ПОЛИТИКА

Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

alt

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка.

Експертите по Русия и Кремъл вече бяха започнали да си блъскат главите и да интерпретират изказването на Путин по време на годишното му обръщение към парламента и политическия елит.

И в този момент Дмитрий Медведев и Владимир Путин пренаписаха заглавията за деня и заедно обявиха незабавното оттегляне на оглавяваното от Медведев правителство.

"Не всичко се получи, разбира се, но нищо никога не е перфектно", каза Путин, седнал до своя дългогодишен приближен Медведев.

Какво се случи?

Както с повечето неща, свързани с политиката на Кремъл, и този път нещата са сложни. И този път не е съвсем ясно какво всъщност се случва.

С извинение към бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, ще използваме неговия израз и ще изредим известните известни и известните неизвестни от това "бомбастично" развитие в Русия.

Защо сега?

Не е ясно.

В последните месеци зачестиха коментарите от приближени до Кремъл за намеренията на Путин след 2024 г. Тогава приключва неговият втори 6-годишен мандат според настоящата конституция и той трябва да се оттегли.

Но няколко високопоставени политици от обкръжението на Кремъл вече от година открито говорят за възможни промени в конституцията. Сред тях бяха председателят на Конституционния съд, председателят на долната камара на парламента и много близък до Путин чиновник.

Самият Путин направи полукриптирано изказване по време на годишната си пресконференция през декември, когато заговори за промени в конституцията.

Затова никой не се изненада, когато по време на речта си пред парламента Путин бе по-конкретен по въпроса за промяната на основния закон и как той може да остане на власт и след 2024 г.

Но никой не очакваше това да включва и оставка на Медведев и неговото правителство.

Първите коментари свързаха директно оставката с речта на Путин. А скоростта, с която бе обявено оттеглянето на Медведев, показва, че Кремъл следва подробен план за реорганизация на управлението.

Промените в конституцията изглежда предстоят скоро, защото в Русия в момента не се забелязва никой, който да има популярността и силата, за да седне на мястото на Путин. А това изнервя руския политически елит.

Следващата година предстоят и избори за Държавната Дума, долната камара на парламента. В момента тя е под контрола на все по-непопулярната партия "Единна Русия". Ако опозицията успее да спечели места на изборите през септември 2021 г., а "Единна Русия" се представи зле, това ще намали значително шансовете на Путин да прокара желаните от него промени в конституцията.

Тази неяснота изнервя и финансовите пазари. Рублата рязко поевтиня след оставката на правителството.

Къде отива Медведев?

Той е юрист по образование. Още от годините в Санкт Петербург през 1990-те е сред най-близкото обкръжение на Путин. Бил е председател на борда на газовия гигант "Газпром" след 2000 г., след това началник на кабинета на президента, първи вицепремиер до 2007 г., а след това Путин го обяви за своя предпочитан кандидат за наследник на президентския пост.

Медведев бе един мандат президент от 2008 до 2012 г., а след това двамата отново размениха местата си и Путин се върна на президентския пост след 2012 г., а Медведев стана премиер.

При обявяването на оставката на Медведев, Путин каза, че той ще стане зам.-председател на Съвета по сигурността на Русия.

Засега не е ясно дали това е повишение или понижение. Това е съвсем нова позиция, която досега не е съществувала.

Самият Съвет по сигурността е влиятелен консултативен орган, в който влизат ръководителите на най-мощните силови ведомства - Федералната служба за сигурност (преди КГБ), Службата за външно разузнаване (преди ГРУ), министрите на външните работи, отбраната и вътрешните работи, както и началникът на Националната гвардия.

Официално председател на Съвета е Николай Патрушев, бивш директор на Федералната служба за сигурност, какъвто е бил и Путин.

На практика обаче ръководител на Съвета по сигурността е президентът. Назначаването на Медведев за зам.-председател означава, че той ще се отчита директно на Путин, а не на Патрушев. Или поне ще продължи да има пряка връзка с президента.

Главният редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов коментира, че това по-вероятно е повишение за Медведев, защото той ще бъде освободен от всекидневните отговорности като министър-председател. Промяната ще му пощади и рейтинга, който неуспехите на премиерския пост неминуемо накърняват.

Така или иначе, Медведев никога не е бил много популярен политик. Путин остава без съмнение популярният лидер на страната.

Познава ли историята други подобни случаи?

Политическата маневра с оставката е нещо необичайно за управлението на Путин, което се характеризира със стабилност. Осемте години на Медведев начело на правителството са рекорд след разпадането на Съветския съюз.

Въпреки това, случилото се не е нещо безпрецедентно. Предшественикът на Путин, Борис Елцин, още през 1990-те години сменяше често премиерите. Толкова често, че имаше вицове по въпроса. Путин умишлено не възприе този стил, защото искаше да вдъхне усещане за стабилност.

Самият Путин се изкачи до върха на властта неочаквано. Първо беше избран от Елцин за премиер през август 1999 г., а няколко месеца по-късно Елцин го обяви за следващия президент. Путин изкара два 4-годишни мандата. През тези осем години Путин имаше трима министър-председатели.

Смяната на Медведев е продължение на традицията на високи постове да бъдат издигани напълно непознати хора. Следващият премиер е Михаил Мишустин, директор на Федералната данъчна служба.

Какво общо има всичко това с бъдещето на Путин?

Все повече анализатори коментират изявлението на Путин като знак за бъдещето след 2024 г. - включително и със следващ президент, който да има много по-малко правомощия.

"Правомощията, които Путин беше концентрирал в поста, няма да се прехвърлят автоматично. Те ще бъдат частично делегирани", коментира Александър Баунов, бивш журналист и настоящ експерт в центъра "Карнеги" в Москва. "Без съмнение следващият президент ще бъде по-слаб и със сигурност той няма да се казва Путин".

"Изглежда, че Путин се подготвя да напусне поста и се опитва да си гарантира позициите при евентуален конфликт със своя наследник. В същото време се освобождава от Медведев, който вече е токсичен и не е популярен сред населението. Така преходният период ще бъде по-гладък", коментира Татяна Становая от консултантската компания "Р.Политик".

Според нея Путин може да се оттегли като ръководител на Съвета по сигурността, а самата институция да получи повече правомощия. Това ще означава запазване на реалната власт.

По същия начин дългогодишният ръководител на Казахстан Нурсултан Назърбаев запази властта си и при следващия президент.

Майк Екел, Тод Принс

ИЕзточник: "Свободна Европа"

 
ПОЛИТИКА
News image

Корнелия Нинова: Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Чувам слухове, че едва ли не това е договорка с Кирил. Нищо подобно!

Членовете на партията приемат с въодушевление прекия избор на председател на БСП. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Ние се намираме в състезание. Когото избере партията! Чувам слухове, че едва ли не ...

News image

Испанската преса не е меродавна за Борисов, но сигналите за корупция от Вашингтон са достоверни по презумпция

За да изчистят испанското петно на Бащицата на „Дондуков“ 1 днес БНТ и Нова телевизия мобилизираха леви политолози, припяващи на десните трубадури. С гербаджийски патос ни убеждаваха, че публикацията на „Ел Периодико“, визираща разследване на испанската антикорупционн...

News image

Кой изпържи президента с испанския компромат?! Десари и румнаджии на "Позитано"20 провалят "партийния проект" на Радев

Георги Готев, съветник на евродепутата от БСП Иво Христов, бивша президентска номенклатура, скочи на Бойко Борисов в Брюксел за "къщата и любовницата в Барселона". И наля вода в мелницата на премиера, нарочил пред медиите президента за поръчител на компроматната атака, която била част о...

News image

Борисов реди мандата на Горанов. "Претоплената испанска баничка" го обслужи пред USA като "руска хибридна атака"

Националният съвет на БСП се събира на закрито заседание, за да решава за конгреса, след като не изкара поне 500 партийци в подкрепа на президента. Бойко Борисов вече реди мандата на Владислав Горанов. Меката зима свърши. Протести няма. Сигурно ще избухнат в края на годината, за да свал...

News image

Депутатка, нарочена за любовница на премиера: "Ето така се лъже!". Вадят Десислава Радева гушната с Борисов?!

Фенове на президента обявиха депутатка ог ГЕРБ за любовница на Бойко Борисов. Остана сега гербери да извадят "автентична снимка" на президентшата Десислава Радева, гушната от премиера. "Скъпи приятели, Ето така се лъже!" Това написа във Фейсбук Станислава Стоянова, депутат от ГЕРБ, коя...

News image

Защо Борисов пак ще спечели. Защото опозицията му говори като руската хибридна пропаганда, но не е ефективна като нея

Обзалагам се, че Бойко Борисов ще спечели и следващите парламентарни избори. Причината е проста - той няма убедителна алтернатива. Трудно е преобладаващият избирател да види нещо по-добро, заради което да го изостави. А е трудно да го види, защото то не умее да се покаже. ...

News image

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

Премиерът Бойко Борисов индиректно обвини президента Румен Радев за публикацията в испанския вестник "Ел периодико", в която се твърди, че Каталуния разследва дали е свързан с пране на пари. Материалът е със заглавие: "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на Бъ...

News image

Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

"Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми". По този начин премиерът Бойко Борисов коментира публикацията в испанския El Periodico, в която името му е замесено в разследване на пране на пари. Мате...

News image

Не прави чест на никого да освирква на такова събитие. Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава

Бойко Борисов коментира скандала, който избухна по време на официалната церемония в София в памет на Васил Левски с освиркването на кмета Фандъкова и председателя на парламента Караянчева пред паметника на Апостола. "Не прави чест на никого да освирква на такова събитие. Какво им пречи ...

News image

ГЕРБ призова президента Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски

ГЕРБ призова президента Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски. Това каза в декларация от името на група народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков във връзка с вчерашното напрежение при паметника на Васил Левски, предаде Агенция „Фокус“. „Нас...

News image

По-голям срам на 19 февруари надали е имало - Левски - фон за селфита

По-голям срам на 19 февруари надали е имало. Вероятно единствено предателството го е надминало. Български, наш си срам. И не, не бяха виковете "мафия" в нозете на каменното бесило. И друг път агитки всякакви са осквернявали церемонията на този ден. Досега никой не беше си позволявал да полит...

News image

Радев не може да свали Борисов с 400 походници и скандирания "Мафия" и "Радев". Няма протести, няма служебен кабинет

Цвета Караянчева напразно пише с патос във фейсбук. Президентът не може да свали ББ с 400 походници и скандирания "Мафия" и "Радев". Няма протести, няма служебен кабинет. Ако не бяха и бесепарите, щеше да остане само с Васил Василев. Президентът няма харизмата на водач на бунт. И не мож...

News image

Стратегията на Радев е да пали фитила. Никой не беше изненадан, когато екнаха скандирания "Мафия" и "Радев"

Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден...

News image

Борисов атакува шествието на президента: Може ли обесването да е празник? То е като Разпети петък. Трябва да ни е срам

Министър-председателят поднесе венец на паметника на Васил Левски в София рано сутринта, вечерта остави на президента, срещу чието шествие скочи: „Може ли обесването да е честване на нещо. То е като Разпети петък. Може ли да е празник? Прекланяме се, трябва да ни е срам“, заяви Б...

News image

Защо ми правите тези нормерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улиците?

Бойко Борисов налива вода в мелницата на Румен Радев, който го посочи като мутра от прехода, с избухването - "Защо ми правите тези нормерца, а? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?". При това в деня на шествието, което може да прерасне в протест. „Къде е шефът на АПИ? Тук ...

News image

Шествието начело с президента се превръща в римейк на 2013г.?! Ако ултрасите на "Левски" излязат, може и да стане

Шествието под патронажа на президента в почит на Левски може да се превърне в римейк на бунта на "Атака" на 19 февруари 2013г., ако ултрасите на "Левски" се включат в него. Въпросът е дали Бойко Борисов ще подаде оставка като на 20 февруари 2013г. или медийната машина, която подкре...

News image

Служебно правителство няма как да има с колебливо ръкуване вместо мощни протести. Борисов и Пеевски свалят Радев?!

Няма за кога да има протести - зимата е мека, сметките за ток явно не провокират към бунтове. Шествието към паметника на Васил Левски едва ли ще се превърне в "бунта на "Атака" през 2013г., не й с президента начело, рискът да го обявят за превратаджия е прекалено голям. Въпреки че може да им...

News image

Президентската спалня покри скандала за "копойските методи". Радев се ръкува с "мутрата" и "копоя", който го игра джен

Постът на президентшата Десислава Радева във Фейсбук, в който обяви, че се засегнала от коментара за спалнята й, покри скандала за "копойските методи" на управлението на Бойко Борисов. Преди това президентът Румен Радев прие да се ръкува с "копоя"-премиер и така сам опроверга тезата си ...

News image

Десислава Радева се засегнала, че се заговорило за спалнята, скочи срещу Цвета Караянчева

"Малко се засегнах като стана дума за спални вчера. Иска ми се да уточня, че има случаи, в които и службите са безсилни... Love conquers all“.  Този пост беше написан в късните часове тази нощ от съпругата на президента Десислава Радева. Към него има и две снимки – на първата...

News image

РАДЕВ ПРИЕ ДА СЕ РЪКУВА С "КОПОЯ" ВЪПРЕКИ НАМЕКА ЗА СПАЛНЯТА. Как го сваля, че и опасен служебен кабинет прави

Президентът Румен Радев прие инициативата на Бойко Борисов да се ръкуват пред медиите след острата атака за "копойските методи" на управление и ресто-намека за спалнята и "кучката".   "Аз отидох при него и го поздравих, не се възползвах от трибуната една дума да кажа. На мен ник...

News image

Борисов и да не отвърне за "копоя", Радев ще стигне докрай. Колите, цигарите, поръчката за "инкасото", грамата "SIMO"

Народът не се вдигна срещу кабинета и не напълни площадите след обръщението на президента Румен Радев. И той бе принуден да тръгне на лична вендета - СРС-тата са повод, Радев е наясно, че Борисов няма да се набърка пряко. Борисов дори да не отвърне лично за "копоя", Радев ще стигне...

News image

РЕСТО ЗА "КОПОЯ" С "КУЧКАТА". Личната вендета провокира надничане в спалнята на президента

Румен Радев провокира брутално Бойко Борисов с "копойските методи" и "ответката" не закъсня - още по-брутална: РЕСТО ЗА "КОПОЯ" С "КУЧКАТА", намекът за надничането на службите в спалнята на президента е безцеремонен.   "Правителството стои стабилно, а личната вендета, която преследва пр...

News image

Радев обяви Борисов за "КОПОЙ"! Как ще се ръкува с "КОПОЙ", може да го захапе? Това вече не е война, а лична вендета

Президентът Румен Радев нарече Бойко Борисов "КОПОЙ", управлявал с "КОПОЙСКИ МЕТОДИ". Това вече не е война, това е мачкане пред народа и лична вендета. Как ще се ръкува президентът с премиера-"КОПОЙ" при официална среща между лидерите на институциите - "копоят Борисов" може да го захапе?! ...

News image

Президентът няма да свали Бойко Борисов с интервю за служебен кабинет. Трябва да напълни площада с "несъгласни българи"

Президенът Румен Радев отново атакува премиера Бойко Борисов и показа, че няма да спре войната. В същото време Борисов не контраатакува и се прави на миролюбец срещу войнстващия президент. Румен Радев няма да свали Бойко Борисов с интервю за служебен кабинет. Трябва да напълни площада с "...

News image

Радев: Борисов използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого да размаже

Нова порция атаки и обвинения отправи държавният глава Румен Радев към премиера Бойко Борисов. За първи път в последните две години президентът си позволи директно да заплаши премиера със "служебен кабинет". "Драмата на г-н Борисов е, че осъзнава факта, че този път номерът с пречистване...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Къщата с любовницата в Барселона и "прането на пари" няма да съборят ББ. Къде са милиардите от "тайната среща" в Солун?!

News image

Къщата в Солун, естествено, не била на името на Бойко Борисов. И дворецът на Путин в Геленджик не е на негово име - и на Борисов не е. И? Сякаш летният Сарай в "Росенец" е на името на Ахмед Доган. Апартаментите, в които нощува ББ в хотелите на Валентин Златев, и те не са негов...

Как "любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Цветелина Бориславова и банкери-масони могат да почерпят

News image

Манекенката Борислава Йовчева, сочена като "любовницата на Борисов", подмени медийния дневен ред - пусна водата в Перник, положи последната тръба на "Балкански поток" и вкара България в еврозоната. "Любовницата на Борисов" засенчи "любовницата на Радев". Президентшата Десислава Рад...

АКЦИЯ

Прокуратурата ще разпитва и премиера Борисов. Какво пише в "Ел Периодико"

News image

Какво пише "Ел Периодико" В петък в испанския всекидневник El Periodico се появиха публикации, в които се твърди, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко...

Прокуратурата се самосезира за публикация в "Ел Периодико" за пране на пари на Бойко Борисов след призив на "Фрог нюз"

News image

Прокуратурата последва съвета  "Фрог нюз" и се самосезира за "прането на пари и къщата в Барселона" на премиера Бойко Борисов, сега остава разследването да е "истинско", както призовава сайтът, а не да е поредното "изпиране". "Колкото до скандала за „къща в Барселона“...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Руснаците няма да свалят Борисов с "претоплени банички". Колкото двата млилиарда от "Панама пейпърс" свалиха Путин

News image

Руснаците не могат, а и очевидно не искат, да свалят удобния за тях Бойко Борисов с "претоплени банички" като за прословутата "къща в Барселона". Борисов ги обслужва за "Балкански поток", за яхтите в Черно море - удобен им е като "троянски кон" в американски яхър. "Препечатката" на Т...

Божков освободен след намесата на шефа на руската разведка Наришкин. Може да го търсят в Москва, "Мы своих не бросаем!"

News image

Емиратите освободиха Васил Божков след намесата на шефа на рускито разузнаване Сергей Наришкин. Сега могат да го търсят в Москва - "Мы своих не брасаем". Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, научи NOVA. От МВнР коментираха, че не са уведомени за това...

РЕКЛАМА
Банер