ПОЛИТИКА

Политическата ни класа и "дълбока държава" са зависими от "бившия" имперски господар в Москва, както Скопие от Белград

alt
Антибългарската публикация на словенския институт IFIMES, известен като част от сръбска агентурна мрежа и също като стратегически център, използван за различни услуги от "дълбоката държава" в Скопие, още веднъж демонстрира дълбочината на проблема, който България има в нормализирането на своите отношения с РС Македония. Този проблем се изразява преди всичко в пълната приемственост между бившия - югославско-комунистически - елит на Македония и настоящата политическа класа, службите за сигурност и олигархичната инфраструктура на властта в РС Македония. Този нов - стар обществен елит на Македония няма да допусне - не може да допусне открита ревизия на антибългарската идентичност на официалната македонистична доктрина, защото всяка ревизия подкопава неговата собствена легитимност и приемственост с дефиницията на предходната Социалистическа република Македония. Освен проблемите на идентичността, тук ключово значение имат дълбоките връзки на олигархична зависимост и зависимост на специалните служби на Скопие от бившия (дали бившия?) имперски господар в Белград. Тази обвързаност, наследена от миналото и възпроизвеждана в настоящето прави принципно невъзможна трансформацията на македонизма като официална идентичностна доктрина на СРМ - дори само в тази негова част, която най-пряко се отнася до антибългарската му дефиниция. Просто защото антибългаризмът е ядро на (пост)югославския македонизъм.  
 
От тази гл. точка ние още веднъж сме длъжни строго критично да оценим настоящата българска политика спрямо Скопие, която доказва своята несъстоятелност като инструмент за промяна на реалностите в югозападната ни съседка. Фронталната атака на София срещу Скопие (от която ветото за преговори с ЕС е само един елемент) произвежда дългосрочен неблагоприятен ефект за българските интереси в Македония. Най-значимата част от този неблагоприятен ефект е обединяването (под натиск от София) на македонското обществено мнение около целите и позициите на сърбоманския политически елит в Скопие, който - както подчертахме - има остра потребност от непрекъсната ре-легитимация на своя антибъгаризъм като официална политика. Политиката на София обединява - "циментира" македонската общественост около политическия елит в Скопие и по този начин укрепва основанията на това, което наричаме "дълбока държава" - дълбочинната зависимост на антибългарския македонизъм от властовата инфраструктура на Белград. 
 
Не го ли разбирате? За да го разберете нека направим една много проста аналогия. Българската политическа класа, българската олигархия и "дълбока държава" са също така зависими от бившия (дали?) имперски господар в Москва,  както е зависим от Белград и настоящия македонски олигархичен елит. Българските партньори в Брюксел и във Вашингтон прилагат спрямо нас дългосрочна стратегия за промяна на българските политически и институционални реалности с цел намаляване на всеобхватното руско олигархично влияние върху нашата държава и общество. Основната цел на тази стратегия е подпомагането и партньорството с тези обществени групи и политически сили в България, които са заинтересовани от трансформирането на българската обществена, стопанска и политическа идентичност в посока сътрудничество със Запада. Не твърдя, че тази западна стратегия спрямо България е била изцяло или особено успешна. По принцип България не е особено значим приоритет - нито в Брюксел, нито във Вашингтон - в сравнителния план на централна и източна Европа. Но макар и със скромни успехи, западната стратегия спрямо България даде своите значими резултати през последните три десетилетия. Ние сме част от НАТО и ЕС. Руската олигархична инфраструктура изсмуква ежегодно по няколко милиарда от България чрез контрола си върху корупционния процес по върховете на властта. Руската хибридна война произвежда антизападни и проруски настроения сред немалки групи в българското общество. Но България е закотвена стратегически в западния свят. България получава милиарди от кохезионните фондове на ЕС. България е не особено надежден, но функционален член на НАТО. Реалностите се променят - бавно, неудовлетворително бавно, но се променят. Стъпка по стъпка, една напред, две назад и пак две напред... Конкурентната борба между Изтока и Запада на българска територия продължава. 
 
В рамките на тази аналогия нека сега се върнем към РС Македония. Фронталната атака - с "рогата напред" - която София започна спрямо Скопие по повод преговорите с ЕС засега произвежда само обратни резултати. Някой би казал - "Почакай, ще ги пречупим, ще се появят и полезни резултати!" Трудно ще бъде по този начин - неблагодарно трудно. Ще трябва да воюваме с мнозинството македонски граждани, които може и да знаят, че бабите и дядовците им са били българи, но днес са уязвими от официалната пропаганда на Скопие. Тази официална пропаганда постига успех на базата на едно основно твърдение: "Българите искат да се откажем от идентичността си за да унищожат и държавата ни. Ако ние не сме били македонци в миналото, ако сме държава само благодарение на Югославия, която вече я няма, тогава кой ще спре българите след идентичността ни да поискат и земята ни?" Това е посланието на официалната пропагандна доктрина на Скопие към македонските граждани - пряко или косвено. Това пропагандно послание отново има успех в представянето на България като заплаха. След като направихме много положителни стъпки да премахнем образа на България като заплаха - признахме първи Македония, помагахме на Македония при всяка криза, при всяко предизвикателство, подкрепихме я през 2001 г. когато никой друг не я подкрепи. Днес неразумната политика "с рогата напред" ни върна обратно в точка нула.
 
За да имаме успех на българската кауза в отношенията с Македония - с обикновените хора в Македония, ние трябва да приложим много различна стратегия. Основна нейна цел трябва да бъде не обединението на общественото мнение край Вардар около сърбоманския елит, а точно обратното. Основна цел на българската стратегия трябва да бъде устойчиво демонстрираната във времето алтернатива: сътрудничеството и приятелството с България е по-изгодно, по-перспективно, повече гарантиращо сигурността и свободата нма Македония, отколкото подчинението на бившия (дали?) имперски господар в Белград. Възможна ли е такава българска стратегия. Аз съм убеден, че е възможна. Не е лесна - защото от един век Белград създава инфраструктурата на тази зависимост, която удържа Скопие под сръбския стратегически контрол. Контрол в политиката, контрол в специалните служби, контрол над олигархичното стопанство, контрол чрез общност на популярната култура. Но тази българска стратегия е единствената, която има шансове за успех. 
 
Ние пропиляхме ключови шансове да утвърдим своето влияние върху процесите в РС Македония. Подписахме един договор през 2017 г. (възможността за който ни бе подарена от нашите западни партньори), в който няма конкретни ангажименти и обвързаности. Всеки елемент на този договор днес е обект на конфликтни интерпретации. Нямаше ли кой да седне и да помисли от какво имаме нужда да заложим в текста на договора? След това лансирахме една конфликтна - за да не кажем скандална "Рамкова позиция", която даде обилна храна за антибългарска пропаганда в Македония. Изприказвахме един куп големи приказки, от които полза няма, но не можем да ги върнем назад. До ден днешен не можем да формулираме - включително пред нашите западни партньори - претенциите си към Скопие. Слушам ги нашите официални говорители - "Ама ние не искаме от Скопие ... това ... онова ..." Кой те пита какво не искаш. Хората те питат какво искаш. И в каква форма искаш да го попучиш. 
Пасквилът на словенския институт става възможен именно защото ние се поставихме в ситуация да се защитаваме. А имахме всички шансове за офанзива, за легитимни претенции, за спокойна, поетапна ре-легитимация на българските интереси в Македония през конкретни стъпки, а не през общи приказки и юначно засукване на мустака на български войводи... Дано дойде ден, в който на мястото на воеводските лакърдии да се завърнат смислените политически действия за промяна на двустранните отношения в полза на българския национален интерес.  
 
Огнян Минчев, "Фактор.бг"
 
ПОЛИТИКА
News image

Румен Овчаров: Ако Корнелия Нинова продължава войната в БСП, лидерското й време изтича

Нe cъм чул някoй oт БCП дa e oтмeнил зaявкaтa зa aнти-ГEРБ кoaлиция, ocвeн тoвa тя e cъвceм лoгичнa. Четири години пaртиятa ни бe eдинcтвeнaтa oпoзиция в пaрлaмeнтa – яркa, кaтeгoричнa, бързo рeaгирaщa. Тoвa заяви в ефира на Би Ти Ви  Румeн Oвчaрoв oт БCП.   „Зa нac e вaж...

News image

Решаващо е дали тезата за ДПС и Нинова е и на президента, а не дали Иво Христов е "Брут". И дали в БСП има "брутовци"

Евродепутатът Иво Христов заяви в интервю за "ДАРИК", че избирателите се отдръпнали от БСП, тъй като Корнелия Нинова не подкрепила президента Румен Радев, когато обяви кандидатурата си за втори мандат преди парламентарните избори, в схема с ДПС.    „Мисля, че резултатът не е то...

News image

Слави Трифонов реди кабинет с премиер Меглена Кунева, ГЕРБ и ДПС го подкрепят?! Сарая против служебно правителство

Слави Трифонов може да не върне мандата, както се спекулираше след изборите, и да предложи правителство на малцинството с премиер Меглена Кунева.   Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинета на "Има такъв народ".   ГЕРБ и ДПС не приели кандидатурата на Ренета И...

News image

Богомил Бонев: Служебен кабинет сега не е опция, защото може само да възпроизведе сегашните резултати от изборите

За тези, които още си мислят, че the show must go on и в политиката:   Позволявам си да открехна само малко вратата.   Да видят какво ги очаква.   Медиите дават думата на разни съмнителни политолози и уважавани специалисти по конституционно право, които да кажат какво...

News image

Бойко Борисов провокира президента за арест и "репресии" на служебния кабинет, залага вълчи капан с протести и "чакали"

Бойко Борисов провокира президента Румен Радев за "репресии" на служебния кабинет, отказва се от депутатски имунитет.   Кой обаче ще задържи Борисов - мнистърът на вътрешните работи на президента, ще получи ли подкрепа от главния прокурор Иван Гешев?!   Арест на Бойко Борисов...

News image

Бойко Борисов предизвиква Румен Радев, няма да бъде премиер и депутат. Готви ли се за битката за президент?!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва да бъде народен представител. Това става ясно от негов пост във "Фейсбук".   Той бе водач на листата на коалиция ГЕРБ - СДС в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град.   "Днес подадо...

News image

Слави Трифонов съставя кабинет или провокира предсрочни избори - двата варианта под егидата на президента Румен Радев?!

Партията на Слави Трифонов беше сочена като инженерингов проект на Делян Пеевски, но може да се окаже "скрито оръжие" на президента Румен Радев.   Шоуменът-политик може да състави правителство под егидата на Румен Радев с подкрепата на пропрезидентска фракция в парламента.   ...

News image

Борисов направи ход, Нинова много иска да подкрепи Слави Трифонов. Пеевски и Сарая засега не дават знаци за властта

Бойко Борисов направи ход - ще направи формален опит за съставяне на кабинет, но отправи предложение към Слави Трифонов да готви правителството.   След "данайския дар" на Корнелия Нинова, която много иска да подкрепи Слави Трифонов с 43 депутати, дойде и "данайския дар" на Бойко Бори...

News image

Бойко Борисов: Най-колегиално моля Слави Трифонов да почне да си прави правителство, давам му 10 депутати

Длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, става ясно от видео, разпространено от правителствената информационна служба.   „Честита победа! Като гледам ...

News image

Босовете играха за ГЕРБ на изборите. "Независими" подкрепиха Слави Трифонов и на предсрочен вот ще играят на макс

Повечето босове на бизнес групировки играха за ГЕРБ на изборите - Пеевски, Пашата, Домусчиев, Маджо с Йордан Ченков и Таки с Радо Слънцето.   Някои "независими" корпоративни фактори обаче дискретно подкрепиха партията на Слави Трифонов - в София, Варна, Благоевград, Враца и Плевен. ...

News image

Бойко Борисов готви ГЕРБ за предсрочни избори. Слави Трифонов и БСП връщат мандатите

Бойко Борисов вече готви ГЕРБ за предсрочни избори, заявиха източници от бизнес групи, влиятелни в политическия елит.   Правителство няма да бъде съставено, ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП ще върнат мандатите, категорични са бизнесмените.    Според тях битката ще бъде между биз...

News image

Нинова: Няма да подам оставка. Мая Манолова и Слави Трифонов ни взеха гласове. Борисов няма да е премиер

Както написахме преди изборите, Корнелия Нинова няма да подаде оставка дори при загуба от ГЕРБ с 300 000 гласа.   "Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам оставка.   Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ. След тези избори ГЕР...

News image

Борисов печели - усвоява ресурс, но и резкешва за Ехалето. Нинова загуби битката, БСП-ДС ще й скочи да я свали

Бойко Борисов спечели изборите с джипката, за която толкова снобари го юркаха. И? Всъщност джипката е камуфлаж, пиниз, оперативно мероприятие - Ресурсът се налива по други схеми.   Борисов усвоява ресурс, но и разкешва за Ехалето. Корнелия Нинова загуби битката - няма как да разцепва...

News image

Нинова не подава оставка и при загуба с 300 000 гласа Оставка ще има, ако Борисов състави кабинет и избухне бунт в БСП

Корнелия Нинова няма да подаде оставка дори при победа на ГЕРБ с 300 000 гласа, но не може да оспори вота с фалшификации.   Няма как 300 000 гласа разлика между ГЕРБ и БСП да бъдат представени като купен или фалшифициран вот.   Бойко Борисов ще контрира, че БСП е имала предст...

News image

ГЕРБ увеличи разликата с БСП на 8%, Бойко Борисов не спира рейдовете си с джипа. Победа с повече от 10% ли иска?!

ГЕРБ увеличи разликата на 8% според "Алфа Рисърч" и "АФИС", но Бойко Борисов не спира с рейдовете с джипа. Победа с повече от 10% ли иска, за да формира мнозинство и да състави кабинет "Борисов IV"?!    Ако Борисов натисне на макс изборджийската машина на ГЕРБ в деня на вота и не пре...

News image

Себастиан Курц към Бойко Борисов: Успех на изборите, благодаря ти за отличното партньорство

„Ще се радвам, ако мнозинството хора в България подкрепят теб и твоята партия ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори.“   С тези думи се обърна към Бойко Борисов в специално видео председателят на Австрийската народна партия и канцлер на страната Себастиан Курц. Той пож...

News image

Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП в област Варна: БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ

"БСП е единствената партия, която е алтернатива на ГЕРБ. Няма друга партия, която да може да управлява в момента. ГЕРБ трябва да си ходят заради всички безобразия, които излизат наяве всеки ден. Хората ги посочват, не ние.    Безработицата, корупцията, колабиралата здравна система - ...

News image

Николай Малинов привлича русофилски вот от БСП: Ще направим референдум за излизане на България от ЕС и НАТО

Николай Малинов, лидер на партия "Възраждане на Отечеството", обяви, че ще предложи провеждането на референдум за излизане на България от НАТО и ЕС.   Този ход в предизборната кампания означава, че "Възраждане на Отечеството" се опитва да привлече русофилски вот от "БСП за България"....

News image

Корнелия Нинова може да състави кабинет с втория мандат, ако президентът Румен Радев подкрепи "БСП за България"

Корнелия Нинова може да състави кабинет с втория мандат, ако Бойко Борисов не успее да формира мнозинство.   Решаваща обаче ще е подкрепата на президента Румен Радев. Депутатите на "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Мутри вън!" не стигнт за мнозинство.  ...

News image

Бойко Борисов прави кампанията на ГЕРБ, не спира с рейдовете с джипа. Мнозинството обаче ще зависи от "квотата Пеевски"

Бойко Борисов не спира с рейдовете с джипа. Срещите на министър-председателя и лидер на ГЕРБ с избиратели са фокус на предизборната кампания на коалицията със СДС.   Видимо е старанието за победа с голяма разлика - с 8-10% пред БСП. Пирова победа обаче не устройва ГЕРБ, ключово за фо...

News image

Д-р Джема Грозданова: Републиканци за България ще влезе в парламента и ще работи за геополитическа стабилност в България

Решенията в Covid кризата се взимат без аргументи. Трябва да вярваме на науката, за да можем да преодолеем икономическата криза. Друг е въпросът в България това по какъв начин се представя на хората и по какъв начин се манипулира общественото мнение, особено преди избори. Това заяви водачът ...

News image

Александър Йорданов представи пред СДС-Варна книга с отчет за дейността си в Европарламента

Варненският евродепутат Александър Йорданов днес представи книгата си отчет за работата си в Брюксел от началото на мандата пред съмишленици от СДС-Варна. Домакин на срещата беше председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев, участваха кандидатът на СДС в общата листа с ГЕРБ Желез Железов и чле...

News image

БСП Варна сезира ОД на МВР след сигнали за купуване на гласове, натиск и заплахи

В ОблС и ГС на БСП-Варна се получават множество сигнали за купуване на гласове и упражняване на най-разнообразни форми на заплаха и принуда с цел контролиране на вота за предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021г. на територията на град Варна и в по-малките населени места от областта...

News image

Корнелия Нинова представи първите 100 дни на правителството на БСП

Ще осветлим пред обществото финансовото състояние на държавата, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на управленската програма на БСП. Събитието бе в сградата на БСТВ.   На практика Нинова представи първите 100 дни на правителството на БСП.   "Разбира се, ще...

News image

ГЕРБ побеждава БСП с 5-6%?! Разликата може да стане 6-8%, ако вътрешната опозиция пренасочи вот на макс

ГЕРБ вероятно ще победи БСП с 5-6% разлика, посочвана като преднина от консервативната прогноза на "Политико".    Бойко Борисов също заяви, че ГЕРБ води с 5-6%, но той обикновено занижава очаквания резултат на ГЕРБ, за да мотивира избирателите на партията.   Андрей Райчев обя...

РЕКЛАМА
Банер
СНАЙПЕР

Новата власт "изкъртва" Бойко Борисов. А Маджо, Таки и Пеевски - Васил Божков да е премиер не може да го направи

News image

"Въпросът със зависимостите е сложен, но въпросът е те да бъдат балансирани. Няма как да се изкърти феодалният модел на Борисов. Няма друг начин - инструментът е този и човек трябва да рискува, да си изцапа сакото и обувките", заяви в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ Арман Бабикян, ед...

"Балансирани зависимости" ще разпределят "порции", Падишахът ще отмаря в Сарая. Корупцията и тя ли ще е "балансирана"?!

News image

"Ако има правителство на малцинството, сметката, която се прави сега, е, то дали ще бъде зависимо. Ако някой наистина има желание да поеме отговорността – търси гаранционната полица за независимост, което е сложно нещо да се постигне, но поне могат тези зависимости да бъдат балансирани...

"Радев" ще спре ли рейдовете с джипа? Борисов има още "джипове" - ИПОН, Цв. Бориславова, Пеевски, Пашата, Маджо, Таки...

News image

Кабинетът "Радев" ще спре ли рейдовете на Бойко Борисов с джипа на НСО?! Вероятно няма да има проблем. И?   Той има още "джипове" - няма да е премиер и ще може да използва в кампанията ресурса на "джиповете" в ИПОН.   Борисов не включи на макс в предизборната кампания най-мощ...

АКЦИЯ

«Война рано или поздно произойдет». Игорь Стрелков – о конфликте с Украиной

News image

Полковник ФСБ в запасе Игорь Иванович Стрелков (это псевдоним, настоящее имя – Игорь Всеволодович Гиркин) в 2014 году стоял у истоков добровольческого движения в Донбассе. С 16 мая по 14 августа он занимал пост министра обороны Донецкой народной республики. Однако и после этого Стрелко...

Не ждут, а готовятся. Как Украина реагирует на стягивание российских войск к своим границам

News image

Концентрация российских войск вблизи украинской границы и в оккупированном Крыму породила массу прогнозов и предположений о готовящейся крупномасштабной операции армии РФ на украинской территории. И хотя пока количество переброшенных военных явно недостаточно для вторжения, да и погодные усл...

КИЛЪРИ

Колкото Йосич поръча Борисов, толкова и ВБ. Поръчка за Пеевски за $2 млн приета от балкански стрелци и спряна от Таки?!

News image

Никой не може да "поръча" главния прокурор Иван Гешев, който е номинация на американците, освен руски служби, но тяхната игра е друга - хибридни операции.   Ако олигарси или босове в ъндърграунда "поръчат" Гешев, американците ще се възползват и ще проведат "чистка" като по времето, к...

Таки и Пеевски "партия", дръпнали Къро от Божков. Босът на ВИС-2 "крал на стрелците на Балканите", спира поръчки?!

News image

Таки и Пеевски са направили "партия" срещу Божков след изваждането на боса на хазарта от играта. Красимир Каменов-Къро от групировката на Таки работеше с Божков, но Пеевски и Таки го дръпнали от схемите. Пеевски и Таки са съседи в Дубай и въртят бизнес от години, но босът на ВИС...

МАФИЯ

Божков провокира турската мафия с постановки за Пеевски. Босът Седат е със Сарая и ще го поръча даже в явка срещу Кремъл

News image

Божков е остър играч, разполага с милиарди - 2, 10 или 20 милиона евро не са проблем за него за една "поръчка". Пеевски може и да го е изработил в хазарта, но не той го извади от играта - американците го отстраниха. Атакували сме Пеевски през лятото на 2013, когато беше най-силен, ...

В.Б. обявил оферта за Шиши на килъри от Балканите?! Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, ГД БОП и DEA го пазят

News image

В.Б. обявил оферта за "Шиши" на килъри от Балканите - 2 млн евро, и се изнесъл в Москва, след като го предупредили за ресто през Таки и турската мафия. Пеевски си направил липосукция и пуснал брада, станал като манекен, не давал да го снимат - гардовете му били без смартфони. Преди д...

РЕКЛАМА
Банер