ПОЛИТИКА

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

alt

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само сочат, че 

днес Русия е изолирана страна, преживяваща упадък

Казано накратко, в днешно време руската агресия в света се свежда до: (а) подкрепа на тези малобройни съюзници, които все още са останали на Москва или до (б) използване на груба сила, когато губи поредния си съюзник.

В крайна сметка все по-агресивното поведение на Путин — включително мащабната кампания на Москва за намеса в американските президентски избори през 2016 година — са резултат от растящата изолация на Русия на международната арена.

След няколко столетия нахлувания — от Наполеон до нацистка Германия — руската стратегическа душа се отнася към Запада с дълбока подозрителност. Макар че в днешния геополитически контекст тази и подозрителност е в голямата си степен неоснователна, тя  все пак си остава реалност.
Политиците трябва да признаят, че Москва изпитва дълбока 

параноична тревога заради загубата на традиционните си съюзници и клиентелистки държави,

особено разположените по западната и граница.
Действително, след разпада на Съветския съюз Русия изгуби множество от своите съюзници, които служеха като буфер между нея и Запада. Голяма част от източно европейските страни прелъстени от щедрите инвестиции и икономически преимущества се обърнаха към Запада.

След края на Студената война към НАТО се присъединиха 13 страни, като практически всички те влизаха преди в сферата на влияние на Съветския съюз. Тези загуби заедно с падането на военните разходи се превърнаха за Русия в цяла серия стратегически поражения.

Макар че влиянието на Москва падна след разпада на Съветския съюз тя все още е способна да проектира влиянието си върху целия свят. Доколкото Русия загуби традиционните си съюзници и клиентелистки държави, които преминаха на страната на Запада, Путин реагира така, както би реагирал всеки голям авторитарен режим в подобни обстоятелства: той 

прибегна до грубата сила

Москва започна първата за 21 век война на територията на Европа след като Грузия реши да се сближи с ЕС. По-късно Путин реагира на решението на Украйна да напусне руската орбита като анексира Крим и разпали кръвопролитна война в източна Украйна. И Грузия, и Украйна имат обща граница с Русия, което прави завоя им към Европа особено болезнена стратегическа загуба за Москва.
Няколко години по-късно, когато Черна гора завърши процеса на подготовка за влизане в НАТО, Русия в последния момент се опита да организира преврат, за да попречи на миниатюрната държава да се присъедини към алианса.

Отчаяните (и често кървави) вмешателства на Русия във вътрешните работи на Грузия, Украйна и Черна гора не могат да бъдат наречени действия, които би предприела една империя, намираща се в подем.

Тези дейстивия са отличителна черта на слабеещ гигант, отчаяно опитващ да компенсира цяла серия стратегически поражения.

Впрочем политиците трябва да се замислят, как едно бъдещо правителство на САЩ ще реагира, ако Европа, Мексико или Канада изведнъж решат да се сближават с Китай. Или ако погледнем на ситуацията от друг ъгъл, колко съюзници ще бъде готова да отстъпи Америка на своя въоръжен с ядрени бойни глави съперник, преди да реши да отговори на това със силови методи?

Трябва да се отбележи, че гражданите на всяка страна трябва да имат възможността свободно да избират своите правителства и съответно съюзите, в които техните страни да членуват.

Но трябва и да сме готови за последствията в случай, че решите активно да убеждавате и подтиквате ключови съюзници и "клиенти" да недопуснат орбитата на Москва, както това направиха няколко поредни държавни администрации на САЩ.

Действително, ако вземем предвид дългия списък с печални исторически събития, а също така особеностите на личността и биографията на Путин, никой не трябва да се изненадва, че Русия бурно изригва своя гняв, когато я вкарат в ъгъла на международната арена.

Важно е да се отбележи, че бурната реакция на Путин на загубата на традиционни съюзници не се ограничава с Европа. Например, Сирия — една от малкото държави в Близкия Изток, които и досега остават клиенти и съюзници на Русия. Когато Саудитска Арабия и съюзниците и в Персийския залив опитаха да свалят режима на Асад, Русия изпрати внушителен брой военни кораби, бойни самолети и военни, достатъчни, за да бъде спасен режимът на Асад.

Путин си прави мечешка PR-услуга, защитавайки жестокото правителство на Сирия. Но опитите на Русия (и Иран) да спасят един от малкото им останали съюзници позволиха да бъде предотвратено възникването на още един катастрофален вакуум на властта в Близкия Изток.

Във всеки случай, крахът на сирийското правителство гарантирано щеше да доведе до буйния разцвет на "Ислямска държава".

През 2016 година, докато Путин поддържаше своя сирийски съюзник, Русия осъществи грандиозна атака срещу САЩ. По данни на американското разузнавателно Путин е разпоредил провеждането на мащабна операция по две ключови причини.

Първо, Путин искаше президентът на САЩ да стане Доналд Тръмп. Това, че Путин предпочиташе Тръмп едва ли изненадва някого. През цялата си предизборна кампания през 2016 година Тръмп открито говореше за политика, която изглеждаше съгласувана с най-важните геополитически задачи на Русия — отслабване на НАТО, отмяна на антируските санкции, признаване на Кримския полуостров за част от територията на Русия. (Не беше изненада и, че в руския парламент имаше истински празник по повод избирането на Тръмп за президент).

Провеждайки рекламни кампании, мобилизирайки избирателите и организирайки различни политически мероприятия, включително и митинги — три основни дейности в рамките на всяка избирателна кампания — хората зад мащабната руска операция за влияние, превърнаха правителството на Русия в непосредствено продължение на предизборния щаб на Тръмп.

Още една причина за намесата на Путин в президентските избори е стремежът 

да се посее раздор вътре в САЩ

 Отчитайки огромния борй разногласия, може с увереност да се каже, че хилядите платени обявления в интернет и фалшиви новини, създадени, публикувани и разпространени от агентите на руското разузнаване позволиха на руското правителство да постигне поразителни успехи в поляризацията на Америка.

В действителност опитите на Русия да подкопае основите на американската демокрация представляват въпиющо нарушение на международните норми, почти акт на война. Но тези опасни стъпки на Путин не могат да бъдат наречени дейстивия на велика държава или империя, преживяваща разцвет.

Напротив, по време на Студената война, когато дори Съветският съюз се намираше на пика на своето влияние на Москва и на ум не и идваше толкова откровено и дръзко да се намесва във вътрешните работи на Америка.

Вземайки предвид дългия списък със стратегически поражения на Москва, опитите на Путин да постигне повторното избиране на Тръмп и дестабилизирането на САЩ са отражение на отчаяния стремеж на изолираната бивша империя да измени създаденото статукво. 

Марик фон Ренненкампф*, The Hill

*Марик фон Ренненкампф е аналитик от Бюрото по международна сигурност в Държавния департамент, работил е в Министерството на отбраната на САЩ.

Превод: Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

gordonua.com: Охранител на Путин присъства на преговорите на Нормандската четворка в Париж

На срещата в Париж Путин и Зеленски всъщност за нищо не можеха да се споразумеят. Но и двамата искаха да погледнат в очите на другия. Всеки, естествено, като преследва собствените си интереси. Мисля, че Путин аргументира нещо подобно: "Е, какво разбира този новак в голямата политика? Играл е...

News image

Конгресът на САЩ обявява Русия за "спонсор на тероризма". Стоп на "Турски поток" и сделки с Русия?!

Комисията по външна политика на американския Конгрес одобри законопроект, който задължава държавния секретар да разгледа въпроса дали Русия е спонсор на тероризма, съобщава ТАСС, цитирана от Фактор.бг. Инициативата задължава американското правителство да обяви за терористични организаци...

News image

Борисов: Не се натискаме за координационен център, не искам флотилии! Платноходките си плуват, проектите си вървят

"Ние не се натискаме за координационен център. Аз винаги съм се изказвал срещу флотилии в Черно море. Когато има две силни страни, тогава платноходките плуват спокойно и проектите вървят. Ако на нещо сме се съгласили, то е евентуално за координационен център. България никога не се е стр...

News image

Президентът Румен Радев: Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов в залеза на своето управление

"Аз ще се възползвам от това си право". Това заяви президентът Румен Радев пред бТВ. Той поясни, че има предвид чл. 154 от Конституцията, според който президентът има право да внесе промени в Конституцията. При подписването на указа за назначаването на новия гл...

News image

Борисов за Радев: Ето това много го е яд, няма демократичен президент, който да не е седял на камината на Белия дом

С думите "злоба", "омраза" и "двуличен човек" премиерът Бойко Борисов коментира интервюто, което президентът Румен Радев даде за бТВ. Държавният глава за пореден път разкритикува кабинета и обяви: „Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов“, като нарече неверни данните за ръст...

News image

Илиян Василев: Слави, дясната опозиция и социологията на Системата

Проучванията на електоралните нагласи, огласени напоследък, които изтласкват Слави в стратосферата на БГ политиката, са част от обслужваща социология - това, което познати в мрежата наричат "цоциология". Трифонов е просто проект, който трябва да държи под контрол Борисов...

News image

Борисов, Херо Мустафа и Заев заедно на самолетоносача „Хари Труман"

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”, където заедно с ръководената от него делегация участва в опознавате...

News image

Зеленски: Възможен е нов договор за транзит на руски газ, говори се за 10 години

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви, че вар...

News image

Politico: "Нормандската четворка" не даде решение на ожесточения спор между Русия и Украйна за газа

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна се срещнаха в Париж в така наречения нормандски формат, който цели прекратяване на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Това е първата среща на високо равнище от октомври 2016 г., пише европейската редакция Politico.  Но те не стигнаха мн...

News image

България е готова да обезпечи транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газа в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от ТАСС. "Дори ако в началото на годината транзита на руския газ през Укр...

News image

"ДПС е в гласно съглашателство с ГЕРБ за НАТО". Ако Доган "не обърне палеца" и Путин не може да свали Борисов

Йордан Цонев заяви в предаването "Неделя 150", "че ДПС е в гласно съглашателство с ГЕРБ по въпросите за НАТО, ЕС, данъчната система, бизнес средата, защото "нашата програма предвижда това"". Формулата "ДПС е в гласно съглашателство с ГЕРБ по въпросите за НАТО" означава, че Ахмед Доган п...

News image

ББ разваля достлука със Сарая след срещата с Тръмп и Послание на Херо Мустафа. Дългът на БСП "жокер" за пълен мандат?!

ГЕРБ гласува с БСП срещу ДПС за партийните субсидии, избира с гласове на "БСП за България" Валери Симеонов за заместник-председател на парламента, предлага фигурата на "независим прокурор" над "ДПС-Гешев". Гласуването на ГЕРБ и "БСП за България" за бюджета е знаково, Корнелия Нинова ням...

News image

Ама имало референдум, ама хората искали 1 лв. на глас?!... БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ

Помните ли онзи велик филм "Опасен чар" с Тодор Колев? В него Седларов и жена му скандираха с радост: "Сго-дих-ме-се!" Защо си спомних за него? Защото днес БСП и ГЕРБ се сгодиха. А кумове са им ВМРО и НФСБ. И за какво? За какво е тоя годеж? За пари. За нашите пари. За 8 лева субсидия на ...

News image

Френски кораб си играе на котка и мишка с руснаците в Черно море. Крим е непотопяемият самолетоносач на Русия

"Тревога отдясно": на хоризонта руски разузнавателен самолет се приближава на ниска височина до малкия военноморски френски кораб "Капитан Биро" край Керченския пролив, в Черно море - арена на надпревара между Русия и НАТО, пише днес Франс прес в репортаж, цитиран от БТА. ...

News image

ВМС на САЩ изгради бази край Крим. Командният център ще бъде във Варна, затова реагира остро Путин

ВМС на САЩ изгради бази на стотина километра от Крим, в украинските пристанища Николаев и Очаков. Командният център ще бъде във Варна, затова скача Путин. Пентагонът превърна две украинските военноморски бази на Черноморското крайбрежие така, че те да могат да приемат военните кораби на...

News image

България в Черно море: атлантизъм и неутрализъм

В навечерието на своето посещение в Белия дом (24.11.2019 г.) премиерът Борисов заяви: “Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна”. Това изказване създава впечатлението, че Вашингтон оказва натиск върху България да предостави подобна база, а Борисов &nda...

News image

Путин: Если болгары не хотят, не болгары, а болгарское руководство, мы найдём другие пути реализации наших возможностей

“Сербский участок газопровода от границы Болгарии до Венгрии почти готов, там 90 процентов уже уложено труб, 85 процентов уже готовы, они уже в траншеях лежат, вопрос в перекачивающих станциях. Это вопрос нескольких недель.  Но то, что мы видим, несмотря на многократные заверения, несм...

News image

Борисов: "България не е Сърбия!". САЩ получава плацдарм на Балканите, Путин трудно ще приеме провал на "Троянски кон"

Путин дава Сърбия за пример. Борисов отвръща - "България не е Сърбия, ние сме лоялен член на НАТО". Какво следва? Ремикс на зимата на 2013 и оставка на Бойко Борисов?! Едва ли, но натискът от Кремъл ще се засили. Геостратегическата обстановка е различна. Москва взе Крим през 2014г....

News image

Руското Външно привика посланика ни, експулсират български дипломат от Москва

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от мисията ни.      Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на вън...

News image

Борисов: Информацията на Путин е стара! Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлениет...

News image

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън!

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщ...

News image

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

Остарелите блокови стереотипи на мислене, които са присъщи на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за държавните военни поръчки за Военноморския флот (ВМФ), предава ТАСС, цитирана от "Фокус". ...

News image

Тръмп: НАТО служи на велика цел. Станах по-голям фен на НАТО. Наистина виждам Франция да се отцепва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс. Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите ...

News image

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти. Законът, приет през 2012 г., задължава всич...

News image

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само с...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

ББ слезе от "Хари Труман" и пак се качи в Лодката на Путин с формулата "Платноходките си плуват, проектите си вървят"

News image

Бойко Борисов слезе от Лодката на Путин за няколко месеца, купи американски изтребители, залови руски шпиони, за да се снима край камината с Тръмп, за което президентът Румен Радев му завиждал. След слизането от Лодката на Путин и снимката край камината в Белия дом се качи на американск...

ББ слезе от руската платноходка и се качи на US самолетоносач. "Херо" му се кефи, с "Калибър" ли ще го свалят?!

News image

Бойко Борисов не спира да цака американската карта и след като се върна от Вашингтон рязко втвърди тона към Москва. На Путин в момента изобщо не му е до Борисов - опитва се да се договори с Украйна, за да паднат санкцииите на ЕС. Борисов си реди пасианса с външните фактори - с америк...

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални

News image

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банк...

АКЦИЯ

Борисов като Путин обяви НАТО за "партньор" - след камината в Белия дом, намигане към Путин за пълен мандат

News image

"Единственият надежден ПАРТНЬОР, който ни пази, е НАТО", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. "Нашите ПАРТНЬОРИ от НАТО" е формулата, която руският президент Владимир Путин използва за отношенията между Алианса и Русия. ...

Посланикът на Русия: Подготвят Македония за НАТО, но като цяло не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България

News image

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик Н.Пр. Анатолий Макаров, предаде БГНЕС. „Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта пос...

КИЛЪРИ

Российский снайпер установил мировой рекорд по дальности ночного выстрела

News image

Новый мировой рекорд по дальности ночного выстрела установил россиянин Сергей Шмаков. Он произвел пять метких выстрелов в мишень размером 60×60 см, расположенную на удалении 2000 метров. Как сообщает ФАН, для установления рекорда Шмаков использовал стрелковый комплекс полно...

Русия е тествала в Арктика хиперзвуковата ракета "Кинжал"

News image

Първо пробно изстрелване в Арктика на руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е било извършено в средата на ноември към полигона "Пемба", североизточно от Воркута, съобщават два източника от военнопромишления комплекс на Русия, цитирани от БТА. Според единия от тях изтребител МиГ-31К, излет...

МАФИЯ

Като не можеш да обвиниш Путин, посрещан като цар в Белград, за шпионите от ГРУ, обвиняваш българите

News image

Темата "шпионски скандал" в Сърбия и измислената „българска връзка“ коментираха пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев и международният анализатор Кристиян Шкварек. „Това е по една стара сръбска традиция – ако не знаеш какво да правиш, удари българина, ня...

Рандеву в "Черной овце". Новое фиаско ГРУ в Сербии

News image

Президент Сербии Александр Вучич обнародовал инициалы человека, получающего на опубликованном 17 ноября видео деньги от помощника военного атташе посольства России в Сербии Георгия Клебана. Это подполковник сербской армии в отставке "Z.K." Вучич заявил, что не считает виновным в произо...

РЕКЛАМА
Банер