ПОЛИТИКА

"Стратфор": Китай по никакъв начин не е равен на САЩ нито икономически, нито военно. Пропагандата не е определяща

alt

Откакто съществуват нациите, съществува и недоверието между тях, като в много случаи то се засилва. Докато нещата се развиват, отношенията между нациите ще се върнат към традиционната си роля.

Тъй като засега за вируса може да се кажат малко неща, които вече не са казани, трябва да се върнем към геополитиката, която подобно на болестите може да доведе до големи жертви. Ако това беше бубонна чума, трябваше да се върнем към отношенията между Рим и Флоренция.

Днес ще се върнем към отношенията между САЩ и Китай. Когато за последен път обсъждахме тези две държави, САЩ бяха наложили мита за някои китайски стоки, изнасяни за САЩ, с което ядосаха Китай и не му дадоха възможност за полезен ход.

Китайците изградиха икономиката си по същия начин, както Съединените щати между 1890 и 1929 г – изнасяйки евтини промишлени стоки и селскостопански продукти. Международната система се нуждае от евтини продукти, а износителят трябва да изнася, за да повиши вътрешното благосъстояние и да създаде самоподдържащо се общество.

Предимството на износителя е, че прави пари. Недостатъкът е, че зависи от желанието и способността на клиентите му да купуват. Така например, когато след Първата световна война депресиите превзеха Европа, способността на Европа да купува американски продукти стана основна причина за появата на Голямата депресия.

Китай претърпя удар през 2008 г., когато световната рецесия вследствие на кризата с кредитите, намали драматично износа на Китай. Наскоро наложените от САЩ мита заплашиха да създадат сериозен дисбаланс в китайската икономика.

Китайската промишленост значително превъзхожда вътрешното търсене, като произвежда повече, отколкото китайските потребители могат да купят. Ходът на САЩ е предназначен да дестабилизира Китай, който се очертаваше като основна, но много уязвима сила. И САЩ се възползваха от това.

Приблизително по същото време, когато в Хонконг избухнаха демонстрации и безредици, стана известно, че китайците са позволили функционирането на концлагери за уйгури – тюркско мюсюлманско население в далечната западна провинция Синцзян. Можете да си представите, колко трудно ѝ беше на отличната пропаганда на Китай да убеди света, че изпреварва САЩ като велика сила.

Брутният вътрешен продукт на Китай беше около 14 трилиона долара, а този на Съединените щати – малко под 22 трилиона долара. А населението на Китай е значително по-многобройно. Американските военни могат да действат в световен мащаб. Китайците се опитват да намерят лост за влияние в Южнокитайско море. Като оставим настрана пропагандата, за САЩ Китай беше това, което бяха САЩ за Великобритания през 1900 г.

Погледнато от тази гледна точка, САЩ можеше да са амбициозни, но трябваше да бъдат предпазливи. Докато Великобритания може да рискува да бъде надменна.

Китай по никакъв начин не е равен на САЩ нито икономически, нито военно. Пропагандата не е тривиална, но не може да бъде определяща. Или по-точно, тя все още не може да бъде решаваща. Великобритания през 1900 г. празнува своята истинска слава.

До 20-те години на ХХ век тя се провали с огромния си дълг към САЩ, в разгара на икономическата агония, борейки се да задържи позицията си в Европа и опасявайки се основателно, че империята й е застрашена. Разбира се, има много разлики между трите държави, но основната динамика имаше прилики.

Едно от тези сходства е, че британските инвестиции в Съединените щати бяха в основата на икономическите стратегии на двете страни. Британската столица беше критична за индустриализацията на САЩ и за фермите на Запад.

По подобен начин американските инвестиции в Китай бяха от решаващо значение за индустриалното развитие на Китай, както и вносът на китайски стоки. Съединените щати и Китай бяха свързани икономически, както бяха САЩ и Великобритания.

И трябва да помним, че когато Великобритания по време на Втората световна война се бори да спаси империята си, именно САЩ принудиха британците да следват военна стратегия, която направи загубата на империята неизбежна. Уинстън Чърчил обвини Франклин Рузвелт в опит да унищожи Британската империя. Рузвелт беше шокиран и обиден от обвинението.

Китай изостава от САЩ по всички критерии, но се опълчи в момента, в който САЩ отказаха да приемат военните амбиции на Китай и да финансират китайската икономика. Китай трудно може да възобнови икономическите отношения със Съединените щати, като същевременно накара САЩ да приеме необходимостта да доминира първо в Южен и Източен Китай, а след това и в Тихия океан, като същевременно проектира икономическата, а по-късно и военната сила в световен мащаб.

САЩ са доминиращи в Северна Америка. По време на Втората световна война те се борят за контрол над Тихия и Атлантическия океан. От гледна точка на Китай, географията на Западния Тихи океан и способността на САЩ да блокират Китай е екзистенциална заплаха. Китай не е настроен да поема рискове.

Започването на война носи със себе си шанса за загуба. Китай също не може да се довери на САЩ, което поставя основите за възможност или за агресивно решение от страна на Съединените щати. Изправени пред исторически врагове като Япония и Южна Корея, а отскоро Тайван и Индонезия, китайците нямат смислена структура на съюза. Северна Корея е полезен, но опасен инструмент, който да бъде насочен срещу САЩ.

Освен това, Пекин има стратегия за извършване на произволни инвестиции по целия свят, за да демонстрира нарастващата си мощ. Като пропаганда работи. Използването на инвестиции например в Сърбия е по-неясно от стратегическа гледна точка. Ето защо Китай има три основни стратегически проблема. Опонирането на САЩ за господство на морето е опасна игра.

Докато страни като Русия може да се страхуват от САЩ толкова, колкото Китай, географията пречи на сътрудничеството, така че на Китай липсва значима структура за съюз. И накрая, основният противник на Китай САЩ също е незаменим за китайската икономика. Китай има две възможности да реши тази дилема.

Първата е да се надява САЩ да се включат във война, както го направи Великобритания по време на Първата световна война. Втората е да се изправи срещу САЩ в друга област – космоса. Успехът там на последния може да създаде възможност за първия вариант.

По този начин космосът и ракетите осигуряват на Китай вариант за военни действия, но не решават икономическия проблем. САЩ очевидно са наясно с военното предизвикателство. Те обявиха масово изтегляне на сили от Близкия Изток, за да се отдели повече време и внимание на Русия и Китай. Ракетите “Патриот” са извадени от Саудитска Арабия, а базите в Ирак са затворени.

В същото време САЩ изтеглиха B-52 от Гуам, което показва, че се съсредоточават върху космическия ракетен вариант срещу Китай. Но в крайна сметка и двете държави са в режим на възпиране. Нито една от тях не може да си позволи да загуби война срещу другата. Основното американско оръжие срещу Китай е икономическото. Вирусът отваря възможности.

САЩ са зависими от Китай при вноса на огромно количество продукти и верига за доставки, което даде на САЩ ползата от евтино производство, а на китайците – индустриална база. Китайският ход е изключване и блокиране на американските вериги за доставки, но Пекин не може да го направи и да поддържа в същото време социална стабилност. А САЩ имат опции да заменят китайската верига за доставки. Решението от двете страни е да си нанасят обиди.

Американците намекват, че китайците са отговорни за коронавируса. Китайците полагат глобални усилия да покажат, че вирусът е осакатил Съединените щати за постоянно и че Китай сега е водеща сила. Пропагандните войни може да са забавни за гледане и нанасянето на обиди може би трябва да е олимпийски спорт, но властта не е въпрос на възприятие, поне не когато бомбите започват да падат и да се увеличават фалитите.

САЩ ще продължат да нанасят обиди, докато подкопават китайците, като изместват веригата на доставки. Китай ще продължи да търси военно предимство. Китай и САЩ са били удряни от вируси. Надеждите, императивите и ограниченията на двете страни по отношение на една към друга са леко променени, но не са нарушени от епидемията. Както беше преди, така ще бъде и в бъдеще.

Източник: "Епицентър"

 
ПОЛИТИКА
News image

Татяна Дончева атакува Корнелия Нинова и подкрепи Слави Трифонов: "Част от членовете на БСП в секциите биват купувани"

"Нужда от театрални срещи за честността на вота няма, има нужда от резултати. Част от членовете на БСП в изборните секции биват купувани", заяви Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", в "Денят с В. Дремджиев" по ТВ+ и ТВ1.   Атаката на Татяна Дончева срещу Корнелия Нинова за "купени...

News image

"Галъп" потвърди: ГЕРБ води на БСП с почти 4%, партията на Слави Трифонов трета политическа сила

"Галъп интернешънъл"  потвърди данните на "Център за анализ и маркетинг" - ГЕРБ води на БСП с почти 4%, а партията на Слави Трифонов е трета политическа сила.   Ако изборите бяха днес, седем формации можеха да влязат в Народното събрание, като две от тях са на ръба и за тях кампаният...

News image

Корнелия Нинова водач на листата на БСП в Пловдив, Борислав Гуцанов във Варна?!

"Корнелия Нинова ще бъде водач на листата в Пловдив, за да покаже, че може да изкара по-голям вот от Георги Гергов", заяви източник от "Позитано"20.     Лидерката на БСП на практика е в предизборна кампания в Пловдив, обяви национална кампания за прием на социалисти и подпис...

News image

БПЛ атакува във Варна с Красимир Янков водач на листа. Корнелия Нинова и Мая Манолова може да се откажат да водят листи

Интригата между Мая Манолова и Корнелия Нинова като водачи на листите във Варна покрива активностите на "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков.   "Линията" обаче ще се намеси в преразпределянето на левия и корпоративен вот в морската столица, коментират източници от "Позитан...

News image

Предизборните щабове във Варна разпределят мандатите. Томислав Дончев срещу Корнелия Нинова в морската столица?

Предизборната кампания е в ход много преди президентът Румен Радев да определи с указ датата 4 април за провеждането на вота.   Бойко Борисов прави рейдове в Югозапада, за да спира "Републиканци за България", които чрез заместник-председателя на партията Павел Вълнев се опитват да на...

News image

Няма значение дали ГЕРБ води на БСП с 2.4% или с 4.5%. След обявената от президента дата на вота може да победи с 10%

Според проучване на "Алфа рисърч" ГЕРБ води на БСП с 2.4%. "Център за анализи и маркетинг" посочва преднина от 4.5%.   Всъщност няма значение с колко води ГЕРБ в проучванията преди да бъде обявена датата за изборите.   След обявената от президента Румен Радев дата на вота мож...

News image

Марешки "партия" с Борисов на изборите. ГЕРБ печели мандат бонус във Варна

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви на консултациите при президента Румен Радев, че не се "натиска" да е в парламента.   Веселин Марешки ще играе "партия" с Бойко Борисов на парламентарните избори и ще налее корпоративен вот за ГЕРБ.   ГЕРБ води на БСП с 2.4% споре...

News image

"Г-н Пеевски" прави партия - кой от бизнеса ще откаже, и в коалиция с ДПС и партията на Слави Трифонов става премиер?!

Може ли "г-н Пеевски" да направи партия - кой от корпоративния бизнес ще откаже да се включи, и в коалиция с ДПС и "Има такъв народ" на Слави Трифонов да стане премиер?!   "Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако завис...

News image

Ердоган и Пеевски решават битката между Борисов и Доган. Пеевски разкешва 150 млн, за да получи ДПС 400 000 гласа?!

Ахмед Доган този път наистина обърна палеца и на практика обяви война на Бойко Борисов с призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ "да се справим с вируса ГЕРБ".   Това е едната версия - другата е: пунта мара преди изборите, прави поредната услуга на Борисов като с "порциите" о...

News image

Корнелия Нинова овладя БСП-Варна и БСП-Пловдив, не успя в София. Калоян Паргов може да реши изборите за БСП през... ГЕРБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова овладя БСП-Варна чрез Борислав Гуцанов и БСП-Пловдив с отстраняването на Георги Гергов, но не успя в София, Калоян Паргов спечели битката с Георги Свиленски за лидерската позиция в столичната организация.   Паргов даде знаци, че е против кадровата...

News image

Йордан Цонев: Ние си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла

"Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт". Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението:   "Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми...

News image

Илияна Йотова атакува Корнелия Нинова. Каква игра играе Румен Овчаров, чиито "проксита" са Нинова и Йотова?!

"Предпочитам БСП да води битки навън, отколкото вътре в партията", заяви в "Нова нюз" вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя обяви, че е притеснена от скандалите, които се случват в партията.    Илияна Йотова атакува Корнелия Нинова за "скандалите в БСП". Няма по-голям скандал през седмиц...

News image

Мая Манолова и Слави Трифонов отнемат вот от БСП. Кой стои зад двата проекта

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е сочена като трета политическа сила в рейтингите, а движението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" влиза в парламента.    Двете формации отнемат вот от БСП. Партията на Слави Трифонов взема периферия от ГЕРБ, която няма да отиде към БСП, но о...

News image

Борисов и Пеевски "партия" срещу Радев. Провалят му играта с американците и пиара с "Триморие" със шпионски скандал?!

Президентът Румен Радев обяви Бойко Борисов и Делян Пеевски за "ортаци в бизнеса и политиката".   Борисов и Пеевски всъщност са "партия" срещу него и ще направят всичко, за да го спрат за втори мандат.   Радев ги провокира с акцията в "Росенец", комбината с Божков и Десницата...

News image

След бунта на Гуцанов в БСП-Варна Нинова си отвори фронт с Гергов. Битка с Паргов ще дойде в повече на "Позитано"20

Корнелия Нинова влезе в битка с лидерите на двете най-големи партийни организации след София - БСП-Варна и БСП-Пловдив.   (Атакува и председателя на БСП-София Калоян Паргов, издигайки срещу него Георги Свиленски, но той спечели вота. След като бе избрана на прекия лидерски вот, Нинов...

News image

БСП губи изборите заради войната "Гергов-Нинова". Георги Гергов финансира "русофилската партия" срещу БСП?!

След решение на Изпълнителнто бюро лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Националния съвет да изключи Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив.   Градската организация на БСП в Пловдив отвърна на атаката - обяви, че снема политическото доверие от Изпълнителното бюро на Национал...

News image

Ами ако формулата е премиерски мандат за "Борисов&Пеевски", а Николай Младенов е номинация на ГЕРБ и ДПС за президент?!

Ами ако финала имаме не премиер, а президент с кипа. "Премиерската версия" може да се окаже прикритие за поредния премиерски мандат на тандема "Борисов&Пеевски", а Николай Младенов да е всъщност номинация на ГЕРБ и ДПС за президент.   Така "вся власт" ще е "сарайно-банкенско-Берлинск...

News image

Как Израел и Турция ще делят геостратегическо влияние при премиер Николай Младенов като "Сарайно-Берлинска" номинация?!

Кадрите с Николай Младенов с кипа на стената на плача са култови, но още по-знаково е изявлението му като министър на външните работи по време на посещение в Йерусалим през януари 2013г. - "Нападение на Ислямската република над Израел ще означава атака срещу България".   Израел и Бъл...

News image

Борисов: Вие във Варна хубаво ме гъдулкате. Първо „малка заличка“, после 20 млн. за Кайсиева градина

„Вие тука във Варна как хубаво ме гъдулкате – малка заличка, с няколко игрища, с малко еди-какво си... И хайде малко 20 милиона за Кайсиева градина“, това коментира с усмивка министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в новия спортен комплекс във кварта...

News image

Божков вече не атакува само Борисов: "Държавата е рекетьор, разпределя Вашите средства според Шиши и Доган"

ПП „Гражданска платформа “Българско лято” проведе Учредителното си събрание. Поради извънредната епидемиччна обстановка в страната и действащата забрана за провеждане на масови мероприятия, събранието бе първото по рода си, проведено изцяло онлйан. Над 900 Учредителни члено...

News image

Борисов стартира предизборната кампания от морската столица. Стяга ГЕРБ-Варна за битка с БСП и партията на Цветан Цвета

Премиерът Бойко Борисов е на посещение във Варна, стана ясно от включване на живо във фейсбук профила му. Заедно с него са кметът на Варна Иван Портних и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.   „Варна беше морската столица, но нямаше рибарско пристанище. Тури...

News image

Нинова затяга контрола в БСП, слага червени "шпиони" в избирателните райони

Преди повече от месец Националният съвет на БСП прие новата структура на партията, съобщиха от пресцентъра на левицата. Централно място в нея заема концепцията на Корнелия Нинова, че партията трябва е максимално близо до своите членове. За целта се назначават 31 координатори, които да отгова...

News image

Борисов работи за 150 000 гласа от полицията и армията?! Колкото подаде оставка, толкова се готви за раздяла с властта

"Борисов е уплашен от приближаващата се раздяла с властта и иска да спечели спецчастите на своя страна", коментира "Фрог нюз".   Според сайта Борисов може да ги задейства като Александър Лукашенко, който изкара спецчасти срещу протестиращите в Беларус.   Лукашенко слезе от хе...

News image

Борисов се готви да спечели изборите. Посещението при Специалните сили е знак - като отсъствието от "Турски поток-2"

Премиерът Бойко Борисов провери строителството на учебно-тренировъчния комплекс на Силите за специални операции на полигона "Корен".   Заедно с Борисов бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и ген.-майор Явор Матеев ...

News image

Кирил Добрев сваля Корнелия Нинова след изборите?! Слоганът на вътрешната опозиция за вота - "Всички срещу Нинова!"

Кирил Добрев е фронтменът на вътрешната опозиция и ще обедини всички противници на Корнелия Нинова да работят срещу "Позитано"20 в предизборната кампания и да я свалят при загуба на изборите.   "Ако през март не спечелим изборите, няма начин Корнелия Нинова да остане на поста си", за...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Кот Путин и кремълски ребята, US-boys, БСП опозицията&Слави, "Котараците" и "СИК&ВИС-2 братва" на Борисов спират Нинова

News image

Слави Трифонов цитира котарака Леополд, но "Ребята, давайте жить дружно" всъщност е препратка към офертата на Путин към US-boys от голямата му пресконференция - "Ребята, давайте жить дружно".   Кот Леопольд (Путин) и кремълските ребята играят за Бойко Борисов - "Турски поток-2" се пр...

Слави Трифонов не е политически шаран, играч е, обявил е цена пред босовете и ще върне Ресто с отнемане на вот от БСП

News image

"Честно казано, не очаквах че Слави Трифонов, новопокръстеният политик и лидер на партия „Има такъв народ”, на която социолозите определят трето място  за влизане в парламента, ще се окаже такъв политически шаран, да ме извинява", пише Валерия Велева в "Епицентър".   Слав...

Христо Иванов отвори война на "Котараците" с "несигурни основания", "ДБ" може да не влезе в НС. Сталийски ще върне Ресто

News image

Христо Иванов направи медиен удар с атаката срещу Сарая в "Росенец"-Отманли и вдигна рейтинга на "Демократична България" двойно.   Сега отвори война на "Котараците" с "несигурни основания", рискува "Демократична България" да не влезе в НС.   Много преди Христо Иванов играчи в...

АКЦИЯ

Вътрешната опозиция в БСП: Васил Божков ще смени Корнелия Нинова с Калоян Паргов след загубата на изборите

News image

"Васил Божков няма да финансира кампанията на БСП след отказа на Слави Трифонов, ще заложи на Мая Манолова и своята партия", коментира източник от вътрешната опозиция в БСП версията, че бизнесменът ще налее ресурс в "Позитано"20.   "Божков никога не инвестира в губещи бизнеси, а БСП ...

Васил Божков разкешва милиони за коалиция БСП, Мая Манолова и "ДБ", ако се договорят кой да е премиер?!

News image

Васил Божков ще разкеши милиони, за да осуети сценария на Борисов и Пеевски да наредят коалиция и правителство, заявиха източници от "Позитано"20.   Според тях проблемът бил, че всички, които бизнесменът бил готов да подкрепи с финасов ресурс, искали правителството да бъде съставено ...

КИЛЪРИ

Колкото Йосич поръча Борисов, толкова и ВБ. Поръчка за Пеевски за $2 млн приета от балкански стрелци и спряна от Таки?!

News image

Никой не може да "поръча" главния прокурор Иван Гешев, който е номинация на американците, освен руски служби, но тяхната игра е друга - хибридни операции.   Ако олигарси или босове в ъндърграунда "поръчат" Гешев, американците ще се възползват и ще проведат "чистка" като по времето, к...

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер