ПОЛИТИКА

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

alt

Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна политика на президента Тръмп е олицетворение на това връщане към доктрини отпреди два века и парадигмата “интересите преди принципите“.

Президентът Макрон се присъедини към новата “мода“ и предложи рестартиране на геостратегическото партньорство с Русия, уж за да се балансира Китай и САЩ, призовавайки към отпадане на санкциите и връщане към бизнес, както обикновено. Френският президент изглежда не само се стреми да бъде лидер на ЕС след Брекзита, но и да влезе в обувките на своите големи предшественици Де Гол и дори Наполеон. Той успя да наложи вето на даването на дата на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като пренебрегва позицията Германия и мнозинството страни от ЕС.

Париж участва в умиротворяването на Кремъл в повече от една област на външните работи, например бави ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, докато мосю Макрон открито обявява „мозъчната смърт“ на НАТО. Малко политици се съмняват, че тези мелодии оглавяват личната класация на президента Путин.

От скоро украински, руски, така и френски медии ни известяват, че транзакционният тип дипломация лежи в основата на подготвителната работа за предстоящите преговори във формат в Норманда. Игор Коломойски, възприеман като най-близкият олигарх до президента Зеленски, предложи въпросите за Крим и Източна Украйна да се разглеждат отделно(!?). Нищо чудно, че малко след изявлението му украински вицепремиер призна, че темата компенсации срещу сваляне на санкциите срещу Русия е на масата за преговори.

Изглежда, че засега нормандския формат е зациклил и е малко вероятно да се осъществят плановете на президента Макрон. Оттук и спешната му покана към президентите Путин и Зеленски в Париж на 9 декември за директен обмен, вероятно за да се премахват препятствия, които нормалният дипломатически процес не успя да преодолее. Скритото послание е, че канцлерът Меркел не върши работа и е време Франция да поеме сама лидерството. Толкова за германско-френската ос в ЕС.

Тази история е класически случай на транзакционна дипломация от страна на президента Макрон, която игнорира и предизвиква гнева на партньорите в ЕС. Ако успее в своята източноевропейска сделка „санкции срещу компенсации“, Макрон няма да донесе мир в региона. По-вероятно е да повтори умиротворяването на президента Саркози на Москва, което легитимира разкъсването на Грузия.

Анализаторите най-често посочват Тръмп и Макрон като поддръжници на стратегическите сделки с Русия, предимно за сметка на Източна Европа.

Предстоящото пътуване на премиера Борисов до Вашингтон може да се диагностицира и през призмата на транзакционната политика. Трудно е да се дефинират възвръщаемостта и крайните бенефициенти на подобна политика, но можем да се вгледаме във възможния контекст изведен от учебниците на Кремъл. Повечето сценарии за възможни транзакции и стратегически сделки в нашия казус, определено са над възможностите на българския премиер.

Независимо как върви официалният наратив в София, сделката с F-16, макар и новаторска, не отговаря като мащаб и последици за достатъчно условие, което може да обясни само по себе си приема на Борисов в Белия дом. Слуховете в София, че подобно посещение предстои, тръгнаха преди повече от три месеца и оттогава правя скрийнинг на възможни сделки, които могат да предизвикат ангажирането както на Москва, така и на Вашингтон, при това по начин който да позиционира премиера Борисов, макар и за кратко, в светлината на прожекторите.

Пътуването през миналия месец до САЩ на ръководителите на българските специални служби може също да се впише в подготвителната работа за транзакционно посещение в Белия дом. Това посещение, пазено в тайна, се представя от властите като американски знак на одобрение за новия главен прокурор и застраховка срещу неблагоприятни обрати в съдебното производство по казуса Корпоративна търговска банка. Делото за КТБ, което сега е в съда, е от решаващо значение за оцеляването на сегашния властови микс в България, който зависи от непрекъснатото балансиране между интересите на Кремъл и Белия дом.

Нови доказателства по казуса се появиха в разследване на Антикорупционния фонд, в което се потвърди, че новоизбраният генерален прокурор Иван Гешев съзнателно е игнорирал при обвинението си ролята на ноторно известния медиен магнат Делян Пеевски за фалита на банката. Неговата лична и корпоративна задлъжнялост, както и преките задължения към КТБ, които прокуратурата е пропуснала да отбележи в обвинителния акт, възлизат на 550 милиона лева. Проблемите с погасяването на тези заеми и намерението на ръководството на КТБ да заведе дела срещу него хвърлят нова светлина върху възможните мотиви и ролята на Главната прокуратура в разрушаването на банката. По-критичен поглед и интерес на САЩ към случая с КТБ може да разкрие нови скелети в гардероба на властимащите, да доведе до международно наказателно разследване и дори налагане на възможни санкции.

Групата олигарси-политици и прокурори изглежда координира с най-близкото обкръжение на Путин около ВТБ, начините за защита на задкулисните си операции, срещу контрол и намесата на Конгреса на САЩ, Министерството на финансите на САЩ и Държавния департамент. Оттук и класиката от наръчника на Кремъл – най-добрият изход на казуса е да заобиколите съответните институии, като предложите транзакционна дипломация и сделки на Белия дом.

Премиерът Борисов се опитва да върви по стъпките на премиера Орбан и президента Ердоган, както и други „твърди“ и „меки“ автократи, които оттъргуват снизходителност и периметър за отношения с Русия срещу сделки с президента Доналд Тръмп. На малцина, обаче, се получава.

За Русия успех на Борисов във Вашинготн би имал както стратегическо, така и бизнес измерение. Стратегическият императив е примерът с тайните разрешения на премиера Борисов, дадени на руски военни самолети, пренасящи системата S-400, да прелетят над България на път за Сърбия. За българското правителство това е своеобразен еквивалент на покупката на Ердоган на С-400. Търсенето на свободен от намесата на Запада периметър за взаимодействие с Русия, което президентът Тръмп би могъл да толерира лично, предполага заобикаляне на Конгреса и Държавния департамент.

Без постоянен въздушен мост към Белград, опитът на Русия Сърбия да се ориентира по неатлантически модел на присъединяване към ЕС ще се обезмисли. Това ще бъде най-трудната част в преговорите на Борисов, където той вероятно ще се опита да спечели доверието на Тръмп като обещае нови покупки на американска военна техника.

Бизнес сделките, които потенциално биха могли да се класират като транзакционен тип дипломация, са не само нови покупки на самолети, радари и друг военен хардуер, но и енергийни сделки. Москва се надява Белия дом да „проспи“ времето за налагане на реални санкции срещу Турски поток.

Премиерът Борисов също вероятно ще опипа почвата за реакция на Вашингтон спрямо АЕЦ „Белене“, в който се проектира стратегическо руско-китайско партньорство с дългосрочни последици за ЕС и НАТО. В този казус премиерът Борисов най-вероятно ще наблегне пред Доналд Тръмп върху парчето от баницата АЕЦ „Белене“, което се предлага на американски компании.

Премиерът Борисов и Кремъл се стремят Турски поток и АЕЦ „Белене“ да минат под радара на внимание на Запада, докато станат свършен факт, и топката на отговорността за тях мине към Брюксел.

Ролята на България в осигуряването на мълчаливото одобрение на Белия дом за руските проекти става незаменима. Не толкова като основен фактор на сделки, а като критичен подизпълнител на Путин, което може да обясни защо Кремъл и до сега не реагира и не връща български дипломат в отговор на изгонения руски дипломат в София. Странно е и това, че президентът Путин лично утешава руския топ „агент на влияние“ в България, като защитава загрижено Борисов, че „е подложен на натиск“.

Тези които наблюдават Кремъл знаят какво означава това. Проблемът на политиката на „балансиране“ на интересите на САЩ и Русия от Борисов опира до това, че тя подхожда на Вучич и Лукашенко, но не и на премиер на страна членка на НАТО, която е поела ангажимент да поставя интересите на съюза преди интересите на която и да е трета страна, включително Русия.

Първият етап в транзакционна дипломация по операция “Турски поток“ беше изненадващото включване на саудитска компания, без предишен опит в сравнителни като мащаб проекти в ЕС. България отвори посолство и набързо изпрати първия си посланик в Рияд, точно навреме за да покрие затварянето на процедурата по проекта „Турски поток“ през България. Премиерът Борисов посети Саудитска Арабия, следвайки външни съвети, като установи контакти с реалния силен човек в Мохамед Бин Салман, известен с тесните си връзки със семейството на Тръмп. По този начин българският премиер разшири периметъра на вече активната си персонална транзакционна външна политика като добави към страните от Персийския залив и Саудитска Арабия.

По-късно дойде и поредната „изненада“, че саудитската Аркад Корпорация е успяла да сключи сделка с конкурента си, с водеща руска компания, срещу изтегляне на жалба от Върховния съд. Цената е закупуване на тръби от санкционирания от САЩ руски производител. Усещането на правителствен инжинеринг в този проект се усилва и от обстоятелството, че тръбите са доставени преди главният изпълнител Аракд да е успял да подпише договори, без да може да преведе задължителния в този случай аванс.

Втората, по-неясна част е финансовият пакет зад сделката, скритите условия и обезпечението. Договорът на Аркад е за изпълнение „до ключ“, като компанията сама финансира работата си и осигурява нужните и за реализация на проекта кредити. Въпреки това, обикновен бърз тест за риск, би открил труден за количествено измерване и смекчаване инвестиционен риск за саудитците на нов пазар, без предишен опит и проект с многобройни променливи и неизвестни. Финансирането на българската част от вътрешния паричен поток на Аркад е утопия. Въпреки репутацията си – италианският филиал на Аркад Груп трудно ще намери за конкретния проект проектно финансиране от банки, предвид структурата на проекта и управленските дефицити.

Единственото правдоподобно обяснение на финансовия пакет е финансиране и гаранции зад кадър от главната заинтересована страна в „Турски поток“ – „Газпром“. Възможни източници за за това са средства, останали след неуспешната операция у компанията „Южен поток България“, която при своите пикови нива, малко преди президентът Путин да отмени проекта през декември 2014 г., разполагаше с над 660 милиона евро по сметки в български банки. Някои от тях верятно са се изпарили при фалита на КТБ или в обслужване на корупционни схеми, но Газпром вече бе компенсиран с лихва чрез по-високи цени на купувания от него природен газ, продължени и разширени привилегии и т.н.

Друг потенциален източник може да бъде целевият транш от 125 милиарда рубли, отпуснат през октомври 2018 г. от компанията „Газпром Транспорт Краснодар“, собственик на акциите на South Stream Transport BV, специално за финансиране на сегментите на Турски поток в Турция, България, Сърбия и Унгария.

И Кремъл, и Борисов, се нуждаят САЩ да останат снизходителни и пасивни към Турски поток. Но Борисов трудно ще се справи с тази задача във Вашингтон.

Пред вид факта, че досега българската национална газова компания „Булгаргаз“ не е успяла да се ангажира директно с покупки на американски втечнен природен газ, вероятно премиерът Борисов ще се опита да поеме ангажимент за бъдещи покупки на американски втечнен газ, но без сериозни обеми, които да застрашат монополния статус на „Газпром“.

Ще бъде трудно да се предвиди как подобни анонси ще се възприемат в Белия дом, като се имат предвид и новите обстоятелства около блокирането на възможностите за внос на природен газ през Гърция. Операторът на терминала Ревитуса в Гърция ДЕСФА, който е придобит наскоро от консорциум от италианската Снам, испанската Енагаз и белгийската Флуксис, не допусна нито една българска или румънска компания до слотове за получаване на товари от ВПГ през 2020 година.

Пътуването до САЩ, обаче, ще увенчае дългосрочните усилия на премиера Борисов да се наложи над българския президент като силния човек на България в международните отношения.

Той ще получи възможност за снимка с Тръмп и потупване по гърба, както и типичната доза хвалебствия. Дали обаче ще получи ангажимент от американският президент срещу санкции от Конгреса на САЩ и другите институции срещу Турски поток и другите проекти през България, който да позволи на Борисов да маневрира и помогне на жизненоважни проекти на Кремъл, остава извън зоната на прогнозируемото.

Илиян Василев, bulgariaanalytica.org

 
ПОЛИТИКА
News image

Борисов, Херо Мустафа и Заев заедно на самолетоносача „Хари Труман"

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”, където заедно с ръководената от него делегация участва в опознавате...

News image

Зеленски: Възможен е нов договор за транзит на руски газ, говори се за 10 години

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви, че вар...

News image

Politico: "Нормандската четворка" не даде решение на ожесточения спор между Русия и Украйна за газа

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна се срещнаха в Париж в така наречения нормандски формат, който цели прекратяване на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Това е първата среща на високо равнище от октомври 2016 г., пише европейската редакция Politico.  Но те не стигнаха мн...

News image

България е готова да обезпечи транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газа в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от ТАСС. "Дори ако в началото на годината транзита на руския газ през Укр...

News image

Ама имало референдум, ама хората искали 1 лв. на глас?!... БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ

Помните ли онзи велик филм "Опасен чар" с Тодор Колев? В него Седларов и жена му скандираха с радост: "Сго-дих-ме-се!" Защо си спомних за него? Защото днес БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ. И за какво? За какво е тоя годеж? За пари. За нашите пари. За 8 лева субсидия на ...

News image

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море. Крим е непотопяемият самолетоносач на Русия

"Тревога отдясно": на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на ниска височина до малкия военноморски френски кораб "Капитан Биро" край Керченския пролив, в Черно море - арена на надпревара между Русия и НАТО, пише днес Франс прес в репортаж, цитиран от БТА. ...

News image

ВМС на САЩ изгради бази край Крим. Командният център ще бъде във Варна, затова реагира остро Путин

ВМС на САЩ изгради бази на стотина километра от Крим, в украинските пристанища Николаев и Очаков. Командният център ще бъде във Варна, затова скача Путин. Пентагонът превърна две украинските военноморски бази на Черноморското крайбрежие така, че те да могат да приемат военните кораби на...

News image

България в Черно море: атлантизъм и неутрализъм

В навечерието на своето посещение в Белия дом (24.11.2019 г.) премиерът Борисов заяви: “Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”. Това изказване създава впечатлението, че Вашингтон оказва натиск върху България да предостави подобна база, а Борисов &nda...

News image

Путин: Если болгары не хотят, не болгары, а болгарское руководство, мы найдём другие пути реализации наших возможностей

“Сербский участок газопровода от границы Болгарии до Венгрии почти готов, там 90 процентов уже уложено труб, 85 процентов уже готовы, они уже в траншеях лежат, вопрос в перекачивающих станциях. Это вопрос нескольких недель.  Но то, что мы видим, несмотря на многократные заверения, несм...

News image

Борисов: "България не е Сърбия!". САЩ получава плацдарм на Балканите, Путин трудно ще приеме провал на "Троянски кон"

Путин дава Сърбия за пример. Борисов отвръща - "България не е Сърбия, ние сме лоялен член на НАТО". Какво следва? Ремикс на зимата на 2013 и оставка на Бойко Борисов?! Едва ли, но натискът от Кремъл ще се засили. Геостратегическата обстановка е различна. Москва взе Крим през 2014г....

News image

Руското Външно привика посланика ни, експулсират български дипломат от Москва

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от мисията ни.      Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на вън...

News image

Борисов: Информацията на Путин е стара! Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлениет...

News image

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън!

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщ...

News image

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

Остарелите блокови стереотипи на мислене, които са присъщи на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за държавните военни поръчки за Военноморския флот (ВМФ), предава ТАСС, цитирана от "Фокус". ...

News image

Тръмп: НАТО служи на велика цел. Станах по-голям фен на НАТО. Наистина виждам Франция да се отцепва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс. Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите ...

News image

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти. Законът, приет през 2012 г., задължава всич...

News image

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само с...

News image

Пет сценария за руски конфликти. Усилване на Източния фланг на НАТО: Стратегия в Балтийско-Черноморския регион

По време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 3-4 декември в Лондон, лидерите на Алианса ще фокусират своето внимание върху Черно море. Това ще им осигури безценна възможност да оценят опасностите, пред които е изправен най-уязвимият фланг на НАТО, намиращ се между Черно и Бал...

News image

Йенс Столтенберг: Ние не виждаме пряка заплаха от Русия. Всички членове на НАТО са единни по отношение на Русия

Лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят отношенията с Русия и контрола над въоръженията на срещата на върха, която ще се проведе следващата седмица в британската столица Лондон. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на събитието, пре...

News image

Борисов мечтае за платноходки в Черно море, Русия подсилва Черноморския си флот с ракетоносци и крилати ракети "Калибър"

През 2020 г. Черноморски флот на Русия ще получи 16 кораба и спомагателни плавателни съдове, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". „През 2020 г. се предвижда да се доставят и получат още 16 кораба и поддържащи плавателни съдове във флота", се казва в изявление на вицеадмирал Иго...

News image

НИН свали снимка на Вучич с насочен срещу него снайпер. Вучич: "Аз съм на мушката на снайпера, защото не плащам рекет"

Сръбското политическо списание НИН излезе днес без фотография на първата си страница, съобщиха сръбските медии. На фотографията, която вече излезе в социалните мрежи, е сниман президентът Александър Вучич по време на посещение в оръжеен завод и срещу него е насочена пушка. Според и...

News image

Варна координационен център на ГРУ и СВР, преди да бъде "координационен център" на НАТО. "Тихите американци" също са тук

Руснаците винаги са на няколко геостратегически крачки пред американците. Овладяха Крим. "Янките" отговориха с базата в Румъния. Сега разширяват периметъра с "Центъра" във Варна. Руснаците отново са с няколко години преди американците. Морската столица от няколко години е координац...

News image

Варна не стана врата на "Южен поток", а база на САЩ срещу непотопяемия самолетоносач Крим. БСП-Варна стяга ли протести?

Путин си беше харесал Варна за врата на "Южен поток", сега получава американска база за ракети със среден радиус "Томахоук" срещу ЗРК С-400 в Крим. Руският президент дали ще приеме уточненията на Бойко Борисов, когато казва "трябва да правите разлика между база, флотилия и център" за чи...

News image

Борисов си гарантира пълен мандат със зелената светлина за "Турски поток"?! Базата на САЩ във Варна е цената на Сделката

Бойко Борисов си осигури пълен мандат с получаването на зелена светлина за "Турски поток". Както се очакваше, базата на САЩ във Варна се превърна в цената на Сделката. "Турски поток" е представен като "трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно ...

News image

ББ пусна снимки с бронирана лимузина с националните флагове. Кризисен пиар след дефилето с дънки?!

"Започваме!". С този кратък коментър във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза началото на визитата си във Вашингтон и предстоящата среща с президента Доналд Тръмп. Борисов пусна снимки на влизане с бронирана лимузина с националните флагове в Белия дом. Това вероятно трябва да е нещо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

News image

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

ББ разваля достлука със Сарая след срещата с Тръмп и Послание на Херо Мустафа. Дългът на БСП "жокер" за пълен мандат?!

News image

ГЕРБ гласува с БСП срещу ДПС за партийните субсидии, избира с гласове на "БСП за България" Валери Симеонов за заместник-председател на парламента, предлага фигурата на "независим прокурор" над "ДПС-Гешев". Гласуването на ГЕРБ и "БСП за България" за бюджета е знаково, Корнелия Нинова ням...

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

АКЦИЯ

Санкциите на САЩ за "Турски поток" са предизвикателство за Борисов и провокация за Путин. Задава ли се "Южен поток-2"?!

News image

Санкциите на САЩ срещу "Турски поток" са предизвикателство за Борисов и провокация за Путин. Кого ще санкционират американците - шефовете на "Газпром" вече са под санкция?! Включването на санкциите в бюджета за отбрана на САЩ е предизвикателство към Бойко Борисов и провокация за Пу...

САЩ наложи санкции за ”Турски поток” и ”Северен поток-2”

News image

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Те са заложени в бюджета за отбрана, който ще е 738 млрд.долара. Предвижда се военна помощ за Украйна и забрана за F 35 за Турция. ...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер