ПОЛИТИКА

Анализаторите бъркат: Агресията на Путин доказва упадъка на Русия

alt

Много анализатори специализирани в сферата на геополитиката обясняват набиращата обороти руска агресия със стремежа на президента Путин да възстанови "величието" на Русия. Но един по-детайлен анализ показва, че провокациите на Путин съвсем не му помагат да "възроди руската империя", а само сочат, че 

днес Русия е изолирана страна, преживяваща упадък

Казано накратко, в днешно време руската агресия в света се свежда до: (а) подкрепа на тези малобройни съюзници, които все още са останали на Москва или до (б) използване на груба сила, когато губи поредния си съюзник.

В крайна сметка все по-агресивното поведение на Путин — включително мащабната кампания на Москва за намеса в американските президентски избори през 2016 година — са резултат от растящата изолация на Русия на международната арена.

След няколко столетия нахлувания — от Наполеон до нацистка Германия — руската стратегическа душа се отнася към Запада с дълбока подозрителност. Макар че в днешния геополитически контекст тази и подозрителност е в голямата си степен неоснователна, тя  все пак си остава реалност.
Политиците трябва да признаят, че Москва изпитва дълбока 

параноична тревога заради загубата на традиционните си съюзници и клиентелистки държави,

особено разположените по западната и граница.
Действително, след разпада на Съветския съюз Русия изгуби множество от своите съюзници, които служеха като буфер между нея и Запада. Голяма част от източно европейските страни прелъстени от щедрите инвестиции и икономически преимущества се обърнаха към Запада.

След края на Студената война към НАТО се присъединиха 13 страни, като практически всички те влизаха преди в сферата на влияние на Съветския съюз. Тези загуби заедно с падането на военните разходи се превърнаха за Русия в цяла серия стратегически поражения.

Макар че влиянието на Москва падна след разпада на Съветския съюз тя все още е способна да проектира влиянието си върху целия свят. Доколкото Русия загуби традиционните си съюзници и клиентелистки държави, които преминаха на страната на Запада, Путин реагира така, както би реагирал всеки голям авторитарен режим в подобни обстоятелства: той 

прибегна до грубата сила

Москва започна първата за 21 век война на територията на Европа след като Грузия реши да се сближи с ЕС. По-късно Путин реагира на решението на Украйна да напусне руската орбита като анексира Крим и разпали кръвопролитна война в източна Украйна. И Грузия, и Украйна имат обща граница с Русия, което прави завоя им към Европа особено болезнена стратегическа загуба за Москва.
Няколко години по-късно, когато Черна гора завърши процеса на подготовка за влизане в НАТО, Русия в последния момент се опита да организира преврат, за да попречи на миниатюрната държава да се присъедини към алианса.

Отчаяните (и често кървави) вмешателства на Русия във вътрешните работи на Грузия, Украйна и Черна гора не могат да бъдат наречени действия, които би предприела една империя, намираща се в подем.

Тези дейстивия са отличителна черта на слабеещ гигант, отчаяно опитващ да компенсира цяла серия стратегически поражения.

Впрочем политиците трябва да се замислят, как едно бъдещо правителство на САЩ ще реагира, ако Европа, Мексико или Канада изведнъж решат да се сближават с Китай. Или ако погледнем на ситуацията от друг ъгъл, колко съюзници ще бъде готова да отстъпи Америка на своя въоръжен с ядрени бойни глави съперник, преди да реши да отговори на това със силови методи?

Трябва да се отбележи, че гражданите на всяка страна трябва да имат възможността свободно да избират своите правителства и съответно съюзите, в които техните страни да членуват.

Но трябва и да сме готови за последствията в случай, че решите активно да убеждавате и подтиквате ключови съюзници и "клиенти" да недопуснат орбитата на Москва, както това направиха няколко поредни държавни администрации на САЩ.

Действително, ако вземем предвид дългия списък с печални исторически събития, а също така особеностите на личността и биографията на Путин, никой не трябва да се изненадва, че Русия бурно изригва своя гняв, когато я вкарат в ъгъла на международната арена.

Важно е да се отбележи, че бурната реакция на Путин на загубата на традиционни съюзници не се ограничава с Европа. Например, Сирия — една от малкото държави в Близкия Изток, които и досега остават клиенти и съюзници на Русия. Когато Саудитска Арабия и съюзниците и в Персийския залив опитаха да свалят режима на Асад, Русия изпрати внушителен брой военни кораби, бойни самолети и военни, достатъчни, за да бъде спасен режимът на Асад.

Путин си прави мечешка PR-услуга, защитавайки жестокото правителство на Сирия. Но опитите на Русия (и Иран) да спасят един от малкото им останали съюзници позволиха да бъде предотвратено възникването на още един катастрофален вакуум на властта в Близкия Изток.

Във всеки случай, крахът на сирийското правителство гарантирано щеше да доведе до буйния разцвет на "Ислямска държава".

През 2016 година, докато Путин поддържаше своя сирийски съюзник, Русия осъществи грандиозна атака срещу САЩ. По данни на американското разузнавателно Путин е разпоредил провеждането на мащабна операция по две ключови причини.

Първо, Путин искаше президентът на САЩ да стане Доналд Тръмп. Това, че Путин предпочиташе Тръмп едва ли изненадва някого. През цялата си предизборна кампания през 2016 година Тръмп открито говореше за политика, която изглеждаше съгласувана с най-важните геополитически задачи на Русия — отслабване на НАТО, отмяна на антируските санкции, признаване на Кримския полуостров за част от територията на Русия. (Не беше изненада и, че в руския парламент имаше истински празник по повод избирането на Тръмп за президент).

Провеждайки рекламни кампании, мобилизирайки избирателите и организирайки различни политически мероприятия, включително и митинги — три основни дейности в рамките на всяка избирателна кампания — хората зад мащабната руска операция за влияние, превърнаха правителството на Русия в непосредствено продължение на предизборния щаб на Тръмп.

Още една причина за намесата на Путин в президентските избори е стремежът 

да се посее раздор вътре в САЩ

 Отчитайки огромния борй разногласия, може с увереност да се каже, че хилядите платени обявления в интернет и фалшиви новини, създадени, публикувани и разпространени от агентите на руското разузнаване позволиха на руското правителство да постигне поразителни успехи в поляризацията на Америка.

В действителност опитите на Русия да подкопае основите на американската демокрация представляват въпиющо нарушение на международните норми, почти акт на война. Но тези опасни стъпки на Путин не могат да бъдат наречени дейстивия на велика държава или империя, преживяваща разцвет.

Напротив, по време на Студената война, когато дори Съветският съюз се намираше на пика на своето влияние на Москва и на ум не и идваше толкова откровено и дръзко да се намесва във вътрешните работи на Америка.

Вземайки предвид дългия списък със стратегически поражения на Москва, опитите на Путин да постигне повторното избиране на Тръмп и дестабилизирането на САЩ са отражение на отчаяния стремеж на изолираната бивша империя да измени създаденото статукво. 

Марик фон Ренненкампф*, The Hill

*Марик фон Ренненкампф е аналитик от Бюрото по международна сигурност в Държавния департамент, работил е в Министерството на отбраната на САЩ.

Превод: Faktor.bg

 
ПОЛИТИКА
News image

"Лейтенант" на Маджо: Пеевски не е по-силен от Борисов. Може да скочи срещу Сарая след изборите с "Не съм ви банкомат!"

"Лейтенант" на Младен Михалев-Маджо, който е част от изборджийската машина на ГЕРБ по Черноморието, твърди, че влиянието на Пеевски в държавата е много силно надценено. "Делян има позиции в службите, но там №1 е Бойко, а за Гешев са "фифти-фифти". Борисов е много напред с материала пред...

News image

Службите разкрили офшорни сметки на Божков. Акцията срещу Бобокови е за техните офшорки, атаката срещу Златев за "Хаят"?

Службите са разкрили офшорни сметки на Васил Божков със съдействието на партньори от САЩ, твърди източник от ДАНС. "Това е главната цел на операцията срещу Божков, милиардите в офшорки", коментира източникът от службите. Акцията срещу Пламен Бобоков и Атанас Бобоков също била насоч...

News image

"Васко" $650 млн в списъка Бобокови, кога ще извади списък "Божков" - на кого колко? Ето и списъкът "Пеевски"

Списъкът на Атанас Бобоков с "цифрите" доказа, че "Васко" (Божков) е бил по-голям от СИК и ВИС-2 заедно. През 2004г. е най-богатият изобщо, доскоро беше №4. Въпреки че го сочеха като най-богатия българин. Най-богатите трима са в Групата на Сарая, "Берлин" и "Банкя" - за подрежданет...

News image

"Боклукгейт" пренарежда Бизнеса, свързват Валентин Златев с Камората? Борисов спира акция на службите до "петролния бос"

Бойко Борисов е стопирал засега акцията на службите срещу Валентин Златев и е дал зелена светлина само до близкия с "петролния бос" заместник-министър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков, твърдят източници от ДАНС. Делян Пеевски и Кирил Домусчиев са били ...

News image

Илиян Василев: "Няма да има битка между Пеевски и Борисов". Може и да има, за бизнес пренареждане - Златев и Доган

"Не разчитайте на открита битка между Пеевски и Борисов - това са просто маневри преди договаряне. Просто Божков се оказа прекалено голяма хапка за Корпулентния", пише Илиян Василев във Фейсбук. Може и да има, за икономическо пренареждане, но не между Борисов и Пеевски, а между Валентин...

News image

След 15-те милиарда Сарая се отказа от властово Пренареждане, тече ИКОНОМИЧЕСКО. Леви другари напират за пачки

Сретан Йосич разстрелваше по медиите Бойко Борисов, Путин уж му даваше ултиматуми за "руско ресто", нищо че не той е прибрал 600 млн евро за рушвети, а онези, които го свалиха "за кратко срещу връщане". Румен Радев сваляше доверие от правителството, Мая Манолова щеше да печели София, пу...

News image

Идват 15 милиарда и Бойко Борисов ще се остави да го свалят?! Не "руско ресто", хиперзвукова ракета няма да го свали

Бойко Борисов от три месеци не е спрял да прегръща и гушка шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Прегръдки като за 15 милиарда евро. Аре сега Мая Манолова да ходи да се прегръща с президента Румен Радев и да го свалят този диктатор и водач на Хунта. Като разкеши яко на сво...

News image

Златев е квота на Кремъл. Борисов може да изпълни поръчка на Пеевски срещу краля на петрола само след съгласие на Путин

Бойко Борисов трудно ще изпълни поръчка срещу Валентин Златев, дори може подаде оставка, ако Пеевски и Доган решат, че кралят на петрола не играе ролята на Троянски кон в "Лукойл", а е лоялен на компанията. Ако Борисов все пак атакува Златев, това ще е неговият най-смел и рискован ход, ...

News image

Пламен Бобоков е близък с Пеевски, но отказа оферта за терминал във Варна. Симеонов (не) позна, че ще атакуват Златев

Само Делян Пеевски и Бойко Борисов могат да "поръчат" акция срещу Пламен Бобоков, твърди източник от службите. Медийното покритие на акцията потвърждава неговата "версия". Атаката срещу Пламен Бобоков вероятно е част от стратегията на Пеевски за овладяване на петролния бизнес с превземан...

News image

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. С придобивката всичко е точно

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс". По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка...

News image

Недялко Недялков критикува Иван Гешев и брани Бойко Борисов: "Цветанов сипе отрова по Борисов и стяга партия"

Собственикът на ПИК Недялко Недялков защитава в пост във Фейсбук Бойко Борисов от "сипещия отрова" срещу него Цветан Цветанов. Това е знак, кой има интерес от публикацията, че бившият Втори в ГЕРБ стяга партия, както и от препечатката на статията в "Сега" срещу главния прокурор Иван Гешев. ...

News image

Семеен приятел на Мая Манолова: "Пеевски e зад Мая, но ще я изпържат". Гергов и Борисов ще я "изпържат" срещу БСП

"Пеевски е зад Мая, но ще я изпържат", заяви семеен приятел на Мая Манолова преди кметския вот в София и прогнозата му се потвърди на 100%. Сега зад Мая Манолова застава Георги Гергов и с Бойко Борисов ще я "изпържат", представяйки я като подривен политически играч срещу БСП. Герго...

News image

Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова. Обаче тя го прави като презент за ГЕРБ

Мая Манолова обяви, че стартира националната си обиколка от Пловдив, градът на Георги Гергов. Знаков старт. Гергов е режисьор на атаката срещу Нинова отвътре, Манолова влиза в ролята на фронтмен за щурм отвън. Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова,...

News image

Мая Манолова: Не съм молила Борисов за нищо, той ме молеше да не играя за кмет, защото знаеше, че ще загуби

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова обяви, че от утре тръгва из страната, за да събира гражданското недоволство срещу модела Борисов. "В момента не правя партия, не се занимавам с партийно строителство, но от утре тръгваме из България - първо в Пловдив, след т...

News image

Атаката срещу Владислв Горанов вече и в сайтове, сочени за близки до властта. Божков обслужва Борисов за оставката или..

Атаката срещу Владислв Горанов и вече се вихри и в сайтове, сочени за близки до властта. ПИК отново атакува Горанов с пост на Васил Божков за запора на Телефонната палата. От данните в документа е видно, че сградата и нейните активи са запорирани заради "очаквано публично вземане" о...

News image

КОЙ нареди "Влади" на Гешев, "ресто" на Борисов за полета на Божков към Дубай? Или Борисов поръчва Горанов скофтия

Сайтът ПИК, който подкрепи мощно Иван Гешев за главен прокурор, препечата от "Сега" критична статия срещу него. Владислав Горанов атакуван от сайт, сочен като проправителствен? КОЙ ли го нареди, за да си върне на премиера, че пусна полета на Божков за Дубай или Бойко Борисов го поръча скоф...

News image

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

В събота на 23 май бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че се връща в политиката и ще участва в следващите парламентарни избори с формацията си „Изправи се. БГ“ Времето бе избрано правилно, за да се разгърне политически проект – до следващите парламентарни избори има ...

News image

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

News image

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

News image

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

News image

Бойко Борисов за писмото от "Левски": Ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Какво общо имам аз, че да ми пращат писма

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "Левски"и ще хвърли писмото от ръководството на футболния клуб. "Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Защо? За какв...

News image

Президентът: От България Русия получи писменост, от български земи дойдоха и християнството, и църковно-славянският език

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!" Това се казва в словото на президента Р...

News image

Борисов посети район на Пеевски за празника. Стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция

Бойко Борисов посети крепост на Делян Пеевски за празника на българската писменост - Пазарджик и Велинград са негови изборджийски райони. Борисов явно стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция. Кметът на Пазарджик Георги Попов не можеше да нахвали ...

News image

Манолова няма да свали Борисов и да вземе властта с няколкостотин протестиращи. Мощен протест може да направи само БСП

Не повече от 300 души уважиха седящия протест пред Министерския съвет, организиран от Мая Манолова и нейната гражданска инициатива "Изправи се", видя репортер на Епицентър.бг. Мая Манолова не може да разклати кабинета, да свали Бойко Борисов и да вземе властта с няколкостотин протес...

News image

Божков се пинизи с Борисов и феновете на "Левски", защото не може да спечели война с Доган. "София-Запад" готви Ресто?!

Васил Божков се пинизи с Бойко Борисов и феновете на "Левски", защото го подвели с протестите срещу кабинета. Така изглежда на пръв поглед. С кого води медийна война Божков - с Борисов, който го пусна да излети за Дубай и за пръв път се възпротиви едновременно на Пеевски и Доган? Н...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Цветан Цветанов прави политически проект след среща с резидента на ЦРУ. Пачките са от Сорос и... Валентин Златев

News image

Цветан Цветанов се е срещнал с резидента на ЦРУ в София в офиса му в американското посолство, разкриват източници от най-близкото обкръжение на бившия Втори в ГЕРБ. Цветанов е обявил, че политическият му проект ще бъде с проатлантическа насоченост и ориентиран към десния електорат, но ням...

Лаура Кьовеши може да свали Борисов, ако Божков докаже в Брюксел, че му е дал 100 млн. Комиксите постигат само инкяр

News image

Комиксите и схемите на Васил Божков срещу Бойко Борисов няма да свалят кабинета. "Бойко" ще връща медийно Ресто с инкяр. Лаура Кьовеши може да свали Борисов, но Божков трябва докаже, че е дал на премиера 100 милиона рушвет срещу далавера за 700 милиона. Кьовеши няма как да бъде сез...

Божков сваля кабинета, ако докаже: "Горанов занесе на Борисов общо 100 млн кеш!". Гешев трябва да ги задържи за корупция

News image

След "Къде са?" Божков ще свали кабинета, ако докаже - "Горанов ги носеше на Борисов - 100 милиона за пет години". Владислав Горанов може да върне "ресто" - "Божков да каже къде са - в Куршевел или в Тайланд". Божков да покаже пътя на парите до Горанов и Борисов, но така става КОРУМП...

АКЦИЯ

"Божков иска да се откупи". Божков щеше да се "откупи" в София, играе друга игра - да свали Борисов с интрига с Пеевски

News image

- "Г-н Миленов, случайно ли според вас Васил Божков попита управляващите "Къде са парите"? "Не, неговата цел е да се откупи". - "Ще успее ли?". "Зависи какво ще извади и дали има файлове със звукозаписи за срещите с хора от властта", заявява Росен Миленов пред "Фрог". Ако Васи...

Пеевски стои зад проекта на Мая Манолова. Сарая с нов опит за Пренареждане след евроизборите и кметския вот в София?!

News image

Делян Пеевски стои зад проекта на Мая Манолова и това вече е публична тайна след знака, който тя даде във Варна. Мая Манолова посочи бившия областен управител Тодор Йотов за координатор на движението "Изправи се.бг". Тодор Йотов е изключително близък с Данаил Папазов, който даде ста...

КИЛЪРИ

Божков доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е Рестото. Клиент №1 има други "поръчители"

News image

Васил Божков си прави пинизи с Бойко Борисов, доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е, че няма да има Ресто. ББ е "пенсионер" в този бизнес след 2005г. и няма да го нареди за пуцане, за Доган и Пеевски едва ли може да е толкова сигурен и не ги провокира. Обаче Бо...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков е международен играч, според ЦРУ "крал на мафията". Вътрешни фактори, освен Доган, трудно ще го върнат в София

News image

Главният прокурор Иван Гешев отговори на критиките в ПИК за Васил Божков, не и за Владислав Горанов, или се възползва от медийния акомпанимент. Един от партньорите в тандема "Пеевски&Борисов" може да е удовлетворен, донякъде, защото Пеевски цели връщането на бизнесмена в София, не и Бор...

"Принцът на София" Васил Божков загуби вота в столицата, провали операция "Пренареждане 2" и му взеха бизнеса

News image

Васил Божков, "принцът на София", се опита да овладее цялата "кралска власт" в столицата с Мая Манолова. Публична тайна е, че той стоеше зад кампанията й. Делян Пеевски влезе скофтия в тази игра и по сараен обичай игра двойно. Загубата на изборите взриви "тандема" - Ахмед Доган не прощава...

РЕКЛАМА
Банер