ПОЛИТИКА

Борисов ще се опита да направи личен контакт с Тръмп, с който да получи периметър на свобода за политиката с Русия

alt

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: В понеделник във Вашингтон предстои среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. В какъв контекст попада срещата и какви резултати да очакваме от нея? Следва анализът на Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия. Защо срещата с осъществява сега?

Илиян Василев: Вероятно защото календарът е такъв. В смисъл, има натрупвания, които логично правят срещата след сделката, преди други събития. Просто календар, който съвпада с възможностите на президента Тръмп. Нищо особено не виждам в избора на конкретната дата. Иначе има хиляди причини, които се обуславят от развитието на конкретни проекти, интереси и т.н.

Водещ: Какви са очакванията на американския президент от тази среща и какви на българския премиер?

Илиян Василев: Вероятно от американска страна енергетиката ще присъства високо, както и това, което в последно време стана факт, а именно сделката за самолетите. Тя не е самодостатъчна, очевидно трябва да се говори за следващите самолети, за радарните системи, за допълнителни инвестиции, които България прави в рамките на изпълнение на задълженията си към НАТО. Знаете, че в момента самолетите не са самодостатъчни, защото за тях трябва наземна инфраструктура, радари, системи за водене, които в момента не са налице. И ние общо взето там някъде едва сме започнали този процес на военно сътрудничество. От друга страна са проблемите, специално от американска страна, които в енергетиката постоянно се поставят, за диверсификацията на природния газ, която все не се случва, за равните условия за конкуренция на американски и всеки друг природен втечнен газ, за други сделки, които има, включително в сферата на ядрената енергетика, за които настоя повече българската страна. И изобщо за други въпроси, които са приоритетни за Америка и американската външна политика. Имам предвид тук и „Северен поток“, и „Турски поток“, и контекста, в рамките на който се реализират, и някои действия на българското правителство по отношение на прелитането на самолети, С-400. Изобщо много широка гама от въпроси, които ще бъдат засегнати. Надявам се, че ще бъдат засегнати въпроси, засягащи върховенството на закона. Но това не е най-типичното за този американски президент. Предишните със сигурност щяха да го поставят.

Водещ: А в какъв контекст попада тази среща?

Илиян Василев: Контекстът е т.нар. транзакционна дипломация или политика. Или това е политиката, при която отпред се поставят интереси, сделки, възможности за бизнес. Знаете, че президентът Тръмп е доста известен със своя бизнес подход в отношенията с другите страни, с които се обсъждат конкретни сделки. Със сто процента гаранция мога да кажа, че подобен транзакционен подход ще бъде приложен и от премиера Борисов. За него е изключително важно да влезе в групата на лидерите в Европа, които имат лични отношения с Тръмп, защото, както е Ердоган, както е Орбан, както е Путин, както са и Нетаняху, както и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Това е важно, защото именно благодарение на личните отношения примерно Ердоган успя да отложи налагането на санкции спрямо Турция. Има такава опасност и за България от санкции, разбира се, заради „Турски поток“. И те ще дойдат неминуемо, ако американската страна наложи санкции на „Северен поток“, тъй като те са близнаци проекти. И в това отношение за Борисов е изключително важно именно личните контакти с Тръмп, за да може Тръмп да осигури периметър от свобода на действие на българския премиер, в рамките на който за една година той вече да представи проекта „Турски поток“ като приключен, като свършен факт.

Водещ: Това ли е най-голямата сделка, която ще бъде сложена на масата?

Илиян Василев: Със сигурност. Това е… Сега, какво ще се докладва, защото знаете, че при тези преговори има неща, които се говорят, преговарят и т.н., и друго, което се изнася по медиите. Вероятно, с голяма вероятност казвам, това е практиката на протокола на Белия дом, срещата ще завърши с въпроси на журналисти. Обикновено в тази сесия на въпроси и отговори нещата не стигат до българския министър-председател, защото знаете, американската политика в момента ври и кипи, и вероятно всичко ще бъде насочено към Тръмп. Но премиерът със сто процента ще има възможност да представи нещата така, както той ги вижда, за случилото се пред българските медии и пред другите медии. Но аз съм уверен, че накрая всичко ще приключи на тази последна среща със снимките, репортажите, ще има „приятеля Бойко“, „прекрасна среща“, „прекрасно сме се разбирали“ и т.н. Тоест това е добре за България. Разбира се, винаги е добре, когато български премиер, без значение кой е, се среща в Белия дом с американски президент, без значение кой е. И затова аз си мисля, че от гледна точка на символиката, срещата е важна. От гледна точка на конкретните съдържания – вече там има различни нюанси. Онова, което трябва обаче премиерът да знае – че Ердоган, Нетаняху и т.н., другите, имат лична дипломация с Тръмп, която ги спасява от реакциите на Конгреса. В българския случай това първо, е по-малко вероятно, защото България все пак е от друга лига, и второ, именно защото в момента ври и кипи във Вашингтон.

Водещ: Какви геостратегически теми, освен енергетиката, ще бъдат поставени на масата? Ще стане ли дума и за сигурността? Вече се заговори за вероятна милитаризация на Черно море.

Илиян Василев: Значи има две теми – сигурността, която ще бъде засегната, това е първо, ще се говори за онова, което тук се приема като „руско проникване“, шпионски афери и тъй наречената хибридна война. Това е една от темите, за които ще се говори при всички случаи и второ, разбира се – напрежението в Черно море, където България още не е намерила оптималното в реакцията си, тъй като ние някак си отсъстваме от общите теми на НАТО, защото трябваше да се направи проект, да могат кораби на наши партньори да посещават и да пребивават по-дълго време временно с български флаг, или с румънски, или с някакъв друг.Това са много практични теми. Много са въпросите, включително от гледна точка на противодействието, също Русия, Турция е много важна тема, изключително важна тема, тъй като отношенията между САЩ и Турция, както се казва, осцилират около различни стойности на изненадите и на непредсказуемото, и в това отношение Америка и специално онези институции, които се занимават с дългосрочно планиране на външната политика, търсят различни варианти за заместване, евентуално и компенсиране на извеждане на американски активи, тъй като те са и на НАТО активи от Турция, именно заради проблеми с непредсказуемото поведение на Ердоган. Знаете, че той като член НАТО самостоятелно реши да влезе в Сирия, като по този начин поставя на изпитание член 5 от договор за НАТО. Това нещо няма как да минава без съответните реакции и тревога. Така че, много неща могат да се разглеждат, сега аз малко съм скептик от гледна точка на покриването на целия възможен спектър по време на разговорите на Борисов с Тръмп. Обикновено се акцентира върху няколко теми, и аз мисля, че бизнес темите ще бъдат най-вече – интерконекторът, турски поток, американски втечнен природен газ и т.н.

Водещ: Каква сделка ще очаква американският президент? Ще очаква Тръмп от Борисов?

Илиян Василев: Първо, тя сделката вече се случи с тези самолети – тази сделка има доста голямо значение, символ, защото за първи път България сключва голяма сделка, която маркира нов етап в развитието на нейната авиация. Така че, това са допълнителните неща, които, както казах – радарите, защото не може с руски радари, това е същата ситуация, както С-400 и Ф-35 в Турция. Не може, ние сега в момента имаме един С-300 и то стара версия, който е до София, под Витоша, и с него да обслужваме американските самолети. Той е тотално несъвместим с Ф-16, както и цялата ни система. Изобщо трябва доста неща да преработваме, и в тази връзка военното сътрудничество ще бъде със 100% поставено като една от темите. Сътрудничество в сферата на сигурността, както казах. Сега, не съм сигурен дали ще бъдат интегрирани и другите теми, за които говориха представителите на спецслужбите при посещението си в Америка, но очевидно, ако мога да кажа за слушателите, че това е посещението, при което Борисов ще се опита да направи личен контакт, който да му позволи да има някакъв периметър на свобода, в който да реализира своите проекти и особена политика на балансираност спрямо Русия.

Водещ: Той как ще го постигне с бизнесмен като Тръмп?

Илиян Василев: Ами точно, защото е бизнесмен, той трябва да му предложи някакъв бизнес – голям. Сега, в „Турски поток”, между другото, не гледайте само руски интереси, в него има и някакви други интереси, и аз затова днес се опитах да повдигна завесата зад турски поток. Особено зад компаниите, които го изпълняват, включително саудитската компания „Аркад“

Водещ: САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, съобщи в петък американският посланик Херо Мустафа, това върви в логиката на казаното от вас. Въпросът е, че те накъде ще се насочат – към Балкански поток и газохранилищата или към АЕЦ „Белене“?

Илиян Василев: Значи това не е „и“, „или“, в случая с АЕЦ „Белене“ това е отново предложение на Борисов с цел Тръмп да маркира интереса на Америка така, че да може да стане проектът. Това е схемата. Сега, аз изобщо не го виждам, как ще стане, защото технологията е руска, Америка може да се включи само от гледна точка на оборудване, и системи за сигурност и т.н., много други неща, но при никакъв случай тя няма да се включи като инвеститор, а като доставчик. Имате пари – плащате, ще ви доставим, защо да не ви доставим. А на Борисов му трябва геополитиката, за да може да се върне и да каже – ето, аз от Белия дом договорих АЕЦ „Белене“ – американците ще участват. И тогава вече обикновеният слушател,  той не разбира разликата между един, който дава пари, в даден случай парите ще се дадат от китайци и частично от руснаци и онзи, който е в групата на хилядите подизпълнители, и разбира се, едни от големите съамерикански компании могат да бъдат. Очевидно не става въпрос нито за ядрени технологии от Америка, може би да стане въпрос за свежо ядрено гориво, което също е съвсем друг ранг, друга лига, друг проблем, отколкото осъществяването на АЕЦ „Белене“. Ако не може да намери бизнес в АЕЦ „Белене“ да представи на Америка, той ще се опита да предложи нещо в АЕЦ „Козлодуй“, но и там от гледна точка на извеждането на експлоатация, там също това е много голям бизнес и е много труден, но пак казвам, ще стане въпрос, и това е може би апогеят или най-важната среща на Борисов в цялото му управление, тъй като той ще се опита да надскочи себе си, да играе в лига, в която той по принцип не попада. И ще се пробва в тъй наречената политика на сделките – какво ще предложи, и какво ще бъде прието, и дали си е направил добре сметката, тъй като в голяма част от нещата, пак казвам, той трябва да убеди Тръмп да му остави периметри в рамките, на които той да прави сделки с Русия.

Водещ: Това как ще се комбинира с руските интереси?

Илиян Василев: Точно по начина, по който ви казах.  Примерно достатъчно е Тръмп да направи така, че реакцията на Америка за „Турски поток” да се забави и той да бъде завършен проект, тоест да се реализира.

Водещ: Това ще може ли да се постигне?

Илиян Василев: Ами вижте, в Америка санкциите се налагат от Конгреса, но се изпълняват от изпълнителната власт. Изпълнителната власт е под контрола на президента Тръмп. Както виждате, тази схема на транзакционна дипломация работи при Ердоган, той се разбра с президента Тръмп. И именно Тръмп задържа изпълнението на вече гласуваните санкции в Конгреса, поради което виждате изслушванията и това напрежение. Което вероятно ще накара Конгресът да предприеме още по-драстични мерки, така че, както се казва, Ердоган отложи неизбежното, а пък вече за Борисов не съм сигурен дали изобщо ще успее да влезе в тази група, тъй като стратегическият интерес на Америка от Ердоган и от Турция са от друг калибър, макар че мога съвсем спокойно да ви уверя, че България има нарастващо значение, именно във връзка с голяма част от проблемите с Русия в Черно море, и с Турция в Сирия и в Източното Средиземноморие също.

Водещ: По какво ще разберем, като се върне премиерът Борисов, дали е успял в транзакционната дипломация?

Илиян Василев: Едва ли ще разберем от неговите изяви, защото при него няма умереност в говоренето, при него е congratulations, хиперболите винаги присъстват, но ако малко мине време ще трябва внимателно да следим казаното от американска страна, казаното от българска страна, да видим онова, което се получи по професионалните канали, институциите, на държавният департамент изобщо на всички онези, които не използват възклицателни и не са политически заинтересовани. И ще разберем с времето и по действията, какво става в един процес, в друг процес. И така ще разберем, какво са се договорили.

Цоня Събчева

 
ПОЛИТИКА
News image

Борисов, Херо Мустафа и Заев заедно на самолетоносача „Хари Труман"

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”, където заедно с ръководената от него делегация участва в опознавате...

News image

Зеленски: Възможен е нов договор за транзит на руски газ, говори се за 10 години

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви, че вар...

News image

Politico: "Нормандската четворка" не даде решение на ожесточения спор между Русия и Украйна за газа

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна се срещнаха в Париж в така наречения нормандски формат, който цели прекратяване на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Това е първата среща на високо равнище от октомври 2016 г., пише европейската редакция Politico.  Но те не стигнаха мн...

News image

България е готова да обезпечи транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газа в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от ТАСС. "Дори ако в началото на годината транзита на руския газ през Укр...

News image

Ама имало референдум, ама хората искали 1 лв. на глас?!... БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ

Помните ли онзи велик филм "Опасен чар" с Тодор Колев? В него Седларов и жена му скандираха с радост: "Сго-дих-ме-се!" Защо си спомних за него? Защото днес БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ. И за какво? За какво е тоя годеж? За пари. За нашите пари. За 8 лева субсидия на ...

News image

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море. Крим е непотопяемият самолетоносач на Русия

"Тревога отдясно": на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на ниска височина до малкия военноморски френски кораб "Капитан Биро" край Керченския пролив, в Черно море - арена на надпревара между Русия и НАТО, пише днес Франс прес в репортаж, цитиран от БТА. ...

News image

ВМС на САЩ изгради бази край Крим. Командният център ще бъде във Варна, затова реагира остро Путин

ВМС на САЩ изгради бази на стотина километра от Крим, в украинските пристанища Николаев и Очаков. Командният център ще бъде във Варна, затова скача Путин. Пентагонът превърна две украинските военноморски бази на Черноморското крайбрежие така, че те да могат да приемат военните кораби на...

News image

България в Черно море: атлантизъм и неутрализъм

В навечерието на своето посещение в Белия дом (24.11.2019 г.) премиерът Борисов заяви: “Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”. Това изказване създава впечатлението, че Вашингтон оказва натиск върху България да предостави подобна база, а Борисов &nda...

News image

Путин: Если болгары не хотят, не болгары, а болгарское руководство, мы найдём другие пути реализации наших возможностей

“Сербский участок газопровода от границы Болгарии до Венгрии почти готов, там 90 процентов уже уложено труб, 85 процентов уже готовы, они уже в траншеях лежат, вопрос в перекачивающих станциях. Это вопрос нескольких недель.  Но то, что мы видим, несмотря на многократные заверения, несм...

News image

Борисов: "България не е Сърбия!". САЩ получава плацдарм на Балканите, Путин трудно ще приеме провал на "Троянски кон"

Путин дава Сърбия за пример. Борисов отвръща - "България не е Сърбия, ние сме лоялен член на НАТО". Какво следва? Ремикс на зимата на 2013 и оставка на Бойко Борисов?! Едва ли, но натискът от Кремъл ще се засили. Геостратегическата обстановка е различна. Москва взе Крим през 2014г....

News image

Руското Външно привика посланика ни, експулсират български дипломат от Москва

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от мисията ни.      Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на вън...

News image

Борисов: Информацията на Путин е стара! Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлениет...

News image

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън!

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщ...

News image

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

Остарелите блокови стереотипи на мислене, които са присъщи на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за държавните военни поръчки за Военноморския флот (ВМФ), предава ТАСС, цитирана от "Фокус". ...

News image

Тръмп: НАТО служи на велика цел. Станах по-голям фен на НАТО. Наистина виждам Франция да се отцепва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс. Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите ...

News image

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти. Законът, приет през 2012 г., задължава всич...

News image

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само с...

News image

Пет сценария за руски конфликти. Усилване на Източния фланг на НАТО: Стратегия в Балтийско-Черноморския регион

По време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 3-4 декември в Лондон, лидерите на Алианса ще фокусират своето внимание върху Черно море. Това ще им осигури безценна възможност да оценят опасностите, пред които е изправен най-уязвимият фланг на НАТО, намиращ се между Черно и Бал...

News image

Йенс Столтенберг: Ние не виждаме пряка заплаха от Русия. Всички членове на НАТО са единни по отношение на Русия

Лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят отношенията с Русия и контрола над въоръженията на срещата на върха, която ще се проведе следващата седмица в британската столица Лондон. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на събитието, пре...

News image

Борисов мечтае за платноходки в Черно море, Русия подсилва Черноморския си флот с ракетоносци и крилати ракети "Калибър"

През 2020 г. Черноморски флот на Русия ще получи 16 кораба и спомагателни плавателни съдове, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". „През 2020 г. се предвижда да се доставят и получат още 16 кораба и поддържащи плавателни съдове във флота", се казва в изявление на вицеадмирал Иго...

News image

НИН свали снимка на Вучич с насочен срещу него снайпер. Вучич: "Аз съм на мушката на снайпера, защото не плащам рекет"

Сръбското политическо списание НИН излезе днес без фотография на първата си страница, съобщиха сръбските медии. На фотографията, която вече излезе в социалните мрежи, е сниман президентът Александър Вучич по време на посещение в оръжеен завод и срещу него е насочена пушка. Според и...

News image

Варна координационен център на ГРУ и СВР, преди да бъде "координационен център" на НАТО. "Тихите американци" също са тук

Руснаците винаги са на няколко геостратегически крачки пред американците. Овладяха Крим. "Янките" отговориха с базата в Румъния. Сега разширяват периметъра с "Центъра" във Варна. Руснаците отново са с няколко години преди американците. Морската столица от няколко години е координац...

News image

Варна не стана врата на "Южен поток", а база на САЩ срещу непотопяемия самолетоносач Крим. БСП-Варна стяга ли протести?

Путин си беше харесал Варна за врата на "Южен поток", сега получава американска база за ракети със среден радиус "Томахоук" срещу ЗРК С-400 в Крим. Руският президент дали ще приеме уточненията на Бойко Борисов, когато казва "трябва да правите разлика между база, флотилия и център" за чи...

News image

Борисов си гарантира пълен мандат със зелената светлина за "Турски поток"?! Базата на САЩ във Варна е цената на Сделката

Бойко Борисов си осигури пълен мандат с получаването на зелена светлина за "Турски поток". Както се очакваше, базата на САЩ във Варна се превърна в цената на Сделката. "Турски поток" е представен като "трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно ...

News image

ББ пусна снимки с бронирана лимузина с националните флагове. Кризисен пиар след дефилето с дънки?!

"Започваме!". С този кратък коментър във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза началото на визитата си във Вашингтон и предстоящата среща с президента Доналд Тръмп. Борисов пусна снимки на влизане с бронирана лимузина с националните флагове в Белия дом. Това вероятно трябва да е нещо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

News image

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

ББ разваля достлука със Сарая след срещата с Тръмп и Послание на Херо Мустафа. Дългът на БСП "жокер" за пълен мандат?!

News image

ГЕРБ гласува с БСП срещу ДПС за партийните субсидии, избира с гласове на "БСП за България" Валери Симеонов за заместник-председател на парламента, предлага фигурата на "независим прокурор" над "ДПС-Гешев". Гласуването на ГЕРБ и "БСП за България" за бюджета е знаково, Корнелия Нинова ням...

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

АКЦИЯ

Санкциите на САЩ за "Турски поток" са предизвикателство за Борисов и провокация за Путин. Задава ли се "Южен поток-2"?!

News image

Санкциите на САЩ срещу "Турски поток" са предизвикателство за Борисов и провокация за Путин. Кого ще санкционират американците - шефовете на "Газпром" вече са под санкция?! Включването на санкциите в бюджета за отбрана на САЩ е предизвикателство към Бойко Борисов и провокация за Пу...

САЩ наложи санкции за ”Турски поток” и ”Северен поток-2”

News image

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Те са заложени в бюджета за отбрана, който ще е 738 млрд.долара. Предвижда се военна помощ за Украйна и забрана за F 35 за Турция. ...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер