ПОЛИТИКА

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

alt

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец").

alt

Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от предишната си трескава агресивност. Той разбра, че в рамките на отпуснатото време всичко може спокойно да бъде приключено. Ерих реши също, че нито един вражески самолет няма да свали Паул Росман, докато той го прикрива. Паул му показа как трябва да се държи един добър водещ на звено, как трябва да се стреля. Възхищението на Ерих от изненадващите атаки на Росман и неговата снайперска стрелба от далечно разстояние продължи да нараства. Дойде обаче времето, когато Ерих трябваше да лети с останалите асове от 7-а ескадрила. Неговото изучаване на премъдростите на въздушния бой продължи…

Когато на 10 февруари 1943 г. капитан Зомер, командир на 7-а ескадрила, спечели 50-ата си победа, той вече не получи Рицарски кръст[1]. Преди 50 победи на Източния фронт бяха достатъчни за тази награда, но сега изискванията значително се увеличиха. През януари и февруари 1943 г. Рицарският кръст изглеждаше на Ерих просто като невъзможна мечта.

На 27 февруари 1943 г. той спечели втората си победа. Скоро в 7-а ескадрила се появи нова бурна личност. Именно този офицер даде първия тласък за напредъка на Ерих към по-високи постижения. Оберлейтенант Валтер Крупински замени капитан Зомер като командир на ескадрилата. Крупински си оставаше същият усмихнат тигър, който едва бе оцелял при катастрофата в Майкоп. Новият командир на ескадрилата веднага започна да работи по типичния си начин, спечелвайки незабавно уважението на Ерих.

След като Крупински пристигна в Таман, за да се изпробва като командир на ескадрила, поиска изправен изтребител, излетя сам, веднага бе свален и скочи с парашут. Кола го достави до летището, той веднага взе нов Me-109, излетя, свали 2 руски самолета и кацна благополучно. Никой не се съмняваше, че новият командир на ескадрилата е истински тигър. Не му трябваше строга дисциплина, за да накара да му се подчиняват. Ерих веднага се влюби в Крупински.

Следващото изискване на новия командир на ескадрилата беше да му определят воден. Славата му на луда глава летеше пред него и всички унтерофицери единодушно се отказаха от възможността да го прикриват. Паул Росман отиде при Ерих като представител на унтерофицерите.

– Би ли се съгласил да летиш като воден на Крупински, Ерих?

– Защо? Нима унтерофицерите не искат тази длъжност?

Росман изглеждаше малко объркан.

– Старците казват, че е грубиян, но умее да лети. – каза Паул. – Те смятат, че за всички ще е на-добре, ако воденият му е офицер…

Принудителното кацане на Крупински в Майкоп, когато неговият горящ изтребител ​​започна да плюе куршуми във всички посоки, все още беше свежо в паметта на Ерих, когато застана пред този забележителен човек.

– Хер лейтенант, казвам се Хартман. Аз ще бъда ваш воден.

– Отдавна ли сте тук?

– Не, само от три месеца.

– Победи?

– Две.

– С кого още сте летели?

– Най-вече с Росман, но също и с Дамерс, Цвернеман и Гриславски.

– Това са добри пилоти. При нас всичко ще е наред. Благодаря Ви.

Валтер Крупински излезе в запас с чин генерал-лейтенант и сега живее в Нойкирхен-Зеелшайд в Западна Германия. Спомените му от неговата първа среща с Ерих Хартман свидетелстват за изключителната младост на Ерих.

„Той ми се стори просто дете. Беше толкова млад и жизнен. Когато той си тръгна след първата ни среща, аз все си мислех: „Какво младо лице“…

На следващия ден Ерих и Крупински излетяха във въздуха, въпреки че и у двамата бе останало неприятно впечатление от първата среща. Ерих беше сигурен, че лети с див тигър, който не умее да пилотира, а Крупински си мислеше, че е получил като воден някакво пеленаче. Но още първият боен полет промени мнението на Ерих за неговия водещ.

alt

Валтер Крупински

Новият командир на ескадрилата се хвърляше срещу врага като побойник в бар. Той се оказа агресивен и безстрашен пилот, който не само летеше като демон, но и запазваше главата си студена в боя. Слуховете за неспособността на Крупински да лети бяха чиста клевета. Крупински обаче стреляше лошо и повечето от куршумите му отиваха на вятъра[2]. Слабостта на Крупински обаче беше коригирана от точната стрелба на Ерих. Хартман беше снайперист, осенен от Бога още от деня, когато надупчи първия си конус в летателната школа. Заедно Крупински и Ерих образуваха опасна двойка.

Ерих се държеше близо до водещия, когато излизаха на дистанция за стрелба. После намаляваше скоростта и изчакваше водещият да се разкара. Това му даваше няколко секунди, за да даде откос и „да запълни дупките, които Крупи е оставил“. Така Ерих спечели още няколко победи. Скоро те разбраха, че зависят един от друг. Крупински започна да работи с Ерих и не след дълго те буквално си четяха мислите в бой. В резултат тази двойка стана най-добрата в историята на изтребителната авиация.

Когато Крупински тръгваше в атака, Ерих оставаше „да седи отзад“, прикрил опашката на водещия, и да му казва, ако се появи нов вражески самолет. По време на атака на Ерих Крупински се държеше по-високо и му подсказваше как най-добре да маневрира или да се откъсне. Ерих чуваше гласа на Крупински в слушалките си, който повтаряше една заповед отново и отново.

„Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.“

Ерих се опитваше да имитира Росман, атакувайки от голямо разстояние. Процентът на попаденията му хвърляше във възторг халосния стрелец Крупински, но беше ясно, че би било по-добре Ерих да се приближи повече до целта. Както отбелязва Крупински: „Имахме толкова много млади пилоти, които изобщо не можеха да улучат нищо във въздуха, а Ерих се открояваше сред тях със своята точна стрелба от голямо разстояние“.

Тъй като Крупински постоянно наричаше Ерих във въздуха „Буби“, този прякор остана и придружаваше Хартман докрай. Цялата ескадра скоро започна да го нарича „Буби“.

Постоянните забележки на Крупински „Буби, приближи се“ подтикнаха Ерих да намали дистанцията на атаката. Колкото повече се приближи до мишената си, толкова по-ефективен ще бъде обстрелът му.

Ще пропуснат само няколко куршума. Много често под обстрела на няколко картечници от малко разстояние вражеският самолет се преобръщаше. Но още по-често вражеската машина просто избухваше във въздуха. Когато самолетът е улучен по този начин, той никога не се връща.

Скоро Ерих ясно формулира тактиката си за въздушен бой, от която не отстъпи нито крачка. Тази вълшебна формула звучеше така: „Видях – реших – атакувах – измъкнах се“. В по-разширена форма тя може да бъде представена по следния начин: ако си видял врага, реши дали е възможно да го атакуваш изненадващо; атакувай го; веднага след атаката се откъсни; откъсни се и ако те е забелязал, преди да удариш. Изчакай да атакуваш противника в удобни условия, не позволявай да те въвлекат в маневрен бой с противник, който те вижда. Стриктното спазване на тези принципи направи Ерих Хартман най-добрият ас в света.Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с  Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

alt

Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

[1] Интересно е да се сравнят наградите в Луфтвафе и съветските ВВС. Със заповед на Сталин от 19 август 1941 г. се въвежда норма от 10 свалени самолета за званието Герой на Съветския съюз. Освен това се дават и парични премии. В Луфтвафе парични премии за свалени самолети на противника няма. – Бел. прев.
[2] Независимо дали Крупински е стрелял добре или зле, към края на войната е свалил 197 самолета при 1100 бойни полета. – Бел. авт.

Източник: Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

Службите разкрили офшорни сметки на Божков. Акцията срещу Бобокови е за техните офшорки, атаката срещу Златев за "Хаят"?

Службите са разкрили офшорни сметки на Васил Божков със съдействието на партньори от САЩ, твърди източник от ДАНС. "Това е главната цел на операцията срещу Божков, милиардите в офшорки", коментира източникът от службите. Акцията срещу Пламен Бобоков и Атанас Бобоков също била насоч...

News image

"Васко" $650 млн в списъка Бобокови, кога ще извади списък "Божков" - на кого колко? Ето и списъкът "Пеевски"

Списъкът на Атанас Бобоков с "цифрите" доказа, че "Васко" (Божков) е бил по-голям от СИК и ВИС-2 заедно. През 2004г. е най-богатият изобщо, доскоро беше №4. Въпреки че го сочеха като най-богатия българин. Най-богатите трима са в Групата на Сарая, "Берлин" и "Банкя" - за подрежданет...

News image

Атаката срещу Пламен Бобоков поръчка за Вальо Златев? Бобоков продал терминал ПЧМВ-Варна на бизнесмен, близък до Пашата

Валентин Златев е мишена, Пламен Бобоков и да е наливал ресурс на БСП не за това е дразнител за босовете, заяви източник от ДАНС. Атаката не е за "ПЧМВ" във Варна, Бобоков го продаде през 2016 г. на Ангел Георгиев, Пеевски не е в играта, а Пашата, свързван с Борисов и СИК, продължи с ут...

News image

Илиян Василев: "Няма да има битка между Пеевски и Борисов". Може и да има, за бизнес пренареждане - Златев и Доган

"Не разчитайте на открита битка между Пеевски и Борисов - това са просто маневри преди договаряне. Просто Божков се оказа прекалено голяма хапка за Корпулентния", пише Илиян Василев във Фейсбук. Може и да има, за икономическо пренареждане, но не между Борисов и Пеевски, а между Валентин...

News image

След 15-те милиарда Сарая се отказа от властово Пренареждане, тече ИКОНОМИЧЕСКО. Леви другари напират за пачки

Сретан Йосич разстрелваше по медиите Бойко Борисов, Путин уж му даваше ултиматуми за "руско ресто", нищо че не той е прибрал 600 млн евро за рушвети, а онези, които го свалиха "за кратко срещу връщане". Румен Радев сваляше доверие от правителството, Мая Манолова щеше да печели София, пу...

News image

Идват 15 милиарда и Бойко Борисов ще се остави да го свалят?! Не "руско ресто", хиперзвукова ракета няма да го свали

Бойко Борисов от три месеци не е спрял да прегръща и гушка шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Прегръдки като за 15 милиарда евро. Аре сега Мая Манолова да ходи да се прегръща с президента Румен Радев и да го свалят този диктатор и водач на Хунта. Като разкеши яко на сво...

News image

Златев е квота на Кремъл. Борисов може да изпълни поръчка на Пеевски срещу краля на петрола само след съгласие на Путин

Бойко Борисов трудно ще изпълни поръчка срещу Валентин Златев, дори може подаде оставка, ако Пеевски и Доган решат, че кралят на петрола не играе ролята на Троянски кон в "Лукойл", а е лоялен на компанията. Ако Борисов все пак атакува Златев, това ще е неговият най-смел и рискован ход, ...

News image

Пламен Бобоков е близък с Пеевски, но отказа оферта за терминал във Варна. Симеонов (не) позна, че ще атакуват Златев

Само Делян Пеевски и Бойко Борисов могат да "поръчат" акция срещу Пламен Бобоков, твърди източник от службите. Медийното покритие на акцията потвърждава неговата "версия". Атаката срещу Пламен Бобоков вероятно е част от стратегията на Пеевски за овладяване на петролния бизнес с превземан...

News image

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. С придобивката всичко е точно

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс". По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка...

News image

Недялко Недялков критикува Иван Гешев и брани Бойко Борисов: "Цветанов сипе отрова по Борисов и стяга партия"

Собственикът на ПИК Недялко Недялков защитава в пост във Фейсбук Бойко Борисов от "сипещия отрова" срещу него Цветан Цветанов. Това е знак, кой има интерес от публикацията, че бившият Втори в ГЕРБ стяга партия, както и от препечатката на статията в "Сега" срещу главния прокурор Иван Гешев. ...

News image

Семеен приятел на Мая Манолова: "Пеевски e зад Мая, но ще я изпържат". Гергов и Борисов ще я "изпържат" срещу БСП

"Пеевски е зад Мая, но ще я изпържат", заяви семеен приятел на Мая Манолова преди кметския вот в София и прогнозата му се потвърди на 100%. Сега зад Мая Манолова застава Георги Гергов и с Бойко Борисов ще я "изпържат", представяйки я като подривен политически играч срещу БСП. Герго...

News image

Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова. Обаче тя го прави като презент за ГЕРБ

Мая Манолова обяви, че стартира националната си обиколка от Пловдив, градът на Георги Гергов. Знаков старт. Гергов е режисьор на атаката срещу Нинова отвътре, Манолова влиза в ролята на фронтмен за щурм отвън. Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова,...

News image

Мая Манолова: Не съм молила Борисов за нищо, той ме молеше да не играя за кмет, защото знаеше, че ще загуби

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова обяви, че от утре тръгва из страната, за да събира гражданското недоволство срещу модела Борисов. "В момента не правя партия, не се занимавам с партийно строителство, но от утре тръгваме из България - първо в Пловдив, след т...

News image

Атаката срещу Владислв Горанов вече и в сайтове, сочени за близки до властта. Божков обслужва Борисов за оставката или..

Атаката срещу Владислв Горанов и вече се вихри и в сайтове, сочени за близки до властта. ПИК отново атакува Горанов с пост на Васил Божков за запора на Телефонната палата. От данните в документа е видно, че сградата и нейните активи са запорирани заради "очаквано публично вземане" о...

News image

КОЙ нареди "Влади" на Гешев, "ресто" на Борисов за полета на Божков към Дубай? Или Борисов поръчва Горанов скофтия

Сайтът ПИК, който подкрепи мощно Иван Гешев за главен прокурор, препечата от "Сега" критична статия срещу него. Владислав Горанов атакуван от сайт, сочен като проправителствен? КОЙ ли го нареди, за да си върне на премиера, че пусна полета на Божков за Дубай или Бойко Борисов го поръча скоф...

News image

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

В събота на 23 май бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че се връща в политиката и ще участва в следващите парламентарни избори с формацията си „Изправи се. БГ“ Времето бе избрано правилно, за да се разгърне политически проект – до следващите парламентарни избори има ...

News image

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

News image

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

News image

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

News image

Бойко Борисов за писмото от "Левски": Ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Какво общо имам аз, че да ми пращат писма

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "Левски"и ще хвърли писмото от ръководството на футболния клуб. "Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Защо? За какв...

News image

Президентът: От България Русия получи писменост, от български земи дойдоха и християнството, и църковно-славянският език

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!" Това се казва в словото на президента Р...

News image

Борисов посети район на Пеевски за празника. Стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция

Бойко Борисов посети крепост на Делян Пеевски за празника на българската писменост - Пазарджик и Велинград са негови изборджийски райони. Борисов явно стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция. Кметът на Пазарджик Георги Попов не можеше да нахвали ...

News image

Манолова няма да свали Борисов и да вземе властта с няколкостотин протестиращи. Мощен протест може да направи само БСП

Не повече от 300 души уважиха седящия протест пред Министерския съвет, организиран от Мая Манолова и нейната гражданска инициатива "Изправи се", видя репортер на Епицентър.бг. Мая Манолова не може да разклати кабинета, да свали Бойко Борисов и да вземе властта с няколкостотин протес...

News image

Божков се пинизи с Борисов и феновете на "Левски", защото не може да спечели война с Доган. "София-Запад" готви Ресто?!

Васил Божков се пинизи с Бойко Борисов и феновете на "Левски", защото го подвели с протестите срещу кабинета. Така изглежда на пръв поглед. С кого води медийна война Божков - с Борисов, който го пусна да излети за Дубай и за пръв път се възпротиви едновременно на Пеевски и Доган? Н...

News image

Ако Георги Попов джироса акциите, Божков губи първо Раздаване от Борисов. Ако не го стори, ще вдигнат феновете. Цугцванг

Кой ще джироса акциите на "Левски" на Сираков? Бойко Борисов няма как да го направи, защото ще се набута в капана на Васил Божков, който може да доведе до оставка заради конфликт на интереси. Ако Георги Попов ги джироса, ще покаже, че те не са били в Борисов, аБожков ще загуби първо...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Кадиев не е Опозиционна shaika, а от "New Мулти", която е на власт от 2013. Може да изкара много за "Бойко&Васко"

News image

Георги Кадиев отряза медийно опашката на Гущера по поръчка на боса на "Мултигруп" Илия Павлов. И порасна, естествено, нова - "New Мултигруп". Сега Кадиев е от "New Мултигруп" и може да изкара много за тандема "Бойко&Васко" от 1987 до януари 2020. Ако му нареди Делян Пеевски. Вдиганет...

Пеевски пусна Василев да излети, Борисов не спря полета на Божков. Златев лети за Москва или взривява Сарая и кабинета?!

News image

Делян Пеевски пусна Цветан Василев да излети за Австрия. Преди това банкерът отиде на крака при Бойко Борисов в Банкя, който тогава беше в опозиция, да иска съдействие. След това бившият бос на КТБ се премести в Белград, където е под закрилата на сръбските тайни служби и... руските им к...

"Боклукгейт" пренарежда Бизнеса, свързват Валентин Златев с Камората? Борисов спира акция на службите до "петролния бос"

News image

Бойко Борисов е стопирал засега акцията на службите срещу Валентин Златев и е дал зелена светлина само до близкия с "петролния бос" заместник-министър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков, твърдят източници от ДАНС. Делян Пеевски и Кирил Домусчиев са били ...

АКЦИЯ

Явор Дачков: Божков не иска да се разкрие истината, а да се пазари с довчерашните си ортаци

News image

Божков описва цялата схема с лотарията, нарочната промяна в законодателството, уговорена с Менда Стоянова по нареждане на Борисов и Горанов и комисионната от 20% от печалбата, която е отчитал към управляващите срещу тази услуга.   Потресаваща история. Нямам никакво съмнение, че е ис...

Приказката на Божков за Али Баба и фактите - съвпаденията и въпросителните

News image

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува комикс с “нови разкрития”, наречен “истинската приказка за Али Баба”. Чрез картинки и надписи към тях, обвиняемит хазартен бос твърди, че е плащал на управляващите 20% от печалбата от моментните лотарии, съществув...

КИЛЪРИ

Божков доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е Рестото. Клиент №1 има други "поръчители"

News image

Васил Божков си прави пинизи с Бойко Борисов, доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е, че няма да има Ресто. ББ е "пенсионер" в този бизнес след 2005г. и няма да го нареди за пуцане, за Доган и Пеевски едва ли може да е толкова сигурен и не ги провокира. Обаче Бо...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков е международен играч, според ЦРУ "крал на мафията". Вътрешни фактори, освен Доган, трудно ще го върнат в София

News image

Главният прокурор Иван Гешев отговори на критиките в ПИК за Васил Божков, не и за Владислав Горанов, или се възползва от медийния акомпанимент. Един от партньорите в тандема "Пеевски&Борисов" може да е удовлетворен, донякъде, защото Пеевски цели връщането на бизнесмена в София, не и Бор...

"Принцът на София" Васил Божков загуби вота в столицата, провали операция "Пренареждане 2" и му взеха бизнеса

News image

Васил Божков, "принцът на София", се опита да овладее цялата "кралска власт" в столицата с Мая Манолова. Публична тайна е, че той стоеше зад кампанията й. Делян Пеевски влезе скофтия в тази игра и по сараен обичай игра двойно. Загубата на изборите взриви "тандема" - Ахмед Доган не прощава...

РЕКЛАМА
Банер