ПОЛИТИКА

Борисов с ресто за ветото на президента: "Егоцентрик, историята учи, че който си играе със страховете на хората, губи"

alt

Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от тях като крайно рестриктивни.

Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той", припомни Борисов.

"Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаватаха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае.

Второто, за което каза, че ще върне закона е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация.

Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в името на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия.

Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателят на зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", обясни премиерът за новия медицински съвет, който създава.

Борисов заяви още за ветото, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

Вие, медиите, видяхте, как в президентството говорихме заедно и как мерките на правтелеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворихме местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки.

Тактиката е да имаме възможност да лекуваме всеки. За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и на практика създава спекулата. Ние повече няма да гласуваме за него. По-добре да останем без него, отколкото пазарът да се изкриви.

Затова като ми дадоха какво е говорил президентът Радев и се сравни какво е говорил в четвъртък - няма нищо общо това, което той каза в наше и мое присъствие.

И аз го приех за много правилно действие - да се обединим. Дори и противоположни личности, които не се харесват, трябва да работят заедно за едно единствено нещо, първата основна задача - това е да не се събират хора на едно място и затова първата ни задача е да защитим живота и здравето на хората. България е била във войни, вземали са територии, на купони сме били и е оцеляла! Но заедно!

Изведнъж сега много бизнесмени, които се наричат олигарси искат всичко да падне върху държавата. А само една седмица сме в това критично състояние и искат да се харчат милиарди?! Какво ще стане после?

Освен здравето е важно и нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии и ние затова трябва да имаме пари. А не е далеч времето, когато пенсиите станаха 3 долара на месец! Не го ли помните, толкова бързо ли го забравихте?

По време на управление на партията на президента Радев беше това! Аз това няма да го допусна, до последно ще стискаме пенсионерите да имат сигурни доходи, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия!

Освен това не разбирам какво предлага - всякакви безумни предложения има, но от това, което прочетох, той няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни мерки, всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не смее още конкретни пари да обяви, защото не знаят колщо ще продължи времето.

Ами ако спрат автомобилните гиганти в Германия, нашите заводи от автомобилния клъстър за къде ще произвеждат?", попита Борисов.

Премиеът бе категоричен, че няма как от първата седмица да се похарчат всички пари и резерви.

Сърдят ми се, но казах - бизнесмените да си продадат новите коли за по 200 хиляди и ще си покрият за един месец. А не е минала една седмица, дайте да похарчим парите искат!

Като беше със служебно правителството, първите му мерки бяха да си купи грипени - защо не ги даде на сестрите, защо не предугади тогава тази криза и не купи апаратура", попита Борисов, припомняйки, че първото, което направи със служебния си кабинет е да се погрижи за лобисткото прокарване на изтребителите "Грипен", както и още куп обществени поръчки за милиони.

А днес какво - македонците ни се молят за една опаковка от това лекарство, ние със седмици изпреварихме всички.

Помните ли Трети март кой се подиграваше с вируса? А днес ми казва, че били ненавременни мерките. И това при положение, че само за 4 дни реорганизирахме цяла индустрия. Да не ви обяснявам с колегите как търсим лепило от Германия, лекарства по целия свят и всяка опаковка я докарваме - и то лекарства, които не са доказани, но чисто психологически и ние се хвърляме, за да видят хората, че опитваме всичко", обяви премиерът по повод доставките на новите лекарства, които са експериментални и днес вече са в българските болници.

От Италия искат 90 милиона маски на месец от нас - защо не го предвиди тов? Китай с най-мощната икономика, милиарди хора, които работят, не го правят това. Когато сме говорил с Радев, той е проявявал цялото разбиране. А сега какво?

В 10 часа си говорихме, казах му, че ще ги прегласуваме.

Сутрин и вечер има брифинги, министрите постоянно говорят и да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, отколкото решава, не го разбирам. Как за ден-два си променяш мнението.

Егоцентризъм е за мен, защото щяло да става без негово знание!", ядоса се премиерът по повод думите на Румен Радев, че не бил почитан като главнокомандващ.

Единственото, за което се използва армията е, защото полицаите и жандармеристите ще намалеят, социалните - армията ще се използва за подпомагане. Когато ни е била нужна за опазване на границите, също помага. Забравихте мигрантите, нали?

Това са мъже в разцвета на силите си, защо да не помогнат? Още не пипаме там, докато полицаите и жандармерията имат сили, виждате колко плавно въвеждаме мерките. Пуснахме декларации, които да се попълнят, отдалечихме плащане лекарства, телкове, затова и днес направих този съвет от специалисти и професори и му дадох право на Костов да дава предложения. Аз търся алтернативното мнение и да намерим най-доброто сечение. Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да ползваме кризата да си прави някой политически пиар? Историята показва, че който се заиграе със страховете на хората губи!, ядоса се премиерът.

Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Никой няма да си го носи вкъщи! На база на него утре може да се изтегли кредит, но първо да видим колко ще трае тая гадост, тоя коронавирус, тогава ще можем да взимаме решения. Тогава трябва да имаме пари и да знаем колко и къде да харчим.

Искам най-добрите да го измислят, за да останат парите за пенсионери, лекари и лаборанти. И тогава чак да видим къде и какво да подпомогнем друго. Първото и единствено и важно е да опазим живота на хората.

Представете си държави с такъв развит туризъм, вижте колко печели Италия, Гърция, като пари, по моите сметки за сега на Италия минимум трилион й трябват и сега нямат вече пари.

А тези авиокомпании, които не летят, автомобилостроенето, това са милионни компании и ние сме пряко свързани с тях. Ние дефицит лесно правим, при всяко управление на БСП го има, на Нинова й казах - не ни карайте да харчим парите, нали се готвите да управлявате, аз съм го играл това. Станишев три дни преди да си тръгне, вдигна пенсиите, Орешарски на полицаите - а парите ги нямаше за това, нищо нямаше. Това е най-лесното и ние да го направим.

И всичко това съм го казал на Радев, дето ме подиграват за мазнинката, но е така - за момента, когато ни потрябват пари, тогава трябва да я имаме, за да я пуснем.

Но сега те да се направят на добри казват - дайте да дадем на всички. Това е популиъм. Да дадем на тези, които освободиха работниците ли? Ние даваме 60%, те защо не дадат 40% или да предложат друго плащане, вместо да освобождават работниците, а да ги запазят, каза още премиерът.

Финансовият министър ще направи всичко, което му разпоредя, може да си подаде оставката на следващия ден, но аз съм отговорен човек и няма да поискам да се изхарчат всички пари за три дни. И той го знае това. Не мога да разбера кое го промени от четвъртък до неделя и днес в 10 си говорихме не усетих нищо такова. На срещите му обясних колко маски, колко шлемове, облекла - по 200 шлема на ден ги даваме на докторите на първа линия. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират и плащаме да върви бързо, каза Борисов.

Ние другата седмица към сряда-четвъртък ще наваксаме да има навсякъде всичко. Първи се усетихме за спирта, за да сме готови за дезинфекция. Продължавам да считам, че само един за всички - всички за един, това ще ни спаси. Сервитьори, готвачи и други могат да помогнат в социалната сфера, а не да си стоят вкъщи и да викат искам да ми платят 100 процента или бизнеса, само да иска", заяви Борисов.

Източник: Фрог нюз

 

 
ПОЛИТИКА
News image

Без права на ответ: США отправят новые ядерные бомбы в Германию. Пентагон заменит устаревшие боеприпасы на типа В61-12

Пентагон планирует обновить свой ядерный арсенал в Германии, заменив устаревшие бомбы на современные. Сейчас ядерные бомбы ВВС США, оставшиеся на территории ФРГ еще со времен холодной войны, находятся на авиабазе люфтваффе в Бюхеле. Что именно планирует Вашингтон, разбиралась «Газета.Ru». ...

News image

След "дърта злобна свекърва" кампанията срещу президента не спира. Защо Корнелия Нинова не скочи срещу Бойко Борисов?!

След "дърта злобна свекърва" кампанията срещу президента няма да спре. Напротив, ще се води методично и целенасочено до изборите. "Не ми се занимава с президента" на Бойко Борисов е тактическа маневра, "връщане в окопа" след щурмовата атака във войната с Румен Радев. Извънредното п...

News image

Световната банка е готова да отпусне до 160 милиарда долара за справяне с последиците от пандемията

Световната банка заяви, че е готова да отпусне до 160 милиарда долара в следващите 15 месеца. С тези средства тя цели да помогне на страните да посрещнат нуждите си в сферата на здравеопазването и да се възстановят икономически, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Бордът на д...

News image

Кристалина Георгиева: Имаме 1 трилион долара и ще използваме от него колкото е необходимо за защита от кризата

Пандемията COVID-19 ще има много по-голямо влияние върху световната икономика, отколкото финансовата криза през 2007-2008 г., заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Радио Свобода. Тя добави, че организацията, която ръководи,...

News image

Патриарх Кирилл объехал Москву с молитвой против коронавируса

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл совершил объезд Москвы по кольцевой автодороге с иконой Божией Матери «Умиление» с молитвой об избавлении от вредоносного поветрия — коронавирусной инфекции. Проезд кортежа, состоящего из микроавтобуса Mercedes-Benz и внедорожников сопро...

News image

"Русские своих не бросают". Русские своих бросили. Правительство остановило эвакуации соотечественников

«Русские своих не бросают» — такой была формула, на которой строился «крымский консенсус». Родина помнит о вас, где бы вы ни были. И если что, пришлет «вежливых людей». А если потребуется, то и танки. Ну или хотя бы гражданский борт, который вывезет вас из-за границы, когда там стало сли...

News image

Със 122 гласа НС удължи извънредното положение до 13 май. ГЕРБ, ДПС, "патриотите" и "Воля" гласуваха "за", БСП "против"

Парламентът удължи извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г., предаде "Фокус". Предложението бе направено от правителството. По Конституция Народното събрание е органът, който обявява извънредно положение. Народните представители гласуваха на две групи в п...

News image

Радев: Правителството дължи отчет за първия месец на извънредното положение заяви президентът в извънредно изявление

Правителството дължи на обществото отчет за първия месец на извънредното положение, заяви в изявление пред нацията президентът Румен Радев. Извънредните мерки отключиха безпрецедентна икономическа криза, безработицата расте с часове, предупреди той. И посочи, че хиляди предприятия спира...

News image

Борисов вкара топката в полето на президента: "Радев, кажи си за заплатата!"

След като резна наполовина заплатите на депутатите на ГЕРБ, Бойко Борисов вкара в полето на президента. Фейсбук групи, подкрепящи правителството, поеха паса. "Радев, кажи си за заплатата!" стана слоган на кампания в мрежата. Румен Радев получавал най-голямата заплата от държавниците,...

News image

Борисов продължава да играе "доброто ченге", оставя депутатите на ГЕРБ без заплати. Караянчева му вдигна топката

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, депутатите на ГЕРБ са длъжни да даряват - сега половината заплата, после ¾, а накрая и без заплати. В рамките на един-два месеца това ще го направим, ако така върви. Дай, Боже, да не е така", заяви Бойко Б...

News image

Караянчева: Сгреших, замразяването на депутатските заплати не е популизъм. Извинете!

Час след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на Цвета Караянчева и на депутатите от ГЕРБ да си замразят заплатите и след избухналото от снощи гневно обществено мнение, председателят на парламента се извини за думите си, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. ...

News image

Борисов нареди на Караянчева: Замразете депутатските заплати! Депутатите от ГЕРБ ще дарят половината от заплатите си

Проведох тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ - възлагаме на Народното събрание да приеме решение за замразяване на депутатските заплати към размера, който е бил през декември 2019 година. Това заяви на извънреден брифинг тази сутрин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като обясни, ч...

News image

Путин подписа закон за Извънредно положение. Росгвардия и досега патрулираше, службите контролират мрежите

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за правото на правителството да въвежда Извънредно положение, пише РИА Новости. Законът дава право на правителството да въвежда режим на повишена готовност или извънредно положение в Руската федерация или в отделни части, както и право да у...

News image

Опустевший город: как выглядит Москва на самоизоляции

Регионы России один за другим объявляют о введения режима всеобщей самоизоляции, а Москва опустела уже сегодня. На улицах и в метро можно увидеть лишь редких прохожих — сотрудников жилищно-коммунального хозяйства, которым теперь приходится дезинфицировать подъезды, людей, кот...

News image

Проф. Светлана Шаренкова: Хипократовият воин

Кризата с COVID-19 завари целия свят неподготвен. Наднационалните институции като Европейски съюз и НАТО заскърцаха жално гръмовно и показаха учудваща неефективност в ангажимента си за защитата на живота, здравето и препитанието на хората. Начело излязоха националните държави, които поединич...

News image

Коронавирус в България: ако гневът се отпуши ...

Гневът търси върху кого да се стовари. Върху китайците, върху ромите, върху ЕС. Засега гневът се преглъща, но ще се трупа, ако епидемията от коронавирус се разрасне. И тогава всяка дума на криво може да го отпуши. Коронавирус в България: ако епидемията се разрасне ... М...

News image

Александър Дугин: Либерализмът рухна окончателно, Путин отмени политиката до 2036 и бъдещето в цялост

Политиката в Русия беше отменена до 2036 година, ако преди това не се случи нещо коронавирусно или аналогично непредсказуемо. Всички партиите и движенията, които се бяха пооживили, се разпускат. Сбъдва се заклинанието на Сурков за "дългата държава". Да, сега вече е ясно, в какъв смисъл щ...

News image

Борисов: Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС

"Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС. Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни, не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, но този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекари...

News image

Русия спира всички международни полети. Черноморието остава без руски туристи?!

От 27 март влиза в сила спирането на редовните и чартърните полети от други страни в Русия във връзка с пандемията от коронавирус. Забраната няма да се отнася за полети, които да превозват руснаци. Ще бъдат съставени списъци на руски граждани, които искат да се върнат в страната си от ч...

News image

Саудитският престолонаследник твърди, че руските спецслужби са организирали опита за преврат в кралството

"Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман нарича в тесен кръг Путин "дребосък, който мечтае да стане властелин на света", твърди историкът и критик на Путин Валерий Соловьов, като се позовава на вътрешна информация. Принцът бил озлобен от оскърбителното поведение на Пут...

News image

«Есть сделка»: США потратят $2 трлн на борьбу с коронавирусом

Власти США договорились о пакете мер по стимулированию экономики в условиях распространения коронавируса. Всего на преодоление негативного влияния пандемии Вашингтон потратит около $2 трлн, из которых $250 млрд будут направлены на прямые выплаты американцам и еще $350 млрд – на поддерж...

News image

Българите си намериха нов герой в униформа - 89% одобряват ген. Мутафчийски, а 73% - Борисов

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е новият герой на българите в кризата. Хирургът, който не сваля военната си униформа, се радва на 89 на сто одобрение. За сравнение - действията на премиера Бойко Борисов са оценени одобрително от 73 на сто от хората. Като ...

News image

Проф. Коста Костов: Сега е мъжко време, заровили сме томахавките помежду си

Проф. Коста Костов представи на брифинг в Гранитната зала на Министерския съвет състава на експертния съвет. Идеята за него се породи след среща на професора с премиера Борисов на 22 март. Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ...

News image

Този път Борисов не игра "доброто ченге" и кампанията избухна: "национален предател", "държавна измяна", "военен съд"

Дори коронавирусът не спря "играта скофтия" между Борисов и Радев. Президентът вкара остро кроше на премиера с ветото. Борисов веднага влезе в обичайната роля на "жертва" и "излъган" за единението между институциите. Но този път премиерът не го игра "доброто ченге" - обяви президен...

News image

Борисов с ресто за ветото на президента: "Егоцентрик, историята учи, че който си играе със страховете на хората, губи"

Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

"Бандитският Петербург" падна под властта на вируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравнение с Русия

News image

Ученици разпиват биричка в квартална градинка във Варна, популярна сред руснаците по Черноморието като "Малкия Петербург". В Санкт Петербург такъв "филм" не се прожектира. "Бандитският Петербург" падна под властта на Коронавируса и Росгвардия. Положението у нас е пунта мара в сравн...

Радев играе ва банк с "Гладът ще надделее страха", може да си счупи рейтинга. Никой не се страхува от Борисов и Пеевски

News image

Президентът Румен Радев играе ва банк с "Гладът ще надделее страха", може да си счупи рейтинга с този сценарий. Тезата му е, че засега няма протести, защото хората се страхуват. Как имаше протести през зимата и лятото на 2013г.?! Публична тайна е, че властта се държи от тандема "Бори...

Маршалите на икономиката Доган и Пеевски влияят по-силно от обръщенията към нацията. Генерал Радев не ги атакува, защо?!

News image

Румен Радев критикува изключително остро Бойко Борисов за извънредното положение, но не атакува Доган и Пеевски, които са неговите истински сценаристи. Доган и Пеевски влияят с мълчанието си по-силно от президента с обръщенията към нацията - те осигуряват парламентарната и медийна подкр...

АКЦИЯ

Ошибка Путина: Возникает опасная ситуация «плохой царь — хорошие бояре». Стая всегда чувствует, что вожак уже не тот

News image

Последнее обращение Путина контрастирует с имиджем, создаваемым годами вокруг президента, и это будет иметь плохие последствия для власти, считает политолог Александр Кынев.   Второе «коронавирусное» обращение президента, содержание которого сводится всего к трем вещам (...

Путин води битката на кариерата си, спасява Русия от катастрофа. "Руско ресто" не идва за Доган&Пеевски&Борисов

News image

Путин води битката на кариерата си - опитва се да спаси Русия от икономическа катастрофа, която може да доведе до Втора октомврийска революция. Русия не работи в момента - президентът удължи ваканцията до 30 април. Цената на петрола и рублата се сринаха. В петък шефката на Централн...

КИЛЪРИ

Божков не може да се укрие от боса на турската мафия в Черна гора, ако го "поръча". Гули Бакински си свърши работата

News image

Гули Бакински, "лейтенант" на Седат Пекер, боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци", си свърши работата - бригадата му "грузинци" с ролс-ройс мотивира силно Васил Божков да напусне страната. Никакъв арест не може да го уплаши, както заявява в интервю за bTV - нито един "олигарх"...

Босът на турската мафия и водач на "Сивите вълци" превзема хазарта и "трафика" на Божков. Гули Бакински му е "лейтенант"

News image

В пика на акцията срещу Васил Божков попитахме защо службите не работят по боса на турската мафия и водач на "Сивите вълци" Седат Пекер, който държи казина с подставени бизнесмени и пере пари от наркотрафика от Узбекистан до Косово. Пекер атакува не само хазарта на Божков, но и "трафика"....

МАФИЯ

Бойко Борисов да се готви да го обявят за "краля на кокаина" след къщата в Барселона, любовницата и прането на пари

News image

Премиерът Борисов не отговорил на въпросите на "Ел Периодико" за къщата в Барселона, за да не бъдат изтълкувани погрешно и се изненадал, че не пишат за тоновете кокаин, който заловил заедно с испанската полиция и DEA. След като приключи проверката на прокуратурата за къщата в Барселона ...

Руските служби държат наркотрафика от Узбекистан. Защо не вадят компромат за Борисов като оператор по каналите на DEA?!

News image

Почти 100 тона хероин от Узбекистан за година минават по Северния коридор през Русия за Западна Европа и още толкова през Южния през Турция. Наркотрафикът се контролира от агенти на руските специални служби, а "смотрящий" е "кралят на хероина" от Узбекистан Гафур Рахимов, сочен като сът...

РЕКЛАМА
Банер