ПОЛИТИКА

"Стратфор": Китай по никакъв начин не е равен на САЩ нито икономически, нито военно. Пропагандата не е определяща

alt

Откакто съществуват нациите, съществува и недоверието между тях, като в много случаи то се засилва. Докато нещата се развиват, отношенията между нациите ще се върнат към традиционната си роля.

Тъй като засега за вируса може да се кажат малко неща, които вече не са казани, трябва да се върнем към геополитиката, която подобно на болестите може да доведе до големи жертви. Ако това беше бубонна чума, трябваше да се върнем към отношенията между Рим и Флоренция.

Днес ще се върнем към отношенията между САЩ и Китай. Когато за последен път обсъждахме тези две държави, САЩ бяха наложили мита за някои китайски стоки, изнасяни за САЩ, с което ядосаха Китай и не му дадоха възможност за полезен ход.

Китайците изградиха икономиката си по същия начин, както Съединените щати между 1890 и 1929 г – изнасяйки евтини промишлени стоки и селскостопански продукти. Международната система се нуждае от евтини продукти, а износителят трябва да изнася, за да повиши вътрешното благосъстояние и да създаде самоподдържащо се общество.

Предимството на износителя е, че прави пари. Недостатъкът е, че зависи от желанието и способността на клиентите му да купуват. Така например, когато след Първата световна война депресиите превзеха Европа, способността на Европа да купува американски продукти стана основна причина за появата на Голямата депресия.

Китай претърпя удар през 2008 г., когато световната рецесия вследствие на кризата с кредитите, намали драматично износа на Китай. Наскоро наложените от САЩ мита заплашиха да създадат сериозен дисбаланс в китайската икономика.

Китайската промишленост значително превъзхожда вътрешното търсене, като произвежда повече, отколкото китайските потребители могат да купят. Ходът на САЩ е предназначен да дестабилизира Китай, който се очертаваше като основна, но много уязвима сила. И САЩ се възползваха от това.

Приблизително по същото време, когато в Хонконг избухнаха демонстрации и безредици, стана известно, че китайците са позволили функционирането на концлагери за уйгури – тюркско мюсюлманско население в далечната западна провинция Синцзян. Можете да си представите, колко трудно ѝ беше на отличната пропаганда на Китай да убеди света, че изпреварва САЩ като велика сила.

Брутният вътрешен продукт на Китай беше около 14 трилиона долара, а този на Съединените щати – малко под 22 трилиона долара. А населението на Китай е значително по-многобройно. Американските военни могат да действат в световен мащаб. Китайците се опитват да намерят лост за влияние в Южнокитайско море. Като оставим настрана пропагандата, за САЩ Китай беше това, което бяха САЩ за Великобритания през 1900 г.

Погледнато от тази гледна точка, САЩ можеше да са амбициозни, но трябваше да бъдат предпазливи. Докато Великобритания може да рискува да бъде надменна.

Китай по никакъв начин не е равен на САЩ нито икономически, нито военно. Пропагандата не е тривиална, но не може да бъде определяща. Или по-точно, тя все още не може да бъде решаваща. Великобритания през 1900 г. празнува своята истинска слава.

До 20-те години на ХХ век тя се провали с огромния си дълг към САЩ, в разгара на икономическата агония, борейки се да задържи позицията си в Европа и опасявайки се основателно, че империята й е застрашена. Разбира се, има много разлики между трите държави, но основната динамика имаше прилики.

Едно от тези сходства е, че британските инвестиции в Съединените щати бяха в основата на икономическите стратегии на двете страни. Британската столица беше критична за индустриализацията на САЩ и за фермите на Запад.

По подобен начин американските инвестиции в Китай бяха от решаващо значение за индустриалното развитие на Китай, както и вносът на китайски стоки. Съединените щати и Китай бяха свързани икономически, както бяха САЩ и Великобритания.

И трябва да помним, че когато Великобритания по време на Втората световна война се бори да спаси империята си, именно САЩ принудиха британците да следват военна стратегия, която направи загубата на империята неизбежна. Уинстън Чърчил обвини Франклин Рузвелт в опит да унищожи Британската империя. Рузвелт беше шокиран и обиден от обвинението.

Китай изостава от САЩ по всички критерии, но се опълчи в момента, в който САЩ отказаха да приемат военните амбиции на Китай и да финансират китайската икономика. Китай трудно може да възобнови икономическите отношения със Съединените щати, като същевременно накара САЩ да приеме необходимостта да доминира първо в Южен и Източен Китай, а след това и в Тихия океан, като същевременно проектира икономическата, а по-късно и военната сила в световен мащаб.

САЩ са доминиращи в Северна Америка. По време на Втората световна война те се борят за контрол над Тихия и Атлантическия океан. От гледна точка на Китай, географията на Западния Тихи океан и способността на САЩ да блокират Китай е екзистенциална заплаха. Китай не е настроен да поема рискове.

Започването на война носи със себе си шанса за загуба. Китай също не може да се довери на САЩ, което поставя основите за възможност или за агресивно решение от страна на Съединените щати. Изправени пред исторически врагове като Япония и Южна Корея, а отскоро Тайван и Индонезия, китайците нямат смислена структура на съюза. Северна Корея е полезен, но опасен инструмент, който да бъде насочен срещу САЩ.

Освен това, Пекин има стратегия за извършване на произволни инвестиции по целия свят, за да демонстрира нарастващата си мощ. Като пропаганда работи. Използването на инвестиции например в Сърбия е по-неясно от стратегическа гледна точка. Ето защо Китай има три основни стратегически проблема. Опонирането на САЩ за господство на морето е опасна игра.

Докато страни като Русия може да се страхуват от САЩ толкова, колкото Китай, географията пречи на сътрудничеството, така че на Китай липсва значима структура за съюз. И накрая, основният противник на Китай САЩ също е незаменим за китайската икономика. Китай има две възможности да реши тази дилема.

Първата е да се надява САЩ да се включат във война, както го направи Великобритания по време на Първата световна война. Втората е да се изправи срещу САЩ в друга област – космоса. Успехът там на последния може да създаде възможност за първия вариант.

По този начин космосът и ракетите осигуряват на Китай вариант за военни действия, но не решават икономическия проблем. САЩ очевидно са наясно с военното предизвикателство. Те обявиха масово изтегляне на сили от Близкия Изток, за да се отдели повече време и внимание на Русия и Китай. Ракетите “Патриот” са извадени от Саудитска Арабия, а базите в Ирак са затворени.

В същото време САЩ изтеглиха B-52 от Гуам, което показва, че се съсредоточават върху космическия ракетен вариант срещу Китай. Но в крайна сметка и двете държави са в режим на възпиране. Нито една от тях не може да си позволи да загуби война срещу другата. Основното американско оръжие срещу Китай е икономическото. Вирусът отваря възможности.

САЩ са зависими от Китай при вноса на огромно количество продукти и верига за доставки, което даде на САЩ ползата от евтино производство, а на китайците – индустриална база. Китайският ход е изключване и блокиране на американските вериги за доставки, но Пекин не може да го направи и да поддържа в същото време социална стабилност. А САЩ имат опции да заменят китайската верига за доставки. Решението от двете страни е да си нанасят обиди.

Американците намекват, че китайците са отговорни за коронавируса. Китайците полагат глобални усилия да покажат, че вирусът е осакатил Съединените щати за постоянно и че Китай сега е водеща сила. Пропагандните войни може да са забавни за гледане и нанасянето на обиди може би трябва да е олимпийски спорт, но властта не е въпрос на възприятие, поне не когато бомбите започват да падат и да се увеличават фалитите.

САЩ ще продължат да нанасят обиди, докато подкопават китайците, като изместват веригата на доставки. Китай ще продължи да търси военно предимство. Китай и САЩ са били удряни от вируси. Надеждите, императивите и ограниченията на двете страни по отношение на една към друга са леко променени, но не са нарушени от епидемията. Както беше преди, така ще бъде и в бъдеще.

Източник: "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Божков губи битката, милиардер бунт не вдига. Джесика Ким и Лаура Кьовеши не реагираха на комиксите

Васил Божков губи битката, с няколко сайта и комикси няма как да стане. Дори Десислава Радева не пусна пиниз срещу властта. Президентът Румен Радев знаково не забелязва фейсбук акциите на бизнесмена от Дубай, иначе използва всеки друг повод да атакува Бойко Борисов. Корнелия Нинова...

News image

Службите разкрили офшорни сметки на Божков. Акцията срещу Бобокови е за техните офшорки, атаката срещу Златев за "Хаят"?

Службите са разкрили офшорни сметки на Васил Божков със съдействието на партньори от САЩ, твърди източник от ДАНС. "Това е главната цел на операцията срещу Божков, милиардите в офшорки", коментира източникът от службите. Акцията срещу Пламен Бобоков и Атанас Бобоков също била насоч...

News image

"Васко" $650 млн в списъка Бобокови, кога ще извади списък "Божков" - на кого колко? Ето и списъкът "Пеевски"

Списъкът на Атанас Бобоков с "цифрите" доказа, че "Васко" (Божков) е бил по-голям от СИК и ВИС-2 заедно. През 2004г. е най-богатият изобщо, доскоро беше №4. Въпреки че го сочеха като най-богатия българин. Най-богатите трима са в Групата на Сарая, "Берлин" и "Банкя" - за подрежданет...

News image

"Боклукгейт" пренарежда Бизнеса, свързват Валентин Златев с Камората? Борисов спира акция на службите до "петролния бос"

Бойко Борисов е стопирал засега акцията на службите срещу Валентин Златев и е дал зелена светлина само до близкия с "петролния бос" заместник-министър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков, твърдят източници от ДАНС. Делян Пеевски и Кирил Домусчиев са били ...

News image

Илиян Василев: "Няма да има битка между Пеевски и Борисов". Може и да има, за бизнес пренареждане - Златев и Доган

"Не разчитайте на открита битка между Пеевски и Борисов - това са просто маневри преди договаряне. Просто Божков се оказа прекалено голяма хапка за Корпулентния", пише Илиян Василев във Фейсбук. Може и да има, за икономическо пренареждане, но не между Борисов и Пеевски, а между Валентин...

News image

След 15-те милиарда Сарая се отказа от властово Пренареждане, тече ИКОНОМИЧЕСКО. Леви другари напират за пачки

Сретан Йосич разстрелваше по медиите Бойко Борисов, Путин уж му даваше ултиматуми за "руско ресто", нищо че не той е прибрал 600 млн евро за рушвети, а онези, които го свалиха "за кратко срещу връщане". Румен Радев сваляше доверие от правителството, Мая Манолова щеше да печели София, пу...

News image

Идват 15 милиарда и Бойко Борисов ще се остави да го свалят?! Не "руско ресто", хиперзвукова ракета няма да го свали

Бойко Борисов от три месеци не е спрял да прегръща и гушка шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Прегръдки като за 15 милиарда евро. Аре сега Мая Манолова да ходи да се прегръща с президента Румен Радев и да го свалят този диктатор и водач на Хунта. Като разкеши яко на сво...

News image

Златев е квота на Кремъл. Борисов може да изпълни поръчка на Пеевски срещу краля на петрола само след съгласие на Путин

Бойко Борисов трудно ще изпълни поръчка срещу Валентин Златев, дори може подаде оставка, ако Пеевски и Доган решат, че кралят на петрола не играе ролята на Троянски кон в "Лукойл", а е лоялен на компанията. Ако Борисов все пак атакува Златев, това ще е неговият най-смел и рискован ход, ...

News image

Пламен Бобоков е близък с Пеевски, но отказа оферта за терминал във Варна. Симеонов (не) позна, че ще атакуват Златев

Само Делян Пеевски и Бойко Борисов могат да "поръчат" акция срещу Пламен Бобоков, твърди източник от службите. Медийното покритие на акцията потвърждава неговата "версия". Атаката срещу Пламен Бобоков вероятно е част от стратегията на Пеевски за овладяване на петролния бизнес с превземан...

News image

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. С придобивката всичко е точно

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс". По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка...

News image

Недялко Недялков критикува Иван Гешев и брани Бойко Борисов: "Цветанов сипе отрова по Борисов и стяга партия"

Собственикът на ПИК Недялко Недялков защитава в пост във Фейсбук Бойко Борисов от "сипещия отрова" срещу него Цветан Цветанов. Това е знак, кой има интерес от публикацията, че бившият Втори в ГЕРБ стяга партия, както и от препечатката на статията в "Сега" срещу главния прокурор Иван Гешев. ...

News image

Семеен приятел на Мая Манолова: "Пеевски e зад Мая, но ще я изпържат". Гергов и Борисов ще я "изпържат" срещу БСП

"Пеевски е зад Мая, но ще я изпържат", заяви семеен приятел на Мая Манолова преди кметския вот в София и прогнозата му се потвърди на 100%. Сега зад Мая Манолова застава Георги Гергов и с Бойко Борисов ще я "изпържат", представяйки я като подривен политически играч срещу БСП. Герго...

News image

Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова. Обаче тя го прави като презент за ГЕРБ

Мая Манолова обяви, че стартира националната си обиколка от Пловдив, градът на Георги Гергов. Знаков старт. Гергов е режисьор на атаката срещу Нинова отвътре, Манолова влиза в ролята на фронтмен за щурм отвън. Борисов не е молил Мая Манолова да играе с Гергов срещу Корнелия Нинова,...

News image

Мая Манолова: Не съм молила Борисов за нищо, той ме молеше да не играя за кмет, защото знаеше, че ще загуби

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова обяви, че от утре тръгва из страната, за да събира гражданското недоволство срещу модела Борисов. "В момента не правя партия, не се занимавам с партийно строителство, но от утре тръгваме из България - първо в Пловдив, след т...

News image

Атаката срещу Владислв Горанов вече и в сайтове, сочени за близки до властта. Божков обслужва Борисов за оставката или..

Атаката срещу Владислв Горанов и вече се вихри и в сайтове, сочени за близки до властта. ПИК отново атакува Горанов с пост на Васил Божков за запора на Телефонната палата. От данните в документа е видно, че сградата и нейните активи са запорирани заради "очаквано публично вземане" о...

News image

КОЙ нареди "Влади" на Гешев, "ресто" на Борисов за полета на Божков към Дубай? Или Борисов поръчва Горанов скофтия

Сайтът ПИК, който подкрепи мощно Иван Гешев за главен прокурор, препечата от "Сега" критична статия срещу него. Владислав Горанов атакуван от сайт, сочен като проправителствен? КОЙ ли го нареди, за да си върне на премиера, че пусна полета на Божков за Дубай или Бойко Борисов го поръча скоф...

News image

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

В събота на 23 май бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че се връща в политиката и ще участва в следващите парламентарни избори с формацията си „Изправи се. БГ“ Времето бе избрано правилно, за да се разгърне политически проект – до следващите парламентарни избори има ...

News image

БСП няма да се разцепи, за пореден път. БСП може да загуби 50% от избирателите си, за пореден път

"Има едно знаково изказване на Николай Добрев от 1997 година след създаването на Евролевицата и появилите се внушения за „първото разцепване на БСП”. Та по този повод в средата на декември 1997-а Добрев казва: „БСП не може да се разцепи. БСП продължава да бъде една монол...

News image

Станишев договаря свалянето на Нинова на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски? Моника работи за пиара на Красимир Янков

Сергей Станишев работи тихо зад кулисите за свалянето на Корнелия Нинова, докато Румен Овчаров води битка с Георги Гергов. Станишев е бил засечен на "тайни срещи" с Борисов и Пеевски, договарял е свалянето на Нинова, твърдят източници от "Позитано"20. Георги Гергов и Сергей Ст...

News image

Нинова спира Проекта за пропрезидентска партия?! Румен Радев се оказва джентълмен, БСП отиваше зад ДПС

Президентът Румен Радев не само, че не е натискал съветниците си да стартират Проект на пропрезидентска партия, но ги е спирал, твърдят източници от "Позитано"20. "Корнелия Нинова спря Проекта. Няколко месеци преди евроизборите той беше пред стартиране - програма, знакови политически фи...

News image

Бойко Борисов за писмото от "Левски": Ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Какво общо имам аз, че да ми пращат писма

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "Левски"и ще хвърли писмото от ръководството на футболния клуб. "Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Защо? За какв...

News image

Президентът: От България Русия получи писменост, от български земи дойдоха и християнството, и църковно-славянският език

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!" Това се казва в словото на президента Р...

News image

Борисов посети район на Пеевски за празника. Стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция

Бойко Борисов посети крепост на Делян Пеевски за празника на българската писменост - Пазарджик и Велинград са негови изборджийски райони. Борисов явно стартира кампания за превземане на "крепостите на Пеевски" и дясна коалиция. Кметът на Пазарджик Георги Попов не можеше да нахвали ...

News image

Манолова няма да свали Борисов и да вземе властта с няколкостотин протестиращи. Мощен протест може да направи само БСП

Не повече от 300 души уважиха седящия протест пред Министерския съвет, организиран от Мая Манолова и нейната гражданска инициатива "Изправи се", видя репортер на Епицентър.бг. Мая Манолова не може да разклати кабинета, да свали Бойко Борисов и да вземе властта с няколкостотин протес...

News image

Божков се пинизи с Борисов и феновете на "Левски", защото не може да спечели война с Доган. "София-Запад" готви Ресто?!

Васил Божков се пинизи с Бойко Борисов и феновете на "Левски", защото го подвели с протестите срещу кабинета. Така изглежда на пръв поглед. С кого води медийна война Божков - с Борисов, който го пусна да излети за Дубай и за пръв път се възпротиви едновременно на Пеевски и Доган? Н...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Херо Мустафа методично проваля плановете на Сарая за "парад във властта". Партията на Цветанов е проект на американците

News image

Ахмед Доган е Падишахът в българската политика - на задкулисието, на фронтмените Борисов и Пеевски, най-важният геостратегически играч за външните фактори заради Турция. Изключително ценен е от някои американски посланици - Ерик Сет Рубин му отиде на крака в офиса на ДПС, за да подкрепи...

Борисов не иска, а Пеевски не може да атакува Валентин Златев. Петролният бос получава подкрепа от две големи посолства

News image

Валентин Златев е провел няколко срещи с руски и американски "дипломати", изпращайки силен сигнал, че няма да пуска комикси във фейсбук, а ще обяви корумпираните във властта на партньорските служби. Срещата на Златев с "дипломата" от американското посолство е организирана от изключителн...

Бойко Борисов отстранява лобито "Пеевски" от ДАНС заради кеша на Васил Божков след натиск от "Сикрет сървис"?!

News image

"ДАНС следи всеки един от нас и всеки може да бъде арестуван", заяви Бойко Борисов в отговор на питане в парламента. Оказва се, че това не е точно така. Васил Божков е теглил стотици хиляди и ДАНС не се е задействала. След като Божков пусна във фейсбук извлечения от тегления на каса ...

АКЦИЯ

Божков пуска записи, обслужва ББ с оставка на "премиера" на Пеевски. БСП на бунт за "ЧРД" на Борисов - "ОСТАВКА!"

News image

Следващият ход на Васил Божков след схемата за "рекета" - пуска записи на срещите и договорките си с Владислав Горанов?! И чудно обслужва Бойко Борисов - "премиерът" на Делян Пеевски подава оставка. Борисов отказва да подаде оставка на кабинета. Това е "мекият" сценарий, има и хард в...

Васил Божков: В прокуратурата доказвам рекета от управляващата #хунта /схема/

News image

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противок...

КИЛЪРИ

Божков доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е Рестото. Клиент №1 има други "поръчители"

News image

Васил Божков си прави пинизи с Бойко Борисов, доказа, че е №1 в покера с посланието "Сретан", изчислил е, че няма да има Ресто. ББ е "пенсионер" в този бизнес след 2005г. и няма да го нареди за пуцане, за Доган и Пеевски едва ли може да е толкова сигурен и не ги провокира. Обаче Бо...

Сретан Йоцич "нацелва" ББ, Цветан Василев го атакува и - три мандата премиер. Ред е на "краля на мафията" Божков

News image

Соченият за бос на сръбската мафия Сретан Йоцич повече от 15 години все "нацелва" Бойко Борисов, не че не са в ЦРУ и ДЕА-договорка. Така и не го "нацелва". Американците върнаха Сретан Йоцич в Белград, след като той им разкри каналите на черногорския наркобос Дарко Шарич с руски групиров...

МАФИЯ

Божков сваля кабинета, ако докаже: "Горанов занесе на Борисов общо 100 млн кеш!". Гешев трябва да ги задържи за корупция

News image

След "Къде са?" Божков ще свали кабинета, ако докаже - "Горанов ги носеше на Борисов - 100 милиона за пет години". Владислав Горанов може да върне "ресто" - "Божков да каже къде са - в Куршевел или в Тайланд". Божков да покаже пътя на парите до Горанов и Борисов, но така става КОРУМП...

Божков е международен играч, според ЦРУ "крал на мафията". Вътрешни фактори, освен Доган, трудно ще го върнат в София

News image

Главният прокурор Иван Гешев отговори на критиките в ПИК за Васил Божков, не и за Владислав Горанов, или се възползва от медийния акомпанимент. Един от партньорите в тандема "Пеевски&Борисов" може да е удовлетворен, донякъде, защото Пеевски цели връщането на бизнесмена в София, не и Бор...

РЕКЛАМА
Банер