alt

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газа в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от ТАСС.

"Дори ако в началото на годината транзита на руския газ през Украйна в България по Трансбалканския газопровод бъде преустановен, ние сме подготвени. На 30 ноември Турция направи "златната" заварка, която съедини "Турски поток" с "Българския поток", съобщи Малинов.

Той уточни, че газопроводът е започнал да се пълни с гориво. "Ние ще сме готови към 15 декември, те, надявам се - към 20 декември", допълни Малинов.

Предишната седмица той съобщи, че България забавя строителството на продължение на "Турски поток" на своята територия. Според вестник "Взгляд" България била подвела не само "Газпром", но и своите съседи, при които могат да възникнат проблеми тази зима.

Припомняме, българският премиер Бойко Борисов увери, че ще построим газовата си мрежа в срок в отговор на думите на Путин, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток".

Борисов каза: "Да дойде, да види как строим. Когато имаме готови мощности - тогава и за руския газ ще бъде най-добрата алтернатива.".

На 6 декември руски депутат заяви, че сме загубили статута си на газов хъб, заради забавяне на изграждането на "Турски поток".

Същият ден енергийният министър Теменужка Петкова увери, че няма забавяне.

News.bg