ПОЛИТИКА

"Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.". Откъс от "Ерих Хартман – АС №1"

alt

Клуб Z публикува откъс от "Ерих Хартман – АС №1. Пилотът изтребител с най-много победи във въздушен бой" на Реймънд Толивър и Тревър Констабъл (издателство "Прозорец").

alt

Когато Ерих отново се появи в ескадрилата, възстановен от болестта, откри, че е успял да се излекува от предишната си трескава агресивност. Той разбра, че в рамките на отпуснатото време всичко може спокойно да бъде приключено. Ерих реши също, че нито един вражески самолет няма да свали Паул Росман, докато той го прикрива. Паул му показа как трябва да се държи един добър водещ на звено, как трябва да се стреля. Възхищението на Ерих от изненадващите атаки на Росман и неговата снайперска стрелба от далечно разстояние продължи да нараства. Дойде обаче времето, когато Ерих трябваше да лети с останалите асове от 7-а ескадрила. Неговото изучаване на премъдростите на въздушния бой продължи…

Когато на 10 февруари 1943 г. капитан Зомер, командир на 7-а ескадрила, спечели 50-ата си победа, той вече не получи Рицарски кръст[1]. Преди 50 победи на Източния фронт бяха достатъчни за тази награда, но сега изискванията значително се увеличиха. През януари и февруари 1943 г. Рицарският кръст изглеждаше на Ерих просто като невъзможна мечта.

На 27 февруари 1943 г. той спечели втората си победа. Скоро в 7-а ескадрила се появи нова бурна личност. Именно този офицер даде първия тласък за напредъка на Ерих към по-високи постижения. Оберлейтенант Валтер Крупински замени капитан Зомер като командир на ескадрилата. Крупински си оставаше същият усмихнат тигър, който едва бе оцелял при катастрофата в Майкоп. Новият командир на ескадрилата веднага започна да работи по типичния си начин, спечелвайки незабавно уважението на Ерих.

След като Крупински пристигна в Таман, за да се изпробва като командир на ескадрила, поиска изправен изтребител, излетя сам, веднага бе свален и скочи с парашут. Кола го достави до летището, той веднага взе нов Me-109, излетя, свали 2 руски самолета и кацна благополучно. Никой не се съмняваше, че новият командир на ескадрилата е истински тигър. Не му трябваше строга дисциплина, за да накара да му се подчиняват. Ерих веднага се влюби в Крупински.

Следващото изискване на новия командир на ескадрилата беше да му определят воден. Славата му на луда глава летеше пред него и всички унтерофицери единодушно се отказаха от възможността да го прикриват. Паул Росман отиде при Ерих като представител на унтерофицерите.

– Би ли се съгласил да летиш като воден на Крупински, Ерих?

– Защо? Нима унтерофицерите не искат тази длъжност?

Росман изглеждаше малко объркан.

– Старците казват, че е грубиян, но умее да лети. – каза Паул. – Те смятат, че за всички ще е на-добре, ако воденият му е офицер…

Принудителното кацане на Крупински в Майкоп, когато неговият горящ изтребител ​​започна да плюе куршуми във всички посоки, все още беше свежо в паметта на Ерих, когато застана пред този забележителен човек.

– Хер лейтенант, казвам се Хартман. Аз ще бъда ваш воден.

– Отдавна ли сте тук?

– Не, само от три месеца.

– Победи?

– Две.

– С кого още сте летели?

– Най-вече с Росман, но също и с Дамерс, Цвернеман и Гриславски.

– Това са добри пилоти. При нас всичко ще е наред. Благодаря Ви.

Валтер Крупински излезе в запас с чин генерал-лейтенант и сега живее в Нойкирхен-Зеелшайд в Западна Германия. Спомените му от неговата първа среща с Ерих Хартман свидетелстват за изключителната младост на Ерих.

„Той ми се стори просто дете. Беше толкова млад и жизнен. Когато той си тръгна след първата ни среща, аз все си мислех: „Какво младо лице“…

На следващия ден Ерих и Крупински излетяха във въздуха, въпреки че и у двамата бе останало неприятно впечатление от първата среща. Ерих беше сигурен, че лети с див тигър, който не умее да пилотира, а Крупински си мислеше, че е получил като воден някакво пеленаче. Но още първият боен полет промени мнението на Ерих за неговия водещ.

alt

Валтер Крупински

Новият командир на ескадрилата се хвърляше срещу врага като побойник в бар. Той се оказа агресивен и безстрашен пилот, който не само летеше като демон, но и запазваше главата си студена в боя. Слуховете за неспособността на Крупински да лети бяха чиста клевета. Крупински обаче стреляше лошо и повечето от куршумите му отиваха на вятъра[2]. Слабостта на Крупински обаче беше коригирана от точната стрелба на Ерих. Хартман беше снайперист, осенен от Бога още от деня, когато надупчи първия си конус в летателната школа. Заедно Крупински и Ерих образуваха опасна двойка.

Ерих се държеше близо до водещия, когато излизаха на дистанция за стрелба. После намаляваше скоростта и изчакваше водещият да се разкара. Това му даваше няколко секунди, за да даде откос и „да запълни дупките, които Крупи е оставил“. Така Ерих спечели още няколко победи. Скоро те разбраха, че зависят един от друг. Крупински започна да работи с Ерих и не след дълго те буквално си четяха мислите в бой. В резултат тази двойка стана най-добрата в историята на изтребителната авиация.

Когато Крупински тръгваше в атака, Ерих оставаше „да седи отзад“, прикрил опашката на водещия, и да му казва, ако се появи нов вражески самолет. По време на атака на Ерих Крупински се държеше по-високо и му подсказваше как най-добре да маневрира или да се откъсне. Ерих чуваше гласа на Крупински в слушалките си, който повтаряше една заповед отново и отново.

„Ей, Буби! Сближавай се. Ти откри огън твърде рано.“

Ерих се опитваше да имитира Росман, атакувайки от голямо разстояние. Процентът на попаденията му хвърляше във възторг халосния стрелец Крупински, но беше ясно, че би било по-добре Ерих да се приближи повече до целта. Както отбелязва Крупински: „Имахме толкова много млади пилоти, които изобщо не можеха да улучат нищо във въздуха, а Ерих се открояваше сред тях със своята точна стрелба от голямо разстояние“.

Тъй като Крупински постоянно наричаше Ерих във въздуха „Буби“, този прякор остана и придружаваше Хартман докрай. Цялата ескадра скоро започна да го нарича „Буби“.

Постоянните забележки на Крупински „Буби, приближи се“ подтикнаха Ерих да намали дистанцията на атаката. Колкото повече се приближи до мишената си, толкова по-ефективен ще бъде обстрелът му.

Ще пропуснат само няколко куршума. Много често под обстрела на няколко картечници от малко разстояние вражеският самолет се преобръщаше. Но още по-често вражеската машина просто избухваше във въздуха. Когато самолетът е улучен по този начин, той никога не се връща.

Скоро Ерих ясно формулира тактиката си за въздушен бой, от която не отстъпи нито крачка. Тази вълшебна формула звучеше така: „Видях – реших – атакувах – измъкнах се“. В по-разширена форма тя може да бъде представена по следния начин: ако си видял врага, реши дали е възможно да го атакуваш изненадващо; атакувай го; веднага след атаката се откъсни; откъсни се и ако те е забелязал, преди да удариш. Изчакай да атакуваш противника в удобни условия, не позволявай да те въвлекат в маневрен бой с противник, който те вижда. Стриктното спазване на тези принципи направи Ерих Хартман най-добрият ас в света.Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с  Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

alt

Валтер Крупински (Граф Пунски) и Буби Хартман след награждаването им с Дъбовите листа на Рицарския кръст в Берхтесгаден.

[1] Интересно е да се сравнят наградите в Луфтвафе и съветските ВВС. Със заповед на Сталин от 19 август 1941 г. се въвежда норма от 10 свалени самолета за званието Герой на Съветския съюз. Освен това се дават и парични премии. В Луфтвафе парични премии за свалени самолети на противника няма. – Бел. прев.
[2] Независимо дали Крупински е стрелял добре или зле, към края на войната е свалил 197 самолета при 1100 бойни полета. – Бел. авт.

Източник: Клуб Z

 
ПОЛИТИКА
News image

От клуба на привържениците на "Левски" искат среща с Борисов след разговора с Васил Божков

Запалянковци на "Левски" от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че искат среща с министър-председателя Бойко Борисов. Феновете твърдят, че не проявяват загриженост към частни икономически, финансови или политически интереси. Решението им идва ден след срещата с Васил Божко...

News image

Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. ...

News image

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединен...

News image

Някога либералите в Русия имаха големи надежди в Медведев

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема&...

News image

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка. Експертите по Русия и Кремъл веч...

News image

Отставка стала для Медведева неожиданной: «Не знал до последнего»

Дмитрий Медведев до последнего не знал о своей отставке с поста премьера, а члены правительства совершенно точно до официального объявления не ведали об отставке кабинета министров. Многие из них отправились из Манежа, где Путин выступал с посланием, по своим делам, но их срочно позвал...

News image

Убитият Солеймани ли стои зад атентата в Бургас?

Замесен ли е убитият в началото на годината ирански генерал Касем Солеймани в организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор? Според редица световни медии този въпрос има ясен отговор и той е ...

News image

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Ликвидираният лидер на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани е планирал нападения и в България. Това става ясно от внесена от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г. Резолюцията отдава почит на ам...

News image

«Американцы показали, кто в доме хозяин». Иранская ракета подорвала влияние России на Ближнем Востоке

Совершенно неожиданно для мирового сообщества Иран сделал то, на что не сразу решались даже демократические державы: громко признал вину за сбитый гражданский самолет, а командующий КСИР попросил у соотечественников прощения. Какие выводы могла бы сделать российская власть, глядя на иранскую...

News image

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов

Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Рев...

News image

Атанас Атанасов: Кой арестува Нено Димов? Началникът му Борисов

"Когато вяма вода - ето ви зрелище" - така лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов определи ареста на министъра на екологията в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник. Пред бТВ Атанасов каза днес, че не иска да влиза в разговора в детайли, защото Д...

News image

Алексей Милер: България строи продължението на „Турски поток“ по-активно след забележката на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". ...

News image

Солеймани разстреля стотици, но иранците пак скочиха срещу режима в Техеран. В София никой не протестира срещу ББ

Касем Солеймани разстреля стотици протестиращи, но иранците скочиха срещу режима в Техеран след лъжата за украинския самолет. В София никой не протестира - съчинени метежи, пучове, протести, конспиративни сценарии за преврат срещу Бойко Борисов. И нищо. 130 000 областен град е на вод...

News image

Протести в Техеран след признаването за свалянето на украинския самолет

Режимът на Иран е разтърсен от вълна от международно осъждане и вътрешни протести, след като властите признаха, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда и излъгаха, за да прикрият вината си в катастрофата, пише британският вестник The Guardian, цит...

News image

Меркел подкрепи Путин след шамара от "пудела" Тръмп със Солеймани. Този път президентът на Русия не я плаши с куче

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие спешната покана на руския президент Владимир Путин да посети Москва. Путин покани Меркел на 6 януари и четири дни по-късно тя бе на линия в Кремъл с немска акуратност. Три дни преди поканата Тръмп нареди ликвидирането на ген. Касем Солейм...

News image

Непростительная ошибка. Подтвердившаяся версия. Иран признался в ракетной атаке на украинский самолёт

Власти Ирана признали, что по ошибке сбили авиалайнер Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины», который разбился 8 января. Жертвами авиакатастрофы стали 176 человек. Иранская ПВО приняла самолёт за «враждебно настроенную цель». Сюжет: Авиакатастрофы и летные инциденты ...

News image

Валерия Велева: Дейвид Хейл изразява позицията на САЩ и персоналната на Тръмп за зачеркването на "Турски поток"

„Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт”. Това заяви тази сутрин в ефира на БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. И още от това интервю: САЩ са проти...

News image

Почему и как иранцы сбили украинский Boeing 737. За гибель стольких людей и самолета Ирану придется дорого заплатить

Украинский Boeing 737 над Тегераном был сбит иранцами по тому же сценарию, что и малазийский Boeing 777 россиянами над Украиной в 2014-м. Согласно заявлению руководства США, Канады, Великобритании, 176 человек погибло в результате атаки зенитно-ракетного комплекса "Тор-М1". Этот комплек...

News image

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на "Турски поток" заради геостратегическото му значение за Москва

„Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви пред БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. В интервю на Деян Йотов за предава...

News image

САЩ спират втората линия на "Турски поток"?! Американските компресорни станции няма да бъдат завършени

Г-н Борисов твърди, че се бил разбрал с г-н Тръмп "Турски поток" да минава през България.   Вчера обаче третият човек в Държавният департамент (за пореден път) е заявил, че САЩ са против това. Което с огромна вероятност означава, че компресорните станции, които са американски, ...

News image

Смертельный "Тор". Как иранцы сбили украинский "Боинг"

Иран признал, что его военные "непреднамеренно" сбили украинский самолет.​ Еще до этого заявления западные политики и эксперты говорили, что по "Боингу" была выпущена ракета зенитно-ракетного комплекса "Тор-M1" российского производства. Это уже второй случай за последние 6 лет, когда г...

News image

«Приняли за врага»: Иран признался в атаке на украинский Boeing. Самолет вряд ли мог быть сбит по ошибке

Иран признал, что по ошибке сбил самолет Boeing 737-800 «Международных авиалиний Украины» 8 января. В авиакатастрофе погибли 176 человек. Лайнер летел вблизи важного военного объекта КСИР под Тегераном и был принят иранской ПВО за «враждебно настроенную цель». Власти республики пообещали, чт...

News image

Оставката и арестът на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

По повод предстоящия вот на недоверие БСП канят за консултации ДПС, "Воля" и независимите народни представители на 16 и 17 януари. Социалистите подчертават, че обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е отключило последващите събития (вчерашната акция заради водната к...

News image

Ако Нено Димов не е давал вода на фирми, Перник нямаше да е на режим. Прокуратурата иззела документи, свързани с "Юлен"

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. Студена щеше да има приблизително над 7 милиарда литра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. И това - въпреки окаяното състояние на т...

News image

Пропуск или не: Регионалният министър все още не е разпитан за водната криза в Перник

Миниcтърът нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвo Пeтя Aврaмoвa oбяви прeд журнaлиcти, чe вce oщe нe e рaзпитвaнa. Прoпуcкът нa ДAНC, МВР и прoкурaтурaтa e cтрaнeн, тъй кaтo Миниcтeрcтвo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo (МРРБ) oтгoвaря зa ВиК ceктoрa в cтрaнaтa. Кaктo вe...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Руски бос поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено"?! "Лейтенанти" на Маджо се изтеглиха от каналите

News image

Могъщ руски бос, "партия" с наши наркобосове, поръчал сараен "смотрящий" във Варна за Единичка в "зелено", твърдят независими източници от службите. Според източниците от службите босът е техен колега от руския "БОП", полковник от резерва, който от години контролира наркоканалите от Кон...

Лидерите на лобитата на Доган и Пеевски при президента. Сарайната хармония спира Рестото за "Турски поток"

News image

Пълна хармония се възцари в ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Лобитата на Доган и Пеевски бяха на линия при президента. Председателят Мустафа Карадайъ е за Падишаха като постовия, който Ататюрк дава за пример на генералите как се "играе" на руска рулетка. Хамид Хамид е лидер...

Тръмп ще свали ББ преди изборите в САЩ, ако не спре "Турски поток". Путин няма ресурс заради кризата с Иран и Украйна

News image

Американците ще свалят Бойко Борисов, ако не спре "Турски поток". Нещо повече - първо ще го спрат, блокирайки изграждането на американските компресорни станции, без които втората линия на "Турски поток" е "пунта мара" разставени тръби, а сетне и ще го свалят. Путин няма ресурс да го свали...

АКЦИЯ

Искал да остане на власт ли? Не, Путин се чуди как да я напусне без рискове

News image

Нова година, нов късмет. В посланието си за 2020 г. пред Федералното събрание Владимир Путин даде заявка за предстоящи промени в руската конституция. Но въпреки многото коментари, че с това Путин цели да остане на власт завинаги, намерението му е точно обратното. Той всъщност чертае пътна ка...

Защо Путин назначи за премиер чиновник-милиардер с неясни доходи

News image

Руските медии не спират да коментират назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Кой е той и откъде го изкопаха, продължават да се питат мнозина. Все повече въпроси се задават и за неговото богатство и луксозни имоти, които досега не са декларирани, и които изплуваха покрай заеман...

КИЛЪРИ

Руска медия: Касем Сюлеймани нареди атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г.

News image

Касем Сюлеймани е наредил атаката на "Хизбула" за терористичния акт в Бургас през 2012г., когато загинаха петима израелски граждани, пише "Новая газета". Според вестника терористът е действал след заповед на ген. Касем Сюлеймани, лидер на "Ал Кудс", спецназът на Корпуса на Стражите...

Джини Диксън не е предсказала кой ще организира атентати за босове на Хазарта и Енергетиката или инсценировка за Първия

News image

Джини Диксън, предсказала изстрелите в Далас срещу американския президент Джон Кенеди и написала, че през 2020 ще има Армагедон, не пише нищо за атентат в София - нито за босовете на хазарта и енергетиката, нито за овластените лидери. "Цеките", сочени като едни от босовете в хазарта, обяв...

МАФИЯ

Война между "Бойко" и "Цецо". Пуч срещу Борисов през март няма да има, Цветанов цепи ГЕРБ и прави "ОФ" с Мая Манолова

News image

Бойко Борисов обяви война на Цветан Цветанов с ареста на Ирена Соколова, сочена като "мотор на партийния проект" на бишия втори в ГЕРБ и евентуален председател на "ГЕРБ-2". Пуч срещу Борисов през март няма да има, но Цветанов ще стартира кампания за разцепването на ГЕРБ. Бившият вт...

Цветанов провокира Борисов за липса на позиция по атаката на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"

News image

Цветанов Цветанов публикува подкрепяща позиция във Фейсбук за атаката срещу ген. Касим Солеймани, представяйки се като "човека на САЩ в България" Бившият втори в ГЕРБ остро провокира Бойко Борисов за липса на позиция по удара на САЩ срещу Иран. Посланието е: "Борисов не подкрепя Тръмп"....

РЕКЛАМА
Банер