ПОЛИТИКА

Борисов с ресто за ветото на президента: "Егоцентрик, историята учи, че който си играе със страховете на хората, губи"

alt

Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от тях като крайно рестриктивни.

Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той", припомни Борисов.

"Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаватаха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае.

Второто, за което каза, че ще върне закона е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация.

Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в името на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия.

Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателят на зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", обясни премиерът за новия медицински съвет, който създава.

Борисов заяви още за ветото, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

Вие, медиите, видяхте, как в президентството говорихме заедно и как мерките на правтелеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворихме местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки.

Тактиката е да имаме възможност да лекуваме всеки. За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и на практика създава спекулата. Ние повече няма да гласуваме за него. По-добре да останем без него, отколкото пазарът да се изкриви.

Затова като ми дадоха какво е говорил президентът Радев и се сравни какво е говорил в четвъртък - няма нищо общо това, което той каза в наше и мое присъствие.

И аз го приех за много правилно действие - да се обединим. Дори и противоположни личности, които не се харесват, трябва да работят заедно за едно единствено нещо, първата основна задача - това е да не се събират хора на едно място и затова първата ни задача е да защитим живота и здравето на хората. България е била във войни, вземали са територии, на купони сме били и е оцеляла! Но заедно!

Изведнъж сега много бизнесмени, които се наричат олигарси искат всичко да падне върху държавата. А само една седмица сме в това критично състояние и искат да се харчат милиарди?! Какво ще стане после?

Освен здравето е важно и нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии и ние затова трябва да имаме пари. А не е далеч времето, когато пенсиите станаха 3 долара на месец! Не го ли помните, толкова бързо ли го забравихте?

По време на управление на партията на президента Радев беше това! Аз това няма да го допусна, до последно ще стискаме пенсионерите да имат сигурни доходи, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия!

Освен това не разбирам какво предлага - всякакви безумни предложения има, но от това, което прочетох, той няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни мерки, всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не смее още конкретни пари да обяви, защото не знаят колщо ще продължи времето.

Ами ако спрат автомобилните гиганти в Германия, нашите заводи от автомобилния клъстър за къде ще произвеждат?", попита Борисов.

Премиеът бе категоричен, че няма как от първата седмица да се похарчат всички пари и резерви.

Сърдят ми се, но казах - бизнесмените да си продадат новите коли за по 200 хиляди и ще си покрият за един месец. А не е минала една седмица, дайте да похарчим парите искат!

Като беше със служебно правителството, първите му мерки бяха да си купи грипени - защо не ги даде на сестрите, защо не предугади тогава тази криза и не купи апаратура", попита Борисов, припомняйки, че първото, което направи със служебния си кабинет е да се погрижи за лобисткото прокарване на изтребителите "Грипен", както и още куп обществени поръчки за милиони.

А днес какво - македонците ни се молят за една опаковка от това лекарство, ние със седмици изпреварихме всички.

Помните ли Трети март кой се подиграваше с вируса? А днес ми казва, че били ненавременни мерките. И това при положение, че само за 4 дни реорганизирахме цяла индустрия. Да не ви обяснявам с колегите как търсим лепило от Германия, лекарства по целия свят и всяка опаковка я докарваме - и то лекарства, които не са доказани, но чисто психологически и ние се хвърляме, за да видят хората, че опитваме всичко", обяви премиерът по повод доставките на новите лекарства, които са експериментални и днес вече са в българските болници.

От Италия искат 90 милиона маски на месец от нас - защо не го предвиди тов? Китай с най-мощната икономика, милиарди хора, които работят, не го правят това. Когато сме говорил с Радев, той е проявявал цялото разбиране. А сега какво?

В 10 часа си говорихме, казах му, че ще ги прегласуваме.

Сутрин и вечер има брифинги, министрите постоянно говорят и да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, отколкото решава, не го разбирам. Как за ден-два си променяш мнението.

Егоцентризъм е за мен, защото щяло да става без негово знание!", ядоса се премиерът по повод думите на Румен Радев, че не бил почитан като главнокомандващ.

Единственото, за което се използва армията е, защото полицаите и жандармеристите ще намалеят, социалните - армията ще се използва за подпомагане. Когато ни е била нужна за опазване на границите, също помага. Забравихте мигрантите, нали?

Това са мъже в разцвета на силите си, защо да не помогнат? Още не пипаме там, докато полицаите и жандармерията имат сили, виждате колко плавно въвеждаме мерките. Пуснахме декларации, които да се попълнят, отдалечихме плащане лекарства, телкове, затова и днес направих този съвет от специалисти и професори и му дадох право на Костов да дава предложения. Аз търся алтернативното мнение и да намерим най-доброто сечение. Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да ползваме кризата да си прави някой политически пиар? Историята показва, че който се заиграе със страховете на хората губи!, ядоса се премиерът.

Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Никой няма да си го носи вкъщи! На база на него утре може да се изтегли кредит, но първо да видим колко ще трае тая гадост, тоя коронавирус, тогава ще можем да взимаме решения. Тогава трябва да имаме пари и да знаем колко и къде да харчим.

Искам най-добрите да го измислят, за да останат парите за пенсионери, лекари и лаборанти. И тогава чак да видим къде и какво да подпомогнем друго. Първото и единствено и важно е да опазим живота на хората.

Представете си държави с такъв развит туризъм, вижте колко печели Италия, Гърция, като пари, по моите сметки за сега на Италия минимум трилион й трябват и сега нямат вече пари.

А тези авиокомпании, които не летят, автомобилостроенето, това са милионни компании и ние сме пряко свързани с тях. Ние дефицит лесно правим, при всяко управление на БСП го има, на Нинова й казах - не ни карайте да харчим парите, нали се готвите да управлявате, аз съм го играл това. Станишев три дни преди да си тръгне, вдигна пенсиите, Орешарски на полицаите - а парите ги нямаше за това, нищо нямаше. Това е най-лесното и ние да го направим.

И всичко това съм го казал на Радев, дето ме подиграват за мазнинката, но е така - за момента, когато ни потрябват пари, тогава трябва да я имаме, за да я пуснем.

Но сега те да се направят на добри казват - дайте да дадем на всички. Това е популиъм. Да дадем на тези, които освободиха работниците ли? Ние даваме 60%, те защо не дадат 40% или да предложат друго плащане, вместо да освобождават работниците, а да ги запазят, каза още премиерът.

Финансовият министър ще направи всичко, което му разпоредя, може да си подаде оставката на следващия ден, но аз съм отговорен човек и няма да поискам да се изхарчат всички пари за три дни. И той го знае това. Не мога да разбера кое го промени от четвъртък до неделя и днес в 10 си говорихме не усетих нищо такова. На срещите му обясних колко маски, колко шлемове, облекла - по 200 шлема на ден ги даваме на докторите на първа линия. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират и плащаме да върви бързо, каза Борисов.

Ние другата седмица към сряда-четвъртък ще наваксаме да има навсякъде всичко. Първи се усетихме за спирта, за да сме готови за дезинфекция. Продължавам да считам, че само един за всички - всички за един, това ще ни спаси. Сервитьори, готвачи и други могат да помогнат в социалната сфера, а не да си стоят вкъщи и да викат искам да ми платят 100 процента или бизнеса, само да иска", заяви Борисов.

Източник: Фрог нюз

 

 
ПОЛИТИКА
News image

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

News image

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

News image

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

News image

Бойко Борисов за писмото от "Левски": Ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Какво общо имам аз, че да ми пращат писма

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "Левски"и ще хвърли писмото от ръководството на футболния клуб. "Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Защо? За какв...

News image

Президентът: От България Русия получи писменост, от български земи дойдоха и християнството, и църковно-славянският език

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!" Това се казва в словото на президента Р...

News image

Борисов посети район на Пеевски за празника. Стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция

Бойко Борисов посети крепост на Делян Пеевски за празника на българската писменост - Пазарджик и Велинград са негови изборджийски райони. Борисов явно стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция. Кметът на Пазарджик Георги Попов не можеше да нахвали ...

News image

Манолова няма да свали Борисов и да вземе властта с няколкостотин протестиращи. Мощен протест може да направи само БСП

Не повече от 300 души уважиха седящия протест пред Министерския съвет, организиран от Мая Манолова и нейната гражданска инициатива "Изправи се", видя репортер на Епицентър.бг. Мая Манолова не може да разклати кабинета, да свали Бойко Борисов и да вземе властта с няколкостотин протес...

News image

Божков се пинизи с Борисов и феновете на "Левски", защото не може да спечели война с Доган. "София-Запад" готви Ресто?!

Васил Божков се пинизи с Бойко Борисов и феновете на "Левски", защото го подвели с протестите срещу кабинета. Така изглежда на пръв поглед. С кого води медийна война Божков - с Борисов, който го пусна да излети за Дубай и за пръв път се възпротиви едновременно на Пеевски и Доган? Н...

News image

Ако Георги Попов джироса акциите, Божков губи първо Раздаване от Борисов. Ако не го стори, ще вдигнат феновете. Цугцванг

Кой ще джироса акциите на "Левски" на Сираков? Бойко Борисов няма как да го направи, защото ще се набута в капана на Васил Божков, който може да доведе до оставка заради конфликт на интереси. Ако Георги Попов ги джироса, ще покаже, че те не са били в Борисов, аБожков ще загуби първо...

News image

Защо Васил Божков включи Бойко Борисов в анкетата за акциите на "Левски", ако те са в него?!

Васил Божков включи Бойко Борисов в анкетата кой да получи акциите на "Левски". Как ще определят феновете кой да получи акциите, ако те са в Борисов, в анкета обявена от Божков? "Слабият и объркан премиер Boyko Borissov, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с ...

News image

Наско Сираков: Изказвам своите благодарности към г-н Божков и г-н Попов за решението да получа акциите

Наско Сираков благодари на феновете на ПФК ”Левски” и на бизнесмена Васил Божков с лично обръщение, публикувано на сайта на футболния клуб. По-рано тази сутрин хазартният бос Божков оповести, че именно синята легенда е неговият избор за нов собственик на акциите на ”Левски&...

News image

Оферта вместо нарушаване на омерта?! Божков предлага "Левски" на Сираков, но го дава на Борисов. Предизборен подарък...

Васил Божков предлага собсвеността на "Левски" на Наско Сираков, но всъщност я дава на Бойко Борисов. Сираков не крие, че е "фронтмен" на Борисов, който ще налее милиони от Домусчиев и Пеевски в клуба, за да върне Ресто на Божков. Досега Васил Божков само губи от сагата с "Левски",...

News image

Божков не спира да се пинизи с Борисов, клиент му е. Включването в анкетата на Сретан Йосич вдига залозите

Васил Божков се пинизи нон стоп с Бойко Борисов, клиент му е. Включването в анкетата на Сретан Йосич вдига залозите. Божков използва сръбският наркобос, за да се бъзика публично с Борисов и да демонстрира, че не му пука от никого. Обаче се пинизи и с боса на сръбската мафия в Запад...

News image

Наско Сираков спечели анкетата за акциите на "Левски". Васил Божков му предлага собствеността на клуба

Феновете на "Левски" избраха с гласуване Наско Сираков да получи акциите на "Левски". Васил Божков му предлага собствеността на клуба. "През януари предадохте ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI, май месец го хвърлихте в задкулисието. Слабият и объркан премиер Boyko Borissov, даващ непрекъснат...

News image

Божков включи Сретан Йосич в анкетата за собственик на "Левски". "Пуцай, брате, кво се моташ?!"

Бившият хазартен бос Васил Божков продължава с пинизите към стария си приятел Бойко Борисов. Божков включи в анкетата Сретан Йосич, който повече от 15 години все цели "колегата Бойко" и все не го нацелва. "Пуцай, брате, кво се моташ!". Интригата приключи - Борисов е нацелен. Какво п...

News image

"Стратфор": Китай по никакъв начин не е равен на САЩ нито икономически, нито военно. Пропагандата не е определяща

Откакто съществуват нациите, съществува и недоверието между тях, като в много случаи то се засилва. Докато нещата се развиват, отношенията между нациите ще се върнат към традиционната си роля. Тъй като засега за вируса може да се кажат малко неща, които вече не са казани, трябва да се въ...

News image

"Елегантна" оставка на Горанов е невъзможна след "Есемесгейт". Капан за Борисов и Пеевски или опция за предоговаряне?

"Елегантна" оставка на Владислав Горанов е невъзможна след атаката на Васил Божков с "Есемесгейт". Пеевски едва ли ще я позволи на фаворита си за бъдещ премиер. Ходът ще е неубедителен за публиката. Божков ще иронизира от Дубай с наслада и ще се насочи към следващата оставка - на Б...

News image

"Бунт" на Горанов срещу Борисов за ДДС, оставка няма. Пеевски ще позволи ли на следващия (си) премиер да подаде оставка?

Брутален фарс се разиграва на сцената и зад кулисите. Министърът на финансите Владислав Горанов се противопостави на премиера Бойко Борисов за 9% ДДС за сектор "Туризъм". Обаче не подаде оставка, задължителна след "Който не е съгласен, става и си отива!" на Борисов, а изпрати становище на...

News image

Бюджетната комисия подкрепи 9% за сектор "Туризъм", Владислав Гораов и Менда Стоянова бойкотираха заседанието

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за Данък добавена стойност (ДДС) за хотелиерските и ресторантьорските услуги, предаде БГНЕС. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около идеята като мярка срещу...

News image

"Левски" няма да върне дарението на Делян Пеевски от половин милион лева. Клубът се нуждае от 3 милиона до края на юли

"Левски" няма да върне на Делян Пеевски дарените от него 500 000 лева, обяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев след днешното заседание на управителния съвет. Вчера депутатът от ДПС преведе тази сума на "сините" чрез фирмата си "Интръст" с договор за дарение и без желание за при...

News image

Божков не вади компромат от 15 млн за ББ. Скандал Борисов - Горанов за ДДС, оставка на министъра или кабинета?

Васил Божков засега не вади компромат и не е потвърдил публикацията в сайт, че е разкешвал "едни 15 млн на месец за Борисов" срещу подкрепа за бизнеса му, но скандал между премиера и министъра на финансите Владислав Горанов може да провокира оставки - на министъра или кабинета. Бойко Бор...

News image

Стартира битката в Сарая и ГЕРБ за следващ премиер. Атаката на Божков срещу Владислав Горанов работи за Томислав Дончев

"Не мисля, че моментът, в който Бойко Борисов няма да е премиер на България, на всяка цена означава рязко разместване на политическите пластове," заяви пред БНР ГЕРБ инсайдърът Георги Харизанов. Това не е първият сигнал, че Бойко Борисов се готви да стане супервайзър на следващия кабине...

News image

Кирил Домусчиев дарява два милиона на "Левски"?! Феновете подкрепят Наско Сираков в електронното гласуване

Кирил Домусчиев е бил силно мотивиран от Делян Пеевски да налее милиони в "Левски", твърдят източници от фен-клуба. Домусчиев поел ангажимент за два транша по един милион "безвъзмездна подкрепа". Това очевидно е контраатака на тандема "Пеевски&Домусчиев" след акцията на Васил Божков с п...

News image

Нито Божков е поръчал пожара в сарая на Доган, нито той ще го поръча в Дубай. И двамата са "опоненти" на турската мафия

Появиха се конспиративни медийни спекулации, че Васил Божков е поръчал пожара  в летния сарай на Ахмед Доган в "Росенец". Пожарът в резиденцията на Доган всъщност покри медийно акцията на Божков срещу Кирил Домусчиев. Бизнесменът няма интерес, Домусчиев не може да си го позволи, сам...

News image

Цеко Минев със "записка ли превзе" топ фирма на Божков. Хазартният бос ще скочи ли на "Ню банк Пеевски" и Емира в София?

Засега Васил Божков кара по списък - Горанов, Домусчиев. И толкова? А Цеко Минев, който е в списъка? Цеко Минев със "записка ли превзе" топ фирма на Васил Божков, коментират във Фейсбук запознати. Хазартният бос ще скочи ли на "Ню банк Пеевски", като извади компромат срещу Цеко Мин...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Американците (ЦРУ и ДЕА) решават кой да поеме трансграничните канали на Васил Божков - Борисов, Пеевски или в тандем?!

News image

Васил Божков беше по-голям от СИК и ВИС-2, международен играч от висока класа, който движеше милиарди в трансгранични канали - от Колумбия до Турция и от ЮАР до Русия. Няколко години делеше власт с Пеевски и Сарая, които също са по-големи от СИК и ВИС-2, като едновременно с това държеше б...

Николай Марков: Капиталите на Божков не са негови. Той знае, че атаката не идва от Борисов, тук са негови съюзници

News image

"Лицето Божков знае много добре, че атаката срещу него не идва от лицето Борисов. Но лицето Божков е вече с изтекъл срок на годност и тази част от "договора" с държавата боли. И Борисов го боли! Има защо да не се чувства добре, когато Божков страда. Това е като драмата в едно семейство ...

"Принцът на София" Васил Божков загуби вота в столицата и му взеха бизнеса. Протестът на Мая Манолова го връща от Дубай?

News image

Васил Божков, "принцът на София", се опита да овладее цялата "кралска власт" в столицата с Мая Манолова. Публична тайна е, че той стоеше зад кампанията й. Делян Пеевски влезе скофтия в тази игра и по сараен обичай игра двойно. Загубата на изборите взриви "тандема" - Ахмед Доган не прощава...

АКЦИЯ

Румен Овчаров готви рокада на върха в БСП?! Калоян Паргов поема партията, ако Корнелия Нинова загуби изборите

News image

Румен Овчаров ще подкрепи на макс Корнелия Нинова за избора на председател на партията. Ако вотът е пряк, Нинова ще спечели убедително, но ако е на конгрес, ще има битка. При нова загуба на парламентарните избори, Корнелия Нинова много трудно ще удържи лидерската позиция. Затова Овчаров...

Румен Овчаров подкрепя Нинова с медиен щурм. Гергов вади компромат: "Корнелия е правила тайни срещи за сделки при мен"

News image

"Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея. Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка", каза Румен Овчаров в bTV в неделя. В понеделник "Сивият кардинал" на "Позитано"20 вече акцентира върху "троянските коне" в БСП,...

КИЛЪРИ

Наркобос №1 Кристи Кинахан разположи базата си в Дубай, ГРУ го пази. Емирът не гони Кинахан, какво остава за Божков

News image

Кристи Кинахан, наркобос №1 в Европа, разположи базата си в Дубай, след като испанските служби атакуваха резиденцията му в Коста дел Сол. Ирландският наркоклан "Кинахан" оперира по турски и руски наркоканали - кокаин от Колумбия и хероин от Турция за Европа. Кристи Кинахан и сина му ...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков трябва да се бие с "господарите" като самурай-ронин. Пеевски, Маджо, Домусчиев, Минев, всички са срещу него

News image

Васил Божков трябва да се бие като самурай-ронин срещу всички "господари"- без господар, но и без съюзници. Освен опозицията срещу ББ във Фейсбук. Другите големи играчи са срещу него - Пеевски, Маджо, Домусчиев и всички футболни шефове. Всички босове на "мутри". Само Бойко Борисов ...

Божков няма да наруши омертата на парите, Пеевски прати послание за милиарди. ЦРУ поръча "краля", руснаците се дръпнаха

News image

"Девизът е такъв: "Другите държави имат мафия; в България мафията си има държава." Така започва статията на Адисън Нъджент в OZY, която разказва за Васил Божков, наричайки го най-богатия мъж в България и краля на мафиотите, цитира "Терминал 3" през 2017г. Три години по-късно америк...

РЕКЛАМА
Банер