ПОЛИТИКА

Валерия Велева: Между прегръдките с Тръмп и целувките с Путин

alt

Сряда, 8 януари 2020 година, ще знаков ден за българската политика и дипломация. Поставена в менгемето на великите сили България чрез своя министър-председател ще трябва да защити националното си достойнство, лавирайки между безкомпромисно налаганите интереси на САЩ, Русия и Турция.
Едва ли някога в историята ни е имало такъв ден, който ще започне с пристигането на пратеник на американския президент в София, чиято основна мисия ще е прокарването на интересите на САЩ, предимно в областта на енергетиката, и ще завърши със среща с руския и турския президенти в Истанбул, които ще настояват за същото.

И така да видим какво ще ни предложи 8 януари 2020

ДЕЙВД ХЕЙЛ - ПРАТЕНИКЪТ НА ТРЪМ 

Рано сутринта премиерът Борисов ще приеме Министерския съвет американска делегация, водена от помощник държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл.

Хейл е специален пратеник на президента Тръмп, третият човек по влияние в американската администрация, а в делегацията са включени специалисти по отбрана, енергетика и енергийна сигурност, борба с тероризма и борба с корупцията, правоприлагане и върховенство на закона. С тях ще започнат и първите разговори по изпълнение на подписаното от през ноември от Борисов и Тръмп стратегическо споразумение между България и САЩ. Безспорно най-важните теми ще са проектите за нови газопроводи и хъба “Балкан”.

"ТУРСКИ ПОТОК" - ТРЪН В ПЕТАТА

На масата на "Дондуков" 1 ще са “Турски поток”, заедно с други тръби. А "Турски поток" вече е под санкции, наложени със закон от американския президент - приятелят на Борисов, които ще се прилагат както за морската му част, така за всичи допълнителни линии, изградени в бъдеще.
Първата тръба на "Турски поток" е предназначена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с допълнителни 15,75 млрд. куб м/г е предназначена за европейския пазар като маршрутът е през България, Сърбия и Унгария и завършва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Позицията на американската администрация на Тръмп е категорична - "Турски поток" има за цел да създаде национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки - използвайки тази зависимост да оказва недопустимо ниво на икономическо и военно влияние. С тази нагласа Дейвид Хейл ще седне на масата на разговори срещу премиера Борисов.

НАРИЧАЙТЕ ГО "БАЛКАНСКИ ПОТОК"

Борисов обаче упорито налага термина "Балански поток" за продължението на тръбата на "Турски поток", която преминава през българска територия. За българското правителство "Турски поток" е просто "разширение на газопреносната система", която се изгражда по правилата на ЕС. 

"Турски поток" приключва до нашата газоизмерителна станция "Странджа 2", нататък ние имаме нашата газотранспортна система, която се подчинява на правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, казва енергийният експерт проф. Атанас Тасев, и подчертава, че на наша територия няма руско участие в изграждането на газопровода.  Това е българската позиция, която бе изложена през ноември пред президента Тръмп и която ще бъде следвана и на разговорите с помощник държавния секретар Хейл.

Засега Борисов не изглежда притеснен от американски санкции, заради формулировките, заложени през ноември в съвместното комюнике с американския президент. И защото в текста по санкциите в Закона за бюджета за отбраната на САЩ няма изричен списък на сегментите на "Турски поток" в отделните страни. Там обаче се посочва, че санкциите касаят както морските участъци, така и всеки следващ проект "приемник", независимо какво ще е името му. Как ще се промушим през този текст, само Борисов знае.

АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ

Каквото и да говорим тук, каквито и формулировки да измисляме, американците настояват, пак "по правилата на Европейския съюз", които допускат достъп на алтернативни доставчици до всеки газопровод, приемането на американски втечнен газ (LNG) в количества, които те предлагат. А те предлагат много. Без съмнение Хейл ще иска да провери на място възможностите за разширяване на вноса на американски втечнен газ (LNG). Само за изминалата 2019 година доставките на LNG са малко над 400 млн. куб. м., което е около 1/7 от годишната консумация на България.

И тук ще е първата схватка на Борисов с Хейл. Защото още през ноември по време на разговорите край камината в Овалния кабинет Тръмп настоя България да приеме такива колическа американски втечнен газ, които да заместят изцяло руските доставки. Което означава замяната на един монопол с друг и зачеркване на принципа за диверсификация. И премиерът отказва това.

Борисов трябва да убеди пратениците на Тръмп и, че капацитетът на транзитния газопровод през България не е резервиран само за руски газ и за руски доставчици, както те са убедени и което би противоречало на европейските правила за алтернативни доставчици.
След срещата си с американския президент през ноември м.г. Борисов заяви, че е убедил Тръмп, че истинската диверсификация за България е да ползва природен газ от възможно най-много доставчици, без да се акцентира върху LNG. И че е получил уверението на Тръмп, че САЩ искат България да стане "регионален стратегически газоразпределителен център". Това засега е на книга, практическите действия предстоят.

ГАЗПРОМ - ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПАЗАРА

Договорът с "Газпром", който изтича през 2022, гарантира 80% от доставяните годишно на България 2,9 млрд. куб. м. Това означава, че американците могат да се надяват на количества LNG, не повече от тези, които внасят в момента. Това обаче не ги удовлетоворява. 
Какви цифри ще се разиграват на масата на преговори утре сутрин, можем само да гадаем.
Но че преговорите ще са тежки, е повече от сигурно.

БЕГОМ КЪМ ЛЕТИЩЕТО - В 15.00 ТРЯБВА ДА Е В ИСТАНБУЛ

Не знаем как ще завърщи срещата му с Хейл, но щом затвори зад гърба му вратата на кабинета си, Борисов трябва спешно до отлети за Истанбул, където от 15.00 часа българско време започва официалната церемония по отриването на първия участък от "Турски поток".

На 19.11.2019 "Газпром" обяви, че двете тръби, които трябва да пренасят руски пророден газ под водите на Черно море до Турция и оттам до страните от ЕС и Югоизточна Европа са готови и запънени.

Общият капацитет на газопровода е 31,5 куб.м/г. Дължината му е 930 км.

Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната ни както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

На 30 ноември президентът Ердоган повече от доволен обяви, че церемонията по откриването на първата линия на "Турски поток" ще е на 8 януари 2020 в Истанбул и покани президента Путин заедно да отрежат лентата. Две седмици по-късно от Кремъл съобщиха, че Путин приема поканата.
В София обаче покана за премиера Борисов пристигна чак на 29 декември. Защо?

ПУТИН - ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НИ РАЗМАХА ПРЪСТ

Три седмици преди това, на 4 декември 2019 изненадващо Путин остро разкритикува България, че забавя изпълнението на продължението на газопровода "Турски поток" на своя територия.

С назидателн тон, в присъствието на сръбския президент Вучич (който също е поканен утре на официалната церемония в Истанбул), за да е пълно унижението, Путин предупреди, че Русия ще намери други възможности за реализацията на "Турски поток", ако България не иска. Почти като в училище, пред черната дъска ученичката Сърбия беше похвалена за напредъка си по строежа на тръбата, а София беше посочена с пръст като изоставаща.


Но това не му стигна на Путин. Гневът му продължи да се излива върху България с обвинението, че София съзнателно бойкотира строежа на Трансграничния газопровод. И дори сравни позицията на днешните български власти с унизителното поведение на Пламен Орешарски (08.06.2014), когато под натиска на тримата американски сенатори конгресмени, начело с "ястреба" Джон Маккейн, зачеркна завинаги "Южен поток".

И днес, ден преди срещата на Борисов с Путин, трябва внимателно да си припомним точни думи на руския президент от началото на декември 2019, защото с тази нагласа той ще се ръкува утре с Борисов:Сръбският участък на газопопровода от границата на България до Унгария е почти готов. Около 90% вече са положени тръбите, 80% от тях са почти готови. Това, което ние виждаме, независимо от многократните заявления и многократните молби от руска страна за обезпечение на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа директно и публично – много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа".

Повече от ясно е, че утре Путин няма да посрещне с разтворени обятия българския премиер. Впрочем, двустранна среща между двамата не е предвена в рамките на официалната церемония. 

БОРИСОВ: СТРИМ ПО 4-5 км НА ДЕН, ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ

Отговорът на българския премиер не закъсня. Още същия ден Борисов реагира нервно: „Путин не е информиран правилно. Към 160-170 км вече има построени, изкопани и се полагат тръби. Ние, за разлика от Сърбия, Турция и Русия, спазваме правилата на ЕС. Правим това, за да не стане като с „Южен поток”. Ние по-бързо от това - по 4-5 км на ден, не можем да направим".

Дали обаче това е вярно? Ако строим по 4-5 км на ден, дали досега не трябваше да сме завършили това 485-километрово газово трасе до Сърбия? И няма ли Путин да попита точно това?
Веднага след като получи поканата за церемонията Борисов реши отвисоко да снима (03.01.2020) полагането на тръбите и снимките да ги покаже на Путин. Разбира се, че никой няма да гледа снимки и че упражнението за прелитането над Плевен е повече да успокоението на самия Борисов. Защото да доказваш по този начин, че си свършил нещо, което се вижда, че не е свършено, е най-малкото унизително.

По-важното е, че Борисов нареди на медиите неднъж завинаги да наричат тръбата на "Турски поток" към Европа "Балкански поток". Точка! "Уведомил съм и турския президент, и руския президент, че ние държим на територията да се нарича "Балкански поток". Оттук влиза в Сърбия и те да си го наричат както искат...", поясни с категоричен тон Борисов. Само че едва ли и Путин, и ЕС, че и Тръмп ще делят една тръба с различни наименования, както на нас ни се иска.

Какво ще открива утре Борисов в Истанбул? "Турски поток"! Ако е така, какво ще обяснява на Тръмп?  

Как ще изиграе Борисов този танц между трасетата на "Турско-Балканския поток", ще убеди ли Путин, че вече сме положили 18 000 тръби, други 3 700 вече са на бургаското пристанище, че на терен работят 400 работници - италианци, българи и саудитците от "Аркад", които са официалният изпълнител на трасето, ще видим.

Борисов се зарече до края на май газопроводът да е готов. Ако наистина тръбополагането върви с темповете на 4-5 км на ден, то най-много за два месеца, трябва да сме готови. Но, едно са приказките, друга е действителността...


Рискована е играта на премиера, без съмнение. В средата на 2020 в България се подготвя посещение на Путин в чест на годишнината от установяването на дипломатически отношения. Тогава Българската тръба или т.нор. "Балкански поток" вероятно ще бъде церемониално открит. Ще успеем ли? Ще угодим ли на всички капризи на великите сили?

Не за първи път великите сили ме изправят пред такива изпитания”, е единственият коментар на Борисов пред утрешния ден.

ПУТИН НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ

Кремълският властелин ни скастри и през октомври 2018-а, когато на пресконференция след срещата си с австрийския канцлер коментира бъдещето на газопровода "Северен поток - 2". "България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси", каза Путин, изваждайки за пореден път на показ васалното поведение на българските власти от години наред.

Е, утре е ден да се покажем, че не сме васали.
И че прегръдките с Тръмп и целувките с Путин ще бъдат само и еденствено в името на българските национални интереси.

Валерия Велева, "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

От клуба на привържениците на "Левски" искат среща с Борисов след разговора с Васил Божков

Запалянковци на "Левски" от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че искат среща с министър-председателя Бойко Борисов. Феновете твърдят, че не проявяват загриженост към частни икономически, финансови или политически интереси. Решението им идва ден след срещата с Васил Божко...

News image

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

News image

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

News image

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

News image

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

News image

Отставка стала для Медведева неожиданной: «Не знал до последнего»

Дмитрий Медведев до последнего не знал о своей отставке с поста премьера, а члены правительства совершенно точно до официального объявления не ведали об отставке кабинета министров. Многие из них отправились из Манежа, где Путин выступал с посланием, по своим делам, но их срочно позвал...

News image

Убитият Солеймани ли стои зад атентата в Бургас?

Замесен ли е убитият в началото на годината ирански генерал Касем Солеймани в организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор? Според редица световни медии този въпрос има ясен отговор и той е ...

News image

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Ликвидираният лидер на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани е планирал нападения и в България. Това става ясно от внесена от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г. Резолюцията отдава почит на ам...

News image

«Американцы показали, кто в доме хозяин». Иранская ракета подорвала влияние России на Ближнем Востоке

Совершенно неожиданно для мирового сообщества Иран сделал то, на что не сразу решались даже демократические державы: громко признал вину за сбитый гражданский самолет, а командующий КСИР попросил у соотечественников прощения. Какие выводы могла бы сделать российская власть, глядя на иранскую...

News image

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов

Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Рев...

News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

Алексей Милер: България строи продължението на „Турски поток“ по-активно след забележката на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". ...

News image

Солеймани разстреля стотици, но иранците пак скочиха срещу режима в Техеран. В София никой не протестира срещу ББ

Касем Солеймани разстреля стотици протестиращи, но иранците скочиха срещу режима в Техеран след лъжата за украинския самолет. В София никой не протестира - съчинени метежи, пучове, протести, конспиративни сценарии за преврат срещу Бойко Борисов. И нищо. 130 000 областен град е на вод...

News image

Протести в Техеран след признаването за свалянето на украинския самолет

Режимът на Иран е разтърсен от вълна от международно осъждане и вътрешни протести, след като властите признаха, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда и излъгаха, за да прикрият вината си в катастрофата, пише британският вестник The Guardian, цит...

News image

Меркел подкрепи Путин след шамара от "пудела" Тръмп със Солеймани. Този път президентът на Русия не я плаши с куче

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие спешната покана на руския президент Владимир Путин да посети Москва. Путин покани Меркел на 6 януари и четири дни по-късно тя бе на линия в Кремъл с немска акуратност. Три дни преди поканата Тръмп нареди ликвидирането на ген. Касем Солейм...

News image

Непростительная ошибка. Подтвердившаяся версия. Иран признался в ракетной атаке на украинский самолёт

Власти Ирана признали, что по ошибке сбили авиалайнер Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины», который разбился 8 января. Жертвами авиакатастрофы стали 176 человек. Иранская ПВО приняла самолёт за «враждебно настроенную цель». Сюжет: Авиакатастрофы и летные инциденты ...

News image

Валерия Велева: Дейвид Хейл изразява позицията на САЩ и персоналната на Тръмп за зачеркването на "Турски поток"

„Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”. Това заяви тази сутрин в ефира на БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. И още от това интервю: САЩ са проти...

News image

Почему и как иранцы сбили украинский Boeing 737. За гибель стольких людей и самолета Ирану придется дорого заплатить

Украинский Boeing 737 над Тегераном был сбит иранцами по тому же сценарию, что и малазийский Boeing 777 россиянами над Украиной в 2014-м. Согласно заявлению руководства США, Канады, Великобритании, 176 человек погибло в результате атаки зенитно-ракетного комплекса "Тор-М1". Этот комплек...

News image

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на "Турски поток" заради геостратегическото му значение за Москва

„Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви пред БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. В интервю на Деян Йотов за предава...

News image

САЩ спират втората линия на "Турски поток"?! Американските компресорни станции няма да бъдат завършени

Г-н Борисов твърди, че се бил разбрал с г-н Тръмп "Турски поток" да минава през България.   Вчера обаче третият човек в Държавният департамент (за пореден път) е заявил, че САЩ са против това. Което с огромна вероятност означава, че компресорните станции, които са американски, ...

News image

Смертельный "Тор". Как иранцы сбили украинский "Боинг"

Иран признал, что его военные "непреднамеренно" сбили украинский самолет.​ Еще до этого заявления западные политики и эксперты говорили, что по "Боингу" была выпущена ракета зенитно-ракетного комплекса "Тор-M1" российского производства. Это уже второй случай за последние 6 лет, когда г...

News image

«Приняли за врага»: Иран признался в атаке на украинский Boeing. Самолет вряд ли мог быть сбит по ошибке

Иран признал, что по ошибке сбил самолет Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины» 8 января. В авиакатастрофе погибли 176 человек. Лайнер летел вблизи важного военного объекта КСИР под Тегераном и был принят иранской ПВО за «враждебно настроенную цель». Власти республики пообещали, чт...

News image

Оставката и арестът на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

По повод предстоящия вот на недоверие БСП канят за консултации ДПС, "Воля" и независимите народни представители на 16 и 17 януари. Социалистите подчертават, че обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е отключило последващите събития (вчерашната акция заради водната к...

News image

Ако Нено Димов не е давал вода на фирми, Перник нямаше да е на режим. Прокуратурата иззела документи, свързани с "Юлен"

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. Студена щеше да има приблизително над 7 милиарда литра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. И това - въпреки окаяното състояние на т...

News image

Пропуск или не: Регионалният министър все още не е разпитан за водната криза в Перник

Миниcтърът нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвo Пeтя Aврaмoвa oбяви прeд журнaлиcти, чe вce oщe нe e рaзпитвaнa. Прoпуcкът нa ДAНC, МВР и прoкурaтурaтa e cтрaнeн, тъй кaтo Миниcтeрcтвo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo (МРРБ) oтгoвaря зa ВиК ceктoрa в cтрaнaтa. Кaктo вe...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

АКЦИЯ

Искал да остане на власт ли? Не, Путин се чуди как да я напусне без рискове

News image

Нова година, нов късмет. В посланието си за 2020 г. пред Федералното събрание Владимир Путин даде заявка за предстоящи промени в руската конституция. Но въпреки многото коментари, че с това Путин цели да остане на власт завинаги, намерението му е точно обратното. Той всъщност чертае пътна ка...

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

News image

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер