ПОЛИТИКА

Каракачанов пред zoom.mk: Спасихме Македония от сръбска агресия, не оспорваме идентичността й

alt
Благодарение на България сръбската Трета армия в Македония не посмя да прави военни проблеми, каквито направи навсякъде – в Босна, Хърватия, Словения, включително и в Косово. Сръбската политика след 1945 г. провеждана от Тито насаждаше ново етническо съзнание в Македония. 30 г. след независимостта си в Македония продължава да битува тази Белградска политика за нова идентичност на антибългарска основа.
 
Ние нямаме нищо против този език да се нарича македонски или онези, които наричат себе си македонци да се наричат македонци, но нека да бъдат така добри да не използват желанието си да бъдат македонци, за да създават омраза към българите.
 
Между българите в Македония и албанците и в Албания и в Косово винаги е имало едно приятелство и тясно сътрудничество. Даже е имало общи действия както срещу османските власти, а впоследствие и срещу сръбските окупатори.
 
Това казва българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред главния редактор на македонския портал zoom.mk Насер Селмани.
 
БГНЕС публикува пълният текст от интервюто.
 
- Защо в България спорът със Северна Македония се възприема като въпрос на сигурност?
 
- Защото в продължение на повече от 70 години, още от времето на Титова Югославия политиците в тогавашната Народна република Македония, Социалистическа република Македония, пък и политиците в Белград, използваха съществуването на, макар и псевдодържава Македония, за да предявяват териториални претенции и малцинствени претенции към България. Защото след 44-та г. след решение на Коминтерна, сръбската политика, провеждана от Тито и от комунистическата партия, беше да се насажда едно ново етническо съзнание на населението в Македония.
 
Като казвам Македония, имам предвид онази част на Македония, която днес се нарича Северна Македония, но това придружено и с опити за създаване на македонско малцинство в България, това е практиката 70 години. И тъй като виждаме, че близо 30 г. след като Македония е независима държава продължава да битува тази Белградска, сръбска политика за някаква отделна македонска идентичност и то на антибългарска основа, продължават и претенциите за македонско малцинство в България, включително за изучаване от т. нар. македонско малцинство на македонски език.
 
Естествено, че ние го разглеждаме като въпрос на национална сигурност, защото са хиляди факти, че и до ден-днешен, буквално днес и това правителство на Република Северна Македония, което твърди, че иска да бъде част от Европейската общност и т.н. продължава да финансира определени групички на територията на България, които правят антибългарска пропаганда. Това е, много е ясно.
 
Няма как България да допусне една съседна държава, която ние сме признали първи, на която сме помагали в продължение на 30 години. Ще напомня. Благодарение именно на това, че България заяви ясна и категорична позиция за независимостта на Република Македония, сръбската Трета армия в Македония не посмя да прави военни проблеми, каквито направи навсякъде другаде – в Босна, Хърватия, Словения, включително и в Косово малко по-късно. Това е първото.
 
Второто – България е помагала и с военна техника, и финансово на Македония. През всички тези 30 години, именно българската дипломация беше тази, която обясняваше на света защо е необходимо Македония да стане член на НАТО и на ЕС. И като благодарност за това получаваме факта, че в учебниците по история, по литература, в цялата киноиндустрия, през медиите в Македония се създава една омраза към българите.
 
Нормално ли е според Вас, в XXI век да отвориш учебника по история в Скопие и да види, че вътре пише, че ние българите …та не е нормално една държава, която искат да стане член на ЕС и която твърди, че иска добросъседски отношения с България, на всичкото отгоре има Договор между България и Северна Македония, подписан на 1 август 2017 г.
 
Не може да пише в учебниците си, че ние българите сме татари, че сме фашисти, окупатори и да създаваш през цялата си образователна система, през всичките си медии, през цялата си структура на държавата омраза към българите и към България. Извинявайте, Вие няма ли да се притесните, ако Ваша съседна държава възпитава омраза към Вас и няма ли да сте критични да потърсите все пак някаква гаранция за своята национална сигурност. Ето затова говорим.
 
Всъщност проблемът с българската национална сигурност не е един или друг политик в Македония, те идват и си отиват както навсякъде, проблем е тази сръбско-югославска-коминтерновска идеология, която всъщност създава нова македонска идентичност, но не на база на някакви реални факти, а на база на омраза към българите и към България.
 
Ние нямаме нищо против в Македония, който както иска така да се нарича – македонец, марсианец, какъвто иска, българин, защото има и българи, които се наричат българи в Македония, само че на тях им е забранено да се наричат българи. Има не един или два случая и то в последните няколко месеца, когато хора, които наричат себе си българи, наричат езика си български са преследвани административно и са тормозени, имаше призиви тези хора да бъдат заплювани по улиците, да бъдат бити, да бъдат изселени в България. Това нормална политика на държава, която иска да става член на ЕС ли е ? Според мен не е.
 
И докато тези неща не се коригират, докато България не получи много ясна гаранция, че тази антибългарска практика, въведена от Белград няма да приключи, няма как да се съгласим да се започнат прегори. Затова става дума, за нищо повече.
 
- Какво е значението на коментари от типа: “Българите са окупатори“, Българите са татари“ ?
 
- Това е един език на омразата. На базата на фалшифицирани исторически факти, ти възпитаваш омраза към собствения си народ, защото няма какво да се лъжем, както албанците в Косово, или тези в Албания, или в някои региони на Македония са един народ, говорят един език, така и ние с нашите сънародници в Македония говорим един и същи език. Да, макар всички опити през последните 70 години да се кодифицира нещо различно.
 
Добре искате да го наричате македонски, нямам нищо против, наричайте го македонски. Ние нямаме нищо против този език да се нарича македонски или онези, които наричат себе си македонци да се наричат македонци, но нека да бъдат така добри да не използват желанието си да бъдат македонци, за да създават омраза към българите, защото първо – България не е била окупатор на Македония, България води три войни именно за освобождението на Македония. А защото ги води? Защото в България както сега, така и преди 100 години има огромна маса от населението, които са бежанци от Македония.
 
България винаги си е поставяла задачата още във времената на Турската империя, на Османската империя това население в Македония да има своите права, а това население тогава се е наричало българско, а не македонско – ходило е на български училища и в български черкви, а не е говорило, измисления след 44 –та година език.
 
България е водила три войни и е дала около 200 хил. жертви в тези войни за Освобождението на Македония. Първо срещу Османската империя – балканската война, след това срещу Сръбската империя.
 
И къде е парадокса? Когато идват сърбите 1913 г. в Македония, всички знаем историческите факти, но в Скопие тези факти се премълчават, сръбската администрация и войска, която влиза в Македония започват да преследва всички, които наричат себе си българи, сменя имената, г-н Заев, сигурно неговия дядо са го прекръстили от Заев на Заевич, или г-жа Шекеринска – моята колежка, дядо й се е казвал Шикеринович. Същото става и с албанците – репресии, убийства, всички, които са били по-активни и са се противопоставили на тази сръбска асимилаторска политика са били убивани, арестувани, вкарвани в затворилите и са били принуждавани да имигрират – било в България, било в Албания.
 
Какво прави българския окупатор 44-та година, за който говорят? Българският окупатор връща имената на хората, такива, каквито са били когато преди да дойдат сърбите. Българският окупатор, за разлика от сърбите, които не са построили и един км път и едно училище, започва да строи училища, започва строи жп линии, читалища, да създава икономическа инфраструктура.
 
За 1943 г. 52% от бюджета на тогавашното Царство България е инвестиран в изостаналата тогава Вардарска Македония. Тя е била много изостанала, тъй като 23 години сърбите не са вложили и един динар вътре, освен да плащат на джандари и на военни, които да преследва четите на ВМРО и да преследват по-изявените българи. Това прави окупаторът.
 
Аргументът: Ама то имало убити хора. Ами те не са убивани, защото са македонци, а защото са комунисти, които по това време водят война с правителството. В България има много повече убити комунисти, отколкото в Македония. Това означава ли, че българската власт в територията на стара България е гонила комунистите, защото са македонци. Ами не са.
 
Става въпрос за една буквално гражданска война, правителството на царя преследва комунистите, правителство на царя е на страната на Германия, комунистите са на страна на СССР и на Сталин. Естествено, че навсякъде подобно нещо се преследва и в тази гражданска война се преследват комунисти, а не македонци. Това е истината и ако погледнете първите документи на т. нар. борци за свободна Македония, като Тарзан в Прилеп или всички други, ама извинявайте техните позиви, които разпространяват, т. нар. въстание против бугарски окупатор на 11 октомври. Знаете ли какво представлява?.
 
Нека да извадят фактите. Убиват един стражар, който пази полицейския участък в Прилеп, ама този стражар е полицай от село Смилево, Битолско. Е, този ли е окупатора? Местен жител. След, което разпространяват позиви, летоци както се казва, на които пише: „Да живее непобедимата Червена армия, да живее маршал Сталин!“ Тук нещо национално като идеология виждате ли, това си е просто комунистическа пропаганда.
 
Комунистите в целия свят, включително и в България по призив на Москва, започват въоръжена съпротива срещу онези държави, които са на страната на Германия. Така че както е имало репресирани комунисти в Македония, така е имало и в България, сигурно 5 пъти повече. Другото нещо, което е, вземете документите.
 
Най–главният македонски политически фактор – Лазар Колишевски, който е съден от царското правителство е помилван от царя. До 43 г., докато е бил жив цар Борис Трети всички хора, които не са от сръбски произход в Македония и са съдени за комунистическа дейност и са осъдени на смъртна присъда, царят им дава амнистия, т.е. остават в затвора, но не се екзекутират.
 
Така че българите не са били окупатори, защото има и документи и снимки, и киноматериали как населението посреща т. нар. окупатори и в Скопие, и в Битоля, и в Охрид, и навсякъде.
 
Българската армия в Македония е посрещната като армия от освободители, а не като армия от окупатори. Самите комунисти в Македония, когато сърбите ги натискат да организират партизански отряди и да воюват с българската армия пишат, че населението не желае да воюва срещу българите, защото възприема българите като освободители от сръбското робство. И че призивите на Белград за съпротива срещу българите, не се възприемат от хората, защото самия Белград се възприема като символ на тиранията и на робството. Това го пишат македонските комунисти, документите са официални.
 
Вземете, ако искате на Вукманович Темпо мемоарите, на Димитър Влахов и на всеки други там е записано. Така че да създаваш една легенда, с която да създаваш омраза към нас, към българите или към самия себе си ако искаш е просто недопустимо в 21 век. След това „българи татари“ – извинявайте, вижте ме мен, дайте една снимка на министър-председателя Заев, сложете ги една до друга да видим кой личи на българин, кой на татарин, кой на славянин.
 
Какви татари сме ние българите? Идеята за това, че българите са татарско племе е също сръбска идея, още от края на 19 в. , която сърбите лансират и разпространяват. И сега какво излиза? Излиза, че уж демократичните политици в Македония продължават да служат на сръбските стереотипи в политиката. Извинявайте, ама това не ми харесва, няма как да ми харесва.
 
- Защо твърдите, че македонците са българи, а македонския език е диалект на българския?
 
- Аз не съм твърдял такова нещо. Аз пак го казвам: Ние нямаме нищо против, ако някой в Македония иска да нарича себе си македонец или иска да нарича езика си македонски. Не отричаме на никой правото на идентичност и да се самоопределя както си иска. Това е негово право, но ние имаме против това да казваш, че македонската идентичност била от 1000 години, че цар Самуил например бил македонски цар, който не само бил македонски цар, ама и воювал срещу България, че даже успял да завладее половин България. Ами това не е вярно.
 
Самият цар Самуил се нарича българин, неговия наследник Иван Владислав на Битолския надпис, плочата се намира в битолския музей пише: Аз Иван Владислав самодържец български, наследник на българския цар Самуил, съградих крепостта Битоля за защита на българския народ.
 
Самият Василий Втори, който побеждава Самуил и ослепява 14 000 негови войници се нарича българоубиец, а не македоноубиец. Не можеш да си измисляш идентичност, крадейки чужда история. Да, съгласен съм, след 1944 г. комунистическа просръбска Югославия се налага новата идентичност, но това няма как да се отнася за 1000 години назад. Е, няма как да кажеш, че Братя Миладинови са македонци като в музея в Струга е тяхната книга, а книгата се казва „Български народни песни“, а не „Македонски народни песни“.
 
Хората са се усещали и са се чувствали като българи. Книгата е издадена 1861 година в Загреб, не в София. 1861 г. не е имало българска държава, дори не е имало българска екзархия, която, според македонските историчари била основния фактор за бугаризацията на населението.
 
10 години преди екзархията в Загреб, тогавашната Австро-Унгарска империя Братя Миладинови издават книгата „Български народни песни“. Вземете Райко Джинзифов, Вземете Пърличев, всеки един от възрожденците в Македония, никой не се нарича македонец, защо ти сега твърдиш, че твоята идентичност е от 1000 години, не, не е от 1000 години. Тя е след 1944 година, когато комунистическа Югославия успява да я наложи със сила, с насилие в тогавашната Социалистическа република Македония.
 
А защо забравяме какво се случи с онези хора, които след 1944 година не искаха да се наричат македонци. Тази страница няма ли да я отворим?
 
Хайде да я отворим. Говорим за жертвите на бугарския окупатор, ама хайде да видим какво направихте вие наследницата на партията на г-н Заев, какво направихте вие в предшествениците, какво направихте с онези хора, които наричаха себе си българи?
 
Масови убийства, лагери, затвори, включително един от първите основатели, какво стана с Панко Брашнаров – първият председател на Македонската комунистическа партия, къде е след 1944 г. – известно време на някакви постове, след това в затвора.
 
Какво стана с Павел Шатев – първият министър на правосъдието в социалистическа народна република Македония? В затвора и убит на бунището в Прилеп.
 
Какво стана с Ченто? Хайде тези неща да ги извадим, да извадим фактите за терора и репресиите върху хората, които наричаха себе си българи, та чак до 60-те години на 20 – ти век. Така че когато искаш да създаваш нова идентичност не можеш да подхождаш така: Ами аз, понеже така иска. Ами ти може да искаш всичко, но науката „история“ е точна наука, там има факти, особено 19, 20 век има хиляди, хиляди документи.
 
Имате документи на чужденци, ами няма нужда да идвате в София да четете архивите или да четете изданията в София, книги в София.
 
Държавният архив на Република Македония е издал сигурно 100 книги като започнете от Тодор Александров, турски документи за убийството на Гоце Делчев, британски документи – 6 тома за Македония, италиански документи, руски, австрийски, ами навсякъде английските дипломати, консулите в Македония Скопие, Серес, Битоля, Солун, английски, немски, австро-унгарски, френски, руски – всички пишат за българско население, за българи, никъде няма думите македонец.
 
Добре, искаш да бъдеш македонец, бъди, но недей да присвояваш чужда история. Недей тези хора, които когато са били живи са наричали себе си българи, ти когато са умрели да им сменяш имената. Това е една порочна сръбска практика, те така правиха дори с надгробните площи, ги обръщаха обратно да не се виждат надписите на български. Това не е нормално в 21 век. И няма как да го приемем за нормално.
 
Каквото и да приказва Заев, каквито и аргументи да вади, фактите са си факти. Или ще стъпим на едни чисти и честни отношения или няма как да се получат нещата. Затова казваме. Иначе езикът на населението до 44 година, съзнанието на населението до 44 година е български език и българско национално съзнание.
 
Да, ние признаваме, че след 44 година, следствие на политиката на Титова Югославия започват едни процеси с насилие, или с убеждения и има хора, които сега в 21 век наричат себе си македонци. Чудесно, но тези хора, които днес наричат себе си македонци нямат право да се връщат 100 – 200 или 1000 години и да казват, че цялата тази история е някаква етническа македонска история. Не, тя не е!
 
Вашата история започва с решението на Коминтерна в Москва от 1933 година и се налага като политика от комунистическа Югославия, това са фактите. Това е, който както иска да се нарича, но не можеш посмъртно да крадеш идентичността на хора като Гоце Делчев, като Братя Миладинови, Самуил, както който и да вземеш, които са наричали себе си българи, а не македонци.
 
- Каква е ролята на Сърбия и на албанците в отношенията между София и Скопие?
 
- Ролята на Сърбия, ако я върнем в исторически план. Винаги Сърбия е имала една грандоманска идея, още когато се появява като едно нищожно княжество началото на 19 век да бъде Пиемонт на Балканите, тя да бъде обединителния център, тя да бъде великата сила на Балканите. И още много преди Освобождението на България, сърбите са имали своите планове за асимилацията на българското население и в Македония, пък и в сегашна България. Вземете сръбските карти от 19 век, ами то на Балканите няма друг народ, според тях освен сърби.
 
Македония е Южносърбиянци, в България шопски сърби, та чак до Черно море. Всъщност преди Коминтерна да вземем тази идея за македонска нация, това е идея на няколко сръбски политици от края на 19 век. Стоян Новакович, Цвийч и т.н. също има документи за тази работа. Така че Сърбия в тази ситуация …сръбската логика е много проста Стоян Новакович го казва много ясно още края на 19 век: Ние не можем да победим българската идея в Македония, ако й противопоставим сръбската идея, затова ни трябва съюзник и ние трябва да се опитваме да провеждаме политика, че населението в Македония не са сърби, но не са и българи, а са нещо отделно, и когато ги направим нещо отделно по лесно ще ги направим после сърби. Това е сръбската идея.
 
Естествено, че сега Сърбия защитава своята политика от 19 и 20 век, защитава и политиката на Тито за това, че има някаква отделна македонска нация. Макар че в Сърбия има много повече интелектуалци, писатели, историци и журналисти, които откровено казват, че всъщност македонците са българи. Вземете книгата за цар Самуил . Те наричат неговата империя българска държава, а него български цар. Но все още преобладаваща тенденция в политиката на Белград е да се защитава този югославско – сръбски македонизъм, който в битието му на антибългарско проявление е полезен за тях. Това е.
 
Албанците в Македония са друг фактор. Ако се върнем в началото на 20 век между българите в Македония и албанците и в Албания и в Косово винаги е имало едно приятелство и тясно сътрудничество. Даже е имало общи действия както срещу османските власти, а впоследствие и срещу сръбските окупатори. Въстанието 1913 г. в Охрид, Струга, Дебър, Кичево и т.н. то е организирано от прищинския комитет и от ВМРО – има две споразумения между ВМРО и албанския комитет от времето на Тодор Александров 1924 и 1928г. от времето на Иван Михайлов. От албанска страна са Хасан Бей Прищина, Ходжа Хадри, Бедри Пеян и т.н. от българска страна са Тодор Александров, Петър Чаулев, ген. Протогеров.
 
Така че между българите и албанците никога не е имало конфликти и конфронтация. Напротив ние винаги сме били потърпевши на политика, която Белград води и амбицията на Белград да бъде хегемон на Балканите и да направи една сръбска етнически чиста империя, както срещу албанците, така и срещу българите и в Македония и в Западните покрайнини е имало репресии, за да бъдат асимилирани от българи в сърби. Това е. Но Албания, ако погледнем реално като държава е много по-напред както в демократичните си реформи, така и в изграждането на държавни институции, отколкото Република Северина Македония и аз не съм далеч от мисълта когато отново се постави след няколко месеца въпросът за членството на Македония и на Албания да предложа България да заеме следната позиция: Албания и Македония да бъдат разделени, а да не се движат в пакет. Защото нежеланието на Скопие да търси истински диалог с България на практика спъва и Албания, затова да бъдат разделени. Албания да си върви по отделна писта, Македония по отделна писта.
 
И когато македонските политици, политическия елит на Македония разберат дали искат да стават членове на ЕС и как да си решат проблемите с България, тогава ще станат. Албания да си върви по отделен път, за да може буквално следващите 1-2 години да стане реален член на ЕС. Това е моя идея.
 
- Как ще реагирате на обвиненията в Скопие, че с Вашите действия работите за руските интереси?
 
- Много е парадоксално. В българския има една поговорка: Крадецът вика: Дръжте крадеца. Носителите на руско-съветската сръбска идеология македонизма да обвиняват мен, който стоя на идеологията на историческо ВМРО, не говоря за ДПМНЕ на Груевски, това не е ВМРО, това е ДПМНЕ, тя е една просръбска структура – това е друга тема, но идеологията на ВМРО винаги е била насочена към това да се търси път на Запад в своята политика.
 
Ако ме погледнете като политик и като министър. Извинявайте, ама проруския политик направи сделка с американците за 2 млрд. да купи американски самолети, това е малко смешно. Аз стоя на българските позиция, не на руски, или на сръбски или на някакви други. Българската позиция е, че ние искаме едно честно приятелско отношение с Македония. Ние не искаме проблеми и смятаме, че крайно време е политиците в Скопие да разберат, че тази антибългарска политика трябва да приключи един път завинаги, тя трябва просто да приключи. Така че аз защитавам българските интереси, а не руските.
 
Последните факти да погледнем. Аз ли предложих да се учи сръбски в македонските училища или г-н Заев? Мисля, че отговорът е ясен: г-н Заев. Аз ли предложих Денят на Св. Сава да бъде официален национален празник, аз или г-н Заев? Аз ли говоря да изграждам сръбски културен център в Скопие или той?. Това е просто смешно.
 
Крадецът вика: Дръжте крадеца! Тоест наследниците на марксистко-ленинска руска идеология на комунизма, наследниците на сръбската политика в Македония казват, че България, която защитавала своите интереси провеждала руска политика. Глупости на търкалета. Просто пак ще го каза: Крадецът вика: Дръжте крадеца! 
 
Източник: "Епицентър"
 
ПОЛИТИКА
News image

Румен Овчаров: Ако Корнелия Нинова продължава войната в БСП, лидерското й време изтича

Нe cъм чул някoй oт БCП дa e oтмeнил зaявкaтa зa aнти-ГEРБ кoaлиция, ocвeн тoвa тя e cъвceм лoгичнa. Четири години пaртиятa ни бe eдинcтвeнaтa oпoзиция в пaрлaмeнтa – яркa, кaтeгoричнa, бързo рeaгирaщa. Тoвa заяви в ефира на Би Ти Ви  Румeн Oвчaрoв oт БCП.   „Зa нac e вaж...

News image

Решаващо е дали тезата за ДПС и Нинова е и на президента, а не дали Иво Христов е "Брут". И дали в БСП има "брутовци"

Евродепутатът Иво Христов заяви в интервю за "ДАРИК", че избирателите се отдръпнали от БСП, тъй като Корнелия Нинова не подкрепила президента Румен Радев, когато обяви кандидатурата си за втори мандат преди парламентарните избори, в схема с ДПС.    „Мисля, че резултатът не е то...

News image

Слави Трифонов реди кабинет с премиер Меглена Кунева, ГЕРБ и ДПС го подкрепят?! Сарая против служебно правителство

Слави Трифонов може да не върне мандата, както се спекулираше след изборите, и да предложи правителство на малцинството с премиер Меглена Кунева.   Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинета на "Има такъв народ".   ГЕРБ и ДПС не приели кандидатурата на Ренета И...

News image

Богомил Бонев: Служебен кабинет сега не е опция, защото може само да възпроизведе сегашните резултати от изборите

За тези, които още си мислят, че the show must go on и в политиката:   Позволявам си да открехна само малко вратата.   Да видят какво ги очаква.   Медиите дават думата на разни съмнителни политолози и уважавани специалисти по конституционно право, които да кажат какво...

News image

Бойко Борисов провокира президента за арест и "репресии" на служебния кабинет, залага вълчи капан с протести и "чакали"

Бойко Борисов провокира президента Румен Радев за "репресии" на служебния кабинет, отказва се от депутатски имунитет.   Кой обаче ще задържи Борисов - мнистърът на вътрешните работи на президента, ще получи ли подкрепа от главния прокурор Иван Гешев?!   Арест на Бойко Борисов...

News image

Бойко Борисов предизвиква Румен Радев, няма да бъде премиер и депутат. Готви ли се за битката за президент?!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва да бъде народен представител. Това става ясно от негов пост във "Фейсбук".   Той бе водач на листата на коалиция ГЕРБ - СДС в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град.   "Днес подадо...

News image

Слави Трифонов съставя кабинет или провокира предсрочни избори - двата варианта под егидата на президента Румен Радев?!

Партията на Слави Трифонов беше сочена като инженерингов проект на Делян Пеевски, но може да се окаже "скрито оръжие" на президента Румен Радев.   Шоуменът-политик може да състави правителство под егидата на Румен Радев с подкрепата на пропрезидентска фракция в парламента.   ...

News image

Борисов направи ход, Нинова много иска да подкрепи Слави Трифонов. Пеевски и Сарая засега не дават знаци за властта

Бойко Борисов направи ход - ще направи формален опит за съставяне на кабинет, но отправи предложение към Слави Трифонов да готви правителството.   След "данайския дар" на Корнелия Нинова, която много иска да подкрепи Слави Трифонов с 43 депутати, дойде и "данайския дар" на Бойко Бори...

News image

Бойко Борисов: Най-колегиално моля Слави Трифонов да почне да си прави правителство, давам му 10 депутати

Длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, става ясно от видео, разпространено от правителствената информационна служба.   „Честита победа! Като гледам ...

News image

Босовете играха за ГЕРБ на изборите. "Независими" подкрепиха Слави Трифонов и на предсрочен вот ще играят на макс

Повечето босове на бизнес групировки играха за ГЕРБ на изборите - Пеевски, Пашата, Домусчиев, Маджо с Йордан Ченков и Таки с Радо Слънцето.   Някои "независими" корпоративни фактори обаче дискретно подкрепиха партията на Слави Трифонов - в София, Варна, Благоевград, Враца и Плевен. ...

News image

Бойко Борисов готви ГЕРБ за предсрочни избори. Слави Трифонов и БСП връщат мандатите

Бойко Борисов вече готви ГЕРБ за предсрочни избори, заявиха източници от бизнес групи, влиятелни в политическия елит.   Правителство няма да бъде съставено, ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП ще върнат мандатите, категорични са бизнесмените.    Според тях битката ще бъде между биз...

News image

Нинова: Няма да подам оставка. Мая Манолова и Слави Трифонов ни взеха гласове. Борисов няма да е премиер

Както написахме преди изборите, Корнелия Нинова няма да подаде оставка дори при загуба от ГЕРБ с 300 000 гласа.   "Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам оставка.   Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ. След тези избори ГЕР...

News image

Борисов печели - усвоява ресурс, но и резкешва за Ехалето. Нинова загуби битката, БСП-ДС ще й скочи да я свали

Бойко Борисов спечели изборите с джипката, за която толкова снобари го юркаха. И? Всъщност джипката е камуфлаж, пиниз, оперативно мероприятие - Ресурсът се налива по други схеми.   Борисов усвоява ресурс, но и разкешва за Ехалето. Корнелия Нинова загуби битката - няма как да разцепва...

News image

Нинова не подава оставка и при загуба с 300 000 гласа Оставка ще има, ако Борисов състави кабинет и избухне бунт в БСП

Корнелия Нинова няма да подаде оставка дори при победа на ГЕРБ с 300 000 гласа, но не може да оспори вота с фалшификации.   Няма как 300 000 гласа разлика между ГЕРБ и БСП да бъдат представени като купен или фалшифициран вот.   Бойко Борисов ще контрира, че БСП е имала предст...

News image

ГЕРБ увеличи разликата с БСП на 8%, Бойко Борисов не спира рейдовете си с джипа. Победа с повече от 10% ли иска?!

ГЕРБ увеличи разликата на 8% според "Алфа Рисърч" и "АФИС", но Бойко Борисов не спира с рейдовете с джипа. Победа с повече от 10% ли иска, за да формира мнозинство и да състави кабинет "Борисов IV"?!    Ако Борисов натисне на макс изборджийската машина на ГЕРБ в деня на вота и не пре...

News image

Себастиан Курц към Бойко Борисов: Успех на изборите, благодаря ти за отличното партньорство

„Ще се радвам, ако мнозинството хора в България подкрепят теб и твоята партия ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори.“   С тези думи се обърна към Бойко Борисов в специално видео председателят на Австрийската народна партия и канцлер на страната Себастиан Курц. Той пож...

News image

Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП в област Варна: БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ

"БСП е единствената партия, която е алтернатива на ГЕРБ. Няма друга партия, която да може да управлява в момента. ГЕРБ трябва да си ходят заради всички безобразия, които излизат наяве всеки ден. Хората ги посочват, не ние.    Безработицата, корупцията, колабиралата здравна система - ...

News image

Николай Малинов привлича русофилски вот от БСП: Ще направим референдум за излизане на България от ЕС и НАТО

Николай Малинов, лидер на партия "Възраждане на Отечеството", обяви, че ще предложи провеждането на референдум за излизане на България от НАТО и ЕС.   Този ход в предизборната кампания означава, че "Възраждане на Отечеството" се опитва да привлече русофилски вот от "БСП за България"....

News image

Корнелия Нинова може да състави кабинет с втория мандат, ако президентът Румен Радев подкрепи "БСП за България"

Корнелия Нинова може да състави кабинет с втория мандат, ако Бойко Борисов не успее да формира мнозинство.   Решаваща обаче ще е подкрепата на президента Румен Радев. Депутатите на "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Мутри вън!" не стигнт за мнозинство.  ...

News image

Бойко Борисов прави кампанията на ГЕРБ, не спира с рейдовете с джипа. Мнозинството обаче ще зависи от "квотата Пеевски"

Бойко Борисов не спира с рейдовете с джипа. Срещите на министър-председателя и лидер на ГЕРБ с избиратели са фокус на предизборната кампания на коалицията със СДС.   Видимо е старанието за победа с голяма разлика - с 8-10% пред БСП. Пирова победа обаче не устройва ГЕРБ, ключово за фо...

News image

Д-р Джема Грозданова: Републиканци за България ще влезе в парламента и ще работи за геополитическа стабилност в България

Решенията в Covid кризата се взимат без аргументи. Трябва да вярваме на науката, за да можем да преодолеем икономическата криза. Друг е въпросът в България това по какъв начин се представя на хората и по какъв начин се манипулира общественото мнение, особено преди избори. Това заяви водачът ...

News image

Александър Йорданов представи пред СДС-Варна книга с отчет за дейността си в Европарламента

Варненският евродепутат Александър Йорданов днес представи книгата си отчет за работата си в Брюксел от началото на мандата пред съмишленици от СДС-Варна. Домакин на срещата беше председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев, участваха кандидатът на СДС в общата листа с ГЕРБ Желез Железов и чле...

News image

БСП Варна сезира ОД на МВР след сигнали за купуване на гласове, натиск и заплахи

В ОблС и ГС на БСП-Варна се получават множество сигнали за купуване на гласове и упражняване на най-разнообразни форми на заплаха и принуда с цел контролиране на вота за предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021г. на територията на град Варна и в по-малките населени места от областта...

News image

Корнелия Нинова представи първите 100 дни на правителството на БСП

Ще осветлим пред обществото финансовото състояние на държавата, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на управленската програма на БСП. Събитието бе в сградата на БСТВ.   На практика Нинова представи първите 100 дни на правителството на БСП.   "Разбира се, ще...

News image

ГЕРБ побеждава БСП с 5-6%?! Разликата може да стане 6-8%, ако вътрешната опозиция пренасочи вот на макс

ГЕРБ вероятно ще победи БСП с 5-6% разлика, посочвана като преднина от консервативната прогноза на "Политико".    Бойко Борисов също заяви, че ГЕРБ води с 5-6%, но той обикновено занижава очаквания резултат на ГЕРБ, за да мотивира избирателите на партията.   Андрей Райчев обя...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Новата власт "изкъртва" Бойко Борисов. А Маджо, Таки и Пеевски - Васил Божков да е премиер не може да го направи

News image

"Въпросът със зависимостите е сложен, но въпросът е те да бъдат балансирани. Няма как да се изкърти феодалният модел на Борисов. Няма друг начин - инструментът е този и човек трябва да рискува, да си изцапа сакото и обувките", заяви в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ Арман Бабикян, ед...

"Балансирани зависимости" ще разпределят "порции", Падишахът ще отмаря в Сарая. Корупцията и тя ли ще е "балансирана"?!

News image

"Ако има правителство на малцинството, сметката, която се прави сега, е, то дали ще бъде зависимо. Ако някой наистина има желание да поеме отговорността – търси гаранционната полица за независимост, което е сложно нещо да се постигне, но поне могат тези зависимости да бъдат балансирани...

"Радев" ще спре ли рейдовете с джипа? Борисов има още "джипове" - ИПОН, Цв. Бориславова, Пеевски, Пашата, Маджо, Таки...

News image

Кабинетът "Радев" ще спре ли рейдовете на Бойко Борисов с джипа на НСО?! Вероятно няма да има проблем. И?   Той има още "джипове" - няма да е премиер и ще може да използва в кампанията ресурса на "джиповете" в ИПОН.   Борисов не включи на макс в предизборната кампания най-мощ...

АКЦИЯ

«Война рано или поздно произойдет». Игорь Стрелков – о конфликте с Украиной

News image

Полковник ФСБ в запасе Игорь Иванович Стрелков (это псевдоним, настоящее имя – Игорь Всеволодович Гиркин) в 2014 году стоял у истоков добровольческого движения в Донбассе. С 16 мая по 14 августа он занимал пост министра обороны Донецкой народной республики. Однако и после этого Стрелко...

Не ждут, а готовятся. Как Украина реагирует на стягивание российских войск к своим границам

News image

Концентрация российских войск вблизи украинской границы и в оккупированном Крыму породила массу прогнозов и предположений о готовящейся крупномасштабной операции армии РФ на украинской территории. И хотя пока количество переброшенных военных явно недостаточно для вторжения, да и погодные усл...

КИЛЪРИ

Колкото Йосич поръча Борисов, толкова и ВБ. Поръчка за Пеевски за $2 млн приета от балкански стрелци и спряна от Таки?!

News image

Никой не може да "поръча" главния прокурор Иван Гешев, който е номинация на американците, освен руски служби, но тяхната игра е друга - хибридни операции.   Ако олигарси или босове в ъндърграунда "поръчат" Гешев, американците ще се възползват и ще проведат "чистка" като по времето, к...

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер