ПОЛИТИКА

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

alt

Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна политика на президента Тръмп е олицетворение на това връщане към доктрини отпреди два века и парадигмата “интересите преди принципите“.

Президентът Макрон се присъедини към новата “мода“ и предложи рестартиране на геостратегическото партньорство с Русия, уж за да се балансира Китай и САЩ, призовавайки към отпадане на санкциите и връщане към бизнес, както обикновено. Френският президент изглежда не само се стреми да бъде лидер на ЕС след Брекзита, но и да влезе в обувките на своите големи предшественици Де Гол и дори Наполеон. Той успя да наложи вето на даването на дата на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като пренебрегва позицията Германия и мнозинството страни от ЕС.

Париж участва в умиротворяването на Кремъл в повече от една област на външните работи, например бави ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, докато мосю Макрон открито обявява „мозъчната смърт“ на НАТО. Малко политици се съмняват, че тези мелодии оглавяват личната класация на президента Путин.

От скоро украински, руски, така и френски медии ни известяват, че транзакционният тип дипломация лежи в основата на подготвителната работа за предстоящите преговори във формат в Норманда. Игор Коломойски, възприеман като най-близкият олигарх до президента Зеленски, предложи въпросите за Крим и Източна Украйна да се разглеждат отделно(!?). Нищо чудно, че малко след изявлението му украински вицепремиер призна, че темата компенсации срещу сваляне на санкциите срещу Русия е на масата за преговори.

Изглежда, че засега нормандския формат е зациклил и е малко вероятно да се осъществят плановете на президента Макрон. Оттук и спешната му покана към президентите Путин и Зеленски в Париж на 9 декември за директен обмен, вероятно за да се премахват препятствия, които нормалният дипломатически процес не успя да преодолее. Скритото послание е, че канцлерът Меркел не върши работа и е време Франция да поеме сама лидерството. Толкова за германско-френската ос в ЕС.

Тази история е класически случай на транзакционна дипломация от страна на президента Макрон, която игнорира и предизвиква гнева на партньорите в ЕС. Ако успее в своята източноевропейска сделка „санкции срещу компенсации“, Макрон няма да донесе мир в региона. По-вероятно е да повтори умиротворяването на президента Саркози на Москва, което легитимира разкъсването на Грузия.

Анализаторите най-често посочват Тръмп и Макрон като поддръжници на стратегическите сделки с Русия, предимно за сметка на Източна Европа.

Предстоящото пътуване на премиера Борисов до Вашингтон може да се диагностицира и през призмата на транзакционната политика. Трудно е да се дефинират възвръщаемостта и крайните бенефициенти на подобна политика, но можем да се вгледаме във възможния контекст изведен от учебниците на Кремъл. Повечето сценарии за възможни транзакции и стратегически сделки в нашия казус, определено са над възможностите на българския премиер.

Независимо как върви официалният наратив в София, сделката с F-16, макар и новаторска, не отговаря като мащаб и последици за достатъчно условие, което може да обясни само по себе си приема на Борисов в Белия дом. Слуховете в София, че подобно посещение предстои, тръгнаха преди повече от три месеца и оттогава правя скрийнинг на възможни сделки, които могат да предизвикат ангажирането както на Москва, така и на Вашингтон, при това по начин който да позиционира премиера Борисов, макар и за кратко, в светлината на прожекторите.

Пътуването през миналия месец до САЩ на ръководителите на българските специални служби може също да се впише в подготвителната работа за транзакционно посещение в Белия дом. Това посещение, пазено в тайна, се представя от властите като американски знак на одобрение за новия главен прокурор и застраховка срещу неблагоприятни обрати в съдебното производство по казуса Корпоративна търговска банка. Делото за КТБ, което сега е в съда, е от решаващо значение за оцеляването на сегашния властови микс в България, който зависи от непрекъснатото балансиране между интересите на Кремъл и Белия дом.

Нови доказателства по казуса се появиха в разследване на Антикорупционния фонд, в което се потвърди, че новоизбраният генерален прокурор Иван Гешев съзнателно е игнорирал при обвинението си ролята на ноторно известния медиен магнат Делян Пеевски за фалита на банката. Неговата лична и корпоративна задлъжнялост, както и преките задължения към КТБ, които прокуратурата е пропуснала да отбележи в обвинителния акт, възлизат на 550 милиона лева. Проблемите с погасяването на тези заеми и намерението на ръководството на КТБ да заведе дела срещу него хвърлят нова светлина върху възможните мотиви и ролята на Главната прокуратура в разрушаването на банката. По-критичен поглед и интерес на САЩ към случая с КТБ може да разкрие нови скелети в гардероба на властимащите, да доведе до международно наказателно разследване и дори налагане на възможни санкции.

Групата олигарси-политици и прокурори изглежда координира с най-близкото обкръжение на Путин около ВТБ, начините за защита на задкулисните си операции, срещу контрол и намесата на Конгреса на САЩ, Министерството на финансите на САЩ и Държавния департамент. Оттук и класиката от наръчника на Кремъл – най-добрият изход на казуса е да заобиколите съответните институии, като предложите транзакционна дипломация и сделки на Белия дом.

Премиерът Борисов се опитва да върви по стъпките на премиера Орбан и президента Ердоган, както и други „твърди“ и „меки“ автократи, които оттъргуват снизходителност и периметър за отношения с Русия срещу сделки с президента Доналд Тръмп. На малцина, обаче, се получава.

За Русия успех на Борисов във Вашинготн би имал както стратегическо, така и бизнес измерение. Стратегическият императив е примерът с тайните разрешения на премиера Борисов, дадени на руски военни самолети, пренасящи системата S-400, да прелетят над България на път за Сърбия. За българското правителство това е своеобразен еквивалент на покупката на Ердоган на С-400. Търсенето на свободен от намесата на Запада периметър за взаимодействие с Русия, което президентът Тръмп би могъл да толерира лично, предполага заобикаляне на Конгреса и Държавния департамент.

Без постоянен въздушен мост към Белград, опитът на Русия Сърбия да се ориентира по неатлантически модел на присъединяване към ЕС ще се обезмисли. Това ще бъде най-трудната част в преговорите на Борисов, където той вероятно ще се опита да спечели доверието на Тръмп като обещае нови покупки на американска военна техника.

Бизнес сделките, които потенциално биха могли да се класират като транзакционен тип дипломация, са не само нови покупки на самолети, радари и друг военен хардуер, но и енергийни сделки. Москва се надява Белия дом да „проспи“ времето за налагане на реални санкции срещу Турски поток.

Премиерът Борисов също вероятно ще опипа почвата за реакция на Вашингтон спрямо АЕЦ „Белене“, в който се проектира стратегическо руско-китайско партньорство с дългосрочни последици за ЕС и НАТО. В този казус премиерът Борисов най-вероятно ще наблегне пред Доналд Тръмп върху парчето от баницата АЕЦ „Белене“, което се предлага на американски компании.

Премиерът Борисов и Кремъл се стремят Турски поток и АЕЦ „Белене“ да минат под радара на внимание на Запада, докато станат свършен факт, и топката на отговорността за тях мине към Брюксел.

Ролята на България в осигуряването на мълчаливото одобрение на Белия дом за руските проекти става незаменима. Не толкова като основен фактор на сделки, а като критичен подизпълнител на Путин, което може да обясни защо Кремъл и до сега не реагира и не връща български дипломат в отговор на изгонения руски дипломат в София. Странно е и това, че президентът Путин лично утешава руския топ „агент на влияние“ в България, като защитава загрижено Борисов, че „е подложен на натиск“.

Тези които наблюдават Кремъл знаят какво означава това. Проблемът на политиката на „балансиране“ на интересите на САЩ и Русия от Борисов опира до това, че тя подхожда на Вучич и Лукашенко, но не и на премиер на страна членка на НАТО, която е поела ангажимент да поставя интересите на съюза преди интересите на която и да е трета страна, включително Русия.

Първият етап в транзакционна дипломация по операция “Турски поток“ беше изненадващото включване на саудитска компания, без предишен опит в сравнителни като мащаб проекти в ЕС. България отвори посолство и набързо изпрати първия си посланик в Рияд, точно навреме за да покрие затварянето на процедурата по проекта „Турски поток“ през България. Премиерът Борисов посети Саудитска Арабия, следвайки външни съвети, като установи контакти с реалния силен човек в Мохамед Бин Салман, известен с тесните си връзки със семейството на Тръмп. По този начин българският премиер разшири периметъра на вече активната си персонална транзакционна външна политика като добави към страните от Персийския залив и Саудитска Арабия.

По-късно дойде и поредната „изненада“, че саудитската Аркад Корпорация е успяла да сключи сделка с конкурента си, с водеща руска компания, срещу изтегляне на жалба от Върховния съд. Цената е закупуване на тръби от санкционирания от САЩ руски производител. Усещането на правителствен инжинеринг в този проект се усилва и от обстоятелството, че тръбите са доставени преди главният изпълнител Аракд да е успял да подпише договори, без да може да преведе задължителния в този случай аванс.

Втората, по-неясна част е финансовият пакет зад сделката, скритите условия и обезпечението. Договорът на Аркад е за изпълнение „до ключ“, като компанията сама финансира работата си и осигурява нужните и за реализация на проекта кредити. Въпреки това, обикновен бърз тест за риск, би открил труден за количествено измерване и смекчаване инвестиционен риск за саудитците на нов пазар, без предишен опит и проект с многобройни променливи и неизвестни. Финансирането на българската част от вътрешния паричен поток на Аркад е утопия. Въпреки репутацията си – италианският филиал на Аркад Груп трудно ще намери за конкретния проект проектно финансиране от банки, предвид структурата на проекта и управленските дефицити.

Единственото правдоподобно обяснение на финансовия пакет е финансиране и гаранции зад кадър от главната заинтересована страна в „Турски поток“ – „Газпром“. Възможни източници за за това са средства, останали след неуспешната операция у компанията „Южен поток България“, която при своите пикови нива, малко преди президентът Путин да отмени проекта през декември 2014 г., разполагаше с над 660 милиона евро по сметки в български банки. Някои от тях верятно са се изпарили при фалита на КТБ или в обслужване на корупционни схеми, но Газпром вече бе компенсиран с лихва чрез по-високи цени на купувания от него природен газ, продължени и разширени привилегии и т.н.

Друг потенциален източник може да бъде целевият транш от 125 милиарда рубли, отпуснат през октомври 2018 г. от компанията „Газпром Транспорт Краснодар“, собственик на акциите на South Stream Transport BV, специално за финансиране на сегментите на Турски поток в Турция, България, Сърбия и Унгария.

И Кремъл, и Борисов, се нуждаят САЩ да останат снизходителни и пасивни към Турски поток. Но Борисов трудно ще се справи с тази задача във Вашингтон.

Пред вид факта, че досега българската национална газова компания „Булгаргаз“ не е успяла да се ангажира директно с покупки на американски втечнен природен газ, вероятно премиерът Борисов ще се опита да поеме ангажимент за бъдещи покупки на американски втечнен газ, но без сериозни обеми, които да застрашат монополния статус на „Газпром“.

Ще бъде трудно да се предвиди как подобни анонси ще се възприемат в Белия дом, като се имат предвид и новите обстоятелства около блокирането на възможностите за внос на природен газ през Гърция. Операторът на терминала Ревитуса в Гърция ДЕСФА, който е придобит наскоро от консорциум от италианската Снам, испанската Енагаз и белгийската Флуксис, не допусна нито една българска или румънска компания до слотове за получаване на товари от ВПГ през 2020 година.

Пътуването до САЩ, обаче, ще увенчае дългосрочните усилия на премиера Борисов да се наложи над българския президент като силния човек на България в международните отношения.

Той ще получи възможност за снимка с Тръмп и потупване по гърба, както и типичната доза хвалебствия. Дали обаче ще получи ангажимент от американският президент срещу санкции от Конгреса на САЩ и другите институции срещу Турски поток и другите проекти през България, който да позволи на Борисов да маневрира и помогне на жизненоважни проекти на Кремъл, остава извън зоната на прогнозируемото.

Илиян Василев, bulgariaanalytica.org

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова и да спечели вота в БСП, няма да стане премиер. Кирил Добрев предлага сделка с ГЕРБ и Сарая и еврокинти

Корнелия Нинова може да спечели прекия вот, но няма да стане премиер. БСП не може да победи ГЕРБ на изборите, а няма с кого да направи коалиция като през 2013г. Партията на Цветан Цветанов ще влезе в парламента, но не може да участва в коалиция с БСП - ще преговаря за министерски позици...

News image

Пеевски и Цветанов "партия"?! Близки до тях сайтове си подават пасове в атаките срещу Божков и бранят... Борисов

Сайтове, сочени като близки до Делян Пеевски и Цветан Цветанов, си подават пасове в атаките срещу Васил Божков. "Фактор" превежда обзор на испанския журналист Серхио Чавес за "Къщата в Барселона" в подкрепа на Бойко Борисов, който "ПИК" публикува. Може ли да се окаже, че Цветанов и...

News image

Цветанов кеши повече кинти от Пеевски за вота? Американците наливат ресурс през Пентагона, спират антикампанията на ГЕРБ

Цветан Цветанов ще вкара повече кинти за изборите от Делян Пеевски, твърдят източници от службите, които обезпечават оперативно кампаниите на ГЕРБ.   Цветанов прави масирана предкампания за изборите - bTV, БНР, "Фактор", Клуб Z и други десни сайтове му осигуряват медийно покритие. ...

News image

"Сарафово-2" - какви снимки на пачки в спалнята на "Дон Боконезе"?! Пеевски и Гешев щели да го свалят в Жегата на юли...

"Президентски чатове", акция в ГД БОП срещу наркобопаджии и предотвратяване на терористичен акт - "Сарафово-2". Три в едно - какви снимки на пачки в спалнята на Бойко Борисов?! Иначе службите "на Пеевски" и Гешев щели да го свалят. Само акция срещу "Боса" - президента Румен Радев л...

News image

Американците натискат Борисов за "партия" с Цветанов?! Бившият втори поставя условие - кабинет без Томислав Дончев

"Американците натискат Бойко Борисов за коалиция с партията на Цветан Цветанов и Десницата в следващия парламент", заяви източник от ПГ на ГЕРБ. Това обаче означава Борисов да не е премиер, тъй като Десницата няма да приеме той да е начело на правителството. Бившият втори е постави...

News image

Демократическата партия зад проекта на Цветанов? Бившият втори в ГЕРБ учредява "антируска партия" след посещение в САЩ

Демократическата партия в САЩ стои зад политическия проект на Цветан Цветанов, разкриват източници от най-близкото обкръжение на бившия втори в ГЕРБ. Той обаче ще разчита и на подкрепа от републиканците чрез шефа на Държавния департамент Майк Помпео, бивш директор на ЦРУ, чрез което е и ...

News image

Цветан Цветанов посочи Томислав Дончев като "зависим от Русия", но не разкри "тайната" - като следващия премиер

"Има официални правителствени представители, които са зависими от Русия. Кои са те в в България? Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хората, които могат да дадат отговор на този въпрос, посочи Цветанов. Как и по какъв начин се взеха тези решения? Имаше ли външна намеса и срещи, про...

News image

Гешев скочи срещу Радев, не задържа Борисов. Оставка и служебен кабинет няма да има, Гешев следва линията на US и Доган

И какво излезе, вместо да задържи премиера Бойко Борисов преди да влезе в студиото на "Панорама", главният прокурор (контра)атакува президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев не оправда очакванията на фейсбук опозицията, че акцията в ГД БОП е подготовка, за да бъде задържан Бори...

News image

Гешев атакува Радев: Още двама съветници на президента са привикани за разпити. Каква оставка на Борисов, какви 5 000

Още двама съветници на президента Румен Радев са привиквани за разпити, като на един от тях му е иззет и телефона. Така заедно с разследвания за търговия с влияние секретар по правосъдие и антикорупция Пламен Узунов трима души от най-близкото обкръжение на държавния глава са обект на пр...

News image

Шефът на отдел "Контрол" в НАП напусна. Васил Панов е бил член на Държавната комисия по хазарта през "ерата на Божков"

Шефът на дирекция "Контрол" в Националната агенция по приходите е подал оставка, предаде БНР. Васил Панов, който има 25 години стаж в данъчната администрация, не посочва причини за напускането си, което е доброволно. Той беше член на Държавната комисия по хазарта, посочен от минист...

News image

Ген. Атанасов: В България няма разделение на властите, оперетата с ГДБОП се разигра, за да се смени ръководството

"В България няма разделение на властите, за да се разчита едната да възпира или контролира другата". Това каза генерал Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност“, председател на Демократи за силна България и съпредседател на политическото обединение "Демократична Б...

News image

Бойко Борисов "привика" Младен Маринов и го поздрави за операцията в ГД БОП: "Приемаш оставката на Ивайло Спиридонов"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Министър Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специа...

News image

Борисов подава ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ГД БОП? Фейсбук опозицията чака Гешев да го задържи

Директорът на ГД БОП Ивайло Спиридонов очаквано подаде оставка след задържането на шефа на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици" и началника на сектор в същия отдел. Премиерът Бойко Борисов ще подаде ли оставка след сочения като негов приближен шеф на ...

News image

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка, която се очакваше след акцията в службата

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" гл. комисар Ивайло Спиридонов подаде оставка, след като по-рано днес двама висши служители на дирекцията бяха арестувани за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Спиридонов поема отговорност за случилото се и отбелязва, ч...

News image

Радев готвел Узунов за премиер преди Prezident-Pl. Uzunov. Съветници са новите варианти след "октомврийска революция"

Президентът Румен Радев готвел Пламен Узунов за служебен премиер преди "Prezident-Pl. Uzunov". Двама съветници са новите варианти след "октомврийската революция" - Илиян Василев и Александър Маринов, твърдят източници от ДАНС. Президентът не успява засега да предизвика предсрочни и...

News image

Защо президентът "привика" шефовете на служби? ДАНС на КОЙ и ДАТО на ББ разработват ли Радев с Prezident-Pl. Uzunov?

В деня, в който ДАНС се похвали с успехи срещу разведката на Путин и най-вече с отстраняването на ген. Леонид Решетников, шефът на службата бе "привикан" от президента. Защо сега президентът "привика" шефовете на служби, а не когато отстраниха гуруто Решетников и резидента на ГРУ полк. Вл...

News image

Божков атакува Пеевски: Аз съм се изправил срещу прокурори, които изкарват неудобните невинни – виновни. #КОЙ го реши

Във връзка със светкавичната реакция на прокуратурата, ще споделя следното: Снимките са изпратени от симпатизант. Дали е следил или не Кънев, няма как да знам. Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове? Радв...

News image

25 юни, денят на Свети Прокопий Варненски, покровител на Варна

Когато Прокопий бил на 12 години, заедно с неговия баща – беден селянин, пътували от родното село за Варна. Минали през гората и пред коня пробягал един глиган, който изплашил животното. Но след малко се чул кучешки лай и пътниците видели група турци, които отивали на лов. Когато ги на...

News image

Бойко Атанасов: Гешев е зависим от Борисов. Ако тръгне да разследва, ще влязат в конфликт и ще последват фатални неща

"Иван Гешев е показал, че е зависим от Бойко Борисов. Ако тръгне да разследва, ще трябва да влязат в сериозен конфликт, след който ще последват фатални неща", заявява Бойко Атанасов в интервю за "Фрог нюз". Главният прокурор Иван Гешев обяви ден преди атаката на президента Румен Радев, ...

News image

Борисов&Пеевски насочи "жегата зад ъгъла" срещу Радев с US "добро". Главният прокурор е само "инструмент"... на Борисов

Пеевски и Борисов насочиха "жегата зад ъгъла" срещу президента с US "добро", главният прокурор е само "инструмент" на... Борисов и американците, които го приеха на високо равнище във Вашингтон. Радев атакува изпълнителите, но не скача срещу "поръчителите" - Борисов, Пеевски и американци...

News image

РАДЕВ АТАКУВА ГЕШЕВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е ВЪЗТОРЖЕН ФЕН НА БОРИСОВ, прави кризисен пиар на премиера и брани кабинета

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - не спазва следствената тайна, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое - не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпро...

News image

Имиджът на едрия български бизнес - дясно и олигархия?

Искам да съм дясна, но всеки сблъсък с образите на едрия български бизнес ме отвращава и настройва реакционно. Как пък всичките са толкова нагли и лишени от благородството на богатия и успял човек?! Последният след Божков, който поразява с публичните си обяснения е Бобоков. Очевидно иска...

News image

Регистрираха на партията "Има такъв народ", Слави Трифонов отива на избори

Софийски градски съд позволи вписването на партия „Има такъв народ” в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима....

News image

Пламен Узунов: Това, което се случва, е някакво отношение към президента. Целта е президентът, аз съм средството

Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Това заяви по бТВ Пламен Узунов. Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа името ми да бъде изчистено. Причината да познава...

News image

Васил Божков: Парите в брой от мен са давани на лицата Б.М.Б. и В.И.Г.! Те да обяснят къде са

За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа &...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Божков провокира Хунтата да го "поръча". Босовете й от Пентагона и военната секция на ЦРУ могат да организират "Аруба-2

News image

Хунтата няма да рискува да "поръча" Божков в Емиратите. (Божков не сочи Пеевски като част от Хунтата.) Босовете й обаче разполагат с власт и ресурс за организиране на остро мероприятие "Аруба-2" в Дубай. Медийното прикритие ще го обезпечат с активни мероприятия - конкуренти на Божк...

Жегата се изнася към Гърция, Пеевски и Гешев печелят Раздаване с Божков. Доган реди властовия пасианс в Летния Сарай

News image

Жегата се изнася към Гърция в толкова важния за Бойко Борисов юли. Кой ще протестира пред МС, вместо да се плацика в морето на гръцките курорти? Само Делян Пеевски успя да провокира хилядни протести през юли, но вече е в друга игра - дели икономиката и властта с Борисов. Фейсбук опоз...

Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, "янките" ги активираха заради F-16. Няма да има служебен кабинет

News image

Президентът Румен Радев загуби войната с Доган, Пеевски, Гешев и Борисов, отборът на американците в София. "Янките" активираха Доган, Пеевски, Гешев и Борисов заради F-16 - посочиха Радев за предател. "Какво искаш да правиш - пари или политическа кариера", пита го един от менторите...

АКЦИЯ

Разгневиха Божков с Веселин Балтов, вади Георги Попов. Бившият бос на хазарта изкарва "кинтите", Хунтата - "поръчки"

News image

Васил Божков реагира гневно на задържането на шефа на охраната си Веселин Балтов. Акцията в Сандански е най-острото оперативно мероприятие срещу бившия бос на хазарта досега. Източници от службите твърдят, че Балтов е бил "инкасо" на пачките до факторите от Хунтата. Бившият бо...

Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си "инструмент", за да се опитат да "заличат" свидетелите на престъпленията им

News image

Страхът на управляващата #хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора...

КИЛЪРИ

"Бронираните пердета" в офиса на Васил Божков, кевларените "одеяла" или защо няма да натисне на макс Хунтата

News image

Социоложката Мира Радева обяви пред Радио Пловдив, че в офиса на Божков видяла "бронирани пердета". Тя е ходила в офиси на равни по ранг на Божков босове в родния си град, виждала е и кевларени "одеяла". Пиар за бигбосовете и вдигане на цената на поръчката, коментират охранители. ...

Божков ше го поръчат клиенти на "хунтата" като Борис Немцов до Кремъл и ген. Руслан Ямадаев в Дубай, ако натисне на макс

News image

"Руското ресто" и Сретан Йоцич се оказаха медийни митове. Властта не трепна от кампаниите в сайтове и форуми - "Сретан ще поръча Борисов" се вихри вече 15 години, и от "руското ресто". Сега е на ред Васил Божков, който отправи призив за сваляне на "хунтата". Ако натисне на макс, клиенти н...

МАФИЯ

Бобоков усилва охраната след чата с Борисов? Президентът връща жеста, вади го от интригата с "мафията" и "Вагнер"

News image

Пламен Бобоков е усилил охраната след чата "Добро утро, бос" и коментара за "мафията", превзела танкера "Бадр" и препратката към петролния бизнес на "Вагнер" в Либия. Явно рискът си е струвал - жест към президента. Ако някой от едрите бизнесмени "случайно" не е бил в час кой решава пробл...

Радев губи вота за втори мандат? Бизнес група "Пирати" взе петрола на Либия с "Вагнер" и вади от уравнението Бобоков

News image

Румен Радев може да загуби вота за втория мандат. Сарая, Пеевски и бизнес група "Пирати" извадиха от уравнението Бобоков и Божков, сочени като негови "спонсори". Бобоков явно е обидил силно Сарая с излизането от сарайната схема и влизането в обкръжението на президента - Сарая не толерира ...

РЕКЛАМА
Банер