ПОЛИТИКА

Цветан Цветанов: В политиката понякога не е зле да те подценяват. Моите отношения с ДПС винаги са били прозрачни

alt
 
– Г-н Цветанов, на практика сте изградили две партии – ГЕРБ, а сега и „Републиканци за България“ (РБ). Какво е нужно в началото? Харизматичен лидер?
 
Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих усилия през последните месеци, за да установя дали действително има потенциал политическият проект „Републиканци за България“. През това време много хора се обаждаха, за да споделят, че има нужда от нов проект и имат готовност да се присъединят. Но аз съм човек, който иска да види на терен, лично да се убеди дали това е така. Мисля, че само така могат да се получат нещата.
 
– По отношение на РБ – хората вече ви познават от предишната ви дейност. Как обаче се подхожда към потенциални членове и симпатизанти, когато тръгваш от нулата? 
 
Когато започвах организационна работа преди години, не познавах нито страната толкова добре, нито хората, които срещах. Сега имам натрупан опит. Той е много съществен, за да вярвам, че ще изградя качествени структури и ще изпълня с качествени хора новата партия. Продължавам да имам и днес енергията от миналото, но вече добавям и опита, и поуките. В същото време ясно осъзнавам, че у нас има много качествени хора, в т.ч. и такива, които са се образовали в чужбина. РБ ще е първият проект, който ще работи освен всичко друго и за реално политическо представителство на българите от чужбина.
 
– Казвате „енергията на хората“, но не можем да избягаме от това, че вероятно много хора искат да се присъединят към политически проект с цел дивиденти – влияние, авторитет, обществени поръчки... 
 
Не изключвам да има хора с подобни намерения, това е в човешката природа. Нашата партия се гради в България, а у нас има не един и два примера за подобна мотивация на политическо участие. Няма как да избягаме от всекидневните дефекти на начина на живот у нас, вкл. и от тези, съпътстващи изграждането на една партия. 
 
Важното е да имаме някакви механизми за отиграване на вътрешнопартийни неблагополучия. Ето защо държа органите за управление на партията да бъдат съставени от хора с разнообразна експертиза и максимално широк социален демографски профил. Предвидили сме в устава на РБ Изпълнителният съвет да бъде от 31 души, към които можем да добавим и зам.-председателя и председателя. По места имаме областни ръководители, които обаче няма да бъдат част от общинските структури. Това се прави с цел да създадем възможност повече хора да защитават интересите на партията и да отстояват ангажиментите към обществеността.
 
– Това поука от структурата на ГЕРБ ли е – за която дори Бойко Борисов призна, че е свръхцентрализирана? 
 
Да умееш да използваш изводите от грешките, които са допускани – това е безспорно предимство, когато се изгражда нов проект.
 
– Тези грешки, за които говорите, очевидно се трупат от години – години, в които вие бяхте „апаратчикът“ в ГЕРБ. Да, по места се чистеха хора, забъркани в скандали, но все пак вие сте човекът, който отговаряше организационно за партията. Сега ли видяхте тези грешки?
 
Винаги, когато предстояха избори, съм се стремил да търся обновление на наши кадри, за да се избягва задълбочаването на проблеми, свързани с човешкия фактор. Днес бих искал да мога да кажа, че започваме с по-малко потенциални проблеми. Когато знаеш от първа ръка как функционира една партия и когато държиш сметка за това, че хората са съществената част от успеха на тази партия, няма как да не се стремиш да избягваш старите грешки. 
 
– Изграждането на структурите на РБ ставаше някак апокрифно. Научавахме за ваши срещи случайно – от кореспонденции на местни журналисти. Какво наложи тази секретност и има ли общо с натиска и заплахите, за които говорехте при учредяването на партията, или е стратегия? 
 
Потенциалният натиск беше калкулиран, имах го предвид през цялото време. За мен най-важно е, когато правя партия, да я обявя едва когато тя вече има някаква основа. Аз обявих РБ една-две седмици преди да стане ясна датата на събирането на Инициативния комитет, и тогава вече започнах да провеждам и официални срещи – в Бургас, във Варна, в Сливен, в Благоевград. Питате как отивам и се срещам с хората в ситуация на натиск? Направил съм поредици от срещи, които не са били известни на никого, за да може, когато вече заявя намерение за партия, да имам готовите ядра от хора, които дори да са в някаква степен и сработени.
 
– Какво предимство дава една такава стратегия пред тази да се заявиш и тогава да си „преброиш“ симпатизантите?
 
Това обикаляне на страната с избягване на медиен шум даде добър ефект. Затова винаги съм казвал: не е зле понякога да те подценяват в политиката. 
По същия начин работех и през 2006 г., когато създавахме ГЕРБ. Тогава нямах почти никакви участия и изяви по националните медии. Единствено регионалните медии отразяваха срещите. И така, в рамките на година и половина останах неизвестен на национално ниво. Но по места хората имаха информация.
 
–Тоест повтаряте подхода. 
 
В това няма нищо лошо, но за голямо мое съжаление много се промени напоследък стратегията на ГЕРБ за работа с хората. И мисля, че е видно какви са последствията от това. Когато разбрах за опитите за подготовка на моето оттегляне и сваляне от политическите ми позиции в партията, вече бях наясно, че това е подготовка, правена над година, година и половина... (Цветанов обвинява вицепремиера Томислав Дончев и члена на ГЕРБ Георги Харизанов в действия срещу него по време на предизборната кампания за евроизборите с цел да заемат позициите му, б.р.)
 
–В какво се изразяват тези опити за сплашване на членове и симпатизанти на РБ, за които твърдите? Вие сплашван ли сте? 
 
Ще ви дам пример с областния ръководител на ГЕРБ за Силистра. Не знам ГЕРБ дали въобще знае какво той прави по места, но се оказва, че това е човек, който използва всякакви способи срещу опонентите си и в действията си наподобява методите на силовите структури от началото на прехода. 
В Шуменска област – когато Гюнай (координаторът по въпросите на малцинствата в областта Гюнай Исмаил, б.р.) напусна, както и хората с него, започнаха да им се обаждат и да ги заплашват – тях пряко или членове на техните семейства, че може да бъдат уволнени или да им изпратят проверки от държавните органи. 
 
Иначе когато се разделяхме с Борисов, той лаконично ми каза: „Ти сега няма да правиш партия, нали?“
 
– Но пък помним онази конференция на ГЕРБ със „сините лампи“. Очевидно в партията е имало идея, че не всичко на местно ниво е наред в собствените й структури. 
 
Това беше обида за хората. И те го възприеха по този начин. Не може да се отнасяш така с онези, които работят за това някой да бъде премиер и една партия да бъде управляваща. Немалко хора, които идват на тези големи събития, не участват в държавни структури и не заемат важни постове, но очакват с тях да се отнасят като с достойни хора. Да, ставаше дума за „местните феодали“. Има такива усещания у част от хората, но нека не забравяме, че има и много кметове, които работят сериозно и отдадено. Мога да дам много примери за кметове, които преобразиха своите градове, но връзката с националната политика често се къса.
 
– Как се получава така, че по места ГЕРБ има кмет, но сякаш не прави добра кампания за общински съвет и работи с местните парламенти, доминирани от ДПС. Това винаги е оставяло усещането за „уйдурма“ с ДПС, каквито са и подозренията за задкулисни договорки на национално ниво. 
 
Мога да дам пример от 2015 г., когато участвах активно в кампанията. В Исперих имаше независим кандидат, ДПС отиде на балотаж, ГЕРБ беше трета сила. Тогава имаше желание от ДПС да подкрепим кандидата им. Аз категорично отказах и структурите по места гласуваха за другия кандидат, не за този на ДПС. Така получихме възможността да имаме зам.-кмет. Дарин Димитров в Търговище спечели изборите, но общинските съветници на ДПС бяха 12, а на ГЕРБ – 10. Това не значи, че е имало уйдурма. Понякога, в противодействие на ДПС, е имало съвместни действия и с БСП. На местно ниво всичко е много специфично. Всяка партия иска да може да се „облегне“ на авторитетите на местно ниво, а те не са толкова много, особено в малките населени места. 
 
 – Като човек от „кухнята“ какви са невидимите връзки на ГЕРБ с ДПС?
 
Този въпрос може би трябва да го зададете на Борисов, моите отношения с ДПС, както и с другите опозиционни партии, винаги са били прозрачни и на принципна основа. Когато отидеш някъде и кажеш: „Искам да взема властта и на национално, и на местно ниво, за да се борим с БСП, с ДПС, с ГЕРБ, а после в общинския съвет гласуваш с тях – как обясняваш това на хората. Темите и политиките на местно ниво са по-различни от националните. Националните са рамката – как да правиш данъчна политика, какви да са решенията за големите енергийни проекти, как да се модернизират армията, здравеопазването. На местно ниво темите са различни и диалогът е задължителен. Представете си, пристига инвестиционно предложение и трябва решение на общинския съвет. Е, само поради това, че идеологически имаш различия, означава ли, че не трябва да защитиш обществения интерес? Ако вървим в посока всички да се конфронтираме само за това, че принадлежим към различни политически семейства, нищо няма да направим за хората. Местните хора не се интересуват дали политиците се разбират, а дали проблемите им имат решение и дали местните политици не ги посрамват.
 
– Имахте ли колебания за бившите кметове на Благоевград и Банско Атанас Камбитов и Георги Икономов – и двамата с доста публично натрупани черни точки? 
 
Аз знам в детайли какво са правили те през годините, както знам и как е водена компроматната война спрямо тях. Ако погледнете в момента Банско – бихте ли казали какво прави сегашният кмет за година управление? Дайте ми пример за нещо, свършено и в Благоевград. Когато направих среща в Благоевград, седнахме открито на центъра, хората минаваха – нямаше човек да не се спре, за да поздрави Наско Камбитов. Хората казваха: „Кмете, откакто те няма, мръсотията е зверска и нищо не се случва в този град.“ Наско Камбитов и неговият екип бяха пример как се осъществява програмата за енергийна ефективност. Най-лесно е да се слагат епитети на хората. Но Наско, преди да се занимава с политика, се е занимавал с бизнес и знае как трябва да се работи за хората, сам е осигурявал работни места и заплати. 
 
 – Но при последните вътрешни номинации преди местните избори той беше почти на кантар да не бъде издигнат от собствената си структура. 
 
И го дължи на вътрешните интриги. Просто ГЕРБ пропусна възможността да има много по-висок резултат, защото нямаше абсолютно никаква подготовка. Примириха се с планираното година и половина–две преди това. Имаше неяснота кой ще бъде кандидат-кметът – седмица преди вписването го определиха. А всички опоненти вече водеха разговори за подкрепа с местни организации, с по-малки партии и коалиции. Тези организации не знаеха към кого да се обърнат в ГЕРБ. Това е видим дефект в ГЕРБ, който не намалява. В рамките на последната година виждаме редица хаотични действия и политически решения. Държавна петролна кампания – това е смехотворно! Мерките 60/40 бяха административно взети, без диалог със заинтересованите и план за ефективно прилагане. 
 
– Рядко си позволявате да критикувате директно правителството. Защо така изведнъж?
 
Малко хора си позволяват критика. В момента например има солидарност в рамките на ЕС относно COVID-19, но аз не знам дали при тази конфронтация у нас и при тази занижена работоспособност на администрацията ние ще сме готови да се възползваме пълноценно от тази солидарност, или само ще администрираме един процес без особени ползи за нас. Липсва диалог, липсва и консенсус по темата COVID-19 с представители на опозицията, въпреки че става дума за политики, които касаят абсолютно всички ни. Конфронтираме се на фона на световна криза, за която никой не е готов и никой не знае колко ще продължи. 
 
Липсва и КСНС по тази изключително важна тема. Всички институции са задължени в момента да работят заедно и да се консолидират за общи стратегии. Това липсва. Налице е институционален блокаж и в международен план това се отчита. България в момента не стои никак добре. 
 
Още един пример – инициативата „Три морета“, лице на която у нас е президентът. Никой не говореше за нея. Ние от Евроатлантическия център за сигурност направихме кръгла маса. Коментарът на Борисов бе, че у нас отдавна се работи, а всъщност нищо не беше осигурено. Преди няколко седмици отпуснаха от кабинета 20 милиона евро за участие в инициативата. Това е пример за липса на единна позиция.
 
Когато президентът и изпълнителната власт гледат в една посока и Народното събрание подкрепя добрите политики, успяваме да дадем приоритет на проекти, които носят реални ползи за икономиката. При противодействащи институции обаче политиките ни нямат никакъв хоризонт и това е най-големият проблем. 
 
В РБ освен с партийното строителство се занимаваме и с формирането на експертни екипи по секторни политики. Имаме разработени вече 12 секторни политики, като основен приоритет е електронното управление. 
 
– За електронно правителство се говори у нас вече повече от десетилетие и то трябваше да започне с административна реформа, каквато не е направена и до днес. Никой не смее да съкращава администрация. 
 
Сега работим с екип от Естония, изучаваме работещи модели, които могат да бъдат адаптирани. Когато по електронен път подадеш искане и в 14-дневен срок не получиш отговор, това да означава мълчаливо съгласие. Ако имаш отрицателен отговор – да можеш да отидеш в съда и да обжалваш, но да знаеш, че този процес вече е приключен. В момента „местният феодал“, особено в по-малките населени места, притиска всеки, който е гласувал срещу него или е неудобен заради някакви инвестиционни намерения. Амбицирани сме до края на управленския мандат да имаме решение и за електронно гласуване за българите в чужбина.
 
– И за българите в Турция?
 
И за българите в Турция.
 
Работим за намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет. 
 
– Само това ли?
 
Не, разбира се. И за контрол върху дейността на главния прокурор, какъвто в момента няма.
 
– Тази ситуация от днес ли е?
 
Не, но като народен представител последователно съм работил да подкрепим стратегията за съдебна реформа от началото на 2015 г.
 
– И Христо Иванов после хвърли оставка...
 
Да, но не заради тази стратегия. Тя получи сериозно парламентарно мнозинство. Решението за оставка беше на по-късен етап, без да бъде обсъдено на коалиционен съвет.
 
– По какви въпроси имахте различия с Борисов?
 
Няма еднакви хора, най-малкото като характер и темперамент. Не в това обаче е проблемът. Различията ни идваха главно от представите ни за партньорство с други политически субекти. С течение на времето аз разбрах колко полезно е да чуваш и да уважаваш партньор и опонент. По различен начин гледахме на отношението към партийните структури вътре в ГЕРБ, както и на геополитическия хоризонт, към който да се стреми страната ни. А кой е бил прав – времето ще покаже.
 
– Защо периодично се говореше за раздор между вас двамата?
 
Всеки, който в даден момент искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше нашите отношения. Отслабването на партията минаваше през компрометиране на доверието помежду ни.
 
На много хора сега трябва да обясните много неща от изминалите близо 15 години в ГЕРБ. Питат ли ви например колко платихме по решения на ЕСПЧ за шумните акции и четенето на СРС от трибуната, за апартамента с асансьора, за подслушванията, за т.нар. цецомобили и пр., и пр.? 
 
Кетчърът няма софтуер за подслушване и това беше доказано както от Великобритания, от която сме купили техника, така и от основния вносител. Но никой не си направи труда да види това в делото. Хората дори и да не ме питат по сбирките, аз сам повдигам темите, по които съм коментиран в обществото, за да им кажа ясно, че нямам какво да крия. За апартамента вече ме спират хора и ми казват: „Знаем, че беше постановка.“ Що се отнася до шумните ми акции, за мен по-важното е, че те са резултатни. „Наглите“, дори да приемем, че е била шумна, е важно, че доведе до спокойствие. Защото тогава имаше 18 отвличания. 
 
– Но „октоподите“ станаха „калмари“. 
 
Тук трябва да си припомним и част от разследването след 2013 г. Прокурорът Костов беше отстранен от делото, имаше атаки към съдебните състави, един от основните свидетели загина на пътя – води се ПТП, някои от свидетелите отказаха да свидетелстват впоследствие, защото се страхуваха. Някой направи ли си труда да провери тези неща? Никой. По-лесно е да се хвърлят обвинения. 
 
Много се направи и по отношение на пътната безопасност – жертвите намаляха от над 1000 на около 600. Струва си да се спомене и онова, което направихме с партньорските служби при съвместни операции – тонове кокаин, фалшиви пари, фалшиви кредитни карти. Във времето, в което бях вътрешен министър, страната ни получи един от най-добрите доклади за наблюдение. Екипът, който бях създал, беше екип от професионалисти, в него нямаше нито едно политическо назначение. Директорът на службата по обществените поръчки беше старият, остана и по мое време. Не исках да правя промяна точно там, за да дам сигнал, че нямам никакъв интерес. И в нито един търг не е било замесено моето име. Началникът на вътрешната сигурност беше назначен от Михаил Миков. Когато дойде при мен и каза: „Г-н министър, искам да си подам оставката, състудент съм с Миков“, аз му отговорих: „Професионалните отношения и приятелството нямат значение, стига работата ви да е добра.“ Остана през целия ми мандат. Началникът на ДОТИ също. Това е човек, който никога няма да пристъпи закона. При всички скандали в миналото с подслушвания е реагирал. Знаех къде са възможните пробойни и исках да останат там хора, които са работили и преди и които няма да подведат и мен, и колегите си. Да не забравя и Калин Георгиев – може ли някой да каже дума срещу професионалните му качества?
 
– Казвате „дефицити“ при разследването. Как толкова години никой не каза – прокуратурата се проваля по делата, а виновни винаги са съдиите. 
 
Точно затова трябва да има повече прозрачност и контрол върху дейността на прокуратурата. Подобни дебати предстои да се водят в следващия парламент. Както и за начина, по който ще се избира ВСС.
 
Интервюто е публикувано през ноември в списание "Клуб Z". Посветено е на партийното строителство. Още по темата - в списанието.
 
ПОЛИТИКА
News image

"Демократична България" щурмува третата позиция в парламента с корпоративно рамо и подкрепа от кръга "Сорос"

  "Демократична България" се готви да поднесе изненада на парламентарните избори и да е трета политическа сила след вота.   "ДБ" щурмува третата позиция с корпоративно рамо и подкрепа от кръга "Сорос", заявиха източници от предизборния щаб на ГЕРБ.   Евродепутатът Радан Кънев ...

News image

Корнелия Нинова няма да подаде оставка, ако БСП загуби изборите. Лидерката ще атакува вътрешната опозиция

"Корнелия Нинова няма да подаде оставка, ако БСП загуби изборите и ще атакува вътрешната опозиция", заявиха източници от "Позитано"20.   "Нинова спечели преките избори в БСП, има мандат и никой не може да я свали", така източниците от "Позитано"20 коментираха слуховете за готвен вътр...

News image

"Обединени патриоти" работят за два мандата във Варна, отнемат ляв вот от БСП и Мая Манолова?!

"Обединените патриоти" взеха два мандата във Варна на парламентарните избори през 2017г. и сега работят отново да имат двама народни представители, заяви източник от "Позитано"20.   Според него те ще се опитат да привлекат корпортивен eлекторат и да отнемат ляв вот от БСП и Мая Манол...

News image

Александър Сталийски след филма на Навални за двореца на Путин: Христо Иванов е "Малкия Навални", атакува Сарая с лодка

Александър Сталийски избухнал след като гледал филма на Алексей Навални за "двореца на Путин" край Геленджик, събрал над 55 милиона гледания в Ютюб.   "Христо Иванов е "Малкия Навални", и той атакува Сарая на Доган с лодка като Алексей Навални двореца на Путин", коментирал Александър...

News image

Татяна Дончева скочи срещу Нинова и подкрепи Слави Трифонов: "Част от членовете на БСП в секциите биват купувани"

"Нужда от театрални срещи за честността на вота няма, има нужда от резултати. Част от членовете на БСП в изборните секции биват купувани", заяви Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", в "Денят с В. Дремджиев" по ТВ+ и ТВ1.   Атаката на Татяна Дончева срещу Корнелия Нинова за "купени...

News image

"Галъп" потвърди: ГЕРБ води на БСП с почти 4%, партията на Слави Трифонов трета политическа сила

"Галъп интернешънъл"  потвърди данните на "Център за анализ и маркетинг" - ГЕРБ води на БСП с почти 4%, а партията на Слави Трифонов е трета политическа сила.   Ако изборите бяха днес, седем формации можеха да влязат в Народното събрание, като две от тях са на ръба и за тях кампаният...

News image

Вътрешната опозиция в БСП: Васил Божков ще смени Корнелия Нинова с Калоян Паргов след загубата на изборите

"Васил Божков няма да финансира кампанията на БСП след отказа на Слави Трифонов, ще заложи на Мая Манолова и своята партия", коментира източник от вътрешната опозиция в БСП версията, че бизнесменът ще налее ресурс в "Позитано"20.   "Божков никога не инвестира в губещи бизнеси, а БСП ...

News image

Корнелия Нинова водач на листата на БСП в Пловдив, Борислав Гуцанов във Варна?!

"Корнелия Нинова ще бъде водач на листата в Пловдив, за да покаже, че може да изкара по-голям вот от Георги Гергов", заяви източник от "Позитано"20.     Лидерката на БСП на практика е в предизборна кампания в Пловдив, обяви национална кампания за прием на социалисти и подпис...

News image

БПЛ атакува във Варна с Красимир Янков водач на листа. Корнелия Нинова и Мая Манолова може да се откажат да водят листи

Интригата между Мая Манолова и Корнелия Нинова като водачи на листите във Варна покрива активностите на "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков.   "Линията" обаче ще се намеси в преразпределянето на левия и корпоративен вот в морската столица, коментират източници от "Позитан...

News image

Предизборните щабове във Варна разпределят мандатите. Томислав Дончев срещу Корнелия Нинова в морската столица?

Предизборната кампания е в ход много преди президентът Румен Радев да определи с указ датата 4 април за провеждането на вота.   Бойко Борисов прави рейдове в Югозапада, за да спира "Републиканци за България", които чрез заместник-председателя на партията Павел Вълнев се опитват да на...

News image

Няма значение дали ГЕРБ води на БСП с 2.4% или с 4.5%. След обявената от президента дата на вота може да победи с 10%

Според проучване на "Алфа рисърч" ГЕРБ води на БСП с 2.4%. "Център за анализи и маркетинг" посочва преднина от 4.5%.   Всъщност няма значение с колко води ГЕРБ в проучванията преди да бъде обявена датата за изборите.   След обявената от президента Румен Радев дата на вота мож...

News image

Марешки "партия" с Борисов на изборите. ГЕРБ печели мандат бонус във Варна

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви на консултациите при президента Румен Радев, че не се "натиска" да е в парламента.   Веселин Марешки ще играе "партия" с Бойко Борисов на парламентарните избори и ще налее корпоративен вот за ГЕРБ.   ГЕРБ води на БСП с 2.4% споре...

News image

"Г-н Пеевски" прави партия - кой от бизнеса ще откаже, и в коалиция с ДПС и партията на Слави Трифонов става премиер?!

Може ли "г-н Пеевски" да направи партия - кой от корпоративния бизнес ще откаже да се включи, и в коалиция с ДПС и "Има такъв народ" на Слави Трифонов да стане премиер?!   "Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако завис...

News image

Ердоган и Пеевски решават битката между Борисов и Доган. Пеевски разкешва 150 млн, за да получи ДПС 400 000 гласа?!

Ахмед Доган този път наистина обърна палеца и на практика обяви война на Бойко Борисов с призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ "да се справим с вируса ГЕРБ".   Това е едната версия - другата е: пунта мара преди изборите, прави поредната услуга на Борисов като с "порциите" о...

News image

Корнелия Нинова овладя БСП-Варна и БСП-Пловдив, не успя в София. Калоян Паргов може да реши изборите за БСП през... ГЕРБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова овладя БСП-Варна чрез Борислав Гуцанов и БСП-Пловдив с отстраняването на Георги Гергов, но не успя в София, Калоян Паргов спечели битката с Георги Свиленски за лидерската позиция в столичната организация.   Паргов даде знаци, че е против кадровата...

News image

Йордан Цонев: Ние си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла

"Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт". Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението:   "Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми...

News image

Илияна Йотова атакува Корнелия Нинова. Каква игра играе Румен Овчаров, чиито "проксита" са Нинова и Йотова?!

"Предпочитам БСП да води битки навън, отколкото вътре в партията", заяви в "Нова нюз" вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя обяви, че е притеснена от скандалите, които се случват в партията.    Илияна Йотова атакува Корнелия Нинова за "скандалите в БСП". Няма по-голям скандал през седмиц...

News image

Мая Манолова и Слави Трифонов отнемат вот от БСП. Кой стои зад двата проекта

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е сочена като трета политическа сила в рейтингите, а движението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" влиза в парламента.    Двете формации отнемат вот от БСП. Партията на Слави Трифонов взема периферия от ГЕРБ, която няма да отиде към БСП, но о...

News image

Борисов и Пеевски "партия" срещу Радев. Провалят му играта с американците и пиара с "Триморие" със шпионски скандал?!

Президентът Румен Радев обяви Бойко Борисов и Делян Пеевски за "ортаци в бизнеса и политиката".   Борисов и Пеевски всъщност са "партия" срещу него и ще направят всичко, за да го спрат за втори мандат.   Радев ги провокира с акцията в "Росенец", комбината с Божков и Десницата...

News image

След бунта на Гуцанов в БСП-Варна Нинова си отвори фронт с Гергов. Битка с Паргов ще дойде в повече на "Позитано"20

Корнелия Нинова влезе в битка с лидерите на двете най-големи партийни организации след София - БСП-Варна и БСП-Пловдив.   (Атакува и председателя на БСП-София Калоян Паргов, издигайки срещу него Георги Свиленски, но той спечели вота. След като бе избрана на прекия лидерски вот, Нинов...

News image

БСП губи изборите заради войната "Гергов-Нинова". Георги Гергов финансира "русофилската партия" срещу БСП?!

След решение на Изпълнителнто бюро лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Националния съвет да изключи Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив.   Градската организация на БСП в Пловдив отвърна на атаката - обяви, че снема политическото доверие от Изпълнителното бюро на Национал...

News image

Ами ако формулата е премиерски мандат за "Борисов&Пеевски", а Николай Младенов е номинация на ГЕРБ и ДПС за президент?!

Ами ако финала имаме не премиер, а президент с кипа. "Премиерската версия" може да се окаже прикритие за поредния премиерски мандат на тандема "Борисов&Пеевски", а Николай Младенов да е всъщност номинация на ГЕРБ и ДПС за президент.   Така "вся власт" ще е "сарайно-банкенско-Берлинск...

News image

Как Израел и Турция ще делят геостратегическо влияние при премиер Николай Младенов като "Сарайно-Берлинска" номинация?!

Кадрите с Николай Младенов с кипа на стената на плача са култови, но още по-знаково е изявлението му като министър на външните работи по време на посещение в Йерусалим през януари 2013г. - "Нападение на Ислямската република над Израел ще означава атака срещу България".   Израел и Бъл...

News image

Борисов: Вие във Варна хубаво ме гъдулкате. Първо „малка заличка“, после 20 млн. за Кайсиева градина

„Вие тука във Варна как хубаво ме гъдулкате – малка заличка, с няколко игрища, с малко еди-какво си... И хайде малко 20 милиона за Кайсиева градина“, това коментира с усмивка министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в новия спортен комплекс във кварта...

News image

Божков вече не атакува само Борисов: "Държавата е рекетьор, разпределя Вашите средства според Шиши и Доган"

ПП „Гражданска платформа “Българско лято” проведе Учредителното си събрание. Поради извънредната епидемиччна обстановка в страната и действащата забрана за провеждане на масови мероприятия, събранието бе първото по рода си, проведено изцяло онлйан. Над 900 Учредителни члено...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Кот Путин и кремълски ребята, US-boys, БСП опозицията&Слави, "Котараците" и "СИК&ВИС-2 братва" на Борисов спират Нинова

News image

Слави Трифонов цитира котарака Леополд, но "Ребята, давайте жить дружно" всъщност е препратка към офертата на Путин към US-boys от голямата му пресконференция - "Ребята, давайте жить дружно".   Кот Леопольд (Путин) и кремълските ребята играят за Бойко Борисов - "Турски поток-2" се пр...

Слави Трифонов не е политически шаран, играч е, обявил е цена пред босовете и ще върне Ресто с отнемане на вот от БСП

News image

"Честно казано, не очаквах че Слави Трифонов, новопокръстеният политик и лидер на партия „Има такъв народ”, на която социолозите определят трето място  за влизане в парламента, ще се окаже такъв политически шаран, да ме извинява", пише Валерия Велева в "Епицентър".   Слав...

Христо Иванов отвори война на "Котараците" с "несигурни основания", "ДБ" може да не влезе в НС. Сталийски ще върне Ресто

News image

Христо Иванов направи медиен удар с атаката срещу Сарая в "Росенец"-Отманли и вдигна рейтинга на "Демократична България" двойно.   Сега отвори война на "Котараците" с "несигурни основания", рискува "Демократична България" да не влезе в НС.   Много преди Христо Иванов играчи в...

АКЦИЯ

Васил Божков разкешва милиони за коалиция БСП, Мая Манолова и "ДБ", ако се договорят кой да е премиер?!

News image

Васил Божков ще разкеши милиони, за да осуети сценария на Борисов и Пеевски да наредят коалиция и правителство, заявиха източници от "Позитано"20.   Според тях проблемът бил, че всички, които бизнесменът бил готов да подкрепи с финасов ресурс, искали правителството да бъде съставено ...

Борисов готви коалиция с партията на Слави Трифонов и ВМРО, реди кабинет с премиер Горанов или Ананиев, подкрепен от ДПС

News image

Бойко Борисов готви управленска коалиция на ГЕРБ с партията на Слави Трифонов и ВМРО и реди кабинет с премиер Кирил Ананиев, подкрепен от ДПС, твърдят източници от предизборни щабове.   Този сценарий се потвърждава от лидера на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, който заяви ...

КИЛЪРИ

Колкото Йосич поръча Борисов, толкова и ВБ. Поръчка за Пеевски за $2 млн приета от балкански стрелци и спряна от Таки?!

News image

Никой не може да "поръча" главния прокурор Иван Гешев, който е номинация на американците, освен руски служби, но тяхната игра е друга - хибридни операции.   Ако олигарси или босове в ъндърграунда "поръчат" Гешев, американците ще се възползват и ще проведат "чистка" като по времето, к...

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер