ПОЛИТИКА

Ламбовски: Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов

alt

Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов". Това каза бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в интервю за предаването на ТВ1 - "Алтернативата" в четвъртък (13 август) вечер. Той твърди, че е продал две къщи в Гърция на Стоян Мавродиев (бивш изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) и бивш председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Сделката била през фирма, регистрирана в Кипър, но от преговорите било ясно че тя е на Мавродиев, обясни Ламбовски. По-рано през деня бившият шеф на ББР отрече, че има имот в Гърция и определи публикации по темата като "клеветническа кампания".


Къща за Борисов - твърдение на Ламбовски срещу твърдение на Мавродиев

Той заяви, че е готов да седне на детектор на лъжата заедно с Мавродиев и по темата, че едната къща е за премиера Бойко Борисов - стои неговото твърдение срещу това на бившия шеф на ББР.

Ламбовски не коментира детайли кога е станала сделката, нито каква е цената, на която са продадени. Той заяви, че от три от десетте най-хубави къщи в Гърция били негови и двете продал и нямало как да не знае на кого продава. Първоначално в интервюто Ламбовски не искаше да коментира темата и да говори по нея и няколко пъти казваше, че не е споменавал името на Мавродиев.

После той все пак обясни: Продал съм две къщи на кипърско дружество, за което Мавродиев твърди пред мен, че е негово.

Бившият депутат обясни, че въпреки че офшорните компании позволяват скриване на собствеността, може да бъде направена проверка в регистъра в Кипър и че няма как "релациите" (връзките) към Мавродиев да бъдат прикрити, защото са много. (вижте в края на текста за проверката на "Капитал". Изданието публикува по-рано през деня в четвъртък свои материали по темата и проверка за връзката между имотите и Мавродиев.)

Ламбовски каза, че той не е говорил за къщата лично с Борисов. "Г-н Мавродиев ми каза, че ще купя къща за г-н Борисов", заяви бившият депутат и потвърди, че това, което казва е много сериозно.

От разговора се разбра, че третата къща все още е негова, но не беше коментирано дали я ползва и кои са съседите му, дали Мавродиев отсяда в къщата.


Мавродиев: Нямам къща в Гърция, Ламбовски ме рекетира

В четвъртък рано сутринта (7:20 часа) до медиите беше разпространено писмо от имейл в Gmail, подписано от Стоян Мавродиев, в което той заявява, че срещу него се води клеветническа кампания от Ламбовски. "...В определени медии бяха разпространени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина", пише в мейла.

"Дневник" не успя да се свърже със Стоян Мавродиев по телефона, той не отговори и на есемес дали писмото е изпратено от него и ще коментира ли още по темата. Изявлението му беше цитирано от други медии и засега не е опровергано.

Бившият банкер твърди в писмото, че не притежава къща в Гърция и че е подал там жалба срещу Ламбовски за изнудване, за което е сезирал следствените органи и прокуратурата. "Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици." Мавродиев съобщава още, че в България ще съди медии, които са тиражирали "анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен".

Историята за къщите в Гърция беше публикувана първо в сайта afera.bg във вторник, представена като писмо от анонимен журналист от Би Ти Ви, според когото Ламбовски искал да я разкаже в ефир, но след това се отказал. След това тя е препечатана и в други онлайн издания


Ламбовски: Гръцки депутати в европарламента ще поемат този казус

В интервюто в "Алтернативата" преди да говори по темата с къщите, Ламбовски говореше за казус, който ще заинтригува гръцките депутати в европарламента.

"Няма да назова името преди конкретика от разследването, което тече", отговори той на въпрос по темата и отказа подробности. Той твърди, че става дума за пране на пари, търговия с влияние и по-голяма история.

В понеделник пред Би Ти Ви той заяви, че е искал да разкаже на лидера на "Демократична България" Христо Иванов за международно разследване на български политик, който обслужва олигархията. "Говорил съм преди две седмици с Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции - става въпрос за лице, което е много висшепоставено, висш политик, който доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация", твърди Ламбовски и отказа да каже име.

Интервюто с него беше по повод ситуацията на Орлов мост, когато в живо излъчване във фейсбук, Лабмовски на два пъти каза на Иванов, че "тоя се е обаждал на Маджо". На следващия ден той не искаше да назове име. А Иванов от своя страна обясни, че не е разбрал какво иска да му каже Ламбовски и по описанията, които дава пред Би Ти Ви се сеща, че бившият депутат е споменавал името на Мавродиев пред него, но не може да се ангажира с никакви твърдения.

От интервюто с Ламбовски в четвъртък не се разбра дали това все пак е казусът с къщите и какъв е проблемът с тях или те са част от по-голям казус или става дума за различна история и как тя е свързана с Мавродиев.

"Искам да видя тази искова молба, че има рекет. Не съм споменавал името на Мавродиев, нито на Делян Пеевски", обясни Ламбовски в отговор на въпроси по писмото на Мавродиев. Той твърди, че една година или години и половина не е разговарял с него и не помни за какво е било последния път.

Ламбовски определи писмото на банкера като "бълф пред медиите". Той припомни, че последните 10-14 месеца важно финансово обслужване е минавало през ББР и назова, че кредити са получавали дружества, свързвани с Пеевски, Гайтански (Румен Гайтански - Вълка) и че става дума за стотици милиони.

Премиерът Борисов не е коментирал до момента темата с къща в Гърция и твърденията.

През последните три дни "Дневник" не успя да се свърже с Димитър Ламбоски, за да коментира и историята с репликата към Иванов и публикациите за сделка с къщите.

"Дневник" изпраща въпроси на Стоян Мавродиев и правителствената пресслужба по темата.

Кой е купувачът на къщите

Купувач на къщите е фирмата e Vardesco Holdings.

По информация на "Капитал" тя наистина води много близо до Мавродиев. Седмичникът пише, че "фирмата е почти напълно аналогична на поне още четири кипърски дружества, които притежават компании в България, управлявани от него, преди да се впусне в политиката, а сега от приближени лица като Димитър Младенов и Сашко Павлов. Това са Fortactive LTD, Sciatore Investments, Abbracio Investments и Desinenza Holdings - всичките основани на 13 декември 2012 г. с помощта на услугите на Pelinoksen Counsultants Limited и с директор Стелианос Стелиану. Това важи и за Vardesco с единствената разлика, че регистрацията й е на 22 май 2015 г., което допълнително би помогнало да се датира покупката на първата къща в периода от тогава до средата на 2016 г., когато Мавродиев напуска КФН.
 

alt

Имотите в Гърция

"Капитал"

Според документи от кипърския търговски регистър собствеността във всяка от тези компании (включително Vardesco) е поделена между две други кипърски дружества - Galesburg Investments Limited и Trevorton Holdings Limited. Това продължава до 25 март 2019 г., когато на една и съща дата всички те са прехвърлени на Nerites Holdings Limited от Обединените арабски емирства. Това е компанията, която към днешен ден е собственик на основаната от Мавродиев "Юнайтед консултинг" и още много други свързани компании и за чийто действителен собственик в българския Търговски регистър е посочен кипърецът Костас Андреас Йоану". (Още по темата - тук).

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

 

 
ПОЛИТИКА
News image

ГЕРБ няма да паднат от власт, развръзка може да се очаква през март. Властта си подсигурява подкрепа, раздава пари

"ГЕРБ няма да паднат лесно от власт, а развръзка може да се очаква по-скоро през март догодина, защото властта в момента си подсигурява подкрепа като раздава пари", заяви по Дарик радио поетът Румен Леонидов. "Според мен март ще приключи всичко. Виждам, че спешни мерки се взимат по разд...

News image

Цветанов и Републиканци за България - аватари на Демократическата партия. Думата "републиканци" е заблуждаваща

В проекта на Цветан Цветанов са изложени основните политически вектори на политическата формация Републиканци за България. Думата "републиканци" е заблуждаваща. Цветан Цветанов и неговата партия ще бъдат аватари на американските неокони или либералните глобалисти. Наричани още хилъристи...

News image

Омразата на Цветанов към Борисов, която се излива в медиите, не е пунта мара и пиниз. Бившият втори вопие мъст и Вендета

"Аз бях коректен в случая с "апартаментгейт". Зад всичко това стоят всички, които днес са близки до Бойко Борисов. Този сценарий беше изготвен година и половина преди дискредитирането ми. Аз не знаех как мога да остана в ГЕРБ и напускането ми беше мое решение", заяви Цветан Цветанов пред ...

News image

Следващ мандат с премиер Борисов няма да има. Целта е "Републиканци за България" да бъде незаобиколим фактор в НС

Структурите на СДС в Пловдив и областта се присъединяват към проекта на Цветан Цветанов Републиканци за България. Това обявиха официално днес на пресконференция в Пловдив членове на местното СДС в присъствието на Цветанов. Политикът заяви, че проектът ще стартира на 20 септември, когато ...

News image

Борисов може да извади Цветанов от играта с една снимка. Няма да се наложи да вади записи за Ресто

Бойко Борисов готви кампания срещу Цветан Цветанов заради медийните му акции срещу ГЕРБ, твърдят източници от ПГ на партията. "Борисов може да извади Цветанов с една снимка. Дори няма да му се наложи да вади записи", коментира източник от службите. Кадърът не е популярна прегръдка ...

News image

300 от СДС в Пловдив отиват в "Републиканци за България". Медии, близки до БСП, лансират проекта

Представители на СДС от шестте района на Пловдив и от 15 общини от областта, около 300 души, ще продължават политическото си бъдеще в политическия проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив Георги Пилев, Николай Хаджийск...

News image

Валят облози сред шефове на бизнес групи - Маджо и Домусчиев залагат: ГЕРБ побеждава БСП, Цветанов не влиза в парламента

Партньор на Кирил Домусчиев е обявил един милион срещу едно евро, че ГЕРБ ще победи БСП на изборите, а партията на Цветан Цветанов няма да влезе в парламента. След него са заложили и други "олигарси" - Румен Гайтански-Вълка дори удвоил залога. Делян Пеевски засега не е в играта, твърди ...

News image

Американците отказват среща на президента с Херо Мустафа?! Борисов готви инспекция на "Турски поток-2" с руския посланик

Американците продължават с неглижирането на президента Румен Радев след опита му да осуети сделката за F-16. "Янките" отказват среща с посланик Херо Мустафа и така след срещата й с Бойко Борисов вземат страна в битката му с президента. След като го направиха демонстративно с опрове...

News image

Пеевски атакува "касички на Божков" и агитки на Цветан Василев. Босът от "Берлин" с оферта за бизнесмени от Десницата

Делян Пеевски включи властовия си ресурс на макс, за да провали "Великото народно въстание"III. Босът от "Берлин" атакува "касичките на Божков" и футболните агитки на Цветан Василев от Пловдив. Акцията срещу Весо Брадата, сочен като лихвар №1 и "касичка на Божков" за протеста, е по...

News image

Колкото свалиха Борисов с щурм през юли, толкова и през декември ще го съборят. Трябват 150 000 на площада като в Минск

Минск е колкото София, но се вдигна срещу Лукашенко и прави мегапротести по 150 000, дори няколко над 200 000. Лукашенко е класически автократ - не подава оставка, въпреки огромните протести, а излиза с автомат пред резиденцията. Борисов обаче е менте автократ - ако 150 000 излязат...

News image

Освиркването на президента в Трявна беше репетиция. ГЕРБ готви мощно освиркване за 22 септември във Велико Търново

Цветан Цветанов е, както винаги, точен - Бойко Борисов не владее структурите на ГЕРБ. Освиркването на президента в Трявна не беше по инструкция от София. Борисов не преиграва, когато твърди, че структурите на ГЕРБ го спират да подаде оставка. Гербаджиите са бесни на Радев и ще го освирк...

News image

Михаил Миков: Не гласувах на избора за партиен лидер, БСП става лидерска партия като ГЕРБ

"Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава". Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков. Въпреки това той поздрави Корнелия Нинова с избора й за председател на левицата. "Не съм имал илюзии, че може да има друг изход от тези избори", п...

News image

Нинова се включва в протеста да свали Борисов: Време е финала на маратонското бягане да го обявим на площада при хората

Корнелия Нинова даде заявка, че БСП ще се включи в протеста, за да свали Бойко Борисов от власт. "Политиката е маратонско бягане. Тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти през последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията и е време финала на марато...

News image

Корнелия Нинова спечели вота с повече от 80%. Побеждава и във Варна, която от бастион на опозицията стана нейна крепост

Корнелия Нинова спечели прекия вот с повече от 80%, побеждава и във Варна, която от бастион на опозицията се превърна в нейна крепост. Нинова си смени отбора в морската столица и направи "партия" с Борислав Гуцанов, когото искаше да сменя миналото лято като председател на Градския съвет...

News image

Димитър Ганев: ДПС ясно се разграничиха от президента, което е проблем за Румен Радев на президентските избори

Ако президентът направи партия, ще има взрив в отношенията с БСП. Тази партия не прощава и това се е доказало с годините. Това каза в интервю за Канал 3 политологът от ТРЕНД Димитър Ганев. От друга страна, президентът не знае в какво състояние ще е БСП догодина, каква ще бъде политическата с...

News image

Борисов показно на манастир след слух, че снайперисти го целят: БСП си фалшифицира вота, как ще прави национален?

Премиерът Бойко Борисов отиде показно в Кърджали за освещаването на нови сгради на манастира "Св. Йоан Предтеча" след слуховете, че снайперисти го целели. Бившият депутат Емил Василев заяви, че Борисов не се показвал публично заради опасения от снайперисти и той явно е решил да напра...

News image

Путин не иска "Руско ресто", няма за какво - държавата е негова. Може ли Радев да обяви "Путин, вън" или "ГРУ, вън"?!

Прословутото "Руско ресто" отново разочарова опозицията - от 2014г. е чакано заради далавери по "Южен поток". Путин не си го иска от Борисов и Пеевски дори в пика на протестите - "Турски поток-2" му е важен. И не само. Защо обаче не си го потърси преди това - докато Пеевски и Борис...

News image

Делян Пеевски вади Христо Иванов от играта. Александър Сталийски-младши скочи срещу лидера на Десницата

Александър Сталийски-младши, сочен като много близък до Бойко Борисов, но всъщност "партия" с Делян Пеевски, скочи срещу лидера на Десницата Христо Иванов. След "Великото народно въстание" II Пеевски&Борисов&Сталийски, знаменитото трио, извадило от уравнението старите играчи в СОС, вади...

News image

Радев на маса с Гергов, който прави милиони с Пеевски и Борисов. Какви "Мутри, вън"?

Снимката на президента Румен Радев с Георги Гергов приключи протеста. Какви "Мутри, вън"? Радев сяда на софра с Гергов, който прави милиони с "мутритe" Борисов и Пеевски. Илияна Йотова "случайно" ли ги нареди на една маса Гергов и Радев или иска да е президент? Корнелия Нинова...

News image

Доган: Радев направи гаф, прави се на протестър. Казахме му, че не искаме Борисов да бъде свален и да не завърши мандата

Ахмед Доган е направил яко парти в Летния Сарай преди откриването на новия политически сезон. Всички големи играчи са били на линия - Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид, Рамадан Аталай. "Радев направи супер гаф, не може да се прави на протестър. Има кой да свали Борисов -...

News image

ПИК и Виктор Димчев скочиха с 6 000 срещу десетките хиляди на "Божков тв". Сайт обяви дори 150 000, което е фантазия

Протестът не успя да свали Бойко Борисов през Юлската Жега, както бешe обявил Васил Божков. И медиите влязоха във война - колко са протестиращите. bTV обяви десетки хиляди за 10 септември. Това е много силно преувеличено, но "Фрог нюз" закова число като в Минск - 150 000, което е фан...

News image

Христо Иванов: "Борисов не подава оставка заради ангажименти към Путин и Пеевски". Пропуска американците срещу Радев...

Христо Иванов обяви, че Бойко Борисов не подавал оставка заради ангажименти към Путин и Пеевски. "Премиерът Бойко Борисов не подава оставка заради ангажименти към руския президент Владимир Путин и депутата от ДПС Делян Пеевски", заяви Христо Иванов в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и T...

News image

Нинова не води битка с Добрев, а за повече от 50% гласували. Пеевски и Гергов мотивират ниска активност?!

Корнелия Нинова не води битка с Кирил Добрев - тя смята, че го е "приключила" след публикацията на Валерия Велева в "Епицентър". Битката на Нинова е за повече от 50% гласували на прекия вот за председател на БСП, за да не се решава изборът от конгреса. Според източници от "Позитано...

News image

Румен Радев вече не излиза пред протеста, който стана "Хайд парк" край президентството

"Гладът ще победи страха и улицата ще помете всичко" обяви президентът Румен Радев, но сегашният протест e на "либералната средна класа" срещу корупцията. След 2 септември президентът вече не излиза пред протестиращите. "Великото народно въстание" стана "Хайд парк" край президентството. ...

News image

Борисов няма да подаде оставка пред 5-6 000 "светулки". МВР и службите щурмуваха протеста на 2 септември и го овладяха

Протестът на 10 септември, обявен за "Велико народно въстание"II се превърна във фестивал на "либералните светулки" и естетическа наслада за тв публиката. Бойко Борисов обаче няма да подаде оставка пред 5-6 хиляди "светулки", не го направи при първия щурм на 15 юли, когато беше разколеб...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Борисов взе 5 млрд на далавера след "Шпигел" и фейк Меркел-Ресто. Презент от Кристалина Георгиева и Сорос на "пазарите"?

News image

Бойко Борисов взе заем от пет милиарда с рекордно ниска лихва. И това след публикацията в "Шпигел" и оттеглената подкрепа на Меркел, както твърди ген. Атанас Атанасов. Коментарите бяха редактирани веднага - оставка може и да няма, Борисов раздава пари. Кой му ги дава с такава лихва на д...

Атанас Атанасов пред Фрог: Публикацията в “Шпигел” е разстрел. ”Отряза” ли Меркел главата на Бойко Борисов?!

News image

Публикацията в “Шпигел” е разстрел. Меркел отряза ли главата на Бойко Борисов?! Този риторичен въпрос зададе пред Фрог нюз лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Ето какво още сподели той по повод публикацията в “Шпигел”: Ген. Атанасов,  престижното германско из...

Нинова блъфира Цветанов, играе с Радев, Златев, Наришкин и мощна икономическа група. Фотофиниш решава битката с Борисов

News image

Корнелия Нинова е включила Цветан Цветанов в медийното обслужване като част от договорките след срещата им преди протестите. Нинова блъфира - тя не разчита на Цветанов да й осигури победата над Бойко Борисов с отнемане на електорат от ГЕРБ. Играта й е с президента Румен Радев, който ...

АКЦИЯ

Президентът "партия" с Цветанов?! Борисов го спира за среща с Херо Мустафа, но Цветанов го вкарва в игра с Пентагона

News image

Президентът Румен Радев се срещна с предсталители на Американската търговска камара и обсъди инициативата "Три морета". Радетел за мегапроекта "Три морета", който е на практика под патронажа на Пентагона, е лидерът на "Републиканци за България" и шеф на Евроатлантическия център за сигурно...

Радев обсъди бъдещо партньорство в инициативата "Три морета" с US представители

News image

Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха на среща на „Дондуков“...

КИЛЪРИ

Вместо снайперисти за Борисов, поръчка за Божков?! Бившият бос на хазарта загуби Войната и някой платил $ 10 млн

News image

"Божков е поръчан. Професионалисти-ветерани от SAS са приели поръчка за десет милиони долари", заяви източник от службите. Оказва се, че вместо снайперисти за Борисов, предвещавани от бившия депутат Емил Василев, ще пуцат по Божков. Поръчки, обявени предварително с пласмент в медии...

Няма снайперисти по маршрута на джипа на Борисов. Службите на "партньорите" не са го нацелили, Путин още по-малко

News image

Бившият депутат Емил Василев пласира версията, че Бойко Борисов се криел, за да не го нацелят снайперисти. Как точно се крие - не могат да го нацелят в джипа към Видин, толкова близо до Сърбия и Сретан Йоцич, който 15 години уж го поръчва?! Емил Василев вкарва интрига - "партньорска"...

МАФИЯ

Кой извади Божков от играта? Бившият крал на хазарта притиснат от боса на турската мафия и MIT в Дубай

News image

"Юлската жега" на Васил Божков, която щеше да сваля Бойко Борисов, не успя да провокира оставка. Божков вече не е водач на протеста - Пеевски, службите и МВР блокираха неговите "щурмоваци" и вкараха свои. Кой го извади от играта? Лесният отговор е Пеевски и Доган, които му превзеха...

Маджо предупреждава Борисов за "поръчка" през юли?! Той се покрива след обръщение за палеж на Партийния дом

News image

Бившият депутат Емил Василев заяви преди няколко дни, че снайперисти дебнели Бойко Борисов и той се криел. Това е "хибриден пиниз", пунта мара, медийна постановка, но не съвсем. Ексдепутатът "греши" само за тайминга. Снайперист наистина е целел Борисов, но на 10 юли, когато излезе ...

РЕКЛАМА
Банер