гуцанов - Мая Манолова премиер, Борислав Гуцанов вице и министър на отбраната

Гуцанов ще продължи атаката след пленума и на конгреса. Ако Корнелия Нинова, както се очаква, бъде преизбрана, ще иска оставката й след парламентарните избори, които според него щели да бъдат загубени катастрофално от БСП. Борислав Гуцанов няма да напусне БСП, но ще работи за проекта на...

News image

БСП-Варна се разцепи преди пленума. Гуцанов иска оставката на Нинова, 16 от ГС на БСП я подкрепят с декларация

БСП-Варна се разцепи преди пленума на Националния съвет на "гуцановисти" и "ниновисти". Председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов продължава атаката срещу "Позитано"20. Той от месеци иска оставките на Корнелия Нинова и Кирил Добрев. В неделя в ефира на Канал 3 местният лидер заяви, че...

News image

Опровержение от "Позитано"20: Само един общински съветник на БСП е гласувал с ГЕРБ, и той е от квотата на Гуцанов

"Само един общински съветник на БСП е гласувал с ГЕРБ, и той е от квотата на Гуцанов", заявиха източници от "Позитано"20. "Борислав Гуцанов не може да взриви пленума, защото няма такъв факт като гласуване на нашите общински съветници с ГЕРБ", коментираха от "Позитано"20. "ГЕРБ си и...

News image

Цветанов се върна от САЩ, Борисов заминава. Нинова готви визита във Вашингтон с "премиерска заявка". А Радев кога?!

Цветан Цветанов прошета САЩ и се върна като "политически коментатор". Бойко Борисов заминава на официално посещение във Вашингтон. В същото време Корнелия Нинова готви визита с "премиерска заявка". Друг е въпросът дали ще успее, ако ББ реши да става президент. А Радев кога?! Или пр...

News image

БСП гласува с ГЕРБ във Варна?! Гуцанов иска оставки. Докато Борисов е "партия" с Гергов, не могат да свалят Нинова

Корнелия Нинова направи показно на Борислав Гуцанов. Свали политическото доверие от него заради "схеми с ГЕРБ" и му показа как се прави - осемте общински съветници на БСП гласуваха за избирането на Тодор Балабанов за председател на Общинския съвет във Варна - знаково, с "тайно гласуване", но н...

News image

Тодор Балабанов отново е председател на Общинския съвет във Варна

Първият избор на тържествената сесия на новоизбрания общински съвет във Варна беше за председател. За втори мандат съветът ще се оглавява от Тодор Балабанов /ГЕРБ/, който спечели доверието на 39 свои колеги срещу втория кандидат за поста Николай Костадинов /ПП”Възраждане”/,...

News image

Борисов прави крипто-партията на Цветанов ГЕРБ-2. Проектите с Путин свалят ББ с ЦРУ-пуч, подкрепен от Сарая и "Берлин"?!

Цветан Цветанов е сондирал в САЩ не само създаването на политически проект, но и свалянето на Бойко Борисов преди края на мандата, ако с Путин стартират изграждането на АЕЦ "Белене", твърдят източници от службите и обкръжението на бившия "Втори" в ГЕРБ. Разузнавателната общност и Пентагон...

News image

Сарайните проекти на Мая Манолова и Слави се "бият" на анти-ГЕРБ терен. Десните трета сила с анти-Сарай проект?!

Сарайните инженерни проекти с Мая Манолова и Слави Трифонов играят на анти-ГЕРБ терен и блокират създаването на "пропрезидентска партия". Вместо "ОФ"-"пропрезидентска партия" с платформа "Всички срещу ГЕРБ"  на Терена са два сарайни проекта. Това отваря ниша за Десницата с антисарайна пла...

News image

Сергей Станишев предлага Борислав Гуцанов за председател на БСП. Георги Гергов против, залага на Атанас Мерджанов

"Борислав Гуцанов се изявява вече като национален политик. Сергей Станишев му е обещал да го направи председател на партията", заяви източник от "Позитано"20. "Красимир Янков се отказа в негова полза", продължи източникът. Медийната кампания щели да поемат Моника Станишева и Асен Димитров...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Васил Божков е "партия" с ББ и Маджо в Раздаването с "Пеевски&Домусчиев". Тестето сега не е в Сарая, а в Ситито в Лондон

News image

Васил Божков е топ "олигарх" и супер бриджьор - учител на Бойко Борисов в тази игра. Цветелина Бориславова и най-влиятелните банкери-масони му се възхищават, печелят през неговите схеми. Това е Групировката на ВБ - най-важните играчи в транзакциите от София през Цюрих до Лондон. Божков,...

Босът на турската мафия превзема казината. Войната е за пране на пари от хероина, ББ и босът на СИК в Швейцария печелят

News image

Турският бизнесмен Седат Пекер, сочен като бос на турската мафия и лидер на "Сивите вълци", превзема казината у нас. Неговата "Паша груп" държи казиното в Свиленград и десетки други сателитни казина чрез подставени кантори и фирми. Паша Седат досега препираше милионите от наркотраф...

Бойко Борисов форевър. Обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, няма ГРУ на Путин и опозиция няма даже

News image

Мая Манолова щяла да взема държавата от Бойко Борисов. Може - в шестък. Корнелия Нинова "сменя модела" от президентските избори - ще го сменя до края на втория си мандат начело на БСП и на четвъртия на Борисов. В същото време ББ обикаля Европа, джитка с джипа и няма Йоца Амстердама, ням...

АКЦИЯ

Нинова мачка опозицията чрез ДС-генералитета. Шефът на СВР работи тя да стане премиер, след като направи Радев президент

News image

Корнелия Нинова "номинира" Румен Радев за кандидат-президент и го избра не чрез ген. Леонид Решетников, а след среща със Сергей Наришкин в края на юли 2016г., когото Путин вече беше номинирал за директор на руското разузнаване. Сега Нинова мачка опозицията чрез ДС-генералитета, чиито фр...

Пеевски и Божков преговарят във Виена за преразпределяне на Хазарта?! "Котараците" и проксита на ББ влизат в играта

News image

Сарая&"Берлин" водиха битки срещу краля на хазарта Васил Божков, но до война не се стигна. Нещо повече, направиха "партия". На терена има и други играчи - Суди Озкан, който е сарайно сие в рамките на 50-те процента на Сарая и "Берлин". "Котараците", Пашата, Митко Каратиста и други ...

КИЛЪРИ

Базата на САЩ край Варна покрива Черно море с "Томахоук". Кремъл насочва ракети, Путин отказва среща с Борисов в София?!

News image

Соломон Паси посочи основната тема по време на срещата на Борисов и Тръмп - "Изграждане на потенциал за повишаване на сигурността в Черно море", защото "САЩ трябва да имат силно присъствие в Черно море, за да възпират Русия" Американците няма да се задоволят само със системи за противовъ...

Тръмп поискал Зеленски да мачка Байдън, ББ сяда край Камината за база с ракети срещу Крим. И Путин пак не идва в София?!

News image

Тръмп работи за втори мандат и много иска да покаже и докаже, че не е "пудела на Путин" и крипто русофил и шпионин на Кремъл под президентско прикритие. Бойко Борисов намаза от това. Като премиер на сочена за русофилска държава му поръчаха да подгони за очи русофили-"шпиони", сетне и ГР...

МАФИЯ

Атлантици отговарят на сръбските обвинения за шпионския скандал: Следите водят към ГРУ и руското разузнаване

News image

Атлантическият съвет България коментира скандала за шпионската афера с главни участници бивш заместник-военно аташе на Русия, акредитиран в Белград и висш сръбски държавен служител. Президентът Александър Вучич нареди на Агенцията за военна сигурност да разследва целия случай. Вижте позицият...

От Русия с любов. Руски шпионин предава на сръбски "колега" торба с пари в Белград

News image

В Сърбия започна разследване за евентуално извършване на шпионаж, свързан с Русия. Скандалът се разрази, след като в социалните мрежи се появи видео, на което изглежда, че руски дипломат предава пари на мъж, за когото се твърди, че е част от службите за сигурност на западната ни съседк...

РЕКЛАМА
Банер